Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Ένα σύντομο σχόλιο για την πρόσφατη φαιδρή μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων

Ένα σύντομο σχόλιο για την πρόσφατη φαιδρή μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων


Τα επιχειρηματικά think tanks δεν φημίζονται ούτε για την ανιδιοτέλεια ούτε φυσικά για την αξιοπιστία τους. Το ΙΟΒΕ αποτελεί κορυφαίο δείγμα αυτής της περίπτωσης. Κανείς μπορεί να κάνει ταπετσαρία σπιτιού, όχι δωματίου, με τα παλιόχαρτα αναλύσεων του που αφενός εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του (του ΣΕΒ) και αφετέρου έχουν διαψευστεί παταγωδώς.
Τελευταίο δείγμα η σήμερα διαφημιζόμενη μελέτη για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (http://iobe.gr/docs/research/RES_03_15072020_SUM_GR.pdf).
Τρεις σύντομες παρατηρήσεις:
1) Εντυπωσιάζει η ευρηματικότητα στην διαμόρφωση υποκριτικών όρων: «αξιοποίηση της ιδιωτικής (sic!) περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου», δηλαδή σε απλά ελληνικά «ιδιωτικοποιήσεις», δηλαδή κατάργηση της περιουσίας αυτής.
2) Η μεθοδολογία της έρευνας είναι φαιδρή (πόσες επιπλέον επενδύσεις έφερε κάθε ιδιωτικοποίηση). Ούτε συζήτηση για ενδεχόμενες πραγματικές ή δυνητικές ζημιές (π.χ. απώλειες εσόδων του Δημοσίου). Αν φοιτητής σε πτυχιακή εργασία χρησιμοποιούσε την μεθοδολογία (;) αυτή θα κοβόταν.
3) Στη λίστα της «αξιοποίησης’ περιλαμβάνονται περιπτώσεις εξόχως σκανδαλώδεις (π.χ. Fraport και όχι μόνο) χωρίς να λέγεται λέξη για τρέχουσες οικονομικές αντιδικίες (π.χ. διεκδικήσεις της Fraport από το ελληνικό Δημόσιο), το πραγματικό ύψος της επένδυσης (π.χ. κατά το ήμισυ από εγχώριο δανεισμό) κλπ.

Φυσικά αρκετοί από την εν λόγω φαιδρή μελέτη συγκαταλέγονται στα μέλη και το υποστηρικτικό προσωπικό της επιτροπής Πισσαρίδη για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Λίγη αιδώς Αργείοι!!
Αλλά που να βρεθεί τέτοιο πράγμα για την ελληνική ολιγαρχία και τους κονδυλοφόρους της.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Τι απέγιναν τα εξαιρετικά Οθωμανικά Μνημεία στην Ελλάδα



Τι απέγιναν τα εξαιρετικά Οθωμανικά Μνημεία στην Ελλάδα, Αργύρης Μπακιρτζής



Το Χαμζάρ Μπέη Τζαμί ή πιο γνωστό ως Αλκαζάρ στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ήταν κινηματογράφος και μάλιστα ταινιών πορνό.

Στοιχεία από τον Αργύρη Μπακιρτζή, κείμενα της Δήμητρας Μυρίλλα, από άρθρο στο enet.gr

«Οταν το 1982 μας ζήτησαν από τα «Δημήτρια» να συμμετάσχουμε στο φεστιβάλ με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», δεχτήκαμε, με τη συμφωνία η συναυλία να γίνει στο Αλκαζάρ. Πράγματι παίξαμε και μετά ο κινηματογράφος συνέχισε το πρόγραμμά του με μια ταινία».

Αυτά μας τα διηγείται ο Αργύρης Μπακιρτζής, που εκτός από τραγουδοποιός είναι αρχιτέκτονας της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ. Στην καριέρα του μάλιστα αντιμετώπισε πολλές φορές την πρόκληση της αναστήλωσης ενός οθωμανικού τζαμιού.

«Ηταν η πρώτη φορά που το Αλκαζάρ εντάχθηκε με έναν άλλον τρόπο στη ζωή της πόλης και μάλλον το έναυσμα για να αρχίσουν αργότερα τα προγράμματα αποκατάστασης του μνημείου» επισημαίνει. Και προσθέτει: «Εάν ένα χριστιανικό μνημείο σε μη ελληνικό έδαφος μετατρεπόταν σε σινέ-πορνό, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν μέγα θέμα». Σκεφθείτε δε ότι το εν λόγω τζαμί, σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή είναι ο αρχαιότερος ισλαμικός ευκτήριος οίκος που χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη (1467-8).

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια η φροντίδα των οθωμανικών μνημείων από το ελληνικό κράτος, αλλά και η μελέτη τους, αποκτά πιο τακτικό και συστηματικό χαρακτήρα. Η σχεδόν ταυτόχρονη έκδοση δύο συλλογικών τόμων για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα αποδεικνύει αυτή την αλλαγή. Το 2008 κυκλοφόρησε η έκδοση της εταιρείας Αίμος «Η συντήρηση και αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα», με επιμέλεια της αν. καθηγήτριας αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Αιμιλίας Στεφανίδου, και το 2009 ο τόμος του υπουργείου Πολιτισμού «Η οθωμανική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα».

Η πρόσφατη έγκριση από το ΚΑΣ της μελέτης που υπογράφει ο Α. Μπακιρτζής για την αποκατάσταση του τζαμιού Μεχμέτ Τσελεμπί στο Διδυμότειχο, ένα από τα παλαιότερα (χτίστηκε το 1421) και μεγαλύτερα οθωμανικά τεμένη της Ευρώπης, που βρισκόταν σε χρόνια εγκατάλειψη, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ.

Την ίδια χρονική περίοδο πληθαίνουν οι φωνές που ζητάνε την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων της μουσουλμανικής κοινότητας. Και μπορεί τα δύο γεγονότα να μη συσχετίζονται άμεσα, αφού ένα τζαμί που αναστηλώνεται δεν μπορεί να παραχωρηθεί ως χώρος προσευχής, εφ’ όσον είναι πια διατηρητέο μνημείο, αλλά αναδεικνύουν εύγλωττα τη ανάγκη της διαπολιτισμικής αποδοχής, αναγνώρισης και συνεννόησης.

Αργησαν οι αναστηλώσεις

Είναι αλήθεια ότι, αν και τα οθωμανικά μνημεία αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αυτό άργησε να γίνει αποδεκτό, και κοινωνικά, και ως κρατική πολιτική. Βέβαια, επίσημα οι καταγραφές και κηρύξεις τέτοιων κτισμάτων ως μνημείων ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’20. Αλλά στην πράξη πολλά εγκαταλείπονταν στη φθορά, άλλα γκρεμίζονταν και άλλα δέχονταν μη συμβατές χρήσεις. Εντούτοις πολλές καταγραφές και αποτυπώσεις οφείλονται στον Αναστάσιο Ορλάνδο, ο οποίος, ώς διευθυντής Αναστήλωσης από το 1916 ως το 1958, κατέγραψε τον μνημειακό πλούτο σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και τον οθωμανικό.

Επειδή, όμως, τα πιο εμβληματικά είναι τα θρησκευτικά μνημεία, εκεί καταγράφονται και οι μεγαλύτερες καταστροφές. Η Αιμιλία Στεφανίδου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μετά την απελευθέρωση, το νέο κράτος, προσπαθώντας να αποβάλει τα σύμβολα των κατακτητών, καταστρέφει κατ’ αρχήν του θρησκευτικούς χώρους των μουσουλμάνων και μάλιστα τα πιο χαρακτηριστικά τμήματά τους, τους μιναρέδες».

Στη Φλώρινα, λόγου χάριν, το 1926, με εντολή των αρχών, κατεδαφίστηκαν τα πέντε από τα επτά τζαμιά της πόλης. Κάτω από εθνοθρησκευτικές αντιλήψεις στην περίοδο της επταετούς δικτατορίας κατεδαφίζονται πολλά τζαμιά. Αλλα κατεδαφίστηκαν για τη διενέργεια ανασκαφών, ειδικότερα στον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού που επικρατούν κλασικιστικές αντιλήψεις.



Αργότερα οι νέες οικιστικές, πολεοδομικές και ρυμοτομικές ανάγκες των πόλεων οδηγούν σε μερική ή ολική καταστροφή μνημείων, μεταξύ αυτών και οθωμανικών. Κάποια κατεδαφίζονται για να χτιστούν δημόσια κτίρια, τράπεζες, ακόμα και εμπορικά καταστήματα (π.χ. το Μολλά Τζαμί στη Δράμα γκρεμίστηκε το 1927 και στη θέση του βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα), ή για να ανοιχθούν δρόμοι.



Οσα τζαμιά δεν κατεδαφίζονται παίρνουν διάφορες χρήσεις. Τη δεκαετία του ’20 πολλοί ιεροί χώροι των μουσουλμάνων μετατρέπονται σε χριστιανικούς -το τζαμί Ιμπραήμ Πασά στην Καβάλα είναι η σημερινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Υπήρξε το μεγαλύτερο τέμενος της πόλης (χτίστηκε το 1530) και το συνοδεύει η πικάντικη ιστορία του ιδρυτή του, του Ιμπραήμ πασά, ο οποίος υπήρξε κουνιάδος, βεζίρης, αλλά και εραστής του Σουλεϊμάν του Νομοθέτη.




Οταν η γυναίκα του Σουλεϊμάν τον δολοφόνησε, επονομάστηκε Ευνοούμενος ή Εκτελεσμένος. Κάποια άλλα τζαμιά στεγάζουν δημόσιες λειτουργίες, πολλά τα βρίσκουμε ως κινηματογράφους, ενώ κάποια δέχονται άλλες χρήσεις (ξυλουργεία, συνεργεία κ.ά.) Φυσικά υπάρχουν και εκείνα που χρησιμοποιούνται ως μουσεία, στεγάζουν αρχαιολογικές συλλογές, όπως το τζαμί Τζισδαράκι στην Πλάκα, όπου στεγάζεται συλλογή μεταβυζαντινής κεραμεικής.



Η απώλεια ή και η αλλοίωση πολλών οθωμανικών τέμενων σημαίνει όμως απώλεια πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορική εξέλιξη των πόλεων, καθώς αυτά τα κτίρια κατείχαν κομβική θέση στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική ζωή μιας πόλης. Γι’ αυτό και στα πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον 19ο αιώνα οι μελετητές (Κλεάνθης-Σάουμπερτ-Κλέντζε και Εμπράρ-Μώσον αντίστοιχα) περιλαμβάνουν τα οθωμανικά μνημεία. Ο υπουργός Συγκοινωνιών της κυβέρνησης Βενιζέλου το διάστημα 1917-1922, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, αντιδρά στην κατεδάφιση των μιναρέδων και γράφει: «είναι εθνικόν κτήμα, έχουν αξία και πρέπει να μένουν σεβαστά».




Συνήθως οι τοπικοί παράγοντες ήταν φορείς πιο συντηρητικών θέσεων και συχνά έρχονται σε αντίθεση είτε με τις πολιτικές αρχές, είτε συχνότερα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πάντως οι αντιδράσεις αρχαιολόγων και φορέων δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το 1971 την κατεδάφιση στο Ηράκλειο του τζαμιού Βαλιδέ, το οποίο δεν έφτανε που ήταν οθωμανικό, αλλά πριν γίνει οθωμανικό ήταν και ενετικό, ο ναός του Σωτήρος-San Salvador.



Επιθέσεις και διαμαρτυρίες



Εκτοτε, άλλαξαν πολλά και κυρίως οι αντιλήψεις. Ο Α. Μπακιρτζής μας μεταφέρει για το πολύ σπουδαίο τζαμί στο Διδυμότειχο: «Ο δήμος, διαμέσου του δημάρχου, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του μνημείου. Τεράστια αλλαγή, αν σκεφτείτε ότι το 1975 αρκετοί ζητούσαν να γκρεμιστεί. Αυτή τη στιγμή και η τοπική κοινωνία περιμένει να το δει αποκατεστημένο και μας λέει μπράβο».



Και, επειδή η κοντόθωρη αντίληψη έχει πολλές εκδοχές, ο ίδιος θυμάται ότι «το 1960 στην Καβάλα γκρεμίστηκε η εκκλησία της Παναγίας, διότι ήταν μεταβυζαντινή, άρα τούρκικη!» Φυσικά δεν έχουν εκλείψει ούτε σήμερα οι εκφραστές των πιο ακραίων και φανατισμένων αντιλήψεων. Επιθέσεις γίνονται στον τεκέ των Τεμπών το 1997, σε τζαμί της Ξάνθης το 2009, ενώ διαμαρτυρίες εκφράζονται για την αποκατάσταση του τζαμιού της Ελασσόνας το 1995, του Γενί Τζαμιού της Μυτιλήνης το 2005. Ωστόσο τέτοιες αντιλήψεις και συμπεριφορές εκπροσωπούν μικρό κομμάτι της κοινωνίας.



Αυτή τη στιγμή η επίσημη πολιτεία έχει κηρύξει διατηρητέα περισσότερα από 400 οθωμανικά μνημεία, από τα οποία περίπου τα 100 είναι τζαμιά και μιναρέδες. Ο πραγματικός αριθμός αυτών των κτιρίων στον ελλαδικό χώρο προφανώς και ήταν μεγαλύτερος, αν σκεφτούμε ότι η οθωμανική παρουσία ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και έληξε ολοκληρωτικά στις αρχές του 20ού.



Τα κοινοτικά πακέτα στήριξης, κυρίως τα Β’ και Γ’ ΚΠΣ αποτέλεσαν την πηγή χρηματοδότηση πολλών έργων αποκατάστασης και επανάχρησης γενικότερα οθωμανικών μνημείων και φυσικά τεμενών. Το πρόσφατα αποκατεστημένο τζαμί της Ναυπάκτου θα στεγάσει τη βυζαντινή συλλογή της πόλης. Το τζαμί της Λάρισας στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται πλήθος οθωμανικών μνημείων, μετά τους σεισμούς του 1978, εκπονούνται συστηματικά προγράμματα αναστήλωσης και έχουν αναστηλωθεί το τέμενος Χαμζά Μπέη, το Γενί Τζαμί, το Αλατζά Ιμαρέτ, όπου στα δύο τελευταία φιλοξενούνται εκδηλώσεις της πόλης. Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα επίσης εκπονούνται ανάλογα προγράμματα.




Στο τζαμί Καρά Μουσά του Ρεθύμνου, μετά την αποκατάστασή του, θα φιλοξενηθεί ψηφιακή βάση δεδομένων των οθωμανικών μνημείων της Κρήτης, στον προκειμένη περίπτωση μια χρήση απολύτως ταιριαστή με τον χώρο. Το περίφημο Οσμάν Σαχ Τζαμί στα Τρίκαλα, που έγινε με σχέδια του ελληνικής καταγωγής σημαντικού αρχιτέκτονα του 16ου αιώνα Σινάν, έχει αποκατασταθεί και παραχωρηθεί για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Το Φετιχέ Τζαμί στα Γιάννενα θα φιλοξενήσει έκθεση με θέμα «Η πόλη των Ιωαννίνων και ο Αλή Πασάς».



Ο κατάλογος είναι μακρύς και σίγουρα τιμητικός, όταν το επίσημο κράτος έστω και καθυστερημένα σκύβει πάνω σε αυτό το κομμάτι των υλικών μαρτυρίων της ιστορίας του τόπου, αλλά θα τολμήσουμε να πούμε ότι, ακριβώς λόγω αυτής της καθυστέρησης, παραμένει ένας κατάλογος αναντίστοιχος της τεράστιας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, που μένει ωστόσο να ολοκληρωθεί.



Πηγή, enet.gr, στοιχεία: Αργύρης Μπακιρτζής, κείμενα: Δήμητρα Μυρίλλα

Επικαιρότητα με χιούμορ




ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την ΕΥΔΕ Ηπείρου και το προσωπικό της


 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
                                                                                          Αθήνα,  16/7/2020

Αρ. Πρωτ.:                               Προς :      Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
                                                           κ. Καραμανλή
                                        Κοιν.:           1. Γενικό Γραμματέα κ. Καραγιάννη
                                                           2. ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου
                                                           3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
                                                                                                                            
Θέμα :  Σχετικά με την ΕΥΔΕ Ηπείρου και το προσωπικό της



 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια της από 29/6/2020 επιστολής μας επανερχόμαστε με αφορμή την κατάργηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Ηπείρου και Κέρκυρας σύμφωνα με τον Νόμο 4700/29-06-2020 (ΦΕΚ 127Α’), άρθρο 381 παράγραφος 4. Ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στηρίζουμε την απόφαση των υπαλλήλων της πρώην ΕΥΔΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ που έχουν εργαστεί με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα έργα που τους ανατέθηκαν και τους ανατίθενται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από το 1994 που ιδρύθηκε η Υπηρεσία με την αρχική της μορφή ως Τμήμα Κατασκευής Έργων ΕΥΔΕ ΜΕΔΕ και μέχρι σήμερα και εύλογα ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον.
Η μεταφορά των υπαλλήλων της καταργούμενης ΕΥΔΕ, των οποίων οι οργανικές θέσεις ήταν στην ΕΥΔΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, από την Πρέβεζα στην Θεσσαλονίκη, διαταράσσει την οικογενειακή συνοχή των 18 υπαλλήλων της, η μόνιμη κατοικία των οποίων είναι στην Πρέβεζα, στα Ιωάννινα, στην Άρτα, στην Λευκάδα και στο Αγρίνιο. Επιπροσθέτως η κατάργηση της υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από την Ήπειρο αποτελεί αρνητικό πρόσημο για την περιοχή, γεγονός που αναδεικνύεται και στην από 26/6/20 ανακοίνωση της ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ, η οποία εκφράζει ομόφωνα την αντίρρησή της για την κατάργηση της μοναδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου στην Ήπειρο.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμμεριζόμενη την αγωνία των υπαλλήλων στηρίζει τις διεκδικήσεις τους:
1. Σύσταση Τμήματος Κατασκευής Έργων στην χωρική ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, ώστε να είναι λειτουργική η επίβλεψη των έργων στην περιοχή της Ηπείρου, της Κέρκυρας, της Δυτικής Μακεδονίας και όπου αλλού απαιτηθεί από τον σχεδιασμό και τις ανάγκες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
2. Οι υπάλληλοι της καταργούμενης ΕΥΔΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ να έχουν την δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των διατάξεων περί κινητικότητας ή άλλων σχετικών διατάξεων, να επιλέξουν υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα ή ΟΤΑ πλησίον της μόνιμης κατοικίας τους, ώστε να διασφαλιστεί ο οικογενειακός προγραμματισμός τους στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας.
Επειδή θεωρούμε ότι ο ρόλος των Μηχανικών στο Δημόσιο Τομέα έχει άμεση σχέση με την προστασία του δημόσιου χρήματος  και την τήρηση του δημοσιονομικού ελέγχου, η πάγια θέση μας είναι η αναβάθμιση των ΕΥΔΕ με υλικοτεχνικές υποδομές και με επιστημονικό δυναμικό. Με την βεβαιότητα ότι θα συμμεριστείτε τον προβληματισμό και την εύλογη ανησυχία των υπαλλήλων της καταργούμενης ΕΥΔΕ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, αναμένουμε την θετική σας ανταπόκριση στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.



Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η θαμμένη κληρονομιά της Αγιασοφιάς


AP Photo/Mehmet Guzel15.07.2020, 11:30
Η θαμμένη κληρονομιά της Αγιασοφιάς
Γιώργης Βλάχος*

H μεγάλη Pώμη είναι γεμάτη αψίδες θριάμβου.

Ποιος τις έστησε; Πάνω σε ποιούς θριαμβεύσανε οι Kαίσαρες;**

Η λαχτάρα για το κοκορέτς, το κιουνεφέ και τα μαγαζιά με πετσέτες και σαπούνια με έχει φέρει στην Ιστανμπούλ τέσσερις φορές, τελευταία τον Ιούλιο του 2019. Και τις τέσσερις επισκέφθηκα την Αγιασοφιά. Θαύμασα που στέκεται ως κτίριο 1500 χρόνια, θαύμασα το φώς και τα χρώματα των ψηφιδωτών, στάθηκα με δέος μπρος στις μαρμάρινες κολώνες που κρατούν το σώμα του κτιρίου. Γέλασα με τις λακούβες από τα πόδια των βαριεστημένων φρουρών στα μάρμαρα της πύλης και μειδίασα πονηρά μπροστά στο μαρμάρινο κενοτάφιο του βενετσιάνου Δόγη Δάνδολου.

Φυσικά αναπαρέστησα στο μυαλό ενθρονίσεις, λειτουργίες, ακολουθίες και άλλες παράτες, αλλά και τη δήωση των χρυσαφιών και των μεταξωτών και τους βιασμούς των καλογραιών από τους μεθυσμένους δυτικούς σταυροφόρους της Δ’. Δεν έκανα βέβαια το σταυρό μου, αλλά αποδέχτηκα μια μικρή θρησκευτική συγκίνηση των αγαπημένων φίλων που έτυχε να συνοδεύω μετά την πρώτη μου φορά εκεί.

Ενώ λοιπόν, το σύνηθες μετά την Αγιασοφιά, είναι να πηγαίνεις την παρέα σου στο μουσουλμανικό της αντίστοιχο, το Μπλέ Τζαμί, που είναι ακριβώς απέναντι, πάντα επέμενα, αντί γι’ αυτό, να δείχνω τα απομεινάρια του Ιπποδρόμου, που είναι δίπλα. Διατηρούνται λίγα απ’ αυτόν. Μόνο κάποια από τα μνημεία που κοσμούσαν την spina, το χτισμένο φράγμα γύρω απ’ το οποίο διεξάγονταν οι αρματοδρομίες. Το εντυπωσιακότερο απ’ αυτά είναι ο οβελίσκος του Τουθμώσι Γ’, φαραώ της Αιγύπτου περί το 1500 π.Χ., τον οποίο έκλεψε ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος (ο γνωστός, ο Μέγας) από το Λούξορ του Νείλου το 390 μ.Χ. και τον έστησε στη μέση του Ιπποδρόμου μαζί με άλλα κλεμμένα.

Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης είναι το μνημείο που πιο πολύ κι από την Αγιασοφιά, διατηρεί στις λίγες εναπομείνασες πέτρες του χαραγμένη την ουσία της χιλιόχρονης ιστορίας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και πιο ειδικά, συμπυκνώνει τη βαριά κληρονομιά του πιο γνωστού των πρώτων αυτοκρατόρων, του Ιουστινιανού, θεμελιωτή της Αγίας Σοφίας (με τη σημερινή μορφή), περσοφάγου και γοτθοφάγου, αλλά και αναμορφωτή γενικά του κράτους και των νόμων, ορισμένοι από τους οποίους ίσχυαν μέχρι πρόσφατα και γενικά έχουν καθορίσει τα συστήματα νόμων της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Στο πλακόστρωτο της πλατείας γύρω από τον οβελίσκο, όπου κάποτε ήταν η αρένα του Ιπποδρόμου, τρώγοντας κουλούρι (simit) και πίνοντας χυμό ρόδι (nar), έρχεται στο μυαλό μια απ’ τις πιο ένδοξες ιστορίες του καιρού εκείνου, που σ’ αυτή συμπυκνώνεται όλο του το νόημα και συνδέεται με την Αγιασοφιά. Η Στάση του Νίκα.

Ο Ιουστινιανός, νεαρός αυτοκράτορας το 531, έχει βάλει στο μάτι να ξανακατακτήσει την πλούσια Ιταλία, που ήδη έχει διαιρεθεί μεταξύ γότθων και άλλων βόρειων «βάρβαρων» εισβολέων. Πρέπει πρώτα όμως να κλείσει το μόνιμο ανατολικό του μέτωπο, με τους Πέρσες, έτσι συνάπτει συνθήκη ειρήνης με το βασιλιά τους. Το σχέδιο για την Ιταλία είναι διπλή εισβολή, σε βόρεια Ιταλία και βόρεια Αφρική (και μετά Σικελία), εναντίον Οστρογότθων στη Ραβέννα και Βανδάλων στην Καρχηδόνα. Αλλά τόσο μακρινές εκστρατείες απαιτούν στρατιώτες και χρήμα. Στρατιώτες υπάρχουν με το τσουβάλι από τις απειράριθμές αγροτικές περιοχές της αυτοκρατορίας και την Πόλη, υπάρχουν δε και μισθοφόροι. Χρήμα όμως μπορεί να βρεθεί μόνο από τη μεγαλούπολη, σταυροδρόμι τριών ηπείρων με 500.000 κατοίκους και τεράστιο συσσωρευμένο πλούτο.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κάλεσμα συμμετοχής σε Στάση Εργασίας & Συγκέντρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΑΕΔ


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 14/7/2020
Αρ. Πρωτ. :
Προς : Συναδέλφους του ΟΑΕΔ
Κοιν.: 1. Πανελ. Συλλ. Υπαλ. ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΚ – τ. ΟΕΕ
2. Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ
3. Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ
4. ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Θέμα : Κάλεσμα συμμετοχής σε Στάση Εργασίας & Συγκέντρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΑΕΔ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ενημερώνουμε ότι η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ έχει κηρύξει από κοινού με την ΠΟΠΟΚΠ στάση εργασίας την Τρίτη 21 Ιουλίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14:30 στο γραφείο Συνεδριάσεων του Δ.Σ του ΟΑΕΔ (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άλιμος, Στάση Μετρό: Άλιμος) διεκδικώντας την επίλυση των παρακάτω αιτημάτων:
Α) Την καταβολή των οφειλόμενων από τον κατηργημένο ΟΕΚ, εργοδοτικών εισφορών των συναδέλφων μας για τα έτη 2007 – 2012, αλλά και από τον ΟΑΕΔ για τα έτη 2012-2013. Οι οφειλόμενες αυτές εισφορές αν και έχουν υπολογισθεί και καταλογισθεί από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δεν έχουν ακόμα καταβληθεί ενώ έχουμε πληροφορηθεί ότι εξακολουθούν να αμφισβητούνται από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουμε κάνει επισημαίνουμε ότι η οφειλή εισφορών εργοδότη έχει συντριπτικές επιπτώσεις στη συνταξιοδότηση των συναδέλφων μας που υπερβαίνει το 40% στην αναμενόμενη ανταποδοτική σύνταξη του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Β) Την άρση και αποκατάσταση των αυθαίρετων μετακινήσεων συναδέλφων, την εξάλειψη των απαξιωτικών συμπεριφορών προς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς και υποτίμησης της Επιστημονικής και Εργασιακής τους αξιοπρέπειας. Την επίλυση των διαφόρων δυσκολιών και προσκομμάτων που εμφανίζονται στις διαδικασίες των εκτός έδρας μετακινήσεων τους που δρουν ανασταλτικά στην υλοποίηση των Υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Επειδή τα παραπάνω ζητήματα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, καλούμε τους συναδέλφους μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση αυτή, διεκδικώντας την άμεση επίλυση των ανωτέρω αιτημάτων, τα οποία έχουμε επανειλημμένα εκφράσει και παρουσιάσει τεκμηριωμένα στη Διοίκηση προφορικώς και στη συνέχεια γραπτώς, προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την διασφάλιση και ουσιαστική αξιοποίηση των Διπλ. Μηχανικών και των αυξημένων επιστημονικών προσόντων που διαθέτουν, επ΄ ωφελείας του Δημοσίου συμφέροντος.

Ριζικές αλλαγές στον τουρισμό – Τι προβλέπεται για δόμηση, αιγιαλό, νησιά και βραχονησίδες


Όλα για το μεγάλο και ισχυρο τουριστικό κεφάλαιο...

Ριζικές αλλαγές στον τουρισμό – Τι προβλέπεται για δόμηση, αιγιαλό, νησιά και βραχονησίδες

14-07-2020 - Πηγή: tovima.gr

Δομικές ανακατατάξεις φέρνει στην τουριστική βιομηχανία το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο παρουσιάζει «Το Βήμα». Κεντρικός του στόχος η συγκέντρωση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας σε «τουριστικά χωριά» και ο περιορισμός της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης. Και βασικό εργαλείο του για να τον υλοποιήσει, η πριμοδότηση όσων επενδύουν σε οργανωμένους τουριστικούς υποδοχείς με έξτρα τετραγωνικά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν το 50% της επιτρεπόμενης δόμησης σήμερα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του κειμένου – το οποίο έχει παραδοθεί από τον μελετητή στην αρμόδια Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού – οι μεγάλης κλίμακας τουριστικές αναπτύξεις διατηρούνται και ενισχύονται, παρά την έντονη κριτική που είχαν δεχθεί τα προηγούμενα χρόνια από οργανώσεις και επιστημονικούς φορείς οι οποίοι υποστήριζαν ότι είναι ασύμβατες με την κλίμακα της χώρας, παραθέτοντας παραδείγματα από την καταστροφή της ακτογραμμής σε Ισπανία και Τουρκία.

Η χώρα χωρίζεται σε κατηγορίες

Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό αποτελεί κείμενο αρχών που χωρίζει τη χώρα σε κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό τουριστικής ανάπτυξης και ορίζει τις βασικές κατευθύνσεις ανάπτυξης. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα εδώ και μια πενταετία στερείται ενός ειδικού πλαισίου, μετά την ακύρωση των δύο προηγούμενων (του 2009 και του 2013) από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σήμερα η τουριστική ανάπτυξη προχωρεί βάσει των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων, εκ των οποίων τα μισά είναι παρωχημένα, αλλά ακόμη εκκρεμεί η αναθεώρησή τους.

Οι ρυθμίσεις και τα μπόνους δόμησης

Στις σχετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου ειδικού πλαισίου, προωθείται μείωση της αρτιότητας στα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα (ΣΤΚ), τα περίφημα τουριστικά χωριά, που σήμερα αναπτύσσονται σε εκτάσεις από 150 έως 800 στρέμματα. Ουσιαστικά εισάγεται μια νέα κατηγορία τουριστικής ανάπτυξης (4 ή 5 αστέρων) για ΣΤΚ μικρής κλίμακας, 30 έως 150 στρέμματα, με συντελεστή δόμησης 0,2 και τουριστική κατοικία στο 10% της έκτασής τους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» πολεοδόμοι, θα πρέπει να μπει μια δικλίδα ασφαλείας. «Σήμερα σε ένα νησί χτίζεις ΣΤΚ με συντελεστή δόμησης 0,1 στα 150 στρέμματα. Εάν περάσουν οι νέες ρυθμίσεις ποιος θα εμποδίσει έναν επενδυτή να το σπάσει στα πέντε και να χτίσει με συντελεστή 0,2; Δηλαδή αύξηση της δόμησης κατά 100%» τονίζουν.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Η αλληλεγγύη είναι δυνατότερη από τα στημένα κατηγορητήρια

Συνήγοροι 9 συλληφθέντων: Συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ για την αστυνομική βία και παραβίαση δικαιωμάτων | Πέμπτη 16 Ιούλη Και ώρα 13.00



Συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ για την αστυνομική βία και παραβίαση δικαιωμάτων κατά τη διαδήλωση της 9/7 ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Πέμπτη 16/7, 13.00

Κατά την διαδήλωση της Πέμπτης 9/7 ενάντια στο νομοσχέδιο «περί υπαίθριων συναθροίσεων», γίναμε μάρτυρες ωμής αστυνομικής βίας και εκτεταμένης κατασταλτικής παρέμβασης. Συνελήφθησαν αθρόα διαδηλωτές, μαθητές, φοιτητές και συνδικαλιστές εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν στημένα κατηγορητήρια με κακουργηματικές κατηγορίες, βασισμένα σε μεθοδευμένες δικογραφίες από πλευράς της αστυνομίας.

Η ψήφιση του νόμου ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, παρά τις αντιδράσεις πολιτών, φορέων και θεσμών και παρά την κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα και τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, συνοδεύεται από την παραβίαση στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων, προκειμένου να χτυπηθεί και στην πράξη το θεμελιώδες δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Είναι αναγκαίο να καταγγελθούν και να δημοσιοποιηθούν αυτές οι επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις, οι βίαιες απρόκλητες επιθέσεις στο σώμα της διαδήλωσης ακόμη και με μηχανοκίνητα μέσα, τα σαθρά κατηγορητήρια με αποτέλεσμα να επικρέμονται ανυπόστατα αδικήματα κακουργηματικού βαθμού σε βάρος διαδηλωτών, η άρνηση της αστυνομίας να επιτρέψει στους συλληφθέντες την επικοινωνία με τους δικηγόρους τους μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 10/7 αν και οι συλλήψεις είχαν ανακοινωθεί από τις 10 το βράδυ, η στάση των εισαγγελικών αρχών που δεν εξέτασαν την ύπαρξη ενδείξεων για τις κατηγορίες και δεν διαχώρισαν τις πλημμεληματικές κατηγορίες με αποτέλεσμα την κράτηση όλων των συλληφθέντων καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο.

Καλούμε σε συνέντευξη τύπου δικηγόρων, συνηγόρων υπεράσπισης και θεσμικών εκπροσώπων την Πέμπτη 16/7, 13.00 μμ στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Η είσοδος γίνεται αποκλειστικά με χρήση μάσκας για λόγους τήρησης των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.


Η αλληλεγγύη είναι δυνατότερη από τα στημένα κατηγορητήρια. Τι λένε οι 9 συλληφθέντες και οι δικηγόροι

Οι αλληλέγγυοι και οι αλληλέγγυες υποδέχθηκαν τους 9 συντρόφους τους με αγκαλιές και συγκίνηση, μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναδρομικά 11 μηνών ΜΟΝΟΝ όσοι έχουν καταθέσει αγωγές μέχρι 14-7-2020. Ουδείς άλλος συνταξιούχος

Αναδρομικά 11 μηνών ΜΟΝΟΝ όσοι έχουν καταθέσει αγωγές μέχρι 14-7-2020. Ουδείς άλλος συνταξιούχος


Όλη η αλήθεια για τα αναδρομικά. Τι αποφάσισε σήμερα το ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων (1439-1443/2020 αποφάσεις ΟλΣτΕ). Τα 12 βασικά σημεία:

1- ακυρώνει την προηγούμενη δική του απόφαση 2287/2015, που είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους

2- κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ενώ είχε απορρίψει δική του επίσης αίτηση το 2015

3- επιδικάζει αναδρομικά ΜΟΝΟ 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) αντί για 90 μήνες (Ιανουάριος 2013-Ιούνιος 2020), όπως διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι (δηλαδή τους στερεί αναδρομικά 80 μηνών)

4- αναγνωρίζει ότι δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών ΜΟΝΟΝ όσοι έχουν καταθέσει αγωγές μέχρι σήμερα 14-7-2020 (ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων)

5- επιδικάζει αναδρομικά για το διάστημα από 1-1-2013 έως 10-6-2015 ΜΟΝΟΝ σε όσους είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι 10-6-2015 (ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασης ΟλΣτΕ)

6- αποφαίνεται ότι τα μνημονιακά κόμματα που ψήφισαν το γ’ Μνημόνιο (ν.4336/2015) νομιμοποίησαν και κατέστησαν συνταγματικές τις περικοπές και την κατάργηση των Δώρων του 2012, από 13-5-2016 και μετά

7- αποφαίνεται ότι τελικά με το άρθρο 14 παρ. 2 του ν. 4387/2016 νομιμοποιήθηκαν οι περικοπές του 2012, βάζοντας οριστικά ταφόπλακα στη διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους

8- κρίνει ισχυρές, νόμιμες και ισχύουσες τις περικοπές των ν. 4051/2012 και 4093/2012 (νόμοι Κουτρουμάνη-Βρούτση), με τους οποίους έγιναν μεγάλες μειώσεις σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και καταργήθηκαν τα Δώρα των συνταξιούχων!

9- κρίνει συνταγματικό και ισχύοντα τον επανυπολογισμό όλων των «παλαιών» συντάξεων (προ της 13-5-2016)

10- κρίνει νόμιμη την κατάργηση σε βάθος πενταετίας της προσωπικής διαφοράς σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016)

11- αποφαίνεται υπέρ της συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι το 2060 νομιμοποιώντας τη «ρήτρα ΔΝΤ»

12- αποφαίνεται ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να συνδέονται, σε διαρκή βάση, με το εθνικό χρέος και την οικονομία, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ’αριθ. 668/2012 απόφασης ΟλΣτΕ (Πρόεδρος Παναγιώτης Πικραμένος), η οποία είχε απαραδέκτως νομιμοποιήσει όλες τις περικοπές του α’ Μνημονίου.

Οικοδομικές άδειες: “κενό” νόμου οδηγεί σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα


Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Τρύπα» στη νομοθεσία για τις οικοδομικές εργασίες με άδεια μικρής κλίμακας και «γκρίζες ζώνες» στις κατασκευές, στις οποίες κινούνται επιτήδειοι της αγοράς και ανύποπτοι ιδιοκτήτες, αναζητώντας «γρήγορες και φθηνές λύσεις», φέρνει στην επιφάνεια η νέα τραγωδία σε οικοδομή του Φαλήρου, με δύο νεκρούς εργάτες.


Δύο άνδρες 30 και 50 ετών, που εκτελούσαν από ανεβατόριο εργασίες ελαιοχρωματισμού πολυώροφης πολυκατοικίας στην οδό Τρίτωνος στο Φάληρο «υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες βρέθηκαν στο κενό από μεγάλο ύψος», το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020, όπως λέει το αστυνομικό δελτίο. Αμέσως κλήθηκε η Πυροσβεστική αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο σημείο. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες των διασωστών, οι δύο εργάτες δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Οι δύο εργάτες ιρανικής καταγωγής, που δεν θα γυρίσουν ξανά από το μεροκάματο στα σπίτια τους και τις οικογένειες τους προστίθενται στην ατέλειωτη λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στις οικοδομές και φέρνουν ξανά στην επιφάνεια τραγικές ελλείψεις και ευθύνες για τις συνθήκες εργασίας στις οικοδομές. Ιδίως για εργασίες σε ύψος, οι οποίες αποτελούν δραστηριότητες πολύ ψηλού κινδύνου. Η πτώση από ύψος αποτελεί συχνή αιτία εργατικών ατυχημάτων, καθώς και σοβαρών και θανατηφόρων ατυχημάτων.

“Έγκλημα”

Το “αναβατόριο” χάσκει στο κενό στην οικοδομή του Φαλήρου

Αγία Σοφία: Αυτή είναι η πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Απέναντι στην επιθετικότητα Ερντογάν, προτάσσουμε το ΤΕΕ. Το Μνημείο της Αγίας Σοφίας είναι σε καλά χέρια.  Μετά την έκδοση των σχετικών αδειών μικρής κλίμακας από το e adeies του ΤΕΕ, θα ενταχθεί στο "Εξοικονομώ κατ' οίκον vol XIV", στην ηλεκτρονική ταυτότητα μνημείου, στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων του καθώς και στην τακτοποίηση αυθαιρέτου μια και η σχετική άδεια του Ιουστινιανού δεν έχει βρεθεί ακόμα στην Πολεοδομία Κωνσταντινουπόλεως. Φήμες ότι την επίβλεψη των εργασιών θα αναλάβουν ειδικά κομάντο με επικεφαλή τον Ανδρέα Μπογδάνο διαψεύδονται.


Αγία Σοφία: Αυτή είναι η πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Πρωτοβουλία μετά τις εξελίξεις με την Αγία Σοφία αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Υποστήριξη από διεθνείς φορείς των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου ζητεί μετά από σχετική ενημέρωση για την Αγία Σοφία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θέτοντας το μείζον ζήτημα της προστασίας της Αγίας Σοφίας, ως Μουσείου και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε συνέχεια και της σχετικής δήλωσης της UNESCO, ζήτησε σήμερα από τις διοικήσεις διεθνών φορέων – οργανισμών των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου να συνυπογράψουν κείμενο για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη διατήρηση του καθεστώτος Μουσείου.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση, την προηγούμενη εβδομάδα, των διεθνών οργανισμών αυτών, για τις εξελίξεις και το σχετικό ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ που έχει ως εξής: Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με όλες τις δυνάμεις της Παγκόσμιας Κοινότητας που υπερασπίζονται το σπουδαιότερο ιστορικό-θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά του Ιουστινιανού και αγωνίζονται να αποτρέψουν τους εμπρηστικούς και βέβηλους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει σε Ισλαμικό Τέμενος.



Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Περιβάλλον: Ποινικοποιείται η προστασία του, Τήνος και Άγραφα στο σκαμνί

Περιβάλλον: Ποινικοποιείται η προστασία του, Τήνος και Άγραφα στο σκαμνί
Δίωξη δέχτηκαν ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης 4 άτομα επειδή κατήγγειλαν παράνομες εργασίες εγκατάστασης αιολικών στα Άγραφα. Σειρά έχουν οι κάτοικοι της νήσου Τήνος που βρίσκουν στην πόρτα τους, ο ένας μετά τον άλλον, τον δικαστικό κλητήρα.


Η εταιρεία ζητεί να φυλακιστούν όσοι κινητοποιήθηκαν και να τους επιβληθεί ποινή 10.000 ευρώ αν επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους

Στα ευρυτανικά Άγραφα, εταιρείες που επιδίωκαν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες, έχουν καταθέσει μήνυση κατά 4 πολιτών, μελών του Συντονιστικού Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Άγραφα και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής ομάδας.

Το «κακούργημα» των 4 ήταν ότι αντιλήφθηκαν εργασίες που πραγματοποιούσε η εταιρεία μέσα σε περιοχές Natura υποστηριζόμενες από ελικόπτερο σε περίοδο αναπαραγωγής της άγριας πανίδας, κάτι που απαγορεύεται. Οι δασικές αρχές της Ευρυτανίας δεν εντόπισαν ποτέ το ελικόπτερο, αν και επιχειρούσε τουλάχιστον από 7/5 έως και 11/5/2019, ούτε διαπίστωσαν κάποια παράβαση. Ακόμα αναμένεται η έκβαση της μήνυσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα, αν δηλαδή θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες ή θα μπει στο συρτάρι



Την ίδια στιγμή νέα αγωγή έρχεται στο φως από εταιρεία αιολικών πάρκων εις βάρος 100 κατοίκων της νήσου Τήνος. Συγκεκριμένα η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ ζητεί αποζημίωση άνω των 300.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που απέτρεψαν την υλοποίηση της εγκατάστασης. Η εταιρεία ζητεί να φυλακιστούν όσοι κινητοποιήθηκαν για έναν χρόνο και να τους επιβληθεί ποινή 10.000 ευρώ σε περίπτωση που επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους.


«Δεν τρομάζουμε με τα χαρτάκια που μοιράζει ο δικαστικός κλητήρας σήμερα. Πεισμώνουμε, συσπειρωνόμαστε και εντατικοποιούμε τον αγώνα». Με αυτά τα λόγια και μια φωτογραφία από τα Πράσσα της Τήνου, όπου φαίνονται από άκρη σε άκρη οι ανθισμένοι ασπάλαθοι, αντέδρασε μέσω ανάρτησης στα social media μία από τις 100 πολίτες του νησιού που ενάγονται για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, οι οποίες παρεμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις 11 Φεβρουαρίου και 4 Μαΐου 2020.


Ακολούθησε σειρά από αντίστοιχες τοποθετήσεις εναγομένων, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν σαφές μήνυμα ότι δεν εκφοβίζονται και δεν πρόκειται να κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω από τον αγώνα που δίνουν ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους.

Η εταιρεία, που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εις βάρος των 100 Τηνιακών, μεταξύ των οποίων βρίσκεται κι ένας ανήλικος (17 ετών), είναι η Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ και είναι μόνο μία από τις τέσσερις εταιρείες που επιχειρούν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί. Είναι όμως ακόμη μία εταιρεία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που αψηφά τη βούληση της τοπικής κοινωνίας κι επιχειρεί να κάμψει τις αντιστάσεις της διά της νομικής οδού.

Αντίστοιχη τακτική είχε ακολουθήσει πριν από λίγο καιρό, όπως είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ της στις 29.12 η «Εφημερίδα των Συντακτών», η εταιρεία WRE Ελλάς, που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στα Κουλέντια Λακωνίας, μηνύοντας τους πάντες, ακόμη και ΜΜΕ, επειδή είχαν φιλοξενήσει δηλώσεις εναντίον της «επένδυσης». Σκοπός της εταιρείας, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να τοποθετήσει τρεις ανεμογεννήτριες στην περιοχή Πράσσα, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανέγγιχτη και πήγαιναν σε αυτήν μόνοι οι μελισσοκόμοι και τα χιλιάδες αδέσποτα ερίφια του νησιού.

Πέθανε ο 27χρονος ακτιβιστής που είχε καταγγείλει άγριο ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από αστυνομικούς (vid) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βόλο

Σοκ! Πέθανε ο 27χρονος ακτιβιστής που είχε καταγγείλει άγριο ξυλοδαρμό και βασανιστήρια από αστυνομικούς (vid) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βόλο

FAQ news by the FAQ team - Tuesday, 14 July 2020, 12:53

“Οταν κάποια στιγμή οι αστυνομικοί στο Τμήμα σταμάτησαν το σαδιστικό τους έργο και βαρέθηκαν να τον χτυπάνε, ο γιος μου τους άκουσε να λένε “τώρα τι κάνουμε, αν τον κρατήσουμε θα πρέπει να τον πάμε σε νοσοκομείο”. Και του έδωσαν μια κλοτσιά και τον πέταξαν έξω” (Από τη συγκλονιστική μαρτυρία του Γ.Μ., πατέρα του 26χρονου, προς την «Εφ.Συν.» στις 16.06.2020 )

Βόλος: Θάνατος 27χρονου ακτιβιστή, είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από την ΕΛ.ΑΣ.[ ARTI news / Ελλάδα / 14.07.20 ]

NoBorders

Το παρακάτω βίντεο καταγράφει την άγρια επίθεση αστυνομικών κατά του 27χρονου Βασίλη Μάγγου την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της διαδήλωσης της προηγούμενης ημέρας (13/6) κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Σύμφωνα με το myvolos.net, ο Βασίλης Μάγγος βρέθηκε νεκρός μέσα στο δωμάτιο του από τη μητέρα του χθες το απόγευμα (13 Ιουλίου 2020). "Η μητέρα προσπάθησε να επαναφέρει τον γιό της στη ζωή και ειδοποίησε και το ΕΚΑΒ αλλά ήταν ήδη αργά. Στο σημείο έσπευσε και η Αστυνομία, η οποία εξέτασε τον χώρο ενώ απέκλεισε εγκληματική ενέργεια και ζητήθηκε νεκροψία - νεκροτομή για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου του 27χρονου Βασίλη Μάγγου, ο οποίος πριν λίγο διάστημα είχε καταγγείλει αστυνομική βία σε βάρος του έξω από τα δικαστήρια Βόλου μετά το συλλαλητήριο στην ΑΓΕΤ".

Σύμφωνα με την τότε ανάρτηση της Λαϊκής Συνέλευσης κατά της Καύσης Σκουπιδιών, η οποία δημοσίευσε το παραπάνω βίντεο στις 14 Ιούνη 2020, "Ο νεαρός χτυπήθηκε άγρια μπροστά στα μάτια περαστικών στο κέντρο του Βόλου και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μέσα στο αμάξι που τον μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Το ξύλο συνεχίστηκε στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και οι βωμολοχίες. Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει "δεν μπορώ να αναπνεύσω". Και κορυφώνοντας τις βιαιότητες οι αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήριο. Όταν ζήτησε νερό, τον οδήγησαν σε καταψύκτη και του το έδιναν σταγόνα, σταγόνα. Στο τέλος τον άφησαν ελεύθερο για να μην τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο, γιατί έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Οι γιατροί παρακολουθούν την κατάστασή του προκειμένου τα σπασμένα κόκαλα να μην αγγίξουν ζωτικά όργανα".

Ο ίδιος ο Βασίλης Μάγγος σε ανάρτηση του στο FB στις 16 Ιουνίου 2020 είχε περιγράψει τα γεγονότα ως εξής:

Οσμή σκανδάλου στη μελέτη του Μεγάλου Περίπατου


EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 13.07.2020, 16:00
Οσμή σκανδάλου στη μελέτη του Μεγάλου Περίπατου

Σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, στην οποία εταίρος είναι το επί χρόνια στέλεχος της Ν.Δ. και διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» Χρόνης Ακριτίδης, έχει ανατεθεί υπεργολαβικά μεγάλο μέρος της συγκοινωνιακής μελέτης του έργου ● Ο Χρ. Ακριτίδης συνδέεται πολιτικά επί χρόνια με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ.

Υπερκοστολόγηση, προχειρότητα, έλλειψη διαβούλευσης με τους αρμόδιους επιστήμονες των διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων (πολεοδόμους, αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγους-χωροτάκτες, περιβαλλοντολόγους, κοινωνικούς γεωγράφους, φυτοτέχνες) κακογουστιά, καθημερινή ταλαιπωρία και μηδενική μέριμνα για ανθρώπους με αναπηρία δείχνουν οι πρώτες εβδομάδες της πιλοτικής εφαρμογής του Μεγάλου Περίπατου στο κέντρο της Αθήνας. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ζητά υπομονή και ισχυρίζεται πως «αυτό που βλέπουμε δεν είναι αυτό που θα είναι» (Real Fm, 8/7/2020).

Σε αυτό ο δήμαρχος έχει δίκιο, όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα. Μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζουμε είναι πως μια τόσο μεγάλης κλίμακας παρέμβαση υλοποιείται ως αποτέλεσμα ενός ερευνητικού προγράμματος του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ με επιστημονικά υπεύθυνο τον έμπειρο (κυρίως σε θέματα οδικής ασφάλειας) καθηγητή Γιώργο Γιαννή, χωρίς όμως καμία πολεοδομική μελέτη και ρύθμιση των χρήσεων γης οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε οι αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές της γης και των ακινήτων, που θα πυροδοτήσουν οι αναπλάσεις, να μην οδηγήσουν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας του κέντρου.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η πολεοδομική μελέτη (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο - ΕΠΣ) έπεται των παρεμβάσεων και αναμένεται απλά να τις επικυρώσει. Αυτό λοιπόν το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ βαφτίστηκε για επικοινωνιακούς λόγους «συγκοινωνιακή μελέτη».

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Να σώσουμε τον Ερημίτη από την Καταστροφή της NCH Capital που θέλει να χτίσει το "Kassiopi Project"





Ο Ερημίτης και η οικολογική του αξία 

Η περιοχή του Ερημίτη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας. Μαζί με τις βραχονησίδες Ψύλλος και Καπαρέλι (ένας από τους αρχαιότερους φάρους της χώρας), και με τα θαλάσσια κρηπιδώματα στα ρηχά της Σέρπας, αποτελεί οικοσύστημα ξεχωριστού φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας καθώς: 

● Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.

● Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.

● Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.

● Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

● Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.

● Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus) (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 2020; POTOUROGLOU et al. 2020). 

Συμβολή στην τοπική οικονομία 

Στα πλαίσια της αειφορίας και της εξόδου από το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού και του all inclusive της δεκαετίας του 1970 έχει αναπτυχθεί στη περιοχή του Ερημίτη μια τοπική επιχειρηματικότητα βασισμένη σε φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο που θέλουν να γευτούν τη μοναδική ομορφιά αυτού του φυσικού τοπίου (ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ 2009; ΦΑΤΗΡΑΣ 2020).

Πρόκειται για μια “ανθηρή τοπική οικονομία που εξασφαλίζει εισοδήματα για μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής σε περίοδο κρίσης, μηδενικά ποσοστά ανεργίας, εργασία αμειβόμενη με μισθούς στα προ των μνημονίων επίπεδα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα” (ΦΑΤΗΡΑΣ 2020). 

Ιστορικό σκανδάλου υπόθεσης Ερημίτη

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κάλυψη της Ετήσιας Συνδρομής των Διπλωματούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ από τις Υπηρεσίες τους

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 10/7/2020
Αρ. Πρωτ. :
Προς : 1. κ.Καραμανλή Κων.
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
2. κ.Σταϊκούρα Χρ.
Υπουργό Οικονομικών
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Κάλυψη της Ετήσιας Συνδρομής των Διπλωματούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ από τις Υπηρεσίες τους.
Κύριοι Υπουργοί,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση με μέλη 19 Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ σε όλη τη χώρα και εκπροσωπεί πάνω από 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς που εργάζονται στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργεία, ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, ΝΠΔΔ).
Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την πρόταση - διεκδίκηση μας να καλύπτεται το ποσό της ετήσιας Συνδρομής μας στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, από τον προϋπολογισμό των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους απασχολούμαστε.
Όπως γνωρίζετε για την άσκηση του Επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού είναι απαραίτητη η κατοχή της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος που χορηγεί το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Κατά την πρόσληψη μας καταθέτουμε την άδεια μας για αποκλειστική χρήση από την Υπηρεσία στην οποία απασχολούμαστε και από τότε και στο εξής την χρησιμοποιούμε μόνο για υπηρεσιακές υποθέσεις (Μελέτες και Επιβλέψεις Έργων, Επιστημονικές Εκθέσεις, Έλεγχοι, Αυτοψίες, Έκδοση Αδειών, Τακτοποιήσεις και αδειοδοτικές διαδικασίες). Πολλές Δημόσιες Υπηρεσίες αναγνωρίζοντας αυτή την ιδιαιτερότητα παρακρατούσαν ή και παρακρατούν από το μισθό μας τη συνδρομή αυτή ώστε να την αποδώσουν στο Τεχνικό επιμελητήριο. Το Τεχνικό Επιμελητήριο που βασικός του πόρος είναι οι συνδρομές των μελών του, απαιτεί την εξόφληση τους για τη χρήση σειράς Υπηρεσιών που παρέχει (εκδόσεις αδειών, τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κ.α.) από τους Μηχανικούς, που όμως λόγω οφειλών παρελθόντων ετών (προ 2017) παρουσιάζονται δυσκολίες στην εξόφληση.
Για τα έτη από το 2017 και μετά η Συνδρομή μας στο ΤΕΕ με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΝΣγ/οικ.42217/ΦΝ466 καλύπτεται από τον πόρο του άρθρου 53, 7θ του Ν.4412/16.
Ζητάμε συνεπώς σε κάποιο από τα Νομοσχέδια αρμοδιότητας σας που πρόκειται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα να προβλεφθεί η Κάλυψη της Ετήσιας Συνδρομής των Διπλωματούχων Μηχανικών στο ΤΕΕ από τις Υπηρεσίες τους (και αναδρομικά) μια και αυτές κάνουν την αποκλειστική χρήση της Υπογραφής τους. Το οικονομικό κόστος της ρύθμισης αυτής είναι μηδαμινό μια και το μέγιστο ύψος της Συνδρομής αυτής ανέρχεται στα 65 € ετησίως. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.