Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

3 χρόνια ελεύθερο κτήμα Δρακόπουλου - Γιορτή την Κυριακή 7/10


Κι όμως συμπληρώσαμε τρία ολόκληρα χρόνια από το φθινόπωρο του 2009, όπου και μαζί με εκατοντάδες κατοίκους των Πατησίων απελευθερώσαμε το κτήμα Δρακόπουλου από τον κίνδυνο τσιμεντοποίησης του και από τη χρόνια εγκατάλειψη. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε χρειαζόμαστε όσο ποτέ την αλληλεγγύη, την ενεργοποίηση των κατοίκων, τους αγώνες. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να γιορτάσουμε μαζί τα τρία μας αυτά χρόνια με ποτό, με φαγητό (φέρνουμε ο καθένας μας ότι μπορεί) και ζωντανή λαϊκή μουσική με τους Ρεμπέτ Ασκέρ. Η γιορτή μας θα γίνει την Κυριακή 7 Οκτώβρη στο κτήμα (Πατησίων 356) από τις 12μμ και μετά.

Κινητοποιήσεις αποφάσισε επιτέλους και το ΤΕΕ κατά των νέων μέτρων

Αναρτούμε το χθεσινό Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ (με τη συνήθη υπερπροβολή του Προέδρου του) με το οποίο εκτός από τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν (αποχή από όλες τις επιτροπές, αναστολή λειτουργιών του ΤΕΕ - ελπίζουμε να μην ξεχάσει τα αυθαίρετα) δίνει και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των μηχανικών. Το 26% των συναδέλφων είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το 38% δεν πλήρωσε τις εισφορές του το τελευταίο εξάμηνο. Για το πως φτάσαμε στην απόφαση αυτή, θα ενημερώσουμε με επόμενη ανάρτηση.

Κινητοποίηση το Σαββάτο στο Σύνταγμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ 1 ΟΚΤΩΒΡΗ

Η κλιμάκωση και ο  μέγιστος συντονισμός των αγώνων μας  για να αποτραπεί  το τελειωτικό χτύπημα στην εργατική τάξη προκύπτει ως  άμεση προτεραιότητα. Καλείται όλο το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικής  ευθύνης  για την οποία θα κριθούμε όλοι.

Η μεγάλη συμμετοχή στη πρωτοβουλία του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να καλέσει σε σύσκεψη σωματεία, ομοσπονδίες και επιτροπές αγώνα, γι’ αυτό το σκοπό, είναι ελπιδοφόρα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Στη χθεσινή συνάντηση πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή αναπτύχθηκε πλούσιος και εποικοδομητικός  προβληματισμός για το  πως θα δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο, πλατύ, μαζικό παλλαϊκό εργατικό ανατρεπτικό ξεσηκωμό που θα βάλλει τέλος στα μέτρα της εξόντωσης και της καταστροφής.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ.

Συνεχίζουμε το νήμα της  απεργίας  της 26ης Σεπτέμβρη που έφερε άνεμο αισιοδοξίας για τη δυνατότητα του λαού να ανατρέψει τον μνημονιακό εφιάλτη και την επίθεση κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Ήταν η αρχή για  έναν μεγάλο, μαζικό, μακρύ και ανυποχώρητο αγώνα που θα δώσουμε μέχρι την νίκη.

Από σήμερα κιόλας σημαίνουμε Συναγερμό, οργανώνουμε τον παλλαϊκό εργατικό ξεσηκωμό για να μην περάσουν τα μέτρα της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης.

Η ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ  να γίνει το σύνθημα που θα αντηχεί,  σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε τόπο δουλειάς, στους δρόμους και στις πλατείες και θα αποτρέψει το πακέτο της καταστροφής, θα αποτινάξει τα μνημόνια, τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ που ρημάζουν τη χώρα και τον λαό. 

Μπορούμε γιατί είμαστε οι πολλοί: εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, φοιτητές, μετανάστες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι  επαγγελματοβιοτέχνες, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Μπορούμε γιατί ενώνουμε τις δυνάμεις μας, κλιμακώνουμε και συντονίζουμε τις δράσεις και τις κινητοποιήσεις μας και συγκροτούμε ένα πλατύ και μαζικό ποτάμι ανατροπής και νίκης. Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας, κόντρα στις υποταγμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Κάθε απεργιακή κινητοποίηση, κάθε διαμαρτυρία και ακτιβισμός, κάθε κατάληψη και συλλαλητήριο γίνεται υπόθεση όλων μας και  δίνουμε το ενωτικό  αγωνιστικό μας  παρόν, γιατί όλοι μαζί μπορούμε να γεμίσουμε τους δρόμους των  εργατικών και λαϊκών εξεγέρσεων.

Οι συνελεύσεις των σωματείων, των επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς και των  ανέργων, η συμπόρευση αγωνιζόμενων κλάδων, οι αγωνιστικές αποφάσεις ομοσπονδιών για κινητοποιήσεις, θα δημιουργούν και θα συγκροτούν τον πραγματικό, μαζικό, λαϊκό εργατικό ξεσηκωμό σε έναν πολύμορφο και ανυποχώρητο αγώνα μέχρι την νίκη.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο να δημιουργηθούν εστίες λαϊκής αντίστασης και ανατροπής με  συλλογικούς συντονισμούς στις γειτονιές, από επιτροπές κατοίκων, λαϊκές συνελεύσεις, εκπαιδευτικούς συλλόγους, τοπικά πρωτοβάθμια σωματεία, σχολεία και νοσοκομεία, δήμους και επιτροπές ανέργων, επιτροπές ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Στη κατεύθυνση αυτή οι καταλήψεις των δημοτικών κτιρίων που αποφάσισε η ΠΟΕ- ΟΤΑ μπορούν να εξελιχθούν  σε εστίες και κέντρα αγώνων.

    Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στις συγκοινωνίες, στους μηχανικούς, στην ενέργεια, κλπ. τις αγωνιστικές δράσεις και  κινητοποιήσεις όλων  των συνδικάτων που καθημερινά ξεδιπλώνονται και πολλαπλασιάζονται.

    Το  Σάββατο 6/10/2012  ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 18:00, για να μην περάσει το νέο πακέτο λιτότητας και συντονιζόμαστε με την κινητοποίηση που οργανώνεται για την Υγεία που λεηλατείται.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ σηματοδοτεί την ολική καταστροφή του ΕΤΑΑ

Απόφαση ΔΕ ΤΕΕ/ΤΑΚ και Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ


ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν3986/2011»
Σχετ. : (α) το με αρ. Πρωτ. 3052/14.09.2012 έγγραφο μας Σε συνέχεια του (α) σχετικού εγγράφου μας και κατόπιν της 243/27.09.2012 ομόφωνης απόφασης της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ η οποία συμπληρώνει την 238/13.09.2012 προηγούμενης
απόφασής της, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ
1. Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή εισήγηση (α) μελών της Μόνιμης Επιτροπής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, (β) μελών της Πρωτοβουλίας Μελών για το Ασφαλιστικό και (γ) μελών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
2. Συνεκτιμώντας τις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν:
(α) στα επικείμενα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση,
(β) στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν.3986/2011,
(γ) και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τον κλάδο των μηχανικών και των κατασκευών, ως απότοκα της συνεχιζόμενης νεοφιλελεύθερης λαίλαπας η οποία οδηγεί νομοτελειακά σε ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ των αποθεματικών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και την οριστική ισοπέδωση του κλάδου με όποιες δραματικές συνέπειες για την ανάπτυξη την οποία προσδοκά ο τόπος,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ και σας ΚΑΛΕΙ να αναλάβετε δράση για:
1. Την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου ένδικου μέσου, όπως η αίτηση ακύρωσης του άρθρου 44 του Ν.3896/2011 στο Συμβούλιο της Επικράτειας και η αίτηση προσωρινής αναστολής του μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ
2. Την εξασφάλιση Υγειονομικής Περίθαλψης για ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη και καμιά περικοπή σε ιατροφαρμακευτικές παροχές και συντάξεις
3. Την ουσιαστική προστασία και την παροχή ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ συνάδελφους μηχανικούς
Στεκούμενοι στο ύψος των περιστάσεων και αναλογιζόμενοι τις ευθύνες, κυρίως, απέναντι στους νέους συναδέλφους που καταδικάζονται καθημερινά στην εξαθλίωση και στην οικονομική μετανάστευση, στερώντας από τη χώρα το μέλλον της, θα περιμέναμε κατ’ ελάχιστο από τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων του τεχνικού κόσμου στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ να εκφράσουν την αντίθεση τους με τις παραιτήσεις τους. Μια πράξη που θα σηματοδοτούσε την έναρξη ολομέτωπου αγώνα για την ύπαρξη ουσιαστικά του τεχνικού κλάδου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη χώρα.
Έστω και τώρα, ας προσχωρήσουμε ενωμένοι στην άσκηση όλων των ένδικων και νομικών μέσων που μας προσφέρονται πριν να είναι πλέον αργά.
Οι μαζικές αιτήσεις διαγραφής από νέους μηχανικούς που κατατίθενται στο ΤΕΕ ας μας προβληματίσουν όλους …

ΘΕΜΑ: « Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 44 του Ν3986/2011»

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν δίκιο. Πρέπει να νικήσουν!

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχουν δίκιο. Πρέπει να νικήσουν!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Σήμερα, στη συγκέντρωση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το κράτος στην πιο επίσημη κατασταλτική του εκδοχή χτύπησε τους εργαζόμενους που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους.

Κατʼ εντολή της άθλιας συγκυβέρνησης και κατʼ εκτέλεση των μηχανισμών καταστολής του στρατού και του κράτους χτυπήθηκε με βάρβαρο κι ανελέητο τρόπο ο εχθρός λαός που ζητάει το ψωμί και το δίκιο του. 100 εργαζόμενοι απʼ αυτούς που διαδήλωναν στο Υπουργείο Άμυνας, συνελήφθηκαν κι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου κι εκεί οι προστάτες των μεγάλων αφεντικών, τα ΜΑΤ, ανέλαβαν το χτύπημα εκατοντάδων διαδηλωτών που βρέθηκαν απʼ έξω για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή των συναδέλφων τους.

Είναι πια απολύτως φανερό ότι η κρατική καταστολή μαζί με τις φασιστικές επιθέσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία συνθέτουν το κοκτέιλ της σημερινής επίθεσης σε κάθε εργατικό δικαίωμα και διεκδίκηση. Όταν η λαϊκή οργή βρίσκει αγωνιστική διέξοδο, όταν ο λαός επιδιώκει όχι απλώς να διαμαρτυρηθεί αλλά και να νικήσει, τότε κράτος και παρακράτος των φασιστών και της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά για τη βίαιη καταστολή του.

Δε θα το επιτρέψουμε! Ο "συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα" καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο, να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας του λαού στα χέρια του, να προστατεύσει το δικαίωμα στη διεκδίκηση και στον αγώνα, να υπερασπίσει το δικαίωμα να παλεύουμε και να νικάμε. Δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα υποταχτούμε στα σχέδια της ιεράς συμμαχίας, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου. Απέναντι στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και την κοινωνική καταστροφή που μας οδηγούν τα μνημόνια, αντιτάσσουμε ταξικούς αποφασιστικούς και μαχητικούς εργατικούς αγώνες ανατροπής.

Άμεση απελευθέρωση και καμία δίωξη στους συλληφθέντες εργάτες!

Η ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πολιτική δίωξη πανεπιστημιακού

Συμβαίνουν και αυτά σε αυτή την συγκυρία, στα πλαίσια της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου σε ότι απέμεινε από το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο.
Ο Δημήτρης Πατέλης,διδάσκει φιλοσοφία στο Πολυτεχνείο Κρήτης, είναι μέλος της Διεθνούς ερευνητικής ομάδας “Η Λογική της Ιστορίας” και του “Ομίλου Επαναστατικής Θεωρίας”, διώκεται απροκάλυπτα, στο Ανώτατο Πειθαρχικό Δικαστήριο, (Ειδικό σώμα για πανεπιστημιακούς, που συγκροτείται κατά βάση από τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας και διέπεται από νόμους του έτους 1932-33) για θέματα που αφορούν την ερευνητική, διδακτική, συνδικαλιστική και πολιτική δράση και τη στάση ζωής του.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι βασικό σημείο του κατηγορητηρίου,
είναι το γεγονός ότι απεκάλεσε την πολιτική ηγεσία “πολιτικούς υπαλλήλους του κεφαλαίου“!

Έτσι θα διώκονται όσοι ορθώνουν το ανάστημά τους.

Κάποιοι άθλιοι νομίζουν ότι θα μας λυγίσουν για παραδειγματισμό…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΤΕΛΗ
Διαβάζοντας την κλήση για απολογία, ένιωσα εθνικά υπερήφανος! Είπα επιτέλους θα μπει μια τάξη σ’ αυτόν τον τόπο. Οι συκοφάντες και οι υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας σωτηρίας της χώρας πρέπει επιτέλους να τεθούν στο περιθώριο. Δεν μπορεί το λόμπι της δραχμής να υπονομεύει το έθνος την ώρα που ο λαός ενωμένος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την παραμονή μας στον παράδεισο του Ευρώ, παρά τα επώδυνα αλλά απαραίτητα μέτρα που λαμβάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση. Όμως έχω μερικές παρατηρήσεις.
Δημήτρη, δυστυχώς οι γενικόλογες αναφορές σου ξεφεύγουν από “τα πλαίσια που διαγράφονται από την θέση σου ως πανεπιστημιακού λειτουργού.” Πρέπει να ακολουθήσεις το ήθος και την ρητορική του Προέδρου της Βουλής. Δεν έπρεπε να γλύψεις τον άλλον αλλά εμένα που είμαι και ωραιότερος, είπε ο άνθρωπος στον Πάκη. (Στην πραγματικότητα το είπε ακόμα χειρότερα). Έτσι συμπεριφέρονται τα υπεύθυνα θεσμικά όργανα. Δεν ξέρεις άλλωστε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής όταν γδύνεται βγάζει πρώτα το πανταλόνι του; Αυτά είναι τα σημαντικά. Και εσύ Δημήτρη κάθεσαι και ασχολείσαι με δευτεράντζες όπως το Πανεπιστημιακό άσυλο, τις παλινωδίες του Πρύτανη σχετικά με την αδιαφάνεια των ερευνητικών προγραμμάτων και την εμπλοκή του Ιδρύματος σε πολεμική έρευνα. Έλεος!
Καλά βρε Δημήτρη είναι δυνατόν να θεωρείς τους κυβερνώντες, υπαλλήλους του κεφαλαίου; Που το είδες αυτό; Δεν άκουσες για τον τσαμπουκά του Στουρνάρα στον τροϊκανό; Δεν δεχόμαστε κύριε άλλες περικοπές του είπε. Από δω και πέρα θα πληρώνει μόνο η άρχουσα τάξη! Και μην κοιτάτε που ουσιαστικά καταργήσαμε τις αποζημιώσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και πετσοκόψαμε τους μισθούς. Αυτό γίνεται για το καλό της χώρας! Για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά μας βρε. Γιαυτό άλλωστε και κόβουμε τον 13ο και 14ο από τον συνταξιούχο των 400 Ευρώ και καταργούμε σχεδόν το επίδομα στους νεφροπαθείς. Για ξεκάρφωμα. Έτσι θα κτυπήσουμε το κεφάλαιο και τις Τράπεζες. Έχουμε το σχέδιό μας εμείς!
Ύστερα Δημήτρη είναι αντιδεοντολογικό να εκμεταλεύεσαι κάποιες συμπτώσεις για να θίξεις τα δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα. Σύμπτωση είναι η καταστροφή των καλπών που (συμπτωματικά) ψήφιζαν οι φοιτητές. Σύμπτωση είναι η ανάδειξη Πρυτανικών αρχών πρόθυμων να συμβάλουν στην κατάργηση του ασύλου και την μετατροπή των Πανεπιστημίων σε Ανώνυμες Εταιρείες.  Σύμπτωση είναι η ακύρωση από το Συμβούλιο Επικρατείας της “εκλογής” των Πρυτανικών αρχών . Σύμπτωση είναι η μη εκλογή σου στην επόμενη βαθμίδα (δεν υπεισέρχονται ποτέ προσωπικές αντιθέσεις στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων – πως σου πέρασε από το μυαλό το αντίθετο). Σύμπτωση είναι η απόδοση τιμών στον μάρτυρα υπεράσπισης του Γρυσπολάκη (σιγά μην μας πεις ότι είναι και διαπλεκόμενοι). Σύμπτωση είναι η καταδίκη του Πρύτανη για παράνομες μετεγγραφές φοιτητών (έκανε ένα λάθος ο άνθρωπος !). Σύμπτωση και η απαλλαγή σου από την κατηγορία της προτροπής των φοιτητών σε απείθεια (ε να μην γίνουμε και ρόμπες).
Αυτό όμως που με στεναχωρεί περισσότερο είναι ότι με τούτα και με κείνα θα χάσεις την ευκαιρία να διδάξεις στο Χάρβαρντ, παρέα με τον Γιωργάκη. Διότι ως γνωστόν ο άνθρωπος πρέπει να διαφωτίσει τους νέους ώστε και αυτοί με την σειρά τους να σώσουν τις χώρες τους όταν έρθει η ώρα. Και μην πει κανείς ότι τον ανταμοίβει το σύστημα για τις υπηρεσίες που του προσέφερε!  Όχι, δεν υπάρχουν υπηρέτες του κεφαλαίου είπαμε. Η αργομισθία του στο Χάρβαρντ είναι και αυτή απλώς μιά …σύμπτωση.
Διαβάστε υπογράψτε 

Ελάχιστος φόρος 1.000 ευρώ στους επαγγελματίες

Αναδημοσίευση από το Έθνος. Το σενάριο προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ με έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο επιτηδεύματος 1.000 ευρώ, ο οποίος θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε ατομικής επιχείρησης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία. Ταυτόχρονα μειώνουν τη φορολόγηση στα μεγάλα εισοδήματα, ενώ καταργούν και το αφορολόγητο για τα παιδιά.
Αν ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι χαμηλότερος των 1.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει συνολικό φόρο 1.000 ευρώ Αν ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι χαμηλότερος των 1.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει συνολικό φόρο 1.000 ευρώ
Πρόταση για την επιβολή ενός ελάχιστου φόρου 1.000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ, εξετάζεται στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπληρωθεί το φορολογικό πακέτο των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που έχει συζητηθεί στο υπουργείο προβλέπει την αντικατάσταση του σημερινού τέλους επιτηδεύματος των 500 ευρώ με έναν ελάχιστο ετήσιο φόρο επιτηδεύματος 1.000 ευρώ. Μάλιστα, η πρόταση προβλέπει ότι ο ελάχιστος φόρος θα συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα κάθε ατομικής επιχείρησης και κάθε ελεύθερου επαγγελματία.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί για τον ελεύθερο επαγγελματία είναι χαμηλότερος των 1.000 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει συνολικό φόρο 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο φόρος είναι μεγαλύτερος των 1.000 ευρώ, τότε ο ελεύθερος επαγγελματίες - επιτηδευματίας θα καταβάλλει μόνον τον φόρο που προκύπτει.
Επιχείρημα
Το επιχείρημα που προβάλλουν οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι με την επιβολή ενός «κεφαλικού» φόρου το Δημόσιο θα διασφαλίσει τα φορολογικά έσοδα που ενδέχεται να χάσει από την αύξηση της φοροδιαφυγής που θα προκαλέσει η επιβολή φόρου 35% από το πρώτο ευρώ στο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων.
Αυτό που φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους, θα επιδιώξουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα καθαρά εισοδήματά τους, αποφεύγοντας να εκδώσουν αποδείξεις ή καταχωρίζωντας ανύπαρκτες δαπάνες στα βιβλία τους, ώστε να αποφύγουν την πληρωμή των πολύ μεγάλων ποσών φόρου εισοδήματος που θα προκύπτουν πλέον από την επιβολή του συντελεστή 35% στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα.
Με την επιβολή του ελάχιστου ποσού φόρου των 1.000 ευρώ εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη «τετραψήφιου» ποσού φόρου εισοδήματος ακόμη κι από μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις οι οποίοι θα δηλώσουν ετήσια καθαρά εισοδήματα χαμηλότερα των 3.000 ευρώ. Επιπλέον, με το μέτρο αυτό, θα διασφαλιστεί η είσπραξη φόρου εισοδήματος 1.000 ευρώ ακόμη κι από επιτηδευματίες που θα δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ζημιές.
Πηγές από το υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι η επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύματος συμψηφιζόμενου με τον φόρο εισοδήματος ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στην Αυστρία επιβάλλεται ετήσιος ελάχιστος φόρος 1.900 ευρώ σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία, με τη μορφή ενός ετήσιου τέλους άσκησης επαγγέλματος.
Παράδειγμα
Για να γίνει κατανοητό πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη πρόταση παραθέτουμε το εξής παράδειγμα: Ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει ετήσιο καθαρό εισόδημα 2.500 ευρώ, ο φόρος εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει κανονικά, με την εφαρμογή του συντελεστή 35%, θα είναι 875 ευρώ (2.500 ευρώ Χ 35% = 875 ευρώ).
Στην περίπτωση αυτή, η φορολογική επιβάρυνση του επαγγελματία θα προσαυξάνεται κατά 125 ευρώ, ώστε να φθάσει στο επίπεδο του ελάχιστου φόρου των 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο επαγγελματίας δηλώσει εισόδημα 5.000 ευρώ, τότε ο φόρος εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει με βάση τον συντελεστή 35% θα είναι 1.750 ευρώ (5.000 ευρώ Χ 35% = 1.750 ευρώ). Από τη στιγμή που ο φόρος είναι υψηλότερος από τα 1.000 ευρώ του ελάχιστου φόρου, τότε ο επαγγελματίας θα πληρώνει μόνο τον αναλογούντα φόρο των 1.750 ευρώ.

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους μηχανικούς, με μειώσεις 18% υπέγραψαν ΟΣΕΤΕΕ και ΣΤΥΕ

Νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τους μηχανικούς, με μειώσεις 18% υπέγραψαν ΟΣΕΤΕΕ και ΣΤΥΕ. Αναρτούμε την ανακοίνωση άνευ σχολιασμού.

Κοινή ανακοίνωση ΟΣΕΤΕΕ- ΣΤΥΕ
ΟΣΕΤΕΕ & ΣΤΥΕ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΔΜΗΕΔΕ
ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 Οι συστηματικές ενέργειες από πλευράς ΟΣΕΤΕΕ και ΣΤΥΕ και η συναντίληψη με την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ότι απαιτείται να υπάρχουν κανόνες στους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων, οδήγησε ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις στην υπογραφή της Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Εργοληπτικές και Κατασκευαστικές Τεχνικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας.
Η σύμβαση κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με Π.Κ. 22/1-10-2012.
Με τη νέα σύμβαση:
·        Κατοχυρώνονται εκ΄ νέου ο 13ος & 14ος μισθός τώρα που η Τρόικα απαιτεί την ολοκληρωτική κατάργησή τους.
·        Περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα για τους τεχνικούς υπαλλήλους, κόντρα στις μνημονιακές ρυθμίσεις που κατάργησαν όλα τα τεχνικά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης σε ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ & Δημόσιο.
·        Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας δεν εντάσσονται σύμφωνα με τις μνημονιακές ρυθμίσεις και την ερμηνεία τους από εργοδότες και Κυβέρνηση στα εισαγωγικά κλιμάκια της βίαιης αναπροσαρμογής της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ (650 ή 550 ευρώ μεικτά τον μήνα), αλλά σε αυτά της Εθνικής Κλαδικής με βάσεις αναφοράς την ΕΚΣΣΕ 3/4/2008 και την Δ.Α. 4/2011.
·        Εντάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής (Δ.Π.Υ.).
·        Εντάσσονται οι ειδικότητες των αποφοίτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Περιβαλλοντολόγων ΑΕΙ που εργάζονται στον κλάδο, σε ειδικό μισθολογικό κλιμάκιο (88% αμοιβής Διπλ. Μηχανικών).
·        Διατηρείται η κλαδικότητα καθώς αφορά το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις μέλη της ΠΕΔΜΗΕΔΕ.
·        Γίνεται η αρχή για να σπάσει η τρομοκρατία των ατομικών συμβάσεων εργασίας που έχει επιβληθεί από τους εργοδότες στον κλάδο, μετά την καταγγελία της ΕΚΣΣΕ.
·        Μπαίνει ένα φρένο στην εργοδοτική πρακτική να απολύονται οι εργαζόμενοι με μηνιαία αποζημίωση με αναφορά στον μισθό που θα προέκυπτε μετά τη λήξη της μετενέργειας.
·        Η μείωση στους μισθούς είναι 18% επί των μισθολογικών κλιμακίων της Δ.Α. 4/2011. Είναι η πρώτη μείωση που προκαλείται από ΣΣΕ στον κλάδο, από την εφαρμογή των δύο μνημονίων καθώς μέχρι το καλοκαίρι του 2012 καταφέραμε, θεσμικά & συμβατικά, να μην έχουμε καμία μείωση. Οι μειώσεις βέβαια που επήλθαν στον τεχνικό – ιδιωτικό τομέα μετά τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου από τον Ιούνιο και μετά ξεκινούσαν από το 25% και έφθαναν το -60%.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σκυλεύουν και το πτώμα

Του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι

thumb
Την πρώτη δόση μέτρων και νέων επώδυνων φόρων κατέθεσε η κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή. Από τα 13,5 δισ. ευρώ κατατέθηκαν ήδη 7,8, από τα οποία τα 7,3 είναι περικοπές δαπανών. Αποτέλεσμα; 5,5 δισ. μείωση του ΑΕΠ και 2,3 δισ. απώλεια εσόδων μόνο από το μισό πακέτο – οι αριθμοί αυτοί θα διπλασιαστούν με... το άλλο μισό. Και νέα μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Πολλές οι απειλητικές εκκρεμότητες και στη φορολογία. Έχει και χειρότερα; Πολλά ακόμη.
Παράδειγμα η πρόβλεψη για ανεργία στο 24,7%, μείωση της απασχόλησης επιπλέον 3% και ύφεση 3,8% το 2013. Σε αυτό το τελευταίο πειράζει που πιστεύουμε τη Citi, η οποία προβλέπει ύφεση 10,7%; Συνήθως – και αποδεδειγμένα – οι άνθρωποι του χρήματος μετράνε καλύτερα από τους επαγγελματίες της πολιτικής παραπλάνησης.
Τα υπόλοιπα μέτρα έπονται, ενώ η πίεση της τρόικας για περισσότερα εισπρακτικού χαρακτήρα θα συνεχιστεί όσο και η διαπραγμάτευση για τα εναπομείναντα 2 δισ. ευρώ – τουλάχιστον... – που εκκρεμούν λόγω απόρριψης ισόποσων κυβερνητικών μέτρων από την τρόικα.
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση απέχει πολύ από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αφού, όπως όλοι πια αναγνωρίζουν, η ύφεση από τα μνημονιακά μέτρα αφαιρεί πλούτο από τη χώρα, γκρεμίζει στο βάραθρο την κοινωνία και επιδεινώνει την κατάσταση του χρέους.
Ήδη αναγνωρίζεται στο χθεσινό προσχέδιο ότι η μείωση κατά 106 δισ. ευρώ του χρέους μέσω του πρόσφατου «κουρέματος» (PSI) απέφερε καθαρό όφελος μόλις... 15 δισ. ευρώ. Η δε προοπτική του για το 2013 είναι ότι θα εκτιναχθεί πάνω από το 179% του ΑΕΠ, σχεδόν 10% αυξημένο συγκριτικά με φέτος.
Και όλα αυτά ενώ τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα φορολογική επέλαση είναι απολύτως ενδεικτικά της λογικής της ίδιας και της τρόικας: με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και συνταξιούχους με παιδιά, επιβαρύνονται όλα τα εισοδήματα κάτω από 50.000 ευρώ και ελαφρύνονται τα εισοδήματα από το όριο αυτό και πάνω.
Σωστό, από μια άποψη. Είναι και αυτό ένα κίνητρο για να τα βγάλουν οι φτωχότεροι στα φανάρια. Εξ άλλου η... «κατοχή» παιδιού, ειδικά από ανθρώπους με μεσαίο εισόδημα και φτωχούς, κακώς δεν ήταν τόσα χρόνια τεκμήριο διαβίωσης. Άσε επιπλέον που τι να το κάνεις το παιδί. Άνεργος θα σου γίνει άμα μεγαλώσει – ή μετανάστης στην καλύτερη περίπτωση. Τα σκατά της Σουηδίας δηλαδή ποιος θα τα καθαρίζει;
Όπως κακώς δεν ήταν τεκμήριο η κατοχή σπιτιού. Δικαίως λοιπόν έρχεται και ο φόρος ιδιοκατοίκησης, ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων. Διότι, κύριε, αφού δεν πληρώνεις ενοίκιο, πρέπει να πληρώσεις το κράτος. Διότι το κράτος είναι αυτοί: οι δανειστές, η τρόικά τους και οι ανθύπατοι εσωτερικού. Και πρέπει να τους πληρώνεις ακόμη και για να αναπνέεις.
Χώρια που το να κατοικείς σε αυτή τη χώρα πρέπει να τιμωρείται αν δεν πληρώνεις ενοίκιο στο κράτος ή δόση στις τράπεζες. Πάρε λοιπόν των ομματιών σου και άντε στο καλό.
Στο κάτω - κάτω της γραφής τι κατάλαβες που μένεις σε αυτήν την κωλοχώρα; ακριβότερη έως και 31,5% ήταν η Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 27 το 2011, ειδικά στα τρόφιμα, όπως μπορεί να μας βεβαιώσει και η Eurostat:
● Πρώτοι στην ακρίβεια σε γαλακτοκομικά και αυγών (απόκλιση 31,5% από τον μέσο όρο της Ε.Ε.).
● Δεύτεροι στον ηλεκτρικό - οπτικοακουστικό εξοπλισμό (απόκλιση 18,7%).
● Έκτοι στα ψάρια (απόκλιση 12,4%).
● Έβδομοι σε έλαια και λίπη (απόκλιση 15,7%).
● Όγδοοι σε ψωμί και δημητριακά (απόκλιση 15,8%).
● Ένατοι στην υπόδηση (απόκλιση 7,7%).
● Δέκατοι στα μη αλκοολούχα ποτά (απόκλιση 9,4%).
Φαίνεται ότι ακόμη δεν έπεσαν οι μισθοί όσο πρέπει για να φθηνύνουν και τα... προϊόντα. Μη γελάτε, τα αρμόδια υπουργεία το λένε.
Τέλος, μέσα σε όλα, συνεχίζεται ο κλαυσίγελως της δήθεν διαπραγμάτευσης της; κυβέρνησης με την τρόικα, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών τη μια να παρακαλάνε και την άλλη να λεονταρίζουν. Όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: θυσιάζουν τους φτωχούς ακόμη μια φορά και συνεχίζουν το γκρέμισμα της οικονομίας.
Την ίδια ώρα το σύστημα εξουσίας έχει ραγίσει και όσοι το αποτελούν ρίχνουν στην πυρά τους άχρηστους τέως υπηρέτες τους. Όσο για τα συνήθη αρπακτικά, αφού απομύζησαν τη χώρα έως τον θάνατό της, τώρα σκυλεύουν και το πτώμα της αρπάζοντας κοψοχρονιά ό,τι της απέμεινε. Ούτε καν ο φόβος για ένα πραξικόπημα – κι αυτό... της πιτζάμας – δεν φαίνεται ότι μπορεί να αναστήσει την οριστικά χαμένη τους αίγλη.

Αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε πρόσφατη αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ καθώς και το παράρτημα που τη συνοδεύει. Αν και δεν έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη στις αναλογιστικές μελέτες, η συγκεκριμένη δείχνει τόσο τις αδικίες που έχει θεσμοθετήσει ο Ν.3518/06 (για το ΤΣΜΕΔΕ με τις μεγάλες διαφορές μεταξύ παλιών και νέων και τις αυξημένες εισφορές), όσο και την καταστροφή που θα προκύψει από την υλοποίηση των ληστρικών αυξήσεων εισφορών του μεσοπρόθεσμου.


Κάλεσμα τoυ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας

Κάλεσμα τoυ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας σε παράσταση στη αντιπροσωπεία ΤΕΕ-ΤΚΜ. Τετάρτη 3/10 18:00
ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ- ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ- ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΜΑΣ
ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ- ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ KAI ΠΡΟΝΟΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Συνάδελφοι,
Με την καλοκαιρινή ομόφωνη απόφαση της διοίκησης του ΕΤΑΑ, επικυρώθηκε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011 που εκτός των άλλων προβλέπει την εκτίναξη τωνασφαλιστικών μας εισφορών 423 ευρώ το μήνα για τους ασφαλισμένους 5ετίας και να φθάνουν μέχρι τα 650 ευρώ το μήνα για τους ασφαλισμένους 15ετίας (δηλαδή πανω από 90% αύξηση). Ήδη οι περισσότεροι συνάδελφοι αδηνατούν να πληρώσουν τις εισφορές. Η νέα αυξηση θα οδηγήσει σίγουρα σε κατάργηση της ασφαλιστικής μας κάλυψης και στον επαγγελματικό αφανισμό και στην έξοδο από το επάγγελμα.

Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006. Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κορωνίδα της οποίας είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Εντάσσεται στον κοινωνικό πόλεμο που έχουν από κοινού κυρήξει κυβέρνηση-τρόικα-κεφάλαιο στον κόσμο της εργασίας, με τη λεηλασία μιθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών. Με αυτή τη λεηλασία από το ταμείο μας μέσω του PSI και του “κουρέματος” λήστεψαν 1,5δις. Λεφτά που δίναμε για τις συντάξεις και την περίθαλψη πήγαν στους δανειστές! Και τώρα θέλουν να πληρώσουμε ξανά εμείς τα σπασμένα, για να... αντισταθμιστούν οι “απώλειες και τα ελλείματα”!

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η δράση μας να μην αποπροσανατολίζει με τουφεκιές στον αέρα. Σήμερα είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση και θυσιάζει τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων.

Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων μηχανικών, όλων αυτών που τσακίζονται απ’ την πολιτική αυτή. Προμετωπίδα του αγώνα δεν μπορούν να είναι οι διοικήσεις του ΤΕΕ, που έχουν τεράστιες ευθύνες. Χωρίς ποτέ να ενημερώσουν τους μηχανικούς (πρώτη κίνηση στη θητεία της σημερινής διοίκησης ήταν η κατάργηση του τεύχους ενημερωσης), συναινούν και συνδιαμορφώνουν τις κατευθύνσεις αυτές. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με προμετωπίδα το σωματείο μας και σε συντονισμό με άλλα σωματεία του κλάδου, συλλόγους φοιτητικούς και επιστημονικούς.

Απαιτείται η άμεση κλιμάκωση του αγώνα, ξεκινώντας με την παράσταση
στη αντιπροσωπεία ΤΕΕ-TKM Τετάρτη 3 / 10 18:00 για να παρθεί απόφαση για

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης  (με την ερώτηση 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη, την αντίστοιχη ερώτηση του ΚΚΕ.
Να ανακληθούν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές

Μέτρα για την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των Διπλωματούχων Μηχανικών που αυξήθηκαν και πάλι δραματικά κατά 30%, αλλά και για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης και απευθύνουν στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη των μηχανικών σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία έχει ως αποτέλεσμα την άμεση δραστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι μηχανικοί κατά 30% και οδηγεί σε ασφαλιστικές εισφορές που για τον ασφαλισμένο δεκαετίας ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, αφού η εν λόγω αύξηση επιβάλλεται σε ασφαλιστικές εισφορές που είναι ήδη απαράδεκτες.
Η οικονομική κρίση και η ιδιαίτερη οξύτητα με την οποία εκδηλώνεται στον κλάδο της κατασκευής έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της πραγματικής ανεργίας στο χώρο των μηχανικών που δεν καταγράφεται ως τέτοια, αποκρυβόμενη πίσω από το βολικό μανδύα του "ελεύθερου επαγγελματία" στερώντας από τους άνεργους μηχανικούς ακόμα και τα υποτυπώδη τυπικά δικαιώματα που έχουν οι άνεργοι. Ταυτόχρονα, το εισόδημα όσων μηχανικών εργάζονται ακόμα, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τη φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των μηχανικών, τη δραστική περικοπή των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, της χαρακτηριζόμενης ως "παρανοϊκής πολιτικής" από το ίδιο το ΤΕΕ, είναι δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί είναι ασφαλιστικά ακάλυπτοι. Το μαζικό ρεύμα αιτήσεων διαγραφής από το ΤΕΕ λόγω αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται από το ίδιο το ΤΕΕ ότι θα πολλαπλασιαστεί το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, οι παροχές προς τους μονοπωλιακούς ομίλους πολλαπλασιάζονται, με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, ενώ η καθιέρωση της σχέσης εργασίας του "οιονεί μισθωτού", δηλαδή του μισθωτού που στα χαρτιά εμφανίζεται ως αυτοαπασχολούμενος και άρα εξωτερικός συνεργάτης, μετακυλίει το σύνολο των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές στις πλάτες των εργαζόμενων μηχανικών. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση στοιχεία δημοσιευμένα από το ΤΕΕ, περισσότερο από το 25% των νέων μηχανικών εργάζονται με τέτοια εργασιακή σχέση.
Η απόφαση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση που εφαρμόζεται όλη την προηγούμενη 20ετία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ και πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι η γνωστή πολιτική που προδιαγράφεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και οδηγίες, ξεκινώντας από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και κωδικοποιείται σε όλες τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Πρόκειται για τη γνωστή συνταγή μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων. Στην Ελλάδα κωδικοποιήθηκε με μια σειρά νόμους ξεκινώντας ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006 που καθιέρωσε και τον κλάδο της ειδικής προσαύξησης και τελικά στηρίχθηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όσο και από τις δυνάμεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ που αποτελούσαν την ηγεσία του ΤΕΕ. Είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματα των μηχανικών που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την ΕΕ.
Η άμεση ανάκληση της προκλητικής απόφασης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών είναι το πρώτο στοιχειώδες βήμα για την αντιστροφή αυτής της αντιδραστικής πολιτικής για τους εργαζόμενους μηχανικούς.
Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:
1) Τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα.
2) Τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση κάλυψη των άνεργων μηχανικών στην κατεύθυνση παροχής επιδόματος ανεργίας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών), πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψής τους, ανεξάρτητα από τις όποιες οφειλές έχουν στο ταμείο, συνυπολογισμού των ετών ανεργίας ως συντάξιμα, με τα απαραίτητα κονδύλια να προέρχονται από το κράτος και την εργοδοσία».

Συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ την Τετάρτη 3 Οκτώβρη στις 9.00 πμ

Αναρτούμε ανακοίνωση του ΣΜΤ για την αυριανή κινητοποίση στο ΤΣΜΕΔΕ. Η συσπείρωση στηρίζει την κινητοποίηση αυτή. Δυστυχώς η πρόταση μας στην ΕΜΔΥΔΑΣ για από κοινού συμμετοχή στη συγκέντρωση αυτή δεν πέρασε.

Ώρα μηδέν για το ασφαλιστικό!
Καλούμε σε συγκέντρωση στο ΤΣΜΕΔΕ την Τετάρτη 3 Οκτώβρη στις 9.00 πμ Πραγματοποιούμε Στάση Εργασίας  9.00 – 12.00
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ
Με εντολή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, και τη συμφωνία του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ κλιμακώνεται η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Έτσι ανακοινώθηκε η εφαρμογή των αυξήσεων που είχαν παγώσει προεκλογικά, με αναδρομική ισχύ από την 1 Ιουλίου 2011 και με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ! Οι  αυξήσεις θίγουν όλες τις κατηγορίες των μηχανικών, ειδικά για τους «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1992) ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά και των υποαπασχολούμενων και ανέργων.
Οι αυξήσεις είναι τεράστιες: μετά την πενταετία φτάνουν μαζί με την ειδική προσαύξηση τα 423,10€ το μήνα ή 2538,60€ το εξάμηνο (σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθούν άμεσα και όλοι οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι) και κλιμακώνονται μετά από τρία έτη σε 499,76€ το μήνα ή 2998,56€ το εξάμηνο (3η ασφαλιστική κατηγορία), μετά από επιπλέον τρία έτη σε 576,19€ το μήνα ή 3457,14€ (4η ασφαλιστική κατηγορία), κ.ο.κ. μέχρι την 14η ασφαλιστική κατηγορία! Είναι σαφές ότι με τον τρόπο αυτό η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θα βρεθεί αργά ή γρήγορα ανασφάλιστη, χωρίς  υγειονομική περίθαλψη αλλά και εκτός επαγγέλματος.
Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί  φυσική συνέχεια της  πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών  από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006. Είναι κομμάτι  της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κορωνίδα της οποίας είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ταυτόχρονα τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δίνονται βορά στις τράπεζες και στους ομίλους, καθώς τις διαχρονικές απώλειες που κατέγραψαν τα αποθεματικά όλων των Ταμείων με την άτοκη κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, συμπληρώνει η οφειλή άνω των 550 εκατ. € του Δημοσίου στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, με αποκορύφωμα την κλοπή άνω του 1,5 δις € στο πλαίσιο του «κουρέματος» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά τη διάρκεια του PSI. Παράλληλα την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ακολούθησε η μετατροπή του Κλάδου Υγείας του Ταμείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με ανταποδοτικά κριτήρια.
Όλα τα παραπάνω είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματά μας που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την  Ευρωπαϊκή  Ένωση. Μέσα στην παγκόσμια κρίση του συστήματος οι δυνάμεις του κεφαλαίου μας οδηγούν σε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αναμονή, ούτε για άσφαιρες και αποπροσανατολιστικές ενέργειες. Ο αγώνας πρέπει να έχει στο στόχαστρο την ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου που εφαρμόζει η νέα τρικομματική κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι αγώνας επιβίωσης για τους εργαζόμενους.
Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων μηχανικών, όλων αυτών που τσακίζονται απ’ την πολιτική αυτή. Προμετωπίδα του  αγώνα δεν μπορεί να είναι το ΤΕΕ όπου έχει καταλυτική επίδραση το μεγάλο κεφάλαιο, που αντικειμενικά ωφελείται απ’ την πολιτική αυτή ποικιλότροπα. Καλούμε τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία όπου οργανώνονται μηχανικοί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους αυταπασχολούμενους συναδέλφους, σε συντονισμό για την οργάνωση των αγώνων μας.
Με αφετηρία την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ για τις τελευταίες αυξήσεις ξεδιπλώνουμε την αντεπίθεση μας εναντίον ολόκληρης της αντιασφαλιστικής επίθεσης παλεύοντας για :
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που διαλύουν τα δικαιώματα μας μαζί με τους 3518/06, 3655/08 και των πρόσφατων ρυθμίσεων (νόμος Λοβέρδου, μεσοπρόθεσμο)
  • Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας  με ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα από  χρέη προς το ταμείο.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - Αύξηση των συντάξεων. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών - επίδομα ανεργίας 1120€ ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής  (μισθός – ΔΠΥ). Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους.
  • Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής-χρηματιστήριο-ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Επειδή έχουμε μνήμη - Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Σχετικά με τη συγκρότηση των οργάνων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αναρτούμε ανακοίνωση της συσπείρωσης. 


Επειδή έχουμε μνήμη: Μια συνειδητή διαστρέβλωση και ερμηνεία κατά το δοκούν!!!

Συναδέλφισες , συνάδελφοι
Δυστυχώς κάποιες παρατάξεις εξακολουθούν να σκέπτονται με ένα παρωχημένο τρόπο, που έχει καταδικαστεί από πολλούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα μετά τις πλατείες και την πλούσια εμπειρία που άφησαν (ανολοκλήρωτη που πρέπει όμως να εμπλουτιστεί).
Έτσι λίγο πριν τις εκλογές η ΠΑΣΚ μετονομάστηκε σε ΕΔΑΚ, χωρίς μια στοιχειώδη έστω αυτοκριτική για την μέχρι τότε (;) πορεία της – πρόσδεσης στο άρμα και εκλογικός στυλοβάτης της μιας (ΠΑΣΟΚ) εκ των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) της κατακρεούργησης των, με αίμα κοινωνικών κ.α. καταχτήσεων/δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του ελληνικού λαού.
Αφού ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (26 χρόνια όπως αναφέρει η ΕΔΑΚ στις ανακοινώσεις της, αν και έχει 3μόλις μήνες συγκρότησής της!!!) η ΠΑΣΚ (νυν ΕΔΑΚ) έδρασε από τη μια διακηρύσσοντας την ‘’ανεξαρτησία’’ της από τις πολιτικές των εκάστοτε ΠΑΣΟΚικών κυβερνήσεων (ως τρόπο ‘’ψαρέματος’’ ψήφων κλπ.) αλλά από την άλλη συμμετέχοντας ενεργά στην εκλογή βουλευτών που πριν τη κάθε πολιτική αναμέτρηση είχαν ψηφίσει (ως βουλευτές) ή και εφαρμόσει (ως υπουργοί, υφ/ργοί, γ.γ. κλπ) τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις (που η τότε ΠΑΣΚ εκ του ασφαλούς τις κατήγγειλε!!!). Αυτό ονομάζεται ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ και κινήσεις χαμαιλέοντα.
Ειδικότερα, σήμερα, που οι μηχανικοί (και όχι μόνο) έχουν υποστεί μια σχεδόν πλήρη απαξίωση και οι όποιες καταχτήσεις τους καθημερινά ακυρώνονται από τους τοποτηρητές των ΕΕ-ΔΝΤ και τους ντόπιους υπεργολάβους των, με αποτέλεσμα να μας οδηγούν στην εξαθλίωση (και με την άμεση απειλή-σχέδιο των μαζικών απολύσεων).
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΔΑΚ (26/9/12) σχετικά με τη συγκρότηση του Προεδρείου της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Ερμηνείες κατά πως την βολεύουν, μη αναφορά γεγονότων κλπ.
Συναδέλφισες , συνάδελφοι
Η ΣΑΜ, όχι μόνο μετά τις εκλογές του σωματείου τον Ιούνη (στις οποίες εξελέγησαν δύο μέλη της στο ΔΣ) αλλά και στη συγκρότηση και του προηγούμενου ΔΣ μετά τις εκλογές του 2010 (στις οποίες είχαμε μόνο ένα μέλος μας στο τότε ΔΣ) είχαμε προτείνει τη συγκρότηση αριστερού προεδρείου.
Μετά την εκλογή των μελών του ΔΣ τον Ιούνη, αναλαμβάνοντας την όποια ευθύνη μας αναλογεί (από την αύξηση των εδρών μας από μία σε δύο , από τη πολιτική συγκυρία και τα προβλήματα που μπαίνουν καθημερινά και απαιτούν μια άλλη στάση/κίνηση/δράση κλπ) προτείναμε (και έγινε αποδεκτό από την Αγων.Συνεργασία) ένα κείμενο βάσης συνεργασίας για ένα προεδρείο με αριστερή κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό (1) διαβάστηκε και από τον εκπρόσωπο στο ΔΣ της Δ.Ε. αλλά δυστυχώς η Δ.Ε. δεν συμφώνησε, όπως θα επιθυμούσαμε (εκτιμούμε ότι η πρόταση μας αυτή κάλυπτε – με κάποιες προσθήκες έστω - και το χώρο του ΚΚΕ (Δ.Ε.) και άλλοι λόγοι, ευρύτεροι πολιτικοί, δεν επέτρεψαν προς το παρόν την ελπιδοφόρα αυτή σύγκλιση των 3 αριστερών παρατάξεων).
Αφού υπήρξε αυτή η προγραμματική συμφωνία σε θέσεις των ΣΑΜ-ΑΓΩΝ.ΣΥΝ. ήταν επακόλουθο το μπλοκ των 2+3 =5 εδρών των παραπάνω παρατάξεων, να διεκδικήσει την ευθύνη των δύο βασικών θέσεων στο ΔΣ δηλ. του προέδρου (για τη μεγαλύτερη παράταξη ΑΓΩΝ.ΣΥΝ.) και του γενικού γραμματέα για την ΣΑΜ. Προτείναμε την θέση του αντιπροέδρου στο μέλος της Δ.Ε. (ώστε και με την ψήφο του να υπήρχε το αμιγές αριστερό προεδρείο (6 στα 11 μέλη) αλλά και πάλι δυστυχώς δεν τη δέχτηκε. Έτσι μετά από αρκετές συνεδριάσεις (μετά από 3 γεμάτος μήνες από τις εκλογές) και προκειμένου να λειτουργήσει το ΔΣ, προτείναμε για αντιπρόεδρο την συναδέλφισσα από την ΕΔΑΚ Πλουμίτσα Τριανταφυλλοπούλου , επειδή εργάζεται σε ένα χώρο (Εργατική Εστία) που είναι στο μάτι του κυκλώνα (μαζί με τον ΟΕΚ) για άμεσες απολύσεις. Η ΕΔΑΚ επέμενε στη θέση του γ.γ. και κατόπιν αυτού, προκειμένου να αποφύγουμε τη κωλυσιεργία της, που τορπίλιζε τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα, επιλέξαμε την αποχή από την εκλογή του αντιπροέδρου (μοναδικός υποψήφιος από ΔΑΚΜη). Επισημαίνουμε ότι παρόμοια έπραξε και η Δ.Ε. στη πρόταση για γ.γ. (ΣΑΜ), χωρίς να γίνει καμιά συνεννόηση ΣΑΜ-ΔΑΚΜη-Δ.Ε. (‘’συμφωνία’’ λέει η ΕΔΑΚ).
Τελικά η μόνη (γραπτή και δημόσια) συμφωνία ήταν μεταξύ των ΑΓ.ΣΥΝ. και ΣΑΜ. (Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Ατικής).

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Κάποιος(οι) σχεδιάζει(ουν) τη διάσπαση των συνδικάτων;

Αναδημοσιεύουμε από τον Εργατικό Αγώνα άρθρο του Οδυσσέα Πραξιάδη για το εργατικό κίνημα και τη στάση της αριστεράς μέσα σε αυτό.


Πρόσφατα «αλιεύσαμε» στη διαδικτυακή «θάλασσα» ένα κείμενο του Αντώνη Δραγανίγου –στελέχους του ΝΑΡ– με τον τίτλο «Ο Λένιν και η Διεθνής για τα συνδικάτα». Το κείμενο αυτό είχε γραφτεί στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στις 15/11/09, αλλά είναι αλήθεια ότι μας έκανε εντύπωση η επαναδημοσίευσή του σε ιστοσελίδα, αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο.

Το κείμενο υποτίθεται ότι πραγματεύεται την άποψη του Λένιν και της Κομμουνιστικής Διεθνούς (εφεξής ΚΔ) σχετικά με την ενότητα του εργατικού κινήματος. 
Ο Αντώνης Δραγανίγος (ΑΔ) υποστηρίζει, ανάμεσα στα άλλα, ότι: α) το έργο του Λένιν «Ο “Αριστερισμός” παιδική αρρώστια του κομμουνισμού» κακοποιήθηκε από το ρεφορμισμό και χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τη συμβιβαστική του πολιτική, β) ο «Αριστερισμός» γράφτηκε σε ιδιαίτερες συνθήκες υπονοώντας ότι σήμερα δεν έχει εφαρμογή, γ) η ΚΔ δε θεωρούσε πολιτικό ατόπημα τη διάσπαση των συνδικάτων και ότι αυτή (η διάσπαση) δεν είναι θέση αρχής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σήμερα στο εργατικό κίνημα.

Για να υποστηρίξει τα παραπάνω, παραθέτει αποσπάσματα από το έργο του Λένιν και από τα ντοκουμέντα της ΚΔ και χωρίς να το λέει ευθέως, αφήνει να εννοηθεί ότι σήμερα στο εργατικό κίνημα πρέπει να μας καθοδηγήσει ο «επαναστατικός» προσανατολισμός της διάσπασης που πάνω-κάτω είναι λενινιστική τακτική.

Στο παρόν σημείωμα θα απαντήσουμε στις απόψεις του ΑΔ, αλλά θα θέσουμε και ορισμένα γενικότερα ζητήματα για το εργατικό κίνημα.

I. ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Το ελάττωμα του εκλεκτικισμού και της κατακρεούργησης των κειμένων των κλασικών δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Πρόκειται για μια γάγγραινα της οποίας φορείς είναι αρκετοί πολιτικοί χώροι και για μερικούς φαίνεται ότι η ασθένεια αυτή είναι ανίατη.

Κατά την ταπεινή μας άποψη η χρήση των κειμένων των κλασικών πρέπει να γίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) να μην ακρωτηριάζονται τα κείμενα ώστε πάση θυσία να δικαιωθεί μια δογματική άποψη που νομίζουμε ότι είναι επαναστατική, β) να εξετάζουμε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε το κείμενο και να ερμηνεύουμε γιατί έχει το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τη συγκεκριμένη μορφή, γ) να βλέπουμε τυχόν αλλαγές στη σκέψη των κλασικών και να εξηγούμε το γιατί υπήρξαν, δ) να δούμε τη σκέψη των κλασικών σε συνάρτηση με την πράξη, δηλαδή να δούμε αν ο προσανατολισμός που έδωσαν σε εκείνο ή ετούτο το ζήτημα είχε πρακτικό αντίκρισμα –θετικό ή αρνητικό– μέσα στο επαναστατικό και εργατικό κίνημα.

Αν αυτές τις παραμέτρους δεν τις πάρουμε υπόψη τότε δεν παρουσιάζουμε τη σκέψη των κλασικών αλλά της καρικατούρας τους. Τους παραμορφώνουμε, τους κάνουμε αγνώριστους, μεταλλάσουμε το Μαρξισμό από επιστήμη σε ψευδοεπιστήμη.

II. ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Συνεχίζεται η κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε ανυπόγραφο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο δείχνει τη συνεχιζόμενη κλοπή των αποθεματικών του Ταμείου. Εν συντομία λέει ότι εάν καταθέσει το ΤΕΕ, το ΕΤΑΑΑ ή οποιοσδήποτε ασφαλιστικός φορέας ή ΝΠΔΔ χρήματα («ποσά διαθεσίμων») στην Τράπεζα της Ελλάδος (πράγμα που γίνεται υποχρεωτικά βάσει του νόμου από το 1997) τα χρήματα αυτά οδηγούνται στον «κοινό λογαριασμό» μετατρέπονται αυτόματα –αφού αγοράζονται μερίδια του κοινού λογαριασμού- σε ομόλογα με την «τρέχουσα τιμή μεριδίου». Αυτό σημαίνει ότι εάν πέφτει η αξία διαπραγμάτευσης των ομολόγων κάθε μέρα, χάνονται και οι καταθέσεις των ταμείων. Επίσης εάν κουρευτούν πάλι τα ομόλογα, θα κουρευτούν πάλι και τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα. Το χειρότερο είναι ότι εάν χρειάζεται ένας φορέας (πχ το ΙΚΑ ή ο ΟΑΕΕ) χρήματα και πάει να κάνει ανάληψη, τότε πουλάει μερίδια από το κοινό κεφάλαιο στην τρέχουσα τιμή και όχι στην τιμή που το πήρε με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το συνολικό αποθεματικό (και ειδικότερα του ΤΣΜΕΔΕ μια και αυτό είναι από τα λίγα πλεονασματικά). Αν έχουν ίχνος αξιοπρέπειας, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ οφείλουν άμεσα να σταματήσουν να καταθέτουν στους ληστές της ΤτΕ και να δώσουν παροχές στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους (Ταμείο Ανεργίας, μείωση ή κάλυψη εισφορών, βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης).

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της συσπείρωσης στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Συνάδελφοι αξίζει να δείτε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της συσπείρωσης στην προχθεσινή συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Θυμίζουμε ότι αυτή είχε κληθεί με θέμα την εκλογή Αντιπροέδρων της ΔΕ μια και ο ένας από αυτούς έγινε Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, ο άλλος παραιτήθηκε. Μετά από παρέμβαση δεκάδων συναδέλφων αναγκάστηκαν να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί. Η συσπείρωση κατάθεσε το κείμενο που ήδη έχουμε αναρτήσει (Καμία ανοχή στην αδράνεια και τον κυβερνητισμό της διοίκησης του ΤΕΕ) και συμμετείχε στην παρέμβαση της "Πρωτοβουλίας Μηχανικών για το Ασφαλιστικό".

 
Τοποθέτηση του Σ.Κοντομάρη, μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, το Σάββατο 29.9.2012, για τις ευθύνες της διοικούσας του ΤΕΕ απέναντι στο ασφαλιστικό των μηχανικών και τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει το κίνημα των μηχανικών απέναντι στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και τα συνολικότερα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν ολόκληρο τον επαγγελματικό κλάδο των μηχανικών σε κατάρρευση. 

  
Τοποθέτηση του Α. Μαούνη, μέλους της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, το Σάββατο 29.9.2012, για τις ευθύνες της διοικούσας του ΤΕΕ απέναντι στο ασφαλιστικό των μηχανικών και τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει το κίνημα των μηχανικών απέναντι στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και τα συνολικότερα κυβερνητικά μέτρα που οδηγούν ολόκληρο τον επαγγελματικό κλάδο των μηχανικών σε κατάρρευση.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των ή δια­χεί­ρι­ση χρη­μά­τω­ν;

Συνέντευξη με τον Τ. Κεφαλά, μέλος της ΠΡΟ­ΣΥ­ΝΑ­Τ στην Εποχή. Τη συ­νέ­ντευ­ξη πή­ρε η Ζωή Γεωρ­γού­λα.

* Οι Πε­ρι­φέ­ρειες ε­πι­χει­ρούν να προ­χω­ρή­σουν σε έρ­γα χω­ρίς ε­πι­και­ρο­ποίη­ση και δια­βού­λευ­ση των σχε­δια­σμών


Η δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των εί­ναι α­φε­νός στοι­χείο της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας ό­λων των πο­λι­τών και έ­νας κρί­σι­μος το­μέ­ας της δρα­στη­ριό­τη­τας των δή­μων, α­φε­τέ­ρου εί­ναι έ­να α­ντι­κεί­με­νο με ευ­ρύ εν­δια­φέ­ρον πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό, οι­κο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό. Δια­νύου­με μια πε­ρίο­δο που η δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των ε­πι­χει­ρεί­ται να υ­πο­βι­βα­στεί, με ο­λί­γη ή κα­θό­λου δια­βού­λευ­ση, σε οι­κο­νο­μι­κό α­λι­σβε­ρί­σι με α­πο­σιω­πού­με­νους στό­χους αλ­λά σα­φή ο­φέ­λη μό­νο για τους ι­διώ­τες και με­γά­λο κό­στος για το δη­μό­σιο, χω­ρίς την ε­νερ­γό συμ­με­το­χή των πο­λι­τών. Συ­νο­μι­λή­σα­με με τον Τά­σο Κε­φα­λά, μέ­λος της Πρω­το­βου­λίας Συ­νεν­νό­η­σης για τη Δια­χεί­ρι­ση των Απορ­ριμ­μά­των, για το πώς δια­μορ­φώ­νε­ται η κυ­βερ­νη­τι­κή ε­πι­δίω­ξη και τι χρειά­ζε­ται να α­πο­τε­λεί τη δι­κή μας α­πά­ντη­ση.


Βρι­σκό­μα­στε σε μια με­τα­βα­τι­κή πε­ρίο­δο ό­σον α­φο­ρά τη δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­τω­ν; Από τους Χώ­ρους Ανε­ξέ­λε­γκτης Διά­θε­σης Απορ­ριμ­μά­των και τους Χώ­ρους Υγειο­νο­μι­κής Τα­φής φαί­νε­ται να με­τα­πη­δά­με στην καύ­ση.

Την πε­ρίο­δο που περ­νά­με τώ­ρα, θα την χα­ρα­κτή­ρι­ζα ως μια βια­στι­κή, βίαιη με­τά­βα­ση α­πό έ­να κα­θε­στώς κα­θυ­στέ­ρη­σης το ο­ποίο υ­πήρ­χε μέ­χρι σή­με­ρα σε έ­να κα­θε­στώς σύγ­χρο­νης δια­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό τον τρό­πο που την α­ντι­λαμ­βά­νε­ται ο κα­θέ­νας. Έχου­με κα­θυ­στε­ρή­σει πά­ρα πο­λύ την προ­σέγ­γι­ση σε μια ορ­θο­λο­γι­κή φι­λο­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή δια­χεί­ρι­ση. Η α­ντί­λη­ψη ό­τι τα α­πορ­ρίμ­μα­τα μπο­ρούν να α­ξιο­ποιη­θούν με έ­να ω­φέ­λι­μο τρό­πο για την κοι­νω­νία, εί­ναι στοι­χείο της διε­θνούς πρα­κτι­κής.
Αυ­τή η κα­θυ­στέ­ρη­ση ε­πι­διώ­κε­ται να ε­πι­λυ­θεί με τρό­πο που δεν εί­ναι προς ό­φε­λος της κοι­νω­νίας. Προω­θεί­ται μια πο­λι­τι­κή ε­πι­λο­γή, που χω­ρίς να εί­ναι αυ­στη­ρά προσ­διο­ρι­σμέ­νη, τεί­νει προς έ­να μο­ντέ­λο δια­χεί­ρι­σης που θέ­λει να κρα­τά­με χα­μη­λά την α­να­κύ­κλω­ση και α­νά­κτη­ση, χω­ρίς κα­θό­λου να α­σχο­λεί­ται με τη μείω­ση των α­πορ­ριμ­μά­των, που εί­ναι πο­λύ ση­μα­ντι­κό στοι­χείο ε­πί­σης, και το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος των σκου­πι­διών να το ο­δη­γού­με α­διά­λε­κτο σε με­γά­λες κε­ντρι­κές ε­γκα­τα­στά­σεις ε­πε­ξερ­γα­σίας, στις ο­ποίες, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό το χα­ρα­κτή­ρα τους, γί­νε­ται έ­να μι­κρό πο­σο­στό α­να­κύ­κλω­σης και κο­μπο­στο­ποίη­σης, και μά­λι­στα δεύ­τε­ρης ποιό­τη­τας, και το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος εί­ναι πα­ρα­γω­γή δευ­τε­ρο­γε­νών καυ­σί­μων, τα ο­ποία θα ο­δη­γού­με σε και­νούρ­γιες ε­γκα­τα­στά­σεις καύ­σης. Προ­φα­νώς δεν προω­θεί­ται μια πα­νά­κρι­βη δια­δι­κα­σία ε­πε­ξερ­γα­σίας για να πά­ρου­με έ­να προϊόν το ο­ποίο θα το θά­ψου­με. Προ­φα­νώς προω­θεί­ται η καύ­ση του. Το ό­τι α­πο­φεύ­γουν σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις να ο­νο­μα­τί­σουν την καύ­ση ή να α­δειο­δο­τή­σουν αυ­τή τη στιγ­μή τα ερ­γο­στά­σια καύ­σης, ο­φεί­λε­ται κα­θα­ρά σε λό­γους α­πο­τρο­πής των α­ντι­δρά­σεων. Εί­ναι ό­μως α­πο­λύ­τως σα­φές ό­τι πί­σω α­πό αυ­τό το μο­ντέ­λο δια­χεί­ρι­σης κρύ­βε­ται η καύ­ση.

Ένα δεύ­τε­ρο στοι­χείο ε­κτός α­πό την προώ­θη­ση της καύ­σης, που φαί­νε­ται να συ­μπλη­ρώ­νει το δί­πο­λο που προω­θεί­ται για τη δια­χεί­ρι­ση των σκου­πι­διών, εί­ναι η ι­διω­τι­κο­ποίη­ση;

Μας ξεβρακώνουν και ενεργειακά

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι.
thumbΌλα είναι έτοιμα, λοιπόν. Οι προβλέψεις και οι επι­διώξεις του μνημονίου κι όσων σχεδίασαν αυτήν την πολιτική, σύντομα θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Και η χώρα οδηγείται σε πλήρη ενεργειακή απογύμνωση, καθώς το σύνολο του κρίσιμου αυτού τομέα θα περάσει στα χέρια ιδιωτών που θα σχεδιάζουν, θα επενδύουν και θα λειτουργούν τις μονάδες ανάλογα με το δικό τους συμφέρον κι όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν κυ­βερνητικά στελέχη - με εμφανή στό­χο να δώσουν την εντύπωση (κυρίως στους ξένους) ότι το πρόγραμμα ιδι­ωτικοποιήσεων επιταχύνεται -, οι με­τοχές του Δημοσίου σε ενεργειακές επιχειρήσεις και ομίλους θα πωλη­θούν σύντομα και μάλιστα με συνο­πτικές διαδικασίες.
Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό Δη­μόσιο δεν θα έχει δυνατότητα παρέμ­βασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέρ­γειας, ακόμη κι εάν οι νέοι μέτοχοι αποφασίσουν ότι δεν τους συμφέρει να επενδύσουν σε νέες μονάδες ή σε δίκτυα, ώστε να καλύπτεται η ζή­τηση.
Επίσης, σημαίνει πως η αγορά φυ­σικού αερίου θα λειτουργεί με βάση το κέρδος των μετόχων, χωρίς να λαμ­βάνονται υπόψη οι εθνικές προτεραι­ότητες, αλλά και οι δυνατότητες για σημαντική ελληνική παρουσία στις μελλοντικές διασυνδέσεις με αγω­γούς και άλλες υποδομές.
Τέλος, οι ιδιωτικοποιήσεις με τη δι­αδικασία του fast track στον τομέα της διύλισης και της διακίνησης καυ­σίμων σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα παρέμβα­σης στη διαδικασία τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, στη διαμόρφωση των τιμών και στον ανταγωνισμό.

Ξεπούλημα
Όλα παραδίδονται στους ιδιώτες, με πρόσχημα την είσπραξη εσόδων που θα διευκολύνουν τη μείωση του χρέους. Ωστόσο, η πολιτική αυτή έχει χαραχθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαε­τίες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τις ενεργειακές αγορές σε όλες τις χώρες, καθώς πρόκει­ται για έναν τομέα που παρέχει στους ιδιώτες τεράστια κέρδη και ανεξέλεγκτη δύναμη. Απλώς, στις σημερινές συνθήκες, η οικονομική κρίση διευκολύνει την ταχύτερη υλοποίηση αυ­τών των σχεδιασμών.
Η σαρωτική πολιτική των ιδιωτικο­ποιήσεων έχει βάλει στο στόχαστρο όλες τις υπό κρατικό έλεγχο επιχει­ρήσεις στον τομέα της ενέργειας και η εκποίησή τους θα γίνει - όσο κι αν αυτό τσαντίζει τον Γι­άννη Στουρνάρα και το επι­τελείο του - με όρους ξεπουλήματος.
Τα πράγματα είναι πο­λύ  απλά.  Συγκεκριμένα: