Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

«Τι ψηφίζει ο μπαμπάς σου;»

Μια νέα εποχή, νόμου, τάξης και εκφοβισμού, ξεκινά στα σχολεία της χώρας, τα οποία, όπως φαίνεται, θα υπάγονται εκτός του υπουργείου Παιδείας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς μέσα σε μια εβδομάδα τουλάχιστον 5 μαθητές Λυκείου οδηγούνται στην Ασφάλεια ερωτώμενοι για τις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειάς τους εξαιτίας συμμετοχής τους σε κατάληψη, ενώ δεκάδες είναι πλέον τα περιστατικά «επισκέψεων» αστυνομικών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Αττικής.

Η κυβέρνηση δεν γυρίζει τη χώρα δεκαετίες πίσω μόνο στον οικονομικό τομέα. Αναβιώνει το αστυνομικό κράτος στα σχολεία με ανακρίσεις μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις και έγγραφα της ΓΑΔΑ που ζητούν από διευθυντές να ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ. για τα «προβλήματα λειτουργίας τους».

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου από την ΕφΣυν
 «Τι ψηφίζουν ο πατέρας σου και η μητέρα σου; Τι δουλειές κάνουν οι γονείς σου; Πώς είναι τα οικονομικά σας; Ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου στο σχολείο; Ποιοι από τους καθηγητές σου ήταν υπέρ της απεργίας που κάνατε; Γιατί το κάνετε; Σας παρακίνησαν καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έκαναν οι αστυνομικοί στους 5 μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα ύστερα από προφορική κλήτευσή τους με την αιτιολογία της συμμετοχής τους στις καταλήψεις του προηγούμενου Οκτωβρίου. Ο ένας μάλιστα κατέθεσε χωρίς την παρουσία των γονιών του.

Η στάση της διευθύντριας

«Δεν θα γράψετε στις πανελλαδικές γιατί κάνατε κατάληψη. Θα σας λερώσουμε το ποινικό μητρώο», φέρεται να είπαν στους μαθητές οι αστυνομικοί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της «Eφ.Συν.».

Τρομαγμένα τα παιδιά από την ανάκριση που υπέστησαν στο αστυνομικό τμήμα, φανερά ενοχλημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί με τη διευθύντρια του Λυκείου, η οποία έδωσε συνολικά 7 ονόματα στην Αστυνομία. Είχε προηγηθεί κλήση της (διευθύντριας) την περασμένη εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει ονόματα μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις τον περασμένο Οκτώβριο. Αντιθέτως, ο διευθυντής του Γυμνασίου στο οποίο συστεγάζονται αρνήθηκε να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές.

Εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων του 2ου Λυκείου και μαθητές προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, η απάντηση που πήραν από τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στο αίτημα να παύσει άμεσα κάθε δίωξη ήταν ότι η διαδικασία προχωρά με εισαγγελική εντολή. «Δεν θέλω να μπω σε δικαστική διαδικασία και να τρέχω επί 2 χρόνια γι’ αυτή την υπόθεση», εξήγησε φοβισμένος ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς στη χθεσινή γενική συνέλευση γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, στην οποία αποφασίστηκε να αναζητηθεί πρώτα απ’ όλα νομική κάλυψη για τους μαθητές και τους γονείς. Σε 3 μέρες θα γίνει νέα συνέλευση, με ορατό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Η τοπική ΕΛΜΕ κοινοποίησε ότι θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση καταγγελίας και προσανατολίζεται σε παράσταση στην Ασφάλεια για να σταματήσει άμεσα η διαδικασία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση από την «Εφ.Συν.» εγγράφου της ΓΑΔΑ, η οποία ζητά από τα αστυνομικά τμήματα να καταγράψουν «τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων» που είναι στον χώρο ευθύνης τους.

«Εχουμε δεχτεί δεκάδες τηλεφωνήματα εκπαιδευτικών από Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της περιοχής μας (Σεπόλια, Κολωνός, Πλατεία Βάθης) τις τελευταίες μέρες που μας ενημερώνουν για τις ενοχλήσεις που δέχονται, συνήθως τηλεφωνικά, από αστυνομικούς, οι οποίοι ζητάνε πληροφορίες για το σχολείο», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», Ντίνα Ρέππα. «Εμείς σας παίρνουμε για να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο, να μας ενημερώσετε τι συμβαίνει στη σχολική μονάδα. Υπάρχουν και πολλοί επιδειξίες», είναι η μόνιμη επωδός των αστυνομικών, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επικαλούνται το έγγραφο της ΓΑΔΑ. Οι περισσότεροι διευθυντές σχολείων αρνούνται να δώσουν στοιχεία στις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αστυνομικοί έχουν επισκεφτεί τις τελευταίες μέρες Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στην Αγ. Παρασκευή, στο Ψυχικό και στην Καλλιθέα.

«Καλώς ήρθατε στο 1968»

«Είμαστε στο 2014, αλλά φαίνεται ότι θέλουν να μας γυρίσουν στο 1968. Και εμείς που νομίζαμε ότι τα προβλήματα των σχολείων είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, πόσο λάθος είμαστε», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Περικλής», που είχε αναδείξει το θέμα. «Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να πάρει θέση, όπως και τη Δ/νση Π.Ε. Β′ Αθήνας που είναι ενήμερη από την πρώτη στιγμή και δήλωσε άγνοια», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Η απαράδεκτη αυτή τακτική μετατρέπει τα σχολεία σε τόπους χειραγώγησης, ελέγχου και τρομοκράτησης διευθυντών και εκπαιδευτικών. Το υπουργείο Παιδείας καθιστά τον εαυτό του περιττό και αποποιείται τις αρμοδιότητές του για την εποπτεία των σχολικών μονάδων, τις οποίες και παραχωρεί στον κ. Δένδια και την Ελληνική Αστυνομία», αναφέρει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτώντας την «άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διαταγής».

Αγνοια πάντως για το θέμα δήλωσε στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου