Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Λουί Αλτουσέρ, ένας ενοχλητικός ,μαρξιστής φιλόσοφος




25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ* από την ΕφΣυν

Συμπληρώθηκαν χθες 25 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μαρξιστές φιλοσόφους, του Λουί Αλτουσέρ (Louis Althusser). Γεννημένος στην Αλγερία το 1918, ο Αλτουσέρ εισήχθη το 1939 στην περίφημη Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού, αλλά επιστρατεύθηκε πριν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος, συνελήφθη από τον γερμανικό στρατό και στάλθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδο εργασίας στο Σλέσβιχ.

Απελευθερώθηκε το 1945 και φοίτησε στην Εκόλ Νορμάλ, αλλά οι δραματικές συνθήκες του πολύχρονου εγκλεισμού του τραυμάτισαν βαριά τον ψυχισμό του. Από το 1948 διαγνώστηκε ότι πάσχει από «μανιοκαταθλιπτική ψύχωση» και μέχρι το τέλος της ζωής του χρειάστηκε να υποβάλλεται συχνά σε ψυχιατρική και φαρμακευτική θεραπεία και διαρκή ψυχανάλυση.

Ενώ πριν από τον πόλεμο ακολουθούσε το ρεύμα του αριστερού πολιτικού καθολικισμού και υπήρξε μέλος της Χριστιανικής Φοιτητικής Νεολαίας, ο Αλτουσέρ το 1948 προσχώρησε στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΓΚΚ) και άρχισε να μελετά συστηματικά τον Μαρξ. Τα σημαντικότερα έργα του εκδίδονται τις δεκαετίες του 1960 και 1970, την περίοδο δηλαδή των αναζητήσεων της παγκόσμιας Αριστεράς μετά την αποσταλινοποίηση στην ΕΣΣΔ και τα ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα. Την ίδια περίοδο ο Αλτουσέρ εξακολουθεί να μελετά τον Σπινόζα και τον Μοντεσκιέ αλλά και τον Φρόιντ.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Τα δύο πιο γνωστά του έργα, το «Για τον Μαρξ» και το «Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο» (με τη συνεργασία των Ζακ Ρανσιέρ, Πιερ Μασερέ, Ετιέν Μπαλιμπάρ και Ροζέ Εσταμπλέ), εκδόθηκαν την ίδια χρονιά, το 1965, και προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εφόσον υποδείκνυαν μια νέα ανάγνωση των κλασικών κειμένων του μαρξισμού σε απόλυτη σύγκρουση με τη σταλινική σχολή του «σοβιετικού μαρξισμού». Οι κεντρικές του θέσεις που διατυπώνονταν σε αντιπαράθεση με τον τότε επίσημο ιδεολόγο του κόμματος, τον Ροζέ Γκαροντί, τον έφεραν στην άτυπη θέση του θεωρητικού εκπροσώπου τηςαριστερής πτέρυγας του κόμματος και βέβαια στον αντίποδα της δεξιάς εκδοχής που εκπροσωπούσε τότε ο Ζαν Ελενστάιν.

Κάτω τα χέρια από τη ΒΙΟΜΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΕ

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής με πρόταγμα τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή και την αυτοδιαχείριση μέσα από τη συνέλευση των εργαζομένων δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία του εδώ και 2,5 χρόνια γεγονός που το καθιστά ως το πιο ρεαλιστικό παράδειγμα πως η εργατική χειραφέτηση είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση που οδηγεί στην ανεργία και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ. έχει επαναπροσδιορίσει την έννοια του εργατικού και κοινωνικού αγώνα με στροφή προς την αυτοδιαχείριση της παραγωγής πέραν των καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και έχει συσπειρώσει όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας εντός κι εκτός Ελλάδας στο πλευρό των εργατών της ΒΙΟ.ΜΕ. Η ενδυνάμωση του αγώνα και η διεύρυνση του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ δεν χωράει στο σύστημά τους, που έρχεται μέσω της δικαστικής εξουσίας να προασπίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, και να εξασφαλίσει την ίδια του την επιβίωση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργάτες και οι αλληλέγγυοι της ΒΙΟ.ΜΕ. βρέθηκαν σε μια αίθουσα δικαστηρίου, για να υπερασπιστούν τον αγώνα τους. Ένας αγώνας που κατάφερε να κρατήσει ζωντανούς τους εργάτες και τις οικογένειες τους και ανοιχτό το εργοστάσιο τη στιγμή που η ασύλληπτη, αν και καταδικασμένη για χρέη πρώην εργοδοσία – οικογένεια Φιλίππου, τους πέταξε στο δρόμο, αφού τους ξεζούμιζε για χρόνια. Ένας αγώνας που αγκαλιάστηκε από το σύνολο της κοινωνίας της πόλης και της χώρας, γιατί διεκδικεί το δίκαιο του εργάτη.
Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι τόσο σημαντικά όσο και καθοριστικά για το μέλλον του αγώνα. Στις 26 του Νοέμβρη ξεκινάει στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η διαδικασία εκποίησης του οικοπέδου μέσω πλειστηριασμού. Η προοπτική αυτή θα ήταν καταστροφική για την πορεία του αγώνα, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χώρου του εργοστασίου, τόσο ζωτικά για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και ιδεολογικά, γιατί ένα από τα βασικά προτάγματα της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι: 

Δεν φεύγουμε από όσα μας ανήκουν.
Τα εργοστάσια στα χέρια των εργατών, η παραγωγή στα χέρια της κοινωνίας.

Η πιο σκληρή τιμωρία επιβάλλεται στους πιο αθώους




Περίπου 1000 πρόσφυγες βγαίνουν κάθε βράδυ από τη θάλασσα στο μικρό Αγαθονήσι. Νησάκι δίπλα στη Σάμο, με μόλις 150 κατοίκους, χωρίς καθόλου υποδομές και υπηρεσίες, υποδέχεται τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Η επιδείνωση του καιρού δεν έχει μειώσει τη ροή αλλά έχει δραματικά χειροτερεύσει τις συνθήκες. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη.

Με τους ιδρυτές της ερευνητικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», τονΘοδωρή Τσιμπίδη και την Αναστασία Μήλιου, γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Από μικρό παιδί στη θάλασσα ο Θοδωρής, υδροβιολόγος ηΑναστασία. Από το 1998 δουλεύουν αδιάκοπα με τα ιστιοφόρα και τις ερευνητικές τους βάσεις, υποδέχονται φοιτητές και εθελοντές, συνεργάζονται με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα, Δήμους, τοπικές κοινωνίες, συλλόγους αλιέων, συγκρούονται με μεγάλους ρυπαντές, συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή γεγονότα, με αντικείμενο την προστασία των θαλάσσιων, παράκτιων και χερσαίων οικοσυστημάτων. Με αυταπάρνηση, επιστημονική συνέπεια αλλά και μαχητικό ακτιβισμό, με μεγάλο προσωπικό κόστος αλλά και με ικανοποίηση, είναι από τους ανθρώπους που σκοπό της ζωής τους έχουν να κάνουν το σωστό και από τους λίγους που συχνά το πετυχαίνουν.

Εδώ και καιρό, παράλληλα με όλα όσα κάνουν, έχουν αναλάβει ένα μέρος της συλλογικής μας ευθύνης απέναντι στο δυτικό έγκλημα κατά των αθώων και των φτωχών του κόσμου. Βρίσκονται κυρίως στη Σάμο και στο Αγαθονήσι. Το νησί που συμπυκνώνει την αγαθή φρίκη. Φρίκη για τους αθώους, φρίκη στην οποία συνεργούμε προσποιούμενοι τους αφελείς. Εχθές μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Θοδωρή και πήρα την άδειά του για να μεταφέρω ένα μέρος από τη συνδιάλεξή μας.

Που βρίσκεσαι;

Θ.Τ.: Στο πέλαγος. Πάω για Αγαθονήσι με τρόφιμα, προμήθειες και υλικά.

Υπάρχει ενδιαφέρον; από πού παίρνετε βοήθεια;

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης και ηλεκτρική ενέργεια



Ακούσαμε την μελετήτρια στα Χανιά, να αφιερώνει περίπου το 40% του χρόνου της παρουσίασης της στο κεφαλαίο ενέργεια. Είναι δηλαδή φανερό ότι οι επιλογές του υπουργείου για τη Κρήτη στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, τα επόμενα χρόνια, έχουν ιδιαιτέρα βαρύνουσα σημασία για το μέλλον του νησιού. Ας δούμε πρώτα τις παραδοχές:

Ενεργειακή Διασύνδεση με την Ελλάδα τα αμέσως προσεχή χρόνια, για αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ του νησιού

Σχεδιασμός για εγκατεστημένη ισχύ για παραγωγή ενέργειας από αιολικά, μόνο, περίπου διπλάσιος των ενεργειακών αναγκών του νησιού, χωρίς να δικαιολογείται από τις ανάγκες του νησιού ή της χώρας

Προώθηση αποκλειστικά μονάδων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας

Προώθηση γιγαντίων φαραωνικών συστημάτων αποθήκευσης με αξιοποίηση μόνο της δυνατότητας για αντλιοταμιευτηρες.

Λειτουργία σημαντικών συμβατικών σταθμών ενέργειας στο νησί, παρά τις τεράστιες μονάδες ΒΑΠΕ που προωθούνται

Αρκετά πια με τον εμπαιγμό και τη συγκάλυψη στα ζητήματα της ανακύκλωσης


Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η προσπάθεια της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) να φωτίσει -και να φωτιστεί σε- θέματα, που σχετίζονται με το «κύκλωμα» της ανακύκλωσης, προσέκρουσε σε έναν αδιαπέραστο τοίχο. Ο τοίχος, στην προκειμένη περίπτωση, ήταν ο ΕΟΑΝ (Ελληνικός οργανισμός ανακύκλωσης), ο αρμόδιος δημόσιος φορέας που εποπτεύει την ανακύκλωση και το σημαντικότερο, ίσως, «σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης - ΣΕΔ» της ΕΕΑΑ ΑΕ, που κυριαρχεί στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών, με προμετωπίδα τον μπλε κάδο. Οπότε, για μια ακόμη φορά, τίθενται αβίαστα τα ερωτήματα: ποιος ωφελείται από τη συνέχιση της αδιαφανούς λειτουργίας της ανακύκλωσης στη χώρα μας και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να συγκαλυφθεί;

Ανοίγουμε μια παρένθεση για να σημειώσουμε, ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ είναι μία μόνο από τις αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση πληθώρας υλικών (συσκευασίες, ελαστικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές κλπ.) και στις οποίες η πολιτεία έχει εναποθέσει την κύρια ευθύνη των σχετικών δραστηριοτήτων, αλλά και την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των οικονομικών εισφορών, που εισρέουν στα συστήματα. Κατά κανόνα, συγκροτούνται με μορφή ανώνυμων εταιρειών (ΑΕ), με μετόχους τους ίδιους τους βασικούς παραγωγούς ή διαχειριστές των συγκεκριμένων κατηγοριών ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς/μία τη βασική αντίφαση, ο έλεγχος της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων -κυρίως, των οικονομικών- των παραγωγών και των διαχειριστών να έχει ανατεθεί σε εταιρείες με βασικούς μετόχους τους ίδιους. Ο ίδιος ο ΕΟΑΝ έχει αναγνωρίσει πως υφίσταται τεράστιο πρόβλημα διαφυγής εισφορών. Με αυτό το δεδομένο είναι, επίσης, εξηγήσιμη η αλλεργία σε κάθε μορφή δημοσιοποίησης του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες αυτές διαχειρίζονται τις εισφορές που εισπράττουν και οι οποίες αποτελούν, στην ουσία, δημόσιο πόρο προορισμένο να ενισχύσει περαιτέρω τις δράσεις της ανακύκλωσης. Επιπλέον, ο ΕΟΑΝ αδυνατεί να ελέγξει ουσιαστικά ή να επιβάλλει τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας, έστω αυτούς τους ανεπαρκείς, στα διάφορα συστήματα. Κλείνει η παρένθεση.

Η πρώτη φορά

Η πρώτη φορά ήταν το 2013, όταν η ΠΡΩΣΥΝΑΤ και η κίνηση πολιτών ECOELEUSIS έφεραν στην επιφάνεια τη σκανδαλώδη διακίνηση σύμμεικτων αποβλήτων της Μυκόνου στην Αττική, με το μανδύα των ανακυκλώσιμων. Χρησιμοποιώντας σαν ενδιάμεσο σταθμό και «πλυντήριο» κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, που συνεργάζεται με την ΕΕΑΑ ΑΕ και υποδέχεται το περιεχόμενο του μπλε κάδου. Πρόκειται για το γνωστό ΚΔΑΥ, που κάηκε ολοσχερώς το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία στους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι διακινούσε, εκτός από σύμμεικτα απορρίμματα και επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα!

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για συναντήσεις με Υπουργούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr


Αθήνα, 21-10-2015 
Αρ. Πρωτ. : 6866 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, 

Την Τρίτη 13/10/2015, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις διαπαραταξιακής ομάδας του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υφυπουργό, κ. Αν. Πετρόπουλο), με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (συνεργάτες του Αν. Υπουργού κ. Χριστοφ. Βεναρδάκη) και με το Υπουργείο Υ.ΜΕ.ΔΙ. (Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη). Οι συναντήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα αιτήματος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μετά την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και τις προγραμματικές της δηλώσεις. 

Για την ενημέρωσή σας, καταγράψαμε συνοπτικά το περιεχόμενο και τα βασικά συμπεράσματα, από τις πρώτες αυτές συναντήσεις : 

Α. Στον Υφυπουργό κ. Αν. Πετρόπουλο τέθηκαν κατ΄αρχάς τα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας και είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας. Γιαυτά δεν υπήρξε αντίλογος από μέρους του, δεσμεύτηκε να τα μελετήσει και στο επόμενο ν/σ (το προσδιόρισε χρονικά τον Νοέμβριο) να επιλύσει αυτά που θα συμφωνήσει και το Υπουργείο ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενου διαλόγου με την Ομοσπονδία. 

Ταυτόχρονα τέθηκαν με ένταση και τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν στην πορεία και προοπτική του ΤΣΜΕΔΕ, με αφορμή και την έντονη επικαιρότητα δηλ. Ψήφιση των 48 προαπαιτούμενων μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των άρθρων 38 και 39 του Ν. 4331/2015, που ανακούφιζαν ασφαλισμένους του Ταμείου μας και δημιούργησαν προϋποθέσεις μεγαλύτερης εισπραξιμότητας στο Ταμείο. Στα ζητήματα αυτά καθώς και στην δέσμευση για ενοποίηση όλων των Ταμείων (3ο μνημόνιο), οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένες με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. 

Συμπερασματικά, μπορούμε να καταγράψουμε την δέσμευση για συνεχιζόμενο διάλογο και την πιθανότητα διευθέτησης κάποιων μικρών και επιμέρους θεμάτων, που μέλει στην πράξη να επιβεβαιωθεί. 

Β. Κατά την συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τρεις συνεργάτες του Αν. Υπουργού κ. Χριστοφ. Βεναρδάκη, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων για την συνάντηση με τον Υπουργό που θα ακολουθήσει. 

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι δικηγόροι για το ΕΤΑΑ - Κάλεσμα & στους μηχανικούς

Στη δικαιοσύνη με προσφυγή για να ακυρώσουν τη διάταξη που πλήττει το ταμείο τους και αποχή από τις φορολογικές δίκες, ενέργεια που πιθανόν θα οδηγήσει σε έμφραγμα τα διοικητικά δικαστήρια, στερώντας εκατομμύρια έσοδα που περιμένει το δημόσιο από τις εκκρεμείς υποθέσεις σε αυτά, αποφασίζουν οι δικηγόροι της χώρας. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διάταξη του άρθρου 23 του Ν.4337/2015 με την οποία καταργήθηκαν και μάλιστα αναδρομικά ευνοϊκές ρυθμίσεις προηγούμενου νόμου που έδιναν στους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους δικηγόρους, τη δυνατότητα να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.


Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι η ψήφιση της παραπάνω διάταξης που έγινε παρά την καθολική αντίδραση όλων των επιστημονικών φορέων που συγκροτούν το ΕΤΑΑ (δικηγόρων, μηχανικών και γιατρών), οδηγεί σε απομείωση των εσόδων του Ταμείου και πλήττει τη βιωσιμότητα του.

Ενόψει όλων αυτών, το Δ.Σ του ΔΣΑ αποφάσισε τα εξής:
Να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της ως άνω διάταξης του Ν. 4337/2015. Προς το σκοπό αυτό θα συνταχθεί σχέδιο προσφυγής το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους δικηγόρους που έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια.
Να προτείνει στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να ληφθεί απόφαση για αποχή αόριστης διάρκειας από δίκες εκκρεμών φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων που έχουν κατατεθεί πριν τον Ν.3900/2010.
Να συμμετάσχει στις 12/11/2015 στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου και να αναλάβει ο ΔΣΑ τον συντονισμό δράσης με συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς και γιατρούς για το θέμα αυτό, ενόψει και της επικείμενης κατάθεσης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Capital controls are forever…

Η πλαστικοποίηση του χρήματος με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή ή όλα τα λεφτά στις τράπεζες και στους δανειστές.

Όταν στις 29 Ιου­νί­ου επι­βλή­θη­καν τα capital controls, λίγο μετά την ανα­κοί­νω­ση του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, ελά­χι­στοι υπο­ψιά­στη­καν ότι θα απο­τε­λού­σαν μιαν αθό­ρυ­βη, τε­ρά­στια για τα ελ­λη­νι­κά δε­δο­μέ­να, «διαρ­θρω­τι­κή αλ­λα­γή». Η νη­φα­λιό­τη­τα με την οποία δέ­χθη­κε η λαϊκή πλειο­ψη­φία την απο­ξέ­νω­ση από τις λι­γο­στές απο­τα­μιεύ­σεις της, τους μι­σθούς και τις συ­ντά­ξεις της θε­ω­ρή­θη­κε -και ήταν- μια ισχυ­ρή έν­δει­ξη πο­λι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής ωρι­μό­τη­τας, σε πεί­σμα της λυσ­σα­λέ­ας προ­σπά­θειας των ΜΜΕ να στή­σουν σκη­νές αλ­λο­φρο­σύ­νης σε γκισέ και ATM.

Το δη­μο­ψή­φι­σμα έγινε, το «Όχι» νί­κη­σε στην κάλπη για να ητ­τη­θεί λίγα 24ωρα αρ­γό­τε­ρα. Τα capital controls όχι απλώς έμει­ναν, αλλά προ­κά­λε­σαν ανα­τρο­πές στα συ­ναλ­λα­κτι­κά ήθη των Νε­ο­ελ­λή­νων: Τον Ιού­λιο, πρώτο μήνα με capital controls, εκ­δό­θη­καν 1,1 νέες χρε­ω­στι­κές κάρ­τες. Σή­με­ρα, πλη­σιά­ζουν τα 12 εκατ., ένα­ντι 2,7 εκατ. πι­στω­τι­κών καρ­τών. Τον ίδιο μήνα προ­στέ­θη­καν 150.000 νέοι χρή­στες ηλε­κτρο­νι­κής τρα­πε­ζι­κής, δε­κα­πλά­σιοι από το μέσο μη­νιαίο αριθ­μό μέχρι τότε. Φυ­σι­κά, υπάρ­χει με­γά­λη από­στα­ση μέχρι να προ­σεγ­γί­σει η Ελ­λά­δα τα επί­πε­δα χρή­σης πλα­στι­κού χρή­μα­τος στην ΕΕ. Στη χώρα μας ακόμη ανα­λο­γούν μόλις 19 ηλε­κτρο­νι­κές πλη­ρω­μές ανά κά­τοι­κο το χρόνο, ένα­ντι 198 πλη­ρω­μών που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

Μια νέα κερ­δο­φό­ρα αγορά

Η προ­σαρ­μο­γή δεν αφορά μόνο τον κα­τα­να­λω­τή-ερ­γα­ζό­με­νο. Αφορά και τις επι­χει­ρή­σεις, ιδιαί­τε­ρα τις μι­κρο­με­σαί­ες, όπου κυ­ριαρ­χεί η προ­σκόλ­λη­ση στο «φυ­σι­κό» χρήμα, όχι μόνο για λό­γους ροπής στη φο­ρο­δια­φυ­γή, αλλά και γιατί η εξα­ε­τία της ύφε­σης έχει κα­τα­στή­σει όρο επι­βί­ω­σης την κα­θυ­στέ­ρη­ση πλη­ρω­μών στις πάσης φύ­σε­ως οφει­λές. Πράγ­μα που δυ­σχε­ραί­νε­ται στο ηλε­κτρο­νι­κό πε­ρι­βάλ­λον «Με­γά­λου Αδελ­φού». Οι τρά­πε­ζες υπο­λο­γί­ζουν ότι, σε δύο χρό­νια, του­λά­χι­στον 400.000 επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κής θα έχουν απο­κτή­σει συ­στή­μα­τα POS (μη­χα­νά­κια απο­δο­χής χρε­ω­στι­κών καρ­τών). Εξ ου και η άν­θη­ση της κερ­δο­φό­ρας σχε­τι­κής αγο­ράς και η πλημ­μυ­ρί­δα δια­φη­μί­σε­ων που προ­κα­λούν το χα­σά­πη της γει­το­νιάς να τολ­μή­σει ηλε­κτρο­νι­κές συ­ναλ­λα­γές με τη σι­γου­ριά που κάνει παϊ­δά­κια ένα κο­τό­που­λο...

Αριστερή Νοσταλγία: Το γελοίον του πολιτικού εξωραϊσμού


Τούτη τη φορά η Εφημερίδα των Συντακτών, κατά κόσμον ΕφΣυν, στόχευσε κατευθείαν στο συλλογικό υποσυνείδητο. Στο σαββατιάτικο φύλλο και μάλιστα στο σαλόνι της εφημερίδας, υπάρχει οπτικοποιημένο το απόλυτο πολιτικό αφέψημα, για συριζαίους και λοιπούς αριστερούς λάτρεις της Κυβέρνησης Τσίπρα, που δεν μπορούν χωνέψουν πώς είναι δυνατόν ο λατρεμένος τους συνασπισμός, ο λατρεμένος τους ρήγας και η λατρεμένη τους β΄ πανελλαδική να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν ένα μνημόνιο πιο δεξιό και από της δεξιάς

του Σ. Κοντομάρη από εδώ

Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται και συμπίπτει εξαιρετικά με το «Που ‘σαι νιότη » του Αττίκ παραπέμποντας ανάλαφρα σε εποχές νεανικής αθωότητας. 

Χουλιαράκης, Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης πρωταγωνιστούν όχι ως αυτό που αναγκάστηκαν να γίνουν για να σώσουν την Πατρίδα, από την καταστροφή στην οποία την είχαν οδηγήσει οι προηγούμενοι. Πρωταγωνιστούν ως αυτό που πραγματικά ήταν και είναι από τα φοιτητικά τους χρόνια, αριστεροί, ανιδιοτελείς και ασυμβίβαστοι. Αποφασιστικά συγκρουόμενοι με την δεξιά, την ακροδεξιά και το δεξιό Κράτος.

«Το καταλάβατε τώρα» ; Φωνάζει το ρεπορτάζ της ΕφΣυν σε όσους ακόμα τολμούν να διερωτώνται σε τι ακριβώς διαφέρει τούτη η μνημονιακή Κυβέρνηση από την προηγούμενη. «Διαφέρει στο πολιτικό της παρελθόν !».

Αφού το παρόν τούτης την κατ’ ευφημισμόν αριστεράς δεν περιλαμβάνει ούτε μια σπιθαμή πολιτικής ειλικρίνειας, καλό είναι και το παρελθόν, ακόμα καλύτερο και το μεγεθυμένο παρελθόν.

Παρατηρήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στο κείμενο διαβούλευσης του Σ/Ν για τα Δημόσια Έργα

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 12 / 10 / 2015
Αρ. Πρωτ. : 6863 

Προς : Υπουργό ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Χρ. Σπίρτζη
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. ΤΕΕ
2. Α βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Παρατηρήσεις στο κείμενο διαβούλευσης του Σ/Ν. "Δομές στρατηγικού σχεδιασμού στα δημόσια έργα, διαδικασίες διαφάνειας και κεντρικού ελέγχου στο σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων”.

Κύριε Υπουργέ,

Α. Το σ/ν που έχετε δώσει σε δημόσια διαβούλευση, στοχεύει σύμφωνα με δήλωσή σας (27.08.15), “ να γίνουν οι αναγκαίες εκείνες τομές που θα διασφαλίσουν μια άλλη λογική στα δημόσια έργα...”

Παράλληλα είχατε επισημάνει στην προσφώνηση σας προς τον Πρωθυπουργό στις 12.08.15, την ανάγκη θωράκισης και οικοδόμησης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και των λειτουργιών τους.

Κατά την άποψή μας το σ/ν δεν διέπεται από τις παραπάνω λογικές και τούτο διότι : 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός των Δημόσιων Υποδομών δεν επιτυγχάνεται απλά και μόνο με τη δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης. Θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη θεσμοθέτηση των διαδικασιών με τις οποίες αποφασίζεται η υλοποίηση ενός έργου υποδομής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και με διαδικασίες που να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων και η ένταξή του στο γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας καθώς και η κοινωνική αποδοχή. 

Ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός και η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των υπηρεσιών είναι βεβαίως μια χρήσιμη διαχειριστική πρακτική στον στόχο ενός μηχανισμού ελέγχου για “καλύτερο προγραμματισμό στη συντήρηση και στη λειτουργία” των έργων; ωστόσο για να μην αποτελούν αυτοσκοπό είναι απαραίτητη η χάραξη και δημοσιοποίηση πολιτικής κατεύθυνσης. 

Είναι εμφανής η αγωνία να εξευρεθεί αντικείμενο που να προσπορίζει έσοδα στο ΤΕΕ και η μεταφορά σ' αυτό ρυθμιστικού και ελεγκτικού έργου μπορεί να εκληφθεί και ως "τομή", στην κατεύθυνση όμως της παραπέρα αποδιάρθρωσης του Δημοσίου. 

Δεν διακρίνουμε μέτρα ώστε να πάψουν τα Μητρώα να “είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία αλλά ουσιαστική διαδικασία” και “η στελέχωση των εταιρειών για τα μάτια του κόσμου αλλά για την ουσία”. Αυτά κατά την άποψη του ν/σ μπορεί να τα εξασφαλίσει το ΤΕΕ , όπου ενίοτε ταυτίζονται ελεγκτές και ελεγχόμενοι; 

Η ζητούμενη από μας αναβάθμιση των Δημόσιων τεχνικών Υπηρεσιών που πάσχουν από έλλειψη στελεχιακού δυναμικού και πόρων δεν επιτυνχάνεται μόνο με προδιαγραφές λειτουργίας (που θα καθοριστούν κατά βούληση με κοινή Υπουργική Απόφαση), πολύ δε περισσότερο με μεταφορά ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες.

Πρόταση του κου Μάρδα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης,

Αξίζει σίγουρα της προσοχής μας η πρόταση του κου Μάρδα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της Κυβέρνησης, από τον Ιούλιο 2015. Περιλαμβάνει: "Τουριστικο-οικιστικά χωριά, πυκνής δόμησης", ώστε να "μπορούμε να αγοράσουμε από τη Γερμανία Eurofighter ή από τη Γαλλία φρεγάτες και τους πουλήσουμε τα προαναφερθέντα", έχει πρόταση για κατασκευή «Οικισμών επί υπερυψωμένου κελύφους», όπου με το σύστημα "Exclusive Fractional προβλέπει την πώληση των πολυτελών αυτών οικιών με όλες τις ανέσεις σε 4-6 “συνιδιοκτήτες”, υπόγεια πάρκινγκ παντού, μίνι κρουαζιερόπλοια χωρίς κουζίνα, "μια οικιστική ζώνη, που θα αναπτυχθεί μέσα σε χώρους πρασίνου" στην Αυγυρούπολη, με αποκορύφωμα τη μετατροπή νησίδας στην Εύβοια σε "Arts and Philosophy Island" Project. Θα ήταν απλά αστεία όλα αυτά, αν δεν προέρχονταν από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος...

Επιστολή ΣΜΗΒΕ με παρατηρήσεις επί του Ν/Σ για την αναμόρφωση των Μητρώων Μελετητών - Κατασκευαστών


Αναρτούμε Επιστολή του ΣΜΗΒΕ με παρατηρήσεις επί του Ν/Σ για την αναμόρφωση των Μητρώων Μελετητών - Κατασκευαστών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΜΗΒΕ - Παρατηρήσεις Επι Σ.Ν

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Νέοι Απόφοιτοι ΕΜΠ και Αγορά Εργασίας - ολόκληρη η Έρευνα

«Μες στα συντρίμμια ολοκληρώνεσαι αλήθεια»

ΕΓΚΟΝ ΣΙΛΕ, «ΔΥΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ», 1911

της Γεωργίας Βαλωμένου από τα Ενθέματα



Οι εκλογές της 20ής του Σεπτέμβρη πέρασαν και άφησαν πίσω τους σφοδρές πολιτικές διαμάχες, συχνά πέρα από τα όρια της ευπρέπειας, κυρίως ενδοαριστερές, εμφύλιες δηλαδή, κατεστραμμένες φιλίες και οικογενειακές σχέσεις-συντρίμμια. Παρά το ότι το βασικό διακύβευμα των εκλογών (το ποιος δηλαδή θα αναλάμβανε τη διαχείριση του Μνημονίου), δεν ήταν και τόσο σημαντικό επί της ουσίας, η πόλωση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ (η οποία, παρά τα μικρά δημοσκοπικά της ποσοστά, ήταν η μόνη φωνή αμφισβήτησης του μνημονιακού μονόδρομου) υπήρξε τεράστια.


Κάπου στο κέντρο όλου αυτού του μακελειού, οι πιο ψύχραιμοι των δύο πλευρών ήταν εκείνοι που είτε ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ ελλείψει καλύτερης εναλλακτικής αλλά ήθελαν και τη Λαϊκή Ενότητα στη Βουλή, είτε ψήφιζαν Λαϊκή Ενότητα, πιστεύοντας πως τα Μνημόνια δεν είναι μονόδρομος αλλά ήθελαν και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ., δεδομένου πως δεν είναι όλοι ίδιοι. Ανήκω στους δεύτερους, συμφωνώντας με τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο ότι «η συνθηκολόγηση της κύριας δύναμης της Αριστεράς, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τραύμα στο σώμα της κάθε Αριστεράς».[1]

Η πόλωση και η ένταση και των δυο πλευρών εύκολα εξηγούνται. Από τη μία, όλοι εκείνοι που ένιωσαν να προδίδονται από αυτόν στον οποίο απόθεσαν τις ελπίδες τους για μια άλλη πολιτική, για ένα άλλο μέλλον. Από την άλλη, εκείνοι που συνέχισαν να τον εμπιστεύονται και υιοθέτησαν τη δική του πολιτική εκτίμηση και ένιωσαν να προδίδονται από τους πρώην συντρόφους τους που επέλεξαν άλλο δρόμο. Προδοσία: η λέξη αυτών των εκλογών. Πίκρα, θλίψη, ανησυχία, βαριά καρδιά σε κάθε περίπτωση. Πίσω από την αδιαλλαξία, την υπερβολή, τις αλληλοκατηγορίες, κρύφτηκε, νομίζω, η ίδια μας η αμφιθυμία, η αμφιβολία που μας έτρωγε τα σωθικά.

Η επόμενη μέρα μας βρήκε αμήχανους και κουμπωμένους. Εκτός από ορισμένους εκ των νικητών που είχαν την αλαζονεία και τη χυδαιότητα να επιχαίρουν για την ήττα των άλλων, να κουνάνε το δάχτυλο και να ζητάνε δημόσια αυτοκριτική στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος, αρκετοί από μας ρίξαμε κάπως τους τόνους, συνειδητοποιώντας γρήγορα πως ό,τι κι αν ψηφίσαμε –ή δεν ψηφίσαμε– η πραγματικότητα δεν άλλαξε: η ύφεση, η φτώχεια, οι ανάγκες είναι πάντα εδώ και εμείς καλούμαστε να πάρουμε θέση. Διαχειριστή του Μνημονίου εκλέξαμε, τον καλύτερο σύμφωνα με το εκλογικό σώμα. Ποιος και πώς, όμως, θα διαχειριστεί τις ανάγκες μια κοινωνίας που καταρρέει με το κράτος πρόνοιας διαλυμένο και με μια συνεχή εισροή χιλιάδων προσφύγων;

Το ΤΣΜΕΔΕ ανέστειλε τις αιτήσεις για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

tsmede3
Παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (καταλληλότερο εκπρόσωπο από το Σπίρτζη δε θα μπορούσε να βρει), οι ληστρικές αυξήσεις επανήλθαν και με το γράμμα του Νόμου και τη βούλα του ΤΣΜΕΔΕ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΣΜΕΔΕ

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της παρ. 3 του άρθρου 21 του Ν. 4337/2015 (ΦΕΚ 129Α΄/17.10.2015) αναστέλλεται η λειτουργία της εφαρμογής με την οποία μπορούσε να υποβληθεί αίτημα για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στο «νέο ασφαλιστικό (μετά την 1-1-1993)». Επίσης δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ούτε στο πρωτόκολλο του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

Παναττική Στάση Εργασίας – Συλλαλητήριο για τη σωτηρία του ΜΤΠΥ Τετάρτη 21.10.15




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη σωτηρία του Μ.Τ.Π.Υ., για την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης:

Στις 12.10.2015 το Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το μέρισμα, στους δικαιούχους του Ταμείου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την κατάργηση της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (από 1.1.2015) και την κατάργηση της διάταξης του ν.4325/2015 από την παρούσα Κυβέρνηση, διάταξη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών). Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση αφήνει το Ταμείο να καταρρεύσει και θα χρησιμοποιήσει την «αδυναμία» του Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για να το κλείσει.

Η Κοινωνική Ασφάλιση διαλύεται. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, στα πλαίσια των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου που έχει υπογράψει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε εξαθλίωση τους συνταξιούχους. Τα νέα όρια ηλικίας και οι νέες μειώσεις που έρχονται στην ουσία δίνουν τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Το Μ.Τ.Π.Υ. λειτουργεί από το 1867, ιδρύθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους και στηρίζεται στις εισφορές των εργαζομένων. Το κράτος έχει διαχρονική ευθύνη, γιατί με τις αποφάσεις του το απαξίωσε και σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του με το να αφαιρεί τους πόρους που είχε μέχρι τώρα. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε θα επιτρέψουν τη διάλυση του Ταμείου τους και θα υπερασπισθούν πάση θυσία την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε συνεργασία με την Επιτροπή Σωτηρίας του Μ.Τ.Π.Υ., την Π.Ε.Σ.ΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών), την Π.Ο.Π.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων), το Σύλλογο Εργαζομένων στο Μ.Τ.Π.Υ. και την Ο.Σ.Υ.Π.Ε. (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας) καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε συλλαλητήριο, έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29), την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015, ώρα 13.00, για να υπερασπισθούμε το Ταμείο μας και να μην επιτρέψουμε καμία περικοπή. Για να δοθεί στους συναδέλφους η δυνατότητα συμμετοχής στην κινητοποίηση, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας από τις 12.30μμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Η Υπεράσπιση του Ταμείου μας αφορά όλους. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν με τις εισφορές που δίνουν το Ταμείο και οι συνταξιούχοι παίρνουν μέρισμα. Αν αλλάξει ο χαρακτήρας του αναδιανεμητικού συστήματος και επικρατήσει η λογική των επαγγελματικών ταμείων που προωθεί η Τρόικα, ο χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης παύει να υπάρχει.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει να αγωνιστεί για την ανατροπή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Χωρίς ανατροπή της πολιτικής αυτής, οι συνταξιούχοι θα χάσουν τις συντάξεις τους και θα ζουν με τα ψίχουλα του προνοιακού επιδόματος.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Ο πολεοδόμος των εκατομμυρίων και ο «συνεταιρισμός» με τον πρόεδρο του ΤΕΕ

Αναδημοσίευση από εδώ


Κι ενώ για το «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» του υπαλλήλου του Δήμου Νίκαιας είχαν ενημερωθεί αρμοδίως οι Αρχές από το 2010, η μόνη επίπτωση που είχε τελικά από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των υπαλλήλων ΟΤΑ Νομ. Πειραιά ήταν να... υπηρετεί πλέον ως προϊστάμενος -πάντα- στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του ίδιου δήμου.
Νέα στοιχεία-φωτιά φέρνει στο φως η έρευνα σε βάρος του τέως προϊσταμένου της Πολεοδομίας του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη (σ.σ.: τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Η Εκθεση Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης του Ε.Ζ. που φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής» είναι αποκαλυπτική ως προς την... πολυσχιδή δραστηριότητά του. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εγκρίσεις οικοδομικών αδειών και άλλων τεχνικών υπηρεσιών του προϊσταμένου της Πολεοδομίας προς τους συνεργάτες του ιδιωτικού του γραφείου, κινητή και ακίνητη περιουσία που προκαλεί ερωτηματικά και... παρέλαση εκατομμυρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς που αφήνουν «ακάλυπτα» εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ...
«Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, συνάγεται ότι ο υπάλληλος κατά την ελεγχόμενη περίοδο, απέκτησε πόρους που με βάση τα παραστατικά που προσκόμισε δεν αιτιολογούνται και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονταν με τα καθήκοντα της δημόσιας θέσης που κατείχε», καταλήγει το πόρισμα των επιθεωρητών. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συνεργάτες πολιτικούς μηχανικούς του γραφείου του Ε.Ζ., που ο ίδιος κατονομάζει, είναι και ο νυν πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός.
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2010, όταν μια καταγγελία που έφτασε στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ανέφερε ότι ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του Δήμου Νικαίας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη «διατηρεί από το 2001 ιδιόκτητο τεχνικό γραφείο στο κέντρο της Νίκαιας, συνεργάζεται με τους κατασκευαστές της περιοχής, των οποίων τις μελέτες για τις άδειες οικοδομής συντάσσει στο γραφείο του και τις άδειες οικοδομής εκδίδει ο ίδιος ως προϊστάμενος Πολεοδομίας, ενώ μελέτες που υποβάλλονται για να εκδοθούν οικοδομικές άδειες από άλλες πολεοδομίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά φέρουν την υπογραφή του», αναφέρεται στην Εκθεση.
Συνημμένα στην καταγγελία είχε υποβληθεί μάλιστα και φωτογραφία πινακίδας στην οποία αναφέρονταν δύο ονόματα, του δημοτικού υπαλλήλου ως αρχιτέκτονα και ενός ακόμη συνεργάτη του, μηχανολόγου μηχανικού.
Ο αρχιτέκτονας Ε.Ζ. διορίστηκε το 1985 στον Δήμο Νίκαιας και έναν χρόνο μετά μονιμοποιήθηκε. Το 1997 ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου στην Πολεοδομία και αργότερα κράτησε τη θέση του στον ενοποιημένο Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Προχωρούν οι διαδικασίες υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας από τράπεζες και δημόσιο

Τα μείζονα θέματα της συγκυρίας, τα οποία προκύπτουν από τη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των λαϊκών τάξεων, είναι το ασφαλιστικό, το αγροτικό και η υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας. Πάνω σ’ αυτά πρέπει να δημιουργηθούν ή να στηριχθούν υπαρκτά κινήματα αντίστασης. Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει στοιχεία για τη διατύπωση θέσεων στο θέμα της υφαρπαγής της ιδιωτικής περιουσίας, όπου οι ασκούμενες πολιτικές θα πλήξουν δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, με στόχο να συγκροτηθεί άμεσα κίνημα ενημέρωσης και σχετικών δράσεων.

Ε.Π.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ
ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ενημέρωση και εκτιμήσεις για άμεση δράση από Ελένη Πορτάλιου, 20/10/2015

1. Η τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ν.4224/2013 (ΦΕΚ 2219, 15/10/2015) ενεργοποιεί την απαίτηση των τραπεζών προς τους δανειολήπτες για συμμόρφωση προς τους κανόνες εξόφλησης των οφειλών τους, επί ποινή υφαρπαγής περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και της προστατευόμενης μέχρι πρότινος, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής (Ευγενία Τζώρτζη, 19/10/2015) περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθυστερούμενες, πάνω από 1 μήνα, οφειλές προς τις τράπεζες από μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (300.000 περίπου δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, 700.000 περίπου δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, 500.000 οφειλές πιστωτικών καρτών και 100.000 περίπου δανειολήπτες μικρών επιχειρηματικών δανείων). Εν ολίγοις, η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών τάξεων χρωστά και πολλοί δεν μπορούν λόγω φτωχοποίησης να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ακόμη και αν αυτά ρυθμιστούν.

2. Το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς σε ότι αφορά οφειλές προς τις τράπεζες που δεν υπερβαίνουν τις 200.000€ ρύθμιζε ο ν.4161/2013 που επιτρέπει στους οφειλέτες, οι οποίοι υπάγονται σε ρυθμίσεις των οφειλών με τις τράπεζες, να εξαιρέσουν από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία τους, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούν τους όρους εξυπηρέτησης του χρέους τους. Ο νόμος αφορά σε φυσικά πρόσωπα, που επιτυγχάνουν ρύθμιση με τις τράπεζες, και στην ουσία αφήνει ακάλυπτους όσους έχουν εμπορική ιδιότητα, με το επιχείρημα ότι αυτοί έχουν τη δυνατότητα στην πτώχευση.
Τα παραπάνω καλύπτουν οφειλές μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Όσον αφορά τα χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία), η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προβλέπει καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για χρέη που ξεπερνούν τα 300€.

Έρευνα του ΕΜΠ για τους αποφοίτους των ετών 2002-2010

Πηγή. Κάμψη της απορροφητικότητας των μηχανικών του ΕΜΠ. Τι καταγράφει έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Ανεργία, υποαπασχόληση, συστέγαση με τους γονείς, αδυναμία εξόφλησης εισφορών, εισοδήματα μέχρι 20.000 μεικτά οι δύο στους τρεις.


Τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο των μηχανικών, αποτυπώνει έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για την απορροφητικότητα των αποφοίτων του ιδρύματος στην αγορά εργασίας.

Έτσι, σε δείγμα 1783 απόφοιτων του ΕΜΠ των ετών 2002-2010, άνεργο δηλώνει σήμερα το 7,4% των διπλωματούχων του ιδρύματος, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στους χημικούς μηχανικούς (10,9%) και τους μεταλλειολόγους (10,8%), ενώ τα μικρότερα πσοοστά ανεργίας έχουν οι ναυπηγοί (3,4%) και οι τοπογράφοι (4,7%). Διαχρονικά η ανεργία έχει αυξηθεί από 2,2% στους διπλωματούχους της περιόδου 1991-1995, σε 2,3% στους διπλωματούχους της περιόδου 1996-2001, για να φτάσει το 7,4% σήμερα.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο αφού η δυνατότητα των μηχανικών να δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μειώνει το ονομαστικό ποσοστό του κλάδου: «Η αυτοαπασχόληση των νέων µηχανικών κρύβει µια νέα, άτυπη µορφή ανεργίας, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη στις κατασκευαστικές ειδικότητες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η εικόνα αυτή προκύπτει και από την δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων: Το 12% των μηχανικών κερδίζει λιγότερα από 5.000 ευρώ μεικτά το χρόνο, το 13,7% λαμβάνει μέχρι και 10.000 ευρώ, το 20,6% φτάνει τις 15.000 ευρώ, το 17% αμείβεται με έως 20.000 ευρώ, το 21,1% φτάνει τις 30.000, ενώ τις 30.000 ευρώ τις υπερβαίνει ετησίως το 15%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι πλέον και η παρουσία μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι φτάνουν σήμερα το 55,7% επί του συνόλου, έναντι ποσοστού 22,6% της προηγούμενης δεκαετίας. Διαπιστώνεται ακόμη, ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σχεδόν γραµµικά από το 2002 έως και το 2010 (περίπου κατά 1% τον χρόνο).

Aνοιχτή διάθεση προϊόντων της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΒΙΟΜΕ

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ανοιχτή διάθεση προϊόντων της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ και παρέμβαση ενημέρωσης, στην πλατεία Καπνικαρέας, 17:00 - 21:00. 

Η δράση εντάσσεται σε σειρά κινητοποιήσεων που θα γίνουν πανελλαδικά το επόμενο διάστημα για την υποστήριξη του εγχειρήματος της ΒΙΟΜΕ και τη ματαίωση των πλειστηριασμών των οικοπέδων στα οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, που ξεκινούν στις 26 Νοέμβρη.

Η ΒΙΟΜΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ.

Δίκτυο υπεράσπισης των κοινών αγαθών

Στις αρχές του 2011, η τότε ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε ένα απίστευτης εθνικής υποτέλειας «Μνημόνιο» (Ν.3985/2011) προκειμένου να δανειοδοτηθεί η χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους «συνεταίρους» μας…

Στην συνέχεια, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ο Εφαρμοστικός Νόμος 3986/2011 αυτού του «Μνημόνιου», μέσω του οποίου εγκρίθηκαν «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2014». Μεταξύ των μέτρων, περιλαμβάνονταν και η δημιουργία του λεγόμενου «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, μια «ακραία μορφή νομικού εκτρώματος» στο οποίο δόθηκαν τέτοιες αρμοδιότητες ώστε να το καθιστούν τελικά «κράτος εν κράτει».
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο , στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και κατόπιν τούτου το ελληνικό Δημόσιο απεκδύεται κάθε δικαιώματός του. Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και τα όποια έσοδά του προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο επταμελές «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων» του ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου ο ρόλος είναι να προωθήσει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ξένων δανειστών της χώρας μας.
Το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε σε καταγραφή και συγκέντρωση της δημόσιας περιουσίας, συντάσσοντας μια λίστα με βάση την οποία προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση πρώην Δημόσιων Επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ), όπως της ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, λιμανιών, αεροδρομίων, οδικών αξόνων, αλλά και εκτάσεων γης σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ελληνικό, νότια Ρόδος, Βόρεια Κέρκυρα κ.α). Δηλαδή «ακινήτων» που ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου αλλά και εξυπηρετούν μονιμότερα δημόσιο σκοπό και κοινωνικό συμφέρον.
Mε την τροποποίηση του βασικού νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις που ψηφίστηκε στη συνέχεια, και με το 3ο Μνημόνιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παγιώνεται η κυριαρχία των κερδοσκόπων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ επί των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας γης και της δημόσιας περιουσίας, ενώ παράλληλα αναιρείται η όποια δυνατότητα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού είχε απομείνει με την κατά παρέκκλιση δόμηση στα παραχωρούμενα σε ιδιώτες δημόσια ακίνητα (δημιουργία τουριστικών - παραθεριστικών χωριών, ιδιωτικοποίηση και δόμηση των παραλιών και του αιγιαλού), με σοβαρότατες περιβαλλοντικές και πολεοδομικές επιπτώσεις.
Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους μας ότι η υπεράσπιση των μισθών και των συντάξεων που μειώνονται, του κοινωνικού κράτους που διαλύεται, συνδέεται με την υπεράσπιση της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, συνδέεται με το δικαίωμα στο περιβάλλον που εξαφανίζεται. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι μόνο μέσα από μια κινηματική συγκρότηση και αντιπαράθεση , μπορεί να γίνει κατανοητό στους επίδοξους επενδυτές – κερδοσκόπους ότι η Ελλάδα δεν πωλείται, ότι μπορεί να ανακοπεί και να αποτραπεί το ξεπούλημα της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, των δημόσιων αγαθών (νερό, παραλίες, δασικοί χώροι, δημόσιες υποδομές κ. ά)
Η προώθηση των παραπάνω στόχων συνδέεται, εν τέλει, με τη συγκρότηση ενός ανοιχτού δικτύου για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των κοινών αγαθών.

Νέο Μισθολόγιο Δημοσίου: Κυβερνητικά σχέδια για πάγωμα από 5 εως και 20 χρόνια των μισθών



του Κόνιαρη Χρήστου από εδώ

Οι πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα το «ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» για το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται να προωθήσει η Κυβέρνηση, αν επιβεβαιωθούν, βάζουν για πολλά χρόνια στο ψυγείο τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα αν το επίπεδο του Βασικού μισθού με βάση το σενάριο του νέου μισθολογίου είναι μικρότερο από το σημερινό μισθό που παίρνει κάποιος εργαζόμενος, τότε ο μισθός του παγώνει για όσα χρόνια απαιτούνται για να φτάσει με βάση το νέο μισθολόγια στο σημερινό επίπεδο βασικών αποδοχών (Βασικό μισθό) που λαμβάνει.

Μιλάμε για σενάριο τρόμου, αφού όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες οι μισθοί μπορεί να μείνουν παγωμένοι μέχρι και 20 χρόνια, σενάριο που συνάδει πλήρως με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συνεχείς περικοπές στις δαπάνες, ακόμα και τις μισθολογικές Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί ότι το μεσοπρόθεσμό του 2014, που θα αναπροσαρμοστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, επί το χείρον, προβλέπει μείωση στη συνολική μισθολογική δαπάνη για τα επόμενα χρόνια το σενάριο αυτό μάλλον βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

Ουσιαστικά οδηγούμαστε με βάση αυτό το σενάριο σε μια πλήρη φτωχοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις αντιθέτου διακηρύξεις της Κυβέρνησης.

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων με βάση το δημοσίευμα του Έθνους αλλά και τους βασικούς μισθούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα μπορείτε να δείτε: 
Στην πρώτη στήλη τα έτη υπηρεσίας σε κάθε κατηγορία (έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε στοιχεία για τις αποδοχές εργαζομένων στο δημόσιο με 5, 10, 15. 20, 25, 30, 35 και 40 έτη υπηρεσίας 
Στην δεύτερη στήλη το επίπεδο των σημερινών αποδοχών (Βασικός μισθός, μικτά) ανά κατηγορία με βάση τα αντίστοιχα χρόνια υπηρεσίας, με την προϋπόθεση ότι δεν υπήρχε στασιμότητα λόγω μη εξέλιξης στον επόμενο βαθμό. 
Στην τρίτη στήλη το επίπεδο των αποδοχών που προβλέπονται στο σενάριο του νέου μισθολογίου με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και την κατηγορία. 
Στην τέταρτη στήλη τα χρόνια που θα παραμείνει παγωμένος ο μισθός του εργαζόμενου. 

Δείτε τους σχετικούς πίνακες ανά κατηγορια

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Πώς χάθηκε η Aυτάρκεια στη Xώρα: To παράδειγμα της Θεσσαλίας






Γιώργος Κολέμπας από εδώ

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, στη λεκάνη απορροής των νερών του όρους Κόζιακα και ανάμεσα στις αγροτικές κοινότητες Κόκκινου Πύργου, Αγίων Αποστόλων, Ρογγίων, Διπόταμου και Πυργετού βρίσκονται οι φλέβες (κανάλια) με τρεχούμενο νερό ήπιας ροής.

Οι φλέβες δημιουργήθηκαν κύρια από φυσικές πηγές (ανάβρες) που με τον καιρό διανοίχθηκαν από τους αγρότες, διοχετεύοντας σ’αυτές το νερό της βροχής και των αρτεσιανών. Ο μικρός αυτός υγροβιότοπος αποστραγγίζει το νερό της περιοχής, κάνοντας τη γη καλλιεργήσιμη, επικοινωνώντας με τον Κουμέρκη και τον Αγιαμονιώτη ποταμό, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με τους παραποτάμους του Πηνειού, Ανάποδο και Σαλαμπριά.

Ψάρια (αγάδες και μυλωνάκια), καραβίδες, καβούρια, χέλια, βίδρες και νερόκοτες ζούσαν στον υγροβιότοπο των φλεβών, ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παράλληλα, υπήρχε μια τοπική διατροφική αυτάρκεια των αγροτών βασιζόμενη στα οικόσιτα ζώα (κότες, πάπιες, γουρούνια, αρνιά, κατσίκια και αγελάδες) και στους κήπους που όλοι, μα όλοι καλλιεργούσαν, ενώ συμπλήρωναν τα γεύματα τους με ψάρια και καραβίδες που ψάρευαν στις φλέβες και στα ποτάμια.

Οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες είχαν προσαρμόσει τον τρόπο ζωής τους στο υπάρχον φυσικό περιβάλλον, δίνοντας δείγματα ανακύκλωσης, κυκλικής εναλλαγής καλλιεργειών, αυτάρκειας, προστασίας της βιοποικιλότητας, οικολογίας, μέτρου, σεβασμού στο περιβάλλον, ανεξαρτησίας από εισροές, όλα αυτά, ενδεχομένως, χωρίς να γνωρίζουν καθόλου αυτές τις έννοιες.

Πέρα από την αυτάρκεια (οικονομική και διατροφική) που παρείχαν στους αγρότες τα κατοικίδια ζώα, οι κοπριές τους χρησίμευαν ως λίπασμα για τους κήπους. Με τα περισσεύματα των κήπων (από τα παζάρια), τάιζαν τα οικόσιτα ζώα τους. Παράλληλα, κρατούσαν και αντάλλασαν ντόπιους σπόρους φυτών, εξασφαλίζοντας ποικιλία γεύσεων.

Ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά 100 ευρώ το μήνα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Όπως έχουμε ξαναγράψει η "στενότερη σύνδεση των εισφορών και των παροχών με το εισόδημα", που εισάγει το 3ο μνημόνιο, θα διατηρεί τον παραλογισμό της είσπραξης εισφορών και σε μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα, θα νομιμοποιεί τον ουσιαστικό μηδενισμό των συντάξεων και θα μετατρέψει την κοινωνική ασφάλιση σε κεφαλαιοποιητική (όπου ακόμα και το "κεφάλαιο" των εισφορών θα εξανεμίζεται).  Ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά σε ιδιοκτήτες καταστημάτων και ελεύθερους επαγγελματίες που θα κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ μηνιαίως και θα εισπράττεται μέσω των ταμειακών μηχανών προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Πηγή

Για να σταθεί στα πόδια του ο ΟΑΕΕ, που βρίσκεται με έλλειμμα 530 εκατ. ευρώ για το 2015, προβλέπεται η συγκεκριμμένη εισφορά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν έναρξη ελεύθερου επαγγελματία, κανονικά με θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, και σε αυτή την κατηγορία τα 100€ το μήνα θα είναι καταστροφή. Σε κάθε περίπτωση τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής, ακόμη κι αν εμφανίζει μηδενικά κέρδη λόγω ζημιών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Τάσος Πετρόπουλος τόνισε πως κάθε επαγγελματίας που θα κόβει μια απόδειξη πληρωμής, ενα ποσοστό θα πηγαίνει για την κοινωνική ασφάλιση, λέγοντας «θα συγκεντρώνεται, θα εκκαθαρίζεται και θα αποδίδεται».

Η εισφορά αυτή «για ένα διάστημα θα είναι υποχρεωτική και είναι μια από τις σκέψεις για την εξεύρεση πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία». Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδυαστούν πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται με κλιμακούμενα ποσοστά ανάλογα με το εισόδημα. Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, μίλησε για υπολογισμό εισφορών με βάση το τζίρο.

Το σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας μίνιμουμ εισφοράς, που σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω ο κάθε ασφαλισμένος θα πληρώνει την εισφορά που αντιστοιχεί στον τζίρο που πραγματοποιεί ή στα κέρδη που δηλώνει. Τα 100 ευρώ της ελάχιστης εισφοράς θα είναι το ελάχιστο ποσό καταβολής. Από εκεί και πέρα, η καταβολή της υπόλοιπης εισφοράς θα τον διασφαλίζει με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα είναι το βασικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα στηριχθεί ο υπολογισμός της σύνταξης.
Η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά είναι επί της ουσίας ένα μέτρο που ήταν να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μετά από θύελλα αντιδράσεων.

«Από 1.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ», αναφερόταν στο νόμο 3986 του 2011.

Το 3ο μνημόνιο [Ν.4336/15] για τα εργασιακά


4.1 Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο



Τα τελευταία έτη έχουν συντελεστεί μείζονες αλλαγές στους ελληνικούς θεσμούς της αγοράς εργασίας και στα συστήματα διαπραγμάτευσης των μισθών, ώστε να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας καινα ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση αυτή πρέπει όχι μόνο να εξισορροπήσει την ευελιξία με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να λάβει υπόψη το υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει, ως προαπαιτούμνο, τη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου των συμφωνιών η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 72 του νόμου 4331/2015 της 2ας Ιουλίου 2015 [2].


Επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας. Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ [3]. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή στα παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Αδήλωτη εργασία. Έως τον Δεκέμβριο του 2015, οι αρχές θα έχουν εγκρίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (βασικό παραδοτέο) για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της ατελώς δηλωμένης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να αυξηθούν τα έσοδα από τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της διακυβέρνησης της Επιθεώρησης Εργασίας και θα παρέχει συγκεκριμένη τεχνική βοήθεια. Ως πρώτο βήμα, οι αρχές θα προβούν στη διασύνδεση του συστήματος πληροφοριών ΕΡΓΑΝΗ με την Εφορία και το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με σκοπό τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας.

Σχόλια και παρατηρήσεις επί του Σ/Ν του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. από Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Αναρτώνται συνημμένα τα μέχρι σήμερα σχόλια και παρατηρήσεις επί του Σ/Ν του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. από Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ και συναδέλφους. Πηγή

Γενικά

· Το Σχ.Ν. είναι τελείως επιφανειακό, δεν αντιμετωπίζει την ουσία, κάνει απλώς ‘’διαχείριση’’ σαν να πρόκειται για την οργάνωση γραφείου γραμματείας

· Θεωρεί ότι αρκεί να υπάρχουν πολλά αρχεία και πολλές βάσεις δεδομένων, να τα γεμίζουμε με δεδομένα, σαν να είναι η μόνη απασχόληση του υπουργείου η διαχείριση αρχείων

· Επεμβαίνει σε αρμοδιότητες άλλων υπουργείων καθώς και της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης Διοίκησης

· Υπάρχει αλληλοεπικάλυψη της νέας Γεν Δ/νσης με τις ήδη υπάρχουσες και όχι ενσωμάτωσης της στη δομή του υπουργείου

· Η 3η Δ/νση (Δ/νση Τεχνικών Αρχείων) θα έπρεπε να υπάγεται στην ήδη υπάρχουσα Γεν Δ.νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το ίδιο και τα τμήματα β και γ της 1ης Δ/νσης

· Η 2η Δ/νση δεν έχει λόγω ύπαρξης στο υπουργείο

· Οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στο ΤΕΕ είναι μόνο για εκμετάλλευση της δουλειάς του υπουργείου (τη δουλειά θα τη κάνει το υπουργείο και το ΤΕΕ θα εισπράττει)

· Είναι αδιανόητο να δημιουργηθεί στο υπουργείο ένα ΚΗΣΑ (αρθ 5) που θα χορηγεί άδειες ακόμη και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

· Θεωρεί ότι όλα αυτά τα συστήματα θα δημιουργηθούν και θα συντηρηθούν από τους υπαλλήλους ενός τμήματος

· Η είσπραξη τελών μηχανημάτων έργων αλλάζει δικαιούχο (αρθ 19)

· Το Τμήμα α της 1ης Δ/νσης έχει τεράστιες αρμοδιότητες ως προς τη πρόταση προγραμμάτων (Θα έπρεπε να ανήκει στο ΥΠ Οικονομίας ως προς το μέρος της διαμόρφωσης προτάσεων)

· Στο αρθ 12, παρ. 1 αναμιγνύεται στη στελέχωση άλλων υπουργείων τα οποία πρέπει εντός διμήνου να υπακούσουν

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

Άρθρο 53 Α, 

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Έτσι θα ξεπουλήσουν το λιμάνι του Πειραιά


Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ δημοσίου και ΟΛΠ που προωθεί άρον-άρον το ΤΑΙΠΕΔ – Προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις για τον επενδυτή – Δεν κάλεσαν του υπουργείο Πολιτισμού στη διαβούλευση


Με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου και την επισήμανση «Αυστηρά Απόρρητο & Εμπιστευτικό» παραδόθηκε από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στο υπ. Ναυτιλίας και στον ΟΛΠ το Προσχέδιο της αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Το Προσχέδιο της Σύμβασης όπου περιγράφονται οι όροι λειτουργίας του ΟΛΠ, όπως είναι αυτή τη στιγμή, αλλά και όπως…. θα βολεύει στο μέλλον τον εκάστοτε αγοραστή, βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας.


Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα βασικά του σημεία με τη δέσμευση ότι στο επόμενα φύλλα θα υπάρξει συνέχει της έρευνάς μας συνολικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα κυριολεκτικά σε κουφάρι.

Όπως πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται στο κείμενο (σελ. 12 παρ.4 Αντικείμενο Παραχώρησης) «το Ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί στον ΟΛΠ (που σημαίνει και σε όποιον τον αγοράσει) το αποκλειστικό δικαίωμα κατοχής, χρήσης, διαχείρισης, διατήρησης, βελτίωσης και εκμετάλλευσης των Στοιχείων της Παραχώρησης, καθ’ όλη τη Διάρκεια της Παραχώρησης». Και ο πιο ανίδεος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η φράση πως ο διαχειριστής «επιτρέπεται να αποκτήσει τη φυσική κατοχή και να ασκεί πρωταρχικό φυσικό δικαίωμα διάθεσης επί των Στοιχείων Παραχώρησης» (η επισήμανση δική μας), ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του χώρου του λιμένα για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με λιμενική βιομηχανική ή εμπορική αξιοποίηση, πολιτιστικές δραστηριότητες ή γενικού τουρισμού.

Μάλλον για να τηρήσει τα προσχήματα ή για να «ανακουφίσει» τα ώτα των φορέων που άμεσα πλήττονται, διευκρινίζει σε άλλο σημείο της σύμβασης (σελ. 55 παρ. 21) πως «Το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα πρόσβασης στα Στοιχεία Παραχώρησης, μετά από την παροχή εύλογης προηγούμενης ειδοποίησης». Αφού, λοιπόν, οι Έλληνες ιθαγενείς οι οποίοι θα καταλήξουν να ζουν σε μια χώρα με ξεπουλημένες υποδομές, ενημερώσουν το νέο ιδιοκτήτη θα έχουν ίσως τη δυνατότητα να παρέμβουν για κάποιες… μικρο-υποθέσεις όπως: