πηγή: InsideStory
Η νέα διοίκηση της Attica Bank δεν άνοιξε τα χαρτιά της για το πώς θα καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία που έχει συσσωρευθεί στην τράπεζα, κατά την γενική συνέλευση που την τοποθέτησε. Ούτε ο βασικότερος μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ, φαίνεται να βιάζεται να μάθει, καθώς ο εκπρόσωπός του ξέχασε το παρελθόν και περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο για το μέλλον.
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΣΜΕΔΕ, εκπροσώπησε το ταμείο των μηχανικών στη γενική συνέλευση που ενέκρινε την αλλαγή διοίκησης της Attica Bank την περασμένη Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου. Εκεί, ενώ είχε την ευκαιρία να το κάνει, δεν ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο για να μάθει τι έγιναν τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου, τόσο της τελευταίας όσο και της προηγούμενης, αλλά μίλησε για τις προοπτικές της τράπεζας σαν να μην έχει συμβεί τίποτα μέχρι σήμερα.
Το ταμείο των μηχανικών, που συμμετέχει με 56,25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής, έχει βάλει αθροιστικά περίπου 800 εκατ. ευρώ στην τράπεζα δίχως να έχει πάρει μερίσματα. Η τρέχουσα αξία της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι 75 εκατ. ευρώ με βάση την τιμή της μετοχής στις 20 Σεπτεμβρίου 2016, που ήταν η πρώτη μέρα μετά την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής λόγω των διοικητικών ανακατατάξεων. Ο Κώστας Μακέδος μίλησε στη γενική συνέλευση για τα «ιερά χρήματα των ασφαλισμένων», αλλά προτίμησε τη «φυγή προς τα εμπρός», όπως ο ίδιος το διατύπωσε. Όλα αυτά, την στιγμή που πολλοί μηχανικοί έχουν απευθυνθεί προς τη διοίκηση του ταμείου και έχουν διατυπώσει εγγράφως τα παράπονά τους για αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του ΤΣΜΕΔΕ, αφού δεν συντάσσεται ούτε σχέδιο ισολογισμού, ούτε απολογισμός.
Νέος πρόεδρος με παρελθόν
Το ίδιο περίπου ευχολόγιο διατύπωσε στη γενική συνέλευση και ο εκλεκτός της κυβέρνησης, νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο κ. Ρουμελιώτης δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ της τράπεζας, καθώς κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτελεστικές αρμοδιότητες θα έχει μόνον ο διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.
Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν υπουργός Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1987-1989 και παραπέμφθηκε από τη Βουλή για να δικαστεί για το σκάνδαλο Κοσκωτά μαζί με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, τον Δημήτρη Τσοβόλα και τον Γιώργο Πέτσο. Δεν δικάστηκε γιατί είχε ήδη εκλεγεί ευρωβουλευτής και το ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να άρει την ασυλία του. Ο κ. Ρουμελιώτης ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ την περίοδο κατά την οποίαν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου. Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 διατέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στο ΔΝΤ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 διατέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.
Διατηρεί άριστες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, όπως είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (σύμβουλος της Attica Bank επί χρόνια μέχρι να γίνει υπουργός) και εσχάτως έχει γίνει “γυρολόγος” σε τράπεζες και υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες.
Τον Ιούλιο του 2015 διορίζεται πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο οργανισμός του αεροδρομίου εποπτεύεται από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και έχει βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Από τη θέση αυτή, ο κ. Ρουμελιώτης παραιτήθηκε γιατί ήρθε σε ρήξη με τον σχεδιασμό του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων για πρόωρη παράταση της σύμβασης εκμετάλλευσης του αεροδρομίου. Η παραίτησή του αποδόθηκε επισήμως στο ότι θα αφοσιωνόταν στη διαπραγμάτευση της ένταξης της Ελλάδας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Αντ’ αυτού, ο κ. Ρουμελιώτης εμφανίζεται στην Attica Bank. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας με πρόεδρο τον καθηγητή Γεράσιμο Σαπουντζόγλου, ο οποίος διετέλεσε μέλος διοικητικού συμβουλίου της Protοn Bank επί Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η πρόταση αυτή όμως δεν πέρασε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Σαπουντζόγλου απορρίφθηκε, ενώ τα καθήκοντα του Ρουμελιώτη περιορίστηκαν σε αυτά του μη εκτελεστικού προέδρου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος απέρριψε την υποψηφιότητα Ρουμελιώτη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου όχι μόνο λόγω της σχέσης του με την κυβέρνηση, αλλά και λόγω προηγούμενης εμπλοκής του στην υπόθεση της Attica Bank. Όταν ο Ρουμελιώτης ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελευθέριος Βενιζέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή του αεροδρομίου με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ στην προβληματική τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank.
Οι ερωτήσεις του inside story προς τον κ. Ρουμελιώτη
To inside story ρώτησε τον κ. Ρουμελιώτη (στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη γενική συνέλευση) εάν έχει ευθύνες ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελευθέριος Βενιζέλος για τη συμμετοχή του αεροδρομίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, δεδομένου ότι η εταιρεία απέκτησε μετοχές σε μία τράπεζα χωρίς να γίνει πρώτα ο απαραίτητος έλεγχος, με αποτέλεσμα η επένδυση να κινδυνεύει. Ο κ. Ρουμελιώτης μάλλον αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση και απάντησε ότι δεν ήταν πρόεδρος του Ελευθέριος Βενιζέλος όταν ελήφθη η απόφαση, για να διορθώσει στη συνέχεια, λέγοντας ότι ήταν απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης να επενδύσει η εταιρεία του αεροδρομίου στην Attica Bank.
O κ. Ρουμελιώτης δεν αρνήθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες, απλώς είπε ότι αυτές μοιράζονται, αφού η επένδυση έγινε δίχως να γίνει έλεγχος, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που εντόπισε σωρεία παραλείψεων στη λειτουργία, τα κεφάλαια, την εταιρική διακυβέρνηση και τη μηχανοργάνωση της τράπεζας καθώς και στα συστήματα παρακολούθησης των δανείων.
Το inside story ρώτησε επίσης τον κ. Ρουμελιώτη γιατί έσπευσε να προεξοφλήσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες των στελεχών της τράπεζας, δεδομένου ότι αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο τριών καταιγίδων σε διάστημα ενός έτους. Ο κ. Ρουμελιώτης απάντησε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο. Προηγουμένως είχε παραδεχθεί ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχουν προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης όμως πρόσθεσε ότι δεν προκύπτει κάτι περισσότερο για τα στελέχη της τράπεζας, τα οποία εκθείασε για την αφοσίωσή τους στην τράπεζα και τη συμβολή τους στην ανάπτυξή της.
Ας δούμε όμως τις τρεις μεγάλες καταιγίδες στο κέντρο των οποίων βρέθηκε –όχι τυχαία– η Attica Bank τον τελευταίο χρόνο:
- Τα στρες τεστ του 2015 στις ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν μία αδικαιολόγητη “τρύπα” στα κεφάλαια της Attica Bank, που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η τρύπα ήταν 1,021 δισ. ευρώ ή το 29% του ενεργητικού της (σύνολο περιουσιακών στοιχείων), όταν των άλλων ιδιωτικών τραπεζών οι αντίστοιχες τρύπες ήταν: στην Alpha Bank μόλις 3,9% του ενεργητικού της ;και στη Eurobank 2,8% του ενεργητικού.
Το τελικό ύψος των προς άντληση κεφαλαίων προσδιορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος από 1,021 δισ. σε 748,735 εκατ. ευρώ (ή 21% του ενεργητικού της Attica Bank) και ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού, με χρήματα κυρίως του ΤΣΜΕΔΕ (382 εκατ. ευρώ). Να σημειωθεί ότι το ταμείο είχε ξαναβάλει χρήματα σε παλαιότερες αυξήσεις κεφαλαίου σε ένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο, το ΤΑΠΙΛΤ (55 εκατ. ευρώ) και στις υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες ΕΥΔΑΠ (20 εκατ. ευρώ), Αερολιμένα Αθηνών (10 εκατ. ευρώ) και ΕΛΤΑ (3 εκατ. ευρώ).
Για να συγκεντρωθούν τα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου, οι αρμόδιες αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα Ελλάδος) έδωσαν δύο παρατάσεις. Τελικώς, συγκεντρώθηκε ποσό 681 εκατ. ευρώ και όχι 748,735 εκατ. ευρώ. Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε τη διαδικασία, η οποία αφενός παραμένει ανοικτή μέχρι σήμερα, αφετέρου ο λογαριασμός έχει αυξηθεί.
Ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό πού πήγαν όλες αυτές οι χορηγήσεις και πως αυξήθηκε ο λογαριασμός των επισφαλειών. Το πόρισμα του SSM έχει κάποια ευρήματα και γι΄αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος το στέλνει στον εισαγγελέα.
- Η Attica Bank βρέθηκε στη δίνη του κυκλώματος των φερόμενων εκβιαστών δημοσιογράφων.
Ο προφυλακισμένος Παναγιώτης Μουσσάς ήταν επικεφαλής του γραφείου Τύπου της. Επιπλέον, η τράπεζα κατεύθυνε το μεγαλύτερο ποσό της διαφήμισης στα μέσα ενημέρωσης του εκλιπόντος Παναγιώτη Μαυρίκου και μεγάλο μέρος σε ιστοσελίδες που εργαζόταν ο Χρήστος Φράγκου (FREENET ΑΕ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ), εκ των φερόμενων εκβιαστών, τους οποίους κατήγγειλε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ, δημοσιογράφος Αμαλία Κάτζου.
Σήμερα, στο γραφείο Τύπου της τράπεζας εργάζονται δύο δημοσιογράφοι, ο Χρήστος Τσατσαρώνης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Κανένας από τους δύο δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση του inside story για το ποιος τους πρότεινε. Ο πρώτος διαθέτει ιστοσελίδα που εκθειάζει τη νέα διοίκηση της Attica Bank.
- Η υπόθεση των δανειοδοτήσεων προς τον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα.
Αποκαλύφθηκε ότι η Τράπεζα Αττικής έχει προχωρήσει σε χορηγήσεις δανείων προς την οικογένεια Καλογρίτσα και τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, μέσω της συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Στουρνάρα
H υπόθεση Καλογρίτσα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Attica Bank. Όταν οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος ανακάλυψαν ότι η τράπεζα χορήγησε δάνειο 15 εκατ. ευρώ σε εταιρείες του κ. Καλογρίτσα τον περασμένο Ιούνιο, τότε ξεκίνησε ο πόλεμος της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, έχοντας στο μεταξύ το πόρισμα του SSM, που του παραδόθηκε στις 3 Ιουνίου του 2016, ζήτησε αλλαγή της διοίκησης των Ιωάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου. Πρώτα τοποθέτησε πρόεδρο την Άννα Πουσκούρη στη θέση του κ. Γαμβρίλη. Αμέσως όμως η εφημερίδα Αυγή δημοσίευσε ρεπορτάζ (το οποίο επιβεβαιώθηκε) ότι η κυρία Πουσκούρη έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Έτσι, η πρόεδρος της Attica Bank “κάηκε”.
Προ μηνών, ο κεντρικός τραπεζίτης είχε “καλύψει” την προηγούμενη διοίκηση Γαμβρίλη-Αντωνόπουλου. Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική του 2015 που έγινε τον Φεβρουάριο του 2016, ο διοικητής δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από βουλευτές για το θέμα της Τράπεζας Αττικής. Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τότε ήταν ο τρόπος με τον οπoίον έγινε η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank και το πώς καλύφθηκε με χρήματα των ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ καθώς και των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε επιλεκτικά, εξήρε την προσπάθεια της τράπεζας να καλύψει το κεφαλαιακό κενό και δήλωσε αναρμόδιος να κρίνει την ταυτότητα και το ποιόν των μετόχων και της διοίκησης, κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Έτσι, ο διοικητής εξασφάλισε μια ειρηνική συνύπαρξη με την κυβέρνηση, τουλάχιστον για λίγο καιρό.
Όμως η αύξηση κεφαλαίου είχε προβλήματα…
Στις 11 Δεκεμβρίου 2015, όταν έληξε η πρώτη διορία για την αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση της Attica Bank δημοσιοποίησε ότι κάλυψε 496,1 εκατ. ευρώ από τους παλιούς μετόχους. Μετά από μια εβδομάδα παράτασης, το ποσό που είχε καλυφθεί από τους παλιούς μετόχους άλλαξε με νέα ανακοίνωση σε 414,7 εκατ. ευρώ. Όμως το ποσό της αύξησης δεν δύναται να μειωθεί, εκτός αν υπαναχωρήσουν οι μέτοχοι. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν ανακοινώθηκε.
Για την ασυμφωνία των ποσών ρωτήθηκε η Attica Bank από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, χωρίς όμως να φωτίσει περισσότερο τα πράγματα, αφού προσπάθησε να ερμηνεύσει το περιεχόμενο των δύο προηγουμένων ανακοινώσεων, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τις ίδιες τις ανακοινώσεις.
Έτσι, μετά από μερικές ημέρες ξεκίνησε ο έλεγχος από κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού SSM. Για την αύξηση αυτή και το πώς συγκεντρώθηκε τελικώς το ποσό των 681 εκατ. ευρώ λέγονται και άλλα πολλά. Μία από τις φήμες που κυκλοφορούν είναι ότι κάποιες καταθέσεις έγιναν μετοχές, ενώ δόθηκαν και δάνεια από την τράπεζα σε μετόχους επίσης για να αγοράσουν μετοχές της τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση, η εκκρεμότητα με την αύξηση κεφαλαίου παραμένει ανοικτή μέχρι σήμερα, αφού λείπουν περίπου 70 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η “τρύπα” στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ ο λογαριασμός έχει αυξηθεί κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η θέση της διοίκησης για το θέμα Καλογρίτσα
Η νέα διοίκηση της Attica Bank επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα έδινε δάνεια στην οικογένεια Καλογρίτσα και στις ελεγχόμενες από αυτήν επιχειρήσεις μέχρι και πρόσφατα. Μάλιστα, μετά τον θόρυβο και την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε να σταματήσει κάθε νέα χορήγηση δανείου προς μέσα ενημέρωσης ή και μετόχους μέσων ενημέρωσης.
Ο Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Αttica Bank, μίλησε και για τις δύο τελευταίες χρηματοδοτήσεις λέγοντας ότι η έκδοση εγγυητικής επιστολής προς τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα για τις ανάγκες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε με εγγύηση μετρητά, τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό.
Όμως για τη δεύτερη εγγυητική είπε ότι έγινε μια πολύπλοκη διαδικασία, την οποία ονόμασε bridge finance, με αγοραπωλησίες μετοχικών μεριδίων στις κατασκευαστικές εταιρείες και του ιδίου του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank είπε επίσης ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Καλογρίτσα είναι στα όρια εξάντλησης και ότι τα δάνεια αυτά είναι ενήμερα, δηλαδή εξυπηρετούνται (όταν οι τραπεζίτες λένε πως εξυπηρετούνται τα δάνεια εννοούν ότι πληρώνονται τουλάχιστον οι τόκοι, όχι και το τοκοχρεολύσιο).
Όμως είπε και κάτι που πέρασε απαρατήρητο, ότι για όλα αυτά τα δάνεια δεν υπάρχουν ασφαλή καλύμματα (η τράπεζα έχει ως εγγύηση συμβάσεις έργων και υποσχετικές, αλλά όχι για το σύνολο των ποσών).
Ο συμβιβασμός
Στο πρόσωπο του Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, επήλθε ο συμβιβασμός μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, της κυβέρνησης και του ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου ένας έμπειρος τραπεζίτης να προχωρήσει τις διαδικασίες εξυγίανσης της τράπεζας και να αποφευχθεί ο διορισμός επιτρόπου.
Όμως, ο ορισμός επιτρόπου από την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί την ενδεδειγμένη ενέργεια όταν ένα πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει σε σοβαρές ή κατ’ εξακολούθηση παραβάσεις διατάξεων, νόμων ή αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, ή όταν η επιχειρηματική πορεία του ιδρύματος δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες για τη χρηστή και συνετή διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων από τη διοίκηση του, με συνέπεια να τίθενται σε κίνδυνο η φερεγγυότητα του πιστωτικού ιδρύματος, τα συμφέροντα των καταθετών του ή εν γένει η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και η προστασία της εμπιστοσύνης του κοινού στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα,
Επίσης, επίτροπος τοποθετείται όταν διαφαίνεται ότι το πιστωτικό ίδρυμα δεν διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια ή ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να διασφαλίσει τα επιστρεπτέα κεφάλαια που του έχουν εμπιστευθεί οι καταθέτες και οι λοιποί πιστωτές του. Το ίδιο και όταν η τράπεζα αδυνατεί ή αρνείται να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της ή παρακωλύει με οποιονδήποτε τρόπο τον έλεγχο που ασκείται από την Τράπεζα της Ελλάδος,
Σχεδόν όλα τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση της Attica Bank. Υπάρχει εκκρεμότητα με την αύξηση κεφαλαίου εδώ και περίπου δέκα μήνες. Έχουν εκδηλωθεί μεγάλα σκάνδαλα, δίχως να έχουν διαλευκανθεί, όπως το σκάνδαλο με τις διαφημιστικές δαπάνες, το θέμα με την απύθμενη τρύπα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτό που “έσκασε” εσχάτως, το θέμα των δανειοδοτήσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την οικογένεια Καλογρίτσα.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες στην Ελλάδα, η εποπτεύουσα αρχή που είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, κάνει εκπτώσεις στην εποπτεία, καθιερώνοντας εποπτεία αλά Ελληνικά.
Ερωτήματα έχουν διατυπωθεί και για την επιλογή του κ. Πανταλάκη. Είναι ο τραπεζίτης ο οποίος, ενώ είχε οριστεί διοικητής στην Αγροτική Τράπεζα από την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου το 2012, έβγαλε 8 εκατ. ευρώ από τη χώρα στη δυσκολότερη περίοδο, ενέργεια η οποία είχε κατακριθεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου την εποχή εκείνη.
Επίσης, ένα άλλο θέμα το οποίο έχει περάσει απαρατήρητο σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Πανταλάκη είναι το πόρισμα του Παναγώτη Νικολούδη, πρώην υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Νικολούδης, με αφορμή το πόρισμα που είχε συνταχθεί για τις δανειοδοτήσεις της ΑΤΕ είχε κάνει λόγο για «διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο», με πάνω από 1.300 δάνεια τα οποία δόθηκαν παράνομα και δεν επιστράφηκαν ποτέ στην τράπεζα. Στην ανακοίνωσή του, ο τότε υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς καλούσε τη δικαιοσύνη να αξιοποιήσει το πόρισμά του και να διαλευκάνει το σκάνδαλο που είχε ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο περί τα 5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Νικολούδης έγραφε επί λέξει πως «Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».
Δεν ξέρουμε πάντως εάν αυτό το πόρισμα αξιοποιήθηκε από τη δικαιοσύνη.
Οι πρώτοι χαμένοι: οι εργαζόμενοι
Πάντως, ο κ. Πανταλάκης στην πρώτη ομιλία του ως διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank στη γενική συνέλευση και μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε μειλίχιος και αισιόδοξος ότι η τράπεζα θα τα καταφέρει. Ταυτόχρονα όμως ήταν ανενημέρωτος, αφού καθώς είπε ανέλαβε μόλις προ μερικών ωρών. Εντύπωση βέβαια προκάλεσε η αναφορά του σε περικοπές μισθών και μείωση του αριθμού των εργαζομένων ως ένα από τα βασικά μέτρα για την εξυγίανση της τράπεζας, κάτι βέβαια που ήρθε σε αντίθεση με αυτά που έλεγε προηγουμένως ο πρόεδρος Π. Ρουμελιώτης για το «εξαιρετικό προσωπικό».
Ενδεικτικό της πλημμελούς ενημέρωσης του κ. Πανταλάκη είναι και η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με την κάλυψη της τρύπας στα κεφάλαια της τράπεζας. Για το ίδιο ζήτημα ο Π. Ρουμελιώτης δήλωσε ότι το θέμα θα κλείσει εντός του 2016. Ο κ. Πανταλάκης ρωτήθηκε εάν θα γίνει αύξηση κεφαλαίου και είπε ότι η τρύπα μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών και με την κερδοφορία. Όμως είναι σχεδόν αδύνατον η τράπεζα να εμφανίσει κέρδη εντός του 2016, δεδομένης της συνεχιζόμενης λήψης προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και του κόστους των αποζημιώσεων που θα φέρει η επικείμενη εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Συνεπώς, το θέμα των θαλασσοδανείων της Τράπεζας Αττικής θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, αφού το σχετικό πόρισμα της τράπεζας της Ελλάδος και του SSΜ έχει πάρει τον δρόμο για τη Βουλή και την εισαγγελία.
Φτιαξτε το ή κατεβαστε το
ΑπάντησηΔιαγραφή