Συντάκτης:
Με «βαφτίσια» δημοτικοί άρχοντες επιχειρούν να παρακάμψουν τις διατάξεις του νέου νόμου που θεσμοθέτησε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα, εμφανίζοντας ως... προμήθειες προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, για τα οποία σε πανελλαδική κλίμακα έχουν προβλεφθεί κονδύλια 2 δισ. ευρώ, καθώς και για αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού για την οποία θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.
Η καταγγελία έγινε κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), όπου αναφέρθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία αποδεικνύουν ότι η «παραίνεση», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από επίσημα έγγραφα του Δήμου Περιστερίου προς κάποιο «Κώστα» για διόρθωση των προδιαγραφών σε διαγωνισμό, είναι απλώς το «κερασάκι»...
Από έγγραφα που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», προκύπτει ότι με αυτή την αυθαίρετη αλλαγή χαρακτηρισμού δημοπρατήθηκαν ως προμήθειες/υπηρεσίες σημαντικά έργα, ανάμεσά τους η λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής σε δήμο της Κρήτης (με προϋπολογισμό 19 εκατ. ευρώ), η εγκατάσταση νέων φωτιστικών συστημάτων σε μεγάλο νησί της Δωδεκανήσου (1,8 εκατ. ευρώ), η εκβάθυνση διαύλων σε παραλιακό δήμο της Αιτωλοακαρνανίας (1,8 εκατ. ευρώ) και η συντήρηση του δρόμου Πάτρας-Τρίπολης (7 εκατ. ευρώ).
Με αυτό το τρικ οι δήμοι παρακάμπτουν το έλλειμμα μελετών, ενώ ως δικαιολογία προβάλλουν τις υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες.
«Σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα υπηρετούν σήμερα μόνο 7.000 μηχανικοί, από 11.500 που ήταν πριν από λίγα χρόνια» αποκάλυψε ο Κώστας Σάσσαλος από την ΕΜΔΥΔΑΣ.
Για να καλύψει το κενό, ο νέος νόμος επιτρέπει στους δήμους να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις με γειτονικούς ΟΤΑ ή την Περιφέρεια για την τεχνική υποστήριξη των διαγωνισμών αλλά κυρίως των κατασκευών.
«Ξεπερνούν τα θέματα νομιμότητας και εισάγουν όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής που σχεδόν φωτογραφίζουν τον ανάδοχο» είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, του φορέα των μεσαίων και μεγάλων εργολάβων.
Εδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα γνωμοδότηση του Ελεγκτικού συνεδρίου σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν μη νόμιμοι όροι σε διαγωνισμό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για κατασκευή ΧΥΤΑ.
Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στη χθεσινή συνέλευση ήταν οι μεγάλες εκπτώσεις που εξακολουθούν να δίνουν οι εργολάβοι λόγω της μεγάλης μείωσης των υπό δημοπράτηση έργων.
«Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι νέα γενιά πτωχευμένων εταιρειών» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ.
Υπενθύμισε ότι ο μαθηματικός τύπος είχε αποσυρθεί μετά από παρεμβάσεις συγκεκριμένων εργολάβων και αντικαταστάθηκε το 2005, από την τότε ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, με την απόλυτη μειοδοσία.
«Συνοδεύτηκε όμως με αύξηση του ύψους της εγγυητικής επιστολής, που έφερε τις τράπεζες στα έργα» είπε χαρακτηριστικά και άφησε να εννοηθεί ότι γινόταν «παιχνίδι» γιατί η χορήγηση εγγυητικών γινόταν με ένα σύστημα που δεν είχε διαφάνεια.
Επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση και αποκάλυψε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης με τον νόμο 4281/2014 είχε θεσμοθετήσει τη μετατροπή των έργων σε προμήθειες, παρόλο που είχαν ήδη εκδοθεί διαφορετικές κοινοτικές Οδηγίες.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τις έξι εργοληπτικές οργανώσεις να συμφωνήσουν σε κοινές θέσεις για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των μεγάλων εκπτώσεων και ζήτησε τη συμβολή τους στη διαμόρφωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ο νέος νόμος για τα δημόσια έργα.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να απορρίπτονται οι «χτυπημένες» προσφορές στους διαγωνισμούς μέσω αιτιολογημένης γνώμης, που είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν.
Δεν δίστασε να πει ότι «γεννά διαφθορά» και επισήμανε ότι δεν γίνεται δεκτή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα αλλά και στις Βρυξέλλες.
Επικεντρώθηκε στην έννοια του «αθέμιτου ανταγωνισμού» την οποία συνέδεσε με την προσπάθεια που γίνεται στο υπουργείο για τη λειτουργία ηλεκτρονικού Παρατητηρίου Τιμών και κυρίως με τη δημιουργία Μητρώων Εργων, που έχει ήδη ξεκινήσει και θα δίνει με ένα «κλικ» την εικόνα μελετών και κατασκευών, ενώ θα συμπληρώνεται με το Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο με το οποίο θα κατοχυρώνονται και τα δικαιώματα των εργαζομένων στα έργα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου