Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Επενδυτές φεουδάρχες

Η νήσος Χρυσή ή ΓαϊδουρονήσιDreamstime.com ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 23.10.2022, 
Επενδυτές φεουδάρχες

Χρυσή, Πάρος και Ιος αποτελούν τρία από τα νησιά που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση στο όνομα του τουρισμού και του κέρδους.

Μια σειρά τουριστικών επενδύσεων αποκαλύπτουν τον προκλητικό τρόπο που κινούνται οι επενδυτές καθώς και τον προνομιακό τρόπο που αυτοί αντιμετωπίζονται. Οι «φωνές» όμως αυτών που αντιτίθενται στην καταστροφή του τόπου τους, κόντρα σε θεούς και δαίμονες- πολλαπλασιάζονται.

Από τα Φαλάσαρνα της Κρήτης έως τις Κυκλάδες. Τα δημόσια κοινόχρηστα αγαθά μας, οι παραλίες και οι ακτές μας μετατρέπονται σε ιδιωτικούς κήπους με σκανδαλώδεις όρους και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Το αίσθημα ασφάλειας και ατιμωρησίας δε των «επενδυτών» είναι τέτοιας έκτασης που μόνο σε ευνομούμενη πολιτεία δεν παραπέμπει.

Οσο μεγαλύτερη είναι η παρανομία και η κακοποίηση που αυτοί διαπράττουν τόσο μεγαλύτερη η επιβράβευση από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται σε πολλές των περιπτώσεων και ως στρατηγικοί επενδυτές. Τους φοροαπαλλάσσουμε και τους επιδοτούμε για να καταστούν οι απόλυτοι άρχοντες του τόπου ή για να το θέσουμε καλύτερα οι απόλυτοι φεουδάρχες...

Η μάχη της Χρυσής

Το νησάκι Χρυσή, που βρίσκεται στο Λιβυκό πέλαγος απέναντι από την Ιεράπετρα, περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Καταφύγιο Αγριας Ζωής και αναδασωτέα έκταση. Η ανεξέλεγκτη εισροή επισκεπτών με μεγάλα και μικρά σκάφη και η ανυπαρξία ελέγχου προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και οδήγησαν στην υιοθέτηση ενός πιλοτικού και κατεπείγοντος προγράμματος για τη διάσωσή του.

Το προστατευόμενο κεδρόδασος, το μεγαλύτερο δάσος λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη, με μέση ηλικία τα 200 έτη και μέσο ύψος 7 μέτρων, έχει καταστραφεί κατά τόπους εξ ολοκλήρου και μόνο στο βόρειο τμήμα το είδος παρουσιάζει μερική αναβλάστηση, με την ξήρανση όμως να υπερβαίνει το 50%. Το δε δίκτυο μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

«Χρυσές» κατοικίες λόγω Visa

«Χρυσές» κατοικίες λόγω Visa

Ανάλυση του Ινστιτούτου Eteron δείχνει την επίδραση της Golden Visa στην αγορά
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Eteron, η ανάλυση 300 συμβολαίων Golden Visa στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ μεσιτικών εταιρειών και Κινέζων επενδυτών το διάστημα 2017-2019 έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αγοράστηκε σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή από την αντίστοιχη αντικειμενική αξία. [SHUTTERSTOCK]
21.10.2022 • 12:45

Το ένα τρίτο των συναλλαγών ακινήτων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται στις αγορές που γίνονται για την απόκτηση της Golden Visa. Μάλιστα πολλά ακίνητα αγοράζονται σε διπλάσιες έως και τριπλάσιες τιμές προκειμένου να «πιάσουν» το κατώτερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ. Αυτά επισημαίνει ανάλυση του Ινστιτούτου Eteron για την επίδραση της Golden Visa στο πρόβλημα κατοικίας, επισημαίνοντας ότι το νέο όριο των 500.000 ευρώ –που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί πώς θα εφαρμοστεί– δεν είναι απαραίτητο ότι θα ανακουφίσει τις επιπτώσεις του μέτρου στην αγορά κατοικίας.


Η «ακτινογραφία» του προγράμματος Golden Visa στη χώρα μας δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ινστιτούτο Eteron, με συντάκτρια την Κορίνα Πετρίδη. Οπως επισημαίνει το Eteron:

– Σε πέντε χρόνια εφαρμογής του προγράμματος (2014-2019) η Ελλάδα ενέκρινε το 20% των Golden Visas στην Ευρωπαϊκή Ενωση (7.563) και έφερε το 10% των συνολικών εσόδων (1,89 δισ. ευρώ). Αιτία είναι ότι μέχρι πρότινος η Ελλάδα παρείχε μία από τις φθηνότερες Golden Visas στην Ε.Ε.

– Σύμφωνα με πρόσφατη (2021) μελέτη επιστημόνων από το LSE και το Harvard, το 2018 το πρόγραμμα απέφερε στην Ελλάδα 470 εκατ. ευρώ. «Το νούμερο αυτό δεν θα είχε από μόνο του μεγάλη αξία αν δεν αποτελούσε σημαντικό ποσοστό των συνολικών συναλλαγών της αγοράς ακινήτων στη χώρα. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το ίδιο έτος τα έσοδα της αγοράς ακινήτων ανήλθαν σε 1,3 δισεκατομμύριο, εκ των οποίων τα 655 εκατομμύρια προέκυψαν από ξένους επενδυτές. Ποσοστιαία αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα Golden Visa απέφερε το 36% των εσόδων στην εγχώρια αγορά ακινήτων και το 72% των ξένων επενδύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο», εκτιμούν οι συντάκτες της μελέτης (Kristin Surak, Yusuke Tsuzuki).



Η αύξηση του κατώτατου ορίου στις 500.000 ευρώ πρέπει να συνοδευθεί από κριτήρια, ειδάλλως θα οδηγήσει στην αγορά περισσότερων ακινήτων, εκτιμά το Eteron.

– Η πλειονότητα των επενδυτών μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος στη χώρα μας είναι κινεζικής υπηκοότητας. Ακολουθούν Τουρκία (6%), Ρωσία (5%), Λίβανος (4%) και Αίγυπτος (3%).

– Ανάλυση 300 συμβολαίων Golden Visa στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ μεσιτικών εταιρειών και Κινέζων επενδυτών το διάστημα 2017-2019 έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αγοράστηκε σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή από την αντίστοιχη αντικειμενική αξία. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακίνητα αντικειμενικής αξίας 50.000 και 100.000 ευρώ αγοράστηκαν από Κινέζους επενδυτές/τριες πολύ ακριβότερα, προκειμένου να «πιάσουν» το κατώφλι των 250.000 ευρώ, πιθανότατα ασκώντας αυξητικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων», αναφέρεται στην ανάλυση του Eteron.

Αλλά δεν είναι μόνο το όριο των 250.000 ευρώ (που συχνά «πιάνεται» πλασματικά) που επηρεάζει την αγορά, αλλά και το πλήθος των αγορών. «Το γεγονός ότι πάνω από το 1/3 των συναλλαγών ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα οφείλεται στις συναλλαγές που γίνονται για Golden Visa δείχνει έναν πολύ σημαντικό βαθμό εξάρτησης των πρώτων στην επενδυτική αυτή λογική. Εύκολα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις για Golden Visa είναι καθοριστικές στις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και στην αύξηση των τιμών των τελευταίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η κ. Πετρίδη.


Οπως εκτιμά το Eteron, η πρόσφατα εξαγγελθείσα αύξηση του ορίου επένδυσης στις 500.000 ευρώ μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί ανεπαρκής, καθώς ενδέχεται απλώς να οδηγήσει σε αύξηση των αγορών ακινήτων, αφού το όριο λειτουργεί αθροιστικά (δεν είναι απαραίτητο να αγοραστεί μόνο ένα ακίνητο άνω των 500.000 ευρώ).
Οι αριθμοί

20% των αιτήσεων για Golden Visa στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε στην Ελλάδα.

470 εκατομμύρια έφερε η «Χρυσή Βίζα» στην Ελλάδα το 2018. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 36% των εσόδων από την εγχώρια αγορά ακινήτων εκείνη τη χρονιά.

66% των Golden Visas στην Ελλάδα δόθηκε σε υπηκόους Κίνας. Ακολουθούν Τουρκία (6%), Ρωσία (5%), Λίβανος (4%) και Αίγυπτος (3%). Από τον Φεβρουάριο η έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής επενδυτικού σκοπού πολιτών της Ρωσίας ανεστάλη και στην Ελλάδα.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Μάικ Ντέιβις, διανοούμενος: Ο Πλανήτης των Φτωχών

Μάικ Ντέιβις, διανοούμενος: Ο Πλανήτης των Φτωχών
- 1 Μαΐου, 2018

Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον απόσμασμα από την συνέντευξη του Μάικ Ντέιβις, συγγραφέα του βιβλίου Ο πλανήτης των φτωχών, στην εφημερίδα Socialist Worker.

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν στο βιβλίο σας στοιχεία της νέας δημοφιλούς τάξης –του πλήθους όπως περιγράφεται από τους Μάικλ Χάρντ και Αντόνιο Νέγκρι– η οποία έχει συντρίψει, εάν δεν έχει ενσωματώσει, την εργατική τάξη.
Δεν το βλέπω έτσι. Ας θυμηθούμε, για μια στιγμή, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Ο Μαρξ και ο Ένγκελς υποστήριξαν ότι το προλεταριάτο των εργοστασίων ήταν μια επαναστατική τάξη λόγω δύο βασικών ζητημάτων. Πρώτον, επειδή «οι εργάτες δεν είχαν να χάσουν τίποτα πέρα από τις αλυσίδες τους», δηλαδή δεν είχαν κανέναν λόγο να υπερασπίζονται την ιδιωτική ιδιοκτησία. Και δεύτερον, επειδή η θέση του προλεταριάτου στη βιομηχανική παραγωγή παρείχε ιδανικές συνθήκες –γεγονός που δεν ισχύει για καμία προηγούμενη ομάδα– για την αυτοοργάνωση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Το σημερινό άτυπο προλεταριάτο, επίσης δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά έχει αποκοπεί από την κοινωνική παραγωγή (τουλάχιστον όπως την εννοούσε ο Μαρξ), και σε πολλές περιπτώσεις από τον παραδοσιακό πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ζώντας στα περίχωρα των φτωχογειτονιών, αποκομμένο από την επίσημη απασχόληση, και εξορισμένο από τον παραδοσιακό δημόσιο χώρο, το προλεταριάτο ψάχνει για ενότητα και κοινωνική συνοχή.

Η μέθοδος του Μαρξ ήταν να αρχίσει με μια περιπτωσιακή (επαγωγική) μελέτη συγκεκριμένων καταστάσεων, πριν φτάσει σε μια κατασκευασμένη έννοια του γενικού. Και σαφώς, αυτό που απαιτείται τώρα είναι πρακτικές μελέτες της πολιτικής των φτωχών κατοίκων των πόλεων στη μεγάλη ποικιλομορφία τους. Αλλά θα ήταν λανθασμένο να κάνει κανείς τέτοιες συγκριτικές μελέτες, χωρίς να αναγνωρίσει ότι πολλές φαινομενικά περιχαρακωμένες συγκρούσεις και ταυτότητες είναι πιθανώς μεταβατικές

Πράγματι, ό,τι βλέπετε είναι σήμερα μια απέραντη πειραματική διαδικασία, στην οποία οι νέοι κάτοικοι των φτωχών συνοικιών –μερικές φορές συμμαχώντας με την παραδοσιακή εργατική τάξη, αλλά συχνά όχι– επιδιώκουν ριζικές λύσεις στην απομόνωσή τους. Όπου υπάρχει κάποια κινητικότητα της παραδοσιακής εργατικής τάξης σε συνεργασία με το φτωχό προλεταριάτο, το αποτέλεσμα είναι η συχνά η επανεφεύρεση της Αριστεράς.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: 9 Νοέμβρη 2022 – Όλοι και όλες στην Απεργία

 


9 Νοέμβρη 2022 – Όλοι και όλες στην Απεργία –

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς

Συνάδελφοι/σες

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί όλους τους συναδέλφους Μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη που γίνεται από το σύνολο των εργαζομένων σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυρίαρχο αίτημα:

«Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο 12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 50%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο, καταργήθηκαν τα κλαδικά επιδόματα. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 12% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. – όπως και οι προηγούμενες - όχι μόνο δεν συζητά αυξήσεις στους μισθούς μας, αλλά προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει την κοινωνία ότι δήθεν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από 1/1/2023 συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, αφού είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι που έχουν εισόδημα μέχρι 12.000€ τον χρόνο δεν θα πάρουν ούτε 1 ευρώ αύξηση, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από 12.000€ μέχρι 20.000€ θα πάρουν αύξηση από 1,83€ τον μήνα μέχρι 14,66€!!!

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους Δ.Υ. και παραπλανεί συνειδητά την ελληνική κοινωνία. Στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που, στα τρία τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης και πολλαπλών ευθυνών, ειδικά για τον κλάδο μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σημερινή Κυβέρνηση, τα τρία τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον Νόμο 4808/21, τον γνωστό νόμο Χατζηδάκη, όλες οι απεργίες, από τον Σεπτέμβρη του ΄21 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Την ίδια στιγμή, εντείνεται ο αυταρχισμός και η καταστολή. Εκλεγμένοι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι σύρονται στα δικαστήρια, οι συγκεντρώσεις, απαγορεύονται ή αντιμετωπίζονται με ΜΑΤ και χημικά. Γι’ αυτό η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 9ης του Νοέμβρη, που γίνεται μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα με επίσημο πληθωρισμό πάνω από 12% είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού και σύμφωνα με τις διεκδικήσεις μας (5ετία σπουδών, integrated master κλπ)

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/21 όπως έγινε και στον ιδιωτικό τομέα

  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του

  • Αυξήσεις στις εκτός έδρας αποζημιώσεις σύμφωνα με τις προτάσεις μας

  • Υπογραφή Ειδικής Συλλογικής  Σύμβασης Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) 

  • Άμεση υλοποίηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο και ειδικά για τον κλάδο μας με επιλαχόντες της 13Κ για ουσιαστική ενίσχυση των ΥΔΟΜ και των Τεχνικών υπηρεσιών.

  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού

  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.

Με μαζική οργάνωση στα σωματεία μας και δυναμικούς αγώνες κερδίζουμε τα δικαιώματά μας.

ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου

για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας!

Προσυγκέντρωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου), ώρα 11.00πμ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Για τις 27 Νοέμβρη 2022 όρισαν τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ο πρόεδρος και η «λέσχη των προθύμων» της πλειοψηφίας των παρατάξεων του Δ.Σ. παίζοντας στα ζάρια τις εκλογές του Συλλόγου.

Για τις 27 Νοέμβρη 2022 όρισαν τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ο πρόεδρος και η «λέσχη των προθύμων» της πλειοψηφίας των παρατάξεων του Δ.Σ. παίζοντας στα ζάρια τις εκλογές του Συλλόγου.

ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ

ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ!

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, παρότι νομικά και καταστατικά αναρμόδιο, αποφάσισε να μετατεθούν οι εκλογές του Συλλόγου στις 27 Νοέμβρη. Με το γελοίο πρόσχημα του ανυπέρβλητου κωλύματος μιας υπαλλήλου από τις αρχές του Φθινοπώρου, να εργαστεί στο Σύλλογο για μακρύ διάστημα, μετέθεσε, για μιαν ακόμα φορά, τις από 14 Μαΐου προκηρυγμένες από την Αντιπροσωπεία εκλογές του, που είχαν αποφασιστεί για σήμερα, 23 Οκτώβρη. Συνέβησαν τα εξής:

ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Το ΔΣ είχε αναθέσει στον Πρόεδρο, δυο βδομάδες πριν, να προσκομίσει γνωμάτευση δικηγόρου για νόμιμη αντιμετώπιση της ντε φάκτο ακύρωσης των εκλογών, που με πρωτοβουλία του Προέδρου, Δημήτρη Ξυνομηλάκη, και με τη στήριξη ή την ανοχή 11 μελών του, είχαν τιναχτεί στον αέρα (*) με τρεις τρόπους:

1. Με μη υποβολή ψηφοδελτίων από τις παρατάξεις που στηρίζουν ή ανέχονται την εκτροπή

2. Με μη εγγραφή νέων μελών στις περιφέρειες χωρίς Τοπικά Τμήματα με ευθύνη του προέδρου

3. Με μη σύγκληση της Εκλογικής Εφορευτικής Επιτροπής

Ο Πρόεδρος προσήλθε, δυο βδομάδες μετά, στη συνεδρίαση ΔΣ της 10ης Οκτώβρη, χωρίς τη γραπτή γνωμοδότηση που είχε αναλάβει να προσκομίσει.

Δ.Σ. νομικά αναρμόδιο

Αντί γραπτής γνωμοδότησης δήλωσε ότι κατά τη προφορικά διατυπωμένη γνώμη δικηγόρων που ρώτησε, δεν υπάρχει μετά όσα προηγήθηκαν άλλη νόμιμη διαδικασία ορισμού της ημερομηνίας των εκλογών, εκτός από την υποβολή σχετικής αίτησης του Συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Κατόπιν αυτού, και παρόλα αυτά, ο ίδιος πρότεινε, και το σύνολο των παρατάξεων του ΔΣ που μονίμως τον «συνοδεύουν» ψήφισε, (πλην της Συσπείρωσης, της ΑΚΕΑ, της παράταξης Χανίων - Ρεθύμνου και της Πανεπιστημονικής), τη διεξαγωγή εκλογών στις 27 Νοέμβρη!

Δ.Σ. καταστατικά αναρμόδιο

Ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Συλλόγου είναι ως γνωστόν η Αντιπροσωπεία. Τις αποφάσεις της (εν προκειμένω για την κήρυξη και τη ρύθμιση της διεξαγωγής των εκλογών) κανένα ΔΣ δεν ενομιμοποιείτο να τις αλλάζει. Πόσο μάλλον το σημερινό, νομικά ανυπόστατο ΔΣ, που στον 5ο χρόνο του παραμένει μη συγκροτημένο, έχοντας μόνο έναν αντιπρόεδρο και ένα πρόεδρο, που ανάμεσα στις συνεδριάσεις μπορούσε να κάνει ότι του κατεβαίνει.

Οι εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ θα βρίσκονται στο έλεος όσων δε διστάσουν να τινάξουν το Σύλλογο στον αέρα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν τους αρέσει. Εμείς πάντως δεν ανήκουμε σε αυτή τη συνομοταξία. Θα στηρίξουμε τη διεξαγωγή των εκλογών, με μαζική συμμετοχή. Στα χέρια των αρχιτεκτόνων βρίσκεται πλέον ο αγώνας για την έξοδο της αρχιτεκτονικής και του Συλλόγου από τον πρωτοφανή στην ιστορία σημερινό διασυρμό.

Όμως στο ΔΣ της 10ης Οκτώβρη απείχαμε από την ψηφοφορία. Αρνηθήκαμε έτσι τη συμμετοχή μας στη λήψη μιας κατά κοινή ομολογία παράνομης και αντικαταστατικής απόφασης!

23.10.2022

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προτάσεις Τροπολογίας στο Υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που συντείνουν στην ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του e ΕΦΚΑ

https://emdydas.gr/images/stories/news/18.10.2022_ns_yp_ergasias_8887.pdf


Προτάσεις Τροπολογίας στο Υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο που συντείνουν στην ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του e ΕΦΚΑ

Κύριε Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Με την παρούσα επιστολή μας ζητούμε να συμπεριλάβετε τροπολογίες στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τις λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σε συνέχεια του πρόσφατου αιτήματος συνάντησης μας.

Α. Σχετικά με το Αίτημα παράτασης του χρόνου υλοποίησης της διάθεσης των ποσών της κράτησης της περίπτωσης β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940 (Α’ 145) σύμφωνα με την Β/οικοθ.25141/2355/2019 ΚΥΑ (Β’ 2276). Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εν λόγω διάθεσης, προτείνεται να δοθεί παράταση του χρόνου υλοποίησης του έργου τουλάχιστον έως 31-12-2022 με την έκδοση νέας ΚΥΑ προκειμένου το ΤΕΕ να προβεί στην καταβολή των ποσών στους δικαιούχους μηχανικούς - ποσά τα οποία έχει ήδη λάβει από τον e-ΕΦΚΑ.

Β. Οι προτεινόμενες τροπολογίες αφορούν σε ρυθμίσεις με τις οποίες επιβεβαιώνεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του Ενιαίου Φορέα και αποκαθίσταται η άδικη και άνιση μεταχείριση εργαζομένων, ως προς την συνταξιοδοτική τους αντιμετώπιση, αναλόγως προς το φορέα ασφάλισης από τον οποίο προέρχονται ή το χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση.

Ειδικότερα με την πρώτη προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται η δυνατότητα και των υπαγόμενων στο πρ. ΕΤΑΑ παλαιών ασφαλισμένων Μηχανικών να δικαιωθούν μειωμένης συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Παρά την από 1-1-2022 και εντεύθεν ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων ως προς την πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως φορέα προέλευσης και ασφάλισης, παρά την ένταξη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και παρά τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών παροχών εντός του Ενιαίου φορέα, εντούτοις έως και σήμερα δεν προβλέπεται για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση του πρ. ΕΤΑΑ παλαιούς ασφαλισμένους Μηχανικούς δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας ακόμα και εάν έχει συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης 15 ετών.

Με τη δεύτερη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα και των Μηχανικών μητέρων ανικάνων τέκνων να δικαιωθούν σύνταξης στο 50ο έτος της ηλικίας τους εφόσον πιστοποιείται ποσοστό ανικανότητας ενός τέκνου σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται ότι αφενός αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται για τις ασφαλισμένες του πρ. Δημοσίου και του πρ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και άλλων φορέων κύριας ασφάλισης, αφετέρου δε η πρόβλεψη αυτή δεν επηρεάστηκε από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ν. 3863, 3865/2010, 4093/2012 και 4336/2015 και οι ασφαλισμένες των ταμείων αυτών δύνανται να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, και μετά την 1-1-2022 με τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Με την Τρίτη προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα των εργαζόμενων μητέρων Διπλωματούχων Μηχανικών με Μισθωτή Εργασία να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια, έστω με μεταβατικές διατάξεις. Η ευαίσθητη αυτή κατηγορία εργαζομένων στα περισσότερα ενταχθέντα Ταμεία, είχε τη δυνατότητα. Μοναδικές εξαιρέσεις στον ανωτέρω κανόνα, ήταν οι γυναίκες μηχανικοί οι οποίες ήταν υποχρεωμένες λόγω ιδιότητας να είναι ασφαλισμένες στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Αντιθέτως οι εργαζόμενες με τις συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες παράλληλα ασφαλισμένες στο Δημόσιο ή σε Ειδικά Ταμεία, είχαν –και έχουν με μεταβατικές διατάξεις- τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων. Μετά και τη σύσταση του ΕΦΚΑ, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας μικρής ομάδας ασφαλισμένων γυναικών, οι οποίες εργάζονται με τους ίδιους ακριβώς όρους και συνθήκες με άλλες εργαζόμενες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις που αφορούν στις μητέρες ανηλίκων. Για λόγους λοιπόν ίσης μεταχείρισης, προτείνουμε να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση η οποία ακολουθεί.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

«Πάρτι» απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς

Ως πρόεδρος της ΜΟΔ, ο Εμμανουήλ - Γεώργιος Παπαδημητρίου διέπρεψε στις απευθείας αναθέσεις ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 21.10.2022, 13:04
«Πάρτι» απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς


Το αποκαλυπτικό παράδειγμα της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων, που διαχειρίζεται δισ. ευρώ ● Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο συνεργάτης του Αδωνη και αποτυχημένος πολιτευτής πρόεδρος της ΜΟΔ, ο σύμβουλος του προέδρου και ομόρρυθμος εταίρος εταιρείας που αναλαμβάνει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και οι «κολλητοί» του επιχειρηματίες ● Αύξηση κατά 355% στον αριθμό των αναθέσεων και με τη «μέθοδο των τριών» και κατά 630% του συνολικού ποσού από το 2019 στο 2020.

Οι απευθείας αναθέσεις και οι πρόχειροι διαγωνισμοί με τη «μέθοδο των τριών» δεν είναι κάτι άγνωστο ή νέο στον δημόσιο τομέα. Αλλωστε, η σχετική νομοθεσία χαίρει πολιτικής συναίνεσης από όλα τα κόμματα εξουσίας. Ωστόσο, ανήκει στην παρούσα κυβέρνηση η «τιμή» ότι τόσο ο αριθμός των συμβάσεων που ανατίθενται με αυτούς τους δύο τρόπους όσο και τα συνολικά ποσά για τέτοιες συμβάσεις έχουν εξακοντιστεί… στη στρατόσφαιρα.

Ενα μικρό, πλην εύγλωττο, παράδειγμα αποτελεί η ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων), από την οποία περνούν ο έλεγχος και η διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων. Υπό τη νέα της διοίκηση ύστερα από τις εκλογές του 2019, ο αριθμός των συμβάσεων (για συγχρηματοδοτούμενα έργα) έχει αυξηθεί από το 2019 στο 2020 κατά 355%, ενώ το συνολικό ποσό που τους αντιστοιχεί αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 630%! Ενώ επί πολλά χρόνια και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων τόσο ο αριθμός των συμβάσεων ανά έτος όσο και το συνολικό ποσό που τους αντιστοιχούσε ήταν σχετικά χαμηλά και κυμαίνονταν σε παραπλήσια επίπεδα, από τα τέλη του 2019 και κυρίως από το 2020 εκτινάσσονται σε έκταση και επίπεδα πρωτοφανή.
Μέθοδος των τριών

Οι απευθείας αναθέσεις προβλέπονταν από τον νόμο 4412/16, ο οποίος όριζε ανώτατο όριο δαπάνης ανά σύμβαση τις 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ, το οποίο αναπροσαρμόστηκε σε 30.000 χωρίς ΦΠΑ με τον νόμο 4782/2021. Οι πρόχειροι διαγωνισμοί με τη «μέθοδο των τριών», επίσης με ανώτατο όριο δαπάνης τις 60.000 ευρώ συν ΦΠΑ.