Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΤΧΣ: Μισθοί Κροίσων παρά την κρίση


krisoi-xrgr-new
Ετήσια μισθοδοσία συνολικού ύψους 785.000 θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τα 8 μόλις μέλη της νέας διοίκησης που διόρισε η κυβέρνηση.
Πρωταθλητές η νέα διευθύνουσα σύμβουλος κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, ο Ολλανδός πρόεδρος Πολ Κόστερ (φωτό)  καθώς και οι κύριοι Κολλιόπουλος και Γάγαλης.
Συγκεκριμένα, η Αναστασία Σακελλαρίου θα λαμβάνει 215.000 ευρώ ετησίως ή 17.900 το μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017.
Αυτό προβλέπεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2013, αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Ειδικότερα, η νέα διοίκηση του ΤΧΣ, το οποίο είναι μεταξύ άλλων αρμόδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελείται από τους εξής:
  • Πολ Κόστερ (Ολλανδία), πρόεδρος του ΤΧΣ, με μισθό 100.000 ευρώ
  • Ανδρέας Μπερούτσος, μέλος, 30.000 ευρώ
  • Pierre Mariani (Γαλλία), μέλος, 30.000 ευρώ
  • Γεώργιος Μέργος, γ.γ. του ΥΠΟΙΚ και εκπρόσωπος του, 30.000 ευρώ
  • Ευθύμιος Γκατζώνας, εκπρόσωπος ΤτΕ, 30.000 ευρώ
Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από τους:
  • Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος, 215.000 ευρώ
  • Μάριος Κολλιόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων, 185.000 ευρώ
  • Αναστάσιος Γάγαλης, μέλος, 165.000 ευρώ
Συνολικά, από τα 8 μέλη της διοίκησης μόνο ένας, ο κ. Γάγαλης ήταν και στην προηγούμενη σύνθεση, όπου είχε τη θέση του αντιπροέδρου. Ο κ.Γάγαλης ήταν στέλεχος του ΔΝΤ επί 19 έτη.
Τι εισέπραξε η προηγούμενη διοίκηση
Να θυμίσουμε δε ότι για τη χρήση που έληξε την 31/12/2011, οι αμοιβές και τα έξοδα του ΔΣ του Ταμείου από 01/10/10 ως 31/12/11 ( σε €) ήταν για 16 ή και λιγότερες συμμετοχές τους στις συνεδριάσεις:
Θωμόπουλος Παναγιώτης Πρόεδρος ΔΣ (Εκτελεστικό Μέλος) 294.633,74
Κύρκος Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος ΔΣ (Εκτελεστικό Μέλος) 205.107,72
Γάγαλης Αναστάσιος Αντιπρόεδρος ΔΣ (Εκτελεστικό Μέλος) 195.920,54
Πλασκοβίτης Ηλίας Μέλος (Μη Εκτελεστικό) 34.530,00
Ζάκκα Βασιλική (από Σεπ. 2011) Μέλος (Μη Εκτελεστικό) 6.906,00
Τσαβέας Νικόλαος (από Οκτ. 2010 έως Σεπ. 2011) Μέλος (Μη Εκτελεστικό) 27.624,00
Τζαβαλής Ηλίας (από Νοέ. 2011) Μέλος (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό) 34.530,00
Ιπλιξιάν Πέπη Μέλος (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό) 35.024,16

Η ανυπαρξία φοροδοτικής ικανότητας σημαίνει και ανυπαρξία εισφοροδοτικης ικανότητας

Αναδημοσίευση από το blog Lawyalty

Η ανυπαρξία φοροδοτικής ικανότητας σημαίνει και ανυπαρξία εισφοροδοτικης ικανότητας. Η μεγαλύτερη  νομική ερεύνα επί του ασφαλιστικού ζητήματος της Ελλάδας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένο από τη σκοπιά του ασφαλισμένου ελεύθερου επαγγελματία.
Συνοπτική έκθεση των τιθέμενων νομικών ζητημάτων:
To παλαιό αφορολόγητο των 12.000 ευρώ υπήρξε επί μακρόν η νομω εκπεφρασμένη υλοποίηση του άρθρου 4.5 του Συντάγματος απαίτηση «να συνεισφέρουν οι Έλληνες στα βάρη  ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ».
Την απαίτηση αυτή  αντισυνταγματικά  κατάργησαν οι μνημονιακες κυβερνήσεις.  Στην έννοια των «βαρών» δεν ανήκουν μόνο οι φόροι, αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, είτε θεωρήσουμε ότι καταβάλλονται υπέρ των ασφαλισμένων – είτε υπέρ των σημερινών συνταξιούχων (σύστημα γενεών) στην μεν πρώτη περίπτωση έχουμε το δικαίωμα της μονομερούς αρνήσεως πληρωμής τους, αρνούμενοι την συνταξιοδότηση, στη δε δεύτερη περίπτωση είναι υπέρογκα επαχθεις και γι αυτό ελεγχόμενες αντισυνταγματικά, καθώς  επιβάλλονται άνευ ουδενός εισοδηματικού κριτηρίου σε όλους τους ασφαλισμένους.
Το ύψος των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (υποτίθεται ότι) καθορίζεται  για τους Τομείς Ασφάλισης  Σύνταξης βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 του ν.2084/1992
Στις εισφορές αυτές προστίθενται υψηλότατες προσαυξήσεις όταν δεν καταβάλλονται.
Τα ετήσια συνολικά ποσά εισφορών είναι αδιανόητα για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, είναι ανασφάλιστοι,  αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η έχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια τους.
Η θέσπιση και ο καταλογισμός των εισφορών αυτών χωρίς να λαμβάνεται υποψι το εισόδημα του ασφαλισμένου, τυχόν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και το διοικητικό μέτρο της έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας για θεώρηση βιβλίων, ως μέσο εξαναγκασμού σε πληρωμή, είναι αντίθετα στην αρχή της αναλογικότητας, στο Σύνταγμα (ζήτημα παραβίασης  των άρθρων 2, 4, 5, 21, 22 και 25 του Συντάγματος) και την ΕΣΔΑ, η δε σχετική δικαιοπραξία μεταξύ ασφαλιζόμενου και ταμείων συνιστά καταπλεονεκτικη δικαιοπραξία.
Οι εύποροι έχουν δικαίωμα σε σύνταξη και περίθαλψη οι….φτωχοι όμως στερούνται ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ, έχουν ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ και  ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών είναι αφενός τα μόνα τις εισφορές των οποίων ΔΕΝ καταβάλλει το..δημόσιο αλλά οι ίδιοι, ενώ κατ ουσία όμως την διαχείριση τους την έχει αναλάβει αυτό!
Οι διοικήσεις των ταμείων έχουν ΜΟΝΟ διαχειριστική εξουσία ενώ για τα κρίσιμα ζητήματα του ύψους των εισφορών αλλά και της .. γραφειοκρατίας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, οι οποίοι βαρύνονται και με την ευθύνη του σημερινού αίσχους.
Eπισκόπηση της δήθεν κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα   :   ΤΟ αίσχος.
Η παροχή ενός  “κοινωνικού αγαθού”  από μία κοινωνία στα μέλη της, προσδιορίζει ως ένα βαθμό και τον “πολιτισμό” της, εξ ου και η ονομασία της ασφάλισης ως κοινωνική ασφάλιση.
Ο όρος “ασφάλιση” ή “κοινωνική ασφάλιση” περιλαμβάνει έννοιες κρίσιμες για την ύπαρξη του ανθρώπου, την ίδρυση ανθρώπινων κοινωνιών και γενικά την προστασία της ίδιας της ζωής. Αγγίζει όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε τομείς της καθημερινότητας, αλλά και σημαντικούς τομείς διαμόρφωσης του επιπέδου διαβίωσης του Έλληνα πολίτη.
Η ιδέα της κοινωνικής ασφάλισης είναι εξέλιξη των διαφόρων μορφών αλληλοβοήθειας των μελών μιας κοινωνίας, και αυτό ως μέτρο την χαρακτηρίζει.
Μελετώντας, και αντλώντας πληροφορίες, στο μέτρο του δυνατού, από ειδικούς, δημόσιους φορείς, ασφαλισμένους, κτλ, διαπιστώνει κανείς ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από ιδρύσεώς του, “κατασκευάστηκε” και διαρθρώθηκε κατά τέτοιο τρόπο, όχι για να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των υπό ασφάλιση εργαζομένων, αλλά για να εξευρεθεί τρόπος της κεφαλαιοποίησης ενός οικονομικού αντικειμένου, την δήθεν “ασφάλισης” και κατόπιν να “ληστεύουν” το προϊόν της ασφάλισης, ώς κράτος, ώς κυβέρνηση, και να το διαθέτουν κατά το δοκούν, εν απουσία του ασφαλισμένου.
Αυτό το οικονομικό αντικείμενο εδημιουργείτο απο τίς οικονομικές καταβολές εργοδοτών-εργαζομένων και μόνον, και δια πληθώρας νόμων, το διαχειριζόταν η εκάστοτε κυβέρνηση, ερήμην των ασφαλισμένων ουσιαστικά, διότι τίς διοικήσεις των Ταμείων τις διόριζαν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Επομένως αυτές φυσικά και δεν διαθέτουν αποφασιστικές αρμοδιότητες ειμή μόνο διαχειριστικές!!
Όταν δημιουργηθήκαν τα πρώτα ελλείμματα στα Ταμεία, από κακές πολιτικές και διαχειριστικές επιλογές από τίς διοικήσεις των, και των εκάστοτε κυβερνώντων, νομοθετήσαν την χρηματοδότηση των Ταμείων, και γενικά του Ασφαλιστικού συστήματος από πόρους του Δημόσιου προυπολογισμού κατ’αρχάς και κατά δεύτερον αποκρύψαν την αλήθεια απο τούς Ελληνες πολίτες με λογιστικά τεχνάσματα.
Μήπως απο την τσέπη τους τα έδιναν, σκορπούσαν τα χρήματα του δημοσίου ελέω πολιτικού συστήματος, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν το πρόβλημα του “ασφαλιστικού” έγινε τεράστιο και ακανθώδες πολιτικά, ουδείς εκ των πολιτικών της μεταπολίτευσης ετόλμησε να το ακουμπήσει σοβαρά, διότι είχε “πολιτικό κόστος” η ανακοίνωση της αλήθειας, δηλ. ότι το Ελληνικό κράτος έφτασε σε σημείο να αδυνατεί να καλύψει το “ασφαλιστικό σύστημα” της χώρας.
Διότι τα χρήματα των Ταμείων τα έπαιρνε το κράτος άτοκα και κατόπιν χρηματοδοτούσε τον “ασθενή” με τα ίδια του τα χρήματα, και αυτό το ονόμαζαν χρηματοδότηση του κράτους πολιτική και κοινωνική προσφορά των “λαικών”, “φιλελεύθερων” και “σοσιαλιστικών κυβερνήσεων”.
Τα ταμεία και η ίδρυσή των αποτελούσαν “παραχώρηση” του εκάστοτε κυβερνητικού σχηματισμού, δηλ. της εκάστοτε κυβέρνησης πρός τούς Ελληνες πολίτες, κατά καιρούς, και πολλά απο αυτά υπήρξαν και προνομιακοί “εκλογικοί” χώροι, παλαιοτέρων και νεοτέρων πολιτικών.
Χρησιμοποιηθήκαν ώς μέσα πίεσης και εκβιασμού των εργαζομένων, απο την “δήθεν” απώλεια των συντάξεών των, έως την απώλεια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.
Όμως ας ξεκινήσουμε απο την αρχή, λέγοντας το ιστορικό της ίδρυσης των Ταμείων, επομένως και της ίδρυσης του σπαργανώδους ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Από τα υπομνήματα του Εργατικού Συνδέσμου Πάτρας στούς πολιτευτές του Νομού (08/09/1906), και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στην Βουλή, εμφανίζεται ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν με μεροκάματα πείνας, συνήθως 14 ώρες την ημέρα, χωρίς κανένα “ασφαλιστικό” μέτρο, όπως η προστασία της υγείας των, και η προστασία απο ατυχήματα, επίσης η ανυπαρξία απαγόρευσης εργασίας σε παιδιά ανήλικα.
Η πρώτη χώρα στην οποία καθιερώθηκε η κοινωνική ασφάλιση ήταν η Γερμανία επί Βίσμαρκ. Τό 1833 υπεβλήθη στο Γερμανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο υποχρεωτικής ασφάλισης ασθένειας και μητρότητος, το οποίο και έγινε αποδεκτό απο το Γερμανικό κοινοβούλιο. Το 1834 το Γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο περί της υποχρεωτικής ασφάλισης κατά ατυχημάτων, κατά της αναπηρίας, και του γήρατος.
Η απήχηση των Γερμανικών νόμων ήταν τεράστια σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα το 1911 καθιερώθηκε στην Αγγλία ένα σύστημα ασφάλισης. Το Αγγλικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το γνωστό ώς Έκθεση Μπέβεριτζ (1942) συνάντησε ευρύτατη αποδοχή.
Στην Ελλάδα το πρώτο είδος κοινωνικής πρόνοιας εφαρμόστηκε από τον συνεταιρισμό Αμπελακίων (1788-1811), και περιελάμβανε δωρεάν προσφορά σιταριού, μισθοδοσία των ανικάνων για εργασία, και υποστήριξη νοσοκομείου και γηροκομείου στα υπερήφανα γηρατειά. Ακολούθως το πρώτο Ταμείο δημιουργήθηκε στίς Σπέτσες για τούς ναυτικούς και ονομάστηκε “Κάσσα”. Η “Κάσσα” μισθοδοτούσε άνεργους και ανάπηρους ναυτικούς, όπως και τίς οικογένειες όσων έχαναν την ζωή των επάνω στο πλοίο.
Κατά τα άλλα, τα πρώτα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δημιουργηθήκαν στην Ελλάδα, δεν κάλυπταν εργαζομένους οι οποίοι είχαν ανάγκη, αλλά ομάδες τίς οποίες η πολιτική τάξη της εποχής ήθελε να προσεταιρισθεί.
Έτσι αυτήν την περίοδο ιδρύονται ασφαλιστικοί φορείς για τα ορφανά του Στρατού (1853), και του Πολεμικού Ναυτικού (1856).  Το 1861 δημιουργήθηκε το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι αγρότες παρέμεναν ανασφάλιστοι μέχρι το 1961, με τον Ν. 4169 ιδρύεται ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
Από το 1950 με τον αναγκαστικό νόμο Ν. 1611/50 με πρωθυπουργούς τούς Ιωάννη Θεοτόκη (υπηρεσιακός πρωθυπουργός), Σοφοκλή Βενιζέλο, και Νικόλαο Πλαστήρα, τα Ασφαλιστικά ταμεία έχασαν το δικαίωμά τους να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στις εμπορικές Τράπεζες και να κερδίζουν τούς τόκους των κεφαλαίων των αποθεματικών τους.

Αντί λοιπόν τα αποθεματικά των Ταμείων να αποτελούν πηγή εσόδων για τα Ταμεία έγιναν εύκολη λεία από τις κυβερνήσεις
με αποτέλεσμα να είναι έρμαια σε μεσάζοντες, επιχειρηματίες, Τραπεζίτες, χρηματιστές, και κάθε είδους “λαμόγιο” το οποίο κυκλοφορούσε ως κομματάρχης του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.  Οι απώλειες εσόδων των Ταμείων στο χρονικό διάστημα (1950-1982), από αυτήν την “αναγκαστική” αλλαγή καθεστώτος, είναι έως σήμερα της τάξεως των 75 δις. Ευρώ.
Ορισμένες διατάξεις του Ν. 1611/50 ισχύουν έως και σήμερα, όπως η υποχρέωση κατάθεσης των αποθεματικών και των διαθεσίμων των Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όσοι λήστεψαν τον πλούτο των Ταμείων με αυτόν τον τρόπο οφείλουν να επιστρέψουν τα κλεμμένα για λόγους ηθικής τάξης αλλά και για να ορθοποδήσουν τα Ταμεία μας.
Με τον Ν. 1266/82 επί κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου και με υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον κ. Λ. Βερυβάκη καταργείται η απαίτηση αποκλειστικής διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων από την Νομισματική Επιτροπή και θεσμοθετείται η δυνατότητα των Ταμείων να επενδύουν σε σταθερούς τίτλους του Δημοσίου (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια). Αυτήν την εποχή θεσμοθετήθηκε η συμμετοχή του κράτους στην χρηματοδότηση των Ταμείων.
Α μέρος απόδειξης : ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ,  ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ.
Β μέρος απόδειξης   :  ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΗ TΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ (ΜΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΠΛΟΚ Α.Π.Υ. ΑΠΟ Δ.Ο.Υ. ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
1. Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ 2, 4 ΠΑΡ. 7 ΚΑΙ 20 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Η συνταγματική θεμελίωση του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση – άρθρο 22 § 5 Σ. :  «Το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει».

Απολύσεις στη HOL

Για τις απολύσεις στην HOL – Σταση εργασίας Παρασκευή 7 – 12 το πρωι

Συνάδελφοι & συναδέλφισσες,
Η εργοδοσία της HOL προχώρησε την Πέμπτη 7 Φλεβάρη στην απόλυση 3 πρωτοπόρων συναδέλφων. Οι απολύσεις μάλιστα έρχονται μία μέρα μετά την συμμετοχή των συναδέλφων στην24ωρη παναττική απεργία αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των ναυτεργατών, σε μια περίοδο που η διοίκηση επέλεξε να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση με την την απόλυση ακόμα ενός μέλους της σωματειακής επιτροπής του ΣΕΤΗΠ την προηγούμενη Παρασκευή.
Οι απολύσεις έναν σκοπό έχουν. Να φιμώσουν κάθε πρωτοπόρα φωνή μέσα στην εταιρεία, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους πως το δρόμο αυτό θα ακολουθήσει όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι. Το προηγούμενο διάστημα οι συνάδελφοι μπήκαν μπροστά στον αγώνα τον εργαζομένων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Η HOL το τελευταίο διάστημα εφαρμόζοντας την αντεργατική νομοθεσία απολύει παλιότερους εργαζόμενους και προσλαμβάνει νέους με μισθούς πείνας στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας”. Ο πραγματικός λόγος είναι ένας. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που θα μεγιστοποιήσει τα κέρδη τους.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Η προσπάθεια αυτή δεν θα περάσει. Αν κάτι φοβάται η εργοδοσία της Hellas on line είναι η οργάνωση των εργαζομένων της. Τρέμουν στην ιδέα του οργανωμένου εργάτη που δεν είναι μόνος απέναντι στην επίθεση αλλά συσπειρωμένος στο συνδικάτο του δίνει δυναμική απάντηση. Και τέτοια δυναμική απάντηση πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι της HOL. Το παράδειγμα της Phonemarketing με τις πάνω από 100 μέρες απεργίας το καλοκαίρι είναι ακόμα επίκαιρο. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στη Forthnet απάντησαν με απεργίες στην προσπάθεια της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών. Έδωσαν μαζική απάντηση στα σχέδια της, όρθωσαν παλικαρίσιο ανάστημα, τέτοιο που μόνο οι εργάτες μπορούν να έχουν. Κοίταξαν κατά πρόσωπο τους εργοδότες και τα τσιράκια τους. Είπαν όχι στις αξιώσεις και τις προσπάθειες της εργοδοσίας.
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συνάδελφοι,
η μόνη απάντηση στην επίθεση αυτή της εργοδοσίας στο δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν και να δρουν συλλογικά είναι η συσπείρωση και συμμετοχή στα σωματεία, η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις. Καλούμε κάθε σωματείο στον κλάδο να καταδικάσει τη δίωξη αυτή της συνδικαλιστικής δράσης και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Συμμετέχουμε όλοι στη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή 8 Φλεβάρη 7.00 – 12.00, λαμβάνουμε μέρος στην Γενική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ τη Κυριακή 10/2 στις 17.30 στην αίθουσα εμποροϋπαλλήλων, συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη.
Απαιτούμε :
  • Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις
  • Να παύσει η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης στη HOL

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

4 Βήματα για θεώρηση Βιβλιαρίου υγείας και ασφαλιστική ενημερότητα

Γιατροί, Δικηγόροι και Μηχανικοί: Άνεργοι ενός κατώτερου θεού

ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ «ΚΟΒΕΙ» ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Πάνω από 100.000 άνεργους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς «κρύβει» το σύστημα της απαγόρευσης της εγγραφής τους στον ΟΑΕΔ, εφ' όσον δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους και παρά το γεγονός ότι επιβαρύνονται με εισφορές υπέρ ανεργίας.
Πρόκειται για κατάφωρη αδικία που είχε θεσπιστεί με νόμο του 1985, όταν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα η ανεργία ήταν μηδενική.
Σήμερα με την οικονομία σε ύφεση, μόνο στο επίπεδο των άνεργων μηχανικών αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) 25.000 ασφαλισμένοι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών σχολών, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στους άλλους δύο κλάδους, με το Ταμείο να μην εισπράττει εισφορές της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ εξακολουθεί να τους χρεώνει, γιατί δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία θα χρειαστούν νέα χρήματα και εξετάσεις προκειμένου να ξαναβγάλουν.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 1545/1985 προέβλεπε ότι «όσοι ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων και είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν μπορούν να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, εκτός εάν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας». Δηλαδή, να είναι μισθωτοί που απολύονται.
Οι συγκεκριμένοι τρεις κλάδοι, πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να τύχουν των ευεργετημάτων που προβλέπουν οι νόμοι, πληρώνουν και εισφορά για περισσότερο από ένα χρόνο υπέρ ανεργίας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προς τα επαγγελματικά τους σωματεία, ότι θα «υπάρξει άμεσα σχετική ρύθμιση που θα απλοποιεί την κατάσταση».
Ετσι, οι τρεις κλάδοι μειονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ανέργους σε τρία πολύ σημαντικά θέματα:
- Δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν έχουν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα έτος, υστερούν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τόσο για θέσεις του Δημοσίου όσο και για τα επιχορηγούμενα προγράμματα θέσεων εργασίας, καθώς χάνουν τα μόρια της ανεργίας τα οποία είναι υψηλά και άρα αναγκαία.
- Εξακολουθούν να «τρέχουν» οι υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο (ΕΤΑΑ), ακόμα και στην περίπτωση που έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους για την παροχή υπηρεσιών (ΔΠΥ).
Αν και ο κ. Βρούτσης σε πρόσφατη συνάντηση με τους διοικητές των Ταμείων υποσχέθηκε να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίας και δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου, εν τούτοις τρεις μήνες μετά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ φαίνεται να επιλύεται μόνο η περίπτωση της ανεργίας των αυτοαπασχολουμένων που ασφαλίζει ο ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες).
Νέες περικοπές σε επιδόματα
Στενά είναι από φέτος τα οικονομικά δεδομένα του ΟΑΕΔ, καθώς σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο για κάθε χρόνο θα διατίθεται κονδύλι της τάξης των 35 εκατ. ευρώ ετησίως για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας στους μακροχρόνια ανέργους.
Επίσης από 1.1.2013 καταργούνται οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας που απευθύνονται σε εργαζομένους που έκλεισαν ή πτώχευσαν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν. Επίσης, καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την επιδότηση λόγω ανεργίας απολυμένων μισθωτών εξαιτίας συγχώνευσης-μεταφοράς-συνένωσης επιχειρήσεων.
Του Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Φίλε μηχανικέ

Αναδημοσιεύουμε ηλεκτρονικό μήνυμα συναδέλφου. Όλοι σήμερα στις 6μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4 Σύνταγμα) στην 3η ανοικτή συνέλευση μηχανικών.
 

ΦΙΛΕ ΜΗΧΑΝΙΚΕ,
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΜΗΧΑΝΙΚΕ,
ΠΑΛΙΕ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΗ, ΓΝΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ ΦΟΒΙΖΕΙ,
ΑΝ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΞΥΛΙΝΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ
ΚΑΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΙΕΖΕΤΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΥ ΔΡΟΜΟΣ 
ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ,
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΓΝΩΜΗ
----------------------------------------------------------------
5.000 ΕΥΡΩ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ [ΑΝΩ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ]
5.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΟΔΑ
4.000 ΕΥΡΩ ΕΝΟΙΚΙΟ & ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
4.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΟΔΑ
4.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
4.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΟΔΑ
--------------------------------------------
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ?
13.000 ΕΥΡΩ
ΟΜΩΣ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΕΔΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ
ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ [?!]

ΜΕ  26% ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΟΥ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΟΥ ΕΞΟΔΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ 10.810 ΕΥΡΩ
[10.810x26%=2.810   --->   10.810-2.810=8.000 ΕΥΡΩ]

10.810 [ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΟΔΑ] + 5.000[ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ] = 15.810

15810/ 12= 1.317 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΣΩ
ΑΛΛΑ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ
ΤΕΤΟΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝ?
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ?

ΑΣ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΑΛΙ, ΟΧΙ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ

ΑΝ  ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ/ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ/ ΔΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΤΙ ΘΑ ΚΟΨΕΙΣ ΠΡΩΤΑ?

ΤΟ ΝΟΙΚΙ, ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ η' ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ?
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΙΚΙ Κ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΩ
ΗΔΗ ΤΑ ΣΥΜΠΙΕΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑ
ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΟΔΗΓΕΙΣΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΕ (ΜΠΟΡΕΙΣ???)
ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΟΥ
ΑΦΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΟΥ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η Αριστερή Ιδεολογία στην Πολεοδομία στην Ελλάδα, από το 1960 ως το 1990 (Μέρος Β συνέχεια)

Γεγονότα στον Πολεοδομικό Χώρο
Τα Συνέδρια του ΣΑΔΑΣ
Βασικό ρόλο έπαιξαν στον τομέα αυτόν, αρχιτέκτονες όπως ο Νίκος Σιαπκίδης, που ήταν από τα στελέχη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Γενικός Γραμματέας του ΣΑΔΑΣ εκείνη την  εποχή, αλλά και Διευθυντής Σύνταξης της «Επιθεώρησης Τέχνης», ο Κώστας Μπίτσιος, ο Αριστομένης Προβελέγγιος, ως πρόεδροι του ΣΑΔΑΣ, και πολλοί άλλοι· ανέπτυξαν έντονη δράση, η οποία ξεκίνησε με την επαναδραστηριοποίηση του συλλόγου, με αποκορύφωμα την έκδοση του «Δελτίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων», το πρώτο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1961,  και τη διεξαγωγή των Συνεδρίων του,  από το τέλος του 1961 και μετά.
Κύρια αιτήματα του ΣΑΔΑΣ ήταν η Λαϊκή Κατοικία, τα Κοινωνικά Κτήρια  και τα Ρυθμιστικά Σχέδια γενικώς, ενώ στον επαγγελματικό χώρο, η υποχρεωτική καθιέρωση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, τουλάχιστον για σημαντικά δημόσια κτήρια.
Τα Συνέδρια του ΣΑΔΑΣ ήταν:
1ο Δελφοί 1961, «Η Πολεοδομία σαν εθνικό πρόβλημα». Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το Συνέδριο αυτό ως πρώτη ανασύνταξη του αρχιτεκτονικού χώρου, ίσως και πριν αποκρυσταλλωθούν οι ιδεολογικές τάσεις των αρχιτεκτόνων. Βασικοί ομιλητές: Δεσποτόπουλος, Δοξιάδης, Προβελέγγιος, Βασιλειάδης. Σημειώνεται ότι το επίθετο «εθνικός» χρησιμοποιείται εδώ με το εαμικό του περιεχόμενο (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, Εθνική Αλληλεγγύη, Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, κλπ.), ενώ μετά, στη δημιουργία του εαμικού στρατού χρησιμοποιείται η ονομασία «λαϊκός» (ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ ή τα σχέδια της ΠΕΕΑ «σχέδιο για μια Λαϊκή Παιδεία» κλπ.). Το «εθνικός» εδώ, ως κάτι που αφορά όλο το Έθνος και τον Λαό, και δεν έχει καμία σχέση με τη χρήση αυτής της λέξης από την Δεξιά διανόηση ή, ακόμη χειρότερα, από την Ασφάλεια.
Ο Δοξιάδης μίλησε για την Αθήνα -μόλις είχε εκδοθεί σε βιβλίο η διάλεξή του στην Αρχαιολογική Εταιρεία «η πρωτεύουσά μας και το μέλλον της»-, εξέθεσε τη θεωρία του για τη «δυνάπολη» και την «οικουμενόπολη» και παρουσίασε την πρότασή του για την Αθήνα γενικά και, ειδικότερα, για τη μεταφορά του κέντρου στο Τατόι. Ο Βασιλειάδης εξέθεσε τις θέσεις της Υπηρεσίας του σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο (αναβάθμιση της Υπηρεσίας του σε Υπηρεσία για εκπόνηση Ρυθμιστικών σχεδίων), και ενημέρωσε ότι εκπονείται ήδη Σχέδιο για την Αθήνα.
Ο Προβελέγγιος ανέλυσε την κατάσταση των ελληνικών πόλεων και γενικότερα του ελληνικού χώρο, χωρίς όμως να φτάνει στο κοινωνικο-οικονομικό υπόστρωμα των αιτίων· ήταν μια λυρική εν πολλοίς ομιλία, πολύ κοντά στον «τρόπο Le Corbusier», στον οποίο είχε εργαστεί και θαύμαζε μέχρι το τέλος της ζωής του. Σίγουρα και αναμφισβήτητα πολιτικά αριστερός, ίσως και κομμουνιστής, ο Προβελέγγιος, αλλά ως προς την Πολεοδομία δεν μπορεί να θεωρηθεί πάντα μαρξιστής. Οι θεωρητικές του θέσεις στην ομιλία αυτή, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μαρξιστική ανάλυση. Εν μέσω ποιητικών αναφορών για τον Άνθρωπο, την Πόλη, την κακή κατάσταση των σημερινών πόλεων κ.ά., που είχαν λεχθεί πολλές φορές από τον Le Corbusier,  μέχρι τον Μιχελή και τον Δοξιάδη, δε γίνεται καμία αναφορά στο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο της πόλης και της πολεοδομίας, στην έννοια και τον ρόλο της πόλης μέσα στο καπιταλιστικό ή όποιο άλλο κοινωνικό σύστημα. Η μεγάλης έκτασης εισήγησή του περιστρέφεται σε αναλύσεις, σε περιγραφές διοικητικών συστημάτων της Ευρώπης στην πολεοδομία κ.ά. Είναι χαρακτηριστική μια φράση του· αφού επισημάνει τον ρόλο της περιφερειακής ανάπτυξης, χωρίς να αναρωτηθεί όμως «για ποιόν, για τίνος όφελος;», τονίζει ότι «... έτσι, ο πολεοδόμος μετατρέπεται σε έναν από τους συντελεστάς της αναδιοργανώσεως του εθνικού χώρου στον οποίο ανήκει ...». Καθαρή θέση Le Corbusier, αρχιτεκτονοκεντρική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, απλά ας τη χαρακτηρίσουμε μη μαρξιστική, ιδεαλιστική.
Ο Δεσποτόπουλος, τελικά, πάλι ήταν ο μόνος που έθεσε το θέμα της πολεοδομίας από τη μαρξιστική σκοπιά: ανέλυσε την έννοια και τον ρόλο της πόλης στο ισχύον Κοινωνικοοικονομικό Σύστημα, χαρακτήρισε τις σύγχρονες πόλεις «πολεοειδείς σχηματισμούς», όχι όμως «πόλεις», μια και δεν είναι πλήρεις σε όλη τους την έννοια και λειτουργία, και τις αποκάλεσε «αποθήκες εργατικών χεριών». Τι εννοούσε ο Δεσποτόπουλος «πόλη», το είχε πει από τον Μεσοπόλεμο και το είχε αναλύσει σε βάθος και σε πλάτος, διατυπώνοντας τη «Χάρτα των Αθηνών Νο 2» (βλ. ανάλυση στα άρθρα τού γράφοντος στο GreekArchitects.gr «Η Χάρτα των Αθηνών», μέρος Α και Β). Σημειώνεται ότι ο Δεσποτόπουλος, παρ' όλο που περιλαμβανόταν στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου, δήλωσε ασθένεια και παρουσίασε την εισήγησή του δύο μήνες μετά, στην Αρχαιολογική Εταιρία, προφανώς, διότι το Συνέδριο το είχε μποϋκοτάρει το καθηγητικό προσωπικό του ΕΜΠ· μόνο επιμελητές και φοιτητές μετείχαν, ο δε Κυπριανός Μπίρης έσπευσε να ορίσει 8ωρη άσκηση την ημέρα του Συνεδρίου, για να μας κρατήσει στην Αθήνα!
Οι άλλοι ομιλητές ανέλυσαν τεχνικά και πολεοδομικά στοιχεία σε πολύ καλές ομιλίες, όπως ο Αραβαντινός για τις πεζοδρομήσεις των εμπορικών κέντρων που μόλις έκαναν τότε την εμφάνισή τους, ο δε Κυδωνιάτης εμφανίστηκε ως ένας άλλος Δοξιάδης, μεταφέροντας ολόκληρη την Πρωτεύουσα στον Σπερχειό ή στην Πέλλα. Σε «τραγουδάκια του πούλμαν», σε σύγχρονες φοιτητικές εκδρομές, η συμφοιτήτριά μας Χρυσάνθη Αραμπατζή έψελνε σε στυλ των Χαιρετισμών «... η πρωτεύουσα μεταφέρεται στον Σπερχειοοοοό, και ο σώζων εαυτόν σωθήτωωωωω ...».
Το Ψήφισμα του Συνεδρίου επισημαίνει την οξύτητα του προβλήματος, το συσχετίζει με την οικονομική, κοινωνική, τεχνική κλπ. ανάπτυξη της Χώρας, χωρίς να θίγει καθόλου το είδος της «ανάπτυξης», ποια είναι τα αίτια και σε τίνος όφελος θα ήταν αυτή. Στο δε Πόρισμα του Συνεδρίου, διαπιστώνει την αυξανόμενη αστυφιλία και δημιουργία μεγάλων πόλεων και ζητά κρατική αναδιοργάνωση και δημιουργία ειδικού κρατικού φορέα για την Πολεοδομία. Είναι προφανές ότι Ψήφισμα και Πόρισμα είναι πολύ καλά για την επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια του Συστήματος και αποφεύγουν κάθε νύξη για το κοινωνικό (και ακόμη περισσότερο το καθεστωτικό) υπόβαθρο του προβλήματος. Άλλωστε, η διοικητική αυτή οργάνωση υπήρχε ως  Διεύθυνση του Υφυπουργείου Οικισμού, η οποία ανέθετε μαζί με το Υπουργείο Συντονισμού μελέτες Ρυθμιστικών Σχεδίων στα επόμενα 4-5 χρόνια και ενδυναμώθηκε μετά το Συνέδριο, με τελική κατάληξη την ίδρυση στις 15.7.1965 του Γραφείου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, ως ανεξάρτητου Γραφείου, υπαγόμενου στη Δ/ση Ε2 (Δ/ση Πολεοδομικών Μελετών) του ΥΔΕ, με Διευθυντή τον Π. Βασιλειάδη, ο οποίος άφησε τη θέση του ως Δ/τή της Ε2, θεωρώντας σημαντικότερο το ΡΣΑ από την ανώτερη ιεραρχικά Δ/ση Πολεοδομικών Μελετών. Το γραφείο αυτό εγκαταστάθηκε στην οδό Ερμού 8, εκτός ...επιρροής του Κεντρικού Υπουργείου!

1-2) Η περίφημη διάλεξη του Δοξιάδη, το 1960, στην αίθουσα της Αρχαιολογικής και η, επίσης, περίφημη διάλεξη του Δεσποτόπουλου στον ίδιο χώρο, το 1961, (δημοσίευση στην «Αρχιτεκτονική» τ. 33 του 1962),  3) η εισήγηση του Αχ. Σπανού για την κατοικία στην Ελλάδα, σε έκδοση του ΣΑΔΑΣ το 1962.

Πάρτι συμφερόντων στα ενεργειακά

Αναδημοσίευση από Εφσυν. Του Βασίλη Γεώργα
Ανοίγει και σε νέους ενδιαφερόμενους ο διαγωνισμός για αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ-φήμες για αποχώρηση της Sintez

Χοντραίνει το παιχνίδι συμφερόντων στην ενέργεια όπου ενόψει των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων κορυφώνονται οι παρασκηνιακές πολιτικές και οικονομικές πιέσεις για το μοίρασμα της πίτας σε φυσικό αέριο, έρευνες πετρελαίου και αποκρατικοποίηση ΔΕΗ.

Τα διαπλεκόμενα έχουν βγάλει τα μαχαίρια και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα με δημοσιεύματα που είτε γέρνουν υπέρ των Ρώσων είτε υπέρ της «ανάγκης» να ανοίξει ο διαγωνισμός για να μπουν εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων.

Χθες υπήρξε έντονη φημολογία ότι ο ρωσικός όμιλος Sintez, που φέρεται να δίνει πάνω από 1,9 δισ. ευρώ για να αγοράσει τις ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, εγκαταλείπει τον διαγωνισμό αφήνοντας στο παιχνίδι ως μεγάλο φαβορί την Gazprom. Την ίδια στιγμή πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να ανοίξει τη βεντάλια των συμμετοχών στον πολύκροτο διαγωνισμό, στον οποίο κυριαρχούν οι προσφορές ρωσικών εταιρειών, προκειμένου να μετριάσει την πίεση που δέχεται από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., αλλά και να βάλει στο παιχνίδι νέους παίκτες από τη Δύση.

Στο πλαίσιο αυτό, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ «κατακεραυνώνεται» από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα ότι καθυστερεί να παραδώσει τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, στο παρασκήνιο επιχειρείται να επιτραπεί σε ξένες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν υποβάλει προσφορά στην αρχική φάση, να συμμετάσχουν μέσω κοινοπραξιών με τις πέντε εταιρείες που έχουν ήδη προκριθεί. Πρακτικά, αν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια, αυτό σημαίνει ότι πέραν των δέκα διεθνών ομίλων, στους οποίους ήδη από την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μια «δεύτερη ευκαιρία» να σχηματίσουν κοινοπραξία με μια εκ των Gazprom, Sintez, Socar, Μυτιληναίο-Βαρδινογιάννη και ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Fund PPF, θα μπορούν να κατέβουν στον διαγωνισμό και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

ΔΕΗ με το κομμάτι

Αντιφασιστική Πορεία Σάββατο 9 Φλεβάρη, στη 1μμ, Κηφισίας & Αλεξάνδρας

Στη συγκέντρωση αυτή καλούν επίσης η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και το ΣΜΤ.
 
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ
STOP στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων
Αντιφασιστική Πορεία Σάββατο 1μμ Κηφισίας & Αλεξάνδρας
Για τη χρυσή αυγή
Την ίδια στιγμή που η πολιτική των μνημονίων φτωχοποιεί ραγδαία ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και δημιουργούνται στρατιές ανέργων, τη στιγμή που διαλύονται τα νοσοκομεία και τα σχολεία μας, αναπτύσσεται επικίνδυνα το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για συμμορία που παρανομεί απροκάλυπτα στο φως της ημέρας ξυλοκοπώντας, καταστρέφοντας, μαχαιρώνοντας και απειλώντας μετανάστες αλλά και καθέναν που τους φαίνεται διαφορετικός. Αποτελεί οργάνωση σκιώδη, διαπλεκόμενη, ανοιχτά νεοναζιστική.
Η άνοδός τους δεν είναι τυχαία, το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε μεθοδικά στα χρόνια της κρίσης. Η αντιμεταναστευτική υστερία, η ακροδεξιά ρητορική, το βάφτισμα των φασιστικών συμμοριών σε «επιτροπές κατοίκων», οι φράχτες και οι σκούπες, οι επιθέσεις σε καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους έφεραν στο προσκήνιο τις ιδέες των νοσταλγών του Χίτλερ για ένα πολύ απλό λόγο: Ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και στόχο έχει να καλλιεργήσει το μίσος και να διασπάσει τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους/ανέργους και τη νεολαία χωρίζοντας τους σε φυλή, θρήσκευμα και έθνος, έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από  τους πραγματικούς υπεύθυνους της βαρβαρότητας που ζούμε. 

Είναι πράγματι οξύμωρο πως ένα μόρφωμα σαν τη χρυσή αυγή που εξυπηρετεί τους πιο στρατηγικούς στόχους του συστήματος, το ξεζούμισμα του λαού, καταφέρνει να πλασάρεται ως “αντισυστημικό” και με αυτό το προσωπείο να μπαίνει στη Βουλή μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.
Σε αντάλλαγμα για την ασυλία της η Χρυσή Αυγή, ακόμα και μπροστά στα δικαστήρια και τη «δικαιοσύνη», αναγκάζεται να εμφανίζει το πραγματικό της πρόσωπο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε μερικές μόνο κραυγαλέες πολιτικές «θέσεις» και πρακτικές τους:

Αφισάκια για το ΤΣΜΕΔΕ

από την Πρωτοβουλία Μηχανικών ΤΣΙΜΕΝΤΕ


Ασφαλιστικά θέματα ΔΥ μηχανικών

Αθήνα, 1 / 2 / 2013
Αρ. Πρωτ.: 6531
Προς : Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Πρόνοιας.
κ. Ι. Βρούτση
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. ΤΕΕ
3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Αίτημα για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια του από 17/8/2012 εγγράφου μας με το οποίο ζητούσαμε συνάντηση μαζί σας με στόχο την επίλυση προβλημάτων αρμοδιότητας σας που απασχολούν τους 11.000 Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου, που δεν έχει πραγματοποιηθεί, και της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Δ/ντή του γραφείου σας κ. Παν. Δουφεξή, σας στέλνουμε συγκεκριμένη θεματολογία όπως μας ζητήθηκε :
  • Η άνιση και άδικη διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 18 του ν. 3232/2004, που διατηρήθηκε και στο ν. 3863/2010 και επιβάλλει ποινή 3% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του μέγιστου ηλικιακού ορίου, στις περιπτώσεις που η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΤΣΜΕΔΕ, συντελείται μετά από 6 μήνες από τη θεμελίωση αντίστοιχου δικαιώματος στο Δημόσιο.
  • Η επιβολή αύξησης κατά 2% στην Ειδική Προσαύξηση, για μισθωτούς Δημοσίου ασφαλισμένους πριν το 1992 (παλαιούς ασφαλισμένους), στα πλαίσια των διατάξεων του ν. 3986/2011, άρθρο 44 παρ.14, που αναφέρεται αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η άδικη εξαίρεση των Διπλ. Μηχανικών από τις ρυθμίσεις για το ανθυγιεινό επίδομα.
  • Η επιβολή σε μισθωτούς μονοσυνταξιούχους τους ΤΣΜΕΔΕ, της πρόσθετης εισφοράς 1% υπέρ ΤΠΔΥ, Ταμείου στο οποίο δεν είναι δικαιούχοι.
Τέλος ως ασφαλισμένοι του ΤΣΜΕΔΕ, μας ενδιαφέρει η πορεία και βιωσιμότητά του, αφού συναρτάται με το αναμενόμενο επίπεδο παροχών.
Η βιωσιμότητα του Ταμείου μας, επιδεινώνεται δραματικά εξαιτίας της υπέρμετρης και αναποτελεσματικής αύξησης των εισφορών, της τεράστιας απώλειας των αποθεματικών του Ταμείου (λόγω" κουρέματος " ομολόγων) και της συνεχώς διευρυνόμενης οφειλής του Κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση ν.2084/1992, που υπερβαίνει τα 600 εκ. €.
Παράλληλα η βίαιη μεταφορά του Κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ και η μη ενεργοποίηση του θεσμοθετημένου με το ν. 3518/2006 Κλάδου Ειδικών Παροχών, που θα κάλυπτε ζητήματα ανεργίας και χαμηλού εισοδήματος Διπλ. Μηχανικών, που ειδικότερα αυτή την τριετία εξαθλιώνονται μαζικά, υποβαθμίζουν δραματικά τις απαιτούμενες παροχές στους ασφαλισμένους.
Μετά τον προσδιορισμό των θεμάτων προς συζήτηση, ελπίζουμε αφενός να πραγματοποιηθεί η συνάντηση το συντομότερο δυνατό, αφετέρου δε να υπάρξει η διάθεση και η απαιτούμενη προσπάθεια για επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η Αριστερή Ιδεολογία στην Πολεοδομία στην Ελλάδα, από το 1960 ως το 1990. (Μέρος Β)


Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στην «Άνοιξη του '60». (mega αφιέρωμα)
Του Γεωργίου Μ.Σαρηγιάννη
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Μέρος Α. Δείτε το ΕΔΩ >>>
Εισαγωγή - η προϊστορία του Μεσοπολέμου και η ενδιάμεση φάση, Κατοχή και Εμφύλιος. (Μέρος Α.)
(δημοσιεύθηκε στο www.GreekArchitects.gr στις 10 Οκτωβρίου 2012)
Αντί για πρόλογο
Εισαγωγή - η προϊστορία του Μεσοπολέμου
Υλισμός και Ιδεαλισμός στον Μεσοπόλεμο
Η γενηά του ‘30
Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία. Το Bauhaus, το 4ο CIAM, η επίσημη κρατική πολεοδομία
Η ενδιάμεση φάση, Κατοχή και Εμφύλιος
Ιστορικό πλαίσιο, η κατάσταση στην διανόηση
Η κατάσταση στην πολεοδομία
ΜΕΡΟΣ Β.
Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στην «Άνοιξη του '60»

.Το ιστορικό πλαίσιο : η πολιτική κατάσταση μετά το 1949 (τέλος του Εμφύλιου).Η κατάσταση στην διανόηση και την Τέχνη  - η άνθηση του '60
.Γεγονότα στον πολεοδομικό χώρο
Τα συνέδρια του ΣΑΔΑΣ
Συμπερασματικά για την ιδεολογία των Συνεδρίων
Η Κοσμητεία Εθνικού Τοπίου και Πόλεων
Οι αναθέσεις ρυθμιστικών σχεδίων
Τα «Τεχνικά Χρονικά»
Το «δελτίο του ΣΑΔΑΣ»
Η «Αρχιτεκτονική»
Τα «Σύγχρονα Θέματα»
Η αρθρογραφία για πολεοδομικά θέματα στον καθημερινό τύπο
.Μερικά παραδείγματα ιδεολογικά φορτισμένων πολεοδομικών σχεδίων και πραγματοποιήσεων
Άσπρα Σπίτια
Καμάρι Σαντορίνης
Οικισμοί ΟΕΚ
.Eνα παράδειγμα της ιδεολογικής διαπάλης στην Πολεοδομία, τα προσφυγικά, η Δραπετσώνα.
.Το Πνευματικό Κέντρο Αθηνών
.Συμπεράσματα για την αριστερή Ιδεολογία στην πολεοδομία στην «Άνοιξη του '60»
.Κάποιες συμπληρώσεις στο προηγούμενο άρθρο (Μεσοπόλεμος-Κατοχή-Εμφύλιος)
.Ευχαριστίες
ΜΕΡΟΣ Γ.
Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στη Δικτατορία
ΜΕΡΟΣ Δ.
Η αριστερή ιδεολογία στην Πολεοδομία στη Μεταπολίτευση
Γενικά συμπεράσματα
Μέρος Β
Το ιστορικό πλαίσιο : η πολιτική κατάσταση μετά το 1949 (τέλος του Εμφύλιου).
Δεν μπορούμε να αναφερθούμε στο πολιτικό κλίμα της εποχής 1949-1967 και στη διαμορφούμενη «αριστερή ιδεολογία», χωρίς να αναφερθούμε στη φύση και τη λειτουργία της ΕΔΑ· προφανώς, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον ιστορικό ρόλο της, όμως μερικά γεγονότα νομίζω ότι είναι όμοια ερμηνεύσιμα και αποδεκτά από όλες τις πλευρές.

Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήµατα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ
Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήµατα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης
ΕΜΠ (Συγκρότηµα Πατησίων)  7-9 Φεβρουαρίου
Πέµπτη 7 Φεβρουαρίου
15.00-17.00. Υποδοχή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
17.30-20.00. Ενότητα 1: Καθεστώτα κρίσης. Μεταλλαγές και εκφάνσεις της κρίσης στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης. Παρουσιάσεις: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα. Συζήτηση. Σχολιαστής: Κωστής Χατζηµιχάλης (Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο)
 Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου
10.00-13.30. Ενότητα 2. Υπερ-νεοφιλελεύθερη αστική ανάπτυξη. Παρουσιάσεις κοινωνικών κινηµάτων και οργανώσεων: * Πόλεις για την ανάκαµψη (Λισαβόνα) * No-TAV (Τορίνο) * Να ξαναπάρουµε την πόλη. Η Ρώµη δεν πωλείται (Ρώµη) * Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό (Αθήνα) *Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Σαρωνικού (Αθήνα) * Πλατφόρµα για την υπεράσπιση του παλιού λιµανιού (Βαρκελώνη) *Πλατφόρµα όχι στο Eurovegas (Μαδρίτη). Συζήτηση. Σχολιαστής: Νίκος Μπελαβίλας (ΕΜΠ).
14:30-18.00. Ενότητα 3. Η κρίση της κατοικίας. Παρουσιάσεις κοινωνικών κινηµάτων και οργανώσεων: * Blocchi Precari Metropolitani (Ρώµη) * Κίνηµα για τον αγώνα για την κατοικία (Φλωρεντία) * Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης-Μουσείο (Αθήνα) * Ανοιχτή κοινωνική κατάληψη «Επιβίωση» (Θεσσαλονίκη) * Πλατφόρµα για τα θύµατα του ενυπόθηκου δανεισµού (Βαρκελώνη/ Ισπανία) * Στεγαστικές καταλήψεις και κίνηµα 15Μ (Μαδρίτη) * HΑΒΙΤΑ – Κολεκτίβα για το δικαίωµα στην κατοικία και την πόλη (Λισαβόνα) *Δίκτυο πρώην κρίσιµων γειτονιών (Λισαβόνα). Συζήτηση. Σχολιαστής: Σταύρος Σταυρίδης (ΕΜΠ).
18:30-21:00. Δηµόσια εκδήλωση: Ενάντια και πέρα απο την κρίση: ο ρόλος των κοινωνικών κινηµάτων πόλης. Διαλέξεις: Margit Mayer (Ελεύθερο Πανεπιστήµιο του Βερολίνου), Boaventura de Sousa Santos (Πανεπιστήµιο της Κοϊµπρα). Σύντοµη παρέµβαση:  David Harvey (CUNY Graduate Centre).
 Σάββατο 9 Φεβρουαρίου
10:00-13.30. Ενότητα 4. Το τοπικό ως αναφορά για νέες κινητοποιήσεις, δίκτυα αλληλεγγύης και δράσεις. Παρουσιάσεις κοινωνικών κινηµάτων και οργανώσεων: * Επιτροπή κατοίκων Εξαρχείων (Αθήνα) * Επιτροπή κατοίκων Ακαδηµίας Πλάτωνος (Αθήνα) * Πλατφόρµα για την ανάκτηση του Can Batllo (Βαρκελώνη) * Συνελεύσεις γειτονιάς και κίνηµα 15Μ (Μαδρίτη) * Σύλλογος για την περιβαλλοντική αναβάθµιση των γειτονιών της Άνω Λισαβόνα (Λισαβόνα) * Πλατφόρµα Γκέτο (Λισαβόνα) * temporiuso.net (Μιλάνο) * Ο κήπος που θέλουµε (Παλέρµο). Συζήτηση. Σχολιάστρια: Ντίνα Βαΐου (ΕΜΠ).
Ενότητα 5: Διερευνήσεις της κρίσης στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και προοπτικές για συλλογική δράση (17:00-20:30) Στρογγυλό τραπέζι και συζήτηση.
 Για περισσότερες πληροφορίες: http://urbanrise.net
 Η ομάδα encounter Athens (http://encounterathens.wordpress.com/) συγκροτήθηκε το 2010 από νέους ερευνητές και ερευνήτριες, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και ασχολούνται με τα ζητήματα του χώρου. Σε συνθήκες κλιμακούμενης κρίσης, σκοπός της ομάδας είναι να διαμορφώσει μια κριτική-εναλλακτική σκέψη για τον χώρο, κυρίως απέναντι στις προωθούμενες αστικές πολιτικές και τις παραμορφώσεις που προωθούνται από τον κυρίαρχο δημόσιο λόγο, στηρίζοντας το αίτημα για μια δίκαιη πόλη.

Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων στην Intracom

Παιανία, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΣ, ανταποκρινόμενο σε κινητοποίηση και πρόσκληση από σωματεία και συλλογικότητες με μέλη μηχανικούς αποφάσισε να στηρίξει με κήρυξη για τους μηχανικούς-μέλη του Σωματείου μας στην Αττική, 3ωρης στάσης εργασίας από τις 09:00 ως τις 12:00 την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση μπροστά στη Attica Bank (κεντρικά, Ακαδημίας & Ιπποκράτους) στις 10 π.μ..
Οι συνάδελφοι μηχανικοί, ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ,  με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, υπέστησαν κι άλλο ένα γενναίο «κούρεμα» μέσω της εκτίναξης των ασφαλιστικών εισφορών τους.  Οι μετά το ‘93 ασφαλισμένοι για τον κλάδο της ειδικής προσαύξησης αλλάζουν ασφαλιστική κατηγορία μετά την τριετία και μπαίνουν στην 2η ασφαλιστική κατηγορία, όπως και οι επαγγελματίες και στη συνέχεια ανά τριετία ανεβαίνουν… Για τους πριν το ‘93 ασφαλισμένους αυξάνεται η εισφορά της ειδικής προσαύξησης ΚΑΙ καταργείται το πλαφόν των 2000 € (πάει στα 5.546,8 €) στον υπολογισμό των εισφορών (που αντιστοιχούσε στο πραγματικό επίπεδο των παροχών).
            Αληθινό δε μακελειό για τους αυτοαπασχολούμενους (μπλοκάκια) αλλά κι ιδιαίτερα τους νέους προσλαμβανόμενους ή απασχολούμενους μηχανικούς που πλέον καλούνται να πληρώνουν εισφορές μεγαλύτερες από τις πραγματικές (μνημονιακές) αμοιβές τους! Με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και τη φοβερή ανεργία ακόμη και παλιοί μηχανικοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους (το ποσοστό νέων και παλιών συνολικά πλησιάζει το 30%). Έτσι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος ασφαλιστικής κατάρρευσης μέσω αδυναμίας πλήθους μηχανικών.
            Την ίδια στιγμή βιώνουμε την ουσιαστική κατάρρευση των ιατροφαρμακευτικών παροχών μέσω της ένταξης του ΚΥΤ στον ΕΟΠΥΥ (πλιατσικολογώντας και πάλι τα αποθεματικά για να κλείσει η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ)  το ξεχαρβάλωμα των νοσοκομείων, τη δραματική μείωση των συντάξεων κ.ο.κ.. Ανάλογα βέβαια κι όλοι οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.
Η κατάσταση αυτή  εντάσσεται στον κοινωνικό πόλεμο που έχουν από κοινού κηρύξει κυβέρνηση-τρόικα-κεφάλαιο στον κόσμο της εργασίας, με τη λεηλασία μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών. Με αυτή τη λεηλασία από το ταμείο μας μέσω του PSI και του “κουρέματος” λήστεψαν 1,5 δις. Όχι στην πολιτική κυβέρνησης – τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ που ληστεύει τα ταμεία μας και θυσιάζει τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων.
Και τώρα, σαν κερασάκι στην τούρτα-δηλητήριο για τους ασφαλισμένους μηχανικούς, αποφασίστηκε άμεση «αξιοποίηση» 400 εκατομμύρια € με τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ταμείο. Η «επένδυση» αυτή, στο πλαίσιο της πολιτικής «ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση» οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο-τράπεζα», που λειτουργεί με τα δικά μας χρήματα ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος, σε βάρος των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.
ΖΗΤΑΜΕ:
  • ΑΝΑΚΛΗΣΗ των τελευταίων αυξήσεων εισφορών (και ουσιαστική μείωσή τους).
  • ΑΝΑΚΛΗΣΗ της ένταξης του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ
  • ΟΧΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο., πλήρης κάλυψη των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 09:00-12:00 Τρίτη 5/2/13, συγκέντρωση έξω από την Attica Bank (κεντρικά γραφεία Ακαδημίας & Ιπποκράτους) στις 10:00.
Το Δ.Σ.