Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Δελτίο Τύπου της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση

Από εδώ



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συζήτηση που διοργάνωσε την  Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014, η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση με θέμα:
"Για την Αριστερά της Μετωπικής Συμπόρευσης, την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και το πρόγραμμα φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση">
 Η συμμετοχή των αγωνιστών και αγωνιστριών και η δυναμική παρουσία της νεολαίας από όλο το φάσμα των οργανωμένων δυνάμεων της αριστεράς και του κόσμου της εργασίας αλλά και αγωνιστών από τα κοινωνικά κινήματα, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
 Στη συζήτηση επικράτησε αίσθημα σεμνότητας και ευθύνης απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία τέσσερα χρόνια και εκφράστηκε η ανάγκη συστράτευσης για τη δημιουργία πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, καθώς και της συγκεκριμενοποίησης και εξειδίκευσης του αντισυστημικού και αντι ΕΕ   προγράμματος φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση.
Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια φάνηκε η αδυναμία του προοδευτικού κόσμου και των οργανώσεων της  Αριστεράς να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο και να βάλουν φρένο στη διαδικασία εξαθλίωσης της κοινωνίας.
 Το συστημικό στρατόπεδο οργανώνει το  δικό του μέτωπο, εκείνο των δυνάμεων της αστικής τάξης και των ευρωπαίων εταίρων της και επιβάλλει τη σύγχυση, τη διαίρεση και το φόβο στην μεγάλη εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία. Όσο η κοινωνική αντίσταση δεν οργανώνεται ενιαία και δεν μαζικοποιείται, οι απαιτήσεις των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν θα σταματήσουν να μεγαλώνουν , καθώς ο κόσμος της εργασίας θα αδυνατεί να πετύχει τις αναγκαίες ρωγμές και να διεξάγει νικηφόρους αγώνες.
Οι συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες, επεσήμαναν την αναγκαιότητα κινητοποίησης των λαϊκών δυνάμεων που βρέθηκαν στους δρόμους και στις πλατείες τα πρώτα χρόνια της κρίσης, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο  ελληνικός λαός αντέδρασε μαχητικά, με συνεχή κύματα απεργιών και καταλήψεων  υπερασπιζόμενος την αξιοπρέπεια του. Οι  αγωνιζόμενοι  πολίτες,  οι  οργανωμένες δυνάμεις της  εργασίας, τα σωματεία, οι οργανώσεις των ανέργων και της νεολαίας, οι δυνάμεις που υιοθέτησαν νέες μορφές δημοκρατικών διαδικασιών,  πήραν μέρος σε πειράματα αυτοδιαχείρισης στους χώρους δουλειάς και πιο πρόσφατα  οι  δημοτικές  κινήσεις με μετωπική κατεύθυνση, θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση του μαζικού κινήματος και να συμβάλουν στην δημιουργία του φιλολαϊκού προγράμματος εξόδου από την κρίση. 
 Τονίστηκε, επίσης, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να ξεπεραστούν οι  καθυστερήσεις, τα ελλείμματα και οι αδυναμίες που χαρακτήρισαν τις προσπάθειες για μετωπική συμπόρευση τα τελευταία χρόνια, αλλά και πιο πρόσφατα. Θεωρήθηκε αναγκαίο να σχηματιστεί μια πρωτοβουλία που θα προωθήσει το πολιτικό μέτωπο, που θα δώσει κατεύθυνση και θα συμβάλει στη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση.  Σ’αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συστρατευτούν όλοι όσοι αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις και χωρίς κομματικούς ή ιδεολογικούς φραγμούς και προαπαιτούμενα. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος αναμονής γιατί η  κρίση που μαστίζει την χώρα θέτει επί τάπητος την αναγκαιότητα της  πάλης για το μεταβατικό πρόγραμμα υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας , ανοίγοντας τον δρόμο για τον σοσιαλισμό.
 Το σώμα αποφάσισε την συγκρότηση ανοικτής προσωρινής συντονιστικής επιτροπής, που θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Στόχος είναι η άμεση συγκρότηση επιτροπών πανελλαδικά και ο σχεδιασμός μιας καμπάνιας απεύθυνσης στον κόσμο της εργασίας, της νεολαίας και των πληττόμενων λαϊκών στρωμάτων, για να σπάσει η σύγχυση, η διαίρεση και ο φόβος και να αναδειχθεί ότι υπάρχει άμεσα η δυνατότητα να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος, χωρίς τα βάρη των μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ. Προγραμματίζεται επίσης η διεξαγωγή πανελλαδικής σύσκεψης το φθινόπωρο. 
Τέλος, ορίσθηκε επιτροπή για το σαιτ της Αριστερής Μετωπικής Συμπόρευσης που ήδη λειτουργεί και θα αναβαθμιστεί ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.
  

Αθήνα , 23.6.14



Φαλίρισαν τον ΕΟΠΥΥ


ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑ 7,7 ΔΙΣ., ΕΝΩ ΤΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΟΛΙΣ 500 ΕΚΑΤ. * ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ 9,5 ΕΚΑΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

Πακτωλός χρημάτων προς μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για... μελέτες διάσωσης του συστήματος

Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν τα 9,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο Οργανισμός Περίθαλψης από στιγμή σε στιγμή μπορεί να περάσει σε καθεστώς στάσης πληρωμών, αφού οι οφειλές του μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας του ανέρχονται στα 7,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ποσά που έχει λαμβάνειν φτάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς με το Ν. 4051/2012 το ποσοστό της κρατικής επιχορήγησης από 0,6% του ΑΕΠ μειώθηκε στο 0,4%, δηλαδή μείωση της επιχορήγησης κατά 500.000.000 ευρώ.

Και πριν κοπάσουν οι τυμπανοκρουσίες για τον μεγάλο φορέα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, με νέα «υγειονομική μεταρρύθμιση» (Ν. 4238/2014 - Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας ΠΕΔΥ, αλλαγή σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις) δημιούργησαν το ΠΕΔΥ, στο οποίο μεταφέρθηκαν και εντάχθηκαν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ στην οργανωτική δομή των Δ.Υ.Πε. ως αποκεντρωμένες μονάδες τους. Ταυτόχρονα άλλαξαν και το σκοπό του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, συρρικνώνοντας δραματικά τις οργανικές μονάδες του (σε ποσοστό πάνω από 50%).

Ηδη από τις 11/10/2013 έχει ανατεθεί στην Task Force το έργο «Μηχανισμός Υποστήριξης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ΕΟΠΥΥ» ύψους 4,5 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών.

Επίσης η γερμανική εταιρεία GIZ (η οποία παρέχει συμβουλές και αναλαμβάνει διοικητικούς ρόλους κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης) υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας ύψους 9.890.504 ευρώ, με βασικό αντικείμενο τη διοικητική υποστήριξη, την παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας).

Παράλληλα, έχουν συσταθεί πλήθος επιτροπών και ομάδων εργασίας με τα ίδια αντικείμενα. Στη μνημονιακή Ελλάδα, πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες, το υπουργείο Υγείας έσπευσε να διαλύσει δομές της ΠΦΥ (με 7.871 διαθεσιμότητες ιατρικού, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού) και να στερήσει αναγκαίες για την υγεία όλου του ελληνικού λαού δωρεάν υπηρεσίες, με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων.

Δεν υπάρχουν πόροι για την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στον ελληνικό λαό, υπάρχει όμως πακτωλός χρημάτων που διαχέεται στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αναγκαιότητας.

Μια νέα, σκληρή τάξη πραγμάτων

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι. Υπάρχει πολύ βαθύ κράτος (δικαστές, στρατός, αστυνομία) το οποίο βγαίνει όχι μόνο αλώβητο αλλά και ενισχυμένο από την κρίση και τα μνημόνια.
 
Δυο από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, με ισάριθμες αποφάσεις τους, «ζωγράφισαν» αυτές τις μέρες μια εξόχως ενδιαφέρουσα αντίληψη για το πώς η ελληνική πολιτεία αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τους... υπηκόους της.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών μετά τον Αύγουστο του 2012 (δεύτερο μνημόνιο). Ανάλογες αποφάσεις είχαν λάβει προηγουμένως το Μισθοδικείο για τις αποδοχές των δικαστών και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των αποδοχών όλων των ενστόλων. Βασικό επιχείρημα, «οι ιδιαίτερες συνθήκες εκτέλεσης των καθηκόντων» των ενστόλων και η «φύση της αποστολής τους».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, όμως, αποφάσισε κάτι ακόμη: ότι είναι συνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών όλων των άλλων εργαζομένων κατά 22% (32% για τους κάτω των 25 ετών), όπως και η κατάργηση του επιδόματος γάμου και της υπογραφής Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (επίσης δεύτερο μνημόνιο).

Η Δικαιοσύνη, λοιπόν, κρίνοντας τις περικοπές εισοδημάτων στο πλαίσιο της ίδιας περιόδου (δεύτερο μνημόνιο), διακρίνει ειδικό – και αναβαθμισμένο – ρόλο για τους δικαστές, τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς: όσους εντέλλονται να φροντίζουν για την ασφάλεια του πολίτη, τη φύλαξη των συνόρων και την απονομή δικαιοσύνης.

Κανέναν τέτοιο ρόλο, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει – για παράδειγμα – ούτε στους εκπαιδευτικούς, που φροντίζουν την εκπαίδευση των παιδιών μας, ούτε στους γιατρούς, στους οποίους εμπιστευόμαστε τη ζωή μας, ούτε σε κάποιον άλλο εργαζόμενο, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είτε παράγει είτε διασφαλίζει την παροχή σημαντικών κοινωνικών αγαθών. Ο δικός τους ρόλος δεν αποτιμάται ως κρίσιμος.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι μνημονιακές κυβερνήσεις νομοθετούν αποτιμώντας ως κρίσιμη τη δημιουργία τουριστικών τεράτων, αλλά όχι την ύπαρξη και προστασία των δασών και του αιγιαλού. Είναι κρίσιμη για την οικονομία η επιχειρηματική δραστηριότητα άνευ ορίων και όχι η ποιότητα ζωής και τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. Είναι κρίσιμη η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά όχι των εφοπλιστών, των φοροφυγάδων και των off shore εταιρειών, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Η ισότητα όλων έναντι του νόμου και της πολιτείας στις (μνημονιακές) μέρες μας δεν είναι αυτονόητη. Αντιθέτως μια νέα, πολύ σκληρή για τον ελληνικό λαό, τάξη πραγμάτων έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα μας...

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ: Απόσυρση του νόμου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, στην ανακοίνωση του (υπογράφει η πρόεδρος Μ. Δεσποτίδη και ο γενικός γραμματέας Μ.  Τζιάρας) αναλυτικά σημειώνει ότι: « Καταγγέλλει την προώθηση με τη μορφή του κατεπείγοντος και τελικά ψήφιση στο θερινό τμήμα  της Βουλής, του (πρώην πια) νομοσχεδίου για
τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό  “Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη”, χωρίς καμία διαβούλευση με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς  φορείς, παρά την πολύ μεγάλη σημασία του
θέματος καθ’ εαυτού και των επιπτώσεών του.
Ο ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ υπέβαλλε έγκαιρα πλαίσιο παρατηρήσεων για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση. Επίσης, σε κοινό έγγραφο με τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών – ΣΕΠΟΧ, τον Σύλλογο Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΣΕΜΠΧΠΑ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών – ΠΣΔΑΤΜ, μεταξύ των άλλων πρότεινε: «......Στα πλαίσια μιας συνταγματικά ορθής δημοκρατικής διαδικασίας, που οφείλει να προηγείται των αποφάσεων, προτείνουμε τη διενέργεια ενός διαλόγου ανοικτού σε επιλεγμένους και αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Ο διάλογος αυτός θα οργανωθεί όχι στην κατεύθυνση της διαβούλευσης αλλά σε εκείνη της διαμόρφωσης δεσμευτικών θέσεων......».
Οι παραπάνω προτάσεις αγνοήθηκαν και το ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο, που κατατέθηκε μόλις τη Δευτέρα 23/06, με πρόσχημα μνημονιακή υποχρέωση της χώρας:
-Δεν σέβεται το δημόσιο συμφέρον δημιουργώντας δυνατότητες καταπάτησης δημόσιων χώρων, ακτών και φυσικών τοπίων και εκχώρησης δημόσιας γης στην ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς κανέναν σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον με πρόκληση μη αναστρέψιμων συνεπειών στο μέλλον.
-Οι διατάξεις του αντίκεινται στο Σύνταγμα και στις Διεθνείς Συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και ιστορικών τόπων και τοπίων (Συνθήκη της Γρανάδας, Σύμβαση RAMSAR, κτλ).
-Καταπατώνται βασικές αρχές του Αρχιτεκτονικού, Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, καταργούνται υφιστάμενα νομοθετημένα όρια σε επεκτάσεις, χρήσεις γης και λοιπές χωροταξικές παραμέτρους που είχαν τεθεί
με τη συνδρομή επιστημονικών εργαλείων και αναιρεί βασικές αρχές προστασίας των ιστορικών τόπων και τοπίων» 
Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι: «Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων απαιτεί την άμεση απόσυρση του νόμου, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο αναγκαίος διάλογος που αντιστοιχεί στην εξαιρετική σπουδαιότητα των
ζητημάτων που πραγματεύεται και καλεί τους επιστημονικούς συλλόγους, το ΤΕΕ και τους κοινωνικούς φορείς σε συμπόρευση για την απόσυρση του νόμου»

Aντιφασιστικό διήμερο στο Χαλάνδρι 28-19/6

Από εδώ

Δελτίο Τύπου της “Κατάληψης Πραπόπουλου” και των “Σβήστε Τους/Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέων Χαλανδρίου”
Στην εποχή της κρίσης, πλάι στην οικονομική εξαθλίωση φυτρώνει η φασιστική απειλή. Ένα σάπιο σύμπλεγμα κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών θρέφει, καλλιεργεί και υλοποιεί εθνικιστικές, αναχρονιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές, στοχεύοντας πρωτίστως όσους είναι στο κοινωνικό περιθώριο (μετανάστες, ρομά κ.α.) και όσους έχουν επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα (αναρχικούς, αριστερούς, απεργούς κ.α.). Το μαχαίρι που δολοφόνησε τον Π. Φύσσα, τα τάγματα εφόδου και τα χρυσαυγίτικα πογκρόμ δεν ήταν παρά η λογική συνέχεια ενός ακροδεξιού μηχανισμού (κρατικού και παρακρατικού) το οποίο επέλεξε να πνίξει στο αίμα και στα δακρυγόνα τις κινητοποιήσεις, να εφαρμόσει μία απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική (στρατόπεδα συγκέντρωσης, «Ξένιος Δίας» και αστυνομικά πογκρόμ, συνοριακοί στρατοί και Frontex, Φαρμακονήσι), να επιτεθεί σε κοινωνικούς χώρους (στέκια και καταλήψεις), με ΜΜΕ και δικαστικό σύστημα πιστούς στο ρόλο τους. Πάνω σε αυτό το έδαφος εδραιώθηκε η ΧΑ ως πολιτική δύναμη και μαζί με αυτήν έσπασε το ταμπού της εθνικιστικής ιδεολογίας. Όσο όμως και αν εστιάζουμε στους μηχανισμούς οι οποίοι έθρεψαν το αυγό του φιδιού, η εκκόλαψή του δε θα μπορούσε να είχε γίνει αν δυστυχώς στην κοινωνία μας δεν ήταν υπαρκτό εκείνο το ιδεολογικό και συνειδησιακό υπόβαθρο που θα το επέτρεπε, τόσο σαν ιστορικός απόηχος των σκοτεινών στιγμών της σύγχρονης ιστορίας (συνεργάτες των ναζί, μετεμφυλιακοί αντικομμουνιστές, φιλοχουντικοί και βασιλικοί) όσο και σα στάση του σύγχρονου «Ελληνάρα», ο οποίος φέρει σεξιστικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και εθνοκεντρικές αντιλήψεις.

Στο Χαλάνδρι, λόγω της συντονισμένης και έγκαιρης ανάδειξης πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων (όπως οι «Σβήστες Τους» και η Κατάληψη Πραπόπουλου), αλλά και λόγω κοινωνικών χαρακτηριστικών της περιοχής, οι φασιστικοί θύλακες και οι πυρήνες της Χ.Α. είναι αρκετά περιορισμένοι. Παρολ’ αυτά, μια σειρά ζητημάτων επιβάλουν την τοποθέτηση και την απάντησή μας. Η αντίληψη ότι οι Ρομά, ως μειονότητα, πρέπει να ζουν είτε γκετοποιημένοι και περιθωριοποιημένοι κοινωνικά, είτε να φύγουν από το Χαλάνδρι παρόλο που ζουν εδώ για αρκετές δεκαετίες ήδη, είναι βαθειά ρατσιστική. Παράλληλα, η αναδιαμόρφωση του κέντρου του Χαλανδρίου σε ζώνη διασκέδασης, αλλοιώνει το ύφος της περιοχής, η οποία συνδέεται με τη «νύχτα» και τα παρελκόμενά της. Είναι γνωστή άλλωστε η σχέση της συμμορίας της Χ.Α. με τη μαφία και τη «νύχτα».
Για εμάς, το σύνθημα «Αντίσταση, Αλληλεγγύη, Αυτοοργάνωση» αποτελεί οδηγό. Επιλέξαμε να μην επιτρέψουμε στις οποίες διαφωνίες χωρίζουν τις συλλογικότητες των δύο διοργανωτών να μας στερήσουν την προοπτική της κοινής δράσης, ειδικά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φασιστικής απειλής και των εθνικιστικών αντιλήψεων στην περιοχή. Γι αυτό, προχωρήσαμε στη διοργάνωση του αντιφασιστικού φεστιβάλ στην περιοχή μας. Η οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, η ανάδειξή του ως κέντρο μιας διαφορετικού τύπου κοινωνικοποίησης και η αξιοποίησή του ως μια εναλλακτική επιλογή διασκέδασης και πολιτισμού, μπορούν να συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν εκείνες οι σχέσεις στη νεολαία της περιοχής οι οποίες θα αποκρούσουν τις όποιες απόπειρες του εθνικισμού και του φασισμού να εισβάλει στην περιοχή μας.
Σας καλούμε να παρευρεθείτε στο διήμερο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ στο Χαλάνδρι, στις 28 και 29 Ιούνη και να πλαισιώσετε τις δράσεις του.
“Κατάληψη Πραπόπουλου”
“Σβήστε Τους”
antifa

Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, 27/28/29 ιουνιου 2014 στα προσφυγικά

27,28, 29 Ιούνη- 3ήμερο εκδηλώσεων στην Ακαδημία Πλάτωνος - «Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς»

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ακαδημία Πλάτωνος
«Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς»
Παρασκευή 27 Ιουνίου
Αντιφασιστική Συναυλία
8.30 μ.μ. Πλατεία Πλάτωνα
(Τηλεφάνους- Μοναστηρίου)
Αγωνιζόμαστε με αλληλεγγύη κόντρα στη φτώχεια και το φασισμό
Στηρίζουν οι μουσικοί και τα συγκρότήματα :
Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Ναταλία Ρασούλη, Καίτη Κουλλιά, Δημήτρης Βεριώνης, Νίκος Βενετάκης, Νίκος Βερύκοκος, Ηχοβολή, Απροβαρίστας, Τοξικά απόβλητα, The Silent Wedding.
Σάββατο 28 Ιουνίου
Ένα Πάρκο -Πολλές γειτονιές- Ένα όραμα
Από το πρωί στο Πάρκο 4 Εκθέσεις σχεδίου, φωτογραφίας, ζωής, ραδιοφωνική εκπομπή από το Ράδιο «Ιστόφωνο». Έκθεση έργων και Έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφία από τις ομάδες του Δικτύου Μαθημάτων Αλληλεγγύης, Έκθεση ΑΝΙΜΑ «Τα πουλιά του Πάρκου», Έκθεση φωτογραφίας του Δ. Ψαράκη «Φωτό επί Κολωνώ».
11:30-13:30
  • Παιδικό εργαστήριο κατασκευών (Παιδική Χαρά-Δράκοντος)
18:00-19:30
  • Μουσικό παιχνίδι με τους Τζουράν- Τζουράν (Μοναστηρίου -Πάρκο)
  • Μουσική παράσταση με το Πολυφωνικό Καφενείο (Πάρκο)
  • Θεατρικό παιχνίδι-δράση «Θέλουμε το μέλλον στις γειτονιές μας αλλιώς»-ομάδα «Αυτάρκεια (Πάρκο)
  • Παιχνίδια της παρέας από την «Εκδρομή της αγάπης» (Παιδική Χαρά)
19:30-21:30
  • "Mall-υνση και ζωή δεν πάνε μαζί". Συζητάμε-ενημερωνόμαστε-αποφασίζουμε-δρούμε. Η κεντρική συζήτηση με θέμα την πρόθεση κατασκευής του mall Academy gardens στον Κηφισό. Μετέχουν: Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Πάνος Βοσνίδης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχαιολόγων. Παρεμβαίνουν μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, των Επιτροπών Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας, Επιτροπής ενάντια στο mall Αμαρουσίου, κτήμα Δρακοπούλου. (Πάρκο-Μοναστηρίου)
21:30- 23:30
  • Παράσταση Καραγκιόζη για μικρά και μεγάλα παιδιά με τον Σπύρο ( Πάρκο-Μοναστηρίου)
  • Μουσική συναυλία με τους ΑΚ-Μ, Rebet Against, Βασίλη Σαλταγιάννη & Ελένη Νόνη
Κυριακή 29 Ιουνίου

ΦΕΚ… για το ημίμετρο στο πρόβλημα των υγειονομικά ανασφάλιστων που έχει δημιουργηθεί

ΦΕΚ 1619 Β / 19 Ιουνίου 2014
Αριθμ. Φ.80000/7870/305
Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για παροχές ασθένειας σε είδος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου πρώτου υποπαράγραφος Α3 του ν.4254/2014 (Α΄ 85).
Παροχές ασθενείας από τον ΕΟΠΥΥ για ανασφάλιστους μηχανικούς
Με αίτηση στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ και την υποχρεωτική προσκόμιση στα Ταμεία των εκκαθαριστικών της εφορίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 – που θα ελέγχονται ώστε να διαπιστωθεί ότι ο μέσος όρος του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των 3 προηγούμενων ετών δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ – θα μπορούν να αποκτούν δικαίωμα για παροχές ασθενείας από τον ΕΟΠΥΥ έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 όσοι χρωστούν εισφορές ή έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Τα δικαιολογητικά προβλέπει η κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Σύμφωνα με την απόφαση, τις παροχές δικαιούνται:
α) Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΠΟΛ 1102/14.7.2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α΄ 65) ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα καθώς και
β) οι ασφαλισμένοι του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, δικαιούνται, οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, παροχές ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μέχρι 28/2/2015, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση του 2014, και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα ανωτέρω έτη δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
γ) Οι υπερήλικες ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης, και τα προστατευόμενα μέλη αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούνται παροχές ασθένειας σε είδος μέχρι 28.2.2015, με την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.
Συνολικά προβλέπεται να διατεθούν 20 εκατ ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης έτους 2013.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων να προβούν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι 28/2/2015, για τον ίδιο τον ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη αυτού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται
  • η υποβολή αίτησης και
  • η προσκόμιση αντίγραφου εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα των ετών 2011, 2012 και 2013.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών φορέων ελέγχουν τα δικαιολογητικά και αφού διαπιστώσουν ότι ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος των 3 προηγουμένων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 12.000 € και οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές έχουν δημιουργηθεί τα ίδια έτη, προβαίνουν στην χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας (θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας) μέχρι 28/2/2015 με την ένδειξη «άρθρο πρώτο υποπαράγραφος Α3 του ν.4254/2014».
Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης διακόπτεται άμεσα η ασφαλιστική ικανότητα και αναζητούνται οι τυχόν καταβληθείσες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.

Ποιός φοβάται τις εξετάσεις; και ποιός φοβάται τις αντιδράσεις

Θαυμάστε ανώνυμη αθλιότητα που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ της 24/6. Οι δήθεν συγγνώμες της μεθεπόμενης ημέρας έκαναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, μια και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά μέσω της συστηματικά καλλιεργούμενης "κόντρας" Πολυτεχνείων - ΑΤΕΙ. Διαβάστε και το πως αντέδρασαν δεκάδες συνάδελφοι στο δημοσίευμα αυτό στο michanikos.gr. Την ευθύνη για όσα μας περιμένουν εκτός από τη συγκυβέρνηση, τη φέρει ακέραια τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ όσο και οι παρατάξεις που τον στήριζαν και τον στηρίζουν. Την εικόνα από το μέλλον την έχουμε ήδη μπροστά μας με όλη την αθλιότητα των "προσωρινών" επιθεωρητών που "ανοίγουν" και "κλείνουν", των σεμιναρίων των 1000€ σε ιδιωτικά ΚΕΚ, των ενεργειακών πιστοποιητικών των 50€ που τη μία είναι υποχρεωτικά την άλλη όχι, των εξετάσεων και των παραβόλων υπερ ΤΕΕ, την αφαίρεση του αντικειμένου αυτού από τις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες κοκ. Θα τους κοιτάμε μοιρολατρικά ή θα τους σταματήσουμε?

Ποιός φοβάται τις εξετάσεις;

Πρόκειται για διαχρονικό και κατά κανόνα αναπάντητο ερώτημα που περιφέρεται σε διάφορους κλάδους, ιδίως μεταξύ εκείνων που από το «παράθυρο» θέλουν να ονομάζονται επιστημονικοί και να τυχαίνουν της ανάλογης μεταχείρισης.

Η άποψη ότι ακόμη κι αυτός που φοίτησε μοχθώντας για τη γνώση τουλάχιστον επί μια πενταετία, έχει ανάγκη μιας πρόσθετης εκπαίδευσης-επιμόρφωσης, καθ’ ότι στον επιστημονικό τομέα, τα τελευταία χρόνια, είναι ραγδαίες οι εξελίξεις από τεχνική και τεχνολογική πλευρά, είναι απολύτως ξένη στην αντίληψη όσων επί δεκαετίες επιδιώκουν το «χαρτί» που κάποτε πήραν - και κάτω από τις όποιες εκπαιδευτικές και μαθησιακές συνθήκες το πήραν - να συνιστά ένα «ανταλλακτικό» επαγγελματικής αποκατάστασης δια βίου.

Προφανώς όσοι πρεσβεύουν τέτοιες αντιλήψεις γνωρίζουν από την πράξη - έστω και αν δεν το ομολογούν - ότι το «χαρτί» στην ζωή και ιδίως στην παραγωγική διαδικασία, δεν αρκεί και δεν μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα, ούτε στους ίδιους, ούτε στο κοινωνικό σύνολο, δίχως ανανέωση και εμπλουτισμό του γνωστικού αντικειμένου, περίπου κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δυστυχώς, η επιβεβαίωση των νέων γνώσεων με έναν - παλαιό και δοκιμασμένο τρόπο - είναι εφικτή: τις εξετάσεις.

Ποιός φοβάται, λοιπόν, τις εξετάσεις;

Είτε αυτός που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις, είτε την ικανότητα να κατανοήσει και να κάνει κτήμα του τις νέες γνώσεις, αφού οι προηγούμενες δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο…
και η "συγγνώμη"...

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

"Χωροταξική Και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση", ευκαιρία για το κεφάλαιο

Ομιλία της συν. Φωτίου Θεανώ στην Ολομέλεια (26.6.2014) κατά τη συζήτηση του σ/ν του ΥΠΕΚΑ "Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη". "Η κρίση ως γνωστόν προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες, αλλά υπό προϋποθέσεις. Πρώτον πρέπει να φτάσει σε τέτοιο σημείο , όπου το δημόσιο αλλά και το ιδιωτικό ακίνητο, να εκπέσει στο 1/10 ή και το 1/20 της τιμής του.  Τότε είναι καλό πράγμα να υπεραξιώσεις το μεγάλο κεφάλαιο. Από την άλλη απαιτεί τη διάλυση του δημόσιου τομέα αλλά και της νομοθεσίας."
\

Ελληνικό: Ο αγώνας συνεχίζεται

Αναρτούμε φωτογραφίες απο την χθεσινή διαμαρτυρία στην "Μεγάλη Βρετάνια" της "Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό" κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου του Ομίλου Λάτση καθώς και την ανακοίνωση που μοιράστηκε.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ο ΑΓΩΝΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !
 
Πριν κάμποσα χρόνια, η δημοτική αρχή Ελληνικού, ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονταν το χώρο της παραλίας του Αγ. Κοσμά. Μαζί της, τότε, χιλιάδες πολίτες από το Ελληνικό και την ευρύτερη περιοχή, αφαίρεσαν τα κάγκελα που εμπόδιζαν την πρόσβασή τους στην ακτή και η παραλία του Αγίου Κοσμά αποδόθηκε ελεύθερη σε όλους για δωρεάν πρόσβαση, για κολύμπι, αθλητισμό, περίπατο, και έγινε σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.
 
Σήμερα, οι πολίτες χάνουν αμετάκλητα την παραλία τους. Στο όνομα του «δημόσιου χρέους», η παραλία του Αγ. Κοσμά, μαζί με το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ξεπουλιέται από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ στον Όμιλο Λάτση.

Δε θα ’ναι πια ίδια: Η ακτή δε θα πλησιάζεται. Ούτε η θέα της θάλασσας, ούτε και η αύρα της δε θα περνάει πια από δω. Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα μπετόν θ’ αποκλείσουν το χώρο. Κτίσματα που καμία σχέση δεν θα έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.

Για τη διευκόλυνση αυτών των σχεδίων είχε επιστρατευτεί στην προεκλογική περίοδο μεγάλο εύρος δυνάμεων, που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, επιδίωξε να εγκαθιδρύσει στην περιοχή δημοτικές αρχές φιλικές προς την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.
 
Την ίδια στιγμή, σημειώνεται γενικευμένη επίθεση στις παραλίες της χώρας. Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση και την εκμετάλλευση του αιγιαλού και των παραλιών που προωθείται από την κυβέρνηση για ψήφιση, καθ’ υπόδειξη της τρόικας και κατά παράβαση του Συντάγματος, θα δώσει τη χαριστική βολή σε όσες παραλίες καταφέραμε να διασώσουμε μέχρι τώρα.
 
Τα σχέδια για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και την παραλία του Αγ. Κοσμά, και οι σχεδιασμοί για την εκμετάλλευση των ελληνικών ακτών εμφανίζονται σαν «αξιοποίηση» και «ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα  σημαίνουν οριστική απώλεια  των τελευταίων πολύτιμων δημόσιων-ελεύθερων χώρων που απέμειναν στην Αττική. Αλλά και απώλεια ενός από τους πιο σημαντικούς φυσικούς και κοινωνικούς πόρους της χώρας: των ελληνικών ακτών.
 
Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό» δημιουργήθηκε με στόχο τη σταδιακή μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου, αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Για να εξασφαλίσει πραγματικές και μόνιμες θέσεις εργασίας αντίθετα με τις απατηλές που υπόσχεται η κυβέρνηση. Και έσοδα για το κράτος – όχι ξεπούλημα και παραπάνω έξοδα με τη δήθεν “επικερδή επένδυση”.

Η Επιτροπή Αγώνα αντιτίθεται:
  • Στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού
  • Στο νομοσχέδιο για την παραλία και τον αιγιαλό που προωθεί η κυβέρνηση.
Κλιμακώνουμε την αντίστασή μας για να μην περάσουν τα σχέδια για το ξεπούλημα και την οικοδόμηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ. Κοσμά. Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας με φορείς και συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ελληνικών ακτών.
 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ!
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
 
«Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

Να σπάσουμε την εξαθλίωση!

Πέμπτη 26.6.2013 | 18.00| αίθουσα τελετών ΔΣΑ | εκδήλωση Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Δικηγόρων, Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων και Μετώπου Δικηγορικής Αντίστασης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα συνεδριάζει η Διοικούσα του ΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
ra

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ,
ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ!

Συνάδελφοι,

Εδώ και τέσσερα χρόνια τα πράγματα πάνε κάθε χρόνο και χειρότερα για την τεράστια πλειοψηφία των συναδέλφων. Κάθε τέλος Ιούνιου τρέμουμε να κάνουμε λογαριασμό: δεύτερο τρίμηνο ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, λήξη προθεσμία για τις ασφαλιστικές εισφορές, τυχόν Ε9, είναι ο εφιάλτης κάθε δικηγόρου που όλο το χρόνο κυνηγάει τις παραστάσεις με καρτέρι, βλέποντας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς να συγκεντρώνεται σε ελάχιστες μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, τις αμοιβές του να συρρικνώνονται και μάλιστα για τους περισσότερους από εμάς, τους μισθωτούς και ασκούμενους, οι συνθήκες της δουλειάς μας να γίνονται ολοένα και περισσότερο συνθήκες γαλέρας.

Ένα απλό παράδειγμα αρκεί: πόσοι από εμάς που εργαζόμαστε ως ασκούμενοι ή «συνεργάτες» και παίρνουμε μισθό χωρίς να κόβουμε απόδειξη ή έστω με αποδείξεις, θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το φόρο εισοδήματος που θα μας βεβαιωθεί με φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ χωρίς κανέναν όριο αφορολόγητου και με τις ασφαλιστικές μας εισφορές (για όσους τις πληρώσαμε) να μην εκπίπτουν, (αφού θα έπρεπε να τις έχουμε πληρώσει ως τις 31.3.2014)??
Εμείς που έχουμε ένα εισόδημα που μετά βίας φτάνει τα 800 ευρώ το μήνα, σκάρτα 1000, που ενδεχομένως να μην πληρωνόμαστε τον Αύγουστο, που σίγουρα δεν πληρωνόμαστε κάποιο επιπλέον ποσό για την ασφάλισή μας, που έχουμε ελάχιστες έως καμία παραστάσεις, κανένα συμβόλαιο, που αποδίδουμε κάθε τρεις μήνες ΦΠΑ, που πληρώσαμε (αν πληρώσαμε) ασφαλιστικές εισφορές, ΠΩΣ θα επιβιώσουμε από το Σεπτέμβρη? Πώς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε? Η απάντηση είναι απλή: έχουμε συγκεκριμένες επιλογές. Ή τα παρατάμε ή γινόμαστε όλοι μισθωτοί με συνθήκες γαλέρας και χωρίς καμία εγγύηση ή λουφάζουμε και επιμένουμε να καλλιεργούμε την αυταπάτη ότι κάποτε θα κάνουμε μεγάλη καριέρα.

«Εργαζόμενοι σε κοινωφελή εργασία ασφαλίζονται στο Ταμείο που ανήκουν»

Από εδώ. Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για λανθασμένη υπαγωγή μηχανικών σε ασφαλιστικό ταμείο, εξακολουθεί και παραμένει βέβαια το θέμα ως προς το σε πιό μισθό θα υπολογίζονται οι εισφορές (στον πραγματικό 520€ ή στα 700€ που υπολογίζει παράλογα το ΤΣΜΕΔΕ).

Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την ασφάλιση των ωφελουμένων των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, μετά από καταγγελίες που δέχθηκε από άνεργους μηχανικούς-μηχανολόγους, για τη λανθασμένη υπαγωγή τους σε ασφαλιστικό ταμείο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 20 παρ.5 του Ν. 4255/2014 - ΦΕΚ Α 89/11.4.2014) εξαιρώντας γενικά από την ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τους ωφελούμενους που υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), ενώ για τα τρέχοντα προγράμματα προβλέπει την απόδοση των εισφορών που είχαν ήδη καταβληθεί στο ΙΚΑ, στο Ταμείο που ανήκει κάθε ωφελούμενος.

Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ασφάλισης, οι διπλωματούχοι μηχανικοί εγγράφονται υποχρεωτικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), που πλέον υπάγεται στο ΕΤΑΑ.

Ωστόσο, όταν προσήλθαν στο φορέα που τους υπεδείχθη από τον ΟΑΕΔ για να παράσχουν την εργασία τους, ως ωφελούμενοι από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, κλήθηκαν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ, προκειμένου να αποδίδονται σε αυτό οι παρακρατηθείσες εισφορές από την εργασία τους.

Ο Συνήγορος με επιστολή του στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε, ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα μόνο φορέα κύριας ασφάλισης. Μάλιστα, η ασφάλιση στο ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωτική για τους μηχανικούς.

Επίσης, σημείωσε, ότι στο θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, προφανώς μη ηθελημένα δεν προβλέφθηκε η ασφάλιση στα ειδικά ταμεία που ασφαλίζουν υποχρεωτικά την επαγγελματική ιδιότητα και όχι τη δραστηριότητα των ασφαλισμένων τους. Περαιτέρω, επεσήμανε, ότι στη συγκεκριμένη πρόσκληση του ΟΑΕΔ, οι θέσεις για τις οποίες υπέβαλαν αίτημα συμμετοχής οι αναφερόμενοι αφορούσαν σε έργο μηχανικού, το οποίο υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενώνει τη φωνή της με την Πρωτοβουλία "Ακτές ώρα μηδέν"

 Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 24-6-2014
Αρ. Πρωτ. : 6739
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια των αποφάσεων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, που ουσιαστικά θυσιάζει τον δημόσιο πλούτο, τις παραλίες της χώρας μας, αποδομεί κάθε προστατευτικό δίκτυ για το περιβάλλον, καταλύοντας Συνταγματικές και Διεθνείς διατάξεις, όπως ήδη αναλυτικότερα έχουμε περιγράψει σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας (6719/12-5-2014) που επισυνάπτουμε.
Σύμφωνα με τα παραπάνω προσυπογράφουμε ως συνδικαλιστικός Φορέας των Διπλ. Μηχανικών του Δημοσίου, το κοινό κείμενο που προέκυψε μετά την συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας.

Δείτε και...

Ακτές Ώρα Μηδέν


cropped-cropped-header.jpgΠανελλήνιο Δίκτυο “ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”
http://aktesora0.wordpress.com/
Συνέντευξη Τύπου
Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, 12:30 μ.μ.
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος,
Καλλιδρομίου 30  11473 Εξάρχεια, Αθήνα
τηλ:  210 3823 850  |  email: info@environ-sustain.gr

Πάνω από: 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, 1.300 προστατευόμενα οικοσυστήματα, 60 λίμνες, 120 προστατευόμενα, μοναδικά είδη πτηνών, 120 σημαντικοί ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι,
Όλα αυτά κινδυνεύουν από το νομοσχέδιο που αφορά στον αιγιαλό, το οποίο εισηγείται η ελληνική κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:
  • Επιτρέπει στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να οικοδομήσουν στον αιγιαλό και την παραλία.
  • Καταργεί την ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες.
  • Καταστρέφει το τοπίο, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Το τοπίο, η θάλασσα και οι ακτές είναι άρρηκτα δεμένες με την ιστορία του ελληνικού λαού, αποτελούν κοινό πλούτο όλων μας. Είναι η ίδια η καρδιά της χώρας και μοναδική ευκαιρία να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Γνωρίζουμε ότι, όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, το τοπίο καταστράφηκε, οι ακτές γέμισαν τσιμέντο και ο τουρισμός μαράζωσε.
Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να καταστραφούν τα μοναδικά τοπία, ευαίσθητα οικοσυστήματα και ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι διεθνούς σημασίας.
Επειδή, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν ακόμα και από βουλευτές της κυβέρνησης, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να φέρει το νομοσχέδιο στο θερινό τμήμα της Βουλής,
Επειδή ήδη 150.000 και πλέον πολίτες έχουν υπογράψει διαμαρτυρία ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα avaaz, αλλά και αλλού, μαζί με περισσότερους από 125 επιστημονικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις.
Επειδή το θέμα αφορά οικοσυστήματα και πολιτιστικά τοπία διεθνούς σημασίας,
Επειδή η καταστροφή, αν επιτρέψουμε να συμβεί, θα είναι ανεπανόρθωτη,

Για όλους αυτούς τους λόγους, Σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, 12:30 μ.μ.
στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος,
Καλλιδρομίου 30, Αθήνα  Τηλ: 210 3823 850.
Πανελλήνιο Δίκτυο“ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ”

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος | Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων | ΑΡΧΕΛΩΝ | Συντονιστική Επιτροπή γα τη διάσωση παραλίας Σαρωνικού | Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού | Σούπερ-Μαραθώνιος: 240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό.

Ψήφισμα Παντεχνικής Συνέλευσης - Ηράκλειο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 13/5/2014
Έχει γίνει όψιμα αντιληπτό ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της μνημονιακής συνκυβέρνησης κάτω από τις επιταγές της τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και του μεγάλου κεφαλαίου, πέρα από την εφαρμογή τους με κάθε κόστος χρειάζεται να είναι και επισπεύδουσες. Παράλληλα με τις αλλαγές(;) των συστημάτων υγείας κάθε 2 χρόνια, κλιμακώνεται η επίθεση απέναντι στους ασφαλισμένους και την κοινωνική ασφάλιση. Οι ρητορικές περί εθνικής σωτηρίας είναι το τελευταίο δεκανίκι για να δικαιολογηθεί η μεθοδευμένη και ραγδαία διάλυση του κοινωνικού και επαγγελματικού ιστού της χώρας. Ο χώρος των μηχανικών ως κομμάτι αυτής της κοινωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η διοίκηση του ΕΤΑΑ, στις 23 Αυγούστου 2012 με ομόφωνη απόφαση (με τη θετική ψήφο των εκπροσώπων του ΤΕΕ και την πολιτική κάλυψη της κεντρικής του διοίκησης) επικύρωσε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011, το οποίο προβλέπει, εκτός των άλλων, υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές μας εισφορές με αναδρομική ισχύ από 01/07/11. Μετά  τη γενική κατακραυγή και τις διαρκείς κλιμακούμενες κινητοποιήσεις της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών, του ΣΜΤ και της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ και τη διαρκή παρουσία μηχανικών στο ΔΣ του ΕΤΑΑ αυτό αναγκάζεται σε αναστολή των αυξήσεων. Άλλωστε εκκρεμούσε η προσφυγή του (“επαναστατημένου”) πλέον ΤΕΕ στο ΣτΕ.  Την Τρίτη 11/03 πραγματοποιήθηκε ΔΣ του ΕΤΑΑ εκτάκτως, αιφνιδιαστικά και σε διαφορετικό χώρο. Παρά την πλειοψηφική ψήφιση της αποστολής των παλιών εισφορών, η κυβερνητική επίτροπος έθεσε βέτο ζητώντας την άμεση εφαρμογή των αυξήσεων.
Μέχρι σήμερα και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση των μηχανικών δεν έχουν σταλεί ειδοποιητήρια για την εξόφληση των εισφορών του Α τριμήνου 2014. Μετά την παρέλευση της 30ης Απριλίου (οπότε και θα έληγαν τα ειδοποιητήρια που δεν στάλθηκαν ποτέ),  χωρίς καμία ενημέρωση ή αποστολή ειδοποιητηρίων και ενώ εκκρεμεί η απόφαση της τακτικής δικάσιμου (από 5/5/14) του ΣτΕ εφαρμόζονται πλέον οι αυξήσεις στις εισφορές, οι οποίες μάλιστα ισχύουν και αναδρομικά από 01/07/11. (για τον υπολογισμό των αυξήσεων στις εισφορές: http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/) Επιπλέον, σε μια κίνηση απύθμενου θράσους από πλευράς του προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκη απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες την ημέρα που (τυχαία) συνεδριάζει το ΔΣ του ΕΤΑΑ προκειμένου να εμποδιστεί η οποιαδήποτε αντίδραση – παρουσία στις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει.

Ενώ η ανεργία και η εργασιακή δυσπραγία στον κλάδο των μηχανικών εκτινάσσονται, ενώ 50.000 συνάδελφοι ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τις πολύ υψηλές εισφορές του ν.3518/06, ενώ αυξάνονται αλματωδώς οι συνάδελφοι που αιτούνται της διαγραφής τους από το ΤΕΕ και πολύ λιγότεροι νέοι συνάδελφοι εγγράφονται σε αυτό, ενώ έχουν καταργηθεί οι ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα και οι κατώτατες αμοιβές για τους αυτοαπασχολούμενους και έχουν περικοπεί οι μισθοί για τους δημόσιους υπαλλήλους και ενώ εξισώνονται τα πτυχία των μηχανικών με τα πτυχία των κολλεγίων και θεσμοθετούνται περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ σε απόλυτη σύμπνοια με τις κυβερνητικές επιταγές μεθοδεύει και επιβάλλει την άνευ προηγουμένου αύξηση των εισφορών. Οι εισφορές αυτές είναι κεφαλικές και ανεξάρτητες από τα εισοδήματα, την εργασιακή ιδιότητα (εργαζόμενος/άνεργος) του κάθε ασφαλισμένου, μεταφέροντας τα βάρη της ασφάλισης ακόμα περισσότερο σε εργαζομένους και ανέργους την ίδια στιγμή που με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (30/3) μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές με μόνους ωφελούμενους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Εντός του 2014 τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει την κατάργηση της κρατικής και εργοδοτικής χρηματοδότησης στα ταμεία, στοχεύοντας σε πλήρη διάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Μαρξισμός 2014: 26 - 29 Ιούνη στην ΑΣΟΕΕ

Την Πέμπτη 26 Ιούνη ξεκινάει το φετινό φεστιβάλ του Μαρξισμού, ενώ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Ιούνη. Στις διπλανές στήλες μπορείτε να διαβάσετε το ολοκληρωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα με όλους τους ομιλητές.
Από το 1988 που ξεκίνησε ο Μαρξισμός, κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία για πλούσια συζήτηση τόσο όσον αφορά τις κινηματικές μάχες όσο και για την θεωρία του επαναστατικού μαρξισμού. Οι φετινές, όμως, εξελίξεις του δίνουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του Σαββατοκύριακου στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, ο Τσίπρας για να δικαιολογήσει τις δεξιές μετατοπίσεις τόνισε ότι το κόμμα του δεν πάει για «νέα Βάρκιζα», αλλά χρειάζεται να γίνουν όλα τα ανοίγματα προς την κεντροαριστερά και ακόμα πιο πέρα, αφού βρισκόμαστε σε «συνθήκες κινηματικής άμπωτης».
Είναι όμως σωστή αυτή η τοποθέτηση και αυτή η εκτίμηση; Στον Μαρξισμό θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τα χείλια των πρωταγωνιστών των εργατικών αγώνων που είναι σε εξέλιξη σε τι κατάσταση είναι το εργατικό κίνημα. Ομιλητές και ομιλήτριες από τις θρυλικές καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, γιατροί και νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία, δάσκαλοι και καθηγητές, μετανάστες εργάτες θα μιλήσουν σε πολλές από τις συζητήσεις.
Για την συζήτηση που εκτυλίσσεται μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θα μας δώσουν την εικόνα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ελένη Πορτάλιου που θα βρεθούν μαζί με τον Πάνο Γκαργκάνα, στη συζήτηση “Η Αριστερά μετά τις εκλογές”. Στη συζήτηση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πως συνεχίζει μετά τα αποτελέσματα των εκλογών θα μιλήσουν οι Αντώνης Δραγανίγος, Θανάσης Διαβολάκης, Παναγιώτης Σωτήρης και Γιάννης Σηφακάκης.

3η Χιπ Χοπ συναυλία/graffiti - Παρασκευή 27 Ιουνίου, στο κτήμα Δρακοπούλου

 
Την Παρασκευή 27 Ιουνίου διοργανώνεται απο την Λαική συνέλευση Πατησίων στο κτήμα Δρακοπούλου (Πατησίων 356, Άνω Πατήσια) η 3η Χιπ Χοπ συναυλία/graffiti με σκοπό να προβληθεί μια ενδιαφέρουσα μουσική κοινότητα στα πλαίσια των γειτονιών αλληλεγγύης, συλλογικότητας, αυτοοργάνωσης και αγώνα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εδώ και 3 χρόνια.

Θα παίξουν οι:
Άυλος-Άψινθος, Flektos-Sadacore, Παράξενος, Fee & Junk33, Romson Παραβάτης, Jolly Roger, Μόνιμος Κάτοικος, Ρήγας, 45 & Άλφα Πέντε, Άψυχος, Nepenthes και άλλοι..

Graffiti από τους:
Ασήμι925, Killa B, Zatri, Tonik, Στιφ, Kner, Shahinaz και άλλοι..

Είσοδος απο παντού!

Πρόσβαση με τα τρόλευ/λεωφορεία: 3,5,11 (24ωρο), 14, 608, Α8, Β8 και με τον ηλεκτρικό σταση Αγ.Ελευθέριος ή Ανω Πατήσια.

Η εκδήλωση στο facebook

Τρίτη τραμπούκικη παρέμβαση στη Φιλαδέλφεια

Αναρτούμε μήνυμα από παρόντα κάτοικο και ενημέρωση για τη 3η κατά σειρά τραμπούκικη επέμβαση των μπράβων του Μελισσανίδη

Ο εσμός των μπράβων του Μελισσανίδη έκανε για τρίτη φορά την παρέμβασή του.

Στη χθεσινή προσπάθεια των κατοίκων και των Δημάρχων των πόλεων Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Ιωνίας να συζητήσουν σε δημοκρατικό κλίμα για την τύχη των περιοχών τους και του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας με το Νέο Ρυθμιστικό, ενός Άλσους που την περίοδο της Κατοχής οι κάτοικοι της περιοχής προστάτεψαν από την ξήλευση παρά τις σκληρές για την εποχή ανάγκες θέρμανσης, οι τραμπούκοι εισήλθαν στο ανοιχτό αμφιθέατρο τους Άλσους όπου θα γινόταν η εκδήλωση μετά από άδεια που του δόθηκε από την Αστυνομία, με σκοπό να ακυρώσουν για τρίτη φορά τη συζήτηση.

Μετά από 30 λεπτά ΄΄διαπραγματεύσεων΄΄ και ενώ είχαν προσέλθει εκατοντάδες κάτοικοι για να παρακαλουθήσουν τη συζήτηση, ο Οπαδικός Στρατός του πετρελαιά Μελισσανίδη κατάφερε να ακυρώσει την εκδήλωση, στηρίζοντας στην πράξη τον επιχειρηματία και την προσπάθειά του μέσω της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει στο χέρι και τα πρόσθετα 23 στρέμματα Άλσους που του δίνει ο νέος νόμος για το Ρυθμιστικό.

Για όσους από εμάς δεν είχαμε καταφέρει να παρακολουθήσουμε από κοντά τις δύο προηγούμενες απόπειρες των κατοίκων να συζητήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά, είδαμε και ζήσαμε από κοντά μέρες του 63, μέρες ΄΄καρφίτσας΄΄ με τους τραμπούκους του παρακράτους, τότε, να εμποδίζουν βίαια κάθε συγκέντρωση που έκανε η ΕΔΑ και ο δημοκρατικός κόσμος.

Όμως ιδιαίτερη σημασία έχει η προστασία που παρείχε και χθες το επίσημο κράτος απέναντι στο οπαδικό παρακράτος. Η Ελληνική Αστυνομία λειτούργησε ως Ιδιωτικός Στρατός του ''επιχειρηματία'' Μελισσανίδη.

Με τους κατοίκους να κινδυνεύσουν από τη βία μιας 80άδας οργανωμένων ανεγκέφαλων, μόνο ένας αξιωματικός ήταν παρών στο χώρο, μαζί με 3-4 αστυνομικούς με jockey και μια αστυνομικίνα.

Στα 60 μέτρα επί της Δεκελείας ήταν 3-4 μηχανάκια της Ομάδας Δέλτα που έκοψαν την ροή των οχημάτων κάποια στιγμή που τα πράγματα αγρίεψαν και οι χούλιγκανς επιτέθηκαν προκλητικά στους κατοίκους προπηλακίζοντας, απειλώντας και βρίζοντας. Σε άλλες, βέβαια, περιπτώσεις η ΄΄αξιόμαχος΄΄ Ομάδα Δέλτα επιδεικνύει υπερβάλοντα ζήλο σε κεφάλια διαδηλωτών, πέφτοντας με τα μηχανάκια πάνω σε ανθρώπουςμ κλπ.
Στην δε Πλατεία Πατριάρχου υπήρχε μια μικρή κλούβα με πράσινα ΜΑΤ (όχι του κλασσικού μεγέθους αλλά η μισή σε μέγεθος), η οποία προφανώς ΄΄δε χρειάστηκε΄΄να επέμβει.

Είναι προφανές νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η δολοφονική πρακτική του Μελισσανίδη και των μπράβων του και να γίνει ανεκτή η επιλεκτική ''ανοχή'' του επίσημου κράτους απέναντι στην παρανομία και τις δολοφονικές ενέργειες ενός κρατικοδίαιτου επιχειρηματία.

Οφείλουν τα κόμματα της Αριστεράς, ο Δημοκρατικός Κόσμος και όλη η ελληνική κοινωνία να δράσουν πριν είναι αργά. Πριν γίνουμε Σικελία.

Δυστυχώς η επίδειξη οποιουδήποτε τύπου διαλλακτικότητας απέναντι στα αδίστακτα ΄΄επιχειρηματικά'' συμφέροντα αποδεικνύεται όχι απλα λανθασμένη, αλλά τραγική.

Η, έστω και μικρή, υποχώρηση από αρχές λαμβάνεται ως συναίνεση και συμφωνία με σχέδια που έχουν εξυφανθεί ενάντια στην κοινωνία, συμφωνία με άνομα συμφέροντα και επιδιώξεις.

Από το Left.gr