Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ψήφισμα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Την Δευτέρα 14 Μαίου 2018, όλοι και όλες που συμμετείχαμε στη συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την προστασία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, δηλώνουμε για μία ακόμα φορά την ανησυχία μας για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, μεθοδεύσεις και επιλογές εκπροσώπων της Κεντρικής Διοίκησης, ένεκα των οποίων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υλοποίησης της υπόστασης του Πάρκου.

Για τους λόγους αυτούς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και δυναμώνουμε τον αγώνα μας, μαζί με τους εργαζόμενους -ες και τη νεολαία των γειτονιών της Αθήνας, όλους τους πολίτες και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

□ Την ολοκλήρωση, δημοσίευση και κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού με ενσωμάτωση των προτάσεων της Επιτροπής Αγώνα και την αποτροπή της νομιμοποίησης αυθαίρετων οικιστικών περιοχών στο δασικό χώρο του Υμηττού.
□ Τη σύσταση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
□ Την απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων στον πυρήνα του Πάρκου.
□ Τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πρόσβασης των πολιτών στο πάρκο με την άμεση απομάκρυνση-κατεδάφιση των περιφράξεων (συρματοπλεγμάτων) που κατακερματίζουν το χώρο.
□ Την απομάκρυνση του Μπάντμιντον, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, καθώς και των γραφείων της ΕΠΟ.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Σχετικά με τους «Κώδικες Δεοντολογίας» στους κατασκευαστικούς ομίλους


Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Κώδικας Δεοντολογίας ή Κώδικας Υποταγής;
Τι είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας;

Το τελευταίο διάστημα σε όλους τους κατασκευαστικούς ομίλους έχουν κάνει την εμφάνισή τους «κώδικες δεοντολογίες» όπου η εργοδοσία καλεί τους εργαζόμενους να συμμορφωθούν ως προς αυτούς.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς υλοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του προτύπου ΕΛΟΤ ISO 26000 το οποίο δεν αποτελεί πρότυπο πιστοποίησης ή απαιτήσεων μίας εταιρείας αλλά αποτελεί τον ‘’οδηγό για την κοινωνική ευθύνη των οργανισμών’’ όπως αναφέρεται στον τίτλο του. Το ISO 26000 ψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2010 μετά από 5 χρόνια διαβουλεύσεων, στην Ελλάδα ανακοινώθηκε η έκδοσή του το 2014 ενώ μέχρι και σήμερα παραμένει προαιρετικό με ποικίλες αντιδράσεις ως προς τη σκοπιμότητά του και το αντεργατικό -σε πολλές περιπτώσεις- περιεχόμενό του.

Ειδικότερα στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ο Κώδικας Δεοντολογίας καλύπτει το ίδιο εύρος θεμάτων και αφορά όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στην εκάστοτε εταιρεία.

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Γενική Συνέλευση ΣΠΜΕ Αθήνα_Τρίτη 22 Μαΐου 2018_Κάλεσμα ΠΡ.Ε.Σ.Α.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Καλούμε όλες/όλους τις/τους συναδέλφισσες/ους πολιτικούς μηχανικούς μέλη του Σ.Π.Μ.Ε. να στηρίξουν με την παρουσία τους και την ενεργή τους συμμετοχή τη Γενική Συνέλευση του Σ.Π.Μ.Ε. την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στην Αθήνα (κτίριο ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος) στις 17.30 προκειμένου αφενός ο τρόπος λειτουργίας του Σ.Π.Μ.Ε. να γίνει επιτέλους αμεσοδημοκρατικός και ανοικτός στα μέλη του και αφετέρου μέσα από συλλογικές αποφάσεις να δώσουμε απαντήσεις στα συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.



Κάλεσμα ΠΡ.Ε.Σ.Α. Γενική Συνέλευση Σ.Π.Μ.Ε. 22.05.18

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

(προσοχή…δεν ανήκει στα fake news!!!)

Μοιάζει σαν ανέκδοτο καθώς οι περισσότεροι/ες δυσκολεύονται να θυμηθούν πότε έγινε τελευταία φορά Γ.Σ. στο Σ.Π.Μ.Ε. Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια και για πρώτη φορά μετά από τις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου (03.07.16), τη σύσταση του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και την εκλογή του προεδρείου (με βασική παράταξη τη ΔΚΜ) θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών του Σ.Π.Μ.Ε. στην Αθήνα (κτίριο ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος) την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στις 17.30.

Η ΠΡ.Ε.Σ.Α. παρά τη μικρή της δύναμη (1 έδρα στις 15 του ΔΣ) κατέθετε συνεχώς στις συνεδριάσεις του ΔΣ προτάσεις για τη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις προτάσεις μας στο ΔΣ «θεωρούμε πως ο ΣΠΜΕ πρέπει να έχει έναν ανοιχτό χαρακτήρα στη λειτουργία του, με συμμετοχή των μελών του σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα τίθενται όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του και θα παίρνονται αποφάσεις για άμεσες δράσεις σε όλα τα αμιγώς επαγγελματικά ή ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα. Οι συζητήσεις σε επίπεδο μελών του ΔΣ δεν επαρκούν τη στιγμή που η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα χειροτερεύει.»

Η τελευταία μας πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 29.03.18, έγινε ομόφωνα δεκτή από τα μέλη του ΔΣ και ύστερα από σχετική καθυστέρηση, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ η πρόσκληση για τη διεξαγωγή Γ.Σ. την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 με την παρακάτω Ημερήσια Διάταξη:

Ø Επαγγελματικά θέματα (νέος νόμος αυθαιρέτων, νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ», αμοιβές έργων, μητρώα τεχνικών έργων, επαγγελματικά δικαιώματα, κ.α.)
Ø Ασφαλιστικά θέματα (ΕΦΚΑ, αναδρομικές αυξήσεις πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ασφάλιση ιδιότητας, οφειλές, ΚΕΑΟ, εισφορές ΕΤΕΑΕΠ κ.α.)
Ø Θέματα Σπουδών Μηχανικού & εκπαίδευσης τεχνικών επαγγελμάτων (πλήθος μεταγραφών + εισακτέων σε Πολυτεχνεία & Πολυτεχνικές Σχολές, ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής)
Ø Προγραμματισμός δράσεων ΣΠΜΕ (νέες τεχνικές οδηγίες, ομάδες εργασίας, εκδηλώσεις, σεμινάρια, νέοι μηχανικοί)
Ø Αντισεισμικός και αντιπλημμυρικός σχεδιασμός (παρεμβάσεις του ΣΠΜΕ για το κεντρικό σχεδιασμό παραγωγής μελετών και έργων)
Ø Οικονομικά Στοιχεία ΣΠΜΕ 
Ø Ηλεκτρονική Τραπεζική (ερμηνεία)
Ø Αντικατάσταση μελών Δ.Σ. (ερμηνεία)

Συμπληρωματικά στα παραπάνω να αναφέρουμε πως στη Γ.Σ. είναι δυνατό να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις και για άλλα θέματα εκτός Η.Δ. που θα τεθούν από μέλη του ΣΠΜΕ τα οποία είναι σίγουρα πάρα πολλά και σημαντικά που αφορούν είτε την καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος είτε ευρύτερα ζητήματα. Στη Γ.Σ. έχουν δυνατότητα συμμετοχής και παρέμβασης όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου και μπορούν να εγγραφούν την ίδια ημέρα και νέα μέλη (π.χ. νέοι απόφοιτοι σχολών πολ.μηχ.).

Εμείς στην ΠΡ.Ε.Σ.Α. καλούμε όλες/όλους τις/τους συναδέλφισσες/ους πολιτικούς μηχανικούς μέλη του Σ.Π.Μ.Ε. να στηρίξουν με την παρουσία τους και την ενεργή τους συμμετοχή τη Γενική Συνέλευση του Σ.Π.Μ.Ε. την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στην Αθήνα (κτίριο ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος) στις 17.30 προκειμένου αφενός ο τρόπος λειτουργίας του Σ.Π.Μ.Ε. να γίνει επιτέλους αμεσοδημοκρατικός και ανοικτός στα μέλη του και αφετέρου μέσα από συλλογικές αποφάσεις να δώσουμε απαντήσεις στα συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εκπαιδευτικών ΔΕ

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί - Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εκπαιδευτικών ΔΕ, σχετικά με τις τροποποιήσεις σε αναθέσεις μαθημάτων σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τις αντιδράσεις σε σχέση με τις νέες αναθέσεις σε ΕΠΑ.Λ. και Γυμνάσια-Γενικά Λύκεια, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε επιμέρους τροποποιήσεις, που εξακολουθούν να στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Κι ενώ στην περίπτωση κάποιων ειδικοτήτων –όπως των Χημικών Μηχανικών– φαίνεται να αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος της σε βάρος τους αδικίας, στην περίπτωση των Αρχιτεκτόνων μόνο για εμπαιγμό μπορούμε να μιλήσουμε.

Το Υπουργείο προχώρησε σε σημειακές διορθώσεις, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή σε ό,τι αφορά στην ειδικότητα των Αρχιτεκτόνων. Πιο συγκεκριμένα: μόνο στα μαθήματα Γραμμικό Σχέδιο (στη Β’ τάξη του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑ.Λ.) και Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων (στην Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου) αποκαταστάθηκε η Α’ ανάθεση όπως ήταν μέχρι σήμερα· τα υπόλοιπα μαθήματα του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών είτε μας ανατέθηκαν σε Γ΄ ανάθεση είτε καθόλου. Δεν λήφθηκε δηλαδή υπόψη, για μία ακόμα φορά, το επιστημονικό αντικείμενο κάθε κλάδου και η επάρκεια διδασκαλίας όπως αυτή προκύπτει από τις σπουδές του. 

Με βάση, λοιπόν, τις τροποποιημένες νέες αναθέσεις το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι Αρχιτέκτονες Εκπαιδευτικοί είμαστε ακατάλληλοι να διδάξουμε σε Α’ ανάθεση τα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης (σε ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ.), Βασικές Αρχές Σύνθεσης και Αρχές Σύνθεσης (στα ΕΠΑ.Λ.), παρότι αυτά αποτελούν τα βασικά μαθήματα των σπουδών μας. Παράλληλα, οι Αρχιτέκτονες καλούμαστε να διδάξουμε Μαθηματικά στην Α’ και τη Β’ ΕΠΑ.Λ. και Φυσική στο Γυμνάσιο, ενώ οι Πολιτικοί Μηχανικοί και Τοπογράφοι Ιστορία Τέχνης και Ελεύθερο Σχέδιο σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πρακτικά Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών 11/05/2018


Στην συνάντηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών που έγινε την Παρασκευή 11/05/2018, η συζήτηση ξεκίνησε με τα δυο φλέγοντα ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα: Αναδρομικές εισφορές και Αναδρομικές διαγραφές

Ως προς τις αναδρομικές εισφορές: δεν έχει ληφθεί απόφαση από τον ΕΦΚΑ σχετικά με την επ’ αόριστο παράταση που έχει ζητηθεί από το ΤΕΕ , εν όψει της εκδίκασης των προσφυγών των μηχανικών εναντίον του Ν.3986/2011 – οι οποίες από 17-04-2018 εισαχθεί έχουν στο ΣτΕ. Επιπλέον, δεν έχουν καν επανυπολογιστεί οι οφειλές, δεδομένης της απόφασης του Υπουργείου να μην πληρωθεί η ειδική προσαύξηση και δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια τα οποία έχουν λήξει στις 30/4.

Ως προς τις αναδρομικές διαγραφές: παρόλο που έχει αποσταλεί σχετική εγκύκλιος εκ μέρους του υπουργείου εργασίας για την απρόσκοπτη προώθηση των διαγραφών, υπάρχει καθυστέρηση των διαδικασιών λόγω του προσκόμματος που θέτουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, με τις ερωτήσεις που υπέβαλλαν.

Η στασιμότητα ως προς τις εξελίξεις που αφορούν και τα δυο αυτά θέματα, προκαλεί ανησυχία και δημιουργεί συγκεκριμένα ερωτήματα – τα οποία η ΑΣΜ σκοπεύει κατ’ αρχήν να θέσει στον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής του πρώην ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ και πρόεδρο του ΤΜΕΔΕ- Κο Μακέδο, ούτως ώστε να διαμορφώσει άποψη και να οργανώσει την δράση της.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν ορίστηκαν ομόφωνα. Όσον αφορά τις αναδρομικές εισφορές, είναι:
Ποια είναι η αντιμετώπιση του θέματος των αναδρομικών εισφορών εκ μέρους του ΔΣ ΕΦΚΑ (θα ανακοινωθεί η επ’ αόριστον παράταση τους – μετά την εισαγωγή των προσφυγών των μηχανικών στο ΣτΕ);
Τι έχει συμβεί με το ζήτημα του επανυπολογισμού των εισφορών λόγω ‘ειδικής προσαύξησης’;
Υπάρχει κίνδυνος η μη έκδοση ειδοποιητηρίων των αναδρομικών εισφορών να έχει συνέπειες μη εμπρόθεσμης καταβολής όπως, προσαυξήσεις και ακυρώσεις ρυθμίσεων χρεών; (Η παλιά προθεσμία έχει λήξει ενώ όλοι οι συνάδελφοι – συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι σε ρύθμιση – δεν μπορούν να πληρώσουν χωρίς τα νέα ειδοποιητήρια)

Όσον αφορά τις αναδρομικές διαγραφές, τα ερωτήματα είναι:
Ποιες είναι οι εξελίξεις σχετικά με την αποδοχή και την εφαρμογή της εγκυκλίου του υπουργείου για την «Αναδρομική διαγραφή από το πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ»;
Ποια είναι τα ερωτήματα που έχουν υποβάλλει οι διοικητικοί υπάλληλοι;
Σε ποιό φορέα έχουν υποβάλλει οι διοικητικοί υπάλληλοι τα ερωτήματα τους; (στον ΕΦΚΑ; στο Υπουργείο;)

Υπόμνημα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για Κλεισθένη



Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ 
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Υπόμνημα για την συνάντηση με Υπ. Εσωτ. Κο Σκουρλέτη 

Θέμα : Παρατηρήσεις στο προσχέδιο Νόμου: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’» 

Κύριε Υπουργέ, 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι Πανελλήνια Δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση που καλύπτει το σύνολο των Διπλ. Μηχανικών (περίπου 8.000) εργαζομένων στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και στα ΝΠΔΔ, οι περισσότεροι εκ των οποίων (περίπου 4.400) πλέον απασχολούνται στους ΟΤΑ α’ & β’ βαθμού. 

Το προσχέδιο Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’», επιχειρεί να διορθώσει κάποια «κακώς κείμενα» στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς όμως αποτελεί απλώς ένα σύνολο αποσπασματικών αλλαγών σε διάφορα σημεία, χωρίς να αποτυπώνει μια συνολική γενικότερη φιλοσοφία προς την κατεύθυνση της ανατροπής των δυσμενών συνεπειών του «Καλλικράτη». 

Οι ρυθμίσεις των άρθρων 175 & 176, δημιουργούν συνθήκες λειτουργίας των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά & αναξιοκρατικά κριτήρια, με την δυνατότητα παραχώρησης αρμοδιοτήτων ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ!!! στη ΜΟΔ ΑΕ, πράγμα που αυταπόδεικτα είναι ασύμβατο με το ρόλο της. Οι κύριες αρμοδιότητες της ΜΟΔ είναι η ολοκληρωμένη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του ΕΣΠΑ και η στελέχωση των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ. Οι Ειδικές αυτές Υπηρεσίες επιλέγουν τα προς χρηματοδότηση έργα σύμφωνα με τα κριτήρια που εφαρμόζουν οι ίδιες με τη βοήθεια της ΜΟΔ και διασφαλίζουν τη συμμόρφωσή τους με τους ισχύοντες κοινοτικούς και εθνικούς κανόνες, καθ' όλη την περίοδο υλοποίησής τους. Άρα πως είναι δυνατόν ο ελεγκτής και αυτός που θέτει τα κριτήρια έλεγχου να είναι και ελεγχόμενος ταυτόχρονα; 

Το σχέδιο Νόμου επίσης εκχωρεί δημόσιες υπηρεσίες σε AE του Δημοσίου (στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. & θέσπιση προγραμματικών συμβάσεων με δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις). Οι ΑΕ του δημοσίου όμως λειτουργούν εκτός δημοσιονομικού πλαισίου και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ΕΕΤΑΑ ΑΕ μάλιστα πρόσφατα υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ και τη ΜΟΔ ΑΕ για την υποστήριξη των ορεινών Δήμων με υλοποίηση έργων τους που όπως προαναφέραμε, ο ρόλος της ΜΟΔ ΑΕ είναι ασυμβίβαστος με την υλοποίηση έργων των Δήμων. Οι Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΜΟΔ ΑΕ έχουν διαφορετικό χαρακτήρα εκ του Νόμου και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να υποκαταστήσουν τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. 

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 175 & 177 είναι φανερό ότι όλοι πλέον έχουν διαπιστώσει την τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ, αλλά οι ρυθμίσεις αυτές κρίνουμε ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Αποτελέσματα Φοιτητικών εκλογών 2018

http://www.ekloges-spoudastes.gr/provoli.html#/Sygkentrotika/AEI

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα AEI 2018

Σε 193 απο 193
20182017Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ45974- %47970- %-19960.00%
ΕΓΚΥΡΑ44413- %46208- %-17950.00%
ΑΚΥΡΑ1561- %1762- %-2010.00%
ΛΕΥΚΑ10152.29%9822.13%330.16%
ΠΚΣ951621.43%957120.71%-550.72%
ΔΑΠ1822241.03%1874740.57%-5250.46%
ΠΑΣΠ570112.84%565512.24%460.60%
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ26245.91%32226.97%-598-1.06%
ΕΑΑΚ32737.37%38328.29%-559-0.92%
ΜΠΛΟΚΟ (ΣΥΡΙΖΑ)4240.95%4691.01%-45-0.06%
ΛΟΙΠΑ36388.19%37308.07%-920.12%
* Στο συνολικό αριθμό των συλλόγων των ΑΕΙ δεν καταγράφονται 4 σύλλογοι που δεν έγιναν εκλογές, 3 σύλλογοι που δεν μπορεί λόγω νοθείας να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα-οι εκλογές είναι άκυρες σε αυτούς τους συλλόγους - καθώς και 5 σύλλογοι που έκαναν εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να προστεθούν στον παραπάνω πίνακα.

http://nka.gr/ekloges

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών - ΑΕΙ

Συγκεντρωτικά (2018) σε 134 σχολές
ΨήφισανΕγκυραΆκυρα
2018:31007298771130
2017:46191445481643
20182017Μεταβολή
ΠαράταξηΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστό
ΔΑΠ1102336,89%1790040,18%-6877-3.29%
ΠΚΣ737024,67%926320,79%-1893+3.87%
ΕΑΑΚ (*)500416,75%658114,77%-1577+1.98%
ΠΑΣΠ336211,25%540212,13%-2040-0.87%
Λευκά7502,51%9652,17%-215+0.34%
ΑΛΛΑ ΔΕΞΙΑ5982,00%20234,54%-1425-2.54%
ΔΙΑΦΟΡΟΙ5621,88%6131,38%-51+0.51%
ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ5321,78%8711,96%-339-0.17%
Αγ. Κινήσεις3141,05%4190,94%-105+0.11%
Bloco3061,02%4621,04%-156-0.01%
Πορεία440,15%490,11%-5+0.04%
Αριστερά Σχήματα120,04%
(*) Σε επιμέρους σχολές, σχήματα της ΕΑΑΚ συνεργάζονται εκλογικά με άλλες αριστερές δυνάμεις, την ΑΡ.ΕΝ., το ΑΡ.ΔΙ.Ν. και ανένταχτους αγωνιστές. 

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

50 χρόνια Μάης '68 – 200 χρόνια Μαρξ


Τέτοιες μέρες πενήντα χρόνια πριν, τον Μάη του 1968 στη Γαλλία, «κάθε τι το κλειστό και στάσιμο εξατμιζόταν». Οι φοιτητικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία έβγαλαν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια και το μίσος για την κυβέρνηση του Ντε Γκολ που έμοιαζε πανίσχυρη μέχρι τότε. «Η Γαλλία βαριέται, οι νέοι βαριούνται», έγραφε δυο μήνες πριν η «Μοντ» και διαψευδόταν πανηγυρικά. 
Οι ηγεσίες των συνδικάτων αναγκάστηκαν να καλέσουν σε γενική απεργία διαμαρτυρίας. Είχε απόλυτη επιτυχία και η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη από τότε που απελευθερώθηκε το Παρίσι το 1944.
Και οι εργάτες κι οι εργάτριες, αντί να γυρίσουν στη ρουτίνα της δουλειάς, πήραν την σκυτάλη «από τα αδύναμα χέρια» των φοιτητών. Οι κόκκινες σημαίες δεν κυμάτιζαν μόνο στην κατειλημμένη Σορβόννη αλλά και στην κατειλημμένη Ρενό και σε χιλιάδες εργοστάσια και χώρους εργασίας. Η γενική απεργία έφερε τον πανίσχυρο Ντε Γκολ στα πρόθυρα της κατάρρευσης και άνοιξε τους ορίζοντες για τη συνολική σύγκρουση με το σύστημα του κέρδους και της καταπίεσης. 
Το τετραήμερο Μαρξισμός 2018, που οργανώνει το ΣΕΚ στη Νομική της Αθήνας από τις 17 μέχρι τις 20 του Μάη, είναι αφιερωμένο στα πενήντα χρόνια από τον Μάη του '68 και στα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ.
Οι δυο επέτειοι συνδέονται με τον πιο ζωντανό τρόπο. Ο Μάης του '68 σηματοδότησε την επιστροφή του «ιστορικού νεκροθάφτη» του καπιταλισμού, της εργατικής τάξης, στο προσκήνιο της ιστορίας.
Σηματοδότησε, επίσης, την αναγέννηση της επαναστατικής Αριστεράς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Το ΣΕΚ κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η συνέχεια αυτής της επαναστατικής Αριστεράς. 
Η διοργάνωση του Μαρξισμού ξεκίνησε τριάντα χρόνια πριν, σε μια άλλη επέτειο του Μάη και σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.
Φέτος, με περισσότερες από σαράντα συζητήσεις και με πάνω από εβδομήντα ομιλήτριες και ομιλητές, είναι βήμα για συμμετοχή και αναζήτηση για τις απαντήσεις που ταλανίζουν τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Αριστεράς. 

Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις

Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις! Save Agrafa (South Pindus)



Γιατί είναι σημαντικό;
Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις! 

Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να ακυρώσει τις δύο Άδειες Εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών πάνω στην Ιστορική κορυφογραμμή της ΝιάλαςΑγράφων με αρ.πρωτ.ΑΠΠΕΚ/Γ/Φ17.2134/οικ.173623 και ΑΠΠΕΕΚ/Γ/Φ17.1962/ΟΙΚ.173624 

Υπογράφουμε για να διαφυλάξουμε το ορεινό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των Αγράφων ως πολύτιμο αγαθό για την παρούσα και τις μελλοντικές γενεές. 
Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία. 
Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίωςσε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!. 
Για την μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών,μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους. 
Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται. 

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή των Αγράφων στο όνομα μιας δήθεν «πράσινης ανάπτυξης»! 

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων 
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος