Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ζωντανή Αναμετάδοση των Διαδηλώσεων στη ΔΕΘ #deth


Στον Μπόμπολα και τα έργα του Μαλιακού

ΠΗΓΗ: SOFOKLEOUSIN.GR

Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων Μπόμπολα, θα συνεχίσει τα έργα στο πέταλο του Μαλιακού. Θα αντικαταστήσει την ΑΤΤΙΚΑΤ, η οποία έχει υπαχθεί πλέον στο άρθρο 99 και αδυνατεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κ. Καλογιάννη.

Στον Μπόμπολα και τα έργα του Μαλιακού
Δυο λόγια για το έργο

Το έργο ξεκίνησε το 2007 με αρχικό κόστος 800 εκατ. ευρώ το οποίο έχει ήδη αυξηθεί αισθητά.
Η κοινοπραξία θα «τρέξει» το έργο «Κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου με τα συνοδά του έργα στο τμήμα: Αρχή ανισόπεδου κόμβου Αγ. Μαρίνας Στυλίδας - Αρχή ανισόπεδου κόμβου Ραχών του Άξονα ΠΑΘΕ».
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η υποκατάσταση επιβάλλεται για το συμφέρον του έργου, αφού ο ανάδοχος βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να περαιώσει το έργο, υπαγόμενος ήδη στο καθεστώς του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα».
Και φυσικά ο «καταλληλότερος» άνθρωπος, είναι –εντελώς τυχαία- ο «δικός μας άνθρωπος» …

Αλλά το υπουργείο να διαβεβαιώνει ότι η υποκατάσταση της ΑΤΤΙΚΑΤ «θα γίνει με τις τιμές και τους όρους της αρχικής σύμβασης, συνεπώς δεν θα προκύψει αυξημένο κόστος για τη συνέχιση των υπολειπομένων εργασιών ενώ θα επιτρέψει την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου».

Οι υπολειπόμενες εργασίες του έργου, για την ολοκλήρωση των οποίων δόθηκε παράταση προθεσμίας 18 μηνών, αφορούν χωματουργικές και τεχνικές εργασίες επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο δίκτυο των παράπλευρων οδών και σε ορισμένους κόμβους, οδοστρωσία, ασφαλτικά, εργασίες σήμανσης και ασφάλειας, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και έργα πρασίνου.
Η αρχική σύμβαση κατασκευής του έργου (2007) ανερχόταν σε 103,3 εκατ. ευρώ, όμως με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (2009) έφτασε τα 152,6 εκατ. ευρώ. Οι υπολειπόμενες εργασίες έχουν προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.
Και να δούμε που θα φτάσουνε … Το «έργο» αυτό το έχουμε ξαναδεί και το γνωρίζουμε πια πολύ καλά!

Και πάντα επαναλαμβάνεται η «κασέτα» με τους σχετικούς πανηγυρισμούς και υποσχέσεις:
«Άλλο ένα σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο ήταν "παγωμένο" επί ένα και πλέον χρόνο απεμπλέκεται. Η παράκαμψη της Στυλίδας, από τον ανισόπεδο κόμβο της Αγ. Μαρίνας μέχρι και τον ανισόπεδο κόμβο Ραχών του Άξονα ΠΑΘΕ, μήκους 20 χλμ περίπου, που παραμένει ημιτελής από την άνοιξη του 2011 και παρουσιάζει αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων, βαίνει προς την ολοκλήρωσή της», δήλωσε ο κ. Καλογιάννης.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

3 ημέρες δράσης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού


Όλοι στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονική


Δελτίο Τύπου
Θεσσαλονίκη, 4.9.2012

Πίσω στους δρόμους: Με συντονισμένους αγώνες διαρκείας, μπορούμε να ανατρέψουμε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ!
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, οι Πρωτοβουλίες-Επιτροπές Κατοίκων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι άλλες συλλογικότητες της πόλης που παραβρέθηκαν στη Συνέλευση των Συνελεύσεων τη Δευτέρα 27/8 στο Εργατικό Κέντρο, οργανώνουν μπροστά στα εγκαίνια της ΔΕΘ τριήμερο κινητοποιήσεων με κεντρικό σύνθημα «Πίσω στους δρόμους: Με συντονισμένους αγώνες διαρκείας, μπορούμε να ανατρέψουμε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων είναι το εξής:

Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη, 6.30μμ, στο άγαλμα Βενιζέλου: συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων, την ανεργία και το ρατσισμό.

Σάββατο 8 Σεπτέμβρη: όλοι στους δρόμους ενάντια στα μέτρα που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση, διαδηλώνουμε μπροστά στη ΔΕΘ.

Κυριακή 9 Σεπτέμβρη, 10.30 πμ, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: Πανελλαδική Συνέλευση Συντονισμών, Σωματείων, Πρωτοβουλιών-Επιτροπών Κατοίκων και κοινωνικών φορέων με θέμα το συντονισμό της δράση, την αντίσταση και τους αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. Στη διαδικασία αυτή επιδιώκουμε:

   Να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε δράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, τις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

   Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ενωτική κινηματική απεργιακή δράση και τη διεξαγωγή εργατικών λαϊκών κινητοποιήσεων με όρους συντονισμού και πανελλαδικά και πανεργατικά χαρακτηριστικά.

 Να διερευνήσουμε τρόπους σύνδεσης του αγωνιστικού συνδικαλισμού με τα εκατομμύρια ανέργων, που αναδεικνύεται ως το πλέον νευραλγικό ζήτημα του εργατικού κινήματος.

  Και κυρίως να συζητήσουμε και να βρούμε συγκεκριμένους τρόπους απάντησης στο πιο άγριο τρίτο μνημόνιο, που γκρεμίζει ολοκληρωτικά τα ερείπια που είχαν αφήσει τα προηγούμενα δύο. Μ’ ένα νέο εργατικό κίνημα, ταξικά συγκροτημένο, ν’ απαντήσουμε μαζικά και δυναμικά, για την ανατροπή των σχεδίων του μαύρου μετώπου της εξουσίας.

Πάνω από 12 δισεκ. ευρώ οι απώλειες των Ταμείων από το PSI

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σειρά 117 του Πίνακα 1, όπου εμφανίζεται η κορυφαία απώλεια ποσού 1,2 δισ. ευρώ! Αφορά στα αποθεματικά του Ταμείου των Μηχανικών (ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ).


Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω του «κουρέματος» του χρέους του ελληνικού δημοσίου, απεικονίζουν αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο.
Τα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, απεικονίζουν τις ονομαστικές αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI, την 11.4.2012, η οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου, υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία, οι διαφορές στην ονομαστική αξία των μερίδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο Κοινό Κεφάλαιο ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ (πίνακας 1), ενώ οι συνολικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, με βάση τις τρέχουσες τιμές των τίτλων που εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους, ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως επισημαίνει η ΤτΕ, «η ονομαστική αξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τρέχουσα αγοραία αξία των τίτλων, η οποία προκύπτει από τις τιμές διαπραγμάτευσης των τίτλων στην ασφαλιστική αγορά».
Προσθέτει δε η ΤτΕ ότι στην παρούσα δημοσιονομική συγκυρία οι τιμές διαπραγμάτευσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται ουσιωδώς της ονομαστικής αξίας τους για να επισημάνει ότι η ονομαστική αξία της μερίδας κάθε Φορέα που συμμετέχει στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, αντιστοιχεί στο ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στη λήξη των τίτλων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος στην ερώτησή του την οποία είχε απευθύνει στους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόνοιας και Οικονομικών είχε επισημάνει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το ύψος του κουρέματος των αποθεματικών των ταμείων Κύριας Σύνταξης, των Επικουρικών Ταμείων, των Ταμείων Πρόνοιας καθώς και των διαφόρων Μετοχικών Ταμείων ή Ταμείων Αλληλεγγύης, που οι καταθέσεις τους -αναγκαστικά κατατεθειμένες και διαχειριζόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος- υπέστησαν μειώσεις έως πλήρους εξαφάνισης εν μία νυκτί με τη στιγμιαία μετατροπή, ακόμη και των κεφαλαίων κίνησης τους, σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και το αναγκαστικό κούρεμα τους εν αγνοία των Διοικήσεων και των μελών τους».

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τεχνο-εμμονές: ένας κριτικός οδηγός σε τεχνολογίες απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Αναδημοσιεύουμε από τη Συλλογικότητα Farma
Corporate Watch report 2008
Μετάφραση: συλλογικότητα Farma
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμους καιρούς. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να αρχίσουν ναμειώνονται μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Το ενδεχόμενο να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, θα έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις για δράση που θα ληφθούν τώρα, αλλά και στα αμέσως επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαυματουργές τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε με ότι έχουμε στα χέρια μας τώρα.
Η αντιπαράθεση πάνω σε θέματα κλιματικής αλλαγής περιστοιχίζεται από παραπλανητικά και κατοχυρωμένα συμφέροντα. Οι τεχνολογίες εξετάζονται όχι με βάση την αποδοτικότητά τους, αλλά βάση κερδοσκοπίας. Μερικές από τις προτεινόμενες λύσεις στην ουσία θα οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Πολλές δε από αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Πέρα απ’ όλα αυτά, οι μελλοντικές υποσχέσεις των τεχνο-εμμονών χρησιμοποιούνται σαν τακτική καθυστέρησης από αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.
Αυτή η αναφορά, ερευνά τις μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες που οργανισμοί και κυβερνήσεις θέτουν υπό τάπητος, που περιλαμβάνουν το υδρογόνο, την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, τα αγροκαύσιμα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, καθώς επίσης και μια σειρά προτάσεων για την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας ή την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η μελέτη αυτή λοιπόν διερευνά τι απ’ όλα αυτά λειτουργεί, τι όχι, την παρούσα κατάσταση αυτών των βιομηχανιών και την  μελλοντική τους πορεία. Εξηγεί γιατί, παρ’ όλο που πολλές από αυτές τις τεχνολογίες πραγματικά λειτουργούν, το εταιρικό καπιταλιστικό μοντέλο δεν μπορεί να τις αναπτύξει αποτελεσματικά. Τέλος διερευνά πιο ρεαλιστικές και κοινωνικά  ορθές λύσεις.»
Η μετάφραση του βιβλίου αυτού επιλέχθηκε από τη συλλογικότητα θέλοντας να συμβάλλει στην κριτική στον πράσινο καπιταλισμό και στην ανάπτυξη μιας ριζοσπαστικής οικολογικής αντίληψης. Στόχος της μετάφρασης είναι να δημιουργήσει έναν αντίλογο στην κυρίαρχη ρητορική γύρω από την κλιματική αλλαγή, να αναδείξει την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες λύσεις που προτείνονται και να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια όποιου/ας κινείται σε λογικές ανταγωνιστικές προς την υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Ολόκληρο το βιβλίο για download:

Αίτηση Συναδέλφων για μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε Ταμείο Ασφάλισης Εργασίας

Αναρτούμε αίτηση που διακινούν ηλεκτρονικά συνάδελφοι, στο facebook με τίτλο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ"

Α Ι Τ Η Σ Η
Με την παρούσα αίτηση, και ως άμεση λύση των προαναφερθέντων προβλημάτων που επισυνάπτονται στην επιστολή, σας «προτείνουμε» τα εξής:
«ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», με ακόλουθες συνέπειες τις εξής παρακάτω:
1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ/ΠΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Η διακοπή αυτή να μπορεί να διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα ο μηχανικός δεν ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα και επομένως δεν έχει εισοδήματα από αυτήν. Περιληπτικά, και όσων αφορά την προστασία των υπολοίπων εν’ ενεργεία συναδέλφων, προτείνουμε αντίστοιχα να αφαιρούνται τα δικαιώματα πρόσβασης των προσωρινά διαγραφόμενων μηχανικών στα συστήματα του ΤΕΕ (καταθέσεις αμοιβών μελετών & επιβλέψεων, εκδόσεις εντολών πληρωμής, σύστημα βεβαιώσεων, σύστημα αυθαιρέτων κλπ.) που είχαν έως ότου διακόψουν. Έτσι, θα προστατεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των υπολοίπων και εν’ ενεργεία διπλωματούχων μηχανικών.
2. ΆΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, από έναν διπλωματούχο μηχανικό, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει προχωρήσει σε διακοπή/παύση εργασιών παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού, ως συνέπεια του προηγούμενου δικαιώματος. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αιτιολογημένη αίτησή του και υπό την προϋπόθεση ότι δεν φέρει εισοδήματα από την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού να διαγράφεται μόνο από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, και όχι απαραιτήτως από το ΤΕΕ. Επίσης, θα είναι θεμιτό, να μην του επιβάλλονται οι ποσοστιαίες -μηνιαίες και τριμηνιαίες- προσαυξήσεις από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ για το διάστημα που δεν εργάζεται ως μηχανικός.
Έτσι θα έχει δύο βασικές επιλογές:
1ον. Εφόσον δεν έχει χάσει την άδειά του, να μπορεί να επανέλθει στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού. Στο μεταξύ θα έχει την δυνατότητα να εγγράφεται ως άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να ωφελείται του επιδόματος ανεργίας και της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την συμμετοχή του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
2ον. Εφόσον επιλέξει να δραστηριοποιηθεί σε κάποιο άλλο επάγγελμα, να ασφαλίζεται ο ίδιος και η οικογένειά του στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα αυτού, χωρίς να δεσμεύεται από τις εισφορές του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ.
3. Η ΔΙΑΚΟΠΗ/ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ «ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, δηλαδή να μην του αφαιρείται η άδεια. Συμπερασματικά, ο εκάστοτε μηχανικός να έχει την δυνατότητα να επανέλθει στην επαγγελματική δραστηριότητα της επιστήμης της μηχανικής, όποτε ο ίδιος κρίνει πως οι συνθήκες είναι πλέον πιο κατάλληλες. Έτσι, παράλληλα με την επανέναρξη, θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να καταβάλει τις εισφορές που του αναλογούν στο ταμείο των μηχανικών, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν στο διάστημα που δεν εργαζόταν ως μηχανικός. Το χρονικό διάστημα της διακοπής από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, δικαίως, δεν θα προσμετράτε στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα από το συγκεκριμένο ταμείο.
4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ενδεχομένως στα πρότυπα του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Δηλαδή, αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα.
Παρακαλούμε, όπως εξετάσετε τα παραπάνω αιτήματά μας και την κατάσταση την οποία βιώνουμε ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Στο μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί, λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παρούσα επιστολή, ώστε να επιληφθείτε άμεσα επί του παρόντος με κατάλληλες ενέργειες. Έτσι θα απαλλαγούμε όλοι μας από μελλοντικά αδιέξοδα.
Με την ελπίδα της άμεσης επίλυσης των ασφαλιστικών μας ζητημάτων και με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ:
1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ημερομηνία
Οι κάτωθι υπογράφοντες

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το ''νέο πακέτο μέτρων'' της Κυβέρνησης και τη ΔΕΘ

Αναρτούμε ανακοίνωση της  ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. "Πρώτος σταθμός αυτής της αγωνιστικής περιόδου είναι το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου 2012. Το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη πέρα από το συμβολισμό του, οφείλει να είναι μαζικό και δυναμικό δίνοντας την πρώτη απάντηση των εργαζομένων στην καταιγίδα των μέτρων. Ταυτόχρονα, ήδη το προτείναμε στην ΑΔΕΔΥ, πρέπει να πραγματοποιηθεί γενική απεργία πριν τις 15 Σεπτέμβρη και να σχεδιαστεί ένα πλέγμα δράσεων για όλο τον μήνα κατ΄ αρχάς με συλλαλητήρια, καταλήψεις υπηρεσιών και επιπρόσθετες γενικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε ημερομηνίες που θα κριθεί σκόπιμο."
Αθήνα,   3-9-2012
Συνάδελφοι,

Μετά από τον συνεχή βομβαρδισμό των μέσων ενημέρωσης για το περιβόητο πακέτο μέτρων, που συνεχώς άλλαζε και σε σχέση με το περιεχόμενο και σε σχέση με το ύψος, εξαντλήθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβερνητικής Τρόικας και στις επόμενες μέρες (κατά την εκτίμηση μας στα μέσα Σεπτέμβρη) θα ανακοινωθεί επίσημα.
Έχει γίνει σαφές και απόλυτα κατανοητό, σε όσους έτρεφαν ψευδαισθήσεις και πίστεψαν τα περί "διαπραγμάτευσης", "σταδιακής απαγκίστρωσης", "κόκκινων γραμμών δώδεκα ή δεκαοχτώ σημείων" κ.λ.π., ότι οι ελπίδες τους για υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων των τριών Κυβερνητικών εταίρων αποδείχθηκαν φρούδες και οι δεσμεύσεις ένα ακόμα μεγάλο προεκλογικό ψέμα.
Είναι πλέον δεδομένο ότι η νέα καταιγίδα μέτρων που έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες θα "στραγγίξει" κυριολεκτικά ότι έχει απομείνει στους μισθωτούς Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, αγρότες, σε κάθε εργαζόμενο αυτής της χώρας.
Το αιτιολογικό, συνοδευμένο με κροκοδείλια δάκρυα για τα επώδυνα μέτρα, το ίδιο με αυτό των προηγούμενων Κυβερνήσεων, "να σώσουμε τη χώρα", έχει πια ξεφτίσει και δεν πείθει παρά ελάχιστους, αυτούς που από αυτή την πολιτική μεγιστοποιούν τα κέρδη και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν για πολλές δεκαετίες φθηνά εργατικά χέρια και μυαλά, χωρίς δικαιώματα, έρμαιοι των αδηφάγων ορέξεων τους. Εξάλλου ποια σωτηρία της χώρας μπορεί να πιστέψει κανείς, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ζει ήδη σήμερα, την ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, τη πλήρη κατάρρευση.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα καταιγίδα των μέτρων με όποιες παραλλαγές ή μικροδιαφοροποιήσεις, περιλαμβάνει:
·       Απολύσεις στο Δημόσιο 150.000 -170.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Τα εργαλεία για την εξυπηρέτηση αυτού του στόχου θα είναι οι "αξιολογήσεις υπηρεσιών και προσωπικού", "η νέα μορφή εφεδρείας", "η εργασιακή διαθεσιμότητα" ή όποιο άλλο εύηχο τίτλο ανακαλύψουν στην πορεία. Ταυτόχρονα με τις απολύσεις μέσω της "αξιολόγησης" θα επιτευχθεί και ο στόχος της διάλυσης του Δημοσίου, ότι δηλ. έχει απομείνει, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και μεταφορά των δραστηριοτήτων που προοιωνίζουν κερδοφορία στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Eγκαίνια της πρώτης ιδιωτικής Πολυτεχνικής Σχολής στην Ελλάδα

Ήταν όλοι τους εκεί, η κα Μαριάννα, ο κος Χατζηνικολάου, ο κος Νανόπουλος, ο κος Πατούλης, οι εκπρόσωποι μας στην ΕΕ. Για να γιορτάσουν το "πρώτο ιδιωτικό πολυτεχνείο". Την ίδια ώρα που στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ κόβουν το κονδύλι για τη δωρεάν διανομή συγγραμάτων και ετοιμάζονται να επιβάλλουν δίδακτρα.

Σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και σε μια βραδιά η οποία επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις για τους καλεσμένους, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου campus του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο Μαρούσι, βραδιά η οποία σηματοδοτήθηκε από την αναγγελία έναρξης της πρώτης ιδιωτικής Πολυτεχνικής Σχολής στην χώρα μας.
Παρουσία χιλίων και πλέον ατόμων, μεταξύ των οποίων Υπουργοί, Βουλευτές, Επιχειρηματίες, άνθρωποι του πνεύματος, της Τέχνης και του Πολιτισμού, δημοσιογράφοι, φοιτητές και γονείς, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο γιόρτασε την έναρξη μιας νέας εποχής για την ιδιωτική εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας ένα μεγαλόπνοο έργο με τη συνεργασία του δημόσιου βρετανικού πανεπιστημίου University of East London (Πανεπιστήμιο με ~ 30.000 φοιτητές).  Το νέο campus κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, επαγγέλματα που μέχρι σήμερα συναντούσε κανείς αποκλειστικά και μόνο στις δημόσιες πολυτεχνικές σχολές. Οι νέες πτέρυγες της Πολυτεχνικής Σχολής αποτελούν μια μεγάλη επένδυση υψηλότατων standards, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 για τους φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Παράλληλα με το νέο campus, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο για μια ακόμη φορά πρωτοπόρησε, ανακοινώνοντας ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την ιδιωτική εκπαίδευση - αυτή τη φορά στον χώρο του Πολιτισμού - αναβαθμίζοντας τις σπουδές Κινηματογράφου, Θεάτρου και Τηλεόρασης, με επικεφαλής τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και διακεκριμένους συνεργάτες του οπτικοακουστικού κλάδου.
Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο κος Νίκος Χατζηνικολάου, συνεργάτης - στη σχολή Δημοσιογραφίας - του εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, ο οποίος συντόνισε τη ροή της βραδιάς.
Ο κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου ΑΚΜΗ, στον εναρκτήριο λόγο του τόνισε ότι σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τον τόπο μας, το Μητροπολιτικο Κολλέγιο επένδυσε σε ένα νέο όραμα με στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον τόπο μας.

«Στόχος μας είναι το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ να γίνει Μεσογειακό Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού», ανέφερε ο κος Ροδόπουλος. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη θέσπιση της ετήσιας υποτροφίας «ΕΛΠΙΔΑ», προσφέροντας τετραετείς Πανεπιστημιακές σπουδές αξίας 30.000€ για φοιτητή/τρια που θα επιλέξει ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Την υποτροφία  παρέλαβε από τον κ. Κωνσταντίνο Ροδόπουλο η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ γιατί διαχρονικά έχουν αποδείξει σε εμάς την κοινωνική τους ευαισθησία και είναι πάντα αρωγοί στο έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ».

Αττική: οι τοπικές αντιστάσεις

Στα μέσα της δεκαετίας του 80, στην Αττική άρχισαν να συγκροτούνται από κινήσεις πολιτών τοπικές αντιστάσεις για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, της δημόσιας γης, του παραλιακού μετώπου και των ορεινών όγκων, οι οποίες τα επόμενα χρόνια επιχειρήθηκε να συντονιστούν μέσω του «Παννατικού Δικτύου Κινημάτων πόλης και Ενεργών Πολιτών».
Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής σειράς «Ίχνη», αναδημοσιεύονται κείμενα του Πάνου Τότσικα από τα τεύχη «Γαλέρα», «ΕΛΛΗΝΙΚΟ»,«Ολυμπιάδα 2004: Λίγα χρόνια μετά…»,ενώ ετοιμάζεται ένα ειδικό τεύχος με κείμενα για τον Υμηττό... 
Πρόκειται για την 7η συγγραφική προσπάθεια του Πολεοδόμου Πάνου Τότσικα, που ηλεκτρονικά παρουσιάζεται μέσω του alternativelife.gr και αποτελεί ένα εργαλείο γνώσης για τις προηγούμενες αλλά και για τις νεότερες γενιές. 
Το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο «Αττική», ακολουθεί. Καλή Ανάγνωση...

Τα Mail της τρόϊκας και των εργοδοτών - 6ήμερη εργασίας, μείωση μισθών και αποζημιώσεων

Αναρτούμε το ηλεκτρονικό μήνυμα της τρόϊκας και σχετικό άρθρο για τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή. Δε γνωρίζουμε αν οι προτάσεις αυτές γράφτηκαν και από τους ντόπιους εργοδότες, όπως και οι προηγούμενες, δείχνουν όμως ότι κανείς δε θα γλυτώσει. Υπενθυμίζουμε την εκτίμηση μας ότι έρχεται πλήρης κατάργηση δώρων και στον ιδιωτικό τομέα.

Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Ηλεκτρονικό μήνυμα Αυτά είναι ορισμένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που έθεσε η τρόικα με κείμενο εργασίας το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά πριν από την έλευση των τεχνικών της κλιμακίων την περασμένη Παρασκευή. Στο κείμενο αν και δεν γίνεται σαφής αναφορά σε ποσοστιαία μείωση του μισθού εισόδου γίνεται λόγος για τη θέσπιση «ενιαίου ελάχιστου νόμιμου μισθού σε μόνιμη βάση, νομοθετημένου από την κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα πρέπει να παρέχει ένα βασικό επίπεδο για τα εισοδήματα από εργασία».
Παρέμβαση Η νέα παρέμβαση της τρόικας με τις αλλαγές που ζητεί σε αποζημιώσεις, χρόνο εργασίας και ασφαλιστικές εισφορές συνοδεύεται και από τις σχετικές υποδείξεις για τη διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, καθώς υποδεικνύει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης επανευθυγράμμισης των κατώτατων ορίων μισθών, πρέπει να διατηρηθούν πέραν του τρέχοντος γύρου του κοινωνικού διαλόγου και η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει αναλόγως για να το διασφαλίσει».

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αιολικά δεν είναι μόνο άχρηστα για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για σκραπ!

Αναδημοσίευση από το http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html
http://www.energypress.gr/news/14.000-anemogennhtries-pethainoyn-sthn-allh-meria-toy-Atlantikoy

Πολλές από αυτές μπήκαν μετά από τις πετρελαϊκές κρίσεις του 1973-1979.  Και τότε ένα σορός ψευτοπροφήτες και καταστροφολόγοι μιλούσαν για το τέλος του πετρελαίου μέχρι το 1990 ή 1995... Και πολλοί μηχανολόγοι προσπάθησαν να βρουν λύσεις σε αιολικά και φ/β και ηλιακούς θερμοσίφωνες, και Ισπανικά ηλιοθερμικά με καθρέφτες (τεχνολογία 1960 αγάπες μου). Το ΜΟΝΟ που άλλαξε από το 1979, είναι (α) η αποτελεσματικότητα των φ/β (από μηδαμινή σε μικρή), (β) το κόστος των φ/β (από αστρονομικά υπέρογκο σε επίγεια πανάκριβο, (γ) το μέγεθος των Α/Γ (οι μεγάλες παράγουν στατιστικά περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώθηκε για να φτιαχτούν -- αλλά ποτέ δεν μπορούν αιολικά να παράξουν αρκετή χρήσιμη ενέργεια για να κατασκευαστεί έστω και ένα ρουλεμάν Α/Γ (αν σκεφτείτε ότι τα αιολικά παράγουν τυχαίο ρεύμα, και τα χυτήρια και η μεταλλουργία δεν ...αστειεύονται)...

Και αυτές είναι επουσιώδεις αλλαγές. Αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ άλλαξε είναι ο γερμανικός νόμος EEG, αυτός με τις ταρίφες, που λέει "δώστε τους όσα τους λείπουν για να κονομάνε", που όσο υπάρχουν ορδές ηλιθίων (και διεφθαρμένων) θα είναι η σημαντικότερη εξαγωγή της Γερμανίας (Γερμανός το είπε αυτό, όχι εγώ).

Και, όπως θα περίμενα από επιδοτούμενες απάτες, ακόμα και αυτή η αξία του σκραπ, είναι μικρότερη από το κόστος αποξήλωσης. Μπετά, μία σιδηροσωλήνα και γρανάζια και μαγνήτες στα 100 μέτρα ύψος. Το φάϊμπεργκλας είναι άχρηστο.  Σαβούρες από το παρελθόν, σε σημερινούς σκουπιδότοπους. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την ΡΑΕ ή το ΥΠΕΚΑ. Αυτοί ακούνε μόνο τι λένε οι Περιστεροκοπελουζομυτιληναίοι, και τα Γερμανικά αφεντικά.

Νέο σύστημα αμοιβών για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις

Με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων» θεσπίζεται "ελεύθερη διαπραγμάτευση αμοιβών" των ενεργειακών επιθεωρητών, με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου ως εξής:
  •  Για κτίρια κατοικιών 2 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ.
  •  Για κτίρια άλλων χρήσεων 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.
Επίσης ορίζονται ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες είναι 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, 400 ευρώ από 201 έως 400 κιλοβάτ και 800 ευρώ από 401 κιλοβάτ και πάνω.

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος σε περίπτωση που δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και δεν έχουν εκπονήσει ενεργειακή επιθεώρηση θέρμανσης και κλιματισμού.

Το νομοσχέδιο ονομάζεται «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων» και δόθηκε χθες σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για τους ιδιοκτήτες κτιρίων ή κτιριακών μονάδων στις εξής περιπτώσεις :


  1. Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
  2. Μετά τη ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
  3. Κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
  4. Κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας

Τα πρόστιμα επιβάλλονται αφού λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια και η χρήση του πιστοποιούμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, το μέγεθος των συστημάτων του κτιρίου, ο βαθμός υπαιτιότητας και η ενδεχόμενη υποτροπή του ιδιοκτήτη και θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 10.000 ευρώ.


Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν ως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου.


Προβλέπεται επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα τα καινούρια κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Για τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες του δημόσιου τομέα η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019.

Νέα Φοροεπιδρομή με "αντικειμενικά κριτήρια"

Αναδημοσιεύουμε από το Ποντίκι. Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μεταξύ των αντικειμενικών κριτηρίων θα είναι και τα πτυχία που κατέχει κανείς. Δε τους φτάνουν οι εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών, θέλουν να μας εξολοθρεύσουν ολοκληρωτικά.


Οκτώ αντικειμενικά κριτήρια θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, προκειμένου να εντοπίσει τα πραγματικά τους εισοδήματα και να τους φορολογήσει.

Το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιχειρείται η θέσπιση ενός ελάχιστου εισοδήματος, βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Έτσι, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Στη συνέχεια το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια» θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Η αναζήτηση, πάντως, των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ. Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει εισήγηση για την κατάργηση του ορίου των 300 ευρώ πάνω από το οποίο διενεργείται σήμερα παρακράτηση φόρου εισοδήματος, με στόχο η φορολόγηση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ της αμοιβής, ενώ φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί άλλη πρόταση που προέβλεπε αύξηση του συντελεστή παρακράτησης από το 20% στο 25%.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Αθήνα 2004: χτίζοντας την Αθήνα της κρίσης

Αναδημοσίευση από το κομπρεσέρ. κατεβάστε το pdf εδώ

Αν η διαφορά είναι προϋπόθεση για την αντίληψη των πραγμάτων, τα οχτώ χρόνια που μεσολάβησαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας υπήρξαν χρόνος τόσο βίαιων αλλαγών για τον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, σε τόσα πολλά επίπεδα που τώρα, πλέον, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πολύ καλά την όλη διαδικασία που έλαβε χώρα πίσω από την ταμπέλα με το στεφάνι ελιάς και τους πέντε χρωματιστούς κύκλους. Μπορούμε επιπλέον να αποτιμήσουμε και τα αποτελέσματά της αφού, μεταξύ άλλων, αυτά ξεδιπλώνονται μπροστά μας την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Έτσι, η περίοδος της κρίσης γίνεται ταυτόχρονα και «ώρα της κρίσης» του παρελθόντος.
Τοποθετώντας την Ολυμπιάδα μέσα στον ιστορικό χρόνο μπορεί να ειπωθεί πως αποτέλεσε το επιστέγασμα και ταυτόχρονα το κύκνειο άσμα της «στρατηγικής της ισχυρής Ελλάδας». Μιας εποχής που, μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, η ισχύς του κράτους μεγάλωνε στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ελληνικό κεφάλαιο επεκτεινόταν τόσο στις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, όσο και στο εσωτερικό και συσσωρευόταν με γρήγορους ρυθμούς. Μιας εποχής που η νεοφιλελεύθερη αποδιάρθρωση προχωρούσε στο εσωτερικό με τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.
Οι μεταλλαγές αυτές του κράτους, του κεφαλαίου και της κοινωνίας συνοδεύονταν, στηριζόντουσαν και τροφοδοτούσαν την αντίστοιχη ιδεολογία. Στοιχεία της ο εθνικισμός, η εθνική ενότητα, ο καταναλωτισμός, η ασφάλεια και ο εθελοντισμός. Εθνικισμός – καθώς το ελληνικό κράτος αύξανε την ισχύ του σε σχέση με τους γείτονες, το ελληνικό κεφάλαιο μικρό και μεγάλο εκμεταλλευόταν την εργασία των υποτιμημένων μεταναστών και σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας κέρδιζαν από το γεγονός αυτό. Εθνική ενότητα – αφού διακηρυσσόταν σε όλους τους πιθανούς τόνους ότι δεν υπάρχουν τάξεις, ότι οι παλιές διαιρέσεις σε αριστερούς και δεξιούς έχουν εξαφανιστεί και ότι η αγορά και η επιχειρηματικότητα μπορούν να εγγυηθούν την αναπαραγωγή του συνόλου της κοινωνίας. Καταναλωτισμός – γιατί μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μπορούσε να βελτιώσει, με δανεικά φυσικά, το βιοτικό της επίπεδο και έτσι εξασφαλιζόταν και η συνέχιση του κύκλου του κεφαλαίου. Ασφάλεια – επειδή η «κοινωνική πλειοψηφία» έπρεπε να προστατευτεί από αυτούς που δεν ήθελαν ή ήταν ανίκανοι να ενσωματωθούν στον φαντασμαγορικό κόσμο της κατανάλωσης και επιπλέον από τους «μετανάστες-εγκληματίες» που ταυτόχρονα εξασφάλιζαν κέρδη για τους ντόπιους εργοδότες τους από την παράνομη εργασία τους. Και, τέλος, εθελοντισμός – μια που το κράτος, που καθόλου δεν μειωνόταν, απλά άλλαζε, έπρεπε να διοχετεύει κονδύλια προς τη θωράκιση αυτού του τόσο εύθραυστου, τελικά, οικοδομήματος, αφήνοντας τη δωρεάν εργασία των εθελοντών να καλύψει μέρος της κοινωνικής πρόνοιας από την οποία αποσύρονταν το ίδιο.

Οι 63 παρεμβάσεις σε 10 μέτωπα για να περικοπούν τα 11,66 δισ. ευρώ

Αναρτούμε άρθρο της Δήμητρας Καδδά  από το Capital.gr, με τα μέτρα κοινωνικής λεηλασίας που ετοίμασαν η τρόϊκα εσωτερικού (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ) σε υλοποίηση των συμφωνιών τους με ΕΕ-ΔΝΤ.

Το βασικό σενάριο για την εύρεση 11,66 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών περιλαμβάνει 63 παρεμβάσεις σε 10 μέτωπα και οι πιο πολλές εξ αυτών είναι εξαιρετικά επώδυνες. Περιλαμβάνει περικοπή σε συντάξεις, μισθούς, κατάργηση δώρων, νέο μαχαίρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεγαλύτερη εφεδρεία και στο ύψος των περικοπών σε ΔΕΚΟ και ευρύτερο δημόσιο «φωτογραφίζει» απολύσεις.

Καταγράφει επίσης μαχαίρι σε προνοιακές παροχές στα εποχικά και άλλα επιδόματα ανεργίας, αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και μειώσεις προσωπικού και προμηθειών στην παιδεία. Έχει 3 πολύ μικρές παροχές για ανέργους και τους πλέον αδυνάμους με πιλοτικό – μόνο – ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Η λίστα με τα μέτρα που έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και σε κυβερνητικά στελέχη δεν μπαίνει σε «λεπτομέρειες» όπως για παράδειγμα η πρόταση που χθες ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος περί περικοπής συντάξεων ακόμη και από τα 600 ευρώ ή για ολική κατάργηση δώρων, ακόμη και στους δικαιούχους του ΟΓΑ (εκτιμάται ότι θα μειώσει τις δαπάνες κατά 2,5 δισ. ευρώ).


Η λίστα καταγράφει τα μέτρα σε αδρές γραμμές, έχει εγκριθεί (για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ) από την τρόικα και τελεί υπό έγκριση από τους 3 πολιτικούς αρχηγούς. Η κυβέρνηση πιέζεται για συμφωνία έως την Τρίτη καθώς την επόμενη ημέρα αρχίζει η κάθοδος των επιτηρητών στην Αθήνα με στόχο την αναθεώρηση του Μνημονίου και την τελική αποτίμηση της κατάστασης για να δώσουν «ραπόρτο» στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup στην Κύπρο στις 14 Σεπτεμβρίου.


Το βασικό σενάριο για τα μέτρα των 11,66 δισ. ευρώ της διετίας 2013- 2014 περιλαμβάνει:

Το πρακτικό της συνεδρίασης που αποφάσισε τη σφαγή των μηχανικών

Αναρτούμε - για ενημέρωση των συναδέλφων - το πρακτικό της Συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ στις 23-8-2012. Στη συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα (δηλαδή και με τις ψήφους των "εκπροσώπων" των μηχανικών Γαμβρίλη, Βασιλείου και Στασινού) η εφαρμογή του άρθρο 44 του Ν. 3986/2011 (ληστρικές αυξήσεις εισφορών αναδρομικά από 1/7/2011) σύμφωνα με τις εντολές και την ερμηνευτική άποψη των υπηρεσιών του Υπουργείου. Οι απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου φυσικά είναι οι χειρότερες δυνατές και δείχνουν ποιός έχει το πάνω χέρι στον "διάλογο" και τις "νομικές διαβουλεύσεις". Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται και η Ειδική Προσαύξηση στην ανά 3ετία αύξηση εισφορών, περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί στις αυξήσεις και θα δίνουμε εισφορά για ταμείο ανεργίας, ενώ ποτέ δεν πρόκειται να λάβουμε σχετικό επίδομα. "Για επιμέρους ζητήματα που θα προκύψουν αναφορικά με την αποστολή συμπληρωματικών ειδοποιητηρίων στους ασφαλισμένους θα συνεδριάσουν οι Διοικούσες Επιτροπές των Τομέων προκειμένου να εισηγηθούν σχετικά προς το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ." Οι "εκπρόσωποι" μας φοβήθηκαν μην τυχόν και χάσουν τις αμοιβόμενες και προνομιούχες θεσούλες (όπως πχ αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Αττικής) και ψήφισαν και με τα πόδια αντί να παραιτηθούν.
Ds Etaa Thema 16

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ο τόπος και τα σημάδια του

Αναρτούμε κείμενο του συναδέλφου Σήφη Φανουράκη, Αρχιτέκτονα
(Το κείμενο αυτό αποτελεί περίληψη της εισήγησης με τίτλο "Ο τόπος και τα σημάδια του" που διαβάστηκε στο "3ο Διεθνές Συνέδριο για τα ξηρολίθικά κτίσματα", που έγινε στα Ανώγεια της Κρήτης στις 5-7 Ιουλίου 1992) Ιουλίου 1992)

Ο άνθρωπος δεν νοείται χωρίς αναφορά σε χώρους και βρίσκεται σε μια εντατική σχέση με τον τόπο όπου βιώνει. Οι αισθήσεις και η εμπειρία του παράγουν και μετασχηματίζουν το χώρο κάτω από την δράση των αφομοιώσεων, των συμβολικών ή φα¬νταστικών προσεγγίσεων και των εξαρτήσεων απ' αυτό που ονομάζου¬με περιβάλλον.
Άλλωστε, από την παιδική του ηλικία, μέσα από τις "γνώσεις" που του προσφέρει το βίωμα (μνήμη και φαντασία), καταφέρνει να παράγει αντί του καρτεσιανού χώρου, ένα χώρο χωρίς διαστάσεις ένα χώρο που τον μετατρέπει σε συναισθήματα και καθημερινές στιγμιαίες διαθέσεις.
Για τον Μάρτιν Χάιντεγκερ, "ο χώρος είναι στην ουσία αυτό για το οποίο έχει δημιουργηθεί ένας τόπος. Ο τόπος δε, δημιουργείται, αναγνω¬ρίζεται, αποκτά συνοχή, και συγκεντρώνεται χάρη σε μια τοποθεσία. Άρα, λοιπόν, οι χώροι αποκτούν την οντότητα τους μέσα από την τοποθεσία και όχι μέσα από το χώρο" (1)
Όταν δε, ο άνθρωπος ταυτίζεται με την τοποθεσία, σημαίνει ότι κατοικεί. Και η πραγματική έννοια του "κατοικείν" περνά μέσα από τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και ση¬μαίνει κάτι περισσότερο από το "κτίζειν". Η δε σχέση του "κατοικείν" με το "κτίζειν" καθορίζεται άμεσα από το βίωμα και την εμπειρία του "πνεύ¬ματος" ενός συγκεκριμένου τόπου.
Και πάλι ο Μάρτιν Χάιντεγκερ (2), στο κείμενό του "κτίζειν, κατοι¬κείν, σκέπτεσθαι", μας διευκρινίζει ότι: Το ‘κατοικείν’ δεν προσδιορίζει την κατοικία ως οικοδόμημα, ή ως χώρο διαμονής, αλλά ορίζει τον τρόπο με τον οποίο κατοικούμε και αντι-λαμβανόμαστε την έννοια της κατοικίας. Και καταλήγοντας υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος κατ’ αρχήν πρέπει να μάθει να βιώνει ένα τόπο, να κτίζει το περιβάλλον που αντιλαμβάνεται και το χρησιμοποιεί καθημερινά, έτσι ώστε να κατοικεί "ανάμεσα στα πράγματα" και να προσδίδει ένα χαρακτήρα στον τόπο του.
Βέβαια, αυτή η απλή αλήθεια δεν έγινε κατανοητή ή παραμελήθηκε από το Μοντέρνο Κίνημα. Ο LE CORBUSIER, για παράδειγμα, μελέτησε ένα νέο τύπο κατοικίας υποστηρίζοντας ότι: "Οι άνθρωποι κατοικούν σε υποβαθμισμένο περιβάλλον και αυτό αποτελεί την μοναδική αιτία συγκρούσεων του καιρού μας" (3).

«Στάλκερ»...

Του ΣΤΑΘΗ* από το enikos.gr
«Αυτό το  πακέτο μέτρων είναι το τελευταίο», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος!
Διότι ο ίδιος επίσης στο πρόσφατο παρελθόν δήλωνε ότι τέτοια πακέτα όχι μόνον είναι ατελέσφορα, όχι μόνον αποκτείνουν (κτηνωδώς) την πραγματική οικονομία, αλλά ακριβώς για αυτούς τους λόγους (συν και άλλους) οδηγούν σε νέα πακέτα!
Οπερ έχει αποδειχθεί.
Από πακέτο σε πακέτο φθάσαμε έως εδώ και από πακέτο σε πακέτο θα συνεχίσουμε έως το (όντως) τελευταίο πακέτο: το φέρετρο!
Ο κ. Σαμαράς λοιπόν ψεύδεται.
Ομως τα σκέρτσα της τρεις λαλούν και δυο χορεύουν Τριανδρίας δεν έχουν τέλος.
Ο κ. Κουβέλης θρηνεί για τα μέτρα που αναγκάζεται να πάρει εναντίον μας υποβαθμίζοντας την ίδια την υποκρισία στο άκρον άωτον της ξεφτίλας! Διότι ακόμα και η υποκρισία τα καταφέρνει καλύτερα απ’ όσον ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τις κλαψοκακομοίρικες δηλώσεις του και τις σφόδρα αντιλαϊκές, ακροδεξιές πράξεις του.
Αναδεικνύεται έτσι ο κ. Κουβέλης το ίδιο κορυφαίος με τον  κ. Βενιζέλο σε αυτήν την όπερα μπούφα των γελοίων που «ματώνει η καρδιά τους» για όσα μας κάνουν.
Και (κατόπιν καπάκι) μας κάνουν ακόμα χειρότερα.
Οχι δεν είναι το «τελευταίο πακέτο» αυτό που ετοιμάζεται να μας φορέσει κολάρο η τριολέ τριανδρία των εντολοδόχων της Τρόικας. Αν δεν πέσει, αν δεν την ρίξει ο λαός, θα μας πηγαίνει πέργκολα από πακέτο (κελί) σε πακέτο (κλουβί), ώσπου να μας πάει όλους πακέτο στα Τάρταρα «διαφωνώντας» μόνον για τη διαδρομή, αν δηλαδή θα πάμε από Καιάδα (Αντωνάκης που είναι και Μεσσήνιος), από Αβυσσο (Μπενύτο που είναι και του χάους) ή από Βάραθρον (Κουβέλης που είναι και της Αλφα - Αλφα Αθηνών).
Δίνουν «μάχες» οι άθλιοι για να σώσουν τις συντάξεις που περικόπτουν οι ίδιοι.
Παίρνουν μέτρα εναντίον μας και κλαίγονται ύστερα με κροκοδείλια δάκρυα μουσκεύοντας τα σατωμπριάν και τις σφυρίδες τους...
Μιλά ο κ. Σαμαράς που έλεγε για επαναδιαπραγμάτευση, που έγινε επιμήκυνση και ύστερα εξαερώθηκε κι αυτή σε μιαν «ανάσα»!