Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Gilles Deleuze/Felix Guattari-Για τον καπιταλισμό και την επιθυμία







«Η σχιζοφρένεια είναι αδιαχώριστη από το καπιταλιστικό σύστημα, γινόμενο αντιληπτό σαν μια πρώτη διαφυγή: μια αποκλειστική ασθένεια. Σε άλλες κοινωνίες, η διαφυγή και η περιθωριακότητα προσλαμβάνουν άλλες μορφές. Το κοινωνικό άτομο των λεγόμενων πρωτόγονων κοινωνιών δεν εγκλείεται κάπου. Η φυλακή και το άσυλο είναι πρόσφατες έννοιες.»



Δημοσιεύουμε εδώ μια συνέντευξη των Ντελέζ-Γκουαταρί, από τις πολλές που ακολούθησαν την έκδοση του βιβλίου τους Ο Αντι-Οιδίπους, που βγήκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1972, προκάλεσε μια πολύ έντονη συζήτηση, η οποία επεκτάθηκε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κυκλοφόρησε αργότερα. Όπως στο βιβλίο τους, έτσι και στην παρούσα συνέντευξη οι συγγραφείς δεν περιορίζονται σε μια κριτική στην ψυχανάλυση, τον φροϋδο-μαρξισμό, τον λακανισμό και κάποιες άλλες τάσεις της αντιψυχιατρικής, αλλά προχωρούν και σε μια άκρως πρωτότυπη ανάλυση και κριτική στον καπιταλισμό, όπως και στους τρόπους εναντίωσης σε αυτόν, με αποτέλεσμα οι σκέψεις τους να ακούγονται άκρως επίκαιρες, ακόμη και τόσα χρόνια μετά. Τη συνέντευξη συνοδεύει και μια κουβέντα των Ντελέζ-Γκουαταρί με τον οξυδερκή γάλλο εθνολόγο Πιερ Κλαστρ, απόσπασμα από μια ευρύτερη συζήτηση με γάλλους διανοουμένους σχετικά με το έργο των δύο φιλοσόφων.

Για τον καπιταλισμό και την επιθυμία,εκδόσεις ελευθεριακή κουλτούρα (σελ. 5-25)

[Η συνέντευξη αυτή δόθηκε στο Actuel,μα εκδόθηκε τελικά για πρώτη φορά το 1973 στην συλλογή C” est Demain la veille υπό την επιμέλεια του Michel-Antoine Burnier. O Pierre Victor στον οποίο αναφέρεται ο Γκουατταρί αποτελεί ψευδώνυμο μαοϊκού ηγέτη της Προλεταριακής Αριστεράς ο οποίος ζούσε τότε στην παρανομία,η συζήτηση με τον Φουκώ έχει δημοσιευτεί από τις εκδόσεις Ερατώ με τίτλο Για την Λαϊκή Δικαιοσύνη και τα Δικαστήριa. Πρωτοδημοσιεύτηκε στα ελληνικά σε μετάφραση από το περιοδικό Flesh Machine στην έκδοση «Deleuze & Guattari: τρεις συνεντεύξεις για τον καπιταλισμό και τις επιθυμητικές μηχανές» με τίτλο «Καπιταλισμός: Ένα Πολύ Ιδιαίτερο Ντελίριο»].

Actuel: Όταν περιγράφετε τον καπιταλισμό λέτε: «Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση,κανένας βιομηχανικός ή χρηματιστικός μηχανισμός που να μην αποκαλύπτει την τρέλα της καπιταλιστικής μηχανής και τον παθολογικό χαρακτήρα της ορθολογικότητάς της (δεν πρόκειται για μια λαθεμένη ορθολογικότητα,αλλά για την πραγματική ορθολογικότητα αυτής της παθολογίας,αυτής της τρέλας,αφού η μηχανή λειτουργεί,να είστε σίγουροι για αυτό). Δεν υπάρχει κίνδυνος αυτή η μηχανή να τρελαθεί,είναι τέτοια από την αρχή της και είναι σε αυτήν την τρέλα που βρίσκει την ορθολογικότητά της». Αυτό σημαίνει ότι μετά από αυτή την «ανώμαλη» κοινωνία ή,πέρα από αυτή,μπορεί να υπάρχει μια κοινωνία «φυσιολογική»;

Ο μεγάλος αδελφός λέγεται ΤΤΙΡ και είναι εδώ


Το Σάββατο 10 Οκτώβρη είναι άλλη μια παγκόσμια ημέρα δράσης[1] κατά των μυστικών εμπορικών συμφωνιών που ετοιμάζεται να συνάψει η Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη με ΗΠΑ και Καναδά. Πρόκειται για τις συμφωνίες με τα ακρωνύμια TTIP, CETA, ΤPP & TΙSA. Ο όρος «εμπορικές» μοιάζει σχετικά ανώδυνος. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για συμφωνίες που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ εταιρειών, αλλά τις σχέσεις ανάμεσα στις μεγάλες πολυεθνικές από τη μια πλευρά, τα κράτη και τους πολίτες από την άλλη. Είναι συμφωνίες που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, παρακάμπτοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όταν οι BRICS αύξησαν την επιρροή τους.

Οι συνομιλίες για αυτές τις συμφωνίες διέπονται από άκρα μυστικότητα, γεγονός που από μόνο του εγείρει μείζον δεοντολογικό ζήτημα για ένα πλαίσιο που μοιάζει με εφιάλτη για τη δημοκρατία και την ελευθερία των λαών. Για λογαριασμό της Ε.Ε., τις διαπραγματεύσεις διεξάγει η Κομισιόν. Το εξωφρενικό είναι ότι ενώ οι ευρωβουλευτές, οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση, οι πολυεθνικές συμμετέχουν άμεσα στην διαπραγμάτευση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν αρνήθηκε την έναρξη πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια σε αυτές τις συνθήκες, ένα θεσμικό όπλο που παρέχεται στους πολίτες της Ε.Ε. Η πρωτοβουλία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ξεκίνησε εξωσθεσμικά, τηρώντας ωστόσο τους κανόνες που ισχύουν για τις θεσμικές πρωτοβουλίες, αναμένεται δε να συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατ. υπογραφές [2] μέχρι την ολοκλήρωσή της, στις 6 Οκτώβρη.

Όλη η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στη δίκη των ναζιστών της Χ.Α.

[Ένταση πριν ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρύθηκαν για τη λήψη φωτογραφιών από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ προκαλώντας ένταση λίγων λεπτών.]
[Ξεκινάει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα. «Όσες προσπάθειες και να κάνει η άλλη πλευρά για να μην καταθέσω, δεν θα το επιτύχει»]

Μάγδα Φύσσα: Στις 17 του μήνα είδα τελευταία φορά το παιδί μου. Μου είπε ότι θα πήγαινε να δει την μπάλα, από τις ελάχιστες φορές που δεν θα την έβλεπε με τον πατέρα του και θα πήγαινε με τους φίλους του. Τίποτα δεν προμήνυε το μεγάλο κακό. Στις 2 το βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο της κόρης μου, καταλάβαμε ότι έγινε κάτι κακό. Μπήκε στο σπίτι ο πατέρας του κάτωχρος. Τον ρωτάω τι συμβαίνει, για ποιόν θα μπυ πεις. Μου είπε ότι δεν ήταν κάτι ανησυχητικό, ο Παύλος χτύησε στο νοσοκομείο. Το κατάλαβα τι έχει γίνει.Ρώτησα: Αυτό ήταν; Πάει το παιδί μας;
Μ. Φύσσα: Μπαίνω στο αυτοκίνητο και βλέπω να οδηγεί ο κουνιάδος μου. Καταλαβαίνω ότι έχει γίνει κάτι σοβαρό. Δε μπορεί να μην έχει χτυπήσει σοβαρά ο Παύλος και ο Τάκης να μη μπορεί να οδηγήσει. Ελπίζω ακόμη. Φτάνω στο Κρατικό και βλέπω πολλούς συγγενείς και φίλους. Μπαίνω τρέχοντας μέσα και βλέπω δύο γιατρούς. Έναν άντρα και μια γυναίκα που με κοίταγε στα μάτια αλλά δε μίλαγε. Τους ρωτάω που είναι το παιδί μου αλλά δε μου έλεγαν. Αρχίζω να τραβάω τα παραβάν και τους λέω αν δε μου πείτε τώρα τι έχει γίνει…

Μ. Φύσσα: Εν πάση περίπτωση, ο γιατρός μου έδωσε ένα χάπι και μου είπε την αλήθεια. Μου είπε ότι τον μαχαίρωσαν στην καρδιά η χρυσή αυγή. Πως έφυγε ρώτησα. Μου είπε ότι οι μαχαιριές ήταν επαγγελματικές, και απ’έξω να ήταν δεν τον προλαβαίναμε. Είδα το παιδί μου στο νεκροθάλαμο.
Μ. Φύσσα: Γι αυτούς που νομίζουν ότι με τρομάξανε, τους λέω ότι δεν τρόμαξα. Το παιδί μου κοιμότανε. Ήταν ένας άγγελος. Κοιμότανε. Προσπαθώ λοιπόν να τον ζεστάνω. Να τον ζεστάνω. Να σηκωθεί, να φύγουμε από εκεί. Στο διάστημα αυτό είχε έρθει και η κόρη μου και της είπα εγώ τι συνέβαινε.
Μ. Φύσσα: Την επόμενη μέρα βλέπω τη Χρύσα και προσπαθώ να μάθω τι έγινε. Τις μέρες εκείνες έμαθα τι έγινε από τη Χρύσα
Μ. Φύσσα: Οι στίχοι του απευθύνονταν στο σύνολο, ήταν αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά και γενικότερα αναφερόταν σε όσα ζούμε. Δεν γνωρίζω να είχε συγκρούσεις με κάποιους.
Πρόεδρος: Εκείνο το βράδυ ξέρατε που ήταν;

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά




Προς τιμή των 74 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ, Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δίνει στους αναγνώστες του το σπάνιο και πολύτιμο Λεύκωμα «ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΛΙΑΚΡΙΒΗ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ», όπως κυκλοφόρησε το 1945 από τον εκδοτικό οίκο του ΕΑΜ «Ο ΡΗΓΑΣ». Για να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε και για να μαθαίνουμε. Για να συνειδητοποιούμε την ιστορική αποστολή και το ιστορικό χρέος.

Tο «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής» και επιστροφής στη Δραχμή του Κώστα Λαπαβίτσα

Το ThepressProject παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το «Σχέδιο Κοινωνικής Αλλαγής και Εθνικής Ανασυγκρότησης για την Ελλάδα» που εκπόνησε ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Χάινερ Φλάσμπεκ (με νομικό παράρτημα του Πέτρου Μηλιαράκη). Το σχέδιο αυτό που δημοσιεύουμε είναι αυτό που είχε προετοιμαστεί τον Μάιο του 2015 και δεν περιλαμβάνει τις πιθανές επεξεργασίες που έγιναν εξαιτίας των εξελίξεων. 




Θεωρούμε ότι η δημοσίευσή του παρουσιάζει ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον αφενός επειδή για πρώτη φορά οι πολίτες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να το διαβάσουν και να αποφασίσουν αν το πρόγραμμα αυτό είναι ίδιο με το σχέδιο του Σόιμπλε (όπως κατά κόρων υποστήριξαν προεκλογικά στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) και αφετέρου επειδή ίσως προκαλέσει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση για το κατά πόσο είναι αναγκαίο ή ακόμα και εφικτό το σενάριο της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους το GREXIT δεν έχει αποφευχθεί οριστικά και άρα στην περίπτωση που ξαναέρθει στο προσκήνιο η δημοσίευση αυτή θα αποκτήσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.


1. Η αποτυχία της ΟΝΕ
2. Οι αντίθετες πορείες Ελλάδας και Γερμανίας
3. Ούτε μια πολιτική ένωση, ούτε μια ένωση βασισμένη σε χρηματικές μεταβιβάσεις είναι εύλογες λύσεις για την ΟΝΕ
4. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι αδυναμίες του
5. O ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με την «τριάδα του ανέφικτου» στα πλαίσια της ΟΝΕ
6. Ένα πρόγραμμα κοινωνικής και εθνικής αναγέννησης για την Ελλάδα
7. Στοχεύοντας σε μια συναινετική και κατόπιν διαπραγματεύσεων έξοδο από την ΟΝΕ
8. Απαραίτητα βήματα για τη διαχείριση μιας συγκρουσιακής εξόδου από την ΟΝΕ

Το πλήρες σχέδιο του Κώστα Λαπαβίτσα σε εικαστική επεξεργασία του ThePressProject

Μόνο αν ενταχθεί στον νέο νόμο για το ΤΧΣ….θα διασωθεί η Attica bank - Στα 600 εκατ η ΑΜΚ


Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank δεν καλύπτονται με τα 434 εκατ της ΑΜΚ....
Σε αυτή την φάση η Attica bank δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ο νόμος ορίζει ότι το Ταμείο μπορεί να στηρίξει κεφαλαιακά μόνο τις τράπεζες που η ΕΚΤ έχει κρίνει ότι είναι βιώσιμες. 
Η κυβέρνηση 7μήνου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να εντάξει την Attica bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες στο ΤΧΣ ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο. 
Με την κατάρτιση και ψήφιση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Attica bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν την τελευταία τους ευκαιρία για να διασωθούν και να ανακεφαλαιοποιηθούν και με την στήριξη του ΤΧΣ. 
Όμως αυτό που προέχει είναι να εξακριβωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank. 
Ήδη από το 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες είχαν προσδιοριστεί στα 434 εκατ.
Όμως είναι αδύνατο οι 4 συστημικές να χρειάζονται 14-16 δισεκ. νέα κεφάλαια και η Attica bank να καλύπτεται μόνο με τα 434 εκατ ευρώ, πιθανότατα να χρειαστεί περί τα 600 εκατ ευρώ…. 
Η ΤτΕ θα διεξάγει stress tests για την Attica bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες. 
Η εμπλοκή του ΤΧΣ (μαζί με τον ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51% της Attica bank) αντίκειται πέραν της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και ηθικών κανόνων καθώς υπήρξαν τράπεζες που λόγω της άρνησης του ΤΧΣ να τις ανακεφαλαιοποιήσει διασπάστηκαν σε good και bad bank και πουλήθηκαν όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η κατά πολύ ποιοτικότερη τράπεζα Probank έναντι της Attica bank. 
Η Attica bank είναι ότι πιο αποτυχημένο project έχει να επιδείξει το ελληνικό banking στις μικρές τράπεζες. 
Η τράπεζα ζημιογόνος, κεφαλαιακά ανεπαρκής, χωρίς καμία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Οι μηχανικοί ψάχνουν... δικηγόρο για τα χαμένα 3,5 δισ. ευρώ του PSI

3,5 χρόνια μετά το θυμήθηκαν. Διαβάστε με στοιχεία από τότε το μέγεθος της κλοπής (πως δηλαδή χάθηκαν άμεσα 1,4 δις € ονομαστικής αξίας και πάνω από 2 δις € πραγματικής). Του Δημήτρη Κατσαγάνη από εδώ
Πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάθεση σε εξωτερικό νομικό γραφείο του έργου της δικαστικής διεκδίκησης αποζημίωσης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (ΕΤΑΑ) από την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων και Αναδιάταξης του Ελληνικού Χρέους (P.S.I.) αποφάσισε η διοίκηση του ταμείου. 

Τα κριτήρια επιλογής του ανάδοχου είναι η νομική αρτιότητα και η συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΑΑ. Το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων προσφέρει 60.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου στις 2μμ. 

Στελέχη του ΕΤΑΑ με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr ανέφεραν πως το Ταμείο διεκδικεί 3,5 δισ. ευρώ, μιας και αυτό το ποσό χάθηκε από την αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα οποία είχαν επενδύσει τα αποθεματικά τους οι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΤΑΑ, έργο της ανάθεσης και αντικείμενο της σχετικής σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ ΕΤΑΑ και αναδόχου, θα είναι η δικαστική διεκδίκηση μέχρι τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας αποζημίωσης για την απομείωση που υπέστησαν οι Τομείς και οι Ενιαίες Υπηρεσίες του ΕΤΑΑ στα αποθεματικά τους που τηρούνταν υποχρεωτικώς στην Τράπεζα της Ελλάδος ως Κοινό Κεφάλαιο του ν.2469/1997, καθώς και στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους, του οποίου θεματοφύλακας ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος, από την υποχρεωτική συμμετοχή του Ε.Τ.Α.Α. στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων και Αναδιάρθρωσης του. 

Το ιστορικό του PSI 

Το PSI (private sector involvement) αναφέρεται στην συμμετοχή του Ιδιωτικού τομέα (τραπεζών, επενδυτικών ταμείων) στη διαδικασία απομείωσης του δημοσίου χρέους κυρίαρχων κρατών, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοχή της διαδικασίας από την πλειονότητα των φορέων και να αποτρέπεται η αναζήτηση στρατηγικών εξόδου από τους ιδιώτες επενδυτές, που έχει συνήθως ως αποτέλεσμα τη μονομερή εμπλοκή και κατά συνέπεια επιβάρυνση των κρατών-δανειστών. 

Η διαδικασία PSI αποφασίστηκε επίσημα στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου 2011, όπου αποφασίστηκε να προταθεί στους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων ένα πρόγραμμα ανταλλαγής του χρέους τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και με την προαιρετική αποδοχή απομείωσης - "κουρέματος" σε ποσοστό 21% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Το αρχικό πρόγραμμα εθελοντικής συμμετοχής απέτυχε και τον Οκτώβριο του 2011 αποφασίστηκε να προταθεί νέο πρόγραμμα που θα προέβλεπε απομείωση άνω του 50%. Εντέλει το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους (psi) εφαρμόστηκε υποχρεωτικά για τους ΦΚΑ στις 12/3/2012 και επέφερε οικονομικά σημαντικές απομειώσεις στην αποτίμηση τόσο του Κοινού Κεφαλαίου του ν.2469/1997 όσο και του χαρτοφυλακίου.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ο σκληρός Οκτώβρης του 2015

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου από εδώ

Τα 127 μνημονιακά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης κόβουν τον μετεκλογικό αέρα αυτοπεποίθησης της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Αν και με ισχνότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε σχέση με τον Ιανουάριο, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί την «επανεκκίνηση» με έναν αέρα αυτοπεποίθησης. Λογικό από μιαν άποψη. Στη νέα Βουλή της τεράστιας μνημονιακής πλειοψηφίας δεν πρόκειται να συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις. Τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα η Ν.Δ., διανύουν φάση εσωστρέφειας υπό το βάρος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και δυσκολεύονται να βρουν ρόλο πέρα από αυτόν της ουσιαστικής συμπολίτευσης, στην υλοποίηση του μνημονίου.

Ωστόσο, αυτός ο αέρας αυτοπεποίθησης μπορεί σύντομα να κοπεί. Από τη μια πλευρά οι δανειστές δεν αφήνουν περίοδο μετεκλογικής χάριτος, αφού το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου είναι αδιαπραγμάτευτο. Και από την άλλη, οι πολίτες είναι δύσκολο να γοητευτούν από τις λεπτές αποχρώσεις του απροσδιόριστου «παράλληλου προγράμματος», την ώρα που τους έρχεται -εξατομικευμένος πια- ο λογαριασμός των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μαραθώνιος δύο μηνών

Την ερχόμενη εβδομάδα τα υπουργικά γραφεία θα πρέπει να πάρουν φωτιά, γιατί την αμέσως επόμενη (5-11/10) θα συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών: στις 5 Οκτωβρίου ξεκινά η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κι εκεί πρέπει να διατυπωθούν κάποιες ιδέες «παράλληλου προγράμματος» και «ισοδυνάμων» μέτρων, που να έχουν την έγκριση ή ανοχή των δανειστών. Την ίδια μέρα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 με τις βασικές παραδοχές για περικοπές δαπανών και αυξήσεις φορολογικών εσόδων που θα υπηρετούν τις δεσμεύσεις του Mνημονίου. Ταυτόχρονα, πρέπει παρουσιαστεί και ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του 2015 και να απαντά με ποιον μαγικό τρόπο θα καλύπτεται η υστέρηση εσόδων 4,1 δισ. που καταγράφτηκε στα στοιχεία οκταμήνου, παρά τη συγκράτηση 4,7 δισ. στις δαπάνες, δηλαδή τη μεθοδευμένη εσωτερική «στάση πληρωμών».

Πρακτικά κατάθεσης Παναγιώτη Φύσσα [17η συνεδρίαση, 29/9/2015]



Η συνεδρίαση ξεκίνησε με 14 παρόντες [Αγγος, Αγιοβλασίτης, Ζησιμόπουλος, Καζατζόγλου, Καλπιτζής, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Παπαβασιλείου, Πετράκης, Ρουπακιάς, Σιατούνης, Σταμπέλος, Στράτος] από τους 69 κατηγορούμενους. Αρχικά η πλευρά της πολιτικής αγωγής προέβη σε μια ακόμα δήλωση ενάντια στην απόφαση απαγόρευσης φωνοληψίας των πρακτικών. Κατόπιν οι παρόντες κατηγορούμενοι δήλωσαν πως αρνούνται τις κατηγορίες, με εξαίρεση τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος δήλωσε πως δέχεται την ανθρωποκτονία και αρνείται την εγκληματική οργάνωση. Κατόπιν στο βήμα ανέβηκε ο πρώτος μάρτυρας της πολιτικής αγωγής, ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του Παύλου Φύσσα. Ακολουθεί καταγραφή της κατάθεσής του:

[Η τήρηση των πρακτικών έγινε δια ακοής από την Ιωάννα Δρόσου]

Παναγιώτης Φύσσας: Είμαι πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Είμαι συνταξιούχος, δούλευα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη περάματος. Ο γιος μου ήταν άνεργος, έκανε δουλειές στο Πέραμα.
Πρόεδρος: Πόσο χρονών είναι;
Παναγιώτης Φύσσας: Ήταν 34 χρονών.
Πρόεδρος: Τι ύψος είχε;
Παναγιώτης Φύσσας: Ηταν 1.85 ύψος. Ήταν γεροδεμένος.
Πρόεδρος: Ανήκε σε κόμμα, οργάνωση;
Παναγιώτης Φύσσας: Όχι. Το είχαμε συζητήσει και ακολουθούσε τα δικά μου βήματα, δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα από ότι ξέρω.
Πρόεδρος: Για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ ξέρετε κάτι;
Ξέρω κάποια πράγματα από μένα. Στις 17/9 ημέρα Τρίτη μιας και ήταν ο ίδιος Ολυμπιακός με ρώτησε «πατέρα θα δούμε μαζί το παιχνίδι;» Του είπα «όχι ψάξε να βρεις άλλον να πας» και επειδή το παιχνίδι είχε ενδιαφέρον οι καφετέριες ήταν γεμάτες. Έτσι πέρασε από το Κοράλλι στην Αμφιάλη, που είναι στα 300 μέτρα από το σπίτι μας. Δίπλα υπάρχει προποτζίδικο και ποτέ μου δεν έχω μπει σε καφετέριες. Δεν ήξερα ότι ήταν άγριο να πας στην καφετέρια. Αν μου είχε πει ότι θα πήγαινε στην καφετέρια θα του έλεγα να φύγει. Μου είπε ότι βρήκε ένα τραπέζι στο Κοράλλι. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που του μίλησα. Μου είπε ότι ήταν εκεί με έναν φίλο του και την κοπέλα του η Χρύσα. Κατά τις 12 πήγα σπίτι για ύπνο, δεν πέρασα από το σημείο. Κοιμήθηκα. Κατά τις 12.30 χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο αδερφός μου. Μου λέει «Τρέχα στην Τσαλδάρη κοντά στο ζαχαροπλαστείο έχουν μαχαιρώσει το παιδί». Το πρώτο που σκέφτηκα να πάρω το αμάξι να τον μεταφέρω. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση ήταν. Όταν έφτασα στην Τσαλδάρη υπήρχε πολύ κίνηση. Άκουγα σειρήνες. Είδα τη Χρύσα να κάθεται στο πεζοδρόμιο του μαγαζιού και να έχει τον Παύλο στα πόδια της. Ο Παύλος είχε τα μάτια του γυρισμένα. Πήγε το μυαλό μου στη Χρυσή Αυγή, γιατί από τα τραγούδια του τους ενοχλούσε.
Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε; Τι έλεγαν τα τραγούδια του; Γιατί να στοχοποιήσουν το γιο σας;
Παναγιώτης Φύσσας: Ξέρω ότι ενοχλούσαν, αφού μιλούσε για φασίστες. Σκέφτηκα τη Χρυσή Αυγή γιατί με τα τραγούδια του απευθυνόταν σε αυτούς.
Πρόεδρος: Είχε απειληθεί από μέλη της Χρυσής Αυγής;
Παναγιώτης Φύσσας:Δεν μου είχε πει ποτέ να είχε γίνει κάτι άλλο με Χρυσή Αυγή.
Πρόεδρος: Φτάσατε λοιπόν στο σημείο και τι είδατε;

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας τεκμηριωμένα, κάνει «σκόνη» τη ΜΠΕ για την «Αγιά Σοφιά»

Ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος δίνει στη δημοσιότητα τη γνωμοδότηση που παρέλαβε χθες από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για το έργο "Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής", την οποία παρέλαβε χθες, έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει προς το Επιμελητήριο από τις 5/8/2015. Δείτε και προηγούμενη σχετική μας ανάρτηση με το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων.


Μπορεί η διοίκηση της ΑΕΚ να δηλώνει πως «όλα είναι έτοιμα για την Αγια-Σοφιά» και πως μόνο μερικές λεπτομέρειες λείπουν για να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Η παράταση 45 ημερών που δόθηκε για τη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, μετά από αίτημα του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, δεν είναι απλώς μια καθυστέρηση.

Κόλαφος είναι η νέα γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, που εκπονήθηκε μετά από αίτημα του δήμου, η οποία αποδομεί με επιστημονικά επιχειρήματα την επάρκεια και την εγκυρότητα της ΜΠΕ.

Πάνω από όλα θέτει σοβαρότατο ζήτημα νομιμότητας για την ίδια τη διαδικασία διαβούλευσης, αφού ξεκίνησε πριν κατατεθεί Μελέτη Στρατηγικών Επιπτώσεων που απαιτείται, είναι πρόωρη και άρα μη νόμιμη.

Στην αναλυτικότατη έκθεση 45 σελίδων το ανεξάρτητο επιμελητήριο ασκεί δριμύτατη κριτική στη ΜΠΕ με βάση μια συνδυαστική προσέγγιση των επιπτώσεων ενός τόσο μεγάλου έργου σε μια σειρά τομείς: το φυσικό και αστικό περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, την τοπική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να υλοποιήσει τα κοστοβόρα έργα υποδομής, ασφάλειας και προστασίας που απαιτούνται για να καλύψουν τις επιπτώσεις αυτές ή να επιτηρήσει και να επιβάλει την εφαρμογή τους από ιδιώτες.

Ως βασικό έλλειμμα της ΜΠΕ καταλογίζεται ότι υποτιμά το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής των κατοίκων της πόλης. «Αν πιθανολογείται σφόδρα ότι η κατασκευή ενός γηπέδου με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προορισμό θα ανατρέψει την ισορροπία των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική συνοχή του οικισμού, θα πρέπει η Διοίκηση να επιλέξει άλλες εναλλακτικές λύσεις», σχολιάζει η έκθεση, δικαιώνοντας τη δημοτική αρχή που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει το γήπεδο χωρίς να πειραχτεί το Αλσος και χωρίς να επιβαρυνθεί η περιοχή.
Αοριστίες

Η αναλυτικότατη έκθεση 45 σελίδων από το ανεξάρτητο επιμελητήριο

Εκδήλωση πληροφόρησης και συμμετοχής στο Αλληλέγγυο Εργαστήρι Σχεδίου, Δευτέρα 5/10, 7μμ, στο κτίριο του ΣΑΔΑΣ


Το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) σας καλεί στην εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 στις 7μ.μ στο κτίριο του Συλλόγου (Κλάδου και Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι), εκ μέρους του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου, το οποίο θα συνεχίσει για τρίτη χρονιά την εκμάθηση γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου, σε μαθητές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες των πανελληνίων, δεδομένης και της ουσιαστικής κατάργησης του μαθήματος από τα δημόσια σχολεία της χώρας.

Επίσης καλούμε όποιον/α συνάδελφο επιθυμεί να συνδράμει ενεργά στη προσπάθεια, είτε μέσω της διδασκαλίας, είτε με τη δωρεά οργάνων σχεδίασης.

Κατά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα έκθεση των έργων των μαθητών της περασμένης χρονιάς, κατά την οποία παρουσιάστηκε εντυπωσιακή επιτυχία ως προς την εισαγωγή των μαθητών/τριών σε σχολές της επιλογής τους.

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, απέναντι στην καθημερινά επιδεινούμενη κοινωνική και οικονομική κρίση αναλαμβάνει ενεργό δράση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την υποστήριξη μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του Λυκείου, οργανώνοντας για τρίτη συνεχή χρονιά το εργαστήρι εκμάθησης γραμμικού και ελευθέρου σχεδίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που νέχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος που απαιτεί η παρακολούθηση μαθημάτων σχεδίου. Η συγκεκριμένη λοιπόν πρωτοβουλία δεν είναι ανταγωνιστική στα οργανωμένα επί πληρωμή μαθήματα, ούτε έχει κερδοσκοπικό ή φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως ένα κάποιο αντιστάθμισμαστην ασφυκτική καθημερινότητα των πενιχρών απολαβών και κοινωνικών παροχών των εργαζόμενων της χώρας μας.

Τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν από απόφοιτους με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και θα φιλοξενούνται στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, Πατησίων 42, Αθήνα, κτίριο Γκίνη.

Κατεβάστε εδώ την αίτηση συμμετοχής στα μαθήματα, την υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα, και την υπεύθυνη δήλωση διδάσκοντα. Δείτε το πλαίσιο λειτουργίας του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου και συμβάλετε στην αποθήκη υλικών του Εργαστηρίου.

Επισκεφθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες και τον ιστότοπο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:http://www.sadas-pea.gr/

Παρακαλούμε αποστείλατε τις απαραίτητες αιτήσεις συμπληρωμένες μέσω e-mail στη διέυθυνση: tmattikissp@gmail.com

Για τυχόν ερωτήσεις – διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με την οργανωτική ομάδα, μέσω e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tmattikissp@gmail.com

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Απεργία πείνας της Εύης Στατήρη για την απελευθέρωση της

«Η κλεψύδρα του χρόνου έχει ήδη αρχίσει να τρέχει...»

Συντάκτης: efsyn.gr

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Κυριακή η απεργός πείνας Εύη Στατήρη, λόγω σοβαρού υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Αφαίρεσε και τον ορό νερού και αλατιού, τη Δευτέρα.

Η 26χρονη, που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 14 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενη για την παράταση της προφυλάκισής της πλέον του εξαμήνου και χωρίς κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο πέραν της σχέσης της με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, τις τελευταίες τρεις μέρες υπέστη δύο σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας και κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Τη Δευτέρα, με κείμενό της, μέσα από το νοσοκομείο, αναφέρει:

«Ξημερώματα Κυριακής στις 2 π.μ. μεταφέρθηκα από την εξωτερική φρουρά της φυλακής στο νοσοκομείο Άγ. Παύλος λόγω υπογλυκαιμικού σοκ. Οι γιατροί εκεί διέγνωσαν την αναγκαιότητα της μεταφοράς μου σε εξωτερικό νοσοκομείο.

Επέστρεψα στη φυλακή και το πρωί της Κυριακής μετά την επίσκεψη των γιατρών Σ. Σακκά και Ο. Κοσμοπούλου, οι γιατροί της φυλακής συνέταξαν επειγόντως παραπεμπτικό νοσηλείας μου.

Το μεσημέρι μεταφέρθηκα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Κατά την εισαγωγή μου αρνήθηκα να μου χορηγήσουν οποιονδήποτε άλλον ορό εκτός από ορό με νερό και αλάτι εξ’ αιτίας της έντονης υπότασης που παρουσίασα και ανησύχησε τους γιατρούς. Σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου αφαίρεσα και αυτόν τον ορό νερού και αλατιού.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν το δρόμο για τη δουλειά τους, χιλιάδες βιώνουν τα αδιέξοδα της οικονομικής τυραννίας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές πηγαίνουν στις σχολές και τα σχολεία τους και η ζωή κυλάει όπως πάντα, συνεχίζω την απεργία πείνας ενάντια στον βελούδινο φασισμό της δημοκρατίας που φυλακίζει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, μόνο και μόνο επειδή αντιστέκονται στο φόβο, στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση.

Η αίτηση αποφυλάκισής μου έχει ήδη κατατεθεί εδώ και είκοσι μέρες στο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει πόσο κοστολογεί την αξία της ανθρώπινης ζωής απέναντι σε πλαστές κατηγορίες που εξυπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντα της εξουσίας.

Η κλεψύδρα του χρόνου έχει ήδη αρχίσει να τρέχει…

Ένα σύστημα που αναγκάζει ανθρώπους να βάζουν τη ζωή τους μέσω της απεργίας πείνας, ως ενέχυρο για την ελευθερία τους είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει…

Ο αγώνας συνεχίζεται…».

Όλα όσα ξέρει η Google για μένα

Από εδώ

Το Σάββατο πήγα σε μια εκδήλωση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», ύστερα για καφέ στη Στοά Σπύρου Μήλιου στο κέντρο της Αθήνας και μετά βόλτα προς το Μοναστηράκι. Θα μου πείτε: «Και τι μας νοιάζει εμάς;». Εσάς μπορεί όχι, την Google, όμως, τη νοιάζει και μάλιστα πάρα πολύ.

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες του Διαδικτύου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων το παρόν πόνημα, που χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της Google μέσω κινητής (mobile) συσκευής.

Οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί: Το ψηφιακό «μπουκέτο» των mobile εφαρμογών της Google παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες για τους online χρήστες της: email, έγγραφα και φωτογραφίες στο «σύννεφο» του Google Drive και της Συλλογής για γρήγορη πρόσβαση, συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο με συναδέλφους, πρόσβαση στους χάρτες για εύκολη πλοήγηση μέσα στην πόλη.

Όμως, τελικά, πόσο ασφαλή είναι όλα αυτά; Πόσο πραγματικά μόνος αισθάνεται ο χρήστης μιας Android smartphone ή tablet συσκευής; Και εν τέλει πόσο αυτά που κάνει παρακολουθούνται ή όχι;

Ανοίγοντας το πρωί της Δευτέρας το site της Google Maps, ανακάλυψα ότι η υπηρεσία έχει εντάξει στη λειτουργία της ένα χρονολόγιο (timeline) τοποθεσιών. Το πιο τρομακτικό απ' όλα: ο παγκόσμιος χάρτης έχει καταγεγραμμένες όλες (μα όλες όμως!) τις τοποθεσίες που έχω επισκεφθεί, ζήσει ακόμη και σπουδάσει, με λεπτομέρεια αναλυτικής ημερομηνίας, ακόμη και ώρας (!) τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια (Οκτώβριος 2013 - Σεπτέμβριος 2015).

Η χρονική περίοδος, κατά την οποία και βρίσκομαι στο «μικροσκόπιο» της Google, μόνον τυχαία δεν είναι: συμπίπτει χρονικά με τον μήνα που απέκτησα την πρώτη μου Android συσκευή, και έως σήμερα που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ νέα συσκευή, με έχει κανονικότατα «φακελωμένο».

Για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω χάρτη (κάντε κλικ επάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

Στον χάρτη σημειώνονται όλες οι τοποθεσίες και συγχρόνως στην κάτω πλευρά του εμφανίζεται ένα αναλυτικό υπόμνημα με τη συχνότητα των μερών που επισκέπτομαι σε καθημερινή βάση (!), με κορυφαίες ― στη σειρά ― τοποθεσίες το σπίτι μου και την εργασία μου στο tvxs.gr. Τίποτε περίεργο ως εδώ (σπίτι δουλειά, δουλειά σπίτι).

Έχει, όμως, καταγράψει τη διαμονή μου στα Χανιά (ενόσω κατοικούσα εκεί), το ταξίδι μου στην Αυστρία (ελέω μεταπτυχιακού), τις επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη (τόπος καταγωγής) και με πολλές μικρές κόκκινες βούλες, όλα τα μέρη που έχω επισκεφθεί στην Αθήνα. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

Η μεγάλη «μπίζνα» πίσω από το ξεπούλημα των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα



Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ είναι ίσως το μεγάλο «φιλέτο» των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς εκτός από τους χώρους του λιμανιού, αφορά κι ένα σωρό άλλα μέρη, παλιές αποθήκες, πλατείες, χώρους πρασίνου, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραλιακής του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου.

Οι κάτοικοι μαζί με τους δήμους, αγωνίζονται χρόνια για να καταφέρουν να «κερδίσουν» αυτούς τους χώρους, και να μπορέσουν να τους διαχειριστούν οι ίδιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στις 13 Σεπτεμβρίου εν μέσω της προεκλογικής περιόδου όπου είχε συγκέντρωση στο Κερατσίνι, είχε δηλώσει ότι « έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».

Σχεδιασμένος να αποτύχει ο ΠΕΣΔΑ



Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Τάσος Κεφαλάς εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο υπό διαβούλευση σχέδιο, λέγοντας ότι δεν μπορεί «ως έχει» να κατατεθεί προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο 




Σοβαρό κίνδυνο να οδηγηθεί σε κρίση η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής «βλέπουν» κινήματα και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που παραμένει σε στάδιο διαβούλευσης, τείνει περισσότερο -όπως εξηγούν- προς την αναπαραγωγή του αποτυχημένου συγκεντρωτικού μοντέλου προηγούμενων διοικήσεων, παρά προς τη ριζική αναθεώρησή του και την εφαρμογή ενός μοντέλου αποκεντρωμένης διαχείρισης, στο οποίο «ομνύει» η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις ελάχιστες συγκεκριμένες αναφορές του σχεδιασμού στις αναγκαίες υποδομές. Γιατί -κατά τα λοιπά- «το καθαρά σχεδιαστικό τμήμα του σχεδίου απόφασης, που είναι και η “καρδιά” του ΠΕΣΔΑ, βρίσκεται σε κραυγαλέα υστέρηση.

Χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη γενικολογία και αοριστολογία, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται σε αμφισβήτηση το αν αποτελεί, πράγματι, κάποιου είδους σχεδιασμό», τονίζει η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), σχολιάζοντας την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.
Αντιδράσεις

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Τάσος Κεφαλάς εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο υπό διαβούλευση σχέδιο, λέγοντας ότι δεν μπορεί «ως έχει» να κατατεθεί προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Και, εάν ο ίδιος έθεσε ως σκοπό της συνέντευξης να ηχήσει ένα «καμπανάκι» για την επιβεβλημένη ανάγκη επανεξέτασης και επαναδιατύπωσης του ΠΕΣΔΑ, ώστε να αφαιρεθούν οι υφιστάμενες προβληματικές πτυχές, ο Θωμάς Μπιζάς, από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να ηχήσει... συναγερμός!

Πέρα από τα παραπάνω, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ επικεντρώνει την κριτική της στην κραυγαλέα αναντιστοιχία του ΠΕΣΔΑ τόσο με τον Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) όσο και με τον οδηγό εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης -που η ίδια η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ προώθησαν στους δήμους- στον βαθμό αφομοίωσης της λογικής της Αποκεντρωμένης Διαχείρισης. Εξηγεί ότι -μεταξύ άλλων- με το σχέδιο αναθεώρησης:

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Volkswagen - το κατσαριδάκι του γερμανικού καπιταλισμού



Από το Βερολίνο του Χίτλερ μέχρι την καγκελαρία της Μέρκελ και από την Αμερική του Ρούζβελτ μέχρι τον Λευκό Οίκο του Ομπάμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες των αναπτυγμένων κρατών γίνονταν καθρέφτης των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Το σκάνδαλο της Volkswagen ήρθε απλώς να καταρρίψει μερικούς από τους μύθους για το σύγχρονο πρόσωπο του καπιταλισμού.

Στριμωγμένος σε ένα σχετικά μικρό γραφείο σχεδίαζε και ξανασχεδίαζε ένα μικρό αυτοκινητάκι.

Μπορεί κανένας να μην αναγνώριζε το καλλιτεχνικό του ταλέντο (κάτι που η ανθρωπότητα το μετάνιωσε αρκετές φορές έκτοτε), τα χρόνια όμως που είχε περάσει σαν ζωγράφος τον βοηθούσαν στις λεπτομέρειες.

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε πολύ καλά στο μυαλό του πώς θα ήθελε το αυτοκίνητο του λαού (Volkswagen) που σχεδίαζε: η γερμανική οικογένεια θα έμενε αδιαίρετη με τους δυο γονείς στα μπροστινά καθίσματα και δυο ή τρία παιδιά στο πίσω, να κινούνται με 100 χλμ/ώρα στους νέους αυτοκινητόδρομους.

Καθώς οι Γερμανοί εργάτες δεν διέθεταν γκαράζ και το αυτοκίνητο θα έμενε συνεχώς στο ύπαιθρο απαιτούνταν ένας αερόψυκτος κινητήρας προκειμένου να μην παγώνει το νερό στο ψυγείο τις κρύες νύχτες του γερμανικού χειμώνα.

Και όλα αυτά έπρεπε να επιτευχθούν σε ένα όχημα που θα κόστιζε λιγότερο από χίλια μάρκα, θα κατανάλωνε λιγότερο από εφτά λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα και θα είχε εύκολη και φτηνή συντήρηση.

Ο μόνος που θα μπορούσε να μετατρέψει το ερασιτεχνικό σχέδιο του Χίτλερ σε πραγματικό αυτοκίνητο ήταν ο Αυστριακός μηχανικός και σχεδιαστής Φερδινάνδος Πόρσε.

Ακόμη και με τις δικές του ικανότητες όμως η Volkswagen δεν θα είχε υπάρξει στη σημερινή της μορφή εάν δεν είχε μεσολαβήσει το γερμανικό κράτος για να χτίσει το πρώτο της εργοστάσιο, ο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμος για να στρέψει την παραγωγή του εργοστασίου σε στρατιωτικά οχήματα, αλλά και μερικές χιλιάδες σκλάβοι, από τις χώρες που καταλάμβανε το τρίτο Ράιχ, για να εργαστούν στις γραμμές παραγωγής.

Έκδοση ειδοποιήσεων πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ Εξαμήνου του 2015 και καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμή τους

Έκδοση ειδοποιήσεων πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ Εξαμήνου του 2015 και καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμή τους 

Aγαπητοί ασφαλισμένοι του Ταμείου, 

Λόγω του τρόπου λειτουργίας των διατραπεζικών συστημάτων και σύμφωνα με όσα σας πληροφορούσαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση, από τις 27/9/2015 και έως το τέλος του μήνα δεν είναι εφικτή η έκδοση των ειδοποιήσεων πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ Εξαμήνου του 2015. 

Έτσι, κατόπιν απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Τ.Α.Α./Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.: Όσοι ασφαλισμένοι έχουν ήδη αιτηθεί αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης (μέσω ηλεκτρονικής αίτησης στο www.tsmede.gr/n4331 ) και όσοι θα την αιτηθούν έως και τις 30/9/2015 ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙ, θα παραλάβουν τις ΝΕΕΣ ειδοποιήσεις πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Α’ Εξαμήνου του 2015 (με τις ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ) από τις 1/10/2015 έως και τις 6/10/2015 (μέσω του διαδικτυακού τόπου του ταμείου)

Η εμπρόθεσμη πληρωμή (χωρίς πρόσθετα τέλη) θα έχει καταληκτική ημερομηνία τις 9/10/2015 (ημέρα Παρασκευή). 

Σημείωση !!! Η ανωτέρω προθεσμία ισχύει και για την δόση πληρωμής του τρέχοντος μήνα για τους ασφαλισμένους που τηρούν διακανονισμό οφειλών και αιτηθούν αλλαγή της ασφαλιστικής τους κλάσης από τις 25/9/2015 έως και τις 30/9/2015.

Ε.Τ.Α.Α./Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. 
Δ/νση Εισφορών

Επίσης όπως σωστά ενημερώνουν οι ΑΜΑΚ

Σχετικά με το ΤΣΜΕΔΕ και τα ειδοποιητήρια α' εξαμ. 2015 και μετά από ερώτηση στο Ταμείο:

Σύμφωνα με το ν.4331/2015 και το αρθρο 39, ήταν και είναι δυνατή -για τους μη έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές- η κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Στην παρ.4 αναφέρει: Οι ασφαλισμένοι παραμένουν στην κατώτερη επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχουν εκπέσει αυτής. Σε αντίθετη περίπτωση επανέρχονται αυτοδικαίως στην υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία που θα υπάγονταν βάσει του χρόνου ασφάλισής τους, εφόσον δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Δηλαδή όποιος έχει υπαχθεί σε κατώτερη ασφαλιστικη κατηγορία και δεν πληρώσει μέχρι και αύριο (ή έστω στις 9/10 συμπληρώνουμε) τις εισφορές α' εξαμ.2015, επανέρχεται στην ασφαλ. κατηγορία που ήταν.

Όταν ο εκμαυλισμός της ενημέρωσης καταρρίπτει και τα όρια εξαχρείωσης


Του Μιχαήλ Στυλιανού

Η περίπτωση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος

Εάν στο ιδεατό εθνικό δικαστήριο, ο -εκλεγμένος για την αριστεία του- Δικαστής ερωτούσε τον υπογραφόμενο μάρτυρα* σε ποια χρονική στιγμή θα τοποθετούσε την κατάπτωση του λειτουργήματος της ενημέρωσης στην Ελλάδα στην έσχατη υποστάθμη του εκπεσμού, η απάντηση θα ήταν άμεση και χωρίς δισταγμό: την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Εκείνη την ημέρα, σε μια οποιαδήποτε χώρα υπό καθεστώς Δημοκρατίας και ελευθερίας του Τύπου, κορυφαίο θέμα σε δελτία των ΜΜΕ και πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα ήταν τα συγκλονιστικά στοιχεία που κατέθεσε την προτεραία στην Επιτροπή της Αλήθειας για το Χρέος ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Αμύνης κ. Κώστας Ησυχος.

Τα στοιχεία απεκάλυπταν ότι μέγα μέρος του συντριπτικού χρέους που χρησιμοποιείται ως πολεμική μηχανή εθνικής υποδούλωσης, είναι το άθροισμα οφειλών και τόκων, από το 1974 έως σήμερα, από ένα σωρείτη ληστρικών προμηθειών όπλων άχρηστων για την εθνική άμυνα, από προμηθευτές εταίρους-δυνάστες και εκμαυλιστές υπουργών και κρατικών λειτουργών.

Ο γράφων (εξ αποστάσεως), που τυχαία άνοιξε το κανάλι της Βουλής την 1,10’ το πρωί, είδε με έκπληξη τον κ. Εφήμερο σε προχωρημένο στάδιο της κατάθεσής του, την οποία ακολούθησαν απαντήσεις σε εξονυχιστικές ερωτήσεις του προέδρου της διεθνούς ομάδος καθηγητών και τέως υπουργών-μελών της επιτροπής, Βέλγου καθηγητή κ. Eric Toussaint. Εμεινε καθηλωμένος, μη τολμώντας να κινηθεί σε αναζήτηση γραφικής ύλης για σημειώσεις, μη και χάσει μέρος των αποκαλύψεων:

Για τα εξοπλιστικά χρέη από το Πρόγραμμα Τρούμαν που πληρώναμε μέχρις προσφάτως ή πληρώνουμε ακόμη. Για τις τρεις υπέργηρες αμερικανικές φρεγάτες που αγοράσαμε, επισκευάσαμε με μεγάλη δαπάνη και χρησιμοποιήσαμε μόνο για ένα χρόνο. Για τα πιο σύγχρονα πολεμικά μας και τα αεροπλάνα F 16 που λείπουν από την προστασία της εθνικής επικράτειας και χρησιμοποιούνται σε αποστολές του ΝΑΤΟ, με εθνική οικονομική επιβάρυνση.

Κατέθετε ακόμη ο τέως υφυπουργός για οπλικά συστήματα από τη Γερμανία (υποβρύχια, τανκς κ.λ.π), από τη Γαλλία (ελικόπτερα), από την Ολλανδία και την Ουκρανία ( φουσκωτά Ζούμπρ) τα οποία προπληρώθηκαν (με προσθήκη στο χρέος), δεν παραδίδονται εμπρόθεσμα, ή καθόλου, αποδεικνύονται ελαττωματικά και μένουν καθηλωμένα στο έδαφος, ενώ η διεκδίκηση τήρησης των συμβάσεων παγώνει…

Κατέθετε τέλος για την δόλια μέθοδο τμηματικής αγοράς οπλικών συστημάτων, (πάντα μέσω «ταλαντούχων» αντιπροσώπων), πού πολλαπλασιάζει το κόστος τους, όπως αεροπλάνων F 16 χωρίς κινητήρες (!) ή άλλο εξοπλισμό, τανκς χωρίς πυρομαχικά και για άλλα συμπληρωματικά χαρακτηριστικά ενός ασύλληπτου οργίου λεηλασίας του δημοσίου πλούτου, και δολίας υπαγωγής του ελληνικού λαού στη σημερινή δουλεία του χρέους.

Η προεδρεύουσα και Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου, ανέφερε κατά την ακροαματική διαδικασία, ότι είχε ζητήσει σχετικά στοιχεία από το ΥΠΕΘΑ προ μηνών και πρόσφατα σε συνάντησή της με τον τότε και τώρα υπουργό κ. Καμμένο, αλλά δεν της εστάλησαν. Όπως δεν εστάλησαν στην Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος στοιχεία που ζητήθηκαν και από τα άλλα υπουργεία και βεβαίως από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μάλιστα απάντησε αρνητικά.


Υπό καθεστώς φίμωσης, απομόνωσης και λοιδορίας…

Ολοταχώς για αλλαγές στις συντάξεις

 
Εκδίδονται μέσα στις επόμενες μέρες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι του μνημονίου 3


Με ταχύτατους ρυθμούς θα έρχονται από αυτήν την εβδομάδα τα «μαύρα μαντάτα» στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν είτε εγκυκλίους που θα εξειδικεύουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είτε προτάσεις που θα περικόπτουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ηδη μέσα στην εβδομάδα (με πιθανότερη ημερομηνία την αυριανή) αναμένεται να εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το Μνημόνιο 3.

Ετσι, λοιπόν, πολύ γρήγορα θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί και πώς θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων ενώ θα αναγγελθεί το οργανικό ποσό της σύνταξης.

Στην πλέον δύσκολη θέση θα βρεθούν κυρίως οι μητέρες ανηλίκων και όσοι επιδιώκουν να συνταξιοδοτηθούν με 15 έτη εργασίας.

Ωστόσο δεν θίγονται από αυτά τα μέτρα οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτούνται με πάνω από 10.000 ημέρες ασφάλισης.
«Ποινή» για πρόωρες


Αναλυτικότερα, λοιπόν, οι υπό έκδοση εγκύκλιοι που είναι έτοιμες και περιμένουν την οριστική έγκριση αφορούν:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Από την ήττα στη συνέχεια με τις αναγκαίες αλλαγές

Ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για τις εκλογές.


1. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι συνολικά αρνητικό. Καταγράφει μια συντριπτική κοινοβουλευτική μνημονιακή πλειοψηφία, σταθεροποιεί σχετικά το πολιτικό σκηνικό μετά από μια πενταετία διαρκούς αμφισβήτησής του, αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερά μνημονιακό πόλο «ήπιας» λιτότητας, συντρίβει τον αντιμνημονιακό λόγο και εμφανίζει μια λαϊκή νομιμοποίηση του μνημονίου. Όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους στους κοινωνικούς και ταξικούς συσχετισμούς, θα διαμορφώσουν τη λαϊκή συνείδηση, θα δυσφημίσουν την Αριστερά. Βρισκόμαστε πλέον σε μια καινούρια κατάσταση όπου η ρευστότητα και η κρίση λόγω της κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας θα συνυπάρχει με τη σχετική πολιτική σταθεροποίηση. Αν η οικονομική κρίση αμφισβητήσει εκ νέου την πολιτική σταθεροποίηση, ή ανάποδα, αν η πολιτική νίκη του μνημονίου κατευνάσει και αποδυναμώσει την κοινωνική αναταραχή, είναι κάτι που μένει να κριθεί.

2. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τελικά πολιτική και ιδεολογική ήττα της Αριστεράς. Η για πολλούς αναμενόμενη πορεία προς την ήττα και την ενσωμάτωση δεν αφαιρεί τις ευθύνες, ούτε κάνει την ήττα πιο ελαφριά. Η Αριστερά με γενικούς όρους, ταυτίστηκε με τη Δεξιά, παραδέχτηκε με την πράξη της ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι η λιτότητα, τα μνημόνια, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η υψηλή ανεργία, η νεοαποικιακή εξάρτηση, είναι μονόδρομος. Αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, αυτό είναι το χειρότερο πλήγμα στην Αριστερά και στο λαϊκό κίνημα. Αρχίζει πλέον μια δύσκολη και μακρόχρονη πορεία ανάταξης πολιτικής, αξιών, εννοιών. Η κριτική και αυτοκριτική για τη συγκεκριμένη κατάληξη των πραγμάτων αφορά πρώτα και κύρια αυτό το πισωγύρισμα.

3. Η διαφαινόμενη πολιτική σταθεροποίηση δεν εξαφανίζει τους όρους ύπαρξης και νέας αναζωπύρωσης μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης. Οι υλικές συνθήκες, η οικονομική και κοινωνική βάση του τρίτου μνημονίου, θα έχει την ίδια κατάληξη με τα δύο πρώτα, θα αποδειχθεί δηλαδή αναποτελεσματικό σχέδιο και θα τροφοδοτήσει νέα ρευστοτητα, αμφισβήτηση και αναζήτηση. Παράλληλα η ομοιότητα των εκάστοτε μνημονιακών πόλων από το 2012 και μετά, εξαφανίζει άλλες, δευτερεύουσες αντιθέσεις που παλιότερα συγκροτούσαν ένα σχετικά σταθερό δικομματικό σύστημα. Η ισχυρή ταξική αντίθεση στην ελληνική κοινωνία, ειδικά όπως αυτή καταγράφηκε στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΟΧΙ και στο ΝΑΙ, δεν ξεπεράστηκε και δεν θα ξεπεραστεί όσο η Ελλάδα παραμένει στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής αβεβαιότητας. Αυτή η ισχυρή ταξική αντίθεση σήμερα δεν έχει πολιτική έκφραση. Η πολιτική κρίση θα ξεπεραστεί αν καταγραφεί ένα νέο σταθερό σημείο ισορροπίας έστω σε πολύ χειρότερο σημείο από την αρχή των μνημονίων και μια νέα πολιτική του έκφραση. Κάτι τέτοιο σήμερα δεν υπάρχει.

Άρθρα για τα αποτελέσματα των εκλογών και την Αριστερά


Συγκεντρωμένα άρθρα για τα αποτελέσματα των εκλογών και την Αριστερά...

http://rednotebook.gr/2015/09/i-dipli-itta-tou-septemvri-ke-i-dinatotita-anataxis-tis-tou-giorgou-nikola%CE%90di/
του Γ. Νικολαϊδη

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

του Γ. Πασαλίδη

Ζητούν εθελοντές για να διδάξουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ



Από τους 9.000 πανεπιστημιακούς το 2012, έχουν αποχωρήσει 1.200 και το 2016 θα φύγουν άλλοι 400.


Τα ελληνικά ΑΕΙ/ΤΕΙ ζητούν κατ’ ουσίαν εθελοντές για να διδάξουν τα μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους. Λόγω μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, τα ιδρύματα απευθύνονται σε επιστήμονες που είχαν εργαστεί ως συμβασιούχοι τα τελευταία χρόνια και τους ζητούν να εργασθούν αμισθί. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, καθώς υπάρχουν 49 τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ με μονοψήφιο αριθμό μονίμων διδασκόντων, ενώ το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πόσες πιστώσεις θα εγκρίνει και πότε για την πρόσληψη συμβασιούχων. Ως μέσον αξιοποίησης των παλιών συμβασιούχων χρησιμοποιούνται προγράμματα διά βίου μάθησης, τα οποία προσφέρουν ως ένα είδος «αμοιβής» ένα πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Η άλλη όψη της... μιζέριας είναι η αμοιβή των συμβασιούχων: «Το τμήμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργεί με δέκα μόνιμους καθηγητές και έξι εκτάκτους, πληρώνοντας, εμάς τους εκτάκτους, αποζημίωση 9 ευρώ την ώρα, δηλαδή όσο ένα φθηνό ιδιαίτερο μάθημα», ανέφερε στην «Κ» συμβασιούχος. «Οφείλουμε να βάλουμε πλάτη για τη λειτουργία του πανεπιστημίου», πρόσθεσε πρύτανης...

Ειδικότερα, το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γενικό, αλλά οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους ανά ίδρυμα. Για τα μεγάλα κεντρικά πανεπιστήμια, όπου λειτουργούν τμήματα με πάνω από 30 χρόνια ζωής και διδακτικό προσωπικό που «κουβαλάει» αντίστοιχα εργασιακά χρόνια, ο λόγος είναι οι συνταξιοδοτήσεις. Με βάση τα στοιχεία της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, από τους 9.000 πανεπιστημιακούς το 2012 έως τώρα έχουν αποχωρήσει περίπου 1.200 και έως τον Αύγουστο του 2016 θα προστεθούν άλλοι 400. Εξ αυτών, οι 700 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΠΘ.

Στην περιφέρεια

Η δικτατορία των αγορών και η TTIP

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πόλης-βάλτου των Βρυξελλών υπάρχει ένα δωμάτιο στο οποίο δεν έχει πρόσβαση οι καθένας.

Εκεί βρίσκονται τα πρακτικά των συζητήσεων για τη λεγόμενη «Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συμφωνία», που συζητείται πέραν κάθε δημοκρατικής λογοδοσίας μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, με σκοπό την εξαέρωση της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας, της πολιτιστικής ταυτότητας και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ευαισθησιών των λαών.

Η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) συζητείται από τον Ιούλιο του 2013 και προβλέπει ότι η ισχύουσα νομοθεσία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα υπαχθεί στους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου επί ποινή εμπορικών κυρώσεων για τη χώρα-παραβάτη ή τεράστιων αποζημιώσεων υπέρ των εναγουσών πολυεθνικών εταιρειών.

Οι τελευταίες θα μπορούν να σύρουν σε ειδικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις που θεωρούν ότι ο πολιτικός τους προσανατολισμός θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών τους, ή να ζητούν την καταβολή γενναίων αποζημιώσεων για διαφυγόντα κέρδη από την εφαρμογή μιας εργατικής ή και περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που θεωρούν ότι τα μειώνει!

Ασφάλεια τροφίμων, υγεία, προδιαγραφές τοξικότητας, αλλά και ελευθερία στο Διαδίκτυο, προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενέργεια, πολιτισμός, πνευματικά δικαιώματα, φυσικοί πόροι, επαγγελματική κατάρτιση, υποδομές του κράτους, μετανάστευση, όλοι οι κλάδοι δημόσιου ενδιαφέροντος θα υποτάσσονται στη λογική της αγοράς και του εμπορίου.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές τελείωσαν, μια νέα εποχή αρχίζει

της Ελένης Πορτάλιου, από το Δρόμο της Αριστεράς ( 26/9/2015 )


1. Θα ξεκινήσω με μια βασική διαπίστωση. Η νίκη στις εκλογές του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχώς μεταλλάσσεται σ’ ένα τυπικό κόμμα της μετα-δημοκρατίας, σηματοδοτεί το τέλος της ευοίωνης εποχής των αντιμνημονιακών αγώνων και των ψευδαισθήσεων ότι η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις είναι δυνατή χωρίς σύγκρουση και ενδεχομένως ρήξη με τους «θεσμούς» της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άτυπο προεδρικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ χάραξε, χωρίς αντιστάσεις, μια τακτική κυβερνητισμού, που στην τελική της φάση ενσωμάτωνε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ολοκληρώθηκε στο δίπολο: πάση θυσία εντός ευρώ και πάση θυσία στην κυβέρνηση. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται ανενδοίαστα βασιζόμενος στο τρίπτυχο κράτος/ εξουσία/εξαγορά, εγκαταλείποντας και την τελευταία γραμμή λαϊκής άμυνας - την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής - πιστεύοντας ότι έχει καθυποτάξει, έστω προσωρινά, τόσο την κοινωνία όσο και μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση εξ αριστερών.



2. Στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο παραμένουν το ΚΚΕ - κλεισμένο στο κάστρο του - η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λαϊκή Ενότητα στην οποία μετέχω και για την οποία θα μιλήσω στη συνέχεια.

Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν μια βαθιά κοινωνική αναδίπλωση που ολοκληρώθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Το εκλογικό σώμα, ήδη από το 2010, συρρικνώνεται σταδιακά με απώλεια 1.500.000 πολιτών. Σ’ αυτούς συγκαταλέγεται το κοινωνικό περιθώριο που δημιουργήθηκε στην εποχή των μνημονίων και το οποίο αποκλείεται ή αυτοαποκλείεται από την πολιτική μέσω της ψήφου. Από τις εκλογές του Ιανουαρίου μέχρι σήμερα εγκαταλείπουν την κάλπη 720.000 πολίτες. Η πρόσφατη αυτή αποχή αποτελεί όχι μόνο έκφραση παραίτησης αλλά και πράξη αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος συλλήβδην ή/και του ΣΥΡΙΖΑ για την «προδοσία».

Ανατομία της ΕΑΜικής εξουσίας

Νοέμβριος 1944. Συγκέντρωση του ΕΑΜ στην Κατερίνη
Νοέμβριος 1944. Συγκέντρωση του ΕΑΜ στην Κατερίνη | ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΤΕΤΖΗΣ

Με αφορμή τα 74 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, Συντάκτης: 

Ο μισθός που μας καθορίστηκε είναι μισθός πείνας. [...] Ελπίζουμε πως οι αρμόδιοι δε θα μας αναγκάσουν να φτάσουμε στα άκρα
Λαοκρατία, όργανο του ΕΑΜ των υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας, 25.11.1944
O,τι κι αν ισχυρίζεται το δημοφιλές σύνθημα, η ελληνική Αριστερά δεν ανέλαβε για πρώτη φορά την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας στις 26 Ιανουαρίου 2015.
Ακόμη κι αν παρακάμψουμε το ΠΑΣΟΚ του 1981, που δήλωνε κι αυτό τότε 100% αριστερό, γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως ένα μεγάλο τμήμα της ελλαδικής επικράτειας γνώρισε κάποια μορφή αριστερής εξουσίας, έστω και με τη μορφή μιας σύντομης παρένθεσης, ήδη από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940.
Με αξιοσημείωτες διαφορές από τόπο σε τόπο, η «παρένθεση» αυτή εγκαινιάστηκε στα μέσα του 1943 με τη συγκρότηση των πρώτων μορφών ΕΑΜικής αυτοδιοίκησης στην Ελεύθερη Ελλάδα κι έκλεισε την άνοιξη του 1945, όταν οι τελευταίοι θύλακες της «λαοκρατίας» παραδόθηκαν στο κράτος των εθνικοφρόνων βάσει της συμφωνίας της Βάρκιζας.
Η ιστοριογραφική διαχείριση αυτής της εμπειρίας υπήρξε μέχρι πρόσφατα εξαιρετικά φτωχή. Η αριστερή βιβλιογραφία περιορίστηκε κατά κανόνα σε υμνητικές αλλά επιδερμικές αναφορές στο ίδιο το γεγονός της συγκρότησης εναλλακτικών κρατικών θεσμών από το αντάρτικο, δίχως κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια βαθύτερης ανάλυσης αυτών των τελευταίων· οι λιγοστές εξαιρέσεις, όπως τα βιβλία του Δημητρίου Ζέππου για τη Λαϊκή Δικαιοσύνη (1945), του Χάρη Σακελλαρίου για την εκπαίδευση (1984) και του Χρήστου Τυροβούζη για την αυτοδιοίκηση (1991), κάλυψαν επιμέρους μόνο πτυχές των επίμαχων κρατικών λειτουργιών.
Η αντικομμουνιστική ιστοριογραφία, από την άλλη, τόσο η παραδοσιακή όσο και η πρόσφατη αναβίωσή της, ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με τις κατασταλτικές πρακτικές του ΕΑΜικού κράτους, αρνούμενη ταυτόχρονα -στις παλαιότερες ιδίως εκδοχές της- να αναγνωρίσει στο εμπόλεμο αντιστασιακό κίνημα οποιαδήποτε θεσμική υπόσταση.
Πλατεία Συντάγματος, 18 Οκτωβρίου 1944. Σύντομα, η κοινωνική ηγεμονία του ΕΑΜ θα δοκιμαζόταν από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εθνικής ενότηταςΠλατεία Συντάγματος, 18 Οκτωβρίου 1944. Σύντομα, η κοινωνική ηγεμονία του ΕΑΜ θα δοκιμαζόταν από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εθνικής ενότητας | 

Οικονομικά στοιχεία για τη "μεγάλη επένδυση" του ΤΣΜΕΔΕ

Αναδημοσίευση από εδώ, με πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την "Tράπεζα μας " την Τράπεζα Αττικής. Που πήγανε τα 430 εκατ ευρώ από τις εισφορές μας θα το μάθουμε ποτέ?

Η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Αττικής κατά ποσό 398,8 εκατ. ευρώ, η οποία κατά το ήμισυ έλαβε χώρα με έκδοση νέων μετοχών με καταβολή μετρητών και κατά το ήμισυ με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ), ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία την 28 η Ιουνίου 2013 και σε ότι αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πιστοποιήθηκε την 2η Ιουλίου 2013.

Επομένως, στους Ισολογισμούς εξαμήνου 2013 δεν εμφανίζονται τα 398,8 εκατ. ευρώ της ανακεφαλαιοποιημένης Αττικής (για την ακρίβεια εμφανίζονται μόνο ως χρηματοροή στις χρηματοδοτικές δραστηριότητες και στις λοιπές υποχρεώσεις), όπως και σε ορισμένους δείκτες που θα σας παρουσιάσω, στην ανάλυση που ακολουθεί.

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την κάλυψη του ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ) που εξέδωσε η Τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της, ο Δείκτης Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώνεται σε 10,4% και ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται σε 6,9%. Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση του δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) δεν υπολογίζεται στην παρούσα φάση το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο και έχει προσμετρηθεί μόνο το μέρος των κεφαλαίων που έχουν αντληθεί για την κάλυψη της έκδοσης νέων μετοχών. 


Με βάση τους όρους της αύξησης, όπως περιλαμβάνονται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, όταν ο ανωτέρω δείκτης Core Tier I υπολείπεται του ελάχιστου ορίου 9% που έχει θεσπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος τότε αυτόματα θα μετατρέπεται μέρος του ομολογιακού δανείου σε μετοχές έτσι ώστε ο δείκτης σε κάθε περίπτωση να μην υπολείπεται του ελάχιστου ορίου.
Το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας κατά την 30/06/2013 αριθμούσε 80 καταστήματα όσα ακριβώς και την 31/12/2012.
Τράπεζα Αττικής και ίδια κεφάλαια
Έλεγε ο Τάκαρος στην προηγούμενη ανάλυση του , για την Αττικής ...

Τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ μετά την αύξηση και τα Μ.Ο.Δ.
Η Αττικής όταν ολοκληρώσει την ΑΜΚ θα έχει 700 εκατ. χαρτιά και ίδια 282 εκατ. αν επιστρέψει τα 100 που οφείλει στο Ελληνικό δημόσιο θα έχει ίδια 182. Αξία 0,26 ευρώ ανά μετοχή. (προ εξαμήνου όταν ο Τάκαρος έκανε τους ίδιους υπολογισμούς, στο marketzone που έκλεισε, ήταν 0,34 ευρώ ανά μετοχή).
Αν προχωρήσει και στα ΜΟΔ θα εκδώσει άλλα 666 μιλιούνια χαρτιά για να αυξήσει τα ίδια κατά 200. Με 1 δις 366 μιλιούνια χαρτιά, τα ίδια θα βγαίνουν 382 μιλιούνια. 0,28 ανά μετοχή η αξία της μετοχής (προ εξαμήνου όταν ο Τάκαρος έκανε τους ίδιους υπολογισμούς, στο marketzone που έκλεισε, ήταν 0,32 ευρώ ανά μετοχή).
Μιλάμε πάντα για μετά την ΑΜΚ, εφόσον υλοποιηθεί επιτυχώς και αφού γίνει το reverse - δεν μιλάμε για τα σημερινά νούμερα του ταμπλό, αλλά για τα αυριανά.
Όμως οι παίκτες και οι πομπαδόροι της Αττικής θα υπολογίζουν στα ίδια και τα 100 μιλιούνια που χρωστάει στο Ελληνικό δημόσιο και θα τη βγάζουν την αξία της τράπεζας εσφαλμένα, περίπου, στα 0,40
Και έτσι αποδείχτηκε πως ήταν .... Η Αττικής ανακοινώνει στο τέλος του εξαμήνου 2013 ότι : Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας διαμορφώθηκε σε 60,6 εκατ. ευρώ την περίοδο που έληξε την 30/06/2013.
Όμως ακόμη δεν έχουν υπολογισθεί οι δύο αυξήσεις που έκανε η τράπεζα προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί. Έτσι αν προσθέσουμε τα 200 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ και τα 200 εκατ. του ομολογιακού δανείου τότε τα ίδια κεφάλαια της Αττικής ανέρχονται σε 460 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 0.34 ευρώ ανά μετοχή.