Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Παρατεταμένη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

pinakas 1Μια από τις πιο λεπτομερείς και αναλυτικές περιγραφές του κοινωνικού δράματος που βιώνουν εκατομμύρια συμπολίτες μας αποτελεί η ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση που εξέδωσε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. (Εδώ ολόκληρη η έκθεση) Αφορμή για την έκδοσή της στάθηκε το 36ο συνέδριο της Συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, έτσι ώστε η άβυσσος που χωρίζει τις συνδικαλιστικές ηγεσίες από τον κόσμο της εργασίας να επιδεικνύεται και μάλιστα με προκλητικό τρόπο… Παρότι λοιπόν κανείς δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά τους δεκάρικους για αντίσταση των εργαζομένων που ακούστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ρόδος Παλάς, τα όσα αναφέρονται στην έκθεση είναι άκρως αποκαλυπτικά για τις συνθήκες ζωής και εργασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα.
Ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας (που προκύπτει αν διατηρήσουμε διαχρονικά αμετάβλητο το όριο της φτώχειας βάσει της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων του 2008) αυξήθηκε κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα να έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των φτωχών νοικοκυριών. Ειδικότερα, το 48% των νοικοκυριών διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές τους ανάγκες.
Αρνητικό ρεκόρ στη μείωση κοινωνικών δαπανών
Ξεχωριστή σημασία έχει το πανευρωπαϊκό χρυσό που διεκδικεί η Ελλάδα στη μείωση των δαπανών κοινωνικής προστασίας, παρότι μάλιστα η φτώχεια επιδεινώνεται συνεχώς. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που παραθέτουμε ενώ σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο μεταξύ 2009 και 2012 οι κοινωνικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4%, 3,1% και 2,8% αντίστοιχα, στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 13,7%. Την Ελλάδα ακολουθούν οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που δέχτηκαν μνημόνια ή πολιτικές άγριας λιτότητας: η Ισπανία με -6,6%, η Πορτογαλία με -6,3%, η Ιταλία με -3,5% και η Ιρλανδία -1,9%. Η δραματική συρρίκνωση του ανέκαθεν ελλειμματικού ελληνικού κράτους πρόνοιας τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί και το πιο πειστικό επιχείρημα στους εκπροσώπους των πιστωτών που πιέζουν για μείωση των συντάξεων, καθώς δείχνει τα τεράστια κενά που έχει η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα. Παρουσιάζοντας επομένως το ελληνικό κοινωνικό κράτος ως υπερβολικά γενναιόδωρο, απλώς ψεύδονται…
Η ραγδαία φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας είναι άμεσο αποτέλεσμα των αρνητικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί στο επίπεδο αμοιβών και το καθεστώς εργασίας.

Όλοι στην πορεία ενάντια την ανεργία, την Κυριακή 10/4 στο Σύνταγμα

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10/4 ΣΤΙΣ 6 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Ως Ενεργοί Άνεργοι χαιρετίζουμε την πορεία των συναδέλφων μας ενάντια στην ανεργία που ξεκίνησε την Κυριακή 3/4 στην Πάτρα. Τα τελευταία έξι χρόνια εφαρμογής των μνημονίων και των αντεργατικών πολιτικών από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις τα ποσοστά της ανεργίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα να μιλάμε για πάνω από 1 εκατομμύριο επίσημα εγγεγραμμένους ανέργους στη χώρα. Το τρίτο μνημόνιο και το νέο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έρθει να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για όλους μας. Από τη μία πλευρά, πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα τη μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται στους άνεργους. Από την άλλη, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα πολλαπλασιάσει τις στρατιές των ανέργων, θα εκτοξεύσει τη μαύρη εργασία και θα καταστήσει τη σύνταξη μακρινό όνειρο για τους ανέργους και τους ελαστικά εργαζόμενους.
Απέναντι σε όλα αυτά, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι άνεργοι και άνεργες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να οργανωθούμε σε επιτροπές ανέργων στις γειτονιές. Επιτροπές ζωντανές, μαζικές και μαχητικές που θα μπορούν να αγκαλιάζουν με τα αιτήματά τους, τους ίδιους τους ανέργους και θα βοηθούν στον αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Επιτροπές οι οποίες θα έχουν ως κατεύθυνση τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος κατά της ανεργίας και γι’ αυτό ακριβώς θα είναι κομμάτι του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, θα το στηρίζουν και θα στηρίζονται από αυτό.
Η πρωτοβουλία των συναδέλφων μας κινείται προς την κατεύθυνση της οργάνωσης των ανέργων και συμβάλλει στον αγώνα για ζωή, δουλειά, αξιοπρέπεια. Καλούμε όλους τους ανέργους να συμμετάσχουν και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. Οι δρόμοι της Αθήνας να γεμίσουν με τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους που δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Να δώσουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και στην τρόικα ότι δε σκύβουμε το κεφάλι! Παλεύουμε για τα δικαιώματα μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε!
Η εμπειρία μας από τις κινητοποιήσεις για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων– την οποία τελικά και κατακτήσαμε- έδειξαν ότι οι αγώνες μας, αν είναι μαζικοί, ενωτικοί, οργανωμένοι και επίμονοι μπορούν να είναι και νικηφόροι!

Πως να σωπάσω; Η καινούρια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού

Η Ελλάδα δέχεται μια τρομακτική επίθεση απο τα αρπακτικά της Ευρωπαϊκής εξουσίας, τους διεθνείς τοκογλύφους.Ο Ελληνικός λαός, προδομένος και απο την ηγεσία του, αιφνιδιάζεται. Προσπαθούν να ξεριζώσουν ακόμα και την καρδιά του. Ο Θόδωρος και ο Θόδωρος από τους Αγίους Θεοδώρους, μαζί με άλλους πέντε, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο χώρο πολιτισμού, πάνω στο βουνό, δίπλα σε γκρεμό. Θα αυτοκτονήσουν ή θα επαναστατήσουν; Αποφασίζουν να κάνουν αντάρτικο πολιτισμού.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Η αιτία για την οποία έγινε το ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ ήταν διότι επιθυμούσαμε όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην δημιουργία αυτής της ταίνιας να εκφράσουμε τον προσωπικό μας λόγο, γι αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας.
Είναι μια ταινία μηδαμινού προϋπολογισμού που έγινε με τις δικές μας δυνάμεις, ανεξάρτητη.
Ο σκοπός της είναι να προβληθεί που μπορεί, τόσο μέσα στην χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό προκειμένου να φανεί μια άλλη πραγματικότητα, απ' αυτήν που δείχνουν τα ΜΜΕ και αποπροσανατολίζουν τους Ελληνες στο εσωτερικό και τον δυσφημούν στο εξωτερικό.
Το ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ είναι ταινία που δείχνει μια άλλη εικόνα του δημοκρατικού λαού μας που κάνει κάλεσμα πολιτισμού.
Η επόμενη προβολή της ταινίας είναι την Τετάρτη 16 Μαρτίου στα Κάτω Πατήσια (Προμηθέως 73-75) και ώρα 8μμ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στον επίσημο ιστοχώρο της ταινίας: http://www.thodorosmaragos.com/

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Όχι στο πραξικόπημα του ΔΣ του ΔΣΑ – Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων

dsa_syneleysh_1

Με μια πραξικοπηματική ενέργεια, η ηγεσία του ΔΣΑ υλοποίησε το μεγάλο της στόχο: να μη μας δώσει ούτε καν το λόγο.
Ξεπέρασαν και αυτόν τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο (Γ.Αδαμόπουλο), που «απλώς» είχε αρνηθεί τη σύγκληση αποφασισμένης από Γενική συνέλευση νέας συνέλευσης.
Σήμερα, ο Πρόεδρός μας και η προεδρεύουσα της Γενικής Συνέλευσης έκαναν τον Κώδικα Δικηγόρων κουρέλι, μας υποτίμησαν και μας φίμωσαν (κλείνοντας και τα μικρόφωνα), διαλύοντας ένα νόμιμο Σώμα που θα μπορούσε να κάνει τον αγώνα μας ενάντια στο ασφαλιστικό προσχέδιο πιο μαζικό, πιο αποτελεσματικό.
Τα πράγματα είναι απλά: Η επαναληπτική Γενική Συνέλευση χρειάζεται 1000 παρόντες για να ξεκινήσει. Στις 30/3 υπήρξαν (μισή ώρα μετά την ώρα έναρξης) πάνω από 1000 παρόντες και η Συνέλευση ξεκίνησε κανονικά. Διακόπηκε γιατί δεν υπήρχε χρόνος να ολοκληρωθούν οι ομιλίες και να γίνουν οι ψηφοφορίες. Σήμερα (4/4/) συνεχιζόταν η διακοπείσα Συνέλευση. Δηλαδή θα έπρεπε να έρθει το προεδρείο και να δώσει κατευθείαν το λόγο στους ομιλητές, όπως αυτοί είχαν κληρωθεί από τις 30/3. Στη συνέχεια θα έπρεπε να περάσουμε στις ψηφοφορίες και εκεί θα ήταν πανεύκολο να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία ή όχι. Απλά πράγματα, λογικά και ταιριαστά για έναν κλάδο που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Αντίθετα, η προεδρεύουσα της Γ.Σ. Ι.Καλαντζάκου, σκεπτόμενη πώς θα διαλύσει το γρηγορότερο δυνατόν τη Γ.Σ., μηχανεύτηκε το εξής: εφήρμοσε το άρθρο για την απαρτία στην έναρξη της διακοπείσας Γ.Σ. Σαν να ήταν τρίτη κατά σειρά επαναληπτική δηλαδή, όπου θα έπρεπε να ξαναδιαπιστωθεί απαρτία. Η διαπίστωση της μη υπαρξης απαρτίας έγινε στις 13:40, τη στιγμή που εκατοντάδες συνάδελφοι έφταναν στον χώρο και η προσέλευση συνεχιζόταν, χωρίς καν να κληθούν οι συνάδελφοι που ηταν έξω απο την αίθουσα να μπουν μέσα σ’ αυτή και χωρίς βέβαια να πάρουν τον λόγο συνάδελφοι/ισσες που ζήτησαν τον λόγο για λόγους διαδικαστικούς, απέναντι στους οποίους το Προεδρείο απλώς έκλεισε τα μικρόφωνα! Έτσι με συνοπτικές διαδικασίες ξαπόστειλε τους εκατοντάδες συναδέλφους που ακόμη προσέρχονταν, διαλύοντας τη Γενική Συνέλευση.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ για την απόλυση της συναδέλφου μηχανικού από την εταιρία BIOSAR του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 6.4.2016, αφού ενημερώθηκε αρχικά από το μέλος της Γ. Πάνου για την απόλυση της συναδέλφου μηχανικού από την εταιρεία BIOSAR του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συζήτησε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και μετά από τοποθετήσεις των Μελών της έλαβε κατά πλειοψηφία την παρακάτω απόφαση.



«Με αφορμή την απόλυση της συναδέλφου μηχανικού από την εταιρία BIOSAR του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων που εκφράζεται και με το ΔΠΥ ως εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Δηλώνει την στήριξή της στη συνάδελφο στο πλαίσιο του διαρκούς αιτήματος για σταθερές εργασιακές σχέσεις με αξιοπρεπείς απολαβές και θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, θα πρέπει να διαφυλάσσονται τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα.
Στις εργασιακές σχέσεις δεν μπορεί παρά να κατισχύει το ελληνικό εθνικό δίκαιο και όχι της χώρας στην οποία διατηρεί έδρα η εκάστοτε εταιρία.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη «λύση συνεργασίας» ισοδυναμεί με εκδικητική απόλυση και ζητούμε την ανάκλησή της.
Εξουσιοδοτούνται ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, το μέλος της Δ.Ε. Θεόφραστος Βαμβουρέλλης για τις περαιτέρω ενέργειες.»

(Για την ενημέρωση των συναδέλφων και μέχρι την έκδοση των επίσημων πρακτικών) 

Γιάννης Πάνου

Μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ

Βαφτίζουν ανάδοχους τους εργαζόμενους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ακολουθώντας πιστά το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων Μπόμπολα) δίνει προς υπογραφή ένα ατομικό συμφωνητικό στους εργαζόμενους σε αυτή μηχανικούς, με καταχρηστικούς όρους εργασίας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. 
Μάλιστα η εταιρεία απέλυσε εργαζόμενη που επί τέσσερα χρόνια δούλευε για τη θυγατρική του ομίλου, Biosar Energy, η οποία αρνήθηκε να υπογράψει το εν λόγω συμφωνητικό.
Συμφωνητικό της Biosar Energy
⬆ H Biosar Energy ζητά από τον υπογράφοντα να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο, εργαζόμενο, αντιπρόσωπο ή συνεργάτη του ομίλου, αλλά «ανεξάρτητο ανάδοχο» και ξεκαθαρίζει ότι «η παρούσα συμφωνία συνιστά μια σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών και όχι σύμβαση εργασίας»,
Το Σωματείο κάνει λόγο για «πρόκληση για κάθε εργαζόμενο και αιτία πολέμου για το εργατικό κίνημα».

Για την απεργία - αποχή από την άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων

Αναρτούμε γνωμοδότηση για την απεργιακή κινητοποίηση με την μορφή της αποχής από την άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων. Αποχή στην οποία καλεί τόσο η ΕΜΔΥΔΑΣ, όσο και η ΑΔΕΔΥ λόγω του επερχόμενου αντιασφαλιστικού ν/σ.


ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ι. Επί των ερωτημάτων.
Μου ζητήθηκε να γνωμοδοτήσω επί των κάτωθι ερωτημάτων:
«1. Είναι συμβατή με τις διατάξεις του ν.1264/1982 η πραγματοποιούμενη απεργιακή κινητοποίηση με την μορφή της αποχής από την άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων;
2. Η συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να επιφέρει πειθαρχικές ή άλλες διοικητικές συνέπειες εις βάρος των υπαλλήλων;
ΙΙ. Επί των απαντήσεων.
1. Το νομικό πλαίσιο, που διέπει το δικαίωμα της απεργίας. Η αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα ως μορφή λευκής απεργίας.
Το άρθρο 19 του ν. 1264/1982 προβλέπει «1. Η απεργία αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων που ασκείται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις α) ως μέσο για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών εργασιακών συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων και ως εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αυτούς σκοπούς και β) ως εκδήλωση αλληλεγγύης εργαζομένων επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων που εξαρτώνται από πολυεθνικές εταιρείες προς εργαζομένους σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή στην έδρα της ίδιας πολυεθνικής εταιρείας, και εφόσον η έκβαση της απεργίας των τελευταίων θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά ή εργασιακά συμφέροντα των πρώτων. ..»
Μεταξύ των μορφών απεργίας, που αναγνωρίζονται και προστατεύονται από το Σύνταγμα και τον νόμο είναι και η μορφή της λευκής ή αφανούς απεργίας. Η 2 λευκή ή αφανής απεργία δε συνίσταται στην πλήρη αποχή από την εργασία, αλλά στη μετάβαση και παραμονή στον τόπο αυτής καθ’ όλο τον κανονικό χρόνο και στην παροχή της εργασίας, με μείωση όμως του ρυθμού απόδοσης αυτής. Η λευκή ή αφανής απεργία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές. Μεταξύ αυτών είναι η επιβράδυνση του ρυθμού εργασίας και η συνεπεία αυτού μείωση της αποδοτικότητάς της, η επίδειξη υπερβολικού πλην όμως φαινομενικού ζήλου στη σχολαστική τήρηση των διάφορων κανονισμών και τυπικών διατυπώσεων της εργασίας, ώστε να δημιουργούνται δυσχέρειες και μείωση της αποδοτικότητας καθώς και η σύντομη διακοπή της εργασίας, χωρίς εγκατάλειψη του χώρου εργασίας. Κατά τη μάλλον κρατούσα σήμερα άποψη, η λευκή απεργία αποτελεί νόμιμη μορφή απεργίας, με κάποιες ιδιομορφίες σε σχέση με την κλασική μορφή απεργίας. Στη λευκή απεργία οι απεργοί προσέρχονται στην επιχείρηση, προσφέρουν όμως εργασία μειωμένης ποσότητας, δηλαδή εργασία λιγότερη από τη συνηθισμένη. Και στην περίπτωση αυτή όμως υπάρχει το στοιχείο της αποχής που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της απεργίας.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η ομορφιά είναι στους δρόμους

Ξεκινά ο νέος Μάης στη Γαλλία. Πηγή


Χθες Τρίτη 5 Απριλίου, οι φωτορεπόρτερ της Liberation Martin Colombet, Albert Facelly και ο Ulrich Lebeuf στην Τουλούζη ακολούθησαν και κατέγραψαν τις διαδηλώσεις ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο του Φρανσουά Ολαντ που απελευθερώνει απολύσεις και καταπατά βασικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες.

Πολλοί μιλούν για ένα νέο Μάη που θα ξεκινήσει, καθώς νεολαία, σωματεία, συνδικάτα, εργαζόμενοι, άνεργοι, πολιτικές ομάδες, συλλογικότητες, φαίνονται αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα και να πουν ένα μεγάλο «ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» (Non merci) στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης.

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.


Περιβαλλοντικό και πολιτιστικό έγκλημα εν όψει στη χερσόνησο Μαλέα


Προ ολίγων ημερών, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δημοσίευσε δύο Προσκλήσεις σε μειοδοτικούς Διαγωνισμούς Ανοικτής Διαδικασίας, για την ανάδειξη Αναδόχων στη Παροχή Υπηρεσιών, με τα εξής αντικείμενα:


1. Σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: «Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Εναλλασσόμενου ρεύματος (Ε.Ρ.)», συνολικού προϋπολογισμού εβδομήντα χιλιάδων ΕΥΡΩ (€ 70.000,00), πλέον Φ.Π.Α. και

2. Αποτύπωση εδάφους με τη μέθοδο σάρωσης LIDAR και ψηφιακή φωτογράφηση μέσω αεροσκάφους ή ελικοπτέρου, με γεωαναφορά στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ’87), για τη μελέτη εγκατάστασης δικτύων Εναερίων – Υπογείων Γραμμών Μεταφοράς 150kV μήκους 46Km περίπου και ζώνη σάρωσης έως 300m (150m εκατέρωθεν του άξονα όδευσης), με συνολικό προϋπολογισμό Εβδομήντα Χιλιάδων ΕΥΡΩ (€ 70.000,00), πλέον Φ.Π.Α.

Τα παραπάνω αντικείμενα πρόκειται να εκπονηθούν επί τη βάσει Μελέτης χάραξης των ανωτέρω Γραμμών Μεταφοράς, η οποία συντάχθηκε και εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Έργων Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ (σχετ. συνοδευτικό σχέδιο Τευχών Προκήρυξης της 1ηςεκ των προαναφερομένων Προσκλήσεων, με κωδικό «ΣΚ2», κλίμακας 1:25.000).

Συνάντηση συλλογικοτήτων Πελοποννήσου



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Εδώ και δεκαετίες, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου είναι βυθισμένη στο τέλμα. Με ανύπαρκτες, ακόμη και τις στοιχειώδεις, υποδομές, κυριαρχεί η ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση των αποβλήτων. Η «μαγική» λύση των δεματοποιητών αποδείχτηκε φιάσκο και το μόνο που κατάφερε ήταν να πολλαπλασιάσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη σπατάλη χρημάτων. Η προδιαλογή των υλικών είναι, σχεδόν, ανύπαρκτη, περιορισμένη στα ελάχιστα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών του διάτρητου συστήματος του μπλε κάδου της αναξιόπιστης ΕΕΑΑ ΑΕ. Οι πωλητές «τεχνολογικών καινοτομιών» ξημεροβραδιάζονται στα δημαρχιακά γραφεία. Η ιδιωτικοποίηση τμημάτων του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων ροκανίζει συστηματικά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, που αυτή οφείλει να έχει.

Και ενώ τα αδιέξοδα αυτών των πολιτικών έχουν γίνει ολοφάνερα, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, έχει γίνει κοινός τόπος, κάποιοι επιμένουν στις ιδεοληψίες τους και στο αποτυχημένο, φιλοεργολαβικό και πανάκριβο μοντέλο της συγκεντρωτικής διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων. Η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο κ. Τατούλης, με την ανοχή ή και υποστήριξη πολλών δημάρχων, κρατούν καθηλωμένη στην απραξία τη διαχείριση των αποβλήτων, από το 2011, προκειμένου να επιβάλλουν τη γνωστή ΣΔΙΤ των σύμμεικτων, των μεγάλων μεταφορών, των κεντρικών εγκαταστάσεων, της χαμηλής ανακύκλωσης και ανάκτησης και του υψηλού κόστους. Ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ), που έπρεπε να έχει ήδη αναθεωρηθεί παραμένει πιστός σε ένα μοντέλο ασύμβατο με το νέο εθνικό σχέδιο δράσης.

Οι δήμοι δεν τολμούν να αναλάβουν καμία πρωτοβουλία τοπικής διαχείρισης, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν φορτωμένοι με διπλά κόστη: και αυτά των πιθανών τοπικών υποδομών και αυτά των δεσμευτικών, για 28 χρόνια, οικονομικών υποχρεώσεων της ΣΔΙΤ. Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της σύμβασης ΣΔΙΤ, που την κρατούσαν κρυφή μέχρι πρόσφατα, απέδειξε ότι η υλοποίησή της θα αποβεί καταστροφική για τους πολίτες της περιφέρειας (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά). Απελευθέρωσε τους δήμους από τις αυταπάτες, που μπορεί να είχαν. Τώρα, όμως, τα περιθώρια αναμονής έχουν εξαντληθεί. Είναι η ώρα να διαλέξουν αν θα στηρίξουν τις ιδεοληψίες του κ. Τατούλη και τις οικονομικές επιδιώξεις της ΤΕΡΝΑ ή το συμφέρον των δημοτών τους. 

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης. Η επαπειλούμενη υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, μεταξύ της περιφέρειας και της ΤΕΡΝΑ, μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν ανάμεσα στην τελευταία και στη διυπουργική επιτροπή, θα είναι ότι χειρότερο για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας.

συσπείρωση αριστερών εργαζομένων ΥΠΟΜΕΔΙ/ΓΓΔΕ

συσπείρωση αριστερών εργαζομένων
Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΟΜΕΔΙ/ΓΓΔΕ Ανατ. Στερεάς και Νήσων
εκλογές του Συλλόγου, Τετάρτη 13 απριλίου 2016

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Καταγγελία του Συντονισμού: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πηγή



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΦΙΜΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ




Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, σήμερα Τρίτη 5/4/2016 βρέθηκε, όπως και κάθε μέρα, μαζί με τους πρόσφυγες στο Λιμάνι, με τις ανακοινώσεις και τα υλικά του. Η μέρα ήταν ήσυχη, παρά την εικόνα που παρουσιάζουν συνεχώς τα ΜΜΕ για συμπλοκές των προσφύγων. 


Στην πύλη Ε3 στη διάρκεια του μοιράσματος ανακοίνωσής μας στους πρόσφυγες στα αγγλικά (http://syprome.blogspot.gr/2016/04/blog-post_5.html), δύο γυναίκες που δήλωσαν εθελόντριες, προσπάθησαν να μας εμποδίσουν, άρπαξαν από τα χέρια μας τις ανακοινώσεις, τις κατέστρεψαν και άρχισαν να φωνάζουν, λέγοντας ανάμεσα στα άλλα ότι θα καλέσουν το λιμενικό, γιατί αναστατώνουμε τους πρόσφυγες.


Το λιμενικό έφτασε,  μας ζήτησαν να τους δώσουμε την ανακοίνωση και να τους τη μεταφράσουμε. Στη συνέχεια μας απαγόρευσαν τη μετακίνηση και μας κράτησαν στον εξωτερικό χώρο της Ε3 για περίπου 20 λεπτά. Οι «εθελόντριες», που δεν δήλωναν από ποια οργάνωση προέρχονται, συνέχιζαν να φωνάζουν ότι δεν μπορεί ο καθένας να απευθύνεται στους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες μας δήλωναν τη συμπαράστασή τους και την ανησυχία τους. Όταν οι αξιωματικοί του Λιμενικού κατάλαβαν ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η κράτησή μας περαιτέρω, μας άφησαν. 


Ωστόσο, η επιχείρηση τρομοκράτησης και απειλών συνεχίστηκε από το Λιμενικό και στους αλληλέγγυους στο Πέτρινο, που απειλήθηκαν με συλλήψεις,  επειδή δήθεν ήταν οι υπεύθυνοι που δεν υπήρχαν πρόθυμοι πρόσφυγες να μπούνε στα πούλμαν που έφτασαν, για να τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό.

Μόλις πέταξαν όλους τους μηχανικούς εκτός ΕΣΠΑ!

Θα επανέλθουμε με αναλυτική ανακοίνωση για το ΕΣΠΑ τον Συριζα και τον διωγμό των μηχανικών από την χώρα !
ελπιδα
1η Τροποποίηση της Πρόσκλησης του Προγράμματος “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”
22/3/2016
Εκδόθηκε στις 21/3/2016 απόφαση για την τροποποίηση της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων στη ∆ράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» ΕΣΠΑ 2014–2020.
Το αρχείο της απόφασης με τα σημεία τροποποίησης και η τροποποιημένη πρόσκληση με τα παραρτήματα της έχει αναρτηθεί στην παρουσίαση του προγράμματος στο espa.gr εδώ.
Συνοπτικά οι τροποποιήσεις αφορούν στα εξής:
1. Προσθήκη συγκεκριμένης ώρας λήξης υποβολής επενδυτικών σχεδίων στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής επενδυτικών σχεδίων (ημ/νια λήξης 27/04/2016 και ώρα 17:00).
2. Τροποποίηση της ημερομηνίας έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών στην Παράγραφο 1 «Τίτλος και περιγραφή της ∆ράσης» του Κεφαλαίου Ι.1.2 – ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ∆ΡΑΣΗΣ της Αναλυτικής Πρόσκλησης, για λόγους διευκόλυνσης των επενδυτών. Ορίζεται η 17/3/2016.
3. Διόρθωση στο σημείο 5 του Κεφαλαίου Ι.1.4 «ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΟΡΟΙ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ», Παράγραφος «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β – ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» της λέξης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ αντί του ορθού ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ και την προσθήκη περιορισμού ως προς τον ΚΑΔ.
Συγκεκριμένα για την Κατηγορία Β ισχύει επιπλέον το εξής: «Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ΚΑΔ που διέθετε/αν ήδη ο εταίρος/οι εταίροι του επιχειρηματικού σχεδίου ως ατομικοί επιχειρηματίες κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης (θα πρέπει να είναι διαφορετικός/οί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο).»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 09:30 π.μ.

Η Α.Σ.Μ. καλεί όλους τους συναδέλφους, καθώς και σωματεία, συλλογικότητες εργαζομένων αλλά και κάθε αλληλέγγυο σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), την Πέμπτη 7/4 στις 9:30 π.μ., ενάντια στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό-φορολογικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 
Το ν/σ όχι μόνο δεν μειώνει, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των μηχανικών λόγο της ανεργίας και της υποαποσχόλησης, αλλά καθιστά το σύνολο των συναδέλφων που ζουν από την εργασία τους, σύγχρονους σκλάβους, ενώ παράλληλα πετσοκόβει τις ήδη μειωμένες συντάξεις.

Διεκδικούμε 

Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες
Άρση της υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.

Δελτίο τύπου από την συγκέντρωση του Σωματείου στην «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και την συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρείας


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266

Δελτίο τύπου από την συγκέντρωση του Σωματείου στην «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και την συνάντηση με τους υπευθύνους της εταιρείας
Μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών - Τεχνικών, το πρωί της Τρίτης 5 Απρίλη, στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας.
Το σωματείο ζητά να παρθεί πίσω η παράνομη και καταχρηστική απόλυση εργαζόμενης, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει κατάπτυστη ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς και απαράδεκτους όρους Αγγλικού δίκαιου. Το σωματείο ζητά επίσης να παρθεί τώρα πίσω το απαράδεκτο ατομικό συμφωνητικό που δόθηκε σε εργαζόμενους της εταιρείας «BIOSAR» (δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών) μέλος του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Η σύμβαση αυτή αφορά εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών καθώς όλοι οι τεχνικοί στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και σε όλο τον τεχνικό κλάδο, αμείβονται με μπλοκάκι παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 1 Απρίλη αντιπροσωπεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών πραγματοποίησε συνάντηση με την διευθύντρια προσωπικού και έθεσε το ζήτημα της απόσυρσης των απαράδεκτων συμφωνητικών. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Σωματείου από την εταιρεία ανακοινώθηκε στην συνάδελφο η απόλυσή της!    
Στην συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την διεύθυνση προσωπικού του ομίλου.
·         Στην συζήτηση οι υπεύθυνοι της εταιρείας δήλωσαν δεν υπάρχει καμία απόλυση και ότι η εργαζόμενη δεν θεωρείται μισθωτή, αλλά «συνεργάτης» που έληξε η σύμβαση έργου της. Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι η εργαζόμενη δούλευε στην εταιρεία, στην έδρα του Ομίλου, για 4 χρόνια με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις, αρχικά με διαφορετικές εταιρείες του Ομίλου. Το γεγονός αυτό αποτελεί πάγια τακτική όλων των κατασκευαστικών ομίλων για να αποκομίζουν τα μέγιστα οφέλη που τους αποφέρει η μισθωτή εργασία με το ΔΠΥ και η δυνατότητα εξωχώριας φορολόγησης.
·         Οι υπεύθυνοι της εταιρείας σημείωσαν πως οι όροι των συμβάσεων πρέπει να διέπονται από το δίκαιο της χώρας όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Βεβαίωσαν έτσι για το τι έχουμε να περιμένουμε στη συνέχεια με τις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών τεχνικών σε έναν όμιλο που, κατά δήλωση του ιδίου, αυτή τη στιγμή το 50% της δραστηριότητάς του εκτελείται στο εξωτερικό.

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

This is not a coup



Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ του This is not a coup

Λίγες εβδομάδες απομένουν από την κυκλοφορία του This is not a coup.

Γίνει και εσύ συμπαραγωγός ενισχύοντας την ανεξάρτητη παραγωγή της Infowar Productions.




ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρ. λογ.:5102063603321
(Κυριάκος Χατζηστεφάνου)
ΙΒΑΝ:GR40 0172 1020 0051 0206 3603 321
BIC: PIRBGRAA

«Εσπασε» η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας


Εμείς η μεσαία τάξη, είμεθα η μόνη τάξη με έντιμη συνείδηση εθνική, παρασυρόμενοι όμως από τις άλλες τάξεις, στα νοήματα και στις πράξεις δίνουμε χροιά πολιτική...
Το τραγούδι του Δήμου Μούτση, που χρονολογείται από την πρώτη ΠΑΣΟΚική τετραετία, είναι περισσότερο γνωστό για το χιουμοριστικά σεξιστικό ρεφρέν του, όμως δεν παύει να αποτυπώνει αρκούντως σουρεαλιστικά το πορτρέτο του Ελληνα μεσοαστού της μεταπολίτευσης. Η ίδια η έννοια της μεσαίας τάξης είναι από μόνη της αντικείμενο μελέτης, καθώς επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τους καθηγητές Μαρία Καραμεσίνη καιΣτέφανο Γιακουμάτο, για το «Αβέβαιο μέλλον της ελληνικής μεσαίας τάξης» και δημοσιεύει αποκλειστικά η «Εφημερίδα των Συντακτών», προσεγγίζει τη μεσαία τάξη με οικονομικά-εισοδηματικά κριτήρια: ως μεσαία στρώματα ορίζεται ο πληθυσμός του οποίου το διαθέσιμο εισόδημα κυμαίνεται από το 60% ώς το 200% του διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος.
Οσα νοικοκυριά κερδίζουν κάτω από αυτό το εισοδηματικό όριο θεωρούνται «κατώτερη τάξη» και όσοι κερδίζουν πάνω από 200% του διάμεσου εισοδήματος ανήκουν στην «ανώτερη τάξη».

Στα χέρια των κινημάτων η υπεράσπιση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων

Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων, 2 & 3 Απριλίου 2016

Το πρωί του Σαββάτου (2/4), στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΕ ΟΤΑ, ξεκίνησε η διήμερη συνάντηση συλλογικοτήτων, για ζητήματα της διαχείρισης αποβλήτων, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (3/4). Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκε στην ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των αποβλήτων) και είχε σαν θέμα «Τα κινήματα μπροστά στην πρόκληση της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς και συλλογικότητες της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας (Πελοπόννησο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Τήνο, Μύκονο), καθώς και εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση -ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ κ. Μπαλασόπουλος- και πολλοί αιρετοί, μέλη των δημοτικών συμβουλίων και του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά αντίστοιχων συναντήσεων συλλογικοτήτων, με τις επόμενες να πραγματοποιούνται στην Τρίπολη (10/4) και στη Θεσσαλονίκη (στα μέσα του Μάη).
Η πρώτη μέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη στις πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων και ξεκίνησε με παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, που είχε σαν αντικείμενο την πρόκληση της υλοποίησης του νέου εθνικού σχεδιασμού και της δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης και αναφορά στη στάση της κυβέρνησης και στις ποικίλες αντιστάσεις (πολιτικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές). Ακολούθησε ιδιαίτερη παρέμβαση, αφιερωμένη στο θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) Αττικής και στα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων, καθώς και παρεμβάσεις για τις πολιτικές στο πλαίσιο της ΕΕ, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και αποβλήτων υγειονομικών μονάδων και, τέλος, στο δημόσιο φορέα διαχείρισης αποβλήτων και στη ριζική αναθεώρηση του συστήματος της ανακύκλωσης.
Η δεύτερη μέρα της συνάντησης ήταν αφιερωμένη, αποκλειστικά, στις κινηματικές διεργασίες, που περιελάμβανε τις προσπάθειες άρθρωσης κοινού κινηματικού λόγου, τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά των κινηματικών αντιστάσεων, τις εμπειρίες εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση και των κοινωνικών εγχειρημάτων και, τέλος, την άτυπη διαλογή στην πηγή και το ρόλο ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 7/4

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 1-4-2016
Αρ. Πρωτ. : 6919
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Συνάδελφοι,

Με το σ/ν για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο που επί μια 20ετία έχουν ξεκινήσει διαδοχικές κυβερνήσεις, στο όνομα τάχα της διάσωσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή την ολοκληρωτική διάλυσή της.
  • Αυξήσεις ηλικιακών ορίων που προσδιορίζουν σύνταξη στα βαθιά γεράματα.
  • Μειώσεις συντάξεων που τις καθιστούν προνοιακά επιδόματα.
  • Αυξήσεις εισφορών για όλους, ιδιαίτερα σκληρές για ΕΕ και αυτοαπασχολούμενους που τους οδηγούν εκτός ασφάλισης, εκτός επαγγέλματος και τα Ταμεία σε νέα αφαίμαξη πόρων.
  • Βίαιη ενοποίηση όλων των ΦΚΑ σε έναν, χωρίς μελέτη, διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταβατικές διατάξεις και τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης μιας τόσο μεγάλης ενοποίησης, που θα σημάνει διοικητικό και λειτουργικό χάος και απίστευτη ταλαιπωρία για εκατομμύρια ασφαλισμένων, ειδικότερα δε για το ΤΣΜΕΔΕ οριστική κλοπή των αποθεματικών του.
Η ψήφιση αυτού του σ/ν έκτρωμα, αφού φυσικά πάρει και την έγκριση των δυνάμεων κατοχής της χώρας (Σόϊμπλε-ΕΕ, ΔΝΤ), θα ολοκληρώσει την εξαθλίωση της Ελληνικής Κοινωνίας, με συντάξιμες παροχές που θα αρκούν για να φυτοζωεί, καθώς και με ουρές στα διαλυμένα Νοσοκομεία και σε Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία για υποτυπώδη περίθαλψη.
Αυτός ο μονόδρομος που μας έχουν επιβάλλει επί 6 συνεχόμενα χρόνια είναι πια καθαρό ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, η χώρα και ο λαός μας βρίσκεται σε συνεχή πορεία εξαθλίωσης, μέχρι πότε θα το αποδεχόμαστε ;;;.
Η αντίσταση στην ψήφιση αυτού του ασφαλιστικού μπορεί να αποτελέσει την αρχή επιβολής του δικού μας μονόδρομου με στόχο :

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Τι πραγματικά μάθαμε από τα Wikileaks: Πως στήνεται άλλη μια χρεοκοπία


Η διαρροή της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου μπορεί να μην προσφέρει σημαντικές ειδήσεις για όσους γνωρίζουν εκ των έσω τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι μεγάλες δυνάμεις απέναντι στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώνουν όμως θέσεις που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν σαν θεωρίες συνωμοσίας απ΄τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία είτε για το Βερολίνο είτε για την Ουάσινγκτον.

Η διαρροή της απομαγνητοφώνησης ρίχνει και τις τελευταίες μάσκες καθώς ξεκαθαρίζει ποιοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην Ελλάδα στηρίζουν την κάθε πλευρά. Οι ανακοινώσεις και τα σχόλια των επόμενων ημερών θα είναι ενδεικτικές καθώς το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία θα διευρυνθεί.

Η στροφή της κυβέρνησης Τσίπρα από τον “ατλαντισμό” προς την γερμανοκρατία – στροφή που συνέπεσε με την απομάκρυνση Βαρουφάκ- Παναρίτη – είναι ίσως το σημείο κλειδί για να κατανοήσει κανείς αρκετά από αυτά τα σχόλια.

– Ποια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία της διαρροής

– Ότι οι ΗΠΑ αναμένουν νέα χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι τον Ιούλιο (πιθανότατα και με κάποια μορφή τραπεζικού πανικού) που θα δώσει ώθηση στις αποφάσεις.

THOMSEN: What is going to bring it all to a decision point? In the past there has been only one time when the decision has been made and then that was when they were about to run out of money seriously and to default. Right?

Ξεκίνησε από την Πάτρα με προορισμό την Αθήνα, η «Μεγάλη Πορεία Αγώνα κατά της Ανεργίας»

Λίγο πριν τις 09:30 ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής από την Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα η «Μεγάλη Πορεία Αγώνα Κατά της Ανεργίας» που διοργανώνει ο Δήμος και πρόκειται να καταλήξει στην Αθήνα, στις 10 Απριλίου
Επικεφαλής της μεγάλης κινητοποίησης ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ωστόσο σε αυτή συμμετέχουν και αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων, καθώς και πολλοί πολίτες.

Όπως ο ίδιος ο Κώστας Πελετίδης δήλωσε, κύριο αίτημα προς την κυβέρνηση η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων με μια πορεία που θέλει να στείλει μήνυμα ελπίδας στους πολίτες που έχουν μετατραπεί σε άβουλους θεατές από πολιτικές που τους θεωρούν «πρόβατα έτοιμα να θυσιαστούν χωρίς να πουν λέξη».
«Διαμαρτυρόμαστε και διεκδικούμε δουλειά για όλους με δικαιώματα, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Τα 220 χιλιόμετρα της πορείας μας σε 8 ημέρες, είναι δρόμος συμμετοχής, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης. Εναντιωνόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων χθες και σήμερα, αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία», προσέθεσε.