Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Επισφραγίστηκε η αποτυχία στο ΕΜΠ και συνεχίζεται...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 11.01.2023, 12:46
Επισφραγίστηκε η αποτυχία στο ΕΜΠ και συνεχίζεται...

Δεν θα γίνουν τελικά οι εκλογές σε οκτώ από τις συνολικά εννέα σχολές του Πολυτεχνείου, αφού οι φοιτητές δεν έδειξαν καμία προθυμία ούτε να καταθέσουν υποψηφιότητα ούτε να στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές. ● Απειλές από καθηγητή ακόμα και με πειθαρχική δίωξη για παρακώλυση της ακαδημαϊκής διαδικασίας σε συνδικαλιστή-μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου.

«Η προκήρυξη των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων σας στις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών του ΕΜΠ, σύμφωνα με τον Νόμο 4957/2022, δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον υποψηφίων και μελών εφορευτικών επιτροπών παρά μόνο στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ). [...] Συνεπώς, οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη 12/1/2023 θα διεξαχθούν μόνο στη ΣΕΜΦE».

Τα παραπάνω γνωστοποίησε με ηλεκτρονικό μήνυμά του προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, προχωρώντας μάλιστα και σε αξιολογικές κρίσεις ως προς το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι σπουδαστές απαξιώνουν τη διαδικασία των ηλεκτρονικών εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ με τις προβλέψεις του νέου νόμου-πλαίσιο.


Ανδρέας Γ. ΜπουντουβήςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Κατά τη γνώμη μου όταν το ΕΜΠ καταφέρει να αποκτήσει συντεταγμένη εκπροσώπηση του φοιτητικού σώματος στα Οργανα Διοίκησης, τότε θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του, σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία. Αλλά αυτό είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των φοιτητών και φοιτητριών» λέει ο κ. Μπουντουβής και συνεχίζει: «Εύχομαι η τωρινή αδιαφορία ή απροθυμία ή διαφωνία για τη διαδικασία ή προτίμηση "ου μπλέξεις..." να παραχωρήσουν σύντομα τη θέση τους στη διαπίστωση της αναγκαιότητας για ουσιαστική εκπροσώπηση με ακαδημαϊκούς όρους. Και τότε πιθανόν να μη χρειάζεται οι εκλογές να γίνονται "υπό την σκέπη" του πρύτανη».

Είχαν προηγηθεί εκατοντάδες μέιλ σε φοιτητές και φοιτήτριες που καλούνταν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ως «υποψήφια μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής» ύστερα από «κλήρωση που έγινε από τον Πρύτανη», ενέργεια η οποία χαρακτηρίζεται από τους φοιτητές του ιδρύματος ως «ωμή πολιτική παρέμβαση». Για να σχηματιστεί εφορευτική επιτροπή απαιτούνται έξι μέλη (τρία τακτικά συν τρία αναπληρωματικά), ωστόσο ο κ. Μπουντουβής φρόντισε να αυξήσει τις πιθανότητες να επιτύχει τη σύσταση εφορευτικών στέλνοντας μαζικά μηνύματα.

Παρ’ όλα αυτά οι απαντήσεις που έλαβε από σπουδαστές για μη αποδοχή της θέσης και ρητής άρνησης συμμετοχής στις διαδικασίες από σεβασμό προς τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων ήταν τόσες, που οι εκλογές δεν θα γίνουν τελικά σε οχτώ από τις συνολικά εννέα σχολές του Πολυτεχνείου. Ο πρύτανης όμως επέμεινε και απάντησε προσωπικά σε πολλούς από εκείνους που ενυπόγραφα αρνήθηκαν μία θέση στις εφορευτικές, λέγοντας ότι μπορεί εκείνοι να σέβονται τις αποφάσεις των συλλόγων τους, αλλά αυτός σέβεται τον νόμο...

Οι προσπάθειες της διοίκησης του Πανεπιστημίου να εφαρμόσει τον νέο νόμο απέδωσαν καρπούς μόνο σε μία περίπτωση, αυτή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών όπου υπήρξαν εφτά υποψηφιότητες, με τη μία να αποσύρεται τελικά αργά χθες το απόγευμα και με την εφορευτική επιτροπή να συγκροτείται κάτω από περίεργες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι το ένα εκ των μελών της κάνει διπλωματική με τον κοσμήτορα της σχολής που, όπως μας λένε σπουδαστές του τμήματος, υποστηρίζει σθεναρά το νέο μέτρο.

Για το ζήτημα των εκλογών πραγματοποιήθηκε χθες παρέμβαση-ανακοίνωση σε μάθημά του, με τον καθηγητή να φτάνει να απειλεί με πειθαρχική δίωξη για παρακώλυση της ακαδημαϊκής διαδικασίας συνδικαλιστή-μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου, όπως καταγγέλλουν και πάλι οι φοιτητές. Αν προχωρήσει η διαδικασία, θα είναι ίσως η πρώτη φορά που εφαρμόζονται οι διατάξεις περί πειθαρχικού δικαίου του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και μάλιστα σε ένα ίδρυμα με την ιστορία του ΕΜΠ.
Απαξίωση

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν το αναλυτικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας του περασμένου Σαββάτου («Γυρνούν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές οι φοιτητές», «Εφ.Συν.», 7.1.2023), σύμφωνα με το οποίο η μέχρι τώρα εμπειρία από τις τηλε-εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ δείχνει παταγώδη αποτυχία και απαξίωση του νέου συστήματος από την ίδια τη φοιτητική κοινότητα. Αλλά η πιο τρανή απόδειξη έρχεται από τον ίδιο τον πρύτανη του ΕΜΠ. «Κατατέθηκαν ελάχιστες υποψηφιότητες σε πέντε σχολές, ενώ σε τρεις σχολές καμία» λέει στο ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμά του και προσθέτει: «Δεν κατέστη εφικτή η συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών με τον απαραίτητο αριθμό μελών, παρά μόνο στη ΣΕΜΦΕ».

● Για χθες ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ωστόσο ακυρώθηκαν σε εφτά από τα οχτώ τμήματα (μόνο στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν) γιατί δεν συγκροτήθηκαν εφορευτικές επιτροπές. Η... επιτυχία του νέου νόμου αναμένεται να συνεχιστεί και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τις 19 του μήνα.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αρνητική απάντηση του Υπ. Οικονομικών στις διεκδικήσεις μας για τις εκτός έδρας μετακινήσεις



 Αρνητική απάντηση του Υπ. Οικονομικών στις διεκδικήσεις μας για τις εκτόςέδρας μετακινήσεις

 Συνάδελφοι/σες 

Αναρτούμε την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Σκυλακάκη σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση αναφορικά με την επιστολή των επτά (7) Ομοσπονδιών (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε., Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α., Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ., Π.Ο.ΜΗ.ΤΕ.ΔΥ., και Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.) για την πλήρη αποζημίωση τωνμετακινήσεων των υπαλλήλων που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία

Η απάντηση συνοψίζεται στο ότι: «Η αναμόρφωση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις δαπάνες μετακίνησης όλων των κατηγοριών προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζεται κάθε φορά με βάση την κυβερνητική πολιτική για τις αποζημιώσεις του ως άνω προσωπικού και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Συνεπώς, τυχόν αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου θα συναρτηθεί με τις επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες.» 

Δηλαδή απορρίπτει καταρχήν τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας για βελτίωση τωνεκτός έδρας αποζημιώσεων και τις συναρτά από τις «επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες.» Η απάντηση αυτή δυστυχώς αποτυπώνει την απαξίωση με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κρίσιμες Δημόσιες Λειτουργίες, όπως η αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, η επίβλεψη των Δημοσίων Έργων και Μελετών, οι ελεγκτικές λειτουργίες, η προστασία του Περιβάλλοντος. Λειτουργίες που αυτή τη στιγμή επιτελούνται με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση από εκατοντάδες Μηχανικούς και άλλους Υπαλλήλους οι οποίοι επιβαρύνονται με το αυξημένο κόστος μετακινήσεων, με τα δικά τους μέσα και με τρομακτική γραφειοκρατία για να υπερασπίσουν το Δημόσιο Συμφέρον. 

Από πλευράς μας δηλώνουμε ότι ούτε οι προσωπικές και οικογενειακές μας «δημοσιονομικές συνθήκες» επιτρέπουν τη συνέχιση της χρηματοδότηση των Υπηρεσιακών μας μετακινήσεων από τον πενιχρό οικογενειακό μας προϋπολογισμό. Καλούμε όλους/ες τους συναδέλφους να στηρίξουν και να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος εκκινώντας από την Απεργία – Αποχή στις ΥΔΟΜ στις 23 Ιανουαρίου, ώστε να στείλουμε μήνυμα ότι η θεσμική και μισθολογική μας υποβάθμιση μας δεν είναι πια ανεκτή.

Υπ. Οικονομικών : Σχετικά με την υπ΄ αριθ. 295/03-11-2022 αναφορά.pdf

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

“Η μείωση του νόμιμου πληθυσμού της Ελλάδας ανάμεσα στο 2011 και το 2021”


Τα υλικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα....

Κυκλοφόρησε και επισυνάπτεται το νέο τεύχος της σειράς Flash News με θέμα:

“Η μείωση του νόμιμου πληθυσμού της Ελλάδας ανάμεσα στο 2011 και το 2021”


Από τη σύγκριση των δεδομένων του νόμιμου πληθυσμού του 2011 με τα πρόσφατα δημοσιοποιημένα δεδομένα του 2021 προκύπτει μια μείωση των ημεδαπών κάτοικων (δημοτών) ανάμεσα στις δυο τελευταίες απογραφές κατά 187 χιλ.. Η μείωση αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη από την αναμενομένη, καθώς την ίδια περίοδο το ισοζύγιο γεννήσεις-θάνατοι των ημεδαπών είναι αρνητικό κατά 407 χιλ., ενώ ταυτόχρονα αρνητικό είναι και το μεταναστευτικό τους ισοζύγιο (οι έξοδοι από την χώρα μας ήταν πολύ περισσότερες από τις εισόδους). Τα δυο αυτά αρνητικά ισοζυγία δεν αντισταθμίσθηκαν από τα άτομα που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια ανάμεσα στο 2011 και το 2021 (και κατ’ επέκταση προστέθηκαν στον νόμιμο πληθυσμό). Η αναντίστοιχη με την πραγματικότητα αυτή μικρή μείωση του νόμιμου πληθυσμού της Ελλάδας ανάμεσα στο 2011 και το 2021 οφείλεται βασικά στην υποεκτίμηση του νόμιμου πληθυσμού της το 2011. Έτσι, αν λάβουμε υπόψη την παράμετρο αυτή, τελικά η μείωση του νόμιμου πληθυσμού μας ανάμεσα στις δυο απογραφές εγγίζει τις 450 χιλ..

 


Ο πληθυσμός ηλικίας 0- 14 ετών ανήλθε σε 14,1% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 63,3% του πληθυσμού 15- 64 ετών και 22,6% του πληθυσμού 65 ετών και άνω. Ο δείκτης γήρανσης (πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0- 14 ετών) ανήλθε σε 159,4.

Ενέργεια: οι εξελίξεις του 2022 σηματοδοτούν τις απειλές του 2023


Ενέργεια: οι εξελίξεις του 2022 σηματοδοτούν τις απειλές του 2023
Vanna 10 Ιανουαρίου 2023


Μέρος 1ο

Οι τιμές του ρεύματος

Τις τελευταίες ημέρες του 2022 έγινε έντονα αισθητό ένα φαινόμενο: οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αποτυπώνονταν με διψήφια νούμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και μόνο στην Ιταλία και την Ελλάδα με τριψήφια και μάλιστα μεγαλύτερα των 200 ευρώ. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και ότι τον Ιανουάριο θα δούμε μια διαφορετική εικόνα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ισχύει αυτός ο κανόνας.

Όμως ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, διαψεύδει την κυβέρνηση δηλώνοντας στην «Καθημερινή» ότι «Ακόμη και εάν ήταν ημερήσια η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα οι τιμές δεν επρόκειτο να έπεφταν κάτω από τα 150 ευρώ. Για να πάμε στις τιμές που είδαμε στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες με το ποσοστό συμμετοχής του φυσικού αερίου που έχουμε στην ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει το φυσικό αέριο να κατρακυλήσει στα 20-30 ευρώ/μεγαβατώρα.».[1]


Τις πρώτες ημέρες του 2023 η όποια σύγκλιση των τιμών επετεύχθη όχι με μείωση των τιμών στην Ελλάδα αλλά με άνοδο των τιμών στις ευρωπαϊκές χώρες και με την Ελλάδα μόνο να υπερβαίνει τα 200 ευρώ ενώ, σύμφωνα πάλι με την «Καθημερινή», η Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθίσταται η τρίτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με τιμή στα 279,89 ευρώ/μεγαβατώρα, πίσω από την Ελβετία (282,43) και την Ιταλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με τιμή στα 304,17 ευρώ/μεγαβατώρα.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ελένη Παπαγιαννοπούλου - Τσαούση 28/04/1940 - 10/01/2023

Ελένη Παπαγιαννοπούλου - Τσαούση 28/04/1940 - 10/01/2023

Ελένη Παπαγιαννοπούλου - Τσαούση 28/04/1940 - 10/01/2023.

Έφυγε σήμερα ξημερώματα αδύναμη και δυνατή ταυτόχρονα η αρχιτεκτόνισσα Ελένη Παπαγιαννοπούλου - Τσαούση, που δούλεψε πλάι στον Ι. Δεσποτόπουλο, σε έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας, σύζυγος και αγαπημένη σύντροφος του αρχιτέκτονα Ηλία Παπαγιαννόπουλου (1939 - 1998), μητέρα του ζωγράφου Σπύρου Παπαγιαννόπουλου (1968 - 2007) και του αρχιτέκτονα Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, και γιαγιά του Ηλία και του Μάρκου.

Η νεκρώσιμη τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12/01/23 στις 11.00 στον ναό Αγίου Νικολάου στη Ρηγίλλης στην Αθήνα.

Στους συγγενείς και στους αγαπημένους της εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

10/01/2023

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Πρόσληψη στο δημόσιο: ποιοι συνωστίζονται και ποιοι γύρισαν την πλάτη


Οι περιβαλλοντολόγοι και γεωπόνοι που διεκδικούν μία θέση ανά 94 και 27 υποψήφιους αντίστοιχα στην κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και οι απόφοιτοι γεωπονίας και πολιτικοί μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, που διεκδικούν μία θέση ανά 67 και 26 υποψηφίους αντίστοιχα είναι από τις ειδικότητες αυξημένης συμμετοχής στον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.



Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, με συνολικά 1.788 αιτήσεις κατατάσσονται στην προτελευταία θέση των προτιμήσεων από υποψηφίους ειδικοτήτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Χαμηλές αμοιβές και μεγάλο έργο

Η σχετικά χαμηλή συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρά το γεγονός ότι έχουν να γίνουν πάνω από δέκα χρόνια νέες προσλήψεις διπλωματούχων μηχανικών στο δημόσιο, ασφαλώς σχετίζεται με τα εμπόδια που τέθηκαν να εξεταστούν σε ύλη διοικητικών άσχετη με τις σπουδές και το επαγγελματικό τους αντικείμενο, τις χαμηλές αποδοχές της τάξης των 700 ευρώ τον μήνα για όσους επιτύχουν στο διαγωνισμό όταν πιάσουν δουλειά, τις μεγάλες ευθύνες αλλά και το μεγάλο όγκο υποχρεώσεων, που αναμένει τους νεοπροσληφθέντες στις υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες και ΥΔΟΜ. Κυρίως όμως η χαμηλή συμμετοχή μηχανικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ σχετίζεται με το γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδος υπάρχει ζήτηση και έργο για τεχνικούς επιστήμονες με πολύ καλύτερες αμοιβές από το δημόσιο στην ιδιωτική αγορά ενώ συνεχίζεται ένα μεγάλο κύμα απασχόλησης μηχανικών στο εξωτερικό.

Συνολικά 107.597 αιτήσεις

Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ο γραπτός διαγωνισμός είναι αναμφισβήτητα μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν 107.597 αιτήσεις για συνολικά 5.124 θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι 1 θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 21 υποψηφίους. Η αναλογία αλλάζει στις δύο κατηγορίες εκπαίδευσης: οι 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) συγκεντρώνουν 78.179 αιτήματα (1 θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 22 υποψηφίους με πτυχίο ΑΕΙ) και οι 1.565 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) συγκεντρώνουν 29.778 αιτήματα (1 θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 19 υποψηφίους).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις αιτήσεις συμμετοχής στον μεγάλο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό (πρόσκληση – προκήρυξη 2Γ/2022) για 5.124 μόνιμες θέσεις σε δημόσιους φορείς, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΑΣΕΠ οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι:

Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικού-Οικονομικού / Διοικητικών / Διοικητικού Προξενικού: 52.924 υποψήφιοι για 1.124 θέσεις. Αντιστοιχούν 47 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Οικονομικού: 17.592 υποψήφιοι για 125 θέσεις. Αντιστοιχούν 140 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Νομικής: 4.079 υποψήφιοι για 41 θέοεις. Αντιστοιχούν 99 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Αρχαιολόγων: 3.565 υποψήφιοι για 18 θέσεις. Αντιστοιχούν 198 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Γεωπόνων: 3.326 υποψήφιοι για 123 θέσεις. Αντιστοιχούν 27 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Περιβαλλοντολόγων: 3.205 υποψήφιοι για 34 θέσεις. Αντιστοιχούν 94 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Πληροφορικής: 2.882 υποψήφιοι για 266 θέσεις. Αντιστοιχούν 11 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Τεχνολογικής εκπαίδευσης

Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικού-Λογιστικού / Διοικητικού-Οικονομικού: 16.641 υποψήφιοι για 417 θέσεις. Αντιστοιχούν 40 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Λογιστών: 10.428 υποψήφιοι γιο 30 θέσεις. Αντιστοιχούν 347 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Πληροφορικής: 3.252 υποψήφιοι για 197 θέσεις. Αντιστοιχούν 17 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Γεωπονίας: 2.684 υποψήφιοι για 44 θέσεις. Αντιστοιχούν 61 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Πολιτικών Μηχανικών: 2.013 υποψήφιοι για 78 θέσεις. Αντιστοιχούν 26 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων / Τουριστικών Επαγγελμάτων: 1.813 υποψήφιοι γιο 11 θέσεις. Αντιστοιχούν 165 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Διοίκηση Μονάδων Υγείας: 1.238 υποψήφιοι για μια θέση.

Μηχανολόγων: 1.216 υποψήφιοι για 35 θέσεις. Αντιστοιχούν 35 υποψήφιοι για κάθε θέση.

Κύμα υποψηφίθων άνω των 51 ετών

Όσον αφορά το ηλικιακό προφίλ των υποψηφίων, η μερίδα του «λέοντος» ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 31-40 ετών (48.067), δηλαδή νέους που έχουν κατά κύριο λόγο και προϋπηρεσία στην ιδιωτική αγορά εργασίας, πέρα από αντικειμενικά προσόντα εκπαίδευσης, και που πιθανότατα θέλουν να αφήσουν τον ιδιωτικό τομέα για να εργαστούν στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν περνά απαρατήρητη και η μάζα των 6.111 υποψηφίων άνω των 51 ετών, που πιθανόν θέλουν και οι ίδιοι να περάσουν στον δημόσιο τομέα ή απλά να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία συμμετοχής στον γραπτό διαγωνισμό. Σε ό,τι αφορά το πλήθος αιτήσεων συμμετοχής ανά ηλικία, 24.569 υποβλήθηκαν από υποψήφιους έως 30 ετών, 48.067 από 31 έως 40 ετών, 29.210 από 41 έως 50 ετών και 6.111 από υποψήφιους 51 ετών και άνω.

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τις αιτήσεις στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων ΠΕ αφορά τον κλάδο – ειδικότητα ΠΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ΠΕ Διοικητικοοικονομικών/Διοικητικών/Διοικητικού Προξενικού με 52.925 προτιμήσεις.

Αντίστοιχα, πρώτος με διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων ΤΕ είναι ο παρεμφερής κλάδος – ειδικότητα ΤΕ Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού/Διοικητικού/Διοικητικού – Οικονομικού με 16.641 προτιμήσεις.

Ο αυξημένος αριθμός προτιμήσεων οφείλεται στο ότι για τους συγκεκριμένους κλάδους δεκτά ήταν τα πτυχία ή διπλώματα οποιασδήποτε σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Προτελευταίοι στους ΠΕ οι μηχανικοί

Σε πλήθος προτιμήσεων των υποψηφίων ΠΕ ακολουθεί ο κλάδος Οικονομικού με 17.592 προτιμήσεις, καθώς και οι Νομικής (4.079), Αρχαιολόγων (3.565) και Γεωπόνων (3.326), Περιβαλλοντολόγων (3.205), Πληροφορικής (2.882), Κοινωνιολόγων (2.751), Μηχανικών Πολιτικών Μηχανικών (1.788) και Ψυχολόγων (1.727 προτιμήσεις).

Τα στοιχεία για ΤΕ

Δημοφιλείς στους υποψηφίους ΤΕ είναι και οι κλάδοι – ειδικότητες ΤΕ Λογιστών/ΤΕ Οικονομικού Λογιστικού/ΤΕ Οικονομικού (10.428), Πληροφορικής (3.252) και Γεωπονίας/Τεχνολόγων Γεωπονίας (2.684), Πολιτικών Μηχανικών (2.013) και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων/Τουριστικών Επαγγελμάτων (1.813 προτιμήσεις).

Τέλος, σχετικά με την γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, οι 33.418 αιτήσεις προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και οι 74.539 από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Δεξαμενη επιτυχόντων

Όλοι οι προσοντούχοι επιτυχόντες του διαγωνισμού πρακτικά θα βρεθούν σε μια «δεξαμενή» επιτυχόντων… προς διορισμό.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Πού πάνε τα αιολικά όταν πεθάνουν;


Πού πάνε τα αιολικά όταν πεθάνουν;


Στα βουνά πάνω από το Καστρί, κοντά στο νότιο άκρο της Εύβοιας, το τοπίο έχει κάτι το απόκοσμο. Από τη μια πλευρά βρίσκεται το Αιγαίο, που αλλάζει χρώματα κάτω από τη χειμωνιάτικη συννεφιά. Από την άλλη πλευρά το βουνό, που θυμίζει λατομείο από τους δρόμους και τις κομμένες πλαγιές, γεμάτο με διαδοχικές συστάδες από ανεμογεννήτριες που βουίζουν από τον δυνατό αέρα. Κάπου εκεί βρίσκεται και το πιο παράδοξο στην εικόνα: σαν γιγάντιο παιχνίδι που έπεσε και έσπασε, οκτώ ανεμογεννήτριες βρίσκονται αποσυναρμολογημένες στο έδαφος.

«Το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο είχε εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και έχει αρχίσει να σαπίζει», λέει ο Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας. «Το 2021 ήρθε το γαλλογερμανικό κανάλι Arte στην περιοχή για ρεπορτάζ. Αμέσως κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες, πωλήθηκε η εταιρεία στην οποία ανήκε το πάρκο, εκδόθηκαν οι αποφάσεις για την αποσυναρμολόγηση των ανεμογεννητριών και την αποκατάσταση του χώρου, η οποία, από ό,τι βλέπετε, δεν έχει προχωρήσει». Ο κ. Μπαλτάς σηκώνει από το έδαφος ένα σπασμένο κομμάτι από τη φτερωτή μιας από τις ανεμογεννήτριες. «Τα πτερύγια διαλύονται και γεμίζουν τον τόπο μικροπλαστικά».Τοποθετημένος στο έδαφος πια, ο πυλώνας μιας ανεμογεννήτριας «αποκαλύπτει» το εσωτερικό του. Φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σύμφωνα με φορείς της περιοχής, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο στο Καστρί της Εύβοιας δεν είναι το μόνο που έχει εγκαταλειφθεί. «Υπάρχουν κι άλλα, στο Μαρμάρι και σε άλλα σημεία. Το πιο συνηθισμένο είναι σε ένα παλιό αιολικό πάρκο να λειτουργούν κάποιες από τις ανεμογεννήτριες και οι υπόλοιπες να έχουν χαλάσει και να έχουν εγκαταλειφθεί, αφού δεν συμφέρει η αντικατάστασή τους», εκτιμά ο κ. Μπαλτάς.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Η «υπουργούπολη» θα είναι τσιμεντούπολη!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά σε φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 05.01.2023, 14:46
Η «υπουργούπολη» θα είναι τσιμεντούπολη!

Καταρρίπτεται πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα πως το κυβερνητικό πάρκο στον Υμηττό θα είναι «φιλικό προς το περιβάλλον», καθώς βασίζεται σε επικοινωνιακό τρικ με τον συντελεστή δόμησης ● Στην πραγματικότητα το τμήμα που θα χτιστεί θα έχει τον τερατώδη συντελεστή 3,6 που υπερβαίνει όχι μόνο τις διακηρύξεις σχετικά με το έργο αλλά και τα νομοθετικά πλαίσια για την αποδεκτή πυκνότητα δόμησης ● Τα κρίσιμα συμπεράσματα εξήγαγε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μελετώντας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Αυξάνονται, πληθύνονται και έρχονται να καταρρίψουν πλήρως τις όποιες αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες για ένα πρότζεκτ φιλικό στο περιβάλλον, που -δήθεν- θα απελευθερώσει χώρους πρασίνου. Ο λόγος για τους Συντελεστές Δόμησης (Σ.Δ.) που διέπουν τη δημιουργία της «υπουργούπολης» στις παλιές εγκαταστάσεις στην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Η κατασκευή του κυβερνητικού πάρκου είχε εξαγγελθεί τον Απρίλιο του 2021, με συντελεστή 0,9. Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να αποδειχθεί ότι η επίκληση του συγκεκριμένου συντελεστή ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ, καθώς με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2021 (άρθρο 92, ν. 4864/2021) ο Σ.Δ. διπλασιάστηκε και έφτασε το 1,8. Ομως, και το συγκεκριμένο μέγεθος δείχνει να... ωχριά μπροστά στο τελικό. Σύμφωνα με παρατηρήσεις και σχόλια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το κυβερνητικό πάρκο, στην πράξη ο Σ.Δ. καταλήγει στο υψηλότατο 3,6, δηλαδή «υπερβαίνει κατά πολύ τον Σ.Δ. 2,4 που έχει θεσπιστεί ως μέγιστος για τη χώρα, ήδη από το 1979 (ν. 880/79), προς αποφυγήν των αρνητικών φαινομένων υπερκορεσμού του προβληματικού αστικού ιστού του λεκανοπεδίου της Αθήνας».

Το άρθρο 92 της τροπολογίας μιλά για «μέσο συντελεστή δόμησης» 1,8, ορολογία, που αποτυπώνεται και στα σενάρια που αναπτύσσει η ΣΜΠΕ για την κατασκευή του πρότζεκτ. Το σενάριο που προκρίνει/προτείνει προς εφαρμογή η ΣΜΠΕ βασίζεται στην κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση, αλλά «η εφαρμογή της είναι λανθασμένη», σχολιάζει η ΕΛΛΕΤ, εξηγώντας: «Οταν ορίζεται μέσος Σ.Δ. 1,8 σε ένα ακίνητο που εντάσσεται στο σχέδιο, είναι προφανές ότι αυτός υπολογίζεται επί της οικοδομήσιμης έκτασης που απομένει μετά την αφαίρεση των εισφορών γης και όχι επί του συνόλου του ακινήτου (δηλαδή netto και όχι brutto)». Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ, Μάρω Ευαγγελίδου, γίνεται μια σύγχυση μεταξύ του μέσου συντελεστή και του λεγόμενου συντελεστή «brutto», που περιλαμβάνει και τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ θα έπρεπε ως «μέσος» να ληφθεί υπόψη ο «καθαρός» (netto) συντελεστής. Το αποτέλεσμα είναι «ο υπολογισμός του 1,8 στο σύνολο της έκτασης [να] ισοδυναμεί με Σ.Δ. 3,6», αναφέρει το κείμενο της ΕΛΛΕΤ, που συμπεριλαμβάνεται στον εισηγητικό φάκελο που προωθήθηκε στο πρόσφατο -ακυρωθέν- περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, το οποίο επρόκειτο να γνωμοδοτήσει επί της ΣΜΠΕ. «Ο μέσος συντελεστής έχει νόημα όταν αφορά μια ολόκληρη γειτονιά. Δεν έχει έννοια όταν πας να κάνεις μια καινούργια ανάπτυξη», επισημαίνει η κ. Ευαγγελίδου.