Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

"Τακτοποίηση" Ημιυπαιθρίων χώρων

Αναδημοσιεύουμε από το http://tasosnastos.blogspot.com/2011/06/blog-post_04.html

Πρόσθετοι φόροι για τεκμήρια διαβίωσης, γονικές παροχές κ.ά. σύμφωνα με «ερμηνευτική» εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών
Χοντρό δούλεμα για εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που «τακτοποίησαν» τους ημιυπαίθριους χώρους επιφύλασσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παρά τις αρχικές «διαβεβαιώσεις» ότι κανένας φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται τώρα να μοιράσει μαζικά χαράτσια, αξιώνοντας την αναγραφή των χώρων αυτών στις φορολογικές δηλώσεις της ερχόμενης χρονιάς (2012) ώστε να υπολογίσει πάνω σε αυτά και τα αυξημένα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» διαβίωσης που έχουν επιβάλει στα λαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με «ερμηνευτική» εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών:

Στις δηλώσεις του 2012 θα δηλωθούν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που «τακτοποιήθηκαν» το 2010 και το 2011. Σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Στο εξής θεωρούνται κύριοι χώροι και μπαίνουν στα τεκμήρια διαβίωσης που καθιέρωσε η κυβέρνηση με το φορολογικό νόμο. Το τεκμήριο ξεκινά από τα 30 ευρώ το τ.μ. (για τα πρώτα 80 τ.μ.) και κλιμακώνεται στα 50 ευρώ (81-120 τ.μ.).
Υπολογίζουν πρόσθετα χαράτσια σε περιπτώσεις γονικών παροχών - κληρονομιών. Να σημειωθεί πως στα μέτρα που ετοιμάζουν για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι και η καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές κ.ά. Είναι αυτονόητο ότι θα επιβάλουν στους χώρους αυτούς και τα αυξημένα ετήσια χαράτσια που ετοιμάζουν απέναντι στη μικρή περιουσία.
Αυξάνουν τα ποσά των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων με την προσθήκη των χώρων που «τακτοποιήθηκαν».
Πρόσθετα χαράτσια θα υπολογίζουν από «τεκμαρτά μισθώματα» σε περιπτώσεις όπως δωρεάν παραχώρησης σε συγγενείς.
Οι επιπλέον χώροι θα συνυπολογίζονται στο προβλεπόμενο αφορολόγητο όριο για τις εκπτώσεις τόκων στεγαστικού δανείου (α' κατοικία). Για το προσεχές διάστημα ετοιμάζουν και την καρατόμηση των ορίων, επιβαρύνοντας παραπέρα όσους πίστεψαν τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις».
Σε περίπτωση μεταβίβασης οι νέοι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν και τα επιπλέον χαράτσια που αναλογούν και για τους ημιυπαίθριους.

Εκλογές ΣΜΤ : Αριστερή Πρωτοβουλία

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, ανεβάζουμε τη διακύρηξη και το ψηφοδέλτιο από το σχήμα Αριστερή Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών.
Προεκλογικό Αριστερής Πρωτοβουλίας
Ψηφοδέλτιο Αριστερή Πρωτοβουλία

Εκλογές ΣΜΤ : ΤΡΕΝΑ

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στην πρόταση μελών της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών που συμμετέχουν στο ΣΜΤ για τη δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές του ΣΜΤ. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δυστυχώς αποδεκτή από την πλειοψηφία της Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών. Το αποτέλεσμα είναι να κατεβαίνουν στις αυριανές εκλογές δύο ψηφοδέλτια της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ενώ κατά τη γνώμη μας υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ενότητα. Μέλη της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών υπάρχουν και στα δύο σχήματα γι' αυτό και παρουσιάζουμε και τις δύο διακυρήξεις. Ελπίζουμε - και θα δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση - ότι είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη. Αναρτούμε πρώτα τη διακύρηξη και το ψηφοδέλτιο από το σχήμα Τεχνικοί Ριζοσπαστικής & Ενωτικής Αριστεράς (ΤΡΕΝΑ).
Προεκλογικό ΤΡΕΝΑ
Ψηφοδέλτιο ΤΡΕΝΑ

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο εξευγενισμός και η νέα στρατηγική επενδύσεων για το ιστορικό κέντρο

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Όλγας Μπαλαούρα, μέλους της συσπείρωσης από την Εποχή.
Η συγκρότηση της σύγχρονης πόλης υπαγορεύεται από οικονομικούς και εξουσιαστικούς όρους. Η εξουσία επιβάλλεται ιστορικά με συγκεκριμένους τρόπους. Η γεωγραφική στρατηγική που εφαρμόζεται σήμερα στο ιστορικό κέντρο αποτελεί παράλληλο κομμάτι της διεθνούς γεωγραφικής στρατηγικής που εφαρμόζει το μοντέλο κερδοφορίας των μεγάλων πόλεων από τη χωροθέτηση νέων επενδύσεων. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι ο εξευγενισμός(gentrification) ή εξωραϊσμός που από το 1970 έγινε παγκόσμια το απόλυτο οικιστικό πρόσταγμα.
H επιχείρηση «αναζωογόνησης» του ιστορικού κέντρου είναι η πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική ατζέντα που οδηγεί στην πρόταση επιβολής του εξευγενισμού ως νέα τάση μετασχηματισμού και «ανάπτυξης» της Αθήνας. Η φιλολογία είναι γνωστή και προσδοκά στην κοινωνικοποίηση ενός σχεδίου διαδικασιών μέσα σε ένα ασφαλές ιδεολογικό πλαίσιο που θα εξημερώνει την «άγρια πόλη» και θα δικαιολογεί τις ωμές και στερούμενες κοινωνικής πολιτικής πράξεις στο κέντρο της. Είναι η ίδια διαδικασία που δημιούργησε αυτή την «υποβάθμιση». Η «αναζωογόνηση» αυτή κεφαλαιοποιείται και πείθει κοινωνικά υπό τη συνθήκη της «μεγαλύτερης και της καλύτερης χρήσης» ή τουλάχιστον μιας υψηλής και καλής εμπορικά και πολιτισμικά χρήσης. Μαζί με την αναμόρφωση, αυτή η διαδικασία συχνά περικλείει μια προσδοκώμενη συγκέντρωση κάποιων επαγγελματικών, οικονομικών και παραγωγικών υποδομών σε νέα κεντρικά συγκροτήματα γραφείων και τη δραματική εξάπλωση της υπέρ-πληθώρας των ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (εστιατόρια, μπαρ, γκαλερί τέχνης).

Η υποτίμηση προαπαιτούμενο του εξευγενισμού

Ψηφίσματα Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος 2 Ιουνίου 2011

1. Τώρα μιλάμε εμείς! Κάλεσμα για πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό στις 5 Ιουνίου

Από τις 25 Μαϊου,  χιλιάδες πολίτες έχουμε κατακλύσει τις πλατείες όλης της χώρας διεκδικώντας να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά μάς ενώνουν η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν καθώς και ο πόθος μας για δικαιοσύνη, ισότητα και αξιοπρέπεια. Είμαστε διαφορετικοί, αλλά είμαστε και θα μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι!

Ταυτόχρονα, ανάλογες κινήσεις γίνονται παντού στην Ευρώπη. Την Κυριακή 5 Ιουνίου συντονίζουμε πανευρωπαϊκά το βηματισμό μας και δίνουμε ραντεβού στις 6:00 στο Σύνταγμα ,  σε όλες τις πλατείες της χώρας, και παντού στην Ευρώπη . Πρέπει να ακουστεί παντού δυνατά η φωνή μας:

  • γιατί δεν μπορεί να θυσιάζονται ολόκληροι λαοί για να μη ζημιωθούν οι δανειστές- το χρέος δεν είναι δικό μας και δεν θα το πληρώσουμε,
  • γιατί αυτό το πολιτικό σύστημα που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους,  δεν μπορεί πια  να αποφασίζει για  μας χωρίς εμάς και πρέπει να ανατραπεί,
  • γιατί θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας,  χωρίς τη διαρκή τρομοκρατία της ανεργίας.
  • γιατί πρέπει να τιμωρηθούν όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο.
  • γιατί η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα όλων,
  • γιατί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν πρέπει να περάσει.

Η οργανωμένη παραπληροφόρηση  δεν μας φοβίζει. Θα μείνουμε στις πλατείες μέχρι να φύγουν και να μην επιστρέψουν με άλλο προσωπείο  όλοι όσοι δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο: ΔΝΤ, Μνημόνια, τρόικα, κυβερνήσεις, τράπεζες και όσοι μάς εκμεταλλεύονται.  Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε ενωτικά και συλλογικά μέχρι “Ταραχή να πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου


Άμεση δημοκρατία τώρα!


Η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος-2 Ιούνη 2011

ΥΠΕΡ


2. Οι επόμενες Λ.Σ. της πλατείας Συντάγματος μέχρι την Κυριακή 5 Ιουνίου να ασχοληθούν με το παρακάτω θέμα: Πώς θα οργανωθούν από τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 2011 συγκεντρώσεις σε όλες τις πλατείες της πόλης με αφίσες που να εξηγούν τους όρους του μεσοπρόθεσμου μνημονίου. Στη συνέχεια, να πραγματοποιηθούν πορείες, που θα παρακινούν τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν, με κατάληξη την πλατεία Συντάγματος με σκοπό την κατάληψη της πλατείας και τον αποκλεισμό του κοινοβουλίου.

ΥΠΕΡ

3. Το Ράδιο Ένταση 100,1. Προτείνεται η αναστολή των εκπομπών του ραδιοφώνου, να έρθει στην πλατεία και να κάνει τις εκπομπές του από την πλατεία Συντάγματος. 
ΥΠΕΡ

Απαράδεκτη ενέργεια της εργοδοσίας

Αναδημοσιεύουμε μήνυμα το οποίο λάβαμε σχετικά με την αγωγή που έχουν καταθέσει εργοδοτικές ενώσεις (βλέπε παλαιότερη ανάρτηση) εναντίον της κλαδικής σύμβασης των ΣΤΥΕ και ΟΣΕΤΕΕ καθώς και ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο. Αυτονόητη η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας μια και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για το συνολικό ξήλωμα που προσπαθούν οι εργοδότες. η κυβέρνηση και η τροϊκα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

Συνάδελφοι,

Οι εργοδοτικές οργανώσεις του Τεχνικού χώρου κατέθεσαν αγωγή εναντίον της κλαδικής σύμβασης που ρυθμίζει τους όρους εργασίας και αμοιβής των υπαλλήλων των τεχνικών εταιριών (υπογραφέται από ΣΤΥΕ και ΟΣΕΤΕΕ).

Οι εργολάβοι (εργοδότες) αμφισβητούν όλα τα κεκτημένα της σύμβασης και ζητούν έναρξη διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση. Αυτό στην πραγματικότητα συνεπάγεται κατάργηση της σύμβασης και υποβάθμισης του ύψους των αμοιβών στο επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.
Πιστεύουμε ότι πρόκειται μόνο για την αρχή. Ο στόχος είναι να πάμε σταδιακά, αλλά και γρήγορα σε κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους με ατομικές.
Αν τα καταφέρουν, θα έρθει η σειρά και των επόμενων.
Η Ομοσπονδία ΟΣΕΤΕΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου οργανώνουν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα δικαστήρια, την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης (7/6/2011 11:00π.μ. στην Ευεπίδων).
Καλούμε όλα τα σωματεία του τεχνικού κλάδου να συμμετέχουν στην απεργία και τη συγκέντρωση και κάθε σωματείο να εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης και καταγγελίας των εργοδοτικών ενεργειών.

Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΤηματολόγια Α.Ε.


Επισυνάπτουμε:

1) Την αγωγή των εργοδοτών
2) Την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ΟΣΕΤΕΕ
3) Την εξώδικη απάντηση της ΟΣΕΤΕΕ στους εργοδότες
4) Το ψήφισμα του Σ.Ε.ΚΤ.
Ψήφισμα

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ιδιωτικοποίηση των Πολεοδομικών Διευθύνσεων

Από συναδέλφους του δικτύου μικρών αρχιτεκτονικών γραφείων (www.Archnet.gr) λάβαμε και αναδημοσιεύουμε τα παρακάτω εξωφρενικά. Ο Δήμος της Αθήνας και το Πολεοδομικό Γραφείο του πρέπει άμεσα να απαντήσουν για το με ποιά δικαιοδοσία και ποιά διαδικασία έχουν εκχωρήσει την εκμετάλλευση δημοσίων εγγράφων σε ιδιώτες.

Στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Αθηναίων ο αιτούμενος αντίγραφα σχεδίων πολίτης παραπέμπεται στην ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και διαχείρισης αρχείων AMS (το ελληνικό τμήμα φέρεται να έχει το site http://www.scanning.gr/).
Οι υπάλληλοι του Δήμου δίνουν τα τηλέφωνα 2107245145, 2107235282 μέσω των οποίων ο πολίτης παραγγέλνει τα σχέδια (με χρέωση 8,5 ευρώ/σχέδιο τη στιγμή που σε ένα συνηθισμένο φωτοτυπείο το κόστος είναι 1-1,5 ευρώ/μ!) και η εταιρεία τα ετοιμάζει σε κάποιες εργάσιμες (4 στη σημερινή περίπτωση).
Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πάει στο Παγκράτι για να τα παραλάβει, ύστερα πρέπει να τα μεταφέρει ο ίδιος στο Πολεοδομικό Γραφείο και εκεί να τεθεί η σφραγίδα για το γνήσιο του αντιγράφου!

Πέραν του ουσιαστικού θέματος της εκχώρησης των δημοσίων εγγράφων σε ιδιώτες, η παραλαβή αντιγράφων πλέον κοστίζει πχ για 5 σχέδια 42,5 ευρώ + ένα πρωινό μεταξύ Παγκρατίου-Ομόνοιας αντί για.... 5-7,5 ευρώ!

Καλλικράτης και ιδιωτικοποίηση, το μέλλον είναι ήδη παρελθόν.....


Πικνίκ για την αποανάπτυξη

Πικνίκ για την αποανάπτυξη
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού – πολιτιστικό κέντρο Ελληνικού
(Λεωφ. Βουλιαγμένης, στάση -πρώην- Αμερικάνικη Βάση, λεωφορεία A3, B3, 171)   

Στη κρίση και την οικονομία της αγοράς, εμείς απαντάμε με ένα πικνίκ για την αποανάπτυξη, στα πλαίσια της ομώνυμης δράσης που διοργανώνεται σε 60 πόλεις σε όλο το κόσμο τη Κυριακή 5 Ιουνίου (Ημέρα Περιβάλλοντος).

Σε συνεργασία με τουs «Ηλιόσπορους» (Οι Ηλιόσποροι είναι ένα ανοιχτό και αυτόνομο δίκτυο πληροφόρησης και δραστηριοποίησης νέων) διοργανώνουμε μια ολοήμερη δράση που ξεκινά από τις 14.00 και θα λήξει μετά τις 22.00.

Φέρτε φαγητό (για μέχρι 3 άτομα για να περιορίσουμε τα υπολείμματα- απορρίμματα), επαναχρησμοποιούμενα ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα, κρουστά και μουσικά όργανα, και ελάτε από τις 2 το μεσημέρι για πικνίκ και παρουσιάσεις, συζητήσεις,  εργαστήρια, προβολές, κ.α. 

To πρόγραμμα του «πικνίκ για την αποανάπτυξη»

  • 14.00 – 16.00: Picnic και αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα (φέρτε φαγητό για μέχρι 3 άτομα)
  • 16.00 – 17.00: δίκτυο Φασούλι «πως να φτιάξεις μια τράπεζα χρόνου με τους φίλους σου και τους φίλους των φίλων σου»
    17.00 – 18.00: Νέα Γουινέα «Κατασκευή μικρών ανεμογεννητριών από απλά υλικά» 
  • 18.00 – 19.00: Τίνα Λυμπέρη «εισαγωγή στην αεικαλλιέργεια (Permaculture)»
  • 19.00 – 20.00: Συζήτηση για την αποανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο και την οικονομία χωρίς χρήματα
  • 20.00 – 21.00: Αστική καλλιέργεια και κοινοτικά εγχειρήματα: Παρουσίαση του κοινωνικού κέντρου Can Masdeu. Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση με εκπρόσωπο της κοινότητας.  
  • 21.00 – Μουσική με κρουστά και ακουστικά όργανα (φέρτε τα δικά σας)

    Καθ' όλη τη διάρκεια θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για την κατασκευή σπιτιού cob στην Εύβοια από την ομάδα State of Nature, καθώς και πληροφοριακό υλικό από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν.

    Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

    «Στόχος μας αφενός να γνωριστούμε και ανταλλάξουμε εμπειρίες για το πως μπορούμε να ζούμε καλύτερα ενώ καταναλώνουμε (και παράγουμε) λιγότερα (η έννοια της αποανάπτυξης), καθώς και να στηρίξουμε έμπρακτα τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό και τον αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, κόντρα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου» αναφέρουν οι «Ηλιόσποροι».   

    ΧΡΗΣΙΜΑ
    Ο Αγρός βρίσκεται εδώ: http://maps.google.com/maps?q=37.892433,23.743156&num=1&t=h&sll=37.892771,23.743767&sspn=0.001604,0.003449&ie=UTF8&ll=37.891891,23.744073&spn=0.006503,0.018024&z=17

    Δεν πληρώνουμε! Δεν μας τρομοκρατούν - Δεν μας εξαπατούν!

    Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων
    ____________________________________________________________________________________________________________
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 1/6/2011
    Δεν πληρώνουμε! Δεν μας τρομοκρατούν - Δεν μας εξαπατούν!
    Την Κυριακή 29/5/2011, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Θήβας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη 5η Συνέλευση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων.
    Η Συνέλευση, που έλαβε χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη αλλά και ελπιδοφόρα περίοδο για τη χώρα και το λαϊκό κίνημα, εκτίμησε ότι:
    1. το κίνημα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΟΔΙΑ» ως αυθεντικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα ανυπακοής, που δεν κάμπτεται, συμβάλλει στην υπεράσπιση των δημόσιων - κοινωνικών αγαθών,
    2. η τρομοκρατία κυβέρνησης - εταιρειών, με τις τροχαίες παραβάσεις, τις μηνύσεις και τη συκοφαντία περί τζαμπατζήδων δεν κατάφεραν να νικήσουν το κίνημά μας,
    3. μαζί με τους μαχητικούς αγώνες των εργαζόμενων και την αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας κρατήσαμε ψηλά τη σημαία της ανυπακοής στον ένα χρόνο του μνημονίου,
    4. στην τρέχουσα περίοδο με το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» επιχειρείται μια νέα τεράστια καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου και των δημόσιων αγαθών (ΔΕΚΟ-Ενέργεια-Λιμάνια-Υγεία κλπ) κατ’ εντολή της τρόικα και των διεθνών τοκογλύφων,
    5. μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο αγώνας μας για «Ελεύθερους δρόμους-Κοινωνικό Αγαθό, χωρίς Διόδια» δεν μπορεί παρά να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του γενικότερου αγώνα του λαού ενάντια στο μνημόνιο, την τρόικα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας,
    6. η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που πηγάζει από τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό αλλά ένταση - μαζικοποίηση και γενίκευση της αντίστασης,
    7. οι εξαγγελίες περί «μειώσεων των τιμών διοδίων» αποτελούν κοροϊδία και νέες έμμεσες - χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος των παραχωρησιούχων εταιρειών και των τραπεζών,
    8. οι μαζικές συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων πολιτών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, αποτελούν ελπιδοφόρο και αναγκαίο βήμα, ώστε να αντιληφθεί η κυβέρνηση και οι εντολείς της ότι ο ελληνικός λαός αγωνίζεται, διεκδικεί, αντιστέκεται. Ότι δε θα μπορεί για πολύ ακόμα να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην και εις βάρος των πολιτών,
    9. το δημόσιο χρέος, στο όνομα του οποίου δένεται χειροπόδαρα η χώρα, οι ανάγκες και το μέλλον του λαού μας, δεν είναι δικό μας χρέος, δεν το δημιουργήσαμε εμείς και ούτε ωφεληθήκαμε από αυτό. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, θα συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, για την αποκάλυψη του χαρακτήρα και το δημοκρατικό - κοινωνικό έλεγχο του χρέους.
    ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ: Να καταγγελθούν υπέρ του Δημοσίου οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες και να καταργηθούν όλα τα διόδια, ιδιωτικά και κρατικά. Να συνεχιστούν τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός ενιαίου δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.
    ΔΡΑΣΕΙΣ: Συνεχίζουμε τις συλλογικές δράσεις, τόσο σε τοπικό και περιφερειακό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.
    · Η Παρασκευή, 10/6/11, ορίζεται ως η επόμενη ημέρα πανελλαδικού ανοίγματος των διοδίων (περιλαμβανομένης της Αττικής Οδού), στα πλαίσια που μία τέτοια κίνηση θα συμβάλλει στις ανάγκες της γενικότερης κινητοποίησης του κόσμου και σε σχέση με τα δεδομένα/εξελίξεις εκείνων των ημερών.
    · Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας αναβαθμίζοντας και αξιοποιώντας όλες τις μορφές κινητοποίησης και παρέμβασης, όπου και όποτε αποφασίσει κάθε τοπική επιτροπή, με πανελλαδικό χαρακτήρα και στήριξη.
    · Παρεμβάσεις στους κατά τόπους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να πάρουν σαφή θέση ενάντια στην είσπραξη των προστίμων από τροχαίες παραβάσεις μη καταβολής των διοδίων.
    · Συμμετέχουμε ενεργά στο κίνημα για «πραγματική δημοκρατία» και σε πρωτοβουλίες - αγώνες και μέτωπα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και της δημόσιας περιουσίας.
    ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Εκλέχθηκε νέα 5μελής Γραμματεία του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Αποφασίστηκε ότι η 6η Πανελλαδική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2011 στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ. (ο ακριβής χρόνος και χώρος θα οριστεί το επόμενο διάστημα).
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Η 5η Πανελλαδική Συνέλευση
    1. Εξέδωσε ψήφισμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιστές του κινήματος για πραγματική δημοκρατία.
    2. Υιοθέτησε το πρώτο ψήφισμα της συνέλευσης των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα:
    ...Να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας.
    ...οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.
    Καλούμε...όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της.
    Ισότητα - Δικαιοσύνη - Αξιοπρέπεια!

    Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

    Ένα καράβι για τη Γάζα

    Αφίσα 2 Ιουνίου 2011 Γκίνη

    Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντες σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Έδειξαν σε όλο τον κόσμο πως απλοί άνθρωποι, χωρίς πολεμικά μέσα, οπλισμένοι με τη θέληση που γιγαντώνει το δίκιο, μ’ ένα καλό σχέδιο και σωστή τακτική, μπορούν να νικήσουν το άδικο. Άλλες τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza Movement έσπασαν το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. 

    Μετά την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008, αυτές οι αποστολές αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από τη μεριά του Ισραήλ. Δρώντας σαν πειρατές της Μεσογείου, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της θάλασσας, το κράτος του Ισραήλ διεμβόλισε το «Dignity», το Δεκέμβρη του 2008, απείλησε με βύθιση τον «Αρίωνα», τον Ιανουάριο του 2009 και κατέλαβε το ίδιο σκάφος τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Συνεπικουρώντας την πολιτική απαρτχάιντ του Ισραήλ, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν και κατέστειλαν την προσπάθεια 1.400 αγωνιστών του Gaza Freedom March να εισέλθουν στη Γάζα και να διαδηλώσουν μαζί με τους Παλαιστίνιους αδερφούς τους, τον Δεκέμβριο του 2009. 


    Από την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, όταν οι ισραηλινές ειδικές ναυτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διεθνή ύδατα (80 μίλια από τις ακτές του Ισραήλ) στον πολυεθνικό στολίσκο «Freedom Flotilla», σκοτώνοντας 9 συνανθρώπους μας, τραυματίζοντας βαριά δεκάδες άλλους, οδηγώντας στην συνέχεια το σύνολο των συλληφθέντων σε ισραηλινές φυλακές, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος.
    Ήδη ετοιμάζεται για ακόμα μια φορά μια διεθνής αποστολή (Freedom Flotilla 2) που σαν σκοπό θα έχει το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, από τη θάλασσα. Ένας στολίσκος με αρκετά πλοία, ανθρώπους από όλο τον κόσμο, φορτωμένος με ελπίδα και αλληλεγγύη. Σκοπός του στολίσκου είναι να εισέλθει  στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, στο οποίο δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα να ασκεί καθήκοντα  επικυρίαρχου  της Μεσογείου.

    Για αυτήν την αποστολή, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την 3η εβδομάδα του Ιουνίου, πραγματοποιείται εκδήλωση/προβολή στο Πολυτεχνείο στις 2 Ιουνίου 2011 με σκοπό την ενημέρωση για το εγχείρημα, την ενδυνάμωσή του και φυσικά την επιδιωκόμενη συμμετοχή αλληλέγγυων στο προσεχές ταξίδι.

    -Επειδή ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του συνεχίζεται. 

    -Επειδή η Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη, μολονότι το Ισραήλ διακηρύσσει ότι δεν την έχει πλέον υπό κατοχή. 
    -Επειδή ως κάτοικοι της Μεσογείου έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους λαούς της. 
    -Επειδή ο Ελληνικός και ο Παλαιστινιακός λαός συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς αδελφοσύνης, φιλίας και συνεργασίας. 
    -Επειδή εναντιωνόμαστε σε κάθε ξένη επέμβαση και κατοχή όπου γης. 
    -Επειδή η αλληλεγγύη των λαών δεν περιορίζεται από σύνορα και δεν υπακούει σε ηγεμονικές προσταγές. 
    -Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπάμε στη Γάζα, μεταφέροντας στον αδελφό Παλαιστινιακό λαό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης.


    Πρωτοβουλία “Ένα καράβι για τη Γάζα”

    Γιουχάρισμα φοιτητών στον Ψωμιάδη και στον Μπουτάρη

    Γιουχάρισμα φοιτητών στον Ψωμιάδη και στον Μπουτάρη στο Α.Π.Θ.
    Παρέμβαση φοιτητών στην εκδήλωση του Α.Π.Θ.

    Πρόταση δημιουργίας κοινού ψηφοδελτίου της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές του ΣΜΤ


    πρόταση δημιουργίας κοινού ψηφοδελτίου της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές του ΣΜΤ

    οι συνδικαλιστές της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών που υπογράφουμε
    απευθύνουμε πρόταση
    για συμμετοχή της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές ΣΜΤ 2011
    με κοινό παραταξιακό ψηφοδέλτιο

    Δυο χρόνια πριν, οι συνδικαλιστές που υπογράφουμε, στηρίξαμε ή συμμετείχαμε στις εκλογές ΣΜΤ, με τα ψηφοδέλτια της Αριστερής Πρωτοβουλίας Μισθωτών Τεχνικών και της Ένωση Εργαζομένων.
    Στη συνέχεια, η ευρεία σύμπτωση δράσεων και πρωτοβουλιών από αυτούς τους παραταξιακούς χώρους, που θεωρούμε ότι προτάσσουν τον κινηματικό, ταξικό χαρακτήρα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε πολλούς φορείς τεχνικών, του ΣΜΤ συμπεριλαμβανομένου, οδήγησε πέρσι, στην από κοινού εκπροσώπηση των συγγενών τους παρατάξεων, στη Διοίκηση του ΤΕΕ (Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Ηλεκτρονικών, Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία - Εργαζόμενοι Μηχανικοί, Αριστερός Χώρος Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών, Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης, Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών). Πιστεύουμε ότι επρόκειτο για ιδιαίτερα θετικό πολιτικό βήμα, που επιτεύχθηκε σε ένα χώρο ιδιαίτερα δύσκολο και εχθρικό, όπως είναι αυτός του ΤΕΕ.
    Σήμερα, θα ήταν ανακόλουθο, σε ένα φορέα ταξικής ενότητας όπως θέλει να είναι το ΣΜΤ, ο χώρος αυτής της αριστεράς, να επιστρέψει σε μια διχαστική παραταξιακή καταγραφή.
    Μια τέτοια διχαστική καταγραφή, θα αμφισβητούσε το ίδιο το Πλαίσιο Συμφωνίας της περσινής κοινής τους εκπροσώπησης. Εμείς θεωρούμε αυτό το Πλαίσιο ισχυρό και τις προβλέψεις του επιβεβαιωμένες, με τραγικό τρόπο εις βάρος των εργαζομένων και ανέργων συναδέλφων μας.
    Μια διχαστική παραταξιακή καταγραφή, θα παράβλεπε την κοινή μας στάση μέσα στο ΣΜΤ, απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές Κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ, την εργοδοτική πολιτική στους χώρους δουλειάς, στις ιδιαίτερες κυβερνητικές πολιτικές για την άσκηση των τεχνικών επαγγελμάτων. Τέλος, θα αδιαφορούσε για την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα μέτωπο αγωνιστικής συσπείρωσης των εργαζόμενων που πλήττονται από την κρίση, απέναντι στην τρόϊκα, την κυβέρνηση και τα μνημόνιά τους.

    Για αυτούς τους λόγους, την 16.05.2011, αποφασίσαμε να απευθύνουμε στις παρατάξεις Αριστερή Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών - που ενημερώσαμε και προφορικά κατά τη συνεδρίασή της, την 23.05.2011 - και στην Ένωση Εργαζομένων, πρόταση για συμμετοχή της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς στις εκλογές ΣΜΤ 2011, με κοινό παραταξιακό ψηφοδέλτιο.

    Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση για τα θέματα προβολής (ονομασίας κλπ) ενός τέτοιου ψηφοδελτίου.

    Είμαστε τέλος ανοιχτοί σε συζήτηση για την επικαιροποίηση του περσινού πλαισίου, με το οποίο συμφωνήθηκε η κοινή κάθοδος και η εκπροσώπηση της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς, στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ. Για αυτή την επικαιροποίηση, θεωρούμε χρήσιμες, απολύτως συμβατές και αποδεκτές, σαν βάση επεξεργασίας, τις τοποθετήσεις των συναδέλφων που εκπροσώπησαν την Αριστερή Πρωτοβουλία Μισθωτών Τεχνικών και Ένωση Εργαζομένων εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΜΤ. Σημαντικό μέρος των τοποθετήσεων αυτών περιέχεται στο γραπτό κείμενα:
    Της απόφασης της συνέλευσης.
    Της προκήρυξης προς την ίδια συνέλευση, της Ένωσης Εργαζομένων.

    Η αποδοχή αυτής της πρότασης, θα σημάνει και συλλογική έκφραση των τάσεων και των μελών του σωματείου που θα στηρίξουν και θα μετάσχουν σε ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο, στη βάση της ισοτιμίας (γεγονός που σημαίνει και την εναλλαγή, έτσι ώστε όλες οι πλευρές να δούνε δημιουργικά τον εαυτό τους σε μια κοινή προσπάθεια), της συναπόφασης και της κοινής στάσης, στα ζητήματα που προκύπτουν.

    Απέναντι στο ρατσισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό, την υποταγή και τον εσωτερικό σπαραγμό των εργαζομένων, που από κοινού υπαγορεύουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, με απόλυτη σύμπνοια των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με συνακόλουθη την ανάπτυξη φασιστικών φαινομένων βίας και μισαλλοδοξίας, οφείλουμε ενωμένοι να ανοίξουμε και να αναδείξουμε το δικό μας δρόμο, της αλληλεγγύης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, το δρόμο του αγώνα.

    Γιώργος Βελεγράκης
    Χρήστος Καραμάνος
    Σπύρος Κοντομάρης
    Όλγα Μπαλαούρα
    Γιάννης Πάνου

    Τρίτη 31 Μαΐου 2011

    1η Ιούνη: δεν πληρώνω στο ΕΣΥ

    Αναδημοσιεύουμε από το http://katoikoi.blogspot.com/2011/05/1_28.html?spref=fb , η κινητοποίηση αυτή δείχνει ένα τρόπο σύνδεσης των σωματείων του δημοσίου με τα κινήματα και της πρωτοβουλίες κατοίκων και αξίζει να στηριχτεί. Να ζητήσουμε κάτι ανάλογο και από την ΕΜΔΥΔΑΣ?

    1η Ιούνη: δεν πληρώνω στο ΕΣΥ


    ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ που μας έκοψαν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ που με την «εθνικά υπεύθυνη» πολιτική τους έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ανεργία, την ανέχεια και την απόγνωση.
    Τώρα η κυβέρνηση των τραπεζιτών αποφάσισε ότι για να «σωθεί» το ΕΣΥ πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν «διόδια» για να εξεταστούν στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας Σε λίγο θα μας πουν ότι για να «σωθούν» τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να κοπούν όλες οι κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα, οι εξετάσεις, τα φάρμακα, τα νοσήλεια, να κατεδαφιστεί πλήρως ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο από το Κοινωνικό Κράτος στη χώρα μας.
    Εκεί οδηγεί η λογική της αντιμετώπισης της δημόσιας περίθαλψης ως «περιττό βάρος» για το Κράτος, που πρέπει σταδιακά να μεταφερθεί στις πλάτες των πολιτών. Δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που σχετίζονται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και πόρων. Θέλουν φτηνή και κακής ποιότητας περίθαλψη. Όποιος θέλει καλύτερες υπηρεσίες ας πληρώσει από την τσέπη του! Άλλωστε στη χώρα μας έχουμε ήδη τις πιο ψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Το αν αντέχουν οι πολίτες σε περίοδο κρίσης να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο για την υγεία τους , δεν τους απασχολεί. Το μοναδικό μέλημα τους είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι επαχθείς για την εργασία , τα δικαιώματα και το δημόσιο συμφέρον όροι του Μνημονίου.
    Καιρός να βάλουμε ένα τέρμα!

    ΟΙ ΜΟΝΟΙ που δεν ευθύνονται για τα χρέη των νοσοκομείων, για την κακοδιαχείριση, τη συναλλαγή, τη σπατάλη και τη διαφθορά είναι οι πολίτες.
    Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πληρώσουν άλλο. Ούτε τα 5 ευρώ του κ Λοβέρδου, ούτε άλλο χαράτσι. Έχουμε ήδη προπληρώσει για τη Δημόσια Υγεία με τις εισφορές μας στα Ταμεία και με τη φορολογία μας.
    Ας καταλάβουν επιτέλους ότι:
    • τα Νοσοκομεία και τα ΚΥ δεν είναι επιχειρήσεις.
    • η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα
    • οι ασθενείς δεν είναι πελάτες που πρέπει να περάσουν από το ταμείο
    • Οι περικοπές στο ΕΣΥ κοστίζουν πολύ σοβαρά στην Υγεία
    Το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» συμπυκνώνει την απαίτηση των εργαζομένων να μην πληρώσουν αυτοί, αλλά το κεφάλαιο και το «υπηρετικό» πολιτικό του προσωπικό, την κρίση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
    Η δημόσια, δωρεάν περίθαλψη ποιότητας για όλους είναι δικαίωμα και η υπεράσπιση της είναι υπόθεση όλων.
    Η αντίσταση στη διάλυση του ΕΣΥ είναι κυριολεκτικά ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για τους εργαζόμενους και τους κοινωνικά αδύναμους.
    Προτείνουμε την 1η Ιουνίου ως ημέρα κοινής δράσης γιατρών, εργαζομένων στο ΕΣΥ, ασθενών, κοινωνικών φορέων, ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων για την:
    · ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΣΩΝ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
    · ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΕΝΓΕ)
    ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Δύο Τραγούδια


    Το πρώτο φόρος τιμής στον Gil Scot Heron. Ο δημιουργός του περίφημου κομματιού “The Revolution Will Not Be Televised”, ποιητής, μουσικός και σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους προπάτορες του hip-hop, πέθανε το απόγευμα της Παρασκευής (27/5) στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 62 έτων.

     

    Το δεύτερο το οποίο πήραμε από την ΕΟΣ, είναι από την μουσική εκδήλωση αλληλεγγύης που οργάνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» την Κυριακή 22/05/11, στον προαύλιο χώρου του γηπέδου μπάσκετ στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Με αυτό η Δανάη Παναγιωτοπούλου απεύθυνε δημόσια μια ερωτική επιστολή(*) στο Γιώργο Παπανδρέου.

    (*) Το τραγούδι του του Βασίλη Νικολαϊδη για μια Μαρία του Εμφυλίου, στο οποίο κάνει αναφορά η Δ. Παναγιωτοπούλου, μπορείτε να το ακούσετε εδώ: “Η ιστορία της Μαρίας.

    Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

    Xωρίς Προηγούμενο Επέμβαση


    Αναδημοσιεύουμε από το TVXS.
    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χωρίς προηγούμενο επέμβαση στην ελληνική οικονομία, στην οποία περιλαμβάνεται μια διεθνής ανάμιξη στη συλλογή φόρων καθώς και στην ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, σύμφωνα με σημερινό άρθρο στους Financial Τimes. Εξάλλου την ίδια ώρα, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι πιέσεις από την Ευρώπη και την ΕΚΤ για πώληση της δημόσιας περιουσίας αυξάνονται
    Οι αναμεμιγμένοι στην υπό διαπραγμάτευση συμφωνία δηλώνουν πως το πακέτο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους του ελληνικού χρέους, καθώς και ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας, αναφέρει το κεντρικό δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας. Αξιωματούχοι ελπίζουν ότι όσο το ήμισυ των 60 δις - € 70 δισ. της νέας χρηματοδότησης που χρειάζεται η Αθήνα μέχρι το τέλος του 2013, θα μπορούσε να βρεθεί χωρίς νέα δάνεια. Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, ένα μεγάλο μέρος του ποσού θα μπορούσε να καλυφθεί από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικό χρέος.
    Οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει στη συνέχεια να δανείσουν επιπλέον €30 δισ. €35 δις. επιπλέον από τα € 110 δισ. που έχουν ήδη υποσχεθεί ως μέρος του προγράμματος «διάσωσης» που συμφωνήθηκε το περασμένο έτος. Αξιωματούχοι προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι σχεδόν κάθε στοιχείο της νέας δέσμης μέτρων αντιμετωπίζει την σημαντική αντίθεση από τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα που συμμετέχουν στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
    Στο τελευταίο πλήγμα, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε την Παρασκευή να κερδίσει διακομματική συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας, για τα οποία επέμειναν οι δανειστές της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας τη συναίνεση ως προϋπόθεση για περαιτέρω «διάσωση» της χώρας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως "πιστωτικό γεγονός" – μια διαφορετική διατύπωση για αυτό που τεχνικά σημαίνει χρεοκοπία.

    Δε Χρωστάμε, Δεν Πουλάμε, Δεν Πληρώνουμε

    Σύνταγμα Κυριακή 29/5/2011
    ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
    επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων
    Το νέο πακέτο «σοκ και δέους» κυβέρνησης-τρόικας-εργοδοσίας ήρθε να ομολογήσει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο την αποτυχία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «προσωρινών θυσιών για την έξοδο από την κρίση» και να αποκαλύψει τον πραγματικό στόχο της επίθεσης: την πλήρη αναίρεση των εργασιακών δικαιωμάτων και την οριστική διαγραφή του τελευταίου ίχνους του κοινωνικού κράτους.
    Παράλληλα, ξεπουλά με φαστ-τρακ διαδικασίες σε ξένο και ντόπιο κεφάλαιο το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και μαζί με αυτήν, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, βάζοντας στο εκτελεστικό απόσπασμα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το φως και το νερό! Με μια πολιτική που έχει δημιουργήσει 1 εκατομμύριο ανέργους και τους αυξάνει συνεχώς, που εμπεδώνει την ανασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και απομυζά τα εισοδήματα των εργαζομένων, καταδικάζει πλατιά κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
    Μετατρέπουν την ελληνική κοινωνία σ’ ένα απέραντο πειραματικό εργαστήρι, ώστε να εξαπλώσουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος της μισθωτής εργασίας σε όλη την Ευρώπη.
    Η συνταγή τους απέτυχε. Οδηγεί στην καταστροφή.
    Στο Μνημόνιο διαρκείας να αντιτάξουμε τον αγώνα διαρκείας.
    Η ανατροπή της βαρβαρότητας είναι το δικό μας χρέος. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, φοιτητές, μαθητές, καλλιτέχνες, διανοούμενοι να ξεσηκωθούμε ενάντια στη νέα «χούντα» κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
    Με την αποφασιστικότητα και την αλληλεγγύη μας μπορούμε να νικήσουμε.
    Με απεργιακό μπλακ-άουτ μπορούμε να διώξουμε κυβέρνηση, Τρόικα και τους υποστηριχτές τους!
    Παλεύουμε για να γίνει άμεσα Πανελλαδική-Πανεργατική Πολιτική Απεργία: με το εργατικό κίνημα στο προσκήνιο να επιβληθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων πάνω από τις απαιτήσεις των αγορών.
    Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις ΔΕΚΟ ενάντια στο ξεπούλημα.
    Καλούμε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να κατακλύσουν το Σύνταγμα και όλες τις πλατείες της χώρας.
    Προχωράμε σε καταλήψεις, διαδηλώσεις, επισχέσεις εργασίας, πρακτικές ανυπακοής. Στηρίζουμε τη δράση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στα νοσοκομεία την 1η Ιούνη.
    Καλούμε σε Συνελεύσεις στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές.
    Κάθε χώρος δουλειάς, κάθε πλατεία να γίνει κέντρο αγώνα και ανυπακοής.

    • ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ το χρέος τους
    • ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, Η ΤΡΟΪΚΑ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
    • ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.-ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΣΥΜΦΩΝΟ
    • ΝΑ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
    • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
    • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΠΛΑΤΙΑΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Φωτογραφίες από την πορεία στα Πατήσια


    Το Σαββάτο 28/5 πραγματοποιήθηκε τοπική πορεία ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό και τα φασιστικά πογκρόμ στην περιοχή, οργανωμένη από Συλλογικότητες και κατοίκους Κυψέλης - Πατησίων - Αχαρνών. Η αφίσα και το κάλεσμα στην πορεία έχουν ήδη αναρτηθεί. Μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πάνω από 1000 διαδηλωτές), δυνατός παλμός, καλή ανταπόκριση από τη γειτονιά, συμμετοχή μεταναστών, συνδιοργάνωση από πλήθος συλλογικοτήτων διαφορετικών μεταξύ τους. Η πορεία ξεκίνησε από το πάρκο Κύπρου & Πατησίων και διαμέσου της Αχαρνών και των κάτω Πατησίων κατέληξε στο κτήμα Δρακόπουλου, δύο ελεύθεροι χώροι με έντονο συμβολισμό των αγώνων που έχουν δώσει οι κάτοικοι για τη σωτηρία τους. Στο τελείωμα της η πορεία ενώθηκε με διαδήλωση-μοτοπορεία της Συνέλευσης Βάσης Εγαζόμενων Οδηγών Δικύκλων.

    Κυριακή 29 Μαΐου 2011

    Όλοι και σήμερα στις πλατείες

    Για σήμερα το απόγευμα (19:00) υπάρχει κάλεσμα συγκέντρωσης σε όλες τις πλατείες της χώρας (και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων ελπίζουμε. Ας είμαστε όλοι εκεί. Διαβάστε άρθρο της ΚΕ. Τέλος αναδημοσιεύουμε και ενημέρωση από Θεσσαλονίκη.


    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ!

    Από την Τετάρτη 25 του Μάη, η πλατεία του Λευκού ύργου, το Σύνταγμα στην Αθήνα, οι πλατείες σε ολλές πόλεις της χώρας μας, είναι γεμάτες με ιλιάδες κόσμου, που αγωνιά για το παρόν και το έλλον του, για την ζωή του και ψάχνει τρόπο να ντισταθεί σε όλους αυτούς που δεν τον αφήνουν να ζήσει.

    Είμαστε και εμείς κάθε μέρα στον Λευκό Πύργο!
    Είμαστε οι χιλιάδες άνθρωποι που θέλουμε να ζούμε με την δουλειά μας, να παίρνουμε μισθό που θα εξασφαλίζει μια ζωή με αξιοπρέπεια, την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, την σύνταξη όταν γεράσουμε.

    Είμαστε αυτοί που θέλουμε να μην απελπιζόμαστε όταν έρχονται οι λογαριασμοί και όταν απολυόμαστε να μπορούμε να ζούμε από το επίδομα ανεργίας για όσο καιρό είμαστε άνεργοι.
    Είμαστε αυτοί που θέλουμε να σπουδάζουν τα νιάτα δωρεάν, να δουλεύουν όταν παίρνουν το πτυχίο, να πηγαίνουμε στον γιατρό όταν αρρωστήσουμε δωρεάν, να ζούμε με δημοκρατία, ασφάλεια και ειρήνη.
    Σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις είμαστε όλοι και χωράμε όλοι!
    Αυτοί που δεν πήγαν ποτέ σε διαδήλωση και αυτοί που συμμετέχουν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις των σωματείων, αυτοί που δεν ανήκουν κάπου και αυτοί που ανήκουν, αυτοί που έχουν ή δεν έχουν ιδεολογία.
    Όλοι μαζί θα βρούμε τον τρόπο για να χαράξουμε τον δρόμο στις λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες, μέσα από τις συζητήσεις, να ενωθούμε, χωρίς διαχωρισμούς, σε ένα μεγάλο ποτάμι αντίστασης απέναντι στο εφιαλτικό μέλλον που σχεδιάζουν για μας, ΕΕ, ΔΝΤ και η κυβέρνηση με τους συμπαραστάτες της.
    Γιατί ξέρουμε ότι αυτοί οι διεθνείς τοκογλύφοι αφού επί ένα χρόνο έπαιρναν μέτρα για την καταστροφή της ζωής μας και της χώρας, αφού κατάργησαν τα δικαιώματά μας και μας βούτηξαν στην ανασφάλεια και την φτώχεια, τώρα απαιτούν το ξεπούλημα των λιμανιών, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του νερού, και η κυβέρνηση ξεπουλάει. Και η κυβέρνηση με τους συμπαραστάτες της εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές.
    Να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα τους δεν είναι για την διάσωση της χώρας, είναι για την κλοπή του πλούτου που παράγουμε, σε όφελος των συμφερόντων των δανειστών.
    Επειδή ανησυχούμε και θυμώνουμε, αγανακτούμε και εξοργιζόμαστε, δεν θέλουμε να μένουμε μόνοι εξοργισμένοι και κλεισμένοι στον εαυτό μας!
    Η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών, συμμετέχει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο και σας καλεί όλους να συμμετέχετε για να γίνουμε πολλοί και δυνατοί.
    Να οργανωθούμε καλύτερα και να δυναμώσουμε την φωνή μας και τον αγώνα μας για: ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ!

    Εκλογές σωματείου μισθωτών τεχνικών 5,6,7 Ιούνη 2011


    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
    (ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
    Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας  6936760879, 6939472144
    Εκλογές σωματείου Κυριακή 5/6, Δευτέρα 6/6 & Τρίτη 7/6.
    Να δώσουμε όλοι το παρών στη μάχη για τη μαζικοποίηση του Σωματείου.
    Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στην νέα βαρβαρότητα του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο όνομα της «υπέρβασης της κρίσης» η κυβέρνηση, ζητά διαρκώς νέες θυσίες, ενώ διαγγέλματα όπως το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» εκστομίζονται από καλοταϊσμένα στόματα. Το επόμενα μέτρα που θέλουν να φέρουν για ψήφιση, έρχονται τη στιγμή που τα αλλεπάλληλα μνημόνια έχουν χρεοκοπήσει στα μάτια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, καθώς «αποκαλύπτεται» ότι δεν έγιναν για να «σώσουν την χώρα», αλλά τους τραπεζίτες και τους «δανειστές», συντρίβοντας την κοινωνία.
    Η κατεδάφιση των κατακτήσεων και του επιπέδου ζωής επιδιώκεται να είναι ισοπεδωτική και μόνιμη. Δεν αποκλείονται ραγδαίες εξελίξεις με «ελεγχόμενη» ή «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία. Κυβέρνηση και εργοδότες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ΝΔ και ΛΑΟΣ, θέλουν και πάλι το λαό στη γωνία, τρομοκρατημένο από την απειλή της χρεοκοπίας, άφωνο και άβουλο μπροστά στο μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.
    Η λήψη ανάλογων μέτρων σε όλη την Ευρώπη, δείχνει ότι η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων είναι κοινή επιλογή όλου του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η είσοδος και της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης και η εκτίμηση για ένταξη και άλλων χωρών σε αυτόν, παράλληλα με το «Σύμφωνο για το ευρώ», δείχνει πως προωθούν ένα πανευρωπαϊκό "Μνημόνιο διαρκείας". Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει μέτρα σκληρής λιτότητας έως το 2038 αλλά και μετά!
    Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ...
    Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, εργοδότες μας εκβιάζουν και μας εκφοβίζουν
    Στον κλάδο πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς, ενώ πολλοί από εμάς είναι για μήνες απλήρωτοι. Η εργοδοσία με μεγάλη επιθετικότητα, αλλά και λυμένα τα χέρια από την κυβέρνηση, επιτίθεται στα δικαιώματα μας. Με διλήμματα τύπου «απολύσεις ή μειώσεις» που δικαιολογούνται στο όνομα της πτώσης των κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων», οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε την κρίση τους.
    Για τους εργαζόμενους τεχνικούς η «ατομική διαπραγμάτευση» δεν είναι κάτι καινούργιο. Για χρόνια τώρα οι εργοδότες προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι, αλλά συνεργάτες, πως είμαστε «υπεύθυνοι» για την πορεία της επιχείρησης, όχι όμως «αποδέκτες» των κερδών. Όσοι δουλεύουν με δελτίο «βαφτίζονται» «εργολάβοι» παροχής «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία. Όμως η συλλογική σύμβαση του σωματείου που περιλαμβάνει όλους τους τεχνικούς, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (μισθός ή Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κα) ισχύει ακόμα, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας του κλάδου να την καταργήσει.
    Σήμερα που οι εργοδότες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα η δράση του σωματείου, η μάχη για τη συλλογική σύμβαση, και η ενεργητική συμμετοχή όλων μας, μπορούν να αποτελέσουν «εμπόδιο», στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας, στο απαράδεκτο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μη καταβολή των δεδουλευμένων και των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.