Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

5η Ιούνη: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 


5η Ιούνη: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Από πολλές δεκαετίες η φύση στέλνει μηνύματα για τις αλόγιστες ενέργειες της ανθρωπότητας που προκαλούν δραματικές αλλαγές όπως η διατάραξη του κλίματος, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και η ξηρασία έρχονται όλο και πιο συχνά προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή μας.

Η 5η Ιούνη, καθιερωμένη από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Περιβάλλον, αποτελεί αφορμή για να αναλογιστούμε ειδικότερα το μέγεθος της καταστροφής του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.

Σε μια πόλη σαν την Αθήνα, σε μια συνοικία όπως οι Αμπελόκηποι η ανάγκη των κατοίκων για πάρκα και ελεύθερους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας θεωρείται πολυτέλεια και έχει θυσιαστεί και αυτή, στον βωμό του κέρδους.  

Οι κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες στα εναπομείναντα πάρκα, άλση και  παραλίες της Αττικής, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές, σε περίπτωση σεισμού, δεν υπάρχουν στοιχειώδεις ελεύθεροι χώροι για να συγκεντρωθούν ασφαλώς οι κάτοικοι, σε περίπτωση καύσωνα αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες που απειλούν τη ζωή και την υγεία όλων, ενώ καταστροφικές πλημμύρες αποτελούν μόνιμο φαινόμενο.

Ακόμα και μικροί ελεύθεροι χώροι έχουν παραχωρηθεί ή επιδιώκεται να παραχωρηθούν από τον Δήμο, την Περιφέρεια ή την Κυβέρνηση σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, όπως συνέβη πρόσφατα στο Αττικό Άλσος με την παραχώρηση των γηπέδων τένις σε ιδιώτες, όπως εδώ και χρόνια συμβαίνει με τα ελάχιστα γήπεδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ τα οποία δεν είναι πρακτικά προσβάσιμα στους κατοίκους. Η ίδια πρακτική ακολουθείται για τους ελάχιστους αθλητικούς χώρους των σχολείων.

 

Οι διεκδικήσεις των φορέων και των κατοίκων για χώρους πρασίνου και άθλησης με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία της ίδιας μας της ζωής και της ποιότητάς της που υποβαθμίζεται καθημερινά.

Απέναντι στους σχεδιασμούς Κυβέρνησης, Περιφέρειας, Δήμου και επιχειρηματικών ομίλων, που διαχρονικά βάζουν τα κέρδη πάνω από την υγεία και τη ζωή μας, αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε:

·        Δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων πρασίνου, στα Κουντουριώτικα, στα Τουρκοβούνια κ.ά.

·        Διατήρηση του χαρακτήρα των υπαρχόντων ελεύθερων χώρων πρασίνου, διαμόρφωση, καθαρισμό και συντήρησή τους με ευθύνη του Δήμου.

·        Συντήρηση και δημιουργία νέων παιδικών χαρών, χώρων άθλησης και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους.

·        Υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

·        Απόδοση στους κατοίκους του Πάρκου Παστέρ.

·        Απόδοση στον Δήμο του οικοπέδου της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελοκήπους και αξιοποίησή του ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου.

·        Άμεση αποκατάσταση και απόδοση στους κατοίκους του χώρου πρασίνου στο μετρό «Αμπελόκηποι» σε εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου.

·        Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ελεύθερους χώρους πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής.

 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 ώρα 11.00 π.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

 

·        ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

·        ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

·        ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

·        ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ 7ηε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

·        ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 7ης ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

·        Β’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

«Πλιάτσικο» 15 δισ. με τις απευθείας αναθέσεις




Από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται πως οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας αφορούν μόλις 470 εκατ. ευρώ από τα 15,1 δισ. ευρώ, κατά συνέπεια δεν αποτελούν την «πλειονότητα», όπως υποστηρίζει ο κ. Σκέρτσος. Τα υπόλοιπα τι ακριβώς αφορούσαν;ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 02.06.2023, 12:38
«Πλιάτσικο» 15 δισ. με τις απευθείας αναθέσεις

Η αφαίμαξη του δημόσιου κορβανά χωρίς κανέναν έλεγχο δεν είχε προηγούμενο κατά τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. ● Μόνο την τριετία 2020-2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι σχετικές συμβάσεις με διαδικασίες κλειστού τύπου ή χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση έφτασαν τις 500.000, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ.


Ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ οι απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. μέσα στην τριετία 2020-2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, φτάνοντας έτσι σε άλλα επίπεδα το «ωραίο πλιάτσικο» που γίνεται στον δημόσιο κορβανά χωρίς κανέναν έλεγχο.


Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 δόθηκαν 15.114.228.005 ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και σε διαδικασίες κλειστού τύπου ή χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση, που φτάνουν σε αριθμό σχεδόν τις 500.000 (για την ακρίβεια 496.353)! Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τεράστιο αυτό ποσό, μόλις τα 470 εκατ. ευρώ αφορούν συμβάσεις και αναθέσεις που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση του Covid.

Με απλά λόγια, την περίοδο που η κοινωνία ήταν έγκλειστη και ζούσε με τα επιδόματα των 534 ευρώ και την εποχή που τα καταστήματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο μην αντέχοντας το «λουκέτο», η κυβέρνηση ακολουθούσε τη λογική του μηδαμινού ελέγχου μοιράζοντας χρήμα δεξιά και αριστερά.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, η ίδια πρακτική εφαρμόστηκε και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς οι απευθείας αναθέσεις και οι διαδικασίες κλειστού τύπου συνεχίζονταν και έως πριν από λίγους μήνες, στα τέλη του 2022. Για την ακρίβεια, τα στοιχεία αναφέρουν πως μόνο τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφηκαν 20.388 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ύψους 208 εκατ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2022, καταγράφηκαν 15.688 συμβάσεις με το κόστος να φτάνει σχεδόν τα 166 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έναν μήνα μετά, τον Ιανουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας «για μη συμμόρφωσή της με τους ενωσιακούς κανόνες στις δημόσιες προμήθειες». Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δημήτρη Παπαδημούλη, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν ανέφερε πως η χώρα μας «σημειώνει πολύ κακή επίδοση στην πλειονότητα των δεικτών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις»:

Το «42% αυτών ανατέθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών με μόλις έναν υποψήφιο» και ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), μόνο στο διάστημα Ιανουάριος 2020-Οκτώβριος 2021, 3,66 δισ. ευρώ αφορούσαν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%). Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το σύνολο των αναθέσεων και των κλειστών συμβάσεων αν μη τι άλλο επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη χώρα.
Τι λέει η Ν.Δ.



«Οι απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων χρόνων έγιναν στην πλειονότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες προμήθειας υγειονομικού υλικού» δήλωσε ο Ακης Σκέρτσος, πλην όμως τα στοιχεία τον διαψεύδουνΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι διασπείρουν fake news αναφορικά με τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Ενας από τους τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ήταν και οι απευθείας διαγωνισμοί. Τι είπε ο κ. Σκέρτσος;

«Αναγνωρίζουμε ότι διαχρονικά υπάρχει όντως μια κακή πρακτική, αν θέλετε μια κατάχρηση των απευθείας δημόσιων αναθέσεων», είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την περίοδο 2018-2019 η πλειονότητα των αναθέσεών του είχε τον χαρακτήρα τού «απευθείας».

Για τα πεπραγμένα της Ν.Δ. ανέφερε στη συνέχεια ότι «οι απευθείας αναθέσεις των προηγούμενων χρόνων έγιναν στην πλειονότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης, μεγάλων ελλείψεων και οξύτατου ανταγωνισμού στις διεθνείς αγορές προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες προμήθειας υγειονομικού υλικού, π.χ. μάσκες, εξοπλισμός ΜΕΘ, εμβόλια, σελφ τεστ κ.λπ.» και πρόσθεσε ότι «οι προμήθειες αυτών των υλικών έγιναν υπό πλήρη νομιμότητα και με την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων διαχείρισης της πανδημίας».

Κατέληξε λέγοντας ότι «στο πρόγραμμα της Ν.Δ. υπάρχει η δέσμευση να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο για τις αναθέσεις, να συσταθεί κεντρικός φορέας για τις δημόσιες προμήθειες». Ωραία όλα αυτά, το πρόβλημα ωστόσο και τα ερωτήματα παραμένουν.

Και αυτό επειδή από τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύεται πως οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας αφορούν μόλις 470 εκατ. ευρώ από τα 15,1 δισ. ευρώ, κατά συνέπεια δεν αποτελούν την «πλειονότητα», όπως υποστηρίζει ο κ. Σκέρτσος. Τα υπόλοιπα τι ακριβώς αφορούσαν;

Στον κ. Σκέρτσο εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι «επί τέσσερα χρόνια εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα με τις απευθείας αναθέσεις των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, ζημιώνοντας ευθέως το δημόσιο συμφέρον».


Στα παραπάνω στοιχεία εμφανίζονται οι συμβάσεις όπως απεικονίζονται στον διαδραστικό πίνακα στατιστικής απεικόνισης της Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ. (https://eaadhsy.gr/)

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων

 


Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων

Με την αριθμ. ΥΠ 342 ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 294Β/4-5-2023 περί της «Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, στα οποία στεγάζονται φορείς της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, καθώς και κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα» ανατέθηκε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) η περαιτέρω ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αποτελεσμάτων του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων (εφεξής αποκαλούμενη «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα») και για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιοι φορείς και κρίσιμες λειτουργίες του ιδιωτικού τομέα, καταρτίζεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου κτιρίων (εφεξής αποκαλούμενο ως «Μητρώο»), υπό τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.

Αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη ώστε επιτέλους να προχωρήσει με συγκεκριμένο τρόπο και πανελλαδικά ο καθόλα αναγκαίος προσεισμικός έλεγχος κτιρίων, όπως κι εμείς έχουμε τονίσει στο παρελθόν. Ελπίζουμε -και επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή- ώστε να μην περιοριστούμε εκεί, αλλά να βρεθούν οι τρόποι και οι πόροι ώστε να προχωρήσουμε και στις αναγκαίες παρεμβάσεις, ενισχύσεις όπου αυτές απαιτούνται αλλά να ακολουθήσει προσεισμικός έλεγχος και στο υπόλοιπο κτιριακό απόθεμα της χώρας.

Στο Μητρώο αυτό προβλέπεται να εγγράφονται διπλωματούχοι μηχανικοί-μέλη του Τ.Ε.Ε. που έχουν τεκμηριωμένη εμπειρία και γνώσεις σύμφωνα με την παρ. 1 αρθρ. 3 του δηλ: «αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία στην εκπόνηση ή/και επίβλεψη στατικών μελετών» το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει την πολυετή εμπειρία των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών που έχουν κάνει πλήθος μελετών, επιβλέψεων, αποκαταστάσεων σε Δημόσια κτήρια.

Από την εν λόγω ΚΥΑ, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη συμμετοχής των διπλωματούχων μηχανικών οι οποίοι έχουν ήδη την εμπειρία αυτοψιών στους σεισμούς που έγιναν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια (Λάρισα Μάρτιος 2021, Αρκαλοχώρι, Σεπτέμβριος 2021 κλπ). Η απαιτούμενη εμπειρία για την σύνταξη των δελτίων προσεισμικού ελέγχου υπάρχει στους συναδέλφους που βρέθηκαν πρώτοι και άμεσα στα πεδία των περιοχών που πλήγηκαν από τους σεισμούς.

Επιπλέον από ίδιον ενδιαφέρον οι πρωτοβάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ έχουν καλέσει τον ΟΑΣΠ σε ημερίδες ενημέρωσης και επιμόρφωσης των μελών τους δείχνονταν ακόμα μια φορά το ενδιαφέρον και το ζήλο τους πέρα από τα στενά υπηρεσιακά τους καθήκοντα (Λάρισα Μάιος 2023, Αττική Φεβρουάριος 2020, Κως Ιούνιος 2018, Μυτιλήνη Ιανουάριος 2018 κλπ).

Αντί λοιπόν να αποδοθεί η στελέχωση του Μητρώου αυτού αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στους Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους που τεκμηριωμένα έχουν την εμπειρία και αποτελούν διοικητικά και επιστημονικά μέρος τους μηχανισμού ελέγχου και αποκατάστασης πριν και μετά το σεισμό, αποδίδεται στο ΤΕΕ δίνοντας κατευθύνσεις για την εμπειρία και το βιογραφικό των ιδιωτών μηχανικών που θα περιλαμβάνονται στο μητρώο. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχανικοί αντικειμενικά εμπλέκονται στις διαδικασίες προσεισμικού ελέγχου μια και σε αυτούς θα απευθυνθούν οι ελεγκτές ώστε να συγκεντρώσουν στοιχεία, σχέδια, άδειες, συμβόλαια για το σύνολο των Δημοσίων κτιρίων που πρόκειται να ελεγχθούν. Η εξαίρεση τους από το Μητρώο και τις σχετικές αμοιβές, είναι άδικη και εκδικητική. Θα έπρεπε για κάθε Δημόσιο Κτίριο πρώτα να ερωτάται η αρμόδια Υπηρεσία αν μπορεί να διεξάγει τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο με αρμόδιο προσωπικό της Υπηρεσίας και μόνο αν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα να προχωρούσε στην ανάθεση από το Μητρώο. Εναλλακτικά να συγκροτηθεί ανά Περιφέρεια ένα Σώμα Δημοσίων Υπαλλήλων που με λίγες προσλήψεις Μηχανικών θα μπορούσε να αναλάβει τα κτίρια της Περιοχής ευθύνης.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την λογική της δημιουργίας του Μητρώου και ζητούμε την apriori εγγραφή στο μητρώο προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου που το επιθυμούν, ως μέλη του ΤΕΕ και ως αποκλειστικά καταρτισμένοι μηχανικοί με τις αμοιβές όπως αναγράφονται στο ΦΕΚ 294Β/4-5-2023. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνάντηση.

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ποιοι χάκερς, ρε κακόμοιροι

Dreamstime.com ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 31.05.2023, 10:41
Αναζητείται... χάκερ να αναλάβει την ευθύνη

Η πλειονότητα των σχολείων πήρε χθες θέματα μετά τις 12 το μεσημέρι. ● Ανησυχία και για τις πανελλαδικές εξετάσεις. ● Δύο υπουργεία ψάχνουν τους ενόχους σε... 114 χώρες. ● Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει την εγκατάλειψη των δημόσιων εκπαιδευτικών υποδομών από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και το «χρύσωμα» ιδιωτών. ● Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποδομούν τις κυβερνητικές αστειότητες. ● Παρέμβαση Ντογιάκου. ● Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για επιτελική ανικανότητα.

Κενές περιεχομένου αποδείχτηκαν οι διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων ότι έχουν διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια μετά την πρώτη ημέρα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού φιάσκου.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), Γιάννης Αντωνίου, δήλωνε με περίσσια σιγουριά στην «Εφ.Συν.» ότι δεν θα επαναληφθεί το σκηνικό της Δευτέρας, όταν χιλιάδες εξαντλημένα παιδιά κλήθηκαν να εξεταστούν ύστερα από πολύωρη αναμονή, ενώ αρκετές ήταν και οι περιπτώσεις που η διαδικασία αναβλήθηκε. Και ενώ σύμφωνα με τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης λήφθηκαν επιπλέον μέτρα προστασίας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων κατέρρευσε ξανά χθες με πάταγο.
Δικαιολογίες

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας αποποιούνται τις ευθύνες τους επιρρίπτοντας όλο το φταίξιμο στη μόλις λίγων ημερών υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Θυμίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, είναι υπηρεσιακή» είπε ανερυθρίαστα ο εκπρόσωπος του κόμματος Ακης Σκέρτσος.

Και οι δικαιολογίες συνεχίζονται... «Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό» αναφέρει η χθεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων (Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, να κάνει λόγο για «επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης».

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Αντιεξορυκτική κινητοποίηση στα Γιάννενα: Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Αντιεξορυκτική κινητοποίηση στα Γιάννενα: Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Φορείς, συλλογικότητες, επιτροπές και πολίτες της Ηπείρου καλούν σε πανελλαδική κινητοποίηση στα Γιάννενα, το Σάββατο 17/6, στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης (θα ακολουθήσει πορεία). Στο επίκεντρο της κινητοποίησης είναι η αντίθεση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία οι σχετικοί σχεδιασμοί έχουν αναθερμανθεί και ενώ επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών. Αναλυτικά στοιχεία για το έργο στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1511

Στο δημόσιο κάλεσμα, που ακολουθεί, επισημαίνεται ότι «Η Ήπειρος δέχεται επίθεση στα βουνά της, στα ποτάμια της, στα χωριά της …», ενώ η εξόρυξη υδρογονανθράκων χαρακτηρίζεται ως καταστροφική επιλογή για την ΗΠΕΙΡΟ.

Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια προτίθεται να οργανώσει ομαδική μετάβαση. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνονται διαθεσιμότητες στο energynetwork2020@gmail.com.

Περιοχή έργων

Προσφυγικά στην Αττική - Χάρτες (Τοπογραφικά) 1925 - 2006



ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΧΑΡΤΕΣ (ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ) 1925 -2006

May 6, 2023


Υπουργείο Εργασίας-Δ/νση Καταπολέμησης της Φτώχειας-Τμήμα πολιτικών Στέγασης. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΧΑΡΤΕΣ (ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ) 1925-2006 7015 χάρτες που παραχωρήθηκαν προς χρήση στην ATTIKIPEDIA από το ως άνω Τμήμα του Υπουργείου Εργασίας τον Απρίλιο του 2023. Μπορείτε να ανακτήσετε τον πλήρη κατάλογο εδώ και τους χάρτες εδώ.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες με τα “μπλοκάκια” έχουν δικαιώματα και δικαιώνονται ακόμα και στον Άρειο Πάγο.


Η δικαστική διαδικασία δεν είναι ο βασικός τρόπος και εργαλείο που έχουμε για την διεκδίκηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Χρειάζεται η απευθείας διεκδίκηση από την εργοδοσία, με τρόπους αγώνα που την “πονάνε”: όπως απεργίες, συγκεντρώσεις, “δημόσια δυσφήμιση” και άνοιγμα του ζητήματος στην κοινωνία (όπως έδειξε και η πρόσφατη κατάκτηση του αγώνα στη Green Properties).

Ωστόσο, έχει σημασία να μην υποτιμάμε και τις δικαστικές νίκες κυρίως για δύο λόγους:

i. Γιατί όταν τις γνωρίζουμε και τις αναφέρουμε στην εργοδοσία, καταλαβαίνει ότι γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και επομένως δεν θα είμαστε εύκολος αντίπαλος σε μια ενδεχόμενη διένεξη.

ii. Γιατί και οι νίκες αυτές βασίζονται στο εργατικό δίκαιο -ή μάλλον ό,τι έχει απομείνει από αυτό τα τελευταία χρόνια- το οποίο δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.

Λίγα λόγια για το νομικό πλαίσιο

Πολλές φορές οι εργοδότες μας πιέζουν να υπογράψουμε συμβάσεις έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών (εργασία σε καθεστώς αυτοαπασχολούμενου με “μπλοκάκι”) θεωρώντας ότι έτσι δεν είναι αναγκασμένοι να τηρούν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Το εργατικό δίκαιο και οι νόμοι που το διέπουν δεν προσεγγίζουν τα πράγματα έτσι όμως.

Η σχέση εργασίας δεν χαρακτηρίζεται όμως από τη σύμβαση που υπογράφει ο εργαζόμενος με τον εκάστοτε εργοδότη, αλλά από τα χαρακτηριστικά της. Ειδικότερα, αν η πραγματική συμφωνία που κάνουν εργαζόμενος- εργοδότης, αφορά την παρεχόμενη εργασία (ώρες, ημερομίσθιο ή μηνιαίο μισθό, τόπος εργασίας κλπ.) και όχι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (παραδοτέο έργο), τότε η σχέση του εργαζόμενου με τον εργοδότη είναι σαφώς σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η απόδειξη της σχέσης εξαρτημένης εργασίας γίνεται πιο συγκεκριμένα με 2 τρόπους:

Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Καλαμιά Κοζάνης: «Εδώ ζούμε εμείς!»

Καλαμιά Κοζάνης: «Εδώ ζούμε εμείς!»
Vanna 28 Μαΐου 2023


Σε ένα Γαλατικό χωριό, την Καλαμιά Κοζάνης, συναντήθηκαν οι αγώνες πολλών περιοχών της Κοζάνης και της Φλώρινας, περιοχών που πλήττονται από την εγκατάσταση μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πριν από λίγες μέρες, οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα αποφάσισαν την πραγματοποίηση παλλαϊκού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης την 1η Ιουνίου.[1]

Στην Καλαμιά οι αντιδράσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών σε δημόσια χορτολιβαδική έκταση 750 στρεμμάτων στην πλαγιά του όρους Κέδρωμα, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια του χωριού, είχαν ξεκινήσει δύο χρόνια πριν και κλιμακώθηκαν όταν η εταιρεία έστειλε τις μπουλντόζες για να ξεκινήσει το έργο. Στις 27 Απριλίου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, είχαν στηθεί οι πρώτες σκηνές στο Κέδρωμα με σκοπό τη μόνιμη παραμονή στη βουνοπλαγιά και κλήθηκαν να πάνε όσοι άλλοι ήθελαν να στήσουν τη δική τους σκηνή και να γιορτάσουν όλοι μαζί την Πρωτομαγιά.



Με καθημερινή μαζική παρουσία τους και με το σύνθημα «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μέλλον του χωριού μας», οι κάτοικοι σταματούσαν τις εργασίες. Στις 12 Μαίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με παρουσία Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων και βουλευτών.[2]

Σε συνάντηση που είχε γίνει στην Κοζάνη στις 3 Μαίου μεταξύ αντιπροσωπείας της Καλαμιάς και της εταιρείας Kiefer μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι ζήτησαν νέα χωροθέτηση με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας να χαρακτηρίζει κάτι τέτοιο ανέφικτο. «Ζητούμε νέα χωροθέτηση.Το πάρκο αυτό είναι η γελιοποίηση του κράτους και ο δικός μας εξευτελισμός. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Εσείς μπορείτε να βρείτε έκταση σε εφαπτόμενο οικόπεδο. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε σε αυτή τη γωνιά της γης στο φυσικό μας περιβάλλον. Σε 25 χρόνια που θα σηκωθούνε τα φωτοβολταϊκά θα χαθεί το δάσος. Εμείς δεν ξεπουλιόμαστε και τσάμπα ρεύμα να μας δώσετε» τόνισε εμφαντικά κάτοικος για αυτούς που βλέπουν την Καλαμιά ως κουκίδα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο άνθρωπος. «Δεν μπορούν να έρθουν τα παιδιά μας να δουν αυτή την βαρβαρότητα. Το τοπίο είναι σημαντικό κλειδί για την ευημερία και συνεπάγεται ευθύνες και δικαιώματα για τον καθένα. Αυτή την ευθύνη αναλαμβάνουμε, να διαφυλάξουμε το τοπίο, το δικαίωμα στη ζωή».[3]
Ασφυκτικά περικυκλωμένα χωριά από μονοκαλλιέργεια θηριωδών φωτοβολταϊκών και στο βάθος αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά

Μια ματιά στο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας φτάνει για να διαπιστώσει κανείς τη ζοφερή εικόνα στα ορεινά χωριά της Κοζάνης, αλλά και άλλων περιοχών, ορεινών και πεδινών, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας. Χωριά που ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία πολιορκούνται από φωτοβολταϊκές μονάδες που καταλαμβάνουν παραγωγικές εκτάσεις και δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες για τη ζωή. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι στην Καλαμιά –και όχι μόνο εκεί- οι εκτάσεις παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που σκοπός του είναι να στηρίζει την ύπαιθρο και την αγροτική ανάπτυξη!



Στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχει η εξής πρόβλεψη: «Ως περιοχές προτεραιότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθούν οι περιοχές που είναι άγονες ή δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας και κατά προτίμηση αθέατες από πολυσύχναστους χώρους… Ειδικώς για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε πολυσύχναστους χώρους πρέπει, στο πλαίσιο της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης, να καθορίζονται τα κατά περίπτωση κατάλληλα μέτρα για να μην υπάρχει οπτική όχληση.». Οι προβλέψεις αυτές παρά την ασάφειά τους, σε άλλες εποχές θα προβλημάτιζαν τις υπηρεσίες αφού έστω και «κατά προτίμηση», οι μονάδες θα έπρεπε να είναι «αθέατες από πολυσύχναστους χώρους». Πως να κάνει όμως κανείς αθέατη μια βουνοπλαγιά που κατεβαίνει προς το χωριό;

Για την κτηνοτροφική γη στα ορεινά χωριά δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο. Είναι βέβαιο παρ’ όλα αυτά, ότι σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά ή περιφερειακά, υπάρχουν αναφορές σε προστασία της κτηνοτροφίας και οι υπηρεσίες όχι μόνο μπορούν αλλά οφείλουν να τις συνεκτιμήσουν. Στην εποχή που ζούμε όμως, όπου όλες οι έννοιες έχουν χάσει το νόημά τους, το Ειδικό Χωροταξικό «εφαρμόζεται» ακόμα κι αν δεν προβλέπει τίποτα, όταν αυτό συμφέρει την κυρίαρχη πολιτική!
Σχεδόν ένα «Βέλγιο» χρειάζονται για να πετύχουν τους στόχους, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Είναι γνωστό ότι οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικά τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν τεράστιες εκτάσεις γης. Η McKinsey σε μελέτη με τίτλο «Land: A crucial resource for the energy transition», εξέτασε πόση γη χρειάζεται για να εκπληρωθεί ο στόχος ισχύος ΑΠΕ που τίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (REPowerEU) και ο οποίος μόνο για τα φωτοβολταϊκά είναι 600 GW μέχρι το 2030. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, μόνο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2030, χρειάζονται επιπλέον 23,000 έως 35,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να φιλοξενήσουν την νέα ισχύ έργων ΑΠΕ με βάση τους στόχους που υπάρχουν. Πρόκειται για μια έκταση που ισούται με το μέγεθος του Βελγίου.». Σύμφωνα με την μελέτη, στην Ιταλία μόλις το 1% της γης είναι κατάλληλο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών χωρίς περιορισμούς. Και η «λύση» θα μπορούσε να είναι η …μείωση των περιορισμών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών![4]

Στην Ελλάδα πάντως ως πρωτοπόροι, επειδή δεν έχουμε περιορισμούς όπως η Ιταλία, και επειδή επίσης, δεν μας πειράζει να κάνουμε αθρόες εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, πήραμε ασημένιο μετάλλιο στο ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών παγκοσμίως καταγράφοντας το 2022 το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ισπανία σε παγκόσμιο επίπεδο![5] Σε βάρος των τόπων όπου ζουν άνθρωποι και του μέλλοντός τους, που δεν αποτιμήθηκαν από την επιτροπή που μοίρασε τα μετάλλια…







Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», φύλλο 639,
27 Μαίου 2023.