Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Επικαιρότητα με χιούμορ






Ψήφισμα Ημερίδας 14 κοινωνικών και άλλων φορέων της Αθήνας-Αττικής


                                                   ΨΗΦΙΣΜΑ
Όλοι και όλες εμείς που συμμετείχαμε στην ημερίδα των 14 κοινωνικών και άλλων φορέων της Αθήνας-Αττικής στις 24/11/2019 στο κτίριο του πάρκου ΚΑΠΑΨ, έχουμε αγωνιστεί πολλά χρόνια για την προστασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για τη ζωή που γίνεται θύμα της περιβαλλοντικής καταστροφής, τόσο εδώ όσο και παγκόσμια, ως αποτέλεσμα της αλόγιστης επιδίωξης του κέρδους, αφού ακούσαμε τις εισηγήσεις, παρεμβάσεις και χαιρετισμούς και μετά από γόνιμο διάλογο,
Δηλώνουμε
αποφασισμένοι/ες, με κληρονομιά τους νικηφόρους αγώνες του παρελθόντος, να αγωνιστούμε με αλληλεγγύη και συνεργασία ενάντια σε όλα αυτά, με αιχμή:
1.Την καταστροφή ή υποβάθμιση των τελευταίων  μεγάλων ελεύθερων χώρων της Αττικής που έπρεπε να γίνουν Μητροπολιτικά Πάρκα (Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνας, Λιπάσματα Δραπετσώνας, Α.Τρίτση, Τουρκοβουνίων (μεταξύ των Δήμων Γαλατσίου και Ψυχικού-Φιλοθέης)).
2.Την συρρίκνωση ζωτικών χώρων πρασίνου στις συνοικίες (Άλσος Πεδίου Άρεως, Αττικό Άλσος, Ακαδημία Πλάτωνος, Φιλοπάππου κ.α.), στους οποίους με ευθύνη των αρμόδιων αρχών έχει βάλει πόδι η εμπορευματοποίηση, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της "ανάπτυξης" και των αγορών.
3.Τις νομότυπες ή αυθαίρετες οικιστικές επεκτάσεις στον Υμηττό και σε όλη την Αττική.
4.Τις εκάστοτε καταστροφικές και αδιέξοδες κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές πολιτικές για : α) τη διαχείριση των απορριμμάτων, β) την προγραμματιζόμενη τσιμεντοποίηση, τον εγκιβωτισμό και επί της ουσίας την οχετοποίηση των σημαντικότερων ρεμάτων της Αττικής, γ) το παράκτιο μέτωπο από το Πέραμα μέχρι το Σούνιο, με ιδιαίτερη έμφαση στη λιμενική ζώνη Α' - Β' Πειραιά, ζώνη περιβαλλοντικής υποβάθμισης και υπερεκμετάλλευσης από την αδηφάγα COSCO.
5.Τις επιπτώσεις από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που θα γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικές με το επερχόμενο νέο δίκτυο 5G.
6.Τις αιτίες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή/ανατροπή με στόχο την ανάσχεσή της, μαζί με τα ραγδαία αναπτυσσόμενα σχετικά κινήματα σε όλο τον κόσμο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».

Σαν πρώτο βήμα της συνεργασίας και αλληλεγγύης αποφασίσαμε ορισμένες κοινές δράσεις για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή – Ιλισίων, το χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το Άλσος Πεδίου Άρεως και αλλού.
Αθήνα 24/11/2019
Συνδιοργανωτές της ημερίδας :     
·     Β’ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
·     ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
·     ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
·     ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 7ης ΔΗΜΟΤ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
·     ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ʺΟ  ΙΛΙΣΟΣʺ
·     ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
·     ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
·     ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
·     ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ-ΚΟΛΩΝΟΥ-ΣΕΠΟΛΙΩΝ
·     ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ʺΟ ΥΜΗΤΤΟΣʺ
·     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
·     ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ & ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
·     ΡΕΜΑΤΤΙΚΗ
·     ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΨΥΧΙΚΟΥ  ʺΟΙ ΡΙΖΕΣʺ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Eργατική διαδήλωση :: Σαβ. 30/11/2019, 12.00, Πλ. Κοραή – Αθήνα | Κοινή ανακοίνωση σωματείων για μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις 19/3/2020

Eργατική διαδήλωση :: Σαβ. 30/11/2019, 12.00, Πλ. Κοραή – Αθήνα | Κοινή ανακοίνωση σωματείων για μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις 19/3/2020

Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 :: Νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία

Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 :: Εργατική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας | Αρχική συγκέντρωση: 12μ., Πλ. Κοραή

Δευτέρα 9 Δεκέμβρη 2019, 7.30μμ :: Επόμενη ανοιχτή σύσκεψη σωματείων

Ως εργατικά σωματεία, στην προσπάθειά μας να δώσουμε μια δυναμική συνέχεια στους αγώνες μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, έχουμε επιλέξει το δρόμο της κοινής, οριζόντιας συντονισμένης και οργανωμένης από τα κάτω δράσης.

Βασικοί σταθμοί της προσπάθειας αυτής υπήρξαν η διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, καθώς και η εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019. Συμπληρωματικά, κατά το τελευταίο χρόνο, όπως βέβαια και κατά τις προηγούμενες περιόδους, ως σωματεία έχουμε προχωρήσει σε πολλές κοινές δράσεις κι έχουμε αλληλοενισχυθεί σε διάφορες μάχες που δίνουμε στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας.

Μέσα από τις συσκέψεις των σωματείων μας κατά την προηγούμενη περίοδο (Άνοιξη – Καλοκαίρι 2019) είχε προκριθεί η επιλογή να προσανατολιστούμε σε μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις αρχές της άνοιξης του 2020. Ως ημέρα για την απεργία αυτή έχουμε ορίσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη την Πέμπτη 19 Μάρτη 2020.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ-ΤΚΜ Πρόταση για αγωνιστική συνεργασία


Τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ-ΤΚΜ
Πρόταση για αγωνιστική συνεργασία



Όπως αναφέραμε και στην κεντρική μας τοποθέτηση στις εκλογές του ΤΕΕ στις 3/11/2019 αποτυπώθηκε η αναμενόμενη κυριαρχία του συντηρητικού μπλοκ και εντός του Επιμελητηρίου, επακόλουθο του πολιτικού κλίματος νίκης της ΝΔ και προώθηση της από τα ΜΜΕ. Αποτυπώθηκε γλαφυρά η υποχώρηση των κινηματικών αντιστάσεων των τελευτάιων χρόνων ,αλλα η αποστροφή του πληττόμενου κόσμου προς το ΤΕΕ, δυστυχώς μέσω της αποχής. Η ΔΚΜ εκμεταλλεύεται επίσης τη μονοπρόσωπη εικόνα του ΤΕΕ προς τα έξω και τον προεδροκεντρικό χαρακτήρα με ανάθεση ολης της εκπροσώπησης του στη Δ.Ε. και το πρόεδρο του. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στην προηγούμενη θητεία διάρκειας τριών ετών στην αντιπροσωπεία του τμήματος κατατέθηκαν μόλις 7 ψηφίσματα (6 εκ των οποίων από εμάς), μετατρέποντας την σε διακοσμητικό όργανο, που ουσιαστικά συνεδριάζει μόνο για να εκλέξει την Δ.Ε.. 

Ειδικά στο τμήμα κεντρικής Μακεδονιας μεγάλη η άνοδος της ΔΚΜ συνοδεύεται και από τη δυνατότητα να κατακτήσει και την αυτοδυναμία στη Διοικούσα Επιτροπή. Ποιος όμως μπορεί να βάλει φραγμό σε μια τέτοια προοπτική και με τι πρόγραμμα, όταν την αντιπροσωπεία συμπληρώνουν με σειρά εκλογικής καταγραφής οι γαλάζιοι- «ανεξάρτητοι» ΔΗΝΑΜΗ- Ανασυγκρότηση, με ακόμα πιο νεοφιλελεύθερα προτάγματα για το επάγγελμα και την πόλη; Ή μήπως οι εξίσου μνημονιακή με τη ΔΚΜ παράταξη του ΚΙΝΑΛ(ΔΗΣΥΜ); Επίσης η ένοχη σιωπή των επίδοξων «αντιπολιτευτών» (Συμμαχία) ακόμα και σε εξόφθαλμα ζητήματα συμπληρώνει το παζλ ενός ΤΕΕ-ΤΚΜ πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και τους τοπικούς παράγοντες.

Η νέα φάση νεοφιλελεύθερης επίθεσης με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης να έχουν πάρει το δρόμο της ψήφισης (ασφαλιστικό, αναγνώριση κολλεγίων) κάνει την επόμενη ημέρα ακόμη πιο δύσκολη για τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα Επιμελητήριο προνομιακό συνομιλητή και πρόθυμο διεκπεραιωτή της πλέον νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, πρωτοπόρο στην προστασία των Επενδυτών και στην καταβαράθρωση του περιβάλλοντος, του δημοσίου ελέγχου, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του ΤΕΕ το επιβεβαιώνουν πικρά (αρχαία και μετρό, ΔΕΘ, κ.α.) και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας την προώθηση του επαγγελματικού ταμείου, νέα Μητρώα και πιστοποιήσεις κοκ.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Σύσταση Επιτροπής Περιβάλλοντος - Χωρικού Σχεδιασμού


        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2019
Αρ. Πρωτ. : 4895 
 Προς: 1. Τα μέλη μας
2. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
3.ΤΕΕ (για δημοσίευση)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος – χωρικού σχεδιασμού, στις διαδικασίες των οποίων απασχολούνται μέλη της (με εισηγήσεις - εγκρίσεις, με την εκπόνηση - επίβλεψη μελετών, έργων κλπ) εκφράζει για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη της στα κινήματα πολιτών που μάχονται για την υπεράσπιση των τελευταίων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν για τον Υμηττό, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, το Γουδή, τα προσφυγικά της Πανόρμου, της Λ. Αλεξάνδρας κ.ά. 

Η κεντρική Κρατική Διοίκηση στο όνομα της «ανάπτυξης», του «πολιτισμού», της «δημόσιας υγείας», της «επαγγελματικής άθλησης» (βλ. γήπεδο ΑΕΚ), προωθεί την αποψίλωση ή τον αποχαρακτηρισμό των ελεύθερων – κοινόχρηστων χώρων ακόμα και δασικών εκτάσεων, καταστρατηγώντας το άρθρο 24, παρ 1 του Συντάγματος. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας μνημονιακές επιταγές, που επί της ουσίας εφαρμόζουν τις πολιτικές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, προωθούνται μια σειρά διαδικασίες όπως εκποιήσεις, ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, περιορισμός των δασικών εκτάσεων, συρρίκνωση των όποιων ζωτικών χώρων πρασίνου στις συνοικίες (Άλσος Πεδίου Άρεως, Αττικόν Άλσος, Ακαδημία Πλάτωνος, Φιλοπάππου κ.α.), όπου με τη συνδρομή όλων των κυβερνήσεων, έχει βάλει πόδι η εμπορευματοποίηση, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της «ανάπτυξης».

Στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδύσεων «απλοποιούνται» οι διαδικασίες σχεδιασμού και αδειοδότησης, καταργώντας ολόκληρα στάδια της υφιστάμενης διαδικασίας (γνωμοδοτήσεις ή/και εγκρίσεις, κλπ.) χωρίς να εξετάζεται το επίπεδο των επιπτώσεων. 

Ο Σχεδιασμός του χώρου, με την έννοια της οριοθέτησης ζωνών και ενοτήτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρείται πλέον πολυτέλεια και εξοβελίζεται για να αρθούν οι όποιοι περιορισμοί του «υπέρτατου αγαθού» της επένδυσης και του Δικαίου του Επενδυτή. Ο κανόνας που προωθείται είναι, πρώτα να ξεκινούν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις και να διενεργείται εκ των υστέρων ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, υπό την απειλή μάλιστα διοικητικών - πειθαρχικών κυρώσεων και αστικών αποζημιώσεων για τους εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς, που όταν εφαρμόζουν τη συνταγματική επιταγή του προληπτικού ελέγχου θεωρείται πως καθυστερούν μία επένδυση.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Συναυλία ενάντια στην κρατική καταστολή το Σάββατο στα Προπύλαια



Μεγάλη συναυλία ενάντια στην κρατική καταστολή το Σάββατο στα Προπύλαια.

Η ελληνική ανεξάρτητη σκηνή ενώνεται ενάντια στην αστυνομική βία, την κατάργηση του ασύλου και των επεμβάσεων στις καταλήψεις

Το Σάββατο που μας έρχεται η ελληνική ανεξάρτητη σκηνή γίνεται μια γροθιά και τραγουδάει ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομική βία. Από νωρίς το απόγευμα στα Προπύλαια θα βρεθούν μουσικοί από τον χώρο της rock, της hip hop, του alternative, του έντεχνου με ένα σύνθημά: Να μη γίνει ο φόβος συνήθειά μας

Συμμετέχουν:

Άγνωστος Χειμώνας
Βandallusia
Bazooka
Coyote's Arrow
Dury Dava
Σπύρος Γραμμένος
Εισβολέας
Αλέξ. Κτιστάκης
Π. Κυραμαργιός
Λόγος Τιμής
Πέτρος Μάλαμας
Δ. Μητσοτάκης (Ενδελέχεια)
Υπεραστικοί
Υπόγεια Ρεύματα
Fer de Lance
Lost Bodies
ΣΤΙΧΟΙΜΑ
Small Chanter
JazzMatazz
Twinsanity
Urban Pulse

Stand Up Comedy:

Έτσι έπεσε το Δυρράχιο


Έτσι έπεσε το Δυρράχιο
27-11-2019 - Πηγή: zougla.gr

Δύο σεισμικές δονήσεις με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, η πρώτη με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο και ισχύ 6,4R και η δεύτερη με επίκεντρο την ενδοχώρα, ήταν αρκετές για να ρίξουν σαν τραπουλόχαρτα πολυκατοικίες που έχουν χτιστεί στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο μεγάλος σεισμός της 26ης Νοεμβρίου. Κάποτε οι περιοχές αυτές, όπου υψώθηκαν στα γρήγορα ψηλά κτήρια, μεγάλες κατοικίες και πολυκατοικίες, ήταν στρατιωτικές και βρέχονταν από τη θάλασσα.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και των επιγόνων του και κυρίως μετά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, τα πράγματα άλλαξαν. Χιλιάδες στρέμματα που βρέχονταν από τη θάλασσα μετατράπηκαν σε σαθρό υπέδαφος, στο οποίο οι διάφοροι καταφερτζήδες της νέας πια Αλβανίας άρχισαν να χτίζουν όπως και όπου μπορούσαν.



Τα παλιά χρόνια σε αυτές τις περιοχές όπου γκρεμίστηκαν τα σπίτια πηγαινοέρχονταν φαντάροι. Στα σημεία αυτά πραγματοποιούνταν τα στρατιωτικά γυμνάσιά τους. Σήμερα η εικόνα των εν λόγω περιοχών δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που ήταν παλιά.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: 30 Νοέμβρη αγώνας για Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7988                                                         Αθήνα,  27-11-2019                          
Αγώνας για Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση - Όχι στην ιδιωτικοποίηση και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση

  
Σε συνέχεια της από 13/11/2019 ανακοίνωσης μας καλούμε τις Α'Βάθμιες Ενώσεις μας και τους συναδέλφους να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνταξιουχικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, το Σάββατο 30 Νοέμβρη. Επιμένουμε σε όσα παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια:

· Αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μέσω επαγγελματικών ταμείων.

· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων.

· Αποκατάσταση των Συντάξεων, όχι στις αυξήσεις εισφορών.

· Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες.
Για την Αττική η συγκέντρωση είναι το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα #skouries



Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα #skouries

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες,η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πνίγηκε στη λάσπη από την υπερχείλιση του ρέματος Μπασδέκη που διασχίζει τον οικισμό. Παρ’οτι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η επίπτωση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, του Γηρυόνη, που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 25/11, η μεγαλύτερη καταστροφή είχε ήδη γίνει την Παρασκευή 22/11, από ένα μάλλον ηπιότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Ολυμπιάδα έπεσαν περίπου 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα, δηλαδή 100 χιλιοστά βροχής. Ένα καιρικό φαινόμενο ισχυρό αλλά όχι ακραίο, με ακραία επίπτωση. Πρόσφατη διδακτορική διατριβή τεκμηριώνει ότι η έκταση του οικισμού που πλημμύρισε αντιστοιχούσε σε πλημμυρικό φαινόμενο με περίοδο επαναφοράς 1000 χρόνια. Τμήμα του ρέματος είχε εκτραπεί δύο χρόνια νωρίτερα από την Ελληνικός Χρυσός.

Η εκτροπή του ρέματος Μπασδέκη

«Έσπασαν τα αντιστηρίγματα του ρέματος Μπασδέκη στην Ολυμπιάδα» ακούμε και ξανακούμε στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ – μια περίεργη και εκτός πραγματικότητας έκφραση γιατί το ρέμα Μπασδέκη δεν έχει «αντιστηρίγματα». Αυτό που έχει είναι μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που σήμερα ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. O Mπασδέκης είναι ένα έντονα τροποποιημένο ρέμα. Από κάτω του υπάρχει το υπόγειο μεταλλείο μικτών θειούχων μεταλλευμάτων της Ολυμπιάδας, το οποίο εκμεταλλεύτηκε μεταξύ 1974-1995 η ΑΕΕΧΠΛ του Μποδοσάκη και ξανάβαλε σε πλήρη λειτουργία η Ελληνικός Χρυσός το 2017. Στην περιοχή των παλαιών εκμεταλλεύσεων έχουν σημειωθεί καθιζήσεις του εδάφους, με αποτέλεσμα να εισέρχεται το επιφανειακό νερό στο υπόγειο μεταλλείο και να εμποδίζει τις εργασίες εκμετάλλευσης. Το 2017-2018, η Ελληνικός Χρυσός κατασκεύασε έργο εκτροπής του άνω ρου του ρέματος Μπασδέκη με σύστημα τσιμεντένιων καναλιών μήκους 850 μέτρων, για να εκτρέψει το νερό μακριά από την περιοχή των καθιζήσεων και το μεταλλείο. Λίγο πιο κοντά στο χωριό, ακριβώς δίπλα στο ρέμα, βρίσκεται μέρος των επιφανειακών εγκαταστάσεων του μεταλλείου όπου μάλιστα η εταιρεία είχε πρόσφατα δημιουργήσει και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Απεργια ενοικιου (Behind the Rent Strike, 1974)





Απεργια ενοικιου (Behind the Rent Strike, 1974)

Η απεργία ενοικίου του Kirkby ήταν μια 14μηνη στάση πληρωμών η οποία ξεκίνησε από 3.000 ενοικιαστές στις 9 Οκτωβρίου του 1972 στη βρετανική κωμόπολη έξω από το Liverpool ενάντια στη νομοθετική πράξη Housing Finances Act. Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε τον νόμο περί της χρηματοδότησης της στέγασης ο οποίος προωθούσε τα λεγόμενα "δίκαια ενοίκια", δηλαδή τα τοπικά δημοτικά συμβούλια θα αναγκάζονταν σταδιακά να αυξάνουν τα ενοίκια ανάλογα με την αξία του σπιτιού σαν να πωλούνταν στην ελεύθερη αγορά κατοικίας.

Οι μορφές αντίστασης των ενοικιαστών/τριων στην περαιτέρω υποτίμησή έχουν μακρά ιστορία. Από τους διακανονισμούς με τους ιδιοκτήτες και τις συμβιωτικές συγκατοικήσεις, μέχρι τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις καταλήψεις στέγης, η απεργία ενοικίου αποτελεί κομμάτι των δικών μας απαντήσεων ενάντια στον εκβιασμό του ενοικίου.

Γι' αυτό μας αξίζει να διδαχθούμε από τις πρακτικές του παρελθόντος για τις αντιστάσεις του μέλλοντος.


Διοργάνωση: Συνέλευση ενάντια στον εκβιασμό του ενοικίου

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγάλεω

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7987 Αθήνα, 25/11/2019

Προς: Πίνακα Αποδεκτών
Θέμα: Σχετικά με τη στελέχωση και τη λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγάλεω.

Κύριοι Δήμαρχοι
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την αναγκαία στελέχωση και λειτουργία της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγάλεω, κατόπιν σχετικής συζήτησης με τους συναδέλφους μας μηχανικούς των Δήμων σας. Ως Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, πάγια Αρχή μας στην αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων, ήταν η προώθηση διαδικασιών διαλόγου προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση πάντα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και του Δημοσίου Συμφέροντος. Το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις, διενέξεις ή προσφυγές μεταξύ των εμπλεκομένων Φορέων και των συναδέλφων που εργάζονται ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αντίξοες συνθήκες (εργασιακά & οικονομικά).
Είναι γνωστή και κατ’ επανάληψη καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια η υποστελέχωση σ’ όλους τους προαναφερόμενους Δήμους, όπως και στο σύνολο των Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Καμία συζήτηση αντιμετώπισης του προβλήματος δε μπορεί να γίνει αν δεν ξεκινήσουν άμεσα διαδικασίες στελέχωσης με Διπλωματούχους Μηχανικούς με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, όλων των Υπηρεσιών των εμπλεκόμενων Δήμων και ειδικά του Δήμου Αιγάλεω που αντικειμενικά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα κάθε Δήμος πρέπει να επισημάνει τις ανάγκες του και να διεκδικήσει την πρόσληψη τουλάχιστον για τις υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν, αλλά και για τις Διευθύνσεις – Τμήματα που οφείλει να έχει, να τις αποτυπώσει στον Οργανισμό του και μέχρι να ωριμάσουν οι προσλήψεις να ζητήσει την κάλυψη των θέσεων αυτών μέσω Ψηφιακής Κινητικότητας.
Πρέπει επίσης επιτέλους να επιλυθεί το θέμα των συνεχών παρατάσεων στις διαδικασίες Διοικητικής Υποστήριξης όμορων Δήμων, με πιο πρόσφατη αυτή του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Εσωτερικών. Το μέτρο αυτό μόνο προσωρινά και για λόγους μετάβασης είχε κάποια λογική και όχι για να παραμένει σε ισχύ εννέα (9) ολόκληρα χρόνια μετά! Οφείλουν να εκδοθούν επιτέλους οι Υπουργικές Αποφάσεις που ορίζουν την ελάχιστη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης, να εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα που τις ιδρύουν, να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις που αναφέρουμε στην προηγούμενη παράγραφο και να λειτουργήσουν επιτέλους οι Υ.ΔΟΜ. σε κάθε Δήμο, ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες τους, όπως προέβλεπε ο Νόμος. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ν’ ασκεί καθ’ ολοκληρίαν τις αρμοδιότητες της. Η λειτουργία μια σύγχρονης Υ.ΔΟΜ εκτός της στελέχωσης με το απαιτούμενο προσωπικό, οφείλει επίσης να επιλύσει και όλα τα θέματα υποστήριξης με σύγχρονο μηχανογραφικό εξοπλισμό, κατάλληλα λογισμικά και διαθέσιμους - κατάλληλους χώρους και μεθόδους οργάνωσης αρχείου, παραμέτρους απαραίτητους στον ορθό σχεδιασμό που όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Για το λόγο αυτό τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θα όφειλαν να συμβάλλουν και να μεριμνήσουν.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Η πυρκαγιά του 2018 «έπνιξε» την Κινέτα


(Eurokinissi)

Αυτοψία Λέκκα στην Κινέτα: Η πυρκαγιά του 2018 «έπνιξε» την περιοχή
ΕΛΛΑΔΑ25.11.2019 16:56
Τελευταία Ενημέρωση25.11.2019 17:09Newsroom
Ο καθηγητής υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις στην περιοχή

Ηραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 φαίνεται να αποτελούν μερικά από τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», σύμφωνα με καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.

«Υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό και όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη, αλλά και στα δέντρα, και είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού, με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο» τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λέκκας.ΕΛΛΑΔΑ 25.11.2019 09:46
Καιρός - Γηρυόνης: Θεομηνία στην Κινέτα - Κλειστή η Αθηνών-ΚορίνθουΚαιρός - Γηρυόνης: Θεομηνία στην Κινέτα - Κλειστή η Αθηνών-Κορίνθου

Όπως αναφέρει, τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής, η οποία τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.

Ακόμη, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις, όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων, καθαρισμό των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή , απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών». «Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε ο κ. Λέκκας.


Ο καθηγητής μετέβη νωρίτερα μαζί με την επιστημονική ομάδα του ΕΚΠΑ στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία.

«Ως Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως επιστημονική ομάδα είμαστε πάντα κοντά στον χώρο των φυσικών καταστροφών προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια τα οποία συνετέλεσαν σε καθεμία καταστροφή. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με το υπουργείο και με την Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μπορέσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε σαν δεδομένα να τα κάνουμε προτάσεις υλοποίησης έτσι ώστε η περιοχή να αποδοθεί σε μία νέα περίοδο η οποία θα χαρακτηρίζεται από μειωμένους κινδύνους» κατέληξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας.
Η ανακοίνωση του κ. Λέκκα για την πλημμύρα:

«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:
στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.

Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Ανακοίνωση ΑΡΑΓέΣ για το εκλογικό αποτέλεσμα



Στις εκλογές του ΤΕΕ στις 3/11/2019 αποτυπώθηκε η αναμενόμενη κυριαρχία του συντηρητικού μπλοκ και εντός του Επιμελητηρίου. Αναμενόμενη και λόγω κεντρικού πολιτικού κλίματος (κυριαρχία της ΝΔ) και λόγω της επανασυσπείρωσης πλήθους μικρότερων συντηρητικών παρατάξεων γύρω από τη ΔΚΜ και τον Γ.Στασινό. Η απουσία – υποχώρηση σοβαρών κινηματικών αντιστάσεων και εναλλακτικών πολιτικών στη νέα μνημονιακή κανονικότητα που έχει επιβληθεί ενισχύουν την απογοήτευση, απομάκρυνση ειδικά των πιο πληττόμενων στρωμάτων (βλέπε αποχή άνω του 70%), αλλά και τους ατομικούς δρόμους επιβίωσης που εγκλωβίζουν πολλούς και πολλές σε ψήφους «υποχρέωσης» γύρω από τη μικρή δουλειά, πίεσης από εταιρικούς μηχανισμούς κοκ. Η ΔΚΜ εκμεταλλεύεται επίσης τη μονοπρόσωπη εικόνα του ΤΕΕ προς τα έξω, και την κατάργηση των οδών ενημέρωσης των συναδέλφων (κυρίως το Δελτίο) που τους αποκόπτουν από την εσωτερική ζωή του ΤΕΕ.

Η άνοδος των μνημονιακών συνοδοιπόρων της ΔΚΜ (ΔΗΣΥΜ, ΔΗΠΑΜ) και η ταύτιση των επίδοξων «αντιπολιτευτών» (Συμμαχία, ΔΕΣΜΗ, Ανασυγκρότηση) σε κεντρικές κατευθύνσεις της ηγεσίας του ΤΕΕ, κάνει την επόμενη ημέρα ακόμη πιο δύσκολη για τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα Επιμελητήριο προνομιακό συνομιλητή της πλέον νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, πρωτοπόρο στην προστασία των Επενδυτών και στην καταβαράθρωση του περιβάλλοντος, του δημοσίου ελέγχου, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του ΤΕΕ το επιβεβαιώνουν πικρά (Επενδύω στην Ελλάδα, αλλαγές στα αυθαίρετα, Ελληνικό κλπ) και σύντομα θα έχουμε μπροστά μας την προώθηση του επαγγελματικού ταμείου, νέα Μητρώα και πιστοποιήσεις κοκ.

Ως ΑΡΑΓέΣ, το αποτέλεσμα μας δε μας ικανοποιεί προφανώς, αλλά σε καμία περίπτωση δε μας πτοεί. Χωρίς κεντρικοπολιτικές στηρίξεις, με ελλείμματα στη δουλειά μας (η οποία παρόλα αυτά σε μια Αντιπροσωπεία ΤΕΕ που υπολειτουργεί ήταν πολύ εντονότερη από αυτή των «μεγάλων παρατάξεων») και μέσα σε ένα αρνητικό τοπίο, διατηρηθήκαμε στο 4,7% και στους 1440 ψήφους στην Κεντρική Αντιπροσωπεία, ενώ στις επιστημονικές επιτροπές και στο Πειθαρχικό συμβούλιο τα ψηφοδέλτια που υποστηρίξαμε πολλές φορές προσέγγισαν ή και ξεπέρασαν το 9-10%. Το δυναμικό αυτό, αλλά και πολλοί/ές ακόμα συνάδελφοι/σες που παλεύουν για τη συλλογική τους αξιοπρέπεια ως εργαζόμενοι επιστήμονες –όπως και στο παρελθόν- μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για τους αναγκαίους αγώνες και τις ανατροπές που έχουμε μπροστά μας.

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – Νοέμβριος 2019

Ολόκληρη η έκθεση του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος


Της Αργυρώς Μαυρούλη

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, 949.507 ασφαλισμένοι από τα πρώην ταμεία ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (& μισθωτή εργασία), λαϊκές αγορές, παράλληλη ασφάλιση θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την μηνιαία εισφορά τους ανάμεσα σε 7 κλίμακες εισφορών, ενώ οι 495.283 ασφαλισμένοι από το πρώην ΟΓΑ θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε 6 κλίμακες εισφορών. Στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ το μήνα υπέρ του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δρομολογούνται ριζικές αλλαγές τόσο για την επικουρική ασφάλιση όσο και για το εφάπαξ για περίπου 250.000 μη μισθωτούς με τη θεσμοθέτηση 3 κατηγοριών ασφάλισης σε κάθε περίπτωση. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά το ύψος των εισφορών για την υγεία, καθώς πλέον θεσμοθετείται ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και πάνω στα 60 ευρώ το μήνα για τους μη μισθωτούς και 35 ευρώ για τους αγρότες για το 2020.




Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις εισφορές των μη μισθωτών, καθώς κατέβαλλαν το τριπλάσιο μέρος του εισοδήματός τους σε σχέση με τους μισθωτούς, ενώ την ίδια στιγμή πλήρωναν για το σύνολο τους εισοδήματός τους τριπλάσιες εισφορές για την υγειονομική τους περίθαλψη, χωρίς αντίστοιχα να απολαμβάνουν επιπλέον παροχές.

Σύμφωνα τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το νέο σύστημα είναι το πιο απλό που υπήρξε ποτέ, καθώς αποσυνδέει τις εισφορές από τα χρόνια εργασίας, αλλά και το εισόδημα ώστε πλέον το ασφαλιστικό να μην είναι φορολογικό. Ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει ελεύθερα το επίπεδο εισφορών που θα πληρώνει και αντίστοιχα, τη μελλοντική σύνταξη του.


Τα βασικά σημεία της έκθεσης είναι τα εξής:
Οι εισφορές υγείας προσαυξάνονται έως και το δεύτερο επίπεδο και παραμένουν σταθερές για όλα τα επόμενα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει κίνητρο επιλογής των υψηλότερων επιπέδων εισφορών.
Θεσπίζονται έξι επίπεδα εισφορών. Το κατώτατο επίπεδο εισφορών κύριας σύνταξης καθορίζεται σε ύψος ώστε η συνολική παροχή κύριας σύνταξης για 30 έτη ασφάλισης, να διασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και επαρκούς ανταποδοτικότητας.
Οι εισφορές κύριας σύνταξης προσαυξάνονται έως και το έκτο επίπεδο. Το ύψος εισφοράς κύριας σύνταξης στο έκτο επίπεδο (500,25 ευρώ) αντιστοιχεί στο ύψος της μέγιστης εισφοράς που θα καταβάλει ο εργαζόμενος μισθωτός όταν ο κατώτατος μισθός ανέλθει στα 750 ευρώ (750 Χ10 Χ 6,67%= 500,25 ευρώ).
Οι εισφορές υγείας προσαυξάνονται έως και το δεύτερο επίπεδο και παραμένουν σταθερές για όλα τα επόμενα επίπεδα, προκειμένου να υπάρξει κίνητρο επιλογής των υψηλότερων επιπέδων εισφορών.
Ο κάθε ασφαλισμένος (άνω των πέντε ετών ασφάλισης) επιλέγει ελεύθερα το Δεκέμβριο του έτους ν, το επίπεδο των εισφορών του για το έτος ν 1. Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών καθορίζει και το επίπεδο των συντάξιμων αποδοχών και της μελλοντικής σύνταξης.
Για τους νέους ασφαλισμένους (έως πέντε έτη ασφάλισης) θεσπίζεται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Milton Parc: μια δημοκρατική γειτονιά στην καρδιά της πόλης του Μόντρεαλ

Ελευθεριακός δημοτισμός: η περίπτωση του δημοκρατικού Milton Parc

Milton Parc: μια δημοκρατική γειτονιά στην καρδιά της πόλης του Μόντρεαλ

Του Dimitri Roussopoulos

Αυτή είναι η γειτονιά μου -το Milton Parc- όπου αποφασίσαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με έναν μεγάλο κερδοσκόπο που αγόρασε, εδώ και πολλά χρόνια, μια περιοχή έξι τετραγώνων στο κέντρο της πόλης. Ήθελαν να επεκτείνουν το κέντρο της πόλης προς τα βόρεια, να κατεδαφίσουν ολόκληρη τη γειτονιά, να καταστρέψουν εντελώς ολόκληρη την περιοχή και να χτίσουν τη λεγόμενη «πόλη του 21ου αιώνα».

Σώσαμε όλη τη γειτονιά λέγοντας ΟΧΙ. Και πώς είπαμε όχι: για πάνω από έντεκα χρόνια, κάναμε καταλήψεις, είχαμε διαδηλώσεις, δημιουργήσαμε δημόσια κέντρα πληροφόρησης, καταλάβαμε τα γραφεία του εργολάβου, συλληφθήκαμε. Ήμουν ένας από τους 59 ανθρώπους που συνελήφθησαν. Μπήκαμε στη φυλακή. Είχαμε μια θαυμάσια δίκη όπου φέραμε τεράστιους ειδικούς και δεν βρέθηκαμε ένοχοι. Δεν κριθήκαμε ένοχοι επειδή το δικαστήριο αποφάσισε ότι είχαμε το απόλυτο δικαίωμα να αγωνιστούμε για να σώσουμε τη γειτονιά μας.


Δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό σχέδιο στέγασης στη βόρεια Αμερική, αποτελούμενο από 642 οικιστικές μονάδες, με περισσότερους από χίλιους κατοίκους δημοκρατικά συμμετέχοντες στο έργο.

420 ευρώ ετησίως η ασφαλιστική επιβάρυνση για την πλειοψηφία


Κουίζ: Ποιος είναι ο παρουσιαστής και ποιος ο υπουργός; ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 25.11.2019, 13:09
Αλχημείες με το νέο ασφαλιστικό
Χριστίνα Κοψίνη

Ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να «ισοφαρίσει» τις αυξήσεις στις εισφορές με τη μείωση του εισαγωγικού φόρου! ● Την ίδια ώρα επιχειρούν να ματαιώσουν τα αναδρομικά στις συντάξεις προσφεύγοντας για νέα «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ.

Πίσω από το επιχείρημα της φορολογικής ελάφρυνσης των περίπου 1.300 ευρώ που προκύπτει από τη μείωση του εισαγωγικού φόρου από το 22% στο 9% -για χαμηλά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ- καλύπτεται η νέα επιβάρυνση που θα έχει περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο σύστημα εισφορών που παρουσίασε -μέσω τηλεοπτικής εκπομπής!- ο υπουργός Εργασίας. Επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση της κατώτατης εισφοράς εισόδου των ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της «πιλοτικής» δίκης του ΣτΕ, η οποία επιχειρείται να θέσει ανάχωμα στις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.


Από την παρουσίαση προκύπτουν τα εξής:


1. Θεσπίζεται νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποσυνδεδεμένο από εισόδημα και έτη προϋπηρεσίας. Στη θέση των παλαιών ασφαλιστικών κλάσεων δημιουργούνται 7 νέα επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής. Η κατώτερη εισφορά για υγεία και σύνταξη διαμορφώνεται στα 210 ευρώ (έναντι 175 που είναι σήμερα) και η ανώτερη στα 566 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, όσοι καταβάλουν την κατώτατη εισφορά, μετά 30 χρόνια εργασίας και με βάση το ισχύον ποσοστό αναπλήρωσης, θα εξασφαλίσουν κύρια σύνταξη ύψους 588,35. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσχωρούν σε παραπάνω επίπεδα εισφορών όταν το επιθυμούν, ανάλογα με την εισφοροδοτική τους δυνατότητα. Θα μπορούν να επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλουν για το επόμενο έτος. Για όλους τους νεοεισερχόμενους και έως τα πρώτα 5 έτη θεσπίζεται εισφορά 126 ευρώ τον μήνα. Η κριτική που ασκείται στο νέο σύστημα δίνει έμφαση στην επιβάρυνση των νέων και χαμηλού εισοδήματος ασφαλισμένων, έναντι αυτών που έχουν υψηλότερο εισόδημα.

2. Οι εισφορές υγείας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ξεκινούν από 55 ευρώ και παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ τον μήνα, από το δεύτερο επίπεδο και μετά. Το υπουργείο εκτιμά ότι η διατήρηση των εισφορών υγείας σε σταθερό επίπεδο δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερη σύνταξη. Ωστόσο, εδώ διατυπώνεται η κριτική η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό που καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους -7,10%, ήτοι 6,45% σε είδος και 0,65% παροχές σε χρήμα-, παρατηρεί πρόθεση αναδιανομής από τη μισθωτή εργασία στους ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Οι εισφορές θα εξακολουθούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με ένα ποσοστό το οποίο κατά 50% θα προκύπτει από το ΑΕΠ και κατά 50% από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

4. Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει μικρότερη μείωση στο ποσό της σύνταξης για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Με την ψήφιση του νόμου η μείωση της σύνταξης θα είναι 30%, από 60% που είναι σήμερα.
Πιλοτική δίκη

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για τις βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου έγιναν το Σάββατο, στην τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΪ, 24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ικανοποίησης του αιτήματος που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ για την πραγματοποίηση νέας πρότυπης δίκης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρότυπη δίκη θα αφορά, σύμφωνα με το αίτημα του ΕΦΚΑ, τις υποθέσεις για την αναδρομικότητα των συντάξεων που περικόπηκαν και για τις οποίες έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ με απόφαση του 2015.

Στο φόντο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει σε συνταξιούχους και μη η διαδικασία επανεξέτασης και ενδεχομένως ακύρωσης από το ίδιο το Δικαστήριο αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, έγινε χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη από την Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Η Ενωση αποκάλυψε ότι ανάλογο αίτημα για τη διενέργεια πιλοτικής δίκης, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των εκδικάσεων για τις περικοπές συντάξεων και δώρων, είχε υποβληθεί επί υπουργίας Γ. Βρούτση και τον Σεπτέμβριο του 2014. Σκοπός, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, ήταν να μη χορηγηθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων που είχαν ψηφιστεί με τους μνημονιακούς Ν. 4051/2012 και 4093/2012.

«Στις 30-9-2014 και επί υπουργίας του κ. Ιωάννη Βρούτση, η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Δικαστηρίων, με την υπ’ αριθ. ΠΑ22/30-9-2014 πράξη της, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Επικρατείας (προφανώς ύστερα από αίτημά του) να εκδικασθεί μία από τις χιλιάδες (εκκρεμούσες τότε) αγωγές συνταξιούχων στα πλαίσια του άρθρου 1 Ν. 3900/2010 (περί «πιλοτικής δίκης»), διότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά και τα Πρωτοδικεία όλης της Επικράτειας εξέδιδαν τότε σωρεία αποφάσεων που δικαίωναν συνταξιούχους, κρίνοντας τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις τους ως αντισυνταγματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Ωστόσο, η εξέλιξη ήταν τελικά υπέρ των συνταξιούχων και στις 10-6-2015 εκδόθηκαν οι γνωστές ήδη σε όλους τους συνταξιούχους υπ’ αριθμόν 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωσαν τους συνταξιούχους και έκριναν όλες τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων παράνομες και αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ «πράγματι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα». Το ερώτημα που μένει ανοιχτό μέχρι το τέλος είναι «για ποιον;».

«Επιβάρυνση 20% για επαγγελματίες»
Χριστίνα Κοψίνη

Για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που επιβαρύνουν άμεσα τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων κάνει λόγο με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ που επεξεργάστηκε τέσσερα παραδείγματα στον πίνακα που παραθέτουμε.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρει το σύστημα των κλάσεων. Αυτό συνεπάγεται αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% για το 85% των μη μισθωτών. Πρόκειται για μια μεγάλη και αναίτια επιβάρυνση. Συνιστά όμως ταυτόχρονα μια κατάφωρη αδικία. Σύμφωνα με το σύστημα των κλάσεων, κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ θα καταβάλει τις ίδιες εισφορές με κάποιον που έχει ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο πρώτος θα έχει επιβάρυνση 420 ευρώ, ο δε δεύτερος ελάφρυνση 7.400 ευρώ τον χρόνο.



● Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι δίνει τη δυνατότητα στους μη μισθωτούς να επιλέγουν να πληρώνουν αυξημένες εισφορές για να πάρουν αυξημένη σύνταξη. Αυτή τη δυνατότητα την έχει νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

● Η κυβέρνηση καταργεί τη μόνιμη 13η σύνταξη που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας οι συνταξιούχοι έλαβαν συνολικά 830 εκατ. ευρώ το 2019. Αντί της 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για τις υψηλότερες συντάξεις- η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εξαπατήσει τους συνταξιούχους με ένα «μέρισμα» το οποίο θα είναι ουσιωδώς μειωμένο και θα καταβάλλεται μόνο αν και εφόσον υπάρχει επαρκές υπερπλεόνασμα από τα τέλη του 2020.

Σε αυτήν την πρωτοφανή πολιτική επιλογή η Ν.Δ. έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο. Μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συντονισμένα επιχειρούν να παρουσιάσουν τις καταστροφικές ρυθμίσεις για τη συντριπτική πλειονότητα ως θετικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα ειδυλλιακό ασφαλιστικό τοπίο. Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση και τους πρόθυμους συνοδοιπόρους της, δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πολύ καιρό. Σύντομα, αν δεν ανατραπούν οι σχεδιασμοί της Νέας Δημοκρατίας, τον φουσκωμένο λογαριασμό θα τον πληρώσει η κοινωνία».

Εξηγήσεις Βρούτση για τις εισφορές αγροτών



Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το επίπεδο εισφορών για αγρότες και αλιείς έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την τηλεοπτική παρουσίαση των νέων επιπέδων ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι οι αγρότες θα είναι συνολικά ωφελημένοι από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού, καθώς θα ισχύσουν και γι’ αυτούς η μείωση του φόρου από το 22% στο 9% και η αποσύνδεση της εισφοράς από χρόνια εργασίας και ύψος του εισοδήματος.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα τα επίπεδα του μηνιαίου ασφάλιστρου για κύρια σύνταξη και υγεία σε χρήμα και σε είδος για το 2020 διαμορφώνεται για μεν το πρώτο επίπεδο στο ύψος των 119 ευρώ, για το δεύτερο σε 143 ευρώ, για το τρίτο στα 171 ευρώ, για το τέταρτο στα 205 ευρώ, για το πέμπτο στα 246 ευρώ και για το έκτο ασφαλιστικό επίπεδο στα 319 ευρώ.

Οι αγρότες θα είναι ελεύθεροι να επιλέγουν όποιο επίπεδο εισφορών επιθυμούν, ενώ χαμηλές θα είναι οι αυξήσεις για το 2021 και το 2022. Ενδεικτικά, για το 2021 προστίθενται 2 επιπλέον ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 3 ευρώ για την τρίτη, 5 ευρώ για την τετάρτη, 6 ευρώ για την πέμπτη και 7 ευρώ για την έκτη.

Ωστόσο, όπως μπορεί να διαπιστωθεί και από τονπαρακείμενο πίνακα, οι αγρότες είχαν σημαντική μείωση σε ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη από τον νόμο 4578/2018 που είχε ψηφιστεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το ετήσιο όφελος από τη νέα εισφορά στην κύρια σύνταξη για το 2019 ξεκινά από το ύψος των 195,96 ευρώ (-18,1%) και φτάνει το ποσό των 2.941,32 ευρώ (-33,3%) για τα εισοδήματα άνω των 49.000 ευρώ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ουδεμία κυβέρνηση τόλμησε να αυξήσει το επίπεδο εισφορών για τους αγρότες, οι οποίοι μπήκαν πολύ αργά στο σύστημα των ασφαλιστικών ταμείων. Εάν δε παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των εισφορών από τον ΟΓΑ έως και τον ΕΦΚΑ, διαπιστώνουμε ότι η μηνιαία εισφορά το 2006 ήταν 35,05 ευρώ, το 2009 αυξήθηκε στο 39,06 ευρώ τον μήνα, το α’ εξάμηνο του 2014 αυξήθηκε στα 62,69 ευρώ και το β’ εξάμηνο του 2016 στα 89,2 ευρώ.