Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αγώνας για το ασφαλιστικό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αγώνας για το ασφαλιστικό

Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων «καταγγέλλει τη μεθόδευση της μνημονιακής κυβέρνησης, κατ’ επιταγή του μεσοπρόθεσμου, να επιφέρει χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, με κατάργηση των κοινωνικών πόρων τους ως «μη ανταποδοτικών» ή με τη μετατροπή τους σε φόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Στο ταμείο των μηχανικών οι πόροι αυτοί αποτελούν συνεισφορά των ασφαλισμένων. Η κυβερνητική πρωτοβουλία προϊδεάζει για μια νέα γενικευμένη μείωση των συντάξεων».
Σε ψήφισμα για το Ασφαλιστικό, που εξέδωσε η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, που συνεδρίασε στις 29/06/2013 (υπογράφει ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Χρήστος Σελιανίτης), μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:
- «Η τρικομματική συγκυβέρνηση, σε στενό συντονισμό με την ηγεσία του ΕΤΑΑ, εξαπέλυσε το 2012 νέα επίθεση στους Μηχανικούς. Επεχείρησε να θέσει σε εφαρμογή τις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 που αφορά στις νέες ασφαλιστικές εισφορές. Στις 28 Μαρτίου του 2013 επιστράτευσε τα ΜΑΤ, για να εμποδίσει την είσοδο των μηχανικών στο Ταμείο τους. Με την πραξικοπηματική συμπεριφορά του Προέδρου του ΕΤΑΑ, επιχειρεί να εμποδίσει, να αντιμετωπισθούν ζωτικής σημασίας ασφαλιστικά προβλήματα. Αποκαλύφθηκε ότι ο νέος Πρόεδρος τοποθετήθηκε για να κάνει τη δουλειά, που δίσταζαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες διοικήσεις. Η Κυβέρνηση εμμένει στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με υποχρεωτική ένταξη ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και με τη συνεχιζόμενη απόδοση εισφορών υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο όμως οι Μηχανικοί δεν μπορούν να ενταχθούν». Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι Μηχανικοί δεν αντέχουν τις υπάρχουσες ασφαλιστικές εισφορές, πόσο μάλλον τις αυξημένες, σε πρώτη φάση άνω του 25%» και τεκμηριώνεται με βάση την Αναλογιστική Μελέτη κατ’ ανάθεση του ΤΕΕ, που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το «κούρεμα» των αποθεματικών
«Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ (άνω των 3 δις), που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίζει το ψήφισμα τονίζοντας ότι με κυβερνητική ευθύνη μετατράπηκαν σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, το ΤΣΜΕΔΕ έμεινε με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι απώλειες για το ταμείο ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο €, χωρίς να συνυπολογιστούν η μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης (άλλα 500 εκατ. €), αλλά και η υπαγωγή της Attica Bank σε διαδικασία «κουρέματος». Η κυβέρνηση και η Τρόικα εμφανίζονται να «αντισταθμίζουν» με τα νέα χαράτσια, υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών, τις απώλειες που υπέστη το ΤΣΜΕΔΕ από τις μνημονιακές πολιτικές και κυρίως από την εφαρμογή του PSI και ότι εξυπηρετούν τα ελλείμματα άλλων ασφαλιστικών φορέων, μιας και ο Κλάδος των Μηχανικών του ΕΤΑΑ είχε πλεόνασμα 385 εκ. ευρώ το 2011».
Αποφάσεις
Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ αποφασίζει:
1. Προωθούμε το συντονισμό των συνδικαλιστικών και των επιστημονικών φορέων των μηχανικών για την πραγματοποίηση Παντεχνικής Συνέλευσης Μηχανικών για το ασφαλιστικό. Προετοιμάζουμε την εισήγησή μας προς αυτή, όχι μόνο ως αιτηματολόγιο και πρόγραμμα δράσεων αλλά και ως συνολικό περίγραμμα της πρότασής μας για τη Δημόσια Ασφάλιση σε συνθήκες κρίσης.
2. Η ενδεχόμενη κλιμάκωση της κινηματικής διαδικασίας, είναι βέβαιο ότι θα μετατραπεί σε αντικυβερνητική σύγκρουση, με επίδικο την αποτροπή της καταστροφή της δημόσιας ασφάλισης, που βρίσκεται στην καρδιά του μνημόνιου. Για να έχουμε ελπίδα στη σύγκρουση αυτή, πρέπει να αναζητήσουμε, στο μέγιστο βαθμό, τη συμμετοχή καταρχήν των υπόλοιπων κλάδων του ΕΤΑΑ.
Τα αιτήματα
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «αντιστεκόμαστε συλλογικά, παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας, Απαιτούμε»:
- Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς.
- Άμεση μείωση των εισφορών. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων.
- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
- Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής – χρηματιστήριο – ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού. Τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ να περάσουν από τα τραπεζικά, επενδυτικά, εργολαβικά και χρηματιστηριακά συμφέροντα στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους.
- Αναγνώριση των ανέργων συναδέλφων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους άνεργους συναδέλφους (μισθωτούς ή ΔΠΥ) και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
- Άμεση επανέκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου ΤΕΕ, τέρμα στη φίμωση και τη λογοκρισία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διαλέξουν την αγωνιστική διέξοδο, στον πόλεμο που κηρύχτηκε ενάντια στην εργασία και τα δικαιώματα μας. Ο αγώνας μας εντάσσεται στο ευρύτερο κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου