Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ξηλώνεται ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για τα ύψη των κτιρίων


Να μην εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), που προβλέπουν πολεοδομικά μπόνους δόμησης στο ύψος και τους ορόφους του κτιρίου αποφάσισε με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού ενώ ήδη επικρατεί «ανασφάλεια πολεοδομικού δικαίου» για τους όρους δόμησης του ΝΟΚ και προδιαγράφεται ντόμινο για όλη τη χώρα.


Η απόφαση του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού έρχεται σε συνέχεια των εξελίξεων που έχουν σημειωθεί μετά τη νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που έφερε στο φως το ecopress, η οποία ακυρώνει την οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και «γκρεμίζει» τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, που δίνουν οι Οικοδομικοί Κανονισμοί εδώ και μισό αιώνα (ΓΟΚ 1973, ΓΟΚ 1985, ΝΟΚ 2012), υπογραμμίζοντας ότι οι περιορισμοί στα ύψη των κτιρίων και στους όρους δόμησης, που προβλέπονται με ειδικά διατάγματα ανά περιοχή υπερισχύουν των Οικοδομικών Κανονισμών.

Αμέσως μετά την έκδοση των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που ακύρωσε τις οικοδομικές άδειες για τα κτίρια των Αμπελοκήπων, η ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων, η οποία έχει εκδώσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ύψη και ορόφους των κτιρίων στο ΝΟΚ τις επίμαχες άδειες που ακυρώθηκαν αναδιπλώθηκε και κατέβασε «ρολά», καθώς με δική της πρωτοβουλία σταμάτησε να εγκρίνει όρους δόμησης για νέες οικοδομικές άδειες κατά ΝΟΚ Δείτε εδώ στο ecopress

Έκρηξη οικοδομικών αδειών

Ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με την ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο απαγορεύει τη χρήση του «μπόνους» ύψους και επιπλέον τετραγωνικών που δίνει υπό προϋποθέσεις ο νέος οικοδομικός κανονισμός (ΝΟΚ), υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της περιοχής και οδηγεί στην οικιστική επιβάρυνσή της.

-«Τον τελευταίο χρόνο, μετά την υποχώρηση της πανδημίας, παρατηρείται στον δήμο μας μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, επωφελούμενοι από γενικές προβλέψεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, προβαίνουν σε προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης», δήλωσε στην “Καθημερινή” και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης. «Υπολογίζουμε ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες, οπότε σταματήσαμε να εξυπηρετούμαστε από την υπηρεσία δόμησης Αγίας Παρασκευής και ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη δική μας υπηρεσία δόμησης, είχαν εκδοθεί τουλάχιστον 100 οικοδομικές άδειες που έκαναν χρήση των διατάξεων αυτών. Κάποιες, όσες μάθαμε εγκαίρως, τις προσβάλαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Όπως αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, μέσω των επίμαχων ρυθμίσεων του ΝΟΚ «επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη επαύξηση του συντελεστή δομήσεως και του ύψους χωρίς προηγούμενο ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και με ριζική ανατροπή των εξειδικευμένων σταθμίσεων που έχει ήδη κάνει ανά περιοχή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) και το σχέδιο πόλεως θεσπίζοντας ανώτατο συντελεστή δομήσεως, ποσοστό καλύψεως και ύψος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραμέτρους και τη φυσιογνωμία εκάστης περιοχής. Η παραχώρηση επιπλέον ύψους και δομήσιμης επιφάνειας από την ανώτατη επιτρεπτή από το σχέδιο πόλεως ή και το ΓΠΣ δεν συμβαδίζει προς τη συνταγματική επιταγή της λειτουργικότητας των οικισμών, ιδίως όταν δεν έχει εκπονηθεί μελέτη που να λαμβάνει υπ’ όψιν την υφιστάμενη δόμηση στην περιοχή. Συνακόλουθα δεν προστατεύεται ούτε το περιβάλλον, ούτε ο οικιστικός ιστός, ούτε η φέρουσα ικανότητα της πόλης».

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέπει τη χρήση διατάξεων που δίνουν στα κτίρια «μπόνους» σε ύψος και τετραγωνικά.

Η δόμηση στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη διέπεται από προεδρικά διατάγματα που προφυλάσσουν τη φυσιογνωμία τους ως κηπουπόλεων. Το δε Νέο Ψυχικό έχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και γενικό πολεοδομικό σχέδιο, επίσης εγκεκριμένο με προεδρικό διάταγμα (όπως όλα).

ΣΑΘ : 2017-2022 Πέντε Χρόνια επιτυχίες

Ανακοίνωση της ΑΝ.Α.Σ.Α.* για τις εκλογές 27.11.2022 στον ΣΑΘ : 2017 - 2022 ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ


[*] Τα μέλη της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, μετέχουν επίσης στον τοπικό Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ) και συμμετέχουν στις εκλογές του ΣΑΘ στις 27.11.2022 με την παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α.

ΣΑΘ : 2017-2022 ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Ύστερα από μια σχετικά εξωστρεφή λειτουργία του ΣΑΘ κατά το προηγούμενο διάστημα οι εκλογές του 2017 σηματοδότησαν την αρχή μιας περιόδου εγκληματικής αδράνειας τόσο στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των αρχιτεκτόνων όσο και στα διαρκώς αυξανόμενη κατάσταση παρακμής της πόλης της Θεσσαλονίκης με πλήθος προβλημάτων που προέκυψαν στη σχεδιασμό και την διαχείριση του χώρου (Μετρό, ΔΕΘ, πάρκο ελευθερίας, κυκλοφορικό, δημόσιοι χώροι, διαχείριση της καραντίνας).

Κατά τη συγκρότηση του προεδρείου του ΔΣ , Πρόεδρος αναδείχθηκε ο κ. Δημητριάδης της ΔΚΜ, Αντιπρόεδρος και ταμίας εκλέχτηκαν μέλη της ΣΑΕ και ΔΚΜ ενώ το μέλος του σχήματος ανέλαβε την θέση του γ. γραμματέα.. Παράλληλα ο κυρίως Δημητριάδης διεκδίκησε και πέτυχε την θέση του αντιδημάρχου τεχνικών έργων στον δήμο της πόλης και όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται κυρίως και από την αναβολή χωρίς καμία επι της ουσίας δικαιολογία των εκλογών του ΣΑΘ το 2019 αναρωτιόμαστε αν η σιωπή και η αποδιοργάνωση του συλλόγου είχε τελικά ως στόχο την απουσία οποιασδήποτε κριτικής στάσης που θα όφειλε να έχει ο σύλλογος. Η πλήρης διάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών του συλλόγου επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι μόλις τώρα προκηρύχθηκαν εκλογές ενημερώνοντας τα μέλη αποκλειστικά μέσω ανάρτησης στο facebook μετά από πέντε χρόνια και μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής από πλευράς των παρατάξεων που στήριξαν τον πρόεδρο. Επισημαίνεται ότι η πανδημία δεν δίνει άλλοθι καθώς η θητεία ήταν από 6/2017-έως 6/2019 πρακτικά το Δ.Σ. είχε χρόνο 9 μηνών μέχρι την πανδημία.

Στην διάρκεια αυτών των πέντε ετών ο κύριος Δημητριάδης χρησιμοποίησε την ιδιότητά του προέδρου ενός συλλόγου τον οποίος ο ίδιος και με ευθύνη των παρατάξεων που τον στήριξαν έθεσαν σε αδράνεια.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο σύλλογος να απαξιωθεί κοινωνικά και να γίνει ο περίγελος σε κάθε πρόβλημα που προέκυπτε στην πόλη αφού ως τέτοιος υπήρχε μόνο στο βιογραφικό του κυρίου Δημητριάδη.

Από την πλήρη απαξίωση του ΣΑΘ όλες οι δυνάμεις που συμμετέχουν είναι εκτεθειμένες. Οι δυνάμεις που στήριξαν τον πρόεδρο γιατί συνειδητά διέλυσαν τον σύλλογο και οι υπόλοιπες ανάμεσά τους και εμείς γιατί δεν μπορέσαμε να τους αποτρέψουμε.

Το σχήμα μας ποτέ δεν είχε την πρόθεση να αποτελέσει μέρος της διάλυσης και απαξίωσης, δυστυχώς το ευρύτερο κλίμα αποσύνθεσης που επέβαλε η 5ετια ΔΚΜ και όσοι τη στήριξαν επηρέασε και εμάς όπως και όλο τον κόσμο του συλλόγου. Ενός κόσμου που περίμενε και αγωνιούσε να υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση στα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντ’ αυτού εισέπραττε διαρκώς με απογοήτευση και θυμό την εκκωφαντική σιωπή και την εγκληματική αδράνεια.

Η συμμέτοχη του μέλους σχήματος μας στη θέση του γραμματέα τελικά αποδείχτηκε ότι δεν εξυπηρέτησε τη στόχευση που θέσαμε και δεν μπόρεσε με κάποιο τρόπο να αποτρέψει την αδρανοποίηση του συλλόγου.

Όπως και αποδείχτηκε από ίσως την χειρότερη προεδρεία του συλλόγου, η πάγια θέση του σχήματος είναι ότι μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσωποκεντρικά προεδρεία πάντα κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον ΣΑΘ για προσωπικό τους όφελος. Για το σχήμα μας δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα, η πάση θυσία κατάληψη θέσεων του προεδρείου, καθώς αυτές όπως και αποδείχτηκε δεν δίνουν κάποια υπερεξουσία που θα λύσει τα προβλήματα μας και ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον άκρως αρνητικών συσχετισμών. Ούτε είναι της κουλτούρας μας τα μαγειρέματα μεταξύ παρατάξεων με κομπρεμί και παραγοντισμούς για τη μοιρασιά θέσεων στα προεδρεία.

Μετά από όλη αυτή τη δυσάρεστη και επώδυνη για όλους μας εμπειρία αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η συλλογικότητα μας οφείλει και πρέπει να λειτουργεί σε μια σταθερά τακτική συνέλευση των μελών της παράλληλα με αυτήν του συλλόγου ώστε να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε αδρανοποίηση κατ’ αρχής εμάς των ίδιων και κατ επέκταση του συλλόγου.

Για εμάς στόχος και δύναμή μας, είναι η ευρύτερη ενεργοποίηση του κόσμου και όχι η σφραγίδα. Για αυτό και βασιζόμαστε στις ανοιχτές διαδικασίες των μελών οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ΣΑΘ και την υλοποίησή μιας πιο προοδευτικής κατεύθυνσης.

Στον καιρό της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας χρειαζόμαστε συσπείρωση των δυνάμεων που κινούνται σε αντισυστημική κατεύθυνση και ανοιχτές διαδικασίες που να εμπλέκουν όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και τον κοινωνικό ρόλο που οφείλει να έχει ο σύλλογος των αρχιτεκτόνων. Η απαξίωση των συλλογικών φορέων (όπως η αδρανοποίηση του ΣΑΘ) και του συνδικαλισμού εν γένει δεν μπορεί να έχει την σφραγίδα μας.

ΑΝ.Α.Σ.Α. Νοέμβριος 2022

ΠΗΓΗ: ΑΝ.Α.Σ.Α.


Παρουσίαση σε video της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων, με θέμα «Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής και των αρχιτεκτόνων απέναντι στην επίθεση που δέχεται η πόλη και η κοινωνία» ΕΜΠ 21.11.2022

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων Μέρος 1ο / 3 Ομιλητές: Τάσης Παπαϊωάννου (Ομ. Καθ. Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ) Σταύρος Σταυρίδης (Καθ. Αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ) Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει η Τόνια Κατερίνη


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων Μέρος 2ο / 3 «100 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) και η σημερινή κατάσταση στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ» Ομιλητές: Ουρανία Οικονόμου (Αρχιτέκτων, γραμματέας ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής) ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Τόνια Κατερίνη Νίκος Φιντικάκης Αντώνης Μαούνης Ελένη Πορτάλιου


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων Μέρος 3ο / 3 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Σταύρος Σοφιανόπουλος Γιάννης Πάνου Νίκος Γαζέπης Γιώργος Γιόκαρης

ΣΜΤ: ψήφισμα για τις απολύσεις στο ΔΕΣΦΑ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΣΦΑ





Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απαράδεκτη απόλυση τριών εργαζομένων από την Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Οι απολύσεις μάλιστα αυτές ήρθαν μετά από την κατάθεση των αιτημάτων του Σωματείου για μισθολογικά και εργασιακά θέματα αλλά και για να καλυφθούν οι επιλογές της Διοίκησης απέναντι στην αυστηρή κριτική που άσκησαν οι εργαζόμενοι για τις συνέπειες και τη διαχείριση της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκαν στο ΔΕΣΦΑ πριν από τρείς μήνες και που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές αλλά και διαρροές των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση του ΔΕΣΦΑ ισχυρίστηκε στους εργαζομένους πως ανέθεσε σε «εξειδικευμένους συμβούλους», το έργο της αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών που αυτή προκάλεσε μεταξύ των οποίων και οι διαρροές που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων της. Και μάλιστα το έργο το ανέθεσε στους ίδιους συμβούλους που εδώ και περίπου τρία χρόνια έχουν αναλάβει το έργο της ισχυροποίησης της ασφάλειας του συστήματος από κυβερνοεπιθέσεις !

Η πραγματικότητα φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις δικαιολογίες της Διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι «κλειδώθηκαν» εκτός συστημάτων και απλώς εκτελούσαν οδηγίες και εντολές των «εξειδικευμένων» συμβούλων . Και ενώ συνέβαλαν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους υποδεικνύοντας τα λάθη τις παραλείψεις την ολιγωρία και τις αστοχίες των «εξειδικευμένων», η Διοίκηση για να καλύψει τις δικές της επιλογές που είχαν σαν συνέπεια τα κενά ασφαλείας προχώρησε στην εκβιαστική απόλυσή τους.

Είναι πια ολοφάνερο πως από την εποχή που το ΤΑΙΠΕΔ με εντολή των αστικών κυβερνήσεων, επέτρεψε την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ από ιδιώτες, μόνος ζημιωμένος είναι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκοί καταναλωτές. Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης του με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ το τελευταίο διάστημα αξιοποιεί το «διευθυντικό δικαίωμα» όλο και πιο συχνά ενάντια στους εργαζόμενους. Λόγω της «διαχείρισης» της πανδημίας αναγκάστηκαν εργαζόμενοι να κοιμούνται στο νησί της Ρεβυθούσας και στις εγκαταστάσεις στο Πάτημα, ενώ γενικεύεται η πρακτική του διαχωρισμού των συναδέλφων με «οικειοθελή» παροχή αυξήσεων που δεν κατοχυρώνονται ενιαία για όλους τους εργαζόμενους μέσω της Εταιρικής ΣΣΕ.

Έχουν πάρει αέρα τα πανιά των εργοδοτών, ειδικά και μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Αντίστοιχες διώξεις εργαζομένων με διάφορα προσχήματα γενικεύονται στους ενεργειακούς ομίλους. Αυτές οι πρακτικές είναι τα απότοκα των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στον κλάδο της Ενέργειας.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στo ΔΕΣΦΑ και τους εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας.

Ο δίκαιος αγώνας τους είναι αγώνας όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, αγώνας που πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό ένοχο που ευθύνεται για αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς μας και που είναι η στήριξη του κεφαλαίου απ’ την πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Είναι αγώνας όλων για την κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο ύψος των αναγκών μας, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

· Να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, που προορίζονται για να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό και όχι στις εταιρείες.

· Τιμές προσιτές για όλο το λαό σε ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα.

· Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργειαΚανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού. Κρατική πολιτική για το δικαίωμα στη στέγη.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

A/ΤΕΕ: Απόφαση για επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών μηχανικών & συλλογική σύμβαση εργασίας



ΤΕΕ: Απόφαση για επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών μηχανικών & συλλογική σύμβαση εργασίας

Συλλογική Σύμβαση στον Τεχνικό Κλάδο και επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς προκρίνει η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με απόφαση που έλαβε κατά τη συνεδρίασή της το Σάββατο 19/11 στην Αθήνα. Για την υποστήριξη των παραπάνω η Αντιπροσωπεία αποφάσισε τη διενέργεια πανελλαδικής Έρευνας για τις μορφές και τους όρους απασχόλησης των μηχανικών, υπό την ευθύνη διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της απόφασης:

Απόφαση της ΑΝΤΠΙΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του Τ.Ε.Ε. κατά την τακτική συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2022 για το Θέμα 4 «Εργασιακά θέματα μηχανικών και αντικειμενικές αμοιβές. – Συνθήκες άσκησης επαγγέλματος (εργασιακό πλαίσιο για τη στήριξη και προστασία του έργου των διπλωματούχων μηχανικών)»

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στηρίζει τα σωματεία εργαζομένων που εκπροσωπούν μισθωτούς μηχανικούς στη διεκδίκησή τους για διαπραγμάτευση υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ που να καλύπτουν το σύνολο των μισθωτών μηχανικών ανεξάρτητα με τον τρόπο πληρωμής. Καλεί τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου να προσέλθουν στην διαπραγμάτευση αυτή στην οποία καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.
Παράλληλα στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.
Θεωρεί επίσης αναγκαίο για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών για τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, σε σχέση με τις καταργηθείσες το 2011, ώστε να ενσωματωθούν και να εξομαλυνθούν για τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους οι τρομακτικές αυξήσεις στο κόστος ζωής αλλά και στο κόστος συντήρησης των γραφείων τους και των επιχειρήσεών τους.
Ζητά επίσης την μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους.

Αποφασίζει:

Τη μετατροπή του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μηχανικών και το οποίο αρχικά θεσπίστηκε με αφορμή την έλευση της πανδημίας, σε παρατηρητήριο για την καταγραφή – μελέτη των εξελίξεων που αφορούν την κατάσταση σε σχέση με το εισόδημα και τους όρους απασχόλησης των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων, των εξελίξεων σε σχέση με την εργασιακή, μισθολογική και εισοδηματική κατάσταση. Αποφασίζουμε την δέσμευση ικανού ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας του ΤΕΕ (τμήμα Εργασιακών Δικαιωμάτων Μηχανικών της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Δραστηριότητας) στην εξυπηρέτηση υλοποίησης δράσεων που θα συμβάλλουν στους ανωτέρω στόχους.

Ορίζει:Διαπαραταξιακή επιτροπή της Αντιπροσωπείας που το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με την υπηρεσία του ΤΕΕ θα αναλάβουν την εκπόνηση πανελλαδικής έρευνας, που θα επιχειρήσει να καταγράψει την εργασιακή, μισθολογική και εισοδηματική κατάσταση των συναδέλφων καθώς και μια σειρά από ευρήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των παραπάνω ενεργειών έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης και ελέγχου την επόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας.

Αφίσες της συσπείρωσης αριστερών τοπογράφων για τις εκλογές της 27/11





Οι εκλογές στην Αθήνα θα γίνουν στη σχολή των τοπογράφων στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου.

Δείτε στο site μας το εκλογικό υλικό, τις αφίσες και τις περιοχές που θα στηθούν κάλπες.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προσλήψεις ΣΟΧ στην Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) του ΥΠ.ΕΝ.

 Προσλήψεις ΣΟΧ στην Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (ΚΥΔΟΜ) του ΥΠ.ΕΝ. 



Υπουργέ 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την πρόσφατη προκήρυξη για την πρόσληψη Μηχανικών Όπως πληροφορηθήκαμε εγκρίθηκε από το ΑΣΕΠ και αναρτήθηκε στους διαδικτυακούς τόπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (https://ypen.gov.gr/) και του ΑΣΕΠ, η Προκήρυξη ΣΟΧ 2/2022 για την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα (10) ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων Μηχανικών με διάρκεια απασχόλησης, από την υπογραφή της σύμβασης έως τρία (3) έτη με δυνατότητα παράτασης έως τρία (3) ακόμη έτη, στην Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ) του ΥΠ.ΕΝ. 

Από την ουσία της σύμβασης αλλά και από την χρονική διάρκεια της προκύπτει σαφώς ότι οι συνάδελφοι μας που θα προσληφθούν θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της συγκεκριμένης Υπηρεσίας που φαίνεται σαφώς ότι είναι υποστελεχωμένη και θα ξαναγίνει έτσι μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των συμβάσεων και απόλυσης των συναδέλφων. 

Πλέον αυτών, με το ν. 4954/9-7-22 στο άρ. 73 που τροποποίησε το άρ. 97Α , παρ. 1α του ν. 3852/10 (νόμος Καλλικράτη), αναφέρεται πως «..Κατ’ εξαίρεση, στους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κ.Υ.ΔΟΜ. του Υ.ΠΕΝ, μετά την έναρξη λειτουργίας της….». 

Αντιλαμβανόμαστε ότι η Κ.Υ.ΔΟΜ. θα έχει επαυξημένα καθήκοντα από 1- 1-23, έναρξης ισχύος της αναφερθείσας παραγράφου. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι θα πρέπει οι θέσεις εργασίες αυτές να μετατραπούν σε μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας μετά από διαγωνισμό μέσω Α.Σ.Ε.Π. ή εφόσον θεωρείται πολύ επείγουσα την στελέχωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας να γίνουν οι προσλήψεις από υφιστάμενες προκηρύξεις όπως πχ η 13Κ/2022

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

“Νερό – Δημοκρατία – Δημόσια αγαθά – Κινήματα» στο Σεράφειο 4/12/2022 10:30 π.μ.

“Νερό – Δημοκρατία – Δημόσια αγαθά – Κινήματα» στο Σεράφειο 4/12/2022 10:30 π.μ.




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού
σας προσκαλεί στην εκδήλωση
«Νερό • Δημοκρατία • Δημόσια αγαθά • Κινήματα»
που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στις 10:30 π.μ.
στον Εκθεσιακό χώρο «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων

Η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος, του κράτους δικαίου και των βασικών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ΣτΕ δικαίωσε τους αγώνες του κινήματος για το Δημόσιο Νερό με τις αποφάσεις του το 2014 για το ΤΑΙΠΕΔ, το 2021 για την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού, το 2022 για την έξοδο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ και το 2022 κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ.

Η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ακύρωσε την Απόφαση του 2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, γεγονός που συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα.

Η Πρωτοβουλία, την οποία στηρίζουν 73 φορείς από όλη την Ελλάδα, συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα για την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, για την Δημοκρατία, την συνταγματική προστασία και την κατοχύρωση της δημόσιας διαχείρισης των κοινών αγαθών.

Στην εκδήλωσή μας καλούμε πολίτες, κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση όλους/ες που θεωρούν επιβεβλημένο να προστατέψουμε την Δημοκρατία και την ορθή λειτουργία της.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ., Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
Ηλίας Κλάπας, πρόεδρος Δικηγορικού συλλόγου Πειραιά
Ηλίας Κορλός, πρόεδρος Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας”
Γιώτα Σταθά, μέλος ΔΣ Διπλωματούχων Μηχανικών ομίλου ΔΕΗ

Στη εκδήλωση θα κάνουν παρεμβάσεις:Γεώργιος Κασιμάτης, Πανεπιστημιακός, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Λουίζα Βαλεντίν, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υπερεθνικών Μελετών (ΤΝΙ), Άμστερνταμ, Ολλανδία
David Hall, Επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας Δημόσιων Υπηρεσιών

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
(ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 8235650)

ΣΕΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Εχελιδών &, Πειραιώς 144
Πρόσβαση στον χώρο: Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός – Σταθμός ΗΣΑΠ Πετράλωνα
Στάση Κολυμβητήριο γραμμών λεωφορείων 049 – 815 – 914 – Δωρεάν πάρκινγκ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση σχετικά με το Επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

 Ενημέρωση σχετικά με το Επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ

 

Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων μας σχετικά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της κράτησης στο Επικουρικό του πρώην ΤΣΜΕΔΕ ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε επιτέλους (μετά από 2,5 έτη) η Εγκύκλιος 34 του ΕΦΚΑ σχετικά με την «Επικουρική ασφάλιση των Μηχανικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4756/2020, και απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ( ΑΠΔ) ΔΗΜΟΣΙΟΥ» την οποία και έχουμε αναρτήσει εδώ:

https://www.emdydas.gr/images/stories/news/4.11.2022_efka2022_34.pdf

Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω αλλαγή αφορά μόνο στους Μισθωτούς Μηχανικούς του οικείου Τομέα του Κλάδου Επικουρικής ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ (δηλ. στο τ. ΤΣΜΕΔΕ), κατά συνέπεια, δεν αφορά στους Μηχανικούς που ενδεχομένως υπάγονταν σε άλλο Επικουρικό Ταμείο( πχ. τ. ΤΕΑΔΥ κ.λπ.).

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016, όπως αντικαταστάθηκε από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν.4756/2020, δίνεται η δυνατότητα στα εν λόγω πρόσωπα να κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία (1) από τις τρεις (3) είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη. Ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη. Συνεπώς, ο μισθωτός Μηχανικός που απασχολείται στο Δημόσιο με σχέση δημοσίου δικαίου, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στον εκκαθαριστή της Υπηρεσίας του, προκειμένου να γνωστοποιήσει τη βούλησή του για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Η εν λόγω αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, όμως σε κάθε περίπτωση η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα πραγματοποιείται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ενώ είναι υποχρεωτική η παραμονή στην νέα κατηγορία όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 97 του Ν.4387/2016, όπως ισχύει, προβλέπεται ότι από την 1/1/2023 έως 31/12/2024 τα ως άνω ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ΄ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού το ποσό της εισφοράς παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Επειδή η ένταξη σε ασφαλιστικές κατηγορίες για τον Κλάδο της Επικουρικής Ασφάλισης των Μισθωτών Μηχανικών που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, ανατρέχει από την 1/1/2020 και εφεξής, όπως είχαμε ενημερώσει, προκύπτει θέμα επιστροφής εισφορών για το σύνολο των μηνών από τον 01/2020 έως και τον 10/2022, δηλαδή συνολικά για τουλάχιστον 34 μήνες.

Επειδή η διαφορά μεταξύ των προηγούμενων κρατήσεων (3,25% επί των μεικτών ασφαλιστέων αποδοχών) και της νέας ασφαλιστικής κατηγορίας, είναι αρκετά μεγάλη (ενδεικτικά πάνω από 30 € μηνιαίως), προκύπτει οφειλή προς όλους τους ασφαλισμένους της τάξης άνω των 1000 €. Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι «Για τη διαχείριση των μεταβολών προηγούμενων μισθολογικών περιόδων ( από 01/01/2020 έως 30/09/2022) θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες με νεότερο έγγραφό μας.» Οι Υπηρεσίες όμως έχουν τη δυνατότητα μέσω συμψηφισμού εισφορών με το μηχανισμό της ΑΠΔ, να επιστρέψουν τις εισφορές αυτές στους ασφαλισμένους.

Όσον αφορά την ουσία της επιλογής κατηγορίας και όπως αναλυτικά είχαμε ενημερώσει και το καλοκαίρι με σχετικό μας έγγραφο, ο υπολογισμός της προσδοκώμενης παροχής του Επικουρικού είναι εξαιρετικά δύσκολος και ασαφής, όπως προκύπτει από όλη τη σχετική Νομοθεσία, κυρίως γιατί εξαρτάται και από την ηλικία συνταξιοδότησης και όχι μόνο από τα έτη και τις εισφορές.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: κατάργηση της ειδικής εισφορά της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011

 


Σχετικά με το Νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», κατάργηση της ειδικής εισφορά της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011

 

Κύριοι Βουλευτές

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με Νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις». Κατά τη διαβούλευση του Νομοσχεδίου είχαμε  ζητήσει να συμπεριληφθούν τροπολογίες στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο με τις λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν περιλήφθηκαν στην κατατεθειμένη του εκδοχή γι αυτό και τις επαναφέρουμε. Οι προτεινόμενες τροπολογίες αφορούν ρυθμίσεις με τις οποίες επιβεβαιώνεται η ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων εντός του Ενιαίου Φορέα και αποκαθίσταται η άδικη και άνιση μεταχείριση εργαζομένων, ως προς την συνταξιοδοτική τους αντιμετώπιση, αναλόγως του φορέα ασφάλισης από τον οποίο προέρχονται ή το χρόνο υπαγωγής στην ασφάλιση, αλλά και βελτιώνουν τις αποδοχές των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η πρώτη πρόταση Τροπολογίας προτείνουμε να περιληφθεί στο άρθρο 72 και η κατάργηση της ειδικής εισφορά της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) (2% για την καταπολέμηση της ανεργίας), περί δημοσιονομικών ρυθμίσεων, και όχι μόνο της περ. β (1% υπέρ ΤΠΔΥ ή ΟΑΕΔ). Αφού ορθώς απαλείφεται η μη ανταποδοτική κράτηση υπέρ ΤΠΔΥ ή ΟΑΕΔ, οφείλει να απαλειφθεί και η αντίστοιχα μη ανταποδοτική κράτηση του 2% που και μεγαλύτερη είναι και 11 χρόνια κράτησης της έχουν παρέλθει.

Με τη δεύτερη προτεινόμενη πρόταση που αφορά τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις ζητάμε να προβλέπεται η δυνατότητα και των υπαγόμενων στο πρ. ΕΤΑΑ παλαιών ασφαλισμένων Μηχανικών να δικαιωθούν μειωμένης συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Παρά την από 1-1-2022 και εντεύθεν ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων ως προς την πλήρη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως φορέα προέλευσης και ασφάλισης, παρά την ένταξη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και παρά τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών παροχών εντός του Ενιαίου φορέα, εντούτοις έως και σήμερα δεν προβλέπεται για τους υπαχθέντες στην ασφάλιση του πρ. ΕΤΑΑ παλαιούς ασφαλισμένους Μηχανικούς δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη από το 62ο έτος της ηλικίας ακόμα και εάν έχει συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης 15 ετών.

Με τη τρίτη προτεινόμενη ρύθμιση ζητάμε να προβλέπεται η δυνατότητα και των Μηχανικών μητέρων ανικάνων τέκνων να δικαιωθούν σύνταξης στο 50ο έτος της ηλικίας τους εφόσον πιστοποιείται ποσοστό ανικανότητας ενός τέκνου σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Υπενθυμίζεται ότι αφενός αντίστοιχη ρύθμιση προβλέπεται για τις ασφαλισμένες του πρ. Δημοσίου και του πρ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και άλλων φορέων κύριας ασφάλισης, αφετέρου δε η πρόβλεψη αυτή δεν επηρεάστηκε από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ν. 3863, 3865/2010, 4093/2012 και 4336/2015 και οι ασφαλισμένες των ταμείων αυτών δύνανται να συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, και μετά την 1-1-2022 με τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Με την τέταρτη προτεινόμενη ρύθμιση ζητάμε να προβλέπεται η δυνατότητα των εργαζόμενων μητέρων Διπλωματούχων Μηχανικών με Μισθωτή Εργασία να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκότερα ηλικιακά όρια, έστω με μεταβατικές διατάξεις. Η ευαίσθητη αυτή κατηγορία εργαζομένων στα περισσότερα ενταχθέντα Ταμεία, είχε τη δυνατότητα. Μοναδικές εξαιρέσεις στον ανωτέρω κανόνα, ήταν οι γυναίκες μηχανικοί οι οποίες ήταν υποχρεωμένες λόγω ιδιότητας να είναι ασφαλισμένες στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Αντιθέτως οι εργαζόμενες με τις συγκεκριμένες ειδικότητες οι οποίες παράλληλα ασφαλισμένες στο Δημόσιο ή σε Ειδικά Ταμεία, είχαν –και έχουν με μεταβατικές διατάξεις- τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς των μητέρων ανηλίκων. Μετά και τη σύσταση του ΕΦΚΑ, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας μικρής ομάδας ασφαλισμένων γυναικών, οι οποίες εργάζονται με τους ίδιους ακριβώς όρους και συνθήκες με άλλες εργαζόμενες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις που αφορούν στις μητέρες ανηλίκων. Για λόγους λοιπόν ίσης μεταχείρισης, προτείνουμε να υπάρξει η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση η οποία ακολουθεί.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Άρθρο 72

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται:

α) η ειδική εισφορά της περ. α και β της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), περί δημοσιονομικών ρυθμίσεων,

Άρθρο …

Θέσπιση ορίου ηλικίας για λήψη μειωμένης σύνταξης σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ- πρώην ΕΤΑΑ Οι μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ- πρ. ΕΤΑΑ δικαιούνται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας και έχουν πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη. Το ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής μειώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 παρ. 3 του ν.4387/2016.

Άρθρο ……

Συνταξιοδότηση Μηχανικών γονέων ανικάνων τέκνων Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ - πρ. ΕΤΑΑ γονείς ανικάνων τέκνων, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% δικαιούνται πλήρη σύνταξη στο 50ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 5.500 ημέρες ασφάλισης ή 18 έτη και 4 μήνες. Το δικαίωμα αυτό ασκείται μόνο από τον ένα γονέα. Αν ο γάμος λυθεί, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει την επιμέλεια του ανάπηρου παιδιού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Αν το παιδί είναι ενήλικο, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που είχε την επιμέλεια όσο ήταν ανήλικο. Αν η ενηλικίωση επήλθε πριν τη λύση του γάμου, το δικαίωμα ασκείται από έναν από τους δύο γονείς. Σε περίπτωση που το ανάπηρο παιδί έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, το δικαίωμα ασκείται από τον γονέα που έχει ορισθεί δικαστικός συμπαραστάτης.

Άρθρο ……

Συνταξιοδότηση Μηχανικών Γυναικών με μισθωτή εργασία «Οι διατάξεις του άρθρου 144 του νόμου 3655/2008 , όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10 του νόμου 3863/2010 , του άρθρου 61 του νόμου 3996/2011 και της Υποπαραγράφου Ε3 του άρθρου 2 του νόμου 4336/2015, εφαρμόζονται ανάλογα και στις ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ προερχόμενες από τους τομείς του πρώην ΕΤΑΑ , οι οποίες απασχολούνται με μισθωτή εργασία και εξαρτημένη σχέση στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.»

 

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε τη διαφωνία μας με τις ρυθμίσεις του για το ΜΤΠΥ του κεφαλαίου Ζ, στα άρθρα 30 έως και 35 και στο κεφάλαιο ΙΒ, στα άρθρα 58 έως 60 με επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή του.

 

Παράρτημα Ν.3986/2011

 

α) Καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.., συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των Τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες. Από τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων εξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου ανεργίας, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 6 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (Α’ 165) και την παράγραφο 9 του άρθρου 44 του παρόντος νόμου.

β) Καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου. Για όσους υπαλλήλους του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά υπολογίζεται σε ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, υπέρ του ΟΑΕΔ ενώ για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού, είσπραξης και απόδοσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Εκλογές ΠΣΔΑΤΜ: Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων




ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ 2022

Οι εκλογές του Συλλόγου γίνονται σε ένα σκοτεινό σκηνικό. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σενάριο για τον ερχόμενο χειμώνα, για τους εργαζομένους και την νεολαία. Καθημερινά καινούργια σκάνδαλα παρουσιάζονται, με πιο πρόσφατα και σημαντικά αυτά του «κορακίου» Πάτση, καθώς και αυτό των παρακολουθήσεων – υποκλοπών. Συνολικά, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια νεοσυντηρητική επίθεση σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας: στο εισόδημά μας, στον περιορισμό στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, στην δραματική μείωση του ελεύθερου χρόνου μας.

Οι κυβερνητικές δηλώσεις λοιπόν περί σταθερότητας κι ανάπτυξης, γίνονται την στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται κάτω από τις πολιτικές λιτότητας, τη συνύπαρξη υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτόν και της στήριξης στην επιβολή κυρώσεων, σε όλα τα επίπεδα. Τάζουν πάλι «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς» δηλαδή επιδόματα – ψίχουλα για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα λαϊκά ξεσπάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ οξύνει την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει όσους αγωνίζονται, αλλά και να συσπειρώσει το αντιδραστικό της ακροατήριο. Προσπαθεί να εφαρμόσει το νόμο Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που μπλοκαρίστηκε στην πράξη με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία του λαϊκού εισοδήματος απέναντι στον πληθωρισμό χωρίς αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τους δείκτες του. Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στις καταχρηστικές και αισχροκερδείς ανατιμήσεις στις τιμές παροχής ρεύματος, χωρίς πλαφόν στις τιμές του, χωρίς κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας, χωρίς αξιοποίηση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που έκλεισαν, χωρίς εθνικοποίηση της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιώδης βελτίωση της ζωής της τεράστιας κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς να αμφισβητηθεί ότι οι ταξικά μονομερείς πολιτικές της ΟΝΕ και της ΕΕ είναι μονόδρομος. Ο μόνος δρόμος δεν μπορεί να είναι άλλος από την μέγιστη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη των πληττόμενων από αυτή την σκληρά νεοσυντηρητική αυταρχική πολιτική.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Η εκλογική διακήρυξη της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Η εκλογική διακήρυξη της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων για τις εκλογές του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Για να διαβάσετε, να κατεβάσετε το αρχείο και να εκτυπώσετε σε έντυπη μορφή την
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ της συσπείρωσης, μπείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:


Ακολουθεί το ΚΕΙΜΕΝΟ της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
και το ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ 2022

Μια καταστροφική τετραετία

Μετά τη δεκαετία των μνημονίων, κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, η κοινωνική κρίση πήρε νέες διαστάσεις στην Ελλάδα, με την κλιμάκωση της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής επίθεσης σε βασικές από τις πτυχές του καθεστώτος της μεταπολίτευσης.

Ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τις προτάσεις της Ελληνικής ακροδεξιάς για την αντιμετώπιση της κρίσης, (κατάργηση φορολογίας επιχειρήσεων, νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, κατάργηση του πόθεν έσχες, θεσμοποίηση της παραοικονομίας, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, θεοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημιουργία «παραδείσου» επενδυτών, κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ανωτάτων σχολών και του πανεπιστημιακού ασύλου), εμφανίζονται από τη σημερινή κυβέρνηση ως ρηξικέλευθες αποφάσεις. Δημιουργούν το κέλυφος όπου εκκολάπτονται ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, το φασιστικό φαινόμενο και η ανεξέλεγκτη, σκοτεινή δράση του «βαθέως κράτους».

Η προ δεκαετίας έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να αντιμετωπίζεται σε όλο τον πλανήτη με επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα και με ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα κέντρα του ηγεμονικού χρηματιστικού κεφαλαίου, των ολιγαρχών και των off shore. Η δομή και οι πολιτικές της ΕΕ την έχουν αναδείξει ως ένα από τα στρατηγεία του νεοφιλελευθερισμού. Η ένταση των πολιτικών λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων γκρεμίζουν το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης των Λαών. Προκαλεί αντιστάσεις και κινήματα που – κάποτε με τρόπο αντιφατικό – επιμένουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών. Εισάγουν την ΕΕ σε περίοδο κρίσης, που εκδηλώνεται με πρωτόγνωρες αποσχιστικές τάσεις και γεγονότα (Brexit κλπ).

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε κλιμάκωση της διεθνούς αναμέτρησης στρατιωτικών συνασπισμών, εγκατεστημένη πλέον δι’ αντιπροσώπων στον Ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς κανένα από τα αντίπαλα στρατόπεδα να αναζητάει συμβιβασμό και διέξοδο από τη συντελούμενη καταστροφή.

Οι ανταγωνισμοί μαίνονται στην δική μας περιφέρεια και προκαλούν την έκρηξη του προσφυγικού, με συνέπεια την δημιουργία τραγικών ανθρωπιστικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο των προηγουμένων, δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα με σοβαρές χωρικές, πολεοδομικές και στεγαστικές διαστάσεις. Οι σημερινές άρρωστες πόλεις μας είναι Μολυσμένες, Ανθυγιεινές, Μη διαχειρίσιμες, Μη βιώσιμες και αναμφισβήτητα Ανεπαρκείς. Είναι πόλεις κατακερματισμένες και δυσδιάκριτες, με μεγάλη οικιστική διασπορά, που επεκτείνεται προοδευτικά στο πέριξ φυσικό περιβάλλον:

• Με ημιτελή, σχεδόν τυχαία, ανούσια αστικά διάκενα, που δεν έγιναν ποτέ πλατείες, πράσινες οάσεις ή παιδικές χαρές οποιουδήποτε μεγέθους.

• Με κινητικότητα ως επί το πλείστον ιδιωτική, περιβαλλοντικά απερίσκεπτη και επιβλαβή, που δεν εκπληρώνει θετικά την επαφή των τμημάτων της.

• Με απαράδεκτη περιβαλλοντική ρύπανση.

• Με αστικές αγορές, που αντικαθίστανται άνευ όρων από τεράστια εμπορικά κέντρα, αντί μιας πολυκεντρικής, ισόνομα χωροθετημένης κατανομής.

• Με νευρώσεις και κοινωνικές ανασφάλειες.

Οι πόλεις μας, είναι γεμάτες από ανθρώπους που δεν μπορούν να υποφέρουν την οικονομική ύφεση, που μάλιστα εξακολουθεί δυστυχώς να αυξάνεται. Σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση, οι αξίες γης των διαλυμένων Αρχιτεκτονικά και Πολεοδομικά πόλεων δεν ανταποκρίνονται, στη πραγματικότητα.

Με αυτό τον τρόπο ξεπήδησαν πολύπλοκες πόλεις, συχνά ασαφείς και απάνθρωπες, όπου κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα επεκτείνονται με βίαιο τρόπο. Αναδεικνύεται η ανάγκη του επανασχεδιασμού με νέα κατεύθυνση, τη Δίκαιη Κοινωνική Συνύπαρξη. Να επανεξετάσουμε την πορεία της ιστορίας των Πόλεων, να διασφαλίσουμε νέες στρατηγικές ανάπλασης και μετάλλαξης, με κατεύθυνση τη δίκαια αστικής ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και κοινωνική συνοχή.

Όμως οι νέες Αρχιτεκτονικές μεταλλάξεις που επιβάλλονται αποτυγχάνουν να σηματοδοτήσουν την ιστορικότητα των πόλεων. Οι Αρχιτέκτονες και η Αρχιτεκτονική, ενώ αποτελούν βασικό παράγοντα που εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, υποφέρουν δραματικά.

Ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ σε συνθήκες εκτροπής

Μετά την κοινοβουλευτική σταθεροποίηση της εκτροπής του 2015 και των πολιτικών που από τότε σταθεροποιήθηκαν, οι επιστήμονες ωθούνται, σύρονται ή μεταστρέφονται, για να προσαρμοστούν είτε να συμμετάσχουν στην άσκηση τέτοιων πολιτικών, αναλαμβάνοντας ρόλους διεκπεραιωτή, γιατί την εξουσία άλλοι την κατέχουν. Κάποιοι υιοθετούν στάση ουδετερότητας, που εδράζεται στην κατοχή της γνώσης, προκειμένου να αναλαμβάνουν, κατά κανόνα με το αζημίωτο, ρόλο ισορροπιστή, σε μία ιδιόμορφη αναζήτηση προνομιακής σχέσης με το κράτος, προς όφελος της εξίσου φανταστικής, εξισορροπητικής λειτουργίας του. Πρόκειται για πρόσχημα που επιτρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι και να νομιμοποιούν αντικοινωνικές απαιτήσεις προσώπων και τάξεων με μεγάλη οικονομική εξουσία, χωρίς να αναρωτούνται για τις προβληματικές προδιαγραφές εκποίησης και ανοικοδόμησης ελεύθερου δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, ως προς τις επιπτώσεις, τη βιωσιμότητα ή το όφελος που θα προέκυπτε, για το οικιστικό σύνολο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επαγγελματική δραστηριότητα υποβιβάζεται σε νομική σύμβαση μεταξύ «παραγωγών» και «πελάτη» που παραγγέλλει τις υπηρεσίες τους.

Όμως οι αρχιτέκτονες ξέρουμε ότι, από τα ταπεινά δημιουργήματα ως τους μεγάλους χωρικούς σχεδιασμούς, αποδέκτης δεν είναι μόνον ο εκάστοτε παραγγέλλων. Έχουμε διδαχθεί πως πελάτης της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, ανάλογα με την κλίμακα των έργων, είναι κατ’ εξοχήν η κοινωνία, που κατά το χωρικό σχεδιασμό, δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί, ούτε από ιδιώτες, ούτε από συγκυριακούς τοπικούς άρχοντες, ούτε από κυβερνήσεις, αλλά απαιτεί ενεργοποίηση πολλαπλών θεσμών δημοκρατίας και συμμετοχής. Χωρίς αυτούς, η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία καταργείται. Την θέση της παίρνει ο αυταρχικός, ιδιοτελής σχεδιασμός, αφετηρία κάθε απαξίωσης είτε υφαρπαγής.

Την τελευταία τετραετία και ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, η συμμετοχή σε μαζική δράση επανειλημμένα ετέθη σε απαγόρευση, διωγμό είτε καταστολή. Ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ βρέθηκε έτσι σε ιστορικά πρωτόγνωρη θέση ευθύνης, να τοποθετηθεί δημόσια, να ασκήσει κριτική, να ερμηνεύει και να ενημερώνει την κοινωνία, και κατ’ αρχή τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, για τις συνέπειες της συντελούμενης κυβερνητικής καταστροφής, σε όλες τις διαστάσεις της αρχιτεκτονικής. Όμως η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, απέφυγε να σταθεί στο ύψος αυτών των περιστάσεων, αναδεικνύοντας, με παρεμβάσεις στον κοινωνικό διάλογο, τον ρόλο που αναλογεί στους αρχιτέκτονες και τον οποίο ο Σύλλογος διεκδικεί και υπερασπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξης του.

Ενδεικτικά παραδείγματα απορρύθμισης του χωρικού σχεδιασμού και η πρόσφατη σιωπή του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

ΝΟΚ

Ο ΝΟΚ συνδέεται με μεγάλο αριθμό συναφών νομοθεσιών, που ρυθμίζουν τον τρόπο έκδοσης αδειών, τα αυθαίρετα, την ενεργειακή απόδοση κλπ. Το σύνολο αυτών των νομοθεσιών διαμορφώνει τις δυνατότητες άσκησης του επαγγέλματος αλλά, κυρίως, το ίδιο το οικιστικό περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές το πλέγμα νόμων της τελευταίας δεκαετίας καθορίζει ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

1. Αύξηση της πραγματοποιούμενης δόμησης και του όγκου των κτιρίων κατά ένα ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ κάθε προηγούμενη νομοθεσία. Η αύξηση γίνεται έμμεσα, με την παροχή επιπλέον δυνατοτήτων δόμησης (πατάρια, σοφίτες, κλιμακοστάσια, έρκερ κλπ) που δεν συνυπολογίζονται στον υπολογισμό των επιτρεπόμενων επιφανειών (άρθρο 11) αλλά και άλλου τύπου αυξήσεις του Συντελεστή Δόμησης ως κίνητρα για την «περιβαλλοντική αναβάθμιση» (άρθρο 10) ή για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης (άρθρο 25). Η προκύπτουσα αύξηση του μεγέθους των οικοδομών επιβαρύνει την κατοικησιμότητα του ήδη επιβαρυμένου οικιστικού περιβάλλοντος αλλά και το ευρύτερο πολεοδομικό σύνολο.

2. Η νομοθεσία διακατέχεται από μια περιπτωσιολογική λογική. Η διαρκής αλλαγή διατάξεων με αλλεπάλληλες τροπολογίες (αν και συχνά επιδιώκουν την αποσαφήνιση προηγούμενων ασαφειών) καθιστά τον μελετητή συνεχώς ανεπαρκή απέναντι στο έργο και στον εργοδότη του.

3. Σχεδόν πλήρης απουσία ελέγχου του δομημένου περιβάλλοντος από τη μεριά της πολιτείας: Η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ καθιστά αδύνατο, τόσο τον έλεγχο των μελετών όσο και των πραγματοποιούμενων έργων. Η ευθύνη μεταφέρεται στον μηχανικό, που εξ αιτίας της νομοθετικής ασάφειας βρίσκεται ολοένα και πιο εκτεθειμένος.

Οι τροποποιήσεις του ΝΟΚ συνεχίζονται. Πρόσφατη πρόταση νόμου τροποποιεί το άρθρο 39 του 4495 και καταργεί την υποχρέωση καταγραφής (άρα και ελέγχου) των επιφανειών του ΣΔ, απαιτώντας μόνο υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού πως αυτές έχουν συνυπολογιστεί, ενώ περιορίζεται ακόμα περισσότερο ο έλεγχος των μελετών.

To νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σχετίζεται με ένα γενικότερο πνεύμα απαξίωσης κάθε ίχνους περιορισμού της ελεύθερης αγοράς, με στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας. Τα μικρά μελετητικά γραφεία ασφυκτιούν καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της αστικής ευθύνης και συνεπώς απαξιώνονται προς όφελος μεγάλων μελετητικών σχημάτων και εταιρειών. Η αρχιτεκτονική χάνει τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό της χαρακτήρα και μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε μέσο ωραιοποίησης αυτής της κερδοσκοπίας.

Χωρικός Σχεδιασμός

Από το Νόμο Σουφλιά και μετά, ειδικά όμως από το 2010, η πολιτεία απεμπολεί την συνταγματική της ευθύνη να προωθεί κατά προτεραιότητα το σχεδιασμό του ελληνικού χώρου με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Όμως με το νέο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Ν.4759/2020 τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια εντάσσονται στο ίδιο επίπεδο με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, μπορούν πλέον να περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για όλα τα θέματα που ρυθμίζονται από τα ΤΠΣ, και να εντάσσονται σε αυτά χωρίς τροποποιήσεις. Οι ιδιώτες επενδυτές όχι μόνο πολεοδομούν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους αλλά μπορούν και να τροποποιούν τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια για την εξυπηρέτησή τους.

Ακόμα χειρότερα, με το Ν.4864/2021, “Στρατηγικές Επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος”, η Κυβέρνηση έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στον συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας. Ο νόμος περί «στρατηγικών επενδύσεων» επιβάλλει ανήκουστες παραχωρήσεις σε επενδυτές κεφαλαίων, χωρίς έλεγχο της προέλευσής τους, με απολύτως ανεξέλεγκτα σχέδια. Δεν έφταναν τα επιπλέον τα οικονομικά κίνητρα, αλλά παραχωρούνται και ανήκουστα πολεοδομικά και διοικητικά κίνητρα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αναγκαστικές απαλλοτριώσεις από ιδιώτες, πρόταξη ιδιωτικών απαιτήσεων στον προγραμματισμό φορέων του δημοσίου, ανεξέλεγκτη αδειοδότηση, με θέσπιση προσχηματικών, ανέφικτων προθεσμιών κλπ.

Με όχημα αυτό το σκανδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση, με Αποφάσεις Διυπουργικών Επιτροπών (ΔΕΣΕ), εγκρίνει σωρηδόν ως Στρατηγικές Επενδύσεις του Ν.3894/2010, τα επενδυτικά σχέδια Τουριστικών-Παραθεριστικών εγκαταστάσεων σε εκτάσεις ιδιωτών με ήδη εγνωσμένη καταστροφική δραστηριότητα, πάνω σε παραλίες. Δεδομένης της τεράστιας ακτογραμμής της χώρας το “πεδίον δόξης” είναι λαμπρό.

Μόνη αντίδραση του απερχόμενου ΔΣ του συλλόγου αρχιτεκτόνων απέναντι σε όλα αυτά, ήταν η σιωπή.

Κοινωνικός – εργασιακός μεσαίωνας

Οι κυβερνητικές πολιτικές της λιτότητας συνδυάζονται με την υπερφορολόγηση, την εξάλειψη των κοινωνικών στοιχείων από το ασφαλιστικό σύστημα και την μετατροπή του σε άντληση συμπληρωματικής οικονομικής αφαίμαξης, χωρίς ασφαλιστικό αντίκρισμα.

Το Δημόσιο απέχει από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που συμβάλλει στην οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων, την συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Αμοιβές, μισθοί και συντάξεις έχουν καταρρεύσει, το κοινωνικό κράτος διαλύεται περαιτέρω, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις δημοσίων αγαθών ιδιωτικοποιούνται και υφαρπάζονται. Προκαλείται χρόνια υπερχρέωση των νοικοκυριών και φτώχεια. Η αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προς όφελος των τραπεζών και των δανειστών.

Τα εργασιακά των αρχιτεκτόνων

Στο επάγγελμά μας, η χρόνια ύφεση και η ανεργία που προηγήθηκε καθιέρωσαν την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα. Στο δημόσιο, το εργασιακό πλαίσιο απορρυθμίζεται, με περικοπές και εργασιακή ανασφάλεια.

Οι περισσότεροι από όσους καταφέρνουν ακόμα να κρατούνται στο επάγγελμα, καλούνται να ζήσουν και να εργαστούν:

χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ελάχιστες αμοιβές,

με ελαστικά ωράρια και με μόνιμη ανασφάλεια, με το φάσμα της ανεργίας,

λεηλατημένοι ψυχικά,

αδυνατώντας να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες και υποχρεώσεις,

υπερχρεωμένοι αναπόδραστα, με δάνεια φόρους και εισφορές,

με την αμφιβολία:

αν θα πρέπει να ανοίξουν, να κρατήσουν ή να κλείσουν τα βιβλία τους στην εφορεία,

με την εργοδοτική απειλή απέναντι σε κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα,

με ανελεύθερους εργασιακούς κανόνες,

ακόμα και με απαγόρευση να απαντούν στο τηλέφωνό τους «εν ώρα εργασίας»…

Τα επαγγελματικά των αρχιτεκτόνων

Με το ν 4439/2016, οδηγούμαστε στον κατακερματισμό και την άλωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αρχιτεκτόνων, την μετατροπή του διπλώματος σε εισιτήριο εισόδου σε έναν αέναο κύκλο πιστοποιήσεων από το ΤΕΕ για την κατοχύρωση επιμέρους δικαιωμάτων.

Με το ν 4472/2017, τα επαγγελματικά δικαιώματα για την πλειοψηφία οδηγούνται σε δραστικό περιορισμό – μηδενισμό για τους νεοεισερχόμενους. Το δίπλωμα του μηχανικού μετατρέπεται σε εισιτήριο εισόδου σε έναν κύκλο συγκέντρωσης πιστοποιήσεων για τη συγκρότηση ενός ατομικού φάκελου προσόντων με περιορισμένα και εξατομικευμένα δικαιώματα. Η πρώτη διατύπωση αυτής της κατεύθυνσης συντάχθηκε με τη «συνδρομή» του ΤΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου.

Μέσω των παραπάνω αλλαγών, επιβλήθηκε η συγκέντρωση του τεχνικού αντικειμένου σε λίγες μεγάλες εταιρείες και στην καταστροφή των μικρών και ατομικών γραφείων: Εταιρείες κατάλληλες για τους σχεδιασμούς των μεγάλων έργων και της μεγάλης υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας.

Ως ύστατη απάντηση απέναντι σε αυτή τη γενικευμένη κυβερνητική επίθεση στην αρχιτεκτονική και τους αρχιτέκτονες, αντί της ουσιαστικής κριτικής, η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ προτίμησε να συντηρεί και να προστατεύει ψίχουλα δοτών εξουσιών, σε ελεγχόμενα από την κυβέρνηση «σώματα ειδικών», (όπως ΚΕΣΑ, κλπ), που χωρίζουν τους αρχιτέκτονες σε ελέγχοντες και ελεγχομένους και έχουν ως προφανή λόγο ύπαρξης όχι την προστασία της αρχιτεκτονικής (που προφανώς είναι το τελευταίο που νοιάζει τις κυβερνήσεις που επί δεκαετίες συντηρούν τα σώματα αυτά) αλλά το ξέπλυμα και τη θωράκιση άνομων και μεγάλων κυβερνητικών διαπλοκών με ιδιωτικά συμφέροντα, που θωρακίζονται έναντι διοικητικών δικαστηρίων και του ΣΤΕ με την έγκριση από αυτά τα δήθεν «σώματα ειδικών». Το απερχόμενο ΔΣ, επιδόθηκε σε μιαν αδιέξοδη προσπάθεια συστηματικής καταγραφής συμπτωμάτων γενικευμένης αρρυθμίας στη λειτουργία τους, σε μια προσπάθεια διαλόγου και συστάσεων με αποκλειστικό αποδέκτη μιαν αποφασισμένη και αδίστακτη κυβέρνηση.

Η εκτροπή εσωτερικευμένη στο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Δυστυχώς, επιπλέον της σκόπιμης σιωπής και των αδιέξοδων απαντήσεων, κατά τη θητεία 2018 - 2022, απέναντι σε ένα καταιγισμό επιθέσεων και πληγμάτων σε όσα αποτελούν τους σκοπούς του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, το ΔΣ βρέθηκε σε ένα πρωτοφανές καθεστώς ανωμαλίας για την ιστορία του συλλόγου, που ξεκίνησε με την υφαρπαγή της θέσης του προέδρου, λόγω καθυστερημένης προσέλευσης ενός μέλους του ΔΣ στην ψηφοφορία (καθυστέρηση για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται ο απερχόμενος Πρόεδρος, φρόντισε όμως κατάλληλα να την εκμεταλλευθεί, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας εκλογής του) και στη συνέχεια εκλέχτηκε αντιπρόεδρος, ο οποίος δεν ξαναπάτησε στο ΔΣ σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας. Η εκλογή σε αυτές τις θέσεις, αποτέλεσμα υφαρπαγής και όχι σύμφωνα με την πραγματική σύνθεση του ΔΣ, δεν επέτρεψαν την περαιτέρω συγκρότησή του, με αποτέλεσμα επί 4 χρόνια ο σύλλογος να μένει δικαιοπρακτικά ευάλωτος, απέναντι σε μεγάλα νομικά και οικονομικά προβλήματα (προσφυγές κλπ), και ο απερχόμενος Πρόεδρος, να εκτελεί ταυτόχρονα χρέη Γραμματέα και Ταμία, που πρακτικά έγινε εφικτό μόνο με την καθοριστική και φιλότιμη προσφορά της Γραμματείας του Συλλόγου. Βεβαίως αναγνωρίζουμε το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης του, αλλά ας μας επιτραπεί να μη τον ευχαριστούμε κιόλας για αυτό. Γιατί ο ίδιος την προκάλεσε και ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη αυτή, για να προστατεύσει τον δικό του τυχάρπαστο τίτλο. Το σοβαρότερο όμως είναι άλλο.

Η συγκέντρωση σε ένα πρόσωπο όλων των αρμοδιοτήτων του προεδρείου, εκ των πραγμάτων άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για την ανεξέλεγκτη, καταχρηστική τους άσκηση, το οποίο δυστυχώς επανειλημμένα συνέβη εκ μέρους του απερχομένου προέδρου, κατ’ αρχή με τις ανακοινώσεις των αποφάσεων του ΔΣ, που μόνος του τις υπέγραφε και μόνος του τις δημοσιοποιούσε, χωρίς να αποφεύγει κάποιες καταχρηστικές εκδοχές συμπεριφορών, με δημοσίευση ανύπαρκτων ή αλλοιωμένων «Αποφάσεων ΔΣ» και με τις αλλεπάλληλες, πραξικοπηματικές αναβολές των εκλογών κατά ενάμιση χρόνο μετά την καταστατική λήξη της θητείας, το Μάρτη του 2021. Πλήρης τεκμηρίωση των προηγουμένων υπάρχει στο blog της Συσπείρωσης.

Απέναντι σε ένα τέτοιο απερχόμενο ΔΣ, που επί τέσσερα χρόνια παραπαίει, όρθωσαν το ανάστημά τους αρχιτέκτονες και αρχιτεκτόνισσες, που πήραν σημαντικές πρωτοβουλίες, στο πνεύμα και στην ιστορική παράδοση της λειτουργίας του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ. Με τη σημαντική συλλογική τους δραστηριότητα, ανέδειξαν δημόσια το κοινωνικό και επιστημονικό πρόσωπο που αναλογεί στους αρχιτέκτονες. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιας συλλογικής δράσης αποτέλεσαν πολλαπλές δράσεις του Εργαστηρίου στην Αττική, με εντυπωσιακότερη τη δημιουργία του Αρχείου Γυναικών Αρχιτεκτόνων, καθώς και η πολυετής λειτουργία των Μαθημάτων Αλληλέγγυου Σχεδίου, προς μαθητές που δεν έχουν δυνατότητα να παρακολουθούν φροντιστήρια, για μαθήματα που ενώ εξετάζονται στις εισαγωγικές για την Αρχιτεκτονική, αφαιρέθηκαν πρόσφατα από τη διδακτέα ύλη της δευτεροβάθμιας παιδείας…

Η γενική πρόταση της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων για έναν Σύλλογο ιστορικό

Στην προ δεκαετίας κρίση του πολιτικού προσωπικού της εκτροπής, πολύ συχνά οι επιστήμονες απέρριψαν τη στάση της ουδετερότητας, γύρισαν την πλάτη στις δυνάμεις της ιδιοτέλειας και συνάντησαν τον κόσμο που αγωνίζεται για τα κοινά.

Στην Ελλάδα, αγώνες για τη διεκδίκηση δημόσιας γης είτε για την υπεράσπισή της, εκδηλώθηκαν με την έναρξη του φαινομένου της υφαρπαγής γης σε μεγάλη κλίμακα για κερδοσκοπικούς λόγους στα τέλη της δεκαετίας του 80 και εντάθηκαν στις συνθήκες μνημονιακής συνταγματικής εκτροπής. Εμβληματικά τέτοια κινήματα, ανάμεσα σε αναρίθμητους αγώνες σε όλη την Ελλάδα, υπήρξαν το κίνημα για την διάσωση της Χαλκιδικής, το κίνημα για το Ελληνικό και αναρίθμητα άλλα.

Κατά την εκδήλωση της μνημονιακής επίθεσης, χιλιάδες απλοί πολίτες, εκατοντάδες τοπικά κινήματα και επιτροπές από όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, πολιτικοί, δήμαρχοι, καλλιτέχνες, έχουν συμμετάσχει στην μάχη για την υπεράσπισή του χωρικού σχεδιασμού με κοινωνικό πρόσημο. Με τη συγχώνευση όλων αυτών με τον κινητοποιημένο κόσμο της επιστήμης, των επιστημονικών συλλόγων, των επιμελητηρίων και των Πανεπιστημίων γράφτηκε Ιστορία, που δεν ήταν αποτέλεσμα ούτε μόνης της συνέργειας των επιστημόνων, ούτε, πολύ περισσότερο, μόνης της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.

Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, στα 100 χρόνια της ιστορίας του, σημαδεύτηκε από τη συμμετοχή του σε τέτοιους αγώνες. Ήταν και μέχρι πρόσφατα εκεί: Από τις εκκλήσεις μας του 2011, να μην εφαρμοστούν νόμοι της υφαρπαγής μέσω της άκριτης νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, έως τις αναρίθμητες δράσεις που κορυφώθηκαν στην τετραετία 2014 – 2018. Χωρίς αυτή τη στάση, με την fast-track επιθετική νομοθεσία, η οποία από το 2010 μας επιστρέφει στις περιφράξεις των «κοινών» του 17ου αιώνα, δεν θα υπάρχουν πια βιβλία για χωρικό σχεδιασμό. Οι γνώσεις των αρχιτεκτόνων και των πολεοδόμων θα αντικατασταθούν από εγχειρίδια υπακοής. H πολεοδομία εξαφανίζεται. Το χειρότερο όμως είναι ότι εξαφανίζονται τα ίδια τα κοινωνικά αγαθά, που γίνονται στόχος υφαρπαγής.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν την συνέχεια της Ιστορίας του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ εκεί που πράγματι γεννήθηκε: στην συνάντηση των αρχιτεκτόνων με την κοινωνία που αντιστέκεται. Όχι με περιφράξεις, αλλά με την υπεράσπιση των κοινών με δημοκρατία.

Ένας δημοκρατικός ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, με τις παρεμβάσεις του στο τρίπτυχο: Κοινωνία και Οικονομία, Κλιματική Ισορροπία και Περιβάλλον, Αρχιτεκτονική και Αρχιτέκτονες, μπορεί να συμβάλλει:

Στην ανοιχτή επιστημονική ενεργοποίηση των συναδέλφων, στην ενδυνάμωση του δημόσιου διαλόγου για τον χώρο, στην ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας

Στη στήριξη των συναδέλφων με διαθέσιμα και νέα εργαλεία, για την εύρεση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Στη στήριξη πρωτοβουλιών μικρών ομάδων, συνεταιριστικών σχημάτων κλπ για να στηριχθούν οι συνάδελφοι και για να διασωθούν και να αναπτυχθούν οι επαγγελματικές δεξιότητες που υποβαθμίζονται και αποδομούνται στις σημερινές συνθήκες εργασίας

Στη διεκδίκηση υποχρεωτικής διενέργειας Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών σε μελέτες διαχείρισης Δημόσιων Χώρων αλλά και στην αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να εναρμονίζεται με τον αντίστοιχο διεθνή κανονισμό UNESCO-UIA

Στην εκπόνηση κριτικών θέσεων και προτάσεων για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το χώρο και το επάγγελμα, αξιοποιώντας όσα θετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις κατευθύνσεις της UNESCO.

Στη διαρκή ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών με όλα τα μέσα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στους δήθεν «αναπτυξιακούς» μύθους

Στην επιστημονική στήριξη σε κινήματα πόλης, στην ανάδειξη νέων ιδεών

Στη διάχυση της γνώσης και της πληροφορίας χωρίς στεγανά και εμπορευματοποιημένες διαδικασίες

Τα προτάγματα της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων

Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων διανύει την τέταρτη δεκαετία αγώνων για όλα τα παραπάνω, με σταθερή στράτευση, χωρίς συναλλαγές, ανοιχτή σε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που αποδέχεται τον χαρακτήρα και συμμερίζεται τις κατευθύνσεις της. Συνενώνει συναδέλφους από τον χώρο της αριστεράς και της οικολογίας, ανένταχτους ή και με διαφορετικές κομματικές εντάξεις.

Επιμένουμε σε ενωτική κατεύθυνση για το σύνολο των δυνάμεων με τις οποίες συναντιόμαστε πάνω στα προηγούμενα, για να μιλήσουμε και να δράσουμε από κοινού για τα προβλήματα, τις προτάσεις, τις δυσκολίες και τις αδυναμίες μας. Να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε.

Μας χωρίζει άβυσσος από όσους βλέπουν την κρίση σαν ευκαιρία πλουτισμού και εκμετάλλευσης και μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί με όλες και όλους εκείνους τους πληττόμενους συναδέλφους που μέσα από σωματεία και συλλόγους, μέσα από ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες και αγώνες, αλλά και με τις προσωπικές τους αντιστάσεις και την αξιοπρέπεια, κρατούν ζωντανό το όραμα για μια άλλη προοπτική, για τη ζωή και τη δουλειά μας.

Για μας δεν υπάρχουν ιδεολογικές περιχαρακώσεις και μικροκομματικές προτεραιότητες. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, που δεν ξεθωριάζουν:

Ενάντια στις υποθήκες των μνημονίων, στις δυνάμεις που τις συντηρούν, στους νόμους και στις κυβερνητικές πολιτικές που τις εφαρμόζουν

Ενάντια στις δομές και τις πολιτικές της ΕΕ

Για τα εργασιακά δικαιώματα και ενάντια στην μαύρη εργασία

Για να αποτρέψουμε την άλωση των μικρών επαγγελματιών από μεγάλα γραφεία και κατασκευαστικές εταιρίες

Για να αντιμετωπίσουμε τον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, την υπεξαίρεση και την αμφισβήτησή τους με τους ποικίλους μηχανισμούς «πιστοποιήσεων»

Για το δικαίωμα στην περίθαλψη για όλους

Για την προστασία των οφειλετών φόρων και εισφορών από το ΚΕΑΟ και για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

Για τη δημοκρατική, με δίκαια κοινωνικά κριτήρια και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη των πόλεων, με προστασία του περιβάλλοντος

Για ένα θεσμικό πλαίσιο επαγγέλματος που θα διευκολύνει την άσκηση του

Για ένα σύλλογο δημοκρατικό, στο πλευρό των πολλών και όχι εργαλείο στα χέρια λίγων, υποχείριο κυβερνητικών πολιτικών και ειδικών συμφερόντων.

Για την δουλειά και την αξιοπρέπεια των αρχιτεκτόνων, για μιαν αρχιτεκτονική προσανατολισμένη στις νέες κοινωνικές ανάγκες, από τα αιτήματα όσων αγωνίζονται μαζί μας για τη στέγη, τις γειτονιές, το περιβάλλον, με ριζοσπαστική σκέψη, που γεννιέται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, για να σταματήσουμε τα σχέδιά τους

Σήμερα, γιατί κάθε αναβολή κάνει το σκοτάδι πυκνότερο

Σήμερα, ο Σύλλογος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την φωνή των πληττόμενων αρχιτεκτόνων, που με την πληττόμενη κοινωνία κάνουν κοινό αγώνα.

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων

για την ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

ΑΤΤΙΚΗ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ (ΝΑΤΑΣΑ)

ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ

ΒΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΒΑΤΑΒΑΛΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ

ΒΕΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΓΑΛΑΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΓΙΟΚΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΟΥΛΤΣΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΖΟΥΛΑΜΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΖΟΥΛΑΜΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛ-ΜΕΛΠΩ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΑΚΗΣ

ΚΑΒΑΛΛΑ ΦΑΝΗ

ΚΑΚΑΤΣΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΛΙΝΤΑ) ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΟΥ-ΤΣΙΓΚΟΥΝΗ ΜΑΤΙΝΑ

ΚΑΝΕΛΗ ΑΝΝΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΝΙΑ

ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ ΑΣΠΑ

ΚΑΤΣΟΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ ΚΛΕΙΩ

ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΟΜΜΑΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΟΠΑΝΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΑΚΗΣ ΑΡΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΛΑΥΡΕΝΤΑΚΗ ΖΩΗ

ΛΟΥΪΖΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

ΜΑΓΕΙΡΟΣ ΤΑΣΟΣ

ΜΑΟΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΕΘΥΜΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΜΟΥΚΑ ΝΑΣΙΑ

ΜΠΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΜΥΡΙΑΛΛΗ ΜΥΡΤΩ

ΜΩΡΑΪΤΟΥ ΛΩΡΕΤΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΜΠΟΥΛΙΝΑ)

ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΠΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΕΡΒΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΣΚΑΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ Τ

ΡΟΥΛΛΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΣΕΜΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΛΩΜΗ


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Ν. Δράμας) 

ΚΗΠΟΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Ν. Ξάνθης)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΕΡΜΕΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΖΥΓΑ ΕΛΙΑΝΑ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗΣ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΚΛΕΙΔΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΝΤΙΝΑ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΠΑΪΣΙΟΥ ΚΑΡΟΛΙΝΑ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΣΑΜΔΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΙΤΑΛΟΣ) (Ν. Θεσ/νίκης)

ΣΑΧΑΝΑ ΧΡΥΣΑ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΤΣΑΡΑΣ ΑΓΙΣ (Ν. Θεσ/νίκης)

ΧΡΙΣΤΑΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (Ν. Θεσ/νίκης)


ΗΠΕΙΡΟΣ

ΜΠΕΓΚΑ ΑΛΕΞ (Ν. Ιωαννίνων)

ΣΙΑΦΑΚΑ ΑΘΗΝΑ (Ν. Ιωαννίνων)

ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ((Ν. Πρέβεζας)


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΣΑΜΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Ν. Μαγνησίας)


ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

ΜΠΑΡΟΥΞΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Ν. Κέρκυρας)


ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ

ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Ν. Αργολίδας)

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ (Ν. Κορινθίας)


ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΜΑΖΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Ν. Λέσβου)


ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΒΑΛΙΑΤΖΑ ΛΙΛΑ (Ν. Δωδ/νησου) 

ΙΣΙΓΩΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (Ν. Κυκλάδων)

ΚΑΡΑΒΙΤΗ ΕΥΗ (Ν. Κυκλάδων)

ΠΕΤΡΙΔΟΥ ΠΙΠΙΤΣΑ (Ν. Κυκλάδων)

ΣΑΜΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (Ν. Κυκλάδων)

ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ (Ν. Δωδ/νησου) 

ΤΣΙΜΗΓΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (Ν. Κυκλάδων)


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

ΘΕΡΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ

ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ


ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων

για το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΒΑΪΟΥ ΝΤΙΝΑ

ΒΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΒΑΤΑΒΑΛΗ ΦΕΡΕΝΙΚΗ

ΒΕΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΓΙΟΚΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΑΒΑΛΛΑ ΦΑΝΗ

ΚΑΚΑΤΣΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (ΛΙΝΤΑ)

ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΝΕΛΗ ΑΝΝΑ

ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ ΑΣΠΑ

ΚΑΤΣΟΥΡΟΥ ΚΛΕΙΩ

ΛΑΥΡΕΝΤΑΚΗ ΖΩΗ

ΜΑΟΥΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΜΕΘΥΜΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ

ΜΠΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ

ΜΥΡΙΑΛΛΗ ΜΥΡΤΩ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΜΠΟΥΛΙΝΑ)

ΠΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΑΣ

ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΟΤΣΙΚΑΣ ΠΑΝΟΣ

ΤΣΕΜΑΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΑΛΩΜΗ



ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΚΑΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ