Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Μυθικά κέρδη για τη Fraport από τα 14 αεροδρόμια το 2017


Θησαυρίζει ακόπως και με ελληνικά δάνεια η Γερμανική Fraport από τα αεροδρόμια μας που ξεπούλησαν οι παραδομένες εθελόδουλες κυβερνήσεις της χώρας μπανανίας.

Συνολικά έσοδα 233,3 εκατ. ευρώ παρουσίασαν οι δύο επιχειρήσεις Fraport που διαχειρίζονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας το 2017. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, οι δύο εταιρείες, Fraport Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδος Α και Β, κατά το πρώτο έτος εκμετάλλευσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων πέτυχαν έσοδα ύψους 187,8 εκατ. ευρώ από αεροπορικές υπηρεσίες και 45,5 εκατ. ευρώ από τις λοιπές εμπορικές δραστηριότητες (καταστήματα αφορολογήτων κ.λπ.).


Παράλληλα, οι δύο επιχειρήσεις πέτυχαν λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 117,3 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 20,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 14,4 εκατ. ευρώ. Τις καλύτερες επιδόσεις από τις δύο επιχειρήσεις εμφανίζει η εταιρεία Fraport A, η οποία εκμεταλλεύεται τα αεροδρόμια Ακτίου, Ζακύνθου, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Χανίων. Η συγκεκριμένη εταιρεία πέρυσι είχε έσοδα ύψους 128,9 εκατ. ευρώ (55% των εσόδων), κέρδη EBITDA 67,2 εκατ. ευρώ (57% των EBITDA) και κέρδη μετά από φόρους 13,3 εκατ. ευρώ (92% των κερδών). Η Fraport B διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Κω, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Ρόδου, Σκιάθου, Σάμου και Σαντορίνης.


Με βάση τις προαναφερόμενες επιδόσεις, η Fraport στην Ελλάδα εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τα 300 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα! Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν αφενός μεν η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα, αφετέρου δε το γεγονός ότι τα μεγέθη του 2017 απεικονίζουν τα αποτελέσματα της διαχείρισης των αεροδρομίων για τα τρία τελευταία τρίμηνα του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων περιήλθε στη Fraport στις 12 Απριλίου 2017.


Την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και η διοίκηση της επιχείρησης. Η τελευταία χαρακτηρίζει θετικές τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που θα απεικονιστεί στα αεροδρόμια της Fraport Greece και ότι οι δύο εταιρείες της θα διατηρήσουν την κερδοφόρο πορεία τους με αύξηση εσόδων που θα συμβαδίζει με εκείνη της επιβατικής κίνησης. Σημειώνεται ότι η Fraport Greece έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% στο α΄ εξάμηνο του 2018.


Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Αθώοι όλοι οι αστυνομικοί για τις κτηνωδίες της 28ης-29ης Ιουνίου του 2011


Αθώους έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας και τους 18 κατηγορούμενους αστυνομικούς που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες για την εκτεταμένη χρήση βίας κατά των διαδηλώσεων του διημέρου 28-29 Ιουνίου του 2011. Οι μαζικές διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα όταν στη Βουλή ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου και στην πλατεία Συντάγματος διαδήλωναν οι Αγανακτισμένοι. Δείτε βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τα γεγονότα του διημέρου που σφράγισαν την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου, λίγους μήνες προτού παραδώσει την εξουσία στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση έφτασε σε δίκη μετά από μήνυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και αρκετών ακόμα πολιτών και εκπροσώπων φορέων, κατηγορώντας 18 αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των ΜΑΤ, ανάμεσα στους οποίους και επικεφαλής διμοιριών, ως φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς για την εκτεταμένη χρήση βίας που εφάρμοσαν έναντι του πλήθους των διαδηλωτών που είχε κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος κατά τη διήμερη απεργία στις 28-29 Ιουνίου του 2011.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι 18 αστυνομικοί αφορούσαν τα εγκλήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και κατά συρροήν και της έκθεσης πολιτών σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται πως τα γεγονότα που ελάμβαναν χώρα την ώρα που στη Βουλή ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά περισσότερων από 500 διαδηλωτών, με την αστυνομία να χτυπά τότε ανεξέλεγκτα ακόμα και θαμώνες καταστημάτων. Επίσης, στο στόχαστρο των αστυνομικών είχαν βρεθεί τότε τόσο το ιατρείο των Αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος, όσο και αυτό στο εσωτερικό του σταθμού του Μετρό, όταν δεν δίστασαν να κάνουν ακόμα και χρήση χημικών.

«Από τον τρόπο που τελέστηκε η πράξη τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν (χημικά, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κλομπ) αλλά και τα σημεία του σώματος που επλήγησαν (κεφαλή και ζωτικά σημεία) μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για τη ζωη ή βαριά σωματική βλάβη των παθόντων» ανέφερε το κατηγορητήριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας κατά την προαναγγελθείσα έναρξη της δίκης τον Ιανουάριο του 2014, η οποία τελικά δεν ξεκίνησε παρά τον Οκτώβριο του 2017.

Αντιφασιστική Εκδήλωση, Τρίτη 24 Ιούλη 2018 στις 8 μ.μ. στο χώρο των Φυλακών


Η εκδήλωσή που θα πραγματοποιήσουμε φέτος θα περιλαμβάνει:
Ιστορικό περίπατο στο χώρο των φυλακών με ξεναγούς φυλακισθέντες Αγωνιστές της περιόδου της Δικτατορίας 1967-1974
Έκθεση Βιβλίου
Θέατρο: Η Μάνια Παπαδημητρίου θα απαγγείλει και θα τραγουδήσει στίχους του Μπρεχτ με τη συνοδεία του Άρη Γραικούση στο πιάνο
Συναυλία με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών σχημάτων.....

Η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, με αφορμή την ημέρα της Δημοκρατίας στις 24 Ιούλη, διοργανώνει τα τελευταία 10 χρόνια εκδηλώσεις στο χώρο των παλιών Φυλακών Ωρωπού, για να τιμήσει τους αγωνιστές της Ελευθερίας και της αληθινής Δημοκρατίας που μαρτύρησαν στον ιστορικό αυτό χώρο.
Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις μας έχουν στόχο να προβάλλουν τα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πραγματική Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την λαϊκή Αντίσταση, αρχές και αξίες που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε, όσα χρόνια με τη δράση μας συμμετέχουμε στα κοινωνικά κινήματα.
Με την Εκδήλωσή μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιούλη 2018 στις 8 μ.μ. στο χώρο των Φυλακών και θα συνδιοργανώσουμε με τη συνδρομή του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 και της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας του Δήμου Διονύσου υψώνουμε τη φωνή μας:
ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που το ΝΑΤΟ με την υποκριτική, δολοφονική Ευρω-Ατλαντική του προσωπίδα διεξάγει στη Συρία, στο Ιράκ, στο Κουρδιστάν, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στην Αφρική
ενάντια στην απατηλή, δήθεν «μεταμνημονιακή» καλυτέρευση της ζωής μας, που σε συνδυασμό με την επισφράγιση της «ρύθμισης» του παράνομου χρέους, που η αποπληρωμή του τώρα νομιμοποιείται … και, μάλιστα, με «βιωσιμότητα»… και τη φορτώνουν, πλέον, και με «σφραγίδα» …επ’ άπειρον στις πλάτες του λαού, ολοκληρώνοντας, έτσι, την κοινωνική καταστροφή
ενάντια στην εκμετάλλευση των θυμάτων του ταξικού πολέμου που έχουν εξαπολύσει πολιτική και οικονομική ολιγαρχία, ασελγώντας στο κοινωνικό πτώμα: τους πρόσφυγες-θύματα των πολέμων, τους νέους-θύματα της ανεργίας, τους εργαζόμενους-θύματα της κατάργησης των εργατικών δικαιωμάτων, τους συνταξιούχους και τους άπορους-θύματα της πλήρους διάλυσης του κοινωνικού κράτους
Η μάχη μας θέλει ενωμένους, γιατί μόνο έτσι θα ανατρέψουμε μνημόνια και «μεταμνημόνια», όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον που μας στερούν.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ένταξη κατηγοριών μηχανικών στο ανθυγιεινό επίδομα

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                                               
Αθήνα,  17/7/2018
Αρ. Πρωτ. : 7426                                              

Προς :    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής         Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Αχτσιόγλου.
                                   

                  Κοιν : 1.   Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ.
                             2.   Α' βάθμιες Ενώσεις.



Θέμα : Επικαιροποίηση εγγράφου μας για την Ένταξη Μηχανικών ΠΕ στην κατηγορία Α’ της ΚΥΑ2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ465/Β`/2012)

Κυρία Υπουργέ,
Σε συνέχεια της, με Αρ. Πρωτ. 7303/27-2-2018,  επιστολή μας προς εσάς, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε συμπληρωματικά κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε καλύτερα την αναγκαιότητα ένταξης μελών μας στην κατηγορία Α’ των δικαιούχων ανθυγιεινού επιδόματος και σας καλούμε σε συνάντηση για να σας τα παρουσιάσουμε εκτενέστερα καθώς μέχρι σήμερα οι Διπλωματούχοι μηχανικοί λόγω ειδικότητας στις περισσότερες περιπτώσεις αποκλείονταν από τη χορήγηση του, παρά το γεγονός ότι εργάζονται σε σχετικούς χώρους. Μοναδικό και επιστημονικά σωστό κριτήριο πρέπει να είναι η επικινδυνότητα του χώρου και όχι η ειδικότητα του Υπαλλήλου.
           
  1. Ένταξη των μη Χημικών, τεχνικών υπαλλήλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, Αποκεντρ/νων Διοικήσεων και Περιφερειών της χώρας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012), (βλέπε Παράρτημα Α).

  1. Ένταξη των ΠΕ μηχανικών που εργάζονται σε Εργοστάσια, Ναυστάθμους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012) σύμφωνα με το επισυναπτόμενο έγγραφο του τμήματος Εθνικής Άμυνας της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. (Έγγραφο Τμήματος Υπ. Εθνικής Αμυνας : Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας .pdf)
  1. Διατήρηση των προβλέψεων χορήγησης του επιδόματος στους ελάχιστους ΠΕ μηχανικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία.

  1. Ένταξη των ΠΕ μηχανικών, υπαλλήλων των Φο.Δ.Σ.Α. στην κατηγορία των δικαιούχων για επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς όπως προκύπτει από την αναλυτική καταγραφή των αρμοδιοτήτων τους όπως αυτή επισυνάπτεται (Παράρτημα Β).

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Πρώτες στη διαφθορά η αστυνομία και η δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», βελτιωμένη κατά 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς του 2017 ήταν η θέση της Ελλάδας. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς αφορούν τις αστυνομικές αρχές. Η έκθεση κάνει λόγο και για περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών. Στις συνολικά 201 τέτοιες περιπτώσεις από το 2009 μέχρι το 2017, οι 65 αφορούν αδικήματα σε βάρος ημεδαπών και οι 136 σε βάρος αλλοδαπών. Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών και πληροφοριών για διαφθορά ήταν και για τον τομέα της δικαιοσύνης (246 από σύνολο 459).

https://www.thepressproject.gr/article/131984/Protoi-sti-diafthora-i-astunomia-kai-i-dikaiosuni-stin-Ellada#.W08NFH6ZowQ.facebook

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από την 69η θέση που κατείχε το 2016, κατατάχθηκε στην 59η θέση για το 2017 επί συνόλου 168 χωρών, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2017. Η εν λόγω μείωση αφορά την ύφεση του αριθμού των καταγγελιών (-8,5%) για περιπτώσεις διαφθοράς, αλλά και τη μείωση των δικογραφιών των Εσωτερικών Υποθέσεων (-15%). Επιπλέον, μειώθηκε και ο αριθμός των προσώπων που συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία (-44%).

Η έκθεση, ωστόσο, αναφέρει ότι «η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της και η αιτία για την κατάσταση αυτή βρίσκεται κυρίως στην εκτεταμένη διαφθορά σε μια σειρά τομέων της». Τα στοιχεία αναφέρουν ότι από το 2014 παρατειρείται μεγάλη άνοδος στις καταγγελίες περί διαφθοράς.

Τη μερίδα του λέοντος στις καταγγελίες εις βάρος δημοσίων λειτουργών έχει το αστυνομικό προσωπικό (αστυνομικοί όλων των βαθμών και ειδικοί φρουροί), καθώς από τις 1.126 καταγγελίες, οι 703 (62%) αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι υπόλοιπες 244 (ποσοστό 22%) αναφέρονταν σε καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων, 99 (9%) αφορούσαν ιδιώτες και 80 (ποσοστό 7%) αφορούσαν καταγγελίες/πληροφορίες για εγκλήματα στα οποία συμμετέχουν αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Για το δημόσιο τομέα γενικότερα, ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών και πληροφοριών για διαφθορά ήταν για τον τομέα της δικαιοσύνης (246 από σύνολο 459) και ακολουθούν οι υπηρεσίες ΟΤΑ (54), νοσοκομεία (33), υπουργεία (28), δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί (21), οικονομικές υπηρεσίες (17), Περιφέρειες (15), πυροσβεστική (9), στρατιωτικές υπηρεσίες (8), λιμενικό και εκπαιδευτικά ιδρύματα (από 7), τελωνειακές υπηρεσίες (5), ασφαλιστικά ταμεία (3), προξενικές αρχές και Βουλή (από 1), και άλλοι οργανισμοί (4).

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων χειρίστηκε το 2017, 473 δικογραφίες, εκ των οποίων οι 284 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό. Σε περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν το 2017 συνολικά 73 άτομα, από τα οποία οι 20 ήταν αστυνομικοί, οι 3 ειδικοί φρουροί, οι 19 δημόσιοι υπάλληλοι και οι 31 ιδιώτες.

Επιπροσθέτως, η έκθεση κάνει λόγο και για περιπτώσεις βίαιης συμπεριφοράς αστυνομικών. Στις συνολικά 201 τέτοιες περιπτώσεις από το 2009 μέχρι το 2017, οι 65 αφορούν αδικήματα σε βάρος ημεδαπών και οι 136 σε βάρος αλλοδαπών. Για τις περιπτώσεις των βασανιστηρίων, οι Εσωτερικές Υποθέσεις χειρίστηκαν 55 (39 σε βάρος αλλοδαπών και 16 σε βάρος ημεδαπών) το ίδιο διάστημα. Τέλος, ασκήθηκαν συνολικά 164 ποινικές διώξεις για τις υποθέσεις που αφορούσαν ακραία αστυνομική συμπεριφορά αυτά τα 8 χρόνια.

«Η διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο και πολυδιάστατο φαινόμενο το οποίο συναντάται σε όλες τις εποχές και σε όλα τα κράτη, ανεπτυγμένα και υπανάπτυκτα»ενώ «σε ακραίες περιπτώσεις, η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες» καταλήγει η έκθεση.

Αποποιήσεις κληρονομιάς, λόγω αδυναμίας πληρωμής του φόρου




Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών, που υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται, πλέον, η κατοχή ακινήτου σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο Δημόσιο δωρεάν!

Στην... αγκάλη του Δημοσίου οδηγούνται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών, όχι γιατί οφείλουν κάποια δυσθεώρητα ποσά στην εφορία, αλλά απλώς και μόνον από τις αποποιήσεις κληρονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων, υπολογίζεται ότι το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000, είτε λόγω αδυναμίας των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς είτε επειδή εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής του ακινήτου, π.χ. λόγω υψηλού ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών, που, υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου, σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο δημόσιο δωρεάν!


Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών της χώρας παραμένει απαξιωμένο, ενώ η απουσία αγοραστικής ζήτησης είναι δεδομένη. Ετσι, δυσχεραίνεται ακόμα και το προφανές, δηλαδή η δυνατότητα των κληρονόμων να εντοπίσουν αγοραστή και, σε συνεννόηση μαζί του, να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς και έτσι να μπορέσουν να πωλήσουν τουλάχιστον το ακίνητό τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τον ορκωτό εκτιμητή κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, επιστημονικό σύμβουλο της Solum Property Solutions και πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, «το ακίνητο αποτελεί πλέον άγος. Τα χρόνια της κρίσης οι κατοικίες έχασαν κατά μέσον όρο το 45% της αξίας τους και αυτή την περίοδο σημειώνεται μια σταθεροποιητική τάση».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση σχετικά με την επίβλεψη δημόσιων έργων από ιδιώτες

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 17-7-2018
Αρ. Πρωτ.: 7427

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ:
την επίβλεψη δημόσιων έργων από ιδιώτες


Συνάδελφοι, 


πριν λίγες μέρες στο 6ο Συνέδριο για τις αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δ. Ελλάδα ο Κ. Καραμανλής της ΝΔ που οραματίζεται να γίνει Υπ. Υποδομών (της γνωστής οικογενείας βεβαίως, βλ. Κ. Καραμανλής δεκαετία ’60 «τσιμέντο να γίνει») πρότεινε η επίβλεψη των δημοσίων έργων να γίνεται από ιδιώτες. (σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=HXvnSvUsJnw

Είναι καιρό τώρα που διάφοροι «κύκλοι» το επιθυμούν διακαώς… 

Όπως ο κος Ρωμοσιός από το 2012, τότε Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΒΕΑ, που στη Διημερίδα «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και το 2011 στον τότε Υπουργό ΥΠΥΜΕ, είχε προτείνει το ίδιο. 

Επίσης και ο νυν Υπουργός Υποδομών κος Σπίρτζης προ διετίας σε προσχέδιο νόμου το είχε προτείνει αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή. 

Καταδικάζουμε όλες τις μέχρι σήμερα πολιτικές, οι οποίες συρρίκνωσαν και απαξίωσαν τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τώρα οι εκπρόσωποί τους χρησιμοποιούν αυτή την κατάσταση σαν επιχείρημα για την ιδιωτικοποίηση και της επίβλεψης των δημόσιων έργων. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. 

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί για τη στελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας., ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή για όλους τους εργαζόμενους.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Η επέλαση της Airbnb ξεσπιτώνει τους μόνιμους κατοίκους της Αθήνας


«Ψάχνω εδώ και ένα μήνα για σπίτι, γιατί αυτό που έμενα από το 1990 πωλήθηκε σε μια κινέζικη εταιρεία και θα αξιοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση» λέει με άγχος στην «Αυγή» η Άννα, που για χρόνια ήταν κάτοικος Καλλιθέας. «Δυστυχώς, είναι δύσκολο να βρω κάτι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου και το ενοίκιο να είναι λογικό, γιατί λόγω της Airbnb τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «από τα σπίτια που έχω δει, τα περισσότερα είναι τρώγλες με πολύ ακριβό ενοίκιο, γιατί πολλά καλά σπίτια έχουν δοθεί για βραχυχρόνια μίσθωση».

Αυτή είναι μια από τις μαρτυρίες μόνιμων κατοίκων που έρχονται αντιμέτωποι με την επέλαση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Από το 2012, η Αθήνα, όπως και όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, είναι αντιμέτωποι με το φαινόμενο που ξεσπιτώνει τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι για χρόνια ενοικιάζουν τη στέγη τους. Τεράστιο είναι, επίσης, το πρόβλημα για φοιτητές ή για δημοσίους υπαλλήλους, που είναι αναγκασμένοι να ενοικιάσουν σπίτι και με μεγάλη δυσκολία βρίσκουν στέγη, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προτιμούν να εισπράττουν 100 ευρώ τη βραδιά παρά 400 ευρώ τον μήνα. Το πρόβλημα εκτείνεται σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ έντονο είναι στα νησιά, όπου υπάρχει έλλειψη κατοικιών για τον μη ντόπιο πληθυσμό.

Αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες

Στο κέντρο της Αθήνας και τις ευρύτερες περιοχές της πρωτεύουσας, εταιρείες κινεζικών και ισραηλινών συμφερόντων αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις αξιοποιήσουν για βραχυχρόνια μίσθωση. Μόνιμοι κάτοικοι, με μηνιαία μίσθωση, αναγκάζονται να φύγουν και να αλλάξουν ακόμη και συνοικία. «Ήρθε χθες το μαγαζί μου ο κύριος Σπύρος, που μια φορά την εβδομάδα που τον επισκέπτεται ο γιος του με την οικογένεια του παίρνει σοκολατάκια. Τον είδα πολύ στενοχωρημένο. Όταν τον ρώτησα, μου είπε ότι ο σπιτονοικοκύρης του τον διώχνει από το σπίτι για να το δώσει για βραχυχρόνια μίσθωση» λέει η Γεωργία στην «Αυγή» περιγράφοντας μεγάλες αλλαγές στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης και στο Κουκάκι.

«Τα μαγαζιά που έκλεισαν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, τώρα ανοίγουν ξανά ως μπακάλικα ή καφετέριες που προσφέρουν πρωινό γεύμα ή ακόμη και καθαριστήρια» σημειώνει. «Αλλάζει το κέντρο της Αθήνας, αλλά αυτό δεν είναι προς το καλύτερο. Μιλάμε για αλλοίωση των τελευταίων γειτονιών που έχουν απομείνει στην Αθήνα» σημειώνει η Γεωργία. Μαζί με την αλλοίωση του αστικού ιστού, διάχυτος είναι ο προβληματισμός εάν οι υποδομές ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης θα αντέξουν, αφού οι επισκέπτες στην πρωτεύουσα έχουν πολλαπλασιαστεί τη θερινή περίοδο. Φημολογείται ότι στην Αττική τα ακίνητα που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση ανέρχονται σε 14.000 σπίτια. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι διατίθενται 42.000 κλίνες στα μισθωμένα διαμερίσματα, ενώ οι κλίνες των ξενοδοχείων της Αττικής ανέρχονται στις 22.000.

«Ανεβαίνει» η κτηματαγορά

Από την άλλη πλευρά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν επηρεάσει την κτηματαγορά. Οι μεσίτες βλέπουν ανάκαμψη μετά τη ραγδαία πτώση του 2015. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η απότομη άνοδος των τιμών στα ακίνητα ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα «φούσκα». Γνώστες του χώρου λένε ότι στα Εξάρχεια κάνουν «επέλαση» οι Κινέζοι, οι οποίοι αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις μισθώνουν βραχυχρόνια σε τουρίστες. Το ίδιο κάνουν και Ισραηλινοί επιχειρηματίες. Μεταφέρουν στην «Αυγή» ότι ημιυπόγειο 28 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με αρχική τιμή πώλησης στα 10.000 ευρώ τελικώς. λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των Κινέζων με τους Ισραηλινούς αγοραστές, πωλήθηκε έναντι 74.000 ευρώ, αλλά το συμβόλαιο πώλησης έγραφε 5.000 ευρώ! «Η πρακτική αυτή είναι συνήθης από κυκλώματα που θέλουν να διαμορφώσουν μια νέα εικόνα στην κτηματαγορά της πρωτεύουσας» λένε στην «Αυγή» γνώστες της αγοράς.

Σε δυσθεώρητα επίπεδα οι τιμές των ακινήτων

Κτηματομεσίτες υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών σε περιοχές πέριξ της Ακρόπολης, ιδίως στην περιοχή του Κουκακίου, του Μεγάρου Μουσικής και του Κάραβελ, ανέρχεται στο 30%, με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο να εκκινεί από τα 1.500 ευρώ. Όπως μας πληροφορούν, αυτή η άνοδος επηρεάζει όλους τους πιθανούς εγχώριους αγοραστές. Υποστηρίζουν, πάντως, ότι σε σχέση με πέρυσι περισσότεροι Έλληνες αγοράζουν σε αυτές τις περιοχές. «Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μικροεπενδυτές, που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση» εξηγούν οι κτηματομεσίτες με τους οποίους επικοινώνησε η «Αυγή», σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι αγοράζουν τοις μετρητοίς ή με τραπεζικό δανεισμό που αγγίζει το 30-40% του συνολικού ποσού». «Παρατηρούμε ότι η άνοδος στην κίνηση της κτηματαγοράς οφείλεται στη βραχυχρόνια μίσθωση, που λειτουργεί ουσιαστικά ως κινητήριος μοχλός», σημειώνουν. Οι εκτιμήσεις για την πορεία της κτηματαγοράς μιλούν για επέκταση της ακτίνας πέραν του κέντρου των Αθηνών και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Τι προτείνουν οι ξενοδόχοι

Υπογράφω - Διεκδικώ: Κατάργηση των Αναδρομικών Εισφορών του Ν.3986/2011 - Επιστροφή των ήδη καταβληθέντων χρημάτων για την εξόφληση των Αναδρομικών στους ασφαλισμένους μηχανικούς



Target:ΕΦΚΑ, Υπουργείο Εργασίας

Region:Greece

Η ΑΣΜ καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τα αιτήματα προσυπογράφοντας το ακόλουθο κείμενο.

Κατάργηση των Αναδρομικών Εισφορών του Ν.3986/2011
Επιστροφή των ήδη καταβληθέντων χρημάτων για την εξόφληση των αναδρομικών στους ασφαλισμένους μηχανικούς

Θεωρούμε καταχρηστική την εφαρμογή του νόμου 3986/11 και τουλάχιστον σκανδαλώδη και παράτυπη την επιβολή πληρωμής των συγκεκριμένων εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Απαιτούμε συνεπώς, την Άμεση Κατάργηση των Αναδρομικών Εισφορών και την Επιστροφή των ήδη καταβληθέντων χρημάτων για την αποπληρωμή τους στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Η παράλογη απαίτηση αναδρομικής καταβολής των αυξήσεων εισφορών του πρώην ΕΤΑΑ / ΤΣΜΕΔΕ (που επιβλήθηκαν με τον Ν.3986/2011 - άρθρο 44 - και που με συνεχείς κινητοποιήσεις είχαμε καταφέρει να αναστείλουμε) βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο - και ενώ η απορρόφηση των κλαδικών ταμείων από τον ενιαίο ΕΦΚΑ αποτελεί πλέον γεγονός. Άλλο ένα χαράτσι που, στα πλαίσια της πλήρους μετάλλαξης του ασφαλιστικού συστήματος και της χρήσης του ως μέσου επιβολής πρόσθετης φορολόγησης, συμβάλλει στην κατασκευή νέων χρεών σε βάρος των ήδη οικονομικά εξουθενωμένων μηχανικών. Άλλη μια οφειλή, η μη εξόφληση της οποίας μετατρέπεται σε Απειλή - Απειλή απώλειας ρυθμίσεων και διακανονισμών, άρσης της ασφαλιστικής ικανότητας και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων - εφόσον η οφειλή αυτή έχει κριθεί ληξιπρόθεσμη και έχει αποσταλεί στο ΚΕΑΟ.
Οι προσφυγές των μηχανικών στη δικαιοσύνη που κατατέθηκαν με το συντονισμό του ΤΕΕ, καταδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, πέραν του κοινωνικά άδικου, τον παράνομο χαρακτήρα των αναδρομικών οφειλών, μέσω των οποίων παραβιάζεται το Σύνταγμα. Οι εν λόγω προσφυγές έχουν, από 17/04/2018, εισαχθεί στο ΣτΕ όπου και θα διεξαχθεί πρότυπη δίκη.
Με δεδομένο αυτό το γεγονός, η απόφαση επ’ αόριστον παράτασης όσον αφορά την καταβολή των ‘αναδρομικών’, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, θα ήταν το ελάχιστο αναμενόμενο από το Δ.Σ. / ΕΦΚΑ - πράγμα που ουδέποτε συνέβη.
Θεωρούμε απόλυτα κατανοητή την αδυναμία καταβολής των αναδρομικών από τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους, τους άνεργους και υποαπασχολούμενους που στα πλαίσια της συνεχιζόμενης λιτότητας και της διαρκούς επιβολής μέτρων οικονομικής αφαίμαξης, επιδίδονται καθημερινά σε ένα άνισο αγώνα επιβίωσης.
Θεωρούμε καταχρηστική την εφαρμογή του νόμου 3986/11 και τουλάχιστον σκανδαλώδη και παράτυπη την επιβολή πληρωμής των συγκεκριμένων εισφορών από τον ΕΦΚΑ.
Απαιτούμε συνεπώς, την Άμεση Κατάργηση των Αναδρομικών Εισφορών και την Επιστροφή των ήδη καταβληθέντων χρημάτων για την αποπληρωμή τους στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την απαράδεκτη επίθεση σε συνάδελφο μας στην Πολεοδομία Θήρας

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 17-7-2018
Αρ. Πρωτ.: 7432

Δελτίο Τύπου σχετικά με την απαράδεκτη επίθεση σε συνάδελφο μας στην Πολεοδομία Θήρας

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ απερίφραστα καταδικάζει τη μαφιόζικη επίθεση – ξυλοδαρμό που δέχθηκε συνάδελφος μας, υπάλληλος της Πολεοδομίας Θήρας καθώς και άλλοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας και ιδιώτες μηχανικοί που έτυχε να βρίσκονται εκεί. 

Η επίθεση αυτή που προφανώς έχει να κάνει με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούνται στις τουριστικές και άλλες υποδομές της περιοχής αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τα ζητήματα που εδώ και καιρό προσπαθούμε να αναδείξουμε δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση από την Πολιτεία (βλέπε σχετικό εξώδικο). 

Την τεράστια υποστελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, ενδεικτικά ο συγκεκριμένος μηχανικός είναι ο μοναδικός για έξι ολόκληρα νησιά των Κυκλάδων. Προβλήματα που θα επιτείνουν οι προβλέψεις του Ν.4495/17 για τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης. 

Την έλλειψη προσλήψεων, αλλά και κινήτρων προσέλκυσης μηχανικών ώστε να στελεχώσουν τις κρίσιμες αυτές υπηρεσίες. Ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων όπου το μηνιαίο ενοίκιο είναι υψηλότερο των μηνιαίων αποδοχών νεοδιόριστου Μηχανικού. 

Την πλήρη απουσία Νομικής Κάλυψης, που έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι –ειδικά σε Δήμους και Πολεοδομίες- να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε διαρκείς και εξοντωτικές διαμάχες με ιδιώτες για Υπηρεσιακές υποθέσεις. 

Την ασάφεια και την πολυνομία που χαρακτηρίζει την πολεοδομική νομοθεσία αλλά και την υπόκλιση όλων των εξουσιών στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που διαχειρίζονται τον τουριστικό πλούτο της χώρας μας σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και των εργαζομένων. 

Ελπίζουμε σε ταχεία ανάρρωση του συναδέλφου, στεκόμαστε στο πλευρό του και δηλώνουμε την πρόθεση μας να συμβάλλουμε με κάθε μέσο στην αντιμετώπιση, αυτής της κατάστασης που δυστυχώς ούτε πρωτόγνωρη είναι και πολύ φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί .

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Λευκίμμη: Μια βρώμικη ιστορία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστολής


Μετά από δέκα χρόνια, η Λευκίμμη ξαναζεί τις μέρες του καλοκαιριού του 2008. Οι μακρόχρονες και μαχητικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε μια νέα γυναίκα σε μια από τις επιδρομές των ΜΑΤ, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Μαζί με την Κερατέα, τις Σκουριές, αλλά και το σε εξέλιξη κίνημα των κατοίκων του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, τις κινητοποιήσεις στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις και τις αντιστάσεις των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας για το θέμα του λατομείου του Μουσαμά και ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής, αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη ότι οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να δώσουν μεγάλες μάχες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους.

της Ηλέκτρας Κλείτσα


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Μια περιβαλλοντική βόμβα σε περιοχή Natura

Η θέση στην οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους κοντινότερους οικισμούς, σε μια περιοχή γεμάτη ποτάμια, υπόγεια νερά, αλλά και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η περιοχή είναι γεμάτη από αγροτικές εκτάσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους απέραντους ελαιώνες του νησιού.

Οι Αλυκές Λευκίμμης, ένας σημαντικός υγρότοπος περίπου 2.000 στρεμμάτων, ενταγμένος στο δίκτυο Natura, που φιλοξενεί πάνω από 180 είδη πτηνών, πολλά από τα οποία απειλούνται, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό και πολύ κοντά στο λάκκο που επιλέχτηκε για να θάβονται τα σκουπίδια του νησιού. Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, βρίσκεται η παραλία και το δάσος του Αρκουδίλα. Μια πυκνή δασική έκταση 200 στρεμμάτων και μια από τις ωραιότερες παραλλίες του νησιού.

Δεν είναι επομένως άξιο απορίας το γεγονός ότι οι κάτοικοι αντιστέκονται σθεναρά στην καταστροφή του φυσικού πλούτου, της αγροτικής παραγωγής, του τουρισμού και τελικά της ίδιας της ζωής τους.

Η Λευκίμμη πριν 10 χρόνια

«“Οχι” στην εργασιακή γαλέρα»

Εργαζόμενοι στο γραφείο

Kαθεστώς εργασιακής γαλέρας επικρατεί σε μελετητικές εταιρείες, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις με τα αρμόδια υπουργεία, απασχολούν δεκάδες ή και εκατοντάδες εξειδικευμένους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών (μηχανικούς, μηχανολόγους, δικηγόρους) αλλά τους αμείβουν με τον κατώτατο μισθό, εμφανίζοντάς τους ως... υπαλλήλους γραφείου.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με ένταση μετά τις κινητοποιήσεις σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, τη «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε.», η οποία μόνο στη Θεσσαλονίκη απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζόμενους και έχει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο που αφορούν το Κτηματολόγιο.
Η ένταση οδήγησε στις αρχές του μήνα σε αλληλομηνύσεις των ιδιοκτητών με τον Νίκο Ζώκα, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, και τον πρόεδρο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Δημήτρη Τσιτίνη, οι οποίοι υπερασπίστηκαν έξι εργαζόμενους που είχαν απολυθεί μερικές μέρες νωρίτερα επειδή είχαν συμμετάσχει στη... γενική απεργία της 30ής Μαΐου.
Μπορεί η εργοδοσία να προτίμησε τον «διάλογο» στο αστυνομικό τμήμα, ωστόσο η παρέμβαση του σωματείου έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Καλαμαριά ήταν καίρια, αφού δεν ενόχλησε απλώς την ιδιοκτησία -κυρίως γιατί αναδείχτηκαν προβλήματα για τα οποία μέχρι σήμερα κανένας δεν μιλάει, αφού η ανασφάλεια κρατάει τα στόματα κλειστά- αλλά αποτέλεσε βάση για τη δημιουργία πρώτη φορά εργασιακής επιτροπής.

Nερό με κάρτα

«Οι εργασιακές συνθήκες είναι απαράδεκτες, αμειβόμαστε με 586 ευρώ μικτά, καθαρά στο χέρι 490 ευρώ», λέει στην «Εφ.Συν.» ο μηχανικός χωροταξίας Μάριος Παλάντζας, ένας από τους τέσσερις απολυμένους.
«Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είμαστε πτυχιούχοι πανεπιστημίων, ωστόσο προσλήφθηκα ως υπάλληλος γραφείου. Στον χώρο επικρατούν συνθήκες γαλέρας, χτυπάμε κάρτα ακόμη κι αν πρόκειται να πάμε να πιούμε νερό, αφήνουμε ακόμη και τα κινητά μας τηλέφωνα στην άκρη για να μην «καθυστερούμε»» τονίζει ο κ. Παλάντζας.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η εξέλιξη που είχαν οι κινητοποιήσεις συμπαράστασης, στις οποίες μετείχε ενεργά το ΠΑΜΕ -με την παρουσία του Λεωνίδα Στολτίδη, που είναι και γραμματέας του ΕΚΘ- με άλλα δέκα συναφή σωματεία: η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η «συμφιλιωτική» πρότασή της να μετατεθεί ο κ. Παλάντζας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, αλλά με τον ίδιο μισθό και χωρίς καμιά βοήθεια ως προς το ενοίκιο, γεγονός φυσικά που καθιστούσε την πρόταση πλήρως ανεφάρμοστη και μη αποδεκτή.
«Εμείς ως σωματείο παρεμβαίνουμε σε εταιρείες ανάλογων δραστηριοτήτων τα τελευταία έξι χρόνια» σημειώνει μιλώντας στην εφημερίδα μας ο κ. Τσιτίνης.

Η υπουργική απόφαση για το βοήθημα ανεργίας σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους

Μετά από επτά (7) ολόκληρα χρόνια "ώδινεν όρος και έτεκε μυν" μια που οι όροι χορήγησης του ιλιγγιώδους επιδόματος των 360 € είναι σχεδόν αδύνατον να ικανοποιούνται σωρευτικά (και οι οκτώ) παρά από ελάχιστους συναδέλφους...Είναι ακόμα σκληρότεροι και από αυτούς που προέβλεπε ο αρχικός Ν3986/11.



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου Αθήνα, 16-07-2018

Την Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής, το ύψος και τη διάρκεια χορήγησης του βοηθήματος ανεργίας, σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους (π.χ. δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς), υπέγραψαν η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και οι Υφυπουργοί Τάσος Πετρόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος.

Η δυνατότητα λήψης του βοηθήματος ανεργίας δίνεται για πρώτη φορά σε αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους, παρότι η σχετική εισφορά καταβάλλεται από το 2011.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι του βοηθήματος είναι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31-12-2016 είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ και καταβάλλουν εισφορά για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ.

Το βοήθημα ανεργίας ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ μηνιαίως και θα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου. Θα καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μετά από έλεγχο των προϋποθέσεων και των κριτηρίων που ορίζει η Υπουργική Απόφαση.

Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Στο σφυρί οι Θερμοπύλες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
ή αλλιώς
Στο σφυρί οι Θερμοπύλες

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με οργή και ανησυχία μια συστηματική μεθόδευση τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και του Δήμου και της Περιφέρειας για την εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών.
Η συγκεκριμένη έκταση 785.398 τ.μ περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, δυο παλαιά ξενοδοχεία (εκεί «φιλοξενούνται» τα hot spot των Θερμοπυλών), ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι. Πρόκειται για μια έκταση η οποία, πέρα από το ιαματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει αποτελεί πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, το παγκόσμιο σύμβολο.
(Αξίζει να θυμηθούμε πως φτάσαμε εδώ !)
Το 2013 μεταβιβάστηκε ο χώρος αυτός από τον ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις πολιτών με προσφυγή στο ΣΤΕ για την ακύρωση αυτής της διαδικασίας ως αντισυνταγματικής, καθώς πρόκειται για δημόσια περιουσία. Σε εκείνη τη διαμαρτυρία συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ,. Αυτοί που τότε διαμαρτύρονταν και υπέγραφαν προσφυγές, σήμερα αυτοί οι ίδιοι προσυπογράφουν το ξεπούλημα και πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση της εκποίησης.
Σε σχετική ημερίδα που έγινε το Φλεβάρη του ’18 και οργανώθηκε από το Enterprise Greece με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των γερμανών επενδυτών για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό και φυσικά οι Θερμοπύλες μαζί με τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων βρέθηκαν πολύ ψηλά στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά την Κύθνο.
Αξίζει να τονίσουμε εδώ τους πανηγυρισμούς του Δημάρχου για το γεγονός αυτό, τα «πήγαινε έλα» στην Τσεχία αρχικά, στην Αθήνα έπειτα για συναντήσεις με τους Γερμανούς αλλά και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να … ξεπεραστούν τα «προβλήματα» και οι ενστάσεις που προκύπτουν.
Ασκήθηκαν και ασκούνται – πίσω από τις κουρτίνες - πιέσεις να αλλάξουν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, να κατακερματιστεί ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών και η δόμησή του σε τμήματα, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι από πλευράς αρχαιολογικής υπηρεσίας.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής και οδηγία για τα μέλη μας σε Υπηρεσιακά Συμβούλια


     E.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
                                                                                    Αθήνα, 2 Ιουλίου2018
Αρ.Πρωτ.:4550


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ –ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ-Αττικής αποφάσισε ομόφωνα ότι, όλα τα μέλη της τα οποία τυγχάνουν και μέλη των Συμβουλίων επιλογής προϊσταμένων όλων των επιπέδων, οφείλουν να μην εφαρμόσουν την αντισυνταγματική «ντροπολογία» περί αποκλεισμού υποψηφίων από την διαδικασία επιλογών, με μόνη αιτιολογία την συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα τεθεί θέμα διαγραφής τους από την ΕΜΔΥΔΑΣ-Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται στο καταστατικό της.


 ΠΑΝΟΡΜΟΥ 2, 11523 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ:210 64.64.282  FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
Αθήνα, 5 Ιουλίου 2018

Αρ. Πρωτ. : 4556                                    Προς : 1. Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου
2.Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Σπ. Κοκκινάκη
                                                                              Κοιν.:1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη
                                                                                          2. ΣΕΕΔΔ
                                                                                          3. ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                                          4. Πρόεδρο και μέλη ΔΕ ΤΕΕ

ΘΕΜΑ: Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής
ΣΧΕΤΙΚΑ:
1. Η υπ’ αριθ. πρωτ. 7390/04-06-2018 επιστολή μας
2. Η υπ’ αριθ. πρωτ. 26109/05-06-2018 εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών
3. Το υπ’ αριθ. πρωτ.121499/20-06-2018 έγγραφό σας.

ΑΝΑΦΟΡΑ – ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Κυρία Περιφερειάρχη & κ. Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής