Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Υποβάθμιση των Επιθεωρητών του ΥΠΕΝ


Διαμαρτυρία επιθεωρητών ΠεριβάλλοντοςΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ


Για ακόμα μία φορά οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων αποδεικνύονται οι «φτωχοί συγγενείς» των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Η Γενική Γραμματεία Επιθεωρητών καταργήθηκε και μετατράπηκε σε διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ακολούθως, το σώμα δεν εντάχθηκε στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας με το πρόσφατο νομοσχέδιο, παρότι εκεί υπήχθησαν παρόμοιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τέλος, καταργήθηκε πριν τους επιδοθεί η «ελεγκτική αποζημίωση», την οποία εισπράττουν αντίστοιχοι οργανισμοί. Το Σώμα, που καλείται σε όλα τα πολύ σοβαρά περιστατικά «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο, παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών υπουργών για την ενίσχυσή του.

Το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος απαρτίζεται από περίπου 70 άτομα και είναι χωρισμένο στα δύο (Βορείου και Νοτίου Ελλάδας), καλύπτοντας τέσσερις νευραλγικούς τομείς: περιβάλλον, δόμηση, ενέργεια και μεταλλεία. Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν και προανακριτικά καθήκοντα (διενέργεια αυτοφώρου, σύσταση δικογραφίας κ.ά.), ελέγχοντας δημόσια και ιδιωτικά έργα, επομένως μπορούν να παραπέμψουν ιδιώτες αλλά και στελέχη της Αυτοδιοίκησης στον εισαγγελέα για παραβάσεις της νομοθεσίας. Οι επιθεωρητές Δόμησης και Ενέργειας ελέγχουν τους ιδιώτες ελεγκτές (που έχουν αδειοδοτηθεί για να ελέγχουν την τήρηση λ.χ. των οικοδομικών αδειών, της έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών) και εισηγούνται μόνο διοικητικές κυρώσεις. Τέλος, οι επιθεωρητές Μεταλλείων ελέγχουν την εφαρμογή της μεταλλευτικής και λατομικής δραστηριότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, έχοντας τη δυνατότητα να επιβάλουν κυρώσεις.

Πρόσφατα, με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, ανακοινώθηκε η κατάργηση της ειδικής γραμματείας και η μετατροπή της σε Διεύθυνση του υπουργείου. Ακολούθως, στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του επιτελικού κράτους, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος «έμειναν εκτός» από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία ωστόσο συμπεριέλαβε τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημοσίων Εργων, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Μεταφορών και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Με άλλη ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο καταργήθηκε η ελεγκτική αποζημίωση, την οποία επρόκειτο να λάβουν.

Χθες, οι επιθεωρητές Νοτίου Τομέα απέστειλαν κείμενο διαμαρτυρίας στον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη. Οπως εκτιμούν, η εξέλιξη αυτή «προάγει την άνιση μεταχείριση μεταξύ ισότιμων και ομόλογων υπηρεσιακών υπαλλήλων και από κίνητρο για προσέλκυση επιθεωρητών υψηλών προσόντων και αυξημένου κύρους με προσδοκώμενο αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό δημοσίων εσόδων από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα και τη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, μετατρέπεται σε τροχοπέδη».

Κάλεσμα ΑΡΑΓέΣ ενόψει των επερχόμενων εκλογών του ΤΕΕ



Κάλεσμα ΑΡΑΓέΣ ενόψει των επερχόμενων εκλογών του ΤΕΕ 


Στις 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί θα κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά για να εκλέξουν τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Μια διαδικασία που φαίνεται να ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερους από εμάς, και ειδικά τους νεότερους. Η χαμηλή συμμετοχή είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα της συνολικότερης κοινωνικής κατάστασης, της θέσης των μηχανικών τα τελευταία χρόνια, αλλά και της απογοήτευσης που υπάρχει μετά τις διαψεύσεις των ελπίδων ενός προηγούμενου διαστήματος για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Την τελευταία τριετία, διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές του ΤΕΕ, οι μηχανικοί σε πολύ μεγάλο βαθμό βρέθηκαν να υλοποιούν ως διεκπεραιωτές τις αποφασισμένες πολιτικές, που εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εισπρακτικής λογικής, με μηδενική μέριμνα για την επιστημονική διάσταση των ζητημάτων, και τον κοινωνικό τους ρόλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα «αυθαίρετα». Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, υπήρξε ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα τη φυγή μετά το νόμο Κατρούγκαλου πολλών «μπλοκάκηδων» συναδέλφων. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν από τα μεγαλύτερα χτυπήματα και για το εισόδημα των περισσοτέρων συναδέλφων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι δεν εξωθήθηκαν από το επάγγελμα, δεν είδαν την «ανάπτυξη» να αντικατοπτρίζεται στα εισοδήματά τους, και οι συνταξιούχοι, αφού περίμεναν χρόνια για την τελική έκδοση των συντάξεών τους, τις είδαν να μειώνονται ξανά με την επικουρική σύνταξη πρακτικά να εξανεμίζεται για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Η ηγεσία του ΤΕΕ, σε αυτή την τριετία, στοιχίστηκε με τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, αντιπολιτευόμενη κυρίως στην κατεύθυνση ανάπτυξης άνευ όρων. Ακόμα και στην περίοδο της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου, που είχαμε τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της προηγούμενης περιόδου, έδωσε κυρίως μια μάχη με συντεχνιακούς όρους, προετοιμάζοντας το δρόμο για λογικές ιδιωτικής ασφάλισης και επαγγελματικού ταμείου. Σήμερα, υποδέχεται την κυβερνητική αλλαγή περιχαρής, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ να αναλαμβάνει προσωπικά καθήκοντα τεχνικού συμβούλου για την «επένδυση» στο Ελληνικό. Αλλά και στα άλλα μεγάλα περιβαλλοντικά μέτωπα, αλλά και τα ζητήματα δημόσιου πλούτου και υποδομών, από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, η ηγεσία του ΤΕΕ είτε σιώπησε είτε επικρότησε στην πράξη τις κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κινήσεις που θα επιταχύνει από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ.

Big business με την καύση σκουπιδιών

Big business με την καύση σκουπιδιών



Η οικτρή κατάσταση σε όλη την Ελλάδα οδηγεί σε fast track διαδικασίες

Σε σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα αστικά απόβλητα προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ. Επιδιώκει να βάλει για τα καλά στο παιχνίδι της κυκλικής οικονομίας την καύση απορριμμάτων μέσω της θερμικής επεξεργασίας για ανάκτηση ενέργειας σε συνδυασμό με την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα επιταχύνει συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και στην Αττική.

Την ίδια ώρα επιχειρηματικά συμφέροντα διαγκωνίζονται στη «χρυσοφόρα» βιομηχανία των σκουπιδιών για να αποκτήσουν προνομιακή θέση στον τομέα διαχείρισης. Η... μπίζνα είναι μεγάλη, από τη συλλογή, επανάχρηση και ανακύκλωση υλικών μέχρι την αξιοποίηση ενέργειας από υπολείμματα σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις και με συστήματα νέων τεχνολογιών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επικεφαλής τον Κωστή Χατζηδάκη στέλνει μηνύματα που σχηματικά συνοψίζονται σε... Ελσίνκι αντί για Νάπολι, λύσεις για τα σκουπίδια… φινλαδικού τοπίου και όχι πνιγηρών σκουπιδόλοφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα φέρει αλλαγές στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ώστε –κρατώντας τις ευρωπαϊκές νόρμες για περιβαλλοντική προσέγγιση περί αποβλήτων– να ανοίξει τον δρόμο για απρόσκοπτη εφαρμογή συστημάτων ανάκτησης ενέργειας απορριμμάτων με θερμική επεξεργασία/ καύση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.

Με την ανακύκλωση στην πρώτη γραμμή της ρητορικής έρχονται και χωροθετήσεις fast track για μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων από τη μια και κίνητρα και επιβράβευση πολιτών και επιχειρήσεων για ελάττωση όγκου σκουπιδιών και διαχωρισμό υλικών από την άλλη. Στη γραμμή αυτή συνδράμει και με την επιστημονική του ιδιότητα και με τις επαγγελματικές του επιλογές ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δρ μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Αραβώσης. Είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ ο οποίος είναι υπέρ της ανάκτησης ενέργειας μέσω καύσης υπολειμμάτων απορριμμάτων και από τη θέση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων (Συνέργεια) προωθεί τη συνεργασία, επιστημονικών φορέων και βιομηχανιών στον τομέα ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Τα «αποβράσματα» της πολιτικής…


Όποιος δεν πληρώνει το εισιτήριο του Μετρό θα πρέπει να νιώθει “απόβρασμα της κοινωνίας”. Αυτό ξεστόμισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλής. Η προκλητική και χυδαία αναφορά του δεν μας ξάφνιασε! Είναι απόρροια της «οπτικής» που έχει για την κοινωνία. 

Αφού όμως άνοιξε τη συζήτηση περί … «αποβρασμάτων» ας την πάμε σε βάθος. Αν ο κ. Καραμανλής αναζητά αποβράσματα, αυτά να τα ψάξει στην πολιτική του. Σ’ αυτή την πολιτική που υπηρετεί με ταξική συνέπεια. Στην εφαρμογή νόμων που έχουν δημιουργήσει φτωχοποιημένες στρατιές ανθρώπων…

Τα «αποβράσματα» που καταγγέλλει ο υπουργός του Μητσοτάκη βρίσκονται στην ψήφιση και εφαρμογή πολιτικών που:

—Έχουν οδηγήσει ένας στους τρεις εργαζομένους που απασχολείται με μερική απασχόληση και αμείβεται με μεικτό μισθό της τάξης των 391,32 ευρώ τον μήνα. Ανθρώπους που για να πάνε στη δουλειά τους χρειάζεται να δώσουν περίπου το 10% του μισθού τους για μια μηνιαία κάρτα διαδρομών!!!

— Έχουν οδηγήσει σχεδόν 3,35 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα – το 31,8% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – να απειλούνταν από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό!!

— Έχουν οδηγήσει το 40,5% των συνταξιούχων της χώρας να …«ζει» με κάτω από 500 ευρώ μεικτά το μήνα.

— Έχουν οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες να χρωστούν στην εφορία και στη χώρα να γίνονταν 1.000 κατασχέσεις τη μέρα!

Σε αυτές τις πολιτικές – στις μνημονιακές, μεταμνημονιακές ταξικές επιλογές τους – που έχουν διαλύσει την ελληνική κοινωνία, που έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στη μόνιμη ανασφάλεια να αναζητήσει ο Καραμανλής και οι όμοιοι του «αποβράσματα». Αν ψάξουν καλά θα τα βρουν, δεν θα χρειαστεί πολύ για να τα ανακαλύψουν…

Το «ύφος» της δήλωσης Καραμανλή αποπνέει ακριβώς και την ταξικότητα της σκέψης του. Ακόμα και η απόπειρα του να τη …συμμαζέψει υποστηρίζοντας ότι «ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου»(!)το αποδεικνύει περίτρανα. Έτσι το …νιώθει και απλά του ξέφυγε. Μας το είπε κατάμουτρα. 

Σωματείο ΚτΥΠ: Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα


    ΣΩΜΑΤΕΙΟ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Φαβιέρου  30 - Τ. Κ.  10438  Α Θ Η Ν Α – Τηλέφωνα : 210.5272443 –  210.5272299 6977 674562, 6978 900537- FAX: 210.5272489  e-mail: somateio@ktyp.gr

                                                                                                                                                                                   Αθήνα 31/7/2019
                                                                                                                                                                                   Αρ. πρωτ. 1305
                                                           
                      
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα
 στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας


Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά τα εξής:
Το Σωματείο μας σταθερά και αταλάντευτα έχει αναδείξει την ανάγκη και αγωνίζεται ώστε να έχει το κράτος την αποκλειστική ευθύνη για παροχή Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολείων, Νοσοκομείων και άλλων Δημόσιων κτιρίων. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε θέσει κατ΄επανάληψη ως κρίσιμο ζήτημα την Αντισεισμική προστασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Προσεισμικό έλεγχο και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα δημόσια  κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα κτίρια με μεγάλη συνάθροιση κόσμου (δικαστήρια, υπουργεία κ.ά.). Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε τονίσει και επιμένουμε ότι  ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να φέρει σε πέρας αυτό το -ζωτικής σημασίας για την κοινωνία- έργο. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποδυναμώνουν συνεχώς τον φορέα -όπως έγινε και με την προ διετίας μετάταξη των 2/3 των μηχανικών- και προωθούν την τακτική «δεν κάνω ελέγχους γιατί μετά θα πρέπει να δώσω κονδύλια για τις αναγκαίες επισκευές και την κατασκευή νέων σχολείων», τακτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρωπινές ζωές.         
Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι μεθοδεύουν την πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση του μοναδικού τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους ο οποίος παράγει μελέτες, δημοπρατεί και εποπτεύει έργα και κάνει ελέγχους με ίδια μέσα και προσωπικό και τη διαμόρφωση μίας διαλυτικής κατάστασης με διάχυση της ευθύνης σε Περιφέρειες και Δήμους, ώστε το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο να γίνει εύκολα λεία στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω ΣΔΙΤ και άλλων «χρηματοδοτικών εργαλείων» με πολλαπλάσια κόστη και αμφίβολη ποιότητα και χρόνο κατασκευής.  
Προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι, αυτή η πολιτική και αυτές οι μεθοδεύσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων που κάνουν χρήση των δημοσίων κτιρίων, αφού ζούμε σε μία περιοχή και μία περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, με εκατοντάδες σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια κατασκευασμένα προ δεκαετιών και καταπονημένα, να παραμένουν χωρίς προσεισμικό έλεγχο και άλλα να έχουν ελεγχθεί αλλά να μην έχει σαφή εικόνα το κράτος αν έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές και άλλες παρεμβάσεις. Όπως επίσης τονίζουμε ότι το κράτος είναι υπεύθυνο ώστε, παράλληλα με τις σημαντικές ανάγκες για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν και εκατοντάδες λειτουργούντα παλιά και καταπονημένα!


Το Δ.Σ. του Σωματείου


Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο, κάτω τα χέρια από τις πολιτικές ελευθερίες


Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος

Άσυλο εξ ορισμού είναι χώρος περιορισμού των δικαιωμάτων της εξουσίας απέναντι στον πολίτη. Αποτέλεσε από τις απαρχές της ιστορίας λαϊκή κατάκτηση που και όταν ακόμα δεν κατοχυρώθηκε νομικά βρίσκονταν ψηλά στην κοινωνική συνείδηση και αποτελούσε άγραφο νόμο.

Το Κυλώνειο άγος (632 πΧ) έμεινε στην ιστορία ως μία πράξη ντροπής ήταν σφαγή οπαδών του Κύλωνα στην Ακρόπολη που αποτελούσε άσυλο, έστω ως χώρος λατρείας των θεών. Αλλά και στα σημερινά χρόνια το άσυλο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής απετέλεσε κατοχυρωμένο και μάλιστα με συνταγματική περιωπή θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα (άρθρο 9 Σ), ενώ η από μέρους κρατικού υπαλλήλου παραβίαση του οικιακού ασύλου, δηλαδή είσοδος σε ιδιωτική κατοικία χωρίς τη θέλησή του, χωρίς τις διατυπώσεις του νόμου και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού αποτελεί ποινικό αδίκημα (ΠΚ 241) απειλούμενο μάλιστα με υψηλότερη ποινή από το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης (ΠΚ 334) και πολύ σωστά αφού η από μέρους οργάνου της εξουσίας παραβίαση του νόμου έχει πολύ μεγαλύτερη επικινδυνότητα και άρα απαξία από την αντίστοιχη ενός ιδιώτη.

Περιορισμοί που προβλέπονται και για την κατ οίκον έρευνα, την κατά κανόνα απαγόρευσή της στη διάρκεια της νύχτας (ΚΠοινΔ 254) αποβλέπουν επίσης στην προστασία του οικιακού ασύλου. Αναμφισβήτητη άλλωστε είναι και η έννοια του πολιτικού ασύλου που προστατεύει πρόσωπα που διώκονται από αντίπαλα καθεστώτα για τους πολιτικούς αγώνες τους και υποχρεώνει τα κράτη στα οποία καταφεύγουν να τα προστατεύουν όταν αυτό διαπιστώνεται.

Αν για τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή προβλέπεται και νομοθετήθηκε άσυλο, δεν συμβαίνει το ίδιο κατά τρόπο συγκεκριμένο με την προστασία των συλλογικών πολιτικών δικαιωμάτων παρότι το Σύνταγμα επιτάσσει την εγγύηση του κράτους για τα δικαιώματα του ανθρώπου ως μέλους του κοινωνικού συνόλου (Σ 25 παρ. 1). Τα κινήματα δεν έχουν «το σπίτι τους» κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα αν και το έχουν κατακτήσει με αγώνες δεκαετιών που κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει.

Ένα τέτοιο σπίτι είναι το Πανεπιστημιακό Άσυλο. Θα μπορούσαν η μπορεί στο μέλλον στη θέση των Α.Ε.Ι. να είναι τα Εργατικά κέντρα, τα Δημαρχεία, οι πλατείες, τα δημόσια και δημοτικά κτίρια, κάποια άλλα «άβατα». Συνέβη για λόγους ιστορικούς και ιδιαίτερους σε αυτήν την χώρα η θεμιτή και σεβαστή συνταγματικά κινηματική ασυλία να στεγασθεί στο πανεπιστήμιο. Και όχι φυσικά χάριν προστασίας της τριτοβάθμιας ακαδημαϊκής διδασκαλίας. Στο Ελληνικό κράτος η τελευταία δεν γνώρισε ποτέ διωγμούς, όπως στην μεσαιωνική Ευρώπη.

Πρόσφατες εξελίξεις στο Ελληνικό


ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
29/7/2019 

Η αποκαλούμενη “επένδυση του Ελληνικού” έχει προσλάβει χαρακτηριστικά εθνικής υπόθεσης και μείζονος εθνικού στόχου. Όπως γράφει ο Γιάννης Σιώτος στην Εφ.Συν «για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η επένδυση στο Ελληνικό αντιπροσωπεύει το φάρμακο για πάσα επενδυτική...νόσο. Είναι σαν να λέμε διαπιστευτήριο αξιοπιστίας στους επενδυτές. Αυτή είναι η βάση ενός αφηγήματος, το οποίο άρχισε να διαμορφώνεται έξι χρόνια πριν όταν η Ν.Δ. ήταν πάλι στα πράγματα»1.
Αν όσα διακυβεύονται με τη μετατροπή 6.200 στρ σε μικρογραφία Μανχάταν δεν ήταν τόσο σοβαρά για την ιστορική τοπιογραφία της Αττικής, το πνεύμα του τόπου στο οποίο άνθισε ο ελληνικός πολιτισμός και την κλιματική αλλαγή2 η υπόθεση θα είχε περιέλθει στην αρμοδιότητα σατυρικών καλλιτεχνών όπως ο Μποστ, που δυστυχώς μας λείπει.
Δύο στόχοι κυριαρχούν στο αφήγημα της σημερινής νεοδημοκρατικής κυβέρνησης : “να πέσουν οι υπογραφές” και “να μπουν οι μπουλντόζες”, θυμίζοντας τον αλήστου μνήμης δικτάτορα Πατακό με το μυστρί του. Στο χορό των καθυστερήσεων εμπλέκονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο τομεάρχης οικονομίας Ν. Παππάς και ο βουλευτής Α. Χαρίτσης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να στριφογυρίζει γύρω από το θεμελιώδες ερώτημα “τις πταίει;”. Αν θυμόμαστε καλά η μετατροπή του Ελληνικού σε υπερδομημένο “πόλο ανάπτυξης” δεν ήταν ταυτοτικό στοιχείο της απελθούσας κυβέρνησης, όπως και το μνημόνιο.
Για τον αυτοαναφερόμενο αρχαιοελληνιστή υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη τα ερωτήματα είναι απλά. Τι χρειαζόμαστε, σου λέει, τον πολιτισμό και τους αρμόδιους φορείς - από το ΥΠΠΟ μέχρι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τους αρχαιολόγους, οι οποίοι πάντως, όπως όλοι γνωρίζουμε, διέσωσαν την ιστορική μνήμη του τόπου με αφοσίωση και πάθος σε πολύ δυσμενείς συνθήκες. 
Εν τω μεταξύ ο, τρόπος του λέγειν, επενδυτής τρίβει τα χέρια του. Κατακρατεί το “μεγαλύτερο ακίνητο των Βαλκανίων”  χωρίς να έχει δώσει ούτε ένα ευρώ - θυμίζουμε ότι  ήταν ο μοναδικός που κατάθεσε προσφορά - ενισχύει τη μετοχή του και περιμένει να βγάλει κέρδος από τους καζινοεπενδυτές, οι οποίοι όμως δεν διατίθενται να καταβάλουν το τίμημα που ζητά ο κ. Λάτσης.
Ομολογούμε ότι είμαστε εν προκειμένω στο πλευρό του ολιγωρούντος επενδυτή, ο οποίος κερδοσκοπεί μεν με τη μετοχή του αλλά μέχρι στιγμής δεν αγγίζει το ακίνητο. Όσο μας αφορά ελπίζουμε να ευσταθεί η λαϊκή  παροιμία “αγαπά ο θεός τον κλέφτη αλλά αγαπά και τον νοικοκύρη”.
Αυτές τις μέρες τα βέλη έχουν επικεντρωθεί στους αρχαιολόγους γενικώς και το ΚΣΝΜ ειδικώς, γιατί χαρακτήρισαν διατηρητέα 3 ιστορικά αεροπλάνα - απόφαση που δυστυχώς δεν πρόλαβε να υπογράψει η π. υπουργός πολιτισμού κα Ζορμπά. Όχι μόνο τα λαϊκίζοντα κανάλια βρήκαν θέμα αλλά και νεόκοποι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν παραλείπουν να ρωτούν για το Ελληνικό τους προσκεκλημένους, ανεξαρτήτως θέματος για το οποίο έχουν κληθεί.

«Στο μεταξύ η Ελλάδα ταξιδεύει ολοένα ταξιδεύει
κι αν “ορώμεν ανθούν πέλαγος Αιγαίον νεκροίς”
είναι εκείνοι που θέλησαν να πιάσουν το μεγάλο καράβι με το κολύμπι» 3



Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Πού βρίσκει κανείς το δίκιο του;

Πού βρίσκει κανείς το δίκιο του;

Η απελευθέρωση του Κορκονέα και η αθώωση του Σαραλιώτη επαναφέρουν το θεμελιώδες ερώτημα της δικαιοσύνης. Το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν είναι καθόλου κοινό. Είναι κάτι που μοιραζόμαστε όσοι το μοιραζόμαστε, και τελικά θα καταφέρουμε ό,τι καταφέρουμε πείθοντας και τρομάζοντας πολιτικούς αντιπάλους.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι ένα σημείο μόνο μπορώ να ζητήσω από το δικαστήριο να με ακούσει. Όμως όπως ακριβώς η αρχική απόφαση υπάκουε σε ένα κλίμα μαζικής κατακραυγής της δολοφονίας, αυτή η απόφαση υπακούει σε ένα κλίμα αυτοσυντήρησης του κράτους, σε μια περίοδο κατά την οποία αυτό δεν δέχεται πιέσεις από πουθενά.

Το σκέφτομαι και για το πανεπιστημιακό άσυλο και όλα. Όσο κι αν επικαλεστείς τη νομιμότητα, θα έρθει η ώρα που ο αντίπαλος θα ζυγίσει τη δύναμή σου. Θα χρειαστεί να επινοήσει ή να ανασύρει το νομικό περίβλημα της απόφασης, αλλά κατά βάθος θα έχει απλώς ρίξει μια ματιά απέναντι, όπως ο οδηγός που βγαίνει από το αμάξι για να τσακωθεί και αναρωτιέται αν τον έχει τον αντίπαλο.

Θυμάμαι τη βραδιά της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, που ήμουν στη γιορτή ενός φίλου, Νίκου. Αυτό που έγινε τις επόμενες μέρες ήταν μια άγρια διαμαρτυρία απέναντι στην καταστολή, από πιτσιρίκια που δεν είχαν δει και δεν είχαν μέχρι τότε καταλάβει τίποτε, ούτε από την ενήλικη ζωή, που δεν είχε ξεκινήσει, ούτε από την κρίση, που δεν την είχαμε αντιληφθεί. Είχε όμως την ανίκητη ορμή ενός νεανικού πλήθους που πολιτικοποιήθηκε βίαια, σαν σε αιματηρή μυητική τελετή. Όσο κι αν παραπονούνταν σοφοί ινστρούχτορες ότι αυτό το πλήθος δεν ήταν αρκετό πολιτικοποιημένο και ενήμερο, αυτό το πλήθος υπερασπίστηκε έναν λόγο κατακραυγής της αστυνομικής βαρβαρότητας. Όποιος νομίζει ότι πρόκειται για κάτι αυτονόητο, έχει την ευκαιρία σήμερα να το ξανασκεφτεί.

Στο διάστημα που ακολούθησε αμέσως μετά τη δολοφονία, η διανόηση έκανε τη δουλειά της: χωρίστηκε και έδειξε ποιες είναι οι συμπάθειές της. Κάπως άρχισε να φαίνεται ποια είναι τα στρατόπεδα που θα δημιουργούνταν μέσα στην κρίση.

Θέλω να πω πως όποια κι αν είναι η εκτίμηση των επιστημόνων των δικαίου για την κρίση του δικαστηρίου, η κρίση δεν συμβαίνει σε κοινωνικό κενό. Κάτι αφουγκράζεται και με κάτι συντονίζεται. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου άλλαξε μια γενιά πιτσιρικάδων και δίδαξε μια γενιά μεγαλύτερων ότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνουν τα παιδιά που βλέπεις γύρω σου.

Ο εν ψυχρώ φόνος ανήλικου παιδιού παραβιάζει ένα ιερό. Ακόμη και όσοι δεν σκεφτόμαστε μεταφυσικά, αυτή την πράξη την κατανοούμε ως μια πράξη που βρίσκεται πέρα από κάθε ανθρώπινο όριο. Δεν έχει όμως κανένα νόημα να ικετεύουμε δικαστές. Προφανώς θα υπάρχει μια μάχη που δίνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, από τους δικηγόρους. Αλλά ξέρουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει ανεξάρτητα από την κοινωνία.

Ένα από τα λίγα πράγματα που μας έχουν διδάξει τα χρόνια της κρίσης είναι πως η άλλη πλευρά ή θα νιώθει την ανάσα μας στο σβέρκο της ή θα μας σβήνει τσιγάρα στο μάτι. Η αποφυλάκιση Κορκονέα και η αθώωση Σαραλιώτη είναι αποφάσεις προκλητικές, είναι κλείσιμο του ματιού στην πιο εμβληματική περίπτωση αποχαλινωμένης αστυνομικής βαρβαρότητας των τελευταίων ετών. Με τη διαφορά, σε σχέση με πολλές άλλες περιπτώσεις, ότι το θύμα δεν επέζησε. Ο δολοφόνος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι ήταν προκλητική η συμπεριφορά του θύματος και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη. Σόκαρε ακόμα και τον Κούγια. Καλά έκανε και δεν ζήτησε συγγνώμη, του ταιριάζει.

Είναι ένας κόσμος βάρβαρος, άδικος. Όλοι αυτοί που κόπτονται τάχα για ηθική και νομιμότητα, ξέρουν καλά πως ο καθένας βαράει χαστούκια όπου μπορεί, και λουφάζει όπου δεν μπορεί. Ορίστε λοιπόν ποια είναι η πρόκληση που προκύπτει από αυτό: όσοι δεν είναι με το μέρος μπάτσων και δικαστών, βρίσκουν το δίκιο τους αγωνιζόμενοι. Αγωνιζόμενοι μαζικά και λυσσαλέα. Η αστυνομία δεν μπορούσε να ανακόψει την εξέγερση του Δεκέμβρη γιατί ήταν μαζική και λυσσασμένη, λοιπόν έπρεπε να ζυγίσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης αναταραχής. Ήταν και τότε παράνομο να σπας βιτρίνες και να καις κάδους, αλλά έγινε. Οι διαμαρτυρίες μπορεί να έχουν νόημα ως συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας, όσοι συμφωνούμε, για να πούμε τη στενοχώρια μας. Αν κάτι ζητούμε να γίνει όμως, θα γίνει μόνο αν το πετύχουμε αγωνιζόμενοι. Δεν το λέω για να υποτιμήσω, ή πολύ περισσότερο να εκμηδενίσω τη δικαστική πλευρά της υπόθεσης. Νομίζω όμως ότι πού και πού κάνουν τα πάντα για να μας θυμίσουν ότι αυτό δεν φτάνει, και τότε ερχόμαστε προ των ευθυνών μας. Η τηλεόραση θα συζητά ποιος πέταξε μπογιές και η αστυνομία ποιος έκλεψε πρίζες, αλλά η μοίρα μας εξαρτάται από την ένταση της φωνής μας.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7864                                                                       Αθήνα,  29/7/2019
         
  Προς:   Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών          Υποθέσεων κ. Βρούτση

Θέμα: Υποβάθμιση του  Σώματος  Επιθεώρησης  Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).



Κύριε Υπουργέ,
η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς κατόπιν των ραγδαίων εξελίξεων στην οργανωτική δομή του ΣΕΠΕ που επέφερε η έκδοση του ΠΔ 84/2019.  Συνηγορούμε με το δελτίο τύπου της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας μαζί με τους δύο πρωτοβάθμιους Συλλόγους,  Τεχνικών & Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας και Πανελληνίου Συλλόγου Επιθεωρητών Εργασίας που από την πρώτη στιγμή είναι διαμαρτυρόμενοι για  την κυβερνητική επιλογή που εν μία νυκτί αποδόμησε και αποσάθρωσε την αυτοτέλεια του Σ.ΕΠ.Ε..
Η μετατροπή της Ειδικής Γραμματείας του Σ.ΕΠ.Ε σε μια Γενική Διεύθυνση, ή άλλου γραφειοκρατικού τύπου δομή, όπως προοιωνίζεται το Π.Δ. 84/2019, όχι μόνο δε συνιστά αναβάθμισή του, αλλά αντιθέτως το τοποθετεί σε μια υπερδιευρυμένη Γενική Γραμματεία, με πολυσυλλεκτικά και ετερόκλητα τομεακά αντικείμενα, εντελώς άσχετα με την αποστολή του και μάλιστα εποπτευόμενα από το ίδιο πρόσωπο.  Πρόκειται για ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος Επιθεώρησης  Εργασίας στη χώρα, αφού απειλείται η οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία και αυτοτέλειά του. Εκλαμβάνεται σαφώς ως στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας και του βασικού πυλώνα προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα σε χρόνο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με απτά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία εν γένει.
 Η λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ως ελεγκτικού μηχανισμού, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που απαιτούν ευελιξία, άμεση δράση και αντίδραση. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η Επιθεώρηση Εργασίας να είναι αυτόνομος και ενιαίος διοικητικός τομέας, με ισχυρή κεντρική υπηρεσία και κατά τόπον περιφερειακές οργανικές μονάδες.  Η  άσκηση του λειτουργήματος του Επιθεωρητή Εργασίας είναι και επικίνδυνη, αφού εκθέτει τους Επιθεωρητές, συλλήβδην και αδικαιολόγητα, υποδαυλίζοντας επιθετικές συμπεριφορές εναντίον τους.
Μια γραφειοκρατικού τύπου δομή, χωρίς επιτελική διάσταση, αποφασιστική αρμοδιότητα επιχειρησιακή ευελιξία και λειτουργία σε κάθε τόπο, όπως υποκρύπτει η σχετική διάταξη του εν λόγω Π.Δ καθηλώνει τη δράση του Σ.ΕΠ.Ε και ακυρώνει το έργο του. Αυτή η πρωτοβουλία, που βαφτίζεται ως «νεωτερισμός» της δημόσιας διοίκησης, βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας και ενισχύει τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Συγχρόνως, πλήττει τον κόσμο της εργασίας, στο μέτρο που υποβαθμίζει τον βασικό προστατευτικό μηχανισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήδη εκδηλώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εναντίον Επιθεωρητών Εργασίας, στη Χαλκίδα, τα οποία καταδικάζουμε απερίφραστα και καλούμε όλον τον πολιτικό κόσμο να πράξει ομοίως.
    Εκφράζουμε την απόλυτη  συμπαράσταση μας και  διαμαρτυρόμαστε για την ξεκάθαρη υποβάθμιση και προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας και  θεωρούμε  ότι πρέπει να  αποκατασταθεί  και ενισχυθεί  η αυτονομία του Σ.ΕΠ.Ε..


Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Συμπαιγνία Δούρου - Πατούλη στη διαχείριση των απορριμμάτων


Συμπαιγνία Δούρου - Πατούλη στη διαχείριση των απορριμμάτων

Περίμεναν να γίνουν οι εκλογές για να δώσουν τη χαριστική βολή στη Δυτική Αθήνα - Αττική!

Κάλεσμα σε κινητοποίηση, έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ: Τετάρτη 31/7, 11:00 π.μ.

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δεν θα φαντάζονταν η κ. Δούρου τον άθλιο και ατιμωτικό τρόπο με τον οποίο ολοκληρώνει τη θητεία της στη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της Αττικής). Δεν είναι ότι -η ίδια και η παράταξή της- υπήρξαν αδιαμφισβήτητα ανεπαρκείς, σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε την αιχμή της προεκλογικής τους εκστρατείας το 2014, δίνοντας το δικαίωμα στον κ. Πατούλη να τους μετατρέψει σε άθυρμα στα επικοινωνιακά του παιχνίδια και σε εργαλείο εξυπηρέτησης των δικών του ακραίων πολιτικών επιλογών. Το πιο σημαντικό είναι ότι αθέτησαν, χωρίς καμία συστολή, τις υποσχέσεις για το κλείσιμο της Φυλής, υπονόμευσαν συνειδητά τις πολιτικές της ανακύκλωσης, της διαλογής στην πηγή και της αποκεντρωμένης διαχείρισης, συντήρησαν και επέκτειναν τις πρακτικές της ιδιωτικοποίησης και υιοθέτησαν το σύνολο, σχεδόν, των εργολαβικών απαιτήσεων.

Διώξεις για την καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ

ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΉΣ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αθήνα, 24/07/2019

Αρ. πρωτ.: 12

ΠΡΟΣ:

1) Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη
2) Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
3) Γραφείο Διευθυντή Υπουργού

ΚΟΙΝ:

1) Γραφείο Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (τομέας Αθλητισμού)
2) Γραφείο Γενικού Γραμματέα ΥΠΠΟΑ
3) Γραφείο Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων
4) Υπαλλήλους ΥΠΠΟΑ

Θέμα: Διώξεις για την καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ


Καταρχάς, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στα πλαίσια μιας αρμονικής και εποικοδομητικής συνεργασίας με την νέα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, θα ήθελε να σας καλωσορίσει και να σας ζητήσει, κατανοώντας το επιβαρυμένο πρόγραμμά σας, μια συνάντηση για ενημέρωση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο των μηχανικών του Υπουργείου μας, καθώς και να συνδράμει στην αντιμετώπισή τους, έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι δομές και οι υπηρεσίες του Υπουργείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη συνέχεια, θα θέλαμε να ζητήσουμε τη συνδρομή σας σε ένα πολύ σημαντικό θέμα για συναδέλφους μηχανικούς, οι οποίοι διώκονται για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο τέμενος Βαγιαζήτ τον Μάρτιο του 2017 και κατ’ επέκταση και για συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που διώκονται για το ίδιο θέμα. 

Θεωρούμε ότι ο κάθε ένας από τους συναδέλφους αυτούς, άσχετα από τη θέση ευθύνης που κατείχε τη στιγμή της πυρκαγιάς, έχει πράξει στο ακέραιο το έργο που του αναλογούσε, αν όχι ακόμη περισσότερο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συνθήκες υπό τις οποίες οι συνάδελφοι ασκούν τα καθήκοντά τους (βλ. μείωση του τεχνικού προσωπικού και όχι μόνο, ανυπαρξία νομικής κάλυψης από πλευράς Υπουργείου, υπερβολικές δυσκολίες για την κάλυψη των εκτός έδρας μετακινήσεων, που πολλές φορές καθιστά τους συναδέλφους υπαλλήλους «χορηγούς» στο έργο του ΥΠΠΟΑ).

Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε την άμεση ανάκληση παραπομπής στα ανάλογα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΥΠΠΟΑ των συγκεκριμένων συναδέλφων, ώστε με τον τρόπο αυτό να αποκατασταθεί και η υπόληψή τους.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ελεύθερη Στερεά για τις ιδιωτικές μονάδες στον κόλπο της Αντίκυρας και της Θίσβης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ελεύθερη Στερεά για τις ιδιωτικές μονάδες στον κόλπο της Αντίκυρας και της Θίσβης.
27/07/2019
Πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας στον κόλπο της Αντίκυρας και στη Θίσβη με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και το περιβάλλον.

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση του 3ου εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, σε περιοχή NATURA. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρει ότι η μονάδα ισχύος 775 MW θα βρίσκεται μαζί με δύο ακόμη μονάδες που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το Αλουμίνιο της Ελλάδος, ένα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της χώρας. Η σωρευτική επίδραση θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας, ολόκληρο τον Κορινθιακό και τους όμορους οικισμούς ανάμεσα στους οποίους οι Δελφοί, η Αράχωβα, το Δίστομο και η Λιβαδειά. Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο χώρο υπάρχει από το 2007 σχεδιασμός και για εργοστάσιο λιθάνθρακα. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο χώρος -που είναι απαλλοτριωμένος από το Ελληνικό Δημόσιο αποκλειστικά για τη δημιουργία του Αλουμινίου πριν από 6 δεκαετίες, μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε τεράστιο ιδιωτικό ενεργειακό κέντρο από τον Ε. Μυτιληναίο. Ένα ενεργειακό κέντρο που έχει ως αποτέλεσμα:
Την επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη χρήση 250.000 κυβικών μέτρων θαλασσινού νερού κάθε ημέρα, για ψύξη των αεροστροβίλων τριών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος. Ένα θαλάσσιο περιβάλλον ήδη στα όριά του λόγω των αποβλήτων της πολυετούς λειτουργίας του Αλουμινίου.
Την εκπομπή ακόμη περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου.
Καμία θετική συμβολή στην τοπική οικονομία αφού οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες και αφορούν εξειδικευμένους επιστήμονες.
Την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών, από την πώληση ακριβού ρεύματος στην ΔΕΗ, την είσπραξη εκατομμυρίων μέσω του μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος (δηλαδή της επιδότησης των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είτε τις χρειαζόμαστε είτε όχι, προκειμένου απλώς να είναι διαθέσιμες) ενώ παράλληλα η ΔΕΗ συνεχίζει να εφοδιάζει με πάμφθηνο ρεύμα το Αλουμίνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρχε εκπρόσωπος της εταιρείας, τη δημιουργία της νέας μονάδας ανέλαβε να υπερασπίσει η μέχρι πρότινος Δήμαρχος και νεοεκλεγείσα βουλευτής Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου. Η κυρία Πούλου ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις και διαβεβαίωσε ότι όλα ελέγχονται και είναι σύμφωνα με την Ε.Ε, τους νόμους του κράτους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τους επιστήμονες των υπηρεσιών της Περιφέρειας και τον χημικό μηχανικό του Δήμου, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια είπε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση διότι δεν έχει γνώση του θέματος.Με μια πρωτοφανή υποτίμηση του θεσμικού ρόλου των αιρετών οργάνων η Γιώτα Πούλου ισχυρίστηκε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εδώ για να πει ναι ή όχι (με ποια κριτήρια άραγε;) και όχι για να εξετάσει τις επιπτώσεις γιατί οι σύμβουλοι δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται!

Η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα έρθει στη συνέχεια και στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση.

Παράλληλα πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε μια νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 566 MW στην παραλία της Θίσβης δίπλα στην υφιστάμενη των 420 MW της ELPEDISON και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από τις μονάδες του Μυτιληναίου.

Ως Περιφερειακή παράταξη, θα σταθούμε αρωγοί στο πλάι των κινήσεων πολιτών που αγωνίζονται για τη σωτηρία του Κορινθιακού. Ζητάμε να μπει ένα τέλος στην συνεχιζόμενη συσσώρευση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στον χώρο του Αλουμινίου και στη βόρεια πλευρά του Κορινθιακού. Ζητάμε από τους όμορους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς να σταματήσουν να παίζουν το ρόλο του χειροκροτητή των επιλογών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Επιλογές οι οποίες εκτός των άλλων, βουλιάζουν επί χρόνια τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, επιβαρύνουν τη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον, αποθαρρύνουν άλλες δραστηριότητες όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η αλιεία. Καταγγέλλουμε τέλος την υποκριτική στάση όσων δήθεν κόπτονται για την κλιματική αλλαγή και τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν με νύχια και με δόντια μεγάλες καταστροφικές επεμβάσεις που το μοναδικό τους κριτήριο είναι η μεγάλη κερδοφορία σε βάρος της φύσης και των πολιτών.

Παράταξη ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ