Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κατεδάφιση του εργοστασίου "ΑΙΓΑΙΟΝ"?


Χτες 13/5/2011 η ΕΠΑΕ της τέως Νομαρχίας (νυν Δήμου) Πειραιά αποφάσισε την κατεδάφιση του εργοστασίου ΑΙΓΑΙΟΝ, με χρήση της διπλής ψήφου του προέδρου Δημ.Αναστασιάδη και την ψήφο του αναπληρωτή εκπροσώπου ΤΕΔΚΝΑ Θεόδωρου Καναβάρη. Μειοψήφισαν  οι  εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ  Γιώργος Ανδρεαδάκης και Χρίστος Πολύδωρας. Αναδημοσιεύουμε από το http://mlp-blo-g-spot.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html πληροφορίες για την ιστορία του εργοστασίου.

Η "ΑΙΓΑΙΟΝ Α.Ε." ήταν μια από τις πλέον ιστορικές και μεγαλύτερες εταιρίες της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας. Η μονάδα του Πειραιά ιδρύθηκε το 1924 από τον Νίκο Καρέλλα ενώ το 1955 ξεκίνησε τη λειτουργία του μια μεγάλη κλωστοϋφαντουργική μονάδα στο Λαύριο. Ο Όμιλος διέθετε επίσης εργοστασιακές μονάδες στο Άστρος Κυνουρίας και στη Σύρο (1896) (;).  

Το εικονιζόμενο στη φωτογραφία εργοστάσιο του Πειραιά, απασχολούσε περίπου 1.500 εργαζομένους και έκλεισε τον Φεβρουάριο του 1990.

Ο Όμιλος Καρέλλα και πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Ν. Καρέλλας συνδέεται άμεσα με την νεώτερη ιστορία ενός εκ των μεγαλυτέρων και ιστορικότερων αθλητικών σωματείων του Πειραιά, του Εθνικού Πειραιώς. Ο Δημήτριος Καρέλλας, διατέλεσε επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος / πρόεδρος της ομάδας από τη δεκαετία του 1950 (οδηγώντας την ποδοσφαιρική ομάδα στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ως σήμερα) έως και το θάνατό του στο Λονδίνο το 1993 (έπειτα από τη χρεωκοπία των επιχειρήσεών του στις αρχές της δεκαετίας του '90).

Σήμερα το παλαιό εργοστάσιο επί της λεωφόρου Μικράς Ασίας στέκει αγέρωχο αλλά και πλήρως εγκαταλειμμένο. Στον περίγυρο των κτιριακών εγκαταστάσεων πλήθος απορριμάτων δημιουργούν μεγάλες εστίες μόλυνσης. Οι εγκαταστάσεις έχουν "διακοσμηθεί" δεόντως από γκράφιτι ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως χρησιμοποιούνται ως χώρος διαμονής / διαβίωσης μεταναστών / ρακοσυλλεκτών και λοιπών περιθωριακών ανθρώπων. Η μάντρα του εργοστασίου επί της οδού Κατσουλάκου (πίσω μέρος που γειτνιάζει με τα parking του σταδίου Καραΐσκάκη) είναι γκρεμισμένη σε πολλά σημεία και η πρόσβαση εντός του κτιρίου καθίσταται πολύ εύκολη. 

Τα τελευταία χρόνια στον τύπο της χώρας έχουν "διαρρεύσει" πολλά σχέδια εκμετάλλευσης αυτού του real-estate φιλέτου (και των παραπλεύρων εγκαταλειμμένων κτιρίων) ως ενός χώρου όπου θα στεγαστεί μεγάλο shopping center τύπου Mall ή/και χώροι πρασίνου / άθλησης.  

Τέλος, σύμφωνα με τις διάφορες πηγές που συναντάμε στο διαδίκτυο, το οικόπεδο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της πρώην κλωστοϋφαντουργικής μονάδας ανήκουν πλέον στην εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου. 

Δηλώσεις χτυπημένων από τα ΜΑΤ διαδηλωτών

Αναδημοσιεύουμε δηλώσεις διαδηλωτών της 11ης Μαϊου από το Αντίσταση στις Γειτονιές. Δείτε επίσης το Blog του Γ.Κ. ο οποίος είναι ακόμα στην εντατική μετά τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ. Ο κόσμος τους απέναντι στο δικό μας. 
υγ. μας συγχωρείτε για τα προβλήματα που παρουσίαζε το blog τις τελευταίες ημέρες, από τη μια η μεγάλη επισκεψιμότητα και από την άλλη τα προβλήματα της google δε μας επέτρεψαν να το λειτουργήσουμε σωστά.
Ελευθερία Βάρσου
Πορευόμουν με το μπλοκ της Ταξικής Πορείας φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται να ισοπεδώσουν τη ζωή μας. Επί της Πανεπιστημίου, στο ύψος της οδού Αμερικής, εντελώς απρόκλητα δυνάμεις των ΜΑΤ άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα, βόμβες κρότου-λάμψης και να περικυκλώνουν το μπλοκ απ’ όλες τις πλευρές. Μέσα στο χάος και στον πανικό που επικρατούσε άνθρωποι ποδοπατούνταν και, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, αντιλήφθηκα από τη δεξιά πλευρά μια διμοιρία των ΜΑΤ. Μας επιτέθηκαν λυσσαλέα και άρχισαν να χτυπάνε με στυγνό και άγριο τρόπο τους διαδηλωτές. Εκείνη τη στιγμή δέχτηκα και εγώ ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι. Κατάλαβα ότι το αίμα έτρεχε ασταμάτητα και ταυτόχρονα πνιγόμουν από τα δακρυγόνα. Με μεγάλη δυσκολία με βοήθησαν και βγήκαμε στην οδό Αμερικής όπου διαπίστωσα ότι πολλοί διαδηλωτές βρίσκονταν στην ίδια και χειρότερη κατάσταση. Κάποιοι ειδοποίησαν και μας δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από μοτοσικλετιστή του ΕΚΑΒ περιμένοντας το ασθενοφόρο. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι αυτά τα βάναυσα χτυπήματα στο κεφάλι είχαν ως στόχο γυναίκες και παιδιά.
Βλέποντας τους τραυματίες, και με τον τρόπο που χτύπησαν την πορεία, όπως περιέγραψα παραπάνω, πιστεύω ότι στόχος τους ήταν να σακατέψουν τον κόσμο που κατέβηκε σε αυτή. Σε αυτό άλλωστε συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις των ανθρώπων με τους οποίους έχω μιλήσει.
Ήταν μια στυγνή δολοφονική επίθεση, που στόχο της είχε να φοβίσει τον κόσμο, να τον τρομοκρατήσει, να τον αποτρέψει από τον αγώνα και από τη συμμετοχή του στην απεργία και στη διαδήλωση. Αυτό δεν θα περάσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί είναι ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι. 

Σωτήρης Λέγγας
Φαρμακοποιός-συνδικαλιστής (πρώην πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας)
Σε μια από τις πιο ειρηνικές πορείες των τελευταίων χρόνων είχα την «τύχη» να δεχτώ την ιδιαίτερη «προστασία» των ΜΑΤ, όπως και δεκάδες άλλοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους νεαρά παιδιά και ηλικιωμένοι, που διαδήλωναν ενάντια στις πολιτικές της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Βρίσκομαι εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια στις γραμμές του λαϊκού κινήματος και ποτέ δεν ξανασυνάντησα τέτοια λύσσα σαν αυτή με την οποία μας χτυπούσαν χθες. Τα χτυπήματα των ΜΑΤ ήταν δολοφονικά, σημάδευαν κεφάλια. Έχω τη γνώμη ότι επιδίωκαν θύματα, αυτές ήταν οι εντολές τους. Αυτή είναι και η δημοκρατία στην εποχή της τρόικας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όλοι δικαιούνται να έχουν διαφορετική άποψη, αρκεί να μην την εκφράζουν. Όποιος την εκφράζει, «τυγχάνει» της ίδιας «προστασίας» με μένα. Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους ξένους προστάτες και τα μεγάλα συμφέροντα είναι αδίστακτη και επικίνδυνη.
Η μόνη απάντηση στην πολιτική των μαντρόσκυλων του μνημονίου είναι μαζικός, λαϊκός, παρατεταμένος αγώνας, έξω από τους περιορισμούς των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, με την ουσιαστική συμμετοχή του ίδιου του λαού στη λήψη των αποφάσεων και στην οργάνωση των αγώνων, πέρα από λογικές αποκλεισμών και κοινοβουλευτικών αυταπατών.
Οι αγώνες δεν τρομοκρατούνται! Κάτω η πολιτική της εξαθλίωσης και της καταστολής και οι εκφραστές της!

Ρούλα Σακκά
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ
Με την απροκάλυπτη και δολοφονική βία από τα ΜΑΤ αντιμετωπίστηκε η χθεσινή απεργιακή πορεία στην οποία συμμετείχα. Την πρωτοφανή χρήση χημικών μέσα στα μπλοκ των διαδηλωτών ακολούθησε ο κλοιός των διμοιριών των ΜΑΤ, όπου ο κάθε διαδηλωτής δεχόταν τη δολοφονική τους μανία. Από καθαρή τύχη δεν υπάρχει νεκρός.
Ήταν, καθαρά, επίδειξη ισχύος ενάντια στον εχθρό-λαό που αντιστέκεται στα μέτρα, δεδομένης της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα, δίνοντας για μία φορά ακόμα τα διαπιστευτήριά τους στα ξένα αφεντικά τους, βομβαρδίζοντας κυριολεκτικά τον λαό που αντιστέκεται με όπλο την απεργία.
Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν και θα συνεχίσουμε στον μόνο δρόμο που αποτελεί διέξοδο για τον λαό. Αντίσταση στην επίθεση για την ανατροπή των μέτρων!

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Το αυγό του φιδιού σπάει σιγά σιγά

 
Τις δύο τελευταίες ημέρες και με αφορμή τη δολοφονία του 44χρονου συμπολίτη μας στην οδό Ηπείρου, φασιστικά και ακροδεξιά στοιχεία έχουν εξαπολύσει - υπό την ανοχή της αστυνομίας - ένα πρωτοφανές πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας. Στο παραπάνω Video (που πρωτοείδαμε στον Παραλληλογράφο) η κάμερα έχει καταγράψει μικρό μέρος από τα "κατορθώματα τους". Επιθέσεις σε σπίτια και μαγαζιά αλλοδαπών, ξυλοδαρμοί και μαχαιρώματα στο δρόμο, κατά πάσα πιθανότητα μια δολοφονία στα Κάτω Πατήσια, επιθέσεις σε καταλήψεις και αυτοοργανωμένους χώρους. Στο  κέντρο της Αθήνας είναι σε πλήρη εφαρμογή η προσπάθειας δημιουργίας - για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - ρεύματος φασιστικού με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Σε άμεση σχέση με επιχειρηματικά και real estate συμφέροντα αλλά κυρίως με παρακρατικές σχέσεις και κάλυψη από κυκλώματα υποκόσμου - με πιο ενδεικτική την πρόσφατη σύλληψη αρχιΧρυσαυγίτη της περιοχής (και υποψήφιου στη Δυτ. Ελλάδα στις πρόσφατες εκλογές) κατηγορούμενου για 2 δολοφονίες. Αξιοποιώντας την απόγνωση του κόσμου λόγω κρίσης, την απουσία της αριστεράς (σε όλες τις εκδοχές), το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, το σπρώξιμο της πορνείας και των ναρκωτικών (πάντα κερδοφόρες δραστηριότητες για κάποιους) και την ανοχή της αστυνομίας στην κατάσταση αυτή (η οποία δημιουργεί τα προβλήματα και δεν τα λύνει) στρώνει το έδαφος στην ανάπτυξη των διάφορων φασιστοειδών. Η πιθανοί τρόποι αξιοποίησης τους πολλοί, η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Αγριος ξυλοδαρμός διαδηλωτή στην Απεργια 11/5/2011

Αναδημοσιεύουμε Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων για τη δολοφονική επίθεση στην απεργιακή πορεία της 11ης Μάη και το βαρύτατο τραυματισμό του συντρόφου Γιάννη Κ. Η νεότερη αξονική στην οποία υπεβλήθη, μετά το χειρουργείο, είναι καλύτερη, ωστόσο οι γιατροί επιμένουν ότι ο κίνδυνος για τη ζωή του παραμένει με πιθανότητες 50-50. Σχετικά με το χτύπημα, οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νίκαιας λένε ότι προήλθε από βαρύ μεταλλικό αντικείμενο, πιθανώς πυροσβεστήρα που αποτελεί μέρος του εξοπλισμού των ΜΑΤ. Σύντροφοί του που ήταν αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι τα ΜΑΤ χτύπαγαν και με το πίσω μέρος του γκλομπ. Εδώ μπορείτε να ακούσετε το Ιατρικό ανακοινωθέν. Ακόμα ένας σοβαρά τραυματίας νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και υπεβλήθη σε σπληνεκτομή. Το νοσοκομείο υποστήριζει ότι το χτύπημα στη σπλήνα προέρχεται από πτώση.
Στην απεργιακή πορεία της 11ης Μάη χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά ενάντια στα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που επιβάλλουν το κράτος σε συνεργασία με το Δ.Ν.Τ., την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωθώντας όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση και τον αποκλεισμό.
Από την αρχή της πορείας οι δυνάμεις καταστολής είχαν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω της δείχνοντας για μια ακόμα φορά την πρόθεση των κυρίαρχων να ανακόψουν με ωμή βία και καταστολή την κοινωνική οργή και αντίσταση.
Ενώ ένα μεγάλο μέρος της πορείας είχε περάσει από το Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή και κατευθυνόταν προς τα Προπύλαια, τα μπλοκ συνελεύσεων γειτονιάς, ταξικών σωματείων βάσης, αναρχικών/αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής που όρμηξαν λυσσασμένα πάνω στους διαδηλωτές ρίχνοντας βροχή δακρυγόνων, ασφυξιογόνων και κροτίδων λάμψης,  χτυπώντας τους άγρια και τραυματίζοντας δεκάδες.
Σε αυτό το κομμάτι της διαδήλωσης, στην οδό Πανεπιστημίου, βρισκόταν και η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων τη στιγμή που δέχτηκε και αυτή μαζί με τα υπόλοιπα μπλοκ τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα ο σύντροφός μας Γιάννης Κ., που κρατούσε το πανό της Συνέλευσης, να τραυματιστεί σοβαρά. Χτυπημένος και με αίματα στο κεφάλι άρχισε να απομακρύνεται μαζί με μια άλλη διαδηλώτρια από την Πανεπιστημίου που πνιγόταν στα δακρυγόνα για να πάει σε κάποιο ασφαλές σημείο, όπως έκαναν και άλλοι χτυπημένοι διαδηλωτές. Κατηφόρισαν την οδό Αμερικής και στο ύψος της Σταδίου, μπήκαν σε μια στοά όπου ήταν παρόντες εργαζόμενοι που τον είδαν να αιμορραγεί, τους είπε το όνομά του και ότι ήταν στο μπλοκ της ΣΑΚΑΚΠ που μόλις είχε δεχτεί επίθεση στην Πανεπιστημίου. Όταν άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του και να αιμορραγεί και από το αυτί, η κοπέλα που τον συνόδευε κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο έφτασε στην οδό Σταδίου όπου τον παρέλαβε.
Ο σύντροφος μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Νίκαιας με εσωτερική αιμορραγία στο κεφάλι, χειρουργήθηκε άμεσα και νοσηλεύεται στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.
Στην προσπάθειά τους οι κυρίαρχοι να καταπνίξουν τις κοινωνικές αντιστάσεις, δε διστάζουν, επιστρατεύοντας όπως πάντα τους ένστολους δολοφόνους τους, να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των αγωνιζόμενων ανθρώπων.
Σαν Συνέλευση συνεισφέρουμε με τις δυνάμεις μας στους αυτοοργανωμένους αδιαμεσολάβητους κοινωνικούς αγώνες που είναι μια ζωντανή πραγματικότητα σε κάθε γωνιά της πόλης, και μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιζόμενους ανθρώπους συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Καμιά απόπειρα καταστολής και τρομοκράτησης δεν είναι ικανή να μας κάνει να σιωπήσουμε. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του συντρόφου μας Γιάννη Κ. που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και σε όλους τους τραυματισμένους και συλληφθέντες διαδηλωτές της απεργιακής πορείας της 11ης Μάη.
Συνεχίζουμε στο δρόμο!
Συνεχίζουμε ανυποχώρητοι!
Για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων
11 Μάη 2011

Φωτογραφίες από τη σημερινή απεργιακή πορεία - Τραυματίας κινδυνεύει



Οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
"Δεκάδες τραυματισμένοι – χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα. Αυτήν τη στιγμή χειρουργείται από συναδέλφους μας που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του.
Καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα."
Ο τραυματίας έχει επισκληρίδιο αιμάτωμα. Μόλις έφτασε στο νοσοκομείο της Νίκαιας υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες υπάρχουν πάνω από 8 τραυματίες από χτυπήματα των ΜΑΤ ενώ έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές. Κάποιοι διαδηλωτές τραυματίες από τις βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο ΚΑΤ με σοβαρά τραύματα.
Οι περισσότερες προσαγωγές έγιναν στο ύψος Πανεπιστημίου και Αμερικής και σποραδικά συνεχίστηκαν στα Προπύλαια και στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες o 30χρονος χτυπήθηκε πολύ σοβαρά στην οδό Πανεπιστημίου από τα ΜΑΤ και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρουργείο στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Η ζωή του κινδυνεύει. Θα επανέλθουμε με νεότερα. 
Από το http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/50289/se-krisimh-katastash-diadhlwths όπου μπορείτε επίσης να δείτε το Ιατρικό ανακοινωθέν.
***Ο 30χρονος νοσηλεύεται διασωληνομένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον κρατήσουν στη ζωή και τονίζουν πως τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα, αν και η κατάστασή του δείχνει να σταθεροποιείται.****
[Το επισκληρίδιο αιμάτωμα είναι ένας τύπος τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, όπου ποσότητα αίματος συγκεντρώνεται μεταξύ της σκληράς μήνιγγας (η σκληρή εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα) και του κρανίου. Η σκληρά μήνιγγα περιβάλλει και τον νωτιαίο μυελό, επομένως επισκληρίδιες αιμορραγίες μπορεί να συμβούν και στον σπονδυλικό σωλήνα. Η κατάσταση είναι δυνητικά θανατηφόρος, επειδή η συγκέντρωση του αίματος μπορεί να αυξήσει την πίεση στον ενδοκράνιο χώρο και να συμπιέσει κρίσιμες λειτουργικές εγκεφαλικές δομές. Αυτό συμβαίνει σε 1 έως 3% των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Μεταξύ 15 και 20% των ασθενών με επισκληρίδιο αιμάτωμα πεθαίνουν εξαιτίας της κατάστασης.]

Live Αναμετάδοση από τις απεργιακές διαδηλώσεις


Από το http://antistasigr.blogspot.com/, αναδημοσιεύουμε επίσης την ανακοίνωση του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων 
 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΗ, 10.30 πμ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να ανακοινώσει και να ψηφίσει ένα βάρβαρο πρόγραμμα διάλυσης των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, εάν εφαρμοστεί, θα γυρίσει την εργαζόμενη πλειοψηφία σε κατάσταση απόλυτης υποταγής στις δυνάμεις του κεφαλαίου. Νέες μειώσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νέο επαχθές ασφαλιστικό τη στιγμή που τα ταμεία κατέχουν δις € κρατικά ομόλογα, κατάργηση των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων ανεργίας. Μαζί με αυτά έρχονται να προστεθούν το κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, πανεπιστημίων  και νοσοκομείων, το μαζικό ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, από την ενέργεια ως τα νερά και από λιμάνια και τα αεροδρόμια έως τα νησιά και τα δάση.
Το Μνημόνιο έχει χρεοκοπήσει στα μάτια της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, καθώς αποκαλύπτεται ότι δεν έγινε για να «σώσει την χώρα», αλλά τους τραπεζίτες και τους «δανειστές», συντρίβοντας την κοινωνία. Ταυτόχρονα από διάφορες πλευρές του κατεστημένου, πληθαίνουν οι προτάσεις για την «αναδιάρθρωση» ή επιμήκυνση του χρέους», δηλαδή της χρεοκοπίας του λαού. Η κατεδάφιση του επιπέδου ζωής μας επιδιώκεται να είναι ισοπεδωτική. Κυβέρνηση και εργοδότες, μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, ΝΔ και  ΛΑΟΣ,  θέλουν και πάλι το λαό στη γωνία, τρομοκρατημένο από την απειλή της χρεοκοπίας, άφωνο και άβουλο μπροστά στο μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής.
Η κρίση σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα, στην ΕΕ και διεθνώς. Η λήψη αντιλαϊκών μέτρων σε όλη την Ευρώπη, από τις «χρεοκοπημένες» χώρες του Νότου ως τις «πλούσιες» χώρες του Βορρά, δείχνει ότι η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων είναι απόλυτη ταξική επιλογή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ο περιβόητος «μηχανισμός στήριξης» που θα ληστεύει τους λαούς, μαζί με το «Σύμφωνο για το ευρώ», δείχνει πως προωθούν ένα πανευρωπαϊκό "Μνημόνιο διαρκείας". 

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Ξάνθης

Αναδημοσιεύουμε Ψήφισμα του Συλλόγων Φοιτητών διαφόρων σχολών αναφορικά με τη δίωξη δύο φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης τότε, για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, δίωξη η οποία και έγινε μήνες. Η αλληλεγγύη μας αυτονόητη και δεδομένη όπως και σε άλλες περιπτώσεις διώξεων που έχουν παρουσιαστεί σε αυτήν την πόλη η οποία έχει μακρά παράδοση φοιτητικών αγώνων αλλά και εκδικητικών διώξεων. Καλούμε κάθε μαζικό φορέα να εκφράσει έμπρακτα τη συμπαραστασή του.

Ψήφισμα Συλλόγων Φοιτητών …


Σημαντική θέση στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων κατέκτησε η εξέγερση της ελληνικής νεολαίας το Δεκέμβριο του 2008, ως αντίδραση στην εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα. Το γεγονός της δολοφονίας ακολούθησε μια άμεση πανελλαδική ενημέρωση με αυθόρμητες, μαζικές πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας που κατέληγαν σε πολιορκίες Α.Τ., ως απάντηση στη κατασταλτική ασυδοσία. Τα κοινωνικά στρώματα που κινητοποιήθηκαν ήταν κυρίως νεολαίοι ( μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι νεολαίοι ) καθώς και μετανάστες.

Η οργή που εκδηλώθηκε τις μέρες του Δεκέμβρη δεν ήταν μόνο ένα συναισθηματικό ξέσπασμα για τη κρατική δολοφονία του Γρηγορόπουλου αλλά αποτέλεσμα συσσωρευμένης κοινωνικής αγανάκτησης ευρύτερων κομματιών της νεολαίας.
Τα βαθύτερα αίτια της έκρηξης αυτής ήταν η οικονομική κρίση και οι πολιτικές που ακολουθούνται ως πρόσχημα για το ξεπέρασμά της, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, ημιαπασχόληση, μαζικές απολύσεις, ανεργία, που διαμόρφωσαν ένα συνολικό καθεστώς επισφάλειας για τους νέους εργαζόμενους. Σε πολιτικό επίπεδο, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική αλλά και την αδιαλλαξία που επέδειξαν απέναντι στα κοινωνικά κινήματα (φοιτητικά- μαθητικά, ασφαλιστικό) συγκρότησαν μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία όλων των πληττόμενων στρωμάτων. Ταυτόχρονα, η βίαιη αντιμετώπιση των προηγούμενων αυτών κινημάτων διαμόρφωσε αντικατασταλτική συνείδηση κυρίως σε νέα στρώματα νεολαίας.

Χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη αποτέλεσε η ένταση των συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής και την επίσημη πολιτική λόγω της εγγεγραμμένης καταστολής και της κρατικής βίας στα συλλογικά βιώματα της νεολαίας, αλλά και η πρωτοτυπία τους (καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, καταλήψεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών). Οι πρακτικές που υιοθετήθηκαν στοχοποιούσαν, σε ένα πρώτο στάδιο, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, με τους οποίους θωρακίζονται οι πολιτικές επιλογές του κράτους απέναντι στα κινήματα, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο η κατάδειξη των πολιτικών υπευθύνων εκφράστηκε και μέσα από τη στοχοποίηση κτιρίων – συμβόλων της πολιτικής εξουσίας (υπουργία, νομαρχίες, δημαρχεία).

Τη περίοδο του Δεκέμβρη, ενεργοποιήθηκαν άμεσα και τα αντανακλαστικά του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης που αποφάσισε καταλήψεις και κινητοποιήσεις διαρκείας. Κομβικό σημείο για τις κινητοποιήσεις ήταν η ημέρα πανεργατικής απεργίας στις 10/12, όπου το επίσημο πολιτικό σύστημα εγκαλούσε τον κόσμο να μην πραγματοποιήσει πορεία στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας.Γι’ αυτό, στις 8 Δεκεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης που αποφάσισε τη συμμετοχή του Συλλόγου στην πορεία των εργαζομένων που καλούσε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης για 10 Δεκέμβρη, ημέρα πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας. Το εν λόγω πλαίσιο του Συλλόγου Φοιτητών περιλάμβανε εκτός των άλλων και τη συμβολική κατάληψη του κτιρίου της νομαρχίας Ξάνθης. Την ημέρα της πορείας (10-12-2008) ο Σύλλογος Φοιτητών μαζί με τους απεργούς εργαζόμενους και τους μαθητές εισήλθαν στον προθάλαμο της νομαρχίας με στόχο την ανάρτησή του πανό του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης. Τη στιγμή εκείνη, από τον πάνω όροφο του κτιρίου κατέβηκε μία ομάδα αστυνομικών πλήρως εξοπλισμένη (ασπίδες, γκλοπς, κράνη) που παρατάχθηκε μπροστά από τους διαδηλωτές που ήταν στον προθάλαμο. Οι διαδηλωτές τότε ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών από τον επικεφαλής τους και τον αντινομάρχη. Μετά την άρνηση των αστυνομικών να αποχωρίσουν, οι διαδηλωτές δέχτηκαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής κάλεσε και μία δεύτερη διμοιρία να σπεύσει που περίμενε προκειμένου να περικυκλώσει τους διαδηλωτές. Όταν το αντελήφθησαν οι διαδηλωτές αποφάσισαν να αποχωρίσουν. Κατά την αποχώρησή τους, οι αστυνομικοί έσπασαν το τζάμι του κτιρίου και άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως τους διαδηλωτές που είχαν γυρίσει μέτωπο. Τρεις διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος μεταφέρθηκαν αιμόφυρτοι με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο Ξάνθης.

Το μνημόνιο πέθανε, ζήτω το μνημόνιο

Αναδημοσιεύουμε από το ISKRA
ΤΟ ΝΕΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΔΙΛΛΗΜΑ: ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΤΡΟΙΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ!

ΤΡΟΙΚΑ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!
Την ώρα που όλοι πλέον συνομολογούν την οικτρή αποτυχία του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης και της τρόικας που το εμπνεύστηκε, την ίδια ώρα, Ε.Ε. και ΔΝΤ ετοιμάζουν νέο, πολύ χειρότερο και πολύ σκληρότερο ΜΝΗΜΟΝΙΟ για να επιβάλλουν στη χώρα.
Την ίδια ώρα, επίσης, έρχεται την Τρίτη (10/05) στην Αθήνα η ηγεσία της τρόικα για τον τελικό «έλεγχο» της ελληνικής οικονομίας ενόψει της 5ης δανειακής δόσης.
Είναι βέβαιον, πλέον, ότι εξαιτίας του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2011, η τρόικα θα απαιτήσει τη γρηγορότερη, ουσιαστικότερη και αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συνομολογηθεί και τη λήψη νέου πρόσθετου πακέτου μέτρων, προκειμένου να πιαστεί ο (αυθαίρετος) στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο δεν πρέπει να υπερβεί τα 17 δις ευρώ!
Όπως είναι γνωστόν, θεμελιώδης επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας με την εκπόνηση και εφαρμογή του Μνημονίου ήταν, πέραν των άλλων, να μπορέσει η χώρα από το 2012 να δανείζεται από τις αγορές.
Ο στόχος αυτός είναι πια όνειρο θερινής νυκτός!
Αντίθετα, σήμερα, τα spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου (η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού σε σχέση με τα Γερμανικά) είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με την πριν του μνημονίου περίοδο!!!
Η Ελλάδα, επομένως, δεν μπορεί να καλύψει από τις αγορές τα 27 δις ευρώ δάνεια που χρειάζεται -πέραν της χρηματοδότησης των 24 δις ευρώ από την τρόικα- το 2012, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε τοκοχρεολύσια. Πολλοί, επίσης, τονίζουν ότι πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα, πέραν της χρηματοδότησης της τρόικας, μπορεί να προκύψει και φέτος, λόγω εκτροχιασμού του προϋπολογισμού!!!

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Εξαιτίας αυτού του ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ, που είναι συνάμα και μνημονιακό αδιέξοδο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (06/05) το βράδυ στο Λουξεμβούργο η πολυσυζητημένη μυστική ΣΥΣΚΕΨΗ του eurogroup, την οποία αποκάλυψε το Γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στόχος της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί πως θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες περίπου 27 δις. της Ελλάδας , οι οποίες δεν καλύπτονται από τα δάνεια της τρόικας αλλά ούτε από την προσφυγή στις αγορές, μιας και τα αντίστοιχα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές έχουν φτάσει στον ουρανό!!!!
Η σύσκεψη του Λουξεμβούργου δεν κατέληξε σε αποφάσεις για το δανεισμό της Ελλάδας, εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών και αντιθέσεων συμφερόντων που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα.
Στο μόνο που έμειναν σύμφωνοι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν στην αυστηρότατη κριτική προς την κυβέρνηση για το ότι «καθυστερεί» την ουσιαστική υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος!
Και κυρίως, όλοι οι συμμετέχοντες στο eurogroup της περασμένης Παρασκευής συμφώνησαν στην αδήρητη ανάγκη, μαζί με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου το 2011, να εκπονηθεί, όποια λύση και αν δοθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2012, ένα νέο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ σε βάρος της Ελλάδας για την περίοδο από το 2012 και μετά.
 
ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!

Όλοι στην Απεργία στις 11/5

Αναρτούμε αφισάκι της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2011

Συμμετέχουμε δυναμικά και διαδηλώνουμε:
  • Την αντίθεσή μας μαζί με το σύνολο των εργαζομένων της χώρας μας ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα και τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

  • Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας οδηγούν στη θεσμική και οικονομική μας εξαθλίωση.

  • Για το Δημόσιο χαρακτήρα των Τεχνικών Υπηρεσιών ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.

  • Για την προάσπιση της προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας και των δίκαιων αιτημάτων των Διπλωματούχων Μηχανικών
Για τους συναδέλφους της ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2011 ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 11:00 π.μ
ΣΤΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ)

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το στοίχημα της αποανάπτυξης

Ομιλία-συζήτηση για το στοίχημα της αποανάπτυξης με τον Σερζ Λατούς

Την Τρίτη 10 Μάη στις 19:30 στο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο ΜΑΧ) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «το στοίχημα της αποανάπτυξης» και ομιλητή τον καθηγητή Σερζ Λατούς του Πανεπιστημίου Paris-Sud.
Ο Λατούς σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στη Λιλ στη Γαλλία, στο Κονγκό και στο Λάος. Από το 2002 έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης.
Τη στιγμή που η χρεοκοπία της χώρας είναι χρεοκοπία του μοντέλου ανάπτυξης, ο Λατούς σε ρήξη με το ωφελιμιστικό φαντασιακό του καπιταλιστικού κόσμου, που μας οδήγησε εδώ, προτείνει νέες μορφές κοινωνικής, παραγωγικής και οικολογικής συμβίωσης.
«Η μεγέθυνση και η ανάπτυξη είναι δύο μύθοι της οικονομίας που οδηγούν τον κόσμο στον αφανισμό». Ως εκ τούτου προτείνει την κατασκευή «συμβιωτικών, αυτόνομων, οικονόμων κοινωνιών» με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει «αναδιανομή, αναδόμηση, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση κ.α.». Το πρόγραμμα αυτό - χωρίς να αποτελεί «ετοιμοπαράδοτο μοντέλο»- συνιστά μια «ουτοπία κινητήρια και δημιουργική» για να διερευνήσουμε «τρόπους συλλογικής άνθησης που δε θα καταστρέφουν το περιβάλλον και τον κοινωνικό δεσμό».
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Αυτόνομο Στέκι, το περιοδικό Πανοπτικόν, οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, ο Σπόρος και ο Σκόρος.

Αγωγή των εργοδοτών κατά ΣΤΥΕ και ΟΣΕΤΕΕ

Οι εργοδοτικές οργανώσεις του χώρου των Τεχνικών Εταιριών σε μια πρωτοφανή κίνηση επείδειξης δύναμης κατέθεσαν αγωγή κατά του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΣΤΥΕ) και της Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) με στόχο την ακύρωση της απόφασης του ΟΜΕΔ (4/2001 στις 26/1/2011). Η απόφαση της διαιτησίας ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις Τεχνικές Εταιρίες και η αμφισβήτηση της από την εργοδοσία - έχοντας πάρει το πράσινο φως από τις κυβερνητικές πολιτικές κατάργησης των συμβάσεων - δείχνει το πόσο έχει ανοίξει η όρεξη της για πλήρες ξήλωμα όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων. Μετά από τους απλήρωτους εργαζόμενους, μετά τις τεράστιες απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις ακολουθεί η πλήρης αμφισβήτηση και κατάργηση όλων των συμβάσεων ώστε να γίνουμε "ανταγωνιστικοί" με την Κίνα. Στην αγωγή τους αμφισβητούν τα επιδόματα που προβλέπει η απόφαση με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου στο στάδιο της διαιτησίας δεν γίνεται διαπραγμάτευση των επιδομάτων αλλά μόνο του βασικού μισθού. Ταυτόχρονα έχουν καταγγείλει την σύμβαση και ζητούν να πάνε σε νέα διαπραγμάτευση. Η ενέργεια αυτή γίνεται από τις από τις 7 εργοδοτικές οργανώσεις. Με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την αμφισβήτηση και τις σύμβασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Και ανοίγει ο δρόμος για την αμφισβήτηση όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί κάποιος (και δικαιολογημένα) να έχει με τον τρόπο που επιλέγει να εκφράσει ο ΣΤΥΕ τους τεχνικά εργαζόμενους η συμπαράσταση όλων πρέπει να είναι δεδομένη.

Χαρίζουν σε ιδιώτες και την Εγνατία Οδό

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Νίκου Νούλα από το Δρόμο
Ο εμπαιγμός και η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε όλο τους το μεγαλείο.


Δεν κράτησε για πολύ η χαρά των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά αυτών της απομονωμένης Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης. Λίγα χρόνια μετά την παράδοση σε κυκλοφορία της Εγνατίας, τους ζητείται η καταβολή πανάκριβων διοδίων με τη δημιουργία έξι νέων σταθμών (πλέον των δύο υπαρχόντων σε Μάλγαρα και Πολύμυλο Κοζάνης).
Επί χρόνια είχε στηθεί μια προπαγανδιστική εκστρατεία για τα οφέλη από τη λειτουργία αυτού του άξονα μήκους 670 χλμ. που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους του Έβρου. Όμως, η κυρίαρχη προπαγάνδα, πίσω από την υπαρκτή διευκόλυνση των οδηγών και τη μέχρι στιγμής ενίσχυση σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού τουρισμού, κάλυπτε:
α. Tον προβληματικό σχεδιασμό και τις κακοτεχνίες που οδηγούν σε περιβαλλοντικές καταστροφές (δεκάδες θάνατοι της απειλούμενης με εξαφάνιση καφέ αρκούδας σε τροχαία ατυχήματα) αλλά και σε φυσικές καταστροφές (όπως οι πλημμύρες του φετινού χειμώνα στην περιοχή Πεδινής-Μπάφρας).
β. Tις καθυστερήσεις στην αποπεράτωση των έργων, αλλά και το τεράστιο κόστος των 6.5 δισ. ευρώ (με 50% συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου και 50% πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Φυσικά, το «μάρμαρο» καλείται άμεσα ή έμμεσα να το πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.
γ. Kυρίως, όμως, κάλυπτε τη σκοπιμότητα αυτού του «φαραωνικού» έργου σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο δευτερογενής αλλά και ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής στη Β. και Δ. Ελλάδα οδηγούνταν σε κατάρρευση, την οποία -παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου- δεν απέτρεψε η Εγνατία. Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο που διευκολύνει τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών χωρών με τις αγορές των Βαλκανίων, των Παρευξείνιων χωρών και της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό και ήταν ενταγμένο στις πρώτες προτεραιότητες των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΔΜ) της Ε.Ε. Βασικός, λοιπόν, είναι ο συνδετικός-διαμετακομιστικός ρόλος της Εγνατίας Οδού, αντιστοιχημένος πλήρως με το διαμετακομιστικό –μεταπρατικό- υπεργολαβικό και εν τέλει εξαρτημένο χαρακτήρα της Ελληνικής Οικονομίας.

Πωλούνται τα ασημικά...


Με την αποπεράτωση της Εγνατίας Οδού τελειώνει η πρώτη φάση του έργου (κατασκευή) για το οποίο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της «ενοποίησης» με την επέκταση του ΔΔΜ και φυσικά οι μεγαλοεργολάβοι.
Μπαίνοντας στη δεύτερη φάση (λειτουργία, συντήρηση), η κυβέρνηση εντάσσει την Εγνατία στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Έτσι, ανακοινώθηκε η επικείμενη λειτουργία έξι νέων σταθμών διοδίων και συγκεκριμένα στα Τύρια Ιωαννίνων, στο Μαλακάσι Τρικάλων, στο Κλειδί Ημαθίας (πλευρικός), στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, στη Μουσθένη Καβάλας και στον Ίασμο Ροδόπης. Μάλιστα, με γοργούς ρυθμούς έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες κατασκευής για τους περισσότερους εξ αυτών. Στόχος είναι να λειτουργήσουν τουλάχιστον τρεις σταθμοί από την 1η Ιουλίου και οι υπόλοιποι μέχρι το τέλος του 2011.
Σημειώνεται εδώ ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός της Εγνατίας περιλάμβανε τη δημιουργία 13 σταθμών διοδίων, γεγονός που δείχνει τα περιθώρια δράσης της επιχειρηματικότητας...
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάληψη από ιδιωτική εταιρία των υπηρεσιών είσπραξης διοδίων και λειτουργίας των οκτώ σταθμών της Εγνατίας. Οι σταθμοί θα είναι συμβατικού τύπου και -σύμφωνα με την κυβέρνηση- προσωρινής λειτουργίας και με χρονικό ορίζοντα διετίας.
Στο τέλος της διετίας έχει εξαγγελθεί η λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων. Το τεύχος του διαγωνισμού προβλέπει δίκτυο 78 σταθμών ηλεκτρονικών διοδίων στην α’ φάση και επιπλέον 116 στη β’ φάση, οι οποίοι θα καλύψουν την Εγνατία καθώς και τους κάθετους άξονες Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη- Προμαχώνας, Κλειδί-Εύζωνοι αλλά και στους δρόμους-«καρμανιόλες» Άκτιο-Αμβρακία και Θεσσαλονίκη-Ν. Μουδανιά.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΜΤ

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΗ, στις 6:30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο


Το Δ.Σ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του, στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μάη 2011, στις 6:30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο (Κτίριο Γκίνη, Στουρνάρη)


Θέματα:    

·  Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός πεπραγμένων του Δ.Σ. για την διετία 2009 - 2011

·  Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών

·  Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την διενέργεια των Εκλογών.

·  Συμμετοχή του σωματείου στην απεργία στις 11 Μάη και προγραμματισμός δράσης.

http://www.somtechnik.gr/
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, 4oς όροφος,TK:10561,
Τηλ.:  6936760879, 6977806266

Προς τη συντονιστική επιτροπή αγώνα Λαυρεωτικής

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητοί φίλοι,

με ικανοποίηση και αισιοδοξία υποδεχτήκαμε την αποχώρηση των ΜΑΤ από το “μέτωπο” της Κερατέας και την επιλογή, από μέρους της κυβέρνησης, ενός στοιχειώδους διαλόγου με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αντί της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Ωστόσο, μας προξενεί απορία η μυστικοπάθεια με την οποία γίνεται η επεξεργασία της εναλλακτικής πρότασης, που προτίθεστε να καταθέσετε ή έχετε, ήδη, καταθέσει. Πρωτίστως, απέναντι στους κατοίκους της Λαυρεωτικής, αλλά και απέναντι στους κατοίκους των άλλων περιοχών (Φυλής, Γραμματικού), που στοχοποιεί ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός, αλλά και απέναντι στους αλληλέγγυους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τον αγώνα σας.

Αυτό, όμως, που μας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το περιεχόμενο της κυοφορούμενης πρότασής σας, έτσι όπως το προσλαμβάνουμε από τις αποσπασματικές αναφορές και τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην ιδέα της θερμικής αξιοποίησης – αεριοποίησης, σαν πυλώνα της εναλλακτικής διαχείρισης που προτείνετε (ή σκέφτεστε να προτείνετε).

Δεν είναι σκοπός αυτής της επιστολής να αντικρούσει τα όσα παρουσιάζονται σαν πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής. Περιοριζόμαστε στις εξής τρεις επισημάνσεις:
·        Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι η προσπάθεια εισαγωγής αυτής της μεθόδου επεξεργασίας, ακόμη και με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος στη Φυλή, από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου Μπόμπολα), έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των πολιτών των δυτικών συνοικιών και όλης της Αττικής, σαν προάγγελος της καθολικής εισαγωγής της καύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
·        Γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντεταγμένη προσπάθεια κυβέρνησης και εταιρειών για γενικευμένη εισαγωγή της ενεργειακής – θερμικής αξιοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όλη την Ελλάδα, με πρόσφατο παράδειγμα τη μονάδα καύσης στην ΟΕΔΑ ΝΑ Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια που επιχειρείται να ολοκληρωθεί και με τη σκανδαλώδη επιλογή της καύσης τεράστιων ποσοτήτων (7.000.000 τόνων/έτος) εισαγόμενων από την Ιταλία απορριμμάτων στην ηλεκτροπαραγωγή και, μάλιστα, με το μανδύα των (επιδοτούμενων) ΑΠΕ.
·        Γνωρίζετε, επίσης, ότι τα όσα σχεδιάζονται στην Κερατέα, αποτελούν τμήμα ενός συνολικού σχεδίου και μόνο σαν τέτοια μπορούν να αντιμετωπιστούν, μέσα από μια ενιαία στάση, σε επίπεδο Αττικής. Μια ενιαία στάση που έχει αρχίσει να αποκτά υπόσταση και στηρίζεται στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση και την κομποστοποίηση και την απόρριψη της βιολογικής ξήρανσης και της καύσης.

Αν, όντως, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα γράφονται, πιστεύουμε ότι θα πρόκειται για εξαιρετικά κακή εξέλιξη, που θα μας απογοητεύσει πλήρως. Ανάμεσα στα άλλα και για το γεγονός ότι θα έχετε αγνοήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, φιλικές στο περιβάλλον και απολύτως συμβατές με την τοπική – αποκεντρωμένη διαχείριση, σαν αυτή που έχει υποβάλλει στο δημόσιο διάλογο η πρωτοβουλία μας ή και άλλες συλλογικότητες αλληλέγγυων ενεργών πολιτών.
Εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη επιλογή αποστασιοποίησης και διάσπασης του αναγκαίου μετώπου, που πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη  την Αττική, και το δικό σας ιδιαίτερο αγώνα θα αποδυναμώσει και τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός διάτρητου περιφερειακού σχεδιασμού θα υπονομεύσει. Γνωρίζετε, άλλωστε, καλύτερα από εμάς, ότι το ΥΠΕΚΑ και στη δημιουργία ΧΥΤΑ θα επιμείνει και στο μεγάλο μέγεθος της εγκατάστασης, που θα υπερβαίνει τις ανάγκες των δήμων της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα διαψεύσετε τις ελπίδες και την ολόθερμη συμπαράσταση που προκάλεσε ο πολύμηνος αγώνας σας σε ένα ευρύτερο ακροατήριο πολιτών. Και ότι, έστω και τώρα, θα κάνετε τις αναγκαίες κινήσεις συνεννόησης με όλους εκείνους που σας στήριξαν με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και προτείνουμε μια συνάντηση με την πρωτοβουλία μας και, ενδεχομένως, με άλλες συλλογικότητες πολιτών, πριν από τη νέα συνάντησή σας με το ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε.

Αθήνα, 2/5/2011
“Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων”