Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τεχνο-εμμονές: ένας κριτικός οδηγός σε τεχνολογίες απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Αναδημοσιεύουμε από τη Συλλογικότητα Farma
Corporate Watch report 2008
Μετάφραση: συλλογικότητα Farma
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμους καιρούς. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να αρχίσουν ναμειώνονται μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες. Το ενδεχόμενο να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, θα έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις για δράση που θα ληφθούν τώρα, αλλά και στα αμέσως επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαυματουργές τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε με ότι έχουμε στα χέρια μας τώρα.
Η αντιπαράθεση πάνω σε θέματα κλιματικής αλλαγής περιστοιχίζεται από παραπλανητικά και κατοχυρωμένα συμφέροντα. Οι τεχνολογίες εξετάζονται όχι με βάση την αποδοτικότητά τους, αλλά βάση κερδοσκοπίας. Μερικές από τις προτεινόμενες λύσεις στην ουσία θα οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Πολλές δε από αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Πέρα απ’ όλα αυτά, οι μελλοντικές υποσχέσεις των τεχνο-εμμονών χρησιμοποιούνται σαν τακτική καθυστέρησης από αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα.
Αυτή η αναφορά, ερευνά τις μεγάλης κλίμακας τεχνολογίες που οργανισμοί και κυβερνήσεις θέτουν υπό τάπητος, που περιλαμβάνουν το υδρογόνο, την δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, τα αγροκαύσιμα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, καθώς επίσης και μια σειρά προτάσεων για την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας ή την αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η μελέτη αυτή λοιπόν διερευνά τι απ’ όλα αυτά λειτουργεί, τι όχι, την παρούσα κατάσταση αυτών των βιομηχανιών και την  μελλοντική τους πορεία. Εξηγεί γιατί, παρ’ όλο που πολλές από αυτές τις τεχνολογίες πραγματικά λειτουργούν, το εταιρικό καπιταλιστικό μοντέλο δεν μπορεί να τις αναπτύξει αποτελεσματικά. Τέλος διερευνά πιο ρεαλιστικές και κοινωνικά  ορθές λύσεις.»
Η μετάφραση του βιβλίου αυτού επιλέχθηκε από τη συλλογικότητα θέλοντας να συμβάλλει στην κριτική στον πράσινο καπιταλισμό και στην ανάπτυξη μιας ριζοσπαστικής οικολογικής αντίληψης. Στόχος της μετάφρασης είναι να δημιουργήσει έναν αντίλογο στην κυρίαρχη ρητορική γύρω από την κλιματική αλλαγή, να αναδείξει την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες λύσεις που προτείνονται και να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια όποιου/ας κινείται σε λογικές ανταγωνιστικές προς την υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Ολόκληρο το βιβλίο για download:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου