Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Μπλοκαρίστηκε η συνεδρίαση του ΕΣΔΚΝΑ


Αναδημοσίευση από Rednotebook
Δεν κατάφερε ο ΕΣΔΚΝΑ να παραχωρήσει στον Μπόμπολα την διαχείριση των απορριμάτων. Οι εργαζόμενοι διέλυσαν την συνεδρίαση παρωδία.
Στο ξενοδοχείο Imperial (τυχαίο το όνομα;) στην πλατεία Καραϊσκάκη μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η ένταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Τόσο στην Κερατέα όσο και στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΚΝΑ ο "εξυπηρετούμενος" είναι ο ίδιος. Ο μεγαλοερεγολάβος Μπόμπολας που θέλει να μπει για 25 χρόνια στην νέα "πράσινη" μπίζνα της διαχείρισης απορριμάτων. Στην Κερατέα το φροντίζουν τα ΜΑΤ, στην πλατεία Καραϊσκάκη θα το φρόντιζε η πλειοψηφία του ΕΣΔΚΝΑ που λίγες μέρες πριν καταργηθεί, λόγω εφαρμογής του Καλλικράτη από 1/1, επιχειρεί να κάνει την 25ετή παραχώρηση στον μεγαλοεγολάβο.

Εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ και τους ΟΤΑ και συμπαραστάτες από δημοτικά σχήματα επιχείρησαν και κατάφεραν να μην επιτρέψουν την συνεδρίαση, η οποία υπό αυτές τις συνθήκες δεν απέκτησε καν απαρτία. Το διοικητικό συμβούλιο θα αποφάσιζε για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του ΕΣΔΚΝΑ με την Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων.

Το προεδρείο επιχείρησε να προχωρήσει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου παρότι δεν υπήρχε απαρτία (ήταν 25 από τα 130 μέλη, ενώ απαιτείται τουλάχιστον το 1/3, δηλαδή 44) και γι’ αυτό το λόγο ορισμένοι εξαγριώθηκαν και ήρθαν «στα χέρια». Η αντιπαράθεση πήρε έντονη μορφή με τραπέζια και καρέκλες να φεύγουν από την θέση τους και τα μέλη ου διοικητικού συμβουλίου να φυγαδεύονται εν μέσω κατηγοριών όπως «είστε πουλημένοι», «ξεπουλάτε στον Μπόμπολα» κλπ αλλά και συνθήματα όπως "οι δήμοι ανήκουν στους δημότες και όχι στους μεσάζοντες και τους ιδιώτες".

Είναι φανερό ότι η εποχή της "κρίσης" είναι η μεγάλη ευκαιρία για να πλουτίσουν όσοι πριν μας φέρουν στην χρεοκοπία είχαν ήδη επωφεληθεί από την εποχή της "Ισχυρής Ελλάδας". Με την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης και των προθύμων της σε κάθε θεσμό, με τα ΜΑΤ και μέσω νέων νόμων τύπου Φαστ Τρακ -που στην ουσία αποτελούν κατάργηση των νόμων μέσω νόμου!- θέλουν με πρόσχημα την κρίση να παραχωρήσουν τον δημόσιο πλούτο στους ιδιώτες. Κατά το γνωστό πρότυπο χωρών της Λατινικής Αμερικής. Σήμερα πήραν ένα μάθημα, όπως πήραν και ένα ακόμα πιο γερό στην Κερατέα από τους κατοίκους.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής ομόφωνα αποφασίστηκε πως οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ είναι αντίθετοι προς την υπό προώθηση προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αττικής .

Οι εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ πιστεύουν πως με την εν λόγω σύμβαση που προωθούν η Κυβέρνηση και Ε.Ε του ΕΣΔΚΝΑ, δημιουργώντας στο παρά πέντε της ενεργοποίησης του Καλλικράτη τετελεσμένα ως προς τα κύρια μεγάλα έργα επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής, δρομολογείται με συνοπτικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες αμφισβητούμενος διαγωνισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση παραδίδει μέσω της περιφέρειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Για πρώτη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση καλεί η ίδια την κεντρική εξουσία να της αφαιρέσει αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στο υπουργικό συμβούλιο
Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως η ιδιωτικοποίηση ανάμεσα στα άλλα θα σημάνει:

1)Τριπλασιασμό τουλάχιστον του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων (σήμερα κοστίζει 42€ ο τόνος εκ των οποίων το 50% είναι αντισταθμιστικές εισφορές στους οχλούμενους δήμους από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων) που με πιο απλά λόγια σημαίνει και τριπλασιασμό των δημοτικών τελών που πληρώνει η κάθε οικογένεια.
Θεωρούμε πως είναι εγκληματικό να υποχρεωθούν τα νοικοκυριά σε περίοδο τρομερής οικονομικής κρίσης όπου περικόπτονται συντάξεις 600€, να πληρώνουν δημοτικά τέλη ακριβότερα από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

2)Την απουσία του δημόσιου έλεγχου στις εγκαταστάσεις διαχείρισης σε έναντομέα εξαιρετικά κρίσιμο και σοβαρό για το περιβάλλον όπως είναι τα απορρίμματα.
3)Την παραμονή των εγκαταστάσεων της διαχείρισης του 90%των απορριμματων της Αττικής στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της δυτικής Αθήνας .

4)Το τέλος του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ίδιας της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού της αφαιρούνται αρμοδιότητες και δίνονται στο κράτος κατά παράβαση των άρθρων του συντάγματος.

5) Την συρρίκνωση του ΕΣΔΚΝΑ και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας ακόμη και μόνιμου προσωπικού. Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ πιστεύουν πως η προωθούμενη σύμβαση είναι ηθικά , κοινωνικά και νομικά άκυρη και δεν θα πρέπει να περάσει.
Καλούμε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΚΝΑ να μην ψηφίσουν την προτεινόμενη από την περιφέρεια και την εκτελεστική επιτροπή σύμβαση.

Καλούμε τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους στην περιφέρεια Αττικής να μην δεχτούν αυτό το πραξικόπημα λίγες μέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Καλούμε την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους συναδέλφους μας σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση της Αττικής με την παρουσία τους αύριο στις 12 π.μ στο ATHENS IMPERIAL να διαδηλώσουν την απόφαση τους να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ Αθήνα 23/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου