Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Εκλογές ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 27.11.2022 / Οι εκλογικές ΑΦΙΣΕΣ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων "Για να επιστρέψει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων στους αρχιτέκτονες και την κοινωνία"


Για να επιστρέψει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων στους αρχιτέκτονες και την κοινωνία

Ο δίκαιος αγώνας για το συλλογικό καλό μπορεί να υπερνικήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις ατομικές φιλοδοξίες που έχουν επιβληθεί στο σύλλογο

Οι εργαζόμενοι αρχιτέκτονες κάνουμε σ’ αυτές τις εκλογές ένα βήμα αντίστασης και αλλαγής των δεδομένων στο επάγγελμα και τον σύλλογο αρχιτεκτόνων

Στηρίζουμε - Ψηφίζουμε

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων

Για να κατεβάσετε το αρχείο και να εκτυπώσετε την ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ αφίσα μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: συσπείρωση ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ αφίσα ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ 27.11.2022


Για να κατεβάσετε το αρχείο και να εκτυπώσετε την αφίσα Για διαστάσεις Α4, Α3, Α2... μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: συσπειρωση - Α3 ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΑΔΑΣ 27.11.2022

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων «Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων απέναντι στην επίθεση που δέχεται η πόλη και η κοινωνία» ΕΜΠ (Στουρνάρη) Κτίριο ΑΒΕΡΩΦ, Δευτέρα 21 Νοέμβρη 2022 ώρα 7:00 μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων «Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων απέναντι στην επίθεση που δέχεται η πόλη και η κοινωνία» ΕΜΠ (Στουρνάρη) Κτίριο ΑΒΕΡΩΦ, Δευτέρα 21 Νοέμβρη 2022 ώρα 7:00 μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων
«Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων
απέναντι στην επίθεση που δέχεται η πόλη και η κοινωνία»


Ομιλητές:

Τάσης Παπαϊωάννου

(Ομ. Καθ. Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ)

Σταύρος Σταυρίδης

(Καθ. Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ)

Ουρανία Οικονόμου

(Αρχιτέκτων, γραμματέας ΣΑΔΑΣ Αττικής)


Δευτέρα 21.11.2022 ώρα 7:00 μ.μ.

ΚΤΙΡΙΟ Αβέρωφ ΕΜΠ (Στουρνάρη)

Για να κατεβάσετε το αρχείο και να εκτυπώσετε την ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ αφίσα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΕΚΔΗΛΩΣΗ συσπείρωσης - ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ - ΕΜΠ 21.11.2022 B&W

Για να κατεβάσετε το αρχείο και να εκτυπώσετε την αφίσα της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ για διαστάσεις Α4, Α3, Α2... μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΕΚΔΗΛΩΣΗ συσπείρωσης - Α4, Α3, Α2... - ΕΜΠ 21.11.2022 B&W

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

ΣΑΔΑΣ και ΠΥΡΚΑΛ


Το Μάρτιο του 2019 έχοντας κάποιες επαφές με κόσμο από την Ελευσίνα – τόσο από το συνέδριο του 20 17 «Αττική σε κρίση» όσο και από τις δραστηριότητες από «Τις διαδρομές της Αρχιτεκτονικής στην Αττική από τις Απαρχές του Μοντερνισμού»- κληθήκαμε σαν τμήμα να ξεναγηθούμε στις εγκαταλειμμένες και ερειπωμένες εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

Τα κτίρια αραιοσπαρμένα παρουσίαζαν ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (μερικά σαν κτίρια-μηχανήματα κυρίως του 30) αλλά αυτό που έκανε το όλο συγκρότημα κάτι το ξεχωριστό απόλυτα συνυφασμένο με τη πόλη και τους κατοίκους ήταν η αιματοβαμμένη εκατονταετής σχεδόν ιστορία του. με τα αλλεπάλληλα ατυχήματα που βύθιζαν κάθε τόσο την Ελευσίνα σε πένθος καθώς ‘ενα μεγάλο μέρος των κατοίκων της δούλεψε σ’ αυτά τα μεροκάματα του τρόμου.

Το αίτημα ήταν να χαρακτηρισθεί το γηπέδου στα όρια του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα ιστορικός τόπος και τα κτίρια νεότερα μνημεία μαζύ με τον κινητό μηχανολογικό εξοπλισμό τους. και να αποδοθεί το σύνολο στους κατοίκους

.Σημειωτέον ότι το συγκρότημα έχει περιέλθει στη ιδιοκτησία της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΠΕ) κατόπιν αγοράς το 2017 από την κρατική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (βλ.A)

Το τμήμα Αττικής του Συλλόγου έβγαλε σχετικό ψήφισμα και με βάσει αυτό παρέστη τρείς φορές σε διαδικασίες του ΚΣΝΜ το 2019 (βλ. Β)

Το Μάρτιο του 2022 οι κάτοικοι επανήλθαν με σχετική επιστολή (βλ. Γ) ζητώντας την παρέμβαση και πάλι του τμήματος Αττικής στη διαδικασία προσφυγής στο ΣΤΕ κατά της απόφασης αναγνώρισης μόνο των κτιρίων ως νεωτέρων μνημείων και όχι του περιβάλλοντος χώρου ως ιστορικού τόπου.(βλ. Δ)

Η πρόεδρος του τμήματος και πάλι παρά το ψήφισμα του 2019 αρνήθηκε να προσυπογράψει την συμμετοχή στην προσφυγή ως όφειλε και με προσωπική ευθύνη ανάλαβαν η γραμματέας και ο ειδικός γραμματέας (εκπρόσωποι της συσπείρωσης στο ΔΣ) να εκπροσωπήσουν το τμήμα στο ΣΤΕ (βλ. Ε) ακόμα δεν έχει ορισθεί η δικάσιμος

Ο ΣΔΑΣ έχει προϊστορία με την πολύπαθη περιοχή της Ελευσίνας καθώς το 1974 εν καιρώ χούντας υπερασπίστηκε με σθένος στο πλευρό των κατοίκων τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή . (βλ. Ζ,Η,Θ). Η διατήρηση της συνέχειας του πνεύματος αυτού είναι το στοίχημα του σήμερα.

Υστερόγραφο

Η ΠΥΡΚΑΛ έχει την τιμητική της .

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε «εν χορδαίς και οργάνοις » ( στα τέλη του 20021) την δημιουργία στο άλλο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ πάνω στον Υμηττό «κυβερνητικού πάρκου»

Το τμήμα εξέδωσε πάλι σχετικό ψήφισμα (βλ. Ι) το οποίο η πρόεδρος, γι άλλη μια φορά, αρνιόταν να δημοσιοποιήσει.

Υψη κτιρίων: νέα δικαστική απόφαση καταργεί επιπλέον ορόφους του ΝΟΚ και ΓΟΚ


Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που ακυρώνει την οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας «γκρεμίζει» τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, που δίνουν οι Οικοδομικοί Κανονισμοί εδώ και μισό αιώνα (ΓΟΚ 1973, ΓΟΚ 1985, ΝΟΚ 2012) και υπογραμμίζει ότι οι περιορισμοί στα ύψη των κτιρίων και στους όρους δόμησης, που προβλέπονται με ειδικά διατάγματα ανά περιοχή υπερισχύουν των Οικοδομικών Κανονισμών.


-«Σε όλες τις περιοχές της χώρας, όπου ισχύουν περιορισμοί δόμησης με ειδικά διατάγματα: μπαίνει «φρένο» στα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για τις νέες οικοδομικές άδειες και τις ανεγειρόμενες οικοδομές. Παράλληλα όλα τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί με αυτούς τους κανόνες καθίστανται ευάλωτα σε δικαστικές προσφυγές και διαδικασίες ανάκλησης οικοδομικών αδειών, ιδίως τα νέα κτίρια που δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία, καθώς πριν από αυτό το διάστημα από την ανέγερση τους, εφόσον ακυρωθεί η οικοδομική άδεια τους δεν προστατεύονται από την πολεοδομική νομοθεσία, ώστε να τακτοποιηθούν αλλά κρίνονται αυθαίρετα και κατεδαφιστέα. Και εν γένει ανατρέπονται οι κανόνες δόμησης και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εντός του ιδεατού στερεού του ΝΟΚ».

Αυτά επισημαίνουν έμπειροι τεχνικοί και νομικοί παράγοντες στο ecopress, σχολιάζοντας τη νέα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ως προς τις έννομες συνέπειες που αυτή παράγει, σε συνδυασμό με την πάγια νομολογία του ΣτΕ, που έχει αποφανθεί ότι οι γενικοί πολεοδομικοί κανόνες που έχουν νομοθετηθεί από το ΥΠΕΝ, όπως ο ΝΟΚ, δεν μπορεί να υπερισχύουν των ειδικών κανόνων, που θεσπίζονται με διατάγματα ανά περιοχές. Οι ίδιοι προεξοφλούν ότι θα πυροδοτηθεί νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών για μεγάλο πλήθος παρόμοιων υποθέσεων.

Εξουδετερώνεται η γνωμοδότηση ΥΠΕΝ για το άρθρο 10 του ΝΟΚ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Οι Αρχιτέκτονες του 1973 σε αλληλεγγύη με τους φοιτητές

 

Από το αρχείο μελών της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών ανακοινώσεις συγκεντρώσεων Αρχιτεκτόνων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 16 Νοέμβρη 1973 σε έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού στο Πολυτεχνείο, αλλά και κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης τις κινητοποιήσεις. 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας – Να υλοποιηθεί το ενιαίο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή υψηλού πρασίνου


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Τηλ. Επικοιν. :6941639001, 6944914529,6974477388, 6972408401
Email.: ep.ag.goudi@gmail.com Αθήνα 26/10/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΥΚΝΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 ΩΡΑ 11 π.μ.

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τέρμα Γ.Παπανδρέου και Μ.Αλεξάνδρου
(Στο στέγαστρο του Δήμου Ζωγράφου)

Α) ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ
Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον πυρήνα του πάρκου, αφού έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ, κατά παράβαση του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 187/Δ/2011), που επιτρέπει μόνο πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.
Για την λεηλασία που επιτελείται στον πυρήνα του πάρκου : κατακερματισμός, συρματοπλέγματα, παράνομα κτίσματα, ασύμβατες για πάρκο χρήσεις, εμπορευματοποίηση, διαμπερής κυκλοφορία κλπ.
Για το σχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος (σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Προεδρικού Διατάγματος με το ΦΕΚ 187/Δ/2011), το οποίο εμπεριέχει δυσμενέστερες διατάξεις, σε σχέση με το υπάρχον και αποσκοπούν να συγκαλύψουν και να νομιμοποιήσουν αυθαιρεσίες, οι οποίες είτε έχουν ήδη συντελεστεί είτε διευκολύνεται η πραγματοποίησή τους.

Β) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ

Τη δημιουργία του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου (δίχως στρατόπεδα, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανενεργά, και τις άλλες μη συμβατές για πάρκο χρήσεις όπως: Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κλπ.) , συνολικής έκτασης 4500 στρεμμάτων (ο πυρήνας του πάρκου είναι 1500 στρέμματα) , που θα προσφέρει τεράστια οφέλη σε όλους τους κατοίκους της Αττικής : επικοινωνία, αναψυχή, πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά και καταφυγή σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών από φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, καύσωνες κλπ.

Μετά και το περιβαλλοντικό έγκλημα της τσιμεντοποίησης – εμπορευματοποίησης των μεγάλων ελεύθερων χώρων στον Ελαιώνα και το Ελληνικό, δεν πρέπει να χαθεί η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει η Αττική ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή Γουδή.

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η Γραμματεία της Επιτροπής

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Γενική Συνέλευση - Εκδήλωση για το ασφαλιστικό τη Τρίτη 15/11

Γενική Συνέλευση - Εκδήλωση για το ασφαλιστικό τη Τρίτη 15/11

Καλούμε τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής να συμμετάσχουν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου 2022 ημέρα Τρίτη και ώρα 09:00 έως 14:00 στο κτήριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε Παπάγου – Στάση Μετρό Εθνική Άμυνα).

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Ενημέρωση για θεσμικά και οικονομικά θέματα του κλάδου μας έως τις 11.30πμ.

2. Ενημέρωση για ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά του κλάδου μας 11.30 – 14.00

Για την Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Στέλλα Βρακά, Δικηγόρος, πρώην Γεν. Γραμμ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων




Πρόσκληση για Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 15-11-2022 .pdf

Συνδικαλιστική Διευκόλυνση για τη Συμμετοχή των Μηχανικών στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση .pdf

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέες αποκαλύψεις

Σταδιακά ξετυλίγεται το κουβάρι από ένα το κορυφαίας σημασίας γεγονός της οργάνωσης ενός εκτεταμένου παρακρατικού κέντρου με απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό για τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων και την διανομή κονδυλίων και τον έλεγχο επιχειρηματικών συμφωνιών. Θα φτάσει μέχρι τέλους; 

Το ξενοδοχείο May Fair στο Λονδίνο στο οποίο διέμειναν και έκαναν συναντήσεις τον Νοέμβριο του 2019 οι Δημητριάδης και Λαβράνος (ένθετη φωτογραφία)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.11.2022, 12:45
Σκάνδαλο υποκλοπών: πώς στήθηκε ο ιστός κυβέρνησης - Λαβράνου
Των Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρόγιαννου

Αντιμέτωπος με τα ευρήματα της έρευνας των «Εφ.Συν.» - Reporters United o Γιάννης Λαβράνος, ο επιχειρηματίας που η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει από τα φώτα της δημοσιότητας, μιλά για πρώτη φορά και δίνει απαντήσεις για τις σχέσεις του με το Μαξίμου ● Οι συνδέσεις του επιχειρηματία με τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη και τους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Παναγιωτόπουλο ● Οι αφανείς πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του: δύο συν μία πλαστές ταυτότητες.

Τον Νοέμβριο του 2019 ένας νεαρός Ελληνας του εξωτερικού με καταξιωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια. Αρχικά από τις συνεννοήσεις ο νεαρός καταλαβαίνει ότι θα συναντήσει τον κ. Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού επικοινώνησε μαζί του ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος.

Συναντήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο May fair στο Λονδίνο. Ο Λαβράνος προέταξε την εγγύτητά του με το Μαξίμου: «Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στην κυβερνοασφάλεια, στο machine learning, στα αμυντικά, κ.λπ.». Ο επιχειρηματίας τού εξήγησε ότι αργότερα θα ερχόταν στο ραντεβού κι ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με τον οποίο έμεναν μαζί στο ξενοδοχείο. Πράγματι εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ο Λαβράνος μιλάει για πρώτη φορά δημόσια

Στη διάρκεια της κουβέντας ο νεαρός ανέφερε ότι είχε στείλει μια πρόταση για machine learning στον ταξίαρχο Κυριαφίνη, διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Ερευνας του ΥΠΕΘΑ. Ο Λαβράνος δεν τον ήξερε. Εκανε μερικά τηλέφωνα και γύρισε στη συνάντηση με πληροφορίες για τον ταξίαρχο, που δεν του άρεσαν.


Ο Δημητριάδης τού είπε: «Μα καλά, δεν τους άλλαξες όλους;»

Ο Λαβράνος απάντησε: «Του είπα του άλλου να τους αλλάξει».

Ο άλλος ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Αμυνας και κουμπάρος του Γιάννη Λαβράνου, για τον οποίο Δημητριάδης και Λαβράνος στη συνέχεια μίλησαν μπρόστα στον συνομιλητή τους.

Η συνάντηση έληξε άδοξα.

Στις αμέσως επόμενες κρίσεις, τον Μάρτιο του 2020, ο ταξιάρχος Κυριαφίνης αποστρατεύτηκε. Στρατιωτικοί κύκλοι λένε στο Reporters United πως η αποστράτευσή του αποφασίστηκε από την πολιτική, και όχι από τη στρατιωτική, ηγεσία. Λαβράνος και Δημητριάδης ερωτήθηκαν από το Reporters United για το ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά δεν απάντησαν. Ο υπουργός Παναγιωτόπουλος και ο απόστρατος πλέον Κυριαφίνης δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Τα προηγούμενα χρόνια, και μέχρι να ξεσπάσει η υπόθεση των υποκλοπών, το όνομα του Λαβράνου είχε αποκτήσει σχεδόν μυθολογικές διαστάσεις στον πολιτικο-δημοσιογραφικό χώρο όχι τόσο για όσα γράφονταν, αλλά για όσα δεν γράφονταν: παρά τη μακρά σχέση του με το Δημόσιο (από το 2014), την προνομιακή πρόσβασή του σε υπουργούς όλων των κυβερνήσεων και κυρίως τη στενή σχέση του με τον Δημητριάδη -ή εξαιτίας αυτής-, ο κ. Λαβράνος παραμένει στο παρασκήνιο μέχρι το δεύτερο μισό του 2022. Υπουργοί όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης όχι μόνο δεν κρύβουν πλέον τη σχέση αυτή, αλλά τη διαφημίζουν στον χώρο της Ν.Δ. ως εχέγγυο αποδοχής από το Μαξίμου.

Η έρευνα του Reporters United και της «Εφ.Συν.» αποτυπώνει τα όσα μας είπε ο κ. Λαβράνος στη συνάντησή μας μαζί του, καθώς μιλάει για πρώτη φορά δημόσια.

Ανατέμνει τις σχέσεις του με τον πολιτικό κόσμο -με τους Κικίλια, Τόσκα, Δημητριάδη, Πιερρακάκη, Παναγιωτόπουλο- στον βαθμό που αυτές αφορούν δημόσιες υποθέσεις.

Αποκαλύπτει προβληματικές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, πιθανώς επειδή από ένα χρονικό σημείο και πέρα δεν θέλει να δημοσιοποιεί τις κινήσεις του: σε εταιρεία συμφερόντων του (ΕΛΕΚΤΡΟΥΜ ΤΕΚΝΟΛΟΤΖΙΣ) ο Λαβράνος αντικαθίσταται στο Δ.Σ. από δύο νέα πρόσωπα ιταλικής υπηκοότητας, τα οποία -σύμφωνα με πηγές στην ιταλική αστυνομία- έχουν κατασκευασμένα ή πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους των οποίων ακόμα και η ύπαρξη αμφισβητείται.

Η μετοχική ή διοικητική σύνθεση των εταιρειών του συχνά αναθεωρείται και διορθώνεται εκ των υστέρων με εγγραφές στο ΓΕΜΗ που έρχονται πολλά χρόνια μετά τις συμβολαιογραφικές πράξεις - πρακτική εξαιρετικά ανορθόδοξη.

Τέλος, στη διάθεσή μας περιήλθε πλαστή ταυτότητα με ιταλικό όνομα και με αριθμό που έχει κλαπεί. Στη θέση της φωτογραφίας εικονίζεται ο Γιάννης Λαβράνος.

Πώς είναι δυνατόν το κράτος και τρεις κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, και ξανά Ν.Δ.) να υπογράφουν διαδοχικές συμβάσεις -ακόμα και απόρρητες- για την εθνική ασφάλεια με μια εταιρεία (Krikel) της οποίας αγνοούν (ή παριστάνουν πως αγνοούν) τον ιδιοκτήτη;

Για πρώτη φορά ο Γιάννης Λαβράνος, ο οποίος -μαζί με τον Φέλιξ Μπίτζιο, μέτοχο της Intellexa- βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής έρευνας για την υπόθεση των υποκλοπών, μιλάει δημόσια. Είναι ασαφές τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Κύκλοι του δήλωσαν στο Reporters United και την «Εφ.Συν.» πως ώς τώρα απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση επειδή αυτό του ζητήθηκε από το Μαξίμου.

Υπερβολές με τα υπόσκαφα στις Κυκλάδες

Υπερβολές με τα υπόσκαφα στις Κυκλάδες
Υπερμεγέθη κτίσματα αλλοιώνουν το τοπίο
Τα υπόσκαφα, που κάποτε υπήρχαν μόνο στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, έγιναν η κερκόπορτα για εκτεταμένη δόμηση σε διάφορα μέρη. [Shutterstock]
13.11.2022 • 08:23

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, υπόσκαφα κτίρια μπορούσε να βρει κανείς μόνο στη Σαντορίνη και τη Θηρασιά, σπανιότερα και σε κάποια άλλα νησιά. Σήμερα η Ελλάδα γεμίζει υπόσκαφα, όχι με την πρόθεση της προστασίας του τοπίου, αλλά για το μπόνους των επιπλέον τετραγωνικών που δίνει η νομοθεσία και φθάνει έως και 50%. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων, μέσω υπόσκαφων χτίζονται μαζικά και πλαγιές με μεγάλες κλίσεις, στις οποίες η νομοθεσία απαγορεύει άλλο είδος δόμησης. Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση «απόνερων» του νέου οικοδομικού κανονισμού –ο οποίος κλείνει φέτος μια δεκαετία ισχύος–, που οδηγεί με έμμεσο τρόπο και με την πρόφαση της περιβαλλοντικής προστασίας σε αύξηση της δόμησης, εντός και εκτός σχεδίου.

Τα τελευταία χρόνια αρκετά υπόσκαφα κτίρια έχουν λάβει αρχιτεκτονικά βραβεία, ως παραδείγματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα όμως, η (γενική) πριμοδότηση που έδωσε το 2012 ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ν.4067/12) φαίνεται να έχει οδηγήσει σε κατάχρηση της δυνατότητας ανέγερσης αυτού του είδους κτιρίων. «Οταν οι συνάδελφοι του ΥΠΕΝ προχώρησαν στη νομοθετική ρύθμιση περί “δόμησης υπόσκαφων κτιρίων” και προέβλεπαν ότι η καινοτόμος αυτή πρακτική θα ενέτασσε τα κτίσματα στο περιβάλλον και το ανάγλυφο αυτών (δίδοντας παράλληλα ένα σημαντικό μπόνους δόμησης) δεν ήταν δυνατόν να διανοηθούν ότι η ευφάνταστη αυτή πρακτική θα ήταν εκ του αποτελέσματος αντίθετη του ευκτέου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων. «Σήμερα, μετά την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, το παραχθέν αποτέλεσμα εμφανίζεται κατά το πλείστον αρνητικό και βλαπτικό για το περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά τα υπερμεγέθη κτίσματα σε πλαγιές, που προϋποθέτουν σημαντικές εκσκαφές, δηλαδή μη αναστρέψιμες επεμβάσεις», αναφέρουν.