Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Νέα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ Π.Α.Ο., ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Α.Ο. Π.Α.Ε.


Οι νέες εγκαταστάσεις γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού και συναφείς χρήσεις στον Ελαιώνα, όπως αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (20.11.2020), προσαρμόζονται στους όρους της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο υπενθυμίζουμε ότι προσέφυγαν 130 κάτοικοι κυρίως της περιοχής – μέλη της Επιτροπής για τη Διάσωση του Ελαιώνα, στις 6 Μαρτίου 2009, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο και δικηγόρο τον Κώστα Παπαδάκη.

Τίθεται όμως από τον Παναθηναϊκό θέμα προσθήκης «Κλειστού Γηπέδου Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων, πέραν των προβλεπόμενων έργων και εγκαταστάσεων του από 14.5.2013 Π.Δ για την πληρότητα του συνόλου του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης χωρητικότητας 10.000 θέσεων περίπου». Η δημιουργία του είναι σε κάθε περίπτωση επισφαλής καθώς ο ίδιος Δήμος «αναγνωρίζει ότι το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και Πολλαπλών Χρήσεων εντός των ορίων του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης ενδέχεται να δημιουργήσει πολεοδομικές, νομικές, τεχνικές ή άλλες δυσκολίες εφαρμογής, όπως ριζική τροποποίηση των αρχών και διατάξεων του Π.Δ». Υπ’ αυτή την έννοια το γήπεδο μπάσκετ τελεί υπό αίρεση και δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Δήμου .

Σίγουρα, πάντως, όσον αφορά τον «Τομέα Ανάπλασης Β», δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμπεριληφθεί το Ο.Τ 45 - στο οποίο υπάρχει ημιτελές κτίριο Βωβού - καθώς είναι τελείως εκτός της λογικής της απόφασης του ΣτΕ που είχε απορρίψει εμπορικά κέντρα και συναφείς εγκαταστάσεις. Επίσης το ονομαζόμενο «κτίριο Χ» - καθότι δυσανάγνωστη η ονομασία του – θα πρέπει να κατεδαφιστεί.

Το σχέδιο ευλόγως περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Παναθηναϊκό και τον Δήμο Αθηναίων μικρής έκτασης, που αποτελούν κοινωνικού χαρακτήρα υποδομές.

Όσον αφορά το σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου κατεδαφίζεται και το οικοδομικό τετράγωνο μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει υπόγειο χώρο στάθμευσης 700 αυτοκινήτων. Ο αριθμός είναι τεράστιος και αντιφάσκει με τη δημιουργία υψηλού πρασίνου που θα αναβαθμίσει γενικότερα τον άξονα της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πολύ περισσότερο αν συνδεθεί μέσω της οδού Κόνιαρη με τον Λυκαβηττό. Χώρος στάθμευσης έως 200 αυτοκινήτων είναι χρήσιμος για τη λειτουργία των δικαστηρίων και των συναφών χρήσεων και θα μπορούσε να κατασκευαστεί.

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του και θα δίδεται έναντι ενοικίου στον Παναθηναϊκό.


Αυτά περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο με ΦΕΚ σχέδιο.

Σε ορισμένα σχέδια εμφανίζεται ένα extra Γήπεδο Μπάσκετ όχι όμως στα εγκεκριμένα σχέδια του Δήμου Αθηναίων και ευλόγως καθώς ο Δήμος θεωρεί ότι η προσθήκη του θα δημιουργήσει νομικά, πολεοδομικά και άλλα θέματα.


Ακολουθούν σχετικά διαγράμματα

σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας


Ελένη Πορτάλιου

15.12.2020


ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ / ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Αθλητικό μουσείο

Εντευκτήριο


Υπόγειο parking

700 θέσεις Ημιτελές κτίριο Βωβού



Γήπεδο ΠΑΟ

Σωματείο ΠΑΟ

Πισίνα

Εγκαταστάσεις Δ. Αθηναίων

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ / ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ



Αθλητικό μουσείο

Εντευκτήριο

Υπόγειο parking

700 θέσεις Ημιτελές κτίριο Βωβού

Γήπεδο ΠΑΟ

Σωματείο ΠΑΟ

Πισίνα

Εγκαταστάσεις Δ. Αθηναίων


Αυτά περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο με ΦΕΚ σχέδιο.

Στο χώρο χωροθετείται ένα extra γήπεδο Μπάσκετ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν νομικά, πολεοδομικά και άλλα θέματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου