Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Merry Crisis and a Happy New Fear

Επειδή η καπιταλιστική κρίση είναι αυτή που καθόρισε τη χρονιά που πέρασε και σίγουρα και αυτές που έρχονται προτείνουμε για ανάγνωση από τα "τετράδια για εργατική χρήση" τα παρακάτω κείμενα :

Από το πρώτο από αυτά αναδημοσιεύουμε και μια μικρή σύνοψη:
"- H κρίση είναι παγκόσμια. H αιτία της οφείλεται στη βασική αντινομία του καπιταλισμού. Στο όλο και μεγαλύτερο “άνοιγμα της ψαλίδας” ανάμεσα στους πραγματικούς μισθούς και την παραγωγικότητα της εργασίας.
- H εργασία, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, μπορεί να παράγει όλο και περισσότερα εμπορεύματα, είτε πράγματα είτε υπηρεσίες. Aλλά οι πραγματικοί μισθοί (μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) μειώνονται σταθερά σ’ όλον τον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο εδώ και 20 με 25 χρόνια. Aυτό σημαίνει πως όλο και λιγότερα εμπορεύματα μπορούν να αγοραστούν, ενόσω όλο και περισσότερα μπορούν να παραχθούν.
- Για να αποφύγουν την κατάρρευση που θα προκαλούσαν οι τεράστιοι σωροί απούλητων εμπορευμάτων, ήδη απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, τα αφεντικά προχώρησαν στο κόλπο των δανείων. Σε δανείζουμε για να αγοράσεις αυτά που δεν μπορείς να αγοράσεις με τον μισθό σου. Έτσι εξασφαλίστηκε μια παράταση χρόνου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να πουλάνε ένα τουλάχιστον μέρος απ’ αυτά που παρήγαγαν.
- O καπιταλισμός του χρέους είχε ημερομηνία λήξης. Aυτό το ήξεραν τ’ αφεντικά, και κάποια απ’ αυτά το έλεγαν ή το έγραφαν ήδη απ’ τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Δεν ήξεραν το “πότε ακριβώς”, ήξεραν όμως ότι η φούσκα των ανακυκλούμενων χρεών (καταναλωτικών δανείων, στεγαστικών δανείων, καρτών, σπουδαστικών δανείων, δανείων για διακοπές κλπ) θα σκάσει. Tελικά το σκάσιμο άρχισε το καλοκαίρι του 2007 στις Hπα και στην Aγγλία, και κορυφώθηκε το φθινόπωρο του 2008.
- H κατάρρευση του καπιταλισμού των χρεών θα εξαφάνιζε τις βασικές μηχανές που διαχειρίζονταν αυτό το κόλπο. Δηλαδή τις τράπεζες και τους διάφορους “χρηματοπιστωτικούς οίκους”. Όμως πολλά κράτη (συμπεριλαμβανόμενου του ελληνικού) έχουν στηρίξει πάνω στις τράπεζές τους το βασικότερο μέρος της ηγεμονίας τους σε βάρος άλλων κρατών. Tο να καταρρεύσουν και στη συνέχεια να κρατικοποιηθούν ανοικτά και επίσημα, θα σήμαινε απώλεια αυτής της ηγεμονίας.
- Για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και τα υπόλοιπα τραπεζικού είδους μαγαζιά, άρχισε ένα ακόμα κόλπο. Που είναι προέκταση του καπιταλισμού του χρέους, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο. Tώρα τα κράτη (οι δημόσιοι προϋπολογισμοί) χρηματοδοτούν τις τράπεζες, και οι τράπεζες δανείζουν τα κράτη, φτιάχνοντας ένα σφικταγκαλιασμένο ζευγάρι που αλληλοϋποστηρίζεται. H βασικότερη έγνοια απ’ το 2009 και μετά, σ’ όλον τον αναπτυγμένο καπιταλισμό (και στην ελλάδα) είναι η σωτηρία των τραπεζών. Tο ποιοί πληρώνουν γι’ αυτή τη σωτηρία το έχετε καταλάβει. Θα το δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια.
"

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αντί ευχών...


Θὰ σᾶς περιμένω μέχρι τὰ φοβερὰ μεσάνυχτα ἀδιάφορος-
Δὲν ἔχω πιὰ τί ἄλλο νὰ πιστοποιήσω.
Οἱ φύλακες κακεντρεχεῖς παραμονεύουν τὸ τέλος μου
ἀνάμεσα σὲ θρυμματισμένα πουκάμισα καὶ λεγεῶνες.
Θὰ περιμένω τὴ νύχτα σας ἀδιάφορος
χαμογελώντας μὲ ψυχρότητα γιὰ τὶς ἔνδοξες μέρες.

Πίσω ἀπὸ τὸ χάρτινο κῆπο σας
πίσω ἀπὸ τὸ χάρτινο πρόσωπό σας
ἐγὼ θὰ ξαφνιάζω τὰ πλήθη
ὁ ἄνεμος δικός μου
μάταιοι θόρυβοι καὶ τυμπανοκρουσίες ἐπίσημες
μάταιοι λόγοι.

Μὴν ἀμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Τὸ μέλλον μας θὰ ἔχει πολὺ ξηρασία.


Μιχάλης Κατσαρός...προσπαθούν να μας περάσουν σε μια νέα λίθινη εποχή

να μας τρομοκρατήσουν ανάμεσα σε εξαγριωμένους βροντόσαυρους.
Όμως μη φοβάστε
του ονείρου μαχητές εσείς με το χέρι μπροστά,
καθώς φανός θυέλλης θα μας οδηγήσετε.
Και εμείς αληθινή απειλή του μέλλοντος τους,
αν χρειαστεί θα λάμψουμε σαν μαχαίρι.
Εμπροσθοφύλακες
και ανάστροφοι οδηγοί των βαρέων αρμάτων του ουρανού
ως και τα σύννεφα είναι ναρκοθετημένα,
το νου σας...
από μας η άνοιξη εξαρτάται....


Ο. Ελύτης


Μία νίκη για τους κατοίκους της Κερατέας

Μια ακόμα μεγάλη νίκη στον αγώνα των κατοίκων έναντι της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στη Κερατέα ήρθε σήμερα (29/12) από το ειρηνοδικείο Λαυρίου. Πιο συγκεκριμένα με μια απόφαση καταπέλτη εναντίων των εργολάβων το ειρηνοδικείο Λαυρίου αναγνώρισε το δίκιο των κατοίκων και του Δήμου και απαγόρευσε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην επίμαχη περιοχή μέχρι

α)να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρ
ίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας,

β) να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ων ανάδοχοι αυτού του έργου,


γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό και


δ) να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες γ
ια την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.

Ο Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε ικανοποιημένος, «και σήμερα αποδείχθηκε περίτρανα πως σε αυτή την ιστορία είναι παράνομο το κράτος και όλοι εμείς εδώ προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την νομιμότητα. Ζητάμε να αποχωρήσουν αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις και να σταματήσουν όλα αυτά τα
επεισόδια πριν γίνουμε μάρτυρές χειρότερων κακών. Όσο και αν προσπαθούν δε θα τα καταφέρουν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να γίνει έναρξη εργασιών στο Οβριόκαστρο που θα παραμείνει αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνουν τη θέση τους. Κάνω και αυτή τη στιγμή έκκληση να αντιληφθούν το σφάλμα στο οποίο έχουν υποπέσει και να φύγουν από το τόπο μας. Δε θα είμαστε υπεύθυνοι για ότι συμβεί.»

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει κοινοποιηθεί στ
ον επικεφαλής αξιωματικό των ΜΑΤ, οι δυνάμεις εξακολουθούν έως και αυτή την ώρα να βρίσκονται στη περιοχή αποκόπτοντας κάθε πρόσβαση στις περιουσίες των κατοίκων.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ακυρώθηκε και η τρίτη συνεδρίαση του ΕΣΔΚΝΑ

Αναδημοσιεύουμε από  το :
http://rnbnet.gr/details.php?id=1276
Η τρίτη προσπάθεια του ΕΣΔΚΝΑ για παραχώρηση της διαχείρισης απορριμάτων Αττικής σε μεγαλοεργολάβο έλαβε τέλος μετα την παρέμβαση δεκάδων εργαζομένων στους ΟΤΑ και μέλη δημοτικών κινήσεων.

Ακυρώθηκε για τρίτη φορά η συνεδρίαση στο ξενοδοχείο Τιτάνια του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και κοινοτήτων Αττικής) μετά την παρέμβαση δεκάδων εργαζομένων τους ΟΤΑ και μελών δημοτικών σχημάτων. Η εξέλιξη ήταν κομβικής σημασίας καθώς σε αυτή την τρίτη συνεδρίαση δεν χρειαζόταν απαρτία για τη λήψη απόφασης. Ο ΕΣΔΚΝΑ επιμένει στη παραχώρηση των απορριμάτων Αττικής για 25 χρόνια στον μεγαλοεργολάβο Μπόμπολα παρά το γεγονός ότι από 1/1/2011 λόγω Καλλικράτη ο ΕΣΔΚΝΑ παύει να υπάρχει. Πρόκειται για ένα ακόμα από τα επεισόδια της υπόθεσης που λαμβάνει χώρα και στην Κερατέα σήμερα αλλά και στο Γραμματικό παλιότερα όπου ο ίδιος Εργολάβος με την συνδρομή των ΜΑΤ και την στήριξη ΜΜΕ και κυβέρνησης επιχειρεί να ξεκινήσει μια μεγάλη μπίζνα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι χρυσάφι. Αγνοώντας επιδεικτικά αποφάσεις δικαστηρίων, νόμους, αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες και φυσικά το δημόσιο συμφέρον.

----------------------------------------------
Σχετική ανακοίνωση κάλεσμα των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ


ΛΙΟΣΙΑ 29-12-10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ σας καλούν αύριο 30-12-10 και ώρα 12:30 Στη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52 Ομόνοια) για να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της διαχειρίσης των Απορριμμάτων της Αττικής που θα αποφασίσει το Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.

Η μαζική μας παρουσία στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΣΔΚΝΑ θα είναι η μοναδική εγγύηση που για την αποτροπή των σχεδίων τους στην παραχώρηση της διαχειρίσεις των Απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά όταν ακόμα και η καθαριότητα των Δήμων έχει στοχοποιηθεί και ετοιμάζονται να την ξεπουλήσουν σε ιδιώτες με διάφορα προσχήματα, μόνο με ενότητα και αγώνα μπορούμε να αντισταθούμε στο ξεπούλημα.

Αύριο ο ΧΥΤΑ θα είναι κλειστός από τις 11 έως το τέλος της βάρδιας. Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να διαδηλώσουμε την αντίθεση τους στη διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ.


Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
Η Επιτροπή αγώνα του ΕΣΔΚΝΑ

Η απάτη των Ολυμπιακών Αγώνων

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Φ. Συρίγου στην "Ε", επειδή έχουμε μνήμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Αντιγράφω από ένα πρόσφατο πόνημα του άρτι επιστρέψαντος στη δημοσιογραφία βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιώργου Λιάνη:

«Η Ελλάδα τις τελευταίες της μεγάλες στιγμές τις έζησε και τις χρωστά στον αθλητισμό. Οπως και να το κάνουμε, οι τελευταίες μεγάλες στιγμές της Ελλάδας και της Αθήνας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Μόνο τότε οι Ελληνες είχαν κάτι να τους ενώνει και μόνο τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση. Σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα με τους Ολυμπιακούς. Οπως σηκωνόμασταν λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας...».

ΜΑΛΙΣΤΑ... Σε στιγμές που οι Ελληνες νιώθουν στο πετσί τους πόσο τραγικά εξαπατήθηκαν στην ιστορία αυτή, έρχεται ο πρωταίτιος της εξαπάτησης να αποδείξει όχι απλά ότι δεν μετανοεί, αλλά ότι δεν είναι καν σε θέση να καταλάβει τι γίνεται γύρω του!

ΝΑΙ... πράγματι, μας σήκωσαν λίγο ψηλότερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Γι' αυτό και λίγο μετά πέσαμε και τσακιστήκαμε. Διότι το ολυμπιακό μας όνειρο, σε εποχές που υποτίθεται ότι επιχειρούσαμε την περίφημη οικονομική σύγκλιση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, στηρίχθηκε σε δανεικά λεφτά, τα οποία λεηλάτησαν εργολάβοι, πάροχοι υπηρεσιών, μεσάζοντες και σαλταδόροι. Με τη σύμφωνη γνώμη ή και τη συμμετοχή, φυσικά, όσων αποφάσιζαν τότε.

ΚΑΙ ο Γ. Λιάνης, αντί ως εμπνευστής αυτής της καταστροφικής «μεγάλης ιδέας» να ζητάει εξηγήσεις ή, τουλάχιστον, να απαιτεί λογαριασμό, επιμένει σε «μεγάλες στιγμές» μιας χώρας που, κατά τη γραφή του, ενδέχεται και να μην υπάρχει πια!

ΜΗΝ απορείτε. Τέτοιοι μας κυβέρνησαν χθες, τέτοιοι μας κυβερνάνε και σήμερα. Γι' αυτό και φτάσαμε στο «δεν πάει άλλο», γι' αυτό και είναι εντελώς αμφίβολο αν θα ξανασηκώσουμε ποτέ κεφάλι.

ΑΣ πάμε όμως και στα... επουσιώδη. «Μόνο τότε οι Ελληνες είχαν κάτι να τους ενώνει», λέει ο Γ. Λιάνης. Ναι, πράγματι, «στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστά»! Ας όψεται όμως η θηριώδης προπαγάνδα, που έκανε το άσπρο μαύρο, με συνέπεια άδολοι εθελοντές να υπηρετήσουν εν αγνοία τους τα συμφέροντα οργανωμένων ληστοσυμμοριτών!

«ΜΟΝΟ τότε η Αθήνα απέκτησε μια ανθρώπινη διάσταση», εξακολουθεί ο... ποιητής. Ναι, με το C4Ι, τα αερόστατα παρακολούθησης, τις τηλεφωνικές γραμμές γεμάτες ρουφιάνους και τους Αθηναίους να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην πόλη τους!

«ΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΑΝ λίγο ψηλότερα με τα κατορθώματα των αθλητών μας», καταλήγει ο δις υφυπουργός Αθλητισμού. Ποιων αθλητών όμως; Αυτών που πιάστηκαν αμέσως ντοπέ, αυτών που πιάστηκαν αργότερα ή μήπως εκείνων που δραπέτευσαν από το Ολυμπιακό Χωριό και με πρόφαση ένα τροχαίο ατύχημα πήγαν (με τη συνδρομή της πολιτείας...) και κλείστηκαν στο ΚΑΤ για να γλιτώσουν από τον έλεγχο ντόπινγκ;

ΑΣ' ΤΑ λοιπόν Γιώργο, δεν σε παίρνει... Γιατί εσείς οι πολιτικοί μπορεί να μας κάνατε φτωχούς, αλλά όχι και μαλάκες...

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Εργατική δολοφονία μέσα στο ίδιο το υπουργείο εργασίας!

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΠΕΚΟΠ - το σωματείο της Κ. Κούνεβα -για θανατηφόρο εργατικό ατύχημα το οποίο έγινε σε κτίριο του Υπουργείου Εργασίας. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση αλληλεγγύης. Δείτε επίσης στο www.tvxs.gr

Εργατική δολοφονία
μέσα στο ίδιο το υπουργείο εργασίας!

Συγκέντρωση έξω από το κτήριο της Κοραή 4
την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη  στις 18.00

  • Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν έρχεται, είναι εδώ!
  • Η εργοδοτική και κρατική βαρβαρότητα δεν έρχεται, είναι εδώ!
  • Οι εργατικές κατακτήσεις και οι εργασιακές σχέσεις δεν κινδυνεύουν, έχουν ήδη καταργηθεί!
   
Η δουλική κυβέρνηση της τρόικας δεν νομοθετεί μόνο στο προσκήνιο της κατοχικής βουλής την κατάργηση των δικαιωμάτων της σταθερής εργασίας.
   Μέσα από το παρασκήνιο και το «βαθύ κράτος» των υπουργείων με τη συνενοχή της ανώτερης υπαλληλικής καμαρίλας (που μαζί τα έτρωγαν και συνεχίζουν να τα τρώνε) έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους έλληνες και μετανάστες σε αναλώσιμο υλικό!
   Ο Ασίζ Εμάντ μετανάστης εργάτης από την Αίγυπτο, πατέρας τεσσάρων παιδιών καθαρίζοντας τα τζάμια του υπουργείου εργασίας στα κτήριο της Κοραή 4 έπεσε από τον τρίτο όροφο και σκοτώθηκε.
   Τον συνέλεξαν πολτοποιημένο προχθές το μεσημέρι της Κυριακής 19 Δεκέμβρη.
  
Ο θάνατος του Ασίζ όμως δεν θεωρήθηκε σοβαρό γεγονός από τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων για να δημοσιοποιηθεί.
   Αντίθετα μπήκαν μπροστά οι μηχανισμοί για να αποσιωπηθεί η υπόθεση και να μην αναδειχτούν οι τεράστιες ευθύνες της «ευαίσθητης» υπουργού Κατσέλη,«συμμαχίας των προθύμων» Λοβέρδου, για το μαύρο εργασιακό καθεστώς που έχουν δομήσει μέσα στο ψευδεπίγραφο υπουργείο τους που υποτίθεται προστατεύει την εργασία! και του πρώην υπουργού της
   Θα έμενε μάλιστα πράγματι στο σκοτάδι η εγκληματική συνενοχή τους αν δεν παρενέβαιναν εργαζόμενοι  από τους συνδέσμους του σωματείου του ΜΟΔ που δουλεύουν στο χώρο.

Tα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αμείλικτα:
    -Πως βρέθηκε ο εργαζόμενος να δουλεύει εκεί την Κυριακή, ενώ η υπηρεσία είναι κλειστή και η σύμβαση που έχουν υπογράψει με την εργολαβική εταιρεία αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότ騻ο καθαρισμός γίνεται μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 4 μέχρι τις 9 το απόγευμα»!
    -Ποιος έδωσε κλειδιά στον άτυχο εργάτη αφού το θυρωρείο του κτηρίου παραμένει κλειστό το σαββατοκύριακο;
    -Γιατί δεν υπάρχει παρουσιολόγιο για να υπογράφουν οι καθαρίστριες και καθαριστές που δουλεύουν στο υπουργείο; Σημειώνουμε ότι παρόμοιο αίτημα από την ΠΕΚΟΠ απορρίφτηκε τελευταία στιγμή από το Λοβέρδο.
    -Ποιος ελέγχει τους εισερχόμενους στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου;
    -Υπάρχουν εργαζόμενοι που δηλώνονται ότι δουλεύουν στο συνεργείο καθαρισμού αλλά απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες της διεύθυνσης του Υπουργείου;
    -Πόσοι εργαζόμενοι έμειναν και υποχρεώνονται να καθαρίζουν το κτήριο μετά τις περικοπές του ανεκδιήγητου Λοβέρδου;
    -Ποιος «ομφάλιος λώρος» συνδέει δουλέμπορους, εργολάβους, υπουργούς και διευθυντική καμαρίλα των κρατικών εταιρειών;
   
    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι: Πρόπερσι τέτοιες μέρες είχαμε τη βάρβαρη επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Οι ένοχοι εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας.
   Φέτος κλαίμε  τον συνάδελφο Ασίζ τραγικό θύμα της εργοδοτικής και κρατικής ασυδοσίας.


Ζητάμε την ενεργή συμπαράστασή σας για:
Να αποκαλυφτούν, να στιγματιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
• Να αποβληθούν οι εργολάβοι δουλέμποροι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις.
• Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
• Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη ζωή και στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
• Να αυτοοργανωθούμε και ενωμένοι να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε.

Κάτω η κυβέρνηση της Τρόικας και η πολυποίκιλη
«συμμαχία των προθύμων» που τη στηρίζουν.

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ & ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΕΚΟΠ)

Πρωτοχρονιάτικος Κρατικός Μποναμάς 100δις προς τις Τράπεζες!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 
ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ!
ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
Είναι γνωστό, πως εδώ και πάρα πολλούς μήνες, η διεθνής διατραπεζική αγορά βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, είναι ως επί το πλείστον κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, που και αυτές όμως καλύπτουν μικρό μόνο μέρος των αναγκών τους μέσω ανοιχτών γραμμών πίστωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούνται στη ζωή, αντλώντας ρευστότητα από την ΕΚΤ, με το σκανδαλώδες επιτόκιο του 1%. Αυτή τη στιγμή, τα βραχυπρόθεσμα και συνεχώς αναχρηματοδοτούμενα (δλδ ανανεούμενα) δάνεια που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, φτάνουν τα € 95 δις. Το πρόβλημα για τους τραπεζίτες, ξεκινάει από το γεγονός, πως η χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ, γίνεται με την καταβολή ενεχύρων. Τα ενέχυρα αυτά είναι είτε κρατικά ομόλογα είτε εγγυημένες από το Δημόσιο τραπεζικές εκδόσεις. Στην κατηγορία των τραπεζικών εκδόσεων, συμπεριλαμβάνονται τα τραπεζικά ομολογιακά δάνεια και οι τιτλοποιήσεις δανείων. Ήδη τα ενέχυρα αυτά, που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ, υφίστανται «κούρεμα» λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Υπολογίζεται, πως η ονομαστική αξία των ενεχύρων αυτών, φτάνει τα € 138 δις, δηλαδή μιλάμε για κούρεμα της τάξης του 30%. Η επερχόμενη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου από τη Moody’s και τη Fitch, αλλά και η επερχόμενη αυστηροποίηση των κανόνων της ΕΚΤ από το πρώτο τρίμηνο του 2011, δημιουργεί μεγάλους πονοκεφάλους στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς θα αυξήσει το ποσοστό του κουρέματος! Ήδη λοιπόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση αύξηση των εγγυήσεων που έχει δώσει το Ελληνικό Δημόσιο προς τις τράπεζες. Σήμερα οι εγγυήσεις αυτές φτάνουν τα € 50 δις και αναλύονται ως εξής: α) € 15 δις μέσω του πακέτου των € 28 δις της ΝΔ, β) € 15 δις τα οποία αποδεσμεύτηκαν τον Ιούνιο και γ) € 20 δις (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για € 25 δις), η κατανομή των οποίων, στις επιμέρους τράπεζες, αποφασίστηκε μόλις πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείου Οικονομικών. Εάν μάλιστα, συνυπολογιστούν τα υπόλοιπα € 13 δις του πακέτου των € 28 δις και τα € 10 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, φτάνει σήμερα τα € 73 δις! Δεν είναι ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το ύψος του νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων, το οποίο η Κυβέρνηση θα αποφασίσει σε συνεννόηση προφανώς με την τρόικα. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις θα φτάνει τα € 20 δις, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των τραπεζικών ενισχύσεων τουλάχιστον στα € 93 δις, με ανοιχτή την πιθανότητα να φτάσει ακόμα και τα € 100 δις!!! Φυσικά αυτά τα πακέτα εγγυήσεων ουδόλως βοηθούν την χρηματοδότηση της λεγόμενης «πραγματικής» οικονομίας, και ας επικαλείται το Υπουργείο Οικονομικών, το λεγόμενο «σύμφωνο ρευστότητας», που έχει υπογράψει με τους τραπεζίτες. Το «σύμφωνο» αυτό, προβλέπει, υποτίθεται, την παροχή του προσφάτως καταβληθέντος πακέτου εγγυήσεων των € 20 δις, με αντιστάθμισμα την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και έχει ως στόχο την αύξηση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο 7% - 10% το 2011. Από τη μεριά τους πάντως, οι τραπεζίτες προσανατολίζονται απλά στην αναχρηματοδότηση των «κόκκινων» δανείων τους! Δηλαδή την ανανέωση (με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση) των προβληματικών δανείων τους, και την εμφάνισή τους ως… καινούργιων! Συνεπώς όλοι κάνουν πλέον λόγο για οριακή αύξηση των χορηγήσεων της τάξης του 2% με 3% μέσα στο 2011. Συμπερασματικά λοιπόν, τα συνεχή πακέτα ενισχύσεων των τραπεζών, δεν πετυχαίνουν τίποτα άλλο από μια τρύπα στο νερό. Με τα πακέτα αυτά, ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα «ξορκίζει» τον κίνδυνο της κατάρρευσής του ούτε υποβοηθείται η ελληνική οικονομία. Μόνοι ωφελημένοι, είναι τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία συνεχίζουν να λαμβάνουν τις παχυλές αμοιβές τους. Ως μόνη βιώσιμη λύση αυτή τη στιγμή, λοιπόν προβάλει η άμεση εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΟΕ ΟΤΑ για την εκχώρηση της διαχείρησης των στερεών αποβλήτων

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. με αφορμή τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, τις τελευταίες ημέρες, τόσο του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. όσο και της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στην Αττική, δηλώνει τα εξής:
Την περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και καλείται ο Ελληνικός Λαός να σηκώσει τεράστια βάρη για να ξεπεραστεί, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζουν για την Αττική την ακριβότερη και την προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων.

Έτσι σήμερα, φθάνοντας  στο… και ένα, προσπαθεί η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονήσει, για την παράδοση της διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Το σχέδιο τους είναι απλό. Προχωρώντας στην ακριβότερη δυνατή επιλογή, οι Εθνικοί και Ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν.
Έτσι την επιπλέον τεράστια χρηματοδότηση θα έρθουν να καλύψουν οι ιδιώτες, αλλά με επαχθείς όρους και ανταλλάγματα:
1.       Θα χρεώνουν για τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) χρόνια τους Ο.Τ.Α. με δυσβάστακτα «τέλη εισόδου».
2.       Θα πάρουν και επιδότηση από το τέλος Α.Π.Ε. (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης των απορριμμάτων ως βιομάζα), ώστε να μπορέσουν έτσι να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες.
Το σχέδιο τους συμπληρώνεται με το μανδύα της «μεγάλης Εθνικής Επένδυσης», Νόμος «Fast-Track», που δεν πρέπει να εμποδιστεί και άρα καλείται η κυβέρνηση να «επιταχύνει» τις διαδικασίες του έργου και με συνοπτικές διαδικασίες να δρομολογήσει την υλοποίησή του.
Η «λύση των εργολάβων» είναι η χειρότερη για την Αττική και οικονομικά επιβλαβή για τους πολίτες.

Κύριοι (ουσιαστικά) επτωχεύσαμε, ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Αναδημοσιεύουμε από το Δρόμο άρθρο του μέλους της συσπείρωσης Κώστα Παπουλή (Γέρου).

Πρέπει κάθε πολιτική δύναμη (και η Αριστερά), να καταθέσει τις προτάσεις της για τη διαχείριση και της τυπικής χρεοκοπίας. Πώς; Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα οδηγηθεί η Ελλάδα στην επιμύκηνση, αναδιάρθρωση, διαγραφή κ.λ.π. του χρέους της;
Με βάση την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι το δημόσιο χρέος είναι οριστικά μη διατηρήσιμο.(1)
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της επιτροπής για την ελληνική οικονομία, προβλέπεται για το 2012: μεγέθυνση 1,1%, πληθωρισμός 0,5%, δημόσιο έλλειμμα 7,6% (όσο περίπου και οι τόκοι) και χρέος γενικής 
(2) κυβέρνησης 156%. Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι ότι το έλλειμμα για το 2012 προβλέπεται στα επίπεδα του 2011 -ελαφρώς αυξημένο- αντίθετα με τους στόχους του προγράμματος. Ουσιαστικά, η δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ 2011-2012 «διορθώνεται», απλώς στην κατά περίπου 1% αύξηση των τόκων.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν γίνεται «συνείδηση» στην τρόικα ότι, σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Με δεδομένα τις προβλέψεις για το 2012, με ισοσκελισμένο το πρωτογενές ισοζύγιο και με ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού 5%, η απαιτούμενη ανάπτυξη για να σταθεροποιηθεί το χρέος στα επίπεδα του 156% του ΑΕΠ είναι, τουλάχιστον, 4,5%! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί είχαν προτείνει να τιμωρούνται οι χώρες που παραβαίνουν το κριτήριο του Συμφώνου Σταθερότητας, αν δεν μειώνουν κατά 5% ετησίως το δημόσιο χρέος. Σ’ αυτή την περίπτωση -με τα ίδια δεδομένα- για να μειωνόταν σε ένα έτος, στο 151% το δημόσιο χρέος (δηλαδή μείωση κατά -5%), θα χρειαζόταν ανάπτυξη 7,8%! Βέβαια, αν ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος, τα πράγματα θα είναι ευνοϊκότερα. Ανάλογα, αν το επιτόκιο δανεισμού γίνει μεγαλύτερο του 5%, η κατάσταση θα είναι δυσμενέστερη.
Ακόμη, η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της προσπάθειας για σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιδρά αρνητικά στην κοινωνική συνοχή, στην ανεργία και την ενεργό ζήτηση, τελικά στο ρυθμό ανάπτυξης και συνεπακόλουθα και στο Ποσοστό Δημόσιο Χρέους. Δηλαδή: μεγαλύτερο πλεόνασμα = ανάσχεση του ρυθμού μεγέθυνσης. Είναι πια γνωστό ότι η Ελλάδα, πέρα από τη δημοσιονομική χρεοκοπία, βρίσκεται και σε αναπτυξιακή χρεοκοπία. Κάτι που γνωρίζουν καλά και οι ξένοι κηδεμόνες. Γι’ αυτό, στο πρόγραμμα υποθέτουν «ότι το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των εξωτερικών ανισορροπιών, θα προέλθει από την συρρίκνωση των εισαγωγών». Ομολογούν έτσι και οι ίδιοι, ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν, δεν πρόκειται να προσφέρει διέξοδο, από τον φαύλο κύκλο που έχει παγιδευτεί η ελληνική οικονομία. Στην πραγματικότητα, η ανεργία και η υποαπασχόληση που δημιουργείται θα είναι «μόνιμη», γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει, ούτε πρόκειται να αναπτύξει -σε συνθήκες ΟΝΕ-Ε.Ε. και απολύτως ελεύθερου εμπορίου- συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους που να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία. Κλάδοι οι οποίοι, δυστυχώς, αναφέρονται σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Έτσι, για μια ακόμη φορά, «η μετανάστευση θα γίνει ευλογία». Ενώ, όπως δηλώνει και ο Στουρνάρας, το μελλοντικό αναπτυξιακό «όραμα» της χώρας, είναι η μετατροπή της σε μόνιμο τόπο εγκατάστασης των συνταξιούχων του Βορρά, μια φτηνή ευρωπαϊκή Γκόα, αλλά και αυτή δυστυχώς, ως γερμανικό γηροκομείο.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ελεύθερη συμμετοχή, χωρις οικονομική επιβάρυνση, των αρχιτεκτόνων και των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής στο 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο

Κείμενο συλλογής υπογραφών το οποίο μπορείτε να υπογράψετε ηλεκτρονικά εδώ :   

https://sites.google.com/site/11sadasfree

Όλοι εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο δηλώνουμε την κάθετη αντίρησή μας στη διοργάνωση του φερόμενου ως 11ου  Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου με οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων

Προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ.του ΣΑΔΑΣ και την Οργανωτική Επιτροπη του φερομένου ως 11ου Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου
Για όσους δεν γνωρίζουν ή θέλουν να ξεχνάνε
Οι Έλληνες αρχιτέκτονες και ο επιστημονικός τους φορέας ο ΣΑΔΑΣ έχουν μια σημαντική παράδοση στη διεξαγωγή  αρχιτεκτονικών Συνεδρίων. Μια παράδοση, που έχει τις αφετηρίες της στα ριζοσπαστικά Αρχιτεκτονικά  Συνέδρια των αρχών του 20ου  αιώνα που διαμόρφωσαν τα κινήματα του μοντερνισμού.  Έχουν προηγηθεί λοιπόν 10 πανελλήνια αρχιτεκτονικά συνέδρια.
Τα συνέδρια αυτά τα χαρακτήριζε:
   - το ανοιγμα μιας συζήτησης, μιας προβληματικής  ενδιαφέρουσας για τους αρχιτέκτονες και για τη  κοινωνία,
    -  η δυνατότητα έκφρασης όλων των αρχιτεκτόνων  και
   -  η σύσφιξη των μεταξύ τους  δεσμών, μέσα απο τον στοχασμό πάνω στο  επιστημονικό τους αντικείμενο, τον κοινωνικό τους ρόλο, την   πραγματικότητα του επαγγέλματος, σε σχέση με τις εκάστοτε συνθήκες.
Και τα 10 Συνέδρια ήταν ανοιχτά  προς όλους τους αρχιτέκτονες και τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής. Σε κανένα δεν υπήρχε η παραμικρή   οικονομική συμμετοχή  είτε των ομιλητών είτε των προσερχομένων και  τα πρακτικά  διανέμονταν δωρεάν.
 Είναι πέρα από κάθε  λογική, ασύμβατο με το πνεύμα, το χαρακτήρα  και τις παραδόσεις του επιστημονικού μας φορέα ‒εν μέσω της  πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που μαστίζει τη χώρα, τον κλάδο και ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους η επιβολή, για  πρώτη φορά στα χρονικά, οικονομικής επιβάρυνσης ‒‒και δη σοβαρής‒ για τη συμμετοχή στις διαδικασίες Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικό Συνέδριο, που έχει μάλιστα σαν αντικείμενο τα του επαγγέλματός μας.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς:
    -για ποιούς επι τέλους γίνεται το συνέδριο;
    -που αποσκοπεί η διεξαγωγή  του;
    -μἠπως στη  παραπέρα αποξένωση των περίπου 20000 αρχιτεκτόνων και ιδιαίτερα των νέων από το Σύλλογο;
    - είναι δυνατόν ο επιστημονικός μας φορέας με τη δημοκρατική του παράδοση να συμπεριφέρεται σαν Ιδιωτικό Ινστιτούτο Κατάρτισης;
   - να απευθύνεται  μόνο στους λίγους, που για τον εμπλουτισμό τον βιογραφικού τους διαθέτουν οποιοδήποτε τίμημα;
   -ακολουθεί με αυτό το τρόπο την παράδοση των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Συνεδρίων;
    -είναι δυνατόν το 11ο  Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό συνέδριο να εκφράζεται  από μία αφίσα, που  όχι μόνο προσβάλει την αισθητική μας, αλλά δεν είναι προιον αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, πάγιας αρχής της  συλλογικότητάς μας;
    -είναι δυνατόν να αποτελεί τη συνέχεια των προηγούμενων 10 Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Συνεδρίων και να φέρει επαξίως τον  τίτλο του 11ου, ενα συνέδριο βιτρίνας αντι ενός συνεδρίου ουσίας;

Καλούμε το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ να άρει την απαίτηση χρηματικής συμμετοχής απο τους αρχιτέκτονες και τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής, για να λάβουν μέρος στις διαδικασίες του Συνεδρίου  και να διοργανώσει  ενα Συνέδριο ουσίας, ανοιχτό, δημοκρατικό, αντάξιο των παραδόσεων της  συλλογικότητάς μας.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Για το Περιοδικό του ΠΣΧΜ

Αναδημοσιεύουμε από το : http://asexm.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

Είναι λογικό αρκετοί να αναρωτιούνται για ποιο περιοδικό μιλάμε. Την ίδια απορία είχαμε και εμείς μέχρι πρόσφατα μιας και ποτε δεν λάβαμε αυτό το "ηλεκτρονικό" περιοδικό. Το περιοδικό φάντασμα λοιπόν εκδίδεται ηλεκτρονικά κάθε 2-3 μήνες με βάση μια σύμβαση που έχει λήξει από το καλοκαίρι. Στην σύμβαση αυτή αναφέρεται ότι ο σύλλογος δεν χρεώνεται αλλά ο εκδότης εκμεταλλέυεται εξ ολοκλήρου τις διαφημίσεις του περιοδικού. Αν κάποιος το λάβει εύκολα θα διαπιστωσει ότι μοιάζει πιο πολύ με διαφημιστικό φυλλάδιο παρά με περιοδικό συλλόγου. Εύκολα θα διαπιστώσει ακόμη ότι όλα σχεδόν τα άρθρα έχουν συγκεκριμένο "πράσινο" χρωματισμό.
Από την αρχή της "θητείας" μας στο ΔΣ θέσαμε το ζήτημα του περιοδικού ώστε να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση. Το περιοδικό του ΠΣΧΜ οφείλει να αποτελεί ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των μελών του Συλλόγου για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Χημικούς Μηχανικούς σήμερα. Ακόμη θεωρούμε ότι η μορφή του πρέπει να είναι και έντυπη χωρίς διαφημίσεις και να δίνεται χώρος σε οποιοδήποτε μέλος επιθυμεί να εκθέσει την άποψη του αλλά και χώρος προβολής των απόψεων των παρατάξεων. Η ΠΑΣΚ βέβαια όντας πλειοψηφούσα αρνήθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία εύρεσης νέου εκδότη με τα ίδια χαρακτηριστικά περιοδικού με τα προηγούμενα.

Για άλλη μια φορά μας γεννόνται τα παρακάτω ερωτήματα:
1) Γιατί το περιοδικό δεν φτάνει σε πολλά από τα μέλη του??
2) Πως αποφασίζεται ποιος θα διαφημιστεί και ποιος όχι, η αμοιβή του εκδότη αλλα κα γιατί χρειάζονται τόσες διαφημίσεις????
3) Γιατί αρνείται η ΠΑΣΚ να δοθεί χώρος σε όποια παράταξη θέλει να εκθέσει τις απόψεις της?? Μήπως φοβούνται ότι τα μέλη του Συλλόγου θα αρχίσουν να αποκτούν πραγματική ενημέρωση???
4) Πως τελικά βγαίνει η ύλη του περιοδικού???

Δελτίου Τύπου του ΣΜΤ για απολύσεις στη VINCI

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση 27 εργαζομένων από την κατασκευαστική εταιρεία VINCI Constructions στα έργα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών.

Σε μια περίοδο κατάργησης όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων και οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια φορά τα σπασμένα. Οι μεγαλοκαρχαρίες των κατασκευαστικών επιστρατεύουν τις απολύσεις παίζοντας με ανθρώπινες ζωές στο βωμό της καλύτερης συνδιαλλαγής με το ελληνικό Δημόσιο και το χρηματιστικό κεφάλαιο των τραπεζών. Η VINCI κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο, δύο ημέρες μετά τη Γενική Απεργία της 15ης Δεκέμβρη, προβαίνει σε μαζικές απολύσεις. Πρώτο δείγμα αυτών ήταν οι 27 απολύσεις στις 17 Δεκέμβρη με πρόσχημα το πάγωμα της χρηματοδότησης του έργου από τις τράπεζες. Η ίδια η εταιρεία έχει αφήσει ήδη να διαρρεύσει ανάμεσα στους εργαζόμενους πως οι μαζικές απολύσεις θα συνεχιστούν μετά τις γιορτές, προχωρώντας σε 70 επιπλέον απολύσεις σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια. Η εταιρεία δε σέβεται ακόμα και το ξεδιάντροπο ανώτατο όριο απολύσεων του 5% που θέσπισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι για να απελευθερώσει τις απολύσεις προς τέρψη των αφεντικών.

Είναι έκδηλος ο ρεβανσιστικός χαρακτήρας των απολύσεων καθώς οι εργαζόμενοι μέσω των διεκδικήσεων του σωματείου τους είχαν “ενοχλήσει” τη διοίκηση με αποκορύφωμα την πετυχημένη απεργία της 1ης Σεπτέμβρη στο εργοτάξιο της εταιρείας απαιτώντας μεταξύ άλλων στοιχειωδών μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καταβολή των παρανόμως παρακρατηθέντων επιδομάτων και την τήρηση των συλλογικών τους συμβάσεων. Το έντονο κλίμα τρομοκρατίας μέσα στην εταιρία με συστάσεις, απειλές ακόμη και απολύσεις ήταν μια καθημερινή πραγματικότητα, ειδικά με την κινητοποίηση της 1ης Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του συναδέλφου και μέλους του ΣΜΤ, Κ.Ζ., ο οποίος είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτελεί το μοναδικό μηχανικό ανάμεσα στους 27 απολυμένους της 17/12 και είναι ταυτόχρονα ο μοναδικός μηχανικός του έργου που είναι μέλος του ΣΜΤ. Ο συνάδελφος από την πρώτη ημέρα της πρόσληψής του διεκδίκησε όλα τα επιδόματα τα οποία παράνομα και καταχρηστικά δεν του καταβάλλονταν κόντρα στο κλίμα σιωπής που επικρατούσε ανάμεσα στα “στελέχη”. Λίγο πριν από την απόλυσή του, ενώ είχε ενεργό συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του σωματείου του, είχε δεχθεί συστάσεις προς συμμόρφωση. Η απόλυσή του έγινε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ενημερωθούν οι προϊστάμενοί του.

Το συγκεκριμένο έργο παρέχει εργασία σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Πάτρας. Ενδεχόμενη αναστολή του σημαίνει περαιτέρω οικονομική καθίζηση της περιοχής κόντρα ακόμη και σε αυτούς που δήθεν κόπτονται για την οικονομική ανάπτυξή της. Επιπλέον η μη αποπεράτωση του έργου σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο φόρο αίματος στους δρόμους και ταλαιπωρία για το λαό στις μετακινήσεις στο χειρότερο κομμάτι εθνικού δρόμου πανευρωπαϊκά. Αντιθέτως, τα κέρδη της εταιρίας δεν αναστέλλονται αλλά αυξάνουν με την είσπραξη κομίστρων των διοδίων.
  • Καλούμε ολόκληρο το εργατικό και λαϊκό κίνημα της Πάτρας να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων του αυτοκινητοδρόμου ενάντια στις απολύσεις. Οι προεκτάσεις του αγγίζουν ολόκληρη την πατρινή κοινωνία.
  • Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας να πάρει θέση ΤΩΡΑ και να προκηρύξει Πανπατραϊκή Απεργία.
  • Καλούμε σε κοινό συντονισμό κάθε μαχόμενη δύναμη του εργατικού κινήματος σε μια Ανοιχτή Επιτροπή Αλληλεγγύης στους απολυμένους της VINCI σε ανεξαρτησία από τον καθεστωτικό γραφειοκρατικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.
  • Καμιά απόλυση! Επαναπρόσληψη ΟΛΩΝ των εργαζομένων!
  • Όχι στις εργασιακές συνθήκες γαλέρας – να απαγορευτούν οι απολύσεις – δικαίωμα στη δουλειά! 
    21/12/2010