Σάββατο 27 Απριλίου 2019

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Κυριακή 5 Μαΐου συμβολική κατάληψη της Γ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ : Κυριακή 5 Μαΐου συμβολική κατάληψη της Γ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται σε βαθύ τέλμα. Οι αποκεντρωμένες υποδομές
διαχείρισης -για την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και τη μηχανική επεξεργασία των υπολειμματικών
σύμμεικτων- έχουν μείνει στα χαρτιά. Το ίδιο και η διαδικασία κατασκευής των νέων χώρων υγειονομικής
ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Ό,τι κινείται αφορά και πάλι την εγκατάσταση της Φυλής. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια θηριώδης επέκταση
του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων (ΕΜΑΚ) και η επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ,
με τη δημιουργία μιας νέας χωματερής στη λεγόμενη γ΄ φάση. Η εγκατάσταση της Φυλής, αντί να κλείσει
και να μπει σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, μεγαλώνει και θα συνεχίσει να λειτουργεί για
πολλά χρόνια ακόμη.

Αυτήν την εξέλιξη δεν πρέπει να την επιτρέψουμε.

Καλούμε σε συμβολική κατάληψη του χώρου της γ΄ φάσης, την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.
Προσυναντήσεις στις 11 π.μ., Ά. Λιόσια (πλ. Ηρώων) και Πετρούπολη (πλ. Ηρώ). Ηρώ)

Λέμε:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΑΚ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΦΥΛΗ
ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Το κάλεσμα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για την συμβολική κατάληψη της Γ Φάσης ΕΔΩ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πρόσφατες παρεμβάσεις


Προβάδισμα κατηγοριών κατά την επικείμενη σύσταση των μεταβατικών ΟΕΥ σύμφωνα με τον Ν. 4604/2019. .doc


Αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων - Κατάταξη σε μισθολογικά κλιμάκια - εφαρμογή Ν. 4354/2015 .doc Αίτηση Αναγνώρισης Μεταπτυχιακού .pdf


Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά του 2019. .doc

Μετακινήσεις Υπαλλήλων εντός της Περιφέρειας Αττικής. .doc

Συμμετοχή στην Απεργία - Αποχή απο την αξιολόγηση. .docx Εξώδικη Γνωστοποίηση - Απεργία-Αποχή απο την Αξιολόγηση .pdf Δήλωση Συμμετοχής σε Απεργία-Αποχή .docx


Νέα Εγκύκλιος ΕΦΚΑ : Όριο ηλικίας διαδοχικής ασφάλισης. .pdf


Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς. .doc


Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο ''Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.'' .doc


Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. doc Υπ. Εργασίας:Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016. pdf


Νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία. .doc


Ενημέρωση για τις λανθασμένες εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ. .doc


Ενημέρωση για τον πόρο 6‰ .doc

Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Όχι στην μετατροπή του γηπέδου του ΠΑΟΚ σε σαββίδειο εμπορικό κέντρο


Όχι στην μετατροπή του γηπέδου του ΠΑΟΚ σε σαββίδειο εμπορικό κέντρο

Σήμερα, Δευτέρα 22/04, μία ημέρα μετά την ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και μέσα στη φούρια της προεκλογικής περιόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται -με το ψηφοδέλτιο στον κρόταφο- να εγκρίνει το επιχειρηματικό σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη για τη μετατροπή της έδρας του ΠΑΟΚ, της ιστορικής Τούμπας, σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Το αποτέλεσμα εύκολο να προβλεφθεί: όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις, από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και τη διοίκηση Μπουτάρη ως την άκρα δεξιά των μακεδονικών συλλαλητηρίων, θα υποταχθούν στο μεγάλο αφεντικό και θα στηρίξουν το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Τούμπας, χωρίς ούτε καν να ρωτήσουν κάτι για τη χρήση του ακίνητου, τους περιβαλλοντικούς όρους, τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιων χώρων.

Για την «Πόλη Ανάποδα» ωστόσο, το έχουμε πει ότι προτεραιότητα δεν είναι ούτε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε οι μικρές ψηφοθηρικές πρακτικές. Η προτεραιότητά μας είναι οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Μια τέτοια βασική ανάγκη είναι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Ακόμα περισσότερο για την υπερκορεσμένη, λαϊκή γειτονιά της Τούμπας, η οποία έχει το θλιβερό προνόμιο του μικρότερου ποσοστού ελεύθερων χώρων στην πόλη και ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική σύνδεση της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ. Αυτό όμως που αμφισβητούμε εμείς είναι η βιάση της ελληνικής κυβέρνησης (με διακομματική συναίνεση) να χαρίσει στη διοίκηση της ΠΑΕ, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, επιπλέον έκταση 30 στρεμμάτων «άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για 99 χρόνια», όπως προβλέπει η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Αμφισβητούμε ακόμα την εντολή που η ίδια τροπολογία δίνει ουσιαστικά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει και αυτός οποιαδήποτε όμορη έκταση κατοχής του, ώστε να συνενωθεί με το παραχωρούμενο ακίνητο. Αμφισβητούμε το δικαίωμα του Ιβάν Σαββίδη να φορτώσει στο γήπεδο του ΠΑΟΚ εμπορικά κέντρα και άλλες κερδοσκοπικές χρήσεις. Η Τούμπα δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει αυτό το βάρος, την κίνηση αυτοκινήτων, τη ρύπανση που θα παράγουν, ενώ τα μικρά καταστήματα της περιοχής θα δεχθούν άλλο ένα πλήγμα. Αμφισβητούμε τέλος την απαίτηση της διοίκησης προς το κράτος να εκτελέσει, με δημόσιο χρήμα, όσα συνοδά έργα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικής επένδυσης.

Εν κατακλείδι, αν ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιχειρηματίας, θέλει να φτιάξει ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο με γήπεδο, με τεράστια πάρκινγκ και χλιδάτα καταστήματα, ας αγοράσει μια ιδιωτική έκταση εκτός των επιβαρυμένων γειτονιών του αστικού ιστού και ας το κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, στη θέση του γηπέδου να δημιουργηθεί πάρκο υψηλού πρασίνου. Αν πάλι προκριθεί η λύση της ανακαίνισης του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αυτή να γίνει αυστηρά εντός της υφιστάμενης έκτασης και με σεβασμό στη γειτονιά. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο ΠΑΟΚ και ο λαός της Τούμπας ως άλλοθι για τα επιχειρηματικά σχέδια κανενός -ακριβώς γιατί σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ και τη λαϊκή του ιστορία.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά του 2019

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7784 Αθήνα, 22/4/2019
Ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά του 2019

Συνάδελφοι, -σσες,
Η Απεργία την 1η του ΜΑΗ, είναι ημέρα πάλης και αγώνα για του νεκρούς της Εργατικής Τάξης που έπεσαν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα είναι σήμερα όσο ποτέ επίκαιρος, αφού το κεφάλαιο επιχειρεί να πάρει την ρεβάνς, αμφισβητώντας όλες τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν στον προηγούμενο αιώνα με μεγάλους αγώνες και θυσίες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ακάθεκτα στην εφαρμογή των αντεργατικών νεοφιλελευθέρων μέτρων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Οι μισθοί παραμένουν πετσοκομμένοι, το δικαίωμα για συλλογικές συμβάσεις παραμένει ζητούμενο, τα σπίτια του λαού βγαίνουν στο σφυρί, οι ιδιωτικοποίησες συνεχίζονται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα. Η περίφημη “έξοδος από τα μνημόνια” δεν αφορά τους εργαζόμενους που πρέπει να συνηθίσουν σε μια ζωή χαμηλών προσδοκιών, όσο κυριαρχούν οι πολιτικές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους φτωχούς, για να μπορούν οι πλούσιοι να αβγαταίνουν τα κέρδη τους.
Ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς για το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για την αφύπνιση και κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια που είναι προ των πυλών. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, που πρέπει να πάρουν ξανά το συνδικαλισμό και τα σωματεία στα χέρια τους, μακρυά από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Γνωρίζουμε καλά πως μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
  • Κατάργηση του Ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. 
  • Καμία ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. 
  • Αυξήσεις στις αποδοχές μας και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. 
  • Πλήρης επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 €. 
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και της φοροληστείας. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου, επαναφορά του στις 12.000 €. 
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου. 
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 
  • Πλήρη νομική κάλυψη για όλες τις υπηρεσιακές υποθέσεις.
Όλοι στην Απεργία την 1η Μάη και τις Πρωτομαγιάτικές Συγκεντρώσεις
Για την Αττική συγκέντρωση στις 11πμ στην πύλη του Πολυτεχνείο

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Μερικές σκέψεις γύρω απ’ το Συνέδριο για τη Ρώσικη Επανάσταση

Μερικές σκέψεις γύρω απ’ το Συνέδριο για τη Ρώσικη Επανάσταση
Τάκης Ιωάννου, 23-4-2019
Το κείμενο αυτό είναι στηριγμένο σ’ ένα αντίστοιχο της Νατάσας, της συντρόφισσάς μου με την οποία μοιραζόμαστε τη ζωή μας (και τους προβληματισμούς μας) από την εποχή του ‘Ρήγα Φεραίου’, που γράφτηκε στα πλαίσια της συλλογικότητας που μετέχουμε στο Χαλάνδρι)

Αν και η διαδικτυακή συζήτηση κατά τη γνώμη μου δεν συνιστά ανθρώπινη επικοινωνία, γι’ αυτό εξάλλου γενικά την αποφεύγω, είναι γεγονός ότι η δυσκολία εύρεσης χρόνου για συλλογικές συζητήσεις, σε οδηγεί πολλές φορές σ’ αυτή τη λύση. Παράλληλα βέβαια και ο παράγοντας ‘κόστος’ μας έχει αποστερήσει από τη δυνατότητα έκδοσης ενός εντύπου, οπότε ο μόνος τρόπος που μένει να ακουστούν οποιεσδήποτε απόψεις είναι το διαδίκτυο και καλό είναι να ακούγονται οι απόψεις, όσο διαφορετικές κι αν είναι.
Εν προκειμένω, καταθέτω κάποιες σκέψεις για το πρόσφατο (12-14.4.2019) Συνέδριο για τη Ρώσικη Επανάσταση, που έγινε στη Νομική.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πω, ότι εάν παρακολουθούσα αυτό το ίδιο συνέδριο πριν 10-15 χρόνια, θα είχα διαφορετικές σε μεγάλο βαθμό απόψεις. Το ότι δεν τις έχω σήμερα, είναι προϊόν μιας πολύ μακράς και επώδυνης διαδικασίας που ξεκινάει στην πραγματικότητα από πολύ παλιότερα, από τότε που αρχίζουν να αμφισβητούνται ορισμένες πτυχές του εγχειρήματος, πρώτα μέσα στα κομμουνιστικά κόμματα της δυτικής Ευρώπης και μετά (;) στην ΕΣΣΔ για να πάρει αυτό στην πορεία πιο συγκεκριμένη μορφή, ως ‘αντισταλινισμός’, ‘ευρωκομμουνισμός’ κλπ. Ξεκινώ λοιπόν κι εγώ ως αντισταλινικός, και παρ’ όλα αυτά μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραδεχτώ, εν έτει 1977, ότι και οι ‘αντισταλινικοί’ χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς μοντέλα οργανωτικού ελέγχου των απόψεων, με αποφάσεις από τα πάνω και -όταν οι διαφωνίες είναι σοβαρές- με μαζικότατες διαγραφές, ακόμα και σωματικές βιαιότητες, ή τέλος με την προσφορά ‘καρέκλας’ για να εξαγοράσουν συνειδήσεις. Αναφέρομαι φυσικά στο -τότε- ‘ΚΚΕεσωτ.’ και το ‘Ρήγα Φεραίο’. Στην πραγματικότητα, οι διαφωνούντες με την ‘κεντρική επιτροπή’, εξωθούνται να λειτουργήσουν μέσω ‘φράξιας’, η οποία στη συνέχεια δαιμονοποιείται, για να νομιμοποιήσει τις επόμενες ‘δημοκρατικές’ μορφές χειραγώγησης, και οδηγεί στη ‘Β’ Πανελλαδική’. Έτσι λοιπόν συνειδητοποιώ, ότι κάτι πρέπει να είναι λάθος, στο ίδιο το μοντέλο λειτουργίας των κομμουνιστικών κομμάτων, το μοντέλο του ‘δημοκρατικού συγκεντρωτισμού’ και ότι κανένας συγκεντρωτισμός δεν μπορεί να είναι δημοκρατικός. Παρ’ ό,τι επιτρεπόταν (όπως υποτίθεται ότι συνέβαινε και παλιότερα), τα όργανα ‘διοίκησης’ των οργανώσεων βάσης να εκλέγονται και όχι να ‘κοπτάρονται’, να τοποθετούνται δηλαδή από την ηγεσία (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό), στην πρώτη διαφωνία που είχε κάποια πολιτική σημασία, η ‘δημοκρατία’, πεταγόταν στο καλάθι των αχρήστων. Άρα για μένα, σταδιακά, ο λεγόμενος ‘δημοκρατικός συγκεντρωτισμός’, έμπαινε σε αμφισβήτηση, μήπως τελικά δεν ήταν παρά μόνο μια απόλυτα ιεραρχική, γραφειοκρατική και αυταρχικού τύπου μορφή οργάνωσης και επομένως απαράδεκτη.
Έτσι αρχίζω να συμμετέχω σε αυτόνομα σχήματα, αρχικά με τη ‘Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών’, από το μακρινό ’84, στα πλαίσια της πολύμηνης απεργίας των μηχανικών του δημοσίου, της ΕΜΔΥΔΑΣ. Σχήματα που συνιστούν τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησε η ‘Β’ Πανελλαδική’ (και όχι μόνο βέβαια) τόσο στο φοιτητικό χώρο (ΕΑΑΚ), όσο και στον εργασιακό (‘Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών’, αυτόνομες κινήσεις εκπαιδευτικών κ.ά.) ή στο χώρο της πόλης (κινήσεις όπως η ‘Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου’ από το ’94, στην οποία και συμμετείχα). Τα σχήματα αυτά λειτουργούν, όχι σαν συντονιστικό οργανώσεων (όπως γίνεται αργότερα και σιγά σιγά παγιώνεται τα τελευταία χρόνια), αλλά με μια πολύ γόνιμη λογική αποδοχής των διαφορετικών απόψεων, δυνατότητα έκφρασής τους (και προς τα έξω), εναλλαγής στις όποιες ‘θέσεις’ κλπ.

Παρέμβαση στη Συνεδρίαση του ΚΑΣ για τη ΜΠΕ του Ελληνικού


ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 23/4/2019
Εκπρόσωπος Επιτροπής, Ελένη Πορτάλιου

ΘΕΜΑ : Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά»

Η έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης τίθεται πρωθύστερα στο ΚΑΣ καθώς εκκρεμούν στο ΣτΕ τρεις προσφυγές κατά του ΣΟΑ, μεταξύ αυτών και εκατοντάδων κατοίκων που εκφράζονται από τη Διευρυμένη Επιτροπή για τη Σωτηρία του Ελληνικού.
Παρ’ όλ’ αυτά θα τοποθετηθούμε στο θέμα της ΜΠΕ, το οποίο εξετάζει, ανεξάρτητα από την άποψή μας, το ΚΑΣ.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Το σύνολο του ΣΟΑ αποτελεί μια βάναυση επέμβαση στην κλίμακα του δομημένου χώρου της Αττικής, στο παράκτιο μέτωπο – εν πολλοίς αδόμητο στην ακτογραμμή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο – και στο Αττικό Τοπίο.
Για πολύ σημαντικούς λόγους, που δεν αφορούν τις αρμοδιότητες του ΚΑΣ, έχουμε απορρίψει συνολικά την παραχώρηση σε ιδιώτη και τα σχέδια που προωθούνται στο Ελληνικό.
Σχετικά με τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης για την έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, έχουμε την παρακάτω τοποθέτηση.

Προσυπογράφουμε την απόφαση του ΚΑΣ για τα αρχαία και νεώτερα μνημεία όπως διατυπώθηκε στην απόφασή του, το 2017. Βασιζόμενοι και σε σημεία αυτής της απόφασης υποστηρίζουμε τις παρακάτω απαραίτητες κατά την γνώμη μας προσθήκες για να υπάρχει ουσιώδης προστασία των μνημείων και του ιστορικού τοπίου.

Σημείο 1. Κωλιάδα Άκρα που περιλαμβάνει τον ημιβυθισμένο προϊστορικό οικισμό και τον μεταβυζαντινό Ι.Ν. Αγίου Κοσμά και Δαμιανού.
Σε άμεση επαφή και στη βόρεια πλευρά του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων εγκαθίσταται μαρίνα και ακριβώς απέναντι δεύτερη μαρίνα μεγάλων διαστάσεων και ενυδρείο.
Η Κωλιάδα Άκρα δεν είναι απλώς τα δύο μνημεία αλλά η ευρύτερη τοπιακή ενότητα η οποία διατηρεί τα ιστορικά της χαρακτηριστικά σε σημαντικά τμήματα της φυσικής – ιστορικής ακτογραμμής της πόλης. Καταστρέφοντας την ακτογραμμή, πλην ενός ελάχιστου τμήματος, υποβαθμίζονται τα δύο μνημεία.
Υπενθυμίζουμε ότι το π.δ.284 για τις ακτές του 2004 σε εφαρμογή του ΡΣΑ’85 προέβλεπε την απομάκρυνση των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των κτισμάτων της ακτής, με στόχο την αποκατάσταση του τοπίου.
Στα Αστέρια Γλυφάδας και το Καβούρι έχουν αποκαλυφθεί προϊστορικοί οικισμοί που αποδεικνύουν την επέκταση του Κυκλαδικού πολιτισμού στην Αττική, σύμφωνα με την αρχαιολόγο κα Καζά. Πιθανόν θα αποκαλυφθούν και άλλα κατάλοιπα στην ευρύτερη έκταση της Κωλιάδας Άκρας.
Τούτων δεδομένων, η εγκατάσταση δύο μαρίνων και ενός ογκώδους ενυδρείου, στην Κωλιάδα Άκρα, πολύ περισσότερο που έχει ήδη κατασκευαστεί σε 1 χλμ απόσταση μια τεράστια μαρίνα (πρώην Ιστιοπλοϊκό Κέντρο), δεν συνάδει όχι μόνο με την ανάδειξη των δύο ήδη γνωστών μνημείων αλλά και με τον διασωζόμενο σήμερα ιστορικό χαρακτήρα του τοπίου.
Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύµβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου.


Σημείο 2. Ύψος κτιρίων.
Στον 12ο όρο της απόφασης έγκρισης του ΣΟΑ από το ΚΑΣ αναφέρεται ότι :
«Σε κάθε περίπτωση το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών.»
Επισημαίνεται ότι :
  • Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα ώστε να μειωθεί το ύψος των ουρανοξυστών.
  • Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τα υψηλά κτίρια που υπερβαίνουν το ανώτατο οριζόμενο ύψος 32 μ. κατά τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και επιτρέπεται αυτό των 50 μέτρων.
  • Δεν έχει ληφθεί μέριμνα να διατυπωθεί όρος μη εφαρμογής του άρθρου 10 του ΝΟΚ που επιτρέπει προσαύξηση δόμησης και ύψους.
  • Αντίθετα, έχει προστεθεί όρος που επιτρέπει στα οικοδομικά τετράγωνα αυτών των κτιρίων να ανυψωθεί το υφιστάμενο έδαφος κατά 10 μέτρα με τρόπο ώστε το τελικό ύψος των κτιρίων να ανέλθει στα 60 μέτρα.
  • Τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία επιτρέπονται τα ύψη αυτά περιβάλλουν το σύνολο του Μητροπολιτικού Πάρκου δημιουργώντας ένα συνεχές τείχος, ορατό ακόμη και από την Ακρόπολη.

Πληρώνουν προκαταβολή του 80% για 25.000 εφάπαξ;

Πάλι εκτός οι μηχανικοί που ακόμα περιμένουν να λάβουν οριστικές συντάξεις...

Αποκλειστικό: Πληρώνουν προκαταβολή του 80% για 25.000 εφάπαξ

NEWSROOM ELEFTHEROSTYPOS.GR

Η προκαταβολή του βοηθήματος θα ισχύσει και σε όλους τους ασφαλισμένους που πληρώνουν εισφορές σε κλάδους Πρόνοιας από τη στιγμή που εκδίδεται η οριστική τους σύνταξη.

Προκαταβολή του 80% του εφάπαξ για τους περίπου 25.000 συνταξιούχους που είναι σε λίστα αναμονής από τα μέσα του 2016 και μετά προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

Το μέτρο θα έχει καθολική εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία Πρόνοιας, είτε του Δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα είτε των Ταμείων Πρόνοιας των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων).

Η προκαταβολή του βοηθήματος θα ισχύσει και σε όλους τους ασφαλισμένους που πληρώνουν εισφορές σε κλάδους Πρόνοιας από τη στιγμή που εκδίδεται η οριστική τους σύνταξη.
Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, οι συνταξιούχοι που είναι σε λίστα αναμονής έχοντας πάρει ήδη την οριστική τους σύνταξη, θα μπορούν να ζητήσουν προκαταβολικά το 80% του εφάπαξ που αναλογεί στα χρόνια ασφάλισης και εισφορών που έχουν καταβάλει για τον κλάδο Πρόνοιας και το υπόλοιπο 20% του ποσού θα μπαίνει σε νέα λίστα και θα πληρώνεται με σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας κατάθεσης της συνταξιοδοτικής τους απόφασης στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το μέτρο εξετάζεται να περιληφθεί είτε σε διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ταμεία είτε, όπως είναι πιθανότερο, να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση.

Οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις τεθεί σε ισχύ το μέτρο (από την υπογραφή της απόφασης που αναμένεται σύντομα). Η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής του 80% του εφάπαξ, αφορά σε περίπου 1.900 συνταξιούχους των δήμων που δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ-ΕΤΕΑΕΠ).

Στη λίστα των δικαιούχων προκαταβολής είναι περίπου 25.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων Ταμείων.

Με την προκαταβολή, υπάλληλος του Δημοσίου που βγήκε στη σύνταξη το 2018, με 35ετία (Π.Ε. κατηγορία), δικαιούται πλήρες εφάπαξ 30.670 ευρώ, αλλά θα πάρει 24.536 ευρώ (80% του αρχικού ποσού) και τα υπόλοιπα 6.134 ευρώ (το υπόλοιπο 20%) θα το πάρει αργότερα.

Υπάλληλος Π.Ε. κατηγορίας με 30 έτη στο Δημόσιο που αποχώρησε το 2018, δικαιούται πλήρες ποσό εφάπαξ 24.732 ευρώ, αλλά αν ζητήσει την προκαταβολή 80% θα πάρει «μπροστά» 19.786 ευρώ και θα περιμένει για αργότερα τα υπόλοιπα 4.946 ευρώ (το 20%).

Ενα από τα επίμαχα ζητήματα που προκύπτουν από τη διάταξη αυτή που ετοιμάζει το υπουργείο, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ, έχει να κάνει με το αν οι συνταξιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την εξόφληση του 20% του εφάπαξ, με τόκο 3% (αντί 6% που προβλεπόταν μέχρι πρότινος).

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 13/04/2019

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ στις 13/04/2019


Η Α/ΤΕΕ είχε συγκληθεί με μειωμένη απαρτία, και είχε αντιστοίχως μειωμένη προσέλευση, κυρίως από τους εκλεγμένους με τα κυρίαρχα μπλοκ αντιπροσώπους.

1. Στα θέματα της ενημέρωσης από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στα εξής ζητήματα:
το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της στάσης του ΤΕΕ, όπου επισημάναμε πως κακώς κατά την άποψή μας το ΤΕΕ θα παραστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του κύρους του ΠΔ
οι εξελίξεις στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, για το οποίο τελικά έγινε και ξεχωριστή συζήτηση στη συνέχεια, αλλά και συνολικότερα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων
η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, από τις δυνάμεις της Αριστεράς

(το ασφαλιστικό είχε ξεχωριστό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, παρότι τελικώς δεν συζητήθηκε)

2. Πρώτο θέμα συζήτησης ήρθε ψήφισμα-πρόταση από το προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, σε συνεννόηση με την πλειοψηφία της Διοικούσας Επιτροπής, ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Από μεριάς μας υποστηρίξαμε ότι – ενώ διαφωνούμε με το νομοσχέδιο – η λογική έπρεπε να είναι πιο συνολική, ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται σε μια συνολικότερη διαδικασία αποδιάρθρωσης των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων (τμήμα της οποίας είναι και οι πολιτικές ως τώρα του ΤΕΕ), και τέλος ότι το ζήτημα δεν είναι να βλέπουμε τους αποφοίτους των ΤΕΙ ως «αντιπάλους».

Έτσι, προτείναμε να αποσυρθεί το ψήφισμα που είχε έρθει ως πρόταση, και να αντικατασταθεί από μια συνοπτική διαφωνία με το νομοσχέδιο χωρίς σκεπτικό, αφού αυτό δεν ήταν ενιαίο.

Η πρότασή μας υπερψηφίστηκε και από την Πανεπιστημονική και το blockTEE, αλλά μειοψήφησε έναντι της εισήγησης. (24 υπερ της εισήγησης, 14 υπέρ της πρότασής μας, 6 λευκά)

3. Επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η διαδικασία ένταξης των υπαρχουσών ειδικοτήτων στις νέες βασικές ειδικότητες (Μηχανικούς Περιβάλλοντος, Μηχανικούς Ορυκτών Πόρων, Μηχανικούς Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικούς Χωροταξίας και Πολεοδομίας) καθώς και οι διατάξεις για τους αποφοίτους της Επιστήμης Υλικών, αλλά και της ΣΕΜΦΕ και των Μηχανικών Οικονομίας. Οι τελευταίες 2 είχαν προκύψει από την απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της ΑΤΕΕ να εντάξει τους αποφοίτους της ΣΕΜΦΕ και των Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ως μέλη του ΤΕΕ, αλλά όχι ως βασική ειδικότητα.

Έτσι υπήρχαν 4 εισηγήσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ζήτημα της ΣΕΜΦΕ, το οποίο είχε απασχολήσει και την προηγούμενη Αντιπροσωπεία.

Αποτελέσματα εκλογών ΕΜΔΥΔΑΣ/ΔΕ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. (17/4/2019)
Στις εκλογές της 17/4/2019 ψήφισαν 307 Μηχανικοί Δ.Υ. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
Για Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ/Δ.Ε.
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
176
4
58,86
Ε.Δ.Α.Κ.
119
3
39,80
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
4
-
1,34
ΕΓΚΥΡΑ
299


ΑΚΥΡΑ
8


Για αντιπροσώπους στην Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
182
7
60,26
Ε.Δ.Α.Κ.
117
5
38,74
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
3
-
0,99
ΕΓΚΥΡΑ
302


ΑΚΥΡΑ
5


Η επικαιρότητα με χιούμορ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της Περιφέρειας για το Πεδίο του Άρεως



Το έργο : Κλειστός συναυλιακός χώρος, χωρητικότητας 2.500 ατόμων, σε υπαίθρια έκταση 2.000 τ.μ. που πριν αποτελούσε χώρο πρασίνου. Σχεδιάζεται να καλυφθεί από τέντα που θα τοποθετηθεί πάνω σε μεταλλικό σκελετό ύψους 14 μ. (ψηλότερα και από 4όροφη πολυκατοικία!)

.===========================
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απόφαση υπ’ αριθ. 53/2019 ΑΔΑ: ΨΙ707Λ7-ΞΝΩ
Στην Αθήνα, σήμερα στις 22-01-2019
. . . . .
η Οικονομική Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφασίζει ότι συναινεί στο αίτημα της μισθώτριας εταιρείας με την επωνυμία «ΜΑΡΟΣΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», για την τοποθέτηση τέντας από πανί, επιφανείας 2.000 τ.μ. περίπου, πάνω σε μεταλλικό σκελετό, ύψους στέγης περίπου 14 μέτρων, στο περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου «Άλσος».
===========================

Δείτε την κατάπτυστη απόφαση: http://www.epimenoumepedioareos.gr/wp-content/uploads/2019/04

Σε αυτό λοιπόν σκόπευε η Περιφέρεια και έδινε σιγά-σιγά εγκρίσεις για το ένα μετά το άλλο, ώσπου να ολοκληρωθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Πάρκο μας και στη θέση του πρασίνου, σε ζωτικό δημόσιο χώρο, να εγκατασταθεί ένα κέντρο απίστευτης οπτικής και ηχητικής και πολεοδομικής όχλησης, εντελώς ασύμβατο για μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή κατοικίας.

Η Περιφερειάρχης Δούρου, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Καραμάνος και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Κυπριανίδου, το YES MAN/WOMAN τρίο, ενέκρινε χωρίς ενδοιασμούς όλα τα αιτήματα του επιχειρηματία, αποκρύβοντας από τους κατοίκους το τελικό σχέδιο, το οποίο προσπαθούν να ολοκληρώσουν πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Όποιος ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για το Πεδίο του Άρεως, πρέπει να τοποθετηθεί ανοιχτά ενάντια στα σχέδια υπόβάθμισης του τεράστιου πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας. Σε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογος απέναντι στούς φίλους του Πεδίου του Αρεως, στους κατοίκους της περιοχής και την γενιά που έρχεται. Το συμβόλαιο του επιχειρηματία είναι για 25χρόνια!!!

«Λάθος του παρελθόντος το Δώρο Χριστουγέννων… δε θα είναι διαθέσιμο για πάντα», λέει ο Μητσοτάκης


Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι συνταξιούχοι αγωνίζονται και απαιτούν την αναδρομική επιστροφή των Δώρων και των επιδομάτων αλλά και την επαναφορά τους, αλλά και την ώρα που το Δώρο Χριστουγέννων έχει γίνει… δώρο άδωρο στον ιδιωτικό τομέα, με τους εργοδότες σε πολλές περιπτώσεις να παίρνουν με διάφορα τεχνάσματα, ακόμη και με τρομοκρατία, τα χρήματα που δίνουν στους εργαζομένους, έρχεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κύπρο, να βάλει… νάρκη στο όλο ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως στο πίσω μέρος του μυαλό του είναι η κατάργησή του.

Σε ομιλία του στην Κύπρο, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα του όταν γίνει κυβέρνηση. Όσον αφορά στο Δώρο Χριστουγέννων είπε: «Η κυβέρνηση αυτή δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Και με πάσα ειλικρίνεια, δεν θέλω μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στα Δώρα των Χριστουγέννων. Οι νέοι Έλληνες δε θα έπρεπε να περιμένουν το Δώρο Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς… με το Δώρο Χριστουγέννων επί της ουσίας μετατραπούν τους πολίτες σε ομήρους ενός πελατειακού συστήματος. Αντί για παροχές, θέλω να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι «επομένως, εάν χρειάζεται να κάνουμε κάποια εξισορρόπηση στην κοινωνική μας πολιτική, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην στήριξη των μακροχρόνια ανέργων με ευκαιρίες αντί για ένα Δώρο, το οποίο δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι διαθέσιμο για πάντα».

Πώς υπολογίζονται με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση


Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης
Γεωργάκης Ηλίας5 Απριλίου 2019 | 05:00


Τι ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του υπ. Εργασίας. Πότε ο ασφαλισμένος επιλέγει την προσαύξηση της απολαβής που θα λάβει και πότε ο χρόνος υπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Παραδείγματα.

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ρεματιά, Κόδρου, Κάτω Χαλάνδρι και πλημμύρες


του Τάκη Ιωάννου, Αρχιτέκτονας στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Οι πλημμύρες είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Και σαν τέτοιο έχουν ευεργετικές συνέπειες για την βλάστηση και τις καλλιέργειες, αφού με τα φερτά που αποθέτουν (χώματα, φύλλα κλπ οργανικά) λιπαίνουν τη γη και την κάνουν γόνιμη. Παράλληλα όμως μπορεί να προκαλέσουν και καταστροφές σε οικισμούς, οι οποίες όμως οφείλονται κυρίως:

στην ασταμάτητη μαζική οικιστική και βιομηχανική επέκταση (κάλυψη εκτάσεων με στεγανά υλικά και εξαφάνιση των χωμάτινων επιφανειών)
στην αποψίλωση των δασών και τις μετέπειτα επεμβάσεις στις εκτάσεις τους (οικοδόμηση, λανθασμένες αναδασώσεις, βόσκηση κλπ)
στις κυβερνητικές επιλογές (μετατροπή των ρεμάτων σε αγωγούς, ανοχή και ενίσχυση αυθαιρεσιών, μπαζωμάτων, εκτροπών, αποψιλώσεων, ρυπογόνων δραστηριοτήτων, βιομηχανικού τύπου καθαρισμών εντός της κοίτης τους κ.α.)
στην άγνοια, αδιαφορία ή ανοχή των πολιτών και των φορέων τους για όλα τα παραπάνω

Από την πλημμύρα τον Ιούλη του 2018 στην Αγία Βαρβάρα

Είναι σε τελευταία ανάλυση οι συνέπειες της επικράτησης του καπιταλισμού, για τον οποίο η φύση δεν είναι παρά «πόροι» για εκμετάλλευση. Η κλιματική αλλαγή -απότοκο και αυτή του συγκεκριμένου τρόπου παραγωγής- επιτείνει απλώς αυτές τις συνέπειες. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα πλημμυρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα, βλέπουμε ότι δεν αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες και πρέπει να αλλάξει. Η κατασκευή ‘αντιπλημμυρικών’ έργων με τον γνώριμο τρόπο που κατασκευάζονται ακόμα [τσιμέντο, συρματοκιβώτια (σεραζανέτ) – βλ. έργο της Περιφέρειας στο Ποδονίφτη στη Ν. Ιωνία], υποβαθμίζουν τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και τον φυσικό ρόλο των ρεμάτων.


Σεραζενέτι σε ρέμα στην Παλλήνη, όπου φαίνονται τα «οικολογικά» αποτελέσματα των συρματοκιβωτίων. Η φωτογραφία προέρχεται από την σελίδα «Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων»