Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

"Ανάπλαση της ΔΕΘ"- Ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο

"Κίνηση Πολιτών": "Ανάπλαση της ΔΕΘ"- Ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο


Κατά της ανάπλασης της ΔΕΘ και υπέρ της μεταφοράς της στα δυτικά, τίθενται 42 προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης. Σε κείμενο που συνυπογράφουν, χαρακτηρίζουν ψευδεπίγραφο το σχέδιο ανάπλασης, υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας, αντί για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, προβλέπεται η ακύρωσή του. 

Το κείμενο της "Κίνησης Πολιτών" με τίτλο: "Ανάπλαση της ΔΕΘ" ένα ψευδεπίγραφο σχέδιο έχει ως εξής: 

Το διαφημιζόμενο σχέδιο «ανάπλασης της ΔΕΘ» διακηρύσσει ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Εκθεσιακού Φορέα, δημιουργώντας συγχρόνως ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο κέντρο της πόλης. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

1. Με τη σχεδιαζόμενη «ανάπλαση» του χώρου της ΔΕΘ δεν δημιουργείται αλλά ακυρώνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης του 1985 και το γενικό Πολεοδομικό του Δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπουν τη διαμόρφωση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, μια μεγάλη ενότητα μητροπολιτικών λειτουργιών και πρασίνου, που περιλαμβάνει: το πάρκο της ΧΑΝΘ, τον χώρο της ΔΕΘ, το Γ΄ Σώμα Στρατού, το ιστορικό κτηριακό απόθεμα του ΑΠΘ και τα Βυζαντινά τείχη καθώς και τα Μουσεία και το Δημαρχιακό Μέγαρο. Αποκαθίσταται έτσι η συνέχεια του παραλιακού μετώπου με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Η ίδια ιδέα βρίσκεται και στη Χωροταξική Μελέτη Θεσσαλονίκης του 1965.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο, όπως προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ικανοποιεί, ύστερα από δεκαετίες, το όραμα του Εμπράρ για ένα μεγάλο Αστικό Πάρκο, που εκτείνεται από τη θάλασσα μέχρι το δάσος. Όραμα, που έχει εγγραφεί στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων και εκφράζεται με επανειλημμένες αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να φιλοξενούνται ήπιες εκθεσιακές, ψυχαγωγικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, χωρίς να χάνεται ο χαρακτήρας του δημόσιου ελεύθερου χώρου.

Άμεσα προσβάσιμο από το μετρό και τους κύριους αστικούς κυκλοφοριακούς άξονες, το Μητροπολιτικό Πάρκο θα αναβαθμίσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα έχει θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την πόλη. Θα προσφέρει δημιουργική διέξοδο στους φοιτητές, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους και θα ενισχύσει τον τουρισμό. Θα ενδυναμώσει την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης σε επενδύσεις, καθώς σήμερα η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος είναι κρίσιμος παράγοντας επιλογής του τόπου εγκατάστασης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Νέα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Π.Α.Ο., ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Α.Ο. Π.Α.Ε.


Οι νέες εγκαταστάσεις γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού και συναφείς χρήσεις στον Ελαιώνα, όπως αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (20.11.2020), προσαρμόζονται στους όρους της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο υπενθυμίζουμε ότι προσέφυγαν 130 κάτοικοι κυρίως της περιοχής – μέλη της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα, στις 6 Μαρτίου 2009, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο και δικηγόρο τον Κώστα Παπαδάκη.

Τίθεται όμως από τον Παναθηναϊκό θέμα προσθήκης «Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, πέραν των προβλεπόμενων έργων και εγκαταστάσεων του από 14.5.2013 Π.Δ για την πληρότητα του συνόλου του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης χωρητικότητας 10.000 θέσεων περίπου». Η δημιουργία του είναι σε κάθε περίπτωση επισφαλής καθώς ο ίδιος Δήμος «αναγνωρίζει ότι το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης ενδέχεται να δημιουργήσει πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές ή άλλες δυσκολίες εφαρμογής, όπως ριζική τροποποίηση των αρχών και διατάξεων του Π.Δ». Υπ’ αυτή την έννοια το γήπεδο μπάσκετ τελεί υπό αίρεση και δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Δήμου .

Σίγουρα, πάντως, όσον αφορά τον «Τομέα Ανάπλασης Β», δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμπεριληφθεί το Ο.Τ 45 - στο οποίο υπάρχει ημιτελές κτίριο Βωβού - καθώς είναι τελείως εκτός της λογικής της απόφασης του ΣτΕ που είχε απορρίψει εμπορικά κέντρα και συναφείς εγκαταστάσεις. Επίσης το ονομαζόμενο «κτίριο Χ» - καθότι δυσανάγνωστη η ονομασία του – θα πρέπει να κατεδαφιστεί.

Το σχέδιο ευλόγως περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Παναθηναϊκό και τον Δήμο Αθηναίων μικρής έκτασης, που αποτελούν κοινωνικού χαρακτήρα υποδομές.

Όσον αφορά το σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου κατεδαφίζεται και το οικοδομικό τετράγωνο μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης 700 αυτοκινήτων. Ο αριθμός είναι τεράστιος και αντιφάσκει με τη δημιουργία υψηλού πρασίνου που θα αναβαθμίσει γενικότερα τον άξονα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πολύ περισσότερο αν συνδεθεί μέσω της οδού Κόνιαρη με τον Λυκαβηττό. Χώρος στάθμευσης έως 200 αυτοκινήτων είναι χρήσιμος για τη λειτουργία των δικαστηρίων και των συναφών χρήσεων και θα μπορούσε να κατασκευαστεί.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του και θα δίδεται έναντι ενοικίου στον Παναθηναϊκό.


Αυτά περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο με ΦΕΚ σχέδιο.

Σε ορισμένα σχέδια εμφανίζεται ένα extra Γήπεδο Μπάσκετ όχι όμως στα εγκεκριμένα σχέδια του Δήμου Αθηναίων και ευλόγως καθώς ο Δήμος θεωρεί ότι η προσθήκη του θα δημιουργήσει νομικά, πολεοδομικά και άλλα θέματα.


Ακολουθούν σχετικά διαγράμματα

σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας


Ελένη Πορτάλιου

15.12.2020


ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ / ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Αθλητικό μουσείο

Εντευκτήριο


Υπόγειο parking

700 θέσεις Ημιτελές κτίριο Βωβού



Γήπεδο ΠΑΟ

Σωματείο ΠΑΟ

Πισίνα

Εγκαταστάσεις Δ. Αθηναίων

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ / ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ



Αθλητικό μουσείο

Εντευκτήριο

Υπόγειο parking

700 θέσεις Ημιτελές κτίριο Βωβού

Γήπεδο ΠΑΟ

Σωματείο ΠΑΟ

Πισίνα

Εγκαταστάσεις Δ. Αθηναίων


Αυτά περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο με ΦΕΚ σχέδιο.

Στο χώρο χωροθετείται ένα extra γήπεδο Μπάσκετ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν νομικά, πολεοδομικά και άλλα θέματα.



Όλα για τα κολέγια - Με Πτυχία Κολεγίων η εγγραφή σε ΤΕΕ

Κυριολεκτικά νύκτα το Υπ. Παιδείας έφερε τροπολογία που τροποποιεί το ΠΔ 38/2010 και υποχρεώνει τα επιμελητήρια να εγγράφουν (εντός 1 μήνα!) αποφοίτους κολεγίων με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στη Βουλή αποτελεί συνέχεια της διάταξης του νόμου 4635/2020 για την επαγγελματική ισοδυναμία πτυχίων Κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων με αυτά των ελληνικών.

Ρύθμιση: Πτυχιούχοι Κολλεγίων θα εγγράφονται στο ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο

Τα δικαιώματα άσκησης των επαγγελμάτων των πτυχιούχων των Κολλεγίων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων
Δημοσίευση: 17/12/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τροπολογία που ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, σήμερα στη Βουλή, υποχρεώνει, υπό προϋποθέσεις:

Α. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα

Β. Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.

Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας με τις ρυθμίσεις αυτές η ελληνική πολιτεία συμμορφώνεται με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπίστωσε πλημμελή ενσωμάτωση διατάξεων της οδηγίες 2005/36/ΕΚ.

Επιπλέον με τη ρύθμιση οι αρμοδιότητες της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που είχε περιέλθει στις επαγγελματικές οργανώσεις επάνέρχονται στο υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα προβλέπονται ειδικές προθεσμίες για την εγγραφή των κατόχων αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας στους επαγγελματικούς φορείς, για την αποφυγή καθυστερήσεων στις σχετικές διαδικασίες .

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: 12+1 λόγοι που δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί

Εκπαίδευση15.12.2020 - 16:18
Πανεπιστημιακή Αστυνομία: 12+1 λόγοι που δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί
Δημήτρης Καλτσώνης* 2

12+1 λόγοι που δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία - Ένα κείμενο του καθηγητή του Παντείου, Δημήτρη Καλτσώνη

Γιατί δεν πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία:
Είναι απαράδεκτο εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να νομοθετεί για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και μάλιστα κάτω από τα αντίστοιχα ξένων χωρών.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους.
Η εμπειρία και οι επιστημονικές μελέτες των ξένων πανεπιστημίων που έχουν ειδική αστυνομία δείχνει ότι καθόλου δεν έχει μειωθεί η εγκληματικότητα (πχ. βιασμοί, σεξουαλικές επιθέσεις κλπ).
Η εισαγωγή της αστυνομίας ως παράγοντα διαχείρισης της πανεπιστημιακής ζωής σημαίνει την αντισυνταγματική, πραξικοπηματική αναίρεση της Πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης.
Η κυβέρνηση επικαλείται το παράδειγμα του Κέμπριτζ. Ας το ακολουθήσει στη χρηματοδότηση και στις υποδομές – όχι στην αστυνόμευση.
Σε περίπτωση διάπραξης εγκλήματος η αστυνομία είχε (ακόμη και όταν ίσχυε ο νόμος για το άσυλο) τη δυνατότητα παρέμβασης.
Η παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ θα δημιουργήσει από μόνη της εντάσεις και αντιπαραθέσεις με κίνδυνο τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Η παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ θα χρησιμοποιηθεί για την περιστολή των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων της συνάθροισης, της διαμαρτυρίας ακόμη και της ελευθερίας του λόγου, εγκαινιάζοντας πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Οι 1000 (ή και παραπάνω) προσλήψεις αστυνομικών στις οποίες θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα αποτελέσουν ένα πελατειακό, ρουσφετολογικό μηχανισμό αφού θα γίνουν με έκτακτες διαδικασίες.
Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από κονδύλια για καθηγητές, υποδομές, διοικητικό προσωπικό, όχι για αστυνόμους.
Οι αστυνομικοί αυτοί δεν θα έχουν ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση και εκπαίδευση που έχουν οι συνάδελφοί τους απόφοιτοι των οικείων σχολών, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Μας αφορά όλους.


*Καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις στο Δήμο Αλίμου σε βάρος της Αναστασίας Παπαχρίστου




Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες της έντασης των εκβιασμών και των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος εργαζομένων των ΟΤΑ, από Δημάρχους, με στόχο την παρεμπόδιση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης.

Ακραίο όμως παράδειγμα αυταρχισμού αποτελεί η περίπτωση του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη, οποίος στο παρελθόν, όπως και τώρα, έχει στοχοποιήσει οποιαδήποτε φωνή αντιδρά και αντιστέκεται στις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές επιλογές του.

Είναι ο μοναδικός δήμαρχος που δεν προσέλαβε κανέναν εργαζόμενο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, μέσω του διαγωνισμού της 3Κ-2018, που έγινε μετά από τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον Ιούνιο του 2017, με αποτέλεσμα να αναθέτει τμήματα της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αλίμου και μετά, λόγω έλλειψης προσωπικού, να επιβάλλει υποχρεωτικές, σε καθημερινή βάση, υπερωρίες καταστρατηγώντας το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας και επιβάλλοντας πειθαρχική ποινή στην συναδέλφισσα Αναστασία Παπαχρίστου η οποία είναι μέλος τους ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του δήμου και αναπληρώτρια εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΝΠΔΔ των Παιδικών Σταθμών.

Είναι αυτός που κάλεσε σε απολογία και εκκρεμεί η επιβολή πειθαρχικής ποινής στην ίδια συναδέλφισσα, γιατί παραστάθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης, απολυμένης συναδέλφου, στα δικαστήρια κατά την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων για την ακύρωση της απόλυσης.

Είναι τέλος ο ίδιος που καλεί πάλι σε απολογία την συναδέλφισσα Α. Παπαχρίστου, για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στην προϊσταμένη, επειδή υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όταν ο ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Κονδύλης καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναθέτει παράτυπα αλλότρια καθήκοντα σε εργαζόμενους και δεν εφαρμόζει τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς οι υπογράφοντες καταδικάζουμε την αυταρχική, εκδικητική και αντεργατική συμπεριφορά του Δημάρχου Αλίμου κ. Ανδρέα Κονδύλη, ζητάμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και την ανάκληση των ποινών, σε βάρος της Αναστασίας Παπαχρίστου.

Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και η οικολογική καταστροφή

Μια γενναία απόφαση της Δικαιοσύνης για την Πειραϊκή! 

Προσωρινη διαταγή και δικαίωση του αιτήματος των κατοίκων που προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα! Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΚΗΣ χαιρετιζει την δικαστή που τίμησε με την απόφαση της τις αξίες της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της υπεράσπισης του περιβάλλοντος που καταπατά διαρκώς η Cosco.Ευχαριστούμε τον δικηγόρο Βαγγέλη Αναγνώστου που εργάστηκε αφιλοκερδως για τις ίδιες αξίες της θάλασσας και του πολιτισμού. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον καθηγητή θαλάσσιου περιβάλλοντος κυριο Τσελεντη που με την εμπεριστατωμένη μελέτη και μαρτυρία του απεδειξε την καταστροφή που συντελείται στην ΠΕΙΡΑΪΚΉ . Καλουμε όλους τους Πειραιώτες και καθε Έλληνα να παλέψει μαζι μας για να μην γινει ο Πειραιάς λιμανι της Coscoκρατιας. Απευθύνουμε προς τις αρμόδιες αρχές τους παρακάτω στίχους του Ευριπίδη και τους καλούμε να εφαρμόσουν αμέσως την αποφαση του δικαστηριου. "Όταν όμως υπάρχουν νόμοι γραπτοί,
το δίκαιο ισχύει εξίσου και για τον ταπεινό και για τον πλούσιο
και μπορεί ο ανίσχυρος, όταν δέχεται επιθέσεις,
να απαντά στον ισχυρό στον ίδιο τόνο,
και φτάνει να νικά ο μικρός τον ισχυρό, αν έχει δίκιο."


Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής και η οικολογική καταστροφή

Ζητείται να γίνει δεκτή η αίτηση του καθηγητή Βασίλη Τσελέντη για διερεύνηση της ρύπανσης

|> Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε χθες το “Παρατηρητήριο Πειραϊκής” της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες Α’ Κοινότητας” -Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή” που υπογράφεται από τους κοινοτικούς συμβούλους Δήμητρα Βήνη και Σωτήρη Αλεξόπουλο, με τίτλο “Να σταματήσει η συγκάλυψη του περιβαλλοντικού εγκλήματος της COSCO“. Η ανακοίνωση αναφέρει:

|> Στην προσπάθεια της η COSCO να συγκαλύψει την οικολογική καταστροφή στην θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής και να αποτρέψει την περαιτέρω διερεύνηση των κακοτεχνιών που αφορούν στο διαρραγέν κυψελωτό κιβώτιο σκυροδέματος (caisson), προχωράει σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2020 (σ.σ. χθες) , στο σπάσιμο του βυθισμένου μέρους.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί να δυσχεράνει τη δειγματοληψία που αιτούμαστε να κάνουμε στην περιοχή και να καλύψει τυχόν ευρήματα που μπορεί να είναι απαραίτητα για να εκτιμήσουμε την ποιότητα των υλικών πλήρωσης του caisson .

Τα υλικά αυτά, με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, περιέχουν την τοξική σκωρία, η οποία περιέχει τοξικά βαρέα μέταλλα και κατατάσσεται στις επικίνδυνες τοξικές ουσίες με βάση Οδηγίες της Ε.Ε. και το πρότυπο 29 CRF-1919.1200 του οργανισμού OSHA (Occupational Safety and Health Administration) των ΗΠΑ.

Απαιτούμε από το τμήμα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος να κάνει αμέσως δεκτή την αίτηση που υπέβαλε χτες ο καθηγητής θαλασσίου περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πειραιά , Βασίλης Τσελέντης, προκειμένου με δικό του σκάφος και εξοπλισμό να προβεί σε διερεύνηση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί από το ενεργό απόβλητο (caisson). Απαιτούμε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά να διαβιβάσει αμέσως στο ΕΛΚΕΘΕ την μηνυτήρια αναφορά μας για την τεράστια ρύπανση της θάλασσας την 10η Δεκεμβρίου. Απαιτούμε επιτέλους να σπάσει το «καθεστώς της σιωπής» των αρμοδίων στον Πειραιά!

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Να υλοποιηθεί η η τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση 5703/09-10-2020 για τους εργαζόμενους του ΤΕΕ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 16/12/2020 

Προς: Πρόεδρο κα ΔΕ ΤΕΕ 

Κοιν.: ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής 

Θέμα : Να υλοποιηθεί η η τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση 5703/09-10-2020 για τους εργαζόμενους του ΤΕΕ 

Συνάδελφε Πρόεδρε και μέλη της ΔΕ ΤΕΕ 

Απευθυνόμαστε σε σας και στα πλαίσια της διαχρονικά καλής συνεργασίας μας σχετικά με το θέμα του διορισμού 15 συναδέλφων μας με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι μεταξύ αυτών και πολλοί Διπλωματούχοι Μηχανικοί εργάσθηκαν στο ΤΕΕ για 4 και πλέον συνεχή χρόνια με συμβάσεις έργου ως υπάλληλοι, τηρώντας κανονικό ωράριο εργασίας και καλύπτοντας διαρκείς ανάγκες του. Το 2011 παρά το ότι κρίθηκαν από την Υπηρεσία ως απαραίτητοι για τη λειτουργία της απολύθηκαν εν μέσω κρίσης. Πλήθος άλλων συναδέλφων με αντίστοιχες σχέσεις εργασίας εντάχθηκαν σταδιακά στο τακτικό προσωπικό του ΤΕΕ, αφού το ΤΕΕ τότε δεν άσκησε παραπέρα ένδικα μέσα ούτε καν στο εφετείο. 

Μετά από 9 έτη εκδόθηκε η τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση 5703/09-10-2020 η οποία χαρακτηρίζει την σχέση εργασίας που είχαν με το ΤΕΕ εξαρτημένη και αορίστου χρόνου και καθιστά άκυρη την απόλυσή τους ενώ παράλληλα υποχρεώνει το ΤΕΕ να αποδεχτεί τις υπηρεσίες τους καταβάλλοντας τις νόμιμες αποδοχές τους. 

Επειδή το ΤΕΕ : 
  • έχει ανάγκη από έμπειρο προσωπικό για να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα μέλη του, 

  • ο νέος του Οργανισμός αποτυπώνει τα κενά που υπάρχουν και μπορούν να καλυφθούν από τους εν λόγω εργαζόμενους 

μαθαίνουμε ότι συνεχώς συγκροτούνται αμοιβόμενες Ομάδες Εργασίας για να καλύψουν τα υπαρκτά αυτά κενά 

σας καλούμε να μην προχωρήσετε σε προσφυγή σε ανώτερο βαθμό (Άρειο Πάγο) ενάντια στην τελεσίδικη Εφετειακή Απόφαση αλλά να την αποδεχθείτε και να επανατοποθετήσετε τους συναδέλφους στην Οργανική δύναμη του ΤΕΕ. 

Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό πρέπει να καλύπτονται μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ και με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι με επισφαλείς και πελατειακές σχέσεις και μηχανισμούς.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Η πολιτική της κυβέρνησης επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση του δημόσιου ελέγχου – οι εργαζόμενοι αντιδρούν

 Η πολιτική της κυβέρνησης επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατάργηση του δημόσιου ελέγχου – οι εργαζόμενοι αντιδρούν


Ο συντονισμός μεγάλων και σημαντικών Ομοσπονδιών του Δημοσίου μέσω κοινής ανακοίνωσης (7 Ομοσπονδίες) και κοινής Απεργίας – Αποχής των μελών τους (6 Ομοσπονδίες), είναι μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει το κίνημα των εργαζομένων κόντρα στις κυρίαρχες λογικές της απόσυρσης και της συνδιαλλαγής. 

Απέναντι στην με κάθε τρόπο εκφρασμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ, πρόθεση εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες προς εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις. Επτά μεγάλες Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ-εργαζόμενοι στους Δήμους, ΟΣΥΑΠΕ-εργαζόμενοι στις Περιφέρειες, ΟΣΕΑΔΕ-εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΠΟΜΗΤΕΔΥ-Τεχνολόγοι Μηχανικοί, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ-Διπλωματούχοι Μηχανικοί, ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ-εργαζόμενοι σε Υπ. Υποδομών και Ενέργειας, Περιβάλλοντος, ΠΟΓΕΔΥ-Γεωτεχνικοί) ξεπερνώντας συντεχνιακές και άλλες διαφορές κάθησαν δια των εκπροσώπων τους στο ίδιο τραπέζι και συντονίστηκαν. Η επίθεση εξάλλου είναι κοινή και πολλαπλή. Το σύνολο των Υπηρεσιών στενάζει από την υποστελέχωση (8.000 εν ενεργεία μηχανικοί το 2020 σε σχέση με τους 11.500 του 2011), το προσωπικό γερνάει (το 42% είναι άνω των 50 ετών, μόλις το 9% είναι κάτω των 40 ετών), τα καθήκοντα αυξάνουν με πειθαρχικές και νομικές απειλές, οι ιδιώτες εισβάλλουν παντού για να υποκαταστήσουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες και να κάνουν τη δουλειά τους ευκολότερα. Όπως γράφει και η κοινή μας ανακοίνωση:

Νέο πολεοδομικό σκάνδαλο στο Ελληνικό

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

Δελτίο Τύπου, 16.12.2020 
Νέο πολεοδομικό σκάνδαλο στο Ελληνικό 

Συμφωνία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για δύο ξενοδοχεία εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο 



Στις 27-11-2020 η Lamda Development ανακοίνωσε τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για την από κοινού κατασκευή δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, κατά την πρώτη πενταετή φάση της υλοποίησης του έργου. Η επένδυση είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το ένα ξενοδοχείο θα κτιστεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το δεύτερο κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. 

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που εγκρίθηκε με ΠΔ (ΦΕΚ 35 ΑΑΠ 2018) η χρήση ξενοδοχείων επιτρέπεται στη μαρίνα όχι όμως στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο με βάση τη Σύμβαση (ν. 4422 /2016 ) πρέπει να μείνει άκτιστο. 

Για χρόνια η Lamda αναζητεί ξένους επενδυτές για ξενοδοχειακές επενδύσεις και τελικά βρήκε επενδυτή για δύο ξενοδοχεία εκ των οποίων το ένα είναι παράνομο. 

Η κυβέρνηση έσπευσε προς βοήθεια και στις 4-12-2020 ψηφίστηκε από τη Βουλή ότι επιτρέπονται στις Ζώνες Ανάπτυξης του Ελληνικού τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condohotels) παραβιάζοντας την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία που απαγορεύει τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας στις εκτός σχεδίου περιοχές. Σύμφωνα με τον ν.4276/14 το 40% της δομήσιμης επιφάνειας του ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας μπορεί να διαμορφωθεί σε δωμάτια, διαμερίσματα, ή μικρές βίλες με δικό τους οικόπεδο, προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση, καθώς επιτρέπεται η σύσταση οριζόντιας αλλά και κάθετης ιδιοκτησίας (οριζόντια ιδιοκτησία όπως συμβαίνει στις πολυκατοικίες: δίδεται κυριότητα στο διαμέρισμα, συνιδιοκτησία στο οικόπεδο και κάθετη όταν κάθε κτίσμα έχει δικό του οικόπεδο). 

ΛΑΘΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 

Οι παραπάνω παρανομίες ωχριούν μπροστά στη λάθρα πολεοδόμηση και κατάτμηση των εκτός σχεδίου περιοχών ( Ζωνών Ανάπτυξης και Πάρκου), προκειμένου να πουληθούν ως οικόπεδα. Αποτελούν αντικείμενο των τριών προσφυγών που κατατέθηκαν από μέλη της Επιτροπής για την Υπεράσπιση του Ελληνικού και εκδικάστηκαν στις 4 Νοεμβρίου 2020 από το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε. 

Αρχικά ο ν.4062/12 προέβλεπε ως εφαρμογή του ΣΟΑ για τις Ζώνες Ανάπτυξης την έγκριση ΚΥΑ για την οριοθέτηση όλων των κτιρίων και εγκαταστάσεων και την περιβαλλοντική αξιολόγηση των έργων και δραστηριοτήτων κάθε ζώνης. Αυτό αποτελούσε όρο για να περιέλθει το Ελληνικό στη Lamda Development, συμφερόντων Λάτση. 

Όμως, ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ Σ.Φάμελλος άλλαξε επί υπουργείας του, με νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 7 του ν.4574/18), το περιεχόμενο των ΚΥΑ μέσω της διάταξης των «κτιριακών ενοτήτων», τις οποίες επιχειρεί να εξομοιώσει με ρυμοτομικό σχέδιο, καταλύοντας όλη την πολεοδομική νομοθεσία και το Σύνταγμα. 

Συνεχίζεται ο «εφιάλτης του μηχανικού»


Συνεχίζεται ο «εφιάλτης του μηχανικού»
15-12-2020 - Πηγή: efsyn.gr

Σε 50’ ολοκληρώθηκε ο αγώνας δρόμου για καταχωρίσεις στην Αττική ● Μέσα στα πρώτα 5’ είχαν υποβληθεί περίπου 10.000 αιτήσεις ● Απίστευτο αλαλούμ με το «κολλημένο» σύστημα ● Αύριο η αναμέτρηση μεταφέρεται σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο μετακινείται αύριο ο «εφιάλτης του μηχανικού» που ακούει στο όνομα πλατφόρμα για αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ενώ η χθεσινή κούρσα για καταχώριση στην Αττική κράτησε 50 αγωνιώδη λεπτά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την Αττική άνοιξε στις 10.00 π.μ. και μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά είχαν υποβληθεί στο σύστημα περίπου 10.000 αιτήσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να άρχισαν τα «κολλήματα» καθώς μέχρι τις 10.50 υποβλήθηκαν συνολικά 17.673 αιτήσεις. Δηλαδή σε 45 λεπτά υποβλήθηκαν σχεδόν 8.000 αιτήσεις έναντι 10.000 στα πρώτα πέντε.

Μετ’ εμποδίων οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κανονικά (ο αριθμός όσων έμειναν στον… δρόμο δεν ανακοινώνεται) εγκρίθηκαν σχεδόν οι μισές, δηλαδή 8.702, δεσμεύοντας το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή 144,8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό αντιστοιχεί σε μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση περίπου στα 16.600 ευρώ.

Για ακόμη μία φορά, όπως είχε συμβεί την Παρασκευή σε Ηπειρο και Ιόνια Νησιά, οι μηχανικοί που προσπάθησαν να καταχωρίσουν αιτήσεις πελατών τους διαμαρτυρήθηκαν για ένα σύστημα που δεν ανταποκρινόταν και «κολλούσε», ειδικά όταν έπρεπε να αντληθούν πιστοποιητικά από άλλες βάσεις δεδομένων όπως εκείνη της Εφορίας.
Τέλος χρόνου

Η αδυναμία του ενός συστήματος να αντλήσει στοιχεία από το άλλο οδήγησε πολλούς να χάσουν πολύτιμο χρόνο και, όπως μας καταγγέλλεται, όταν η διαδικασία ξεμπλόκαρε και τα στοιχεία συμπληρώνονταν, η απάντηση ήταν ότι το ποσό της επιχορήγησης είχε πλέον εξαντληθεί. Μηχανικοί αναρωτιούνται πώς γίνεται σε άλλους να «κολλά» το σύστημα και σε άλλους όχι, ενώ τη χθεσινή ημέρα κυριάρχησαν γενικότερα σημαντικά προβλήματα σε πλατφόρμες διεθνούς εμβέλειας όπως εκείνες της Google.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραδέχθηκε στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι «καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις στο σύστημα του Building Cert», δηλαδή στη βάση στην οποία αποθηκεύονται τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κάθε κτιρίου. Ρίχνει όμως την ευθύνη γι’ αυτό στους ίδιους τους μηχανικούς, λέγοντας ότι οι καθυστερήσεις «οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων σπεύδουν τελευταία στιγμή να εκδώσουν ΠΕΑ ή να τροποποιήσουν ήδη υφιστάμενο, με αποτέλεσμα το Building Cert να δέχεται μεγάλο φόρτο».

Πολλοί ενδιαφερόμενοι εκφράζουν το αίτημα να διαμορφώνεται μια λίστα με επιλαχούσες αιτήσεις, από εκείνες δηλαδή που πληρούν τα κριτήρια αλλά έχασαν τη μάχη με τον χρόνο, ώστε να αξιοποιούνται είτε στην επόμενη προκήρυξη (αναμένεται μέσα στο 2021) είτε όταν κάποια από τις επιτυχείς δεν καταφέρει να συμπληρώσει πλήρη φάκελο. Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα, το υπουργείο σταθερά υποστηρίζει πως αυτό προσκρούει σε νομικά και τεχνικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση λίστας επιλαχόντων. Αύριο 16/12 στις 10.00 ανοίγει η πλατφόρμα για προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίρια των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Για χάρη της ACS διαλύει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η ΝΔ

Για χάρη της ACS διαλύει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία η ΝΔ, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Πριν λίγα σχεδόν χρόνια στο προφανές ερώτημα, «μα γιατί να επιτραπεί η είσοδος σε μια ιδιωτική εταιρεία, όταν ο δημόσιος τομέας τα καταφέρνει» επαναλαμβανόταν η ίδια απάντηση, είτε το ερώτημα αφορούσε τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, είτε αφορούσε τις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία: «Γιατί έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη. Ο ανταγωνισμός επίσης θα ρίξει και τις τιμές».

Ας επιχειρήσουμε να ελέγξουμε τη σοβαρότητα και αξιοπιστία αυτού του συλλογισμού στην περίπτωση των ταχυδρομείων, με βάση τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις κι ειδικότερα όσα μεσολάβησαν στη διάρκεια της καραντίνας.

Οι εταιρείες ταχυδιανομής αποδείχθηκαν εντελώς ανίκανες να διαχειριστούν την αυξημένη κίνηση. Παραγγελία που έκανα σε βιβλιοπωλείο τον Μάρτιο και ήρθε μέσω της ACS χρειάστηκε έναν μήνα για να φτάσει σε μια απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πλατεία Συντάγματος. Οι ιδιωτικές εταιρείες κούριερ συναγωνίστηκαν το το υπουργείο Υγείας του Β. Κικίλια σε προετοιμασία ή καλύτερα σε αδράνεια για να διαχειριστούν και το δεύτερο κύμα πανδημίας. Οι προσλήψεις προσωπικού ήταν ελάχιστες για να μην μειωθεί το κέρδος, ενώ τα αυστηρά περιορισμένα όρια στην εξυπηρέτηση της επιπλέον κίνησης είχαν τεθεί από μια γραμμή παραγωγής και εξυπηρέτησης που ξεκινούσε από τους αποθηκευτικούς χώρους κι έφτανε μέχρι το πληροφοριακό σύστημα η οποία εξ ορισμού δεν άντεχε μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση στο παρεχόμενο έργο.

Έτσι, βοηθούσης και της Black Friday, φτάσαμε στο (αδιανόητο ακόμη και να το σκεφτεί κανείς ένα χρόνο πριν) κρασάρισμα των ιδιωτικών ταχυμετοφορών. Με ανακοίνωσή της η Γενική Ταχυδρομική την 1η Δεκεμβρίου γνωστοποίησε την άμεση αναστολή όλων των πρόσθετων υπηρεσιών πλην της βασικής, ενώ η ACS με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 4 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ότι «ο μέσος χρόνος διακίνησης των αποστολών αναμένεται να φθάσει τις 6 εργάσιμες ημέρες, ενώ ενδέχεται κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη να ξεπεράσει τους χρόνους αυτούς»! Η …φοβερή και …τρομερή ιδέα του click away, που μετά βεβαιότητας θα προσθέσει στη λίστα των νεκρών μερικές ακόμη εκατοντάδες κρούσματα του κορονοϊού, την αποτυχία των ιδιωτών ταχυμετοφορεών ήρθε να διαχειριστεί κι όχι τις ανάγκες αγορών…

Και πάλι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού



Και πάλι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού
Ελένη Πορτάλιου | 
13 Δεκεμβρίου, 2020

Η νεωτερική κοινωνία λέει ο Αλμπέρτο Μελούτσι στο έργο του «Κουλτούρες στο παιχνίδι, διαφορές για να συμβιώσουμε», είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί τον εαυτό της με όρους καθαρά κοινωνικούς. Η επιβίωση του είδους και του πλανήτη δεν επαφίεται πλέον στους αναπόφευκτους νόμους της φύσης ή στην αναγκαία πορεία της ιστορίας. Δεν υπάρχουν μυθικές ή θεϊκές δυνάμεις, ένα αλλού στο οποίο εκβάλλουμε τις υποθέσεις μας. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει να επανατοποθετήσουμε και τη δράση των κοινωνικών κινημάτων σ’ ένα επίπεδο διαπλαστικό της κοινωνικής εξέλιξης.

Ιδιαίτερα τα κοινωνικά κινήματα για την πόλη και το περιβάλλον, αν και συνήθως έχουν αφετηρία το τοπικό, διαπλέκονται τουλάχιστον με το οικολογικό πρόβλημα και εκτινάσσονται στο ευρύτερο περιβάλλον θεμελιωδών κοινωνικών διακυβευμάτων – σήμερα της κλιματικής αλλαγής.

Το παναττικό κίνημα για την οικολογική αναβάθμιση της Αττικής – με τη συμμετοχή πολλών τοπικών και υπερτοπικών συλλογικοτήτων – διεκδικούσε σταθερά πάνω από μία δεκαετία τη δημιουργία τριών Μητροπολιτικών Πάρκων στην Αττική: Γουδή-Ιλισίων, Ελαιώνα, Ελληνικού. Θα αναφερθώ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελαιώνα και την ιστορία του.



Η διεκδίκηση του Μητροπολιτικού Πάρκου



Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον Ελαιώνα υποστηρίχθηκε από ένα μαζικό κίνημα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με την καθοριστική συμμετοχή της τότε «Ανοιχτής Πόλης». Υπήρξαν δενδροφυτεύσεις και συναφείς κινητοποιήσεις προβολής του αιτήματος. Εν τω μεταξύ, ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βωβό επιχείρησε να προωθήσει την εγκατάσταση γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα και ταυτόχρονα εγκαταστάσεις άσχετες με το γήπεδο. Συγκεκριμένα το σχέδιο πρότεινε 75.000 τ.μ κτίρια Βωβού και 42.500 τ.μ. του δήμου Αθηναίων. Δεν επρόκειτο απλώς για γήπεδο, αλλά για ένα θηριώδες κατασκευαστικό έργο. Με την προσφυγή 150 πολιτών στο ΣτΕ – μεταξύ αυτών ο Μανόλης Γλέζος – η υπερδόμηση στην περιοχή του Ελαιώνα εξέπεσε συνταγματικά και παρέμεινε η εκκρεμότητα του νέου γηπέδου.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπουργίας Σ. Φάμελου και με συνηγορία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη επιδιώχθηκε, με πρόταση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, η εγκατάσταση γηπέδου του Παναθηναϊκού στο μόλις θεσμοθετημένο πάρκο Γουδή - Ιλισίων. Υπήρξε γενικός ξεσηκωμός όχι μόνο της Επιτροπής αλλά και πλήθος φορέων, όπως: ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων, ο τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας Ε.Μ.Π., η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου, Πολεοδομίας, Χωροταξίας, το WWF Ελλάς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων που εξέθεσαν σε κοινή ανακοίνωση τους λόγους της διαφωνίας τους. Η πρόταση ευτυχώς δεν καρποφόρησε και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού παρέμεινε σε εκκρεμότητα.



Το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας



Σχετικά με την υπάρχουσα πραγματικότητα του γηπέδου στην Αλεξάνδρας.

Η θέση του, ενδεχομένως κατάλληλη σε παλαιότερες εποχές, δημιουργεί σήμερα μεγάλα προβλήματα στην πυκνοδομημένη περιοχή γύρω από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Γι` αυτό έχει προταθεί η απομάκρυνση/κατεδάφιση του γηπέδου και η ένταξη του κενού χώρου σε μια ευρύτερη ανάπλαση, που περιλαμβάνει τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και προεκτείνεται στο Λυκαβηττό μέσω της οδού Κόνιαρη, στην οποία διασώζεται ένας μικρός πυρήνας προσφυγικών κατοικιών.

Σ` αυτή την περίπτωση πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν θεμελιώνει κανένα δικαίωμα στην Αλεξάνδρας γιατί δεν υπάρχει παραχωρητήριο του χώρου του σημερινού γηπέδου. Εφόσον το γήπεδο κατεδαφιστεί, ο Παναθηναϊκός πρέπει ν` αποκτήσει χώρο με δικά του έξοδα, εάν επιθυμεί να κατασκευάσει γήπεδο. Υπάρχει, βέβαια, η βέλτιστη λύση που προτείνει η «πράσινη» ΚΑΕ, η οποία σύμφωνα με την «Αυγή» (17/5/2017), «διαφωνεί με την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Γουδή και αντιπροτείνει να στεγαστούν όλα τα τμήματα του Συλλόγου στο ΟΑΚΑ για τα επόμενα 99 χρόνια». Η λύση ΟΑΚΑ θα ήταν προσφορότερη για όλες τις άστεγες ποδοσφαιρικές ομάδες γι’ αυτό και πρέπει να συζητηθεί σοβαρά. Πρόκειται για χρησιμοποίηση υποδομών που χρυσοπληρώσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διάσωση ελεύθερων χώρων, προστασία των κατοικημένων περιοχών, ασύμβατες χρήσεις κ.λπ. Το με ποιους όρους και με ποιες διαδικασίες είναι προφανώς ανοιχτό θέμα προς συζήτηση.

Για να επανέλθουμε στη χωροθέτηση στον Ελαιώνα, ο Παναθηναϊκός πρέπει να αγοράσει γη σύμφωνα με τα πολεοδομικώς κείμενα και να ανεγερθεί αποκλειστικώς γήπεδο, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε τα συνοδά μεγαθήρια. Φυσικά δεν αγνοεί το νομικό σκέλος γι` αυτό και δηλώνεται ότι πρώτα θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο και μετά θα κατεδαφιστεί το γήπεδο της Αλεξάνδρας.

Να διαγραφούν τα χιλιάδες πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

Να διαγραφούν τα χιλιάδες πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

Σωρηδόν τα πρόστιμα για συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014. Δεν νομοθετήθηκε ποτέ η σιωπηρή παράταση
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 23:48
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα TAXISnet, ειδοποιήσεις με ηλεκτρονικά μηνύματα στις οποίες αναφέρεται ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014.

Τα πρόστιμα ανέρχονται για κάθε επιχείρηση ή επαγγελματία σε 400 ευρώ, καθώς υπολογίζονται σε 100 ευρώ για κάθε τρίμηνη περίοδο υποχρέωση υποβολής.

Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις της συγκεκριμένης χρήσης μέσα στο τετραήμερο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων.

Από τα δελτία Τύπου της λειτουργούσας τότε ΓΓΔΕ, καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών είχε γίνει σαφές τότε προς τον κλάδο των λογιστών ότι η ΓΓΔΕ είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25-1-2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014. Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι ΔΟΥ να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016!

Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως των προστίμων είναι, κυριολεκτικά, καταιγιστικός, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων της χρήσης του 2014.

Αντιπαράθεση με τους λογιστές

Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες όταν πληροφορούνται ότι τους έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα αυτά έρχονται σε αντιπαράθεση με τους λογιστές τους θεωρώντας τους υπεύθυνους, όμως εκείνοι αρνούνται τις κατηγορίες επιρρίπτοντας την ευθύνη στην τότε ΓΓΔΕ και στο υπουργείο Οικονομικών για τη μη έγκαιρη τακτοποίηση του ζητήματος είτε με την έκδοση, ήδη από τότε, της αναγκαίας απόφασης είτε μεταγενέστερα με την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ήδη εκπρόσωποι λογιστών έχουν επισημάνει το πρόβλημα στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ενώ χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης και Κατερίνα Παπανάτσιου κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα που απασχολεί λογιστές, οικονομολόγους και επιχειρήσεις. Με την τροπολογία προβλέπεται ότι:

«Ειδικά για το έτος 2014, έτος πρώτης εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, για τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, που υποβλήθηκαν έως και 25.1.2016 καθώς και διορθώσεις αποκλίσεων αυτών, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 25.2.2016, δεν επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής. Τυχόν επιβληθέντα πρόστιμα διαγράφονται οίκοθεν με απόφαση της ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις που τα ανωτέρω πρόστιμα έχουν ήδη εξοφληθεί ή ρυθμιστεί τμηματικά, τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί είτε συμψηφίζονται είτε επιστρέφονται»

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα ανθρωπογενή υλικά θα ξεπεράσουν φέτος σε μάζα το σύνολο της βιομάζας της Γης



Τα ανθρωπογενή υλικά θα ξεπεράσουν φέτος σε μάζα το σύνολο της βιομάζας της Γης
11-12-2020 - Πηγή: newsbeast.gr

Το 2020 είναι ένα σημείο καμπής, καθώς πιθανότατα σηματοδοτεί το πρώτο έτος στην παγκόσμια ιστορία, που τα κατασκευασμένα από ανθρώπους αντικείμενα ξεπέρασαν σε συνολική μάζα τη βιομάζα όλων των έμβιων όντων του πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική μελέτη.


Η μάζα των ανθρωπογενών αντικειμένων, όπως κτιρίων, δρόμων και μηχανών, διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια κατά τα τελευταία 100 χρόνια, ως συνέπεια του ολοένα μεγαλύτερου «αποτυπώματος» της ανθρωπότητας πάνω στη Γη, παρόλο που οι άνθρωποι αποτελούν μόνο το 0,01% της παγκόσμιας βιομάζας.

Εκτιμάται ότι από την πρώτη γεωργική επανάσταση οι άνθρωποι έχουν περιορίσει στο μισό τη συνολική φυτική βιομάζα, από δύο τερατόνους (τρισεκατομμύρια τόνους) σε περίπου ένα τερατόνο σήμερα, λόγω των συνεχών αλλαγών στις χρήσεις γης, την αποψίλωση των δασών και άλλες παρεμβάσεις. Από την άλλη, η βιομηχανική επανάσταση έχει κατά τους τελευταίους δύο αιώνες οδηγήσει σε μια εκρηκτική παραγωγή και συσσώρευση ανθρώπινων κατασκευασμάτων (τη λεγόμενη «ανθρωπογενή μάζα»).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρον Μάιλο του ισραηλινού Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, έκαναν υπολογισμούς για τις αλλαγές τόσο στην παγκόσμια βιομάζα, όσο και στην ανθρωπογενή, από το 1900 μέχρι την εποχή μας. Εκτιμούν ότι στην αρχή του 20ού αιώνα η ανθρωπογενής μάζα ήταν μόνο το 3% της συνολικής βιομάζας, ενώ σήμερα έχει φθάσει τον 1,1 τερατόνο περίπου, ξεπερνώντας πλέον τη βιομάζα.

Κατά τα τελευταία 120 χρόνια, εκτιμάται ότι η βιομάζα της Γης έχει μειωθεί ελαφρά, ενώ αντίθετα η ανθρωπογενής μάζα αυξήθηκε με ραγδαίο ρυθμό, ο οποίος σήμερα έχει πια ξεπεράσει τους 30 γιγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους) ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, κάθε εβδομάδα παράγονται ανθρωπογενή αντικείμενα που ξεπερνούν το βάρος του.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπογενούς μάζας αποτελούν τα κτίρια και οι δρόμοι. Η εκτεταμένη χρήση τσιμέντου αντί για τούβλα από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και ασφάλτου στους δρόμους από τη δεκαετία του 1960, σε συνδυασμό με την κατασκευαστική «έκρηξη» διεθνώς μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν συμβάλει σημαντικά να αυξηθεί έκτοτε η ανθρωπογενής μάζα.

Το πότε ακριβώς η ανθρωπογενής μάζα ξεπέρασε τη βιομάζα, είναι δύσκολο να υπολογισθεί. Οι ερευνητές θεωρούν το 2020 ως το σημείο καμπής, με περιθώριο σφάλματος συν/πλην έξι χρόνια. Πάντως, με βάση τις σημερινές τάσεις, η ανθρωπογενής μάζα αναμένεται να ξεπεράσει τους τρεις τερατόνους έως το 2040, δηλαδή τριπλάσια από τη βιομάζα.

ΣΜΤ: Καμία τήρηση των μέτρων προστασίας & απολύσεις στη ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ εν μέσω πανδημίας

ΣΜΤ: Καμία τήρηση των μέτρων προστασίας & απολύσεις στη ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ εν μέσω πανδημίας

Καταγγελία Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών


Σε υγειονομική «κορονοβόμβα» έχουν μετατραπεί εκατοντάδες χώροι εργασίας με τη μη τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας, καθώς και την απόκρυψη κρουσμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στον κλάδο μας είναι η εταιρεία κτηματογράφησης «ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε», όπου τα μόνα πρωτόκολλα που εφαρμόζει η εργοδοσία είναι αυτά του κέρδους, χωρίς να υπολογίζει την υγεία των εργαζόμενων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία λαμβάνει μηδαμινά μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας. Το προηγούμενο διάστημα απέκρυψε κρούσμα, λέγοντας στη συνέχεια στους εργαζόμενους «ότι δεν τους αφορά»! Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργοδοσία δήλωσε ότι δεν θα κάνει απολύμανση, ακόμα και μετά την εμφάνιση του κρούσματος. Ταυτόχρονα στους χώρους εργασίας, λαμβάνουν χώρα σωρεία παραβάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων. Σε ορισμένα γραφεία της εταιρείας επικρατεί συγχρωτισμός και δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις. Στο γραφείο κτηματογράφησης επί της Πατησίων, το οποίο δέχεται κοινό, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καν διαχωριστικά για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ στεγάζεται τηλεφωνικό κέντρο χωρίς τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Η απαίτηση των εργαζόμενων για μέτρα προστασίας αντιμετωπίζεται με εκφοβισμούς και απειλές από την εργοδοσία και τα τσιράκια της. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες η εργοδοσία προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις απολύσεις, ένας εκ των οποίων είναι ο εργαζόμενος που νόσησε από κορωνοϊό, επικαλούμενη περικοπές!

Ήδη από την αρχή της πανδημίας, την άνοιξη, στη ΧΩΡΟΜΕΤΡΙΑ υπήρξε πολύ σοβαρό θέμα με τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Στη συνέχεια, η εταιρεία ανάγκασε τους εργαζόμενους να δουλεύουν τις μισές μέρες της εβδομάδας και είπε πως οι αντίστοιχες μέρες θα αφαιρεθούν από την ετήσια άδεια, ενώ σε περίπτωση που τελείωναν οι κανονικές άδειες, απαιτούσε τη λήψη άδειας άνευ αποδοχών.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η εργοδοσία όχι μόνο αρνείται να συμμορφωθεί, αλλά δεν δέχεται καν να συναντηθεί με εκπρόσωπους του Σωματείου για τα ζητήματα αυτά.

Απεργία - Αποχή Συνεχίζουμε μέχρι 31/12

 


Ανακοίνωση : Συνέχιση της Απεργίας-Αποχής των έξη (6) Ομοσπονδιών από 12 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 .pdf

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Πλημμύρισε η «τσιμεντωμένη» Ακρόπολη

Πλημμύρισε η «τσιμεντωμένη» Ακρόπολη

Ένα νέο μεγάλο πρόβλημα προστίθεται, σε όσα μέχρι τώρα έχουν επισημανθεί, από την εκτεταμένη τσιμεντόστρωση του Βράχου της Ακρόπολης. Με την πρώτη νεροποντή πλημμύρισε. Αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής αυτής εξέλιξης αποτελούν τα βίντεο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. />
The Press Project



-του Άλκη Κόκκινου*

Είναι πλέον σαφές πως ο πλημμελής σχεδιασμός και η πολιτική πίεση να ολοκληρωθεί βιαστικά ένα επικίνδυνο και καταστρεπτικό, όπως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν, έργο βιτρίνας οδηγεί σε επιπλέον προβλήματα.


Τα προβλήματα αυτά και συγκεκριμένα ο κίνδυνος που θα προκαλούσε αναπόφευκτα η απουσία από την μελέτη “Διαμόρφωσης Διαδρόμων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης Για Άτομα με Δυσκολία στην Κίνηση” που κατέθεσε η εταιρεία ΝΑΜΑ Α.Ε., και την οποία φέραμε προ ημερών στη δημοσιότητα, κάθε πρόνοιας για την παροχέτευση των ομβρίων υδάτων, είχαν πάντως επισημανθεί εξαρχής.


Συγκεκριμένα, στην απόφαση με τίτλο “Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση” που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 2 Σεπτεμβρίου και όπου παρατίθενται οι όροι έγκρισης της μελέτης σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου, είχε τεθεί με σαφήνεια, ως όρος για την έγκριση της μελέτης, η εκπόνηση “σε εύλογο χρόνο, υδραυλικής μελέτης για την οργανωμένη παροχέτευση των ομβρίων από τον Ιερό Βράχο” δεδομένου ότι “οι προς διαμόρφωση επιφάνειες θα είναι μεγάλης έκτασης και μη διαπερατές [και] θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες ρύσεις σε συνάρτηση με το υπάρχον ή το προβλεπόμενο σύστημα παροχέτευσης του Ιερού Βράχου”(όρος 11).


Σχολιάζοντας την απόφαση εκείνη, είχαμε επισημάνει πως ήταν πρακτικώς αδύνατον, μέσα στο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση της έγκρισης της μελέτης μέχρι την έναρξη των εργασιών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, να υλοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι και ειδικά οι προβλέψεις για συμπληρωματικές έρευνες και μελέτες.


Τώρα αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας και δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο, πως ο όρος 11 της εγκριτικής απόφασης δεν έχει τηρηθεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και για αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα;


Ο “εμβληματικός καθηγητής”, όπως τον αποκάλεσε στα εγκαίνια που στήθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, Μανόλης Κορρές, επιμένοντας πως οι εκτεταμένες επιστρώσεις με τσιμέντο “έχουν όχι απλά σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του”;


Ή η Λίνα Μενδώνη, που φρόντισε όμως κι αυτή να τονίζει πως όλα έγιναν τέλεια “υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ, και με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου”;


*Αναδημοσίευση από το Κοσμοδρόμιο 



Νέα βαρυσήμαντη παρέμβαση Τανούλα για το “τσιμέντωμα” στην Ακρόπολη
Ανέβηκε: 29/11/2020
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2020

Ο δρ. Τ. Τανούλας, παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το “τσιμέντωμα” επιφανειών του Βράχου της Ακρόπολης.

Το μοιράζομαι:



Το εκτυπώνω



To “Κοσμοδρόμιο” έλαβε και με μεγάλο ενδιαφέρον δημοσιεύει την νέα, και πιστεύουμε βαρυσήμαντη, παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο που αναπόφευκτα άνοιξε μετά το “τσιμέντωμα” επιφανειών του Βράχου της Ακρόπολης, στην οποία προβαίνει ο δρ. Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτων, στέλεχος της ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ (1977-2010), προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2010) και επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016).

Στις 7 Νοεμβρίου 2020 “ΤΑ ΝΕΑ” φιλοξένησαν άρθρο του συναδέλφου Μανώλη Κορρέ, σχετικό με την τελική διαμόρφωση του εδάφους στην Ακρόπολη, το οποίο παραπέμπει στα Πρακτικά της 5ης Διεθνούς Συνάντησης για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως του 2002. Περιγράφεται πολύ συνοπτικά και, πιστεύω, αορίστως, η προσθήκη νέων υλικών στο σύνολο του πλατώματος, για την κατασκευή αναλημμάτων και επιχώσεων. Ως τελικός σκοπός ορίζεται η ανύψωση και ισοπέδωση του εδάφους κατά περιοχές, για την αποκατάσταση της θεωρούμενης ως αρχικής στάθμης, με αποτέλεσμα την κατάχωση των σωζόμενων λειψάνων αρχαίων κτισμάτων.Η διαδρομή της Παναθηναϊκής οδού στον βράχο της Ακροπόλεως, απελευθερωμένη από μάρμαρα, για την διάστρωση του οδοστρώματος από το συνεργείο του Γιάννη Τραυλού. Άποψη από τα Προπύλαια (φωτογραφία Τ. Τανούλα, 1977). 

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδομικό έργο, που θα επιφέρει ριζικές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην μορφή και την υλική υπόσταση της Ακρόπολης, αποκαθιστώντας μια εικονική πραγματικότητα με σύγχρονη τεχνολογία και νέα υλικά. Για την πραγμάτωση, όμως, Ειδικών Αρχιτεκτονικών/Τεχνικών Έργων παρόμοιας κλίμακας, απαιτούνται προμελέτη, οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής. Εδώ, φαίνεται μόνον μια συνοπτική παρουσίαση απόψεων χωρίς εμφανή τεκμηρίωση, καθώς και γενικών προτάσεων σε ένα δυνητικό, θεωρητικό επίπεδο.

Επισημαίνω ότι στα Πρακτικά της Συνάντησης του 2002, η πρόεδρος της συνεδρίας και, τότε, μέλος της ΕΣΜΑ ΄Εβη Τουλούπα διευκρινίζει σχετικά, ότι “αυτή η συζήτηση δεν αφορά ένα πρόγραμμα που πρόκειται άμεσα να πραγματοποιηθεί. Όταν έλθει προς εξέταση το πρόγραμμα, όλα τα επιμέρους στοιχεία και η σχετική μελέτη, τότε θα το συζητήσουμε”. Φαίνεται, εδώ, ότι οι απαραίτητες μελέτες εκκρεμούν και διαπιστώνεται ότι η ΕΣΜΑ δεν έλαβε αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα ούτε πριν, ούτε κατά την Διεθνή Συνάντηση του 2002.Η διαδρομή της Παναθηναϊκής οδού λίγο πριν την ολοκλήρωσή της διάστρωσης από το συνεργείο του Τραυλού. ΄Αποψη από τα Προπύλαια (φωτογραφία Τ. Τανούλα)

Το θεσμικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων για την Ακρόπολη, μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, είναι διεθνές. Από την ίδρυση της Επιτροπής Συντήρησης των Μνημείων Ακροπόλεως το 1975, η πορεία της σηματοδοτήθηκε, χάρις στον αείμνηστο Χαράλαμπο Μπούρα, από Διεθνείς Συναντήσεις για την Αποκατάσταση των Μνημείων Ακροπόλεως. Αποφασιστικός ήταν ο ρόλος των επιτροπών εργασίας – που αποτελούνταν από συνέδρους, διακεκριμένα μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας-, σε όλα τα στάδια λήψης αποφάσεων. Στην περίπτωση των έργων που πραγματοποιούνται τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τήρηση αυτών των όρων επιστημονικής και θεσμικής ορθότητας.

Στην Αρχαιολογία, όπως σε κάθε επιστήμη, νέα δεδομένα διορθώνουν ή και συμπληρώνουν όλο και περισσότερα κενά στην παραδεδομένη έρευνα. Νέα, πληρέστερα τεκμηριωμένα στοιχεία συμβάλλουν στην αναθεώρηση παλαιοτέρων απόψεων σπουδαίων επιστημόνων. Για παράδειγμα, η νεότερη έρευνα που εγκαινίασαν οι πρωτοποριακές μελέτες του Gorham Philipp Stevens (1876-1963) είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν απόψεις του.Η διάστρωση του βράχου της Ακρόπολης με οπλισμένο σκυρόδεμα, που είναι σε εξέλιξη. Άποψη από τα Προπύλαια (φωτογραφία Τ. Τανούλας, 29 Οκτωβρίου 2020).

Σημειώνω, επίσης, ότι το σπουδαίο έργο του Γιάννη Τραυλού (1908-1985) χρησίμευσε ως βάση αναφοράς για τις ανασκαφές και την σχετική έρευνα που ακολούθησε, οδηγώντας στην αναθεώρηση ή αναδιατύπωση απόψεών του επί το ορθότερον.

Η σχετική απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2020, έχει ως θέμα “Έγκριση μελέτης διαμόρφωσης διαδρομών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση”. Αναγράφονται δώδεκα όροι, με σοβαρές ενδείξεις ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα θα λύνονται κατά την εφαρμογή του έργου. Ο πρώτος όρος αναφέρει: “1. Η τεκμηρίωση των αρχαιολογικών πληροφοριών επί του σχεδίου της πρότασης να ακολουθεί τα σχέδια των Stevens και Κορρέ”. Τίθεται, λοιπόν, το καίριο ερώτημα: είναι σωστό μία σημερινή παρέμβαση στην Ακρόπολη να αναφέρεται απ’ ευθείας στα σχέδια του Stevens; Ενδεικτικά, σημειώνω ότι η σημερινή σιγμοειδής διαμόρφωση της δυτικής πρόσβασης μπροστά στα Προπύλαια, που αποδίδει την άποψη του Stevens, έχαιρε ευρείας αποδοχής περί τα μέσα του εικοστού αιώνα. Ο συνάδελφος Μανώλης Κορρές, όμως, θεωρεί ότι “έξω από τα Προπύλαια, η παρούσα εδαφική μορφή, συμπεριλαμβανομένης και της ελισσόμενης ανόδου, είναι τελείως άσχετη προς οιανδήποτε ιστορική φάση….”. Στο όνομα ποιας αυθεντίας, λοιπόν, μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες μόνιμες επεμβάσεις που θα “παγώσουν” την εικόνα της Ακρόπολης σε μια επιλεγμένη μορφή αποκλείοντας την δυνατότητα της ιδεατής προβολής άλλων απόψεων επάνω στο μνημείο;

Ο Κορρές γράφει: “η παρούσα επιφάνεια της Ακρόπολης δεν αντιστοιχεί σε καμιά αρχαία ή μεσαιωνική ιστορική φάση, αλλά είναι το τυχαίο αποτέλεσμα της Μεγάλης Ανασκαφής (1885- 1890)”. Η σημερινή, όμως, κατάσταση της Ακρόπολης είναι μία ιστορική φάση αυτή καθ’ αυτή, που έχει προκύψει από σειρά κατεδαφίσεων και ανασκαφών μεταξύ 1833-1890 και, στην συνέχεια, από τις αναστηλώσεις του Μπαλάνου, του Ορλάνδου, της ΕΣΜΑ-ΥΣΜΑ, που είναι ακόμη σε εξέλιξη, καθώς και από αλλεπάλληλες, διαδοχικές εργασίες διευθέτησης λειτουργιών και στερεώσεων.

Μνημεία και αρχαιολογικοί τόποι όπως η Ακρόπολη διατηρούν ίχνη διαδοχικών ιστορικών περιόδων. Αυτά πρέπει να παραμένουν πάντοτε προσιτά στους ερευνητές, παρέχοντας την δυνατότητα νέων αναγνώσεων, σύμφωνα με τις συνεχώς εξελισσόμενες δυνατότητες της έρευνας. Ακόμη και αν τεκμηριωθούν λεπτομερώς, η τεκμηρίωση, ως αποτέλεσμα ερμηνείας από το άτομο που την πραγματοποιεί και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας που εφαρμόζεται, δεν είναι ποτέ απολύτως αντικειμενική.

Κάθε νέα παρέμβαση, οποιοσδήποτε και αν είναι ο σκοπός της, θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές που ορίζουν διεθνώς αναγνωρισμένα διαχρονικά πλαίσια για την συντήρηση και διαχείριση μνημείων, όπως ο Χάρτης της Βενετίας. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν, όταν πρόκειται για μνημεία μοναδικής σημασίας όπως η Ακρόπολη. Στόχος, βέβαια, δεν είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και των μελετητών, αλλά η ανάδειξη και διάσωση του μνημείου ως αδιαμφισβήτητου τεκμηρίου όλων των εκφάνσεων της ιστορικής περιόδου που το δημιούργησε αλλά και των περιόδων που ακολούθησαν, πάμπολλα αναγνωρίσιμα ίχνη των οποίων διατηρεί. Μια επέμβαση, όπως αυτή που εξαγγέλλεται ως αντικειμενικός σκοπός των διαμορφώσεων που έχουν αρχίσει ήδη στην Ακρόπολη, δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αντίθετα, καταργεί μια για πάντα την ιστορική ενότητα και συνέχεια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, παγιώνοντάς τον σε μία ιδεατή μορφή, για την οποία απουσιάζουν ικανά τεκμήρια. 

Τάσος Τανούλας, Αρχιτέκτων ΜΑ, Δρ. ΕΜΠ

ΥΠΠΟ, ΕΣΜΑ/ΥΣΜΑ (1977-2010)

Προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2010)

Επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016)

«Διαγωνισμός» για την Εγνατία Οδό με μόλις μία προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ

«Διαγωνισμός» για την Εγνατία Οδό με μόλις μία προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ
Σε φιάσκο εξελίχθηκε ο διαγωνισμός ενός έργου που από τα χείλη του πρωθυπουργού είχε χαρακτηριστεί ως «εμβληματικό», καθώς μετά το πέρας για την υποβολή προσφορών για την Εγνατία Οδό στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τελικά κατατέθηκε μόλις μία προσφορά, η οποία μάλιστα δεν πρόκειται ακόμα να αποσφραγιστεί.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ένας μόνο ενδιαφερόμενος προέκυψε για την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού κατά τη διαδικασία υποβολής προσφορών στο ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα μάλιστα που εκκρεμεί, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η συζήτηση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν δύο προεπιλεγέντες επενδυτές.

Σημειώνεται πως η σύμβαση παραχώρησης που προβλέπεται κατά τον διαγωνισμό αφορά στην χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της. Την προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.

Όπως έγινε γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα προβεί στην αποσφράγιση της ανωτέρω Δεσμευτικής Προσφοράς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις από 10.12.2020 προσωρινές διαταγές της Προέδρου του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χορηγήθηκαν κατόπιν των ασκηθεισών, ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από τους Προεπιλεγέντες Επενδυτές «ROADIS Transportation Holding S.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» και «VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESIONES S.A.S – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση επί των αιτήσεων αναμένεται στις 21 Δεκεμβρίου του 2020. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται πως «η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Θεσπρωτίας (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια του Έβρου (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία). Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία)».