Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους αγώνες των εκπαιδευτικών (Απεργία – Αποχή) και της νεολαίας (Πολυτεχνείο Κρήτης)

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλληλεγγύη στους αγώνες των εκπαιδευτικών (Απεργία – Αποχή) και της νεολαίας (Πολυτεχνείο Κρήτης)


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταδικάζει των ένταση του κρατικού αυταρχισμού όπως αποτυπώνεται στην κήρυξη της απεργίας – αποχής των εκπαιδευτικών ως «παράνομης και καταχρηστικής» αλλά και την προσπάθεια εκκίνησης πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος φοιτητή, Προέδρου του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου Κρήτης και μέλους του ΔΣ των συλλόγων φοιτητών Ενιαίου ΦΣ Πολυτεχνείου Κρήτης και ΗΜΜΥ.

Η απαγόρευση των απεργιών και η επιστράτευση πειθαρχικών διώξεων σε βάρος φοιτητών και εκλεγμένων συνδικαλιστών βάλλει ευθέως κατά του κατοχυρωμένου δικαιώματος ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και συνδικαλιστικής δράσης και αποτελεί ανεπίτρεπτη και ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με το σεβασμό των κεκτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ελευθεριών που βάλλονται σήμερα τόσο από την εισαγωγή αντιδραστικών ρυθμίσεων αστυνόμευσης της φοιτητικής ζωής μέσα από το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και από το Νόμο Χατζηδάκη για τη λειτουργία των Σωματείων, την προκήρυξη των απεργιών κ.λπ.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας σε κάθε τέτοια προσπάθεια εφαρμογής τιμωρητικών μέτρων σε βάρος των διεκδικήσεων της νεολαίας και των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία με κοινούς αγώνες όπως και στο παρελθόν θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους και καμία αυταρχική πρακτική δε μπορεί να τους σταματήσει.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.: Δελτίο Τύπου για την ΄΄επιτάχυνση΄΄ της απονομής συντάξεων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.: Δελτίο Τύπου για την ΄΄επιτάχυνση΄΄ της απονομής συντάξεων
21-10-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

για την ”επιτάχυνση” της απονομής συντάξεων



Με έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου του ΕΦΚΑ σχετικά με τη «Σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων σε τ.ΤΣΑΥ, τ.ΤΑΝ και τ.ΤΣΜΕΔΕ». Και μας δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:

Αλήθεια τις προσαυξήσεις σύνταξης που εδώ και πεντέμιση ολόκληρα χρόνια αναμένουν οι διπλοασφαλισμένοι συνάδελφοι μας δεν τις ανέφερε κανείς; Σε ποια πολιτισμένη χώρα του κόσμου υπάρχει αυτό το μοναδικό φαινόμενο μη απόδοσης σύνταξης επί πεντέμιση έτη;

Τη μείωση αναμονής των συνταξιούχων από δυόμισι σε ένα με ενάμιση χρόνο τη θεωρεί κανείς τόσο σημαντική βελτίωση που αξίζει να υπερηφανεύεται; Οι 3.400 εκκρεμείς συντάξεις στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ ,όπως ομολογεί και το ίδιο το Δελτίο Τύπου αξίζουν πανηγυρισμών; Θα μας υπενθυμίσει όμως ο Υπουργός – και όλοι οι προκάτοχοί του – πόσο είναι αυτή η περίφημη σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ και πόσο ήταν πριν τα μνημόνια; Μήπως δεν ξεπερνά πια τα 1000 ευρώ;

Τα εφάπαξ τα οποία καθυστερούν άλλο τόσο χρόνο μετά την Κύρια Σύνταξη αποδίδονται σε εύλογο χρόνο (συνολικά άνω των 3-4 ετών); Και είναι δίκαιο και λογικό να αποδίδουν λιγότερο ακόμη και από τις καταβληθείσες εισφορές σε ορισμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων;

Οι λανθασμένες οφειλές χιλιάδων εν ενεργεία μισθωτών μηχανικών που έχουν οδηγήσει σε άδικη απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας και σε ατελείωτη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους θα διαγραφούν επιτέλους; Θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επαναληφθούν;

Η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων με τις συνεχείς μετακινήσεις υπηρεσιών και την παραπομπή των ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ και πάλι από την αρχή έχουν αντιμετωπιστεί;

Οι συνεχιζόμενη έκδοση αντιφατικών και αλληλοσυγκρουόμενων οδηγιών και εγκυκλίων από πλευράς Υπουργείου εξυπηρετεί την ασφάλεια δικαίου των ασφαλισμένων και την ταχύτητα απονομής συντάξεων;

Επειδή όπως και το ίδιο το Δελτίο Τύπου εμμέσως αναγνωρίζει, ειδικά οι μηχανικοί έχουμε ταλαιπωρηθεί απίστευτα από τα παραπάνω, αναμένουμε ακόμη να δούμε ουσιαστική βελτίωση.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Εκτός ελέγχου οι τιμές ρεύματος και αερίου



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 21.10.2021, 14:28
Εκτός ελέγχου οι τιμές ρεύματος και αερίου

Στα 212 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώνεται η χονδρική τιμή ρεύματος για σήμερα στη χώρα, που παραμένει ανάμεσα στις τρεις ακριβότερες της Ε.Ε., μαζί με την Ιταλία και την Κροατία. Προξενεί εντύπωση την ίδια ώρα το γεγονός ότι δύο χώρες, η Γερμανία και η Πολωνία, έχουν επιτύχει τις τελευταίες μέρες θεαματική μείωση της χονδρικής τιμής -61 και 75 ευρώ αντίστοιχα-, 50% κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Η εξέλιξη της τιμής, όσον αφορά την Ελλάδα, εδραιώνει την πεποίθηση της αγοράς ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με μέση τιμή περί τα 200 ευρώ, από 113 ευρώ τη μεγαβατώρα τον Ιούλιο.


Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει δείξει διαθέσεις διεύρυνσης της δέσμης μέτρων ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας -στα 600 εκατ. ανέρχεται το δημοσιονομικό κόστος όσων έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα- η ανεξέλεγκτη διακύμανση στην αγορά ρεύματος επιφυλάσσει νέες ολέθριες επιβαρύνσεις εις βάρος των νοικοκυριών, πέρα από όσες έχουν ήδη καταγραφεί στους λογαριασμούς Οκτωβρίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων που τιμολογούν με ρήτρα χονδρικής. Ο τετραπλασιασμός της χονδρικής τιμής ρεύματος στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου είναι κυριολεξία, αν πάρουμε υπόψη ότι πέρσι τέλη Οκτωβρίου η μέση ημερήσια χονδρική τιμή ήταν 56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι προοπτικές γίνονται ακόμη πιο ζοφερές αν πάρουμε υπόψη τα στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat για τη μέση λιανική τιμή ρεύματος και αερίου στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δηλαδή πριν κορυφωθεί το κύμα αυξήσεων στα ενεργειακά αγαθά από τον Αύγουστο και μετά (βλέπε γράφημα). Στο ήρεμο πρώτο εξάμηνο του 2021 η μέση τιμή ρεύματος στην Ε.Ε. αυξήθηκε ελάχιστα, στα 21,9 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες, από 21,3 ευρώ πέρσι το ίδιο διάστημα.


Αντίθετα, η μέση τιμή φυσικού αερίου μειώθηκε σε 6,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες από 6,5 ευρώ πέρσι το ίδιο διάστημα. Οι φόροι και τα τέλη αντιστοιχούσαν στο 39% των λογαριασμών ρεύματος και 36% των τιμών αερίου. Οι αντίστοιχες τιμές για την Ελλάδα ήταν 16 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρα για το ρεύμα και 4,4 ευρώ για το αέριο. Είναι προφανές ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα αποδειχτεί ένας ενεργειακός Αρμαγεδδών για τα νοικοκυριά. Και τίποτα δεν προϊδεάζει ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. που συναντώνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα κάνουν κάτι για να αναστρέψουν την εξέλιξη.

Πολεοδομικές μελέτες με… έκπτωση 77%

Ιδιώτες θα επιβλέπουν, το ΤΕΕ θα αναθέτει, οι τεράστιες εκπτώσεις φωτογραφίζουν και την ποιότητα του αποτελέσματος.  Καλά θα πάει και αυτό...


Πολεοδομικές μελέτες με… έκπτωση 77%
Στο τραπέζι βρίσκεται και η ακύρωση διαγωνισμών για τα πρώτα 12 σχέδια

Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Σύρου διεκδίκησαν 9 συμπράξεις μελετητικών γραφείων, προσφέροντας κατά μέσον όρο έκπτωση 40,5%. Τη χαμηλότερη προσφορά κατέθεσε σύμπραξη που προσέφερε έκπτωση 55,52%. (INTIME NEWS)
Γιώργος Λιάλιος20.10.2021 • 07:44

Εκπτώσεις από 55% έως και 77% προσέφεραν τα μελετητικά γραφεία που διεκδικούν τις πρώτες από τις μελέτες πολεοδομικών σχεδίων που θα αναθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα πολεοδομικής ανασυγκρότησης, καθώς δύσκολα το αποτέλεσμα μιας μελέτης που θα εκπονηθεί με το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού θα είναι το προσδοκώμενο. Το θέμα προβληματίζει και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που βάζει στο τραπέζι ακόμα και την ακύρωση του διαγωνισμού. Οι πρώτοι τρεις διαγωνισμοί στους οποίους ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές ήταν εκείνοι της Σύρου, της Καρπάθου και η μία από τις δύο μελέτες των Γρεβενών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»:

– Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Σύρου διεκδίκησαν 9 συμπράξεις μελετητικών γραφείων, προσφέροντας κατά μέσον όρο έκπτωση 40,5%. Τη χαμηλότερη προσφορά κατέθεσε σύμπραξη που προσέφερε έκπτωση 55,52%.

– Το τοπικό πολεοδομικό της Καρπάθου διεκδίκησαν 12 γραφεία, προσφέροντας κατά μέσον όρο έκπτωση 39,9%. Η χαμηλότερη προσφορά ήταν με έκπτωση 74,08%.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή μελετητή είναι η οικονομική προσφορά, με αποτέλεσμα να επικρατεί όποιος ζητάει… τα λιγότερα.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Δωρεά σώματος» στην Attica Bank από ΤΣΜΕΔΕ-ΕΦΚΑ


ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 20.10.2021, 14:38
«Δωρεά σώματος» στην Attica Bank από ΤΣΜΕΔΕ-ΕΦΚΑ
Πάνος Κοσμάς

Πρόκειται για τη μακράν πιο «θεαματική», σχεδόν αυτοκτονική, αλλά και ιδιάζουσα περίπτωση που αποθεματικά ασφαλιστικού ταμείου τόσο μεγάλης αξίας χάνονται σε μια τόσο μικρή -και όχι μόνο- τράπεζα.

Η περίφημη φράση «whatever it takes» (ό,τι είναι απαραίτητο) του τέως κεντρικού Ευρωπαίου τραπεζίτη και νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μεσούσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, δεν ήταν απλώς ένδειξη αποφασιστικότητας της ΕΚΤ, αλλά και φράση που ενέπνευσε τις πολιτικές που άσκησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης.

Στα καθ’ ημάς, ο «ανορθόδοξος» χαρακτήρας αυτών των πολιτικών προσέλαβε ευρεία έκταση και υπερέβη κατά πολύ τα ευρωπαϊκά «εσκαμμένα», ιδιαίτερα στον τραπεζικό χώρο. Οπου το Δημόσιο (η κεντρική κυβέρνηση), αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (Γενική Κυβέρνηση) με τα αποθεματικά των φορέων του, ανέλαβαν να διασώσουν το κλυδωνιζόμενο τραπεζικό σύστημα.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

6/11: Παγκόσμια ημέρα δράσης «ν’ αλλάξουμε το σύστημα – όχι το κλίμα»


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
6 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2μμ
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Το Σάββατο 6 Νοέμβρη ξεσηκωνόμαστε σε όλο τον πλανήτη! Εκείνη την ημέρα εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη και καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ θα διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη.
Θα διαδηλώσουμε ενάντια στις κυβερνήσεις και το σύστημα που βάζει τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών πάνω από τις ζωές μας και το περιβάλλον. Αλλά και ενάντια και στη μισητή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι υπεύθυνη για τα 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι και που νιώθοντας ότι τελειώνουν οι μέρες της τρέχει να διευκολύνει τα αρπαχτικά της αγοράς να λεηλατήσουν την Ενέργεια, την Υγεία και την Παιδεία, τα δάση και τη φύση συνολικά.
Cop26: Κούφιες υποσχέσεις
Η Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPPC) που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου, προειδοποιεί για τις ήδη «αναπόφευκτες» και «μη αντιστρέψιμες» συνέπειες που απειλούν την ύπαρξη μας. Το κλίμα σήμερα είναι το θερμότερο που έχει υπάρξει ποτέ τα τελευταία 5.000 χρόνια. Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, βιώνουμε ήδη τις καταστροφικές συνέπειες: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Η ίδια η πανδημία, με τα 5 εκατομμύρια νεκρούς σε όλο το κόσμο, είναι μία ακόμα άμεση θανατερή συνέπεια.
Οι συνομιλίες στη Γλασκώβη δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τα μεγάλα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά. Στην Κοπεγχάγη το 2009, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να καταβάλουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 στις φτωχές χώρες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα έχουν παραδώσει λιγότερα από 20 δις. Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2016, υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Οι κυβερνήσεις όμως συνέχισαν να αυξάνουν τα ποσά που επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, παρόλο που εκατό εταιρείες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών! Οι εκτιμήσεις της IPPC είναι ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχει αύξηση των εκπομπών κατά 16%.

Πάνε... Μεγάλο Περίπατο υποσχέσεις και μελέτες



EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 18.10.2021, 13:14
Πάνε... Μεγάλο Περίπατο υποσχέσεις και μελέτες

Σε έγγραφο του υπουργείου περιγράφεται το μπάχαλο που έχουν προκαλέσει στο κέντρο της Αθήνας τα πρότζεκτ του δημάρχου Αθηναίων και ταυτοχρόνως εγκρίνονται τα έργα για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου. ● Στις ελληνικές καλένδες οι αρχικές εξαγγελίες για δημόσια διαβούλευση, Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι εργασίες απαλλάσσονται από αδειοδότηση. ● Αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι αρμόδιοι και οι συστάσεις.

Τα παράδοξα του «επιτελικού κράτους Μητσοτάκη»: το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να περιγράφει σε έγγραφό του το γενικευμένο μπάχαλο που έχουν προκαλέσει στο κέντρο της Αθήνας τα σχέδια του Μεγάλου Περιπάτου και με το ίδιο έγγραφο να εγκρίνει τα έργα του Δήμου Αθηναίων για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από την εποχή που ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, πρωτοανακοίνωσε τον «Μεγάλο Περίπατο», τα αρχικά σχέδια υλοποιούνται κομμάτι κομμάτι. Ξεκίνησαν από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος, όπου η επέκταση του πεζοδρομίου προκαλεί συμφόρηση της κυκλοφορίας από Σταδίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας και την Αμαλίας. Τώρα τα έργα επεκτείνονται στην Πανεπιστημίου, με προϋπολογιζόμενο κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχει ακόμη αναλυθεί επαρκώς.
Χωρίς δημόσια διαβούλευση

Επίσης, έχουν παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες οι αρχικές εξαγγελίες για δημόσια διαβούλευση, Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα ήταν, υποτίθεται, έτοιμη από το φθινόπωρο του 2020, ώστε να περάσει και από τη Βουλή. Μάλιστα, όχι μόνον η ΣΜΠΕ ξεχάστηκε, αλλά ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου να εξαιρεθεί από τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής απάντησε θετικά πριν από τέσσερις μέρες, στις 14 Οκτωβρίου.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Όταν η Αττική είχε ποτάμια: Πώς χάθηκαν σε έναν αιώνα 850 χιλιόμετρα υδάτινων οδών

Όταν η Αττική είχε ποτάμια: Πώς χάθηκαν σε έναν αιώνα 850 χιλιόμετρα υδάτινων οδών



Ολοένα και συχνότερα είναι πλέον τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αττική, δεδομένης και της καταστροφής των δασών στα βουνά που περικλείουν την πρωτεύουσα. Βασική αιτία το γεγονός ότι η άναρχη δόμηση της Αθήνας στον 20ό αιώνα οδήγησε στο μπάζωμα άνω των 800 χιλιομέτρων υδάτινων ροών, αλλού για δημιουργία οδών και αλλού για οικοδόμηση.

Κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας όπως η Βασιλέως Κωνσταντίνου, η Καλλιρρόης και η Σταδίου δημιουργήθηκαν με βάση τις υδάτινες ροές που η φύση είχε ανοίξει στο λεκανοπέδιο.

Από τις ιστορικές ροές νερού στην πρωτεύουσα έχουν απομείνει ο Κηφισός και ένα κομμάτι του Ιλισού. Μπορεί μόνο οι παλαιότεροι να θυμούνται τα ονόματα Ηριδανός, Λυκόρεμα, Βουρλοπόταμος, Βοϊδοπνίχτης, Κυκλοβόρος, Διαβολόρεμα, Αλασσώνας καθώς και άλλα ρέματα που διέτρεχαν την Αθήνα, αλλά η φύση δεν τα ξεχνά και μας τα υπενθυμίζει όποτε ανοίγουν οι ουρανοί.

Η Αττική ήταν ιστορικά χώρος συρροής υδάτων, ως λεκανοπέδιο που είναι. Χιλιόμετρα και χιλιόμετρα ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών διέσχιζαν τον χώρο που περικλείεται από το Αιγάλεω, την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Μετά ήρθαν το τσιμέντο και η άσφαλτος, πήραν άναρχα θέση στην πρωτεύουσα, και τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο, παρά τα όποια αντιπλημμυρικά έργα.


Καθ’ οδόν ο Ιλισός συλλέγει υπογείως νερά από πολλά ρέματα, όπως αυτό του Ηριδανού, η αρχαία κοίτη του οποίου έγινε αντικείμενο αρχαιολογικής μελέτης προ μερικών δεκαετιών όταν γίνονταν στην Αττική τα έργα δημιουργίας του μετρό της Αθήνας. Τα νερά του, μεταξύ 20 και 60 κυβικών μέτρων την ημέρα, περνούν και σήμερα από την Αρχαία Αγορά προερχόμενα υπογείως από τον Λυκαβηττό.

Επίσης στον Λυκαβηττό είχε την πηγή του και ο Βοϊδοπνίχτης, ενώ από τα Τουρκοβούνια κατέβαινε ο Κυκλοβόρος, με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας. Από τον Υμηττό κατέβαινε τον Βύρωνα και το Παγκράτι ο Αλασσώνας.

Στο Φάληρο ακόμη έβρισκαν την έξοδο προς τη θάλασσα, πέρα από τα ποτάμια Ιλισός και Κηφισός, και πολλά ρέματα όπως αυτό της Πικροδάφνης, ο Βουρλοπόταμος και άλλα.

Πιο γνωστό είναι το ρέμα του Ποδονίφτη, με νερό από τους πρόποδες της Πεντέλης, που διασχίζει Χαλάνδρι, Ψυχικό και Νέα Ιωνία για να καταλήξει υπογείως στον Κηφισό.

Ο έλεγχος της μετατροπής των υπέργειων οδών ύδατος σε υπόγειες δεν έχει μόνο σημασία για την πρόληψη πλημμυρών, αλλά και για την ευστάθεια κτισμάτων και την κατασκευή υπόγειων δικτύων κάθε είδους. Την περασμένη άνοιξη η ΕΑΓΜΕ τοποθέτησε σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ σταθμηγράφο σε γεώτρηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στην περιοχή της Μαυροσουβάλας, στη βόρεια Αττική. Αυτή η εγκατάσταση αποτελεί σταθμό παρακολούθησης του «Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Υδάτων», για το υπόγειο υδροσύστημα της ΒΑ Πάρνηθας.