Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Τεράστιο κούρεμα αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ


ΚΟΥΡΕΜΑ 21% ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΤτΕ * ΟΔΔΗΧ: ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ «ΑΑΑ»

Θα χάσουν 5 δισ. από ομόλογα τα Ταμεία «για να μη χάσουν περισσότερα»


Απώλειες 5,1 δισ. ευρώ αναμένεται να έχουν ακόμη και τα προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Με βάση την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011, οι κάτοχοι των ομολόγων πρέπει -μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου- να μετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία ανταλλαγής, έτσι ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα φτάνει τα 135 δισ. του ελληνικού χρέους (τίτλοι που λήγουν έως το 2020).

Αν και αρχικά είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (η οποία -μεταξύ άλλων- προβλέπει ανταλλαγή των παλαιών τίτλων με νέα, αξιολόγησης «ΑΑΑ», αλλά με μειωμένη ονομαστική αξία έως 21%), τελικά χθες ανακοινώθηκε στους διοικητές των Ταμείων ότι θα πρέπει να μετέχουν στην ανταλλαγή. Και όχι μόνο για τα ποσά που τα Ταμεία επένδυσαν στα ομόλογα, αλλά και για τα ποσά που μετέφεραν, βάσει του νόμου, στην Τράπεζα της Ελλάδος και αυτή, με τη σειρά της, τοποθετούσε σε κρατικά ομόλογα.

«Δεχτείτε και θα πάρετε καλύτερα»

Οπως αναφέρθηκε στη σχετική σύσκεψη, που έγινε χθες στον Οργανισμό Διαχείρισης του Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων σε κρατικά ομόλογα ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του οργανισμού, Π. Χριστοδούλου, σύστησε στους προέδρους των Ταμείων να αποδεχτούν την (σε εθελοντική βάση) ανταλλαγή των ομολόγων που διαθέτουν, καθώς «αυτά που θα πάρετε είναι καλύτερα». Με την έννοια ότι τα υφιστάμενα «χαρτιά», αν επιχειρηθεί να ρευστοποιηθούν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, δεν αξίζουν πάνω από 50%-60% της ονομαστικής αξίας.

Ετσι, με τα νέα εγγυημένα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF ανά χείρας τα Ταμεία θα μπορούν να τα ρευστοποιήσουν στη δευτερογενή αγορά και να καλύψουν τις ανάγκες τους το μεσοδιάστημα, δεδομένου ότι οι νέοι «κουρεμένοι» τίτλοι θα έχουν 30ετή διάρκεια. Στη λήξη τους δε τα Ταμεία δεν θα υφίστανται με τη σημερινή τους μορφή, ενώ οι ανάγκες για καταβολή συντάξεων θα είναι πολλαπλάσιες...

Ωστόσο, από την ανταλλαγή τα Ταμεία θα καταγράψουν απώλειες κοντά στα 5,1 δισ. ευρώ, στο 21% των σημερινών τίτλων, αξίας 25 δισ., που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ, η Εργατική Κατοικία κ.ά.), όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Χριστοδούλου.

Ετσι, η αναδιάρθρωση του χρέους πλήττει και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να μείνει άθικτος ένας φορέας του Δημοσίου, ο οποίος -μάλιστα- χορηγεί εγγυημένες από το κράτος παροχές, από την κατάρρευση του ίδιου του... Δημοσίου. Πρόσθετα, η (μικρή) μείωση του κρατικού χρέους, που συνεπάγεται η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, υποτίθεται ότι θα δώσει ανάσα στα δημόσια οικονομικά και έτσι, μελλοντικά, εφόσον εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά, θα έχει τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός να επιχορηγήσει τα Ταμεία. Αρα, να εγγυηθεί τις συντάξεις...

* Αναλυτική καταγραφή των αναγκών των Ταμείων και των αντίστοιχων εκροών του προϋπολογισμού, καθώς και των πλεονασμάτων, που θα καταγράψουν φέτος τα Ταμεία επιδιώκουν οι επιτηρητές. Προς τούτο χθες έγινε και νέα συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με την αντιπροσωπεία της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι φέτος το πλεόνασμα θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό η εισφορά του 2%

Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι εισφορές υπέρ ανεργίας των δημοσίων υπαλλήλων (2%) θα καταγράφονται σαν έσοδα του προϋπολογισμού (470 εκατ. ευρώ φέτος) και ακολούθως θα μεταφερθούν περί τα 250 εκατ. στον ΟΑΕΔ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων απασχόλησης. Τα υπόλοιπα και μέχρι τα 500 εκατ., που απαιτούνται φέτος για τον ΟΑΕΔ, λόγω και αύξησης της ανεργίας και της σχετικής ανάγκης σε επιδόματα θα προέλθουν από την αύξηση της σχετικής εισφοράς στον ιδιωτικό τομέα (στο 5% από 4%). *

Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας (1-9-2011)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το φοιτητικό κίνημα, οι εργαζόμενοι εντός των Ιδρυμάτων μας αλλά και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας την ημέρα επίσημης έναρξης του ακαδημαϊκού έτους δηλώνουν περίτρανα: αυτός ο νόμος θα ανατραπεί! Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας μέσα από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών και των εργαζομένων, τις 96 πανελλαδικά καταλήψεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, μέσα από το μεγάλο συλλαλητήριο καταδίκης του Νόμου και της πολιτικής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας τη 1η Σεπτέμβρη κατεβάζοντας στο δρόμο του αγώνα παραπάνω από 7.000 κόσμου μόλις άρχισε! Δηλώνουμε την ανυπακοή μας στην πολιτική συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τις οδηγίες της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) διαβεβαιώνοντας τους ότι αν δεν φύγει το νομοσχέδιο και αυτοί που το ψηφίσανε, δεν φεύγουμε - δεν υποχωρούμε!
Η λαομίσητη κοινωνική μειοψηφία των 250 βουλευτών που έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τη νεολαία και τους εργαζομένους της χώρας υπό τις ευλογίες και τις υποδείξεις της Τρόικα και του ΔΝΤ δεν μας τρομοκρατεί. Μέσα από τον βαθύ και πλούσιο διάλογο που διεξάγεται στις Γενικές Συνελεύσεις εντός των Ιδρυμάτων, έχοντας την έμπρακτη συναίνεση του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Αυτός ο νόμος που καταστρέφει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να ανατραπεί. Είναι ένας νόμος που όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των πανεπιστημίων όπως διακηρύσσουν οι πρωτεργάτες του αλλά τα διογκώνει. Είναι ο νόμος που στοχεύει στη διάλυση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων , βαθαίνει την επιχειρηματική – ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων, επιβάλει μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, νομιμοποιεί την εισβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και θεσπίζει, το τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος καθώς και την κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων.
Σύμμαχος μας στον αγώνα για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης είναι το σύνολο της κοινωνίας. Από τον νεολαίο άνεργο που βιώνει την οδύσσεια της εργασιακής περιπλάνησης έως τον εργαζόμενο που βλέπει το μισθό του ολοένα να συρρικνώνεται. Από τους μαθητές που βλέπουν ολοένα τα σχολεία τους να κλείνουν και να υποβαθμίζονται έως κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο που τα βάζει με αυτή τη κυβέρνηση της τρομοκρατίας και της βίας. Οι ιστορικές μέρες του Ιούνιου του 2011 μας έδειξαν ότι με κοινούς, άμεσο-δημοκρατικούς αγώνες και ανυποχώρητες κινητοποιήσεις μπορούμε να τους διώξουμε!
Της επόμενες ημέρες θα συντονίσουμε τη δράση μας εντός και εκτός των πανεπιστημίων, με το ανυπότακτο κίνημα της πλατείας του Συντάγματος το Σάββατο 3/9, με το πανεκπαιδευτικό μέτωπο μαζί με μαθητές-καθηγητές-δασκάλους και θα προχωρήσουμε σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, στη κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα μας. Επόμενος σταθμός θα είναι ένα νέο, μαζικότερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη Πέμπτη καθώς και η μεγάλη, αντικυβερνητική διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μαζί με όλο το λαό. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από το δίκαιο αγώνα μας, το επαίσχυντο Νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου αλλά και η αντιλαϊκή-αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Τρόικα πρέπει και μπορεί να ανατραπεί!

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ



Νομική Σχολή, Αθήνα 1/9/2011

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ξανά στους Δρόμους και στις Πλατείες! 3 Σεπτέμβρη Όλοι στο Σύνταγμα


ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ: ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και η ηρωική μάχη του λαού της Αθήνας, σηματοδοτούν το τέλος ενός κύκλου αλλά και την αρχή μιας νέας συγκλονιστικής και ελπιδοφόρας πορείας του εργατικού λαϊκού κινήματος που άνοιξε πριν ενάμιση χρόνο, όταν ξεκινούσε ο παρατεταμένος αγώνας ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ– ΕΕ – ΔΝΤ– κεφαλαίου να φορτώσουν την κρίση στην πλάτη του λαού και να σφαγιάσουν τους εργαζόμενους.

Το μαύρο αντιδραστικό μπλοκ εξουσίας του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ. και του ΛΑΟΣ σε κοινό μέτωπο με το ΔΝΤ και την Ε. Έ, προσχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων των τελευταίων δεκαετιών, μέσω των διαδοχικών μνημονίων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Το πρόσθετο πακέτο ''βοήθειας'' των 109 δις, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα νέο τοκογλυφικό δάνειο, που θα φορτωθεί πάλι στις πλάτες του λαού, ενώ παράλληλα διοχετεύεται νέος πακτωλός χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες. Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών, τα εισοδήματα των εργαζομένων καρατομούνται, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταργούνται, οι εργασιακές σχέσεις διαλύονται, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά εμπορευματοποιούνται, τα δημοκρατικά δικαιώματα περιορίζονται η κοινωνία οδηγείται στην βαρβαρότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι δραματικά για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αφού η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, η φτώχεια και η εξαθλίωση διευρύνονται πλήττοντας την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση του Μνημονίου και της καταστολής σε αγαστή συνεργασία και «συναίνεση» με τη ΝΔ και τους φασίστες του ΛΑΟΣ προχώρησε στην ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, του νόμου που καταργεί τη δωρεάν παιδεία και οδηγεί στο πανεπιστήμιο της αγοράς, διαλύει τα πτυχία, επιβάλλει τη λειτουργία με όρους επιχείρησης.

ΤΩΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Να Διεκδικήσουμε το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» της εποχής μας ενάντια στη «χούντα» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.



ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ-ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ-
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Στο στέκι της Επιτροπής Όθωνος και Αμαλίας

Ανακοίνωση Λ. Σ. Πλατείας Συντάγματος, 31/08/2011

Στις 3 Σεπτέμβρη: Είμαστε Παντού - Κατακλύζουμε το Σύνταγμα

Οι πλατείες είμαστε εμείς και είμαστε παντού. Είμαστε όλοι και όλες. Ξεκινήσαμε αγανακτισμένοι, συνεχίζουμε να είμαστε αποφασισμένοι και σε λίγο θα είμαστε μαζικά εξεγερμένοι. Μέχρι να φύγουν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ. Μέχρι να διώξουμε τις κυβερνήσεις και το σύστημα των αγορών και των τραπεζιτών.

Όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε στο κίνημά μας αντιπροσώπους, διότι εξορισμού αλλά και ειδικά σε αυτές τις πολιτειακές δομές και το οικονομικό σύστημα θα διαφθείρονται, θα αποκόπτονται από το λαό, θα τον προδίδουν. Θέλουμε να αποφασίζουμε συλλογικά, εμείς για εμάς. Επιδιώκουμε να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Η 3η Σεπτέμβρη είναι μια ημερομηνία, που μπορούμε να οικειοποιηθούμε αποδίδοντας της το πραγματικό νόημα, αυτό των λαϊκών αναγκών, διαχρονικά.

Για εμάς η 3η Σεπτεμβρη είναι μια ημερομηνία ορόσημο. Είναι η ημέρα, που μας θυμίζει την ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Που μας θυμίζει τα ψέματα και τον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνώντων.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη: αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα αποκτήσουμε άμεση δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία χωρίς την ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικα και του συνόλου του πολιτειακού και οικονομικού συστήματος.

Καλούμε όλους τους πολίτες σε μια μεγάλη συγκέντρωση και συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις πλατείες της χώρας, το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στις 7μμ.

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία
Ισότητα-δικαιοσύνη-αξιοπρέπεια
Οι πλατείες είμαστε εμείς και είμαστε παντού

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Φεστιβάλ Αντίστασης & Δημιουργίας στο Ελληνικό - εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Σεπτεμβρίου 2011

  • 1-30 Σεπτεμβρίου: Έκθεση 130 Εικαστικών καλλιτεχνών, στο κτίριο Ξιφασκίας,
Καθημερινά 5-10μμ – Κυριακές 12μ-10μμ
Εγκαίνια έκθεσης, 7.9, 7.30 μμ

  • 16 Σεπτεμβρίου, 7μμ: Μεγάλη Συναυλία με τον Μίκη Θεοδωράκη
στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου Ξιφασκίας
Ποδηλατοπορεία και περιήγηση με ποδήλατα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου

  • 14 - 30 Σεπτεμβρίου: Παράλληλες εκδηλώσεις στο κτίριο Ξιφασκίας,
Ώρα έναρξης όλων των εκδηλώσεων, 8μμ.
Προβολές ταινιών:
Πέμπτη 15.9: «Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ»,
Εκδήλωση για την αλληλέγγυα οικονομία σε συνεργασία με τους «Ηλιόσπορους».
Πέμπτη 22.9: «Κ.Υ.Τ - Κινητοποίηση Υπερυψηλής Τάσης», του Μάριου Νόττα
Εκδήλωση για τον Υμηττό, σε συνεργασία με την
«Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την Διάσωση του Υμηττού»
Πέμπτη 29.9: «GOLFLAND ?» της Νέλλης Ψαρρού
Θεατρικά δρώμενα:
Τετάρτη 14.9 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Σωτήρη Βύνιο
Τετάρτη 21.9 «Μαύρες Κωμωδίες», Θεατρικό - μουσικό δρώμενο του Μιχάλη Γαλαίου
Τετάρτη 28.9 «Μια εκδοχή», από την Θεατρική Ομάδα Roswitha
Δημόσιες συζητήσεις
Δευτέρα 19.9: «Οι πλατείες μας στέλνουν το μήνυμα», με την συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών πρωτοβουλιών.
Δευτέρα 26.9 : «Αντιστεκόμαστε στο ξεπούλημα του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού- υπερασπιζόμαστε την δημόσια περιουσία», με την συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων.

Ακόμη, στον χώρο της Ξιφασκίας, παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις, θα λειτουργεί ειδικός χώρος του¨Αυτοδιαχειριζόμενου αγρού στο Ελληνικό».

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη
Επικοινωνία: Πάνος Τότσικας - 6979 145366, Ελένη Πορτάλιου- 210 7512560,
Ακης Μπαδογιάννης – 6932 254161

Μία κατάληψη για κάθε βουλευτή

ΣΤΙΣ 196 ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ !
Και οι συνελεύσεις συνεχίζονται πανελλαδικά με μεγάλη συμμετοχή και αγωνιστικό κλίμα. Στο μεταξύ άρχισε τη λειτουργία του το edopolytexneio.gr με στόχο, όπως αναφέρει στην πρώτη σελίδα "την ενδυνάμωση του πανεκπαιδευτικού κινήματος με τη συγκέντρωση υλικού, αποφάσεων, προτάσεων και τεκμηρίωσης σχετικά με τις εξελίξεις στα θέματα της παιδείας και εργασίας".
 "Μία κατάληψη για κάθε βουλευτή!" Αυτό λένε οι φοιτητές επιδιώκοντας τις επόμενες μέρες οι καταλήψεις να φτάσουν τις 250, όσοι είναι και οι βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο.
Οι σχολές και τα τμήματα που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις είναι οι εξής πανελλαδικά:
196 Καταλήψεις Π α ν ε λ λ α δ ι κ ά

ΑΘΗΝΑ - ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Ε.Μ.Π.) (30/08-06/09) (9)

  • Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
  • Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί
  • Χημικοί Μηχανικοί
  • Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί
  • Μηχανολόγοι Μηχανικοί
  • Ναυπηγοί Μηχανικοί
  • Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών
  • Πολιτικοί Μηχανικοί
  • Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί & Μηχανικοί Η/Υ


  • ΑΘΗΝΑ - ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Κ.Π.Α.) (7)

  • Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (30/08-06/09)
  • Βιολογικό (30/08-06/09)
  • Νομική (30/08-05/09)
  • Μαθηματικό (30/08-06/09)
  • Χημικό (30/08-06/09)
  • Γεωλογικό (30/08-06/09)
  • ΕΜΜΕ ( -07/09)
  • Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

    Τώρα χτίζουν ακριβότερα σχολεία!


    Στα... αζήτητα κινδυνεύει να οδηγηθεί η σχολική στέγη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), ενός φορέα που, με περιορισμένο προσωπικό, μόλις 353 ατόμων, με υψηλή εξειδίκευση και μισθοδοσία που δεν ξεπερνά τα 2.200 ευρώ, προσφέρει σημαντικό έργο.

    Οι μελέτες που εκπονούνται από τις υπηρεσίες του είναι 25% φτηνότερες σε σχέση με τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, ενώ λόγω της καλής οργάνωσης των διαγωνισμών εξασφαλίζονται σημαντικές εκπτώσεις στην κατασκευή των έργων. Υπολογίζεται ότι με τα ίδια κονδύλια οι δήμοι κατασκευάζουν δύο σχολικές μονάδες και ο ΟΣΚ τρεις.

    Από στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων σε 15 διαγωνισμούς που έγιναν την τελευταία διετία με ευθύνη του ΟΣΚ υπήρχε μεγάλη προσέλευση τεχνικών εταιρειών και υψηλός ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι εκπτώσεις να κυμαίνονται από 31 έως και 52% και «χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής», όπως μας διαβεβαίωσε ο Μ. Δανδουλάκης, πρόεδρος των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με τον «Καλλικράτη» η κατασκευή σχολείων έχει περάσει στους δήμους, που κατά κανόνα δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες για να αναλάβουν την ευθύνη. Τα στοιχεία από 15 προκηρύξεις της τελευταίας πενταετίας δείχνουν ότι οι εκπτώσεις είναι στην ουσία μηδενικές και κυμαίνονται από 0,09% έως 13% και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ώς το 32%. «Στην ουσία έχουν μετατραπεί σε τοπικές υποθέσεις, η συμμετοχή είναι περιορισμένη και ο ανταγωνισμός ανύπαρκτος», εξηγεί ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΣΚ.

    Η προωθούμενη συγχώνευση με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες του Δημοσίου, όπως η «Θέμις Κατασκευαστική», που ασχολείται με σωφρονιστικά καταστήματα, και η ΔΕΠΑΝΟΜ, που ειδικεύεται στα νοσοκομεία, θα φέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός προγράμματος συνολικού ύψους 344 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάχτηκε την τελευταία διετία σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργολαβίες για 299 συγκροτήματα, ενώ εκπονούνται 189 μελέτες για νέα σχολεία, από τις οποίες οι 71 αφορούν την Αττική. Το τελευταίο διάστημα ο ΟΣΚ έχει υπογράψει για πρώτη φορά συμβάσεις με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχει αναλάβει κτίρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, των ΤΕΙ Λαμίας και Ιονίων Νήσων, με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ.

    Ο ΟΣΚ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, που έχει παγώσει από το 2003. Σε σύνολο 15.000 μονάδων έχουν ελεγχθεί ώς τώρα μόνον 6.427. Το πρόβλημα είναι σημαντικό για την ασφάλεια των μαθητών, ιδιαίτερα γι' αυτούς που στεγάζονται σε κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1960, με τον ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό του 1959, και αποτελούν ώς σήμερα πρώτη προτεραιότητα για τους ελέγχους. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το σεισμό του 1999 σε όλη την Αττική έγιναν 2.465 αυτοψίες και χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν μικρές βλάβες σε 377 μονάδες, ενώ σε 25 περιπτώσεις οι μαθητές μετακόμισαν σε άλλα κτίρια ή σε λυόμενα.

    Το διαχρονικό πρόβλημα του ΟΣΚ είναι η χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέφθηκαν 65 εκατ. ευρώ, που στη συνέχεια «ψαλιδίστηκαν» στα 10 εκατ. και τελικά θα διατεθούν μόλις 3 εκατ. ευρώ! Μόλις τον Δεκέμβριο εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ και με την πρώτη δόση των 50 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκαν 5 σχολικές μονάδες, ενώ θ' ακολουθήσουν άλλες 30 που βρίσκονται στα τελειώματα, αλλά καθυστερούσαν λόγω υποχρηματοδότησης. *

    Οι νίκες των φοιτητών - Οι νόμοι που καταργήθηκαν στο Πεζοδρόμιο

    Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ιού για την ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Το άρθρο γράφτηκε το καλοκαίρι του 2006, και ως εκ τουτου δεν καταγράφει το μεγαλειώδες κίνημα του 2006-2007 που απέτρεψε τη συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16) και ακύρωσε στην πράξη το νόμο πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ με Υπουργό τη Μ. Γιαννάκου. Ας ακολουθήσει η κυρία Διαμαντοπούλου και αυτή τη φορά να πάρει μαζί της ολόκληρη την κυβέρνηση της καταστροφής και την εσωτερική (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και εξωτερική (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) τρόϊκα.
    ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
    Οι νίκες των φοιτητών

    Το τρις... εξαμαρτείν ουκ υπουργείου σοφού. Καθώς η Μαριέττα Γιαννάκου βαδίζει στα χνάρια των Βαρβιτσιώτη και Κοντογιαννόπουλου, αξίζει να θυμηθούμε την τύχη που το φοιτητικό κίνημα επιφύλαξε στις προηγούμενες απόπειρες να επιβληθεί μια αυταρχική τάξη πραγμάτων στα ελληνικά ΑΕΙ.



    Η πρώτη απόκρουση αυταρχικής νομοθετικής παρέμβασης στον χώρο των ΑΕΙ σημειώθηκε το καλοκαίρι του 1975: Στις 17 Ιουλίου το ΥΠΕΠΘ κατέθεσε αιφνιδιαστικά στο θερινό τμήμα της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι μετατρέπονταν σε νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, ιδιότητα που θα επέτρεπε δικαστικές επεμβάσεις στην εσωτερική τους λειτουργία.

    Η ΕΦΕΕ αντέδρασε και, παρά το κατακαλόκαιρο, 30.000 νέοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, διαδηλώνοντας κατά του «κρατικού συνδικαλισμού». Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε.

    Ο νόμος 815

    Τρία χρόνια αργότερα η κυβέρνηση επανήλθε, σε μια φάση που το φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια κάμψης. Η κυριαρχία, βέβαια, των παρατάξεων της αριστεράς στο εσωτερικό του εξακολουθούσε να παραμένει αδιαμφισβήτητη: στις εκλογές του 1977 η ΠΣΚ (ΚΚΕ) είχε πάρει 27% των ψήφων, η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) 21,4%, ο Δ.Α. (ΚΚΕ εσ.) 20,9%, η ΠΠΣΠ (ΚΚΕ μ-λ) 4,9% και η ΑΑΣΠΕ (ΕΚΚΕ) 4%, ενώ η φιλοκυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μόλις 13,2%.

    Η κόπωση, όμως, από την υπερπολιτικοποίηση των πρώτων χρόνων δημοκρατίας ήταν πια εμφανής, όπως και η γραφειοκρατικοποίηση των επίσημων οργάνων του κινήματος (με τη σταδιακή υποκατάσταση των γενικών συνελεύσεων από τα δ.σ. των συλλόγων). Η συγκυρία θεωρήθηκε κατάλληλη για το δυναμικό ξεκαθάρισμα του πανεπιστημιακού τοπίου.

    **Για να περιορίσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε ξανά το τμήμα διακοπών της Βουλής: το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον τότε υπουργό Παιδείας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στις 22 Αυγούστου 1978 και ψηφίστηκε (ως νόμος 815) μέσα στις επόμενες μέρες, παρ' όλο που αυτή η πρακτική καταγγέλθηκε ως αντισυνταγματική.

    * Στόχος του Ν. 815 ήταν πάνω απ' όλα να «βάλει τάξη» στα ΑΕΙ.

    «Η κυβέρνηση», εξήγησε λίγο αργότερα στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Βαρβιτσιώτης, «δεν ήταν δυνατόν να μείνει αδιάφορη στην πράγματι απαράδεκτη κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί με τις δήθεν διευκολύνσεις που είχαν παραχωρηθεί κατά καιρούς στους φοιτητάς. Αποτελούσε καθήκον και υποχρέωση της κυβερνήσεως να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε το γενικό κλίμα χαλαρώσεως της φοιτητικής προσπαθείας, το οποίο υπάρχει δυστυχώς σε σημαντική μερίδα του φοιτητικού κόσμου, να μειωθεί. Και αυτό ακριβώς επιδιώκεται με ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει ο νόμος 815».

    * Βασικές ρυθμίσεις του νόμου, σύμφωνα με τον δημιουργό του, ήταν η σκλήρυνση των εξεταστικών ρυθμίσεων (περιορισμός των εξεταστικών περιόδων από 3 σε 2, κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς μαθημάτων) και κυρίως η επιβολή ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών (το περίφημο «ν + ν/2»), με το κλασικό επιχείρημα ότι έτσι «τίθεται τέρμα στην αδιανόητη κατάσταση των αιώνιων ή των κατ' επάγγελμα φοιτητών» («Αρχείο Καραμανλή», τ. 11ος, σ. 360).

    Ως δικαιολογητική βάση, τότε όπως και σήμερα, επιστρατεύθηκε ο αναγκαίος «εξευρωπαϊσμός» και «εκσυγχρονισμός» της ανώτατης παιδείας. Ωστόσο, ακόμη και η κυβερνητική ΔΑΠ αισθάνθηκε υποχρεωμένη να διαφοροποιηθεί απ' αυτά τα μέτρα.

    Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

    Εγκύκλιος για το επικουρικό του ΤΣΜΕΔΕ

    Αναρτούμε εγκύκλιο που ρυθμίζει θέματα που αφορούν στον κλάδο Επικουρικής Ασφάλειας του ΤΣΜΕΔΕ (εισείχθει υποχρεωτικά με τον αντιασφαλιστικό Ν. 3518/2006 για όλους τους μισθωτούς ασφαλισμένους ακόμα και για αυτούς που δεν προλάβαιναν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης). Την εγκύκλιο μπορείτε να τη δείτε και εδώ.

    ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση δημοσίευσης του ν. 3996/2011 (ΦΕΚ 170 Α΄). Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 59 ¨Ασφάλιση στους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α.¨.
     
    Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 170 / τεύχος Α΄, δημοσιεύτηκε ο νόμος 3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας – Ρυθμίσεις Θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα, στο άρθρο 59 αυτού ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επικουρική ασφάλιση και πρόνοια στους αντίστοιχους Τομείς των Κλάδων Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων έργων του Ε.Τ.Α.Α. Ειδικότερα, με την παρ.1 του άρθρου 59 αντικαθίσταται το άρθρο 13 του ν.3518/2006 (Α΄272) από τότε που ίσχυσε (1.1.2007), στο οποίο ορίζονται τα ασφαλιστέα πρόσωπα του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 του κωδικοποιημένου άρθρου 13 προβλέπονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα:
    Στην περ.α) ορίζεται ότι στην ασφάλιση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ υπάγονται υποχρεωτικά οι από 1.1.1993 ασφαλισμένοι του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α..
    Στην περ. β) προβλέπεται ότι υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων έργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ οι μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένοι του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. εφόσον δεν υπάγονται υποχρεωτικά σε άλλο επικουρικό φορέα για τη λήψη επικουρικής σύνταξης πλην του Μετοχικού  Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και δεν έχουν συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της ηλικίας τους κατά την έναρξη λειτουργίας του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης ΤΣΜΕΔΕ (1.1.2007).

    Έφτασε η ώρα της μάχης - Καταλήψεις σε όλες τις σχολές

    Ξεκίνησαν καταλήψεις πολλές πανεπιστημιακές σχολές. Ενδεικτικά όλες οι σχολές του ΕΜΠ (και οι 9), το Πάντειο, η Αρχιτεκτονική, Πολ. Μηχ. και οι Η/Μ του ΑΠΘ, το Πολυτεχνείο Χανίων και Πάτρας και πολλές ακόμα. Με την ευκαιρία αναδημοσιεύουμε κείμενο του Δίκτυου Πανεπιστημιακών και υπενθυμίζουμε ότι οι σύλλογοι καλούν σε πορεία την Πέμπτη 1/9 από τα Προπύλαια.

    Δίκτυο Πανεπιστημιακών: «η ώρα της μάχης!» 



    Η κυβέρνηση της Τρόικας και του Μνημονίου, υπό την ιδεολογική καθοδήγηση του ΛΑΟΣ και με την ανοιχτή σύμπραξη της ΝΔ και της ΔΗΣΥ προχώρησε στην ψήφιση του νόμου που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Για να νομιμοποιήσουν αυτή την επίθεση και να επιβάλουν την πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του κεφαλαίου και των διεθνών οργανισμών του, αυτά τα κόμματα, τα βυθισμένα στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την προκλητική συγκάλυψή τους, δημιούργησαν, με την αρωγή των ΜΜΕ, ένα κλίμα άκρως πολεμικό και δυσφημιστικό κατά των δημόσιων πανεπιστημίων και του συνόλου των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό, πανηγύρισαν προκλητικά τη σύμπνοιά τους για την πλήρη παράδοση των πανεπιστημίων στην πολιτική και οικονομική εξουσία, και ιδιαίτερα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Ο νέος νόμος υποτάσσει πλήρως την εκπαίδευση και την έρευνα στις ανάγκες του κεφαλαίου, καταργεί πλήρως το αυτοδιοίκητο, απαξιώνει και συρρικνώνει την ανώτατη εκπαίδευση με τις απολύσεις προσωπικού και τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων, περιορίζει το ακαδημαϊκό προσωπικό, προσθέτει στις μισθολογικές περικοπές την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει τις σπουδές σε κατάρτιση, απαξιώνει τα πτυχία, καταργεί τα συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, επιβάλει την πειθάρχηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, προβλέπει τις διαγραφές φοιτητών και καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Ο νέος νόμος δεν φέρνει μόνο την Ανώτατη Εκπαίδευση της Μπολόνια, της Ε.Ε. και των εκθέσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή, τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους φτηνής κατάρτισης με δομές οι οποίες ταιριάζουν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες και της ανάγκες της αγοράς. Ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν έχει καμιά σχέση με ακαδημαϊκές ελευθερίες, κριτική σκέψη, αναστοχασμό, αμφισβήτηση και παραγωγή νέας γνώσης. Αποτελεί ένα κολέγιο χαμηλής ποιότητας.


    Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναδείχθηκε σε στρατηγικό στόχο της συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΔ και ΔΗΣΥ. Το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται γιατί οι κυρίαρχες δυνάμεις θεωρούν επικίνδυνο αντίπαλο πρωτίστως το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα και θέλουν να συντρίψουν την αμφισβήτηση, την κριτική σκέψη, την αγωνιστική συμπόρευση με τις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας. Θέλουν να προχωρήσουν με τη βία, την καταστολή και τις πειθαρχικές διώξεις, στην «εκκαθάριση» των πανεπιστημίων από κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πρακτική. Χρόνια τώρα οι κάθε λογής «εκσυγχρονιστές», η ΝΔ, η άκρα δεξιά και όλα τα επιτελεία που τους στηρίζουν κραυγάζουν για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης. Σήμερα ειδικά, που στην κοινωνία σωρεύονται «εκρηκτικά υλικά» από την ανεργία, τη φτώχεια και τον εργασιακό μεσαίωνα, φοβούνται ότι το μαχόμενο φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερες εκρήξεις λαϊκής οργής. Γιʼ αυτό και σπεύδουν να καταργήσουν μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης.


    Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

    Κοινό κείμενο της Πλατείας δελ Σολ και του Συντάγματος

    Κοινό κείμενο των θεματικών ομάδων οικονομίας της Πλατείας δελ Σολ και του Συντάγματος. Υπενθυμίζουμε ότι το Σαββάτο 3 Σεπτέμβρη το απόγευμα υπάρχει το πρώτο ραντεβού κινητοποίησης στις πλατείες όλης της χώρας.
     
    Οι πολίτες της Πλατείας δελ Σολ και του Συντάγματος διαδηλώνουμε την αγανάκτησή μας και προσκαλούμε όλους τους αγανακτισμένους να συσπειρωθούν σε όλες τις πλατείες.
    Από τις ΗΠΑ μέχρι τις Βρυξέλλες, από την Ελλάδα μέχρι τη Βολιβία, από την Ισπανία μέχρι την Τυνησία, η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει. Yπεύθυνοι, είναι εκείνοι που μας επιβάλλουν συνταγές, για να την ξεπεράσουμε. Ποιες είναι αυτές; Η μεταφορά δημόσιων πόρων, σε ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την ίδια ώρα που βάζουν τους λαούς να πληρώνουν το λογαριασμό ,με σχέδια προσαρμογής, που όχι μόνο δεν μας βγάζουν από τη κρίση, αλλά μας βυθίζουν περισσότερο σε αυτήν.

    Στην ΕΕ, οι επιθέσεις των χρηματαγορών ενάντια στα δημόσια χρέη, εκβιάζουν τις κυβερνήσεις και σέρνουν σε ομηρία τα κοινοβούλια, που υιοθετούν μέτρα άδικα ,χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμότητα και πίσω από τη πλάτη των λαών τους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αντί να παίρνουν σταθερές πολιτικές αποφάσεις, απέναντι στις επιθέσεις των χρηματαγορών, ευθυγραμμίζονται με αυτές.

    Από την αρχή αυτής της κρίσης, γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας μετατροπής του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο χρέος. Πρόκειται για την ατιμώρητη κοινωνικοποίηση των ζημιών αφού πρώτα ιδιωτικοποίησαν σκανδαλωδώς τα κέρδη.

    Τα υψηλά επιτόκια, για να την επίτευξη της χρηματοδότησης, δεν προέρχονται από την αμφιβολία για την φερεγγυότητά μας , αλλά από τους κερδοσποπικούς ελιγμούς, που πραγματοποιούν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, σε συμπαιγνία με τους οίκους αξιολόγησης , για δικό τους πλουτισμό.

    Οι οικονομικές περικοπές, συνοδεύονται και από περιορισμούς των δημοκρατικών ελευθεριών . Μεταξύ αυτών, μέτρα ελέγχου και απέλασης του μεταναστευτικού πληθυσμού και περιορισμοί, στην ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων εντός της ΕΕ.
    Μόνο το ευρώ και η ελεύθερη κυκλοφορία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, έχουν ανοιχτά σύνορα.

    Στην Ισπανία , μας έχουν υποβάλει σε μια διαδικασία συλλογικής εξαπάτησης. Το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ) δεν είναι πρόβλημα και παρόλα αυτά το χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να μας φέρουν σε οριακή κατάσταση, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τις σοβαρές επιθέσεις, που γίνονται ενάντια στα δικαιώματά και τους μισθούς μας και οι οποίες απειλούν να κλιμακωθούν. Αντίθετα, το ιδιωτικό χρέος (240% του ΑΕΠ) είναι όντως ένα πρόβλημα, αλλά αντί να επιβάλλουν στις τράπεζες τα μέτρα λιτότητας, τους δίνουν κάθε λογής βοήθεια και προνόμια σε βάρος του δημόσιου κορβανά. Η μεγαλύτερη ‘’βοήθεια΄΄ είναι το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας ,σχεδόν του μισού τραπεζικού συστήματος των Ταμιευτηρίων μας , καθώς και των κερδοφόρων εταιρειών και επιχειρήσεων. Εν τω μεταξύ αποκλείουν την πρόσβαση στην Πλατεία δελ Σολ , επίκεντρο των δραστηριοτήτων της 15 Μ, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα.

    Στην Ελλάδα, μας έχουν επιβάλλει ένα Μνημόνιο. Μας είπαν ότι οι περικοπές, η λιτότητα και οι νέοι φόροι στις πλάτες του λαού ,είναι αναγκαίες θυσίες για να ανακάμψει η χώρα από την κρίση και για να μειωθεί το χρέος. Μας είπαν ψέματα!
    Κάθε μέρα λαμβάνονται νέα μέτρα, οι μισθοί ακρωτηριάζονται, η ανεργία εκτοξεύεται ,η νεολαία μεταναστεύει. Και το χρέος δεν σταματά να διογκώνεται, επειδή τα νέα δάνεια προορίζονται για την εξυπηρέτηση των τεράστιων τόκων των πιστωτών μας .

    Τα ελλείμματα της Ελλάδας και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, γίνονται τα πλεονάσματα των γερμανικών τραπεζών και των άλλων πλούσιων χωρών του Βορρά.

    Δεν φταίνε οι μισθοί και οι συντάξεις για τη διόγκωση του χρέους. Φταίνε οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις υπέρ του κεφαλαίου, φταίει το φαγοπότι σε εξοπλισμούς και φάρμακα. Μας υποβάλλουν σε πτώχευση, για να εφαρμόσουν καταστροφικά μέτρα και περικοπές, προκειμένου να εκποιήσουν τη γη και τα δημόσια αγαθά, σε τιμή ευκαιρίας.

    Εμείς λέμε :

    Να πάρουν πίσω όλα τα μνημόνιά τους . Να φύγουν!
    Δεν θέλουμε την κυβέρνηση του ΔΝΤ και την Τρόικα.

    Εθνικοποίηση των τραπεζών.
    Το κράτος με τα προγράμματα στήριξης, τίς έχει ήδη πληρώσει παραπάνω από τη χρηματιστηριακή τους αξία , για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.

    Να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους στο λαό, για να μάθουμε που πήγαν τα λεφτά.
    Ριζική αναδιανομή εισοδήματος και αλλαγές στη φορολογία, για να πληρώσουν αυτοί που τα έχουν: οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο και η Εκκλησία.
    Θέλουμε λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο στην οικονομία και στην παραγωγή.

    Για όλα αυτά, ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ότι:

    ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ. ΜΑΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, KAI ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΩΜΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.

    Επιβάλλεται να ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ και να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ,ενάντια σε τέτοιες επιθέσεις. Αυτό κάνουμε με το κίνημα 15Μ στην Πλατεία δελ Σολ και με τη Λαϊκή Συνέλευση στο Σύνταγμα. Καλούμε τους αγανακτισμένους, όλων των πλατειών, να συσπειρωθούν.

    Στοπ στα σχέδια προσαρμογής και διάσωσης

    Για μια Δημοκρατία άμεση και πραγματική ΤΩΡΑ.

    Υπεράσπιση του Δημοσίου. Καμία ιδιωτικοποίηση, κανένα ξεπούλημα δημόσιας γης και περιουσίας.

    Όχι στη πληρωμή του άνομου χρέους .Αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας.

    Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε!

    Για το συντονισμό όλων των αγανακτισμένων σε όλες τις πλατείες .

    Οι νέες περικοπές στο δημόσιο λόγω Μεσοπρόθεσμου

    Αναδημοσιεύουμε από το Capital εγκύκλιο για τις περικοπές που αναδρομικά επιβάλλονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Την εγκύκλιο μπορείτε να τη δείτε και εδώ.
    Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της παρακράτησης ειδικής εισφοράς 2% επί των ακαθάριστων αποδοχών και της μείωσης κατά 50% του κινήτρου απόδοσης (κάθε υπάλληλος χάνει μηνιαίως από 28,5 έως 50 ευρώ). 

    Η εισφορά έχει επιβληθεί αναδρομικά από την 1-1-2011 ενώ το κίνητρο απόδοσης μειώνεται επίσης αναδρομικά από την 1-7-2011. Το ποσό της εισφοράς 2% που αντιστοιχεί στους πρώτους επτά μήνες του 2011 θα επιμεριστεί ισομερώς στη μισθοδοσία των υπόλοιπων μηνών. Σημειώνεται ότι επέρχονται μειώσεις και σε μια σειρά άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο. ΄Ολα τα παραπάνω ορίζονται σε εγκύκλιο που απέστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα λογιστηρια των δημοσίων υπηρεσιών.

    Αναλυτικά η εγκύκλιος έχει ως εξής:


    Αρ. πρωτ.: 2/61158/0022/29.8.2011

    α) Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας και β) Μείωση του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 12 παρ. 1 του Ν. 3205/2003 και λοιπών παρεμφερών επιδομάτων
    Αθήνα, 29/8/2011
    Αρ.Πρωτ. 2/61158/0022

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : 22η Μισθολογίου

    Ταχ.Δ/νση : Πανεπιστημίου 37
    101 65 – Αθήνα
    Τηλέφωνα :
    Α΄ ΤΜΗΜΑ
    Υπουργεία – Αποκεντρ.
    Διοικήσεις
    33 38 403 - 404
    33 38 478 - 218
    33 38 422
    Β΄ ΤΜΗΜΑ
    ΟΤΑ - ΝΠΔΔ
    33 38 391 - 392
    33 38 477 - 237
    Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου
    33 38 418 - 419,
    Γ΄ ΤΜΗΜΑ
    Ειδικά Μισθολόγια
    33 38 350

    ΘΕΜΑ: « α) Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας και β) Μείωση του κινήτρου απόδοσης του άρθρου 12 παρ. 1 του Ν. 3205/2003 και λοιπών παρεμφερών επιδομάτων».

    Σας κοινοποιούμε:

    Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

    Στο κάδρο των υποκλοπών οι Αμερικανοί

    Ενα απρόβλεπτο λάθος, μια αβλεψία της στιγμής, ίσως λόγω και της υπερβολικής σιγουριάς των δραστών, ίσως ανοίξει τελικά, έξι χρόνια μετά, το δρόμο για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών.
    Μια πέμπτη κεραία που ενεργοποιούσε τα καρτοκινητά - «σκιές» ανακάλυψε η ΑΔΑΕ. Η κεραία αυτή εντοπίζεται κοντά στην περιοχή που πριοσδιορίζουν οι άλλες 4 γνωστές κεραίες και όπου δεσπόζει η αμερικανική πρεσβεία. Τεχνικοί εκτιμούν ότι με 5 κεραίες (κατ'άλλους υπάρχει και έκτη) είναι πλέον ευκολότερος ο εντοπισμός του χώρου στον οποίο κρύβονταν οι «άγνωστοι υποκλοπείς» Μια πέμπτη κεραία που ενεργοποιούσε τα καρτοκινητά - «σκιές» ανακάλυψε η ΑΔΑΕ. Η κεραία αυτή εντοπίζεται κοντά στην περιοχή που πριοσδιορίζουν οι άλλες 4 γνωστές κεραίες και όπου δεσπόζει η αμερικανική πρεσβεία. Τεχνικοί εκτιμούν ότι με 5 κεραίες (κατ'άλλους υπάρχει και έκτη) είναι πλέον ευκολότερος ο εντοπισμός του χώρου στον οποίο κρύβονταν οι «άγνωστοι υποκλοπείς» Λίγο πριν ολοκληρωθεί και επίσημα η δεύτερη δικαστική έρευνα της υπόθεσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι προέκυψαν για πρώτη φορά στοιχεία, τα οποία οδηγούν, έστω και έμμεσα, την άκρη του νήματος στην καρδιά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση αυτή δεν προκύπτει ευθέως μέσω των 14 καρτοκινητών-σκιών, τα οποία διενεργούσαν τις υποκλοπές. Τα ίχνη της αποκάλυψης, όπως όλα δείχνουν, άφησε ένα άλλο τηλέφωνο, που αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία την κρίσιμη περίοδο του Ιουνίου 2004 από συγκεκριμένο κατάστημα (Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά). Το κινητό αυτό φαίνεται ότι λειτούργησε κανονικά το ίδιο επίμαχο διάστημα των υποκλοπών (Ιούλιος 2004-Φεβρουάριος 2005), με σύνδεση που χρησιμοποιούσαν στελέχη του προσωπικού τής εδώ αμερικανικής πρεσβείας. Η συγκεκριμένη τηλεφωνική σύνδεση δεν είχε πάντως καμία επικοινωνία με τα υπόλοιπα ύποπτα τηλέφωνα-σκιές.
    Πηγές της ΑΔΑΕ, η οποία συνέδραμε με τεχνικό προσωπικό τη νέα έρευνα του εισαγγελέα εφετών Δ. Δασούλα, έλεγαν στην «Ε» ότι η ταυτοποίηση της συσκευής με το συγκεκριμένο ύποπτο αριθμό έγινε μέσω της παρακολούθησης της χρήσης του κινητού τηλεφωνού με βάση το μοναδικό αριθμό ΙΜΕΙ που έχουν όλα τα κινητά.
    Ετσι, σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», το ύποπτο τηλέφωνο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας σε χρόνο παράλληλο με εκείνο των υποκλοπών.
    Η σύνδεση αυτή, και κυρίως η χρονική σύμπτωση, προκαλεί -και δικαίως- πολλά εύλογα ερωτήματα. Οπως έλεγαν τεχνικοί των επικοινωνιών, όταν τα ύποπτα τηλέφωνα αγοράζονται ταυτόχρονα και ένα από αυτά λειτουργεί με αριθμό της αμερικανικής πρεσβείας, είναι λογικό να υπάρξει άμεση συσχέτιση των δεδομένων.
    Ολοι θυμόμαστε καλά, άλλωστε, ότι από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή είχε σκιαγραφήσει, μέσω των κυψελών της Vodafone, ως κέντρο των υποκλοπών το ύποπτο τρίγωνο των Αμπελοκήπων, μέσα στο οποίο δέσποζε η αμερικανική πρεσβεία.
    Σημείο-κλειδί για το ξεκλείδωμα της υπόθεσης αποδείχθηκε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Εκεί είχαν εντοπίσει ΕΥΠ και ΑΔΑΕ το πιθανό κέντρο, αλλά και τον «αδύναμο κρίκο» του σκανδάλου. Υποπτες μικρής διάρκειας κλήσεις σε καρτοκινητά-σκιές, μια περίεργη δήλωση απώλειας και ένα συμβόλαιο, που έγινε μέσα σε ελάχιστες ημέρες καρτοκινητό, κίνησαν υποψίες. Ομως ο περίφημος Γ45, ο σύνδεσμος που κρυβόταν πίσω από όλα αυτά, αποδείχθηκε «φαντομάς». Δεν έγινε το ίδιο, όμως, με τα 4 ύποπτα τηλέφωνα που αγοράστηκαν τον Ιούνιο του 2004.
    Η πρώτη δικαστική έρευνα, υπό τον εφέτη Κ. Πετρόπουλο, οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο ελλείψει δραστών. Ο ανακριτής δεν ερεύνησε τις σχέσεις του συγκεκριμένου καταστήματος με την υπόθεση, δεν ζήτησε καν δικαστική συνδρομή από τις ΗΠΑ για τα σταθερά τηλέφωνα του Μέριλαντ (έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ), με τα οποία επικοινώνησαν οι υποκλοπείς τον Ιούνιο του 2004, θεωρώντας ότι τα στοιχεία δεν είναι αξιοποιήσιμα. Αντίθετα, άφηνε να εννοηθεί ότι οι υποκλοπείς είναι μάλλον ξένοι, με τεχνικές γνώσεις και δυνατότητες ιδιαίτερα εξειδικευμένες.
    Η αρχειοθέτηση της δικογραφίας του σκανδάλου προκάλεσε το 2008 ποικίλες αντιδράσεις, καθώς συνοδεύτηκε και από παραγραφή των πλημμελημάτων της παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου.
    Πριν από ένα χρόνο, έπειτα από εγγραφο αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επικεφαλής της οποίας ήταν ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο, συνεχίζοντας τη δικαστική έρευνα για το πιθανό αδίκημα της κακουργηματικής κατασκοπίας. Ενα από τα σημεία κριτικής ήταν ότι δεν εξετάστηκαν δύο σημαντικοί μάρτυρες, ένας από τους οποίους ήταν υπάλληλος του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη.
    Είναι άγνωστο, ωστόσο, πώς θα χειριστεί ποινικά το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων η εισαγγελία Εφετών. Ισως η εξέλιξη αυτή να ήταν η τελευταία που, εν μέσω της συγκεκριμένης συγκυρίας, θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.

    Το super deal και η Κατάρ-α της αγοράς

    Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Γ. Σαρρή από το Blog του


    Ειχαμε πει το βράδυ της Παρασκευής και χωρίς να έχουμε ακούσει κάτι για το "ντηλ μεγατόνων" ΑΛΦΑ-Eurobank πως ήταν ολοφάνερο πως η αγορά έκρυβε είδηση (εννοούσαμε αρνητική).
    Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τραπεζών είχε σοβαρά σημάδια χρεωκοπίας και κανείς δεν πειθόταν από τις διαβεβαιώσεις Βενιζέλου περί ισχυρού ελληνικου τραπεζικού συστήματος. Αυτα είναι αηδίες και ψέματα. Κανενας τραπεζικός τομέας, καμιάς ανεπτυγμένης χώρας δεν ειναι ισχυρός. Καθε άλλο. Καλό είναι κάποια στιγμή λοιπόν, όσοι νομίζουν οτι ειναι σοβαροί να αρχίσουν να λένε και καμια αλήθεια γιατι οι αγορές δεν κοροιδεύονται. Κι όταν νοιώσουν οτι κάποιος επιχειρεί κάτι τέτοιο απαντούν ανάλογα και άμεσα με δυσάρεστες συνέπειες.

    Η ειδηση λοιπόν προέκυψε το Σάββατο το πρωί και θεωρητικά δείχνει πολύ θετική. Δυο μεγάλες τράπεζες συνενώνονται, και με την συμμετοχή του περιβόητου πια fund του Κατάρ δημιουργούν τη μεγαλύτερη τράπεζα των Βαλκανιων και της ΝΑ Μεσογείου. Εντυπωσιακό αναμφισβήτητα. Οπως και να το κάνουμε 140-150 δις ενεργητικό, 80 δις καταθέσεις και 2000 υποκαταστήματα σε πολλές χώρες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ειναι όμως πράγματι και όσο λέγεται θετικό το γεγονός; Εχει κάτι φωτεινό να προσφερει στην σκοτεινιάσμένη ελληνική οικονομία; Μενει να το διαπιστώσουμε από αύριο και μετά τις ανακοινώσεις που θα γίνουν απο τις 2 τράπεζες.

    Το πρωτο που θα πω είναι το καλό που τους θέλουν οι κύκλοι της αγοράς, να δείξουν οτι το ντηλ έχει πράγματι ολοκληρωθεί και έχει καταλήξει πριν ανακοινωθεί σε όλες τις λεπτομέρειες γιατί κανενας βεβαια δεν ξεχνάει τις προηγούμενες ανακοινωμένες με τυμπανοκρουσίες "συγχωνευσεις" ΕΤΕ-ΑΛΦΑ που αποδείχτηκαν τελικά παραμυθενιες αλλα σίγουρα χρυσοφόρες αφου όσοι ήξεραν απο κοντα τις λεπτομέρειες κέρδισαν δις από τις μεγάλες ανόδους και κατόπιν πτωσεις της αγορας. (Φυσικά κανείς δεν ασχολήθηκε...)
    Στο θέμα μας τώρα θα πώ πως προσωπικά έχω σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Και μόνο η παρουσία του πολυμήχανου εφευρέτη προσωρινών "λύσεων" υπουργού οικονομικών δεν γινεται να μη σε βαζει σε σκέψεις.
    Το πρωτο πράγμα που "ενοχλεί" την καλή μου διάθεση να πειστώ ειναι το fund του Κατάρ. Εχει καταντήσει αηδία όποτε υπάρχει αναγκη για κάποια λύση ή θετική ειδηση για να σωθεί η κατάσταση(Ελληνικό, Αστακός) να εμφανίζεται ως απο μηχανής Θεός το Καταρ με τα λεφτά στο χέρι. Για το συγκεκριμένο ντηλ απο χτες ακουγονται ποσα από 500εκ. μέχρι 2δις με αντάλλαγμα το 20% της καινούργιας τράπεζας. Εδω που τα λέμε δεν ειναι κι άσχημα να δινεις 500εκ. ή και 2 δις ακόμη και να παίρνεις τον έλεγχο μιας τράπεζας με περιουσιακά στοιχεία(ενεργητικό) 150 δις και το έλεγχο 80δις καταθέσεων με 2000 υποκαταστήματα! Θα μου πείτε αυτές οι χοντράδες που γκρεμίζουν κάθε ίχνος κοινής λογικής συμβαίνουν στα χρηματιστήρια. Θα έλεγα ναι, αλλά όχι και σε τέτοιο βαθμό. Κατι άλλο συμβαίνει...
    Το δευτερο σημείο που ενοχλεί ακόμη περισσότερο ειναι η συμπεριφορά της υπόλοιπης αγοράς στο ταμπλώ. Συνήθως οταν κρύβεται κάποια όσο λένε θετική είδηση πριν την ανακοίνωση κι επειδή πάντα κάποιοι γνωρίζουν, έχουμε άνοδο τιμών που στο τέλος επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του ντηλ. Εδω είχαμε μια από τις τραγικότερες εβδομάδες στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου και ειδικά των τραπεζών! Πως εξηγείται αυτό; Ας δουμε πως. Κατ' αρχήν είχαμε μια πολύ αρνητική φημολογία που μιλούσε τις τελευταιες μερες για τις 2 τράπεζες και την πιθανή ή σιγουρη προσφυγή τους στο συστημα ενισχυσης ρευστότητας ELA και το ΤΧΣ(χρηματοπιστωτικής σταθερότητας). Και τα 2 σήμαιναν στο βάθος κεφαλαιακή κατάρρευση και κατα πάσα πιθανότητα κρατικοποίηση των ΑΛΦΑ-Εurobank μετα και την απειλή του υπουργού οικονομικών περί διάσωσης με κοινές μετοχές όποιας τράπεζας θα είχε την αναγκη του ΤΧΣ. Επίσης υπήρχε η ειδηση εξόδου από ευρωπαικούς δείκτες που εξηγούσε κάπως τις αθρόες πωλήσεις. Τελος οι ειδήσεις για τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας συμπλήρωναν το παζλ των πωλήσεων. Ομως το κυρίως θυμα της φημολογίας αυτης ειδικά της βδομάδας δεν ήταν μόνο οι 2 τράπεζες αλλά όλη η αγορά και πιο πολύ από όλους η ΕΤΕ! Τι συνέβαινε λοιπόν;
    Πολύ απλά, οι 2 τράπεζες και όποιος άλλος γνώριζε και συμμετείχε στις συζητήσεις, ξεπουλούσε τεράστιες ποσότητες μετοχών όλων των εταιρειών, προκειμένου να αποκτησει ρευστότητα για να συμμετέχει στην τεράστια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσει, ή για να σωθει από την καταρρευση τιμών που φέρνουν τοσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου μέσα σε τοσο αρνητικό περιβάλλον. Ηδη ειναι σίγουρο οτι κατ' ελάχιστο απαιτούνται 4,5 -5 δις, με την Blackrock και την ανταλλαγή ομολόγων να περιμένουν στη γωνία. Βεβαια ένα τέτοιο ποσό είναι ασύλληπτα μεγάλο για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Εννοείται όμως πως εφ όσον το ντηλ είναι τελειωμένο και θα ανακοινωθεί, έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη της αύξησης. Το θέμα μας είναι ποιος θα βάλει αυτά τα λεφτά. Το Καταρ, οι Λάτσηδες, Κωστοπουλοι κ.α. βασικοί μέτοχοι ή μήπως κυρίως το Δημόσιο -δηλαδή εμείς- ευθέως ή δια της πλαγίας; Γιατι είπα και πριν πως αυτοί οι απο μηχανής Θεοί τύπου Καταρ ποτέ δεν εμφανίζονται χωρίς να ζητάνε ανταλλάγματα. Εδω ζήτησε η Φινλανδία που ήταν και εταίρα, δεν θα ζητήσει ο εμίρης που είναι και ξένος και εμίρης; Θα κάνει χάρη δηλαδή στο φίλο του το Γιώργο τη διασωση των ελληνικών τραπεζών επειδή πιστεύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Χάθηκαν τόσες άλλες (χρωκοπημένες) τράπεζες στον κόσμο που ειναι με απλωμένο το χερι στις γωνίες; Τι ακριβώς συμβαίνει λοιοπόν;
    Το τρίτο που δεν γίνεται να μην σκεφτεί κανείς ειναι το ποια ειναι η πραγματική κατάσταση των 2 τραπεζών μεσα στις συνθήκες (επισφάλειες, Blackrock, κούρεμα ομολόγων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια) που πρεπει επιτέλους να μάθουμε, και το εαν τελικά η συγχώνευση -κάτω από τους όρους που θα γίνει- αποτελεί λύση για τους 2 που δεν δείχνουν και πολύ καλά τελευταία. Γιατι όπως σωστά λένε κάποιοι, όταν ενώνονται 2 φτωχοί δεν γεννιέται ένας πλούσιος αλλά ένας πολύ φτωχος.

    Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Ειναι θετική η είδηση του ντηλ; Απλά ας περιμένουμε να δουμε τη συμπεριφορά της αγοράς τη Δευτέρα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αν ειναι θετική η ειδηση μετα από τετοια πτωση θα πρέπει να εχουμε εκρηκτική άνοδο για κάποιες μέρες της τάξης του 30% για τις τράπεζες (όπως ήδη λένε κάποιοι) αλλά και για τις άλλες μετοχές που έχουν πληγεί. Εννοείται πως οι 2 θα είναι εκτός ταμπλώ, αλλά θα υπάρχει η ΕΤΕ για να δουμε τις αντιδράσεις μεγάλων επενδυτών ειδικά μετα και την πυροδότηση φημολογιών και για άλλα ντηλ όπως π.χ. μεταξύ ΕΤΕ-ΤΤ. Θα έχουν όλοι όλο το χρόνο να μας δείξουν τι πιστεύουν για το ντηλ ειτε αγοράζοντας ειτε πουλώντας. Γιατι το κυρίως ζήτημα στον πλανήτη της οικονομίας των αγορών δεν είναι τι αξίζει κάτι ή κάποιο γεγονός, αλλά τι πιστεύουν οι αγορές οτι αξίζει. Δυστυχώς.
    Πάντως η συμπεριφορά της αγοράς στο κλείσιμο της Παρασκευής μας βαζει σε σκέψεις. Ριχνοντας μια ματιά είδαμε οτι στην ΑΛΦΑ π.χ. μετά τον τελικό προσδιορισμό της τιμης κλεισίματος στο 1,90(ήταν 3,80 στις 22 Ιουλίου!!) , στο διάστημα που ακολούθησε μεχρι το τέλος δεν υπήρχε καμια προθυμία για αγορές παρά το ότι από ό,τι είδα υπήρχε και μια σχετική  φημολογία(από τις 2μμ σε κάποια site) αλλά και πολλοί που γνώριζαν τα "καλά νέα". Παρ όλα αυτά στο κλείσιμο υπήρχε προσφορά  65000 μετοχων που δεν απορροφήθηκε. Αυτό βεβαια δεν ειναι καλό σημάδι.
    Υπάρχει λοιπόν κάτι που δεν αρέσει. Ισως η τιμή της αύξησης, ισως κάποιοι άλλοι όροι που πετάνε και πάλι απ έξω τους μικρομετόχους, ίσως οι συνέπειες της αύξησης, ίσως κατι άλλο. Θα το διαπιστώσουμε συντομα όμως μετα τη μεση της συνεδρίασης όταν πια θα έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι "επενδυτές" από Ευρώπη και ΗΠΑ και θα έχει κοπάσει ο "ενθουσιασμός".


    Αν πάντως προκύψει και πάλι αυτό που πολλοί ήδη συζητούν και σκεφτονται, οτι δηλαδή προκειται για ντηλ τραβηγμένο απ' τα μαλλιά, που έγινε κάτω από άσκηση είτε κυβερνητικών πιέσεων είτε πιέσεων των ίδιων των αξεπέραστα δυσκολων συνθηκών για τις τράπεζες, και όπου υπάρχουν σκοτεινοί, πρόχειροι ή επικίνδυνοι όροι, τοτε θα μιλάμε για το τέλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και οχι μόνον. Κατι τέτοιο θα σημαίνει αυτό που ηδη λένε κάποιες τεχνικές αναλύσεις, δηλαδή την ΕΤΕ πολύ κάτω από 1Ε, με ότι άλλο μπορεί να σηματοδοτεί αυτό.

    Υ.Γ. Επειδή πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται τι εννοούμε όταν λέμε χρεωκοπημένες τράπεζες εξηγώ με λίγα και απλά λόγια. Εστω οτι μια τράπεζα π.χ. η Γερμανική DB  έχει ενεργητικο 100 δις στηριγμένο κυρίως σε δάνεια. Εστω οτι τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας  είναι 7δις συμφωνα με την υποχρέωση που έχει. Αν από τα δάνεια ή ομόλογα κλπ. προκύψει αθέτηση  της τάξης των 15 δις (πράγμα που στην πραγματικότητα ισχύει με βεβαιότητα για όσους έμπλεξαν με επισφαλεις επενδυσεις και ομόλογα, δηλαδή όλους) τοτε η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια για να μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί. Μέχρι τώρα στην αξία του ενεργητικού οι τράπεζες μετράνε τις αρχικές αξίες των τίτλων τους και όχι τις πραγματικές. Αυτό ειναι που κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται για τους σκελετους που κρυβουν οι τράπεζες στις ντουλάπες τους.

    Υ.Γ.2 : Η σχέση του Χ.Παμπούκη με το Κατάρ και η ξαφνική παραίτηση του μάλλον εχουν κάποια σχεση με το deal και το ρόλο που θα παίξει στη συνεχεια.

    Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

    Οι Συμβάσεις...

     
    Εν όψει της "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας" απο το "ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ"(1975) του ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ ένα πάντα επίκαιρο τραγουδάκι.

    Οι συμβάσεις

    “Η σύμβαση υπογράφτηκε εντός μιας νυχτός μη κι έμενε ο λογαριασμός που λέτε ανοιχτός

    Πενήντα χρόνων σύμβαση με εννιά τοις εκατό στους ξένους δικαιώματα δοθήκαν αφειδώς

    Οι όροι της συμβάσεως τελείως επαχθείς από πλευράς πολιτικής μα κι  οικονομικής

    Δυο τρία φύλλα γράψανε κι αυτά διστακτικά της σύμβασης, ο κιτρινισμός πέρασε στα ψιλά

    Ποιός να το πει, ποιός να το πεί πως υποδούλωση σωστή σημαίνει η σύμβαση  αυτή πολιτικο-οικονομική

    Γιατί εννιά τοις εκατό, ‘ν’ αστείο βέβαια ποσόν για σύμβαση τόσων ετών όταν στον κύριο αυτόν προσφέρεις χέρια εργατών σε μια τιμή τζάμπα σχεδόν

    Όταν αυτός θα σου κρατά την αποκλειστικότητα αλλόν ποτέ να μην δεχτείς μαζί του να συνεργαστείς σε επίπεδό πολιτικής ή εμπορικής συναλλαγής”

    Ιωάννου για παιδεία