Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση από Συναντήσεις Συντονισμού για Voucher

Ενημέρωση από τη συνάδελφο (και μέλος της συσπείρωσης) Ολ. Μπαλαούρα μέλος ΔΣ του ΣΜΤ 
Tην Πέμπτη 13/2 στο ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ έγινε συνάντηση συναδέλφων που είναι σε προγράμματα Voucher υπό τη διεύθυνση του ΙΕΚΕΜ. Η κουβέντα ήταν πλούσια και από πλευράς εργαζομένων -" μαθητευόμενων" υπήρχε διάχυτος προβληματισμός και έντονη κριτική απέναντι στο πρόγραμμα κυρίως στα εξής ζητήματα που πρέπει να κρατήσουμε:


1. Ότι ενώ δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανέργους να απασχοληθούν στο αντικείμενο τους, πράγμα καλό μέσα σε τέτοιο κλίμα ανεργίας, έστω και για προϋπηρεσία, παρ' ολα αυτά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τους voucher ως προσωρινούς και η δουλεία που τους δίνουν ή είναι ταξινόμηση (δουλειά απ' το αρχείο) ή καποιες περιπτώσεις λάτζας (καφέδες,εξωτερικές δουλειές ακόμη και δουλειές για τη γυναίκα του εργοδότη!!!).

2. Ελαστικό ωράριο. Λίγες οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι φεύγουν στην ώρα τους (όχι γιατί τους επέβαλαν να κάθονται οι εργοδότες αλλά κυρίως για να δείξουν υπερβάλοντα ζήλο οι voucher μήπως τους κρατήσουν τα γραφεία).

3.Ακούστηκε μεγάλη κριτική ως προς τον ρόλο του ΤΕΕ ως μεσάζοντα (ΚΕΚ) και προτάθηκε να ελέχγονται σε ποια γραφεία στέλνουν voucher-αδες. Υπάρχει πληθώρα επώνυμων καταγγελιών για γραφεία που συνεργάστηκαν με το ΙΕΚΕΜ.

4.Απ΄ το ΙΕΚΕΜ μας ενημέρωσαν οτι ο εργοδότης οφείλει να πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ και οχι ΙΚΑ. Βεβαίως οι voucher είπαν οτι και ετσι να ναι οι ίδιοι μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους για 1 εξάμηνο, που ουσιαστικά δεν μπορούν γιατι οι περισσότεροι είναι οφειλέτες άνω των 5.000...

5.Αίσθηση απλήρωτης εργασίας καθώς δεν υπάρχει μηνιαία μισθοδοσία και οι εργαζόμενοι παίρνουν τα ελάχιστα λεφτά τους "εφ απαξ".

6.Διασπορά και κατακερματισμός voucher-άδων σε διάφορους εργασιακούς χώρους. Όχι κοινός τόπος αλληλεγγύης και όσμωσης μεταξύ τους.

7.Προγράμματα Voucher αποτελούν μηδενικό κόστος για την εργοδοσία.

8.Ο Πρόεδρος του IEKEM, Γ.Αλαβάνος δεσμέυτηκε πως το ΙΕΚΕΜ θα πάρει θέση για τη κατάργηση των Voucher μελλοντικά και προέτρεψε τους εργαζόμενους να είναι καταγγελτικοί όπου χρειάζεται.

Ενημερώσαμε για το σωματείο (ΣΜΤ) ,προτρέψαμε τους εργαζομένους να εγγραφούν σ' άυτό και από κοινού να οργανώσουμε τη δράση μας όλοι μαζι μισθωτοί,άνεργοι και voucher.Στην συνάντηση μίλησε και συνάδελφος από τους V for Voucherades για την εμπειρία του στα voucher αλλά και για τη καμπάνια.

Επίσης Την Τρίτη 12/2 το Σωματείο κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη με θέμα τα voucher. Εκεί κυρίως τέθηκαν κάποιοι κινηματικοί σταθμοί εκ μέρους της πλειοψηφίας ενταγμένοι σε έναν ευρύτερο διακλαδικό συντονισμό.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους:

Της Πεμπτης στο ΕΤΑΑ για ΚΕΑΟ, στις 6/3 Υπουργείο Εργασίας, στον ΟΑΕΔ Αλίμου στις 7/3 με κινητοποίση και με τριτοβάθμια (Να πιέσουμε).

Το πιο σημαντικό που αναφέρθηκε ήταν η εκτίμηση για τον αριθμό των εργαζομένων ως voucher που συμφωνα με τις προκυρήξεις φτάνουν τους 20.000, ενώ 5.000 θέσεις θα προκυρηχθούν στο Δημόσιο (Δήμους κ.α).

Φωτογραφίες και Βίντεο από την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ στις 13/2/2014


Στις 13.2.2014 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ (το κοινό ταμείο μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η απαίτηση από το ΔΣ του ΕΤΑΑ να μην στείλει κανένα στοιχείο ασφαλισμένου στο ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ αποτελεί εισπρακτικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και της τρόικας, που αναλαμβάνει την είσπραξη των χρεών προς στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα βρεθούν στο στόχαστρο όλοι οι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές. Την ίδια στιγμή παραμένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες εργοδότες που εισφοροδιαφεύγουν ανενόχλητοι, παράνομα είτε νόμιμα, μέσω του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Στόχος της κινητοποίησης ήταν ακόμα να αναδείξει τα δικαιώματα των ανέργων, για επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις και για την απαλλαγή τους από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα η άμεση και δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί όρο επιβίωσης των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, όπου τέθηκαν τα αιτήματα της κινητοποίησης. 
Στην κάμερα μιλούν οι: 
Γιάννης Μάντζαρης (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) 
Δημήτρης Πετρόπουλος (Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών) 
Σύλβια Κοιλάκου (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών) 

 

Προσφυγές για το νέο χωροταξικό του τουρισμού

aigaioΠροσφυγές κατά του νέου Χωροταξικού του Τουρισμού κατέθεσαν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, Δήμοι νησιών του Αιγαίου, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Οι προσφυγές κατατέθηκαν την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στη δικαιοσύνη φορείς “το εν λόγω Χωροταξικό του Τουρισμού (ΦΕΚ 3155 Β΄/12-12-2013) αυτοπροβάλλεται ως τροποποίηση του Χωροταξικού του Τουρισμού του 2009 (ΦΕΚ 1138 Β΄/11-06-2009), αλλά στην πραγματικότητα προωθεί μια ακόμα δυσμενέστερη αντίληψη, που θίγει καίρια το φυσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των περιοχών, υποθηκεύοντας την δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε ένα βιώσιμο φυσικό και οικονομικό περιβάλλον”.
Βάλλεται από τους παραπάνω φορείς, οι οποίοι προσφεύγουν με μια σειρά επιχειρημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, την επιβολή κάθετων ρυθμίσεων που δεν λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος διαφόρων περιοχών της χώρας, ενώ αγνοούν τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.
Ενάντια στο προηγούμενο Χωροταξικό του Τουρισμού είχε επίσης ασκηθεί προσφυγή και ακόμη εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι φορείς εκφράζουν την ελπίδα “λόγω της σημασίας που δίνει στο ζήτημα τόσο η Δημόσια Διοίκηση όσο και οι προσφεύγοντες φορείς να οριστεί σύντομα δικάσιμη”.
Οι προσφεύγοντες φορείς:
1. Αρκτούρος
2. Αρχέλων
3. Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
4. Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S.
5. Δήμος Κιμώλου
6. Δήμος Λειψών
7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
8. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
10. Καλλιστώ
11. MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
12. Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών
13. WWF Ελλάς

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Τι ψηφίζει ο μπαμπάς σου;»

Μια νέα εποχή, νόμου, τάξης και εκφοβισμού, ξεκινά στα σχολεία της χώρας, τα οποία, όπως φαίνεται, θα υπάγονται εκτός του υπουργείου Παιδείας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς μέσα σε μια εβδομάδα τουλάχιστον 5 μαθητές Λυκείου οδηγούνται στην Ασφάλεια ερωτώμενοι για τις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς τους εξαιτίας συμμετοχής τους σε κατάληψη, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα περιστατικά «επισκέψεων» αστυνομικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Αττικής.

Η κυβέρνηση δεν γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω μόνο στον οικονομικό τομέα. Αναβιώνει το αστυνομικό κράτος στα σχολεία με ανακρίσεις μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις και έγγραφα της ΓΑΔΑ που ζητούν από διευθυντές να ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ. για τα «προβλήματα λειτουργίας τους».

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου από την ΕφΣυν
 «Τι ψηφίζουν ο πατέρας σου και η μητέρα σου; Τι δουλειές κάνουν οι γονείς σου; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου στο σχολείο; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας που κάνατε; Γιατί το κάνετε; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έκαναν οι αστυνομικοί στους 5 μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα ύστερα από προφορική κλήτευσή τους με την αιτιολογία της συμμετοχής τους στις καταλήψεις του προηγούμενου Οκτωβρίου. Ο ένας μάλιστα κατέθεσε χωρίς την παρουσία των γονιών του.

Η στάση της διευθύντριας

«Δεν θα γράψετε στις πανελλαδικές γιατί κάνατε κατάληψη. Θα σας λερώσουμε το ποινικό μητρώο», φέρεται να είπαν στους μαθητές οι αστυνομικοί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της «Eφ.Συν.».

Τρομαγμένα τα παιδιά από την ανάκριση που υπέστησαν στο αστυνομικό τμήμα, φανερά ενοχλημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί με τη διευθύντρια του Λυκείου, η οποία έδωσε συνολικά 7 ονόματα στην Αστυνομία. Είχε προηγηθεί κλήση της (διευθύντριας) την περασμένη εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο. Αντιθέτως, ο διευθυντής του Γυμνασίου στο οποίο συστεγάζονται αρνήθηκε να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές.

Εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου και μαθητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, η απάντηση που πήραν από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στο αίτημα να παύσει άμεσα κάθε δίωξη ήταν ότι η διαδικασία προχωρά με εισαγγελική εντολή. «Δεν θέλω να μπω σε δικαστική διαδικασία και να τρέχω επί 2 χρόνια γι’ αυτή την υπόθεση», εξήγησε φοβισμένος ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς στη χθεσινή γενική συνέλευση γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, στην οποία αποφασίστηκε να αναζητηθεί πρώτα απ’ όλα νομική κάλυψη για τους μαθητές και τους γονείς. Σε 3 μέρες θα γίνει νέα συνέλευση, με ορατό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Η τοπική ΕΛΜΕ κοινοποίησε ότι θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση καταγγελίας και προσανατολίζεται σε παράσταση στην Ασφάλεια για να σταματήσει άμεσα η διαδικασία.

Από το λουκέτο της ΕΡΤ στην Attica Bank ο Γκίκας Μάναλης

Αναδημοσίευση από εδώ. Για να προσέξουμε λίγο τα ονόματα, μεγάλα κόλπα γυροφέρνουν την "τράπεζα μας". Διαβάστε και την ενδιαφέρουσα ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής


Ο ειδικός διαχειριστής του λουκέτου της ΕΡΤ, Γκίκας Μάναλης, αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank! Την απόφαση τοποθέτησης του ανακοίνωσε το ΔΣ της τράπεζας. Συγκεκριμένα, εξέλεξε ως μέλη του, σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. Κωνσταντίνου Γουβάλα, Αικατερίνης Ζευγώλη και Ευθυμίας Δελή τους κυρίους Γκίκα Μάναλη, Νικόλαο Μπακατσέλο και Γιάννο Γραμματίδη. 
Τοποθέτησε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον κ. Γκίκα Μάναλη και στη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου τον κ. Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, καθορίζοντας συγχρόνως τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, ενώ προσδιόρισε τις αρμοδιότητες του Προέδρου του Δ.Σ., κ. Ιωάννη Γαμβρίλη, σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά αναφέρονται στο υπ΄ αριθμ. 1165/ 07.02.2014 Πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Attica Bank κ. Ιωάννης Γαμβρίλης αναφέρει ότι «επιδίωξή μας, με αυτές τις αλλαγές, είναι να επιταχύνουμε την υλοποίηση του στρατηγικού  σχεδιασμού της Τράπεζας στη νέα πορεία της στο μέλλον. Ένας σχεδιασμός που θέλει την Attica Bank να σταθεροποιεί τον διακριτό της ρόλο στο τραπεζικό σύστημα και να μετασχηματίζεται σε ένα ευέλικτο τραπεζικό ίδρυμα με σαφή προσανατολισμό τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, του κέντρου και της περιφέρειας, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικούς τομείς και παρουσιάζουν θετικές προοπτικές».

Απεργία στη Forthnet

Από σήμερα τα ξημερώματα είχε προκηρυχτεί απεργία από το Σωματείο Εργαζομένων Forthnet-Netmed ως απάντηση στην άγρια επίθεση της εργοδοσίας τον τελευταίο μήνα. Μία επίθεση που οδήγησε σε 14 συνολικά απολύσεις με μία από αυτές να είναι για συνδικαλιστική δράση.
Οι συνάδελφοι καλούσαν για περιφρούρηση της απεργίας τους από τις 7πμ. έξω από τα κεντρικά της εταιρείας. Πολλοί εργαζόμενοι της Forthnet, αλλά και αλληλέγγυοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μπλόκαραν την είσοδο του κτιρίου.
Η εργοδοσία, προφανώς και δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Προχώρησε σε μηνύσεις κατά μελών του ΔΣ του Σωματείου και κάλεσε την αστυνομία. Κατασταλτικές δυνάμεις των ΜΑΤ κατέφθασαν έξω από την εταιρεία έτοιμοι να διαλύσουν την περιφρούρηση, αν τους ζητηθεί , ενώ προσήχθησαν στο ΑΤ Πετραλώνων και τρία μέλη του ΔΣ του Σωματείου μετά τις μηνύσεις, τα οποία λίγο μετά αφέθηκαν ελεύθερα.



Συναδέλφισσα και Συνάδελφε,
 
Είναι ώρα ευθύνης! Μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε την εργοδοσία και τους παρατρεχάμενούς της. Η μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας και η απόφαση για Απεργία δείχνει το δρόμο. Οι εξελίξεις και ο χρόνος που γίνεται αυτή η Απεργία – η μορφή και τα αιτήματα της - την καθιστούν μια από τις σημαντικότερες μάχες που έχουμε να δώσουμε. Η επιτυχία της θα είναι ένα δυνατό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Πως είμαστε αποφασισμένοι να μη συμβιβαστούμε με το εφιαλτικό μέλλον που φτιάχνουν για εμάς, πως δεν θα επιτρέψουμε με συνοπτικές διαδικασίες να μας αφήνουν χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, δεν θα επιτρέψουμε να μας τρομοκρατούν με warning letters, αξιολογήσεις δίχως τέλος. Δεν ανεχόμαστε να κουρελιάζουν τη γυναικεία υπόσταση, τη μητρότητα.
 

Προβληματίσου: Τα συμφέροντά μας έρχονται σε σύγκρουση με τα συνθήματα της «εταιρικής κουλτούρας» , της «ανταγωνιστικότητας» και του «κοινού στόχου». Για εμάς, επιφυλάσσουν ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Το έχουμε δει το έργο: Επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ανάπτυξη συνδρομητικής βάσης, σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών-μειώσεις μισθών, απολύσεις, τρομοκρατία, εντατικοποίηση. Αξιοποιούν την ανησυχία για το μέλλον μας, μας φοβίζουν με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Έχουμε την δύναμη στα χέρια μας, είμαστε οι πολλοί, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας.

 

Μη φοβηθείς, μην τρομάζεις! Ο ένας εκβιασμός θα φέρει τον άλλο!
Να αντιστρέψουμε τους εκβιασμούς τους.

 

Όχι στις διαθεσιμότητες - Να λειτουργήσει ξανά η Χαλυβουργική



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΜΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ - ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Σαν να μην έφταναν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και η κατάργηση επιδομάτων η διοίκηση της Χαλυβουργικής βγάζει σε διαθεσιμότητα 200 συναδέλφους. Σαν πρόφαση παρουσιάζει το υψηλό κόστος ενέργειας και μας ωθεί να διεκδικήσουμε από το Υπουργείο επιδοτήσεις που θα το μειώσουν.
Μας κρύβει όμως ότι τις επιδοτήσεις, που έχει εισπράξει στο παρελθόν η Χαλυβουργική ή τα τεράστια κέρδη που έχει αποκομίσει τα τελευταία 80 χρόνια τα μετέφερε στο εξωτερικό, τα έκανε τράπεζες καράβια και μπάσκετ. Τα προηγούμενα χρόνια αντί να κάνει επενδύσεις πχ για να βγάλει λαμαρίνα, ανοξείδωτο, ή ειδικούς χάλυβες για εξαγωγές, έμεινε στην μπετόβεργα, ένα προϊόν που η ζήτηση του κατέρρευσε όταν έσπασε η φούσκα της οικοδομής. Κυνήγησε το άμεσο κέρδος και τώρα που δεν το έχει παίρνει τα κεφάλαια της για αλλού και καταδικάζει τους εργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση. Έτσι είναι οι καπιταλιστές. Η διοίκηση της Χαλυβουργικής ξέρει ότι στην  Ελλάδα της κρίσης των μνημονίων και της κυβέρνησης, που είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση του χρέους προς τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους, δεν υπάρχει περιθώριο για επιδοτήσεις. Αλλά ακόμα και να υπήρχε η φούσκα της οικοδομής έχει σπάσει σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο, ο ανταγωνισμός στις εξαγωγές είναι οξυμένος και χαλυβουργίες σε όλη την Ευρώπη κλείνουν. Για να ξεπεράσει το σύστημα την κρίση του πρέπει να καταστραφούν κεφάλαια, να κλείσουν επιχειρήσεις και εργοστάσια τα οποία είναι λιγότερο ανταγωνιστικά, να καταστραφούν μέσα παραγωγής και κυρίως εργατική δύναμη. Να γίνουν δηλαδή χιλιάδες απολύσεις.
Μια λύση υπάρχει απέναντι στη λαίλαπα της αποβιομηχάνισης και της μαζικής ανεργίας και θα την δώσουμε οι εργάτες μέσα από την ενότητα και τον αγώνα μας, έχοντας καθαρούς στόχους θα επιβάλουμε το εργοστάσιο να λειτουργήσει. Αφού ο  Αγγελόπουλος δεν μπορεί να το λειτουργήσει αυτό πρέπει να κρατικοποιηθεί, όχι όπως κρατικοποίησε ο Παπανδρέου τις προβληματικές, όταν το κράτος ανέλαβε τα χρέη τους και μετά τις επέστρεψε δωράκι στους βιομήχανους που μετά από λίγο τις έκλεισαν, αλλά να κρατικοποιηθεί χωρίς αποζημίωση και με την δήμευση της περιουσίας των εργοδοτών, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει κάτω από εργατικό έλεγχο. Το ίδιο πρέπει να συμβεί σε όλα τα μεγάλα εργοστάσια στον κλάδο του μετάλλου.  Η παράγωγη πρέπει να επανασχεδιαστεί, να αξιοποιηθούν οι  εγχώριες πρώτες ύλες με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών και όχι τις αρπαχτές. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει με τους εργάτες θεατές αλλά ενεργούς και οργανωμένους, να ασκήσουν έλεγχο, δηλαδή, να έχουν πρόσβαση στα οικονομικά κ.α στοιχεία, και οι αποφάσεις τους να είναι δεσμευτικές για τη διοίκηση. Ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα αγώνα συντονισμένο και αποφασιστικό, που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη, θα παλεύει για την κοινή λύση των προβλημάτων μας και θα οργανώνεται μέσα από γενικές συνελεύσεις. Στην ιδία θέση με εμάς άρα αντικειμενικά αλληλέγγυοι στον αγώνα μας είναι οι εργάτες των Ναυπηγείων, των υπολοίπων Χαλυβουργείων, οι χιλιάδες άνεργοι της περιοχής μας. Να φτιάξουμε το δικό μας μέτωπο ανατροπής γιατί τα κλεισίματα εργοστασίων αν το επιτρέψουμε θα έρθουν με μορφή χιονοστιβάδας.
Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση του Σαμαρά Βενιζέλου να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας, πρέπει να παλέψουμε συντονισμένα μαζί με όλους τους εργάτες της χώρας για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που θα εφαρμόζει αντεργατικές πολιτικές. Να επιβάλλουμε να καταργηθούν οι  αντεργατικοί νόμοι, να διαγραφεί το δημόσιο χρέος, να κρατικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις. να αξιοποιηθεί και θα αναπτυχτεί παραγωγικά στη βάση σχεδίου σε όφελος του λαού ο πλούτος της χώρας,  έξω από την ΕΕ και τους περιορισμούς της. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ! ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά! Ο αγώνας αυτός μπορεί να φαντάζει δύσκολος αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Ότι κατακτήσουμε με τον αγώνα μας!   

Το ΤΣΜΕΔΕ σε τιμωρεί επειδή υπήρξες μηχανικός

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης, αναρτούμε την απάντηση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ σε αίτημα συναδέλφου να ασφαλίσει ιατροφαρμακευτικά τη σύζυγο του ως έμμεσο μέλος. Η περίπτωση αυτή (που υποψιάζομαστε ότι δεν είναι η μοναδική) αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αναλγησίας με την οποία αντιμετωπίζει το ταμείο (και η νομοθεσία) τους ασφαλισμένους του.
"Με τις διατάξεις του Ν. 2676/99 άρθρο 35 παρ. 6 παρέχεται η δυνατότητα στους μηχανικούς που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους και έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ και δεν ασφαλίζονται για παροχές ασθένειας σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, να ασφαλίζονται προαιρετικά, κατόπιν αίτησής τους στον Κλάδο Υγείας Τεχνικών του ΤΣΜΕΔΕ. Για να ασφαλισθούν οι παραπάνω μηχανικοί, καταβάλλουν υποχρεωτικά την μηνιαία εισφορά του ελεύθερου επαγγελματία όπως ισχύει κάθε φορά για τον Κλάδο Υγείας Τεχνικών." Πηγή




Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το Κεφάλαιο και η πόλη του

Ευρωζώνη, η μη αναστρέψιμη



Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου από εδώ


Η λιτότητα δεν είναι ούτε παρένθεση, ούτε παρέκκλιση στην Ε.Ε. Είναι καταγραμμένη στον γενετικό της κώδικα. Όποιος επαγγέλλεται την απάλειψή της, λογικά, προαναγγέλλει την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την ανοικοδόμησή του απ’ το μηδέν
Πη­γαί­νο­ντας πίσω, στο μα­κρι­νό, ιδρυ­τι­κό πα­ρελ­θόν της Ε.Ε. και της Ευ­ρω­ζώ­νης, δια­πι­στώ­νει κα­νείς ότι για πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες το ευ­ρω­παϊ­κό οι­κο­δό­μη­μα ισορ­ρο­πού­σε σε μια πε­ρί­ερ­γη συν­θή­κη. Ήταν ένα μίγμα ρύθ­μι­σης και ταυ­τό­χρο­να απο­ρύθ­μι­σης του κε­φα­λαί­ου και των αγο­ρών. Απη­χού­σε αυτό που απο­κα­λεί­ται «κοι­νω­νι­κή οι­κο­νο­μία της αγο­ράς». Ο γερ­μα­νι­κής έμπνευ­σης όρος ηχεί ως οξύ­μω­ρο και, ενώ για την ίδια τη (Δυ­τι­κή) Γερ­μα­νία απο­τέ­λε­σε τη βάση της με­τα­πο­λε­μι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σής της, για την υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη και το εγ­χεί­ρη­μα της ευ­ρω­παϊ­κής ενο­ποί­η­σης ήταν ένα μο­ντέ­λο δη­μιουρ­γι­κής προ­σαρ­μο­γής στα ευ­ρω­παϊ­κά δε­δο­μέ­να αυτού που απο­τέ­λε­σε η με­τα­πο­λε­μι­κή «κεϊν­σια­νή πα­ρέν­θε­ση» για όλο τον κα­πι­τα­λι­στι­κό κόσμο.
Αυτή η ισορ­ρο­πία ρύθ­μι­σης - απο­ρύθ­μι­σης υπήρ­ξε για πολλά χρό­νια λει­τουρ­γι­κή και σχε­τι­κά αδια­τά­ρα­κτη από τις κρί­σεις που συχνά πυκνά «επι­σκέ­πτο­νταν» το πα­γκό­σμιο οι­κο­νο­μι­κό σύ­στη­μα. Η ΕΟΚ και με­τέ­πει­τα Ε.Ε. βά­δι­ζε υγιαί­νου­σα, «βομ­βαρ­δί­ζο­ντας» τα νέα μέλη τα οποία δε­χό­ταν κατά κύ­μα­τα διεύ­ρυν­σης με αντι­φα­τι­κά νο­μο­θε­τή­μα­τα και θε­σμούς, άλλα στην πλευ­ρά της ρύθ­μι­σης και άλλα στην πλευ­ρά της απο­ρύθ­μι­σης. Έτσι, πα­ρό­τι η πρω­ταρ­χι­κή υπο­χρέ­ω­ση κάθε κρά­τους ήταν να απο­σύ­ρει κάθε ίχνος προ­στα­τευ­τι­σμού της αγο­ράς του και της εγ­χώ­ριας πα­ρα­γω­γής ένα­ντι των άλλων κρα­τών της Ε.Ε., ταυ­τό­χρο­να η ευ­ρω­παϊ­κή αγορά τού προ­σέ­φε­ρε ένα δίχτυ προ­στα­τευ­τι­σμού ένα­ντι της υπό­λοι­πης πα­γκό­σμιας κα­πι­τα­λι­στι­κής αγο­ράς. Συν τοις άλ­λοις, το ευ­ρω­παϊ­κό διευ­θυ­ντή­ριο ήταν εξαι­ρε­τι­κά φορ­τι­κό στην επι­βο­λή ποι­κί­λων ρυθ­μι­στι­κών κα­νό­νων που εξυ­πη­ρε­τού­σαν τις ανά­γκες της εναρ­μό­νι­σης νο­μι­κών, διοι­κη­τι­κών, λο­γι­στι­κών συ­στη­μά­των τόσο άνι­σων και ανό­μοιων κρα­τών, οι­κο­νο­μιών και κοι­νω­νιών. Για με­ρι­κά χρό­νια αυτή η τάση θε­σμι­κής υπερ­ρύθ­μι­σης ίσως είχε και ευ­ερ­γε­τι­κή επί­δρα­ση σε χώρες με πρό­σφα­το πο­λι­τι­κά «ανώ­μα­λο» πα­ρελ­θόν όπως η Ελ­λά­δα, η Ισπα­νία και η Πορ­το­γα­λία. Επι­πλέ­ον, οι χώρες του ευ­ρω­παϊ­κού πυ­ρή­να είχαν την πρό­νοια να εξα­γο­ρά­ζουν με διό­λου ευ­κα­τα­φρό­νη­τους πό­ρους και ανα­δια­νε­μη­τι­κούς μη­χα­νι­σμούς (πα­κέ­τα Ντε­λόρ κ.λπ.) την προ­νο­μια­κή τους πρό­σβα­ση στη διαρ­κώς διευ­ρυ­νό­με­νη ευ­ρω­παϊ­κή εν­δο­χώ­ρα.
Το ση­μείο κα­μπής
Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση και μέχρι το 1992 όλες οι χώ­ρες-μέ­λη της ΕΟΚ-Ε.Ε. (για την ακρί­βεια: οι πο­λι­τι­κές και οι­κο­νο­μι­κές ελίτ τους) βο­λεύ­ο­νταν σ’ αυτή τη «χρυσή ισορ­ρο­πία» με­τα­ξύ ρύθ­μι­σης και απο­ρύθ­μι­σης. Κι αυτό γιατί δεν θι­γό­ταν ο πυ­ρή­νας της κρα­τι­κής κυ­ριαρ­χί­ας τους, η οι­κο­νο­μι­κή και η νο­μι­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή. Κάθε χώρα είχε την ευ­χέ­ρεια να «διορ­θώ­νει» τα δυ­σμε­νή απο­τε­λέ­σμα­τα της έκ­θε­σής της στον εν­δο­κοι­νο­τι­κό αντα­γω­νι­σμό με δια­κρι­τι­κές, μη αντα­γω­νι­στι­κές υπο­τι­μή­σεις του νο­μί­σμα­τός της και με μια «εθνι­κή» δια­χεί­ρι­ση της κρα­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας, των τιμών και των μι­σθών. Το ση­μείο κα­μπής είναι το Μά­α­στρι­χτ το 1992 και η Συν­θή­κη που φέρ­νει στο επί­κε­ντρο το στόχο της οι­κο­νο­μι­κής και νο­μι­σμα­τι­κής ολο­κλή­ρω­σης. Είναι το πρώτο βήμα πραγ­μα­τι­κής εκ­χώ­ρη­σης κρα­τι­κής κυ­ριαρ­χί­ας στο «νο­μι­κό πρό­σω­πο» Ε.Ε. και με­τέ­πει­τα ΟΝΕ (Ευ­ρω­ζώ­νη), πα­ρό­τι πέ­ρα­σε από σα­ρά­ντα κύ­μα­τα και πι­θα­νό­τα­τα θα πε­ρά­σει από άλλα τόσα. Διό­λου τυ­χαία, αυτή η καμπή συ­μπί­πτει χρο­νι­κά με την κα­τάρ­ρευ­ση του «σο­σια­λι­στι­κού» μπλοκ, την ενο­ποί­η­ση των δύο Γερ­μα­νιών και την ανά­δει­ξη των ηγε­μο­νι­κών και οι­κου­με­νι­κών βλέ­ψε­ων της γερ­μα­νι­κής ελίτ.

Στην πληγωμένη καρδιά του Κάκκαβου

Οδοιπορικό στο πληγωμένο βουνό: Η «Εφ.Συν.» κατέγραψε εικόνες σεληνιακού τοπίου στο όρος Κάκκαβος και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης απληστίας στο φυσικό περιβάλλον. Πώς οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλοιώνουν το ανάγλυφο, στεγνώνουν τα ποτάμια και τις πηγές και εξορίζουν πουλιά και ζώα από εκεί όπου ζουν αιώνες.
     
«Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, αλλά είναι πολύ μικρός για να ικανοποιήσει την ανθρώπινη απληστία» Μαχάτμα Γκάντι

Στο ρέμα του Καρατζά προβλέπεται να χτιστεί το φράγμα ύψους 141 μέτρων. Φανταστείτε μια ολόκληρη πλατεία γεμάτη 23,5 εκατ. τόνους βιομηχανικών αποβλήτων!

Ολα τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ίδιας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»

Αποστολή στις Σκουριές: Της Ντίνας Δασκαλοπούλου, φωτογραφίες: Μάριος Λώλος από ΕφΣυν

«Ποια είναι η προέλευση αυτού του τερατώδους μηχανήματος που καταβροχθίζει την ομορφιά και φτύνει χρήμα;». Μ΄ αυτό το ερώτημα στο μυαλό, ταξιδέψαμε πριν από λίγες μέρες στις Σκουριές με τους φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο και Βασίλη Μαθιουδάκη και τον συνάδελφο Γιώργο Τσιάρα. Με φωτογραφίες, βίντεο και λέξεις επιχειρούμε μια απάντηση σήμερα. Εχουμε ανεβεί δεκάδες φορές στη Χαλκιδική, αλλά ήταν η πρώτη φορά που φτάσαμε τόσο ψηλά στο αρχέγονο δάσος, τόσο βαθιά στην καρδιά του Κάκκαβου. Εκεί όπου η «επένδυση προχωρά με κάθε κόστος» και δέντρα, ρέματα, ποτάμια, ζώα θανατώνονται καθημερινά στο όνομα της ανάπτυξης. Αρκεί μια βόλτα για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς σημαίνει αυτό το φαραωνικό έργο για μια ολόκληρη περιοχή.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει είναι αν η απληστία είναι μεγαλύτερη ή η αλαζονεία, η ψευδαίσθηση ότι οι άνθρωποι μπορούν να παρέμβουν στη φύση τόσο, όσο να αλλοιώνουν το ανάγλυφο, να στεγνώνουν τα ποτάμια, να ξεραίνουν τις πηγές, να αποψιλώνουν τα δάση, να εξορίζουν τα πουλιά και τα ζώα από την ίδια κατοικία που ζουν αιώνες τώρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συντελείται στις Σκουριές συνιστά ύβρη. Και το μόνο σίγουρο που προοιωνίζεται είναι η Νέμεση.

Επί ένα ατελείωτο χιλιόμετρο, αριστερά και δεξιά μας στον χωματόδρομο, υπάρχουν στοιβαγμένοι κορμοί. Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού ζητά να αποχαρακτηριστεί η περιοχή τους από μεταλλευτική, προσπαθεί με άλλα λόγια να διασώσει 317.000 στρέμματα δάσους.

Τα χημικά της Συρίας απειλούν τη Μεσόγειο

Η εξουδετέρωση των χημικών επί του πλοίου Cape Ray θα γίνει σε διεθνή ύδατα, ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα. Αυτή η παγκόσμια πρώτη θα μετατρέψει τις ανοιχτές θάλασσες σε ζώνη ελεύθερη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιορισμό. Της Αντας Ψαρρά από την ΕφΣυν
 
Ενώ κλείνουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες της Συρίας, ανοίγουμε τις πόρτες της Μεσογείου για την υποδοχή των τοξικών χημικών της χώρας αυτής με ελάχιστες εγγυήσεις και χωρίς τη συναίνεση επιστημόνων και οικολογικών οργανώσεων. Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο για τις επικίνδυνες συνέπειες της μεθόδου και του τρόπου που θα καταστραφούν τα χημικά και ξυπνάνε επιτέλους όχι μόνο διεθνείς οργανώσεις και επιστήμονες, αλλά και πολλούς βουλευτές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στις φωνές των 37 ευρωβουλευτών (16/1/2014) για το θέμα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Αστον προστέθηκαν τώρα και εκείνες των βουλευτών της Κρήτης αλλά και της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που ζητούν διευκρινίσεις για το θέμα. Οσο κι αν ο υφυπουργός Δημήτρης Κούρκουλας αλλά και ο υπουργός Ευάγγ. Βενιζέλος προσπάθησαν να δώσουν «καθησυχαστικές» απαντήσεις, είναι βέβαιο ότι οι απαραίτητες εγγυήσεις δεν υπάρχουν και με τη μέθοδο που επιλέχτηκε θα είναι δύσκολο να υπάρξουν απόλυτα ασφαλείς προβλέψεις.

Νομικό «τερτίπι»

Ο υπεύθυνος του τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, Θράσος Φωτεινός, μας έθεσε υπόψη κάποια συνολικά δεδομένα που ανατρέπουν την κυβερνητική βεβαιότητα και σκιαγραφούν τους τεράστιους κινδύνους και το νομικό «τερτίπι» που δίνει τη δυνατότητα μετατροπής της Μεσογείου σε χωματερή χημικών. Ο ίδιος επαναλαμβάνει ότι «η επεξεργασία των χημικών ουσιών της Συρίας πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray είναι μια προαποφασισμένη λύση. Αυτή η επιχείρηση στην ανοιχτή θάλασσα εγκαινιάζει την εκβιομηχάνιση των ωκεανών». Αναλυτικότερα:

* Το συγκεκριμένο πλοίο Cape Ray (τύπος Ro-Ro) αποτελεί μέρος αμερικανικού στόλου που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός ο τύπος πλοίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές και σε εισροή νερού. Ενα Ro-Ro πλημμυρίζει σε λίγα λεπτά και γρήγορα βυθίζεται μαζί με το φορτίο του (το σύνολο των χημικών αποβλήτων προς επεξεργασία θα επιβιβαστεί στο Cape Ray). Οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στο πλοίο δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα πλεύσης σε περίπτωση σοβαρής δομικής βλάβης. Το Cape Ray κατασκευάστηκε πριν από 36 χρόνια. Κατά μέσο όρο ένα Ro-Ro πάει για διάλυση μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.

* Το Σύστημα Εγκατάστασης Υδρόλυσης Πεδίου (Field Deployable Hydrolysis System, FDHS) για την προεπεξεργασία των ουσιών για χημικά όπλα, που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη βιομηχανία, είναι πιλοτικό. Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι. Η ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται συνεχώς και με ασφάλεια 500 έως 600 τόνους τοξικών ουσιών μένει να αποδειχτεί. Κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί επί εδάφους. Το να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα πάνω σε πλοίο είναι μια περιπετειώδης επιχείρηση με πολλούς κινδύνους για το πλήρωμα, τους τεχνικούς και το περιβάλλον. Η μέθοδος αυτή παράγει απόβλητα 800 τόνους λάσπης για 500 τόνους χημικών, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πώς και το πού θα καταστραφεί αυτή η λάσπη. Επίσης από τον εξοπλισμό του πλοίου (φίλτρα αέρα) καθίσταται φανερό ότι θα υπάρχει και εκπομπή αερίων κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Το μπαλ μασκέ του ναζισμού

Πηγή: «Ιος» – «Εφημερίδα των Συντακτών»
image010Αύριο ανοίγει τυπικά το Τριώδιο. Για τη Χρυσή Αυγή, βέβαια, η περίοδος της Αποκριάς έχει ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα, με την κατάθεση στον Αρειο Πάγο του καταστατικού της Εθνικής Αυγής, ενός δήθεν νέου κόμματος, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η Χρυσή Αυγή με άλλο όνομα.
Η ίδρυση του νέου κόμματος ανακοινώθηκε πανηγυρικά το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συγκέντρωσης της οργάνωσης. Μάλιστα τη σχετική δήλωση έκανε ο ίδιος ο Κασιδιάρης, λέγοντας ότι «οι Ελληνες πατριώτες, οι Ελληνες εθνικιστές θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν στις εκλογές, διότι όπως ενημερώθηκα Ελληνες πατριώτες, Ελληνες εθνικιστές τους οποίους δεν έχουν μπλέξει σε εγκληματικές οργανώσεις, έχουν λευκά ποινικά μητρώα, ίδρυσαν το πατριωτικό κόμμα Εθνική Αυγή». Και είχαμε έτσι την παγκόσμια πρωτοτυπία να προβάλλεται η δημιουργία ενός κόμματος από τον εκπρόσωπο ενός άλλου.
Για το είδος αυτής της πρωτοβουλίας, η ίδια η Χρυσή Αυγή δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, πρόκειται για μια «ντρίμπλα στο πολιτικό κατεστημένο». Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού όχι μόνο δεν κάνει καμιά προσπάθεια να εμφανίσει το νέο μόρφωμα ως κάτι το διαφορετικό, αλλά αντίθετα τονίζει προκλητικά την ταύτιση των δύο «Αυγών». Και έμμεσα ομολογεί ότι ο μοναδικός λόγος που προχώρησε σ” αυτή την κίνηση δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των υπερασπιστικών της ισχυρισμών ως προς τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εις βάρος στελεχών της για την ίδρυση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ομολογία ενοχής
image006Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η δήλωση που κατατέθηκε στον Αρειο Πάγο για την κατοχύρωση της Εθνικής Αυγής. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης δεν αρκέστηκαν στο νέο όνομα και το νέο σήμα, αλλά φρόντισαν να συνοδεύουν τη δήλωσή τους με ένα νέο καταστατικό, το οποίο συνυπογράφουν και 206 «ιδρυτικά μέλη».
Αυτά όλα δεν απαιτούνταν για τυπικούς λόγους. Ελάχιστα κόμματα έχουν καταθέσει στον Αρειο Πάγο κάτι περισσότερο από μια τυπική ολιγόλογη δήλωση και ένα όνομα ως υπεύθυνο-αρχηγό. Τα χρειαζόταν, όμως, η οργάνωση για να ετοιμάσει την υπερασπιστική της γραμμή.
Οπως έχει ήδη εντοπιστεί από τον Τύπο, το καταστατικό της Εθνικής Αυγής είναι πανομοιότυπο με εκείνο που παρουσίασε το  καλοκαίρι του 2012 ως δικό της η Χρυσή Αυγή. Αυτούσια άρθρα, με την ίδια αρίθμηση και τις ίδιες διατυπώσεις, έχουν μεταφερθεί από το ένα στο άλλο. Υπάρχουν όμως ορισμένες κραυγαλέες διαφορές, οι οποίες συμπίπτουν απολύτως με τα σημεία εκείνα τα οποία συνδέονται με σημεία της δράσης της οργάνωσης που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση.
Θυμίζουμε εδώ ότι το πραγματικό ιδρυτικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής, από τη δεκαετία του 1980, το οποίο έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», περιέγραφε πολύ αναλυτικά τη ναζιστική ιδεολογία και τη διφυή υπόσταση της οργάνωσης (πολιτικό-στρατιωτικό σκέλος), καθώς και την παντοδυναμία του Αρχηγού-Φίρερ.
Αλλά όπως αποδείχτηκε, ακόμα και αυτό το καταστατικό του 2012, το οποίο εμφανώς είχε συνταχθεί ειδικά ως βιτρίνα για τον Αρειο Πάγο, δεν ήταν απαλλαγμένο από κάποιες αναφορές, τις οποίες σήμερα οι δικηγόροι της οργάνωσης επέλεξαν να απαλείψουν.

Ακύρωση των σχεδίων για γιγαντιαία Αιολικά Πάρκα στα νησιά Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο


Με την από 23/12/2013 απόφαση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ (Α.Π. 172568), ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση γιγαντιαίου, βιομηχανικών διαστάσεων (περιοχές natura – βιοποικιλότητα) έργου, αιολικών πάρκων στα νησιά Άνδρος – Νάξος – Τήνος – Πάρος, συνολικής ισχύος 218,5MW (95 ανεμογεννήτριες ύψους 100m η κάθε μία), διασυνδεόμενα μεταξύ τους με υποθαλάσσιο καλώδιο υψηλής τάσης 150 KV συνολικού μήκους 158,86 χλμ.
Οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι και η διοικητική μας περιφέρεια, αγωνιζόμαστε ενάντια στην υλοποίηση του βιομηχανικού αυτού έργου διότι:
1. Ανατρέπει την φέρουσα ικανότητα των νησιών μας.

2. Ακυρώνει τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά.

3. Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό μας περιβάλλον.

4. Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης.

5. Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.

6. Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιώτικης ανάπτυξης.

7. Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών μας εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών της λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, αλλά και της απασχόλησης των οικογενειών μας.

8. Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.

9. Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.

10. Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία – περιβάλλον – ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.

Όλοι οι δρόμοι την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου οδηγούν στο Περιστέρι για την ΕΡΤ

Δείτε ΕΔΩ, πώς βρίσκετε το κλειστό γήπεδο Περιστερίου.

Ολοήμερη Κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ, Πέμπτη 13/02 από τις 9,00πμ (Μάρνη 24)

Κοινή δράση μαζί με όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ
Την Πέμπτη 13/02/14 θα πραγματοποιήσουμε ολοήμερη κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ, μαζί με σωματεία εργαζομένων.
Σύμφωνα με το μνημονιακό νόμο 4152/13, οι οφειλές άνω των 5.000€ στα ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ,ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ το οποίο θα επιχειρήσει να τα εισπράξει με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κλπ! Παράλληλα θεσπίζεται ληστρικό επιτόκιο (~8.5%)στις καθυστερούμενες οφειλές. Μετά την κινητοποίησή μας στις 19/12/13, το ΕΤΑΑ ανέστειλε την αποστολή στοιχείων οφειλετών στο ΚΕΑΟ μέχρι τέλους Ιανουαρίου αρχικά και ουσιαστικά μέχρι να εισηγηθούν οι φορείς των ασφαλισμένων.
Τα αιτήματα μας είναι τα πάγια που έχουμε θέσει ως συνέλευση και αφορούν στα παρακάτω:
  • Άρνηση αποστολής στοιχείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- ΚΕΑΟ,
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από οφειλές,
  • Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών,
  • Επίσημη αναγνώριση των ανέργων και υπό-απασχολούμενων συναδέλφων και στήριξη τους με επίδομα ανεργίας,
  • Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα,
  • Γενική δραστική μείωση εισφορών και αναδρομικά,
  • Προστασία χαμηλόμισθων συναδέλφων,
  • Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς που δεν είναι εργοδότες και δεν οφείλουν εργοδοτικές εισφορές,
  • Οι φορείς των ασφαλισμένων να μεριμνήσουν επιτέλους για την προστασία των ασφαλισμένων
Καλούμε όλους τους μηχανικούς αλλά και όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ στην ολοήμερη κινητοποίηση που θα καταλήξει σε παράσταση στη συνεδρίαση του ΔΣ (στις 3μμ).
Καλούμε σε υποστήριξη και παρουσία όλους όσους πλήττονται από την υπονόμευση της ζωής μας ως πολίτες και ως εργαζόμενοι.
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη για να διεκδικήσουμε και να σταματήσουμε την ληστρική επιδρομή και καταστρατήγηση όλων των δικαιωμάτων μας.
Παρακάτω επισυνάπτουμε το υλικό που μοιράζεται αυτήν την εβδομάδα:
Κείμενα
ΑΣΜ_ΚΕΑΟ-TEΛIKO
trikaki_etaa
Αφισάκια
ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ A3 x20
ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ A4 x20


Κάλεσμα της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Κάλεσμα του ΣΜΤ

Στάση εργασίας 9.00-12.00

ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ (ΚΕΑΟ) & ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ/ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ

Όπως γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο προχωρά με σταθερά βήματα, η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε πλήρως ανταποδοτικό με στοιχεία κεφαλαιοποιητικού (πχ ατομικές μερίδες). Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες για το πως θα εξελιχθούν οι περικοπές αυτές στο ΤΣΜΕΔΕ.

Το νέο ΑΝΤΙ-ασφαλιστικό σύστημα, προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου!
Με άλλα λόγια εάν το ταμείο...είναι μείον θα γίνεται και ο αντίστοιχος υπολογισμός...
Για να μην υπάρξουν μάλιστα, δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές –για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων– αυτές θα «μοιραστούν» σε βάθος 15ετιας!!!
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ταμείων πρόνοιας και η απρόσκοπτη καταβολή του βοηθήματος. 
Σημειώνεται πως αν δεν υπήρχε η νέα απόφαση –που προβλέπει 15ετή ορίζοντα για την απόσβεση των ληξιπρόθεσμών οφειλών– το εφάπαξ στο Δημόσιο θα έπρεπε να πέσει στις 4.000 με 5.000 ευρώ.
Βέβαια η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αρνείται να εξετάσει για ποιους λόγους τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν στα σημερινά χάλια...παρουσιάζοντας μας την έσχατη λύση,ώς τη μόνη σωτήρια...για να φανεί καλή στο κόσμο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, με τη λύση που βρέθηκε κατά μέσο όρο το βοήθημα στο δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί φέτος στις 25.000 ευρώ (από 29.000 ευρώ που ήταν πέρυσι).
Στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προβλέπονται τα εξής:
1. Δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 «ατομικές μερίδες» στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς – τομείς πρόνοιας.Τα ταμεία πρόνοιας λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.
2. Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος. Για χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η πάλη των τάξεων έχει λήξει πια...

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης και άλλα σκίτσα του Αλτάν




Ημερίδα για το πάρκο Γουδή

12.02.2014 - 18:00
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Πανόρομου 59).

Τo colpo grosso κυβέρνησης – DIGEA

Άρθροτου Νίκου Μιχαλίτση, Μηχανικού – εργαζόμενου στην ΕΡΤ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ο Δρόμος της Αριστεράς" στο φύλλο του Σαββάτου 8/2:
 
Πώς μεθοδεύτηκε ο πλήρης έλεγχος της τηλεόρασης
Ένας υπέροχος … διαπλεκόμενος κόσμος



Στις 30 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών στον διαβόητο διαγωνισμό για τη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης και την ανάδειξη του παρόχου δικτύου για τα επόμενα 15 χρόνια. Ο διαγωνισμός ήταν (υποτίθεται) διεθνής πλειοδοτικός (δημοπρασία) και είχε προκηρυχθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), λίγες μόνον ημέρες μετά την αλλαγή της διοίκησής της. Την ίδια ημέρα, η ΕΕΤΤ με μια λιτή ανακοίνωση, ενημέρωνε ότι στη δημοπρασία εμφανίστηκε μόνον μία εταιρεία, η DIGEA, η οποία μετά τον τυπικό έλεγχο της προσφοράς της θα αναδειχθεί ο πάροχος δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης για το σύνολο των διαθέσιμων συχνοτήτων (εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας) με την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, δηλαδή έναντι 18.336.000 €, για 15 έτη.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αλλά και όσοι έχουν παρακολουθήσει το σημαντικό αυτό θέμα, δεν ένοιωσαν καμία έκπληξη. Αντιθέτως, αμέσως μετά το λουκέτο της ΕΡΤ, είχαμε προβλέψει την κατάληξη αυτή. Είχαμε καταγγείλει από τότε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου πλήρους ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου από τα δύο γνωστά διαπλεκόμενα μέρη: Την κυβέρνηση και τους ιδιοκτήτες των έξι μεγαλύτερων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που έχουν συγκροτήσει ως κοινοπραξία την DIGEA (MEGA, ANT1, STAR, ALPHA, SKAI και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV με βασικούς μετόχους τους Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κυριακού, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά και Αλαφούζο).
Την επερχόμενη έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης, που πολλαπλασιάζει τα τηλεοπτικά προγράμματα που μπορούν να φιλοξενηθούν στις ίδιες συχνότητες, την είδαν ως απειλή εμφάνισης νέων τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα ανήκουν στο διαπλεκόμενο γκρουπ και αποφάσισαν να την κάνουν ευκαιρία εδραίωσης της δεσπόζουσας θέσης που κατείχαν. Έπρεπε λοιπόν αφενός να ελέγξουν την επαπειλούμενη εισβολή νέων ανεπιθύμητων καναλιών και αφετέρου να εξαφανίσουν την ΕΡΤ, που –παρά τον κυβερνητικό έλεγχο- ενίοτε ξέφευγε από την απολύτως κατευθυνόμενη ενημέρωση, ενώ ενοχλούσε αποσπώντας μερίδιο της διαφήμισης ή προπορευόμενη σε τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. High Definition). Το δεύτερο το επεδίωξαν με το πραξικοπηματικό λουκέτο της 11ης Ιουνίου 2013 δημιουργώντας ένα κυβερνητικά ελεγχόμενο μικρομάγαζο, κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ. Το πρώτο μεθοδεύτηκε συστηματικά με μια σειρά ενεργειών που κάποια στιγμή θα απασχολήσουν τη δικαιοσύνη.
Ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημοπρασία για τη 15ετή εκμετάλλευση του σπάνιου και πολύτιμου δημόσιου πόρου των συχνοτήτων, αλλά έπρεπε να φροντίσουν να αποκλείσουν οποιονδήποτε άλλον επενδυτή. Παρακολουθήστε τις μεθοδεύσεις αυτές:
- Βγάζουν τις προδιαγραφές της δημοπρασίας σε διαβούλευση (όπως είχαν υποχρέωση) έως τις 19 Ιουνίου 2013. Από τις 32 συμμετοχές στη διαβούλευση περισσότερες από 20 καταγγέλλουν τις προδιαγραφές ως φωτογραφικές για να δοθεί ο διαγωνισμός στην DIGEA. Η DIGEA καταθέτει απόρρητη πρόταση και η ΕΕΤΤ το αποδέχεται, παρότι υποτίθεται ότι η διαβούλευση είναι δημόσια.

Απαιτούμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

 Έπειτα από ακόμα μία παρέμβαση συναδέλφων μηχανικών, που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών, σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ (τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014) η διοίκηση του Ταμείου δεσμεύτηκε προφορικά πως θα εισηγηθεί θετικά και γραπτώς προς την αντίστοιχη υπηρεσία για τη θεώρηση του Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας των συναδέλφων που έχουν ήδη καταθέσει σχετική αίτηση προς τη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ.
Το συμπέρασμα που προκύπτει για ακόμα μία φορά από τη στάση της Διοίκησης του Ταμείου (ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ, ΔΣ ΕΤΑΑ) είναι πως δίχως τη διαρκή και επίμονη παρουσία και παρέμβαση συναδέλφων που βρίσκονται σε κάθε συνεδρίαση (πάνω από τα κεφάλια των μελών) της Διοικούσας δεν πραγματοποιείται τίποτα προς όφελος των ασφαλισμένων. Δίχως την παρουσία μας ψηφίζονται και υλοποιούνται μέχρι τελείας όλες οι αντιδραστικές διατάξεις νόμων και υπουργικών αποφάσεων που οδηγούν χιλιάδες συναδέλφους να είναι ανασφάλιστοι, δίχως περίθαλψη, με υπέρογκα χρέη ακόμα και για διαστήματα που βρίσκονται χωρίς εργασία, χωρίς παροχές από ένα «ταμείο-τράπεζα» και πλέον υπό το φόβο κατασχέσεων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς οι οποίοι, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε, αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ να συμπορευτούν με την απαίτηση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών για καθολική Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη δίχως προϋποθέσεις. Η απάντηση στο συλλογικό πρόβλημα δίνεται μόνο συλλογικά. Όσο περισσότερες αιτήσεις-ενστάσεις συναδέλφων κατατεθούν στο πρωτόκολλο του ταμείου προς τη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ για θεώρηση βιβλιαρίων σε συνδυασμό με την ακόμα πιο έντονη παρουσία μας στις επόμενες συνεδριάσεις της ΔΕ, τόσο πιο γρήγορα θα υλοποιηθεί το παραπάνω αίτημα. Έως ότου κερδηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα για υγειονομική κάλυψη σε όλους τους ασφαλισμένους (έχουν ή όχι άμεση ανάγκη, έχουν ή όχι χρέη-οφειλές). Η δράση και συμμετοχή όλων με αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια δίνουν τις απαντήσεις στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι μηχανικοί.
Η εκτυπώσιμη μορφή  κειμένου από εδώ: ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών