Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

«Εκτοξεύει» τις αντικειμενικές η Airbnb

Ακίνητα στην Αθήνα

Συντάκτης: 
«Φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βάζει η μόδα της Airbnb, της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Οι εκτιμητές ακινήτων που ανέλαβαν να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα διαπιστώνουν ότι η Airbnb έχει αλλάξει πλήρως τον χάρτη της κτηματαγοράς.
Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb.
Μαζί και οι τιμές των ακινήτων. Διαμερίσματα και παλιές μονοκατοικίες που βρίσκονταν για χρόνια στα αζήτητα μέσα σε λίγους μήνες έγιναν περιζήτητα ακίνητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές όπου επικρατεί η μόδα της Airbnb, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ενώ άνοδος καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές που εμφανίζουν έντονη τουριστική δραστηριότητα.
Ο χρόνος που είχαν οι εκτιμητές ακινήτων για να καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες έληξε χθες. Από τους 221 εκτιμητές, οι 36 δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους και το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να παρατείνει την προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 22 Μαρτίου.
Οι νέες τιμές
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμητές έχουν ανεβάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέες τιμές για περίπου 9.500 ζώνες σε όλη την Ελλάδα σε σύνολο 10.200 περιοχών.

Ανακοίνωση από το υπουργείο για την ασφαλιστική ικανότητα

Aνακοίνωση από το υπουργείο για την ασφαλιστική ικανότητα, με τις ελάχιστες πλέον παροχές που αυτή συνεπάγεται, ​υπό προϋποθέσεις, ​με το σταγονόμετρο​,​ και όχι για όλους ​ (το 2019 για ακόμα λιγότερους)​ ​και από αυτή την κυβέρνηση όπως και από τις προηγούμενες


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Δελτίο Τύπου Αθήνα, 14-03-2018 

Με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, οι μη μισθωτοί αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1/1/2017. Επίσης, η τροπολογία προβλέπει τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης σε μέλη οικογενειών μισθωτών και μη μισθωτών, τα οποία δεν καλύπτονταν έως σήμερα. 
Ταυτόχρονα, καθορίζονται ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση και ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας. 

Συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη: 

Για την περίοδο 1/3/2018- 28/2/2019, η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται εφόσον ο ασφαλισμένος μισθωτός έχει πραγματοποιήσει 50 ημέρες ασφάλισης ή δύο μήνες ασφάλισης, αν πρόκειται για μη μισθωτό ο οποίος έχει καταβάλει στον ΕΦΚΑ τις ελάχιστες εισφορές από την 1/1/2017. 
− Λαμβάνεται μέριμνα και χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα από 1/3/2018 έως 28/2/2019 χωρίς προϋποθέσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που έχουν οφειλές για τα έτη 2011, 2012 και 2013 και ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος για τα έτη αυτά δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ. 
− Στα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας προστίθενται: α) τα ανάδοχα άγαμα τέκνα, β) τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, γ) τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας, δ) οι ορφανοί πατρός και μητρός εγγονοί και αδελφοί μέχρι του 24ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον συνεχίζουν τις σπουδές τους μέχρι του 26ου έτους της ηλικίας τους (αντί του 18ου που ίσχυε), ε) τα εκτός γάμου εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα. 

− Από 1/3/2019 και μετά για την χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας απαιτούνται 75 ημέρες για μισθωτό ή 3 μήνες ασφάλισης για μη μισθωτό

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Να σώσουμε τον Ποδονίφτη από την τσιμεντοποίηση



Περίπατος ευαισθητοποίησης στον Ποδονίφτη, Κυριακή 18/3


Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει το τσιμέντωμα των τελευταίων 800 μ. φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη. Θα τους αφήσουμε;

Περίπατος ευαισθητοποίησης, Κυριακή 18/3/2018, 11 π.μ., συνάντηση στη γέφυρα της οδού Χαλκίδος. 

Το κάλεσμα υπογράφουν:
Ομάδα Ποδονίφτης SOS
Ποδονίφτης, ρεύμα κριτικής των καιρών και δράσης
Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού- Πατήσια
Λαϊκή συνέλευση Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας – Ν. Ιωνίας και γύρω περιοχών
Κίνηση Αλληλεγγύης Πατησίων 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων
Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» Πατησίων

Να σώσουμε τον Ποδονίφτη από την τσιμεντοποίηση

Η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει το τσιμέντωμα των τελευταίων 800 μέτρων φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη. Θα τους αφήσουμε;

Το 1995, με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, σταμάτησαν τα έργα εγκιβωτισμού του ρέματος του Ποδονίφτη, γιατί αυτά ευθύνονταν σε μεγάλο βαθμό για τις σοβαρές καταστροφές αλλά και τα ανθρώπινα θύματα που προκλήθηκαν από την πλημμύρα του ποταμού το 1994. Σήμερα, 23 χρόνια μετά, κατά μήκος των 800 μέτρων φυσικής κοίτης που διασώθηκαν με εκείνη την απόφαση, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Εθνική Οδό και τη γραμμή του ΗΣΑΠ, ακμάζει μια μικρή όαση με λογής λογής φυτά και ζώα. Ευκάλυπτοι και φοίνικες, αυτοφυείς τουλίπες και ορχιδέες, ορνιθόγαλα, μαυρομάτες και άρτηκες, σταχτοσουσουράδες, κοκκινολαίμηδες και φρύνοι. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την πολιτεία ως ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 281Δ/23-3-93) και τυγχάνει προστασίας από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Δυστυχώς όμως η Περιφέρεια Αττικής, αυτά τα τελευταία 800 μέτρα φυσικής κοίτης, σχεδιάζει να τα μετατρέψει σε τσιμεντένιο ανοιχτό αγωγό ομβρίων, όπως είναι το ποτάμι απ’ τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος και κάτω.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η παραρεμάτια ζώνη πρασίνου του Ποδονίφτη, πέρα από την περιοχή των 800 μέτρων που αναφέρθηκε προηγούμενα, συνεχίζεται για άλλα 800 μέτρα ανάντη, έως τα νότια όρια του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και κατά μήκος του παραποτάμου του Γιαμπουρλά, που ρέει βορειότερα για 400 μέτρα περίπου στη φυσική του κοίτη. Έτσι διασώζεται μια μοναδικής αξίας πράσινη ζώνη με μήκος 3 χιλιόμετρα και έκταση 520 στρέμματα περίπου, με σημαντική επιρροή στο μικροκλίμα και την ποιότητα του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Αγνοώντας προκλητικά όλα τα παραπάνω η Περιφέρεια Αττικής, επιλέγει την χειρότερη, καταστροφικότερη και πιο παρωχημένη σχέση που μπορεί να έχει η οργανωμένη πολιτεία με τα υδάτινα ρεύματα, το τσιμεντάρισμα της κοίτης και των πρανών του τελευταίου εναπομείναντος σε φυσική μορφή τμήματος του Ποδονίφτη. Η περιβαλλοντική καταστροφή που θα επιφέρει αυτό το έργο στο φυσικό τοπίο της ρεμάτιας ζώνης του γίνεται εύκολα αντιληπτή, αρκεί κάποιος να επισκεφθεί το τμήμα κατάντη της οδού Χαλκίδος που έχει ήδη τσιμεντοποιηθεί – αλλά και το πρόσφατο έργο της Περιφέρειας στο ύψος της οδού Εράτωνος, όπου στα πλαίσια μιας «προσωρινής λύσης» για την αποκατάσταση μιας τοπικής και πολύ περιορισμένης διάβρωσης της όχθης του ρέματος, αυτή «επενδύθηκε» με εκατοντάδες τόνους συρματοκιβώτια.

ΡΙΣΤάΡΤ Να εντείνουμε τους Συλλογικούς Ανυποχώρητους Αγώνες



Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 


στις εκλογές του Σωματείου μας σας καλούμε να στηρίξετε


ΡΙΣΤάΡΤ

Να εντείνουμε τους
Συλλογικούς Ανυποχώρητους Αγώνες

Κόντρα


  • στις μνημονιακές πολιτικές και κυβερνήσεις
  • στην εργοδοτική αυθαιρεσία
  • στις απολύσεις
  • στις ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • και τους μισθούς - χαρτζιλίκι
συνημμένα θα βρείτε την εκλογική διακήρυξη και την αφίσα του ενωτικού ψηφοδελτίου 

Κανένας μόνος και καμία μόνη απέναντι στα συλλογικά μας προβλήματα!

Οι εκλογές του σωματείου μισθωτών τεχνικών θα πραγματοποιηθούν στις 18, 19 και 20 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα και στις 18 Μαρτίου 2018 σε Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Λάρισα.

Στην Αθήνα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο Αμφ. του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
- Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
- Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018, 3.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.
- Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018, 3.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Εκλογές στην Περιφέρεια 
Θα διεξαχθεί ψηφοφορία για ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, τοπικών Διοικητικών Συμβουλίων (Παράρτημα Πάτρας, Παράρτημα Χανιών, Παράρτημα Ηρακλείου, Παράρτημα Λάρισας) και Αντιπροσώπων στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μάρτη, και συγκεκριμένα: 
Λάρισα: Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Πρωτομαγιάς 6), Κυριακή 18/3/2018, από 12.00 μ. έως 6.00 μ.μ. 
Ηράκλειο: γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων (Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη), Κυριακή 18/3/2018, από 10.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ. 
Πάτρα: Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20), Κυριακή 18/3/2018, από 12.00 μ.μ. έως 6.00 μ.μ. 
Χανιά: Εργατικό Κέντρο Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68), Κυριακή 18/3/2018, από 11.30 π.μ. έως 4.30 μ.μ. 

Τα μέλη του σωματείου θα ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους. Για την ψηφοφορία στην Αθήνα για αντιπροσώπους για Εργατικό Κέντρο τα μέλη του σωματείου θα ψηφίζουν και με το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη ή έχει απωλεσθεί το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο, θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση. 



ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ; Επαναφορά της «προσωπικής διαφοράς» στους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Υπουργείου Τουρισμού.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 15-3-2018
Αρ. Πρωτ. : 7321

Προς: 1. Υπουργό Τουρισμού κα Κουντουρά.

Κοιν.: 1. Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ολ. Γεροβασίλη.
2. Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών
κ. Γ. Χουλιαράκη.
3. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
4. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Επαναφορά της «προσωπικής διαφοράς» στους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Υπουργείου Τουρισμού.


Κυρία Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους περίπου 8.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους συναδέλφους μας, υπαλλήλους του Υπ. Τουρισμού που έχουν μεταφερθεί από τον ΕΟΤ.
Η μεταφορά όλων των συναδέλφων εδράζεται στην μεταφορά των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων από τον ΕΟΤ στο Υπουργείο Τουρισμού λόγω του ν. 4254/2014. Σε πρώτο στάδιο μεταφέρθηκε η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.) κατά αρμοδιότητες στο Υπουργείο Τουρισμού (δυνάμει της υποπαρ. 10 της παρ ΙΔ.2 του ν.4254/2014) και μετά με την υπ’ αριθ. 13002/6.6.2014 ΚΥΑ, το προσωπικό που υπηρετούσε στην Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε. κατά τον χρόνο μεταφοράς της υπηρεσίας. Σε δεύτερο στάδιο μεταφέρθηκαν οι υπόλοιποι Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ (Τουριστικών Εγκαταστάσεων) στο Υπ. Τουρισμού με την υπ’ αριθ. 22534/30.10.2014 ΚΥΑ - κοινή απόφαση Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Τουρισμού. Στο σύνολο των μεταφερόμενων συναδέλφων έχει περικοπεί η προσωπική διαφορά που ελάμβαναν στο φορέα προέλευσης τους.
Με τον πρόσφατο Νόμο 4483/2017 του Υπ. Εσωτερικών (άρθρο 99), επαναχορηγείται αναδρομικά η προσωπική διαφορά σε κατηγορίες υπαλλήλων που μετατάχτηκαν με τη διαδικασία της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Η ορθή αυτή πρόβλεψη όμως έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα μια και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στους ίδιους χώρους, μηχανικοί πολλών ταχυτήτων με άνιση αντιμετώπιση στην μισθολογική κατάσταση τους.
Σας καλούμε να αποκαταστήσετε την αδικία αυτή και να επανέλθει η προσωπική διαφορά σε κάθε περίπτωση μετακίνησης. Με αφορμή τέλος το αίτημα μας αυτό ζητάμε και συνάντηση μας μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε συνολικά τα θέματα που αφορούν τους Διπλ. Μηχανικούς του Υπουργείου σας.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Το πρόβλημα της Κρήτης είναι οι κάτοικοί της



Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι και ο... Ross Daly
Μάριος Διονέλλης


Εμείς δηλαδή. Που κάθε φορά λιγωνόμαστε όταν κάποιος τάζει «ανάπτυξη». Που επιμένουμε να τη μπερδεύουμε με τη μεγέθυνση. Το μεγαλύτερο και το περισσότερο είναι και το καλύτερο. Αυτό μας έμαθαν, με αυτό πορευόμαστε.

Αν δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας στις κατηγόριες που θα αραδιάσω παρακάτω, τότε με γεια σας και χαρά σας και μπράβο σας. Μα νομίζω πως όλοι λίγο πολύ, πέσαμε και πέφτουμε θύματα της ίδιας λακκούβας.

Ξανά πανηγυρισμούς διαβάζω για το αεροδρόμιο Καστελλίου σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ. Το φθινόπωρο λέει, ξεκινά η κατασκευή του. Μέχρι και ότι ανοίγει στο χωριό μας γραφείο η ΤΕΡΝΑ έγραψε η ΠΑΤΡΙΣ και χάρηκα σα μικρό παιδί που έρχεται στη γειτονιά του να ανοίξει μαγαζί ο Άγιος Βασίλης.

Έργο αχρείαστο και μάταιο, αντιοικονομικό και αντικοινωνικό. Όσες φορές και να το πούμε λίγοι το πιστεύουν. Και αφού οι πιο πολλοί δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν νέο αεροδρόμιο (χωρίς να ξέρουν ακριβώς το γιατί), και αφού όλα τα ΜΜΕ τάσσονται εμμέσως ή ευθέως υπέρ του έργου και πανηγυρίζουν (άλλοι επειδή πουλάν κτήματα στην περιοχή, άλλοι επειδή απλά προς τα κει πάει το ρεύμα), και αφού βεβαίως η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει έργο και επενδύσεις (που οι άλλοι υποσχέθηκαν αλλά δεν αξιώθηκαν να ολοκληρώσουν), ε τότε βουρ λοιπόν, να το φτιάξουμε.

Κι ας ξεριζωθούν 200.000 ελιές και ας καταστραφεί όλος ο κάμπος της Πεδιάδας, κι ας αυξηθούν οι ρύποι και οι ανθρωποώρες μετακίνησης αφού θα είναι από τα πιο απομακρυσμένα όλης της Ευρώπης σε σχέση με την πόλη που εξυπηρετεί (100 χιλιόμετρα να πάνε και να έρθουν από τα Λινοπεράματα τα βυτία καυσίμων).
Κι ας είναι τεράστιες οι επιπτώσεις στα χωριά και τις γύρω περιοχές, κι ας χρειάζεται να γίνει τεράστια επέμβαση για να χαμηλώσουν τα γύρω βουνά, και ας παραμένει επικίνδυνο λόγω του φυτέματός του σε μια λεκάνη που γύρω γύρω έχει υψηλούς όγκους και που πολύ συχνά πιάνει ομίχλη, και ας γίνεται κολλητά στο πολεμικό αεροδρόμιο, και ας χαθούν θέσεις εργασίας και εύφορη γη από την αγροτική παραγωγή του νησιού, και ας φλομώνουν τον κόσμο με φούμαρα, ότι τάχα μου ο θόρυβος θα είναι όσο ένα πλυντήριο πιάτων, και ας είναι πιο ακριβό από το σημερινό για τους τουρίστες και κυρίως για όλους εμάς, και ας μην έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα μια αξιόπιστη περιβαλλοντική μελέτη για το έργο, ούτε καν μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητάς του, και ας έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους τους για ζημιά στον τουρισμό (που υποτίθεται ότι θα ωφελήσει) οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς (π.χ. ΣΕΤΕ), και ας αυξάνεται ο χρόνος (και το κόστος) της πτήσης για Ηράκλειο σχεδόν ένα τέταρτο και άλλη μισή ώρα με αυτοκίνητο μέχρι την πόλη, και ας χάσουμε τις συνέργειες που έχει το σημερινό αεροδρόμιο με το λιμάνι (ειδικά για την κρουαζιέρα) και ας γίνουν εν τέλει όλα σκόνη και θρύψαλα. Αρκεί να δούμε και εμείς ένα έργο επιτέλους ρε γαμώτο, να χαρεί η ψυχούλα του Κρητικού μπουλντόζες.

Κανείς δεν ακούει τίποτα. Και η αριστερή κυβέρνηση έβαλε έναν πρώην πασόκο υπουργό να κάνει τη δουλειά και να πανηγυρίζει για το έργο που προσφέρει στους ιθαγενείς, ενώ τους διαφωνούντες αρνήθηκε έστω και να τους συναντήσει ή να τους δώσει τουλάχιστον μια απάντηση όταν έθεσαν τα παραπάνω επιχειρήματα στο πρόσφατο Αναπτυξιακό (ο Θεός να το κάνει) συνέδριο του νησιού.

Kαθορισμός αποδοχών για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής των πριν την 1-1-1993 ασφαλισμένων του πρ. ΤΠΜΕΔΕ


Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της εφάπαξ παροχής των πριν την 1-1-1993 ασφαλισμένων του πρ. Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, μετά από την πρόταση του Δ.Σ. του πρ. ΕΤΑΑ και την σύμφωνη γνώμη της Ε.Α.Α., με την εγκύκλιο Φ.30043/59517/Δ.15-16/1001/2018 γίνονται γνωστά τα κάτωθι:

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 35 του νόμου 4387/2016 καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της εφάπαξ παροχής και προβλέπεται ότι θα αποτελείται στο εξής από το άθροισμα δύο τμημάτων: το τμήμα που αντιστοιχεί για τα έτη ασφάλισης μέχρι την 31.12.2013 και το τμήμα που αντιστοιχεί για τα έτη ασφάλισης από την 1.1.2014 και εφεξής.

Ειδικότερα, στην περίπτωση 4.α προβλέπεται ότι, για το μέρος της εφάπαξ παροχής που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31.12.2013, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους (μισθωτούς) με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς το ποσοστό αναπλήρωσης θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής

Επιπλέον με τις διατάξεις των υποπεριπτώσεων αα΄ (για τους μισθωτούς) και ββ΄ (για τους αυτοτελώς απασχολούμενους), έχουν, μεταξύ άλλων, καθοριστεί οι αποδοχές/ασφαλιστικές κατηγορίες που λαμβάνονται υπόψη στον τρόπο υπολογισμού της εφάπαξ παροχής που αφορά στο χρόνο ασφάλισης μέχρι και την 31/12/2013 για τους μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους όλων των εντασσόμενων φορέων στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ. Ειδικότερα, ως αποδοχές για τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής, νοείται, για μεν τους μισθωτούς, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη έως και τις 31.12.2013, εφόσον υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου, χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, για δε τους αυτοτελώς απασχολούμενους ο μέσος όρος των τιμών των ασφαλιστικών κατηγοριών, επί των οποίων υπεβλήθησαν ασφαλιστικές εισφορές κατά τα πέντε (5) τελευταία έτη έως και την 31η/12/2013, όπως οι τιμές αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά το καταληκτικό της πενταετίας έτος.

Εκλογές ΣΜΤ 2018 Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών



ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Στις 18 – 20 Μάρτη 2018 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στο Σωματείο Mισθωτών Tεχνικών. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του σωματείου.

Εκλογές στην Αθήνα
στα γραφεία του TEE (Νίκης 4, Σύνταγμα), τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:
Κυριακή 18/3/2018: 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.
Δευτέρα 19/3/2018: 3.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.
Τρίτη 20/3/2018: 3.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Η ψηφοφορία θα αφορά ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τα μέλη του σωματείου θα ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους. Για την ψηφοφορία στην Αθήνα για αντιπροσώπους για Εργατικό Κέντρο Αθήνας τα μέλη του σωματείου θα ψηφίζουν και με το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη ή έχει απωλεσθεί το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο, θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση.

Εκλογές στην Περιφέρεια
Θα διεξαχθεί ψηφοφορία για ανάδειξη του πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, τοπικών Διοικητικών Συμβουλίων (Παράρτημα Πάτρας, Παράρτημα Χανιών, Παράρτημα Ηρακλείου, Παράρτημα Λάρισας) και Αντιπροσώπων στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Μάρτη, και συγκεκριμένα:
• Λάρισα: Εργατικό Κέντρο Λάρισας (Πρωτομαγιάς 6), Κυριακή 18/3/2018, από 12.00 μ. έως 6.00 μ.μ.
• Ηράκλειο: γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων (Τίτου Γεωργιάδη & Γερωνυμάκη), Κυριακή 18/3/2018, από 10.00 π.μ. έως 7.00 μ.μ.
• Πάτρα: Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20), Κυριακή 18/3/2018, από 11.00 π.μ. έως 6.00 μ.μ.
• Χανιά: Εργατικό Κέντρο Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68), Κυριακή 18/3/2018, από 11.30 π.μ. έως 4.30 μ.μ.

Τα μέλη του σωματείου θα ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητάς τους. Για την ψηφοφορία στην Αθήνα για αντιπροσώπους για Εργατικό Κέντρο τα μέλη του σωματείου θα ψηφίζουν και με το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί ακόμη ή έχει απωλεσθεί το ασφαλιστικό τους βιβλιάριο, θα συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ καταγγέλλει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις 3 συναγωνιστών της, στη σημερινή συγκέντρωση κατά των πλειστηριασμών.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2018, 3 συλλήψεις διαδηλωτών κατά των πλειστηριασμών.


Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 3 ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΑΥΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ 15/3/18, ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, ΣΤΙΣ 11.00, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών καταγγέλλει τους άγριους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και τις συλλήψεις 3 συναγωνιστών της, κατά τη διάρκεια αδικαιολόγητης επίθεσης πολλών διμοιριών των ΜΑΤ εναντίον πολιτών, που με μόνη την φυσική τους παρουσία μπροστά από συμβολαιογραφείο στην οδό Θεμιστοκλέους 42, στην Αθήνα, προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, στις οποίες συμπεριλαμβανόταν και ο πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας 75τ.μ.

Τα ΜΑΤ άσκησαν ωμή και απρόκλητη βία σε βάρος των πολιτών που διαμαρτύρονταν κατά των πλειστηριασμών, χτυπώντας αδιάκριτα σε κεφάλια των συγκεντρωμένων και τραυματίζοντας με κλομπ αρκετά άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο φωτορεπόρτερ Άγγελος Μπαράι, ο οποίος δέχτηκε βίαιο χτύπημα με κλομπ στον αυχένα, την ώρα που κάλυπτε φωτογραφικά την επίθεση.

Τα ΜΑΤ καταδίωξαν τους διαδηλωτές στους γύρω δρόμους ξυλοκοπώντας τους στο «σωρό», και συνέλαβαν τρία άτομα, δύο από τα οποία είχαν προηγουμένως τραυματίσει, χωρίς μάλιστα να δεχθούν, μετά την προσαγωγή τους στην ΓΑΔΑ, την μεταφορά τους σε νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Αντιστρέφοντας τα πραγματικά γεγονότα, και προκειμένου να δικαιολογήσουν την χρήση απροσχημάτιστης αστυνομικής βίας, απήγγειλαν στους 3 προσαχθέντες (Θωμά Καρρά, Οδυσσέα Χαραλαμπόπουλο και Ρωμανό Αγγελή) στημένες κατηγορίες για «αντίσταση κατά της αρχής», «διατάραξη κοινωνικής ειρήνης» και «απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης» σε βάρος αστυνομικού.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΕΜΠ: Το υπ. Παιδείας προωθεί τη πολυδιάσπαση των σπουδών των μηχανικών

“Το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις των Πολυτεχνείων και προχώρησε στην ψήφιση ρυθμίσεων με τις οποίες δημιουργούνται σε σειρά ειδικοτήτων μηχανικών τετραετή προγράμματα σπουδών με ονομασίες που ταυτίζονται με εκείνα πενταετούς διάρκειας”.


Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει και πάλι την έντονη αντίθεσή της για τις προωθούμενες αλλαγές που σχετίζονται με τις σπουδές μηχανικών, με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο "Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες Διατάξεις”, και σημειώνει τα εξής:

Το υπ. Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις μας: Το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και προχώρησε στην ψήφιση ρυθμίσεων με τις οποίες δημιουργούνται σε σειρά ειδικοτήτων μηχανικών τετραετή προγράμματα σπουδών με ονομασίες που ταυτίζονται με εκείνα πενταετούς διάρκειας. Προωθείται με τον τρόπο αυτό στην πράξη η πολυδιάσπαση των σπουδών των μηχανικών.

Οχι σε κατατμήσεις του γνωστικού αντικειμένου: Η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει την θέση της, ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας ενιαίος και αδιάσπαστος πενταετής τίτλος σπουδών, και όχι περισσότεροι που οδηγούν σε κατατμήσεις του γνωστικού αντικειμένου. Οι κάτοχοι του ενιαίου αυτού τίτλου σπουδών πρέπει να αποκτούν άμεσα και αυτοδίκαια το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων της αντίστοιχης ειδικότητας μηχανικού.

Αγωνία για τους νέους μηχανικούς: Η Σύγκλητος του ΕΜΠ εκφράζει την αγωνία της για τους νέους μηχανικούς, απόφοιτους του ΕΜΠ και των άλλων Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, που ξεκινούν σήμερα την επαγγελματική τους ζωή σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες και διατυπώνει την έντονη αντίθεσή της με οποιοδήποτε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ θα έθετε πρόσθετο περιορισμό για την άδεια άσκησης επαγγέλματος στην ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή ομάδα.

17 Μάρτη: Συλλαλητήριο, 3:00 μ.μ., στην Ομόνοια Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο

Στις 17 Μάρτη διαδηλώνουμε σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Απαιτούμε να σταματήσουν οι απάνθρωπες πολιτικές «αποτροπής» της προσφυγιάς, που στοιχίζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο και στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα σε Λιβύη και Ιταλία. Διαδηλώνουμε με στόχο την ακύρωση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων, τη μεταφορά τους από τα επικίνδυνα hot-spot του Αιγαίου στην ενδοχώρα και τη στέγασή τους σε διαμερίσματα.

Απέναντι στην ρατσιστική επιθετικότητα, διαδηλώνουμε για την ανατροπή των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αναπαράγουν και ενισχύουν τις φασιστικές, ακροδεξιές και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Στις 17 Μάρτη διαδηλώνουμε ενάντια στον εθνικισμό και υπέρ της φιλίας των λαών.

Στις 17 Μάρτη κατεβαίνουμε στους δρόμους ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, απαιτώντας την καταδίκη ολόκληρης της ηγετικής ομάδας τους στη δίκη της ΧΑ και το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων τους σε κάθε πόλη και γειτονιά.

Στις 17 Μάρτη απαιτούμε να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, που γεννούν ακόμα μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα και απειλούν την περιοχή με γενικότερη ανάφλεξη. Το δίλημμα πόλεμος ή ειρήνη δεν θέλουμε να τεθεί στη «γειτονιά μας» και ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη και να αποτρέψουμε κάθε επικίνδυνη εξέλιξη!

Στις 17 Μάρτη διαδηλώνουμε μαζί: ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Για ίσα δικαιώματα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, καλύτερη ζωή για όλους. Για μια ζωή χωρίς φτώχεια, πόλεμο, ρατσισμό και φασισμό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί στο συλλαλητήριο της 17ης Μάρτη, στις 3:00μμ, στην Ομόνοια.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

17 Μάρτη ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ - Διαδηλώνουμε! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επικαιροποιημένα Παραδείγματα Υπολογισμού Συντάξεων Μονοσυνταξιούχων και Διπλοσυνταξιούχων Μηχανικών Δημοσίου


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 13-3-2018

Αρ. Πρωτ.: 7319
Προς: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ για ενημέρωση των μελών.
Θέμα : Επικαιροποιημένα Παραδείγματα Υπολογισμού Συντάξεων Μονοσυνταξιούχων και Διπλοσυνταξιούχων Μηχανικών Δημοσίου από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Συνάδελφοι αναρτούμε επικαιροποιημένα παραδείγματα υπολογισμού Συντάξεων τόσο για Διπλοσυνταξιούχους (Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ), όσο και για Μονοσυνταξιούχους (ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση) Μηχανικούς Δημοσίου. Τα παραδείγματα τα οποία έχουν λάβει υπόψη τις πρόσφατες σχετικές εγκυκλίους (Εγκύκλιος για διπλοασφαλισμένους Μηχανικούς.pdf) και Εγκύκλιος Υπολογισμού Ειδικής Προσαύξησης του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ.pdf) είναι ενδεικτικά για τη μεθοδολογία υπολογισμού της προσδοκώμενης σύνταξης και δεν είναι οριστικά, ούτε για να παρθούν κατά γράμμα μια και ακόμα περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν τις πρώτες συντάξεις σύμφωνα με τον αντιασφαλιστικό Ν.4387/16. Είναι νομίζουμε προφανές ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς το αρμόδιο Υπουργείο, είχαν κάποια σημαντικά αποτελέσματα. Είναι διαθέσιμα σε μορφή Υπολογιστικού Φύλλου, έτσι ώστε κάθε συνάδελφος προσαρμόζοντας τις ασφαλιστέες του αποδοχές, να μπορεί να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς.

Παράδειγμα Φύλλο 1: 35 έτη Δημόσιο και 35 έτη ΤΣΜΕΔΕ

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

«Να πάρουμε πίσω την Ηριάννα και τον Περικλή»: Κείμενο υπογραφών

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δηλώσουμε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη μας στην Ηριάννα και τον Περικλή και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στον τρομονόμο και την ενίσχυση του, ενάντια στην χρήση του DNA ως αποδεικτικού μέσου, ενάντια στην ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων. Για να εμποδίσουμε την κατασκευή ενόχων, την επέλαση της καταστολής και τη διάχυση του φόβου».



Κείμενο αλληλεγγύης στην Ηριάννα και τον Περικλή ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής τους στις 21 Μαρτίου συνυπογράφουν 256 (μέχρι τώρα) πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο kampaniairiannaperiklis@gmail.com

Λευτεριά στην Ηριάννα και τον Περικλή

Στις 21 Μαρτίου 2018 εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, που βρίσκονται στην φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017, με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του τρομονόμου.

H Ηριάννα και ο Περικλής χρησιμοποιήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική ως άλλοθι για την παραγωγή «αντιτρομοκρατικού έργου», αλλά και την εφαρμογή εκδικητικής καταστολής σε όσους η ίδια υπηρεσία έχει καταχωρήσει στις τάξεις του «εσωτερικού εχθρού». Η σύλληψή τους έγινε την εποχή του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Σαμαρά και το κατηγορητήριο τους περιλάμβανε όλα τα βασικά συστατικά των τρομοϋποθέσεων: επικοινωνιακά show, δείγματα DNA, σκιαγράφηση ενός αόριστα «ύποπτου» κοινωνικού περιβάλλοντος. Η καταδίκη τους ήρθε, ενάντια στην κοινή λογική. 

Αυτού του είδους οι υποθέσεις αποτελούν έναν ακόμη τρόπο επιβολής της «κοινωνικής ειρήνης» σε συνθήκες κρίσης, καθώς στοχεύουν στην εμπέδωση του φόβου και την καταστολή των αγώνων. Δομικό στοιχείο του πλέγματος καταστολής αποτελεί ο αντιτρομοκρατικός νόμος (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), με τα ειδικά δικαστήρια και τις ειδικές συνθήκες κράτησης, με τις υπερεξουσίες των διωκτικών αρχών και τη δυνατότητά τους να κατασκευάζουν υποθέσεις βασισμένες σε έωλα στοιχεία και με τις φασιστικής έμπνευσης διατάξεις της συλλογικής ευθύνης και της ποινικοποίησης των προσωπικών και πολιτικών σχέσεων. Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μεγάλες γιατί όχι μόνο έχει αφήσει άθικτο όλο το τρομακτικό οπλοστάσιο της «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας» αλλά προετοιμάζει και την αυστηροποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Εκλογές ΣΜΤ: ΡΙΣΤάΡΤ // ΡΙζοσπαστική Συνεργασία Τεχνικών για την ΑΡιστερή Τροχιά



Μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (www.somt.gr) μπορεί να γίνει κάθε εργαζόμενος τεχνικός απόφοιτος οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, ο οποίος εργάζεται κατά κύριο λόγο με σχέση εξαρτημένης εργασίας και ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής του (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, μηνιαίος μισθός, κατ’ αποκοπή, ωρομίσθιος, τηλεργασία κλπ), και ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της εργασιακής σχέσης (σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, έργου, ανεξάρτητων υπηρεσιών, κλπ) ή τον ασφαλιστικό φορέα, που εργάζεται στην Ελλάδα.

Δηλαδή : μηχανικοί, γεωλόγοι, τεχνικοί, σχεδιαστές, γεωτεχνικοί, εργαστηριακοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μελετητικό και κατασκευαστικό τομέα, γενικότερα σε τεχνικές εταιρίες, σε ερευνητικά κέντρα και προγράμματα και γενικά στον ιδιωτικό Τομέα, καθώς και άνεργοι των παραπάνω χώρων και ειδικοτήτων. Μέλη του σωματείου μπορούν ακόμη να είναι τεχνικοί εργαζόμενοι στο εξωτερικό σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων.
Εδώ μπορείτε να βρείτε αίτηση εγγραφής στο Σωματείο https://goo.gl/j2jFRA

Στις 18, 19 και 20 Μάρτη πραγματοποιούνται οι εκλογές του Σωματείου, σε Αθήνα (18-20), Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Λάρισα (18). Οι εγγραφές ενόψει των εκλογών γίνονται ως τη Δευτέρα 12 Μάρτη.

Αποτελέσματα εκλογών ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 2018


Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Μαρτίου οι εκλογές στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για την 165μελή πανελλήνια Αντιπροσωπεία και το Διοικητικό Συμβούλιο του τμήματος Αττικής. Στο τμήμα Αττικής η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων παραμένει πρώτη δύναμη, αν και με πτώση. Οι άλλες δυνάμεις παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις στην εκλογική τους δύναμη με κερδισμένες την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και την Πανεπιστημονική (κερδίζουν έδρα) και χαμένη την ΔΚΜ (χάνει έδρα). Τα αποτελέσματα που αναδημοσιεύουμε από την AKEA είναι τα τελικά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα καθώς δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί κάποιες μικρές κάλπες της περιφέρειας (Ξάνθη, Ζάκυνθος, Σύρος, Σαντορίνη, κ.λπ.). Τα αποτελέσματα που αναδημοσιεύουμε αποτελούν την τελική εικόνα την καταμέτρησης την ημέρα των εκλογών, τα οποία δημοσιεύουμε με δική μας ευθύνη, καθώς αποτυπώνουν πάνω – κάτω την τελική εικόνα. Όταν ανακοινωθούν τελικά αποτελέσματα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, το άρθρο θα ανανεωθεί.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ξεχωρίζει η πολύ μεγάλη πτώση της συμμετοχής και η άνετη πρωτιά της ΔΚΜ, παρά την μεγάλη πτώση σε ψήφους.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Για το Τμήμα Αττικής


Ψηφίσαντες ....................................798 (947) 
Λευκά ...........................................4 (7) 
Άκυρα ..........................................11 (6) 

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων .............133 (239), Έδρες 3 (4) 
Αρχιτέκτονες ΕλΕΜ .............................117 (159), Έδρες 2 (2) 
Ριζοσπαστική Συνεργασία Αρχιτεκτόνων ..........127 (53), Έδρες 2 (1) 
Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων .......96 (104), Έδρες 2 (2) 
ΔΚΜ - Αρχιτέκτονες ............................113 (186), Έδρες 2 (3) 
Πανεπιστημονική ................................93 (81), Έδρες 2 (1) 
Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων ........................29 (59), Έδρες 1 (1)
Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Έκφραση .................75 (53), Έδρες 1 (1) 

Για την πανελλαδική Αντιπροσωπεία

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Η Ευρεσιτεχνία των «Λουτρών» –




Θα μπορούσε ο καθημερινός κώδικας επικοινωνίας μας, η γλώσσα μας δηλαδή, να αντανακλά τη χαρακτηριστική για την νοοτροπία μας έκφανση; Οι Γερμανοί απευθύνονται στον συνάνθρωπό τους χρησιμοποιώντας τρίτο πρόσωπο πληθυντικού. Είναι χαρακτηριστικό της ταυτότητάς τους να μην υπάρχει αμεσότητα στις προσωπικές τους σχέσεις, αλλά μια σιδηρά πειθαρχία που αρχίζει και καταλήγει στο εξιδανικευμένο, με καταγωγή από «αρχαία κοιτάσματα», Τευτονικό έθνος.

Οι αστοί πολιτικοί, «αρχοντικές» πρωσικές οικογένειες, βιομήχανοι, μεγαλο-αγρότες και ιερατικό κατεστημένο αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκεντρωτικό και τερατόμορφο κράτος βασισμένο στα αρχέτυπα των αιματοβαμμένων Τευτόνων ιπποτών, οι οποίοι σκοτώνουν τις σατανικές δυνάμεις που απειλούν την Γερμανική φυλή. Οι υποδεέστεροι λαοί πρέπει να υπηρετούν την Γερμανική φυλή ή να εξοντωθούν για να ανοίξει ο ζωτικός χώρος, το λεγόμενο Lebensraum.

Στην Γερμανία αυτές οι μυθοπλασίες απελευθέρωσαν τεράστιες δυνάμεις μέσα από τη συλλογική συγκίνηση και την παράκρουση που προκαλούσαν οι φυλετικές θεωρίες, καθώς μεγάλη μερίδα του εργατικού κόσμου ήταν μικροαστικοποιημένη και προσηλωμένη στην αποικιακή αυτοκρατορική νοοτροπία και στην αλαζονεία του δήθεν πιο πολιτισμένου και ηγεμονικού ευρωπαϊκού έθνους. Και είναι σίγουρο πως δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε όσον αφορά στη νοοτροπία μεγάλης μερίδας των Γερμανών πολιτών.

«To Lebensraum, η εύρεση ζωτικού χώρου, που ως θεωρία αναπτύχθηκε από τον ζωολόγο βιολόγο και γεωγράφο Friedrich Ratzel και καθιερώθηκε ως πολιτική και οικονομική ιδεολογία από τον Γερμανό καγκελάριο Theobald von Bethmann-Hollweg (1909-1917), πρέσβευε ρητά τη φυλετική ανωτερότητα, Herrenvolk, δηλαδή κυρίαρχο έθνος των Γερμανών, οι οποίοι, λόγω της υπεροχής τους, σωματικής, ψυχικής, γενετικής, είχαν το δικαίωμα να εκτοπίσουν όποιους θεωρούσαν υπανθρώπους (Untermenschen), αυτούς της κατώτερης φυλετικής στάθμης. Όπως φαίνεται λοιπόν, τίποτα από όσα ακολούθησαν δεν ήταν πρωτότυπη ιδέα του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά κάτι σύνηθες και αναπόσπαστο στοιχείο της γερμανικής κουλτούρας εκείνης της εποχής». (Κώστας Λουλουδάκης «Από το Τρίτο Ράιχ στην Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκδόσεις ΚΨΜ 2017)

Ωστόσο, η ιδεολογία αυτή απόκτησε δύναμη, όταν οι κοινωνικές συνθήκες επέτρεψαν την αποδέσμευσή της και την διάδοσή της μέσα στα μεγαλοαστικά κοινωνικά στρώματα, μα και στα λούμπεν στοιχεία που επιστρατεύτηκαν για να υπηρετήσουν την «φυλή», την «τιμή» και το «αίμα»∙ δηλαδή, τα συμφέροντα του γερμανικού καπιταλισμού που απειλούνταν από τον δράκο του κομμουνισμού και του εβραϊκού Μπολσεβικισμού. Με απλά λόγια, ο φασισμός αποδείχτηκε χρήσιμος, όταν ο καπιταλισμός χρειάστηκε διέξοδο στο αδιέξοδό του μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και είναι από την πολιτισμένη και βιομηχανικά αναπτυγμένη Γερμανία, από την οποία ξεπήδησε η πιο βάρβαρη μαζική δολοφονία στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Και δεν μιλάω μόνο για τον πόλεμο που, έτσι κι αλλιώς, ήταν ένα έγκλημα τερατωδών διαστάσεων αντάξιο της άριας γερμανικής φυλής, αλλά μιλώ για την κάθοδο στην κόλαση: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκεί όπου η βαρβαρότητα ξεπέρασε το πιο ευφάνταστο σενάριο ταινίας τρόμου! Που μόνο η ύπαρξη τους θα έπρεπε να ωθήσει την Γη να ξεχάσει και να αποπέμψει την ανθρωπότητα.

Σαν σήμερα: 11 Μαρτίου 1975 Γενική Συνέλευση ΣΠΜΕ


Από ΠΡΕΣΑ

Μια ιστορική στιγμή για το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, ακριβώς πριν από 43 χρόνια, στις 11 Μαρτίου του 1975 ήταν η διεξαγωγή της πρώτης μετά την επταετή δικτατορία Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΕΜΠ. 

Αναρτούμε σήμερα τα πρακτικά αυτής της Γενικής Συνέλευσης του ΣΠΜΕ, όπως αυτά είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό του συλλόγου εκείνης της περιόδου, τα οποία περιλαμβάνουν την εισήγηση του τότε προέδρου Ε. Κουλουμπή και μερικές τοποθετήσεις μελών του Συλλόγου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτή τη Γενική Συνέλευση ήταν:
1. Εκδημοκρατισμός και Αποχουντοποίηση 
2. Κατοχύρωση Επαγγέλματος - Κώδικας Αμοιβών 
3. Θέματα Ασφαλιστικών Ταμείων
4. Θέματα Μελετητών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
5. Θέματα Μελετητών και Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων
6. Θέματα Τεχνικής Παιδείας
7. Τεχνικά - Κοινωνικά - Οικονομικά Θέματα

Θεωρούμε πως η ανάδειξη τέτοιων αρχείων είναι σημαντική, αφενός για την μελέτη των ιστορικών γεγονότων της πορείας του ΣΠΜΕ και αφετέρου για τη σύνδεση των διαχρονικών αιτημάτων και διεκδικήσεων του συλλόγου μας στο σήμερα που αφορούν επαγγελματικά, εργασιακά και ευρύτερα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους που διαθέτουν σχετικά αρχεία από ιστορικά στιγμιότυπα της πολυετής διαδρομής του ΣΠΜΕ και των μελών του να μας τα κοινοποιήσουν σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο Ιστορικό Αρχείο του ΣΠΜΕ με ελεύθερη πρόσβαση στα μέλη του.


Μπλόκο του ΕΦΚΑ στα έργα λόγω χρεών των μηχανικών

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Φρένο στην εκτέλεση τεχνικών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάζει έμμεσα ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Και αυτό γιατί η διοίκηση του ασφαλιστικού Υπερταμείου απέρριψε, την περασμένη εβδομάδα, το αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για ακύρωση ή έστω αναβολή της καταβολής των αναδρομικών εισφορών του 2011 - 2012, μέχρι την εκδίκαση των ομαδικών προσφυγών στη δικαιοσύνη που έκαναν μηχανικοί στις 27 Φεβρουαρίου, με στόχο την ακύρωση αυτών των εισφορών. 

Έτσι, όσοι μηχανικοί δεν καταβάλλουν το αργότερο έως τις 30 του Μάρτη τις εισφορές αυτές - μαζί με όλες τις άλλες τις τρέχουσες μηνιαίες για το 2018 και τις αναδρομικές του 2017 - δεν θα μπορούν λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι να υπογράψουν σύμβαση έργου ή να πληρωθούν για σύμβαση που έχουν ήδη υπογράψει. Με άλλα λόγια, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ενημερότητα έως 55.000 αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί. 

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντε φάκτο παράλυση οικονομικών δραστηριοτήτων τον τεχνικό και κατασκευαστικό τομέα της οικονομίας. 

Αδιέξοδο στις σχέσεις ΕΦΚΑ - ΤΕΕ

Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η προθεσμία καταβολής των αναδρομικών εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2011 και του α’ εξαμήνου του 2012 (όπως επίσης των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2016). 

Την ίδια μέρα, το ΤΕΕ ζήτησε από τον ΕΦΚΑ, χωρίς να λάβει θετική απόκριση, την ακύρωση ή έστω αναβολή των εισφορών αυτών. 

Στις 30 Μαρτίου, μάλιστα, λήγει και δεύτερη και τελευταία προθεσμία για την καταβολή των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2012. 

Δεδομένης της άρνησης της διοίκησης του ΕΦΚΑ να "παγώσει" την καταβολή των εισφορών αυτών, η παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Μαρτίου, χωρίς την εξόφληση τους από τους υπόχρεους μηχανικούς, θα σημάνει την απώλεια της ασφαλιστικής ενημερότητάς τους.

Αυτό θα συμβεί ακόμα και αν όσοι χρωστούν τις εισφορές του 2011 - 2012 καταβάλλουν κάθε μήνα εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές τους.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι οφειλέτες μηχανικοί δεν θα μπορούν να υπογράψουν καμία σύμβαση τεχνικού έργου, είτε με το Δημόσιο, είτε με κάποιο ιδιώτη. 

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Τι γίνεται με το Σ.Α.Θ. ρε παιδιά;

Τι γίνεται με το Σ.Α.Θ. ρε παιδιά;

Εχουν περάσει 9 Μήνες από τις εκλογές του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, σχεδόν μισή θητεία, και οι δράσεις του συλλόγου που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν εκλείψει για τα καλά, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει καμιά διάθεση από το νέο ΔΣ να επικοινωνήσει ούτε για τα στοιχειώδη με τα μέλη του. Έτσι, καμιά δράση που είχε δρομολογηθεί από το προηγούμενο Δ.Σ. δεν πραγματοποιήθηκε, ούτε αυτές που αποτελούσαν τα προηγούμενα χρόνια κέντρο αναφοράς για τους συναδέλφους που συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον σύλλογο και να βρίσκουμε συλλογική έκφραση μέσα από αυτόν. Συνοπτικά παραθέτουμε ορισμένες 
Τεύχος προώθησης επαγγέλματος αρχιτεκτόνων-μελών του ΣΑΘ, για το οποίο έχουμε πληρώσει κιόλας και ήταν στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του

Κοινωνικές εκδηλώσεις που είχαν γίνει πλέον θεσμός, όπως: 
  • Θερινό Σινεμά, κοπή πίτας, βραδιές πολιτισμού στο αίθριο του συλλόγου
  • Workshops και σεμινάρια
  • Κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης
  • Παρεμβάσεις και ενημέρωση των μελών για τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά θέματα
  • Οργάνωση διαμαρτυρίας για τα αναδρομικά χαράτσια του ΤΣΜΕΔΕ και τις επικείμενες αυξήσεις στον ΕΦΚΑ
Ενδεικτικό της κατάστασης απαξίωσης είναι πως ούτε η σύνθεση του νέου προεδρείου δεν έχει ανακοινωθεί στα μέλη του συλλόγου!

Την κυρίως ευθύνη για για την αδρανοποίηση του ΣΑΘ φέρουν οι πρώτες παρατάξεις ΔΥΝΑΜΗ, Ανασυγκρότηση, ΔΚΜ., που κατέχουν τις 6 από τις 9 έδρες. Το μοναδικό ίσως επίδικο για αυτές τις παρατάξεις ήταν η κατάληψη της θέσης του Προέδρου και έτσι η μάχη του παρασκηνίου για να βγουν τα νούμερα δεν άφησε περιθώριο σε άλλες δράσεις. 

Η άποψη του σχήματος ΑΝΑΣΑ στο οποίο συμμετέχουμε τα μέλη της συσπείρωσης είχε διατυπωθεί σε συνεδρίαση του αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτή ήταν πως με τους νέους συσχετισμούς στο ΔΣ δεν είναι πιθανή η συμμετοχή μας στο προεδρείο και πως σε κάθε περίπτωση θα στηρίζουμε διακριτά τις συλλογικές δράσεις του συλλόγου που θα μας βρίσκουν σύμφωνους, τουλάχιστον τις πολιτιστικές. Σε περίπτωση μάλιστα που με ευθύνη των πρώτων παρατάξεων οδηγούμασταν σε τέλμα γύρω από την εκλογή του προέδρου (καθώς την διεκδικούσαν Ανασυγκρότηση και ΔΚΜ), απόφασή μας θα ήταν να προταθεί αναλογικό ή και κυκλικό προεδρείο όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία μεταξύ παρατάξεων για τη σύσταση του προεδρείου.

Τελικά το σενάριο αδρανοποίησης του συλλόγου με ευθύνη των παρατάξεων που διεκδικούσαν πάση θυσία τη θέση του προέδρου επιβεβαιώθηκε. Η λύση που δόθηκε με τη σύνθεση του νέου προεδρείου που αποτελείται αποκλειστικά από μέλη της ΔΚΜ και της ΣΑΕ και τη συμμετοχή του ενός μέλους του σχήματος ΑΝΑΣΑ στη θέση του γραμματέα, δεν μας βρίσκει σύμφωνους καθώς κάτι τέτοιο αποδείχτηκε πως δεν εξυπηρετεί τις στοχεύσεις του σχήματος. Θα μας ενδιέφερε η γνώμη της ΑΚΕΑ της οποίας είναι μέλος ο γραμματέας, καθώς συνυπάρχουμε στο σχήμα ΑΝΑΣΑ στο ΣΑΘ.

Για εμάς δεν αποτελεί αυτοσκοπό η κατάληψη θέσεων σε Δ.Σ και προεδρεία, με κάθε μέσο. Ειδικά μάλιστα όταν το μέσο αυτό είναι οι συνεννοήσεις σε κλειστά γραφεία παρατάξεων με αποκλίνουσες πολιτικές θέσεις, μακριά από τους συναδέλφους και πάντοτε εν κρυπτώ, για την νομή μικροεξουσίών- άνευ νοήματος κατά την άποψή μας, αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν προς κάποια θετική κατεύθυνση. 

Στον καιρό των μνημονίων χρειαζόμαστε συσπείρωση των δυνάμεων που κινούνται σε αντισυστημική κατεύθυνση και ανοιχτές διαδικασίες που να εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους στον αγώνα για την υπεράσπιση των όποιων δικαιωμάτων μας έχουν μείνει. Η απαξίωση των συλλογικών φορέων (όπως η αδρανοποίηση του ΣΑΘ) και του συνδικαλισμού εν γένει δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα μας (ούτε να έχουμε την σφραγίδα της).

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης