Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Μια προσπάθεια ερμηνείας


 του Θανάση Σκαμνάκη

Η προσοχή μας έφυγε με φοβερή ταχύτητα, και με αμερικανική συνδρομή, από το μακεδονικό, τα συλλαλητήρια και το πρόσωπο που πρωταγωνίστησε, τον Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά ένας αναστοχασμός δεν είναι μάταιος. Μήπως και εξιχνιάσω, πρωτίστως μέσα μου, το φαινόμενο. Όχι με μια ψυχολογική ερμηνεία, ούτε μια καλλιτεχνική αποτίμηση, αλλά ως πολιτική, κοινωνική και ψυχολογική μαζί. 

Πολλοί άνθρωποι ενστάλαξαν ένα βαθύ μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα λένε. Καθένας από τη σκοπιά του. Και καθένας με το δίκιο του.

Σε μια εποχή θρυμματισμών και ήττας είναι αναγκαίοι οι πετροβολισμοί. Δημιουργούν μια ανακούφιση, πως βρέθηκε ο ένοχος και ο στόχος.

Κάποιοι σπουδαίοι άνθρωποι της νεώτερης γενιάς ορμούν, με δημιουργική, θα έλεγα, οργή, να αποκαθηλώσουν το παρελθόν, με όλες τις παθογένειες του. Είναι η αναγκαία εκκαθάριση των λογαριασμών προκειμένου να αναδειχθεί μια νέα εποχή. Σε αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ομαλές διαδοχές. Υπάρχουν εκρήξεις. Και αίματα.

Κι ωστόσο ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος η κατεδάφιση να αφήσει χαίνοντα ερείπια και μια θέα στο κενό.

Αν η δημιουργική ορμή δεν συνοδευτεί από αναδομήσεις και ουσιαστική πρωτοποριακή δημιουργία. Η οποία, αν υπάρξει, θα χρειαστεί να ξαναγυρίσει στα ωραία ερείπια που δημιούργησε για να ξαναπιεί από τις πηγές, στην αδιάκοπη διαλεκτική των πραγμάτων, και ιδιαίτερα της τέχνης.

Ίσως τότε να μυκτηρίσει τον εαυτό της που φέρθηκε με τόση ορμή και πιθανόν αφροσύνη απέναντι στο παρελθόν.

Κι ωστόσο δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Χρειάζεται η βεβήλωση για να αναγνωριστεί η ιερότητα. Πρέπει όμως να το ξέρουμε, να έχουμε συνείδηση και των πράξεων και των λόγων και των αναγκών. 

Μετά απ’ αυτά, νομίζω πως χρειάζεται ορισμένοι, τουλάχιστον, να μείνουν ψύχραιμοι, διατηρώντας δηλαδή την ικανότητα έκθεσης και ανάλυσης των γεγονότων και τεκμηρίωσης των απόψεων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας ιδιοφυής άνθρωπος. Ακόμα κι αν κάποιοι, κατά τη γνώμη μου λανθασμένα (αλλά αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία), αμφισβητούν τη μουσική, καλλιτεχνική και πολιτιστική συνεισφορά του, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως είναι ο άνθρωπος ο οποίος έβαλε σφραγίδα στην ελληνική ζωή, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Τράπεζα Αττικής: Ένα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία Διαφθοράς



Ολοκληρώθηκαν όπως όλα δείχνουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς οι εξετάσεις μαρτύρων και η συλλογή στοιχείων σχετικά με την περίφημη υπόθεση των δανείων που είχε χορηγήσει η τέως διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, υπό τους Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρο Αντωνόπουλου , σε διαφόρους επιχειρηματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους που δεν αποκλείεται να είναι και η άσκηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων.


Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στις αρχες του 2017 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας της να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων». Την υπόθεση έχουν αναλάβει δυο έμπειροι επίκουροι εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς οι οποίοι συγκεντρώνουν στοιχεία και εξετάζουν μάρτυρες για την υπόθεση.

Στην υπόθεση μεταξύ άλλων σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδας εμπλέκονται οι επιχειρηματίες Χρήστος Καλογρίτσας, Δημήτρης Σπυρίδης (νοσοκομείο Metropolitan), Νίκος Δασκαλαντωνάκης (Grecotel), Γιώργος Φειδάκης, Λ. Παναγάκος (PAP Energy), η Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη και η JP AVAX του Χρήστου Ιωάννου.

Το πάρτι

Η μηνυτήρια αναφορά περιγράφει το «πάρτι» που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών, γύρω από την οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε, όπως είχε περιγράψει ο Γιάννης Δραγασάκης, να οικοδομήσει «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» με στόχο να παρακάμψει την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η μηνυτήρια αναφορά της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ρύθμιση οφειλών μηχανικών προς Φ.Κ.Α. με βάση την απόφαση ΟΙΚ 62134/4100 – ΦΕΚ 4640 29/12/2017

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ 

Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα 

Έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα 

Έχουν οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. έως 50.000 ευρώ 

Δεν έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη απόφαση για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία, ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος. 

Έχουν κάνει έναρξη εργασιών και δεν έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών πριν από την υποβολή της αίτησης 

Έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. 

Για οφειλή από 20.000,01 έως 50.000 ο λόγος του χρέους, απομειούμενου κατά το ποσό του υπό διαγραφή μέρους του, προς το εισόδημα, να μην είναι μεγαλύτερος από 8. (Δεν προβλέπεται από το νόμο, προκύπτει από την απόφαση) 

Για οφειλή από 20.000,01 έως 50.000 η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, να μην υπερβαίνει το εικοσιπενταπλάσιο (25) αυτής. (Δεν προβλέπεται από το νόμο, προκύπτει από την απόφαση) 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 

Για την αξιολόγηση του εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη:

Για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας ή των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, καθώς και ο μέσος όρος των εσόδων από άλλες πηγές της τελευταίας τριετίας. 

ΑΞΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 

Για την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων το Κ.Ε.Α.Ο. ελέγχει και λαμβάνει υπόψη τα εξής:

(α) Για τα ακίνητα:

Το Κ.Ε.Α.Ο. υπολογίζει ως αξία ακινήτων τη φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., – πράξη προσδιορισμού φόρου. Για γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού φυσικών προσώπων, για τα οποία δεν προσδιορίζεται αξία ΕΝΦ.Ι.Α. και δεν προσκομίζεται έκθεση εκτιμητή ακινήτων, το Κ.Ε.Α.Ο. υπολογίζει ως αξία ακινήτων την αντικειμενική αξία αυτών, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 41 Α’ του ν. 1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α’) και της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 1144814/2631/ΠΟΛ1310/1998 (ΦΕΚ 1328 Β’). 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εναρμόνιση του Οργανισμού του ΕΦΕΤ με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 8-2-2018
Αρ. Πρωτ.: 7285
Προς: 1. Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης & Τροφίμων
2. ΣτΕ
3. ΕΦΕΤ

Κοιν.: 1. ΔΕ ΤΕΕ
Θέμα : Εναρμόνιση του Οργανισμού του ΕΦΕΤ με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων
Όπως μας ενημέρωσαν συνάδελφοι μας στην υπ. αριθ. 346/2-11-2017/Απόφαση Δ.Σ. ΕΦΕΤ με θέμα «Έγκριση του νέου οργανισμού του ΕΦΕΤ», η οποία και βρίσκεται για νομικό έλεγχο στο ΣτΕ, ενόψει της υπογραφής της ως Προεδρικό Διάταγμα, δε λαμβάνεται υπόψη η πρόσφατα κοινοποιηθείσα σε εσάς απόφαση του ΣτΕ (2817/2017). Σύμφωνα με αυτή (και άλλες πέντε αντίστοιχες), για το ίδιο ζήτημα και με το ίδιο σκεπτικό
«………, ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ν.π.δ.δ…….»



Στην απόφαση σας αναφέρεται ότι (Κεφάλαιο Δ. Άρθρο 12, Σελίδα 34):
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ
Άρθρο 12
Προϊστάμενοι Υπηρεσιών
Ως προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι, ως ακολούθως:
1. Στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και στα Τμήματα που τη συγκροτούν εκτός από το Τμήμα Γραμματειακής και Τεχνικής Υποστήριξης, καθώς και στα Τμήματα Διοικητικής και Τεχνικής Υποστήριξης των Περιφερειακών Διευθύνσεων προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων και ειδικοτήτων, ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού ή ΠΕ Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ή ΤΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
Στο Τμήμα Γραμματειακής και Τεχνικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, προΐστανται υπάλληλοι των κλάδων και ειδικοτήτων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΠΕ Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού ή ΠΕ Πληροφορικής, ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού ή ΤΕ Μηχανικών-Πληροφορικής.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

ΑΡΑΓΕΣ: Για την ματαίωση της συνεδρίασης της Α/ΤΕΕ στην Βουλή


Σε ένα ακόμα φιάσκο εξελίχθηκε η απόπειρα υφαρπαγής αποφάσεων για το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ που ενορχήστρωσε η Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Τόνια Μoροπούλου συγκαλώντας συνεδρίαση του οργάνου στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, καταργώντας το Δημόσιο χαρακτήρα των συνεδριάσεων της Α/ΤΕΕ και αποκλείοντας δεκάδες συναδέλφων που αιτήθηκαν την είσοδο τους (ανάμεσα τους προέδρων και μελών ΔΣ Συλλόγων και Σωματείων Μηχανικών!!!).

Σε σύνολο 200 μελών της Αντιπροσωπείας, μόνο 65-70 μέλη δήλωσαν παρόντα στη «διαδικασία», επιχειρώντας τη νομιμοποίηση του επιχειρούμενου πραξικοπήματος μέσω μιας παντελώς αντικαταστατικής διαδικασίας. Η αποφασιστική παρέμβαση των αντιπροσώπων των παρατάξεων της Αριστεράς όμως και ο μη ικανός αριθμός ώστε να διαπιστωθεί απαρτία και να ξεκινήσει η συνεδρίαση μετέτρεψαν άμεσα τη «Συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ» σε εκδήλωση του Προεδρείου της Α/ΤΕΕ, με την προεκλογικού χαρακτήρα εμφάνιση του πρώην προέδρου του ΤΕΕ και νυν Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

Χαιρετίζουμε το πλήθος των συναδέλφων (πολύ περισσότεροι από τους μέσα) που κινητοποιήθηκαν το πρωί έξω από τη Βουλή και μπρος από τις ασπίδες των ΜΑΤ φώναζαν το σύνθημα «Το θεσμικό σας πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά». Χαιρετίζουμε επίσης την αποφασιστική και ενωτική στάση των παρατάξεων της αριστεράς (Πανεπιστημονική, ΑΡΑΓεΣ, #blockTEE, ΑΜΑΚ) και όλων όσων δε συναίνεσαν στο επιχειρούμενο πραξικόπημα (ΕλΕΜ, ΡΠΜ).

Για εμάς στην ΑΡΑΓέΣ ο στόχος που εξαρχής θέσαμε, η επιλογή αυτή να τύχει τις πολιτικής απαξίας που της άρμοζε και η συνεδρίαση αυτή να ματαιωθεί, επετεύχθη. Η μάχη για να μην περάσει το ΤΕΕ στα χέρια των ολίγων παραμένει όμως ενεργή και θα έχει πολλά επεισόδια. Όμως το Σαββάτο το μπλοκ των πρόθυμων υπέστη ένα ακόμα στραπάτσο.

120 δόσεις… Μη θαρρείς πως θα γλυτώσεις


Για πιο άνετη ανάγνωση το κείμενο παρατίθεται και σε μορφή pdf: 2018-01-28-rythmish-xreon-mhxanikon

Η περίφημη και πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των χρεών των μηχανικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο (120 δόσεων), περνά μέσω του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμο, Ν. 4469/2017, ΦΕΚ Α 62 – 03/-5/2017 και των αποφάσεων που προβλέπονται από αυτό το νόμο.

Ο νόμος 4469/2017 εξαιρεί από την υπαγωγή σε αυτόν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, όπως είναι οι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες. Επίσης εξαιρεί την υπαγωγή οφειλών κάτω από 20.000€. Παρ’ όλα αυτά, με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 21 μπορούν να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, αλλά μόνο προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύστερα από αίτηση των οφειλετών, και πάντα με την τήρηση όλων των λοιπών όρων που προβλέπονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Επίσης με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 6 επιτρέπεται να υπαχθούν και χρέη μέχρι 20.000€ μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, τηρώντας πάλι όλους τους λοιπούς όρους και προυποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τα παραπάνω εξειδικεύονται με την απόφαση ΟΙΚ 62134/4100 – ΦΕΚ 4640 29/12/2017, οι όροι της οποίας επισυνάπτονται στο έγγραφο με τίτλο «ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣ Φ.Κ.Α. με βάση την απόφαση ΟΙΚ 62134/4100 – ΦΕΚ 4640 29/12/2017»

Οι αιτήσεις επιτρέπεται να γίνουν μέχρι και την 31/12/2018.

Αποκλειστικά υπεύθυνο για τη ρύθμιση είναι το ΚΕΑΟ.

Ο συγκεκριμένος νόμος 4469/2017 είναι ένας δυσμενέστατος για τους οφειλέτες νόμος, που η βασική φιλοσοφία που τον διέπει είναι η «βιωσιμότητα» του οφειλέτη και η ικανότητα αποπληρωμής του «χρέους». Ο νόμος αυτός δεν περιέχει κανενός τύπου κοινωνικά χαρακτηριστικά ή χαρακτηριστικά ελάφρυνσης των κατασκευασμένων χρεωστασίων κατά τα χρόνια της κρίσης, που έχει πλήξει βαρύτατα τους μηχανικούς αλλά και άλλες ομάδες επαγγελματιών. Ο διακηρυγμένος στόχος του είναι η αποπλήρωμή του συνόλου των οφειλών, με βάση τα εισοδήματα και την αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών: Ενημερώσεις



Ενημέρωση από τη συνάντηση της Πέμπτης 25/01/2018 με τον πρόεδρο της Συμβ. Επιτροπής του πρώην ΕΤΑΑ στον ΕΦΚΑ και πρόεδρο ΤΜΕΔΕ, Κ. Μακέδο

Κατά τη συνάντηση, συνεχίστηκε η συζήτηση που είχε ξεκινήσει στις 11/01/18, ενώ τέθηκαν και νεότερα ζητήματα. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

1. Αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11

Κατ’ αρχήν ενημερωθήκαμε σχετικά με την παράταση για τις 28/02/2018, στις εισφορές του Β’ εξαμήνου του ’16, συμπεριλαμβανομένων των αναδρομικών – που έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ΕΦΚΑ.

Πρωτοβουλία για ενέργειες σχετικές με την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής των αναδρομικών εισφορών έχει αναλάβει το ΤΕΕ – που διερευνά το ζήτημα αυτό μέσω ομάδας νομικών συμβούλων σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του.

Η προαναφερθείσα παράταση καταβολής των εισφορών μέχρι το τέλος του μήνα θα δώσει στο ΤΕΕ το χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης της διεξαγόμενης νομικής έρευνας.

Κατά συνέπεια θα πρέπει πλέον να απευθυνθούμε στο ΤΕΕ για την πληρέστερη και αναλυτικότερη ενημέρωση μας – αλλά και για την από μέρους μας άσκηση πίεσης – σχετικά με το θέμα των αναδρομικών.

Όσον αφορά το θέμα της πληρωμής των αναδρομικών από ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων, μέσω των ρυθμίσεων, και του φόβου για πιθανή διπλοπληρωμή (ένταξη στη ρύθμιση και παράλληλη έκδοση ειδοποιητηρίου), ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε ότι είναι διασφαλισμένη η αποφυγή τέτοιων προβλημάτων. Επίσης, επειδή η έκδοση των αναδρομικών γίνεται με βάση την αντιστοίχιση σε εξάμηνα, υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην οφείλει για μια χρονιά, αλλά να οφείλει την επόμενη, αν για παράδειγμα είχε κλείσει τότε τριετία (οπότε ανέβηκε κατηγορία).

2. Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Occupy - Resist - Produce: Η ΒΙΟΜΕ, οι πλειστηριασμοί και η αυτοδιαχείριση

Τέσσερις άγονες προσπάθειες έχουν γίνει ήδη για να πλειστηριαστούν τα οικόπεδα και τα μηχανήματα της Philkeram Johnson.Σε ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα δραστηριοποιείται η Συνεργατική ΒΙΟΜΕ, το ανακτημένο από τους εργαζομένους εργοστάσιο, το οποίο συνεχίζει να είναι μια όαση, μέσα στην πνιγμένη ελληνική κοινωνία και οικονομία. Λίγη ιστορία όμως πρώτα.



Η ιστορία του ανακτημένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ (Βιομηχανική Μεταλλευτική) ξεκινά πριν το λουκέτο που έβαλε η εργοδοσία το 2011. Μέχρι τον Μάϊο του 2011, το εργοστάσιο της Philkeram και της θυγατρικής της ΒΙΟΜΕ, λειτουργούσαν όπως όλα τα άλλα εργοστάσια σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Εργοδότες και εργαζόμενοι. Ιδιοκτήτες και σωματεία. Σχέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, που κάποια στιγμή, βέβαια, έπαψαν να εξυπηρετούνται.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ, όταν επιχείρησαν, πολύ πριν το λουκέτο, να ενταχθούν και να οργανωθούν από κοινού με το σωματείο της Philkeram, βρήκαν απέναντι τους την εργοδοσία και το ελεγχόμενο από την εργοδοσία σωματείο. Η εργοδοσία φοβόταν ότι η ένταξη των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ στο σωματείο της Philkeram θα άλλαζε τους συσχετισμούς και ως εκ τούτου επεδίωκε να καθυστερήσει τη διαδικασία, αρνούμενη όμως ουσιαστικά την ένταξη των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ σε αυτό. Αυτή ήταν η αφορμή για να πέσει ο σπόρος και να φυτρώσει από τα κάτω, το σωματείο των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ, το οποίο δημιουργήθηκε κρυφά. Από τότε μέχρι και την κήρυξη της πτώχευσης ακολούθησαν ποικίλες διαμάχες και πιέσεις για μειώσειςμισθών. Αυτές τις πιέσεις, οι εργαζόμενοι τις αντιμετώπιζαν από κοινού, συλλογικά και μετακτικέςσυνελεύσεις. Αυτή ήταν και η συνταγή για τη συνέχεια. Το μενού έλεγε: «καταλαμβάνουμε, αντιστεκόμαστε, παράγουμε».

Τον Μάϊο του 2011 η Philkeram Johnson αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή, να κλείσει το εργοστάσιο, να απολύσει τους εργαζομένους και να ξεπουλήσει ακίνητα και εξοπλισμό. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ αποφάσισαν σε πείσμα όλων, να κάνουν επίσχεση εργασίας, η οποία μετεξελίχθηκε σε περιφρούρηση του εργοστασίου. Ο στόχος ήταν να καταληφθεί το εργοστάσιο και να διαφυλαχθούν τα μέσα παραγωγής, απαραίτητα για τη συνέχεια. Η κατάληψη ήταν το πρώτο βήμα. Στη συνέλευση που ακολούθησε αμέσως μετά, η αυτοδιαχείριση υπερψηφίστηκε με ποσοστό 90%. Σήμερα στο πλαίσιο της Κοιν.Σ.Επ. εργάζονται 24 άτομα, εκ των οποίων οι 2 γυναίκες, με κυρίαρχη ηλικιακή ομάδα τα 40-50 έτη.

Το πιο επίπονο βήμα, όμως, για μια ανακτημένη επιχείρηση είναι η επανέναρξη της παραγωγής. Η διαδικασία αυτή διήρκησε από τον Μάϊο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, όταν και πήραν μπρος τα μηχανήματα. Αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση για μια ανακτημένη επιχείρηση, γιατί εκεί δοκιμάζεται η αντοχή των απλήρωτων εργαζομένων. Πρόκειται για μια καθημερινή προσπάθεια να αντισταθούν σε όποιον πολεμάει το εγχείρημά τους και να ξεκινήσουν να παράγουν. Όλα αυτά χωρίς να έχουν καν ακόμη απολαβές.

Επισημάνσεις προς τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ και του τ. ΟΓΑ σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ του τ. ΕΤΑΑ

Οι ασφαλισμένοι του τ. ΕΤΑΑ (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού (σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100/2017 – ΦΕΚ Β΄4640/29-12-2017) για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), μετά τις 19 Μαρτίου 2018 λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση μέχρι 28/2/2018 ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ του τ. ΟΓΑ

Οι ασφαλισμένοι του τ. ΟΓΑ που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού (σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με αριθ. οικ. 62134/4100/2017 – ΦΕΚ Β΄4640/29-12-2017) για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/), μετά τον Μάιο 2018 λόγω της παράτασης που έχει δοθεί από τον ΕΦΚΑ για την εξόφληση μέχρι 28/2/2018 ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016.

Κτιριακές Υποδομές: Σε πλήρη αποδυνάμωση και απαξίωση, με στόχο την ιδιωτικοποίηση

Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων
Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, τεχν. ΚΕΔ) εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την σημαντική αποδυνάμωση του φορέα σε τεχνικό προσωπικό μετά τις 150 ενδοϋπουργικές μετατάξεις που έγιναν υπό τον φόβο των απολύσεων, λίγο πριν την απένταξη από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία από τη μία μέρα στην άλλη δυσαναπλήρωτων κενών σε τεχνικό προσωπικό, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς των μελετών, των κατασκευών, της απόκτησης γης, των προσεισμικών & μετασεισμικών ελέγχων & παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποδυναμώθηκαν πλήρως οι ομάδες προσεισμικού ελέγχου, στατικών, τοπογραφικών, τευχών δημοπράτησης, ενώ μετατάχθηκαν δεκάδες μελετητές και άλλες αναγκαίες ειδικότητες για την εύρυθμη λειτουργία του φορέα. Ενδεικτικά από τους 57 πολιτικούς μηχανικούς έμειναν 27, από τους 48 Αρχιτέκτονες έμειναν 27 και ανάλογη είναι η κατάσταση με τις άλλες τεχνικές ειδικότητες. Συνολικά η αναλογία τεχνικών σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες είναι πλέον 50:50, ενώ προ των μετατάξεων ήταν περίπου 70:30.

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, το Υπουργείο με έγγραφό του ζήτησε –χωρίς να αναφέρεται ο λόγος– και η Διοίκηση δυστυχώς σκοπεύει να δώσει, όλο το φάκελο του 3ου Δημοτικού σχολείου Μαγούλας (προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ), έργο που μελετήθηκε εξ ολοκλήρου από τους εργαζόμενους της Κτ.Υπ. και βρίσκεται πλέον σε διαδικασία δημοπράτησης!! Γιατί και με ποιο σκοπό;

Θεωρούμε λοιπόν απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και η διοίκηση της εταιρείας να εξηγήσουν τόσο στους εργαζόμενους στην ΚτΥπ αλλά κυρίως στο κοινωνικό σύνολο, ποιος είναι ο σκοπός τους και τι μέλλει γενέσθαι με τις Κτιριακές Υποδομές. Πώς θα διασφαλιστεί ότι, το κράτος θα έχει την ευθύνη της καθολικής παροχής Δημόσιων Δωρεάν Σύγχρονων και Ασφαλών Σχολικών κτιρίων, Νοσοκομείων, Δικαστηρίων και άλλων Δημοσίων κτιρίων. Με την κατάσταση που διαμορφώνεται ο δημόσιος φορέας που εργαζόμαστε και έχει διαχρονικά την παραπάνω ευθύνη ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του κράτους, οδηγείται σε πλήρη αποδυνάμωση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση, παρότι πρόσφατα απεντάχθηκε μετά από αταλάντευτους αγώνες από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Ο πετυχημένος μάνατζερ, ο «άτυπος» σύμβουλος και οι τιμές των φαρμάκων


.Novartis: Η πλούσια δράση των πρωταγωνιστών στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας με το δημόσιο χρήμα
Κωνσταντίνος Φρουζής

Η δουλειά μας είναι να πουλάμε

Αυτό δήλωνε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007-2015) και πρόεδρος του ΣΦΕΕ (2012-2015), στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ στις 29 Μαρτίου 2013.
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής εδώ κι έναν χρόνο δεν εργάζεται για τη Novartis. Για την ακρίβεια, έχει αποχωρήσει εντελώς από τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και διοικεί εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι βρέθηκε στη θέση του αντιπροέδρου του ελληνικού παραρτήματος του ελβετικού κολοσσού, αλλά και στην κορυφή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατά τη χρονική περίοδο για την οποία ελέγχεται η Novartis από τις εισαγγελικές αρχές, είναι κάτι που αυτόματα τον βάζει στο κάδρο των ανθρώπων που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την πολύκροτη ιστορία.
Ο Κ. Φρουζής είναι ομολογουμένως ένας πετυχημένος μάνατζερ. Μάλιστα, το 2012, η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων του απένειμε το βραβείο Manager of the Year.
Από το 1985 που ξεκίνησε την καριέρα του ως πωλητής της L’ Oreal -μεγάλο σχολείο, την έχει χαρακτηρίσει σε συνέντευξή του- κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε πέντε επιχειρηματικούς τομείς, όπως τηλεπικοινωνίες (σταθερή και κινητή), λιανικό εμπόριο, καταναλωτικά προϊόντα, πετρέλαια/ενέργεια πριν ασχοληθεί με τη φαρμακοβιομηχανία.
Σε εκείνη τη συνέντευξη θίχτηκαν μεταξύ άλλων δύο ζητήματα, για τα οποία ερευνάται σήμερα η Novartis Hellas και που αποδεικνύονται εξαιρετικά επίκαιρα, τέσσερα χρόνια μετά.
Το πρώτο ερώτημα αφορούσε το φάρμακο της εταιρείας με την εμπορική ονομασία Eucreas για τον διαβήτη τύπου 2: «Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Novartis διακινεί ένα εμπορικό σκεύασμα που λέγεται Eucreas (συνδυασμός των φαρμάκων μεθφορμίνη και γιλδαγλιπτίνη) και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας συνδυασμός των εμπορικών σκευασμάτων Glucophage και Galvus για το σάκχαρο.

Τα δύο 70 ευρώ, το ένα 130!

Βαφτίζουν τα έργα... προμήθειες και γλιτώνουν τις μελέτες

Χρήστος Σπίρτζης

Συντάκτης: 
Με «βαφτίσια» δημοτικοί άρχοντες επιχειρούν να παρακάμψουν τις διατάξεις του νέου νόμου που θεσμοθέτησε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, εμφανίζοντας ως... προμήθειες προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, για τα οποία σε πανελλαδική κλίμακα έχουν προβλεφθεί κονδύλια 2 δισ. ευρώ, καθώς και για αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού για την οποία θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.
Η καταγγελία έγινε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), όπου αναφέρθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία αποδεικνύουν ότι η «παραίνεση», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από επίσημα έγγραφα του Δήμου Περιστερίου προς κάποιο «Κώστα» για διόρθωση των προδιαγραφών σε διαγωνισμό, είναι απλώς το «κερασάκι»...
Από έγγραφα που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», προκύπτει ότι με αυτή την αυθαίρετη αλλαγή χαρακτηρισμού δημοπρατήθηκαν ως προμήθειες/υπηρεσίες σημαντικά έργα, ανάμεσά τους η λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής σε δήμο της Κρήτης (με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ), η εγκατάσταση νέων φωτιστικών συστημάτων σε μεγάλο νησί της Δωδεκανήσου (1,8 εκατ. ευρώ), η εκβάθυνση διαύλων σε παραλιακό δήμο της Αιτωλοακαρνανίας (1,8 εκατ. ευρώ) και η συντήρηση του δρόμου Πάτρας-Τρίπολης (7 εκατ. ευρώ).
Με αυτό το τρικ οι δήμοι παρακάμπτουν το έλλειμμα μελετών, ενώ ως δικαιολογία προβάλλουν τις υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες.
«Σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα υπηρετούν σήμερα μόνο 7.000 μηχανικοί, από 11.500 που ήταν πριν από λίγα χρόνια» αποκάλυψε ο Κώστας Σάσσαλος από την ΕΜΔΥΔΑΣ.
Για να καλύψει το κενό, ο νέος νόμος επιτρέπει στους δήμους να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις με γειτονικούς ΟΤΑ ή την Περιφέρεια για την τεχνική υποστήριξη των διαγωνισμών αλλά κυρίως των κατασκευών.
«Ξεπερνούν τα θέματα νομιμότητας και εισάγουν όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής που σχεδόν φωτογραφίζουν τον ανάδοχο» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, του φορέα των μεσαίων και μεγάλων εργολάβων.
Εδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα γνωμοδότηση του Ελεγκτικού συνεδρίου σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν μη νόμιμοι όροι σε διαγωνισμό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για κατασκευή ΧΥΤΑ.
Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνέλευση ήταν οι μεγάλες εκπτώσεις που εξακολουθούν να δίνουν οι εργολάβοι λόγω της μεγάλης μείωσης των υπό δημοπράτηση έργων.
«Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι νέα γενιά πτωχευμένων εταιρειών» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 5-2-2018
Αρ. Πρωτ.: 7283
Προς: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Κοιν.: 1. Α’ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
2. ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων
Σας, ενημερώνουμε ότι καθαρογράφτηκε και εκδόθηκε στις 16/1/2018, η 2817/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία σας αποστέλλουμε συνημμένα, σχετικά με το θεσπιζόμενο από το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπάλληλων ΝΠΔΔ, προβάδισμα των κατηγοριών στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, η οποία ακυρώνει το ΠΔ 149/2010 (Α’ 242/27-12-2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Κρήτης» κατά το μέρος που στις διατάξεις του, που αφορούν στον ορισμό προϊσταμένων στις σχετικές οργανικές μονάδες, ορίζεται ότι επιλέγονται διαζευκτικά υπάλληλοι διαφορετικής κατηγορίες (ΠΕ ή ΤΕ), χωρίς να ορίζεται ότι η κατηγορία ΠΕ έχει προβάδισμα έναντι της κατηγορίας ΤΕ. Επίσης ενημερώνουμε ότι έχουν εκδοθεί άλλες πέντε αποφάσεις του ΣτΕ (2811/2017, 2812/2017, 2813/2017, 2816/2017 & 2818/2017) για το ίδιο ζήτημα και με το ίδιο σκεπτικό το οποίο έχει ως εξής:
«………, ο προσβαλλόμενος οργανισμός παρανόμως προβλέπει την επιλογή διαζευκτικώς υπαλλήλων διαφορετικής κατηγορίας (ΠΕ ή ΤΕ) ως προϊσταμένων σε όλες τις αναφερθείσες οργανικές μονάδες (Διευθύνσεις ή Τμήματα), καταργώντας αδιακρίτως το θεσπιζόμενο προβάδισμα με το άρθρο 97 του κώδικα κατάστασης δημοσίων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και υπαλλήλων ν.π.δ.δ…….»
Η ελεύθερη επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων είναι αναμφίβολα παράνομη και έρχεται σε ευθεία αντίθεση τόσο με τις θεμελιώδεις αρχές της Ισότητας και του Κράτους Δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη με το άρθρο 97 του Ν. 3528/2007 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ΦΕΚ 26/9-2-2007) και με το άρθρο 99 του Ν. 3584/2007 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΦΕΚ 143/Α/2007).
Η σαφήνεια με την οποία έχει διατυπωθεί η ως άνω διάταξη το δίχως άλλο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών σχετικά με την αληθινή βούληση του νομοθέτη, η οποία δεν είναι άλλη από την πρόθεση του να αναγνωρίσει σαφές προβάδισμα στους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ έναντι αυτών της κατηγορίας ΤΕ, που με τη σειρά τους προηγούνται σε σχέση με τους υπαλλήλους ΔΕ κ.ο.κ.
Το προβάδισμα αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο και δεν καθιερώνεται τυχαία από τον νομοθέτη, αφού κατά κανόνα οι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας προορίζονται για επιτελικές θέσεις που αν μη τι άλλο είναι θέσεις ευθύνης. Και βεβαίως δεν είναι υπερβολικό να υποστηριχθεί ότι οι υπάλληλοι ΠΕ γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο της εργασίας τους, έχουν μεγαλύτερη διοικητική και εργασιακή εμπειρία και διαθέτουν καλύτερα επαγγελματικά προσόντα σε σχέση με τους υπαλλήλους των κατηγοριών ΤΕ, ΔΕ ή ΥΕ. Όσον αφορά ειδικότερα τους Διπλωματούχους Μηχανικούς κατηγορίας ΠΕ, είναι δεδομένο το ευρύτατο τεχνικό γνωστικό τους αντικείμενο, το οποίο καθορίζεται με τα Προγράμματα Σπουδών όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, διδάσκεται κατά την πενταετή διάρκεια των σπουδών σ’ αυτές και τελικά αναγνωρίζεται σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων με βάση την κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις του τεχνικού συμβούλου του Κράτους που είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Σας επισημαίνουμε ότι προκειμένου να υλοποιηθούν:

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ερχονται κατασχέσεις της εφορίας για χρέη 5,6 δισ. ευρώ

Οι μνημονιακοί στόχοι που πρέπει να πιάσει η ΑΑΔΕ, για να ανακοπεί η αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών




Ακόμη ψηλότερα, σε σχέση με το 2017 βάζει τον πήχη η ΑΑΔΕ το 2018, για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, που σημαίνει εντατικοποίηση των πιέσεων προς τους οφειλέτες, βασικά μέσω των κατασχέσεων κινητών και των δεσμεύσεων των ακινήτων.

Το 2017, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέσω των κατασχέσεων ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς ή εις χείρας τρίτων, εισπράχθηκε το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ, ενώ για το 2018, ο στόχος τέθηκε στην είσπραξη πάνω από 5,6 δισ. ευρώ.

Η στοχοθεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για το 2018, τίθεται με την επικαιροποίηση του μνημονίου. Ειδικότερα όπως αναφέρεται σχετικά, εντός του 2018, θα εισπραχθούν μέσω κατασχέσεων από το «καλάθι» των ληξιπρόθεσμων, τα ακόλουθα ποσά:

* 2,8 δισ. ευρώ από "παλαιά" ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και το τέλος του 2017.

* Το 24% των λεγόμενων "νέων" ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις φορολογικές αρχές, δηλαδή τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του 2018. Από αυτά οι αρμόδιες αρχές θα επιδιώκουν την είσπραξη του 24%. Με την υπόθεση εργασίας ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κάθε έτος ανέρχονται στο ποσό των 11-13 δισ. ευρώ (12,9 δις. ευρώ, ήταν τα νέα χρέη το 2017), οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να εισπράξουν ένα ποσό της τάξης άνω των 2,8 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος, η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που παρέχει η νομοθεσία όπως είναι:

Η Νίκη της εργαζόμενης μητέρας στη NETSCOPE SOLUTIONS είναι η καλύτερη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία


ΣΜΤ

Τη Δευτέρα 29/1/2018 η εργοδοσία της εταιρείας NETSCOPESOLUTIONS αποδέχθηκε τα αιτήματα της εργαζόμενης μητέρας τεχνικού, καταβάλλοντας αποζημίωση απόλυσης, οφειλόμενα δώρα και επιδόματα. Η αποφασιστικότητα της συναδέλφου και η επίμονη παρέμβαση και στήριξη που παρείχε το σωματείο, με παρεμβάσεις, κινητοποίηση στα γραφείατης εταιρείας, παρουσία στην επιθεώρηση εργασίας και ευρεία δημοσιοποίηση του περιστατικού άσκησαν πίεση στην εργοδοσία και οδήγησαν στη δικαίωση της εργαζόμενης. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι ο συλλογικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας.

Η εργαζόμενη μητέρα τεχνικός είχε απολυθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη με το αφεντικό να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για παραίτηση και να αρνείται την καταβολή αποζημίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάδελφος εργαζόταν 4 χρόνια, υπό το καθεστώς του ΔΠΥ, υποχρεώθηκε σε άδεια άνευ αποδοχών για την περίοδο της λοχείας και ενώ βρισκόταν σε συνεχή συνεννόηση με τον υπεύθυνο της εταιρείας για την επιστροφή της στη δουλειά, εκείνος ενημέρωσε αυθαίρετα τη συνάδελφο πως δεν υπάρχει «δυνατότητα» επιστροφής. Το σωματείο προχώρησε άμεσα σε καταγγελία του περιστατικού (εδώ), ενώ ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι μετά από κινητοποίηση στα γραφεία της επιχείρησης στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία συμμετείχε και η Εργατική λέσχη Νέας Ιωνίας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΖΑΡΙ!

Η δικαίωση της συναδέλφου αποτελεί μια σημαντική νίκη και μια καλή παρακαταθήκη για τους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Δυστυχώς πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι καταγγελίες εγκύων εργαζόμενων και νέων μητέρων προς το σωματείο. Με πρόσχημα την άρνηση της εξαρτημένης σχέσης εργασίας από μεριάς τους, λόγω της αθλιότητας της εργασίας με ΔΠΥ που έχει επικρατήσει στον κλάδο, οι εργοδότες, από τους πιο «μικρούς» έως και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους προχωρούν σε κάθε είδους αυθαίρετες ενέργειες ενάντια στις συναδέλφισσες. Μπροστά σε αυτή την επίθεση εμείς τους απαντάμε ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι δεν είναι συνεργάτες, είναι εργαζόμενες και εργαζόμενοι με δικαιώματα και κάθε μεθόδευση για καταπάτηση των δικαιωμάτων αυτών θα μας βρίσκει απέναντι τους! Ειδικότερα για το σημαντικότατο ζήτημα της μητρότητας, ας έχουν στο μυαλό τους οι ευφάνταστοι εργοδότες μας ότι:

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συνεχιζόμενη Μισθολογική Υποβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7282 Αθήνα, 2/2/2018

Προς: 1. Υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτο Ευκλείδη
2. Αναπλ. Υπ. Οικον. κ. Χουλιαράκη Γ.
3. Γεν. Γραμ. Δημοσ. Πολιτικής κ. Κουτεντάκη Φρ.
Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(Κοινοποίηση και στα μέλη μας)
2. Πρόεδρο και ΔΕ του ΤΕΕ

Θέμα: Συνεχιζόμενη Μισθολογική Υποβάθμιση των Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Μηχανικών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε και να μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια του συνόλου των Διπλωματούχων Μηχανικών, που υπηρετούμε στη Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την καθήλωση των αποδοχών μας σε μη ανεκτά επίπεδα. Συμπληρώνονται ήδη οκτώ (8) ολόκληρα χρόνια συνεχιζόμενης μισθολογικής υποτίμησης, χωρίς ορατό τέρμα. Οι αποδοχές μας έχουν περικοπεί, ανάλογα με την περίπτωση, από 40% έως 60%. Η κατάργηση των διακριτών επιδομάτων του κλάδου μας, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το πάγωμα κάθε μισθολογικής ωρίμανσης από το 2011, η μείωση του αφορολόγητου, τα συνεχιζόμενα χαράτσια στις κρατήσεις (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000). Αυτά χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές (με ποιο πρόσφατη αυτή του ΜΤΠΥ στο 4,5%) ο ΕΝΦΙΑ και όλη η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης. Οι ελάχιστοι δε νεοδιόριστοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι (των 35 και 40 ετών λόγω παγώματος προσλήψεων) έχουν φτάσει να αμείβονται με 650 € καθαρές αποδοχές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατηρώντας και επεκτείνοντας τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να κρατά παγωμένα τα μισθολογικά κλιμάκια. Εξακολουθεί να μην αποδίδει την μισθολογική ωρίμανση αναδρομικά όπως είχε υποσχεθεί στους δημοσίους υπαλλήλους. Πρόκειται για μια πράξη παράνομη, αφού σύμφωνα και με τον ισχύοντα νόμο τα μισθολογικά κλιμάκια ξεπαγώνουν από την 1-1-2018.
Απαιτούμε:
Άμεσο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Να χορηγηθούν τα προβλεπόμενα κλιμάκια άμεσα σε όλους του υπαλλήλους. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει.
Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ.69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται.
Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς σε όσους μετατάσσονται ή έχουν μεταταχθεί με οποιαδήποτε τρόπο (μετατάξεις – υποχρεωτική ή εθελούσια κινητικότητα κλπ) και με αναδρομική ισχύ. Με τον πρόσφατο Ν.4483 (άρθρο 99) αποκαταστάθηκε αναδρομικά αυτή η αδικία για κατηγορίες υπαλλήλων, εξαιρώντας όμως εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα αδικίας και υποτίμησης.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

4η έκθεση ΚΕΑΟ 2017 - έρχεται τσουνάμι μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

Στην έκθεση προόδου που δημοσίευσε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών http://www.efka.gov.gr/_keao/files/2017_d_trim_keao.pdf η οποία αφορά το 4ο τρίμηνο του 2017 αποτυπώνεται χαρακτηριστικά η πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κλπ)

Αρχικά έχουμε την τεχνητή δημιουργία ασφαλιστικών οφειλών, ανεξάρτητα από την εισοδηματική κατάσταση του ασφαλισμένου, οι οποίες μεγαλώνουν συνεχώς με τις υπέρογκες προσαυξήσεις και τα πρόσθετα τέλη. 

Στη συνέχεια όλες οι οφειλές από το 1ο ευρώ πηγαίνουν στο ΚΕΑΟ και από εκεί στέλνουν το ραβασάκι με την ατομική ειδοποίηση οφειλέτη. 

Εάν και εφόσον ο ασφαλισμένος καταφέρει να ενταχθεί σε κάποια τρέχουσα ρύθμιση οφειλών αυτή θα γίνει με δυσμενείς για τον ασφαλισμένο όρους καθώς η μηνιαία δόση της ρύθμισης έχει και αυτή πρόσθετες προσαυξήσεις και δεν λαμβάνεται η υπόψη η οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.

Έπειτα η απώλεια ρύθμισης λόγω αδυναμίας καταβολής δόσεων, όπως φαίνεται και από τα έως τώρα στοιχεία, είναι μαθηματικά βέβαιη για 2/3 ασφαλισμένος.

Τελικά έρχονται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών από το ΚΕΑΟ για όσους απολέσουν τη ρύθμιση ή δεν καταφέρουν να ενταχθούν σε αυτή.

Η διαδικασία αυτή είναι σε ένταση το τελευταίο διάστημα καθώς είναι (και) μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης και εντός 2018 θα πολλαπλασιαστούν τα Μέτρα Αναγκαστικής Είσπραξης από το ΚΕΑΟ, δηλαδή οι δεσμεύσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Χαρακτηριστικά στοιχεία από την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ:

Πάλη ενάντια στον Εθνικισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η ανάδειξη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ σε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης στη συγκυρία, αποτελεί φυσικά αποπροσανατολισμό σε σχέση με τις βασικές πλευρές της κοινωνικής σύγκρουσης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τα προσφάτως ψηφισθέντα και τα εφαρμοζόμενα μνημονιακά μέτρα υποθήκευσης των όρων διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρόκειται όμως, απλώς, ή μόνο, για μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Η εμπλοκή μιας σειράς μηχανισμών και προσώπων με πολιτικό και κοινωνικό φορτίο (στρατός, εκκλησία, ακροδεξιά) και η σχετικά μαζική ανάδειξη μέσα από το συλλαλητήριο μίας κατεύθυνσης «εθνικής περιφρούρησης» αναδεικνύουν το βάθος του «μακεδονικού ζητήματος», ως ιστορικού σημείου συγκρότησης ιδεολογικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική. Αναδεικνύουν, όμως, βασικά, ότι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί παραμένουν διαχρονικά το βασικό πλαίσιο αξιοποίησης, διαμόρφωσης, όξυνσης ή και άμβλυνσης, ιστορικών εθνικών και πολιτικών αντιθέσεων. 

Πού οφείλεται η αναζωπύρωση του «μακεδονικού» στην τρέχουσα συγκυρία;

Στον πυρήνα αυτής της αναζωπύρωσης βρίσκεται η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας από την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς, η προσπάθεια αυτή σχετίζεται και με την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου συσχετισμού, όπου, οι κυρίαρχες μερίδες της ελληνικής αστικής τάξης, μετά τα πλήγματα τα οποία υπέστησαν μετά την κρίση, έχουν οδηγηθεί σε μία αναδίπλωση σε σχέση με την διείσδυσή τους στα Βαλκάνια, ενώ αναγνωρίζουν ότι είναι μικρότερα τα περιθώρια αυτονομίας ή και συνδιαμόρφωσης σε σχέση με τις ιμπεριαλιστικές στρατηγικές στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η de facto αναγνώριση της ΠΓΔΜ μετά από μία εικοσαετία, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία πολιτική πλήρους υποταγής στους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως νεότερος κομματικός σχηματισμός χωρίς ιστορική σχέση με τις λαϊκές εκπροσωπήσεις που οργανώνονταν από την κρατική πολιτική, θα αντιμετώπιζε μικρότερα προβλήματα από την κοινωνική του βάση σε σχέση με μία κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά καθιστά περισσότερη εύκολη την επίλυση του ζητήματος από το σημερινό κυβερνητικό κέντρο.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνδυάζεται ή και έπεται των εσωτερικών μεταβολών στον κρατικό σχηματισμό της ΠΓΔΜ. Την προηγούμενη περίοδο, η εθνικιστική ανάδειξη του ζητήματος της Μακεδονίας και των Μακεδόνων αποτελούσε βασικό παράγοντα συνοχής και σταθεροποίησης αυτού του κράτους. Παράλληλα, αν και η κατεύθυνση της αστικής τάξης της ΠΓΔΜ και των ηγεμονικών της μερίδων μετά τη διάλυση της ΣΟΔΓ ήταν προσανατολισμένη στον ευρωατλαντικό άξονα, με επιδίωξη την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ε.Ε., οι κυβερνήσεις Γκρούεφσκι προσανατολίστηκαν και στην οικοδόμηση σχέσεων με την Ρωσία. Στη σημερινή φάση, η επικρατούσα τάση της κυβέρνησης Ζάεφ είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση της ευρωατλαντικής πορείας, έχει πιο φιλοαμερικανική στρατηγική, ενώ έχει και τη στήριξη τμημάτων της αλβανικής κοινότητας. Φαίνεται ότι μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, η αστική τάξη της ΠΓΔΜ κατανοεί ότι η ένταξη στην ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αλλά και αργότερα η εισροή οικονομικών πόρων από την Ε.Ε. μπορούν να αντικαταστήσουν – όχι καθολικά – κατά ένα τμήμα τη λειτουργία του εθνικισμού ως ενοποιητικού παράγοντα. Η παρούσα κυβέρνηση έχει πιο συνεπή «φιλοδυτικό» προσανατολισμό, συντονιζόμενη έτσι με τις τρέχουσες επιδιώξεις των ΗΠΑ και ΕΕ στη Βαλκανική.