Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Λιγνίτης και ηλεκτρική ενέργεια

Αναδημοσιεύουμε κείμενο που λάβαμε από το συνάδελφο

Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Η διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλαδας τα τελευταία 45 χρόνια -δλδ μετά την πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση 1973 -ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και συνολικά του πολιτικού συστήματος. Ο λιγνίτης είναι ελάχιστα”φθηνός” αλλά σίγουρα φτωχός σε θερμογόνος δύναμη (Μ.Ω. 1200 Kcal) και προκαλεί απορία γιατί οι κυβερνήσεις του δικομματισμού προτίμησαν να θέσουν τη χώρα υπό την ”ενεργειακή ομηρεία” του- μην ξεχνάμε οτι η ενέργεια στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά στοιχειά που σηματοδοτούν την κοινός αποδεκτή έννοια της Εθνικής ανεξαρτησίας και την πρόοδο.

Ωστόσο-και η απάντηση σε όλες τις απορίες το “μονοπώλιο”του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν θετικό για το πολίτικο-οικονομικο κατεστημένο (ολιγαρχία):

-1. Εξασφάλιζε την κυριαρχία στην εκάστοτε κεντρική εξουσία με την ταυτόχρονη κομματική υπόταξη των κομματικών συνδικαλιστικών οργανώσεών και κοινωνίας(θέσεις εργασίας)παραβιάζοντας ουσιαστικά το Σύνταγμα και τις αρχές λειτουργίας της Ε.Ε.

-2. Διατηρούσε στο ακέραιο τον πολιτικό δικομματισμό με τη δομική του διαπλοκή και διατηρήσεις στο ΑΕΠ Του λεγόμενου μαύρου χρήματος λόγο τεχνικού χαρακτήρα των ΑΗΣ με καύση του λιγνίτη

-3 Επέτρεπε στους διαχειριστές του συστήματος παραγωγής ενέργειας μέσω ΔΕΗ να κρύβουν ,αλλά και να μεταφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό (δλδ. Στις πλάτες του λαού μας ) τα ελλείματα και τα σφάλματα και εγκλήματα τους.

Έτσι η εξυπηρέτηση ιδιοτελών κομματικών αναγκών επέφερε πολλά αρνητικά φαινόμενα:

Ρέμα Ποδονίφτη και μια διαφορετική πρόταση



Το ρέμα ως οδικός άξονας ταχείας κυκλοφορίας της Σεούλ 
του Κώστα Παπακώστα

Γράφαμε (στο προηγούμενο 4ο φύλλο του Ποδονίφτη) για την ανάγκη νέων ριζοσπαστικών προσεγγίσεων σε ότι αφορά τη σχέση της πόλης μας, της Νέας Ιωνίας, με το ρέμα1 του Ποδονίφτη. Aυτή τη μεγάλη, εγκιβωτισμένη και θαμμένη πλέον υδάτινη γραμμή που τη σκίζει στα δύο. Και για την επιβεβλημένη επανάκτηση (και με ουσιώδη εμπλουτισμό θα συμπληρώναμε) της χαμένης βιωματικότητας μαζί του. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει την απαρχή μιας καμπάνιας πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, συλλογικοτήτων, φορέων και δημοτικών πραγματικοτήτων της περιοχής, που να στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση τους, για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού ρεύματος απαίτησης για την επανεμφάνιση του ρέματος στον ιστό της πόλης μας. Tο ξεθάψιμό του δηλαδή και την ανάδυσή του (stream daylighting είναι ο όρος που συνήθως χρησιμοποιείται διεθνώς) στο σύγχρονο ασφυκτικό αστικό τοπίο της Νέας Ιωνίας, ως ένα ανεκτίμητο και μοναδικό φυσιογνωμικό στοιχείο της, ως ένας επανακάμπτων (σταδιακά) φυσικός πόρος με πολυεπίπεδες και πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις στη πόλη και τους πολίτες.

Το ρέμα μετά την ανάδυσή του με την αστική ανάπλαση 
Ποιες είναι αυτές και σε τι θα συμβάλλουν; Ας το επιχειρήσουμε να τις απαριθμήσουμε.

1. Με το ξεθάψιμο και την ανάδυση του ρέματος επανεντάσσουμε τη φύση μέσα στον αστικό ιστό της πόλης μας και παράγουμε τον ποιοτικότερο παράγοντα για την αισθητική αναβάθμισής της. Ο Ποδονίφτης, ως φυσικός αγωγός πλέον, καθίσταται το ενοποιητικό στοιχείο των ελεύθερων χώρων της πόλης, βοηθώντας ταυτόχρονα στη δικτύωση και στη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας του πολεοδομικού της ιστού. Επί πλέον, συμβάλλουμε στην επανασυγκρότηση του φυσικού δικτύου της υδάτινης διαδρομής του, αφού το ρέμα ενοποιείται με το ελεύθερο τμήμα του κατάντη στη Νέα Φιλαδέλφεια και εν μέρει (με ασυνέχεια) ανάντη στη Φιλοθέη. Ο ρεμάτιος και ο παραρεμάτιος χώρος, από χώρος ταχείας διέλευσης οχημάτων που είναι σήμερα λόγω των οδικών αξόνων μεγάλης κυκλοφορίας (Εθνικής Αντιστάσεως και Λ. Ηρακλείου) οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί πάνω του, από αστικό ρήγμα συνεπώς, θα καταστεί χώρος ποικιλότροπης συνάντησης των πολιτών (για απόλαυση, άσκηση, ψυχαγωγία και γιατί όχι και για εμπορική δραστηριότητα). Θα καταστεί, δηλαδή, χώρος μείζονος κοινωνικής σημασίας. Θα είναι επίσης και χώρος μεγάλης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, αφού στις όχθες και στην κοίτη του θα αναπτυχθεί ένα γραμμικό δικτύωμα συνδεδεμένων τόπων με χλωρίδα και πανίδα αυξημένης βιοποικιλότητας.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Επισκέψεις αλληλεγγύης στη Μάνδρα

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Την επόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου,
1 με αναχώρηση (με ΙΧ), ώρα 10 πμ από την συμβολή της οδού Αχιλλέως με την Πλατεία Καραϊσκάκη και 
2 με συνάντηση, ώρα 11, στο Δημαρχείο Μάνδρας,
τα ενδιαφερόμενα μέλη του Συλλόγου θα κάνουμε ενημερωτική επίσκεψη και θα συμμετάσχουμε, αν μας ζητηθεί από εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών, σε εθελοντικές απαιτούμενες εργασίες (κυρίως καταγραφής) σε πληγείσες περιοχές.
Η αναχώρηση επιστροφής από την Μάνδρα (με ΙΧ) θα γίνει ώρα 5 μμ, από το Δημαρχείο.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που θα έλθουν να επικοινωνήσουν στο 6945431603, για τον κατάλληλο συντονισμό και προγραμματισμό των μεταφορών μας και για να ενημερώσουν:
1. Αν διαθέτουν ΙΧ για την μεταφορά και άλλων
ή 
2. Αν δεν διαθέτουν ΙΧ και επιθυμούν να συνταξιδεύσουν σε ΙΧ με άλλους συναδέλφους
Σε εφαρμογή του σχετικού ψηφίσματος της ΓΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής,
για το ΔΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

Αντώνης Μαούνης 
Ελένη Βαφειάδου


ΛΕΦΤΑ για τις εργατογειτονιές ΟΧΙ για τους τραπεζίτες
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε ΔΗΜΟΥΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ
ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ σε ΝΕΡΟ, ΡΕΥΜΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Οι 20 νεκροί και οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη του τι σημαίνουν τα μνηµόνια και περικοπές για την εργατική τάξη και τις εργατογειτονιές. Τα «έντονα καιρικά φαινόμενα» στην ατμόσφαιρα, στις ζωές των εκατομμυρίων εργατών και εργατριών πάνω στον πλανήτη, είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη γη, αλλά δεν είναι αρκετό από μόνο του να φέρει τέτοια καταστροφή.
Πολλοί μιλάνε για την αδιαφορία του κράτους. Όμως η «αδιαφορία» είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή, που στα χρόνια των μνημονίων και της έντονης λιτότητας εντάθηκε, επειδή μοναδική προτεραιότητα για το κράτος και την κυβέρνηση, είναι η αποπληρωμή των δανειστών και των τραπεζιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αντιπλημμυρικά έργα, που δε φέρνουν άμεσα κέρδος, δε χωράνε, όπως δε χωράει και καμία άλλη κοινωνική πολιτική.
Η βασική αιτία για την προαναγγελθείσα καταστροφή είναι τα μνημόνια που δέκα χρόνια τώρα έχουν ρημάξει κάθε υπηρεσία που έχει ανάγκη η κοινωνία. Οι Δήμοι στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού που δεν επαρκεί για την καθημερινότητα, πόσο μάλλον για τις «έκτακτες περιπτώσεις». Η Δυτική Αττική έχει µόνο δυο νοσοκομεία, το ένα απ’ αυτά, το Θριάσιο, που λειτουργεί µε μεγάλες ελλείψεις και είχε τεράστιες δυσκολίες να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες. Στα σχολεία το ίδιο. 
Αντιπλημμυρικά έργα έχουν πάψει να γίνονται μια που ο κρατικός προϋπολογισμός για Δημόσια έργα παραμένει στο μηδέν γιατί δεν το επιτρέπουν τα μνημόνια και οι δανειστές, και έτσι οι μελέτες έχουν μείνει για χρόνια στα χαρτιά. Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και στη ΔΕΗ παλεύουν για να βοηθήσουν τον κόσμο που χτυπήθηκε, αλλά οι υπηρεσίες και των δύο έχουν διαλυθεί λόγω ιδιωτικοποίησης και περικοπών.

Ψηφίσματα 17ου Συνεδρίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός του Δημοσίου Τομέα και για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 15/11/2017

Ψήφισμα 17ου Συνεδρίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός του Δημοσίου Τομέα –
Γ΄ Υπηρεσιακό συμβούλιο ΥΠΠΟΑ

Στο 17 ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, σήμερα την 15-11-2017, αποφασίσαμε τα παρακάτω:
H στάση των «ορισμένων μελών και ενός εκλεγμένου», συναδέλφων μηχανικών του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ (μονίμων και αορίστου χρόνου), είναι εντελώς αντισυναδελφική και απαράδεκτη, αφού παρ' όλες τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Δ 69/2016, τις πολλαπλές διευκρινιστικές εγκυκλίους που εκδόθηκαν κατόπιν, αλλά και τις απαντήσεις, σε ερωτήματα του ιδίου του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου που δόθηκαν σε ερωτήματα που απέστειλαν στον Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης καθώς και σε έγγραφα της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, του ΤΕΕ, αλλά και σε παραστάσεις του ιδίου του Προέδρου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε συνεδρίαση του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου, τα μέλη αυτά «εμμένουν» ανεξήγητα στο να μην αποδέχονται ως «απαραίτητα και μόνο» τα δικαιολογητικά των βεβαιώσεων του ΤΕΕ και ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ).
Αποτέλεσμα αυτής της «εμμονής» τους είναι να απορρίπτουν σωρηδόν αιτήσεις συναδέλφων και να ζητούν να τους προσκομίσουν και άλλα νέα έγγραφα, χωρίς να γίνεται μνεία για το είδος των εγγράφων που ζητούν, για να κρίνουν την επάρκεια ή μη των προσκομισθέντων στοιχείων. Δεν αιτιολογούν πουθενά, στο απορριπτικό τους έγγραφο προς τους συναδέλφους, το «λόγο» για τον οποίο δεν αρκούν κατά την γνώμη τους, οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι του Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης, τα έγγραφα του ΤΕΕ, της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, του τμήματος ΥΠΠΟΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, για να συμπεριληφθούν οι υπό κρίση συνάδελφοι μηχανικοί στις θετικές γνωμοδοτήσεις τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των συναδέλφων του τμήματος του ΥΠΠΟΑ ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ζητούμε:

Ψήφισμα ΓΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για τις Πλημμύρες στη Δυτική Αττική και κάλεσμα βοήθειας

Ψηφίσματα του 17ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ και ΕΛΙΝΥΑΕ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 15/11/2017

Ψήφισμα 17ου Συνεδρίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ

Το 17 ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, στέλνει μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ.
Το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ ΑΕ οδηγήθηκε σε διαδικασία εκκαθάρισης πριν λίγους μήνες όμως οι 8 εργαζόμενοι σε αυτό είναι απλήρωτου 14 μήνες και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κάλυψη υγείας γιατί δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές τους από τον εργοδότη.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες διαχρονικά των Διοικήσεων του ΤΕΕ:
  1. Για την ίδρυση ΑΕ για να προσφέρεται επί πληρωμή (και μάλιστα με μεγάλο κόστος) το έργο της επιμόρφωσης στους Διπλ. Μηχανικούς και όχι δωρεάν από το Επιμελητήριο
  2. Για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαχείριση που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση
Ζητάμε:

  1. Την αναγνώριση από το ΤΕΕ των δεδουλευμένων τους με απόφαση των οργάνων του (ΔΕ, Αντιπροσωπεία) και τη δέσμευση άμεσης καταβολής τους.
  2. Την άμεση καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Το ΕΦΚΑ να σφραγίσει τα βιβλιάρια υγείας τους για να έχουν υγειονομική περίθαλψη.
  4. Τη συνέχιση της εργασίας τους σε μόνιμες θέσεις εργασίας στο ΤΕΕ. Το ΤΕΕ να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να διεκδικήσει την εξασφάλιση των εργαζομένων.
  5. Την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, μαζί με άλλο προσωπικό, από το ΤΕΕ, ώστε να προσφέρει το έργο της επιμόρφωσης των Διπλωματούχων Μηχανικών δωρεάν.
Ψήφισμα 17ου Συνεδρίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για το ΕΛΙΝΥΑΕ

Το 17ο Συνέδριο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) κατά των σχεδιαζόμενων απολύσεων και τη διακοπή λειτουργίας των 5 περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης).

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Πικιώνης: «Γαίας ατίμωσις!»

Δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμη τα Κείμενα του Δημήτρη Πικιώνη από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), πολλά χρόνια πριν και κατά την ιωαννιδική φάση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ένα κείμενο του Σπύρου Μόνδανου δημοσιευμένο στα Νέα στις 20 Μαΐου 1974 έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων.

Σκαλίζοντας τα χαρτιά του διακεκριμένου της αρχιτεκτονικής, παρουσία της κόρης του Αγνής που τα επιμελούνταν τότε για την έκδοσή τους, ο εκλεκτός δημοσιογράφος σκάρωσε μια μεταθανάτια συνέντευξη μαζί του, που μερικά σημεία της μεταφέρω εδώ, στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας:

«Γαίας ατίμωσις» ήταν ο πρώτος τίτλος που έπεσε στα μάτια μου από τα χαρτιά και τα σχέδια του Δημήτρη Πικιώνη.

Μια καταγγελία φοβερή: ο μεγάλος μας αρχιτέκτων, που όλοι οι Έλληνες ξέρουμε πόσα του χρωστάμε, έστω και γι’ αυτό μόνο, ότι διευθέτησε με τόσο λεπτή αίσθηση τον χώρο της Ακροπόλεως και του Φιλοπάππου, μας κατηγορεί πέρα από τον τάφο ότι δεν σεβαστήκαμε αυτή την γη, ότι την ατιμάσαμε, μετατρέποντάς την σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Γαίας ατίμωσις! …

Η φωνή του βογγάει μέσα από το χειρόγραφο:

«Η γη τούτη … κι αν είχε μιλιά – κι έχει, αλλά δεν την ακούμε – θάλεγε: Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε; Τι αφανίζετε; … Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισσό και τον Κηφισό, τα δύο αγιάσματά μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ερίξατε τα νερά των εργοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς των θεών … πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των εταιρειών σας … Σε σας δεν απόμεινε παρ’ η κατώτερη μορφή της σχέσης με την φύση, η εκμετάλλευση. …».

Είκοσι χρόνια τώρα από τότε που ο Πικιώνης έγραφε αυτές τις γραμμές, είναι αλήθεια ότι όλοι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης αυτής πουλήθηκαν, νοικιάστηκαν ή απλώς παραχωρήθηκαν, σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Εκείνος όμως μας είχε προειδοποιήσει:

«Αν απολύσουν τον χαλινόν των ενστίκτων του κέρδους θα καταλύσουν τον έρωτά μας προς το κάλλος, την αλήθειαν, την δικαιοσύνην, όπως και την προς τον πλησίον μας αγάπην…». …

Ο «άγιος της αρχιτεκτονικής» στον ρόλο του. Οι άγιοι όμως στην εποχή μας δεν μπορούν να επιβάλλουν την αγιότητα σε μια κοινωνία που πάσχει από την διαβρωτική αρρώστια της κερδοσκοπίας. …

Καθώς εξακολουθούσαμε να φυλλομετρούμε τα γραφτά του Δημήτρη Πικιώνη, ξεπήδησε μέσα μας ένα τελευταίο ερώτημα:

Θα ήταν δυνατό ο τόπος μας να σωθεί ποτέ από αυτή την αρρώστια;

Η απάντησή του ήρθε από ένα αυτοβιογραφικό του σημείωμα τυπωμένο στο περιοδικό Ζυγός το 1958:

«Μην οκνήσετε ποτέ, γιατ’ είναι γραμμένο πως το να μην μπορέσουμε ίσως κάποτε μας συγχωρεθεί, το να μην προσπαθήσουμε, όμως, ποτέ»!

Η διαχρονική συνενοχή του κράτους στο μπάζωμα, την κακοποίηση και την καταπάτηση των ρεμάτων οδήγησε στην τραγωδία της Μάνδρας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πρωτοφανής τραγωδία της Μάνδρας ανέδειξε και πάλι την εγκληματική κακοποίηση των ρεμάτων στη χώρα μας, για την οποία σημειωτέον ποτέ κανείς δεν τιμωρήθηκε παρά το τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Πίσω από κάθε πλημμύρα κρύβεται και μία ανθρώπινη παρέμβαση σε κάποιο ρέμα, η οποία νομιμοποιείται από την πολιτεία είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων.
Παρόλο που η σύγχρονη διεθνής προσέγγιση στο ζήτημα των ρεμάτων όχι μόνο αντίκειται πλέον στη λογική της τσιμεντοποίησης – εγκιβωτισμού, αλλά ενισχύει την αποκάλυψη των κλειστών ρεμάτων και την οικο-μηχανική επέμβαση (bio-engineering), Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί τον εγκιβωτισμό με συρματοκιβώτια όλων των εναπομείναντων ανοικτών ρεμάτων, για τον οποίο διατίθενται όλα τα ΕΣΠΑ που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία, αφήνοντας ακάλυπτες περιπτώσεις όπως της Μάνδρας .
Το πρώτο θύμα των βάρβαρων επεμβάσεων της Περιφέρειας είναι το Ρέμα Πικροδάφνης, το οποίο έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε φυσική μορφή παρά τις επί μέρους καταστροφικές ανθρώπινες επεμβάσεις. Σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, αντικαθιστώντας τις όχθες του ρέματος με τοίχους από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα και κατά-στρέφοντας όλη τη βλάστηση και την πανίδα του οικοσυστήματος.
Σημειωτέον ότι και στις μεγαλύτερες πλημμύρες (πχ του 2013), το ρέμα υπερχειλίζει τοπικά μόνο στα σημεία που έχει μπαζωθεί από τους Δήμους Π. Φαλήρου (μπασκετάκια) και Αλίμου (επέκταση οδού Έλλης στην κοίτη και γέφυρα Ποσειδώνος), αλλά και από ιδιώτες (σπίτια στην κοίτη και στις όχθες, ιδιωτικές γέφυρες, καλλιέργειες), καθώς και σε σημεία όπου έχουν γίνει λάθος τεχνικά έργα (π.χ γέφυρες, αγωγοί μέσα στην κοίτη).
Σημειωτέον ότι η Πικροδάφνη σύμφωνα με τα Σχέδια Διαχείρισης Πλημμύρας και τους νέους χάρτες Πλημμυρικού Κινδύνου της ΕΓΥ του ΥΠΕΝ, πλημμυρίζει μόνο κατά την περίοδο επαναφοράς εκατονταετίας (Τ100) και μόνον στις εκβολές της. Παρ΄ όλα αυτά προωθούνται έργα εγκιβωτισμού αξίας εκατομμυρίων που καταστρέφουν το φυσικό οικοσύστημα, την στιγμή που σε περιοχές, όπως η Μάνδρα, οι αντιπλημμυρικές μελέτες παραμένουν στα συρτάρια...¨
Σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών για την πλήρη αντιπλημμυρική επάρκεια του ρέματος θα αρκούσε μόνο η απομάκρυνση των μπάζων και η ανακατασκευή των λάθος τεχνικών έργων, με οικονομικό κόστος μηδαμινό μπροστά στο τεράστιο κόστος του προωθούμενου έργου, αλλά και με τεράστιο οικολογικό όφελος. Επιπλέον με το προωθούμενο έργο η πλημμύρα θα μετατεθεί στη συμβολή του ρέματος με τη Λ. Ποσειδώνος, καθώς η εκεί γέφυρα δεν επαρκεί για την αυξημένη ταχύτητα ροής των υδάτων που θα προκληθεί από το σχεδιαζόμενο έργο.

«Στο σφυρί», οι αμυντικές βιομηχανίες, σε… ατομικά μνημόνια τα εργασιακά δικαιώματα



Για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, των ΕΑΒ, της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, μιλούν στην εκπομπή στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, τρεις εργαζόμενοι σε αυτές: η Κατερίνα Ρούμπου από τα ΕΑΒ, ο Δημήτρης Ξούλος από τα ΕΑΣ και ο Κώστας Σιτέλας από την ΕΛΒΟ.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις βιομηχανίες, ημέρα με την ημέρα, βλέπουν να εργασιακά τους δικαιώματα να περνούν από… ατομικά μνημόνια και τις εταιρείες να «τεμαχίζονται», προκειμένου να δοθούν βορά σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση, και σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζει μνημόνια και τις εντολές των δανειστών, μην ακούγοντας τις φωνές των εργαζομένων που ζητούν Ενιαίο Αμυντικό Φορέα.

Όπως σημειώνουν και οι τρεις, η πλήρης λειτουργία των παραπάνω βιομηχανιών όχι μόνον θα συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της χώρας, θα φέρει συνάλλαγμα αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας.
ΚΩΣΤΑ ΣΙΤΕΛΑΣ

Ο Κώστας Σιτέλας υπογραμμίζει ότι και οι τρεις εταιρείες καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τόσο της άμυνας της χώρας (ΕΑΒ, ΕΑΣ) όσο και των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΕΛΒΟ), για παράδειγμα τα τρόλει, τα αστικά λεωφορεία, τα πυροσβεστικά οχήματα, τα ασθενοφόρα κτλ. «Αυτό που διαφαίνεται, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι ότι σκόπιμα με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές οι τρεις εταιρείες πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, κι όλες αυτές οι ανάγκες που είναι υπαρκτές για το ελληνικό δημόσιο να τις αναλάβουν τα ιδιωτικά κεφάλαια», υπογραμμίζει.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνει ο Κ. Σιτέλας, οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ κατεβαίνουν στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τους αρμοδίους του ΥΠΟΙΚ (σ.σ.: έχουν κάνει σχετικό αίτημα) για «προβλήματα που μας ταλαιπωρούν τα τελευταία 7 χρόνια και αφορούν στο ξεπούλημα της εταιρείας, αλλά και ζητήματα μισθοδοσίας, καθώς είμαστε απλήρωτοι τους τελευταίους μήνες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΜΠΟΥ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχέδιο Αναμόρφωσης Οργανισμών Νοσοκομείων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 22-11-2017
Αρ. Πρωτ. : 7215
Προς: 1. Υπουργό Υγείας κ. Αν. Ξανθό

Κοιν.: 1. Αναπλ. Υπ. Υγείας κο Πολάκη Π.
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Σχέδιο Αναμόρφωσης Οργανισμών Νοσοκομείων

Κύριε Υπουργέ,

Στο Σχέδιο Αναμόρφωσης των Οργανισμών των Νοσοκομείων της χώρας που έχει δει το φως της δημοσιότητας, οι εξελίξεις που προδιαγράφονται είναι αρνητικές τόσο για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτή.

Καταρχάς το συγκεκριμένο σχέδιο προτείνει εξαρχής περικοπή οργανικών θέσεων μέσω της μείωσης του συντελεστή που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο του ΕΣΥ και είναι άμεση συνάρτηση των κλινών. Μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός ήταν το 3. Δηλαδή σε ένα Νοσοκομείο των 300 κλινών μέχρι τώρα υπήρχαν το μέγιστο 900 οργανικές θέσεις. Τώρα ο συντελεστής αυτός κυμαίνεται μεταξύ 2,38 το ελάχιστο και 2,85 το μέγιστο. Άρα μιλάμε για μια περικοπή οργανικών θέσεων κατευθείαν κατά μέσο όρο της τάξης του 12,5%. Οπότε για το ίδιο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τα νέα ποσοστά οι οργανικές θέσεις που προκύπτουν είναι: 714 έως 855.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά επιμερίζονται στην συνέχεια σε ποσοστά στις αντίστοιχες υπηρεσίες ενός Νοσοκομείου. Από αυτόν τον επιμερισμό προκύπτει από τη μια αύξηση των οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού, ενώ από την άλλη στις λεγόμενες υποστηρικτικές υπηρεσίες - διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές η μείωση των οργανικών θέσεων είναι τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθεί το υπάρχων προσωπικό, αφού ο συντελεστής για τις Διοικητικές, Οικονομικές υπηρεσίες κυμαίνεται μεταξύ 0,25-0,30 επί των κλινών του Νοσοκομείου. Στην δε Τεχνική υπηρεσία ο συντελεστής αυτός είναι 0,08 έως 0,1 επί των κλινών, δηλαδή για ένα Νοσοκομείο 300 κλινών, η τεχνική υπηρεσία θα έχει από 24 έως 30 οργανικές θέσεις. Είναι προφανές ότι σε συνδυασμό με το αντικείμενο και την αντίστοιχη νομοθεσία που υπάρχει για την λειτουργία και την εφημέρευση των Νοσοκομείων, η τεράστια μείωση των οργανικών θέσεων στην Τεχνική υπηρεσία ουσιαστικά δίνει δώρο στους ιδιώτες τεράστιας σημασίας έργα, όπως αυτό της συντήρησης των Η/Μ εγκαταστάσεων των Νοσοκομείων, της συντήρησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων, του Μηχανικού ασφαλείας.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Μέρες του ’80: “Είμαστε τρελοί κι ευτυχισμένοι”... Φωτογραφίζοντας την άγρια πλευρά της δεκαετίας του ’80

8 Νοεμβρίου 1985. Συγκρούσεις στην Πατησίων μετά τον φόνο του Μιχάλη Καλτεζά

8 Νοεμβρίου 1985. Συγκρούσεις στην Πατησίων μετά τον φόνο του Μιχάλη Καλτεζά

Για προφανείς λόγους, η δεκαετία του 1980 αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό σε αντικείμενο συλλογικής νοσταλγίας (κι εν μέρει αναστοχασμού) για την ελληνική κοινωνία των ατέρμονων μνημονίων.
Το άλμπουμ του Γιώργου Νικολαΐδη «“Είμαστε τρελοί κι ευτυχισμένοι”... Φωτογραφίζοντας την άγρια πλευρά της δεκαετίας του ’80» (Αθήνα 2017, εκδόσεις Στο Περιθώριο) δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε πιο κατάλληλη στιγμή.
Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μιας ολόκληρης γενιάς, που από τα φοιτητικά αμφιθέατρα πέρασε στο φωτορεπορτάζ μέσω των κινηματικών ξεσπασμάτων της περιόδου, ο δημιουργός του αποτυπώνει τις πολλαπλές εκφάνσεις του κοινωνικού φαινομένου που στην πολιτική ιδιόλεκτο της εποχής έμεινε γνωστό ως «άγρια νεολαία».
Ενα παζλ από εικόνες συχνά εμβληματικές, τη νοηματοδότηση των οποίων αναλαμβάνει μια δωδεκάδα εισαγωγικών κειμένων διαφόρων συγγραφέων – υβρίδια κοινωνικής ανάλυσης και βιωματικής κατάθεσης, σε διαφορετική το καθένα αναλογία.

Αντιηρωικές

Συναυλία της «γενιάς του Χάους» στα ΤΕΙ Αιγάλεω (1984)Συναυλία της «γενιάς του Χάους» στα ΤΕΙ Αιγάλεω (1984) | 
Διαδήλωση κατά της πρώτης επίσκεψης Λεπέν (4.12.1984)Διαδήλωση κατά της πρώτης επίσκεψης Λεπέν (4.12.1984) | 

Εισαγγελική έρευνα κατά Γ. Στουρνάρα για διαρροή εγγράφου

Ότι πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις την Άττικα από κάτω...
Ο εισαγγελέας διαφθοράς εξετάζει αν υπήρξε διαρροή του πορίσματος για την Τράπεζα Πειραιώς από την ΤτΕ. Αρνείται κάθε κατηγορία για την υπόθεση ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας στους Financial Times.


Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Πειραιώς, η οποία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τα capital controls που επιβλήθηκαν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.


Σύμφωνα με δύο ανθρώπους με γνώση της υπόθεσης, ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος», διαρρέοντας εσωτερικό έγγραφο της επιτροπής ελέγχου της κεντρικής τράπεζας που περιέγραφε παράτυπες πρακτικές από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς.

Ο κος Στουρνάρας αρνείται κατηγορηματικά κάθε αδικοπραγία. Αντέκρουσε επίσης τις καταγγελίες, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την εφημερίδα Documento, ότι η κεντρική τράπεζα «στοχευμένα διέρρευσε» την έκθεση για την Πειραιώς, καθώς και μια προηγούμενη έκθεση του SSM, του εποπτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία περιέγραφε τη φτωχή εταιρική διακυβέρνηση στην Attica Bank μια μικρή ελληνική τράπεζα.

Αυτά είναι τα μέτρα ύψους 2,5 δισ. που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται απόψε στη Βουλή




Νέες και μεγαλύτερες θυσίες με αυξήσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018, κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού – Μεγάλοι χαμένοι του 2018 κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ.

Νέες και μεγαλύτερες θυσίες, της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ (ή 1,4% του ΑΕΠ) με αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018, κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται απόψε στη Βουλή. Τα μέτρα είναι «παλαιά», με την έννοια ότι έχουν ψηφιστεί τον Μάιο,αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου ώστε, σε σχέση με φέτος, η κυβέρνηση να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους και να εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.

Οι φόροι θα αυξηθούν και πάλι λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ καθώς τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν», με πρώτο και καλύτερο το επίδομα θέρμανσης.

«Θυσία» οι οικονομικά αδύναμοι

Συνολικά τα κρατικά έσοδα (με ιδιωτικοποιήσεις κλπ) θα πρέπει το 2018 να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έναντι του 2017, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατομμύρια είναι νέα μέτρα. Ταυτόχρονα οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να συμπιεστούν κατά 1,4 δισ. ευρώ, πρωτίστως μέσα από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε ΦΕΚ η έγκριση και εφαρμογή των ΤΟTEE για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων (με γραφικά λάθη πάντα)


Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ, αναστέλλεται η εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. 2017, λόγω γραφικών σφαλμάτων στη δημοσίευση του ΦΕΚ για την έγκριση και εφαρμογή των νέων τεχνικών οδηγιών (ΤΟΤΕΕ).

Αναλυτικά, το γραφείο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει τα εξής:

"Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄4003/17.11.2017) η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για την έγκριση και εφαρμογή των Τεχνικών Οδηγιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΟΤΕΕ), που αφορούν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Με τη συγκεκριμένη απόφαση εγκρίνονται οι Τεχνικοί κανόνες/προδιαγραφές για την εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.). Με την έκδοση των ΤΟΤΕΕ, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ 2017 και του αντίστοιχου λογισμικού που υποστηρίζει το έργο των ενεργειακών επιθεωρητών.

Λόγω γραφικών σφαλμάτων στην εν λόγω έκδοση αναστέλλεται η εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ. 2017, μέχρι δημοσίευσης σε νέο ΦΕΚ των διορθώσεων των σφαλμάτων αυτών"

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Μιχάλης Κατσαρός, ο “Προβοκάτορας”.



inred.gr


Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε, ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντι τους.

Αντισταθείτε

σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες

ατελείωτες τις παρελάσεις

σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει

έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν

σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι

στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε

στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες

σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε

πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι

σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή

δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα

στις κολακείες τις ευχές στις τόσες υποκλίσεις

από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών

και διαβατηρίων

στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία

στα εργοστάσια πολεμικών υλών

σ’ αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια

στα θούρια

στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους

στους θεατές

στον άνεμο

σ’ όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς

στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας

ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ

αντισταθείτε.

Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την

Ελευθερία.

Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας // Τι πραγματικά πάει να γίνει στην Ραφήνα;



Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας 
Τι πραγματικά πάει να γίνει στην Ραφήνα;

Εισαγωγή Γεωμυθικής

Στο παρόν άρθρο ξεφυλλίζουμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, όπως αυτή κατατέθηκε από τα μελετητικά γραφεία, παραθέτουμε με χάρτες, για εύκολη κατανόηση τις προτάσεις της και τονίζουμε μερικές από τις παραμέτρους οι οποίες αγνοούνται η υποβαθμίζονται από την εν λόγω μελέτη. Τα κείμενα όπου δεν αναφέρεται κάτι άλλο είναι απλή αντιγραφή από την ίδια την Μελέτη. Η μορφοποίηση και οι επισημάνσεις είναι δικές μας. Στόχος μας είναι να δείξουμε σε όλον τον κόσμο τι πραγματικά πάει να γίνει στην Ραφήνα, τις μέρες που ακόμα η καταμέτρηση των νεκρών στην Μάνδρα, δεν έχει τελειώσει. Ας κρίνουν οι αναγνώστες μας τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των δυο περιοχών, κυρίως σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικών και εργολαβικών επιλογών. Τονίζουμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν ή όχι αντιπλημμυρικά έργα, όπως αρκετά ύπουλα προωθείται τελευταία. Αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν με μια λογική όμως ολιστική και όχι ξεκάθαρα εργολαβική. 

Τι πραγματικά πάει να γίνει στην Ραφήνα;

Ξεκινάμε κατευθείαν με το να παραθέσουμε την προτεινόμενη λύση στους χάρτες μας. Έχουμε χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της ίδιας της Μελέτης όπως αυτά δόθηκαν για την διαδικασία της διαβούλεσης. Τα χρώματα είναι δική μας επιλογή.

Αυτό προτείνεται σήμερα το βράδυ (21.11.2017) στο Δημοτικό Συμβούλιο στην Ραφήνα προς ψήφιση. Με απλά λόγια η μετατροπή του μεγαλύτερου φυσικού οικοσυστήματος της Ανατολικής Αττικής σε αγωγό ομβρίων:

Στα Σπάτα:


Στην περιοχή που προτείνεται κατασκευή φράγματος:

Οι υπόγειες διαδρομές της καταστροφής




Αυτήν την ώρα, σε πρώτο πλάνο -δικαίως- βρίσκονται οι ορατές πλευρές της καταστροφής, που έπληξε τη Δυτική Αττική και, ιδιαίτερα, το Θριάσιο: οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι υλικές καταστροφές δημόσιων υποδομών και περιουσιών πολιτών κλπ.. Όμως, δίπλα σ’ αυτές συντελείται και μια υπόγεια καταστροφή, με μακροχρόνιες συνέπειες, εξ αιτίας της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα ολόκληρου του Θριάσιου πεδίου.



Διότι η Δυτική Αττική και το Θριάσιο δεν είναι μόνο η περιοχή της αυθαίρετης δόμησης και των μπαζωμένων ρεμάτων. Είναι και η περιοχή της τερατώδους βιομηχανικής συγκέντρωσης και η περιοχή που υποδέχεται το σύνολο των αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, είτε στον «επίσημο» και νόμιμο χώρο ταφής (ΧΥΤΑ) της Φυλής, είτε στις δεκάδες ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές, που συστηματικά «κουκουλώνουν» την ανυπαρξία υποδομών και βούλησης για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Έτσι, η αργή, αλλά σταθερή, ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων, που συντελείται καθημερινά, παίρνει τραγικές διαστάσεις στις περιπτώσεις των μεγάλων βροχοπτώσεων. Τότε είναι που ακόμη και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των στραγγισμάτων του νόμιμου ΧΥΤΑ της Φυλής αδυνατούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα τα ρυπασμένα στραγγίσματα των εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών να ξεχειλίζουν, να χύνονται στα ρέματα που περιβάλλουν την εγκατάσταση και να φτάνουν, ακολουθώντας υπόγειες διαδρομές, μέχρι τον κόλπο της Ελευσίνας. Για τις ανεξέλεγκτες χωματερές , ούτε λόγος να γίνεται: το έδαφος μετατρέπεται σε ένα «σουρωτήρι» διήθησης επικίνδυνων ουσιών, κατευθείαν στο υπέδαφος.

Δείγμα, σημερινό (18/11), των παραπάνω είναι οι εικόνες που αποτυπώνονται στα παρακάτω βίντεο. Στο ένα τα μαύρα «ζουμιά» ξεχειλίζουν από τα όρια του ΧΥΤΑ και στο άλλο διανύουν τη φονική διαδρομή τους προς τον Ασπρόπυργο, το Θριάσιο και το υπέδαφος, βάζοντας σε μόνιμο, μακρόχρονο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής (για το γεγονός υπήρξε προφορική ενημέρωση των επιθεωρητών περιβάλλοντος).

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Άδικη, ατεκμηρίωτη και μη σύννομη δίωξη εκλεγμένου μέλους της Ομοσπονδίας

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Οι... λασπωμένες ευθύνες

Ένα άρθρο της Σταυρογιάννη Λούλη από την Αυγή, όπου καταγράφεται το μπαλάκι ευθυνών για τα αντιπλημμυρικά μεταξύ φορέων και υπηρεσιών και μια ανάρτηση του καθηγητή του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλα για την καθόλα νόμιμη επέκταση της πόλης της Μάνδρας πάνω στο ρέμα το 2003...


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ 2003 ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ

Η επέκταση της πόλης της Μάνδρας επάνω στο ρέμα έγινε, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τη σύμφωνη γνώμη Νομαρχίας και Δήμου το 2003 και εγκρίθηκε από την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τον Υπουργό Γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη. Είναι η 36610 (2) Κοινή Υπουργική Απόφαση "Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μάνδρας (Ν. Αττικής) ΦΕΚ 1066Δ'/9.10.2003. Με τη νέα επέκταση της πόλης με χρήσεις εμπορίου, βιομηχανίας κλπ. προς τα ανατολικά και νότια διεκόπη η ροή των νερών που έρχονται από το όρος Πατέρας. Εκεί ακριβώς ανταμώνουν τα ρέματα Κατσιμίδι και Σκυλόρεμα.
Στο σχέδιο του ΓΠΣ φαίνονται με μωβ χρώμα δεξιά οι περιοχές που διέκοψαν το ρέμα. Έχουνχαρακτηρισμό "Κέντρο Πόλης" δηλαδή το νέο Κέντρο Πόλης τοποθετήθηκε επάνω στην κοίτη. Πιό κάτω με μώβ χρώμα είναι οι περιοχές που το διακόπτουν ξανά και έχουν χαρακτηρισμό "Βιομηχανία". Δηλαδή χαμηλότερα το ρέμα έκλεισε από τους τοίχους των εργοστασίων. Το σχέδιο πουθενά δεν σημειώνει ως όφειλε ρέμα, κοίτη, πράσινη πενηντάμετρη ζώνη όπως προβλέπει η νομοθεσία. Αντίθετα επάνω σχεδόν στην κοίτη τοποθετούνται οι νέες ασφάλτινες λεωφόροι. Ο συνδυασμός απεδείχθη ότι ήταν εκρηκτικός. Η διάθεση για άμεση ένταξη νέων εκτάσεων στο real-estate παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων δεν επέτρεψε να ληφθούν μέτρα, δηλαδή να "σπαταληθεί" γη σε τέτοιο προνομιακό σημείο ώστε να αφεθεί η κοίτη ελεύθερη. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα ήσαν "νόμιμα". Και οι άδειες, και η οικοδόμηση, και η οδοποιία και βέβαια και η καταστροφή.
Στην εικόνα το απόσπασμα του επίσημου ΓΠΣ του 2003 από το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Το πλήρες έγγραφο, ο χάρτης και το υπόμνημα:


 Οι... λασπωμένες ευθύνες
Τόσα χρόνια η μείωση του κινδύνου από τις πλημμύρες, από το πλήθος των εμπλεκομένων αρμοδίων, ουδέποτε αποτέλεσε προτεραιότητα, καθότι δεν προσφερόταν να "πουληθεί" ως έργο βιτρίνας

Ψηλά, πάνω από την πνιγμένη στη λάσπη Μάνδρα και με 16 ανθρώπινες ζωές χαμένες, το βουνό Πατέρας από τη δεκαετία του 1980 και μετά, με επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, έχει αποδασωθεί. Πιο μπροστά η Μάνδρα από χωριό μετατρέπεται σε πόλη, με τον κανόνα της άναρχης επέκτασης. Άρα τα ρέματα και οι χείμαρροι ουδέποτε οριοθετήθηκαν κι έτσι εξαφανίστηκαν οι κοίτες τους, χτίστηκαν παράνομα ή νόμιμα, μετατρεπόμενα σε οικοδομικά τετράγωνα.

Κεντρικός δρόμος του οικισμού η Κοροπούλη, η οποία ήταν κάποτε ρέμα το οποίο διευθετήθηκε με την κατασκευή αγωγού. Αλλά, όπως οι Σούρες και το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης που «αγκαλιάζουν» την πόλη, απλώς αγνοήθηκαν, παρ' ότι τον Νοέμβριο του 1963 υπερχείλισαν και πνίγηκε ένας άνθρωπος.

Να ποιοι είναι οι ένοχοι για το πολιτικό έγκλημα με τους 16 νεκρούς



Τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα!
Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταστροφές είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής ευθύνης της πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων αλλά και περιφερειακών και δημοτικών αρχών, με κριτήριο την ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Οι αποκαλύψεις που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης» σοκάρουν! Και δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όσους χωρίς ντροπή προσπαθούν να κουκουλώσουν τον ένοχο για το πολιτικό έγκλημα που οδήγησε στους 16 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές στη Δυτική Αττική. Με συγκεκριμένα στοιχεία, που αναδεικνύουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι διαχρονικά η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι αστικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που αποφασίζουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οσα λένε από προχτές και αφορούν σε αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα ρεμάτων, άναρχη δόμηση κ.λπ., έχουν ως βασική αιτία όχι ότι οι κάτοικοι δεν έχουν «οικολογική συνείδηση», όπως λένε, ούτε είναι θέμα «ατομικής ευθύνης», αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, γενικά τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

-- Σε αυτό οφείλεται η αλόγιστη επέκταση των πόλεων χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.

-- Γι' αυτό όλες οι αστικές κυβερνήσεις - και η σημερινή - επέτρεψαν και νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το χτίσιμο σε αυτά ακόμα και οδικών αξόνων.

-- Γι' αυτό νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη. Και αντί για προστασία του δασικού πλούτου, προχώρησαν σε δασοκτόνα νομοθεσία.

-- Γι' αυτό, αντί να προστατεύσουν ελεύθερους χώρους, προχωρούν στην τσιμεντοποίησή τους και σχεδιάζουν το κτίσιμο ολόκληρων πόλεων σε αυτούς, όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό.