Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Οχι στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι Χανίων



Δημιουργός ψηφίσματος: 
Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο .
Παραλήπτες: 
Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι.
Τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι, που η τέως και νυν πρυτανική αρχή του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να εκμισθώσει/εκχωρήσει προκειμένου να γίνουν ξενοδοχεία αποτελούν μαζί με άλλα μνημεία τον πυρήνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την "καρδιά" της πόλης των Χανιών από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακόμα και πρόσφατα, δεν επέδειξαν ούτε σεβασμό ούτε ευγνωμοσύνη στη τοπική κοινότητα η οποία φρόντισε να περιέλθουν τα μνημεία της προκειμένου να στηριχθεί το τότε νεοσύστατο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του.

Πρόκειται για απόφαση η οποία είναι εχθρική προς την πόλη και τους κατοίκους της.

Πιστεύουμε ότι η σύμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον ιδιώτη πρέπει να ανακληθεί άμεσα μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς η πλειοψηφία των πρυτανικών αρχών εξακολουθεί να επιμένει παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από την ίδια την οργανωμένη τοπική κοινωνία.

Ως εκ τούτου τον λόγο τώρα τον έχουν οι φορείς της πόλης και κυρίως οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν μαζικά.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για ανοικτό πάνδημο κάλεσμα προκειμένου να αποτρέψουμε την εκποίηση. Τονίζουμε την ανάγκη διεύρυνσης της πρωτοβουλίας μας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και πολιτών. Υπογράψτε την υποστήριξη της προσπάθειας μας. Βοηθήστε έτσι να αποτρέψουμε όλοι μαζί την Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι Χανίων.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Έπαυσαν ποινικές / πειθαρχικές διώξεις εναντίον Αιρετών

 




Μια Τροπολογία, η οποία θα κέρδιζε άνετα το βραβείο της πιο εντυπωσιακής παύσης ποινικών και πειθαρχικών διώξεων που θυμόμαστε στην πρόσφατη ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίστηκε χθες μέσα στο Νομοσχέδιο του Υπ.Εσωτερικών.

Δείτε το ακριβές περιεχόμενο που ψηφίστηκε:

« Δαπάνες ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων Αιρετών και Υπαλλήλωντων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους. »

Η αριθμ. 489/48 Τροπολογία, κατετέθη την 5η Οκτωβρίου από μόνο έναν Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη).

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος την έκανε αποδεκτή χθες 8 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως επέφερε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις (της πρόσθεσε τίτλο), και η Τροπολογία ψηφίστηκε με το τελικό περιεχόμενο που είδατε παραπάνω.

Το ευρύτατο πεδίο εφαρμογής, με τη γενική διατύπωση και το γεγονός ότι ανατρέχει απεριόριστα στο παρελθόν προ της 31ης.7.2019, ευλόγως γεννά ερωτήματα για τον όγκο των περιπτώσεων που καταλαμβάνει στην πράξη.

Το γεγονός ότι πάντως ότι κατετέθη ως βουλευτική Τροπολογία, στέρησε τη δυνατότητα να δουν οι πολίτες ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, εάν θα την συνυπέγραφε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ποιες θέσεις θα καταγράφονταν επίσημα στην ακρόαση Φορέων στη Βουλή,τι θα έκρινε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς τη συνταγματικότητά της, ποιο ποσό θα αποτύπωνε το ΓΛΚ ως προς το ύψος απώλειας εσόδων που προκαλείται από την παύση των καταλογισμών εις βάρος τους, κλπ.

Μπορείτε να δείτε το έγγραφο της Τροπολογίας ως κατετέθη, ΕΔΩ

Ολοκληρώνουν το έγκλημα ! Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές για το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή ! Μόνη λύση ο ξεσηκωμός !

Ολοκληρώνουν το έγκλημα ! Εγκρίθηκαν οι τεχνικές προσφορές για το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή ! Μόνη λύση ο ξεσηκωμός !


Η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 13/10/2020 και ώρα 12:00 προκειμένου να εγκρίνει το πρακτικό αξιολόγησης των τελικών προσφορών για το έργο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων".

Η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Ε.Ε. ανέβηκε στη διαύγεια στις 13:12 δηλαδή μια ώρα μετά την υποτιθέμενη συνεδρίαση!

Πρόκειται για τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής που αποφασίστηκε την 1/8/2019 .

Η Επιτροπή «διενέργειας ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης» στις 28/09/2020 συνήλθε και βαθμολόγησε τις τεχνικές προσφορές των δυο εργολαβικών σχημάτων.

Τώρα πλέον μένει μόνο η «αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών των υποψηφίων» που θα συνυπολογιστούν με τις τεχνικές προσφορές και η ανάθεση του έργου!

Η τελική βαθμολογία που έλαβαν οι τεχνικές προσφορές των εργολαβικών σχημάτων είναι :

· 66, 6 για την «ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. -W.A.T.T. Α.Ε. - Α' ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΕΔΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».

· 43,90 για τη «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, τον διακριτικό τίτλο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε» .

Σύμφωνα με την πρώτη προσφορά ο νέος ΧΥΤΑ θα κατασκευαστεί στο βορειοδυτικό τμήμα του ΧΥΤΑ Φυλής και θα επεκτείνεται σε τμήμα των υφιστάμενων κυττάρων της Α’ Φάσης και των κυττάρων Β3 – Β6 της Β’ Φάσης.

Η χωρητικότητα των νέων αποθέσεων, σύμφωνα με τον πρώτο διαγωνιζόμενο ανέρχεται σε 4.153.000 m3 .

Όσον αφορά τα έργα της μεταβατικής διαχείρισης, χωροθετούνται σε διαμορφωμένο πλάτωμα συνολικής έκτασης 17.000 m2 περίπου, νοτιοδυτικά του υφιστάμενου ΕΜΑΚ και ανάμεσα στα αποκατεστημένα κύτταρα της Β’ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής και των εγκαταστάσεων της ΒΕΑΛ.

Σύμφωνα με τη δεύτερη προσφορά, η λεκάνη θα κατασκευαστεί στο τμήμα της Γ΄φάσης της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής, συνολικής έκτασης 334,32 στρεμμάτων, ενώ η συνολική χωρητικότητα του περιγραφόμενου ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 4.244.012,58m3.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Δημοπρασιών (Μη. Μ.Ε.Δ.)

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 14/10/2020

Αρ. Πρωτ. :

Προς: 1. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή

2. Γεν. Γραμματέα Υποδομών κ. Καραγιάννη

Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Σχετικά με τη λειτουργία του Μητρώου Δημοπρασιών (Μη. Μ.Ε.Δ.)




Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ

Όπως είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσίας με το υπ' αριθμ. 7618/30-1-19 έγγραφο μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να θέσουμε ξανά ορισμένα σημαντικά ζητήματα που παρουσιάζονται συνεχώς επί των διαδικασιών που νομοθετήθηκαν σχετικά με το «Μητρώο Μελών Επιτροπών Διαγωνισμών έργων μελετών και παροχών τεχνικών και λοιπών συναφών υπηρεσιών» (Μη.Μ.Ε.Δ.).

Έχοντας υπόψη το Νόμο 4412/2016, την Απόφαση σας με Αριθμ. ΔΝΣ/61034/ΦΝ 466 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4841/29-12-2017), τον Κατάλογο Αποτελεσμάτων Κληρώσεων (Μη.Μ.Ε.Δ.), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παραμένουν και έχουν πολλαπλασιασθεί τα πολλαπλά προβλήματα (θεσμικά και λειτουργικά), σε πανελλαδικό επίπεδο, που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα και έχουμε επισημάνει.

Α. Η μεγάλη υποστελέχωση των υπηρεσιών που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, η συχνή ανάθεση παράλληλων καθηκόντων στους υπαλλήλους, η μη πρόβλεψη υποχρεωτικής επιμόρφωσης των υπαλλήλων σε θέματα διαδικασιών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, καθώς και η μη πρόβλεψη για κάλυψη δαπανών των οδοιπορικών των υπαλλήλων για μετάβαση στο χώρο συνεδριάσεων των επιτροπών, δυσχεραίνουν τη διαδικασία διεξαγωγής και ολοκλήρωσης των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση και εκτέλεση έργων των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, καθώς και στην απορρόφηση των πόρων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Δυστυχώς πολλές φορές η ηλεκτρονική γραφειοκρατία τείνει να μετατραπεί σε χειρότερη από τη φυσική.

Β. Παραμένει η ύπαρξη ασάφειας στην παράγραφο 2 του άρθρου 3 της Υπ. Απόφασης: “Να έχουν τουλάχιστον διετή εργασιακή εμπειρία σε καθήκοντα αναθέτουσας αρχής, προϊσταμένης αρχής ή διευθύνουσας υπηρεσίας συμβάσεων έργων, μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών επιστημονικών υπηρεσιών“, με αποτέλεσμα να υπάρχουν Φορείς που δεν καταγράψανε στο μητρώο τους υπαλλήλους τους ή καταγράψανε επιλεκτικά κάποιους ή τους κατέγραψαν όλους, χωρίς εξαιρέσεις. Κάθε Φορέας πράττει κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ανισότιμης μεταχείρισης. Επίσης χρειάζεται πρόσθετη διευκρίνιση αν η “διετής εργασιακή εμπειρία” είναι σωρευτικά ή τα δύο τελευταία χρόνια γιατί η κάθε Υπηρεσία το ερμηνεύει όπως θέλει.

Γ. Υπάρχει πληθώρα συναδέλφων, οι οποίοι δεν απασχολούνται σε Τεχνικές Υπηρεσίες ή δεν έχουν καμία εξοικείωση με τη διαδικασία των δημοπρασιών και είναι αδύνατο να συμμετέχουν χωρίς οποιαδήποτε επιμόρφωση ή εμπειρία, λαμβανομένης υπόψη της πολύπλοκης νομοθεσίας και των συνεχών τροποποιήσεων του ν. 4412/16. Αυτό έχει ως συνέπεια τη συχνή υποβολή προσφυγών από διαγωνιζομένους κατά αποφάσεων και πρακτικών των επιτροπών μελών δημοπρασίας και την καθυστέρηση ή ακόμα και την ακύρωση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διαγωνισμών των έργων.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτο των 11 οικοδόμων που γευματίζουν 256 μέτρα πάνω από τη Νέα Υόρκη

Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτο των 11 οικοδόμων που γευματίζουν 256 μέτρα πάνω από τη Νέα Υόρκη
13-10-2020 - Πηγή: mikropragmata.lifo.gr


Με την πάροδο του χρόνου, μια σειρά από εμβληματικές φωτογραφίες έχουν εισέλθει στο συλλογικό ασυνείδητο, διαμορφώνοντας την άποψή μας για ιστορικά γεγονότα, μερικές φορές σε βαθμό που οδηγεί σε κοινωνικές αλλαγές, λέει το openculture. Συνήθως, η σημασία αυτών των εικόνων δεν εξαρτάται τόσο από την αναγνώριση της ταυτότητας των πρωταγωνιστών, αν και έχει πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνουμε την ιστορία τους, που έρχεται στο φως μετά από έρευνες δημοσιογράφων, αρχειοθετών και άλλων ενδιαφερόμενων.

Η φωτογραφία αυτή του 1932 έχει τίτλο Γεύμα στην κορυφή ενός ουρανοξύστη (Lunch atop a Skyscraper- New York Construction Workers Lunching on Crossbeam) και έχει μείνει ανεξίτηλη στην κοινή μνήμη κυρίως λόγω της απλότητας και της «ελαφρότητάς» της.
Έντεκα εργάτες φαίνονται να απολαμβάνουν το κολατσιό τους σε μια δοκό που αιωρείται 256 μέτρα πάνω από την πόλη της Νέας Υόρκης, χωρίς να φορούν ζώνες ασφαλείας ή άλλα προστατευτικά.

Σύμφωνα με την αρχειοθέτρια του Rockefeller Center, Christina Roussel, η οποία αφηγείται το βίντεο του TIME Magazine 100 Photos παρακάτω, οι έντεκα αυτοί εργάτες είναι οι «αφανείς ήρωες της οικοδομής».

Δείτε το βίντεο με την ιστορία της φωτογραφίας


Η ερώτηση που προκύπτει από αυτόν τον ασυνήθιστο χαρακτηρισμό είναι ότι αφού οι οικοδόμοι δεν αποκτούν συχνά φήμη μέσω της δουλειάς τους, υπήρχαν και φανεροί ήρωες της οικοδομής; Ο John D. Rockefeller, Jr είχε την ιδέα για ένα συγκρότημα δεκατεσσάρων εμπορικών κτιρίων σε έκταση 22 στρεμμάτων σε στιλ αρ ντεκό. Το έργο είχε σκοπό να δώσει ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, απασχολώντας πάνω από 250.000 ανθρώπους, από οδηγούς και λατόμους μέχρι χαλυβουργούς και οικοδόμους και οδήγησε σε αναγέννηση της προσφοράς και της πατριωτικής υπερηφάνειας.

Ο οργανισμός Rockefeller εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη θετική αποδοχή του έργου, με τη συχνή δημοσιοποίηση φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής με τους τολμηρούς εργάτες στον 69ο όροφο του κτιρίου RCA (γνωστό σήμερα ως 30 Rock.)
Ο κριτικός κινηματογράφου John Anderson, έγραψε στους The New York Times για το ντοκιμαντέρ Men at Lunch:

«Η δημοτικότητα της φωτογραφίας, η οποία έχει χρωματιστεί, σατιριστεί από τα Muppets και μετατραπεί σε γλυπτό από τον Sergio Furnari, αφορά εν μέρει στην απροσεξία των πρωταγωνιστών της. Η δοκός στην οποία κάθονται φαίνεται να αιωρείται πάνω από μια αστική άβυσσο, με την απεραντοσύνη του Central Park απλωμένη πίσω της και, φαινομενικά, τίποτα από κάτω. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πιθανό μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω να υπήρχε ένα τελειωμένο πάτωμα του κτιρίου»

Το ντοκιμαντέρ βοήθησε στην επιβεβαίωση της ταυτότητας πολλών από τους άντρες. Οι μετανάστες από την Ιρλανδία Maddy O’Shaughnessy και Sonny Glynn κάθονται στα δύο άκρα, όπως επιβεβαίωσαν οι γιοι τους.

Ο William Eckner, τρίτος από τα αριστερά, και ο Joe Curtis, τρίτος από τα δεξιά, συμμετείχαν και σε μια παρόμοια φωτογραφία που τραβήχτηκε περίπου την ίδια περίοδο. Ο άντρας που κάθεται στα δεξιά του Curtis είναι ίσως ο John Charles Cook του St. Regis Mohawk Reservation.

Η ταυτότητα του φωτογράφου είναι επίσης αμφισβητούμενη. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν ο Charles C. Ebbets, αλλά και ο Tom Kelley και ο William Leftwich ήταν επίσης παρόντες εκείνη τη μέρα, αψηφώντας τη βαρύτητα και απαθανατίζοντας την ολοκλήρωση του σχεδίου του αρχιτέκτονα Raymond Hood.



«Xαστούκι» ΣτΕ σε Μπακογιάννη: Ξηλώνεται ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας

«Xαστούκι» ΣτΕ σε Μπακογιάννη: Ξηλώνεται ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας


Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλη Κικίλια, Τάκη Θεοδωρικάκου και Γιάννη Κεφαλογιάννη, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και προέβλεπε την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας λόγω κορονοϊού

Η απόφαση ελήφθη λίγο πριν από την εκκίνηση των έργων για τον «Μεγάλο Περίπατο» του Δήμου Αθηναίων.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέτασε αίτηση πολίτη του Δήμου Αθηναίων, η οποία υπεβλήθη στις αρχές Ιουλίου, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ, αλλά και επί της ουσίας των πράξεων του Δήμου Αθηναίων, που θα προέκυπταν από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Μετά τη μελέτη όλων των σχετικών εγγραφών το Συμβούλιο της Επικρατείας διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των δημοτών της Αθήνας από τις παρεμβάσεις της εν λόγω ΚΥΑ είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλες και ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη λήψη των εν λόγω μέτρων. Αντ’ αυτού μοιάζουν περισσότερο με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις .

Σημειώνεται ότι ο δημότης Αθηναίων υπέβαλε το αίτημα κατά της ΚΥΑ και όχι κατά των πράξεων του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, ο Δήμος παρενέβη στη διαδικασία με αίτημα την ακύρωση του αιτήματος του δημότη. Το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ και την παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με το κosmodromio.gr που δημοσίευσε την απόφαση.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης που διπλασιάζει την ισχύ των αιολικών σταθμών που θα εγκαθίστανται χωρίς καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της Υπουργικής Απόφασης που διπλασιάζει την ισχύ των αιολικών σταθμών που θα εγκαθίστανται χωρίς καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση








Κάλεσμα σε συμμετοχή στην προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κατά της απόφασης Χατζηδάκη που διπλασιάζει την ισχύ των αιολικών σταθμών χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη


Από τις 6 Αυγούστου του 2020 βρίσκεται σε ισχύ η νέα υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 3291/06.08.2020) που επιτρέπει σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς με ονομαστική ισχύ μέχρι 10 MW να παίρνουν άδεια εγκατάστασης χωρίς την αναγκαία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αλλά μόνο με μία Πρότυπη Περιβαλλοντική Δέσμευση (ΠΠΔ), δηλαδή μία αίτηση αντίστοιχη της υπεύθυνης δήλωσης, η οποία υποκαθιστά τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων και διαβούλευσης επάνω σε μία επιτόπια μελέτη (έως τώρα αυτό ίσχυε μέχρι 5 MW για τα αιολικά και 2 ΜW για τα φωτοβολταϊκά). Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αιολικής ενέργειας να επιδιώκουν την περαιτέρω αύξηση αυτού του ορίου, κάτι που θα σηματοδοτήσει και μελλοντικές αυξήσεις των MW ανά έργο χωρίς ΜΠΕ.

Από εδώ και στο εξής, ένας αιολικός σταθμός με 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 3MW (ύψους σχεδόν 150 μ. η κάθε μία) δεν θα χρειάζεται καμία περιβαλλοντική μελέτη, κάτι που θα ενθαρρύνει την κατάτμηση των έργων. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος αιολικός σταθμός, ο οποίος έχει τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο αν κατασκευαστεί σε μια παρθένα φυσική περιοχή, θα μπορεί να χωριστεί σε μικρότερα υποέργα (κάτω των 10 MW) και έτσι δεν θα υπόκειται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Τα συνοδά έργα (διάνοιξη δρόμων πλάτους άνω των 10μ., καλωδιώσεις, βοηθητικές εγκαταστάσεις κ.α.) έχουν τις ίδιες καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις, είτε αφορούν ένα έργο μικρής κλίμακας, είτε έναν μεγάλο αιολικό σταθμό. Η εγκατάσταση του πρώτου έργου θα διευκολύνει, μέσω των υποδομών που θα γίνονται, την εγκατάσταση ενός νέου έργου δίπλα του, απλά επεκτείνοντας τα συνοδά έργα του πρώτου. Γνωρίζουμε ότι ήδη ένας υπό αδειοδότηση αιολικός σταθμός στην Ελλάδα χρησιμοποίησε προς όφελος του τη ρύθμιση που είναι σε ισχύ, για να παρακάμψει την διαδικασία αδειοδότησης.

Σαν «Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου» πήραμε την πρωτοβουλία για την προσφυγή στο Σ.τ.Ε. με στόχο την ακύρωση αυτής της υπουργικής απόφασης. Επιπλέον, η κατάθεση της προσφυγής μας δεν θα επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση των MW μέχρι την έκδοση της απόφασης. Καλούμε όλα τα άτομα, τους συλλόγους και τις κινήσεις πολιτών να συμβάλλουν στην προσπάθεια μας αυτή, καθώς η απόφαση αφορά τη νησιωτική, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το κόστος της προσφυγής μέχρι την κατάθεσή της στις 30 Οκτώβρη είναι 4.350 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Αυτός είναι ο πρώτος κύκλος εξόδων που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Για τη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων θα υπάρχουν αποδείξεις από τον δικηγόρο μας, αλλά και όλες οι καταθέσεις καταγεγραμμένες με λεπτομέρεια. Κάθε συνδρομή από άτομα, συλλόγους και κινήσεις θα κάνει εφικτό και θα ενισχύσει τον στόχο μας. Όσο περισσότεροι συμμετέχουμε, τόσο μικρότερο θα είναι το οικονομικό βάρος για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους σας.

Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου
Email: nisidesaigaiou@gmail.com

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Οι επενδυτες και η αναπτυξη.Η Γερμανικη «Πιτσος» στην Τουρκια . Kλεινει και η Γαλλικη Schneider Ελλας




Ξερω δεν σας αρεσουν τα σεντονια. Ολο και περισσοτερο ολοι συνηθιζουμε στα τηλεγραφικα σχολια του ΦΒ. Ομως μπειτε στον κοπο.

Η Σναιντερ Ελλας μια Γαλλικη πολυεθνικη χρησιμοποιησε το εργοστασιο παραγωγης μετασχηματιστων στα Οινοφυτα οχι μονο για να κυριαρχησει στην Ελληνικη αγορα και κυριως στις αγορες του Δημοσιου τομεα αλλα και σαν βημα πωλησεων σε αλλες χωρες

Αναμεσα σε αυτες τις χωρες ηταν και η Γαλλια.Ναι καλα διαβασατε

Η Γαλλικη πολυεθνικη εφτιαχνε μετασχηματιστες στην Ελλαδα (του χαμηλου εργατικου κοστους)και τους πουλουσε στην Γαλλια.Πως λεμε το αντιθετο της τοπικοποιησης; Ακριβως αυτο.

Οσο για την «Ελληνικης ιδοκτησιας» (αλλα και Βελγικων Αμερικανικων και Γερμανικων κεφαλαιων) Βιοχαλκο απο οπου οι Γαλλοι αγοραζαν χαλκο

Η Βιοχάλκο ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια σαν οικογενειακή επιχείρηση και σήμερα είναι εταιρία συμμετοχών (holding) με έδρα στο Βέλγιο, σε κορυφαίες εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Οι θυγατρικές της Viohalco εστιάζουν στην τεχνολογία και στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και εξειδικεύονται στην παραγωγή προϊόντων αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισηγμένες ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελληνικά Καλώδια, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, ενώ έχει σημαντική συμμετοχή και στη ΣΙΔΜΑ. Εισηγμένη βέβαια είναι και η μητρική εταιρεία Βιοχάλκο.Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Νίκος Στασινόπουλος

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος γεννήθηκε στα Αχούρια (νυν Στάδιο) το 1899. Σπούδασε στο Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολήθηκε αρχικά με τι εμπόριο, όπως και ο πατέρας του και εν συνεχεία μπήκε στο χώρο της βιομηχανίας.Το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου ιδρύθηκε το 1937. Παρήγε σωλήνες, οικιακά σκεύη και υδραυλικά είδη. Όταν άρχισε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, το χαλυβουργείο μετατράπηκε σε πολεμική βιομηχανία, αφού έπαιρνε τα παλιά φυσίγγια και τα έκανε πάλι σφαίρες.Την περίοδο της Κατοχής το εργοστάσιο έκλεισε και λειτούργησε πάλι το 1946.Τρία χρόνια αργότερα, το 1949, η εταιρεία πήρε ένα δάνειο 600.000 δολαρίων από το Σχέδιο Μάρσαλ, με το οποίο αγοράστηκαν καινούργια μηχανήματα και επεκτάθηκαν τα κτίρια της βιομηχανικής παραγωγής. 

Ετσι τωρα η Γερμανικη πολυεθνικη που κατεχει την (πρωην «Ελληνικης ιδιοκτησιας») φιρμα Πιτσος θα φτιαχνει ψυγεια στην Τουρκια (του χαμηλου εργατικου κοστους ) και θα τα πουλαει στην Ελλαδα. Το κεφαλαιο ουτε συνορα γνωριζει ουτε πατριδα. Τα θυμαται ολα αυτα οποτε το βολευει για να γεννα ρατσισμους εθνικισμους και πολεμους. Και μετα; Μπιζνες οπως παντα.

Παντως η ΕΕ στην οποια η πλειοψηφια του λαου πιστευει ακομα και την υπερασπιζονται ολα τα μνημονιακα κομματα σαν μονοδρομο ειναι ακριβως αυτα που θα διαβασετε παρα κατω. Ενα ενιαιο καπιταλιστικο κεντρο που συσωρευει κερδη σε πολυεθνικες και διαλυει τοπικες οικονομιες παραγωγη και περιβαλλον.



Ο ξεπεσμός των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή αλλιώς η χαρά του copy-paste!

Ο ξεπεσμός των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή αλλιώς η χαρά του copy-paste!

by dasarxeio on 13/10/2020 • ( 0 )

Είναι γεγονός πως οι δράσεις διατήρησης για τα πουλιά εντός των προστατευόμενων περιοχών (περιοχές NATURA 2000 και Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά) λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος της δημοσιότητας. Αυτό, βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι μας αφήνει αδιάφορους το τι συμβαίνει εκτός αυτών, ειδικά σε ορεινές περιοχές με μεγάλη φυσικότητα, όπως ο Ελικώνας και η Οξυά ή πως η περιβαλλοντική νομοθεσία παύει να ισχύει εκτός του δικτύου NATURA 2000. Η αδειοδότηση, ωστόσο, έργων εκτός περιοχών NATURA συνεχίζει να γίνεται με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που πολύ συχνά έχουν κάκιστη ποιότητα και έχουν αναγάγει τη σεσημασμένη πρακτική «copy-paste» σε… επιστήμη!

Χάρη στην άμεση πρόσβαση που μπορούν να έχουν πλέον όλοι οι πολίτες στις ΜΠΕ, μέσω της πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου (ΗΠΕΜ), υπάρχει η ευχέρεια να σχολιάζουμε τα κακώς κείμενα πολλών μελετών: θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε για ώρες με τις γενικότερες «αστοχίες» (sic) των ΜΠΕ –όπως, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου η ζητούμενη επιτόπια φωτογραφική τεκμηρίωση από τις περιοχές επέμβασης γίνεται από το γραφείο με «φωτορεαλιστικές απεικονίσεις με τη χρήση Google Earth» (!)– ωστόσο εδώ θα σταθούμε σε ό,τι έχει να κάνει με το αντικείμενο μας, τα πουλιά:
Σε τέσσερις ΜΠΕ για Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ), που σχεδιάζονται σε διαφορετικές περιοχές της Βοιωτίας, υπάρχει η πα-νο-μοι-ό-τυ-πη καταχώρηση για την πανίδα (περιλαμβανομένων των πουλιών), έτσι ώστε ακόμα και οι λανθασμένες ονομασίες να παραμένουν ίδιες! Όσο για την ποιότητα συλλογής των δεδομένων, αυτό το αφήνουμε στην κρίση του καθενός…
Σε ΜΠΕ για Αιολικό Σταθμό στα Δερβενοχώρια, ο μελετητής σκέφτηκε πως αντί να παραθέσει τα επιστημονικά ονόματα των ειδών πανίδας, θα είναι πιο ενδιαφέρον να παραθέσει τις… αρχαιοελληνικές ονομασίες τους! (όποιος/α γνωρίζει ποιο είδος της ελληνικής ορνιθοπανίδας είναι ο ίυγξ του αριστοτέλους – μυρμηγκοφάγος (!) παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μας)
Οι ΜΠΕ απαιτείται να κάνουν εκτίμηση των επιπτώσεων ενός έργου στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής επέμβασης. Οι μελετητές, ωστόσο, όταν δεν κάνουν επιτόπια καταγραφή και παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, αποφασίζουν αντί να αναφερθούν συγκεκριμένα στα πουλιά μιας περιοχής, να παραθέτουν γενικόλογες και εν πολλοίς άσχετες αναφορές για το «πόσο μικρή είναι η επίπτωση των αιολικών στην ορνιθοπανίδα»! Μοιάζει, επίσης, σαν κάποιος κεντρικός μηχανισμός να προμηθεύει με έτοιμο υλικό τα μελετητικά γραφεία, αν αναλογιστεί κανείς πως σε δύο ΜΠΕ για ΑΣΠΗΕ, που βρίσκονται ταυτόχρονα σε διαβούλευση (από διαφορετικούς μελετητές), βρίσκουμε ακριβώς το ίδιο κείμενο με αμελητέες αλλαγές στη διατύπωση!

Τα παραπάνω θα μπορούσε να ήταν για γέλια, αν δεν αφορούσαν έργα με σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, που αλλοιώνουν μόνιμα τη φυσιογνωμία των περιοχών εγκατάστασης. Για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να φροντίσουν να μην εγκρίνονται έργα με τέτοιου (χείριστου) επιπέδου ΜΠΕ και να απαιτούν την ακριβή αποτύπωση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές επέμβασης, καθώς και σοβαρή τεκμηρίωση των πιθανών επιπτώσεων του έργου. 

_____________________

1. Το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες με μια απλή εγγραφή. Όσοι ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον, δεν πρέπει να απεμπολούμε το δικαίωμά μας να διατυπώνουμε τις θέσεις μας για έργα που δυνητικά μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε αυτό. Όσον αφορά τις εν λόγω ΜΠΕ, οι καταληκτικές προθεσμίες σχολιασμού είναι: για τους ΑΣΠΗΕ «ΜΥΤΙΚΑΣ-ΞΕΡΑΚΙΩΝΑ» και ΑΣΠΗΕ «ΆΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» 20/10, για τον ΑΣΠΗΕ «ΖΑΓΑΡΑΣ» 3/11 και τον ΑΣΠΗΕ «ΚΑΣΤΡΙ-ΚΟΚΚΑΛΙΑ», «ΚΑΡΑΒΙ-ΑΛΟΓΟΒΟΥΝΙ», «ΤΥΜΠΑΝΟ-ΤΡΥΠΗΡΙ» 27/10.

2. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν και αξιόλογοι επιστήμονες και έντιμοι άνθρωποι που απασχολούνται σε ΜΠΕ. Δυστυχώς και αυτά τα «χλωρά» καίγονται μαζί με τα «ξερά» του εντελώς διαβλητού συστήματος ανάθεσης των ΜΠΕ από τους ίδιους τους κατασκευαστές των έργων και της γενικής εικόνας του χαμηλού επιπέδου μελετών, που χωρίς τεκμηρίωση «βγάζουν λάδι» ακόμα και κραυγαλέες περιπτώσεις επιζήμιων έργων.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η κοροϊδία συνεχίζεται


Κόβουν διπλά τα αναδρομικά των διπλοασφαλισμένων συνταξιούχων!! Αφού έκλεψαν τη διάρκεια των αναδρομικών, αφού εξαφάνισαν και τα δώρα από τα αναδρομικά, τώρα αφαιρούν και τα αναδρομικά της δεύτερης σύνταξης στους διπλοσυνταξιούχους!


Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι θα λάβουν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι – Παραδείγματα
13-10-2020 - Πηγή: ethnos.gr

Αναδρομικά δυο ταχυτήτων από τις κύριες συντάξεις τους θα έχουν οι διπλοσυνταξιούχοι, που εισπράττουν μια κύρια σύνταξη από το Δημόσιο και μια από τον ιδιωτικό τομέα. Χιλιάδες επιστήμονες που εργάζονταν στο Δημόσιο αλλά ασφαλίζονταν παράλληλα και στα πρώην Ταμεία των κλάδων τους λόγω ιδιότητας, θα λάβουν τώρα αναδρομικά και από τις δύο συντάξεις ως εξής:

Συνεπώς οι διπλοσυνταξιούχοι χάνουν – όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι Δημοσίου – το ποσό της μείωσης του ν. 4051 του 2012 όπως αυτό είχε επιβληθεί ως περικοπή στην σύνταξη του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4051 του 2012, «στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο περισσοτέρων από μία κύριες συντάξεις από το Δημόσιο ή από Ασφαλιστικό Φορέα, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των συντάξεων αυτών», για τον υπολογισμό της μείωσης 12% στο τμήμα που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ. Η μείωση επιβλήθηκε αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα, στο ποσό που απέμενε μετά την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Συνεπώς ο διπλοσυνταξιούχος που είχε μείωση του νόμου 4051 του 2012 και στην σύνταξη Δημοσίου και στην σύνταξη του ιδιωτικού τομέα θα λάβει πίσω μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην σύνταξη του ιδιωτικού τομέα.

Για παράδειγμα :

Συνταξιούχος Μηχανικός που λαμβάνει σύνταξη από το Δημόσιο και από το ΤΣΜΕΔΕ από ίδιο δικαίωμα και είχε το 2012:
από το Δημόσιο βασική σύνταξη 1149,35€ , επίδομα εξομάλυνσης 38,00€, επίδομα συζύγου 35,00€ και μέρισμα ΜΤΠΥ 162,94€.
από το ΤΣΜΕΔΕ σύνταξη 815,11€ και επικουρική σύνταξη 221,42€.

Μείωση Ν.4051/2012

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Υποβάθμιση Δημοσίου και επιλεκτική στήριξη ιδιωτικών συμφερόντων

 Άρθρο της Κ. Μακνέα στο Δρόμο της Αριστεράς


Υποβάθμιση Δημοσίου και επιλεκτική στήριξη ιδιωτικών συμφερόντων

Πρωτοφανής, η Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που υποτίθεται ότι έχει αποκλειστική ευθύνη την προστασία του Δημόσιου Τομέα, να υποβιβάσει τις αρμοδιότητές και το ρόλο του Δημοσίου, με συνεχείς Νομοθετικές ρυθμίσεις ενισχύοντας, επιλεκτικά, τον ιδιωτικό τομέα έναντι του δημοσίου.

Ιδιωτικός και Δημόσιος Τομέας δύο διαφορετικοί θεσμοί! Δημιουργήθηκαν για να συνυπάρχουν αρμονικά προσφέροντας στην πρόοδο, στην αμφίδρομη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής των πολιτών κλπ. Όταν το ίδιο το Κράτος φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση, την οικονομική ευημερία μεγάλων εταιριών με την επιβίωση του Δημοσίου, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, καταστρατηγείται το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση κ.α. αποτελούν αποκλειστική υποχρέωση του κράτους καθώς καθορίζουν την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών. Αυτό, αντανακλά την τραυματική εμπειρία της χώρας εξαιτίας της άναρχης ανοικοδόμησης, που οδήγησε σε μεγάλες απώλειες ζωής, περιουσιών και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας είναι σήμερα ένας άθλος καθώς οι ασάφειες, οι ελλείψεις και οι αντινομίες, έχουν προφανώς επίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο οι Πολεοδομίες εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις, με δεδομένο δε ότι οι μηχανικοί δεν είναι νομικοί ούτε έχουν ευχερή πρόσβαση σε νομικές γνωμοδοτήσεις. Ο άθλος τούτος, κατακτάται με τη συσσώρευση εμπειρίας στο αντικείμενο, η οποία αποτελεί το ουσιαστικό κεφάλαιο της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ευκαιριακές αναθέσεις σε ιδιώτες, της αρεσκείας των Αιρετών.

Αυτή η σύνθετη Νομοθεσία μπορεί να καταστρατηγηθεί εύκολα ενώ η παντελής έλλειψη ελέγχων και κυρώσεων, δυσχεραίνουν την εφαρμογή της. Η σταθερή πρακτική του «νομοθέτη» ο οποίος νομιμοποιεί εκ των υστέρων την αυθαιρεσία, τα τελευταία χρόνια, έχουν σταδιακά «εκπαιδεύσει» δυστυχώς μια γενιά ιδιωτών μηχανικών που αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της έκδοσης οικοδομικών αδειών με αδιαφορία και έλλειψη επιστημονικότατος. Αν αφαιρεθεί, όπως νομοθετείται, ο ουσιαστικός έλεγχος από την Πολεοδομική Υπηρεσία (δηλαδή από επιστήμονες υπαλλήλους οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι και έχουν τις γνώσεις να εντοπίσουν τυχόν αβλεψίες και λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει στο στάδιο της σύνταξης των μελετών) το αποτέλεσμα είναι, η έκδοση πλημμελών ή και παράνομων διοικητικών πράξεων με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, για τους πολίτες και το κράτος. Οι ρυθμίσεις που έρχονται, θα φέρουν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής). Σε όλα αυτά, τελικοί αποδέκτες, είναι οι πολίτες.

Η ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου Τεχνικών Υπηρεσιών ξεκίνησε με τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), συνεχίζει με τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» Α.Ε (ΑΟΤΑ), με τους Συνεργάτες των Αιρετών και συνεχίζεται…

Στο Α8 δεν κολλάει...

 


Λεωφορείο Α8 πριν από λίγο. Οι αστικές συγκοινωνίες ήταν ακριβές και παράλληλα υποβαθμισμένες και πριν την πανδημία....

Δημοσιεύτηκε από Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη στις Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: 15 Οκτώβρη Συμμετέχουμε στην απεργία

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                          

                                                                Αθήνα, 12-10-2020

Αρ. Πρωτ. :                                  

Προς:     Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

              (για ενημέρωση των μελών)                  


Θέμα :  15 Οκτώβρη – 24ωρη απεργία

Συνάδελφοι/σες,

συμμετέχουμε ως ΕΜΔΥΔΑΣ στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργιακή Κινητοποίηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 15 Οκτώβρη. Η θωράκιση του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, η υπεράσπιση και προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, οι προσλήψεις αποτελούν κοινές και αναγκαίες διεκδικήσεις για όλους τους εργαζόμενους. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των εργαζομένων απαιτείται η διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ κορονοϊού, μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας και ειδικά στα ΜΜΜ. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού χωρίς τιμωρητικές ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να νομοθετήσει αντεργατικές ρυθμίσεις (για τον εργάσιμο χρόνο, το περιβάλλον, την ασφάλιση, τη λειτουργία των σωματείων), ενώ την ίδια στιγμή παραχωρεί τα πάντα σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η (πάντα παρούσα) οικονομική κρίση επιχειρείται ξανά να φορτωθεί στους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και δεν ξεχνάμε και τις δικές μας διεκδικήσεις:

· Προσλήψεις Μηχανικών όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες

· Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

· Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού

Για την Αττική συγκέντρωση την Πέμπτη 15/10 στις 10πμ στην πλ. Κλαυθμώνος (με όλα τα μέσα προστασίας)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

«Χαλάνδρι Ενάντια»: Ανοικτή συζήτηση για τη διαχείριση του κορωνοϊού


Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία: Από το success story της άνοιξης στα καθημερινά ρεκόρ του φθινοπώρου» διοργανώνει η παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια». Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στις 20.30 και θα μεταδοθεί στο κανάλι της δημοτικής κίνησης στο YouTube «Chalandri Enantia». 

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα βρεθούν:

– Η εξέλιξη της πανδημίας

– Ο μαρασμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)

– Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις

– Η πολιτική της κυβέρνησης

Oμιλητές είναι οι:

-Γιώργος Λιερός, συγγραφέας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου

-Δημήτρης Παπαμιχαήλ, νοσηλευτής-επιδημιολόγος, τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

-Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Αττικής (ΕΜΔΥΔΑΣ)

-Δέσποινα Τοσουνίδου, ιατρός στο Ασκληπιείο Βούλας, Εκτελεστική Γραμματεία Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)

Θα συντονίσει ο Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου.

Αναλυτικά το κάλεσμα του «Χαλάνδρι Ενάντια»:

«Το Σάββατο 10/10 σημειώθηκε στη χώρα μας ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ: για πρώτη φορά φτάσαμε τους 100 διασωληνομένους συνανθρώπους μας, λόγω κορωνοϊού, ξεπερνώντας το προηγούμενο ταβάνι των 93 που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Δυστυχώς, το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται ταχύτατα. Ήδη στο Χαλάνδρι έχουν καταγραφεί κρούσματα σε δύο δημοτικά σχολεία, με αποτέλεσμα να κλείσουν τάξεις.

Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ, ενώ την άνοιξη η επιτυχία της χώρας μας έπαιζε σε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως; Ποιες ήταν οι πολιτικές της κυβέρνησης που μας οδήγησαν εδώ σήμερα; Τι επιπτώσεις έχουν στην εξέλιξη της πανδημίας τα μέτρα που (δεν) έχουν παρθεί; Σε ποιον βαθμό είναι έτοιμο το ΕΣΥ να δεχτεί την πίεση του δεύτερου κύματος και τι έκανε η κυβέρνηση για να το προετοιμάσει; Ποια είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής πλευράς της υγειονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τι επιπτώσεις έχουν τα κυβερνητικά μέτρα στην αγορά εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και τις νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας; Ποιες είναι οι πολιτικές επίδρασης του κορωνοϊού, τι μετασχηματισμούς πυροδοτεί στις μορφές οργάνωσης των κοινωνιών και των κρατών και ποια ζητήματα που σήμερα βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα;

Αυτά τα ζητήματα και άλλα πολλά θα διερευνήσουμε με τους προσκεκλημένους μας, σε μία πρώτη απόπειρα να συνεχίσουμε (έστω διαδικτυακά) τη συζήτηση στην πόλη την Τετάρτη 14/10, στις 8.30μ.μ.,, επιδιώκοντας παράλληλα να εξάγάγουμε συμπεράσματα για το πώς μπορούν ο Δήμος και οι γειτονιές μας να θωρακιστούν αποτελεσματικότερα απέναντι στην πανδημία».

Έχεις οικόπεδο μιας κάποιας αξίας σε νησί; Σύντομα δεν θα έχεις απολύτως τίποτα!

Έχεις οικόπεδο μιας κάποιας αξίας σε νησί; Σύντομα δεν θα έχεις απολύτως τίποτα!
ΠΗΓΗ money-tourism.gr

Την πλήρη απαξίωση της αξίας των νησιωτικών οικοπέδων προωθεί με Νομοσχέδιο ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κι αν τελικώς τα καταφέρει, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών θα βρεθούν, από τη μια στιγμή στην άλλη, με απολύτως εκμηδενισμένη την αξία της γης που κατέχουν.

Βέβαια, η ιστορία θα εγγράψει τον κ. Χατζηδάκη ως έναν προχειρολόγο πολιτικό, ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει η υστεροφημία ενός ανθρώπου, μπροστά στην πλήρη καταστροφή που θα έχει προκαλέσει. Ο εκμηδενισμός στις αξίες των νησιωτικών και γενικότερα των ελληνικών ακινήτων θα έλθει άμεσα, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους και θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Νόμου περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Ο προωθούμενος Νόμος προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης των οικοπέδων που δεν βρίσκονται σε πολεοδομικά σχέδια. Αντιθέτως, διευκολύνει τη συνένωση μερίδων, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα σύνολα οικοπέδων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επενδυτές.

Βέβαια, η ιστορία θα εγγράψει τον κ. Χατζηδάκη ως έναν προχειρολόγο πολιτικό, ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει η υστεροφημία ενός ανθρώπου, μπροστά στην πλήρη καταστροφή που θα έχει προκαλέσει.

Ο εκμηδενισμός στις αξίες των νησιωτικών και γενικότερα των ελληνικών ακινήτων θα έλθει άμεσα, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους και θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Νόμου περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ο προωθούμενος Νόμος προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης των οικοπέδων που δεν βρίσκονται σε πολεοδομικά σχέδια. Αντιθέτως, διευκολύνει τη συνένωση μερίδων, ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα σύνολα οικοπέδων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επενδυτές.

Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως επιφανείας μεγαλύτερης των 4000 τμ θεωρείται ως άρτιο και οικοδομήσιμο και έχει δυνατότητα δόμησης οικήματος 200 τμ. Επίσης, κατά παρέκκλιση, εάν ένα μικρό κομμάτι γης (μεγαλύτερο από 750 τμ) εφάπτεται επί χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού, αποκτά δυνατότητα δόμησης ενός μικρού σπιτιού.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με το αποθεματικό του πόρου

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                                     

                                                                Αθήνα, 9-10-2020

Αρ. Πρωτ. :                                  

 

Προς:    Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των συναδέλφων)


Θέμα : Ενημέρωση σχετικά με το αποθεματικό του πόρου 


Συνάδελφοι/σες 

Σχετικά με το αποθεματικό του πόρου 6ο/οο, ενημερώνουμε ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του τελικού Μητρώου των δικαιούχων σε εφαρμογή της ΥΑ προχωρά ως εξής. Η Διαχειριστική Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από τις αρχές του έτους με διαδοχική αλληλογραφία που αντάλλαξε με τους εμπλεκόμενους φορείς κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων σχετικά με τους υπηρετούντες Διπλωματούχους Μηχανικούς και το διάστημα απασχόλησης τους ή αποχώρησης τους. Συγκεντρώθηκαν στοιχεία από το Υπουργείο Υποδομών, το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, τον ΕΦΚΑ, το ΓΛΚ, το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΤΕΕ. Η περίοδος της πανδημίας όπως καταλαβαίνουμε δεν ήταν και η ευκολότερη. 

Την προηγούμενη βδομάδα, μετά από πολύ καιρό, η Επιτροπή διαχείρισης συνεδρίασε για συζήτηση και λήψη αποφάσεως επί του θέματος “Διασταύρωση των στοιχείων για τη δημιουργία μητρώου δικαιούχων του πόρου της περίπτωσης β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940 και συνδρομή του ΤΕΕ”. Εκεί αφού παρουσιάστηκαν τα συγκεντρωθέντα στοιχεία αποφασίστηκαν τα παρακάτω: 

«Α) Όπως χορηγήσει άμεσα στο ΤΕΕ τα συλλεχθέντα από την Επιτροπή στοιχεία, για έλεγχο και επεξεργασία από αυτό, ώστε, όσο το δυνατό συντομότερα, να δημιουργηθεί μητρώο δικαιούχων του πόρου της περίπτωσης β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940, για το χρονικό διάστημα από 01/11/2011 έως 31/05/2019. 

Β) Εγκρίνει την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για δημιουργία διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να συμπληρώνουν οι δικαιούχοι στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν και είναι απαραίτητα για την καταβολή του προαναφερόμενου πόρου, όπως ΙΒΑΝ και ημερομηνία αποχώρησης από την Υπηρεσία.» 

Στόχος είναι η αποσαφήνιση των προς καταβολή ποσών για την περίοδο 01/11/2011 – 31/05/2019 ανά έτος καθώς και το ακριβές πλήθος των δικαιούχων ανά έτος. Μόλις ολοκληρωθεί η αναγκαία επεξεργασία η Επιτροπή θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην ανά έτος καταβολή του αναλογούμενου ποσού στους δικαιούχους. Οι προσπάθειες μας συντείνουν ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό μέχρι το τέλος του έτους, έστω για κάποιες πρώτες καταβολές, χωρίς όμως να μπορεί κανείς ακόμα να δεσμευτεί για αυτό. Αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε τα προς καταβολή ποσά να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. 

Η ισχύς και η αξιοπιστία του κλάδου μας περνάει κυρίως μέσα από την ενίσχυση των Α’ Βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ. Χωρίς την ενεργοποίηση και τη διαθεσιμότητα μας τίποτε δεν έχουμε να ελπίζουμε.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Οι κάμερες κατέγραψαν τι έγινε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο

efsyn.gr

Σε μια ιστορική μέρα γιορτής για τη Δημοκρατία η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να αμαυρώσει την αντιφασιστική νίκη.

Δρώντας εμφανώς με οργανωμένο και προσχεδιασμένο τρόπο, διέλυσαν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, μπροστά από το Εφετείο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Αρχικά, μία αύρα στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Αλεξάνδρας, πίσω από τις κλούβες, ξεκινά απρόκλητα τη ρίψη νερού με πίεση προς τους διαδηλωτές. Ακολουθεί η ρίψη χημικών από την αστυνομία και κυνηγητό στα στενά.

Ο διεθνούς φήμης ντοκιμαντερίστας, Γιώργος Αυγερόπουλος, βρέθηκε με τους συνεργάτες του στο Εφετείο και κατάγραψε τα γεγονότα με δύο κάμερες. Χθες, έδωσε στη δημοσιότητα σε ένα τρίλεπτο βίντεο που φανερώνει την προκλητική στάση της αστυνομίας καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του αρμόδιου υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, περί «μολότοφ, πετρών και φθορών σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας».


► Video Footage: Small Planet Productions

Στην ανάρτηση του στο FB, ο Γιώργος Αυγερόπουλος δεν μασάει τα λόγια του. «Δεν θα πρέπει να είναι υπόλογοι για το τι λένε; Δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της κοινωνίας από fake news που προέρχονται από τους ίδιους; Είναι ανάγκη να μπει ένα φρένο στη ρητορική του Τραμπισμού που έχει δηλητηριάσει τον πλανήτη» γράφει μεταξύ άλλων.

Στο πλήθος των οπτικοακουστικών ντοκουμέντων και μαρτυριών από αυτόπτες μάρτυρες ήρθε να προστεθεί και το βίντεο των συνεργατών του Αυγερόπουλου.