Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο σύστημα αμοιβών για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις

Με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων» θεσπίζεται "ελεύθερη διαπραγμάτευση αμοιβών" των ενεργειακών επιθεωρητών, με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου ως εξής:
  •  Για κτίρια κατοικιών 2 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ.
  •  Για κτίρια άλλων χρήσεων 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.
Επίσης ορίζονται ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες είναι 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, 400 ευρώ από 201 έως 400 κιλοβάτ και 800 ευρώ από 401 κιλοβάτ και πάνω.

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος σε περίπτωση που δεν διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και δεν έχουν εκπονήσει ενεργειακή επιθεώρηση θέρμανσης και κλιματισμού.

Το νομοσχέδιο ονομάζεται «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων» και δόθηκε χθες σε ηλεκτρονική διαβούλευση. Προβλέπει ότι είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ για τους ιδιοκτήτες κτιρίων ή κτιριακών μονάδων στις εξής περιπτώσεις :


  1. Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής νέου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
  2. Μετά τη ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
  3. Κατά την πώληση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας
  4. Κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας

Τα πρόστιμα επιβάλλονται αφού λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια και η χρήση του πιστοποιούμενου κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, το μέγεθος των συστημάτων του κτιρίου, ο βαθμός υπαιτιότητας και η ενδεχόμενη υποτροπή του ιδιοκτήτη και θα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 10.000 ευρώ.


Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν ως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου.


Προβλέπεται επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα τα καινούρια κτίρια πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Για τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιους φορείς ή υπηρεσίες του δημόσιου τομέα η υποχρέωση αυτή τίθεται σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου