Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου για τον Π. Φύσσα

Κρίση, χαρτογραφήσεις του καπιταλισμού και η επιστροφή του χρόνου


Θεωρίες για την κρίση - Γεωγραφίες και χαρτογραφήσεις της κρίσης - η επιστροφή του χρόνου

Ένα διαφορετικό βιβλίο για την κρίση, με χάρτες και πρωτότυπες προσεγγίσεις  

Πώς συνδέεται ο χώρος με την κρίση και η κρίση με το χώρο; 
  Ποιες αλλαγές επιφέρει η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση στο χάρτη της υφηλίου; Και, αντιστρόφως, ποιο ρόλο έπαιξε ο γεωγραφικός χώρος στην εκδήλωση και την εξέλιξη της κρίσης;

Το βιβλίο του Μάνου Σκούφογλου  προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά και σε άλλα, πιο ειδικά, ερωτήματα μέσα από τρία βήματα. Στο πρώτο συνοψίζονται οι κυριότερες θεωρίες για την κρίση. Στο δεύτερο εξετάζονται οι πρόσφατες μεταλλαγές του χώρου. Στο τρίτο υποστηρίζεται ότι η κρίση επιφέρει μια νέα σχέση μεταξύ χώρου και χρόνου, κάνοντας και πάλι επίκαιρα τα μεγάλα απελευθερωτικά προτάγματα. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα χαρτογράφηση του καπιταλισμού είναι απαραίτητη, όχι μόνο για να κατανοήσει κανείς βαθύτερα τη σημερινή κατάσταση, αλλά και για να προσπαθήσει να την ανατρέψει.
 
Ο Μάνος Σκούφογλου γεννήθηκε στο Βόλο το 1983. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και Χωροταξία.

ISBN:  978-960-6750-80-9
Ημερομηνία έκδοσης:  Σεπτέμβριος 2013
Σελίδες: 150
Στοιχεία έκδοσης:  χαρτόδετο 16,2*24 cm
Λιανική Τιμή:  €10,00

Η αρχιτεκτονική και ο αρχιτέκτονας στη δίνη της κρίσης

Ο μονήρης αρχιτέκτονας σταδιακά εκλείπει και στην καλύτερη περίπτωση μετατρέπεται σε απλό υπάλληλο, σε κάποιο γρανάζι μιας τεράστιας μηχανής παραγωγής αρχιτεκτονικής και «ντιζάιν», στην κορυφή της οποίας βρίσκεται συνήθως ένας star-architect. Ενα είδος αρχιτεκτονικού «brand name». Ολοι οι υπόλοιποι παραμένουν αναλώσιμοι υπάλληλοι, άψυχοι αριθμοί και νούμερα σε διαρκή διαθεσιμότητα

Του Τάση Παπαϊωάννου από την ΕφΣυν

τασης παπαϊωαννου φανταστικο τοπιοΗ κρίση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, οικονομική, κοινωνική, εν τέλει πολιτισμική, αφήνει ήδη τα ανεξίτηλα σημάδια της πάνω στον κοινωνικό ιστό. Τον διαρρηγνύει, τον τεμαχίζει, τον ανατέμνει, τον διαλύει σε ασύνδετα μεταξύ τους θραύσματα, δημιουργώντας αγεφύρωτα χάσματα και τραύματα που είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν ποτέ να επουλωθούν. Η μετάλλαξη γίνεται με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, στοχευμένο, εκρηκτικό, θανάσιμο. Ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και επαγγέλματα εκθεμελιώνονται εκ βάθρων και οδηγούνται στον πλήρη αφανισμό. Ανθρωποι που για μια ζωή προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς, κρίνονται υπεράριθμοι, ακατάλληλοι, «πλεονάζον προσωπικό» και μέσα σε μια μέρα βρίσκονται στον δρόμο. Ετσι, σαν να πετάς άχρηστα αντικείμενα στα σκουπίδια.

Αν επικεντρωθούμε στον τομέα των οικοδομικών κατασκευών τα αποτελέσματα είναι τραγικά και μη αναστρέψιμα, με την ανεργία στους κλάδους αυτούς να έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η τέχνη του μάστορα και η ειδική του γνώση εξαφανίζονται, όπως και το επάγγελμά του. Τέχνες που χρειάστηκαν πάμπολλα χρόνια για να τελειοποιηθούν και να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο, σβήνουν η μία μετά την άλλη και χάνονται για πάντα.

Κι ο αρχιτέκτονας; Τι ρόλο παίζει πια ο αρχιτέκτονας; Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και με το δικό του επάγγελμα; Σιγά σιγά το ένα γραφείο μετά το άλλο κλείνουν και τη θέση τους παίρνουν μεγάλες πολυεθνικές αρχιτεκτονικές εταιρείες που απασχολούν εκατοντάδες μηχανικούς και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ο μονήρης αρχιτέκτονας σταδιακά εκλείπει και στην καλύτερη περίπτωση μετατρέπεται σε απλό υπάλληλο, σε κάποιο γρανάζι μιας τεράστιας μηχανής παραγωγής αρχιτεκτονικής και «ντιζάιν», στην κορυφή της οποίας βρίσκεται συνήθως ένας star-architect. Ενα είδος αρχιτεκτονικού «brand name». Ολοι οι υπόλοιποι παραμένουν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Αναλώσιμοι υπάλληλοι, άψυχοι αριθμοί και νούμερα σε διαρκή διαθεσιμότητα.

Η εξουσία και το χρήμα συγκεντρώνονται διαρκώς σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Εταιρείες καθόλου αθώες βρίσκονται σε άμεση σχέση (και διαπλοκή;) με την πολιτική και οικονομική ελίτ κάθε χώρας. Τώρα «πελάτης» δεν είναι απλώς το Δημόσιο ή ένας ιδιώτης, αλλά ολόκληρα κράτη που διαπραγματεύονται τα κτίρια-κράχτες, τα φανταχτερά κτίρια που ενσαρκώνουν μεγαλεπήβολα σχέδια και ματαιόδοξες ψευδαισθήσεις σε ένα παιχνίδι άκρατου εντυπωσιασμού και λυσσαλέου ανταγωνισμού. Η αρχιτεκτονική όπως την ξέραμε σιγά σιγά τείνει να εξαφανιστεί. Μετατρέπεται σε καθαρά εμπορευματική διαδικασία και το αρχιτεκτόνημα σε καταναλωτικό προϊόν. Επιβιώνει μόνον η αρχιτεκτονική που βρίσκεται στην υπηρεσία της εκάστοτε εξουσίας. Κάθε άλλη εκδοχή πρέπει πάση θυσία να καταπολεμηθεί.

Ο αρχιτέκτονας δεν χρειάζεται και δεν πρέπει πια να σκέφτεται, να σχεδιάζει, να αυτενεργεί, να συνθέτει μέσα από το σχέδιο και την ταυτότητά του! Αυτό που απαιτείται είναι να μετατραπεί σε πειθήνιο εκτελεστικό-διεκπεραιωτικό όργανο. Αλλοι πλέον θα σκέφτονται γι’ αυτόν. Μεταλλάσσεται έτσι, απλώς σ’ ένα καταρτισμένο πιόνι, σε φτηνό εργατικό δυναμικό εξειδικευμένων επί μέρους εργασιών (γνώστης ηλεκτρονικών προγραμμάτων, ελεγκτής, εργοδηγός…), σ’ ένα νέο είδος διαχειριστού δευτερευόντων μόνο θεμάτων (όπως να τακτοποιεί αυθαιρεσίες δεκαετιών) που απέχουν πολύ από την ουσία της αρχιτεκτονικής. Η αρχιτεκτονική που γεννήθηκε μέσα από βαθιά σκέψη και αμφισβήτηση σταδιακά θα ατονήσει και θα τη βρίσκεις τοποθετημένη μόνο στα ράφια των μουσείων, ως σχέδιο, ως μικρή μακέτα και όχι ως υλοποιημένο έργο. Αρχειοθετημένη για πάντα στο παρελθόν! Το μέλλον που μας προδιαγράφουν, δεν χρειάζεται αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Ολα πρέπει να κυλάνε ήσυχα, ομαλά και ανεμπόδιστα στα προκατασκευασμένα κανάλια του συστήματος και των κλειστών εργολαβιών. Δεν θα υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι, αλλά μόνον ένας. Μονόδρομος και αδιέξοδος! Το δίλημμα θανάσιμο. Ή προσαρμόζεσαι στη νέα τάξη πραγμάτων ή εξαφανίζεσαι ως δημιουργός.

Η πολυδιαφημιζόμενη «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων οδηγεί νομοτελειακά στη δραματική συρρίκνωση, μέχρι και στην πλήρη εξαφάνιση των επαγγελμάτων αυτών, στον αντίποδα δηλαδή αυτού που επικαλούνταν η ευρωπαϊκή νομοθετική ντιρεκτίβα. Τα «ανοιχτά» επαγγέλματα είναι στην πραγματικότητα τα νεκρά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να πετιούνται σαν σκουπίδια στο περιθώριο της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, ενώ παράλληλα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών διαρκώς υποβαθμίζεται.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Καταλήψεις & αυτο διαχειριζόμενοι χώροι – H ιστορική εμπειρία του Βερολίνου

Επιμέλεια : Κ. Πανόπουλος από το RedWire
Χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να μπει στην κεντρική πολιτική ατζέντα το ζήτημα των καταλήψεων δημόσιων ή ιδιωτικών χώρων από ομάδες πολιτών.
Χρειάστηκαν πάνω από 20 χρόνια για να ακουστεί και στο τελευταίο χωριό της χώρας ότι υπάρχουν χώροι όπου διάφορες συλλογικότητες προσπαθούν ,άλλοτε πετυχημένα άλλοτε όχι , να προβάλουν ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης , κουλτούρας αλλά και εναλλακτικής προσέγγισης της πολιτικής σε επίπεδο γειτονιάς. Το  Βερολίνο αποτελεί ίσως τη μήτρα της γέννησης αυτών των πρωτοβουλιών αλλά ταυτόχρονα δείχνει τις δυνατότητες  και τα όρια , τα προβλήματα αλλά και τα αδιέξοδα αυτών των  εγχειρημάτων.
Η ιστορική αναδρομή στο κίνημα των καταλήψεων στο Βερολίνο δίνει μία εικόνα του φαινομένου πέρα από τις υστερίες του Κεδίκογλου και τη μηδενική ανοχή του Δένδια.
Εισαγωγή
Το  συνέδριο TUNIX, που οργανώθηκε στο Βερολίνο το 1978, αποτέλεσε το τέλος ενός κύκλου κοινωνικών κινημάτων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία οι οποίοι ξεκίνησαν με τις ταραχές των φοιτητών το 1967-68. Η «κόκκινη δεκαετία», όπως ονόμασε ο ιστορικός Gerd Koenen τις χρονιές από το 1967 έως το 1977, δεν έθεσαν μόνο τις βάσεις για τα νέα κοινωνικά κινήματα ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, τον πόλεμο και τον μιλιταρισμό, αλλά επίσης για τα κινήματα σεξουαλικής ισότητας. Το γεγονός αυτό άνοιξε το δρόμο για σεχταριστικά πειράματα που συμπεριλάμβαναν τη δημιουργία νέων επαναστατικών κομμάτων και την αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης που οδήγησε στην ένοπλη αντίσταση της RAF (Red Army Faction) και του Κινήματος 2 Ιούνη. Μια κρίσιμη καμπή ήρθε όταν τμήματα του κινήματος αντέδρασαν στο «Γερμανικό Φθινόπωρο» του 1977 και στο επίπεδο της κρατικής-κυβερνητικής καταστολής και αποσύρθηκαν από την επίσημη κοινωνία, δημιουργώντας εναλλακτικά project. To Βερολίνο κατέληξε να γίνει το κέντρο αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου εναλλακτικού κινήματος. Το 1979 η εναλλακτική σκηνή που αναπτύχθηκε γύρω από κολεκτίβες pub, εργαστήρια ποδηλάτων, τοπικές εφημερίδες και εκδόσεις εκτιμάται ότι αποτελούνταν από 100.000 άτομα  και αυτές οι δραστηριότητες παρείχαν στο κίνημα μια μορφή οικονομικής ασφάλειας πέρα από την καπιταλιστική μισθωτή εργασία. Το ζήτημα του κατάλληλου χώρου διαβίωσης σύντομα έγινε κεντρικής σημασίας για αυτά τα εγχειρήματα, και οι καταλήψεις φάνηκε ότι ήταν ο τρόπος για να οικειοποιηθούν τέτοιους χώρους. Επιπρόσθετα, η τακτική της κατάληψης ταίριαζε με την πολιτική προσέγγιση του εναλλακτικού κινήματος: η παρέμβαση του στην αστική αναδιάρθρωση, η ενασχόληση με τα προβλήματα που δημιουργούνταν από τα διαμερίσματα που έμεναν άδεια, την έλλειψη στέγης, την κερδοσκοπία των ακινήτων.
Ενώ το εναλλακτικό κίνημα αυξάνονταν με ταχείς ρυθμούς, οι αστικές – πολεοδομικές πολιτικές του Βερολίνου κατέπεσαν σε μια πραγματική κρίση. Η έλλειψη στέγης – μόνο το 1980 περίπου 80.000 άτομα καταγράφηκαν ότι αναζητούσαν διαμερίσματα – δεν ήταν απλώς το αποτέλεσμα των εδαφικών συνόρων που εμπόδιζαν την «παραμεθόρια πόλη» να επεκταθεί. Ήταν περισσότερο μια υπόθεση δημόσιων προγραμμάτων ανάπλασης που ευνοούσαν την κερδοσκοπική στρατηγική του να διατηρούνται άδεια τα διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τις στατιστικές της Γερουσίας, 27.000 διαμερίσματα έμειναν ακατοίκητα το 1978. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών και οι οικοδομικές εταιρείες σκόπιμα άφηναν τα σπίτια να εγκαταλειφθούν με την προσδοκία ότι στη συνέχεια θα μπορούσαν να τα κατεδαφίσουν και να τα ξαναχτίσουν ή ριζικά να τα εκσυγχρονίσουν χρησιμοποιώντας κρατικές χρηματοδοτήσεις, ώστε τελικά να τα χρεώνουν με υψηλότερα ενοίκια.
Καταλήψεις συντήρησης  και εξέγερση του 1981

Ιδιωτικοποίηση με κρατικά χρήματα!

Ηδη τεχνικά στελέχη του ΟΣΕ ετοιμάζουν εξώδικα με τα οποία αμφισβητούν και τους δύο διαγωνισμούς (ROSCO, ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

50Προχειρότητα, «προικοδότηση» με εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο και κυρίως προσλήψεις περιλαμβάνει το «πακέτο» της πολυδιαφημισμένης ιδιωτικοποίησης της νεοσύστατης Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), γνωστότερης με την επωνυμία ROSCO. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται τη Δευτέρα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος και θα «τρέχει» παράλληλα με τη διαδικασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προηγήθηκε κατά ένα δεκαπενθήμερο και στην ουσία αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Η συμπόρευση των δύο εταιρειών επιβεβαιώνεται και από το -περίφημο πια- νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ, στο οποίο προβλέπεται ότι η ROSCO αναλαμβάνει για δέκα χρόνια τη συντήρηση του τροχαίου υλικού έναντι 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Προφανώς πρόκειται για… ίση μεταχείριση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που «προικοδοτείται» με 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μια πενταετία για τις άγονες γραμμές! Οπως και να έχουν οι δύο υποθέσεις, μόνον ιδιωτικοποίηση δεν συνιστούν. Ειδικά στην περίπτωση της ROSCO, η νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στον αέρα, αφού κανένας νόμος δεν μπορεί να δεσμεύσει τον μελλοντικό επενδυτή. Εκτός και αν πρόκειται για σχέδιο άλωσης του σιδηρόδρομου από τρίτες χώρες που θέλουν να μπουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο με όχημα την Ελλάδα. Ηδη τεχνικά στελέχη του ΟΣΕ ετοιμάζουν εξώδικα με τα οποία αμφισβητούν και τους δύο διαγωνισμούς.

Το «ζουμί» βρίσκεται επίσης στα κονδύλια και τις συμβάσεις για νέο προσωπικό, όταν οι εργαζόμενοι στον όμιλο του ΟΣΕ απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο». Η ΕΕΣΣΤΥ:

* Επιδοτήθηκε με 5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πήρε άλλα 7,5 εκατ. που υπολογίστηκε ότι της αναλογούν από τη φετινή επιδότηση του ΟΣΕ.

* Παρέλαβε ολόκληρο τον επισκευαστικό τομέα με 610 εργαζόμενους, που στην ουσία ήταν 545, αφού είχαν ήδη μειωθεί με συνταξιοδοτήσεις. Ομως η διαφορά δεν καλύφθηκε από εργαζόμενους σε άλλους τομείς του ΟΣΕ που απειλούνται με διαθεσιμότητα, αλλά άρχισαν οι προσλήψεις με «ιδιωτικά κριτήρια», εκτός ΑΣΕΠ. Εκτιμάται ότι έχουν προσληφθεί με εξάμηνες συμβάσεις περίπου 30 συνεργάτες, ενώ ακούγεται ότι έχουν δοθεί μισθοί που φτάνουν έως και τις 3.500 ευρώ τον μήνα.

Στο… πόδι

Η αρχή όμως έγινε με την προχειρότητα στην αμφισβητούμενης σκοπιμότητας δημιουργία της ΕΕΣΣΤΥ. Η νέα εταιρεία θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4111/2013, όπου ορίζεται ότι η απόσχιση ξεκινά από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και παρέχεται περιθώριο ενός μηνός για την κατάρτιση του ισολογισμού μετασχηματισμού.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι μήνες για να δοθεί η εντολή πιστοποίησης της λογιστικής αξίας από ορκωτούς λογιστές και άλλος ένας μήνας για να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη δημιουργία της νέας εταιρείας! Στην πραγματικότητα η εταιρεία χρειάζεται ακόμη «εξωτερική» βοήθεια για να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις της.

Αποκαλύφθηκε ότι δεν διαθέτει λογιστήριο, υπηρεσίες διεξαγωγής διαγωνισμών και ηλεκτρονική υποστήριξη, έτσι χρειάστηκε να… νοικιάσει προσωπικό από τον ΟΣΕ, όπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Στ. Αγιάσογλου. Η νέα εταιρεία θα καταβάλλει στον ΟΣΕ 10 έως 20 χιλιάδες ευρώ τον μήνα για ένα εξάμηνο ώστε να καλύψει βασικές λειτουργίες της!

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι δεν διαθέτει πιστοποίηση για την παροχή του βασικού έργου της. «Δεν χρειαζόμαστε νέα πιστοποίηση, αφού μας την εξασφαλίζει ο ΟΣΕ από τον οποίο μεταφέρθηκε ολόκληρος ο πιστοποιημένος επισκευαστικός τομέας», υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΕΣΣΤΥ. Αντίθετη άποψη έχει κορυφαίο υπηρεσιακό στέλεχος, που έχει στείλει υπόμνημα με τα επιχειρήματά του στις διοικήσεις των δύο οργανισμών, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό, χωρίς να πάρει απάντηση.

Είναι όμως τσεκαρισμένο ότι η νέα εταιρεία έχει ξεμείνει από ανταλλακτικά, κυρίως τροχούς. Γι” αυτόν τον λόγο είναι διαθέσιμοι μόνον 9 από τους συνολικά 15 συρμούς της γραμμής Αθήνα-Χαλκίδα, που παραλήφθηκαν το 2004 και κόστισαν 60 εκατ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει με το δίκτυο του προαστιακού για το οποίο διατέθηκαν 140 εκατ. ευρώ, όπου αξιοποιούνται μόνον 11 συρμοί, καθώς έξι δεν έχουν τροχούς και ένας έχει ακινητοποιηθεί λόγω ατυχήματος. Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν σε μείωση δρομολογίων και επομένως εσόδων για τις δύο εταιρείες.

Μηνιαία η υποβολή συγκεντρωτικών φορολογικών στοιχείων

Υποχρεωτικά θα υποβάλλουν κάθε μήνα μέσω του Διαδικτύου τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών όλοι οι υπόχρεοι. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα υποβάλλουν μηνιαίες τις συγκεντρωτικές καταστάσεις όπου θα δηλώνουν όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει καθώς και τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως αξίας.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθέν εάν το σύστημα taxis μπορεί να αντέξει όλο αυτόν τον όγκο φορολογικών δεδομένων, αναφέρει ότι ήδη το σύστημα έχει αναβαθμισθεί και γίνονται προσπάθειες όλες οι εφαρμογές να τρέχουν με ασφάλεια στις νέες υψηλές ταχύτητες. Πρέπει, ωστόσο, να γίνει εκτεταμένος έλεγχος του συστήματος προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την υποβολή του Ε9.

Οσοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε μήνα και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών, ενώ όσοι τηρούν απλογραφικά βιβλία θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τις καταστάσεις προμηθευτών ανά τρίμηνο. Η υποχρέωση αυτή θα καθιερωθεί από το επόμενο έτος, με στόχο κάποια στιγμή τα φορολογικά βιβλία όλων των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών να αποθηκεύονται και να τηρούνται ηλεκτρονικά σε κεντρική βάση δεδομένων που θα παρακολουθείται μόνιμα από το υπουργείο Οικονομικών. Με το ισχύον σύστημα, η υποβολή γίνεται σε ετήσια βάση και αφορά το αμέσως προηγούμενο έτος, τα δε φορολογικά στοιχεία που πρέπει να καταχωρίζονται υποχρεωτικά είναι μόνο τα τιμολόγια που υπερβαίνουν σε αξία τα 300 ευρώ έκαστο. Οι παραπάνω αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο προσχέδιο της υπουργικής απόφασης:

«Πάγωσαν» οι προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολικά κτίρια

Του Γιωργου Λιαλιου από την http://news.kathimerini.gr/. Μπορεί στις άλλες περιπτώσεις που στοχοποιήθηκαν μηχανικοί (όπως Υπ. Άμυνας, Πανεπιστήμια, ΙΚΑ, Υπ. Ναυτιλίας κλπ) για διαθεσιμότητα αυτοί προσωρινά εξαιρέθηκαν, στο ΥΠΙΜΕΔΙ όμως δεκάδες συναδέλφων οδεύουν σε διαθεσιμότητα με τεράστιες επιπτώσεις την προσεισμική και μετασεισμική προστασία της χώρας.
 
Στο «ψυγείο» έχει μπει το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων σε σχολικά κτίρια ελλείψει πιστώσεων και προσωπικού. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, οι προσεισμικοί έλεγχοι ουσιαστικά σταμάτησαν το 2011, οπότε και καλύφθηκαν όλα τα σχολεία που ανεγέρθησαν μέχρι το 1959. Ταυτόχρονα το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να απολύσει το προσωπικό των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) ανά την Ελλάδα, μεταθέτοντας την αρμοδιότητα, αλλά όχι και τους μηχανικούς, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Η κατάργηση των ΤΑΣ, που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της «επόμενης ημέρας» ενός σεισμού (έλεγχοι στατικότητας, καταγραφή ζημιών κ.ά.) και η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι μηχανικοί τους, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για τα ΚΤΕΛ. Οπως ορίζεται, τα ΤΑΣ θα επανιδρυθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ισάριθμες θέσεις εργαζομένων, οι οποίες θα καλυφθούν από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας (σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο καταργούνται και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΔΕ Κάρλας, η ΕΥΔΕ Ρόδου και το τμήμα Εργων Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (σε ερώτηση των βουλευτών Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη), οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία έχουν σταματήσει από το 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος από μηχανικούς του ΟΣΚ σε 5.041 σχολικές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνονται 6.464 κτίρια. Πρόκειται για τα σχολεία που έχουν ανεγερθεί έως το 1959, δηλαδή πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό (καθώς και όλα τα σχολεία Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και τα προ του 1986 σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα και Καστοριά). Οι αριθμοί αυτοί παραμένουν σταθεροί από το 2011, οπότε και ανακοινώθηκε από τον ΟΣΚ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος.
Αυτοψίες
Η έναρξη της δεύτερης φάσης προσεισμικών ελέγχων θα αφορούσε τα σχολικά κτίρια που ανεγέρθησαν την περίοδο 1960-1985 (κτίρια που κατασκευάστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959), ήτοι περί τις 4.200 σχολικές μονάδες που περιλαμβάνουν 8.000-9.000 κτίρια. Ωστόσο δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς ο ΟΣΚ υποχρεώθηκε σε δραστική μείωση προσωπικού και κονδυλίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του. Ο ΟΣΚ σήμερα έχει περιοριστεί στην πραγματοποίηση αυτοψιών σε σχολεία έπειτα από σεισμούς (από το 2006 έχει ελέγξει 760 σχολικές μονάδες ύστερα από κάποιον ισχυρό σεισμό) ή από αιτήματα φορέων (από το 2006 έχει ελέγξει επιπλέον 116 σχολικές μονάδες).

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Απολυμένοι Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου: Γιατί σήμερα φοράμε μάσκες

Αναδημοσίευση από Left.gr

"Γιατί το κάνουν αυτό στο Πολυτεχνείο; Γιατί καταστρέφουν ακριβώς αυτό, μαζί με τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας; Στόχος είναι να «κοντύνουν» τα μεγάλα πανεπιστήμια για να απελευθερώσουν χώρο για τα ιδιωτικά. Για να χάσει ο λαός μας το δικαίωμα να μπορεί να στέλνει τα παιδιά του δωρεάν σε ένα καλό δημόσιο πανεπιστήμιο".

Εκατοντάδες υπό απόλυση εργαζόμενοι του ΕΜΠ, φορώντας λευκές μάσκες, ο πρύτανης καθ. Σ. Σιμόπουλος, η αντιπρύτανις καθ. Α. Μοροπούλου, οι κοσμήτορες και δεκάδες καθηγητές και καθηγήτριες από το σύνολο των εννέα Σχολών, οι πρόεδροι των συλλόγων των εργαζομένων κ.κ. Δ. Λαμπράκης και Ρ. Ζάχου, ο τέως πρύτανης καθ. Ν. Μαρκάτος, ο τέως αντιπρύτανης καθ. Γ. Σπαθής, φοιτητές και φοιτήτριες, πλημμύρισαν την Αίθουσα Τελετών του ιστορικού κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ στην συνέντευξη τύπου της Συγκλήτου του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/9/2013 στις 14.00.

Ιδιαίτερους συμβολισμούς, είχε η παρουσία των καθηγητών Λ. Απέκη και Γ. Μαϊστρου, των επικεφαλής δηλαδή της ιστορικής ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ κατά την περίοδο του κινήματος για την υπεράσπιση του άρθρου 16, όπως και πολλών πανεπιστημιακών από άλλα ΑΕΙ.

Στις σύντομες ομιλίες τους, τόσο οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ιδρύματος όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επανέλαβαν ότι το μεγαλύτερο και παλαιότερο Ίδρυμα της χώρας κλείνει με την εφαρμογή της απόφασης «διαθεσιμότητας» του 40% του προσωπικού του.

Νωρίτερα, οι 399 υπό απόλυση εργαζόμενοι είχαν δημιουργήσει σιωπηρές αλυσίδες ανθρώπων χωρίς πρόσωπο με τις λευκές μάσκες τους μπροστά στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και στην ιστορική πύλη της Πατησίων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Εν μια νυκτί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απολύονται 399 εργαζόμενοι, το μισό υποστηρικτικό δυναμικό του. Με υπουργική απόφαση, χωρίς καν την έγκριση της Βουλής - οι στοιχειώδεις όροι της δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή όταν υλοποιούνται προμελετημένα εγκλήματα - 399 εργαζόμενοι σπρώχνονται στη διαθεσιμότητα και από κει στον Καιάδα της απόλυσης. Η δικαιολογία; Να ικανοποιηθεί ο αριθμός που ζητάει η τρόικα. 399 άνθρωποι χάνουν το πρόσωπό τους, χάνουν τα χαρακτηριστικά τους, χάνουν τη ζωή τους, μετατρέπονται σε αριθμούς. Άνθρωποι που από το πόστο τους ο καθένας έκαναν ότι μπορούσαν για να δουλεύει μέσα σε δυσκολίες με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θαύμαζε και αγαπούσε η ελληνική κοινωνία, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Γι’ αυτό σήμερα φοράμε μάσκες. Τις μάσκες της θλίψης, της απόγνωσης, που κρύβουν εκατοντάδες προσωπικά δράματα. Αλλά τις μάσκες που δεν μπορούν να κρύψουν την οργή μας. Και την περηφάνια μας. Ούτε την απόφασή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να σπάσει το εφιαλτικό μέτρο των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων.

Φοράμε μάσκες για να θυμίσουμε ότι, αν δεν ματαιωθεί το μέτρο των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων μπορεί αύριο, στο πολύ κοντινό αύριο, στη θέση μας να βρεθεί οποιοσδήποτε από σας. Το success story της «ανάκαμψης», που το μόνο που έχει πετύχει είναι να παράγει 2 εκατομμύρια ανέργους, δε θα σταματήσει να παράγει θλίψη και πόνο, αν δεν το σταματήσουμε εμείς.




Συναυλία αλληλεγύης και ενίσχυσης των κοινωνικών αγώνων

Rock συναυλία το Σάββατο 28/9 στο κτήμα Δρακόπουλου

Ελεύθερη, δημόσια και δωρεάν παιδεία ενάντια στην πειθαρχία της αγοράς και την ανεργία


Περίεργες συμπτώσεις με αναθέσεις έργων

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι

Μπορεί ο πρόεδρος ενός συνδικαλιστικού - επιστημονικού συλλόγου, που είναι παράλληλα και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ., να παίρνει έργα με απευθείας αναθέσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ; Μπορεί επίσης με απευθείας αναθέσεις να παίρνει έργα και συνεργάτης του; Η απάντηση σε αυτά τα δυο ερωτήματα ποικίλλει ανάλογα με το κριτήριο που επιλέγει κανείς. Το νόμιμο ή το ηθικό.
Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να απαντήσει ευθέως ότι μπορεί, αφού δεν υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμα. Αντίστοιχα μπορεί κάποιος άλλος να απαντήσει ευθέως όχι, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό στέλεχος και πρόεδρος ενός σημαντικού συνδικαλιστικού - επιστημονικού συλλόγου θα έπρεπε να έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από τις απευθείας αναθέσεις και να βγάζει τα προς το ζην μόνον από αναλήψεις έργων μέσω διαγωνισμών.
Η ιστορία που περιγράφουμε έχει γίνει talk of the town στο ΥΠΕΚΑ, αφού πρόκειται για τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Γιώργο Στασινό, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., με θητεία στην ΟΝΝΕΔ και από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα, όπως λένε, στελέχη της ομάδας Σαμαρά.
Οι συζητήσεις, μάλιστα, δίνουν και παίρνουν και λόγω της συχνότατης παρουσίας του στις συσκέψεις του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη και του γενικού γραμματέα Σωκράτη Αλεξιάδη, με αντικείμενο την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), έργα του οποίου έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση. Την παρουσία του έχουν επισημάνει σε συζητήσεις τους και πολλοί δήμαρχοι, που στο πλαίσιο αξιοποίησης του προγράμματος έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στις οποίες, όπως λένε, έχει ρόλο άτυπου συμβούλου ο Γ. Στασινός.

Ο συνεργάτης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το «Ποντίκι», ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ έχει αναλάβει με απευθείας ανάθεση τουλάχιστον δύο έργα. Από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη στις 19.12.2012 το έργο «Παρακολούθηση Προόδου Εξέλιξης ΕΠΠΕΡΑΑ» ύψους 18.450 ευρώ και στις 17.6.2013 με απευθείας ανάθεση από τον γ.γ. Σωκράτη Αλεξιάδη το έργο «Σύμβουλος υποστήριξης της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στο πλαίσιο υπηρεσίες συμβούλων» ύψους 24.600 ευρώ.
Ο συνεργάτης του, σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ, Αδάμ Γεωργιάδης πήρε με απευθείας ανάθεση από τον Σταύρο Καλαφάτη στις 19.10.2012 το έργο «Υποστήριξη της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στην παρακολούθηση της προόδου εξέλιξης των απορροφήσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ» ύψους 18.450 ευρώ και στις 14.6.2013 με απευθείας ανάθεση από τον Σωκράτη Αλεξιάδη το έργο «Υποβοήθηση της ΕΥΔ ΕΠΠΕΡΑΑ στην επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων ύδρευσης του άξονα 2 ΕΠΠΕΡΑΑ» ύψους 24.600 ευρώ.
Αρκετοί θα πουν ότι τα ποσά των έργων που ανέλαβαν με απευθείας αναθέσεις δεν είναι ιλιγγιώδη και ότι ως επαγγελματίες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες, είτε πρόκειται για απευθείας αναθέσεις είτε για διαγωνισμούς. Το ζητούμενο, όμως, εδώ είναι εάν ένα πολλά υποσχόμενο στέλεχος της Ν.Δ., μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, που μπήκε δυναμικά στον συνδικαλισμό και είναι ένας εκ των 33 που υπέγραψαν το αίτημα υποψηφιότητας του Ανδρέα Παπαμιμίκου για τη θέση του γραμματέα της Ν.Δ., οφείλει ή όχι να διαφοροποιήσει λόγω της πολιτικής του θέσης και στάσης την επαγγελματική του πορεία συμμετέχοντας μόνο σε διαγωνισμούς και αρνούμενος έργα με απευθείας αναθέσεις.

Εκλεκτικές «συγγένειες»

Ανοικτή επιστολή προς ασφαλισμένους

Παρέμβαση στις εξελίξεις πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, με ανοιχτή επιστολή προς τους ασφαλισμένους. Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΠΥΥ (Π.Ο.Ε. – ΕΟΠΥΥ)
Ανοικτή επιστολή προς ασφαλισμένους
Φίλε Ασφαλισμένε,
Η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ΚΛΕΙΣΕΙ τις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, με πρόφαση μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας.     Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, έστω και για μία ημέρα, να κλείσει τις Μονάδες Υγείας (πρώην Πολυϊατρεία ΙΚΑ) στερώντας  το δικαίωμα από τους πολίτες , της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε Υπηρεσίες Υγείας και ωθώντας τους προς τα ιδιωτικά συμφέροντα και τις ασφαλιστικές εταιρείες.   Αυτό θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους να βάλουν βαθειά το χέρι στην άδεια τσέπη τους, για να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι ο ιδιωτικός τομέας στοιχίζει πολλαπλάσια από ό,τι το ήδη υπάρχον δίκτυο  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας . Όλες οι παροχές θα αγοράζονται και σύντομα η σημερινή συμμετοχή 15% θα αυξηθεί, γιατί θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες από τους ιδιώτες παρόχους υγείας.
Στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ έχουν έως τώρα πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι και κυρίως, η μεγάλη μερίδα των φτωχών και των μικροσυνταξιούχων, για δωρεάν εξετάσεις και ιατρική περίθαλψη, για τις οποίες πλήρωναν ακριβά ασφάλιστρα σε όλη τους τη ζωή.
Η μετάβαση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στο ήδη καταρρακωμένο ΕΣΥ, θα διαλύσει το μεγαλύτερο οργανωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, το οποίο φρόντισαν να απαξιώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση.
ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΥΝ Ή ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ :
·        Δωρεάν συνταγογράφηση.
·        Δωρεάν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
·        Δωρεάν πλήρη βιοχημικό και ορμονολογικό έλεγχο.
·        Δωρεάν ακτινογραφίες, αξονικές, μαγνητικές.
·        Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις, test pap, παρακολούθηση εγκύων.
·        Δωρεάν εμβόλια για παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.
·        Δωρεάν φυσικοθεραπείες και κατ’ οίκον για τους κλινήρεις.
·        Δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία.
·        Δωρεάν οδοντοστοιχίες, μεταλλικούς σκελετούς και ορθοδοντικά μηχανήματα για παιδιά.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να αγωνιστούν μαζί μας για τη διατήρηση των Πολυϊατρείων.
ΖΗΤΑΜΕ την έμπρακτη συμπαράσταση των ασφαλισμένων στο δίκαιο αγώνα μας, για ΔΩΡΕΑΝ παροχές υγείας.
Οι συνέπειες από το ΚΛΕΙΣΙΜΟ των ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ του ΕΟΠΥΥ, θα είναι καταστροφικές για τον ελληνικό λαό.
ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
**********
ΠΗΓΗ/ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ:

Φωτογραφίες από την αντιφασιστική πορεία 25/9

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Το "Θερμό Φθινόπωρο" της ΧΑ

Toυ ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ* από το Ίσκρα
 
Ας ξεκινήσουμε με μια διαπίστωση που αφορά το ίδιο το συμβάν: η στενή σύνδεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα με την επίθεση κατά του ΚΚΕ στο Πέραμα, τα γεγονότα που προηγήθηκαν στον Μελιγαλά, αλλά και ο ίδιος ο τρόπος που διεξήχθη ο φόνος (με τον δράστη να δρα κατόπιν εντολής, εντελώς ανοιχτά και χωρίς καμμιά προσπάθεια να αποφύγει τη σύλληψη) αποτελούν ισχυρές ενδείξεις της ύπαρξης ενός γενικότερου σχεδίου της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) για κλιμάκωση της δράσης της. Λόγω της δομής μια οργάνωσης σαν την ΧΑ είναι εξαιρετικά πιθανό αυτοί οι σχεδιασμοί να έχουν αποφασιστεί κεντρικά, σε επίπεδο ηγεσίας, και στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού σκεπτικού.
Ανεξάρτητα πάντως από το που συγκεκριμένα αποφασίστηκε η δολοφονία του Παύλου,και περιμένοντας το αστυνομικό ρεπορτάζ να μας διαφωτίσει περισσότερο επί του θέματος, ας τονίσουμε το εξής: αυτή η δολοφονία δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί απλά ως ένα μοιραίο γεγονός, το οποίο ούτως ή άλλως θα συνέβαινε λόγω της φύσης της ΧΑ. Ούτε φυσικά ως ένα «παραστράτημα», μια «τυχαία» ή «υπερβολική» κίνηση ξένη προς την φύση αυτής της οργάνωσης. Πρόκειται για το αντίθετο: η δολοφονία δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της ΧΑ ακριβώς επειδή εγγράφεται και σε μια συγκεκριμένη συγκυρία, σε ένα πλαίσιο κινήσεων και τάσεων εντός του οποίου η ΧΑ επιχειρεί να παρέμβει με τη δική της ατζέντα.
Γι αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ανάλυση του γενικότερου σχεδιασμού που ακολούθησε ο συλλογικός δράστης και των στόχων που επεδίωκε. Με άλλα λόγια, ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάποια σκοτεινή συνομωσία αλλά ως έκφραση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, στους αντίποδες μιας τυφλής και άλογης κορύφωσης της βίας. Εκτός αν νομίζουμε ότι η ΧΑ είναι μόνο ενός εσμός ανορθόγραφων τραμπούκων και φονιάδων (είναι βεβαίως και αυτό), ότι δεν διαθέτει ηγεσία, γραμμή και στόχευση.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑ
Η ΧΑ σχεδίασε λοιπόν το δικό της "θερμό φθινόπωρο". Τι επεδίωκε;
Οχι την κατάληψη της εξουσίας, αυτός ο στόχος θα ήταν αναντίστοιχος με τον συσχετισμό δύναμης, τις δυνανότητες και την επιρροή της. Κατά τη γνώμη μας κεντρικός και μεσοπρόθεσμος στόχος της ΧΑ ήταν να αναβαθμίσει τη δράση της και να καταστεί κεντρικός παίχτης στην πολιτική σκηνή. Για να το πούμε διαφορετικά, η ΧΑ επιδιώκει πρωτ'απ'όλα τη μετάθεση της βασικής διαχωριστικής γραμμής στο πολιτικό σκηνικό από το Μνημόνιο/αντιμνημόνιο, ευρώ ή δραχμή κλπ. στο με ή ενάντια στη ΧΑ. Αυτό σημαίνει επίσης, είτε αποτελεί συνειδητό μέρος του σχεδιασμού είτε όχι, ότι, συντασσόμενος με το "συνταγματικό τόξο", ο Σύριζα υποβαθμίζει (ή και ακυρώνει) την ατζέντα της "ανατροπής" ως στρατηγικό στόχο της συγκυρίας. Εαν συμβεί κάτι τέτοιο, η ΧΑ θα έχει δείξει την ικανότητά της να ασκεί επιρροή ή και καταλυτικό ρόλο στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, για την ακρίβεια στο επίπεδο των κινήσεων του συνόλου των πρωταγωνιστών του (εφόσον μιλάμε εδώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Και το κυριότερο: μια τέτοια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις ενοποιούνται στη μίνιμουμ βάση ότι είναι "κατά της ΧΑ", μέρος του λεγόμενου "δημοκρατικού" ή "συνταγματικού τόξου", και ότι απέναντί τους στέκεται η ΧΑ και ουδείς άλλος. Εαν το επιτύχει αυτό η ΧΑ κατοχωρώνει στην πράξη τη θέση της ως ο μόνος αντίπαλος του συστήματος που αποτελεί βασική, «ταυτοτική» της εξαγγελία.
Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου όμως δεν είναι εξαρτάται απλά από πολιτικές κινήσεις, απαιτεί στηρίγματα στο επίπεδο της κοινωνικής δυναμικής.
Από αυτήν την άποψη, η στιγμή που επιλέγεται για την υλοποίηση του σχεδίου κλιμάκωσης μόνο τυχαία δεν είναι. Το "θερμό φθινόπωρο" της ΧΑ αποτελεί απάντηση και αντίδραση στο "θερμό φθινόπωρο" που είχαν αναγγείλει τα συνδικάτα, με την πολιτική κάλυψη του Σύριζα αυτή τη φορά, και που άρχισε να ξετυλίγεται από τις 16 Σεπτέμβρη με το απεργιακό κύμα στο Δημόσιο.

Ποιοι θρέψανε τον Φασισμό;



Αυτοί, αυτοί και άλλοι πολλοί πολιτικοί, πληρωμένοι κονδυλοφόροι, ψευτοκαλλιτέχνες θρέψανε τον Φασισμό. Όλοι κομμάτι του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, άνθρωποι σκοτεινοί, άνθρωποι της νύχτας, αμόρφωτοι αλλά καλοπληρωμένοι, ζωντανοί-νεκροί φερέφωνα των ξένων και ντόπιων συμφερόντων. Τους θρέψατε εσείς! Μαζί με αυτούς θα φύγετε και εσείς! Ο Λαός έχει μνήμη και η λαϊκή δικαιοσύνη αμίληκτη σαν έρθει η ώρα. Πόσο χαζοί είστε για να πιστεύετε ότι εφ' όρου ζωής θα σωθείτε με αυτά που κάνετε; Θάλασσα ο λαός - κανείς δεν θα ξεφύγει από την ορμή του!

Την ώρα που το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ κλείνει τις πόρτες του «επ΄ αόριστον» το ΣΑΕΠ προχωράει σε αναγνωρίσεις πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια

Αναδημοσίευση από ThePressProject

Την ώρα που το ΕΚΠΑ κλείνει τις πόρτες του «επ΄ αόριστον» το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) προχωράει σε αναγνωρίσεις πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια.
Εν μέσω περιόδου εγγραφών για τις ιδιωτικές σχολές και την ώρα που όλο και περισσότερα κρατικά πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά το ΣΑΕΠ προχωράει σε αναγνωρίσεις μεταπτυχιακών τίτλων (MBA) σε απόφοιτους κολεγίων.

Τα πτυχία που αναγνωρίζονται αυτές τις ημέρες είναι κυρίως από Βρετανικά πανεπιστήμια, ωστόσο δεν πάει πολύς καιρός από την αποκάλυψη της Daily Mail περί ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας που παρέχουν τίτλους με ελλιπή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η Βρετανία εδώ και χρόνια κατηγορείται ότι λειτουργεί ως βιομηχανία παραγωγής πτυχίων αλλά τον Απρίλιο αποκαλύφθηκε ότι πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν με το αζημίωτο ολοκληρωμένους τίτλους σπουδών με ελάχιστη παρακολούθηση από πλευράς φοιτητών.

Την ίδια ώρα ο δημόσιος τομέας στην παιδεία καταρρέει. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα διακόψει επ' αόριστον την λειτουργία του ιδρύματος διαμαρτυρόμενη για τον «διωγμό» 498 εργαζομένων, αφήνοντας έτσι 839 ανθρώπους να εξυπηρετούν 65.000 φοιτητές και 34 τμήματα. Θυμίζουμε ότι το ΕΚΠΑ μαζί με το Μετσόβειο και το ΑΠΘ παράγουν το 80% του ακαδημαϊκού έργου και συγκαταλέγονται (ανάλογα και με τις λίστες) στα 100 καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτέθηκε αυτές τις ημέρες στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την διαθεσιμότητα στην παιδεία. Οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βάζει λουκέτο στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα πιστεύουν ότι πολύ σύντομα το ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Το Δελτίο Τύπου της ένωσης κολεγίων μοιάζει καταρχάς πανηγυρικό αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση είναι εμφανές ότι οι πιέσεις προς το υπουργείο Παιδείας συνεχίζονται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αιτήσεις αναγνώρισης είναι εκατοντάδες και οι διαδικασίες αργές, με αποτέλεσμα ακόμα και η αναγνώριση ενός MBA (που είναι ευκολότερη) να απαιτεί τρεις με τέσσερις μήνες.

Σε κάθε περίπτωση η ταυτόχρονη αδυναμία του δημοσίου και η ταυτόχρονη ανακοίνωση αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων δεν είναι τυχαία. Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τρέχουν να καλύψουν το κενό που αφήνει η κυβερνητική πολιτική.

Εργοδότες δεν πληρώνουν τις εισφορές μισθωτών μηχανικών

Αναρτούμε επιστολή συναδέλφων προς το ΤΣΜΕΔΕ η οποία αναδυκνείει μια πολύ συνηθισμένη πλέον εργοδοτική πρακτική. Να παρακρατούνται δηλαδή οι εισφορές του μισθωτού μηχανικού κανονικά από τον εργοδότη και ο εργοδότης να μην τις καταβάλλει στο ΤΣΜΕΔΕ όπως όφειλε (ούτε φυσικά και τις δικές του εργοδοτικές εισφορές). Το αποτέλεσμα είναι αβεβαιότητα και ταλαιπωρία για τον εργαζόμενο μια και όπως όλοι γνωρίζουμε οι υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι και πολύ πρόθυμες στην εξυπηρέτηση των συναδέλφων. Οι συνάδελφοι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταγγείλουν τον εργοδότη στο ΤΣΜΕΔΕ (στη Διοικούσα Επιτροπή του), ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές σε αυτόν και να διεκδικήσουν κανονικά το σφράγισμα του βιβλιαρίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 23/9/2012 Πειραιάς

               ΠΡΟΣ
 ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ
 Διοικούσα Επιτροπή Μ.Ε.Δ.Ε.
 Κολοκοτρώνη 4
 10561 Αθήνα

Κοιν.
 Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
 Μαυρομματαίων 17, Αθήνα    

Προς πάντα υπεύθυνο,

Εργαζόμαστε ως μισθωτοί μηχανικοί με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου από τον Οκτώβριο του 1999 στο Ίδρυμα ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ), το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Δυστυχώς από το 2009 υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον οργανισμό με αποτέλεσμα τόσο να υστερούν οι πληρωμές αλλά και να μην καταβάλλονται οι εισφορές ΤΣΜΕΔΕ. Παρόλο που η δική μας εισφορά παρακρατείται κανονικά από τον μηνιαίο μισθό, δεν καταβάλλεται ούτε αυτή, ούτε η εργοδοτική εισφορά στο ΤΣΜΕΔΕ.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη 22 μήνες εισφορών.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις προς την διοίκηση του ιδρύματος, αυτό δεν έχει προβεί σε κανένα νέο διακανονισμό των οφειλών προς το ΤΣΜΕΔΕ από τις αρχές του χρόνου, αναβάλλοντάς διαρκώς την καταβολή των εισφορών.
Παρόλο που δεν ευθυνόμαστε για τις πράξεις του εργοδότη μας, το τμήμα εισφορών μας θεωρεί συνυπεύθυνους και αρνείται να ενημερώσει τα βιβλιάρια υγείας, με αποτέλεσμα να είμαστε χωρίς υγειονομική περίθαλψη πάνω από ένα χρόνο.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε σε βεβαίωση οφειλής εισφορών προς το Ίδρυμα ΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ  και να διεκδικήσετε τις μη καταβληθείσες εισφορές. Παρακαλούμε επίσης να δώσετε εντολή στο Τμήμα Εισφορών να θεωρήσει τα βιβλιάρια υγείας μας, καθώς εμείς δεν ευθυνόμαστε για την μη καταβολή των εισφορών μας προς το ΤΣΜΕΔΕ, και να μας παρέχει ασφαλιστική ενημερότητα εφόσον ζητηθεί από την Εφορία ή άλλο οργανισμό.

Καλούμε την Διοικούσα επιτροπή να εξετάσει γενικότερα το θέμα οφειλής στον εργοδότη, όπως συμβαίνει σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς (π.χ. ΙΚΑ), ώστε να μην θεωρούνται συνυπεύθυνοι εισφοροαποφυγής και να ταλαιπωρούνται αδίκως οι ασφαλισμένοι μισθωτοί μηχανικοί.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας.

Μετά τιμής

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το λαϊκό κίνημα να κλείσει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Αναρτούμε κείμενο που λάβαμε από συναδέλφους

Η δολοφονία του νέου αντιφασίστα Π. Φύσσα μετά από μαφιόζικη ενέδρα ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη μίας μακράς πορείας οργανωμένων αιματηρών επιθέσεων από ομάδες εφόδου του ναζιστικού κόμματος της Χ.Α. Από τις απόπειρες δολοφονίας του φοιτητή Π. Χρυσού και του φοιτητή Δ. Κουσουρή, έως πολύ περισσότερο τις δολοφονίες αρκετών μεταναστών τα τελευταία χρόνια ο κύκλος του θανάτου είναι μακρύς. Η συγκυρία ανόδου των κοινωνικών αγώνων, που η ανάπτυξη και διεύρυνσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες εκρήξεις και να οξύνει την αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι τυχαία και παρουσιάζει ομοιότητες τόσο με τη συγκυρία της δολοφονικής επίθεσης κατά του Δ. Κουσουρή, όσο και με αυτήν της δολοφονίας του Ν. Τεμπονέρα. Στις συνθήκες αυτές, η δολοφονία του αντιφασίστα αγωνιστή Π. Φύσσα και η προηγούμενη επίθεση στα συνεργεία του ΠΑΜΕ, αλλά και όσα ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες (Πάτρα, Δάφνη) αποτελούν ένα ευθύ και ξεκάθαρο μήνυμα προς το λαϊκό κίνημα και τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις.

Η Χ.Α. εξελίχθηκε μέσα σε τρία χρόνια από μία περιθωριακή ναζιστική ομάδα σε ένα ναζιστικό κόμμα με αξιοσημείωτη εκλογική και ακόμα μεγαλύτερη δυνητική επιρροή σχετικά ομοιογενή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η ανάπτυξή της είναι κυρίως αποτέλεσμα της κρίσης εκπροσώπησης των αστικών κομμάτων και κυρίως των παραδοσιακών δεξιών κομμάτων, ως επίπτωση της πρωτοφανούς για αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα κρίσης που κυριολεκτικά διέλυσε τους υλικούς – αλλά και τους ιδεολογικούς όρους – ύπαρξης μεγάλου τμήματος των μικροαστικών αλλά και άλλων λαϊκών στωμάτων. Στους όρους αναγνώρισης των στρωμάτων αυτών μέσα στο κυρίαρχο πολιτικό στρατόπεδο, ενυπήρχαν ήδη ισχυρά και σε ορισμένες συγκυρίες κυρίαρχα στοιχεία που συνιστούν πλευρές του ιδεολογικού ιστού της Χ.Α., ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο ανδρικός σωβινισμός, η χρήση της βίας ως μέσο άμεσης και προσωπικής επιβολής, ακόμα και ο εμφυλιοπολεμικός αντικομμουνισμός κ.λπ. Από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια της περιόδου 1992 – 1993, τα οράματα για την Ολυμπιάδα, την «ισχυρή Ελλάδα», το Euro 2004, στο εσωτερικό του κρατικού λόγου στην Ελλάδα υπήρχαν διαχρονικά ισχυρά στοιχεία που εφάπτονταν με ένα πολιτικό ιδεολογικό λόγο ανάλογο με της Χ.Α.

Την ίδια στιγμή οι μετατοπίσεις στην πολιτική πρακτική, στον ιδεολογικό λόγο, στην κρατική πολιτική των αστικών πολιτικών δυνάμεων, εξοικείωσαν σε μεγάλο βαθμό ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού με στοιχεία της ρητορικής της Χ.Α και ενίσχυσαν την ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο τμήμα των κοινωνικών στρωμάτων που συγκροτούν το βασικό εκλογικό κορμό της Ν.Δ., ως βασικού κυβερνητικού κόμματος (στελέχη των κατασταλτικών μηχανισμών, ηλικιωμένοι, υπερθρησκευόμενοι, αστικά και ανώτερα αστικά στρώματα) έχει ιδεολογική συνάφεια με τα στρώματα που εκφράζονται και μέσα από την Χ.Α. και οι σχέσεις εκπροσώπησης με την πλειοψηφία αυτών των στρωμάτων οργανώνονται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ακροδεξιά ιδεολογία. Εγκατεστημένη την περίοδο του μνημονίου στον πυρήνα του κυβερνητικού κέντρου όπως προσωποποιείται από τους Σαμαρά – Λαζαρίδη – Μπαλτάκο – Βορίδη, διευκολύνει αντικειμενικά την εκλογική επιρροή της Χ.Α.

Παράλληλα, η μακροχρόνια ανοχή της Χ.Α. από τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς πήρε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξελίσσονταν όσο αναπτύσσονταν οι εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις που έπαιρναν συχνά τα χαρακτηριστικά βίαιων εκδηλώσεων του μαζικού κινήματος. Αυτή η ανοχή και η στήριξη δεν οφείλεται κυρίως στην ιδεολογική συγγένεια των σωμάτων ασφαλείας με τη Χ.Α. στην εποχή του μνημονίου, αλλά σε μία σχεδιασμένη κρατική πολιτική να καλύπτει έμμεσα τη δράση της, είτε για να την αξιοποιεί ως μία πλευρά ενός «διπόλου των άκρων» όπως το πολιτικό σύστημα ήθελε και θέλει να το εμφανίζει για να τρομάζει και να «πειθαρχεί» τον «ενδιάμεσο» κοινωνικό χώρο, είτε στο πλαίσιο ενός κρατικά σχεδιασμένου πολέμου φθοράς των πιο ριζοσπαστικών κομματιών του κοινωνικού κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό η Χ.Α. λειτουργούσε και λειτουργεί ως ένας έμμεσος βραχίονας των κατασταλτικών μηχανισμών χτυπώντας και φθείροντας το λαϊκό κίνημα, πρωτίστως ιδεολογικά και -μέχρι πρόσφατα- δευτερευόντως υλικά.

Αντιφασιστική Διαδήλωση Προπύλαια - Σύνταγμα - Γραφεία ΧΑ, Τετάρτη 25/9

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αντιφασιστικός συντονισμός επιτροπών-συλλογικοτήτων-πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά καλεί το λαό της Αθήνας σε μαζική συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Τετάρτη 25/09, 5μ.μ στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, και κατόπιν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. 
Για μας ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελειώνει με μια πορεία.
Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας για μια διαρκή δράση ενάντια στην Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της σε κάθε πόλη-γειτονιά-χώρο δουλειάς-σχολή και σχολείο.
Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με τοπικές κινήσεις και συλλογικότητες -ετοιμάζουμε 2 πορείες τις επόμενες βδομάδες. Η μία θα είναι στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και η άλλη στο Πέραμα.
Καλούμε κάθε συλλογικότητα και ειδικά τους αγωνιζόμενους απεργούς σε συστράτευση.
Έχουμε τώρα μια πολύ σημαντική δυνατότητα: να βάλουμε τους φασίστες για τα καλά στη γωνία.
Προϋπόθεση γι αυτό είναι η ενότητα όλου του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος ενάντια στο φασισμό και την κυβέρνηση που τον συντηρεί και τον υποθάλπει.
Παλεύουμε για:
-         την άμεση και παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα καθώς και των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας.
-         Το κλείσιμο όλων των γραφείων και των εντύπων της ναζιστικής συμμορίας
-         Την αποπομπή κάθε δηλωμένου δημόσια νεοναζί από τους συνδικαλιστικούς φορείς της νεολαίας και του εργατικού κινήματος.
ΠΑΥΛΟΣ ΦΥΣΣΑΣ ΠΑΡΩΝ !
Να τσακίσουμε τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής

Αναστέλουν τη λειτουργία τους ΕΜΠ και ΕΚΠΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ 8ης/2013 ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ 20.09.2013
ΘΕΜΑ MONO: ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, η οποία συνεκλήθη, εκτάκτως, σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 18:00, μετά από προφορική πρόσκληση του Πρύτανη κ. Σ.Ε. Σιμόπουλου, αφού έλαβε υπόψη της:
1. Τις αποφάσεις της σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών Υπαλλήλων των Πανεπιστημίων: α. Το ψήφισμα της Ανοικτής Συνεδρίασης της Συγκλήτου 12.9.2013, β. Την Απόφαση της 7ης/2013 Συνεδρίασης Συγκλήτου 18-09-2013.
2. Τα έγγραφά της προς το ΥΠαιΘ: α. ΑΠ. 21771/27-8-2013 και β. ΑΠ. 22422/19-9-2013.
   3. Τις διασταυρωμένες πληροφορίες, όπως αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα, σήμερα  20.09.2013, περί των προθέσεων των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ΥΠαιΘ να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι 399 από τους συνολικά 883 Διοικητικούς Υπαλλήλους του ΕΜΠ, σε ένα σύνολο 1349 Δ.Υ., οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα από τα 8 – από το σύνολο των 22 – Πανεπιστημίων της χώρας.
   4. Την επανειλημμένη διαπίστωσή της ότι η απόφαση περί απομάκρυνσης περίπου του 50% του διοικητικού προσωπικού του ΕΜΠ είναι αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη, έρχεται σε πρόδηλη αντίθεση και χωρίς καμία αιτιολογία δεν λαμβάνει υπόψη της το πληρέστατο, αιτιολογημένο και βασισμένο σε στοιχεία σχέδιο νέου Οργανογράμματος το οποίο από διετίας υπεβλήθη στα συναρμόδια Υπουργεία.
   5. Την ανάγκη ετοιμότητας στην αντιμετώπιση των πιο πάνω επειγόντων προβλημάτων που αφορούν τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος 

Εκτιμώντας την αδιέξοδη κατάσταση η οποία διαμορφώνεται, αποφασίζει ομοφώνως τα εξής:
                                        Αποφασίζει:
   1. Εγκρίνει την προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων σε σχέση με τις διοικητικές αποφάσεις, με τις οποίες πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, με άμεση κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως, αιτήσεως αναστολής εκτελέσεως, καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου ενδίκου μέσου και βοηθήματος κατά της επικείμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα καταργήσει τις οργανικές θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων ή με άλλον τρόπο θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα.
   2. Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη να επιλέξει το κατάλληλο Νομικό Επιτελείο, να παράσχει σε αυτό τις αναγκαίες πληροφορίες και να προβεί σε κάθε αναγκαία πράξη στο πλαίσιο της πιο πάνω εντολής.
   3. Την επιδίωξη του συντονισμού των νομικών του ενεργειών με εκείνες των νομικών υπηρεσιών του ΕΚΠΑ.
   4. Την αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος και την επανασύγκληση της Συγκλήτου την Τετάρτη 25/9/2013 στις 10:00 για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειές της.
...........................
Η παρούσα απόφαση υπεγράφη κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης, σύμφωνα με  τον πρωτότυπο πίνακα υπογραφών.
Αθήνα 20.09.2013
Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Σ. Ε. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ



Στον "πάγο" βάζει η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κάθε ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος.
Με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι  "παγώνει" κάθε ακαδημαϊκή λειτουργία, όπως εγγραφή των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγή εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων.
Μάλιστα, θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
Αναλυτικά:
"Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:
*την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
*ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.
*ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.
Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.
Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του.
Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α".