Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Η Παράλογη Ιστορία της Ηριάννας


Όσο το Εφετείο της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη, ένα ταινιάκι-υπενθύμιση του παραλογισμού σε βάρος της Ηριάννας από φίλες και φίλους της

«Ναι» του δήμου Αθηναίων στο Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος


Υπερ της κατασκευής του Mall της εταιρείας Artume στην Ακαδημία Πλάτωνος τάχθηκε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, μετά από συνεδρίαση λόγω αιτήματος κατοίκων της περιοχής για τη μη ανέγερσή του.

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Βαρελάς επικαλέστηκε τη σχετική θετική απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη θητεία του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και εξακολουθεί να ισχύει. Πρόσθεσε επίσης ότι συμμετέχει σε επιτροπή που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ για τα αντισταθμιστικά οφέλη που θεωρητικά θα προσφέρει η εταιρεία που θα κατασκευάσει το mall, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμος Αθήνας θα λάβει από αυτά σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τη συνεδρίαση δεν δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, καθώς και σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν την εναντίωση τους στο Mall, προσθέτοντας ότι έχουν προβεί σε νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως έχει αναφέρει το TPP σε αναλυτικό ρεπορτάζ, οι κάτοικοι και οι φορείς που εδώ και χρόνια αντιτίθενται στην ανέγερση του «Academy Gardens» προβάλλουν παράλληλα ένα διαφορετικό σχέδιο για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής γύρω από την Ακαδημία Πλάτωνος. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα στο τελευταίο ψήφισμα του Συντονιστικού Αγώνα ενάντια στο Mall, η κατασκευή του θα σημαίνει:
Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, με την «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens) και τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του Mall.
Καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων. Ερήμωση στο Μπουρνάζι, χτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και των άλλων γειτονικών δήμων, όπως ακριβώς συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι.
Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε έναν ήδη επιβαρυμένο κόμβο. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους.
Αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια. Νέα υποβάθμιση που θα φέρει η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας. 

Αντίθετα, οι κάτοικοι προτείνουν ένα διαφορετικό σχέδιο που περιλαμβάνει:
Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη».
Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ -
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 

(Σχετικά με τη συμμετοχή μας στη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ και στην λειτουργία εργοστασίου παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου) 

Συνάδελφοι 
Είναι καιρός που στην τοπική μας κοινωνία έχουν ανοίξει τεράστια μέτωπα που αφορούν σε κυρίαρχα για την ζωή μας ζητήματα όπως ο αέρας που αναπνέουμε αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Μηχανικών Μαγνησίας-Αριστερή Συσπείρωση Μηχανικών από την αρχή έχει ξεκάθαρα πάρει θέση και για τα δυο ζητήματα.
Στο πρώτο θέμα της καύσης υλικών όπως το πετ κοκ αλλά και των δευτερογενών , λεγόμενων, καυσίμων κι όπως βαφτίζονται πια όλα εκείνα τα επεξεργασμένα σκουπίδια και που ονομάζονται άλλοτε ως SRF άλλοτε ως RDF άλλοτε περιγράφονται ως ένας απλός κωδικός , είμαστε από πολιτική επιλογή που όμως υποστηρίζεται από επιστημονική τεκμηρίωση με καθαρό τρόπο αντίθετοι . Αντίθετοι στην επιλογή της καύσης τέτοιων υλικών από εργοστάσια που αφενός είναι πολύ κοντά ή και μέσα στον αστικό ιστό αφετέρου είναι επισήμως απ’ όλους παραδεκτό πως αυτή η καύση παράγει στοιχεία που είναι εξαιρετικά τοξικά και άρα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Είναι δεδομένο πως δεν μπαίνουμε καν στον πειρασμό να αναφερθούμε στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών που ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή είναι κατ’ ουσίαν εξαφανισμένοι, στη μονομερή και καταφανή υπέρ του κεφαλαίου και των βιομηχανιών Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , την ύπαρξη ή όχι τεχνολογίας που μπορεί να υποστηρίξει με απόλυτη ασφάλεια μια τέτοια επιλογή καύσης και πολλά άλλα. Μένουμε μόνο σ’ αυτό που η λογική οδηγεί και δεν είναι άλλο από την ανάγκη άμεσης απαγόρευσης της καύσης τέτοιων υλικών που το μόνο που μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στους ανθρώπους της είναι ,σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε παγκόσμιο επίπεδο ,οι αρρώστιες κι ο θάνατος.
Στο δεύτερο θέμα και σε συνάρτηση με το πρώτο ,καθώς για να υπάρχει το δευτερογενές καύσιμο κάποιος πρέπει να το παράγει, προτείναμε από την αρχή πως μια ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που στοχεύει στην διαλογή στην πηγή, με πολλούς κάδους, με πράσινα σημεία όπως το Ε.Σ.Δ.Α.(Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) δίνει την δυνατότητα , με ανακύκλωση, με επανάχρηση , με ανάκτηση υλικών και ενέργειας (αέριο) , με κομποστοποίηση και παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ –λιπάσματος, με διαχείριση τελικά έντασης εργασίας κι όχι έντασης κεφαλαίου , θα μας οδηγούσε με ασφάλεια στην βέλτιστη αντιμετώπιση διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς στον Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) θα κατέληγε ελάχιστη και αμελητέα ποσότητα αυτών . Και για τον λόγο αυτό είμαστε απ’ αρχής αντίθετοι και στις φαραωνικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF και που σαν καύσιμο πλέον θα τροφοδοτεί τις υψικαμίνους εργοστασίων που με την σειρά τους θα τροφοδοτούν σ’ όλους εμάς τον καρκίνο και τον όλεθρο. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ αναφερθούμε περαιτέρω σε ζητήματα ύψους επενδύσεων και λειτουργικού κόστους που προκύπτουν μεν αλλά είναι απολύτως δευτερεύοντα μπροστά στα προηγούμενα.
Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να στηρίξουν δυναμικά , με τη συμμετοχή τους, τη διαδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και συμμετέχουν οι φορείς της πόλης μας που θα γίνει το Σάββατο 5 του Μάη στις 12 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, με καθολική την απαίτηση: 
«Όχι στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE ΒΟΛΟΥ»
« Όχι στο εργοστάσιο παραγωγής SRF ή RDF από τον Δήμο Βόλου»

4-5-2018

Πώς «μεταφράζεται» η μείωση του αφορολόγητου σε απώλειες για το οικογενειακό εισόδημα



Με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από το 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μισθό 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 620 ευρώ. Με όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της μείωσης του αφορολόγητου σε συνδυασμό με τη μείωση των συντάξεων. Ενδεικτικά, ένας συνταξιούχος με εισοδήματα 1.200 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις.

Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020, ωστόσο, το ΔΝΤ επιμένει να εφαρμοστεί από το 2019. Η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί από το 2019. Το ΔΝΤ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει τελικά αν πάρει αυτό που θέλει για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση με το μέτρο αυτό 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν για πρώτη φόρο καθώς μέχρι σήμερα βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Διαγραφή οφειλών για διπλοασφαλισμένους του παρελθόντος.

Οι άνεργοι και υποαπσχολούμενοι όπως πάλι εκτός...


Ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δύο μέτωπα, για τη διαγραφή χρεών αλλά και την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές, προωθεί για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους η ηγεσία του υπουργείου 

Με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπεται η διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 150.000 γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις για οφειλές που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ασφαλισμένους σε δύο ή και περισσότερα ταμεία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφα- λιστικών Οφειλών, καθώς η ατομική οφειλή με τις προσαυξήσεις ετών σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τα 100.000 ευρώ. H διάταξη θα προβλέπει τη διαγραφή οφειλών μέχρι 31/12/2016, ανεξαρτήτως εάν ο ασφαλισμένος είχε πρωτοασφαλιστεί πριν ή μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993. Με την κατάθεση της διάταξης θα μπορούν να ανατραπούν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις ή νομικές ερμηνείες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους θα είναι η καταβολή του συνόλου των εισφορών σε έναν από τους δύο ασφαλιστικούς φορείς.

Η σχετική διάταξη που αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες κυρίως διπλοασφαλισμένους του παρελθόντος θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας.

Τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών του παρελθόντος προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ. Αφορά βεβαιωμένες οφειλές έως τις 31/12/2016, δηλαδή πριν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, και θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες τη διαγραφή οφειλών ή την απαλλαγή των ασφαλισμένων από πρόσθετες επιβαρύνσεις, εφόσον υπάρχει παράλληλη ασφάλιση, για το ίδιο ή παρεμφερές αντικείμενο.


Αφορά κυρίως ασφαλισμένους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους «διεκδικούσε» χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και ο ΟΑΕΕ και οι οποίοι κατά περίπτωση είτε βρέθηκαν παγιδευμένοι σε γκρίζες ζώνες του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος, είτε μπλέχτηκαν σε διαφορετικές νομικές ερμηνείες ή αντίθετες δικαστικές αποφάσεις.

Βασική προϋπόθεση διαγραφής είναι να προκύπτει εύλογη αμφιβολία που θα αποδεικνύεται για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, αντίθετες πρακτικές της διοίκησης, διαφορετικές οδηγίες επί του ίδιου θέματος κ.λπ., μετά όμως από τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο. κ. Πετρόπουλος, «η διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς που αδικαιολόγητα έχουν χρεωθεί με οφειλές να τις διαγράψουν», φέροντας ως παράδειγμα τέτοιων αμφισβητούμενων οφειλών τις οφειλές δημοσιογράφων στον ΟΑΕΕ.

Σε αυτήν θα μπορούν να ενταχθούν για παράδειγμα όλοι οι νέοι, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ασφαλισμένοι, που ενώ εργάζονταν και ασφαλίζονταν ως μισθωτοί, είχαν και δελτίο παροχής υπηρεσιών ως ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έπαιρναν κάθε χρόνο βεβαίωση εξαίρεσης από τη δεύτερη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ή ακόμη και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, με παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές της χώρας με πολύ λίγους κατοίκους, οι οποίοι ανάλογα με τη χρονολογία βρίσκονταν λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου μεταξύ ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για τη δεύτερη αυτή απασχόληση. Όπως επίσης και μικροξενοδόχοι αλλά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, που είχαν αναπτύξει και μια εμπορικού τύπου δραστηριότητα, συναφή με το επάγγελμα του μηχανικού, και «διεκδικούνται» και από τον ΟΑΕΕ.

Με άλλη διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες για άμεση έναρξη ασφάλισης, με κατάρτιση μόνιμου απογραφικού δελτίου. Πρόκειται για ρύθμιση που ακουμπά ειδικές κατηγορίες αγροτών, οι οποίοι δεν είχαν υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος στην εφορία, λόγω χαμηλού εισοδήματος (μικρές καλλιέργειες κ.λπ.). Η διάταξη προβλέπει δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ, ώστε να γίνεται άμεσα η έναρξη ασφάλισης, ενώ ο φορέας μπορεί να ανατρέξει έως και 5 χρόνια πίσω για περιπτώσεις αναδρομικής ασφάλισης. Η διακοπή έρχεται την τελευταία ημέρα του μήνα διακοπής της άσκησης της δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

Παράλληλα, προωθείται εγκύκλιος για μισθωτούς και μη που εξαιρεί περιστασιακές αποδοχές από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αμοιβές για την παροχή πρόσθετου έργου, για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης, για έκτακτες οικειοθελείς χρηματικές ή άλλες παροχές τις οποίες χορηγεί ο εργοδότης, αλλά και για την αποζημίωση για τη συμμετοχή μισθωτού, ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου ως μέλους σε διοικητική επιτροπή και σε συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Σάββατο 5 Μάη - Ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου Να τελειώνουμε με τους τρομονόμους !


Πόσες φορές χρειάζεται να δικαστεί κάποιος ?
.... όσες χρειάζεται η Αντιτρομοκρατική να τον καταδικάσει



Αλληλεγγύη στον αναρχικό-κομμουνιστή Τάσο Θεοφίλου
τρομοκράτες, δολοφόνοι και ληστές είναι τα κράτη και οι καπιταλιστές!


Σάββατο 5 Μάη - Ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου Να τελειώνουμε με τους τρομονόμους !

Χρήσιμος Οδηγός. Περί εκκαθάρισης και συμψηφισμών εισφορών ΕΦΚΑ– Παρατηρήσεις- Συμβουλές


Σε λίγο θα «γιορτάσουμε» τα δεύτερα γενέθλια του Ν.4387/2016 (12.5) γνωστού και από το όνομα του τότε Υπουργού Εργασίας. Δυστυχώς όμως τα πράγματα στον ΕΦΚΑ δεν εξελίσσονται ανάλογα με τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, ώστε να επιτρέπονται εορτασμοί.
Έχουμε μπει για τα καλά στον 5ο Μήνα του 2018, 24ο από τη θέσπιση του Νόμου και στον 17ο από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ και δυστυχώς οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν αυτό που ορίζει ο Νόμος, ενώ και τα ειδοποιητήρια του 2018 είναι εσφαλμένα και παράνομα, όπως πρώτοι επισημάναμε εδώ και μήνες εδώ, ενώ ο ΔΣΑ και δικηγόροιέχουν ασκήσει αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Ειδικότερα:
1. Ενώ εκκρεμεί ακόμη η αναγγελθείσα αρχικώς για το Σεπτέμβριο του 2017 και συνεχώς μετατεθείσα εκκαθάριση των εισφορών, εκδόθηκε η εγκύκλιος 21/2018 του ΕΦΚΑ η οποία εξαιρεί (άγνωστο για ποιο λόγο-σελίδα 10) όσους είναι παράλληλα απασχολούμενοι (πχ. έμμισθοι δικηγόροι) αλλά και τους υπαχθέντες στο άρθρο 39 παρ.9 (απασχολούμενος με «μπλοκάκι»). Άρα η εκκαθάριση για τους χιλιάδες αυτούς συναδέλφους παραπέμπεται εκ νέου στις καλένδες.
2. Εκκρεμούν οι αναδρομικές εισφορές επικούρησης και πρόνοιας (7+4%) οι οποίες έχουν αναγγελθεί για τον Ιούλιο του 2018 (άγνωστο για ποιο λόγο), με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να είναι εν δυνάμει οφειλέτες.
3. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της αναφοράς (σελίδα 5) ότι για το περιεχόμενο των πιστώσεων – χρεώσεων θα ακολουθήσει σχετικό έγγραφο.
4. Επίσης ανησυχία προκαλεί η αναφορά (σελίδα 6) ότι στο εκκαθαριστικό ειδοποιητήριο θα υπάρχουν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτές αφορούν σε εκπρόθεσμες καταβολές που έχει ήδη κάνει ο ασφαλισμένος, ή αν αφορά σε εκπρόθεσμες καταβολές δόσεων εκκαθάρισης). Θεωρούμε προβληματική τη χρέωση τόκων εκπροθέσμου για δόσεις, καθόσον η όλη διαδικασία κοινοποίησης των ειδοποιητηρίων μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ, έχουμε την άποψη, πως δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένη διάταξη, και κατά συνέπεια δεν προκύπτει εμπρόθεσμη ενημέρωση του ασφαλισμένου για την ύπαρξη της οφειλής του, από την οποία θα άρχεται και η τοκοφορία της απαίτησης.

Καταγγελιά του Συλλόγου Εργαζομένων Γεν. Γραμ. Υποδομών



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

 Ιπποκράτους 196-198, 114 71 Αθήνα 
Αθήνα , 2 - 5 -2018 
Τηλ: 210-6440873 
Α.Π. 753 Fax: 210-6454223 
Email: info@seggymedi.gr Web Site: www.seggymedi.gr 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Πληροφορηθήκαμε από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων, Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής (Δ25), ότι η αρμόδια Γενική Διευθύντρια, κα Δάγλα, κάλεσε τους συναδέλφους για προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ. και αφορούσε την εξέταση τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος, σχετικά με τη συμμετοχή των υπαλλήλων στη μετακόμιση της Υπηρεσίας από την Καλλιθέα στο κτίριο επί της Λ. Κηφισίας 37 - 39, στο Μαρούσι. Για τον παραπάνω λόγο, πραγματοποιήσαμε το προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στις 26-4-2018, στο κτίριο της Λ. Κηφισίας, στο Μαρούσι, όπου και ενημερωθήκαμε για τα τεκταινόμενα, τόσο από τη Γενική Διευθύντρια, όσο και από τους συναδέλφους. 
Καταγγέλλουμε την παραπάνω ενέργεια του Γενικού Γραμματέα, διότι πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων και αποτελεί ένα βήμα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τόσο για τη δημιουργία πειθήνιων υπαλλήλων, όσο και για τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν συνάδουν με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και οι οποίες δεν τους κατοχυρώνουν σε όποιο εργατικό ατύχημα ή άλλο δυσάρεστο γεγονός τυχόν συμβεί. 
Παρόλα αυτά, με την αμέριστη βοήθεια των εργαζομένων και έχοντας αίσθημα υψηλής ευθύνης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετακόμισης (μεγάλο μέρος της μετακόμισης έγινε Σαββατοκύριακο με εργαζόμενους να δουλεύουν αμισθί), όχι μόνο της συγκεκριμένης υπηρεσίας αλλά και των άλλων, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν ξαφνικά και αιφνιδιαστικά. 
Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι δεν προκύπτει καμία προκαταρκτική εξέταση, θέτουμε όλους προ των ευθυνών τους (Γενικό Γραμματέα, Γενική Διευθύντρια, Αναπλ. Διευθύντρια) και όλους όσους εμπλέκονται με τη συγκεκριμένη διαδικασία και απαιτούμε η συγκεκριμένη υπόθεση να τεθεί στο αρχείο. 

Το Δ.Σ.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

8 φορείς και 506 πολίτες κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για το Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρεια Αττικής».



ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Δελτίο Τύπου 02/05/2018

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣτΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ Π.Δ.35/ΑΑΠ/2015 ΣΟΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΑΠΟ 8 ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ 506 ΠΟΛΙΤΕΣ

Στις 27 Απριλίου  8 φορείς και 506 πολίτες καταθέσαμε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για το Προεδρικό Διάταγμα με θέμα «Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρεια Αττικής».
Το σχέδιο που κατατέθηκε στο ΣτΕ διέπεται από τη λογική της υπέρμετρης εκμετάλλευσης του ακινήτου: ως προς την επιτρεπόμενη ένταση δόμησης, τα ύψη των κτιρίων, την έκταση που καταλαμβάνουν οι οικιστικές επεκτάσεις και οι νέες τουριστικές ζώνες, το μέγεθος των οικονομικών χρήσεων εντός του λεγόμενου «μητροπολιτικού πάρκου». Επιπλέον, αναιρώντας τις αρμοδιότητες των δήμων στους οποίους ανήκει το ακίνητο, μεταβιβάζει αυτές τις αρμοδιότητες σε ιδιωτικό φορέα και εν τέλει στον επενδυτή. Με απλά λόγια δημιουργείται εντός της Αθήνας μια ιδιωτική πόλη άνω των 40.000 κατοίκων και 3.600.000τμ δόμησης.
• Παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της λελογισμένης βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, καθώς επιφέρει ανεπίτρεπτες και μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό, οικιστικό, πολιτιστικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Αττικής. Το σχέδιο βρίσκεται εκτός των αποδεκτών ορίων της φέρουσας ικανότητας της πόλης που κατά την κοινή πείρα, την επιστήμη και το πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο θεσπίστηκε το 1985, έχουν προ πολλών ετών ήδη ξεπεραστεί.
• Η διαδικασία εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων / ΣΜΠΕ) υπήρξε προσχηματική με στόχο την υποστήριξη σχεδίου που η διοίκηση ενέκρινε ήδη από το έτος 2012 με τον νόμο 4062/2012 και εξειδικεύτηκε με την έγκριση του Επιχειρηματικού Σχεδίου το 2014, το οποίο μάλιστα κυρώθηκε με τον ν.4422/2016 (κύρωση της Σύμβασης). Αναιτιολόγητα απορρίφθηκαν ηπιότερες εναλλακτικές λύσεις χωρίς την ύπαρξη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης κατά τον χρόνο που ελήφθησαν οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό του χώρου.
• Για την υποστήριξη των ειλημμένων αποφάσεων οι πλημμέλειες και ελλείψεις της ΣΜΠΕ ως προς την ουσιώδη και αντικειμενική εξέταση του σχεδίου είναι τόσο κρίσιμες ώστε την καθιστούν αναξιόπιστη, κατά παράβαση της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της ΚΥΑ 107017/2006. Οι ηπιότερες λύσεις απορρίπτονται, ακόμη και με τη χρησιμοποίηση λανθασμένων στοιχείων και εκτιμήσεων, λύσεις που θα επέτρεπαν την άμεση αξιοποίηση της τελευταίας αυτής εναπομένουσας δημόσιας έκτασης των 6.000 στρεμμάτων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης.
• To «Μητροπολιτικό Πάρκο» συρρικνώνεται και με τις επιτρεπόμενες σε αυτό χρήσεις μετατρέπεται σε πεδίο οικονομικών δραστηριοτήτων ξένων με τον προσδοκώμενο χαρακτήρα του. Το πάρκο σχεδιάζεται ως περίκλειστη αυλή των ψηλών κτιρίων που το περιβάλλουν, με επιτρεπόμενη δόμηση αντίστοιχη αυτής των τουριστικών ζωνών. Δομούνται εκτάσεις με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, ιδιαίτερα δε στο παράκτιο μέτωπο, με αποτέλεσμα το συνολικό περιβαλλοντικό ισοζύγια του σχεδίου για την πόλη να είναι μηδενικό.

Ρέμα της Πικροδάφνης:΅Εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ

ΡΕΜΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ – ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΣτΕ



ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΔΥΣΟΣΜΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΟΧΕΤΟ:

• ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
• ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ
• ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΛΗΜΜΎΡΑΣ

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ρέματα του Λεκανοπεδίου που παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε φυσική κατάσταση. Με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, αποτελεί μία όαση ζωής για τις γύρω περιοχές . Τυχόν πλημμύρες που έχουν παρατηρηθεί οφείλονται αποκλειστικά είτε σε τοπικές επιχωματώσεις είτε στα λάθος κατασκευασμένα τεχνικά έργα δηλ σε ανθρώπινες επεμβάσεις. 

Από τους χάρτες πλημμυρικού κινδύνου του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της ΕΓΥ του ΥΠΕΝ, αποδεικνύεται ότι το Ρέμα Πικροδάφνης πλημμυρίζει κάθε χίλια χρόνια κι αυτό μόνον στις εκβολές του.

Η περιφέρεια Αττικής προωθεί με τρόπο παράνομο και αντιεπιστημονικό τον εγκιβωτισμό του ρέματος Πικροδάφνης με συρματοκιβώτια και μπετόν και έχει ήδη εγκριθεί σχετική ΜΠΕ, την οποία έχουμε προσβάλει στο ΣτΕ και εκδικάζεται στις 2 Μαίου. Η επέμβαση αυτή σημαίνει την ολοκληρωτική καταστροφή της χλωρίδας, της πανίδας και του παραδεισένιου τοπίου του ρέματος και τη μετατροπή του σε δύσοσμο οχετό, καθώς δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για τη απορύπανση του (ακόμη και η ΕΥΔΑΠ ρυπαίνει το ρέμα όπως έχουμε καταγγείλει στον Εισαγγελέα)

Εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, το έργο δεν λύνει και το πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος αντίθετα το επιδεινώνει, ενώ κατασπαταλούνται δημόσιοι οικονομικοί πόροι, 

Το μόνο που θα εξασφάλιζε την αντιπλημμυρική θωράκιση του ρέματος θα ήταν η απομάκρυνση των μπάζων και η ανακατασκευή των προβληματικών τεχνικών έργων λύση που είναι πολύ οικονομικώτερη από την προωθούμενη από την Περιφέρεια 

Αντίθετα η ΜΠΕ προτείνει (αυξάνοντας αδικαιλόγητα το κόστος) 

• έργα αντιστήριξης των μπάζων αντί για την απομάκρυνση τους 

• την αφαίρεση υγιών και δυσδιάβρωτων βραχωδών σχηματισμών ηλικίας μεγαλύτερης των 20 εκατομμυρίων ετών και την αντικατάσταση τους με συρματοκιβώτια, τα οποία το αργότερο σε 50 χρόνια θα έχουν καταστραφεί από την οξείδωση

• Διατηρεί και επαυξάνει τα υφιστάμενα μπαζώματα και γέφυρες κλπ που προκάλεσαν στο παρελθον πλημμύρες , επιβραβεύοντας την αυθαιρεσία και τις καταπατήσεις 

• Αλλού προβλέπει η μελέτη κι αλλού γίνονται τα έργα 

• Το όλο έργο αυξάνει τις ποσότητες νερού που συσωρεύονται κάτω από στην γέφυρα της Λ. Ποσειδώνος (εκβολή του ρέματος) πολλλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο πλημμύρας

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ

Κουρεμένες συντάξεις για όσους πλήρωναν για 40 χρόνια τα Ταμεία



της Μαίρης Λαμπαδίτη

Οσο υψηλότερο μισθό παίρνεις και όσα περισσότερα χρόνια έχεις συνεισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα τόσο πιο βαριές απώλειες θα έχεις στη σύνταξή σου με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναπλήρωση είναι 50% σε αντίθεση με τους χαμηλόμισθους των 586 ευρώ που μπορούν να προσδοκούν συντάξεις με αναπλήρωση που ξεπερνά το 100%. Πολλοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας ακύρωση του νόμου καθώς με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν εφαρμόζεται πλέον η αρχή της αναλογικότητας εισφορών - παροχών. Αλλά και στον ΕΦΚΑ έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες ενστάσεις τις οποίες θα εξετάσουν οι διοικούσες επιτροπές που δεν έχουν ακόμα συσταθεί! Το έλλειμμα ανταποδοτικότητας του νέου συστήματος έχουν επισημάνει και οι δανειστές, που πιστεύουν ότι η αναντιστοιχία εισφορών - παροχών δημιουργεί κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία.

Ενδεικτική είναι η συνταξιοδοτική απόφαση που δημοσιεύει το «business stories», στην οποία φαίνεται ότι εργαζόμενος με 40 χρόνια ασφάλισης (12.025 ημέρες ασφάλισης) στην 28η κλάση του ΙΚΑ και μισθό 2.500-3.000 ευρώ σχεδόν όλα τα χρόνια του ασφαλιστικού του βίου θα πάρει κύρια σύνταξη 1.346,02 ευρώ μεικτά έναντι 1.958,14 ευρώ που θα έπαιρνε με το προηγούμενο καθεστώς. Χάνει δηλαδή 612 ευρώ και το ποσοστό αναπλήρωσης δεν υπερβαίνει το 49%. Βέβαια και με το παλιό σύστημα ο συνταξιούχος θα είχε υποστεί τις μνημονιακές μειώσεις που θα συρρίκνωναν τη σύνταξή του, όχι όμως σε τέτοια έκταση.

Με το επόμενο αναλυτικό παράδειγμα φαίνεται η απώλεια που θα υποστεί ο ασφαλισμένος σε σχέση με το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει.

Εργαζόμενος με 45 χρόνια ασφάλισης διαγράφει την εξής πορεία:

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Επιτήρηση των email στο χώρο εργασίας: Το διευθυντικό δικαίωμα και τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων

Επιτήρηση των email στο χώρο εργασίας: Το διευθυντικό δικαίωμα και τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων


Με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων» GDPR (General Data Protection Regulation) να βρίσκεται ένα βήμα πριν από εφαρμογή του και όλοι να μετρούν αντίστροφα μέχρι τις 25 Μαΐου όπου θα ξεκινήσει μία καινούργια πραγματικότητα για το περιβάλλον των επιχειρήσεων, καταπιανόμαστε με ένα επίκαιρο και σχετικό θέμα. Αυτό της επιτήρησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στον εργασιακό χώρο, δηλαδή της παρακολούθησης από τον εργοδότη του εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων.

Το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και η προστασία των έννομων συμφερόντων του ιδίου και της επιχείρησής του έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των εργαζομένων για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής και των προσωπικών τους δεδομένων.

Ειδικότερα, γίνεται δεκτό ότι οι εργαζόμενοι έχουν μια νόμιμη προσδοκία κάποιου βαθμού προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον χώρο εργασίας, δεδομένου ότι εκεί αναπτύσσουν σημαντικό μέρος των σχέσεών τους με άλλους ανθρώπους. Το δικαίωμα, ωστόσο, αυτό πρέπει να ισορροπεί με άλλα δικαιώματα και συμφέροντα του εργοδότη, ιδίως το δικαίωμά του να λειτουργεί αποτελεσματικά την επιχείρησή του και το δικαίωμα να προστατεύεται από την βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν οι ενέργειες των εργαζομένων.

Αυτά τα δικαιώματα και συμφέροντα αποτελούν νόμιμη βάση που μπορεί να δικαιολογήσει κατάλληλα μέτρα περιορισμού του δικαιώματος των εργαζομένων για προστασία της ιδιωτικής ζωής, υπό αυστηρές ωστόσο προϋποθέσεις. Ειδικότερα:


Α. Δικαίωμα στην Ιδιωτική Ζωή – Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Τι πρόκειται να συμβεί το Ελληνικό ;

Τι πρόκειται να συμβεί το Ελληνικό ; 
507 πολίτες, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήρων προσέφυγαν - για μια ακόμη φορά - στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση του λεγόμενου «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αναπυξης (Σ.Ο.Α)» στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και την παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά. 

Το τι πρόκειται να συμβει στο Ελληνικό δεν αφορά μόνο τους κατοίκους αυτής της περιοχής. Είναι ένα υπερτοπικό ζήτημα, που αφορά τους κατοίκους της πρωτεύουσας και συνδέεται με τον συνολικό πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό της Αττικής.

Το Ελληνικό εμφανίζεται ότι αποτελεί μια «τελειωμένη ιστορία». Έχει ήδη υπογραφεί το 2014 επί Κυβέρνησεως Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη μια σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και των λεγόμενων «επενδυτών» (Όμιλος Λάτση κ.α), ενώ παράλληλα εγκρίθηκε από την σημερινή κυβέρνηση το 2017 το λεγόμενο Σχέδιο Ολοκληρωμένης ανάπτυξης (Σ.Ο.Α).

Πόσοι όμως γνωρίζουν τι επακριβώς προβλέπει το «Σ.Ο.Α» να γίνει στο Ελληνικό; Ποιές είναι οι προβλεπόμενες χρήσεις του χώρου, ποιά είναι τα προγραμματιζόμενα έργα και που θα γίνουν, ποιά είναι η προβλεπόμενη δόμηση, τα ύψη των κτιρίων κλπ;

Πόσοι γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή από την λειτουργία ενός νέου πολεοδομικού συγκροτήματος στο Ελληνικό;

Τα ερωτήματα που παρατίθενται στη συνέχεια, απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί στο Ελλληνικό, αν προχωρήσουν τα σχέδια Λάτση κ.α.

Σχετικά με τη νέα πόλη 

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

32 χρόνια από το Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ




Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.[1] Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.[2] Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.[3]
Χάρτης της ευρύτερης περιοχής, με εμφαινόμενες τις πληγείσες εκτάσεις (κόκκινο: απαγορευμένη ζώνη, ανοιχτό κόκκινο: ζώνη μόνιμου ελέγχου, ροζ: ζώνη περιοδικού ελέγχου, κίτρινο: απροσδιόριστη ζώνη).





















Πίνακας περιεχομένων

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για το ανθυγιεινό επίδομα


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 26/4/2018
Αρ. Πρωτ. : 7358


Ανακοίνωση για το ανθυγιεινό επίδομα.

Συνάδελφοι, όπως είχαμε ενημερώσει με προηγούμενο έγγραφο μας (Αρ. Πρωτ. 7303 – 27/2/2018) ενόψει σύστασης Ειδικής Επιτροπής η οποία θα επανασχεδιάσει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, ως κλάδος διεκδικούμε την αναγκαιότητα ένταξης μελών μας στις κατηγορίες των δικαιούχων ανθυγιεινού επιδόματος. Συγκεκριμένα ζητάμε:

1. Ένταξη των μη Χημικών, τεχνικών υπαλλήλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, Αποκεντρ/νων Διοικήσεων και Περιφερειών της χώρας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012).
Η ένταξη του Τεχνικού Προσωπικού (Π.Ε. Μηχανικών, κλπ) όλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, των επτά Αποκεντρ/νων Διοικήσεων της χώρας, στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012), θα άρει μια αδικία ετών, καθόσον και οι μη Χημικοί υπάλληλοι των Εργαστηρίων, αν και εργάζονται στον ίδιο χώρο δε λαμβάνουν καθόλου το εν λόγω επίδομα.

2. Ένταξη των ΠΕ μηχανικών που εργάζονται σε αντίστοιχες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012)
Οι Μηχανικοί που απασχολούνται στα Εργοστάσια, Εργαστήρια, Χημεία, Κέντρα Τηλεπικοινωνιών, Αεροδρόμια, Νοσοκομεία του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε σοβαρούς επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.
Tο τμήμα ΥΕΘΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όλα αυτά τα χρόνια -αλλά και πρόσφατα- με τεκμηριωμένη παρέμβαση του επιδίωξε με τις παρεμβάσεις του το εξής απλό, λογικό και δίκαιο: να μην υπάρχουν περιπτώσεις όπου δυο εργαζόμενοι του υπουργείου, που κάνουν την ίδια δουλειά στον ίδιο ή σε ανάλογο χώρο, να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς το ανθυγιεινό επίδομα, για οποιονδήποτε λόγο και μάλιστα λόγω ένταξης σε διαφορετικό κλάδο, η οποία ανισότιμη αντιμετώπιση προβλέπεται βέβαια στις ισχύουσες ΚΥΑ του 2012.

3. Διατήρηση των προβλέψεων χορήγησης του επιδόματος στους ελάχιστους ΠΕ μηχανικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία.

Στα πλαίσια αυτά και μαζί με την ΑΔΕΔΥ εκτιμούμε πως απαιτείται διεύρυνση των επαγγελμάτων προς ένταξη στα ΒΑΕ. Αύξηση και επέκταση της χορήγησης του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, αναβάθμιση επαγγελμάτων στις κατηγορίες του επιδόματος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τους χώρους εργασίας, σύνδεση των ΒΑΕ με τις αναγκαίες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Επειδή κάθε περίπτωση όπως και το θέμα του Ανθυγιεινού μόνο με μαζικούς αγώνες μπορεί να περισωθεί και να διευρυνθεί,

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 26/4/2018
Αρ. Πρωτ.: 7359
Προς: Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.


Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι επί 8 χρόνια «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση, με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και σε πλήρη σύμπνοια με τους δανειστές, συνέχισε την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, την υποτίμηση της αξίας της εργασίας αλλά και τους περιβάλλοντος, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, τη φοροεπιδρομή και τον περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών όπως το δικαίωμα στην απεργία. Την ίδια στιγμή που συνεχίζει τα προνόμια και τη φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη ενωτική και αγωνιστική κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ. Κινητοποίηση ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το νεοφασισμό που ήδη κτυπούν την πόρτα μας, για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού-φιλειρηνικού κινήματος. 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί όλους και όλες τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που θα διοργανωθούν πανελλαδικά. Οι εργαζόμενοι επιστήμονες οφείλουν να είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και των αγώνων.

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Το μέτρο της ελληνικής παρακμής



Η οικονομική προοπτική της Ελλάδας έχει γίνει πολύ καλύτερη μετά από δέκα χαμένα χρόνια, μας ανακοίνωσε η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ σε εκτενές άρθρο της, στις 24 Απριλίου. Υπάρχει επιτέλους, μας λέει, προσδοκία ανάπτυξης για τη χώρα. Κι αυτό γιατί μια σειρά από αισιόδοξους Έλληνες επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, δήλωσαν στην έγκριτη εφημερίδα ότι τα πράγματα αλλάζουν και οι συνθήκες βελτιώνονται. 

Αναρωτιέται κανείς, διαβάζουν τα ίδια τους άρθρα; Γιατί στο άρθρο υπάρχει και το παρακάτω διάγραμμα που λέει ακριβώς το αντίθετο. Και είναι πολύ ακριβέστερο από τις εντυπώσεις μερικών επιχειρηματιών από το χώρο δουλειάς τους. 

Το διάγραμμα συγκρίνει την οικονομία της Ταϊλάνδης (με γαλάζιο), της Αργεντινής (με κίτρινο), των ΗΠΑ (με γκρίζο) και της Ελλάδας (με κόκκινο). Οι τέσσερις χώρες παρουσίασαν βαθύτατες κρίσεις ιστορικά: η Ταϊλάνδη μετά το 1996, η Αργεντινή μετά το 1998, η ΗΠΑ μετά το 1929 και η Ελλάδα μετά το 2007. Φαίνεται η πορεία της κάθε χώρας αφού ξεκίνησε η κρίση της και συγκεκριμένα το πόσο βαθιά ήταν (πόσο συρρικνώθηκε το ΑΕΠ) και πόσο κράτησε. 

Τι μας δείχνει η ιστορική σύγκριση;

Η βαθύτερη κρίση ήταν αυτή των ΗΠΑ, η περίφημη κρίση του Μεσοπολέμου, όταν το αμερικανικό ΑΕΠ έπεσε πάνω από 35%. Προσέξτε ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε μετά από περίπου 36 μήνες, όταν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον Κανόνα του Χρυσού και υποτίμησαν το δολάριο. Μετά από άλλα έξι χρόνια κατόρθωσαν να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Η πλέον ρηχή κρίση ήταν της Ταϊλάνδης στο τέλος της δεκαετίας του 1990, που προκλήθηκε από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και την ανακοπή των ροών κεφαλαίου που έφερε υποτίμηση του νομίσματος. Η συρρίκνωση ήταν περίπου 15%, η ανάκαμψη ξεκίνησε μετά από ενάμιση χρόνο και σε άλλα τριάμισι χρόνια η χώρα είχε αναπληρώσει τις απώλειες.

Η αμέσως επόμενη ήταν η κρίση της Αργεντινής. Την θυμάστε; Εκείνη τη χώρα που οι μνημονιακοί τα πρώτα χρόνια της δικής μας κρίσης έλεγαν ότι είχε καταστραφεί γιατί είχε κάνει στάση πληρωμών και επέτρεψε στο νόμισμά της να υποτιμηθεί; Τη χώρα της οποίας το παράδειγμα έπρεπε με κάθε θυσία να αποφύγουμε εφαρμόζοντας πιστά τα Μνημόνια μέσα στο ευρώ; Η συρρίκνωση ήταν περίπου 28% στο χειρότερο σημείο της. 

Προσέξτε όμως λίγο καλύτερα. Τους πρώτους 36 μήνες από το ξέσπασμα της κρίσης η κίτρινη γραμμή κινείται συνεχώς κοντά στο μείον 10%. Το διάστημα εκείνο η Αργεντινή εφάρμοζε πιστά το σοφό πρόγραμμα του ΔΝΤ και η οικονομία της ήταν σε συνεχή φθορά. Στους 36 μήνες έκανε στάση πληρωμών και υποτίμησε το νόμισμα. Η κρίση επιτάθηκε έντονα και έφτασε στο χειρότερο σημείο της μετά από ένα περίπου χρόνο. Αλλά μετά ξεκίνησε ταχύτατη ανάπτυξη και στα επόμενα τρία χρόνια η χώρα είχε καλύψει όλες τις απώλειες. Αυτή ήταν η "καταστροφή" της Αργεντινής.

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων: Πρόγραμμα Προβολών και εκδηλώσεων


ΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Facebook: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων
Λάκωνος 9, πάρκο ΚΑΠΑΨ, Αμπελόκηποι

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΜΑΗΣ 2018
πάντα με ελεύθερη είσοδο

Με τη γνωστή δυναμική που φέρνει μαζί του ο Μάης, με έμπνευση από τους αγώνες για κοινωνική χειραφέτηση, ελευθερία και δικαιοσύνη, από τις μεγάλες θυσίες αλλά και τις μεγάλες νίκες, από την αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου για μια καλύτερη και ομορφότερη ζωή, παρουσιάζουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα, με προβολές σπουδαίων ταινιών, πολιτιστικά αφιερώματα, θεατρική παράσταση και μεγάλη συναυλία.

- Η πιο δημοφιλής αντιπολεμική ταινία όλων των εποχών «Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ», στο σύλλογο, την Πέμπτη 3/5, 8.15μμ.

-Πολιτιστική βραδιά σε συνεργασία με το Ελληνογεωργιανό Πολιτιστικό Κέντρο «Ο Καύκασος», στο σύλλογο την Πέμπτη 10/5, 8.15μμ.

-Προβολή του ντοκιμαντέρ «EMERY TALES», με την παρουσία και των δύο δημιουργών του και τη συμμετοχή Ναξιώτικων συλλόγων, στο σύλλογο, την Τετάρτη 16/5, 8.15μμ.

-Θεατρική παράσταση «… και για σένα μαραζώνω» με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Χαϊδαρίου, στο αμφιθέατρο του Γηροκομείου, την Τρίτη 22/5, 8.15μμ..

-Μεγάλη συναυλία με το ιστορικό μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», στο ανοιχτό θεατράκι Φλώρου & Λάμψα, την Πέμπτη 31/5, 8.15μμ

Πέμπτη 3/5 8.15μ.μ.
Αίθουσα Λάκωνος 9, πάρκο ΚΑΠΑΨ, Αμπελόκηποι

«Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ»
Σοβιετικό ντοκιμαντέρ, 1964, σκηνοθέτης Μιχαήλ Ρομ, διάρκεια 130 λεπτά.