Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Όλη η Φυλή, μια φωνή: να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ

Από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ


Την Τετάρτη 13/7/2016 πραγματοποιήθηκε, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων, μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο συντονισμός πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Η συγκέντρωση απετέλεσε την, ως τώρα, κορύφωση πληθώρας επιμέρους δράσεων και παρεμβάσεων, οι οποίες είχαν σαν αφορμή τη μονιμοποίηση του φαινομένου της έντονης δυσοσμίας από τη εγκατάσταση της Φυλής και οι οποίες, στην πορεία, πήραν γενικευμένο χαρακτήρα, με επίκεντρο το αίτημα για οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Την συγκέντρωση άνοιξε, εκ μέρους του συντονισμού, ο κ. Τάσος Κεφαλάς (μέλος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ). Στην ομιλία του, έδωσε το περίγραμμα της υφιστάμενης κατάστασης και των ευθυνών που βαραίνουν, διαχρονικά, τις κυβερνήσεις, αλλά και το αυτοδιοικητικό κατεστημένο της περιοχής. Υποστήριξε το αίτημα για το κλείσιμο της εγκατάστασης, στο πλαίσιο ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού, στηριγμένου στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Επέκρινε τη στάση της περιφερειακής αρχής και του ΕΔΣΝΑ, καταλογίζοντάς τους παραπλάνηση των κατοίκων της περιοχής, αθέτηση των υποσχέσεών τους και συντήρηση του συγκεντρωτισμού με το σχέδιο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού που προωθούν. Στηλίτευσε τη στάση της δημοτικής αρχής Φυλής, η οποία, κινούμενη στο παρασκήνιο, επικροτεί τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, διανθίζοντάς τες με δόσεις «αποκατάστασης», για την οποία γνωρίζει ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ολοκλήρωσε με την αναφορά στο πλαίσιο των διεκδικήσεων -που αποτυπώθηκαν και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης- και με κάλεσμα για δυναμική, αγωνιστική συμμετοχή στις διαδικασίες της τελικής διαμόρφωσης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής.

Ακολούθως, πήραν το λόγο εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Φυλής, αλλά και δημοτικών παρατάξεων από τους όμορους δήμους (Αγίους Αναργύρους-Καματερό, Ίλιον, Πετρούπολη). Οι τελευταίοι τόνισαν πως το πρόβλημα του ΧΥΤΑ και, γενικότερα, της εγκατάστασης της Φυλής δεν αφορά μόνο τη Φυλή, αλλά μια πολύ ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής και ζήτησαν το συντονισμό των δράσεων, με αιχμές την ουσιαστική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, με συζητήσεις στα δημοτικά συμβούλια, με συμβολικές διαμαρτυρίες και παραστάσεις και με δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να μη φτάσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για ψήφιση στο περιφερειακό συμβούλιο, με τη μορφή που έχει σήμερα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Χρήστος Κουρνιώτης και Γιάννης Σαμοΐλης από την τοπική ΕΛΜΕ, ο Κώστας Λουμιώτης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής, ο Γιώργος Κομματάς επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Κώστας Κάβουρας επικεφαλής του συνδυασμού ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΠΟΛΗ Ιλίου, ο Νίκος Σακούτης επικεφαλής της Ριζοσπαστικής αγωνιστικής κίνησης Πετρούπολης, η φαρμακοποιός κ. Στέλλα Κολιού, ο Κώστας Βάβουλας πρώην δημοτικός σύμβουλος, η Αγγελική Τσολομύτη μέλος της επιτροπής διαβούλευσης της περιφέρειας Αττικής.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση ψηφίσματος, το οποίο θα παραδοθεί στους αρμόδιους φορείς, με ευθύνη του συντονισμού πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ακολουθούν: το ψήφισμα της συγκέντρωσης και η εισαγωγική παρέμβαση.



Δύο κείμενα του Δ. Ν. Μαρωνίτη: Από τη δικτατορία μέχρι τις τελευταίες εκλογές

Το κείμενο αυτό, το τελευταίο μάθημα του Δημήτρη Μαρωνίτη (1929-2016) στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τον παύσει και τον κυνηγήσει η Χούντα, το ανασυνέθεσε ο ίδιος σε επιφυλλίδα του στο Βήμα στις 26 Οκτωβρίου 1974.

Πολιτικό μανιφέστο για ιδιωτική χρήση

Δ. Ν. Μαρωνίτης
Το Γενάρη, λοιπόν του 1968 έλεγα στους φοιτητές μου (βρίσκω πρόχειρα γραμμένες τις σημειώσεις μου) τα ακόλουθα:

«Το μάθημα τούτο αναγκάζομαι να το κάνω κάτω από απειλητικούς ψιθύρους. Μου λείπει επομένως το κέφι να μιλήσω για τα Κύπρια Έπη, εφόσον μάλιστα ενδέχεται αυτά τα λόγια να είναι και τα τελευταία που ακούτε από το στόμα μου.
Γι’ αυτό και παρεκκλίνω από τον ίσιο δρόμο και, ακολουθώντας τον πιο αντιπαθητικό από τους αρχαίους συγγραφείς, λέω να το ρίξω στις υποθήκες, για να εξορκίσω έτσι τον Μεταξά και τους σύγχρονους επιγόνους του.
1) Κρατείστε ξύπνιο το μυαλό σας στους σκοτεινούς καιρούς. Μ’αυτό κυρίως θα πολεμήσετε τη βαναυσότητα της εξουσίας.
2) Μην απομονωθήτε. Με το λόγο, τη σιωπή και την πράξη σας σταθήτε πλάι σε κάποιον: στη μάνα σας, στον αδελφό σας ή στο φίλο σας, και προπαντός στα νεότερα παιδιά, που περιμένουν από σας να δουν αν θα τους φράξετε ή θα τους ανοίξετε το δρόμο της ελεύθερης αναπνοής.
3) Μη φοβάστε τους ανθρώπους που έχουν ρωμαλέα πάθη: όσους οργίζονται, πίνουν και αγαπούν. Πολεμάτε μόνον τους κάπηλους της ελληνοχριστιανικής ηθικολογίας. Απομονώστε όσους συνεχώς χαμογελούν, που όταν μιλούν δεν σας κοιτούν στα μάτια, κι όταν τους δίνετε το χέρι, δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να το σφίξουν. Ανάμεσά τους θα βρήτε τους χαφιέδες.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Η ελπίδα γεννιέται όπου φυτρώνει η ζωή . . . παντού

Από το συνάδελφο ΝΚ

«Η ουτοπία βρίσκεται στον ορίζονται, γνωρίζω πολύ καλά πως δε θα την πλησιάσω, πως αν κάνω 10 βήματα, αυτή θα απομακρυνθεί 10 βήματα. Όσο περισσότερο την ψάχνω, τόσο λιγότερο θα τη συναντώ γιατί αυτή απομακρύνεται, όσο εγώ την πλησιάζω. Σε τι χρησιμεύει λοιπόν η ουτοπία? Στο να περπατάς…»

https://www.youtube.com/watch?v=quAhaHw8o-E
Τα παραπάνω λόγια είναι του Εντουάρντο Γκαλεάνο και ανήκουν σε κάποιον φίλο του, όπως είπε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο παρελθόν. Ο Γκαλεάνο, ο οποίος αποτέλεσε ένα σύμβολο του αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό ήταν επίσης  ένας από τους συντελεστές και θεωρητικούς του κινήματος “Indignados” στην Ισπανία. Το εν λόγω κίνημα έφτασε και στη χώρα μας με το γνωστό τίτλο «Αγανακτισμένοι».
Φυσικά και τα κινήματα αυτά λοιδορήθηκαν και δέχτηκαν έντονη κριτική από ποικίλα μέτωπα. Στην πράξη όμως αποτέλεσαν μια έντονη αμφισβήτηση του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου (της χρηματιστηριακής παγκοσμιοποίησης) στην Ευρώπη το οποίο καταδικάζει τους λαούς σε λιτότητα, φροντίζοντας για την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών και των τραπεζών.
Το κίνημα αυτό είχε σαν απόληξη τα αριστερά μέτωπα σε Ελλάδα και Ισπανία, το ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS, που διεκδίκησαν την εξουσία, κάτι απαγορευμένο για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, για δυνάμεις που επαγγέλλονται την Αριστερά και έτσι δημιουργήθηκε η ελπίδα για τους λαούς της Ευρώπης, πως υπάρχει η προοπτική να ληφθούν δημοκρατικές φιλεργατικές πολιτικές αποφάσεις μέσα από τις υφιστάμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Ο Γκαλεάνο δε βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας καθώς άφησε τον κόσμο τούτο 2,5 μήνες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση στην Ελλάδα (στις 13/4/2016). Δυστυχώς δε μπορεί να μιλήσει σήμερα για τις εξελίξεις που ακολούθησαν αυτό το γεγονός και την πολιτική στάση που τήρησαν τα αριστερά αυτά μέτωπα. Εμείς σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλήσουμε εκ μέρους του.

'Aρον-άρον εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Από την Αγγελική Κώττη


Δεν πρόλαβε καν να στεγνώσει το «μελάνι» από τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την περασμένη Τρίτη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος και η υπουργική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί. Τόση είναι η βιασύνη να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερσή του δίπλα στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, που κανείς από την πολιτεία δεν κάνει προσπάθεια ώστε να προσελκυσθούν περισσότεροι επισκέπτες.

Έτσι, το brand name που θα έπρεπε να είναι η ονομασία της από την αρχαιότητα, Ακαδήμεια δηλαδή, θα δώσει τη θέση του στο Academy Gardens όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα ονομάζεται το μεγαθήριο. Ακατανόητη η επίσπευση των πάντων ακόμα και της έκδοσης υπουργικής απόφασης. Διότι δεν θέλουμε να πιστέψουμε- αλίμονο- πως ο Αριστείδης Μπαλτάς θέλησε να κάνει γρήγορα προς όφελος της BlackRock στην οποία ανήκει το οικόπεδο. Έστω και αν οικονομικοί υπουργοί της πρωτο-δεύτερης φοράς αριστεράς, όπως οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, την έχουν εμπιστευθεί σε επενδύσεις τους.

Με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και την υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε «η τροποποίηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτηρίων στα Οικοδομικά Τετράγωνα 124, 126, 127, 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος» με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους τον συγκεκριμένο αλλά και την πόλη των Αθηνών. Ο σημαντικότερος όρος είναι:

Επί της λεωφόρου Κηφισού το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων να ανέρχεται στα 21μ. Κατά μήκος της πλευράς προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος να μειώνεται και να μην υπερβαίνει τα 18μ., με επιπλέον πρόβλεψη σε επίπεδο αρχιτεκτονικής λύσης για διάσπαση των όγκων, προκειμένου να προσεγγίζεται η κλίμακα και ο χαρακτήρας της ευρύτερης προστατευόμενης περιοχής.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προεδρικό Διάταγμα για Αναγνώριση Προϋπηρεσίας

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                    
                                    Αθήνα,     15/07/2016
Αρ. Πρωτ. :6984                                     
                                                           
Προς :  Υπουργό ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ. κ. Χρ. Βερναρδάκη. 
Κοιν.:   Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Προεδρικό Διάταγμα για Αναγνώριση Προϋπηρεσίας.

Κύριε Υπουργέ,
Καταρχάς οφείλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τη μη ανταπόκριση σας στα διαδοχικά αιτήματα της Ομοσπονδίας μας, για συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τα θεσμικά, οικονομικά και άλλα θέματα που απασχολούν το σύνολο των Διπλ. Μηχανικών εργαζομένων στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και στα ΝΠΔΔ. Τα προβλήματα που έχουν επιτείνει οι μνημονιακές πολιτικές στη Δημόσια Διοίκηση σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με «μονομερείς ενέργειες» και έλλειψη διαλόγου.
          Το Προεδρικό Διάταγμα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΠΔ 69 - ΦΕΚ 127/13.7.16) για την αναγνώριση προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα δυστυχώς καθόλου δεν καλύπτει ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε τις διεκδικήσεις μας για πραγματική αναγνώριση προϋπηρεσίας μια και υποτάσσεται πλήρως στις μνημονιακές απαιτήσεις. Όπως αναφέρει σαφώς στο άρθρο 1: «Από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» .
 Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτό:
  1.  Η αναγνώριση προϋπηρεσίας είναι μόνο βαθμολογική και όχι μισθολογική μια και δεν προβλέπεται πουθενά η εκ νέου κατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια με βάση την αναγνωρισμένη προϋπηρεσία. Μισθολογικά κλιμάκια τα οποία τα οποία παραμένουν ούτως ή άλλως παγωμένα μέχρι το 2018, διαιωνίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μισθολογική υποβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Μηχανικών, τη στιγμή που σε φορείς του ευρύτερου Δημοσίου (ΝΠΙΔ) η αναγνώριση προϋπηρεσίας είναι και μισθολογική.
  2. Αφορά βαθμολογικά ελάχιστους συναδέλφους μια και περιορίζει τη βαθμολογική άνοδο «μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό», δηλαδή μόνο μέχρι το Β βαθμό για τους ΠΕ Υπαλλήλους.

          Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε να αποκαταστήσετε τις παραπάνω αδικίες σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση και ειδικά των μηχανικών που βλέπουν τη θεσμική και οικονομική τους εξαθλίωση να συνεχίζεται στο διηνεκές.


ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσκόμισαν ψευδείς βεβαιώσεις στην Attica Bank προκειμένου να δανειοδοτηθούν



ΠηγήNα που πάνε οι εισφορές μας...
Διαβάστε και αυτό όπου αναφέρει ότι υπάρχει και δάνειο 10 εκατ. € στο MEGA από την Άττικα...


Οι βεβαιώσεις ανέφεραν ότι δεν έχουν εκχωρήσει την τακτική επιχορήγηση για τις ανάγκες άλλων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν από άλλες τράπεζες (το 2013 και το 2014)

Ψευδείς βεβαιώσεις προσκόμισαν στην Attica Bank η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank, Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των τραπεζών σε τράπεζες και ΜΜΕ. 
Οι βεβαιώσεις ανέφεραν ότι δεν έχουν εκχωρήσει την τακτική επιχορήγηση για τις ανάγκες άλλων δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν από άλλες τράπεζες (το 2013 και το 2014). 
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, η ΝΔ έλαβε το 2011 δάνειο ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
Το δάνειο αυτό έχει καταγγελθεί και είναι άμεσα απαιτητό. 
Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ το 2010, από το οποίο έχει αποπληρώσει 204 χιλ. ευρώ.
Για το δάνειο αυτό συντρέχουν αστικές και ποινικές ευθύνες λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου ύψους δανειοδότησης.
Όσον αφορά το δάνειο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 200.000 ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως έχει ήδη εξοφληθεί.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Για τις στενές επαφές Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη

Πηγή
Με αφορμή τις καθυστερήσεις στη δίκη της Ζίμενς και τα κροκοδείλια δάκρυα θυμόμαστε έναπαλιότερο κείμενο της αείμνηστης Αριστέας Μπουγάτσου .  Άλλωστε σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας η πλειονότητα των συναντήσεων του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Ζίμενς από τις 620 συναντήσεις του  Μιχάλη  Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα,  που πραγματοποιήθηκαν από το 1999 έως το 2007, οι 356 έγιναν με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη!
Όσο αφορά στις συναντήσεις με τον Χριστοφοράκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 30 συναντήσεις και 60 επαφές, ενώ η σύζυγος του Μαρέβα Γκαμπόφκι έχει μόνο δύο συναντήσεις, αλλά 30 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει 23 συναντήσεις και 98 επαφές, σύνολο 121. Η Ντ. Μπακογιάννη έχει 30 συναντήσεις και 72 επαφές. Η Κατερίνα Μητσοτάκη έχει 4 συναντήσεις και 14 επαφές. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έχει 4 επαφές. Καταγράφονται επίσης δέκα συναντήσεις του Πέτρου Δούκα και 45 επαφές, καθώς και 17 συναντήσεις και 30 επαφές με το Γιώργο Βουλγαράκη
Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε σχετικά τα εξής: «Επειδή μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής επιδίδονται και επενδύουν στη στατιστική επεξεργασία της δημόσιας κοινωνικής μου σχέσης και αντιλαμβανόμενη τους συνειρμούς που αυτή δημιουργεί στην κοινή γνώμη, έχω να δηλώσω τα εξής: Είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια συμψηφισμού και κυρίως αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα, προκειμένου να μην απαντηθεί το ερώτημα, ποιοί πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων φορέων. Αυτή την αλήθεια οφείλει η Εξεταστική Επιτροπή να βρει και να καταθέσει στον ελληνικό λαό».
Αναβάλλεται η δίκη επ αόριστον κ κινδυνεύουμε με παραγραφή. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποδοθούν ευθύνες. Η δίκη αυτή πρέπει να γίνει.

Αναλυτικά το κείμενο της Αριστέας Μπουγάτσου: 
Ο μεγάλος χορηγός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο στενός φίλος και συμπαραστάτης δεν είναι πια εδώ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παρακολουθεί από μακριά, από το Μόναχο, τη μάχη των μαχών που δίνει η φίλη του Ντόρα για την πολυπόθητη καρέκλα της αρχηγίας στη Νέα Δημοκρατία (το άρθρο της Α. Μπουγάτσου δημοσιεύτηκε το 2009 την περίοδο της σύγκρουσης Μητσοτάκη-Σαμαρά για την αρχηγία της ΝΔ).

Παναττική Συνάντηση για το Ελληνικό


Συνέλευση του ΣΜΤ, Πέμπτη 14 Ιούλη 2016


Γενική συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Πέμπτη 14 Ιούλη 2016, 7.00 μμ, ΤΕΕ (πρώτος όροφος, Νίκης 4, Σύνταγμα)
Με θέματα:
  • Την προώθηση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση το τρίτο μνημόνιο, σειράς αντεργατικών μέτρων το φθινόπωρο. Χαρακτηριστικά, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ και του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου περιλαμβάνουν:
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
Νέα μείωση του κατώτατου μισθού
Κατάργηση κλαδικών συλλογικών συμβάσεων
Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων-επιδομάτων του μισθού
Αμετάβλητο μισθό για όλον τον εργασιακό βίο
Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Θέσπιση και επέκταση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης εργασίας
Περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων, περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out) και άλλα αντίστοιχα μέτρα.
  • Η μάχη για συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στις ατομικές συμβάσεις-συμφωνητικά και στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι) που αποτελεί το βασικό εργαλείο υπόκρυψης της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και παραβίασης των εργατικών δικαιωμάτων από την εργοδοσία
  • Η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, το φόρτωμα στις πλάτες των συναδέλφων των αναδρομικών αυξήσεων εισφορών.
  • Η πάλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών κατά της εργοδοτικής επιθετικότητας με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΕΛΛΑΚΤΟΡ αλλά και πλήθος άλλων εταιρειών (Philip Morris, A&G Χατζηχριστόφας–Αργυρούδης, ΤΕΡΝΑ, ΑΡΤΕ ΕΠΕ)
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμμετέχουν! Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη επίθεση είναι απόλυτη ανάγκη να προετοιμαστούμε και να οργανώσουμε τους αγώνες μας

Κρεσέντο κυβερνητικού και κρατικού αυταρχισμού απέναντι στους πρόσφυγες στο λιμάνι!


Την Τετάρτη 13/7/2016 αστυνομικές δυνάμεις μαζί με δυνάμεις του λιμενικού, με χρήση ακόμα και γερανού (!!!), μετά από εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκκένωσαν βίαια την Πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, όπου ζούσαν εκατοντάδες πρόσφυγες με τις οικογένειες τους. Η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής ήταν απερίγραπτη! Ο γερανός να σηκώνει τις σκηνές, οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί να ουρλιάζουν και να σπρώχνουν τους πρόσφυγες που αντιδρούσαν, τα παιδιά να κλαίνε, τα πράγματα των προσφύγων να πετιούνται όπου να 'ναι... Σκηνές απίστευτης απανθρωπιάς απέναντι σε φτωχούς ανθρώπους που έζησαν τη βία του πολέμου και τώρα ζουν τη βία της "ειρήνης"! 

ΠΔ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα (ΦΕΚ)




Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε χθες το ΠΔ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα (θυμίζουμε ότι εκκρεμεί από το 2011). Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτό, η αναγνώριση προϋπηρεσία είναι μόνο βαθμολογική (και μάλιστα μόνο μέχρι το Β βαθμό - οπότε αφορά σε ελάχιστους) και όχι μισθολογική μια και δεν προβλέπεται πουθενά η εκ νέου κατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία παραμένουν ούτως ή άλλως παγωμένα μέχρι το 2018. Πρόκειται συνεπώς για απάτη ολκής...

Σύμφωνα με το ΠΔ 69 (ΦΕΚ 127/13.7.16):

-Αναγνωριζεται προϋπηρεσία έως εφτά ετών στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της ΕΕ και αφορά τη βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Σε περίπτωση αναγνώρισης προϋπηρεσίας που αφορά σε εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης, ο αναγνωριζόμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται αντιστοίχως.

-Οι υπάλληλοι, στους οποίους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία εντάσσονται μετά τη μονιμοποίησή τους μέχρι και τον αμέσως προηγούμενο του καταληκτικού βαθμό. Μετά την ένταξη, ο επιπλέον χρόνος της προϋπηρεσίας συνυπολογίζεται ως πλεονάζων στο βαθμό που εντάσσεται ο υπάλληλος. Στους υπαλλήλους που κατέχουν ήδη κατά τη δημοσίευση του παρόντος τον καταληκτικό βαθμό της κατηγορίας τους, η προϋπηρεσία που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, συνυπολογίζεται ως πλεονάζων χρόνος στο βαθμό αυτό.

-Για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου για τη βαθμολογική ένταξη οργάνου ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Η βαθμολογική ένταξη ανατρέχει στον χρόνο κρίσης του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Οι προϋποθέσεις αναγνώρισης προϋπηρεσίας και η συνάφεια

Η προϋπηρεσία συνίσταται σε:

α) άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή απασχόληση με έμμισθη εντολή

β) εξαρτημένη μισθωτή εργασία.

Η προϋπηρεσία πρέπει:

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η εργατική τάξη στον δρόμο για την κόλαση

Κινητοποιήσεις εργαζομένων


Ο κλήρος της νομοθέτησης σκληρών νεοφιλελεύθερων-άρα και αντεργατικών- μέτρων έπεσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα εργατικά συνδικάτα καλούνται να υπερασπιστούν ό,τι έχει απομείνει από τα κεκτημένα | EUROKINISSI
Με φόντο τη σκληρή πολύμηνη αναμέτρηση του κόσμου της εργασίας με την κυβέρνηση στη Γαλλία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να νομοθετήσει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα που δεν μπόρεσε να περάσει ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο αναμενόμενος νόμος για τα εργασιακά και τον συνδικαλισμό μπορεί να δοκιμάσει την κοινοβουλευτική συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. κι άλλοι ότι μπορεί να γίνει και η βασιλική οδός για την έξοδο του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Ωστόσο, ύστερα από έξι χρόνια αγώνων και αγωνίας ενάντια στα μνημόνια, ίσως η θλιβερότερη διαπίστωση να είναι πως όλη αυτή η συζήτηση -και η σύγκρουση- που αφορά και τα κόμματα και την Αριστερά και τα συνδικάτα μοιάζει να μη συγκινεί τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Σε κρίση πριν από την κρίση, χωρίς αξιοπιστία και εμπιστοσύνη από την πλευρά των εργαζομένων, ο συνδικαλισμός βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και χρόνια και από την ίδια την κοινωνία.
Τα συνδικάτα απέτυχαν να οργανώσουν αποτελεσματικά την εργατική αντίσταση, παρ’ όλους τους σκληρούς αγώνες που επέβαλε η ίδια η κοινωνία τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Ετσι, είναι απολύτως ερμηνεύσιμο το γιατί σ’ αυτή τη ζωτικής σημασίας καμπή η κοινωνία μοιάζει να λάμπει διά της απουσίας της.
Σε μια τέτοια συγκυρία η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το σύνθημα «φτωχοί στα όπλα» και μάλιστα με τη διπλή ανάγνωσή του.
Οι εργαζόμενοι είναι φτωχοί στα όπλα, στα μέσα που διαθέτουν, δηλαδή, για να αντισταθούν, αλλά αν το σύνθημα διαβαστεί αλλιώς, σε άλλο τόνο, μπορεί να είναι κι ένα κάλεσμα: ο συνδικαλισμός είναι το μόνο μας όπλο κι ως τέτοιο -ανεξάρτητα από τις ηγεσίες του και τα πεπραγμένα τους- οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε.
Εκατόν τριάντα έξι χρόνια μετά τις πρώτες εργατικές οργανώσεις, εκατόν έξι χρόνια μετά την ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενενήντα οκτώ χρόνια μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ και εκατό χρόνια μετά την ηρωική απεργία των μεταλλωρύχων της Σερίφου, που κέρδισαν με αίμα την καθιέρωση οκταώρου, οφείλουμε όχι μόνο να μην παραιτηθούμε, αλλά να νοηματοδοτήσουμε ξανά έννοιες όπως συνδικάτα, συνδικαλισμός, εργατικό κίνημα, ταξική πάλη.

Οι «βέλτιστες πρακτικές» και το πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού

Παρατηρήσεις στο σχέδιο Νόμου: «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση»

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                             Αθήνα,   12/07/2016
Αρ. Πρωτ. :  6983                                           
                                                           
Προς :  Υπουργό ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ. Κο. Χρ. Βερναρδάκη
Κοιν.:   Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Παρατηρήσεις στο σχέδιο Νόμου:
«Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση»
Κύριε Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι Πανελλήνια Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση που καλύπτει το σύνολο των Διπλ. Μηχανικών εργαζομένων στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και στα ΝΠΔΔ.
Το σχέδιο Νόμου: «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, κωλύματα επιλογής και υποχρεώσεις των προσώπων που στελεχώνουν τις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του Ν. 4369/2016 προς ενίσχυση της ακεραιότητας και προς πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις περί Δημόσιας Διοίκησης» που έχει αναρτηθεί για παρατηρήσεις στη διαβούλευση, διακηρυκτικά επιχειρεί να διορθώσει πολλά «κακώς κείμενα» στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και να συμβάλει στον εξορθολογισμό του προσωπικού του δημοσίου & στην κάλυψη των κενών.
Η κάλυψη των τεράστιων κενών που έχουν δημιουργηθεί στις δημόσιες υπηρεσίες, από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων ετών, δεν καλύπτονται με την κινητικότητα. Ο ανορθολογισμός του δημοσίου δεν αλλάζει με εργαζόμενους λάστιχο που θα μετακινούνται από δω και από κει, με υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υφιστάμενων υπηρεσιών. Αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και πραγματικά δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών αλλά και το Δημόσιο Συμφέρον.
Παρά το γεγονός ότι συμφωνούμε με τις γενικές αρχές της ισότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της δημοσιότητας του παραπάνω νομοσχεδίου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και της αποστολής μας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποιες παρατηρήσεις, οι οποίες στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση και την ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες, που να διέπεται από τις αρχές της ισότητας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.
Γενικές Παρατηρήσεις
·        Παρόλο που διαβεβαιώνεται ότι η κινητικότητα θα έχει εθελούσιο χαρακτήρα, το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό, στην περίπτωση για παράδειγμα που δεν υπάρχει εθελοντική μετακίνηση;

Διπλωματούχοι Μηχανικοί ΟΣΕ: Δώστε πίσω τα αποθεματικά, σταματήστε την ιδιωτικοποίηση και τις απολύσεις

tsipras-spirtzis

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ τον κατηγορεί ότι με τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει και αυτός εξακολουθεί να απαξιώνει τον Οργανισμό και το προσωπικό, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, πράγμα που άμεσα θα ανοίξει την κερκόπορτα των απολύσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μετά τους διαλυτικούς για τον Δημόσιο Ελληνικό Σιδηρόδρομο νόμους, έπειτα από μια εικοσαετία σταδιακής συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του, και ιδίως μετά τον Ν. 3891/2010 όπου ο δημόσιος σιδηρόδρομος αποδεκατίστηκε κυριολεκτικά από πλευράς δυναμικού και εξειδικευμένου προσωπικού, ακολούθησαν δραματικές πολιτικές, ακόμα και από την κυβέρνησή σας, με αποκορύφωμα τις επικείμενες πωλήσεις -ιδιωτικοποιήσεις της ΕΕΣΣΤΥ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την υπαγωγή του ΟΣΕ στο Υπερταμείο (άρα και της θυγατρικής του, της ΕΡΓΟΣΕ) και την ήδη –κατά τα φαινόμενα- ειλημμένη απόφασή σας για συντήρηση του δικτύου μέσω ΣΔΙΤ άρα την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ καθόσον έτσι θα εκλείψει ο σκοπός ύπαρξής του».
Οι διπλωματούχοι μηχανικοί ΟΣΕ, μεταξύ άλλων, ζητούν από τον πρωθυπουργό να τους αποδοθούν «τώρα, σήμερα, μέρος (περίπου 20 εκ. €) από τα συνολικά 108 εκατομμύρια ευρώ, (δικά μας χρήματα, χρήματα του ΟΣΕ, ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΣΕ, που κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για την διευκόλυνση της ρευστότητας του Κράτους), προκειμένου να ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ που είναι ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ, εργασίες συντήρησης ώριμες, όπου υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες για έργα άμεσα προς δημοπράτηση. Εργασίες αναγκαίες για την ασφάλεια της κυκλοφορίας των τρένων και του επιβατικού κοινού. Ειδάλλως για οποιοδήποτε σιδηροδρομικό συμβάν προκληθεί η ευθύνη από τούδε και στο εξής θα βαρύνει εξολοκλήρου εσάς και την κυβέρνηση σας».
Επιπλέον, να μην προχωρήσει στις ΣΔΙΤ στη συντήρηση γραμμής, διότι αυτές «σημαίνουν απολύσεις, μείωση προσωπικού και ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου σε όλες τις εταιρίες. Σημαίνουν παντελή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τεράστιο κενό στην ασφάλεια των επιβατών και των εμπορευμάτων. Σημαίνουν έλλειψη διαφάνειας, αύξηση του τελικού κόστους συντήρησης, έλλειψη ελέγχων και συντήρησης με μοναδικό σκοπό το όφελος-κέρδος του ιδιώτη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κηρύξει πτώχευση και να μεταφέρει το έλλειμμα στο κράτος χωρίς καμία ευθύνη. Τα ΣΔΙΤ είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ για συμβάσεις συντήρησης».

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ αρνείται την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, παρά την δικαίωση της από την επιθεώρηση εργασίας.


Γενική συνέλευση του Σωματείου, Πέμπτη 14 Ιούλη 2016, 7.00 μμ,
ΤΕΕ (1ος όροφος, Νίκης 4, Σύνταγμα)

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας Δευτέρα 18 Ιούλη 2016, 9.30 πμ,
με στάση εργασίας ως τις 12

Την Τετάρτη 22 Ιούνη πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας Νέας Ιωνίας για την συνάδελφο, που απολύθηκε εκδικητικά από την BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η εργαζόμενη είχε αρνηθεί να υπογράψει κατάπτυστο ατομικό συμφωνητικό με όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου και γι’ αυτό απολύθηκε. Η συνάδελφος δούλευε με μπλοκάκι στην έδρα και σε εταιρείες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για 4 χρόνια, με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις.

Την μέρα εκείνη το σωματείο πραγματοποίησε κινητοποίηση στην επιθεώρηση εργασίας, κατά την διάρκεια της εργατικής διαφοράς. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μέσω των εκπροσώπων του, δεν αποδέχτηκε πως η συνάδελφος έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας και ισχυρίστηκε πως είναι «δήθεν» συνεργάτιδα της οποίας έληξε η σύμβαση. Η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας δικαίωσε την πλευρά της εργαζόμενης. Παρόλα αυτά η εργοδοσία επιμένει στη στάση της και αρνείται να ανακαλέσει την «εν ψυχρώ» απόλυση της εργαζόμενης, ενώ δε δέχεται καν να πραγματοποιήσει συνάντηση με το σωματείο.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την καταχρηστικότητα της απόλυσης που βασίζεται στην εκδικητική στάση της εργοδοσίας στο πρόσωπο της συναδέλφισσας. Καταδεικνύει επίσης την πάγια τακτική όλων των κατασκευαστικών ομίλων και των τεχνικών εταιρειών που απασχολούν τους μισθωτούς μηχανικούς και τεχνικούς με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, προκειμένου να συγκαλύψουν τις σχέσεις πραγματικής μισθωτής εργασίας (πχ σταθερός μηνιαίος μισθός σε έναν εργοδότη, ωράριο, έλεγχος της εργασίας) και να αποκομίζουν τα μέγιστα οφέλη.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

«Δεν κατέλαβαν την εξουσία οι προοδευτικές κυβερνήσεις, αυτή τις κατέλαβε»

Αλβάρο Ρέγιες

Αλβάρο Ρέγιες, καθηγητής Πολιτικής Γεωγραφίας
Ο Αλβάρο Ρέγιες αναλύει τις αντιφάσεις και τις ασυνέπειες των «προοδευτικών κυβερνήσεων» στη Λ. Αμερική, τη σχέση τους με τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και την ενσωμάτωσή τους στην κυρίαρχη καπιταλιστική λογική. Οι επισημάνσεις του αποτελούν έναν πολύτιμο οδηγό για τις πάσης φύσεως αριστερές και προοδευτικές κυβερνήσεις και στη Δύση.
• Ποια είναι τα μαθήματα από την αντιφατική σχέση μεταξύ κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και των «προοδευτικών κυβερνήσεων», τις οποίες αυτά τα κινήματα βοήθησαν να έρθουν στην εξουσία;
Πιστεύω ότι στη Λατινική Αμερική τα κινήματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, κυρίως αυτά των ιθαγενών λαών, ήταν πιο συνεκτικά και ριζοσπαστικά απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα οπουδήποτε αλλού.
Το βασικότερο όμως είναι να καταλάβουμε ότι αυτή η σχέση μεταξύ κινημάτων και «προοδευτικών κυβερνήσεων» στις περισσότερες περιπτώσεις αποδείχτηκε μοιραία. Αυτό το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα οφείλεται σε μια υποτίμηση της παγκόσμιας πολιτικής κατάστασης.
Δηλαδή, πολλά απ’ αυτά τα κινήματα προσδιόρισαν τον αγώνα τους ως κάτι που αντιτίθεται στα αποτελέσματα του «νεοφιλελευθερισμού» - μια βαθιά κρίση χρέους, μέτρα λιτότητας και ένα ατέλειωτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων. Κατά συνέπεια ξόδεψαν όλη τους την ενέργεια στο να απομακρύνουν την παραδοσιακή πολιτική τάξη και να φέρουν στην εξουσία ρητά αντινεοφιλελεύθερα κόμματα.
Μετά την επιτυχία σ’ αυτήν την προσπάθειά τους, τους ήταν δύσκολο να αντιληφθούν πως αυτή η ίδια η επιτυχία –παρά τα προγράμματα για την ανακούφιση των χειρότερων αποτελεσμάτων του νεοφιλελευθερισμού– οδήγησε στο να μείνει ανέγγιχτη η μηχανή που γεννούσε αυτά τα αποτελέσματα: μια άκρως ανισότιμη και φευγαλέα μορφή καπιταλιστικής συσσώρευσης.
• Και ποια είναι η οριστική αποτίμηση;