Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Στο σφυρί οι Θερμοπύλες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες
ή αλλιώς
Στο σφυρί οι Θερμοπύλες

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με οργή και ανησυχία μια συστηματική μεθόδευση τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και του Δήμου και της Περιφέρειας για την εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ του αρχαιολογικού χώρου και των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών.
Η συγκεκριμένη έκταση 785.398 τ.μ περιλαμβάνει κέντρο υδροθεραπείας, δυο παλαιά ξενοδοχεία (εκεί «φιλοξενούνται» τα hot spot των Θερμοπυλών), ένα κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση και ένα εκκλησάκι. Πρόκειται για μια έκταση η οποία, πέρα από το ιαματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει αποτελεί πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, το παγκόσμιο σύμβολο.
(Αξίζει να θυμηθούμε πως φτάσαμε εδώ !)
Το 2013 μεταβιβάστηκε ο χώρος αυτός από τον ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις πολιτών με προσφυγή στο ΣΤΕ για την ακύρωση αυτής της διαδικασίας ως αντισυνταγματικής, καθώς πρόκειται για δημόσια περιουσία. Σε εκείνη τη διαμαρτυρία συμμετείχαν στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ,. Αυτοί που τότε διαμαρτύρονταν και υπέγραφαν προσφυγές, σήμερα αυτοί οι ίδιοι προσυπογράφουν το ξεπούλημα και πρωτοστατούν στην πραγματοποίηση της εκποίησης.
Σε σχετική ημερίδα που έγινε το Φλεβάρη του ’18 και οργανώθηκε από το Enterprise Greece με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των γερμανών επενδυτών για επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό και φυσικά οι Θερμοπύλες μαζί με τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων βρέθηκαν πολύ ψηλά στη λίστα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αμέσως μετά την Κύθνο.
Αξίζει να τονίσουμε εδώ τους πανηγυρισμούς του Δημάρχου για το γεγονός αυτό, τα «πήγαινε έλα» στην Τσεχία αρχικά, στην Αθήνα έπειτα για συναντήσεις με τους Γερμανούς αλλά και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να … ξεπεραστούν τα «προβλήματα» και οι ενστάσεις που προκύπτουν.
Ασκήθηκαν και ασκούνται – πίσω από τις κουρτίνες - πιέσεις να αλλάξουν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, να κατακερματιστεί ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών και η δόμησή του σε τμήματα, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι από πλευράς αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα επιτρέψει να συμβεί αυτό το έγκλημα σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο, σύμβολο παγκόσμιας κληρονομιάς, στο βωμό του κέρδους και των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων.
Η Δημοτική Κίνηση ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ και οι δημοτικοί μας σύμβουλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε :
Ο χώρος των Θερμοπυλών με τις ιαματικές του πηγές, είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημά του. Είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και δεν τον εκχωρούμε σε κανένα.
Σκόπιμα όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή του ΕΟΤ ακόμη, αφέθηκαν οι ιαματικές πηγές στην εγκατάλειψη και απαξίωση ώστε να θεωρείται «ανάπτυξη» η εκποίησή τους σε ιδιώτες.
Αντιστεκόμαστε σ’ αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται με απίστευτη πράγματι συνέπεια και από τη σημερινή.
Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης, βγάζει στο σφυρί τα ιαματικά μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας.
Θεωρούμε ότι αυτές οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλους τρόπους για τις ανάγκες του λαού.
Είναι δημόσια περιουσία και ο μόνος που έχει δικαίωμα να την αξιοποιήσει προς όφελός του είναι η κοινωνία και ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου