Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Φρικτές Ωμότητες





Έχετε ακούσει το όνομα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι;

Το θέμα όμως δεν είναι αν το έχετε ακούσει, αλλά από δω και πέρα να μην το αγνοήσετε ανοήτως.

Ο Φουτζιμόρι, εκτός από πρόεδρος του Περού, ήταν για μια ολόκληρη δεκαετία το «πρότυπο ηγέτη» του μεγάλου αφεντικού της Γής και το «αγαπημένο παιδί» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ τα φιλελεύθερα προγράμματα δομικής προσαρμογής που εφάρμοζε προκαλούσαν ρίγη σεβασμού σε όλα τα τσιράκια των «ελεύθερων αγορών». Ο ίδιος ο Φουτζιμόρι δήλωνε πως «Η χώρα μου είναι ένα προϊόν, προσφέρω ένα προϊόν που λέγεται Περού».(Εντουάρτο Γκαλεάνο: «Ένας Κόσμος Ανάποδα», σελ. 178 Εκδόσεις Πιρόγα). Έτσι, κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και να θέσει τα θεμέλια για την «ελεύθερη αγορά».

Συμμετοχή σε αυτήν την φιλελεύθερη μεταμόρφωση μιας χώρας σε προϊόν των αγορών είχε η πρώην βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Έλενα Παναρίτη. Η εξαιρετική κυρία Παναρίτη ως εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απονεμήθη η διάκριση της διεθνούς βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας. Η γεννημένη μέσα στην φιλελεύθερη αριστεία και στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες Έλενα Παναρίτη κατέκτησε την παγκόσμια διάκριση, γιατί εργάστηκε με ζήλο για την δημιουργία «ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος», δημιουργώντας κτηματολόγιο και επίσημους τίτλους ιδιοκτησίας στο Περού.

Καθώς οι φτωχοί κάτοικοι του Περού δεν διέθεταν τίτλους ιδιοκτησίας στη γη που καλλιεργούσαν, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι συνέβη όταν ένα πρόγραμμα δομικής προσαρμογής μετέτρεψε την περιουσία των φτωχών σε εμπορευματικό αγαθό. Μια από τις πρώτες εταιρείες που επένδυσαν στο «προϊόν Περού» ήταν η εταιρεία της Παναρίτη «Panel Group», η οποία «επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποί­ηση, της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας». (Το Ποντίκι «Η γυναίκα-αλεξίπτωτο» http://www.topontiki.gr/article/15822/i-gynaika-alexiptoto)

Μα ας αφήσουμε το προσωπικό Success Story της Παναρίτη, η οποία εξυμνεί την καπιταλιστική ελεύθερη αγορά, ενώ τρώει από την δημόσια ταγίστα, και ας γυρίσουμε στον Φουτζιμόρι και στα φιλελεύθερα προγράμματα δομικής προσαρμογής, τα οποία συνέδεσαν την χώρα με παγκόσμια χρηματοοικονομικά και μαφιόζικα συμφέροντα.

Η αποχώρηση της Ryanair και ο αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας της Fraport

Ο έλεγχος του τουρισμού της χώρας δεν είναι υπόθεση εργασίας, ούτε Θεωρίες Συνωμοσίας, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ενταθεί βραχυπρόθεσμα με την είσοδο των γερμανικών funds στην αγορά των κόκκινων δανείων, που έχει ο ξενοδοχειακός τομέας ύψους 3,5 δισ. περίπου, αλλά και στην διεκδίκηση του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών

του Αντώνη Σκαμνάκη στα Χανιώτικα Νέα

Η πρόσφατη αποχώρηση, για τη χειμερινή περίοδο, της εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair από το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» έχει δημιουργήσει μία εύλογη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία εφόσον η απώλεια δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών θα σημάνει την ταυτόχρονη απώλεια σημαντικών εσόδων ιδιαίτερα για μία περίοδο που θεωρούταν “νεκρή” από τουριστικής φυσικά απόψεως.

Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης και των γύρω περιοχών είχε αναδιοργανωθεί με βάση τις προοπτικές επέκτασης της τουριστικής περιόδου στην οποία η εν λόγω εταιρεία θα είχε ένα ρόλο.

Ο γράφων οφείλει να τονίσει ότι ενώ η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία πρόσφερε, την δυνατότητα για εκείνους τους πολίτες που προγραμμάτιζαν έγκαιρα τα ταξίδια τους, πολύ φτηνά εισιτήρια την ίδια στιγμή ακολουθούσε πολιτικές καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων, χαμηλές αμοιβές του προσωπικού και βέβαια επιπλέον χρεώσεις των επιβατών για υπηρεσίες που άλλες εταιρείες πρόσφεραν δωρεάν. Εισήγαγε μάλιστα και ένα μοντέλο επιπλέον χρεώσεων που σταδιακά άρχισαν να εφαρμόζουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως για παράδειγμα τη χρέωση της αποσκευής στον ναύλο χαμηλής τιμής.

Οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν από τις τοπικές Αρχές

Ο κίνδυνος όμως αποχώρησης της Ryanair ή και μείωσης των δρομολογίων είχε επισημανθεί από την Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» εξαιτίας της εισόδου της Fraport και της τιμολογιακής πολιτικής που θα ακολουθούσαν οι Γερμανοί στα εκχωρηθέντα, υπό συνθήκες χωρών της υποσαχάριας Αφρικής, περιφερειακά αεροδρόμια. Η εν λόγω κίνηση πολιτών είχε προβεί σε έντονες συμβολικές διαμαρτυρίες και μαζικές εκδηλώσεις. Είχε μάλιστα επισκεφθεί τον Αντιπεριφερειάρχη, όλους ανεξαιρέτως τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής των Χανίων, τους μαζικούς επαγγελματικούς φορείς, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Δικηγορικό Σύλλογο τους οποίους είχε προειδοποιήσει και μάλιστα σε υψηλούς τόνους για το ενδεχόμενο αυτό.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Εκλογές ΔΣΑ: Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή:

Εννοείται ότι στηρίζουμε τους συναγωνιστές δικηγόρους, εξάλλου βρεθήκαμε μαζί στις κινητοποιήσεις στο ΕΤΑΑ, στις πορείες ενάντια στο Ν4387/16, αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου είναι πάντα στο πλάι των αγωνιζόμενων...

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ | Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο

Στις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, στις 26-27 Νοέμβρη, συμμετέχουμε ενωτικά – ριζοσπαστικά – ανατρεπτικά!


Οι επερχόμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν στις συνθήκες της μεγάλης κοινωνικής καταστροφής που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία τα 8 χρόνια της κρίσης και 7 των μνημονίων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της διαχείρισης του ίδιου συστήματος εξουσίας και διακυβέρνησης που έφερε τη χώρα στην κρίση, τη μνημονιακή δέσμευση, τη θρησκευτική προσήλωση την απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις αλυσίδες της Ευρωζώνης.

Στον κλάδο μας, δε, είναι υπεύθυνη για την ψήφιση και εφαρμογή του χειρότερο ως τώρα από τα μέτρα που έχουν τσακίσει τη δικηγορία, το νέο ασφαλιστικό που οδηγεί στην πλήρη διάλυσης του συστήματος συνταξιοδότησης και πρόνοιας και στην ιδιωτικοποίηση, ενώ πολλαπλασιάζει και επιταχύνει τις πολλές ρυθμίσεις, φορολογικές και άλλες, που καθιστούν το επάγγελμά μας ακόμη πιο ασφυκτικό.

Ό,τι έχει θεσπιστεί για τους δικηγόρους τα τελευταία χρόνια οδηγεί αναπόδραστα στο σβήσιμο κάθε ίχνους από τις συνθήκες του επαγγέλματος όπως το οραματιστήκαμε, το βιώσαμε, το κρίναμε. Οδηγεί αναπόδραστα στο κλείσιμο γραφείων, στην εγκατάλειψη, στη φτώχεια και την εξαθλίωση των αμοιβών και σε ένα μέλλον γαλέρας στις μεγάλες (στις πολύ μεγάλες) εταιρίες, τράπεζες, ασφαλιστικές, που είναι οι μόνες που ωφελούνται.

Οι συνθήκες εργασίας για τους περισσότερους από εμάς, ιδίως για τους νέους, τους μισθωτούς και τους ασκούμενους δικηγόρους, είναι στην ουσία συνθήκες φτώχειας και εργασιακής σκλαβιάς. Όσοι καταφέρνουμε ακόμη και επιβιώνουμε σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, βρισκόμαστε μόνιμα πλέον σε φορολογική και ασφαλιστική ομηρία, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει πια να δουλεύουμε. Η απειλή της μόνιμης ανεργίας ή της αναγκαστικής μετανάστευσης είναι παρούσα σε κάθε στάδιο αναζήτησης εργασίας, από τη λήψη του πτυχίου μέχρι και μετά από δεκαετίες δικηγορίας.

Παράταση ασφαλιστικών εισφορών Β' εξαμήνου 2016

http://www.tsmede.gr/

Σας ενημερώνουμε ότι με την αριθ. 468/19.10.2017 (ΑΔΑ: 61YX465XΠΙ-51Γ) Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ αποφασίστηκε η περαιτέρω χρονική επέκταση της δυνατότητας καταβολής εισφορών Β' εξαμήνου 2016 έως 31-01-2018, των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ του τ. ΕΤΑΑ.


Επισημαίνουμε ότι για τον τέως τομέα ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και νυν ΕΦΚΑ, στην έννοια της παράτασης εμπίπτει και η εξαμηνιαία δόση έναντι των αναδρομικών οφειλών που προβλέπονται από τον ν.3986/2011(αναδρομικά Β' εξαμήνου 2011 καθώς και αναδρομικά Α'εξαμήνου 2012) και καταβάλλονται σύμφωνα με την αριθ.398/Θ:20/18-05-2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

Και επειδή οι υπεύθυνοι (εκτός της κυβέρνησης παρούσας και προηγουμένων) έχουν και ονοματεπώνυμο, ξαναθυμίζουμε το επίμαχο πρακτικό του ΔΣ του ΕΤΑΑ.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 398/18-05-2016 ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΟΥ Ε.Τ.Α.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. from PSATSMEDE

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Κάλεσμα συσπείρωσης ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας απευθύνει το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μείνουν στα χαρτιά»


Μετά τη μαζική πορεία του περασμένου Σαββάτου και την απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας-Πειραιά-Αιγαίου-Δωδεκανήσου για 
αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς μέχρι 31/12/2017.


«Θεωρούμε αναγκαία την ένταση της δράσης όλων των συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους, ώστε να επιφέρουμε το ουσιαστικότερο πλήγμα στην πολιτική αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την ακύρωση και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης στον αγώνα μας σε εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους και απαιτούμε να πάρουν θέση ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς Δημοτικά Συμβούλια και άλλοι μαζικοί φορείς».

Δελτίο τύπου από τη Συνέλευση Αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς

Μετά από την κατάθεση των θέσεων και προτάσεων των εκπροσωπούμενων συλλογικοτήτων, συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα συγκρότησης και λειτουργίας του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ, ως δικτύου ενημέρωσης, επικοινωνίας και κοινής δράσης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, το οποίο θα λειτουργεί χωρίς τον ορισμό/εκλογή αποφασιστικών οργάνων, στη βάση της δημοκρατίας των συνελεύσεων κάθε συλλογικότητας. Συμφωνήθηκε ακόμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια περαιτέρω διεύρυνσης του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ με συλλογικότητες και σωματεία από όλη τη χώρα.

Με δεδομένη δε και τη νέα νίκη του κινήματος, την απόφαση της συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας-Πειραιά-Αιγαίου-Δωδεκανήσου για αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς μέχρι 31/12/2017, θεωρούμε αναγκαία την ένταση της δράσης όλων των συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους, ώστε να επιφέρουμε το ουσιαστικότερο πλήγμα στην πολιτική αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με την ακύρωση και κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στην κατεύθυνση αυτή απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης στον αγώνα μας σε εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους και απαιτούμε να πάρουν θέση ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς Δημοτικά Συμβούλια και άλλοι μαζικοί φορείς. Ως επόμενα βήματα κοινής δράσης προτείνονται:

- 21 Νοέμβρη: Παναττική διαμαρτυρία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενάντια στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το δημόσιο

- 22 Νοέμβρη: Πανελλαδική μέρα δράσης με συγκεντρώσεις/πολύμορφες δράσεις σε εφορίες/κεντρικά καταστήματα τραπεζών και πορεία στα Ειρηνοδικεία για τη ματαίωση των πλειστηριασμών (συμβατικών ή ηλεκτρονικών)

- 29 Νοέμβρη (ή όποια μέρα επιχειρηθεί η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες), καλούμε εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες σε πανεργατική παλλαϊκή κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις και πολύμορφες δράσεις σε κάθε πόλη καθώς και τα αναγκαία απεργιακά βήματα.

Οδηγίες για τη διαδικασία επανεγγραφής Μηχανικού στο Μητρώο μελών

Οδηγίες για τη διαδικασία επανεγγραφής Μηχανικού στο Μητρώο μελών ανέρτησε το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας (και όχι το κεντρικό ΤΕΕ ως όφειλε). Η εγκύκλιος για την εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137Α), με το οποίο αποσυνδέθηκε η ασφάλιση από την ιδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανικού, δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Οι χιλιάδες συνάδελφοι που εξωθήθηκαν σε διαγραφή από το ΤΕΕ, λόγω των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών, μπορούν να επανέλθουν ως μέλη του και να απαλλάσσονται από εισφορές εφόσον δεν ασκούν το επάγγελμα. Το ΤΕΕ οφείλει να τους διευκολύνει στην επάνοδο τους αυτή.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4488/2017 (ΦΕΚ 137Α), αποσυνδέθηκε η ασφάλιση από την ιδιότητα του Διπλωματούχου Μηχανικού, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την ίση μεταχείριση πλέον όλων των ασφαλισμένων και τη σύνδεση της υποχρέωσης εισφορών με τη δραστηριότητα του κάθε ασφαλισμένου και το πραγματικό του εισόδημα από αυτή. Πιο συγκεκριμένα οι αυτοαπασχολούμενοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ, με αναδρομική ισχύ από 1.1.2017.
Το ΤΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω νέα δεδομένα, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (απόφαση ΔΕ/ΤΕΕ A60/Σ31/2017 με ΑΔΑ: 78ΠΠ46Ψ842-45Ρ) ώστε η επάνοδος στο επάγγελμα να είναι διαδικαστικά απλή και χρονικά άμεση.
Σε ότι αφορά την επάνοδο, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είναι:
• Αίτηση
• Βεβαίωση επανόδου από την Περιφέρεια
• Πληρωμή συνδρομής ΤΕΕ τρέχοντος έτους (αντίγραφο απόδειξης πληρωμής)
Η πληρωμή της συνδρομής του τρέχοντος έτους είναι απαραίτητη ώστε να ολοκληρωθεί η επανεγγραφή του Μηχανικού.
Τα δικαιολογητικά κατατίθενται στην Κεντρική Υπηρεσία, στα Περιφερειακά Τμήματα και ηλεκτρονικά στην διεύθυνση tee@central.tee.gr. Τα αιτήματα διεκπεραιώνονται από την Κεντρική Υπηρεσία.
ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥΣ
 Ταμεία Κεντρικής Υπηρεσίας και Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ
Όταν ο μηχανικός προσέρχεται στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ, ακολουθείτε την παρακάτω διαδικασία στο πληροφοριακό σύστημα:
Επιλέγετε τον ΑΜ του μηχανικού και πηγαίνετε στην καρτέλα «Οφειλές – Πληρωμές»

Στη συνέχεια στο πεδίο «Χρεώσεις» δημιουργείτε τη χρέωση, όπως φαίνεται παρακάτω:

Επιλέγετε το έτος και εισάγετε στο πεδίο «Τύπος Οφειλής» την επιλογή «Συνδρομή Μέλους»

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

105,8 εκατομμύρια για αέρα κοπανιστό! Πολλά δεν είναι;



Μπορεί να έγινε μεγάλος ντόρος – και δικαιολογημένα – για την ταλαιπωρία από τις ουρές που δημιουργήθηκαν για την αγορά της ηλεκτρονικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών, αλλά για την ουσία που, υπό τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες, είναι το κόστος και η σκοπιμότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, σιωπή.

Ας πούμε λοιπόν εμείς τα βασικά:

Το κόστος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (επίσημα ««Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου - ΑΣΣΚ») είναι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου 105,8 εκατομμύρια ευρώ: 28,8 εκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ και αφορούν την περίοδο κατασκευής του και 77 εκατομμύρια ευρώ για τη 10ετή λειτουργία του από τον ιδιωτικό φορέα που το έχει αναλάβει.

Το έργο αυτό αφορά αποκλειστικά τη συλλογή των κομίστρων και ανάδοχός του είναι η κοινοπραξίατων εταιρειών “ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ” και “LG CNS”. Η πρώτη δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιδοτείται από εμάς τους καταναλωτές μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ, νυν ΕΤΜΕΑΡ, που καταβάλουμε με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, και η δεύτερη είναι ένας κορεάτικος κολοσσός που δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Λόγω του κόστους του έργου, το βασικό ερώτημα που λογικά ανακύπτει είναι « ποια ανάγκη του επιβατικού κοινού καλύπτει το ηλεκτρονικό εισιτήριο;»:

Δυστυχώς καμία, γατί τα περί «βελτιστοποίησης της ποιότητας του παρεχόμενου συγκοινωνιακού έργου προς τον πολίτη» και τα περί «του οφέλους του Έλληνα φορολογούμενου» που αναφέρει ως δικαιολογητικό λόγο του έργου ο ΟΑΣΑ είναι ολοφάνερα κενολογίες, καθώς από τα 105,8 εκατομμύρια που θα δαπανηθούν και θα πάνε στον ιδιωτικό φορέα, ούτε ένα ευρώ δεν θα ξοδευτεί για τη συντήρηση των λεωφορείων και την κάλυψη των ελλείψεων του ΟΑΣΑ σε προσωπικό. Μάλιστα προβλέπεται ότι όχι μόνο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα δρομολόγια να αραιώνουν ή και να κόβονται, όχι μόνο θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά μέχρι ο ιδιωτικός φορέας να κατορθώσει να δείξει την «αποτελεσματικότητά» του και η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου να βρει μια κανονικότητα, αλλά επιπλέον μας περιμένουν νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, καθώς διακηρυγμένος (και εφικτός) στόχος του έργου είναι η «έξυπνη» χρέωση ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση.

Ως εκ τούτου, επειδή από όλα τα επιχειρήματα που προβάλλουν ΟΑΣΑ και κυβερνήσεις (η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) υπέρ της αναγκαιότητας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το μόνο που ακούγεται πειστικά στους καλόπιστους ( ή μήπως και εύπιστους;) είναι η «πάταξη των κλεφτών και των τζαμπατζήδων», εμείς επισημαίνουμε τα εξής:

Πρώτον ότι η ανικανότητα των αρμοδίων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί δαπάνη 105,8 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς υπάρχουν και φθηνότεροι τρόποι για να πατάξουν τους «κλέφτες», αν βεβαίως αφενός δεν ψεύδονται και αφετέρου το επιθυμούν .

Δεύτερον ότι το 2008 η τιμή του εισιτηρίου ήταν 80 λεπτά του ευρώ και σήμερα, ενώ έχει μεσολαβήσει δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, είναι 1,40 ευρώ και συνεπώς, όχι μόνο είναι αναμενόμενη, αλλά και δικαιολογημένη, η απροθυμία, αν όχι η αδυναμία, μεγάλου μέρους του επιβατικού κοινού να πληρώσει εισιτήριο. 

Τρίτον ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «τζαμπατζήδες», αυτοί που φορολογούνται βάσει τεκμηρίου διαβίωσης ( 3.000 ευρώ οι άγαμοι, διαζευγμένοι ή χήροι και 5.000 ευρώ οι έγγαμοι) γιατί ζουν και αναπνέουν σ’ αυτήν τη χώρα, έχουν υποχρεωθεί να πληρώνουν έκτακτες εισφορές και παντός είδους τέλη και επιπλέον τους παίρνει το κράτος 24 λεπτά από κάθε ευρώ για Φ.Π.Α. , είτε η οικονομική τους κατάσταση το επιτρέπει, είτε όχι !

Και για να μην μακρηγορούμε, ας πάμε στο συμπέρασμα : Η «πάταξη των κλεφτών και των τζαμπατζήδων» είναι μια πολύ καλή πρόφαση για να κινηθεί η «αγορά» και να πάρουν ένα «δωράκι» οι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το σχέδιο όμως δεν σταματά στο σημείο αυτό: έπονται οι αυξήσεις των εισιτηρίων που είναι ένα ακόμη καλύτερο «δώρο» για τους δανειστές και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο έχει ενταχθεί ο ΟΑΣΑ από τον Μαϊο του 2016.

Τα καλύτερα λοιπόν είναι για άλλη μια φορά μπροστά μας ! Ας τα περιμένουμε....

Προβληματισμός κινημάτων για την αξιοποίηση του "Π. Μελά"


Ανακοίνωση στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου, με αιχμές και προβληματισμούς.
Ανακοίνωση με αρκετές επισημάνσεις ως προς το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά εξέδωσε η «Πρωτοβουλία για την υπεράσπιση του πρώην στρατοπέδου», στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης που έχει αρχίσει για το μέλλον του σημαντικού αυτού χώρου για όλη τη Θεσσαλονίκη.

«Μητροπολιτικό Πάρκο ή πάρκο εντατικών χρήσεων αναψυχής;», διερωτώνται τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση» του στατοπέδου, θέτοντας ζητήματα μητροπολιτικότητας του χώρου, θέματα πρασίνου, διαχείρισης του χώρου, θεσμικού πλαισίου, δόμησης, εμπορευματοποίησης, μέχρι και «υφαρπαγής δημόσιου χώρου».

Η ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά» είναι η εξής:

Η υπογραφή της παράδοσης από το ΤΕΘΑ στον Δήμο Παύλου Μελά του Πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά με σκοπό τη δημιουργία ομώνυμου μητροπολιτικού πάρκου σηματοδοτεί αναμφίβολα την έναρξη των συζητήσεων για την εικόνα και τις λειτουργίες του. Μια συζήτηση που δεν είναι φυσικά αποκομμένη από την προηγούμενη φάση και τις προβληματικές λύσεις που δόθηκαν, προκειμένου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να έχουν πρόσβαση σε δημόσια περιουσία.

Το κρισιμότερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως το πρώην στρατόπεδο θα είναι μητροπολιτικό επειδή θα έχει τις ανάλογες λειτουργίες και όχι επειδή ψευδεπίγραφα αποκαλείται έτσι από κάποιους για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά.

Αδεια μητρότητας άνευ αποδοχών και απόλυση

Μηχανικός έχασε τη δουλειά της, με τη δικαιολογία ότι δεν επέστρεψε στην ώρα της για να εργαστεί, μετά την άδεια μητρότητας που είχε πάρει. Επί σχεδόν μία πενταετία, η μηχανικός εργαζόταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) στην εταιρεία Netscope Solutions, που εμπορεύεται όργανα μετρήσεων και ελέγχων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Μάλιστα, όπως μας λέει η ίδια, προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία της με την εταιρεία ο εργοδότης έθεσε ως προϋπόθεση να έχει μπλοκάκι.
Εξακολούθησε να εργάζεται μέχρι και δύο εβδομάδες πριν τον Μάιο του 2016, όταν και γέννησε.
Καθώς απασχολούνταν με το καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, αναγκάστηκε να πάρει άδεια μητρότητας χωρίς να της καταβάλλεται μισθός, την ίδια ώρα που πλήρωνε κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο της.
«Τον Γενάρη του 2017 επικοινώνησα με την εργοδοσία και ζήτησα να παρατείνω το διάστημα της άδειάς μου μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με τη δέσμευση ότι οποτεδήποτε χρειαστεί θα επιστρέψω άμεσα στη θέση μου.
Από την πλευρά του το αφεντικό με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει πολλή δουλειά τη συγκεκριμένη περίοδο και ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα από την απουσία μου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η εργαζόμενη, τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.
«Πήγαινα τακτικά από το γραφείο και κάθε φορά το αφεντικό με καθησύχαζε ότι η θέση μου δεν κινδυνεύει και ότι θα επιστρέψω τον Σεπτέμβρη όπως είχαμε κανονίσει. Ολα καλά, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, που μου είπε ότι η επιστροφή μου παίζεται, γιατί έπεσε ο τζίρος της εταιρείας. Οταν του ζήτησα τη νόμιμη αποζημίωση μου είπε: “Δεν σε απέλυσα εγώ, εσύ δεν γύρισες στην ώρα σου”, προσθέτοντας μάλιστα: “Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να είναι στον κλάδο γιατί όταν προκύπτει εγκυμοσύνη δημιουργούν πρόβλημα. Και δεν εννοώ τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά τις μικρές εταιρείες...”», μας λέει η εργαζόμενη, η οποία έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, με την υπόθεσή της να συζητείται στις 28 Νοεμβρίου.

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

«Ο Οκτώβρης στην εποχή μας» - 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

«Ο Οκτώβρης στην εποχή μας» – Εκδήλωση της ΛΑΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση (8/11)

Την Τετάρτη 8/11/2017 και ώρα 7.00 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42, Αθήνα- στάση ΗΣΑΠ: Βικτώρια), η Λαϊκή Ενότητα διοργανώνει πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στα εκατό χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Θα μιλήσουν:
  • Χρήστος Λάσκος (Οικονομολόγος)
  • Ευτύχης Μπιτσάκης (Καθ. Πανεπιστημίου)
  • Πέτρος Παπακωνσταντίνου (Δημοσιογράφος)
Θα χαιρετίσει ο γραμματέας της ΛΑ.Ε: Παναγιώτης Λαφαζάνης

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης αναρτούμε πρόσφατα σχετικά άρθρα δύο ακε των εισηγητών.

Το μεγαλείο και η τραγωδία της Σοβιετικής Ενωσης

Συντάκτης: Ευτύχης Μπιτσάκης

Ηξερα ότι πολιτείες χτίστηκαν
Δεν πήγα σε καμιά
Θέμα στατιστικής, είπα,
όχι Ιστορίας.
Τι νόημα έχουνε πολιτείες χτισμένες
δίχως τη σοφία του λαού;

Μπέρτολτ Μπρεχτ, 1953*

Εβδομήντα χρόνια μετά τη νικηφόρα επανάσταση του Οκτώβρη, η Σοβιετική Ενωση κατέρρευσε. Η εργατική τάξη, ο στρατός, η αστυνομία, οι διανοούμενοι, ο λαός γενικότερα, παρακολουθούσαν τα γεγονότα. Κανείς δεν κινήθηκε να δώσει «του θανάτου το στερνό φιλί» (Κ. Παλαμάς) στην καταρρέουσα αυτοκρατορία.

Τι έμεινε εκτός από ερείπια; Και τι θα μπορούσε να αναδυθεί, ως νέα μορφή, μέσα από τον σωρό των ερειπίων; Σήμερα συζητάμε, κρίνουμε, συχνά παριστάνουμε τους προφήτες (εμείς τα λέγαμε) ή τους έξυπνους. Αλλά αν σήμερα μπορούμε να μιλάμε «ελεύθερα», αυτό το οφείλουμε κυρίως στα είκοσι ή στα τριάντα εκατομμύρια των μαχητών του Κόκκινου Στρατού και των Σοβιετικών πολιτών, που θυσιάστηκαν σώζοντας την πατρίδα τους και την ανθρωπότητα συνολικά από τη ναζιστική πανούκλα.

Νίκη του Οκτώβρη. Και συνέχεια, η τιτάνια προσπάθεια να οικοδομήσουν τα πρώτα στοιχεία της μεταβατικής μορφής, του σοσιαλισμού, με στρατηγικό στόχο τον κομμουνισμό.** Αλλά σε ποιες συνθήκες άρχισε η νέα εποποιία; Πριν την πετάξουν στο ποτάμι οι αντεπαναστάτες, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έθετε την τραγική ερώτηση: Πώς, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια γνήσια Εργατική Δημοκρατία;

Με ένα άρθρο προσπαθούν να διαλύσουν τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες»!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ


Υπογράψτε όλοι ηλεκτρονικά το ψήφισμα.

Κάθε υπογραφή δυναμώνει τη φωνή μας και την έκκληση μας για δράση. Στείλε το παρακάτω email σε φίλους και συγγενείς και δημοσίευσε το ψήφισμα στο Facebook σου: 


Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε, 
6. Πανελλαδική Συνάντηση. 
---
Δες παρακάτω το κείμενο του ψηφίσματος και προώθησέ το στους φίλους σου: 

Με ένα άρθρο προσπαθούν να διαλύσουν τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες»! 

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και τις «Αγορές Καταναλωτών» συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την 10η Νοεμβρίου 2017.

Το νέο νομοσχέδιο θα αποδεκατίσει τους μικροπαραγωγούς αφού θα απαγορεύει την διάθεση των προϊόντων τους σε ολόκληρη την επικράτεια και σε Δημοτικές Κοινότητες άνω των 5.000 κατοίκων με αποτέλεσμα τον απόλυτο έλεγχο της τροφής.

Ειδικά για το άρθρο 37 που αφορά τις αγορές καταναλωτών και που πλασάρονται ως «Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες», πρόκειται για «αγορές καταναλωτών» ερήμην των καταναλωτών με πολλούς περιορισμούς. Ορίζεται μια νέα διαδικασία μόνο για να κακοποιηθεί και ακυρώνει στην πράξη την λειτουργία των αγορών.

Αυτό που συζητούν και προτείνουν δεν έχει καμία σχέση με τις κινηματικές δράσεις «Χωρίς Μεσάζοντες» οι οποίες βασίστηκαν στον εθελοντισμό, στην αλληλεγγύη και στην αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Αυτό που συζητούν και προτείνουν είναι ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα το οποίο επινοήθηκε για να σπρώξει και τους τελευταίους καταναλωτές στην αγκαλιά των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «σύγχρονο» όπλο στα χέρια των δημάρχων εκείνων, οι οποίοι δια του νόμου πλέον, θα μπορούν να ελέγχουν και να διαλύουν τις αυτοοργανωμένες δράσεις πολιτών.

Έχουμε λίγες μέρες μπροστά μας για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα προς όλους αυτούς οι οποίοι συζητούν για εμάς χωρίς εμάς, αποφεύγοντας να αναφέρουν ακόμη και την ονομασία που καθιερώθηκε στη συλλογική μνήμη των χρόνων της κρίσης.

Ζητάμε την στήριξη της κοινωνίας και απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες! Ας στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διαλύσουν τις αγορές «Χωρίς Μεσάζοντες», ίσως το τελευταίο μέσο αντίστασης και αγώνα στη βίαιη υποτίμηση του επιπέδου ζωής από τα μνημόνια.

Στηρίξτε αυτή την προσπάθεια και διαδώστε την!

Η ψηφοφορία αυτή διεξάγεται με απόφαση της 6ης Πανελλαδικής Συνάντησης Πρωτοβουλιών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης.

Χρυσωρυχείο για τη Γερμανία τα αεροδρόμια που ξεπούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Handelsblatt



Με τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται πηγή εσόδων(για τη Γερμανία)» παρουσιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τα υπερκέρδη που φέρνουν στη γερμανική Fraport, τα αεροδρόμια που ξεπούλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα κέρδη ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναλυτών καθώς η Fraport Greece προσέφερε στον όμιλο 180 εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο από τον Απρίλιο τα περιφερειακά αεροδρόμια προσέφεραν 106 εκατομμύρια ευρώ.

Η πώληση των αεροδρομίων θεωρείται σαν μια από τις πιο σκανδαλώδεις εκχωρήσεις δημόσιας περιουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο λόγω του εξευτελιστικά χαμηλού αντιτίμου αλλά και των αποικιακών όρων τους οποίους αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι τις λεπτομέρειες της πώλησης καθόρισε για την ελληνική πλευρά θυγατρική της εταιρείας Lufthansa, η οποία συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Fraport. Ο αγοραστής δηλαδή καθόριζε τις λεπτομέρειες της πώλησης.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος είχε κάνει λόγο για «ξεκάθαρο εκβιασμό της Γερμανίας και του Σόιμπλε εις βάρος της χώρας μας” συμπληρώνοντας ότι «στόχος τους είναι τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και μάλιστα χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό».

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Το μεγάλο σκάνδαλο του αποχαρακτηρισμού των δασών στο Ελληνικό

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Δελτίο Τύπου 6/11/2017

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ  215,71 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Για άλλη μια φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αποδεικνύουν την επιχείρηση αποχαρακτηρισμού των δασών στο Ελληνικό από κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.
1. Στο Δασικό Χάρτη για τη Δημοτική Ενότητα Ελληνικού, θεωρημένο με την α.π. 104546/3693/15-12-2016 απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Πειραιά, αποτυπώνονται 215,71 στρέμματα με δασικό χαρακτήρα στην επίδικη έκταση. Σύμφωνα με το άρθρο 14 ν.3889/2010 ο παραπάνω Δασικός Χάρτης έπρεπε να αναρτηθεί εντός 15 ημερών. Εντελώς αυθαίρετα και με παρέμβαση του ΥΠΕΝ η ανάρτηση του χάρτη αναβλήθηκε  επ’ αόριστον (με το υπ αρ. 151581/245/1-2-2017 έγγραφο του Τμ. Δασολογίου της Δ/νσης Δασικών Έργων και Υποδομών της Γεν. Δ/νσης Ανάπτ.& Προστασίας Δασών & Αγροπερ/ντος του Υπ. Περιβάλλοντος), "προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα διοικητικού, διαδικαστικού και τεχνικού χαρακτήρα. Επιπλέον λόγω του (!!!) μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από την θεώρηση και του τροποποιηθέντος θεσμικού πλαισίου οφείλεται επικαιροποίησή του".
Αφού παρέκαμψαν παράνομα τον Δασικό Χάρτη προχώρησαν στην έκδοση πράξης χαρακτηρισμού από τον Δασάρχη προκειμένου να παρακάμψουν και τον Δασάρχη Πειραιά, ο οποίος ορθώς, σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, υποστήριξε ότι οι τεχνητές δασικές φυτείες προστατεύονται από το Σύνταγμα. Ο αν. υπουργός ΥΠΕΝ κ. Φάμελλος έθεσε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ΝΣΚ, παραβλέποντας τη νομολογία του ΣτΕ, έκρινε ως μη προστατευόμενες τις τεχνητές δασικές φυτείες του Ελληνικού (γνωμοδότηση 337/21-12-2016).  Στη συνέχεια η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να αποκτήσει ισχύ Υπουργικής Απόφασης και να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της.
Το πιο εξοργιστικό είναι ότι, όταν το Δασαρχείο ζήτησε από το Υπουργείο τις φυτοτεχνικές μελέτες στις οποίες αναφέρεται η ΝΣΚ 337/2017, τότε το Υπουργείο ζήτησε από τον νομικό σύμβουλο του Υπουργείου να ερμηνεύσει την απόφαση 337/16 του ΝΣΚ (από ποιό νομοθέτημα προβλέπεται αυτή η διαδικασία) και βεβαίως αυτός την ερμήνευσε ισχυριζόμενος ότι δεν είναι απαραίτητες οι φυτοτεχνικές μελέτες.

Διπλές εισφορές για 200.000 αυτοαπασχολουμένους


Διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν εντός του 2018 περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ειδοποιητήρια Νοεμβρίου που αναμένεται να αναρτήσει ο ΕΦΚΑ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του μήνα, θα υπάρχουν μόνο οι εισφορές Οκτωβρίου για κύρια ασφάλιση και υγεία.

Οι εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ, σε όσους προβλέπεται, δεν θα εισπραχθούν ούτε αυτό τον μήνα, με αποτέλεσμα οι περίπου 200.000 μη μισθωτοί που ασφαλίζονται παράλληλα με τον ΕΦΚΑ και στον ΕΤΕΑΕΠ, να καταβάλουν σχεδόν για το σύνολο του 2018, διπλές εισφορές για την επικούρηση ή και τις παροχές εφάπαξ. Οι συγκεκριμένοι, θα έπρεπε από την αρχή του 2017, παράλληλα με τις εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ για την κύρια ασφάλιση να καταβάλουν και εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ για επικούρηση ή και εφάπαξ. Πρόκειται για εισφορές που εισπράττει ο ΕΦΚΑ και τις αποδίδει στη συνέχεια στο ΕΤΕΑΕΠ.

Ομως, η ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού αλλά και πληρωμής των εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους καθώς και οι καθυστερήσεις που αυτές επέφεραν, είχε ως αποτέλεσμα ένα μήνα πριν από την ημερολογιακή λήξη του 2017, να μην είναι εφικτή η συνείσπραξη των συγκεκριμένων εισφορών.

Από το υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι η αποπληρωμή των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ του 2017 θα γίνει σε 11 ή ακόμη και 12 δόσεις. Στην πράξη, γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ, μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και βενζινοπώλες, αρτοποιοί και κάποιοι λίγοι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν πλήρωσαν εντός του 2017 εισφορές επικούρησης 7% και εφάπαξ 4%, θα καταβάλουν διπλές εισφορές εντός του 2018. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ στα μέσα Νοεμβρίου θα αφορούν μόνο τις εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας που αντιστοιχούν στον μήνα Οκτώβριο, ώστε να πληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Οι εισφορές ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή για επικούρηση και εφάπαξ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Δεκεμβρίου 2017, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, στα μέσα Ιανουαρίου του 2018.

Συνέλευση ΣΜΤ: 6/11



Το νέο «Success Story» τους δεν θα περάσει από πάνω μας

Η νέα σαιζόν ξεκινά, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να προβάλλει το δικό της “Success Story”. Αυτή τη φορά περιλαμβάνει μια φιλολογία για σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας, μείωση της ανεργίας αλλά και υποσχέσεις για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια μέχρι τον επόμενο Αύγουστο. Ωστόσο, το παραπλανητικό αυτό αφήγημα αποκρύπτει επιμελώς το καθεστώς επιτροπείας και την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και πλεονασματικών προϋπολογισμών μέχρι το 2060, όπως συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει ανάγει σε ουσιαστικό πυρήνα της πολιτικής της την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων των δύο πρώτων αξιολογήσεων και τις διαπραγματεύσεις για την τρίτη, με βασικά σημεία:

· Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, που αποτελεί διακαή πόθο του κεφαλαίου.

· Επιπλέον μέτρα ενάντια στην δυνατότητα υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ.

· Αθρόες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας για τη συγκέντρωση 4.5 δις έως το 2018 (λιμάνια, μαρίνες, Εγνατία, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό κ.ά.).

· Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας για τη διευθέτηση των «κόκκινων δανείων», όπως απαιτούν οι τραπεζίτες.

· Επέκταση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας [μέσα από διάφορα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα], που να «καμουφλάρει» την ανεργία για ορισμένες χιλιάδες, αλλάζοντας εκ βάθρων το χάρτη των εργασιακών σχέσεων, δωρίζοντας στο κεφάλαιο φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

· Κατάργηση των επιδομάτων των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας.

Δεν πρόκειται για κάποια μεμονωμένα μέτρα, αλλά για κεντρικές επιδιώξεις του κεφαλαίου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό αναδεικνύουν και οι πρόσφατοι αγώνες των γάλλων εργαζόμενων ενάντια στην επίθεση Μακρόν – γαλλικού κεφαλαίου.

Εργαζόμενοι τεχνικοί: Η ζωή μας στην δίνη των μνημονίων

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τι είναι τα NOME και τι προσφέρουν στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας



Είναι «παζάρια» ή πιο κομψά «δημοπρασίες», ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελούν το γαλλικό μοντέλο υλοποίησης του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 3.9.2009 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα τα NOME υιοθετήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο και επιβάλλουν στη ΔΕΗ την υποχρέωση να πουλάει φθηνά (με τιμή εκκίνησης που ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ στο κόστος παραγωγής ) συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, με στόχο την ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020 (Ν. 4336/2015).

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε δημοπρασίες ΝΟΜΕ, εκ των οποίων η πρώτη στις 25.10.2016 και η τελευταία στις 25.10.2017 με τα εξής αποτελέσματα:.

(α) Παρότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ υποτίθεται ότι αφορούν την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θεσμοθετήθηκαν με σκοπό οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ («εναλλακτικοί προμηθευτές», όπως ονομάζονται επίσημα) να αποκτήσουν μερίδιο της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αγοράζοντας φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ και πουλώντας το στους τελικούς καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της ποσότητας ηλεκτρισμού που αποκτάται μέσω αυτών των δημοπρασιών εξάγεται. Μάλιστα η έκταση του φαινομένου είναι τέτοια ώστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που καθορίζει τους όρους διεξαγωγής των ΝΟΜΕ, στην τελευταία δημοπρασία (25.10.2017) επέβαλε ως όρο να διασφαλίζεται ότι τουλάχιστον το 30% (!!!) της ποσότητας που θα αγοραστεί θα διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

(β) Την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος από το «φτηνό» ηλεκτρικό ρεύμα που διαθέτει η ΔΕΗ με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ εξάγεται, οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται , χωρίς να είναι γνωστές οι επιπτώσεις των εισαγωγών αυτών τόσο στην οικονομία, όσο και στην τσέπη του οικιακού καταναλωτή.

Το έσω και το έξω της αρχιτεκτονικής

Η αρχιτεκτονική πρωτίστως καλείται να στεγάσει, να οριοθετήσει το μέσα σε σχέση με το έξω. Την ίδια στιγμή αφήνει εκείνα τα ανοίγματα-κατώφλια που επιτρέπουν τη μετάβαση από το ένα στο άλλο. Την ώσμωση των δύο κόσμων που πριν λίγο ήταν ένας και ενιαίος.
Ανέκαθεν εγγενές χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής ήταν αυτή η συνθετική της κίνηση, να καλύψει και να προστατέψει τον εσωτερικό χώρο, όπως το κέλυφος ενός κοχυλιού προστατεύει τον ζωντανό οργανισμό που ζει μέσα του, με το κέλυφος να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ίδιου του οργανισμού. Στην ουσία ο αρχιτέκτων σε κάθε ιστορική περίοδο καλείται να κατασκευάσει «κοχύλια», για να στεγάσει μέσα τους με ασφάλεια τους ανθρώπους-κατοίκους, οι οποίοι αποτελούν και τη γενετήσια δύναμη της ύπαρξής τους. Το μέσα και το έξω του κτιρίου είναι ένα πράγμα ενιαίο και αξεχώριστο. Δεν μπορείς να απομονώσεις το ένα από το άλλο.
Αυτό το προστατευτικό όριο-κέλυφος είναι που αντιδιαστέλλει τον εσωτερικό από τον εξωτερικό χώρο. Πρόκειται για ένα όριο πορώδες, το οποίο ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες του κάθε τόπου γίνεται περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτό. Στα εύκρατα κλίματα, για παράδειγμα, οι ενδιάμεσες μεταβατικές περιοχές αποτελούν σημαντικούς χώρους διαβίωσης, μιας και οι συνθήκες το επιτρέπουν και το ευνοούν.
Ο εσωτερικός χώρος αποτελούσε διαχρονικά τον κύριο στόχο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Το έσω είναι το καταφύγιο, ο κρυφός χώρος, ο προστατευμένος, ο κλειστός, ο μύχιος. Είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο αρθρώνεται το σώμα του κτιρίου. Γεννιέται και εξελίσσεται όπως ο ζωντανός οργανισμός και αποτελεί μ’ αυτήν την έννοια το πιο βασικό και θεμελιακό συστατικό της αρχιτεκτονικής. Στο Μαρόκο, περιγράφοντας την εσωστρέφεια των παραδοσιακών σπιτιών τους, συνηθίζουν να λένε: «Ο θησαυρός είναι κρυμμένος». Πρέπει να ψάξεις για να τον βρεις, να προσπαθήσεις, δεν βρίσκεται σε κοινή θέα, στα αδιάκριτα μάτια του περαστικού.
Αυτό το έσω της αρχιτεκτονικής ταυτίζεται ίσως με ό,τι πιο ενδόμυχο κουβαλάει ο άνθρωπος μέσα του. Τα πιο αρχέγονα ένστικτά του, το αναπάντητο ερώτημα για το πεπερασμένο της ζωής του, το πεπρωμένο της ανθρώπινης ύπαρξης. «Εκεί μέσα κυκλοφορεί πάντα η σκιά της ζωής» σημείωνε εύστοχα για το καλό έργο ο ζωγράφος Φράνσις Μπέικον. Αυτός δεν είναι άραγε και ο κρυμμένος θησαυρός της αρχιτεκτονικής, η «σκιά της ζωής» που γυροφέρνει μέσα στους χώρους της; Γιατί πώς μπορείς να κάνεις αρχιτεκτονική, αν την ώρα που σχεδιάζεις δεν σκέφτεσαι πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο που θα κατοικήσει στους χώρους της;