Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το μνημόνιο πέθανε, ζήτω το μνημόνιο

Αναδημοσιεύουμε από το ISKRA
ΤΟ ΝΕΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΔΙΛΛΗΜΑ: ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΤΡΟΙΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ!

ΤΡΟΙΚΑ: ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΠΕΤΥΧΕ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!
Την ώρα που όλοι πλέον συνομολογούν την οικτρή αποτυχία του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένης και της τρόικας που το εμπνεύστηκε, την ίδια ώρα, Ε.Ε. και ΔΝΤ ετοιμάζουν νέο, πολύ χειρότερο και πολύ σκληρότερο ΜΝΗΜΟΝΙΟ για να επιβάλλουν στη χώρα.
Την ίδια ώρα, επίσης, έρχεται την Τρίτη (10/05) στην Αθήνα η ηγεσία της τρόικα για τον τελικό «έλεγχο» της ελληνικής οικονομίας ενόψει της 5ης δανειακής δόσης.
Είναι βέβαιον, πλέον, ότι εξαιτίας του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του 2011, η τρόικα θα απαιτήσει τη γρηγορότερη, ουσιαστικότερη και αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συνομολογηθεί και τη λήψη νέου πρόσθετου πακέτου μέτρων, προκειμένου να πιαστεί ο (αυθαίρετος) στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο δεν πρέπει να υπερβεί τα 17 δις ευρώ!
Όπως είναι γνωστόν, θεμελιώδης επιδίωξη κυβέρνησης και τρόικας με την εκπόνηση και εφαρμογή του Μνημονίου ήταν, πέραν των άλλων, να μπορέσει η χώρα από το 2012 να δανείζεται από τις αγορές.
Ο στόχος αυτός είναι πια όνειρο θερινής νυκτός!
Αντίθετα, σήμερα, τα spread για το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου (η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού σε σχέση με τα Γερμανικά) είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με την πριν του μνημονίου περίοδο!!!
Η Ελλάδα, επομένως, δεν μπορεί να καλύψει από τις αγορές τα 27 δις ευρώ δάνεια που χρειάζεται -πέραν της χρηματοδότησης των 24 δις ευρώ από την τρόικα- το 2012, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε τοκοχρεολύσια. Πολλοί, επίσης, τονίζουν ότι πρόβλημα δανεισμού για τη χώρα, πέραν της χρηματοδότησης της τρόικας, μπορεί να προκύψει και φέτος, λόγω εκτροχιασμού του προϋπολογισμού!!!

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Εξαιτίας αυτού του ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ, που είναι συνάμα και μνημονιακό αδιέξοδο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (06/05) το βράδυ στο Λουξεμβούργο η πολυσυζητημένη μυστική ΣΥΣΚΕΨΗ του eurogroup, την οποία αποκάλυψε το Γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στόχος της σύσκεψης ήταν να συζητηθεί πως θα καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες περίπου 27 δις. της Ελλάδας , οι οποίες δεν καλύπτονται από τα δάνεια της τρόικας αλλά ούτε από την προσφυγή στις αγορές, μιας και τα αντίστοιχα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές έχουν φτάσει στον ουρανό!!!!
Η σύσκεψη του Λουξεμβούργου δεν κατέληξε σε αποφάσεις για το δανεισμό της Ελλάδας, εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών και αντιθέσεων συμφερόντων που υπάρχουν γύρω από αυτό το θέμα.
Στο μόνο που έμειναν σύμφωνοι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν στην αυστηρότατη κριτική προς την κυβέρνηση για το ότι «καθυστερεί» την ουσιαστική υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος!
Και κυρίως, όλοι οι συμμετέχοντες στο eurogroup της περασμένης Παρασκευής συμφώνησαν στην αδήρητη ανάγκη, μαζί με την πιστή εφαρμογή του μνημονίου το 2011, να εκπονηθεί, όποια λύση και αν δοθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2012, ένα νέο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ σε βάρος της Ελλάδας για την περίοδο από το 2012 και μετά.
 
ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!
Σχετικά με τις λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας το 2012, έπεσαν στο τραπέζι όλα σχεδόν τα σενάρια και αναδείχθηκαν οι μεγάλες αντιθέσεις επ' αυτών, ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις και συμφέροντα της Ε.Ε.
Στο τραπέζι ετέθησαν εκδοχές για άμεση «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, που περιλαμβάνει από «κούρεμα» του χρέους μέχρι απλή επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν το 2012 ή και το 2013-2014, έως την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας από την τρόικα, πέραν του ποσού των 110 δις που έχει συμφωνηθεί, με τη λήψη αντίστοιχων εγγυήσεων επί των περιουσιακών στοιχείων της χώρας!
Είναι σαφές ότι στη Σύσκεψη απεκλείσθη απολύτως κάθε ενδεχόμενο να αφεθεί η χώρα να κηρύξει αδυναμία συνέχισης αποπληρωμής του χρέους (πτώχευση!), πράγμα που θα την εξωθούσε και εκτός ευρώ.
Και αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλεισθεί όχι μόνο γιατί θα έχαναν τα λεφτά τους οι πιστωτές αλλά και γιατί θα κινδύνευε με κατάρρευση όλη η ευρωζώνη, αφού το δημόσιο και ιδιωτικό ελληνικό χρέος προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνάει τα 400 δις!
Ο κυριότερος, όμως, λόγος για τον οποίο αποκλείουν οι κυρίαρχοι της Ε.Ε. το ενδεχόμενο να αφήσουν τη χώρα να κυλήσει σε «πτώχευση» ( κι επομένως θέλουν να τη «σώσουν» (!) οπωσδήποτε), είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να ακολουθήσουν ανατρεπτικές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα, που μπορεί να εξελιχθούν και σε «ντόμινο».
Ως πιο «ενδεδειγμένες» διέξοδοι εκρίθησαν στη Σύσκεψη, η επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν το 2012 (πιθανόν και το 2013), άποψη που υποστηρίχτηκε κυρίως από τη Γερμανική πλευρά είτε η αύξηση της χρηματοδότησης της χώρας από την τρόικα προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της το 2012. Αυτή η άποψη, με την οποία φαίνεται να συμφωνεί όχι μόνο η ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ, βρίσκει, μέχρι στιγμής, σφόδρα αντίθετη τη Γερμανική κυβέρνηση, η οποία λόγω εσωτερικού πολιτικού κόστους, ούτε λέξη δεν θέλει να ακούσει για επιπρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
 
ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
Να σημειώσουμε εδώ ότι κάθε μια από τις ως άνω εκδοχές δεν δίνει καμία απάντηση στην κρίση χρέους της Ελλάδας, αντίθετα θα την επιτείνει, ενώ θα εμφανιστούν ποικίλες δυσχέρειες στην εφαρμογή τους, που δεν είναι δεδομένη η επίλυσή τους.
Για παράδειγμα, η επιμήκυνση των ομολόγων που λήγουν θα έχει επιπτώσεις σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία, ενώ δεν είναι βέβαιη η εθελοντική συμμετοχή τους στο εγχείρημα.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ του ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ μπορεί να μην κατέληξε στο πως θα ''αντιμετωπίσει'' τον ελληνικό «γόρδιο δεσμό» αλλά όσοι συμμετείχαν σε αυτήν έμειναν σύμφωνοι ότι οποιαδήποτε λύση προϋποθέτει ένα νέο χειρότερο ΜΝΗΜΟΝΙΟ και την αυστηρή εφαρμογή από την κυβέρνηση παλιών και πρόσθετων μέτρων για να πιαστούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του 2011.
Στην κατεύθυνση αυτή πρόκειται να κινηθεί ιδιαίτερα «επιθετικά» το ηγετικό κλιμάκιο της τρόικα που θα είναι από την Τρίτη στην Αθήνα, ιδιαίτερα μετά την αρνητική έκθεση που συνέταξε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα για την πρόοδο στην εφαρμογή του μνημονίου

ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Αρνητική έκθεση για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου συνέταξε το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, εντοπίζοντας υστερήσεις τόσο στην δημοσιονομική προσπάθεια, όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό γνωμοδοτεί πως ο στόχος για επιπρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ το 2011 δεν επαρκεί.
Η έκθεση αποτίμησης θα παραδοθεί αύριο Τρίτη στους επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), οι οποίοι θα ξεκινήσουν τις επαφές με την Κυβέρνηση για την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Η τρόικα διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση σε δαπάνες και έσοδα, αργά βήματα στις αποκρατικοποιήσεις, ισχνή προσαρμογή στις εργασιακές σχέσεις και στην απελευθέρωση αγορών και υπηρεσιών, περιορισμένα αποτελέσματα στο πεδίο της φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά και μη ρεαλιστικούς στόχους στον σχεδιασμό του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Ειδική αναφορά γίνεται στην αδυναμία υπολογισμού των υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και στην αβεβαιότητα που προκαλείται από τις μη ελεγχόμενες δαπάνες των ΟΤΑ, κάποιων ΔΕΚΟ και των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο.
Η τρόικα θεωρεί πως υπάρχουν καθυστερήσεις στην περιστολή του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και ζητεί την επιτάχυνση του ενιαίου μισθολογίου και άμεση κατάργηση δημοσίων φορέων και οργανισμών που δεν παράγουν κανέναν έργο.
Αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους τα σενάρια του τεχνικού κλιμακίου αποτυπώνουν μια πολύ κακή εικόνα, καθώς η μη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και οι καθυστερημένες αποκρατικοποιήσεις καθιστούν μη ελέγξιμη την πορεία του χρέους.

Η ΤΡΟΙΚΑ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, περισσότερο επώδυνα θα είναι τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα ώστε να διασφαλίσει την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος εμφανίζει σημάδια εκτροχιασμού, από το πρώτο τετράμηνο.
Η ενημέρωση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια τα τρόικας από τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τις υστερήσεις κατά 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων και των υπερβάσεων των δαπανών κατά ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ, προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες, για υπέρβαση του ελλείμματος και του προϋπολογισμού του 2011, όπως και του 2010.
Οι ξένοι ελεγκτές, θα ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει έγκαιρα όλα τα μέτρα, ώστε το φετινό έλλειμμα να μην υπερβεί το ποσό των 17 δισ. ευρώ, που προβλέπει το πρόγραμμα ή το 7,4% του ΑΕΠ. Θα ξεκαθαρίσουν, επίσης, ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα μέτρα πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην χαθεί η «αξιοπιστία» του προγράμματος.
Τα μέτρα, κυρίως, είναι η εφαρμογή, από τον Ιούλιο, του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, που θα καταργήσει περισσότερα από 50 επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων και η εφαρμογή, από φέτος, των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, μεταξύ των οποίων η φορολογία των αναψυκτικών και των εμφιαλωμένων νερών, οι μετατάξεις αγαθών από 13% στο 23% ΦΠΑ κ.λπ.
 

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η τρόικα, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει εξηγήσεις εξηγήσεις και λήψη επιπρόσθετων ρυθμίσεων για:
- Την καθυστέρηση του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, που θα τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πέραν των δικηγόρων, φαρμακοποιών κ.λπ., το άνοιγμα των οποίων ήδη νομοθετήθηκε αλλά δεν εφαρμόζεται, δεν προωθήθηκαν τα προεδρικά διατάγματα για το άνοιγμα του συνόλου των επαγγελμάτων που θεωρούνται «κλειστά».
- Την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στον ιδιωτικό τομέα, μετά τη σχετική συμφωνία που είχε επιτευχθεί το Φεβρουάριο με την υπουργό Εργασίας.
- Τη μη «συμμόρφωση» δεκάδων δημοσίων φορέων, που εξακολουθούν να μη κοινοποιούν στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες τους.
- Τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθεί το ποσό των 11,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, μέχρι το 2013, όπως προβλέπει το πρόγραμμα που παρουσίασαν, τη Δευτέρα, οι συναρμόδιοι υπουργοί.
- Το κλείσιμο των μη «αναγκαίων» δημόσιων οργανισμών.

ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ιδιαίτερη πίεση θα ασκήσει η τρόικα για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς έχει την αυταπάτη ότι, με την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, θα εκτονωθούν οι πιέσεις των αγορών, που ασκούνται στα ελληνικά spreads.
Την επόμενη εβδομάδα, θα ζητηθούν συγκεκριμένα σχέδια και χρονοδιαγράμματα για την προώθηση των κινήσεων για τις οποίες είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι θα υλοποιηθούν εντός του 2011. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις ακόλουθες εταιρείες:
- Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (Πυρκάλ και ΕΒΟ).
- Κρατικά Λαχεία
- ΔΕΠΑ
- Λάρκο
-ΤΡΑΙΝΟΣΕ (σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 49%, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης της διοίκησης μαζί με τους νέους μετόχους).
- Την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε «φορείς ειδικού σκοπού».
- Το μερίδιο του Δημοσίου στο Casino Mont Parnes
- Την επέκταση της διάρκειας σύμβασης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Με δεδομένο ότι διανύουμε τον πέμπτο μήνα του έτους, o επικεφαλής της τρόικας, Ματίας Μορς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αντικατέστησε τον Σερβάας Ντερούς, ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ θα ζητήσουν ενημέρωση και εξηγήσεις, και αναμένεται να διατυπώσουν τον προβληματισμό τους για την προώθηση του συνόλου του προγράμματος, που είναι ιδιαίτερα «φιλόδοξο».
Το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι έχουν ήδη οριστεί σύμβουλοι «αποκρατικοποίησης» για ορισμένες εταιρείες και, μέχρι τον Ιούνιο, θα οριστούν για όλα τα projects, ενώ θα τονίσει ότι το κλίμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, όπως έχει διαμορφωθεί στο τελευταίο διάστημα, δεν ευνοεί κινήσεις ιδιωτικοποιήσεων.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών ενέταξε επιπλέον στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων του 2011 την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΤΕ (10%) και τον Ιππόδρομο ΟΔΙΕ , αλλά το θέμα είναι ο χρόνος υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου