Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Μάης του ’68: «Γίνετε ρεαλιστές, απαιτήστε το αδύνατο»

Το χρονικό των γεγονότων του Μάη του '68, αποτέλεσμα μιας γενιάς που μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα και ισότητα
Κείμενο: Αργυρώ Μποζώνη



Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το Μάη του ’68, το πιο σημαντικό επαναστατικό γεγονός όχι μόνο της δεκαετία του ’60, αλλά και του μεταπολεμικού κόσμου, μιας εξέγερσης με καθολικό χαρακτήρα και πέρα από φυλετικές, πολιτιστικές, ηλικιακές και κοινωνικές διακρίσεις.

Ο Γαλλικός Μάης ξεκίνησε ως μια απλή διαμαρτυρία και κατέληξε να είναι μια καθολική εξέγερση ενάντια σε ένα σύστημα δομημένο με τον πιο απαρχαιωμένο τρόπο. Ο αυθορμητισμός, η ζωντάνια και η πίστη στο ακατόρθωτο, είναι μέχρι σήμερα η μεγάλη κληρονομιά που μας αφήνουν τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στη Γαλλία και επηρέασαν με τη δυναμική τους ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μάης του ’68 έμαθε τον κόσμο να ονειρεύεται και να σχεδιάζει ένα παρόν και ένα μέλλον ουτοπικό, ίσως ανέφικτο, συνώνυμο με την αλλαγή των κοινωνικών αξιών και την ανατροπή του κατεστημένου.

Ναντέρ, 22 Μαρτίου 1968

Τον Μάρτιο του 1968 περίπου 150 φοιτητές κατέλαβαν ένα κτήριο στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν κατά του γαλλικού ταξικού συστήματος και του κυβερνητικού ελέγχου στη χρηματοδότηση της παιδείας. Η διοίκηση του ιδρύματος αντέδρασε καλώντας την αστυνομία. Η διαμαρτυρία τελείωσε ειρηνικά, αλλά η διένεξη συνεχίστηκε για αρκετές εβδομάδες.

Στις 2 Μαΐου, η διοίκηση του πανεπιστημίου προχωρά στο κλείσιμό του και ανακοινώνει ότι θα αποβάλει τους πρωταίτιους των επεισοδίων. Αποφασίζεται η παραπομπή στο πειθαρχικό οκτώ φοιτητών. Ο κοσμήτορας Πιερ Γκραπένκυριολεκτικά αδυνατούσε να επαναφέρει την τάξη στο πανεπιστήμιο.

Την Παρασκευή 3 Μαΐου περίπου 300 φοιτητές συγκεντρώνονται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Φτάνει η πληροφορία ότι θα τους επιτεθούν εκατό φασίστες που βαδίζουν κατά της Σορβόννης και οι φοιτητές, μέλη κυρίως Κινεζόφιλων και Τροτσκιστικών αριστερών οργανώσεων, αρχίζουν να οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό». Ο πρύτανης της Σορβόννης, Ζαν Ρος, καλεί την αστυνομία για να εκκενώσει το προαύλιο του Πανεπιστημίου. «Παρακαλείσθε να αποκαταστήσετε την τάξη στο εσωτερικό της Σορβόννης εκβάλλοντας τους ταραξίες», ανέφερε η γραπτή αίτηση του Πρύτανη προς την αστυνομία.

Το απόγευμα η αστυνομία εισβάλλει στο κτίριο. Φτάνουν οι κλούβες της αστυνομίας, στις οποίες επιτίθενται οι φοιτητές με συνθήματα όπως “CRS-SS” (ΜΑΤ ίσον Ες-Ες). Ήταν η αρχή των οδομαχιών, με το πρώτο οδόφραγμα να στήνεται στην πλατεία του Λουξεμβούργου. Οδοφράγματα, πλάκες από τα πεζοδρόμια και κοκτέιλ μολότοφ είναι τα όπλα των φοιτητών εναντίον των δακρυγόνων και των κλομπς των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας, των CRS. Η εκκένωση της Σορβόννης γίνεται με βίαιο τρόπο. Οι συλλήψεις φτάνουν τις 600, οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 100. Στη λεωφόρο Σεν Μισέλ, όπου βρίσκεται το ιστορικό πανεπιστήμιο, στήνονται οδοφράγματα.Στους δρόμους του Καρτιέ Λατέν, ο Γαλλικός Μάης έχει μόλις αρχίσει.

Επιστολή αρχιτεκτόνων μηχανικών-εκπαιδευτικών ΔΕ σχετικά με τις νέες αναθέσεις σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ



Αναθέσεις μαθημάτων Επαγγελματικού και Γενικού Λυκείου Εκπαιδευτικών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (πρώην ΠΕ12.02)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε για τις μη ορθολογικές νέες αναθέσεις των μαθημάτων που αφορούν στην ειδικότητά μας (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – πρώην ΠΕ 12.02) και να αιτηθούμε τον επαναπροσδιορισμό τους.

Τα ΦΕΚ 1509/02.05.2018 «Αναθέσεις μαθημάτων Επαγγελματικού Λυκείου» και 1544/04.05.2018 «Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου» περιορίζουν στο ελάχιστο τις αναθέσεις στους Αρχιτέκτονες Μηχανικούς, στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑ.Λ και στο Γενικό Λύκειο. Πιο συγκεκριμένα:

Α. στον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών,
αφαιρείται εντελώς η δυνατότητα διδασκαλίας σε μια σειρά από μαθήματα, τα οποία ως τώρα διδάσκαμε με Α Ανάθεση (όπως Ιστορία της Τέχνης, Αρχές Σύνθεσης κ.ά.) και
αλλάζει προς το χειρότερο η σειρά ανάθεσης σε άλλα (όπως Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο κ.ά.).

Β. Στο Γενικό Λύκειο,
αφαιρείται εντελώς η ανάθεση της Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
αλλάζει προς το χειρότερο η σειρά ανάθεσης στην Ιστορία της Τέχνης και
μειώνεται ο αριθμός των Ερευνητικών εργασιών που μπορούμε να επιβλέψουμε από τέσσερις (04) σε δύο (02).

Παρουσιάζεται δε και το παράδοξο να κρινόμαστε ικανοί να διδάξουμε ένα μάθημα στα ΓΕ.Λ. αλλά όχι στα ΕΠΑ.Λ. (Ιστορία της Τέχνης).

Οι διακρίσεις που παρατηρούνται σε βάρος της συγκεκριμένης ειδικότητας με αυτή τη ρύθμιση είναι προφανείς, καθώς οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί αποκλείονται από τη διδασκαλία μαθημάτων τα οποία και τα έχουν διδαχθεί επί σειρά εξαμήνων –αφού αποτελούν βασικό άξονα συγκρότησης των υποχρεωτικών μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών όλων των Αρχιτεκτονικών Σχολών– αλλά και τα έχουν διδάξει επί σειρά ετών.

Κατά τη γνώμη μας, οι αποφάσεις αλλαγής των αναθέσεων δεν έλαβαν υπόψη τα προγράμματα σπουδών, το επιστημονικό υπόβαθρο και την εκπαιδευτική επάρκεια των επιμέρους ειδικοτήτων. Είναι δε εμφανές ότι οδηγούν στην εκδίωξη της ειδικότητάς μας, τόσο από τον Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΕΠΑ.Λ, όσο και από το Γενικό Λύκειο, υπονομεύοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και την αξιοπιστία της πανελλαδικής εξεταστικής διαδικασίας του μαθήματος του Γραμμικού Σχεδίου (το οποίο θα κληθούμε σε λίγες μέρες να εξετάσουμε-βαθμολογήσουμε).

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αλλαγές στις αναθέσεις είναι σε ένα βαθμό το επακόλουθο της πρόσφατης ενοποίησης της ειδικότητάς μας με τις ειδικότητες των Πολιτικών-Τοπογράφων Μηχανικών Πολυτεχνείων και ΤΕΙ/ΚΑΤΕΕ/ΑΣΠΑΙΤΕ. Χρειάζεται, όμως, να γίνει κατανοητό ότι η ειδικότητά μας έχει πολύ διαφορετικό Πρόγραμμα Σπουδών, καθώς και διαφορετικό τρόπο πρόσβασης, που θεωρεί ως προαπαιτούμενη τη γνώση Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου. Η επιστήμη μας χαρακτηρίζεται από διεπιστημονικότητα καθώς συνυπολογίζει ζητήματα τέχνης και τεχνικής, αισθητικής και λειτουργικότητας, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας, ιστορίας και οικονομίας, μηχανικής και οικολογίας, σε όλη την έκταση της θεωρίας και της πράξης.

Ως εκ τούτου, η ενοποίηση των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Τοπογράφους Μηχανικούς είναι, κατά τη γνώμη μας, αντιεπιστημονική και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, οδηγώντας σε κωμικοτραγικές καταστάσεις στις αναθέσεις (όπως η αφαίρεση της δυνατότητας διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης από τους Αρχιτέκτονες και ταυτόχρονα η προσθήκη της Άλγεβρας και της Γεωμετρίας σε Γ’ Ανάθεση στην Α’ ΕΠΑ.Λ.). Η επισήμανση «κατά προτεραιότητα» επιχειρεί, ως ημίμετρο, να απαλύνει κάποια από τα προβλήματα που η ενοποίηση δημιουργεί, όμως δεν επιτρέπει τη διατήρηση της δυνατότητας διαφορετικών αναθέσεων που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα των επιμέρους ειδικοτήτων.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2018 4η Συνάντηση- Αθήνα «Πόλεις / Αστικό τοπίο»


ΠΟΛΕΙΣ / ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2018

4η Συνάντηση- Αθήνα

«Πόλεις / Αστικό τοπίο»

31/5 – 3/6/2018

Η 4η συνάντηση των Αρχαιολογικών Διαλόγων διεξάγεται στην Αθήνα από τις 31 Μάη έως τις 3 Ιούνη 2018 με τίτλο «Πόλεις/Αστικό τοπίο».

Η θεματική συνδέει την έρευνα της αρχαιολογίας, της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της ιστορίας, της ανθρωπολογίας και των κοινωνικών επιστημών, της τέχνης και της ιστορίας της, φέρνοντας κοντά διαφορετικά γνωστικά πεδία. Σε αυτό το πλαίσιο επιστήμονες, καλλιτέχνες και κοινωνικά κινήματα, καλούνται σε διεπιστημονική μελέτη, κριτικό σχολιασμό και διαρκή κοινωνική παρέμβαση. Ο κριτικός αυτός αναστοχασμός για το αστικό τοπίο προκύπτει μέσα από μία οριζόντια διαδικασία συγκρότησης της συνάντησης, όπου ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει όλους τους μήνες της προετοιμασίας και θα αποκτήσει ένα δημόσιο χαρακτήρα μέσα από 30 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια, 150 ανακοινώσεις και πληθώρα αστικών δράσεων, εργαστηρίων και in situ καλλιτεχνικών έργων, το τριήμερο 31/5 – 3/6/2018.

Επιπλέον, οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι δίνουν χώρο φέτος να μελετήσουμε και να βιώσουμε, με μία σειρά αστικών περιπάτων και δημόσιων συζητήσεων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις ημερομηνίες του συνεδρίου, τόπους σημαντικούς όσο και αφανείς στην σύγχρονη Αθήνα, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, η Δεξαμενή και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ο Ηριδανός ποταμός, τα ίχνη της Οθωμανικής Αθήνας, κ.α.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Αρχαιολογικών Διαλόγων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://dialogues-in-archaeology.gr/

Ημερομηνίες συνεδρίου: 31/5/2018-3/6/2018

Προσυνεδριακές δράσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος: 19/5/2018 – 27/5/2018

Εκλογές ΠΣΔΑΤΜ: Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων


ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά από μια δεκαετία καπιταλιστικής κρίσης και οκτώ χρόνια μνημονιακής πολιτικής, το εργασιακό και κοινωνικό τοπίο στην Ελλάδα φαντάζει σκοτεινό. Το νέο ασφαλιστικό που εφαρμόζεται έχει μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση από στοιχείο του κοινωνικού κράτους σε μηχανισμό υπερχρέωσης των ασφαλισμένων. Καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Προβλέπει την αντικατάσταση του άθλιου συστήματος των ασφαλιστικών κλάσεων, με ένα σύστημα πρόσθετης, εξοντωτικής, ατομικής «φορολόγησης» (38,75% επί του εισοδήματος). Ενοποιεί τους ελέγχους χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και επιταχύνει τις κατασχέσεις.
Τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα είναι διαλυμένα, σχεδόν για το σύνολο των μηχανικών. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ετεροαπασχόληση, η ελαστική εργασία οι ετεροχρονισμένοι και λειψοί μισθοί, έχουν γίνει πλέον καθεστώς για την πλειοψηφία και ειδικότερα για τις νεώτερες γενιές του κλάδου.
Εδώ και δεκαετίες πάγιος στόχος των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η “απελευθέρωση των επαγγελμάτων”, που πλέον αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ουσιαστικό στοιχείο αυτής είναι η αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από το “πανεπιστημιακό πτυχίο” και η θέσπιση «επαγγελματικών τίτλων» μέσω πιστοποιήσεων, εξειδικεύσεων, δια βίου επανακαταρτίσεων, σεμιναρίων και εξετάσεων. Το ΤΕΕ αμφισβήτησε τον ενιαίο χαρακτήρα των πτυχίων, μετατράπηκε σε πιστοποιητή επαγγελματικών δικαιωμάτων και εισπράττει εξέταστρα όπως στους ενεργειακούς επιθεωρητές, τους επιθεωρητές δόμησης  τους διαπιστευμένους Τοπογράφους αύριο.
Η τελική διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων προέρχεται και από το «Ηλεκτρονικό μητρώο δημόσιων και ιδιωτικών έργων». Στο μητρώο αυτό περιλαμβάνεται το σύνολο του κλάδου, (απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολλεγίων, λοιπά τεχνικά επαγγέλματα, εργατοτεχνικό προσωπικό και δημόσιοι υπάλληλοι), ενώ πολλαπλασιάζονται τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία αποκτούνται με σεμινάρια, δίδακτρα, εξετάσεις και πιστοποιήσεις με διοργανωτή το ΤΕΕ. Συνοπτικά, η εφαρμογή του μητρώου στα ιδιωτικά έργα καταργεί τα επαγγελματικά πτυχία όπως τα ξέραμε προσθέτοντας εξειδικεύσεις και φραγμούς, που οδηγούν στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καθιστά όλους τους νεοεισερχόμενους «δόκιμους» μηχανικούς χωρίς δικαιώματα.
Για μας τους Τοπογράφους, λόγω των μελετών του Κτηματολόγιου, η ανεργία είναι πολύ μικρότερη, η εργασία όμως  ειδικά για τους νέους συναδέλφους, δεν είναι μόνιμη αλλά μια περιπλάνηση από γραφείο σε γραφείο και οι μισθοί - ακόμα και αυτοί που είναι ψηλότεροι- λόγω των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες . Επιπλέον  η  εργασιακή σχέση  είναι το καθιερωμένο πια «μπλοκάκι», που συνιστά ανυπαρξία εργασιακών δικαιωμάτων , 12 μισθούς  και «βάπτισμα» των εργαζόμενων σε «συνεργάτες»
 Οι τακτοποιήσεις και η έκδοση βεβαιώσεων περί μη αυθαιρέτου δεν αποτελούν βιοποριστική λύση ενώ η αμοιβή του εξαρτημένου τοπογραφικού - που τόσο μεγάλο αγώνα έκανε το απερχόμενο ΔΣ να συντάσσεται και να υπογράφεται από εμάς και όχι από άλλο κλάδο - κατρακύλησε πάρα πολύ συμπαρασύροντας ταυτόχρονα την ποιότητα του. Οι νέες μελέτες του Κτηματολογίου, λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που δόθηκαν και του μεγάλου όγκου των εγγραπτέων δικαιωμάτων που πρέπει να κτηματογραφηθούν , θα συμπιέσουν ακόμα περισσότερο τους μισθούς και θα εντατικοποιήσουν την εργασία και την περιπλάνηση.  

Η κοινωνική λεηλασία συχνά συνοδεύεται και από ένα κλίμα πολιτικής και κινηματικής απογοήτευσης. Η μνημονιακή προσαρμογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η συνέχιση της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν εμπεδώσει σε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική» παρά το πολύμορφο κίνημα που αναμετρήθηκε με το εγχώριο και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, καμία ελπίδα δε βρίσκεται πλέον στη συλλογική διεκδίκηση και οι όψεις κοινωνικού κανιβαλισμού και ανημπόριας, ατομικού εγκλεισμού και επιβιωτισμού γίνονται όλο και πιο κυρίαρχες.

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρασκευή 11 Μαΐου, ώρα 13.00

συγκέντρωση στα Προπύλαια για μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ

Η σύσκεψη των Ομοσπονδιών, που έγινε στις 30 του Απρίλη στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018, ώρα 13.00 στα Προπύλαια και πορεία, για το θέμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας (αναπληρωτές, συμβασιούχοι κλπ) στο Δημόσιο.

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κήρυξε στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου. Οι ομοσπονδίες έχουν τη δυνατότητα εξειδίκευσης της στάσης, κατά τις ανάγκες τους.

Διεκδικούμε:

Μόνιμους διορισμούς ΤΩΡΑ

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

Καλούμε όλες τις Ομοσπονδίες, που έχουν ελαστικά εργαζόμενους στους χώρους τους, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



Κάλεσμα ΜΕΤΑ για την κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας | Παρασκευή 11 Μάη

Να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων που εργάζονται στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία και στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία
9 Μαΐου 2018

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στου συμβασιούχους συνεχίζεται. Η κυβέρνηση στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ακολουθώντας πιστά τις επιταγές των «θεσμών», της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ αλλά και τις δεσμεύσεις της από το 3ο μνημόνιο καταδικάζει στην εργασιακή ομηρία όλους τους συμβασιούχους.

Ο εμπαιγμός θα ενταθεί επόμενο διάστημα, όπου μεγάλος αριθμός των συμβάσεων οδηγείται στη λήξη τους και πολλοί συμβασιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «κόφτη» του 24μηνου που υπέγραψε η κυβέρνηση και θα οδηγηθούν στην ανεργία. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το 3ο μνημόνιο για μείωση του αριθμού των συμβασιούχων.

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Εχει μέλλον η Αριστερά;


Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι υπαρξιακής σημασίας. Μιλώντας για την Αριστερά, βέβαια, είναι αναγκαίο να βρούμε κριτήρια «ορισμού». Οπως και να έχει, πάντως, στον πυρήνα οποιουδήποτε ορισμού δεν μπορεί παρά να βρίσκεται το χειραφετητικό πρόταγμα και μαζί η τεκμηριωμένη πεποίθηση πως ο, υπερ-κυρίαρχος εδώ και κάποιες δεκαετίες, καπιταλισμός συνιστά άμεσο κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Τόσο που η υπέρβασή του να είναι εκ των ων ουκ άνευ στόχος για οποιαδήποτε ριζοσπαστική πολιτική δύναμη –η παγκόσμια οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, η επιδεινούμενη διατροφική και ενεργειακή επισφάλεια, η προϊούσα κλιματική αλλαγή είναι δείκτες αυτής της ισχυρής ιδέας.
Πράγμα που σημαίνει πως η διεκδίκηση επιμέρους αιτημάτων, ενώ δικαίως συνεχίζει να αποτελεί ύλη της πολιτικής δράσης, όταν μεταπίπτει σε πρακτικά μοναδικό ορίζοντά της αποτελεί υπονομευτικό παράγοντα για τη χειραφετητική επιδίωξη. Για να το πω λίγο διαφορετικά, σε τέτοιες εποχές, ο πολύς «ρεαλισμός», η «προσεκτική και νουνεχής εκτίμηση του συσχετισμού» δεν είναι παρά ουσιαστική εγκατάλειψη του λόγου ύπαρξης της Αριστεράς.
Οπως με μεγάλη ακρίβεια το θέτει ο Μαρκ Φίσερ («Καπιταλιστικός ρεαλισμός. Υπάρχει άραγε εναλλακτική;», εκδόσεις futura), ο ρεαλισμός, ο καπιταλιστικός ρεαλισμός δηλαδή, περισσότερο από μια στάση των pro-capitalists ακροδεξιών, δεξιών και κεντροαριστερών μπιστικών του «ιδιωτικού τομέα» και της «ελεύθερης αγοράς» είναι μια διάχυτη ατμόσφαιρα, η οποία δρα σαν αόρατο φράγμα που οριοθετεί τη σκέψη και τη δράση. Είναι σύμπτωμα μιας εκτεταμένης αποικιοποίησης του βιόκοσμου, αλλά και του ίδιου του ασυνείδητου των ανθρώπων.
Σαν να λέμε, «[ο] "ρεαλισμός" εδώ είναι ανάλογος με την οπτική γωνία ενός καταθλιπτικού που πιστεύει πως κάθε θετική κατάσταση, κάθε ελπίδα, είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση». Το έχουμε βιώσει εμείς στην Ελλάδα καλά όταν όλοι μας διαβεβαίωσαν πως όχι μόνο όσα ζούμε, δοθεισών των συνθηκών –και των «συσχετισμών», βεβαίως- είναι τα καλύτερα δυνατά, αλλά και πως, αν πραγματικά επιδιώκαμε οτιδήποτε άλλο, μας περίμενε η πιο κολασμένη «καταστροφή». Σωθήκαμε την τελευταία ώρα, επειδή η ηγεσία μας αποδείχτηκε υπεύθυνη. Οτιδήποτε άλλο ήταν όχι μόνο καταδικασμένο στην αποτυχία, ήταν ο Αρμαγεδδών «αυτοπροσώπως», η σύγκρουση των Γωγ και των Μαγώγ, χιόνι στην έρημο Μοχάβε και άλλα ακόμη, εξίσου βιβλικά. Ευτυχώς μας προέκυψε ρεαλισμός.

Ενάντια στο κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο


Με την συμμετοχή 14 πόλεων (Βενετία, Βαλένθια, Σεβίλλη, Μαγιόρκα, Παμπλόνα, Λισαβόνα, Μάλτα, Μάλαγα, Μαδρίτη, Τζιρόνα, Σαν Σεμπαστιάν, Κανάριοι Νήσοι, Ταραγόνα και Βαρκελώνη), δημιουργήθηκε στις 24 Απριλίου το Δίκτυο «SET Νότιας Ευρώπης», που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επέκτασης της τουριστικής βιομηχανίας στις αστικές περιοχές. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα κάτω, και είναι αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των κινημάτων αντίστασης που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια απέναντι στις κυρίαρχες διαδικασίες του τουριστικού σχεδιασμού. Βασιζόμενοι/ες στην ανταλλαγή εμπειριών, οι συμμετέχοντες/ουσες ανέφεραν ότι παρόλο που η κάθε περιοχή παρουσιάζει συγκεκριμένα προβλήματα, ορισμένα από αυτά είναι αναμφισβήτητα κοινά:
Αύξηση της επισφάλειας του δικαιώματος στέγασης, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μαζική αγορά ακινήτων από τα επενδυτικά κεφάλαια και τα ταμεία ακίνητης περιουσίας για να τα διαθέσουν αποκλειστικά στην τουριστική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο τα σπίτια στερούνται τη φυσική τους λειτουργία, αυξάνονται οι εξώσεις και οι εκκενώσεις συγκεκριμένων γειτονιών, και παραβιάζονται τα κοινωνικά δικαιώματα του πληθυσμού.
Δημιουργία ζωνών μαζικής διασκέδασης και κατανάλωσης, που έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών και στην μετατροπή των τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τουριστικές δραστηριότητες άσχετες με τις ανάγκες των τοπικών πληθυσμών (κυρίως της τρίτης και τέταρτης ηλικίας).
Υψηλά ποσοστά ρύπανσης (αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, κούριερ), τάση κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων μιας χρήσης, μαζική χρήση των πόρων, και απώλεια του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον.
Υψηλή εξάρτηση των τοπικών οικονομιών από τον τουριστικό τομέα, και τάση προς την μονοκαλλιέργεια.
Βάρβαρος σχεδιασμός δρόμων και πλατειών, που καθιστά την καθημερινή ζωή των κατοίκων δύσκολη τόσο από την άποψη του θορύβου, όσο και από αυτήν της πρόσβασης στο δημόσιο χώρο.
Κορεσμός των δικτύων δημόσιων μεταφορών.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ασφαλιστικές κρατήσεις στην προσωπική διαφορά

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 8-5-2018
Αρ. Πρωτ. : 7368

Προς: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Κοιν.: 1. Υφ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
κ. Αν. Πετρόπουλο
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Λέσβου

Θέμα : Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Μηχανικούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τις ασφαλιστικές κρατήσεις συναδέλφων Μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Μετά από σχετική επικοινωνία με συναδέλφους μηχανικούς της Υπηρεσίας σας, ενημερωθήκαμε ότι συνεχίζεται να γίνεται κράτηση ασφαλιστικών εισφορών για την Προσωπική διαφορά, παρά τα όσα ο Νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι ορίζουν.
Βάσει του εγγράφου του Υπ. Οικονομικών (Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017) με θέμα: “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A6%CE%98%CE%A8%CE%97-%CE%9F%CE%92%CE%9B?inline=true:
«Η προσωπική διαφορά του άρθρου 27 (παρ. 1) του ν. 4354/2015 δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του ενιαίου μισθολογίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα των συντάξιμων αποδοχών. (Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017 Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”)»

Μονάχα για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους και βάσει ερμηνευτικού εγγράφου του Υπ. Εργασίας με αριθ. πρωτ. : Φ.10043 / οικ.14224 / 430/31-3-2017, «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016» ισχύει :
«Εάν όμως πρόκειται για μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 38 του ν.4387/2016.»

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας φορέων και προσώπων για το Ελληνικό


ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Δελτίο Τύπου 02/05/2018

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣτΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Π.Δ.35/ΑΑΠ/2015 ΣΟΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΑΠΟ 8 ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ 506 ΠΟΛΙΤΕΣ

Στις 27 Απριλίου 5 φορείς και 506 πολίτες καταθέσαμε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για το Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρεια Αττικής».
Το σχέδιο που κατατέθηκε στο ΣτΕ διέπεται από τη λογική της υπέρμετρης εκμετάλλευσης του ακινήτου: ως προς την επιτρεπόμενη ένταση δόμησης, τα ύψη των κτιρίων, την έκταση που καταλαμβάνουν οι οικιστικές επεκτάσεις και οι νέες τουριστικές ζώνες, το μέγεθος των οικονομικών χρήσεων εντός του λεγόμενου «μητροπολιτικού πάρκου». Επιπλέον, αναιρώντας τις αρμοδιότητες των δήμων στους οποίους ανήκει το ακίνητο, μεταβιβάζει αυτές τις αρμοδιότητες σε ιδιωτικό φορέα και εν τέλει στον επενδυτή. Με απλά λόγια δημιουργείται εντός της Αθήνας μια ιδιωτική πόλη άνω των 40.000 κατοίκων και 3.600.000τμ δόμησης.
Παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της λελογισμένης βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς επιφέρει ανεπίτρεπτες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό, οικιστικό, πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Αττικής. Το σχέδιο βρίσκεται εκτός των αποδεκτών ορίων της φέρουσας ικανότητας της πόλης που κατά την κοινή πείρα, την επιστήμη και το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο θεσπίστηκε το 1985, έχουν προ πολλών ετών ήδη ξεπεραστεί.
Η διαδικασία εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων / ΣΜΠΕ) έγινε παρανόμως εκ των υστέρων, δηλαδή αφού τα πάντα είχαν αποφασιστεί και κριθεί, με άλλα λόγια υπήρξε υπήρξε προσχηματική με στόχο την υποστήριξη σχεδίου που η διοίκηση ενέκρινε ήδη από το έτος 2012 με τον νόμο 4062/2012 και εξειδικεύτηκε με την έγκριση του Επιχειρηματικού Σχεδίου το 2014, το οποίο μάλιστα κυρώθηκε με τον ν.4422/2016 (κύρωση της Σύμβασης). Αναιτιολόγητα απορρίφθηκαν ηπιότερες εναλλακτικές λύσεις χωρίς την ύπαρξη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης κατά τον χρόνο που ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό του χώρου.
Για την υποστήριξη των καταφανέστατα προειλημμένων αποφάσεων οι πλημμέλειες και ελλείψεις της ΣΜΠΕ ως προς την ουσιώδη και αντικειμενική εξέταση του σχεδίου είναι τόσο κρίσιμες ώστε την καθιστούν αναξιόπιστη, κατά παράβαση της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της ΚΥΑ 107017/2006. Οι ηπιότερες λύσεις απορρίπτονται, ακόμη και με τη χρησιμοποίηση λανθασμένων στοιχείων και εκτιμήσεων, λύσεις που θα επέτρεπαν την άμεση αξιοποίηση της τελευταίας αυτής εναπομένουσας δημόσιας έκτασης των 6.000 στρεμμάτων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.

Όχι στην τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη: Εκδήλωση στα Πατήσια


ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Παρασκευή 11/5/2018 7 μ.μ.
129ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΠΡΟΜΠΟΝΑ 44, ΑΘΗΝΑ
θα μιλήσουν
Δημήτρης Ζαρρής, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
DIC, M.SC. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Κώστας Παπακώστας, Πολιτικός Μηχανικός, Ανεξ.
Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, Μέλος “Ποδονίφτη”
Νατάσσα Παπαδέδε,
Αρχιτέκτονας, μέλος “Ποδονίφτης SOS”

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 129ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ - ΡΕ(Υ)ΜΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗΣ SOS, στεκι π χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμοί

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, 8:00μμ, ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος όροφος



Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 8:00μ.μ. στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.

Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας.

Θέματα:

1. Αναδρομικές διαγραφές

2. Αναδρομικές εισφορές

3. Το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας και η υπεξαίρεση του συγκεντρωμένου επί τούτου χρηματικού ποσού από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση εργοδοτών.

4. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και η συνέχιση της εμπλοκής μας σε αυτό, υπό το πρίσμα και της έναρξης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη σε εφορία και ταμεία από 500 ευρώ.

5. Ένταξη σε γενικό διεκδικητικό πλαίσιο

6. Ενημέρωση από Ανοιχτή Συνέλευση Πρωτοβουλίας Αθήνας Ενάντια στις Εξορύξεις (Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, 9/5/18, 5.00μμ).

Εάν θέλετε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση, ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε την κοινή μας δράση.

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Αλλάζουν χέρια και οι εργολαβίες του Καλογρίτσα



Το ered.gr αποκαλύπτει σήμερα μια συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που συνδέεται με τις εξελίξεις γύρω από τις συμβάσεις του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος.

Πριν από λίγες ημέρες την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο ισχυρός άνδρας της Ελλάκτωρ, ο Δημήτρης Κούτρας. Εμεινε για αρκετή ώρα και μετά από λίγες ημέρες ανακοινώνεται η συμφωνία του ομίλου για την αντικατάσταση του Καλογρίτσα στις εργολαβίες.

Πρόκειται για μια μεγάλη συμφωνία καθώς το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.

Το deal είχε κλείσει προ ημερών αλλά επιβεβαιώθηκε χθες μεταξύ της AtticaBank, του ομίλου Καλογρίτσα και της Ελλάκτωρ. 

Ηταν θέμα χρόνου η ανάληψη των έργων από κάποια μεγάλη εταιρεία ήταν πλέον αναπόφευκτο η εταιρεία να κηρυχθεί έκπτωτη και να καταπέσουν οι εγγυητικές της σε αρκετά από τα έργα που είχε αναλάβει λόγω των οικονομικών δθσκολιών που αντιμετώπιζε και των αλλά των υπέρογκων χρεών της, άνω των 100 εκατ. ευρώ.. Αυτό που έγινε ήταν η εφαρμογή του μοντέλου ΑΕΓΕΚ και στην περίπτωση αυτή. Προκειμένου να μη ζημιωθεί η τράπεζα που είχε εκδόσει τις εγγυητικές επιστολές και να μην καθυστερήσουν δραματικά τα έργα με νέους διαγωνισμούς, επελέγη η Ελλάκτωρ όπως και στην περίπτωση του μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι συμβάσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα, είναι η κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Λέσβο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν από τρία χρόνια.

ΔΕΗ: Οι "σκελετοί" του ισολογισμού και ο κίνδυνος κατάρρευσης




Από νεοφιλελέυθερη σκοπιά η κριτική του άρθρου, αλλά με ενδιαφέροντα στοιχεία...

Η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει προς το Χρηματιστήριο και το επενδυτικό κοινό ότι θα δημοσιοποιούσε τα αποτελέσματά της την Πέμπτη 26 Απριλίου, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. Τελικά η ανακοίνωση έγινε με 24 ώρες καθυστέρηση, την Παρασκευή, στις 20:35 το βράδυ. Και η προσεκτική ανάγνωση των μεγεθών του ισολογισμού εξηγεί απόλυτα την προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΗ να απομακρύνει τα φώτα της δημοσιότητας από τις επιδόσεις του 2017, μιας χρονιάς κατά την οποία η εταιρεία κατέγραφε κάθε ημέρα λειτουργικές ζημίες της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Για να μη δημοσιοποιηθούν ζημίες-ρεκόρ 300 εκατ. ευρώ, βεβαίως, η κυβέρνηση, η οποία βαρύνεται με τεράστιο κομμάτι ευθυνών για το γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, χρειάστηκε να επισπεύσει την αναδρομική επιστροφή παλιών οφειλών ύψους 360 εκατ. ευρώ που αφορούν τις περίφημες χρεώσεις ΥΚΩ, των ετών 2012-2016. Με την κυβερνητική "επιδότηση", δηλαδή ο ισολογισμός απέφυγε το "κόκκινο".

Ωστόσο, τα λειτουργικά μεγέθη αποτυπώνουν ξεκάθαρα και ανάγλυφα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΔΕΗ εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών για το άνοιγμα της αγοράς με διαμελισμό της εταιρείας, πώληση με δυσμενείς όρους του ΑΔΜΗΕ, δημοπράτηση σε τιμή κόστους της υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας, συμφωνία για υποχρεωτική μείωση του μεριδίου στη λιανική και πώληση-εξπρές του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Και όλα αυτά για να μην προχωρήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη "μικρή ΔΕΗ".

Έτσι, αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας:

-Για καθεμία μονάδα μεριδίου που παραχωρεί η ΔΕΗ στη λιανική, χάνεται τζίρος 36 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει το μερίδιο της ΔΕΗ να πέσει στο 50%, από 85% στα τέλη του 2017, που σημαίνει ότι θα πρέπει να χαθούν ακόμα 1,3 δισ. πωλήσεις).

-96,6 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε πέρυσι η ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που επίσης συμφωνήθηκαν ως "αντίμετρο" για τη "μικρή ΔΕΗ".

-353,6 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκε πέρυσι η ΔΕΗ από την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψουν οι προμηθευτές το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ μέσω της χρέωσης προμηθευτή.

Σε αυτά τα κόστη, θα προστεθούν το επόμενο διάστημα οι απώλειες του τζίρου από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού η εταιρεία παραχώρησε το 51% των μετοχών χωρίς κανένα έσοδο, όταν, μάλιστα, καλείται να πληρώσει φόρο για την πώληση του 100%.

Ουσιαστικά, ο ισολογισμός που ανακοινώθηκε νύχτα, αποτελεί την πρώτη απτή απόδειξη ότι η ΔΕΗ μετατρέπεται σε προβληματική εταιρεία και ήδη κάποιοι μιλούν για μια νέα Ολυμπιακή.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εγκύκλιος σχετικά με την επαναφορά της Υπερβάλλουσας Μείωσης

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 7/5/2018
Προς: Α' βάθμιες Ενώσεις (κοινοποίηση στους συναδέλφους)
Αρ. Πρωτ. : 7366

Θέμα: Εγκύκλιος σχετικά με την επαναφορά της Υπερβάλλουσας Μείωσης


Συνάδελφοι, σας κοινοποιούμε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με Διευκρινίσεις σχετικά με θέματα του άρθρου 99 ν. 4483/2017 « Άρση δυσμενών συνεπειών από τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική κινητικότητα».
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος στην πρώτη της παράγραφο: “Να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της εν λόγω παραγράφου η αναδρομική χορήγηση αφορά στο σύνολο των αναφερόμενων στα προγενέστερα εδάφια περιπτώσεων υπαλλήλων, που είτε έχουν ήδη μεταταχθεί είτε μετατάσσονται μεταξύ άλλων και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, χωρίς να γίνεται αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιήθηκε ή πραγματοποιείται η μετάταξη ή μεταφορά, θέτοντας ως χρόνο έναρξης της αναδρομικής χορήγησης, το χρόνο θέσης σε ισχύ της διάταξης βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε η περικοπή.
Εκτιμούμε ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο επιλύονται πολλές εκκρεμείς περιπτώσεις περικοπής της υπερβάλλουσας μειώσεις σε συναδέλφους/σες που μετατάχθηκαν ενδοαυτοδιοικητικά, χωρίς να αναφέρεται ρητά η νομοθεσία μετάταξης τους στο άρθρο 99 ν. 4483/2017. Οι συνάδελφοι/σες αυτοί ας το αξιοποιήσουν με τη συνδρομή των Α' βάθμιων Ενώσεων στις οποίες ανήκουν. Παραμένουν δυστυχώς ακόμα σε εκκρεμότητα δεκάδες άλλες περιπτώσεων περικοπής για τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το συντομότερο λύση.
Επιπρόσθετα στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τον Κλεισθένη και στο Άρθρο 208 – Τροποποίηση του άρθρου 99 του Ν. 4483/2017 (Α’ 107) αναφέρεται: «Το εδ. β της παρ. 2 του άρθρου 99 του Ν. 4483/2017 (ΦΕΚ 107 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε μετατάξεις ή μεταφορές υπαλλήλων που διενεργήθηκαν σε Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, σύμφωνα με τα άρθρα 74, 78, 181 και 182 του ν. 3584/2007 (Α’ 143), 246 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) και 9 παρ. 18 του ν. 4057/2012 (Α΄ 54), εκτός αυτών περί ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Η εξαίρεση από την περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες επήλθε, ανά περίπτωση, η περικοπή».

Υπ.Εσωτερικών :'' Άρση δυσμενών συνεπειών απο τη διαθεσιμότητα και την υποχρεωτική κινητικότητα''.doc

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρατηρήσεις στο προσχέδιο Νόμου: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’»

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 4 / 05 / 2018
Αρ. Πρωτ. : 7363
Προς : Υπουργό Εσωτερικών
κ. Παν. Σκουρλέτη

Κοιν.: 1. ΓΓ ΥΠΕΣ κ. Πουλάκη
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Παρατηρήσεις στο προσχέδιο Νόμου: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’»
Κύριε Υπουργέ,


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι Πανελλήνια Δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση που καλύπτει το σύνολο των Διπλ. Μηχανικών εργαζομένων στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και στα ΝΠΔΔ, η πλειοψηφία των οποίων πλέον απασχολούνται στους ΟΤΑ. 

Το προσχέδιο Νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση: «Πρόγραμμα ‘’ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’», θα όφειλε να διορθώσει κάποια «κακώς κείμενα» στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς όμως αποτελεί απλώς ένα σύνολο αποσπασματικών αλλαγών σε διάφορα σημεία, χωρίς να αποτυπώνει μια συνολική γενικότερη φιλοσοφία προς την κατεύθυνση της ανατροπής των δυσμενών συνεπειών του «Καλλικράτη». Οι ρυθμίσεις των άρθρων 175 & 176 δημιουργούν συνθήκες λειτουργίας των ΟΤΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με την ενίσχυση των ΑΕ (ΜΟΔ ΑΕ & ΝΠ αναπτυξιακού χαρακτήρα) και την ξεκάθαρη εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών σε φορείς (στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. & θέσπιση προγραμματικών συμβάσεων με δημοτικές αναπτυξιακές επιχειρήσεις), που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα εκ του Νόμου και σε καμία περίπτωση δε μπορούν να υποκαταστήσουν τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. 

Θετικές προβλέψεις όπως μια δημοκρατικότερη στροφή με τις ρυθμίσεις του πρώτου μέρους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και της ενίσχυσης της συμμετοχής στα αυτοδιοικητικά κοινά, δε μπορούν να διορθώσουν τη συνολική εικόνα. Θετική κρίνουμε και την ίδρυση των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α., διότι ο έλεγχος νομιμότητας από τους Διοικητικούς Υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα. 

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των άρθρων 175, 177 & 178 είναι φανερό ότι όλοι πλέον έχουν διαπιστώσει την τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού στους ΟΤΑ, αλλά οι ρυθμίσεις αυτές εκτιμούμε ότι δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα το επιτείνουν, εκχωρώντας ταυτόχρονα αρμοδιότητες του Δημοσίου σε ΑΕ και ειδικά στη ΜΟΔ ΑΕ με αμφίβολα αποτελέσματα. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να λυθεί το πρόβλημα: προσλήψεις Μηχανικών και αναβαθμισμένες θεσμικά Τεχνικές Υπηρεσίες και ΥΔΟΜ ανεξάρτητες από τις παρεμβάσεις των «αιρετών». Ο μηχανισμός της κινητικότητας δεν πρόκειται να επιλύσει το πρόβλημα αυτό διότι δεν πρόκειται κανένας να μεταταχθεί (ως έχει σήμερα) «στη γαλέρα» των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλεπόμενες μετακινήσεις προσωπικού του άρθρου 178 και την υποστήριξη από την ΥΔΟΜ του Δήμου της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας. Όπως και να μετακινηθεί το τεχνικό προσωπικό, ο συνολικός αριθμός του παραμένει ο ίδιος (και μειούμενος) , χωρίς να γίνουν προσλήψεις.

Σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια

Δελτίο τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Όταν το Δεκέμβρη του 2016 ψηφίζονταν ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, η (αρνητική) εξέλιξη είχε προδιαγραφεί. Ο σχεδιασμός αυτός είχε αποδεχτεί την απροθυμία των δήμων να αναλάβουν το σοβαρότατο ρόλο που τους αντιστοιχεί στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση. Κάθε τι θετικό -όπως οι αποκεντρωμένες υποδομές διαχείρισης- ήταν χωρίς μελέτες, χωρίς χωροθέτηση και χωρίς χρηματοδότηση. Αντίθετα, τα αρνητικά σημεία περιγράφονταν αναλυτικά: συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων (ΕΜΑΚ), συνέχιση -για απροσδιόριστο χρόνο- της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Στην πράξη, τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα: επεκτάθηκε (κατά 58 στρέμματα) και βάθυνε ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ (στη β΄ φάση), εγκαταλείφθηκε η προοπτική της απομάκρυνσης του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων και αδειοδοτήθηκε η επαναλειτουργία της μονάδας της WATT. Η ρύπανση και η δυσοσμία παραμένουν, η υγεία των κατοίκων πλήττεται καθημερινά, οι μελέτες που το τεκμηριώνουν αποκρύπτονται προκλητικά και χωρίς ντροπή από το δήμαρχο Φυλής κ. Παππού, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, η περιφέρεια Αττικής, τα υπουργεία και η κυβέρνηση σφυρίζουν αδιάφορα.

Το Δυτικό Μέτωπο δεν έπαψε, ούτε στιγμή, να μιλά για την ολιγωρία και τις λαθεμένες επιλογές της περιφέρειας Αττικής και για την πλήρη εγκατάλειψη του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης (ΕΣΔΑ) από την κυβέρνηση. Επέμεινε, ιδιαίτερα, στο να αναδείξει την επερχόμενη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση, καθώς η χωρητικότητα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλείται σε λιγότερο από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα καμιά από τις αναγκαίες νέες υποδομές. Μας κατηγόρησαν ότι προτρέχουμε, ότι κάνουμε δίκη προθέσεων και ότι αδικούμε τη διοίκηση της περιφέρειας και την κυβέρνηση.

Radical IT: Η Αριστέα δικαιώνεται | Οι συλλογικοί αγώνες νικούν



Μόλις ενάμιση μήνα μετά την εκδίκαση της -πλέον γνωστής- υπόθεσης της Αριστέας, η οποία είχε απολυθεί εν μέσω εγκυμοσύνης από την μισάνθρωπη εργοδοσία της εταιρείας VresNet, βγήκε η απόφαση, σύμφωνα με την οποία η εργαζόμενη δικαιώνεται σε όλα.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο εργοδότης οφείλει να αποζημιώσει την εργαζόμενη όχι μόνο για την απόλυσή της εν μέσω εγκυμοσύνης, αλλά και για τη μη έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων, αποζημίωση υπερωριών, δώρων εορτών, επίδομα αδείας κλπ. Το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της εργαζόμενης για όλες τις εργατικές διαφορές που είχαν με τον εργοδότη της VresNet, και τον υποχρεώνει σε άμεση καταβολή της αποζημίωσης. Η απόφαση, λόγω της δημοσιότητας και της πίεσης που ασκήθηκε από το κίνημα αλληλεγγύης, βγήκε μόλις σε ενάμιση μήνα.

Ως Radical IT, θεωρούμε το παραπάνω αποτέλεσμα ως ξεκάθαρη νίκη της εργαζόμενης, ξεκάθαρη νίκη της εργατικής αλληλεγγύης όλων όσων τη στήριξαν σε αυτόν τον αγώνα.

Το παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα απλώς “ενός δικαστηρίου που λειτούργησε σωστά” ή κάποιου “δικαστή που συγκινήθηκε με αυτή την ευαίσθητη υπόθεση”. Πιθανόν να μην είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά, αν η εργαζόμενη δεν απευθυνόταν σε εργατικές συλλογικότητες και στο σωματείο της. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα ακριβώς αυτού: της συντονισμένης και οργανωμένης προσπάθειας από όλους μας, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του γεγονότος, άσκηση πίεσης, ανάδειξη των εργατικών δικαιωμάτων και προπάντων κινητοποίησης από τις δυνάμεις του αγώνα και μάχη για την υπεράσπιση αυτών!

Ως Radical IT, ήμασταν από τους πρώτους που ενημερωθήκαμε για αυτό το συμβάν, και δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να δικαιωθεί η εργαζόμενη. Οργανώσαμε κινητοποιήσεις στην επιχείρηση και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία για αποφάσεις στήριξης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε κι εμείς σε αυτό το αποτέλεσμα. Γεμίζουμε με αισιοδοξία και με δύναμη, βλέποντας ότι οι αγώνες, η αλληλεγγύη και η συλλογική διεκδίκηση στο τέλος μπορούν να νικήσουν. Έχουμε σαν σύνθημά μας “κανένας μόνος του στην κρίση”. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να το κάνουμε πράξη.

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Δρομολογούν περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πεντέλη

Το εγκαταλειμμένο γήπεδο από ψηλά

Το εγκαταλειμμένο γήπεδο από ψηλά
Με όχημα την ανακατασκευή και τη λειτουργία ενός εγκαταλειμμένου γηπέδου, που είχε δημιουργηθεί πάνω σε μια μπαζωμένη λίμνη, ο Δήμος Πεντέλης επιχειρεί τη νομιμοποίηση περισσότερων από 40 οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου σε μία από τις τελευταίες δασωμένες περιοχές στη Νέα Πεντέλη.
Ουσιαστικά επιχειρείται επέκταση του Σχεδίου πόλεως Νέας Πεντέλης, χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδίου και πολεοδομικής μελέτης. Στην περίπτωση που ο δήμος το καταφέρει, θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος πρασίνου στον λόφο του Προφήτη Ηλία και θα διαπραχθεί ένα ακόμη περιβαλλοντολογικό έγκλημα σε βάρος της Πεντέλης.
Σε αυτή την απόπειρα του Δήμου Πεντέλης αντιδρούν έντονα περίπου 150 οικογένειες, κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται έναντι του παραπάνω χώρου, οι οποίες έχουν άλλα όνειρα για την περιοχή. Στη Νέα Πεντέλη ο δασωμένος λόφος του Προφήτη Ηλία αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με μεγάλη ποικιλία βλάστησης. Η έκταση της περιοχής αυτής ανέρχεται σε 52 στρέμματα και αποτελείται:
● Από 16.500 τ.μ. που βρίσκονται νοτιοανατολικά στο κάτω μέρος του λόφου στη θέση της περίφημης αρχαίας λίμνης Θάλωσι, που μπαζώθηκε τη δεκαετία 1964-1974 και χρησιμοποιούνταν μέχρι πριν από 5 χρόνια ως γήπεδο ποδοσφαίρου από την ομάδα του Νεοπεντελικού. Εκτοτε έγινε ένα μέρος όπου πολλοί κάτοικοι περπατούν, αθλούνται και το χρησιμοποιούν για αναψυχή. Στον χώρο υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί ως αποδυτήρια και γραφεία, που σήμερα είναι ερειπωμένα και ποτέ δεν νομιμοποιήθηκαν.

Οι συναυλίες