Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα “καθαρίσει” η Τράπεζα Αττικής;

πηγή: InsideStory
Η νέα διοίκηση της Attica Bank δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το πώς θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία που έχει συσσωρευθεί στην τράπεζα, κατά την γενική συνέλευση που την τοποθέτησε. Ούτε ο βασικότερος μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ, φαίνεται να βιάζεται να μάθει, καθώς ο εκπρόσωπός του ξέχασε το παρελθόν και περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο για το μέλλον.

Ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΣΜΕΔΕ, εκπροσώπησε το ταμείο των μηχανικών στη γενική συνέλευση που ενέκρινε την αλλαγή διοίκησης της Attica Bank την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Εκεί, ενώ είχε την ευκαιρία να το κάνει, δεν ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο για να μάθει τι έγιναν τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου, τόσο της τελευταίας όσο και της προηγούμενης, αλλά μίλησε για τις προοπτικές της τράπεζας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα μέχρι σήμερα.
Το ταμείο των μηχανικών, που συμμετέχει με 56,25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής, έχει βάλει αθροιστικά περίπου 800 εκατ. ευρώ στην τράπεζα δίχως να έχει πάρει μερίσματα. Η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 75 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή της μετοχής στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, που ήταν η πρώτη μέρα μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω των διοικητικών ανακατατάξεων. Ο Κώστας Μακέδος μίλησε στη γενική συνέλευση για τα «ιερά χρήματα των ασφαλισμένων», αλλά προτίμησε τη «φυγή προς τα εμπρός», όπως ο ίδιος το διατύπωσε. Όλα αυτά, την στιγμή που πολλοί μηχανικοί έχουν απευθυνθεί προς τη διοίκηση του ταμείου και έχουν διατυπώσει εγγράφως τα παράπονά τους για αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του ΤΣΜΕΔΕ, αφού δεν συντάσσεται ούτε σχέδιο ισολογισμού, ούτε απολογισμός.
Νέος πρόεδρος με παρελθόν
Το ίδιο περίπου ευχολόγιο διατύπωσε στη γενική συνέλευση και ο εκλεκτός της κυβέρνησης, νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο κ. Ρουμελιώτης δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ της τράπεζας, καθώς κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτελεστικές αρμοδιότητες θα έχει μόνον ο διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.
Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν υπουργός Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1987-1989 και παραπέμφθηκε από τη Βουλή για να δικαστεί για το σκάνδαλο Κοσκωτά μαζί με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, τον Δημήτρη Τσοβόλα και τον Γιώργο Πέτσο. Δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί ευρωβουλευτής και το ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει την ασυλία του. Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την περίοδο κατά την οποίαν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου. Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 διατέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο ΔΝΤ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 διατέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Χίτλερ για τα αυθαίρετα

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

«Νόμος για τον Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος»

Πηγή

Περιβάλλον : Στη συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για το σχέδιο Νόμου «Νόμος για τον Έλεγχο και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» είχαν καλέσει το «Άλλο Περιβάλλον» και σε μένα απαγορεύτηκε η είσοδος

Περιβάλλον: Πήγα στις 5 του Σεπτέμβρη να παρακολουθήσω την συνέντευξη τύπου[1] που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο «Νόμο για τον Έλεγχο και την προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση. 

Αρχιτέκτονας: Γιατί σε καλέσανε; 

Περιβάλλον: Όχι

Αρχιτέκτονας: Τότε γιατί πήγες;
Περιβάλλον: Ήθελα να ακούσω τι θα πουν.
Αρχιτέκτονας: Και τι άκουσες;
Περιβάλλον: Ο συντονιστής είπε στην παρουσίαση ότι: «Ένας Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, ήταν για πολλά χρόνια το ζητούμενο και για πρώτη φορά το Υπουργείο φέρνει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης»
Αρχιτέκτονας: Αυτό το ακούω χρόνια τώρα. Η μόνη διαφορά είναι η χρήση της λέξης «ολιστικής» αυτή τη φορά. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουμε τρεις Νόμους που αντιμετωπίζουν το «φαινόμενο». Τώρα με τον τέταρτο Νόμο που προστέθηκε η λέξη «ολιστικής» θα λυθούν όλα. 
Περιβάλλον: Έχω κάποιες ερωτήσεις να σου κάνω.
Αρχιτέκτονας: Γιατί δεν τις έκανες εκεί, να σου απαντήσουν, και έρχεσαι σε μένα.
Περιβάλλον: Θα σου πω στο τέλος. Γιατί μιλούν για «φαινόμενο αυθαίρετης δόμησης»;
Αρχιτέκτονας: Είναι απλό, με τον τρόπο αυτό κρύβουν το ταξικό περιεχόμενο του «φαινομένου». Γιατί η «αυθαίρετη δόμηση» των κατώτερων οικονομικά τάξεων πραγματοποιείται πάντα και μόνον όταν η κυρίαρχη τάξη εξυπηρετεί τα συμφέροντά της (πολιτικά –οικονομικά – κοινωνικά) με την δόμηση αυτή, ενώ η «αυθαίρετη δόμηση» της κυρίαρχης τάξης είναι συνεχής «αυθαίρετα νομιμοποιείται» από την εκάστοτε Πολιτική ηγεσία που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, η οποία σαν καλός «Νονός» αναβαπτίζει την «αυθαιρεσία» στολίζοντάς την με φανταχτερά ονόματα, όπως σήμερα είναι η «δόμηση στρατηγικής επένδυσης» , βλέπε Mall στο Μαρούσι, βλέπε «Ελληνικό». Παλαιότερα είχε «βαπτιστεί» «δόμηση κατά παρέκκλιση», «δόμηση με μεταφορά συντελεστή δόμησης» κ.α. Οι πρώτοι πληρώνουν γιατί είναι «αυθαίρετοι» οι δεύτεροι απαλλάσσονται γιατί είναι «αυθαίρετα νομιμοποιημένοι».
Περιβάλλον: Ο κ. Σκουρλέτης είπε : Να προσεγγίσουμε το θέμα της αυθαίρετης δόμησης με τρία ερωτήματα: Ποιος αυθαιρέτησε; Που αυθαιρέτησε; Πως αυθαιρέτησε;» Τι σημαίνει αυτό;

Καταγγελία για παράνομη κράτηση και εξευτελιστική συμπεριφορά αστυνομικών σε προσφυγόπουλα



«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ & ΟΛΕΣ

Η κυβέρνηση και το κράτος φόρεσαν για ακόμη μια φορά το φασιστικό τους προσωπείο. Μετά τις καλοκαιρινές εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης προσφύγων/μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και τα εμετικά δημοσιεύματα, από μερίδα του τύπου, ενάντια στις δομές αλληλεγγύης, η αστυνομία λειτουργώντας σε ένα κλίμα ανοχής δικαιολόγησε για μια ακόμη φορά γιατί είναι ο πιο μισητός οργανισμός παγκοσμίως.

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι η παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης “2ο Φιλοξενείο” (Αχαρνών) ενώ πήγαιναν με σκοπό τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης σε χώρο στην Ασκληπιού, σταματήθηκαν από ομάδα μπάτσων ΔΙΑΣ στο ύψος του Πολυτεχνείου. Η θεατρική ομάδα αποτελούνταν από 5 παιδία ηλικίας 12-14 χρονών και δύο 20 και 22 αντίστοιχα. Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν 8 και μαζί 2 περιπολικά, ασφαλίτες και αντιτρομοκρατική. Όλα αυτά για να κατασχεθούν 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ' το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Απ' ότι φαίνεται αυτά αποτέλούν, για τους Κλουζώ της αστυνομίας, επικίνδυνο υλικό. Έπειτα κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα στερώντας τους έτσι εξαρχής, κάθε δυνατότητα, να επικοινωνήσουν με γονείς, δικηγόρους και αλληλέγγυους/ες.

Κατόπιν μεταφέρθηκαν στο 4ο Α.Τ. Ομονοίας όπου και κρατήθηκαν 7 ώρες περιμένοντας μια απλή εξακρίβωση στοιχείων. Μέσα σε όλον αυτό τον παραλογισμό, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει αλληλέγγυους για το περιστατικό. Όταν φτάσαμε στο Α.Τ διαπιστώσαμε, ξάνά, γιατί το συγκεκριμένο τμήμα διατηρεί τη φήμη ως φωλιά κτηνών, ψυχανώμαλων και φασιστών. Όπως αποδείχτηκε από τις μαρτυρίες των παιδιών, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Έπειτα τα ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα δωμάτιο 2x2 υπό τα διεστραμμένα βλέμματα ένστολων και όσα αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό & σεξουαλικό περιεχόμενο. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδιά 12 χρονών.

Τα μητρώα και οι εξετάσεις γενικεύονται, ο έλεγχος των Δημόσιων έργων περνάει απευθείας στους ιδιώτες

Τα μητρώα και οι εξετάσεις γενικεύονται, ο έλεγχος και οι επιμετρήσεις των Δημόσιων έργων περνάει απευθείας στους ιδιώτες. Δύο μόνο από τα άρθρα του πρόσφατου "Διαδικασίες κεντρικού ελέγχου και διαφάνειας στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων και υποδομών, δομές στρατηγικού σχεδιασμού δημόσιων υποδομών και λοιπές διατάξεις"


Άρθρο 12 – Ειδικό Σώμα Επιμετρητών δημοσίων και ιδιωτικών έργων

1.Συνιστάται Ειδικό Σώμα Επιμετρητών δημοσίων και ιδιωτικών έργων για τη διενέργεια των απαραίτητων κατά την κείμενες διατάξεις επιμετρήσεων δημοσίων έργων, καθώς και την προαιρετική επιμέτρηση ιδιωτικού έργου, εφόσον το επιθυμεί ο αναθέτων.
2.Οι Ειδικοί Επιμετρητές Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων εγγράφονται σε κατάλογο Ειδικού Σώματος Επιμετρητών δημοσίων και ιδιωτικών έργων που τηρείται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), κατόπιν αδειοδότησής τους, που πραγματοποιείται μετά την παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων και επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις που διενεργούνται στο Τ.Ε.Ε.
3. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων., μετά από γνώμη του Τ.Ε.Ε., που εκδίδεται εντός προθεσμίας 3 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, καθορίζονται τα απαραίτητα προσόντα των Ειδικών Επιμετρητών, οι κανόνες και οι αρχές που διέπουν το έργο τους, η διάρκεια των απαραίτητων σεμιναρίων της παραγράφου 2, ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησής τους, οι ιδιότητες που είναι ασυμβίβαστες με το έργο τους, τα όργανα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη εφαρμογής των σχετικών με το έργο τους διατάξεων, η αμοιβή για την παροχή των υπηρεσιών τους, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τα ανωτέρω.




Άρθρο 13 – Μητρώο Ελεγκτών Εταιρειών Πιστοποίησης

1.Στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.) τηρείται Μητρώο Ελεγκτών Εταιρειών Πιστοποίησης, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πιστοποίηση διαδικασιών παραγωγής τεχνικών έργων, συστημάτων, προσώπων, υλικών και προϊόντων, που αφορούν στην υλοποίηση τεχνικών έργων.

Το τριπλό σκάνδαλο της Τράπεζας Αττικής

του Σωτήρη Κοντογιάννη από εδώ

Τρία σκάνδαλα στη συσκευασία του ενός. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Τράπεζας Αττικής.

Το πρώτο σκάνδαλο ξεκίνησε σχεδόν 20 χρόνια πίσω, με την εξαγορά του 34% των μετοχών της τράπεζας από το ΤΣΜΕΔΕ, το ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε το 1997, δέκα σχεδόν χρόνια δηλαδή πριν την "επένδυση" των αποθεματικών των ταμείων στα "δομημένα ομόλογα" του Αλογοσκούφη και του Καραμανλή. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ δεν ήταν μόνο από χρονική άποψη “πρωτοπόρα”. Δεν περιορίστηκε απλά στην αγορά μερικών χρεωγράφων: με το 34% έγινε ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής και την έθεσε κάτω από τον έλεγχό της. Από τότε μέχρι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ έχει "επενδύσει", μέσα από τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, 800 εκατομμύρια Ευρώ στην Αττικής. Με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής η αξία της "επένδυσης" υπολογίζεται σήμερα σε όλα και όλα 53 εκατομμύρια. Από τα 800 εκατομμύρια έχει απομείνει μόλις το 7%. 

Το δεύτερο σκάνδαλο είναι το βουνό των "κόκκινων δανείων" που κατακλύζουν απειλητικά τα βιβλία της Αττικής. 

Τα αποθεματικά του το ΤΣΜΕΔΕ τα αποταμίευε "φυσικά" όλα αυτά τα χρόνια "στη δική του" τράπεζα. Τι τα έκανε η Αττικής αυτά τα χρήματα; Τα δάνειζε με "προνομιακούς όρους" στις κατασκευαστικές εταιρείες, στους εργοδότες των μηχανικών, των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ δηλαδή. Η Τράπεζα Αττικής έδινε, για παράδειγμα, "εγγυητικές επιστολές" στις κατασκευαστικές εταιρείες χωρίς να εισπράττει καμιά απολύτως αμοιβή. 

Καμιά εγγύηση
Οι "προνομιακοί όροι", όμως, δεν περιορίζονταν στο ύψος των επιτοκίων και των αμοιβών. Τα δάνεια δεν ήταν απλά και μόνο "φτηνά". Ήταν και "εύκολα". Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έπαιρναν εγγυητικές επιστολές ή δάνεια χωρίς ουσιαστικά καμιά εγγύηση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν "κοκκινίσει" επικίνδυνα τα βιβλία της Αττικής: σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα η αξία των "μη εξυπηρετούμενων δανείων" ξεπερνάει σήμερα το ένα δισεκατομμύριο. Από τα 10 δάνεια που έχει δώσει η Αττικής τα 6 έχουν έχουν πάψει να εξυπηρετούνται. 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

100.000 τ.μ. αυθαιρεσίας ψάχνουν «συγχωροχάρτι»

«The Mall »

Να απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, ως επιστημονικά απαράδεκτη και προσβλητική για την κοινή λογική, η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του «The Mall» ζητούν αιρετοί του δήμου και πολίτες | ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Θυμάται κανείς την εποχή που το Μall στο Μαρούσι, το θηριώδες εμπορικό κέντρο της Lamda Development του ομίλου Λάτση, απασχολούσε την επικαιρότητα ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που μας κληροδότησαν οι ημέρες και τα έργα του έπους της Ολυμπιάδας της Αθήνας;
Το όχι και τόσο μακρινό 2006, όταν ιλουστρασιόν ένθετα διαφήμιζαν την «απόλυτη εμπειρία shopping all in the Mall», το περιοδικό «Γαλέρα» του Γιάννη Καλαϊτζή τολμούσε να δημοσιεύσει δημοσιογραφικές έρευνες που εξέθεταν το κουβάρι παρανομιών που τύλιγε «το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων» ή, αλλιώς, «το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης».
Η «Γαλέρα» του αείμνηστου Γιάννη ΚαλαϊτζήTo χαρακτηριστικό εξώφυλλο της «Γαλέρας» το 2006 | 
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μετά από μακρόχρονες κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές πολιτών, το Τhe Μall κρίθηκε τελεσίδικα αυθαίρετο από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την απόφαση 376/2014.
Αφαιρέθηκε ως αντισυνταγματική η οικοδομική άδεια και η διοίκηση της Lamda οφείλει να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, ύψους 133 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 7 εκατ. τον χρόνο.
Εκτοτε αναζητείται νομική λύση, κατ’ άλλους «συγχωροχάρτι» για το The Μall, με έκδοση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που να λαμβάνει υπ’ όψιν και να «θεραπεύει» τις αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Ενημέρωση από τη συνάντηση της ΑΣΜ με τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και μέλη της ΔΕ


Στη συνάντηση της ΑΣΜ με τον Πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ και δύο μέλη της ΔΕ έγινε καταρχήν μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο σχετικά με τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Δευτέρας 26/09/16, όπου αποφασίστηκε η εισήγηση στο ΕΤΑΑ για παράταση της πληρωμής των εισφορών για ένα μήνα, αλλά και η εισήγηση για επιστροφή των εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης των μετά το ΄93 ασφαλισμένων για τα έτη 2007-2015. Η θετική απόφαση της ΔΕ για την Ειδική Προσαύξηση (θα μας τη δώσουν τις επόμενες ημέρες) θα εισαχθεί την επόμενη Τετάρτη στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, ώστε να υπάρχει αίτημα του Ταμείου προς το Υπουργείο, όπου φυσικά εκεί αρχίζουν τα δύσκολα και απαιτείται ευρύτερη κινητοποίηση σε συνδυασμό με τα επόμενα θέματα.
Στη συνέχεια μας ενημέρωσε για την κατάσταση των οφειλών στο Ταμείο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει από τις υπηρεσίες, που φτάνουν συνολικά το ύψος του 1 δις ευρώ (οφειλές ληξιπρόθεσμες και όχι ρυθμισμένες) από 76.000 οφειλέτες (800 εκατ από φυσικά πρόσωπα και 160 εκατ από εταιρίες), ενώ οι οφειλές που αντιστοιχούν στις αναδρομικές αυξήσεις είναι 96 εκ. ευρώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αφού το Ταμείο θα πρέπει να κλείσει τα βιβλία του στο τέλος του χρόνου και να παραδώσει ό,τι υπάρχει στον ΕΦΚΑ με ανοικτό τον κίνδυνο να εκκινήσουν διαδικασίες ΚΕΑΟ, κατασχέσεων κλπ που μέχρι στιγμής με τις κινητοποιήσεις μας τα έχουμε προσωρινά αποτρέψει.
Για το θέμα της τράπεζας Αττικής, εξέφρασε την άποψή του ότι πρέπει να διασωθεί με κάθε τρόπο η τράπεζα και να λειτουργήσει, ώστε να μη γραφτεί λογιστικά ως ζημιά η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά φυσικά το Ταμείο να μη βάλει άλλα χρήματα και να τεθούν θέματα απεμπλοκής του ΤΣΜΕΔΕ και απόδοσης ευθυνών αφού ισορροπήσει η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή θεωρεί ότι όσο αναπαράγεται το θέμα η τράπεζα έχει πρόβλημα ρευστότητας και κινδυνεύει. Εκφράσαμε ξανά την πάγια άποψη της ΑΣΜ για αυτό το θέμα (απεμπλοκή από την Τράπεζα και επιστροφή – διασφάλιση αποθεματικών ΤΣΜΕΔΕ), που άλλωστε είναι γνωστή και σαφής. Στα 810 εκατομμύρια είναι η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ, εκ των οποίων τα 600 δόθηκαν στις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις (2013 – 2015).

Πέμπτη 29/9, 7μμ, στον ΣΑΔΑΣ: Εναρκτήρια εκδήλωση του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου


Το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) σας καλεί στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ στο κτίριο του Συλλόγου (Κλάδου και Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι), εκ μέρους του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου, το οποίο θα συνεχίσει για τέταρτη χρονιά την εκμάθηση γραμμικού και ελεύθερου σχεδίου, σε μαθητές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις ανάγκες των πανελληνίων, αφόσον δηλωθούν διαθεσιμότητες.

Καλούμε όποιον/α συνάδελφο επιθυμεί να συνδράμει ενεργά στην προσπάθεια. Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Πέμπτης θα δηλωθούν συμμετοχές μαθητών/τριών και διδασκόντων/ουσών. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συντονίστρια της δράσης: Ελένη Βαφειάδου, Γεν. Γραμματέα του ΔΣ ΣΑΔΑΣ – Τμήματος Αττικής, στα τηλέφωνα 2105713511 και 6951472572 ή στο vafel_1@yahoo.gr.

Κατεβάστε την ανακοίνωση του τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ εδώ.

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, απέναντι στην καθημερινά επιδεινούμενη κοινωνική και οικονομική κρίση αναλαμβάνει ενεργό δράση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την υποστήριξη μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του Λυκείου, επιχειρώντας να οργανώσει για τέταρτη συνεχή χρονιά το εργαστήρι εκμάθησης γραμμικού και ελευθέρου σχεδίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που νέχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος που απαιτεί η παρακολούθηση μαθημάτων σχεδίου. Η συγκεκριμένη λοιπόν πρωτοβουλία δεν είναι ανταγωνιστική στα οργανωμένα επί πληρωμή μαθήματα, ούτε έχει κερδοσκοπικό ή φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως ένα κάποιο αντιστάθμισμαστην ασφυκτική καθημερινότητα των πενιχρών απολαβών και κοινωνικών παροχών των εργαζόμενων της χώρας μας.

Τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν από απόφοιτους με τη συμμετοχή και του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και θα φιλοξενούνται στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, Πατησίων 42, Αθήνα, κτίριο Γκίνη.

Κατεβάστε εδώ την αίτηση συμμετοχής στα μαθήματα, την υπεύθυνη δήλωση κηδεμόνα, και την υπεύθυνη δήλωση διδάσκοντα. Δείτε το πλαίσιο λειτουργίας του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου και συμβάλετε στην αποθήκη υλικών του Εργαστηρίου.

Επισκεφθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες και τον ιστότοπο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ:http://www.sadas-pea.gr/

Παρακαλούμε αποστείλατε τις απαραίτητες αιτήσεις συμπληρωμένες μέσω e-mail στη διέυθυνση: tmattikissp@gmail.com

Για τυχόν ερωτήσεις – διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με την οργανωτική ομάδα, μέσω e-mail, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tmattikissp@gmail.com

Ακύρωση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη Θεσσαλονίκη από διαδηλωτές



Περισσότεροι από διακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης και επέβαλαν την ακύρωση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. Μάλιστα, βγήκε «σε πλειστηριασμό από την τράπεζα Πειραιώς η πρώτη κατοικία πολυμελούς και παντελώς άπορης οικογένειας, με τον πατέρα και ένα από τα τέσσερα παιδιά ΑΜΕΑ!» όπως κατήγγειλε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης που διοργάνωνε τη συγκέντρωση, μια διαδικασία που τελικά ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση των συγκεντρωμένων.

Είχε προηγηθεί ένταση ανάμεσα σε ΜΑΤ και τους συγκεντρωμένους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αστυνομική παρουσία ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Ακολουθούν σε βίντεο οι συγκρούσεις και η παρέμβαση του κινήματος στο δικαστήριο που τελικά οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη. Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση, ανανέωσαν το ραντεβού του για την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 15:30 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

“Γάμα τον Σύντροφό σου!”

Ένα νεοφιλελεύθερο παραμύθι (αλλά μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία).

0. Game Theory
Το 1944 κυκλοφορεί το βιβλίο Θεωρία Παιγνίων και Οικονομική Συμπεριφορά [Theory of Gamesand Economic Behaviorγραμμένο από τον οικονομολόγο Oskar Morgenstern και τον μαθηματικό John von Neumann. Με αυτό το βιβλίο ο von Neumann έμεινε στην ιστορία των μαθηματικών ως ο πατέρας της Θεωρίας Παιγνίων [Game Theory], η οποία βρήκε εφαρμογή κυρίως στην οικονομική επιστήμη.
1. The Manhattan Project
Την εποχή που θεμελιώνει τη Θεωρία Παιγνίων ο von Neumann δουλεύει ήδη στο Σχέδιο Μανχάταν [The Manhattan Project(1942-1946). Το Σχέδιο Μανχάταν ήταν ένα σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης της Ατομικής Βόμβας, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τη συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. Το Σχέδιο Μανχάταν ήταν υπό τη διεύθυνση του Αμερικανικού Στρατού και κόστισε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια (με σημερινές ισοτιμίες).
2. Cold War
Η επιτυχία του Σχεδίου Μανχάταν με τη ρίψη των Ατομικών Βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι θα οδηγήσει στην παράδοση της Ιαπωνίας, στη νίκη των Συμμάχων, και σταδιακά στην έναρξη του Ψυχρού Πολέμου [Cold War] και την ίδρυση, το 1947, της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών [The United States Atomic Energy Commission (AEC)]. Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ήταν ένας οργανισμός που ιδρύθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη και τον έλεγχο της ατομικής επιστήμης και τεχνολογίας σε καιρό ειρήνης. Ο von Neumann από το Σχέδιο Μανχάταν προωθήθηκε στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι το τέλος της ζωής του (1957) θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη της Βόμβας Υδρογόνουκαι τη σχεδίαση Ψυχροπολεμικών Στρατηγικών. Σχεδόν το σύνολο του επιστημονικού έργου του von Neumann σχετίζονταν άμεσα με την ανάπτυξη της Ατομικής Βόμβας και αργότερα με την ανάπτυξη της Βόμβας Υδρογόνου, καθώς και με τη χάραξη της Στρατηγικής του Ψυχρού Πολέμου. Ο von Neumann υπήρξε σύμβουλος της CIA (Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών [Central Intelligence Agency]), του Αμερικανικού Στρατού, και της RAND Corporation.
3. RAND Corporation
Η RAND Corporation είναι σήμερα μία μη κερδοσκοπική δεξαμενή σκέψης για την παγκόσμια πολιτική, και αρχικά δημιουργήθηκε το 1948 από την Douglas Aircraft Company με στόχο την έρευνα, την ανάλυση και τον προγραμματισμό των μελλοντικών όπλων του Αμερικανικού Στρατού. Σήμερα χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, από Πανεπιστήμια, από τη Βιομηχανία Υγειονομικής Περίθαλψης, και από Ιδιώτες. Η οργάνωση συνεργάζεται με άλλες κυβερνήσεις, ιδιωτικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και εμπορικές οργανώσεις σε μια σειρά από μη-στρατιωτικά ζητήματα. Επίσημος στόχος της RAND είναι, σήμερα, η διεπιστημονική και ποσοτική επίλυση προβλημάτων μέσω της μεταφοράς θεωρητικών εννοιών από τα μαθηματικά, την οικονομία και τις φυσικές επιστήμες σε νέες εφαρμογές, σε άλλους τομείς.

Ενημέρωση από τη ΔΕ ΤΕΕ σχετικά με το χθεσινό πολυνομοσχέδιο

Μετά από την κατάθεση του αιτήματός μας, το θέμα συζητήθηκε σαν έκτακτο, στο τέλος της συνεδρίασης της ΔΕ του ΤΕΕ, με παρόντα 8 μέλη της ΔΕ αφού πριν την έναρξη της συζήτησης του θέματος αποχώρησαν 4 μέλη. (Ανδρεδάκης, Τσουκαλάς, Μήλης, Γαμβρίλης).

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, κατατέθηκε από πλευράς μου η παρακάτω πρόταση :

"Το Τεχνικό Επιμελητήριο δηλώνει την αντίθεσή του στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου το οποίο εκχωρεί δημόσια αγαθά και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους στην Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. μεταξύ των οποίων είναι οι : Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ,  Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. , ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.) ,  ΕΛ.Β.Ο. Α.Β.Ε. , ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.,  Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και στην περίπτωση που η ψηφοφορία βρίσκεται σε εξέλιξη (μας πληροφορούν ότι ξεκίνησε η ψηφοφορία), ζητάμε την καταψήφησή του από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου."

Η πρόταση πήρε 3 θετικές ψήφους (Πάνου, Σεραφίδης, Αντιβαλίδης) και 5 λευκές ψήφους ( Τσόγκας, Ακριτίδης, Στασινός, Μωροπούλου, Βαμβουρέλης) και απορρίφθηκε.

Από πλευράς Βαμβουρέλη (ΡΠΜ) κατατέθηκε δεύτερη πρόταση η οποία ήταν η εξής :

"Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας  και της κοινωνίας συνολικά, αγωνίζεται και μεριμνάει για τη διασφάλιση του κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος και ως εκ τούτου στηρίζει με όλα τα διαθέσιμα μέσα και τρόπους που διαθέτει τον δημόσιο έλεγχο της ενέργειας, του νερού και των δικτύων κοινής ωφέλειας".

Και συνέχισε λέγοντας : Από κεί και πέρα, στην πρόταση που βάζει ο Γιάννης (Πάνου), επειδή είμαστε μεγάλα παιδιά, θεωρούμε εμείς ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν πρέπει να είναι ούτε φιλοκυβερνητικό ούτε αντικυβερνητικό, μ' αυτή την έννοια ακριβώς δέν θεωρούμε ούτε πρόκειται να το κάνουμε να συμπράξουμε δηλαδή σε μία απόφαση η οποία θα προσπαθεί να οδηγεί στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός αντικυβερνητικού μπλόκ.

Συντάξεις: Στον αέρα χιλιάδες Ελληνες - «Κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ.

Συντάξεις: Στον αέρα χιλιάδες Ελληνες - «Κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ.


Του Γιώργου Γάτου από εδώ
Με «κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ. ευρώ στις συντάξεις και τις παροχές υγείας θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, από την 1/1/2017, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτό το ύψος φτάνουν τα ταμειακά «ανοίγματα» (έσοδα μείον έξοδα) των ασφαλιστικών ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ που θα συγχωνευτούν στον ΕΦΚΑ, όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς του 2017 τους οποίους αποκαλύπτει η «Ημερησία».
Οι προϋπολογισμοί αποτυπώνουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία παραμένει, λόγω της κρίσης στην οικονομία και στην απασχόληση αλλά και της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, η κοινωνική ασφάλιση. Και αυτό, παρά τις «αιματηρές» (παλαιές και νέες) περικοπές στις συντάξεις, τις αυξήσεις στις εισφορές και τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που ξεκίνησε από πέρυσι το καλοκαίρι.
Συντάξεις: Στον αέρα χιλιάδες Ελληνες - «Κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ.
Δεν περιλαμβάνουν, επίσης, όλες τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (από απλήρωτες εισφορές προβλέπονται 708 εκατ. ευρώ) ούτε και τις υποχρεώσεις των Ταμείων (απονομή των δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που είναι σε καθυστέρηση για δύο ή και τρία χρόνια).
Το έλλειμμα του υπέρ-Ταμείου, του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό, που επίσης παρουσιάζει η «Ημερησία», «συγκρατείται» στο 1,124 δισ. ευρώ αφού, όμως, συνυπολογιστούν ειδική κρατική επιχορήγηση 1,124 δισ. ευρώ και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν από τον... «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Συντάξεις: Στον αέρα χιλιάδες Ελληνες - «Κρυφό» έλλειμμα 3,12 δισ.
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τους απολογισμούς του 2015, τις εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων και των δαπανών το 2016 και τους προϋπολογισμούς για το 2017 (που έχουν γίνει με βάση τις παραδοχές των αρμόδιων υπηρεσιών), η κατάσταση των Ταμείων θα έχει ως εξής:

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Π.Δ. «Σύσταση και τήρηση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                                                                                                                                         Αθήνα,  27-9-2016
Αρ. Πρωτ. :7004                                     
                                                 Προς :     Τον Υπουργό Υ.Π.ΕΝ. κ. Π. Σκουρλέτη

                                                Κοιν.:   1.   Αναπλ. Υπουργό Υ.Π.ΕΝ. κ. Ι. Τσιρώνη
                                                            2.   Πρόεδρο και Δ.Ε. του  Τεχνικού  Επιμελητηρίου Ελλάδος.
                                                            3.   Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Π.Δ. «Σύσταση και τήρηση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4014/2011(Α΄ 209), καθορισμός προσόντων των Πιστοποιημένων Αξιολογητών, θέσπιση των κανόνων που διέπουν την εκτέλεση του έργου τους και ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τη διαδικασία πιστοποίησής τους για την εγγραφή στο Μητρώο».
                                                           
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τις παρατηρήσεις μας σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Προεδρικού Διατάγματος «Σύσταση και τήρηση Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων…»
 Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της δήθεν απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και πάταξης της γραφειοκρατίας δόθηκε η δυνατότητα με το νόμο 4014/11 η περιβαλλοντική αδειοδότηση και ο περιβαλλοντικός έλεγχος - επιθεώρηση να μπορεί να ασκείται και από ιδιώτες.
 Θεωρούμε ότι οι αδειοδοτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να έχουν ως καθήκον τους τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και δεν μπορεί να ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αυτό αντιβαίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με το οποίο η Προστασία Περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Πώς θα υλοποιήσει την υποχρέωσή της αυτή η Πολιτεία όταν δεν θα διαθέτει τις υπηρεσίες εκείνες που θα έχουν συνολική γνώση και εποπτεία για να εφαρμόζουν ενιαία και συγκροτημένα την περιβαλλοντική πολιτική της; Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εκχώρηση νευραλγικών αρμοδιοτήτων των Δημόσιων Υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το Υ.Π.ΕΝ. θα πρέπει να αναβαθμίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδότησης με περισσότερα στελέχη και εξοπλισμό περιλαμβανομένων διπλωματούχων Μηχανικών.
Η εγκυρότητα και η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου διασφαλίζονται με την πραγματικά διαφανή και δημοκρατική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και γνώμονα την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και όχι την εκχώρησή τους σε ιδιώτες για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Κοινωνικός κεντρικός σχεδιασμός ή ιδιωτικός ανταγωνισμός και «αναρχία στην παραγωγή» Ηλεκτρικής Ενέργειας;

Όταν τα κέρδη του κεφαλαίου είναι πάνω από τις ανάγκες τις κοινωνίας συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα. Στην Ελλάδα θα έχουμε εγκατεστημένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 150.000 MW, όταν η χώρα καταναλώνει 5.000 MW, αλλά για τις ανάγκες μας θα εισάγουμε ρεύμα από το  Κοσλοντούϊ!!!


Το τελευταίο διάστημα βλέποντας το χάος και την ενεργειακή ένδεια  που έφερε η θεσμοθέτηση της λεγόμενης Απελευθέρωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας επανέρχεται από πολλές πλευρές το αίτημα για Μακροχρόνιο (Εθνικό) Ενεργειακό Σχεδιασμό. Ανάμεσά τους και οι σταθεροί υποστηρικτές της Απελευθέρωσης Η/Ε όπως είναι η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στελέχη από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, πολλά εργοδοτικά Συνδικάτα αλλά και μεμονωμένα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ. 
Είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα στα λόγια απαιτούν «δημόσια» και μάλιστα «κοινωνικοποιημένη» ΔΕΗ αλλά ταυτόχρονα στήριξαν τη μετοχοποίηση, η οποία όπως έλεγαν «θα μας προστάτευε από τη Ιδιωτικοποίηση». Είναι αυτοί που στήριξαν τα ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη στο Νομό Φλώρινας αφήνοντας χωρίς καύσιμο τον ΑΗΣ Μελίτης, την πιο σύγχρονη και ακριβοπληρωμένη λιγνιτική μονάδα, έρμαιο των εκβιασμών του Μπόμπολα, για να δείξουν, όπως έλεγαν, καλό πρόσωπο στην Κομισιόν, που ζητούσε σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τη διάσπαση και το διαμελισμό της ΔΕΗ και στήριξαν τα κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) σε όλες τις σκανδαλώδεις πριμοδοτήσεις των «αρπαχτικών της ενέργειας».
Είναι αυτοί που θέλουν τον ανταγωνισμό αλλά τον θέλουν «υγιή», που θέλουν την «ελεύθερη αγορά» αλλά με αυστηρό έλεγχο των τιμών. Σαν να λέμε “καφέ σκέτο ελληνικό με τρεις κουταλιές ζάχαρη, παγάκια και αφρόγαλα!” Όλα μαζί δεν γίνονται, θα έχουμε ελεύθερη ασυδοσία ή έλεγχο των τιμών, Απελευθέρωση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, ιδιωτικοποίηση ή κοινωνικοποίηση, κοινωνικό ανταγωνισμό ή κοινωνικό σχέδιο και τελικά καπιταλιστική ή σοσιαλιστική οικονομία.
Σε ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, ακόμα και στη μεταβατική του περίοδο, στην εργατική- λαϊκή εξουσία, θα υπάρχει κεντρικός κοινωνικός σχεδιασμός σε όλους τους τομείς της οικονομίας και δε θα “αλωνίζουν” οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια στα πλαίσια μιας ελεύθερης και ασύδοτης αγοράς. Εκεί όχι μόνο το ρεύμα αλλά όλα τα προϊόντα θα είναι κοινωνικά αγαθά και δε χρειάζεται και μεγάλη ευφυΐα για να πούμε ότι η ενέργεια θα παρέχεται από δημόσιο φορέα…   Εκεί, θα ξεκινήσει η μεγάλη πορεία για την κοινωνικοποίηση και την εργατική συλλογική αυτοδιεύθυνση. Γιατί αυτός πρέπει να είναι ο στρατηγικός στόχος του εργατικού κινήματος.
Όμως το εργατικό και λαϊκό κίνημα, και ιδιαίτερα η ταξική του πτέρυγα, πάλευε ανέκαθεν και συνεχίζει να παλεύει για κατακτήσεις και στο καπιταλιστικό σύστημα συνδέοντας διαλεκτικά την τακτική με τη στρατηγική. Έτσι μαζί με τα αιτήματα του κινήματος για δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, για δημόσιο, καθολικό κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, παλεύουμε και για δημόσια ενέργεια, για εθνικοποίηση-κρατικοποίηση όλων των κρίσιμων τομέων της οικονομίας κάτω όμως από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Και επειδή πραγματικά δεν μπορεί να γίνει ούτε το παραμικρό βήμα μέσα στην ΕΕ, άμεση πάλη για αποδέσμευση και διάλυση αυτού του ιμπεριαλιστικού, αντεργατικού, αντιλαϊκού οργανισμού
Σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο σημερινός ολοκληρωτικός καπιταλισμός είναι διατεθειμένος να κάνει κάποια παραχώρηση με το «γλύψιμο» της ταξικής συνεργασίας, αλλά μπορεί να αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις με σκληρό ταξικό αγώνα, πρέπει άμεσα να γίνει στόχος πάλης του κινήματος η εθνικοποίηση-Κρατικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο που θα υλοποιήσει έναν Μακροχρόνιο Λαϊκό Κοινωνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό.
Ένα σοβαρό κράτος, ακόμα και καπιταλιστικό, θα όφειλε να έχει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε κρίσιμους τομείς της Οικονομίας όπως είναι και η Ενέργεια.  Και αυτό συνέβαινε σε ένα βαθμό, πριν την ολοκληρωτική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού όταν, κυρίως λόγω της Οκτωβριανής Επανάστασης και κάτω από την πίεση του ταξικού εργατικού κινήματος, αναγκάστηκε να  δημιουργήσει το κράτος πρόνοιας και γενικότερα το κράτος να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία λειτουργώντας βέβαια ως «συλλογικός καπιταλιστής».