Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Παρέμβαση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για Αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις




Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 31/3/2020

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Π.
Κοιν.: 1. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
2. Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)
3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
Θέμα: Αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών
Κύριε Υπουργέ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού).
Στο ΦΕΚ, Τεύχος Α 68/20-03-2020, «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», ΜΕΡΟΣ Ε’: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, Άρθρο 60, «Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων» αναφέρεται ότι με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου είναι δυνατή: α) η αναβολή διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών β) η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας γ) η αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών και δ) η χορήγηση παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών, για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται με την οικεία απόφαση. 

Βάσει του παραπάνω, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το ΦΕΚ 1022/24-03-2020, «Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις», αποφάσισε την αναβολή διεξαγωγής διαγωνισμών για το χρονικό διάστημα από 24.3.2020 έως και 30.4.2020, την παράταση καταληκτικής ημερομηνίας αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών για δύο (2) μήνες. την αναστολή, αυτοδίκαια, κατά το χρονικό διάστημα από τις 24-3-2020 έως και τις 30-4-2020, κάθε προθεσμίας που προβλέπεται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων και την αυτοδίκαια παράταση, έως και 30.4.2020, όλων των συμβατικών προθεσμιών κατά την εκτέλεση των συμβάσεων.

Λόγω του ότι οι περισσότερες Συμβάσεις εκτελούνται στους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού και υπάρχει σύγχυση ενημέρωσης παρακαλούμε να φροντίσετε για την άμεση έκδοσης\ της αντίστοιχης Απόφασης που να αφορά στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Συμπληρωματικά για την αποφυγή γραφειοκρατίας προτείνουμε, στο αντίστοιχο άρθρο 4 της Αριθμ. 20319 Απόφασης 1022/24-03-2020 «Αναβολή διενέργειας διαγωνισμών, παράταση προθεσμιών και άλλες διατάξεις» να γραφτεί "Παρατείνονται αυτοδίκαια για όσες ημέρες ισχύει η παρούσα απόφαση, όλες οι συμβατικές προθεσμίες ...". Αντίστοιχο αίτημα όπως γνωρίζουμε έχουν και οι εργοληπτικές οργανώσεις μια και η λειτουργία Εργοταξίων είναι επικίνδυνη, η μετακινήσεις σχεδόν αδύνατες και η επικινδυνότητα παραμένει υψηλή.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε. στους οποίους κοινοποιείται το παρόν - μέχρι την έκδοση Υπουργικής Απόφασης – οφείλουν να συστήσουν στους Δημάρχους – Περιφερειάρχες να εκδώσουν αντίστοιχες αποφάσεις και όχι να πιέζουν τους Υπαλλήλους για διενέργεια διαγωνισμών και επίσπευση διαδικασιών.


Αλαλούμ με τα εργοτάξια και τους διαγωνισμούς εν μέσω κορονοϊού
30-03-2020 - Πηγή: capital.gr

Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για το αν μπορούν και κατά πόσο επιτρέπεται να λειτουργούν παραμένουν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μηχανικοί, ενώ σύγχυση επικρατεί ειδικά για τα δημόσια έργα και τους διαγωνισμούς που τρέχουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υιοθετηθεί μια ενιαία στάση και σε ότι αφορά τουλάχιστον τα δημόσια έργα οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τον κάθε φορέα υλοποίησης ή κύριο του έργου ξεχωριστά.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η σύγχυση που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα όπου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή η οποία “παγώνει” μέχρι τέλος Απριλίου όλους τους διαγωνισμούς για νέα δημόσια έργα και αναστέλλει για το ίδιο διάστημα τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα των διαγωνισμών και των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων και των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Η αρχική αίσθηση ήταν ότι παγώνουν οι διαγωνισμοί και αναστέλλονται οι σχετικές προθεσμίες για το σύνολο των δημοσίων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από νομικούς οι ρυθμίσεις της σχετικής απόφασης ισχύουν μόνο στους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις έργων των οποίων αναθέτουσα αρχή ή κύριος του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ για τα έργα που υλοποιούν άλλοι φορείς -όπως για παράδειγμα ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ- τυχόν αναβολή διαγωνισμών αλλά και αναστολή εργασιών πρέπει να γίνει με δικές τους ξεχωριστές αποφάσεις.

Μέχρι τώρα πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα εργοτάξια να παραμείνουν ανοιχτά. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών την Παρασκευή. “Τα εργοτάξια ακόμη λειτουργούν, διότι δεν μπορούν να παγώσουν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα”, σημείωσε ο κ. Καραμανλής στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τη δυνατότητα αυτή δίνει και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, βάσει της οποίας οι τεχνικές εταιρείες μπορούν να διατηρήσουν ανοιχτά τα εργοτάξια τους, αρκεί να λάβουν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Όμως όπως σημειώνουν οι ενώσεις κατασκευαστών και εργοληπτών, στην πράξη η συνέχιση των έργων είναι πολύ δύσκολή και τα εργοτάξια στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργούν. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στον υπουργό Υποδομών αναφέρει πολλά προβλήματα στη λειτουργιά των εργοταξίων. Μεταξύ αυτών: Οι δυσκολίες έως πλήρη αδυναμία προμήθειας πρώτων υλών και επιπλέον ειδών υγιεινής και ασφάλειας αλλά και οι ειδικές δυσκολίες τήρησης αποστάσεων ασφαλείας ή τήρησης του μέγιστου αριθμού εργαζομένων ανά χώρο.

Για αυτό τον λόγο ο ΣΑΤΕ ζητά την ένταξη των ΚΑΔ των εργοληπτικών – κατασκευαστικών επιχειρήσεων στον πίνακα των πληττομένων επιχειρήσεων από την κρίση του κορονοϊού.

Αντίστοιχη θέση εκφράζει και το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών και Κατασκευών (ΕΣΒΥΚ). “H λειτουργία των εργοταξίων καθώς και η διοίκηση και επίβλεψη των έργων είναι προβληματική… στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να αναγνωριστεί η de fato υπολειτουργία ή/και μερική/ολική αναστολή της λειτουργίας των εργοταξίων”, αναφέρει το ΕΣΒΥΚ σε επιστολή του προς τον υπουργό.

Να αποφασίσει αν πρέπει και είναι ασφαλές να εργάζεται ο τεχνικός κόσμος της χώρας καλεί την κυβέρνηση το ΤΕΕ αναφέροντας ότι “σήμερα, που τα εργοτάξια σε έργα και οικοδομές, αλλά και τα γραφεία μελετών και μηχανικών, οι βιομηχανίες και τα εργαστήρια, εργάζονται κανονικά, όσο είναι εφικτό και με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, βλέπουμε τα όργανα επιτήρησης των μέτρων να επιβάλλουν πρόστιμα σε αυταπασχολούμενους και μισθωτούς – κατά παράβαση των ανακοινωθέντων”.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, υπάρχουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα επιβολής προστίμων, τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια, όπου σε επιβλέποντες έργων μηχανικούς, στο δρόμο προς εργοτάξια ή οικοδομές, τα οποία επιβλέπουν (και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη δική τους ευθύνη και για λόγους ασφαλείας), επιβάλλονται πρόστιμα κατά την κίνησή τους, ενώ διαθέτουν τόσο τη φόρμα μετακίνησης εργαζόμενου, όπως προβλέπεται (σφραγισμένη κλπ) όσο ακόμη και αποδεικτικά των έργων στα οποία κατευθύνονται. Επίσης σημειώνεται ότι συνεργεία έργων και οικοδομών, με ποικίλες ειδικότητες μηχανικών και άλλων επαγγελματιών, δυσκολεύονται στις μετακινήσεις τους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και ειδικά στη μετακίνηση από και προς τη νησιωτική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου