Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Ρεκόρ οφειλετών και κατασχέσεων από την εφορία



Αποκαλυπτικά του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω της υπερφορολόγησης και της κρίσης, είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Τα στοιχεία που αφορούν στον Νοέμβριο και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι στους περισσότερους δείκτες οφειλών αντί να επέρχεται βελτίωση, επέρχεται επιδείνωση. Δυο είναι τα βασικά δεδομένα που συνηγορούν προς την παραπάνω διαπίστωση. Πιο συγκεκριμένα:

- ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που στο τέλος Νοεμβρίου είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε στους 4.200.472. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό από τον Σεπτέμβριο που ήταν 4.312.395 . Μάλιστα, η μείωση του αριθμού των οφειλετών σε σχέση με τον Σεπτέμβριο οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πολλοί οφειλέτες ενέταξαν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των 4,2 εκατ. οφειλετών προκαλεί τουλάχιστον δέος

- ο αριθμός των οφειλετών στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις πραγματοποίησε ρεκόρ όλων των εποχών τον Νοέμβριο. Ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 1.836.926 που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 500 ευρώ και οι οποίοι έχουν οφειλές που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Σε σχέση με τον Οκτώβριο ο αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση μπορεί να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξήθηκε κατά 1.093

- ο αριθμός των φορολογούμενων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις, ανήλθε τον Νοέμβριο στους 1.162.737. Πρόκειται για την υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι αυξημένος κατά 7.087 οφειλέτες


Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον των οφειλέτων είναι η κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών, η κατάσχεση ακινήτων τα οποία στη συνέχεια εκπλειστηριάζονται καθώς και η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων όπως είναι τα ενοίκια και οι απαιτήσεις

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Καλή Χρονιά με χιούμορ

Ξενάγηση στο ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδας

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Email: sybraximnimeion@gmail.com

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΔΙΑΜΡΤΥΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ


Ένας κηρυγμένος από το 1960 αρχαιολογικός χώρος, στους πρόποδες του Αρδηττού, κοντά στην ανατολική όχθη του Ιλισού, στην περιοχή, που κατά την αρχαιότητα, ονομαζόταν Άγρα ή Άγραι, κινδυνεύει να εκποιηθεί και να παραδοθεί στην επενδυτική βουλιμία ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι ο χώρος που λατρευόταν η Αγροτέρα Αρτέμιδα, μια από τις σημαντικότερες ιστορικά αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρίσκονται και τα άλλα παριλίσια μνημεία καθώς και ο ναός του Ολυμπίου Διός. 

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, επίκειται συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) όπου θα συζητηθεί η εισήγηση της αρμόδιας διευθύντριας της Γ Εφορείας Αρχαιοτήτων, με την οποία ζητά την υπό όρους δόμηση του οικοπέδου 1390τμ., όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ έχει ζητήσει τρεις φορές (!1964, 1995 και 2002 την απαλλοτρίωση του χώρου και παρά το γεγονός επίσης ότι εκτός από τα θεμέλια του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδας, σε πρόσφατη ανασκαφή αποκαλύφθηκαν θεμέλια ναού, που αποδίδεται στο Μειλίχιο Δία.
Είναι φανερό, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι “oι ευθύνες των διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών είναι προφανείς. Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά προσβάλλει βάναυσα τη νομιμότητα”. Αυτό βέβαια ισχύει και για δεκάδες μνημεία σε όλη τη χώρα έχουν εκποιηθεί ή εκποιούνται στο βωμό των “επενδύσεων”, αλλά κυρίως για χιλιάδες άλλα μνημεία, που με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο για “αξιοποίηση”.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Venceremos! 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση

Η Κούβα του σοσιαλισμού, της τιμής και της αξιοπρέπειας γιορτάζει τα 60 χρόνια της Επανάστασης.


Ήταν Πρωτοχρονιά του 1959 όταν οι δυνάμεις των επαναστατών μπαίνουν θριαμβευτικά στην Αβάνα με επικεφαλής τον Τσε Γκεβάρα.


Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 του μήνα, φτάνει στην Αβάνα και ο Φιντέλ Κάστρο. Ο Κάστρο δηλώνει:

«Ζούμε μια αποφασιστική στιγμή της ιστορίας μας. Η τυραννία έπεσε. Απέραντη είναι η λαϊκή χαρά. Έχουμε όμως ακόμα πολλά να κάνουμε. Δεν έχουμε την αυταπάτη να πιστεύουμε ότι από δω και μπρος όλα θα είναι εύκολα. Ίσως στο μέλλον όλα θα ‘ναι ακόμα πιο δύσκολα»…

Τα λόγια του Κάστρο αποδεικνύονται προφητικά όταν δυο χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1961, εκδηλώνεται η ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων.

Οι Κουβανοί τσακίζουν τους εισβολείς και υπό τις επευφημίες μιας τεράστιας διαδήλωσης ο Κάστρο ανακοινώνει την εθνικοποίηση όλων των Αμερικάνικων πολυεθνικών, ανακηρύσσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης και τονίζει:

«Πόσο βοήθησαν αυτά τα γεγονότα το λαό μας να διδαχθεί! Αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα, είναι οδυνηρά, είναι αιματηρά, αλλά πόσα ο λαός δεν απεκόμισε ως γνώση. Οι ιμπεριαλιστές – ήταν τα λόγια του Κάστρο – δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν που είμαστε εδώ κάτω από τη μύτη τους ή να βλέπουν να οικοδομούμε την επανάστασή μας, μία σοσιαλιστική επανάσταση, ακριβώς στο υπογάστριο των Ηνωμένων Πολιτειών»…

Ο... άτυπος σύμβουλος του Αδώνιδος

11.03.2017, 06:00 | Ετικέτες: Άδωνις Γεωργιάδης, σκάνδαλα, φάρμακα
Συντάκτης: 

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... αλλά δεκατρία. Τόσα είναι τα μέιλ στα οποία εμπλέκεται το όνομα του αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκου Μανιαδάκη, κατά το διάστημα Αύγουστος 2013-Ιούνιος 2014 (επί θητείας Αδώνιδος Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα μέιλ βρίσκονται ήδη στα χέρια των Αρχών που ερευνούν την υπόθεση Novartis και εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της έρευνας που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει εφόδους σε σπίτια και εταιρείες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, κατάσχεση σκληρών δίσκων κ.λπ.

Τα μέιλ αυτά, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», αποτελούν συνέχεια των άλλων μέιλ που είχε ανταλλάξει ο κ. Μανιαδάκης με το υπουργικό γραφείο του κ. Γεωργιάδη και είχαμε αναδείξει πριν από λίγο καιρό («Φαρμακερά μέιλ στον Αδωνι από καθέδρας», «Εφ.Συν.», 11.2.2017) προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού, ο οποίος είχε παραδεχτεί τελικά πως ο κ. Μανιαδάκης είχε διατελέσει «άτυπος» σύμβουλός του, όπως και πολλοί άλλοι.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, όμως, πώς ακριβώς ένας... άτυπος σύμβουλος, τον ρόλο του οποίου επιχείρησε να υποβαθμίσει ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή που έστειλε στην «Εφ.Συν.» στις 13 Φεβρουαρίου 2017, είχε ουσιαστικό λόγο και άποψη για όλα όσα είχαν να κάνουν με ουσιαστικά και όχι τυπικά θέματα πολιτικής υγείας.

Τα ανωτέρω αποδεικνύονται απ’ τη θεματολογία των μέιλ: αποζημίωση νέων φαρμάκων-παρατηρητήριο τιμών, διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, συνομιλίες για θέματα υγείας με τον ΟΟΣΑ, υπουργικές αποφάσεις για προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, υπουργικές αποφάσεις για τα ογκολογικά φάρμακα, πρόταση τιμών αναφοράς φαρμάκων και άλλα είναι θέματα στα οποία αποδεικνύεται εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή του στις αρχές του 2017 διέψευδε την ουσιαστική συμμετοχή του στις διεργασίες του υπουργείου και δήλωνε μεταξύ άλλων:

«Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας».

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ασφαλιστικό: τι μας περιμένει το 2019



Για τους μηχανικούς η επιβάρυνση του ΕΤΕΑΕΠ (εφάπαξ, επικουρικό) θα υπερβαίνει τα 1200 € ετησίως και για τα επόμενα 3 χρόνια (36 δόσεις). Επίσης θα εκδοθούν 2 ακόμα δόσεις αναδρομικών (από το 2014) αυξήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία (Β2013) έληξαν προχθές χωρίς να δοθεί παράταση - ενδεχομένως να δοθεί ετεροχρονισμένα. Τέλος οι εισφορές θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών, περιλαμβανομένων και των εισφορών που έχουν ήδη καταβληθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση, όπως και η αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 € στα περίπου 640€. Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε αύξηση των απαιτούμενων προς καταβολή εισφορών μέσα στο 2019, παρά τις "μειώσεις"¨που ψηφίστηκαν πρόσφατα, ειδικά στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.

«Χαράτσι», ύψους 850 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν 200.000 αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι με το νέο έτος. Ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προβλέπει επιβαρύνσεις συνολικού ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν τις νέες εισφορές υπέρ του επικουρικού και του εφάπαξ.



Βάσει νομοσχεδίου το οποίο πέρασε τον περασμένο μήνα, οι εν λόγω υποχρεωτικές ελάχιστες εισφορές, από το 2019, θα υπολογίζονται με βάση το ελάχιστο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα, δηλαδή τα 586 ευρώ. Σε αυτές, περιλαμβάνονται και οι εισφορές που πρέπει να εισπραχθούν αναδρομικά για τη διετία 2017 – 2018. Οι εισφορές επικουρικού – εφάπαξ επί του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων ισχύουν από την 1/1/2017, αλλά δεν είχαν επιβληθεί.

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ισραηλινό απαρτχάιντ… και μερικές μικρές νίκες


28/12/2018


Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνει μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιεύει το info-war.gr σχετικά με τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ισραηλινούς φορείς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αποφάσεων της Ε.Ε και φυσικά του διεθνούς ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ.

Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του αστεροσκοπείου, Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος έχει εκφράσει και στο παρελθόν έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και ο οποίος παρέλαβε αυτή την κατάσταση από τον προκάτοχό του, επικοινώνησε με το συντάκτη της έρευνας Γ.Κ. για να μας ανακοινώσει σειρά αλλαγών στις οποίες προχωρά το αστεροσκοπείο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβλέπει και χρηματοδοτεί τη συνεργασία. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η απομάκρυνση από κοινό ερευνητικό πρόγραμμα, ισραηλινών φορέων που έχουν την έδρα τους στους παράνομους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά και συριακά εδάφη.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα και την απάντηση που έστειλε στο info-war.gr ο Μ. Πλειώνης

Ενώ παγκοσμίως το κίνημα BDS, δηλαδή για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις στο ισραηλινό απαρτχάιντ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, κερδίζει συνεχώς έδαφος, στην Ελλάδα η εδραίωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ συνοδεύεται από εμβάθυνση της διείσδυσης του ισραηλινού παράγοντα σε πολλούς τομείς. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο ακαδημαϊκός και ερευνητικός τομέας. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) με ισραηλινούς φορείς στο πλαίσιο του προγράμματος GEO-CRADLE.

Σύμφωνα με την επίσημη περιγραφή το GEO-CRADLE «αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ερευνητικών ιδρυμάτων υψηλού κύρους, δημόσιων φορέων και εξειδικευμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Παρατήρησης της Γης, με χρήση διαστημικών και επίγειων τεχνολογιών αλλά και υποδομές αριθμητικών προσομοιώσεων, καθώς και διεθνών οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων αιχμής, με σκοπό να φέρουν σε πρώτη γραμμή τη χρήση των Παρατηρήσεων της Γης για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, της διαθεσιμότητας πρώτων υλών, της επισιτιστικής ασφάλειας και της ενέργειας, στις προαναφερθείσες γεωγραφικές περιοχές ενδιαφέροντος.» [1]

Συντονιστής του έργου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος ο Δρ. Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κρατικός Προϋπολογισμός φτωχοποίησης και εντυπώσεων


Νεοφιλελεύθερος προϋπολογισμός που διαιωνίζει τη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι ο προϋπολογισμός που ψηφίσθηκε με 154 ψήφους υπέρ στις 18 Δεκεμβρίου (εδώ η εισηγητική έκθεση).

Η κυβέρνηση από τη μεριά της, προς άγρα εντυπώσεων επικαλέστηκε το κοινωνικό μέρισμα, την οριακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 1% ετησίως μέχρι να φτάσει στο 25% από 29% που είναι σήμερα κι άλλα τέτοια μέτρα. Ωστόσο, όχι απλώς ωχριούν μπροστά στην υπερφορολόγηση, αλλά είναι και προϊόν της, καθώς προέρχονται από το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Την υπέρβαση με άλλα λόγια του στόχου του «ματωμένου» πλεονάσματος ύψους 3,5% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές. Η κυβέρνηση απομυζά περαιτέρω τους φορολογούμενους οδηγώντας το πλεόνασμα στο 4,1% του ΑΕΠ κι ό,τι επιπλέον μάς αφαιρεί (γύρω στα 900 εκ.) μάς το ξαναμοιράζει εμφανίζοντάς το ως κοινωνική πολιτική. Μάχη εντυπώσεων…

Πολύ περισσότερο να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού δημοσίου προς πολίτες κι επιχειρήσεις ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται συντάξεις που αυθαίρετα δε δίνονται, επιστροφές που αδικαιολόγητα παρακρατούνται, κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ταξικός και αντιλαϊκός, επειδή:
Αυξάνει κατά 1 δις. ευρώ τη φορολογία το 2019 στα 45,4 δισ. ευρώ από 46,4 δισ. το 2018.
Αυξάνει το λόγο έμμεσων φόρων προς άμεσους στο 1,5 από 1,15 που ήταν το 2014. Η διεύρυνση μάλιστα της φορολογικής επιβάρυνσης συντελείται σε μια περίοδο που οι 4 στους 5 οικονομικά ενεργούς πολίτες χρωστούν στην εφορία και τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του 2019 έχουν αυξηθεί κατά 9 δις. ευρώ φθάνοντας τον Σεπτέμβριο συνολικά στα 103 δις. ευρώ.
Μειώνει το κονδύλι των συντάξεων κατά 300 εκ. ευρώ (από 28,8 σε 28,5 δισ. ευρώ), την ίδια στιγμή που 1,142 εκ. συνταξιούχοι ζουν με σύνταξη μικρότερη των 500 ευρώ (μικτά). Η κατάργηση επομένως του νόμου για την μείωση των συντάξεων που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση αρχές καλοκαιριού δεν ισοδυναμεί με αύξηση των συντάξεων.
Ιδιωτικοποιεί παραπέρα το δημόσιο πλούτο με στόχο τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2019 να φτάσουν τα 350 εκ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται έσοδα από την πώληση του Ελληνικού, περιφερειακών αεροδρομίων και περιοχών σπάνιας ομορφιάς (Αφάντου Ρόδος, Κασιώπη, Καστέλο Μπιμπέλι Κέρκυρας, κ.α.).
Κρατάει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των 6,7 δισ. ευρώ όταν το 2009 και 2010 ήταν 9,6 και 8,4 δισ. αντίστοιχα.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί και η εξέλιξη του δημόσιου χρέους, το οποίο συνεχίζει να μεγεθύνεται. Το 2019 θα φτάσει τα 323,5 δισ. ευρώ όταν μόλις το 2016 ανερχόταν σε 315 δισ. ευρώ. Επίπεδο που δεν προκαλεί κανένα εφησυχασμό αν μάλιστα πάρουμε υπ’ όψη μας τον τερματισμό του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ανόδου των επιτοκίων, όπως και τη συνεχή πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια που προοιωνίζεται ευρύτερη οικονομική αναταραχή. Ένα οικονομικό περιβάλλον εν ολίγοις που απειλεί με εκτροχιασμό ασθενείς κι ευάλωτες οικονομίες όπως η ελληνική.


Πηγή: Εφημερίδα Kontranews

Εγκαίνια σε λεκάνη χωρίς σιφόνι


ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν...

Όλη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια προσβολή στη νοημοσύνη μας, αλλά τα εγκαίνια του Μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν μια πραγματική αναλαμπή. Ήταν η πρώτη φορά που εκνευρίστηκα μετά από πολύ καιρό. Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ανοίγει για το κοινό ο πρώτος έτοιμος σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης». Ο τίτλος είναι βεβαίως ακριβής, αν είναι κανείς διατεθειμένος να παραβλέψει το γεγονός ότι ο σταθμός ανοίγει ως δείγμα ενός μελλοντικού σταθμού, που θα λειτουργεί προς το παρόν ως νεκρό έκθεμα, σαν να δείχνεις την κουζίνα που δεν μαγειρεύει, το μπάνιο που δεν πλένει, την λεκάνη χωρίς σιφόνι και ούτω καθεξής.

Αυτή τη λεκάνη χωρίς σιφόνι λοιπόν είχε τη φαεινή ιδέα να την εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός, ομολογώντας χωρίς ντροπή ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια.


Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι με δεδομένο πως στην επόμενη τετραετία κατά πάσα πιθανότητα πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει ότι έχει ολοκληρωθεί το 95% του έργου δεν θα άφηνε να του φάνε τη δόξα για δύο μόλις χρόνια.

Το να εγκαινιάζεις όμως ένα έργο που δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία όπως παλιότερα εγκαινίαζαν τμηματικά κάθε χιλιόμετρο της ασφάλτου που στρωνόταν δεν το λες ακριβώς ρήξη με το παλιό. Βρίσκω τη γενική πολιτική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ συνήθως πληκτική. Εδώ και χρόνια, είναι δύσκολο να σχολιάσει κανείς την πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναμασήσει πράγματα αυτονόητα ή δεδομένα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν λέω ότι στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε μία αποκάλυψη ως προς το πραγματικό ποιόν του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναβεβαιώνεται όμως μία θεμελιώδης αρχή που ξέραμε ότι θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη μέρα της κωλοτούμπας:


Χρόνος αναμονής μέχρι τον επόμενο συρμό: 3 χρόνια 22 μέρες 14 ώρες 3 λεπτά

Όταν επιτρέψεις στον εαυτό σου να θεωρεί θεμιτό το επιχείρημα πως είναι καλύτερο να βρίσκεσαι εσύ στην καρέκλα της εξουσίας ακόμη και αν ασκήσεις την ίδια πολιτική με τον αντίπαλό σου μετά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Δεν υπάρχει όριο στο πόσο γελοίος, πόσο πασόκος, πόσο παλαιοπασόκος για την ακρίβεια, μπορείς να καταντήσεις σε αυτή σου την προσπάθεια. Προσπαθούσα πάντα αυτά τα χρόνια να σκέφτομαι ότι απευθυνόμαστε και σε ένα κοινό καλοπροαίρετων συριζαίων που θεώρησε πως εφόσον δεν υπήρχε ξεκάθαρα διατυπωμένη, ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, η καλύτερη διαχείριση των μνημονίων ήταν μία λύση έστω οριακά προτιμότερη.