Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Αίτηση Συναδέλφων για μετατροπή του ΤΣΜΕΔΕ σε Ταμείο Ασφάλισης Εργασίας

Αναρτούμε αίτηση που διακινούν ηλεκτρονικά συνάδελφοι, στο facebook με τίτλο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ"

Α Ι Τ Η Σ Η
Με την παρούσα αίτηση, και ως άμεση λύση των προαναφερθέντων προβλημάτων που επισυνάπτονται στην επιστολή, σας «προτείνουμε» τα εξής:
«ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», με ακόλουθες συνέπειες τις εξής παρακάτω:
1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ/ΠΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Η διακοπή αυτή να μπορεί να διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα ο μηχανικός δεν ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα και επομένως δεν έχει εισοδήματα από αυτήν. Περιληπτικά, και όσων αφορά την προστασία των υπολοίπων εν’ ενεργεία συναδέλφων, προτείνουμε αντίστοιχα να αφαιρούνται τα δικαιώματα πρόσβασης των προσωρινά διαγραφόμενων μηχανικών στα συστήματα του ΤΕΕ (καταθέσεις αμοιβών μελετών & επιβλέψεων, εκδόσεις εντολών πληρωμής, σύστημα βεβαιώσεων, σύστημα αυθαιρέτων κλπ.) που είχαν έως ότου διακόψουν. Έτσι, θα προστατεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των υπολοίπων και εν’ ενεργεία διπλωματούχων μηχανικών.
2. ΆΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, από έναν διπλωματούχο μηχανικό, ο οποίος αποδεδειγμένα έχει προχωρήσει σε διακοπή/παύση εργασιών παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού, ως συνέπεια του προηγούμενου δικαιώματος. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αιτιολογημένη αίτησή του και υπό την προϋπόθεση ότι δεν φέρει εισοδήματα από την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού να διαγράφεται μόνο από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, και όχι απαραιτήτως από το ΤΕΕ. Επίσης, θα είναι θεμιτό, να μην του επιβάλλονται οι ποσοστιαίες -μηνιαίες και τριμηνιαίες- προσαυξήσεις από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ για το διάστημα που δεν εργάζεται ως μηχανικός.
Έτσι θα έχει δύο βασικές επιλογές:
1ον. Εφόσον δεν έχει χάσει την άδειά του, να μπορεί να επανέλθει στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού. Στο μεταξύ θα έχει την δυνατότητα να εγγράφεται ως άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να ωφελείται του επιδόματος ανεργίας και της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την συμμετοχή του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
2ον. Εφόσον επιλέξει να δραστηριοποιηθεί σε κάποιο άλλο επάγγελμα, να ασφαλίζεται ο ίδιος και η οικογένειά του στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα αυτού, χωρίς να δεσμεύεται από τις εισφορές του ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ.
3. Η ΔΙΑΚΟΠΗ/ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ «ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, δηλαδή να μην του αφαιρείται η άδεια. Συμπερασματικά, ο εκάστοτε μηχανικός να έχει την δυνατότητα να επανέλθει στην επαγγελματική δραστηριότητα της επιστήμης της μηχανικής, όποτε ο ίδιος κρίνει πως οι συνθήκες είναι πλέον πιο κατάλληλες. Έτσι, παράλληλα με την επανέναρξη, θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να καταβάλει τις εισφορές που του αναλογούν στο ταμείο των μηχανικών, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν στο διάστημα που δεν εργαζόταν ως μηχανικός. Το χρονικό διάστημα της διακοπής από το ΕΤΑΑ-ΤΥΜΕΔΕ, δικαίως, δεν θα προσμετράτε στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα από το συγκεκριμένο ταμείο.
4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ενδεχομένως στα πρότυπα του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Δηλαδή, αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα.
Παρακαλούμε, όπως εξετάσετε τα παραπάνω αιτήματά μας και την κατάσταση την οποία βιώνουμε ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Στο μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί, λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παρούσα επιστολή, ώστε να επιληφθείτε άμεσα επί του παρόντος με κατάλληλες ενέργειες. Έτσι θα απαλλαγούμε όλοι μας από μελλοντικά αδιέξοδα.
Με την ελπίδα της άμεσης επίλυσης των ασφαλιστικών μας ζητημάτων και με συναδελφικούς χαιρετισμούς.
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ:
1. ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ημερομηνία
Οι κάτωθι υπογράφοντες

2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Στην σελίδα της ομάδας της πρωτοβουλίας, έχει αναρτηθεί η νεότερη έκδοση 3.
    Η 3η έκδοση περιλαμβάνει προσθήκη στο 2ο εδάφιο της περίπτωσης των συναδέλφων, οι οποίοι δεν έχουνε κάνει έναρξη έως τώρα.
    Επίσης, προστίθεται 5ο εδάφιο που περιλαμβάνει αίτημα για τον τρόπο με τον οποίο θα επαννεγγραφούν οι ήδη διαγραφθέντες και αυτοί που η αίτηση διαγραφής τους είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
    Τέλος, έχουνε γίνει κάποιες συντακτικές μικροδιορθώσεις.
    Όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση της αίτησης από την καρτέλα "αρχεία" της ομάδας, το αρχείο "ΑΙΤΗΣΗ τελική _ έκδοση 3.pdf ", να την υπογράψετε και να την στείλετε στο email της πρωτοβουλίας: nomikokenotee@yahoo.gr
    Από κει θα συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις από μέλη της οργανωτικής ομάδας της πρωτοβουλίας και θα κατατεθούν ομαδικά στους αρμόδιους φορείς (ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ-υπουργεία).
    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
    Θα αναρτήσουμε τη νεότερη έκδοση και θα ενημερώσουμε όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται.
    Η στήριξη μας είναι δεδομένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή