Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Η αλληλεγγύη είναι δυνατότερη από τα στημένα κατηγορητήρια

Συνήγοροι 9 συλληφθέντων: Συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ για την αστυνομική βία και παραβίαση δικαιωμάτων | Πέμπτη 16 Ιούλη Και ώρα 13.00



Συνέντευξη Τύπου στο ΔΣΑ για την αστυνομική βία και παραβίαση δικαιωμάτων κατά τη διαδήλωση της 9/7 ενάντια στο νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Πέμπτη 16/7, 13.00

Κατά την διαδήλωση της Πέμπτης 9/7 ενάντια στο νομοσχέδιο «περί υπαίθριων συναθροίσεων», γίναμε μάρτυρες ωμής αστυνομικής βίας και εκτεταμένης κατασταλτικής παρέμβασης. Συνελήφθησαν αθρόα διαδηλωτές, μαθητές, φοιτητές και συνδικαλιστές εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν στημένα κατηγορητήρια με κακουργηματικές κατηγορίες, βασισμένα σε μεθοδευμένες δικογραφίες από πλευράς της αστυνομίας.

Η ψήφιση του νόμου ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, παρά τις αντιδράσεις πολιτών, φορέων και θεσμών και παρά την κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα και τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, συνοδεύεται από την παραβίαση στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων, προκειμένου να χτυπηθεί και στην πράξη το θεμελιώδες δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Είναι αναγκαίο να καταγγελθούν και να δημοσιοποιηθούν αυτές οι επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις, οι βίαιες απρόκλητες επιθέσεις στο σώμα της διαδήλωσης ακόμη και με μηχανοκίνητα μέσα, τα σαθρά κατηγορητήρια με αποτέλεσμα να επικρέμονται ανυπόστατα αδικήματα κακουργηματικού βαθμού σε βάρος διαδηλωτών, η άρνηση της αστυνομίας να επιτρέψει στους συλληφθέντες την επικοινωνία με τους δικηγόρους τους μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 10/7 αν και οι συλλήψεις είχαν ανακοινωθεί από τις 10 το βράδυ, η στάση των εισαγγελικών αρχών που δεν εξέτασαν την ύπαρξη ενδείξεων για τις κατηγορίες και δεν διαχώρισαν τις πλημμεληματικές κατηγορίες με αποτέλεσμα την κράτηση όλων των συλληφθέντων καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο.

Καλούμε σε συνέντευξη τύπου δικηγόρων, συνηγόρων υπεράσπισης και θεσμικών εκπροσώπων την Πέμπτη 16/7, 13.00 μμ στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Η είσοδος γίνεται αποκλειστικά με χρήση μάσκας για λόγους τήρησης των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας.


Η αλληλεγγύη είναι δυνατότερη από τα στημένα κατηγορητήρια. Τι λένε οι 9 συλληφθέντες και οι δικηγόροι

Οι αλληλέγγυοι και οι αλληλέγγυες υποδέχθηκαν τους 9 συντρόφους τους με αγκαλιές και συγκίνηση, μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν μέχρι τη δίκη τους, όπως έγραψε τη Δευτέρα το ErgasiaNET, οι 9 συμπολίτες μας που συνελήφθησαν στο σωρό, λίγο αφότου χτυπήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις η κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα κατά των διαδηλώσεων, που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ., το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Για μια αστήρικτη δικογραφία, από την οποία δεν προκύπτει η συμμετοχή κανενός από τους κατηγορούμενους σε επεισόδια, κάνουν λόγο, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», κατηγορούμενοι, δικηγόροι, αυτόπτες μάρτυρες και αλληλέγγυοι, οι οποίοι και στηλιτεύουν την αστυνομική βία.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή για την ελευθερία και συλλογικότητες και φορείς της Αριστεράς καλούν σε νέες κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου, την Πέμπτη 16 Ιούλη και ώρα 7μμ., στην Αθήνα (Προπύλαια) και στη Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου)*.

Αναλυτικότερα

Για περισσότερες από πέντε ώρες χτες το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων, εκατοντάδες συγκεντρωμένοι δεν σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της κινητοποίησης κατά του νομοσχεδίου-έκτρωμα για τις διαδηλώσεις. Το σύνθημα «ΜΑΤ, βία, αστυνομοκρατία / του Χρυσοχοΐδη η δημοκρατία» ακουγόταν στο γραφείο του ανακριτή την ώρα που οι εννιά κατηγορούμενοι αντέκρουαν το κατηγορητήριο που φέρνει έξι από αυτούς αντιμέτωπους με κακουργήματα και τρεις με πλημμελήματα.


Ο Κώστας, ο Χρήστος, ο Ιάσονας, ο Γιώργος, ο Μιλτιάδης, ο Στέφανος, ο Διονύσης, η Δήμητρα και ο Βαγγέλης βγήκαν ανακουφισμένοι από το γραφείο του ανακριτή και της εισαγγελέα, αφού κανείς δεν προφυλακίστηκε, και έπεσαν αμέσως στην αγκαλιά συγγενών, φίλων, συμφοιτητών, συμμαθητών, αλλά και άγνωστων σ’ αυτούς ανθρώπων που είχαν συμμετάσχει στην ίδια διαδήλωση και, όπως έλεγαν, «από τύχη δεν είμαστε εμείς στη θέση σας».

Η ημερομηνία της δίκης τους δεν έχει προσδιοριστεί. Μέχρι τότε, όσοι δικαστούν για κακουργήματα υποχρεούνται να δίνουν το «παρών» μία φορά τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και να μην ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.

Ο τελευταίος περιοριστικός όρος δεν επιβλήθηκε στον Ιάσονα, που είναι απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνείου ΕΤΗ στην Ελβετία. «Αυτό που με ανησυχούσε ήταν μήπως αναγκαζόμουν να διακόψω τις σπουδές μου», μας λέει ο Ιάσονας. Καταγγέλλει ότι κατά τη σύλληψή του αστυνομικοί τον χτυπούσαν με μπουνιές και κλοτσιές και τον έβριζαν χυδαία. «Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι δίνουν εξουσία σε ανθρώπους που μπορούν με μια μαρτυρική κατάθεση, στο πλαίσιο της υπαλληλικής σχέσης τους με τον κατασταλτικό μηχανισμό, να φορτώνουν οποιονδήποτε ποινικά αδικήματα και να αποτρέπουν πολίτες από το δικαίωμα του συνέρχεσθαι».


Ο Κ.Α. είναι φίλος του Ιάσονα και αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψής του: «Αποχωρούσαμε από τη διαδήλωση όταν ακούσαμε κρότο πίσω μας και ο κόσμος άρχισε να τρέχει στα Προπύλαια. Στρίψαμε δεξιά να φύγουμε προς Κολωνάκι όταν ήρθαν πίσω μας αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και εντελώς αναίτια, απρόκλητα και τυχαία συνέλαβαν τον Ιάσονα».

Ο Μιλτιάδης Κοτζάμπασης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, συνελήφθη στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ρήγα Φεραίου μαζί με τον φίλο του, Πάτροκλο. Η σύλληψή τους έχει καταγραφεί σε βίντεο, το οποίο διαψεύδει τις κακουργηματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μιλτιάδης και τα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει ο Πάτροκλος, επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του φίλου του.

Στη Ρήγα Φεραίου έγινε και η σύλληψη του Διονύση, που έχει επίσης αποτυπωθεί σε βίντεο. Ο 22χρονος φοιτητής στο Πολυτεχνείο διαδήλωνε με το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, το οποίο αποχωρούσε, όταν διεμβολίστηκε από την ομάδα ΔΡΑΣΗ, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον Διονύση μια μηχανή.


Εντελώς τυχαία ήταν και η σύλληψη του 40χρονου Χρήστου, που την περίοδο 2015-2019 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του γ.γ. στο υπουργείο Οικονομίας. Κατέβηκε μόνος του στη διαδήλωση και συνελήφθη και αυτός στο «γιουρούσι» της ομάδας ΔΡΑΣΗ στην Πανεπιστημίου.

Το προφίλ των συλληφθέντων δεν έμεινε ασχολίαστο από τους συγκεντρωμένους, που έλεγαν στην «Εφ.Συν.»: «Αυτοί είναι οι μπαχαλάκηδες και οι κουκουλοφόροι που επικαλείται ο Χρυσοχοΐδης; Αυτό που ζούμε είναι χειρότερο από χούντα, στη χούντα ξέραμε τι πολίτευμα είχαμε. Δεν πρόκειται να μας κάνουν η αστυνομοκρατία και η καταστολή να σταματήσουμε να ασκούμε το δημοκρατικό δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε».
Τι λένε οι δικηγόροι των 9 συλληφθέντων

ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ

«Πρόκειται για μια δικογραφία εντελώς αβάσιμη και αστήριχτη. Υπάρχει δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό για το σύνολο των συλληφθέντων, που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν οι ίδιοι σε επεισόδια, αλλά αντίθετα συνελήφθησαν έπειτα από επιθέσεις αστυνομικών σε βάρος τους. Η δικογραφία έχει χαρακτηριστικά σκευωρίας, στηρίζεται μόνο σε καταθέσεις αστυνομικών που δεν ταυτοποιούν κάποιον από τους κατηγορούμενους και γίνεται για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και να περάσει πολιτικά μηνύματα».

ΑΝΝΥ ΠΑΠΑΡΡΟΥΣΟΥ

«Με αυτή τη δικογραφία επιχειρείται να εισαχθεί ποινική συλλογική ευθύνη μόνο από το γεγονός συμμετοχής στη διαδήλωση. Είναι προφανές ότι δεν προκύπτει προσωποποιημένη συμμετοχή κανενός από τους κατηγορούμενους σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη».


ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΛΙΑΝΗ

«Η βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας μεγάλου μέρους της κοινωνίας και του επιστημονικού κόσμου ενάντια στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δημοσίων συναθροίσεων προοιωνίζεται ζοφερό το μέλλον του δικαιώματος του συνέρχεσθαι στη χώρα μας. Τη δυσοίωνη εικόνα συμπληρώνει η επικύρωση των κατασταλτικών αστυνομικών επιλογών, με την αυθαίρετη παραπομπή των διαμαρτυρόμενων διαδηλωτών ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς στοιχεία τέλεσης αξιοποίνων πράξεων».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΤΑΣ

«Σε μια δικογραφία από την οποία προέκυπτε αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι συλλήψεις ήταν εντελώς τυχαίες και αποσπασματικές, χωρίς να προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι τελέστηκε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, η ελληνική Δικαιοσύνη έδωσε ακόμη μία φορά την επιβεβλημένη λύση να αφεθούν ελεύθεροι οι καταχρηστικά συλληφθέντες».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

«Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο νομιμοποίησης της επιθετικής στάσης της αστυνομίας στη διαδήλωση (αθρόα ρίψη δακρυγόνων, επιθέσεις της ομάδας ΔΙΑΣ σε μπλοκ και μεμονωμένους διαδηλωτές) και για να δικαιολογηθεί το σχέδιο διάλυσης της πορείας από την αστυνομία. Οι μαρτυρικές καταθέσεις των αστυνομικών -όπως έχουν καταγραφεί- δεν στοιχειοθετούν τις κατηγορίες των συλληφθέντων και πλέον κατηγορουμένων. Είναι βέβαιο ότι, όταν εκδικαστεί η υπόθεση, οι κατηγορίες θα εκπέσουν. Το δικαίωμα του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας να διαδηλώνει δεν μπορεί να καταργηθεί και οι αγώνες για δημοκρατία, εργασία και μόρφωση θα θέσουν τον συγκεκριμένο νόμο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΥΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Αισθάνομαι δικαιωμένος από τον ανακριτή και την κυρία εισαγγελέα αφενός γιατί δεν διαπίστωσαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του εντολέα μου σε αυτό το αδύναμο αποδεικτικό υλικό, σεβάστηκαν αφετέρου την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του στο εξωτερικό και δεν επέβαλαν περιοριστικό όρο πέραν της εγγυοδοσίας.

Προσωπικά ανησυχώ διότι βλέπω να παγιώνεται μια πρακτική σε βάρος διαδηλωτών, που θέλει την ποινική δίωξη να ασκείται σταθερά σε βαθμό κακουργήματος ασχέτως αποδεικτικού υλικού και χωρίς επιμερισμό των πράξεων με προφανή συνέπεια την οικονομική αλλά και ψυχική εξουθένωση όλων των συλληφθέντων.

Μου δίνει παρόλα αυτά ελπίδα η δυναμική παρουσία του αλληλέγγυου κόσμου όλες αυτές τις ημέρες, η οποία αμφισβήτησε έμπρακτα τον θεσμικό πόλεμο που δέχεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΟΥΦΗΣ

«Η εμπειρία της σύλληψης και δίωξης ειρηνικών διαδηλωτών στη διαδήλωση της 9-7-2020, με βαρύτατο κατηγορητήριο και ανύπαρκτα αποδεικτικά στοιχεία, γεννά εύλογες ανησυχίες για τις πραγματικές επιδιώξεις του νέου νόμου για τις συναθροίσεις.

Είναι χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη η αποτροπή της στοχοποίησης της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και της δαιμονοποίησης της ειρηνικής διαμαρτυρίας».

Πηγή: efsyn, Γιώτα Τέσση

* Όπως σημειώνουν, ανάμεσα στα άλλα στα καλέσματά τους, η Επιτροπή και οι συλλογικότητες και οι φορείς της Αριστεράς, Καμία κυβέρνηση και κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει το δικαίωμα στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση, όση βία και τρομοκρατία και αν χρησιμοποιήσει. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, όλος ο λαός θα το περιφρουρήσουν με τους αγώνες τους, κατακτώντας τους δρόμους που προσπαθούν να φράξουν με τις ζαρντινιέρες και τα μηχανοκίνητα δολοφονικά τάγματα των ΜΑΤ. Ο αγώνας ενάντια στον χουντονόμο, μόλις ξεκίνησε και δεν θα τελειώσει παρά μόνο με την οριστική του κατάργηση. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στη διαδήλωση. Αυτός ο νόμος θα καταργηθεί

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπογραμμίζουν,, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει νομικά και κλιμακώνει τη κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό, για να επιβάλει την αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική του συστήματος γνωρίζει ότι, αργά ή γρήγορα, κομμάτια του λαού θ’ αναζητήσουν τη λύση στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και καταπίεσης που το σύστημα τα καταδικάζει,στις μαζικές και συλλογικές αντιστάσεις, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες, για περίθαλψη, εκπαίδευση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Κάθε δύναμη του κινήματος, κάθε μαζικός φορέας και κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στο αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο και να το αντιπαλέψει στην πράξη. Όλοι μαζί στο δρόμο να ακυρώσουμε στην πράξη την εφαρμογή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου