Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Συνταξιούχοι θα δώσουν πίσω το εφάπαξ

Αναρτούμε άρθρο της Ν. ΜΟΥΤΟΥΣΗ από τα Νέα σχετικά με τις επερχόμενες (αναδρομικές) περικοπές στα εφάπαξ. Το δημοσίευμα, όπως και τα στοιχεία που διαρρέει το Υπουργείο Εργασίας, φυσικά ξεχνάνε να συνυπολογίσουν τον τοκισμό των καταβαλόμενων εισφορών (επί 35 έτη) ώστε να μας πουν ότι εκεί που μας χρωστάνε τα ταμεία, χρωστάμε οι ασφαλισμένοι. Σύμωνα με το σχετικό πίνακα, οι (παλιοί συμπηρώνουμε εμείς) μηχανικοί πέρνουν εφάπαξ για 32 χρόνια το υπερβολικό ποσό των 10.843,05 € το οποίο υποτίθεται ότι υπερβαίνει κατά 17% τις καταβαλλόμενες εισφορές. Καταρχάς σύμφωνα με τους πίνακες του ΤΣΜΕΔΕ το ποσό αυτό είναι 10.092,16 € (315,38 € για κάθε έτος ασφάλισης) ενώ η μηνιαία εισφορά (του ελεύθερου επαγγελματία) ανέρχεται στα περίπου 30 € το μήνα. Δηλαδή εκεί που μας χρωστάγανε πάνε να μας κλέψουνε διπλά (βλέπε και σχετικό άρθρο για την κλοπη της κύριας σύνταξης).
Στο υπουργείο Εργασίας σκέπτονται αναδρομικό κούρεμα για ποσά που είναι υψηλότερα από τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Σενάρια ακόμη και για αναδρομικό κούρεμα των εφάπαξ που καταβάλλουν ασφαλιστικά Ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων εξετάζει η κυβέρνηση. Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας μπαίνουν Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερο από τις εισφορές τις οποίες καταβάλλουν οι δικαιούχοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Το στίγμα για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας πως είναι μακριά από τις πεποιθήσεις του «η λογική τού όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν». Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα σενάρια προβλέπει πως για όσα Ταμεία ισχύσει μείωση του εφάπαξ, θα συνοδευτεί και από τμηματική παρακράτηση στις συντάξεις εκείνων που το έχουν ήδη λάβει ώστε σε διάστημα δύο ή τριών ετών να επιστραφεί το όποιο επιπλέον ποσό από το νέο πλαφόν, όπως αυτό θα καθοριστεί.
Πρόκειται ουσιαστικά για 21 Ταμεία όπου σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του υπουργείου Εργασίας οι εισφορές των ασφαλισμένων κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από το εφάπαξ με την απόκλιση να φτάνει ακόμη και στο 83%. Οι συζητήσεις σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου και υπουργείου Εργασίας εστιάζονται επίσης στον χρονικό ορίζοντα που θα εφαρμοστεί η αναδρομικότητα στην περικοπή των εφάπαξ, με κάποιες σκέψεις να αναφέρουν την τριετία - δηλαδή να προβλεφθεί αναδρομική ισχύ για τα εφάπαξ που χορηγήθηκαν από το 2009 και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Εργασίας έχουν αναφέρει πως το ψαλίδι στα εφάπαξ θα είναι αναδρομικό από τις αρχές του 2012 για τις περιπτώσεις που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι σχετικές αποφάσεις καταβολής του προς τους ασφαλισμένους. Δεν αποκλείουν, όμως, η μείωση να «πιάσει» τελικά όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις ανεξαρτήτως χρόνου υποβολής τους.
Το ενδεχόμενο αυτό θα πλήξει εκατοντάδες ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αίτηση εδώ και χρόνια με δεδομένες τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέτασή τους - μόνον στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ο χρόνος αναμονής για την καταβολή εφάπαξ φτάνει ακόμη και τα επτά χρόνια.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τα κελαηδήσματα της κας Παπαχρήστου

Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε σχετικά με τις δημόσιες ηλεκτρονικές δραστηριότητες της κα Παπαχρήστου.

"Προβληματίστηκα πολύ για το εάν η κ. Παπαχρήστου θα έπρεπε να εκτεθεί στην αχρονικότητα του Ίντερνετ. Είναι πολύ νέα, και πιθανώς η συγκρότησή της να μην αντέχει την επίκριση που αυτή η διαρκής έκθεση συνεπάγεται. 

Όμως, παραμένει ακόμη,  αυτή τη στιγμή, (δες τα 2 τελευταία συνημμένα από το Screen Hunter με ημερομηνία 15.41 και 15.42. Τα προηγούμενα Screen Hunter είναι για την ιστορία),  πιστή οπαδός και φίλη, ανθρώπων που χτυπούν γυναίκες, ζητούν να πεταχθούν στη θάλασσα ορφανά και στήνουν κουζίνες μόνο για μια ράτσα παιδιών. Κανένα από τα τρία, δεν χρειάζεται να είσαι ενήλικος, και μάλιστα 24 ετών  για να κατανοήσεις ότι είναι έγκλημα. 

Για το λόγο αυτό, επιπλέον από τις φωτογραφίες που πλέον δεν υπάρχουν στην αρχική πηγή (αλλά κάποιοι ακροδεξιοί απερίσκεπτα αναδημοσιεύουν),πρόσθεσα και μια φωτογραφία από τη στιγμή που ο φίλος της κ. Παπαχρήστου, υπόδικος για συνέργεια σε δολοφονική επίθεση "κ." Κασιδιάρης, χτυπάει τη μεσήλικα και (σύμφωνα με τα δικά της λόγια) καρδιοπαθή κ. Λιάνα Κανέλλη. Η κ. Παπαχρήστου, την  ιστορία του ναζισμού μπορεί να μην την ξέρει, αλλά τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και τη βία του κάθε Κασιδιάρη κατά γυναικών, αποκλείεται να μην τα γνωρίζει. 

Στην τελική τελική ανάλυση, οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, δεν θεμελιώθηκαν με διακρίσεις σε αυτούς που πρέπει να τρώνε και σε αυτούς που πρέπει να πεθαίνουν από πείνα. 

Για το λόγο αυτό, παραδίδω τις φωτογραφίες της στην κρίση σας, ώστε να πάψουμε κάποτε, ίσως, να θεωρούμε τα πάντα νεανικές απερισκεψίες στη χώρα της ατιμωρησίας. 

Δημοσιεύστε τα ελεύθερα


Δημόσιες Επιχειρήσεις: Από τη μεγάλη ύφεση του '30 στη σημερινή κρίση

Αναρτούμε άρθρο του Γ. Ευσταθόπουλου που δημοσιεύθηκε στην εποχή και το είδαμε στο http://www.leftlab.gr/

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Φουκώ-Μαρξ : H νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της βιοεξουσίας

Αναρτούμε άρθρο του Δημήτρη Βεργέτη από την εφημερίδα ΔΡΑΣΗ

Ανανεώνοντας σε βάθος την αναλυτική της εξουσίας ο Φουκώ συνάρθρωνε μια τυπολογία των κοινωνικών αγώνων, διακρίνοντας τρεις θεμελιώδεις κατηγορίες.
Η πρώτη αντιστοιχεί στους αγώνες που στρέφονται εναντίον των μορφών εξουσιαστικής επιβολής – κοινωνικής, θρησκευτικής, εθνικής.
Η δεύτερη περιλαμβάνει τους αγώνες που αποτελούν μαχητική έκφραση της αντίστασης κατά των σχέσεων εκμετάλλευσης που υπεξαιρούν από τον εργαζόμενο το αντικείμενο του παραγωγικού μόχθου του.

Η τρίτη, πιο άμεσα κεντροθετημένη στην μικροφυσική της εξουσίας, συστεγάζει την πολλαπλότητα των αντιστάσεων απέναντι σε σχήματα καθυπόταξης του ατόμου σε καταναγκαστικούς και εσωτερικευμένους κανόνες. Φρονούσε δε ότι αυτό που διακρίνει την εποχή μας έγκειται στην πρωτοκαθεδρία των αγώνων που αντιμάχονται την υποταγή της υποκειμενικότητας σε κανονιστικά πρότυπα ετεροκαθορισμού.

Αυτοί οι αγώνες τέμνουν εγκάρσια την πολυμορφία των πολιτικών καθεστώτων και των εθνικών χώρων, αναπτύσσονται γύρω από τοπικές μικροεστίες εξουσίας – πατριαρχική οικογένεια, ανδροκρατικά προνόμια, εμπορευματοποιημένη ιατρική αυθεντία, θεσμική αυθαιρεσία κρατικών μηχανισμών κλπ.- και τέλος επικεντρώνονται στον άμεσο αντίπαλο χωρίς να κατευθύνονται και να συγκλίνουν σ’ έναν κύριο εχθρό. Αναμφίβολα η τυπολογία του Φουκώ απεικονίζει ιδανικά την ετερογενή κατανομή των πολύμορφων κινημάτων χειραφέτησης που αναπτύχθηκαν ραγδαία από τις αρχές του ΄60 και μετά. Όλοι οι πολιτικο-κοινωνικοί δείκτες συνηγορούν πλέον με τη διαπίστωση ότι έχουμε εισέλθει σε μια φάση αλλαγής εποχής όπου οι πολυεστικά αναδυόμενοι αγώνες διέπονται από ομόρροπες τάσεις σύγκλισης και συμπύκνωσης σε επιλογές αντίστασης απέναντι σε ανανεωμένες μορφές εκμετάλλευσης, πλανητικά εξαπλούμενες με την προέλαση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού που κατοχυρώνει παντού, με την καταστρεπτική του δύναμη, τον τίτλο του κύριου εχθρού. Απ’ αυτή την άποψη είμαστε οι προνομιακοί μάρτυρες μιας «αφύπνισης της ιστορίας» σύμφωνα με την ευτυχή έκφραση του Μπαντιού.
Η θεαματική επιστροφή αυτής της κατηγορίας αγώνων συμπίπτει με τις βίαιες επιλογές του κλυδωνιζόμενου νεοφιλευθερισμού που συσπάται για να απορροφήσει το ωστικό κύμα της πρόσφατης ιστορικής κρίσης. Συθέμελα κλονισμένος και σε κατάσταση πανικού για κάποιο διάστημα φιλοδοξεί πλέον να ανακάμψει με ένα πέρασμα στο όριο (passage à la limite), και δη παροξυστικά επιταχυνόμενο. Συγκεκριμένα επιλέγει την ριζοσπαστικοποίηση των μορφών εκμετάλλευσης και την φρενήρη επέκτασή τους στο σύνολο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των μεσαίων, σχετικά εύπορων κοινωνικών στρωμάτων που αποτελούσαν οργανική συνιστώσα του καπιταλιστικού κοινωνικού συμβολαίου. Η κηδεμονευόμενη Ελλάδα κομίζει την δραματική απόδειξη αυτής της υπόθεσης. Η μνημονιακή στρατηγική φιλοδοξεί να διαγράψει από τον κοινωνικό χάρτη τα ενδιάμεσα στρώματα συμπαρασύροντας το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας στο καθοδικό σπιράλ της πτωχοποίησης και της ένδειας.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τα μέτρα

Αθήνα,  31-7-2012                                                       
Αρ. Πρωτ.: 6426            
                                          
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
         
          Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι η κατάσταση στην οποία οδηγούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στη χώρα μας είναι εφιαλτική, εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να προωθούνται και σήμερα παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της τρικομματικής Κυβέρνησης.
          Σ΄ αυτή την κατεύθυνση η εξαγγελία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, να προχωρήσει σε νέα δραστική περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και συγκεκριμένα σε νέα περικοπή κατά 22,68 % στο ήδη μειωμένο κατά 20% εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων, παράλληλα με αντίστοιχες περικοπές για συντάξεις πάνω από 1.200 €, αλλά και τη θέσπιση πλαφόν που στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 2.400  €/μήνα αθροιστικά, καθώς και την αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων από τα 65 στα 67 χρόνια, έχει δημιουργήσει   έκρυθμη κατάσταση μεταξύ των εργαζομένων. Η νέα περικοπή του εφάπαξ και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, είναι κοινωνικά ανάλγητη, διότι το κράτος και οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν καταληστεύσει τα αποθεματικά των Ταμείων προς όφελος των Τραπεζών και των επιχειρήσεων, ενώ μόλις πρόσφατα τους έδωσαν την χαριστική βολή μέσα από το "κούρεμα" των αποθεματικών τους, στηρίζοντας την ίδια στιγμή τις Τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.  
          Για μας τους Διπλωματούχους Μηχανικούς Δημόσιους Υπάλληλους, ασφαλισμένους στο Δημόσιο και στο ΤΣΜΕΔΕ, τέτοιες ρυθμίσεις είναι ασφαλώς αδιανόητες, αφού επί 35 τουλάχιστον χρόνια, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες αρχικά, είτε ως Δημόσιοι      υπάλληλοι μετά, καταβάλαμε ανελλιπώς, υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά, τις εισφορές μας και στα δύο Ταμεία, προσδοκώντας σε μια καλύτερη σύνταξη.
          Παρακολουθούμε λοιπόν την αμηχανία μιας Κυβέρνησης, με πρόσφατη την καθολική αντιμνημονιακή θέληση του συνόλου σχεδόν του Ελληνικού λαού, ακόμα και εκείνου του τμήματος που ψήφισε τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν, Κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε με εξαγγελία τη "σταδιακή  αποδέσμευση" από το μνημόνιο, να υποκύπτει βουβή και αδύναμη στις εντολές της Τρόϊκας και των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που κυβερνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθούμε τη σταθερή άρνηση για την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων νοικοκυριών που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά. Όμως, οι συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων μας και το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσεται για τη χώρα, με ορατή πλέον την χρεοκοπία, έχουν δημιουργήσει  ασφυκτικές συνθήκες καθημερινότητας για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.
          Ως εργαζόμενοι επιστήμονες αυτής της χώρας οφείλουμε να αντισταθούμε. Να σταματήσουμε την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στο θανατηφόρο σπιράλ της ύφεσης και της φτωχοποίησης των Ελλήνων. Να σταματήσουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές. Να σταματήσουμε την λεηλασία των εισοδημάτων και των συντάξεών μας. Να διεκδικήσουμε  την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και την διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Να απαιτήσουμε "άμεσο κούρεμα" των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ανάλογα με τη μείωση των μισθών. Να μην πληρώσουμε ένα χρέος που δεν μας ανήκει.
Καλούμε τους συναδέλφους μας σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Τους Φορείς και τις Οργανώσεις των Μηχανικών και του ΤΕΕ να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο χώρο τους αλλά και στο χώρο των επιστημόνων συνολικά, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τις ηγεσίες, των τριτοβάθμιων κυρίως οργανώσεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να σχεδιάσουν σε μια ενωτική κατεύθυνση, συνολικό και καθολικό αγώνα διάρκειας, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.
Ως πολίτες αυτής της χώρας,  στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, οφείλουμε να αντισταθούμε και να τους σταματήσουμε.

Καταργούν την 35ετία για σύνταξη

Αναρτούμε άρθρο από το Έθνος (η επίσημη εφημερίδα της τρόϊκας εσωτερικού και εξωτερικού), το οποίο περιγράφει το πως θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καταργώντας την 15ετία (για ελάχιστη σύνταξη) και την 35ετία για πλήρη. Παράλληλα για το ΤΣΜΕΔΕ σχεδιάζουν και την περικοπή της δεύτερης σύνταξης (Ειδική Προσάυξηση ή σύνταξη άλλου Ταμείου πχ Δημόσιο, ΔΕΗ) κατά 35% τουλάχιστον . Σήμερα για 35 έτη ασφάλισης η κύρια σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ είναι 891 € και η ειδική προσάυξηση είναι 1,33*891=1.185€, η δεύτερη θα περικοπεί συνεπώς κατά 410 € τουλάχιστον (και μετά θα προστεθούν και οι λοιπές περικοπές που θα ισχύσουν για όλα τα ταμεία). Η συνολική περικοπή σύνταξης θα υπερβαίνει το 25% και τα 500 €. Οι εισφορές φυσικά θα συνεχίσουν να παραμένουν δυσβάσταχτες. Καλό καλοκαίρι συνάδελφοι...

Κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων

Να κλείσει την πόρτα εξόδου πριν από το 65ο έτος επιχειρεί η κυβέρνηση, βάζοντας «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Συζητούνται η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας

«Φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το 2013 θέλει να βάλει η κυβέρνηση, με βασικό στόχο να κλείσει η... πόρτα εξόδου πριν το 65ο έτος. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται τόσο η επίσπευση των αλλαγών στα όρια ηλικίας όσο και η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (από τα 15 στα 20), ώστε να γίνει ακόμα δυσκολότερη η «φυγή» στη σύνταξη.
Το θέμα των ορίων ηλικίας έχει τεθεί επί τάπητος και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθούν δραματικές αλλαγές. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ περιμένει η τρόικα  Στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις, για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων ωστόσο δύο είναι οι επικρατέστερες: η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η «μεταφορά» το 2013 (από το 2015) των αλλαγών στα όρια ηλικίας. Στόχος είναι με τις παρεμβάσεις αυτές να αποφευχθεί η τρίτη πρόταση, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μετά το 65ο έτος της ηλικίας.
Τις προτάσεις της κυβέρνησης για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ περιμένει η τρόικα
Αναλυτικά οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι οι εξής:
Αξίζει να σημειωθεί πως μία τέτοια ρύθμιση θα επηρεάσει τόσο τους «παλαιούς» ασφαλισμένους όσο και τους «νέους», που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Η ώρα της κατάσχεσης


Αναρτούμε άρθρο του Σταύρου Χριστακόπουλου από το Ποντίκι

Πριν από πολλούς μήνες γράφαμε ότι σύντομα, εκτός από τη δημόσια περιουσία, θα βγει στο σφυρί και η ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων πολιτών στον βωμό των απαιτήσεων της διεθνούς τοκογλυφίας. Ε, τώρα φαίνεται πως έφτασε η στιγμή της… γενικής κατάσχεσης. Όλη η ιδιοκτησία του Δημοσίου χαρίζεται στους ενδιαφερόμενους ακόμη και τζάμπα. Και μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας απαιτείται να κατασχεθεί από τις τράπεζες ακόμη και για λίγες χιλιάδες ευρώ.

Στην περίπτωση της δημόσιας περιουσίας προφανώς δεν υφίσταται ούτε καν ιδέα δημοσιονομικού οφέλους, αφού ακόμη και τέως αρμόδιοι για το ξεπούλημά της παραδέχθηκαν εσχάτως ότι η προσδοκία εσόδων είναι πενιχρή, εξ αιτίας της καταρράκωσης της χρηματιστηριακής τιμής τους – κοινώς, δεν εξυπηρετούνται ούτε καν τα κριτήρια που θέτουν η τρόικα και η κυβέρνηση για να υποστηρίξουν την «αναγκαιότητα» του ξεπουλήματος.

Αντιθέτως αξιοσημείωτο είναι το κόστος που θα υποστεί το κράτος, αφού αρκετοί από τους οργανισμούς που θα χαριστούν σε ιδιώτες έχουν μεγάλα κέρδη – κλασικό το παράδειγμα του ΟΠΑΠ – τα οποία θα στερηθεί το Δημόσιο. Φυσικά ανυπολόγιστο είναι το κόστος σε απώλεια κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και παραγωγικών δραστηριοτήτων που συντελείται μέσω των υπό ιδιωτικοποίηση ή διάλυση οργανισμών.

Ποιος όμως ενδιαφέρεται για την... ανάπτυξη της χώρας; Τα ξαναείπαμε την Παρασκευή και, προς επιβεβαίωση, την ίδια μέρα μάθαμε ότι το πρώτο επτάμηνο του έτους οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν κατά 46,4%, δηλαδή στο μισό, αφού η λέξη «επένδυση» απαγορεύεται ρητώς για τον δημόσιο τομέα, στον οποίο επιτρέπεται μόνο να πληρώνει τοκοχρεολύσια...

Εκτός όμως από την απώλεια της δημόσιας περιουσίας, η οποία – μαζί με την εξαΰλωση κάθε είδους κοινωνικής πολιτικής – θα αφήσει το κράτος σχεδόν νεκρό, έφτασε και η ώρα κατάσχεσης της ιδιωτικής περιουσίας.

Διασφάλιση αποθεματικών ΤΣΜΕΔΕ

Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Σ Ω Π Ε Ι Α

Τ. Ε. Ε. / Τ. Α. Κ.

Πρεβελάκη & Γρεβενών 712 02 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: 2810.286.854, Fax: 2810.281.128
E-Mail: teetak@tee.gr, Ιστοσελίδα: www.teetak.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ.
της 1ης Αυγούστου 2012
«Διασφάλιση αποθεματικών ΤΣΜΕΔΕ»

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου 2012, μετά από πρόταση της ΑΜΑΚ, σχετικά με την διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα παρακάτω :
Τα τελευταία χρόνια βασικό θέμα συζήτησης για τους ‘Ελληνες Mηχανικούς είναι το ΤΣΜΕΔΕ, προσπαθώντας να βρούμε τρόπους αντίδρασης απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε δυναμικά και να περισώσουμε πολλά πράγματα.
Σήμερα επανερχόμαστε θέλοντας να σταματήσουμε τον συνεχιζόμενο κατήφορο και την αιμορραγία η οποία κι αυτή συνεχίζεται.
Τη στιγμή που οι συνάδελφοι Μηχανικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και το ΤΣΜΕΔΕ δεν τους διευκολύνει όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην καταστροφή συνεχώς και περισσότεροι μηχανικοί, την ίδια στιγμή τα αποθεματικά του Ταμείου συνεχίζουν να χάνονται και να οδηγούνται στην αποπληρωμή του χρέους. Τα χρήματα που με κόπο οι ασφαλισμένοι Μηχανικοί έχουν πληρώσει τόσες δεκαετίες χωρίς την παραμικρή κρατική συμμετοχή, καθιστώντας το ΤΣΜΕΔΕ ένα από τα υγιέστερα ασφαλιστικά ταμεία της Ευρώπης, πήγαν χαμένα.
Καλούμε τα Περιφερειακά Τμήματα αλλά και την κεντρική διοίκηση του ΤΕΕ σε κοινή αντίδραση και δράση με στόχο τα παρακάτω:
1. Διεκδίκηση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ που κουρεύτηκαν, πολιτικά αλλά και νομικά, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.
2. Αναζήτηση ποινικών και αστικών ευθυνών για την απώλεια των αποθεματικών.
3. Διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ αλλά και του ΤΕΕ, εξασφάλιση έντοκων καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε άλλη τράπεζα, χωρίς κίνδυνο νέου κουρέματος και χωρίς επισφαλείς επενδύσεις σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
4. Πάγωμα στις εισφορές των ασφαλισμένων, διασφάλιση ότι δεν θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο αυξήσεις.
5. Άμεση παρέμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ για ουσιαστικές διευκολύνσεις στους ασφαλισμένους μηχανικούς. Βελτίωση όρων διακανονισμών, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς έξοδα και χωρίς προϋποθέσεις καταβολής εισφορών τρέχοντος εξαμήνου, παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, σφράγιση βιβλιαρίων υγείας για όλους, κλπ.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Στην παραλία του Μπά(χα)λου

Άρθρο του Γιάννη Αγγελάκη απο τον Αγώνα της Κρήτης
 
Aναδημοσιεύω με ντροπή για την κατάντια μιας απο τις πιο ομορφες παραλίες της χώρας, της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, στην οποία μεχρι χθες πρότεινα με χαρά σε δεκάδες τουρίστες καθημερινα. Ο Μπάλος είναι ενταγμένος στο Natura 2000, αλλα είχε την ατυχία να πέσει στα νύχια ενός δήμου…. μαζί με τον Μπάλο και εμείς και τα παιδιά μας αυριο….



Σκαφάτοι, καντίνα και ταβέρνα, πίσσα, καμμένα σκουπίδια και ομπρέλες
Ο προστατευόμενος από το πρόγραμμα ΝΑΤURA 2000 παράδεισος μετατράπηκε σε χωματερή για μια χούφτα ευρώ…
Ο Μπάλος στην ουσία είναι μια λιμνοθάλασσα και βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, στο ακρωτήρι Γραμβούσα, μόλις 56 χλμ. από τα Χανιά. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται είτε με καραβάκι από τον Κίσσαμο ή με αυτοκίνητο, αλλά από ένα πολύ κακό χωματόδρομο. Όλες οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου έχουν παγιδευτεί στα ρηχά, ζεστά νερά αυτής της παραλίας. Η λευκή άμμος απλώνεται σε όλο το μήκος της παραλίας, ενώ ωραίες ροζ αποχρώσεις προσδίδουν τα χιλιάδες κομμάτια από σπασμένα κοχύλια.
Σου φαίνεται ίσως υπερβολικός ο τίτλος, όμως έτσι είναι. Ο Μπαλος έχει μετατραπεί σε χωματερή. Και ο Δήμος Κισάμου εισπράττει εισιτήριο για την προστασία του. Σα γονείς που εκπόρνευσαν την κόρη τους επειδή ήταν πολύ όμορφη. Τέτοιοι προστάτες να σου τύχουν…
Όπως είναι φανερό, εδώ αναφέρεται ως κύρια αιτία επιβολής τέλους εισόφου τα έργα υπαίθριας αναψυχής σε αντίθεση με την πινακίδα που έχει αναρτηθεί που ενημερώνει πως το “ανταποδοτικό τέλος” του 1 ευρώ είναι για εργασίες καθαριότητας και συντήρησης.


Όπως είναι φανερό, εδώ αναφέρεται ως κύρια αιτία επιβολής τέλους εισόδου τα έργα υπαίθριας αναψυχής σε αντίθεση με την πινακίδα που έχει αναρτηθεί που ενημερώνει πως το “ανταποδοτικό τέλος” του 1 ευρώ είναι για εργασίες καθαριότητας και συντήρησης.
Οργή, θυμός, απογοήτευση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που με έχουν πλημμυρίσει ακόμα και τώρα, αρκετές ώρες μετά την επιστροφή μου από τον Μπάλο. Τον τόπο των παιδικών μου αναμνήσεων. Για την καταστροφή που διέκριναν τα μάτια μου φρόντισαν αυτοί πρωτίστως που θα έπρεπε να αγωνιούν και να εργάζονται για τη διατήρηση, την προστασία και την ανάδειξη της ομορφιάς. Όμως, όπως και στη πτωχευμένη χώρα μου, έτσι και εδώ. Ότι ακούμπησαν από χρυσάφι γρήγορα μετατράπηκε σε μαύρο κάρβουνο. Στην περίπτωση του Μπάλου, σε μαύρη πίσσα. Και σε σκουπίδια. Πολλά σκουπίδια. Όπου κι αν περπατούσες. Από καραβόσχοινια και δίχτυα, μέχρι λάστιχα τρακτέρ.. Ναι! Λάστιχα τρακτέρ! Στον αδιάβατο Μπάλο! Διάολε πια…
 Η τελευταία μου επίσκεψη προ 4 ετών δε μου είχε αφήσει σε καμία περίπτωση τέτοιες εντυπώσεις. Είχα τότε έρθει με πλοιαράκι. Αυτό, αγκυροβόλησε αρκετά μακρυά από τον κόλπο. Οι επιβάτες του μπήκαν σε βαρκούλες με κουπιά και τους οδήγησαν όλους έτσι στην παραλία. Μόλις 4 χρόνια πριν.
Και τώρα;
Τώρα το πλοίο Γραμβούσα ρίχνει άγκυρα και δένει στην παραλία. «Σκαφάτοι» γεμίζουν τον κόλπο με βενζίνες και λάδια. Και καΐκια. Που μεταφέρουν επιβάτες προς την ταβέρνα. Για να μη χάσουν τη μάσα τους.
Τα πρώτα διόδια της Κρήτης βρίσκονται στο δρόμο προς τον Μπάλο
Η αρχή έγινε στα «διόδια» που αποφάσισε να βάλει ο Δήμος Κισάμου. Το «συμβολικό» ποσό του 1 ευρώ έγινε 3 ευρώ για τα 3 άτομα που ήμασταν μέσα στο αμάξι.
Εδώ η ενημερωτική πινακίδα που αναρτήθηκε δίπλα από τα “διόδια” όπου ενημερώνει για τους λόγους επιβολής “ανταποδοτικού τέλους” 1 ευρώ. Τίποτα απ’ αυτά που λέγεται δεν τηρείται. Πρόκειται για κοροίδία.
Η κυρία στα «διόδια» μόλις τη ρωτήσαμε ποιος ο σκοπός αυτού του αντιτίμου, δέησε να μας εξηγήσει αρκετά βαριεστημένα και με φανερή τη δυσαρέσκεια στον τόνο της φωνής της πως τα χρήματα που συγκεντρώνονται είναι για τη φύλαξη, τον καθαρισμό και την προστασία της περιοχής. Άλλωστε, ο Μπάλος είναι περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Σχετική πινακίδα μας ενημέρωνε πως η απόφαση του Δήμου Κισσάμου έχει εγκριθεί και από την περιφέρεια Κρήτης «για την φύλαξη, τη συντήρηση των δασοτεχνικών έργων και την καθαριότητα της περιοχής».
Αν και παρέμειναν οι επιφυλάξεις μας για την επιβολή εισιτηρίου μας «αφόπλισε» η αιτιολόγηση. Ποιος άλλωστε θα ήταν αντίθετος να δίνει 1 ευρώ αν αυτό συντελεί στη διαφύλαξη μιας σπάνιας ομορφιάς περιοχής; Δε μιλάμε άλλωστε για είσοδο σε κάποια ιδιωτική παραλία. Εδώ επισκεπτόμαστε τον Μπάλο: έναν παρθένο παράδεισο που δέχεται όμως αρκετούς επισκέπτες.
Οι μισές απαγορεύσεις, δεν τηρούνται, εφόσον γίνονται από την ίδια την αρχή που θα έπρεπε να φροντίζει για την επιβολή των απαγορεύσεων. Δηλαδή, το Δήμο Κισάμου.